| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak připravit čtvrtku krůty?

 Celkem 26 názorů.
 Krabatka 


Téma: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(19.12.2014 23:03:30)
Jak byste uvařily krůtí prso vč. kůže i křidélka, prostě regulérní čtvrtka krůty tak, aby byla těžce šťavnatá a prudce jedlá?
Předem děkuji.
 Krevetka 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 3:24:04)
Doufám, že si nemyslíš, že tím nakrmíš 1/2 rodiny:)
Pokud nespěcháš, peč to pomalu, na 140c, 2-3 hodiny.Překpokládám, že z toho očekáváš luxusní baštu. Peč nejddřív přikryté, pak odkryté.
Peč celé ptáky:)
 Krabatka 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 8:45:35)
Tak to si myslím, že s tím nakrmím nejen půl rodiny, ale celou. Protože ta čtvrtka má min. 1,5kg.~:-D
 Brita 
  • 

Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 7:51:52)
Prsa při pečení nikdy nebudou třeskutě šťavnatá, ale řízky z nich jsou výborné. Zbytek bych upekla.
 Epepe 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 8:44:02)
Budou, tchýně ji dělá často a je dobrá. Prošpikovat máslem křížem krážem.
 neznámá 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 7:52:06)
Z prsou bych udělala řízky a z křídla polívku.~:-D
 Krabatka 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 8:47:24)
Řízky jsou klasika. Tentokrát bych se ráda víc odvázala.:-):-)
 janna001 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 10:39:03)
Z krůtího prsa krájím tenké plátky přes vlákno nebo nudličky, orestuju na cibuli nebo šalotkách, naposled jsem přidala pórek na proužky, cuketku na malé kostky a červenou papriku na proužky.
 j. 
  • 

Re: Jak připravit celou? 

(20.12.2014 10:08:51)
mám v mrazáka celou (11kg) - máte nějakej osvědčenej recept, ja upéct?
 zerat 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 11:11:16)
Zrovna mám v mrazáku 18 kilového krocana a ráda bych si pořídila velký mrazák a brala si od známého aspoň dva. Je to nejzdravější maso a dle mého nejchutnější. Stehna a stehenní řízky jsou hovězí a dokonce se říká, že na krůtě najdete více druhů masa (teď už nevím jaké). U nás z krůty dělávám bezkonkurenční znojemskou, roštěnou, trhané ptáky... Krůtí hřbety peču nejraději pomalu s cibulkou, kmínem, zasypané červenou paprikou, solí - podlité a v přikryté nádobě a občas v průběhu pečení přelévám maso... Takhle nám to chutná nejvíc. Podáváme buď s knedlíkem a zelím nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Jinak z krůtích prsou je senzační "čína" po tureckém způsobu - naložit si pásečky prsou - sůl, příp.vegeta, zázvor (sypký nebo může být i čerstvý), trocha octu a olej. Maso nechat naležet. Potom nechat zkaramelizovat cibulku s třtinovým cukrem, přidat maso, nakrájené pomeranče nebo mandarinky či jiné ovoce, třeba i čerstvou červenou papriku, arašídy... dochutit dle vlastní chuti - je to vynikající :-) Krůtu milujeme ~s~
 j. 
  • 

Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 12:17:03)
jak ji pečeš celou, aby byla spolehlivě dobrá?
 zerat 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 13:21:43)
Já ji celou nepeču, proč? Neumím si představit spořádat 18 kilového krocana. Mám ho rozbouraného, poctivě naporcovaného a dobře zamraženého. Aspoň máme co jíst dalšího půl roku ~:-D Ale jinak, jestli máš dostatečně velkou troubu, tak bych ji pekla určitě zpočátku na max. 100°C hezky přikrytou a asi hodně dlouho, protože krůtí potřebuje propéct dost, aby byla dobrá. Jinak bych ji určitě prosolila, opepřila a posypala trošku červenou paprikou, pohodila i dovnitř cibulku, špek by asi taky neuškodil... případně bych ji vyplnila nějakou náplní třeba z jater...- tu u nás nikdo nemá rad, takže u nás bych neplnila. No a další co by mohlo být výborné je udělat hezkou porci směsi rajčat příp. kečupu, česneku, soli, pepře a medu a tím vyplnit krůtu, podlít a pak před koncem pečení tím potřít hezky celou krůtu a nechat udělat kůrčičku...
 lampetra 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 13:38:16)
Peču celou tak do 10 kg, tak se mi vejde do největšího pekáče. Prsa nadiju, do nádivky dávám hodně másla nebo máslo na plátky nastrkám podél nádivky pod kůži a k prsním svalům. Zašiju,dovnitř dám taky máslo, nasolím, zašiju, sepnu otvor břišní a peču s teploměrem, cca 1 kg hodinu, na 160-180st. Dávám ji péct třeba o půlnoci a kolem desáté ráno je, do oběda dojde. Jo, nádivkou moc nepřecpávat, ona nabyde. Když nás bývá 24 lidí, tak je to akorát, většinou nezbyde. Když ji připravuju, tak si pravidelně říkám, že jsem se zbláznila, co s tolika masem budu dělat a .... kostra je velká, takže to ubere.
 Fren 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 13:54:19)
Zerat a všichni ostatní,co kupujete maso na 10ti kila,ono se to hodně proddražuje s těmi mražáky.Azvlášt,když máš známého,který krůty chová,tak proč se zásobit jak kdyby měl být konec světa?Elektřina je drahá a to nemluvím o ceně za nový mražák.
Tcháni třeba kupují celou krůtu,původně jsem o tom taky uvažovala,že si to takhle taky koupím,vykostím a dám do mražáku.Pak jsem se ale bavila s paní z té farmy a ta to se mnou pěkně probrala co a jak a došly jsme k závěru,že když tedy nevařím polívky,na což se hodí třeba pak ten skelet,tak že jsou to vlastně zbytečně vyhozené peníze kupovat krůtu vcelku,protože "odpad",vše krom masa,je opravdu citelný.Nehledě na tu práci s tím,což jsem jí taky musela dát za pravdu.
Tak ted si tam zajedu občas pro horní i dolní stehno,někdy k tomu vezmu kus prsa,je toho tak 4 kg,dám na mražák.Kupovat to takhle po částech je sice dražší na první pohled,když kilo celé krůty je za mín,ale ve výseldku se mi to takhle tedy oplatí.Protože krom krůtího si ještě občas koupím jehněčího kousek,občas máme králíka či kuře nebo kus nějakého speciálního bio buvolího či co to je.
 zerat 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 16:16:52)
Fren já zužitkuji z té krůty všechno ~R^ a mrazák mi jede s lednicí ovšem se spotřebou A++ a mrazák by jel tak či tak páč lednice jede na jeden kompresor. Známý sice krůty pěstuje, ale vesměs jen 1x ročně jsou k odběru. Ad zásobení na válku - na tu se fakt nechystáme žel na tu by nám 90l mrazák stejně nestačil ~:-D, ale mít v mrazáku na pár dní jídlo když nebydlím přímo v krajském městě považuji za dobrou věc.
 Fren 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 17:31:47)
Tak to máš fakt malý mražák - 90 litrů,já mám taky dohromady s lednicí,ale 4šuplíky,což je tak akorát.Já beru od rod.farmy,kde tedy průběžně jak jim krůty dorůstají,tak jezabíjí,krmí prý samými dobrými věcmi a ne nějakými růstovými hormony a mají svoji malou prodejnu v krajském městě,kde tedy taky nebydlíme,ale občas jsem zde pracovně,tak si tu koupi naplánuju.Ale jak jsem psala,jíme i jiná zdravá maska,nejen krůtí tedy.

Jsem si říkala,že když budem doma jen sami 2 s mužem,že budu mít mražák poloprázdny,ale jaksi se tak furt neděje~a~
 neznámá 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 19:26:30)
Ve městě a bez přístupu k domácímu masu bych měla taky mrazák pouze u lednice.
Při našem stylu života mám tři šuplíky u lednice a dva velký pultový mrazáky.
V šuplíkách mám nacpanou zeleninu a pulťákách hlavně domácí krávu a drůbež.
Souhlasím, že maso je lepší čerstvý, jenže kupované maso (třeba od dobrého řezníka) nikdy není tak dobré jako naše maso, hlavně u té drůbeže a hovězího je rozdíl veliký.
A to tu máme vyhlášeného řezníka, co bere maso od místních hospodářů, ale co si budeme povídat, vím co mu otec posílá, občas to bude na hodně dlouhé dušení a jak si lidi šmakujou.~t~
 verca 
  • 

Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 17:11:05)
OT - dát na mražák, co je to za výraz proboha? :-), snad dát do mrazáku ne?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 17:26:55)
Taky říkám na mrazák nebo na mražák, to je něco jako vokno nebo vokurka ~;)
 Fren 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 17:34:36)
a co by teprve říkala na "rýnu" nebo erteple~t~
 zerat 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 20:29:01)
Já jsem holky ze Slovácka žijící v jižních Čechách, takže holt občas použiji to, co se používá tam či onde. Nepíšu tady slohovou práci na známky ~;) A když Ti to vadí, tak zakruť hlavou a jdi dál, netřeba reagovat ~3~~x~
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 17:31:54)
Otázka stojí proč vůbec v dnešní době jíst mražený maso a ne čerstvý? Koupím na trhu, krůtí stehno, prso a krk, uděláme si krůtí víkend a pak měsíc jíme něco jinýho, podle chuti.
 Fren 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 17:38:15)
Naši příbuzní si zas každý rok v lednu koupí jedno živé prase a udělají si doma komplet zabíjačku,vždy se tedy rozdělí se synem a jeho ženou,ale i tak je to pro mě naprosto nepředstavitelné množství masa a ještě k tomu vepřového,které sice taky můžu,ale nemusím ho jíst zrovna každý víkend a jíme ho spíš opravdu velmi málo.Na výbornou jitrničku si u nás zajdu když dostanem chut k domácímu řezníkovi,totéž jelítko nebo tlačenku,ale fakt v množstív 1-2 kusy.Oni to vše ládují do konzerv,no fakt pro mě naprosto hrlzná představa,jak masa,tak té práce kolem.
 zerat 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 20:27:11)
Protože čerstvý v obchodě nepovažuji za čerstvé. Víc čerstvé, zdravotně prospěšné je právě to, co koupím od známých a rovnou si ho sama naporcuji... ~;)
 kreditka 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 15:15:58)
Nepekla bych je to škoda masa - prsa se ti akorát vyšťaví a budou o ničem. Naporcuj, křídlo dej na polévku nebo přidej k nějakému pečení a z prsou bu´d minutky všeho druhu nebo řízky, plátky na všechny způsoby...
 linda.dos 


Re: Jak připravit čtvrtku krůty? 

(20.12.2014 17:32:13)
Škoda masa? :-) Neznám moc lepších věcí než prošpikovaný upečený krůtí prsa :-) A úplně pláču nad představou uvařenýho krůtího křídla :-)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.