| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klíčovou dírkou – Škola rodiče volá!!!

 Příspěvky 110 z 40 [Dalších 30 >>]
Radka, kluci 9+1
  • 
17.5.2006 4:28:10
ahoj, zajímalo by mne, jaké je to na té waldorfské škole, pro jaké děti se hodí, jaké má výhody?
Starší syn je neposedný dyslektik, chodí do vesnické dvoutřídky a podle počtu poznámek a úkolů za trest mám pocit, jestli je tohle ten pravý způsob vzdělávání... Skoro se nám nestává, že by byl bez úkolu, k tomu dostane na domu to, co nestihl ve škole, navíc bychom denně měli cvičit cvičení pro dyslektiky a asi 15 min číst, ale protože těch úkolů je někdy fakt hodně, občas nestíháme... To se nám vždycky vrátí v podobě poznámky nebo špatné známky... Je to stres, ale já musím pořád počítat s tím, že syn je pomalý, snadno se unaví a pak už mu to prostě vůbec nemyslí, musím u něj u úkolů sedět a říkat: "piš! Ještě dvě věty a můžeš jít ven! Jaké tam bude I? Víš, co píšeš? Ukaž mi to! Najdi tu větu, kterou píšeš! No, a teď ji napiš! Nehraj si! Jo , na záchod? Vždyt´ už jsi byl! Pojď, dodělej to! Už jenom 1 a půl věty! Ták, píšeme.... Ne, ještě se nechoď napít, až to dopíšeš..."
Znáte to někdo? Občas si připadám jako blázen nebo jako krotitel, nad úkoly trávíme mládí (nebo aspoň tu hezkou část dne - snažím se, aby měl do 7! hotovo) a ze stálého udržování pozornosti jsem unavená já i syn, do toho se kolem batolí to mladší... Někdy mám pocit, že to nezvládáme, to když přes všechnu snahu něco zapomeneme nebo nestihneme...
Myslím, že takhle nějak to přesně nemá vypadat. Má někdo recept na psaní úkolů?
Majka učitelka
  • 
20.12.2004 22:19:41
Ahoj,

jako momentální učitelka si dovoluji podotknout, že opravdu není marné, když rodiče kontrolují děti. Měli by vědět, co se ve škole učí a co se třeba chystá. Moje dcera (4. třída) občas zapomene úkol, občas si vzpomene v 22.00 večer a občas mne neinformuje o zajímavých akcích. Pak se na třídních schůzkách nestačím divit. Anebo se dcera začne shánět po nějakých pomůckách, penězích a dalších potřebách až na poslední chvíli a já abych to žehlila.
Nicméně - výchova k samostatnosti určitě ano. PO kouskách, přidávat.

A odpově´d na otázku, proč je málo dobrých učitelů: jestli máš na mysli učitele, kteří mají pochopení pro děti, jejich specifika, kteří nedeptají rodiče a celkově jsou lidští, pak věz, že ta děťátka ve škole dokáží učitele tak masírovat a ničit, že to vydrží jen silné nátury. A tyto silné nátury jsou pak ty učitelky, které jsou přísné na děti i rodiče a možná nejsou moc oblíbené. A proč mají děti encyklopedické znalosti? Hrozně ráda bych je učila, aby si uměly informace najít, aby ve třídě spolupracovaly....ale místo toho hlavně krotím řev, zmatek a burcuji je z nezájmu.

Jsem tedy na dvou židlích (vlastně třech): máma školačky, předškoláčka a učitelka. Vidím vše z obou stran a nenechává mne to chladnou. I já chci lidské a inteligentní školství......ale pokud se školy ruší, počty žáků ve třídách se zvyšují, platy se nezvyšují a děti mají doma dost mizerné zázemí, je to všechno dost beznadějné. Nechci urazit maminky, které píší do Rodiny - jak říkám, taky patřím k těm matkám rebelkám, které se nespokojí jen tak s něčím. Jenže v celkovém kontextu ve školách převažují (mluvím-li o zkušenosti z našeho sídliště Jižní Město, tj. asi 100 000 obyvatel) děti bez zájmu o cokoli, bez kvalitího rodinného zázemí, bez základních návyků chování, pravidel slušnosti, respektu atd. A pak se s tím nějak vypořádejte.

Myslím, že pokud chceme vychovat děti inteligentní, slušné a vzdělané, mělo by být dáno více prostoru pro domácí školu. Určitě je dost rodičů, kteří by se do toho rádi pustili - ale ani tady náš stát není příliš nakloněn. Přitom lze udělat kombinace, co by na tom mělo být složitého: rodiče učí dítě doma, ale na některé koletkivní předměty (např. tělocvik) nebo náročnější - např. fyziku by mělo dítě možnost chodit normálně do školy. Pokud tato varianta jde v USA, proč ne zde? A kromě toho, tam lze děti vzdělávat do 18 let doma.

Je to zvláštní od učitelky, preferovat domácí školu? Odpovězte si sami.
Majka
  • 
12.10.2004 21:12:24
ja s rozsadenim suhlasim, aj ked moj syn je velmi plachy, raz musi zacat spolupracovat s kolektivom... moj bratranec bol taky chranenec rodicov, neskor aj ucitelov, kedze bol nadpriemerne inteligentny, pred 30 rokmi... dospelo to tam, ze je odlud, s nikym neudrziava kontakty, aby mu nikto v autobuse nefucal na krk ked chodil na strednu skolu, cca 20 km na bicykli (do hlavneho mesta SR)
v kazdom pocasi, aspon dokedy sa nestal vodicom, co sa potom rodine predrazovalo... ale syncek mal po svojom... ako skoncil skolu, skoncil kontakty s kymkolvek...
v nasej skole maju tie jednotlive lavice ako vo filmoch v USA, ucitelka ak chce niekoho rozsadit, nemusi ho k nikomu posadit... to by bolo riesenie...
terrynka
11.10.2004 8:13:01
bordel v byte, stastne dite :) Pokud vam nehnije nadobi ve drezu, smeticka na koberci jeste nejsou tak velika, aby se o ne dalo zakopnout a rodina je spokojena, tak je nejdulezitejsi prave ta spokojenost :)
MartaZ
  • 
8.10.2004 7:18:32
Souhlasím. Náš synátor taky škrábe jako čert. Nejlíp napsaný úkol měl, když ho smolil vleže na koberci v obýváku. A také si na to, co má mít a nemá mít musí myslet sám už od druhého měsíce první třídy.
Mě se jen líbí, že ho to nutí každý večer si vzpomenout, že je taky druhý den škola a ne jen kámoši, že si má něco připravit a na kdy má co donést a že má nás, abychom mu kdyžtak pomohli (alias dali peníze na nezbytné věci:). Prostě určitý pravidelný režim, ke kterému ten podpis za úkolem spíš pomůže než uškodí.
Romana 2 děti
  • 
7.10.2004 16:07:55
Je to přesně, jak říkáš : potrestaná je ta dívka. Ale že takováto věc může u plachého dítěte vyvolat až odpor ke škole paní učitelku zřejmě moc nezajímá. Co na tom, že dívka bude chodit do školy se strachem, hlavně že ona má ve své třídě klid.
Myslím, že zejména učitelé prvnáčků by mohli projevit alespoň trochu pochopení.
7.10.2004 14:34:03
Teda Marto,
ubezpečuji tě, že z písma svého syna bych to, kde psal úkol, nepoznala nejsíš ani já, protože prostě píše děsně ;-). Takže to ani nečekám od učitelky, která má takových chlapečků ve třídě 29.
Podepisování úkolů ani nevidím jako protikladné k samostatnosti dětí - syn si na to, že má úkol a že mi ho má dát podepsat prostě musí myslet sám. Pokud nemyslí, jeho problém ...
zdena
  • 
7.10.2004 13:37:43
V nasi nemale vesnici neni jedina stejne stara holcicka, o urovni zdejsi ZS uz jsem psala vyse. Sama jsem detstvi travila na vesnici a strasne se na to tesila, ze se z Prahy prestehujeme, ale deti tu je zoufale malo, trojtridka ma asi dvanact deti, o nejakem litani s kamarady nemuze byt rec.
7.10.2004 13:20:20
Rozsazování je jedna z věcí, které jsem v našem školství nepochopila. Jak se zdá, je to stejné, jako za dob mé školní docházky :(
Minimálně u nás ve třídě se kantoři od mé 1. třídy a až do 1. ročníku gymnázia řídili jednoduchým pravidlem. Máš-li dva zlobivé chlapce, kteří spolu sedí a ruší neustále hodinu, tak si vyber dvojici tichých, hodných dívenek a vytvoř dva nové páry hodná dívenka+zlobivý kluk.
Vzhledem k tomu, ze jsem vzdy byla jednou z postižených (poprvé právě v 1. třídě, naštěstí to bylo až někdy kolem vánoc, kdy už člověk měl víc kamarádů, naposledy v prváku na gymplu), mnohokrát jsem přemýšlela, pro koho je to vlastně větší trest - zda pro toho raubíře nebo pro tu holku, která vlastně za nic nemůže... Hádejte, co mi vyšlo :)
Každopádně, školní docházku jsem přežila ve zdraví, totéž přeji i Tvé dceři. Nevím, jak problém zlobivých kluků řešit, ale doufám, že kantoři brzy přijdou na něco lepšího.
 Příspěvky 110 z 40 [Dalších 30 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.