Hanka 75 |
|
(22.5.2015 7:26:06) Holky moc mne honí na ně chutě, ale nejsem si jistá, zda v nich je dostatečně tepelně upravený žloutek (přeci jen bývají plněné žloutkovým krémem, je to často i v názvu). Nechci nic riskovat, za to mi to nestojí. Nevíte někdo náhodou, zda je to skutečně bezpečné ? Prosím nepište, dala jsem si je a bylo to OK. Já vím, že většinou je, ale já skutečně mám důvod zbytečně neriskovat (s vajíčky už jsem si trochu "užila").
|
Františka85 |
|
(22.5.2015 7:49:13) Věnečků a větrníků bych se opravdu nebála.
|
|
MÍŠA&FÍK |
|
(22.5.2015 8:03:24) Zkažené může být cokoliv, to bys nemohla jíst nic.
|
|
Tante Bante |
|
(22.5.2015 8:30:04) Čerstvá vajíčka v nich vůbec nejsou. JEn prášky, nic ti nehrozí.
|
|
Vanka |
|
(22.5.2015 8:35:22) Tak já tedy nevím, jaký je přesný recept, ale tuším, že se ze žloutků většinou nedělají. Možná že někde nějaká tradiční babička si ještě pamatuje proč se to vlastně jmenuje "žloutkové", ale většina ho myslím nahrazuje pudingem.
V cukrárně si myslím máš úplnou jistotu, že tam žloutek nebude.
víc bych se bála plesnivých sýrů a koček. Ty jsou myslím daleko horší než nějaký žloutek s kterého se tak maximálně po...
|
angrešt |
|
(22.5.2015 9:58:32) Kočky jsou málo rizikové.
|
|
|
angrešt |
|
(22.5.2015 8:48:14) V cukrárnách obvykle neobsahují žloutek, ale pudink. Skutečný žloutkový krém obsahuje převařené žloutky (syrové se vyšlehají, přelijí vroucí smetanou a pak se s ní převaří), takový jsem viděla dělat v cukrárně Saint-Tropez.
Jinak teda "skutečně bezpečné" - no to pochopitelně není, obecně zákusky v cukrárnách patří k rizikovým výrobkům. Z hlediska listeriosy (to platí pro všechny lahůdkářské výrobky, kde se to tak různě patlá a křížově kontaminuje) a z hlediska alimentárních nákaz, třeba SEB. Jeslti chceš opravdu bezpečné věnečky, tak by sis je musela udělat doma.
|
Hanka 75 |
|
(22.5.2015 9:33:13) A mohu se zeptat, ty jsi jedla nějaké zákusky z cukrárny nebo ne ? Chlebíčky, paštiky, měkké sýry samozřejmě nejím. Pak je pár věcí u kterých nevím, zda jsou z pasterizovaného mléka a i jinak bezpečné či ne. Např. parmazán, parenica a balkánský sýr. Tak zatím se jim vyhýbám, ale chuť na ně je
|
Monika |
|
(22.5.2015 9:50:14) Podle mého názoru Tobě i dítěti mnohem víc škodí stres z toho "jen abych nesnědla nic špatného" (případně další hory obav vyplývající z četby zbytečného množství "odborné literatury" a z hovorů s podobně zaměřenými ženami) než jídlo samo :-(
|
kreditka |
|
(22.5.2015 10:17:58)
|
Hanka 75 |
|
(22.5.2015 10:23:56) kreditko, opravdu nevím čemu tleskáš mě nestresují informace o tom co je či není rizikové, rozhodnu se sama co jíst budu či nebudu, tak jak zvážím míru rizika, které mi vyhovuje či ne (nechci podstupovat zbytečně vysoké a u těchto zákusků jsem nevěděla jaké je) holky mi tu docela poradili
viz můj příspěvek Monice
když už byste chtěly holky klid pro těhotnou, tak mě trochu nadzvedl tvůj tleskající smailík
|
|
|
Hanka 75 |
|
(22.5.2015 10:19:20) děkuju za radu mohu tě uklidnit, že mne to nestresuje, hlavu mám spíš z toho, že mi lékař, řekl, že test na listeriózu je negativní a ignoroval doporučení z laboratoře, že se má udělat ještě jeden test (asi kontrolní, jak se hodnota mění). Udělal mi ho pak další lékař po mé urgenci. Tak tohle mne vystresovalo. Informace o tom, že nivu, syrečky v těhotenství kvůli takovému a takovému riziko raději ne mě nestresují. Ptala jsem se, zda jsou rizikové nějaké zákusky, děkuju za všechny relevantní informace od angrešta i ostatních.
|
|
radka | •
|
(22.5.2015 12:18:02) nepamatuju si, že bych se v těhotenství něčemu vyhýbala, vyjma alkoholu a kávy
|
|
|
angrešt |
|
(22.5.2015 9:50:20) Ve třetím trimestru jsem zákusky občas jedla, ze dvou cukráren, kde znám výrobu (viděla jsem ji na vlastní oči). Ale já moc nejím zákusky z cukráren ani netěhotná, to s tím nemělo až tak co dělat
Parmazán a jiné takto vyzrálé sýry jsou naprosto v pohodě, jestli myslíš kvůli listerii. Jsou tak zbavené vody, že tam nepřežije. Parenica, balkán jsou nevyzrávané sýry (no, balkán trošku dozrává v solném nálevu), pokud jsou z pasterizovaného mléka, je riziko listerie minimální.
|
|
angrešt |
|
(22.5.2015 9:53:15) Jo, a měkké sýry - nevím, co tím myslíš, rizikové jsou měkké zrající (camembert, syrečky, niva...), ale měkké čerstvé (lučina) v pohodě.
V ČR se všechny sýry v mlékárnách dělají z pasterizovaného mléka.
Nepasterizované může být leda u dovozového sýra, popř. výjimečně u sýra z maalovýroby (muselo b to u toho být uvedeno).
|
Hanka 75 |
|
(22.5.2015 10:09:56) aha díky
já si právě nebyla jistá u té parenici. že je ze zahraničí a snad správně má být z nepasterizovaného mléka, tak jsem nevěděla, zda je z pasterizovaného a na obale jsem to uvedené nenašla. U balkánského sýra jsem nevěděla, zda patří mezi ty rizikové jako je romadůr, syrečky, niva nebo mezi ty bezpečné. Lučinu a tvaroh jím ale honí mě chutě i na jiné.
Měla jsem střevní potíže (pravděpodobně z vajíček, která se snažím vařit vždy 1 minutu, ale možná byla větší a nestačilo to, nebo ta informace, že var 1 min je dostačující je špatný) ještě těsně před tím, než jsem věděla o těhotenství. Na výtěrech na nic nepřišli, nicméně potíže byly a vracely se (průjmy). Udělali mi pro jistotu pak v těhotenství test na listeriózu asi v 3. měsíci, byl na hranici normy, hodnota 160, doktorka ignorovala, že doporučují vyšetření párových sér (odběr 2. vzorku po 2-3 týdench po prvním) a udělala mi další až po delší době a mé urgenci a hodnota klesla na 40. Poměrně větší pokles. Prý vše OK. Ale já mám trochu hlavu z toho, zda je to určitě OK. A nechci zbytečně podstupovat žádné další riziko.
|
angrešt |
|
(22.5.2015 10:21:20) Parenica nevyráběná v ČR (protože tady se myslím nějaké kravské dělají) - netuším, jak je to s pasterizací, tak bych ji kdyžtak přepekla (listerii zabíjí cca 70 st., takže krátké přepečení např. na pizze učiní z tohoto hlediska bezpečným každý sýr).
Vajíčko vařené minutu? Nějaká nesmyslná pověra. Pokud by bylo infikované salmonelou, tak minuta nestačí, muselo by být na tvrdo. Salmonela může být i ve žloutku a po minutě žloutek provařený v žádném případě není. Pokud ale používáš kupovaná (v tomhle případě ideálně klecová, ta jsou mikrobiologicky nejbezpečnějí) vejce, je riziko salmonely z vajec naprosto bagatelní. Domácí jsou výrazně rizikovější a minuta vaření to nespraví. Serologické výsledky nemůžu interpretovat, to není v mé kompetenci. Kdyžtak to konzultuj na infekčním na Bulovce.
|
Hanka 75 |
|
(22.5.2015 10:27:20) Díky.
|
Míša | •
|
(22.5.2015 18:07:44) Mám zažito že proti salmonele pomůže minimálně 7 minut vaření. Nevím už kdo mi to říkal.
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(22.5.2015 10:05:12) Omlouvám se, ale podobné dotazy mi přijdou velmi úsměvné. Pokud se ti něco stane po pozření žloutkového věnečku z cukrárny, tak to nebude kvůli syrovému vejci, ale proto, že to je instantní s****a. Jako těhulka by sis naopak měla užívat slasti z toho, že si můžeš dát cokoliv bez výčitek z přibraných kil
|
Lenka Pražanda |
|
(22.5.2015 10:58:34) Vyžrat se do obřích rozměrů, to opravdu ne. Snad má každý soudnost, aby se před něčím takovým vyvaroval. Myslela jsem to tak, že mít v těhotenství chutě je normální. A je to jediná doba, kdy si (v rozumné míře!) nemusí odpírat. Jen mi přijde směšné to neustálé hlídání se, abych náhodou nesnědla, nedělala něco, co v časopisech zakazují. A naopak jedla a dělala to, co tam doporučují. V těhotenství má žena hlavně poslouchat svůj rozum a své tělo.
|
adelaide k. |
|
(22.5.2015 14:46:44) "Jako těhulka by sis naopak měla užívat slasti z toho, že si můžeš dát cokoliv bez výčitek z přibraných kil." X "Vyžrat se do obřích rozměrů, to opravdu ne. Snad má každý soudnost, aby se před něčím takovým vyvaroval. Myslela jsem to tak, že mít v těhotenství chutě je normální. A je to jediná doba, kdy si (v rozumné míře!) nemusí odpírat."
Nemáš v tom trochu zmatek?
|
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(22.5.2015 11:26:39) Mně zas přijde úsměvný, že někdo položí NAPROSTO VĚCNOU otázku, tj. jak je riziková konzumace krémových zákusků z cukrárny z hlediska nákazy v těhotenství, a kromě NAPROSTO VĚCNÉ odpovědi (viz angrešt) se mu dostane notné dávky abstraktních plků o tom, že si nemá vyčítat kila a že si může dopřát
Každej je asi natolik svéprávnej, aby se se stravou v těhotenství zařídil po svém. Když potřebuje informace, zeptá se toho, kdo o tom něco ví. Zaplať PB, že se někdo takovej sem tam najde.
|
Lenka Pražanda |
|
(22.5.2015 11:46:17) Tady se žadatel málokdy dočká věcné odpovědi. Já jsem jí, kromě odpovědi na dotaz, uklidnila, že si nemá dělat těžkou hlavu z kdejakého doporučení, ale naopak si užívat těhotenství.
|
|
|
|