| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ať vám peníze neutíkají

 Celkem 192 názorů.
 niky 
  • 

a co hlava 

(17.2.2010 9:02:40)
Pod všechny rady bych se mohla podepsat, ale ještě bych chtěla vědět, jak to má člověk udělat, aby mu to šetření nevlezlo na mozek. V současné době musíme šetřit velice moc a moc, ale já na to odmítám pořád myslet. Jak se od toho mám v hlavě odpoutat, když se o to zároveň musím starat?
 Ivona,Klára02,Tereza06 
  • 

Re: a co hlava 

(17.2.2010 9:17:46)
taky musíme hodně šetřit,protože máme teď jen jeden plat.Někdy mám pocit,že mi z toho neustálého kontrolování hrábne
 Beruška syn 7,5 a 23tt, dcera 3  
  • 

Re: a co hlava 

(17.2.2010 17:44:19)
ahoj holky
já si vedu domácí účetnictví už 8 let. S mažnelem jsme 10. Hrůza po dvou měsících co jsem zjistila, koolik prachů lítalo úplně mimo.
V současné době mám vymakaný systém v excelu, kdy hned na začátku měsíce vím, kolik peněz máme k dispozici po zaplacení splátek,hypotéky a nájmu. K dispozici na benzín,drogerii a jídlo.
Nakupuji většinou tak obden, jídlo vymýšlím tak na dva tři dny dopředu. Vařím manželovi do práce už čtvrtým rokem co jsem doma na RD a musím říct, že se opravdu markatně ušetří. 100 Kč které on by projedl v restauraci mi většinou stačí na večeři a oběd pro dva dospělé a dvě malé děti. A to vařím s kvalitního masa, hodně zeleniny.
A co hlava.. toť otázka, občas si rovněž připadám jako dráp, když chci vyšetřit třeba na bazén či výlet s dětmi a manžela koriguji, že se má omezovat ve sladkostech atd. Ale jinak jsem to ze začátku rovněž neustále řešila, hlavně když jsem viděla hned na začátku měsíce, že financí je opravdu málo.
Teď už jsem na tom dobře, dokázala jsem pár tisícovek strčit bokem pro případ nouze a občas se mi podaří i něco vyšetřit na překlenutí blbých měsíců. Hodně plánuji dopředu co a jak se kdy koupí, kdy se dá auto na prevenčku atd.
Položky dělím na jídlo, sladkosti, benzín, drogerii a oděvy a ostatní - tam spadají blbiny jako pivo, víno, dárky pro příbuzné.. apod. a teď jsem na tom tak, že když vidím na začátku měsíce, že financí je dost a ještě něco uškudlím, tak jsem v klidu celý měsíc.. ale když člověk vidí, že to je mizérie, tak ten pocit je hrozný a těžko se ho zbavuje
 niky 
  • 

Re: a co hlava 

(17.2.2010 20:19:56)
Pro mne je to v současnosti asi především nezvyk. Ne že bych si někdy žila nějak supr vysoko, ale možná právě proto už není kde ubírat. Vždycky jsem ale měla za zadkem jakousi ne úplně malou rezervu a to mne uklidňovalo. Navíc jsem lehce bohém, což vnímám jako přitěžující okolnost.
Kdo na čem šetří a co pak s ušetřenými penězmi dělá, to je vždycky otázka priorit a nutností. Spíš je důležité, co mu to dělá s myšlením..
 Katka, Petřík 8let,Linda 18měs 
  • 

Re: a co hlava 

(17.2.2010 20:38:03)
ahoj, taky se snažíme šetřit ale žádný super postup to není máme to různě rozepsané po papírech a tak nějak se nám různě povalují všude možně.Chtěla jsem tě poprosit jestli bys mi nějaký vzor tvého rozpočtu neposlala na mejla.Samozřejmě s fiktivními čísly ... :-)můj mejl je krouzelova@seznam.cz díky moc a ať se šetření daří :-)
 pikiota 


Re: a co hlava 

(14.3.2010 23:36:50)
Zdravím. Naše soukromé účetnictví vedu již 6 let. Je pravda, že to pomáhá, ale přesto bych chtěla také požádat o vzor tvého rozpočtu- jak píše i jiná mamina- klidně s fiktivními čísli~;)
Já to mám dosud rozepsané na: potraviny, drogerie, lékárna, auta, oblečení, a kolonka ostatní- kam zahrnuji i nezbyzné výdaje domácnosti jako jsou pojistky, internet, vodné, elektřina atd.
Můj mail je pikiota@seznam.cz
Třeba mi ten tvůj postup v šetření pomůže ještě víc.:-)
Předem moc díky
 viana 
  • 

Re: a co hlava 

(17.4.2013 9:57:02)
Dobrý den můžete mi taky poslat program na domácí účetnictví děkuji pěkný den
 Lassie66 


Kafe z automatu 

(17.2.2010 9:22:46)
nedám ~l~ Nemám ho často, ale když ano, tak bodne.~c~
 Pruhovaná 


Re: Kafe z automatu 

(17.2.2010 18:41:55)
Že ty jsi poslankyně!
 marketa 
  • 

Re: a co hlava 

(17.2.2010 9:25:11)
domluvit si tydeni kapesne, ktere se nesetri.
ja i manzel mame kazdy jeden svuj vecer v tydnu, kdy mame sveho konicka a potom jdeme s prateli nebo jen tak sami do kavarny nebo restaurace a dame si nejakou drobnost a neco k piti. mame domluveny limit, kolik to smi stat.
uzijeme si pekny vecer a aspon jednou na setreni nemyslime.
na jednu stranu je hezke omezit ty drobne vydaje a na druhou, takovy kolacek nebo kafe apod. jednou do tydne casto naladu zvedne vic nez celorocni cekani na nejaky vikedovy pobyt, ktery znamena i stres z baleni, cesty, hledani ubytovani atd.
clovek proste musi mit prehled, kolik za ty drobne vydaje da a stanovit si limit, ktery neprekroci.
 niky 
  • 

Re: a co hlava 

(17.2.2010 9:39:41)
Já vim... já se prostě jen vzpouzím tomu údělu domácí účetní. Někdo to dělat musí a manžel to rozhodně nebude :-)
 Zuuuza 


Re: a co hlava 

(17.2.2010 11:41:41)
Přesně tak. Kdyby to člověk dělal takhle dlouhodobě, tak z toho zcvokne.. Občas si holt musíme/potřebujeme udělat radost, která stojí peníze ~;)
 pája 
  • 

Re: a co hlava 

(18.2.2010 12:46:42)
kam jsme to dospěli v tomhle režimu, když si máme, abychom podle autorky ušeřili, ohřivat 4 dny staré jídlo a neudělat si ani občas radost dobrým kapučínkem z automatu nebo malým koláčkem´? a banky okrádaj na poplatcích všechny, každá na jiné službě
 Dalila 
  • 

Platební karta 

(17.2.2010 9:44:27)
Já bych tedy ještě přidala jeden bodík: nepoužívat platební kartu při běžných nákupech.
 Ivona,Klára02,Tereza06 
  • 

Re: Platební karta 

(17.2.2010 9:55:01)
to jsi vystihla naprosto přesně
 Hana, dvě děti 
  • 

Re: Platební karta 

(17.2.2010 10:01:08)
Proč? Já při platbě nad stovku platební kartu použivám, jsem u ČS a už mámebody předplatné Sluníčka, novou osobní váhu, apod. A tím, že platím kartou, neutratím víc, než když zaplatíém bankovkou.
 Ivona,Klára02,Tereza06 
  • 

Re: Platební karta 

(17.2.2010 10:14:03)
my musíme vybrat peníze co můžem,pak je máme rozdělené na jednotlivé týdny,abysme vyšli do další výplaty,kdybysme platili kartou(hlavně ne všude to u nás jde)ztratila bych lehce přehled,korunka sem korunka tam,tak abysme se nedostali do mínusu
 Dalila 
  • 

Re: Platební karta 

(17.2.2010 11:35:39)
Přesně tak. A ještě jsem si na něco vzpomněla: vyhýbej se obloukem nákupu potravin hladová:-)
 & 


Re: Platební karta 

(17.2.2010 13:45:58)
Ivono, my mame dva provozni ucty. Na jeden chodi vyplata, a plati se z toho slozenky,manzel z toho plati plyn do auta a karty k nemu mame oba, ja jsem ji jeste v zivote nepouzila.. Manzel si bere kapesny, on nema zadnou utratu, jidlo do prace si nosi z domova, v praci si kupuje jenom polivku a mliko na piti, pecivo si nosi z domova. Pak mame druhy ucet. Tam mesicne prevadime penize na provoz od toho mam kartu jenom ja. Kdyz se podivam na zustatek tak vim velice presne kolik muzu ten mesic utratit, kdyz jde nakupovat jenom manzel tak si veme moji kartu. Uctu mame bez polatku.
 Ivona,Klára02,Tereza06 
  • 

Re: Platební karta 

(17.2.2010 14:53:58)
my máme účet jen jeden,co vy převádíte na jiný účet,my vybíráme 1x měsíčně hotovost,nevidím důvod mít účty 2,navíc tam kde bydlíme,nemůžu vše platit kartou,tak bych musela vybírat stejně.
 Liška s banem :) 


jo jo 

(17.2.2010 10:02:35)
Také plánuju jídelníček na celý týden dopředu a připínám ho na ledničku. Jenže pak stačí, aby se manžel zastavil cestou z práce v obchodu, a hned máme lednici plnou potravin, které nepotřebuju. Prostě chlap!
A výdaje si píšu každý den už rok a půl. Utratím o dost více, než jsem předpokládala, hlavně v drogerii a za jídlo.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Možná proto, že nemusím 

(17.2.2010 10:12:31)
bych tohle nechtěla absolovovat ... možná souhlasím s tím, že meníčka v hospodě cenou převyšujjí kvalitu a že vařit se má na více dní (ale v mém případě je to proto, že mě to tak často nebaví), ale jinak nic ... kafe z automatu nepiju, domů si kupuju jen čerstvou zrnkovou hlavně kvalitní kávu a ráda si dám i kafe v kavárně, tohle bych si neuměla odepřít ... nikdy si nevyjít třeba na večeři, to by se mi taky nelíbilo, a to opravdu nechodíme často ... psát jídelníček na týden dopředu, když nevím, na co budu mít chuť zítra ... napadá mě jen jedno, to šetření zabere tolik času, že ho radši věnuju něčemu, co mě baví ...
 Kačkač 


Re: Možná proto, že nemusím 

(17.2.2010 23:52:04)
Musím říct, že všechno je pravda, takto se opravdu ušetřit dá. Ale je to nuda!!! Kašlu na to, že si nehodím 120 Kč do prasátka, to si radši za stejnou částku dám kafe u Starbucksu - mňam, a k tomu si dám dorta a čtu si knížku - skvěle strávená hodinka! Utrácím právě za maličkosti, které zmínila autorka a někdy si to dost vyčítám. Dám si večeři v restauraci, zatáhnu to i za ségru a pak si uvědomím, že jsem si za tu částku mohla koupit třeba novou halenku. Na druhou stranu, nesnáším škrty. Můj manžel je spořivý ale má to své meze - nikdy nespoří na mně - narozky, Vánoce či jiné svátky - je opravdu štědrý. Mám kamarádku, co počítá každou kačku - nedávají si dárky k Vánocům, protože je to zbytečné, naspořili slušnou částku s manželem, ale za jakou cenu! Na dovolené si koupí jednu zmrzku a lížou ji spolu - FUJ - radši budu nadosmrti chudá. Šetření i utrácení by se mělo dělat s rozumem.
 Xantipa. 


Taky jsme byli bez peněz 

(17.2.2010 10:22:30)
Tak jsem dělala úplně všechno, co je v článku. Nevadilo mi to, ale psát si jídelníček na týden dopředu, to ne, to jsem nebyla a nejsem ochotna.
Jinak - po nějakou dobu se to dá dělat, nemyslím měsíce, klidně i roky. Ale když se zlepší situace, člověk nějakou tu radost potřebuje. Když je to kafe z automatu, oběd v restauraci, kadeřník, kosmetička - a já nevím, co ještě - proč ne - když na to je. Protože když se budeme důsledně držet článku, tak vlastně proč šetřit na nějaký ten víkend v lázních pro ženy? Jsou to přece vyhozené peníze, zacvičit se můžeš doma, zaplavat v rybníku zadarmo, masáž udělá partner nebo kamarádka, pleťovou masku si uděláš sama, vlasy taky, jídlo taky doma - tak proč za to ještě někde platit.
Já teda nevím, ale když budu s penězi na štíru a dělat všechna úsporná opatření, tak asi na víkendový pobyt pro ženy nepojedu - řekla bych.
 Ekaterina 


Re: Taky jsme byli bez peněz 

(17.2.2010 10:35:33)
Tak s tímto naprosto souhlasím, s výjimkou toho jídelníčku. Píšu si ho (když teda nejsem zrovna líná) už asi 2 roky a mooooc se mi to osvědčuje. Nedělám to ale kvůli penězům. Spíš proto, abych pak po příchodu z práce honem nepřemýšlela, co udělat k večeři a taky abych měla doma všechny suroviny (které koupím jednou týdně v supermarketu, kde je to levnější, než v okolních večerkách, takže to vlastně kvůli těm penězům taky trochu je).
 eliska, 5 a 3 
  • 

co vaříte? 

(17.2.2010 21:39:45)
Prosím, prosím, dejte pár inspirácí, co vařit? Mě už vůbec nic nenapadá:(. Je to pořád dokola.
 marketa 
  • 

Re: co vaříte? 

(18.2.2010 8:35:23)
najdi si recepty na apetit online nebo ma chytra zena. mzes tam zadat suroviny (napr. rajcata, kureci maso) nebo nejake klicove slovo (zavin) a vyjede ti x receptu. casto se takhle inspiruju. nebo proste zadam suroviny do googlu a taky se mi objevi. existuji i ruznestranky o zdravem, levnem a ruznem jinem vareni. stovky lidi maji vlastni blog, kam pisou recepty. staci chvilku hledat ;-)
 Drima 


Re: co vaříte? 

(20.2.2010 17:18:53)
Skvělá je kuchařka Marty Ottové z nakladatelství MOTTO - jmenuje se "Z jednoho dvě - velmi ekonomická kuchařka" a je to přesně o tom, že uvaříte něco... a pak z části toho uděláte něco úplně jiného a moc dobrého!Je to vážně úsporné, ale zároveň zábavné (taky bych nejedla dva nebo tři dny to stejné jídlo).~R^
 Zuuuza 


Re: Taky jsme byli bez peněz 

(17.2.2010 11:45:47)
Asi tak, Xantipo. Ale holt člověk musí občas vypadnout, vypnout, načerpat síly..
 Ecim 


Všeho moc škodí 

(17.2.2010 10:46:19)
Jsem z dětství zvyklá na velmi skromnou životní úroveň, jsem zdravě šetrná, ale jestli je mi něco z duše odporné, tak je to chorobné škudlení. Jsem zvyklá zapisovat si výdaje a vařit na několik dnů dopředu, ale abych si nikdy nekoupila ani kafe v automatu nebo koláček, nikdy si nevyšla do restaurace nebo na kosmetiku? PROČ? Co z toho života budu mít? To si pak ty peníze vezmu do hrobu nebo co? Článek beru jako zajímavou inspiraci, ale držet se ho doslova, to ani náhodou. Co se financí týče, tak jsou mi odporné oba extrémy - jak věčné vyhazování za naprosté hlouposti, tak obsedantní úvahy nad každou vydanou korunou. Makala jsem jako šroub, abych se jednou měla lépe. A svoje radosti si zasloužím, stejně jako celá moje rodina.
 Amina 
  • 

Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 11:02:15)
Ahoj, souhlasím. Oba extrémy jsou na budku. Mám ve svém okolí taky případ: zapisují naprosto všechny výdaje do tabulky, a to hned na místě )v hospodě si zapisovali vypitá piva a bavil se i hospodský). Někdy jsou ovšem kolonky krátké - kam zařadit plyšového medvěda pro radost? Je to pár, který praktikoval takovéhle tabulky už za svobodna, nejdřív kdo co platí. Takže lednice byla její, auto jeho... Strašný. Čekala jsme, co se změní po svatbě, a nic. Takže kdyby se rozváděli, nebude problém s vypořádáním. Nejenže ví, kolik vydali za posdledních 12 let přeseně, za co a co bylo zbytečné,ale ví i přesně kdo co vydal, byť mají celou tu dobu společnou domácnost.
 Orion 


Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 11:06:03)
no nevím, ale lidé jistě nechodí do restarace a kavárny jenom proto, aby se najedli, ale i poseděli v příjemném prostředí (určitě nepolezu do zaplivané putiky), doma si sice jídlo udělat mohu, klidně i při svíčkách, ovšem dříve nebo později musím jít sklidit, kuchyň nastrkat nádobí do myčky a to mi rozhodně dojem z příjemné večeře zkazí. Mně osobně je bezdůvodné škudlení odporné, když jsme neměli peníze, taky jsem musela šetřit v bundě jsem chodila i 5 let a vydržela to jenom díky tomu, že byla kvalitní. A naučilo mě to jednu věc, přemýšlet nad tím, co kupuji. jednou za čas jezdíme na nákupy oblečení do Brna, sice utratíme najednou i 7000 Kč za tři osoby, ale máme nejméně na půl roku pokoj a u nás už nic nekupuji, stejně tak s jídlem, nakoupíme rohlíky za 1 Kč jednou za 14 dní a dáme je do mrazáku a tak podobně. U nás kupujeme jenom ovoce a zeleninu a to pěkně předraženou. Když má člověk peníze žije se mu lehčeji ale proč škudlit každou korunu?
 Ecim 


Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 11:23:19)
Moucho, máš pravdu. S oblečením jsem také zvyklá to takhle dělat. Několikrát jsem měla bundu i několik let, teď mám jednu 12 let, ale už slouží jen jako rezervní. Raději koupím jednu kvalitní věc než několik nekvalitních. Znám pár lidí, kteří sice mají dost peněz, ale oblékaní chodí naprosto otřesně.
 ...j.a.s... 


Šetření rohlíkama 

(17.2.2010 14:43:22)
to je taky blbinka... Když stojí rohlík o 1 kč míň a já jich koupím 40, tak ušetřím pouze 40 kč, které dám rázem za jinou blbost a to nemluvím o plném mrazáku. Nevím, výhodnější mi přijde koupit maso atd. do zásoby za lepší cenu než trapný rohlík. Navíc za čerstvý rohlík si klidně kačku připlatím.
 Orion 


Re: Šetření rohlíkama 

(17.2.2010 21:35:34)
Hmm, tak to štěstí, že nežijete v té naší p.....li, protže u nás ,,čerstvýů rohlík stojí 2,90 Kč a opravdu nevěřím, že není ze včerejška, to rozhodně lepší ten z mrazáku, ale jinak samozřejmě i maso tam máme, většinou celé prasea kupu kuřat v akci. Jinak taky nemyslím, že bych rázem ušetřené peníze utratila, protože mně jídlo nic neříká nemám problém jít do obchodu a nakoupit jenom to, co potřebujeme, narozdíl od manžela, ten jak vidí jídlo skoupil by snad všechno. Ale samozřejmě na rohlíkách člověk moc neušetří, chtěla jsem tím jenom říct, že základ bude nejspíš v přemýšlení nad nákupy.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Šetření rohlíkama 

(17.2.2010 22:44:48)
Je mražení ve velkým opravdu tak výhodný? Nepřijde to náhodou dráž, myslím náklady na pořízení mrazáku a hlavně pak jeho provoz? Počítala jsi to někdy? (To není ironie, ale dotaz."
 helena + veverčátka 


Re: Šetření rohlíkama 

(18.2.2010 11:45:42)
My bydlíme taky na vsi a řekla bych, že je to daň za pohotovost v mrazáku a nemusíš denně do obchodu - notabene když ani nevíš, jestli nějaké pečivo ještě bude a jaké bude kvality.. Alespoň já to tak beru.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Šetření rohlíkama 

(20.1.2011 14:57:16)
máme 3 šuplíky v rámci ledničky a jeden je na pečivo.
Nejde vždy jen o cenu, i pohodlnost, když je hnusně, děti nemocné, táta chodí pozdě z práce nebo vůbec (služebka) a já vím, že třeba 4 dny nemusím jít ven, abych nakoupila blbé pečivo, to mi za těch pár korun za mrazení stojí.

A kdo žije na vesnici a musí si pečivo objednávat, ano i takový tržní systém ještě funguje, se mnohdy nechytá už v jedenáct dopoledne
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Šetření rohlíkama 

(20.1.2011 14:55:13)
taky máme rádi rohlíky, z dlouhodobého hlediska je rozdíl, jestli jich vezmu dvacet za 1,40 nebo 2,90.
Já mrazím, vyndám rohlíky podle potřeby, nejsou žádné zbytky. Stejně tak chleba. Koupím v Globusu, kde je nejlepší, nakrájím a z mrazáku odebírám potřebné krajíce. Nesnáším totiž den staré pečivo 8-)

Ve velkoměstech se dá celkem levně nakoupit v akcích, aspoň já na mateřské mám prostor a čas se kouknout, co kde mají a sjet tam nakoupit. Mám to do různých řetězců blízko, tak mě nestojí moc benzín. Problém je, držet se pak napsaného seznamu, často kupuji i další věci, na které si vzpomenu hlavně proto, že je vidím v regále.... ale bohužel, 4 členná rodina má prostě své potřeby.

Hodně jde ušetřit právě při nákupu v akcích na plínkách, umělém mléku, i pracích prostředcích - jeden rok jsem nakoupila plíny v akci sice za 3000, ale pak jsem přes půl roku nepotřebovala ani balík a navíc jsme dostali super odrážedlo od Chicca, takže byl krásný dárek pod stromek.... a jelikož se na něm vyblbnou oba synové, taky dobrý
 Zuuuza 


Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 11:47:48)
~R^ Souhlas. Co bychom jinak z toho života měli? Každopádně rady jsou fajn pro určité krizové období..
 Petra Neomi 
  • 

Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 13:02:07)
Pro krizové období jo, ale žít takhle delší dobu by mě dost demotivovalo.
 Zuuuza 


Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 13:56:10)
To rozhodně. Nedá se to dlouho vydržet.
 Kja 


Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 14:14:15)
Jenže tohle jsou rady pro krizové období. Žila jsem takto několik let po rozvodu, bylo to opravdu na zbláznění, ale nic jiného mi nezbývalo.
Z té doby mi zůstal zvyk zapisovat si všechny výdaje. A v jedné věci má ten článek pravdu, za ty "zbytečné" věci proteče opravdu hodně peněz. Mnohem víc, než bych každý měsíc odhadovala.
 Lída+2 


Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 14:28:45)
Taky jsme museli hodně šetřit...už je to dost dávno a už snad nikdy více....v roce 1999 jsme žili z rodičáku(bylo to fakt hodně málo)...a z toho co jsem přivydělala bokem .,....1/2 roku.....to bylo hodně špatný...manželovi přestala chodit výplata....
Prakticky jsme dělali co psali v článku....do poslední tečky a možná i něco navíc co tu už padlo....přižili jsme....~;)

Jo a v tu dobu jsem si říkala, že jsem ráda, že můžu kojit a nemám s tím problémy...jinak by všechno padlo asi na mléko pro syna....
 Veveruše 


Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 22:10:10)
Zapisovat se výdaje jsem se snažila asi první 2 měsíce soužití s přítelem, nyní manželem. Skončilo to jednak kvůli tomu, že mě nebavilo dávat to po měsíci dohromady (sčítat položky), a jednak proto, že nad manželovými příjmy ani výdaji nemám kontrolu (dostává peníze na ruku podle toho, co vyrobí, dával stranou peníze na auto, teď zas na přístavbu, objednává si materiál a nářadí, které potřebuje k práci, kupuje si časopisy a tabák a já bych si připadala jak dráb, kdybych mu měla všechno kontrolovat; do hospod nechodí, pivo nepije - tak aspoň nějaké radosti mu musím dopřát~;)).
Chystat si jídelníček týden dopředu mě už několikrát napadlo, ale obvykle mám problém večer vymyslet, co budu vařit zítra - většinou se definitivně rozhodnu až dopoledne. Naopak vycházím z toho, co je v lednici a mrazáku a cíleně likviduju zbytky i potraviny, u nichž hrozí propadnutí záruční lhůty. Na kosmetiku už 2 roky nechodím a pokud se v brzké době neobjednám, asi skončím opět (jako před lety) s ošklivým akne na kožním~q~.
Do restaurace nechodíme, já sama si časopis koupím tak 1x za 21 měsíce, fake moc nepiju a když, tak si ho udělám doma. Zbytečně utrácíme za Kindervajíčka (a ty "kraviny" v nich~:(), ale děti z nich mají hroznou radost.
No, ten 1,5 roku nějak překlepeme a s mým nástupem do práce se snad finančně zmátoříme~k~.
 Ecim 


Re: Všeho moc škodí 

(17.2.2010 22:23:23)
Zapisuji jen svoje výdaje, mám na ně speciální sešit, nerozepisuji to do detailu. Manželovy výdaje neřeším, protože by mi to přišlo nedůstojné.
 trnitajaponka 


Re: Všeho moc škodí 

(18.2.2010 13:17:23)
Moje řeč.Zajímalo by mě,kdo tyhle články vymýšlí.Snad jen lidé,co to vůbec nemají zapotřebí.To se to potom radí.Sedět doma a jen vařit,platit nájem,počítat každou korunu a možná koukat z okna.To je zatím ještě zadarmo.Nechci jednou umírat s "dobrým" pocitem,že jsem byla dobrá hospodyňka,která ušetří vždy a všude za každou cenu.Do důchodu daleko,ale už teď nás nutí.abysme žili jako senioři.Děkuji,nechci.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Všeho moc škodí 

(18.2.2010 14:58:40)
Snažíme se, abychom takhle nežili ani jako senioři.
 Leonardo 


Re: Všeho moc škodí 

(18.2.2010 20:19:53)
Mno...do hrobu si peníze jistě neveme (asi)nikdo.Ale pohřeb taky něco stojí...~d~a pokud nemáš nic našetřeno,tyhle poplatky odnesou hlavně pozůstalí.Jen tak malá vsuvka~;).
 Ecim 


Re: Setreni nebo skudleni? 

(17.2.2010 11:26:46)
Danielo, mám to stejně - jak s nákupem oblečení a bot, tak s postojem k posezení v restauraci. Při dvou mrňouscích jsem se teď dostala do stádia, kdy už si NALÉHAVĚ potřebuju občas na chvilku někam vyjít posedět a posezení u nealko piva a nakládaného sýra jsou pro mě hezkým vybočením, vyčistím si při tom krásně hlavu a vyjde mě to navíc o dost levněji než dělat doma nějakou lepší večeři. Nedá se pořád jen dřepět doma, to by se člověk musel zbláznit.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 11:41:01)
Článek mě neoslnil. Kafe z firemního automatu za 12,- Kč... ? To si jako vozí kafe v termosce?
Kuskusový salát, banán, kafe v termosce…. To musí mít holka pořádnou brašnu ~t~
Přijede s brašnou do kanclu, v poledne kolegové odcházejí do restaurace poklábosit, odpočívat a holka sedí přibitá k pracovnímu stolu a pojídá salát?

Sekáče mě taky dostaly. Oblékám čtyři lidi. Napíšu seznam a snažím se jít najisto. Kdybych obcházela sekáče se seznamem věcí které potřebuji v jednotlivých velikostech, nedělala bych snad nic jiného. Nejsem tak bohatá, abych mohla trávit hodiny času obcházením sekáčů.

Jinak do restaurace nechodíme, na kosmetice jsem nebyla už ani nepamatuju, vařím porci navíc do mrazáku, chystám se refinancovat hypotéku...ale článek mi připadá jak rady pro nějaké důchodce.

 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 11:44:53)
Mně na článku vadí ten mravoučný tón ve stylu - nic nepotřebujete, jak si to vůbec představujete, že byste si koupili pitomý koláček za pár korun. ~a~
 Myšutka* 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 11:45:04)
Hlavně se na tom obědě spousta věcí neformálně probere. Kdybych nechodila na obědy, tak můžu dát rovnu výpověď ~z~.
A vrcholoví pracovníci s krabičkou z domova mne docela rozesmáli. Aspoň ti, které znám, jsou rádi,že se v poledne projdou a udělají si pauzu.
 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 11:49:24)
Myšutko, přesně tak. Když si vezmu, co oběd s kolegy vždy udělal s mojí produktivitou práce - to pak člověku hned jde práce lépe od ruky. A hlavně společenské vyžití je důležité. Kamarádka měla kdysi v práci kolegu, který bral velmi vysoký plat a přesto nikdy s nikým nešel na oběd a denně si nosil do práce chleby se šunkou. Na co mu pak ty ušetřené peníze jsou? Chápu, že to bude chvilku dělat někdo, kdo je ve špatné finanční situaci, ale kdybych brala 60 tisíc, tak mě ani nehne takhle blbnout. ~a~ A hlavně - kdybych o mě takový exot projevil zájem, tak budu prchat sedmimílovými kroky. Zdravý vztah k penězům bylo pro mě jedno ze základních kritérií při výběru partnera.
 Lassie66 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 11:51:36)
Ecim, třeba platil alimenty na kupu dětí...
 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 11:55:10)
To asi spíš ne, protože to byl údajně takový ten typ chlapa, co působí dojmem, jako kdyby si myslel, že děti nosí čáp. Byl v té době prý bez partnerky, čemuž se ani nedivím.
 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:05:59)
Kromě toho beru dost s rezervou nářky na téma "na tohle nemáme, na tamto taky nemáme". Jsou rodiny, kde "nemají peníze" na jogurty pro děti, ale na alkohol a cigarety se finance vždycky najdou. ~o~~q~
 Lassie66 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:09:56)
Jinak myslím, že to všichni dost zjednodušujeme - nemáme prostě takový důvod zase až tak extrémně šetřit. Ale jsou rodiny, kde se každá taková koruna počítá(viz. časopisy - to je ročně opravdu ranec, sama je nekupuju, čtu si na netu). My bychom mohli šetřit na vodě, na elektrice - to je taky pár stováků. Ale jsem doma za blbce, jen chodím a zhasínám, vypínám vodu. Pak dám dceři v koupelně kelímek, ať si čistí zuby bez tekoucí vody, a za pár minut tam najdu totálně zlitého synka s prázdným kelímkem v ruce ~o~~t~
 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:12:50)
Zuby s kelímkem si čistit neumím, ale na druhou stranu si při tom pouštím jen málo vody. :-)
 Zuuuza 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:14:58)
No tak já si pustím vodu, namočím kartáček, zastavím vodu. Pustím jí zas, až když si potřebuju vypláchnout. S pákovou baterií to jde snadno :-)
 Lassie66 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:16:29)
Jo, takhle to dělám taky. Ovšem tříleťačka si pojem "málo vody" představuje jinak :-)
 Zuuuza 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:19:04)
~;) to si dokážu představit.
 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:20:29)
Můj tříleťák se teď naštěstí chce koupat ve vaničce po bráškovi, což je výhodné. Ale asi mu to nevydrží dlouho. Máme látkové pleny, a tak účet za vodu bude veliký, nehledě na to, že jsme všichni extrémně čistotní. :-) A důkladné mytí je jedna z mála věcí, ze které bych nebyla ochotná ustoupit. :-)
 Lassie66 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:32:09)
Já každopádně šetřit neumím. Nemám to mít po kom. Naši nebyli moc zdatní ve financích, nikdy nikam nejeli, nikdy nic ani neušetřili. Oba hulili jak komín. Naše pojistky se rozfofrovali.
Musela jsem se naučit, že je dobré si spořit, alespoň něco. Zavedla jsem si stavebko, penzijní připojištění. Děti mají stavebka, budou to potřebovat na pokojík. Přítel zase pochází z druhého extrému, s penězi to umí, ovšem na kafíčko, na oběd či do cukrárny se jde z mé iniciativy. Neodepře mi to, i když sám by neutrácel. Na rodinné výlety mě nikdo nedostane, pokud není možnost přestávek "na jedno", či alespoň následně nějaké to bolestné v podobě dortíku nebo kafíčka.
Občas mám záchvaty, že třeba vodu z vaničky přeliji do kýble a spláchnu tím záchod, ale jindy nechám dětem vodu téct proudem, protože je to děsná sranda ~3~
Věřím, že se dá šetřit i bez omezování koláčků a kafíček, dokonce bych řekla, že u nás by to šlo i o jeden až dva tisíce měsíčně. Ale ta důslednost...~d~
 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:58:57)
Já šetřit umím, také jsem založila stavebka. Ale umím si i udělat radost. Mám také trochu posunuté vnímání, trpím utkvělou představou, že v třípokojovém bytě v paneláku se zánovním autem a dovolenou u moře jednou za pár let si žijeme jak prasata v žitě. ~t~
 Markéta s párkem 
  • 

Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 13:45:19)
Takhle to dělám taky a učím to i děti. Na druhou stranu jsem někdy schopná stát ve sprše pod tekoucí vodou pět minut :-)

V článku mi ještě chyběla rada, že mám sbírat odstřižky a šít z nich oblečení. Tedy až si našetřím na šicí stroj. Nebo že bych to měla píchat v ruce :-)

Překvapilo mě, když jsem u jedné známé zjistila, že nezná spořivé splachování na záchodě. Spočítala jsem jí, o kolik by u nich v rodině ušetřili vody a dost se divila.
 Lída+2 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 14:17:04)
MArkéto.,...šiju patchwork a krize nekrize...manžel mi k vánocům koupil né zrovna nejlepvnější šicí stroj~f~
Takže jak jsi napsala zbytečky láteček....to u nás doma frčí....a co mi odpadne od řezáku a nepoužiju posílám do školy do družiny..oni to ještě využijou.....
 Markéta s párkem 
  • 

Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 14:23:11)
Nemyslela jsem pečvrrrk - deky, ubrusy, polštáře. :-) myslela jsem to na oblečení. Sem tam třeba nějakej hacafrak proč ne, ale komplet tím oblíkat rodinu? Včetně manžela kterej musí mít obleky a nesnáší "veselé" vzorky i na spodkách? :-)
 Xantipa. 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 14:26:26)
Já mám taky jednu skříňku plnou látek a zbytků. Takže když něco potřebují dítě do školy nebo družiny, učitelky to vlepí do notýsků a do našeho připíší - kdybyste měla něco navíc, pošlete to prosím, některé děti nepřinesou nic. A já posílám - docela chápu, že když se tím maminka nezabývá, tak kousek látky asi nemá. Teď jsem synovi ušila z různých kousků látek takový bloček na utírání inkoustového pera. Já jako dítě jsem to měla. Teď o víkendu bude syn takových bločků dělat asi ještě 5 - prý pro kamarády.
 Xantipa. 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 14:28:48)
Lído - já patchwork zkoušela, mám návod, ale jsem asi nějaká úplně blbá, nejde mi to prostě.~Rv
Takhle zkoušet vyrobit deku, tak místo relaxu jsem v blázinci. Ach jo.
 Lída+2 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 15:07:13)
XAntipo na tohle jsem prdlá dost...v knihovně jsem půjčila asi 5 knih..měsíc četla a pak začala s púolštářema a teď to mám jako relax.....

A moje děti říkají..my se musíme učit a ty si budeš zase hrát~f~
 Lída+2 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 15:05:17)
Xantipo moje mamka takhle mezi řečí říkala, že dělala pořádek a uklízela ve skříni s látkama, že to ponese k popelnici a já říkám...né k popelnici,ale do školy....takže teď když něco šije...tak na kluky čeká sáček a oni to odnesou....aspoň se neplýtvá
 bublanina 
  • 

Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 20:07:28)
Akorát, že se zase víc usazuje vodní kámen atd., takže to pak dáš za ty čistící přípravky. Teda ne, že bych byla ta chorobně čistotná paní z reklamy, která neustále drhne WC.
 Lassie66 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:19:13)
Ecim, víš proč to s kelímkem neumíme? Vyrostly jsme v luxusu, kdy voda všude tekla proudem a vana byla každý den. U nás jo.~z~
 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:22:09)
U nás taky. Ať žije vana - i když se zásadně nekoupu, jen sprchuju, je to rychlejší a levnější. :-) Kvůli hygieně mě řada lidí považuje za rozmazlenou, ale mně je to JEDNO. ~:-D
 Zuuuza 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:13:51)
Jojo, Lassie, taky chodím a zhasínám... Jenže to je začarovaný kruh s energiemi a s vodou. Člověk se snaží neplýtvat (nejde třeba ani tak o šetření), jenže čím míň spotřebuje, tím jdou ceny víc nahoru.. Takže si vyber. Aspoň mám dobrý pocit, že šetřím přírodu.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: To jsou mi rady.... 

(20.1.2011 15:09:47)
já si časopis dopřeji, mám ale předplatné a vždy si předplácím tak, že dostanu dárek. Např. Marianne mám od jejího samého začátku, počkám si, když je kosmetika, kterou potřebuji a předplatím. Předplatné cca 500 za rok a dárek kosmetika např. Vichy za 1000. A mám luxusní krém pro sebe nebo krásný dárek pro maminku.
A každý měsíc super počtení.
Stejně tak Apetit. Navíc, s dobrými recepty i na levné rychlé večeře.

Na internetu mě to číst nebaví, mám ráda ten pocit, když si vlezu do vany, nikdo mě neotravuje a já si lebedím.

 Kja 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 14:27:22)
Ne kazdy je exot s krabickama dobrovolne ... vlacim se s nimi kazdy den. Mam tam obed a dve svaciny, nekdy i veceri a druhou veceri. Jsem diabetik a bezlepkar, takze nejen, ze nemuzu jist to, co ostatni, ale take musim jist odvazene mnozstvi a v pravidelnych intervalech bez ohledu na okolnosti.
 Hanka 
  • 

Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 14:57:00)
Každý nemá firemní obědy. A platit za oběd 70-80 Kč denně - díky, na to bychom dlouho neměli, kdyby to bylo 1x já, 1x chlap a děti ve škole. Takže u nás je první teplé jídlo večeře a do práce si jídlo nosíme.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 11:59:19)
Asi tak. My se na obědě scházíme s kolegy z jiných pracovišť, takže mezi řečí probereme i dost pracovních záležitostí. Ostatně, dostáváme stravenky, takže nás ten oběd nevyjde zas tak draho. Fakt by mi vadilo nosit si z domova pořád nějaké saláty, bagety nebo chleby, navíc ztrácet pořád čas přípravou... Pro mě je ten čas cennější, takhle příšerně jsme nemuseli šetřit ani v době, kdy jsme spláceli hypotéku.
 Ecim 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:04:06)
A hlavně to vede k tomu, že se člověk od kolegů naprosto zbytečně izoluje. Do zaměstnání se přeci nechodí jen kvůli práci jako takové, ale i kvůli společenským kontaktům.
 ...j.a.s... 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:22:18)
souhlasím. By mě zajímalo, kolik lidí má po práci čas si ještě vyvařovat na druhý den ve všedním týdnu. Ono se to pěkně píše, dělat obědy z domova, ale kdy a jak je pak v práci ohřívat, když tam nemají ani mikrovlnku apod., navíc když mají styl chodit na meníčka, tak by byl člověk blb, aby dobrovolně seděl v kanclu a něco tam studeného chroupal. Ty sociální kontakty a přátelské vazby kolegů u obědů nejsou nedůležité.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 13:49:24)
Zlatý stravenky, že jo, jenže se asi blíží jejich konec. Novým zákonem spadají pod dań z přidané hodnoty, takže jejich výhodnost značně klesne.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 13:51:38)
To možná, nicméně my myslím máme stravenky v kolektivní smlouvě, tak nám je jen tak neupřou ~:-D
 Markéta s párkem 
  • 

Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 14:11:52)
Kolektivní smlouva je vždycky na dobu určitou. A nejde o to, že by vám je nedali, jde o to, že za ně budeš platit víc. Nejsem odborník na daně, ale jestli jsem to dobře pochopila, je to takhle: Např. stravenka je na 50Kč, ty za ni platíš 40Kč. Rozdíl je 10Kč a na to je uvalený DPH. Není-li zvláštní sazba, tak 20%. 20% z 10Kč jsou 2 koruny. Takže už nebudeš platit 40korun, ale 42. No já vím, lepší než 50, ale úspora klesá :-(

Totéž se týká dalších zaměstnaneckých výhod - jízdenek, příspěvků na rekreace, darů, nevím jestli i příspěvků na penzijní připojištění.
 Blanče 


Stravenky 

(19.2.2010 8:51:00)
Ze stravenek si zaměstnavatel může dát do nákladů 55 procent do určité absolutní výše - dnes vychází u tuším 80-ti korunové stravenky. My - ve státním, úsporném (u nás to není ironie) máme stravenky v hodnotě 65 Kč a 35 platí zaměstnavatel. Takže pokud budu platit za 60.ti korunovou stravenku těch 35 já a on jen 30, furt se mi to sakra vyplatí. Já mám teda v současnosti slušné pracovní zázemí a v kanclu jsem většinou sama, obědy si mnohdy nosím, ale stravenky beru v plném počtu - dávám je dětem na stravování mimo barák nebo jdeme jednou za měsíc všichni na pěknou večeři - pokud si částku na účtu vydělíš dvěma, vyjde ti radost "za hubičku"
 mellie 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:13:44)
Taky se připojuju k těm, které článek neoslovil, a spíše ho považují za rady pro důchodce.

Celý rok si odpírat drobné radosti a pak za to jet do lázní? To je přece nesmysl. Pokud je na tom rodina tak špatně, že si nemůže koupit kafe, pak za ušetřené peníze spíš koupí tramvajenku nebo boty pro děti, ale rozhodně ne pobyt v lázních.

Krásná večeře doma místo v restauraci? Taky nesmysl. Když na to nemám, tak do restaurace nejdu, ale nenamlouvám si, že to tam není lepší než doma. Samozřejmě že je, nemusíte vařit, umývat, odskakovat od stolu... a kdo jde do restaurace, kde se nají hůř než doma, je trochu hňup.

Osobně nemusím šetřit, ale vzhledem k tomu, že jsem na MD, musím o penězích trochu přemýšlet. Dost ušetřím nákupy do foroty, ať už masa (do mrazáku), nebo třeba drogerie. Mám na většinu věcí limity, za které se koupit vyplatí - 60 Kč/ litr Perwolu nebo Silanu, 120 / kg kuřecíh prsních řízků, 4 Kč/ mycí dávku do myčky, 300 Kč / balík plen pro děti... Když to za tu cenu mají, koupím víc balení a většinou to vydrží do další akce (které ovšem neřeším, jen víc koukám po našem supermarketu) .

Jídelníček na týden je taky fajn, doporučuju.

A poslední věc, hodně si půjčuju věci na děti od okolí, zaúkolovala jsem všechny kamarádky s dětmi odpovídajícího věku, aby mi svoje zachovalé kousky nechávaly, a díky tomu oblečení na děti prakticky nekupuju (ale je fakt, že jsou malé - 1 a 3 roky).
 mellie 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 12:37:20)
Ještě jedna věc mě napadla... v rodině mého manžela, ač jejich životní úroveň byla vždycky spíše nižší, se utrácelo hrozně peněz za dárky. Ještě dneska je normální, každému k svátku tisícovku, k narozeninám o něco více, k Vánocům ani nemluvím. Tohle jsem odbourala jako první.
 Petra Neomi 
  • 

Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 14:26:44)
Sekáče jsou dnes omho úplně mimo, ve období slev člověk najde věci levnější v normálních obchodech, než v sekáči, kde chtějí za tričko z CA 150 korun.
 kreditka 


Re: To jsou mi rady.... 

(17.2.2010 18:56:14)
To jsou rady pro ty, kteří potřebují nebo chtějí šetřit, což ty asi evidentně nemusíš ~a~
 ...j.a.s... 


Šetřit a být pořád doma 

(17.2.2010 12:06:26)
... to je ta největší hloupost. Chápu, že na určitou dobu je to někdy potřeba, ale pokud to člověk vezme za své napořád, tak určitým způsobem zhrubne. Vidím to na našich. Tak moc šetří, že když jednou za rok vylezou do restaurace, tak pomalu neví, jak se mají chovat a za ty tzv. ušetřené peníze stejně nikam nejedou.
Když se zpětně ohlédnu, tak bych uvítala, kdyby si matka dělala radost u kosmetičky, nebo časopisem apod. než aby pořád remcala, že musí šetřit.
To samé si myslím, že u dětí je mnohem lepší je brát častěji do restaurace, divadla apod. než jednou ročně, aby se po zvolna učily, jak se chovat ve společnosti...
Někdo nemá na dovolenou bůh ví kde, ale to ještě neznamená, že by nemohl mít aspoň na ty maličkosti. Nemít ani na ty maličkosti a co dva roky si 14 dní na dovče žít jako boháč mě fakt neláká.
 Ecim 


Re: Šetřit a být pořád doma 

(17.2.2010 12:08:11)
Josephine, naprostý souhlas. ~R^
 Anca-Filipek4.12.2006 


Jidlo doma jako v restauraci? 

(17.2.2010 12:08:14)
Tak tenhle tip mne pobavil,doma to nemuze byt stejne jako v restauraci uz jen proto,ze to jidlo si musim uvarit SAMA a nadobi taky za mne nikdo NEUMYJE,uz jen proto si obcas dopreju ten luxus jit do restaurace protoze si tam clovek sedne,popiji,dobre se bavi,jidlo mu uvari a po jidle a zaplaceni zase odejde.Krom toho ze vypadnout ven je nekdy potreba
 Zuuuza 


Re: Jidlo doma jako v restauraci? 

(17.2.2010 12:11:38)
Ančo, přesně :-)
 Ivona,Klára02,Tereza06 
  • 

Re: Jidlo doma jako v restauraci? 

(17.2.2010 15:09:08)
mně chutná jídlo někdy víc v restauraci než doma(ikdyby to bylo obyčejné meníčko)je to tím,že když vařím,tak to stále ochutnávám a oběd pak není ono,ikdyž zbytek rodiny se oblizuje až za ušima.
 Orion 


Re: Jidlo doma jako v restauraci? 

(17.2.2010 21:40:50)
Přesně, většinou to, co uvařím tak nejím. A hubnu a hubnu.~t~
 Irena 
  • 

Šmankote.... 

(17.2.2010 12:22:59)
Chápu že to autorka myslí dobře, ale... nekoupím si kávu z automatu a koláček který mám ráda, protože šetřím. Budeme jíst tři dny stejné jídlo protože šetříme. Budu se denodenně vláčet s obědem do práce. Nebudu si kupovat oblečení které se mi líbí, ale se second handu. Nebudeme chodit do restaurace. No děkuji, nechci. Raději se zaměřuji na úniky tepla a plýtvání elektrikou,vodou. Výše popsané bych zařadila na program, až bych byla opravdu finančně zoufalá. Navíc nesouhlasím s tím, že koupit si pro radost dobrotu nebo zajít si s manželem do restaurace je zbytečnost. Chodíme pravidelně každý týden, na vínko a popovídat si. Stojí to peníze, ale naši sousedi jsou zase nadšení kolojezdci, a myslím že je tato záliba stojí víc než naše hodování :-) takže co autorka považuje za zbytečnost, pro někoho je radost.
 DENISA 


Re: Šmankote.... 

(17.2.2010 13:19:35)
Nevim cemu se vysmivas? Jsou to rady pro ty, ktere to potrebuji a samozrejme tam spoustu rad chybi, nelze obsahnout v clanku vsechno. Kdyz nekdo nema na chleba, jiste mu pomuze rada, ze ma dat za 200 tis. zateplit barak a za 100 vymenit okna, tim ze usetri za teplo ~;). Kdyz chodis na vinko a po restauracich, tak se opravdu temito radami ridit nemusis, ale dokazes si predstavit, ze jsou lide, kteri na to opravdu nemaji? Nemaji ani na vino, ani na ty predrazene hadry, ani na dobre jidlo? Ja to zaplatbuh resit nemusim, ale dokazu si to predstavit.
 Katka, kluci 11 a 7 
  • 

Re: Šmankote.... 

(17.2.2010 14:46:20)
Ale v tom článku je, že za ušetřené peníze si máš koupit relaxační pobyt v lázních...Takže Irena jen poukazuje na to, že každý máme jinou představu o rozumně vynaložených penězích. Já bych se např.v lázních otravovala, nevím proč bych měla na něco takového šetřit.Stejně tak nepovažuji za svoji prioritu nákup hezkého oblečení či luxusních bot, ale klidně vynaložím desítky tisíc za dovolenou někde daleko nebo za sportovní vybavení.Je jasné, že když je na tom někdo špatně, musí šetřit i způsobem popsaným v článku. Ale to je něco jiného,tam se asi za ušetřené peníze nepojede do lázní, že.
 DENISA 


Re: Šmankote.... 

(17.2.2010 15:58:31)
No to snad nemyslela autorka tak autoritativne ne? To uvedla jako priklad ne? Urcite nikomu nenakazuje aby jel do lazni, uvadi to jako priklad, ze pokud neco usetrime a nemusime z toho nutne koupit veci nezbytne potrebne, muzeme si za to udelat radost ci neco vhodneho pro sebe. Stejne tak beru jako priklad kafe z automatu, casopis a kolacek, nekdo z nas toto nekupuje, kupuje zase uplne jine kraviny. Znam dost takovych lidi, co rozcundaji kazdou korunu za tunu blbinek daleko horsiho kalibru nez je kafe z automatu a pak jenom breci, jak oni chudinky nemaji na dovolenou.
 Irena 
  • 

Re: Šmankote.... 

(19.2.2010 9:43:23)
Deniso, to si mě špatně pochopila. Nikomu se nevysmívám. Také neutrácím za luxusní hadry (existuje i přece střed mezi luxusní a sekáč - např. v Tesco, Globus, C&A). Také mě překvapuje tvá reakce na to, že s manželem chodíme každý týden na vínko a večeři - to je jako nemorální? Posedíme, popovídáme a myslím že to našemu vztahu prospívá. Doporučuji občas každému páru. Někdo víc prokouří nebo jak jsem popsala, naši sousedi jsou zase vášniví sportovci a utratí neskutečné tisíce za sportovní vybavení každý rok a za sportovní pobyty.Já bych ty peníze za to nedala. Rady v článku měli být jako upozornění před nekontrolovatelným únikem peněz - čili ne pro finančně zoufalé. Buduli finančně zoufalá, kafe z automatu nebo oběd v hospodě si nedám i bez rady v přiblblém článku. A pokud na tom nejsem zle, přijde mi to spíše jako škudlení, nekoupit si např. časopis. Je to o prioritách. Neboli škudlit a za ušetřené peníze jet na pobyt a zase tam škudlit a nekoupit děckám ani zrzku, že :-)
 Lída,3 kluci a holka 


Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 12:24:20)
Jo, budu házet drobáky do prasátka, pak ho vyberu, půjdu s tím do krámu a tam mě vyhodí, že to nebudou počítat. Ostatně když se zbavím drobných, budu zas muset rozměnit papírovky, a takhle pořád dokolečka...

Abych se vzdala "drobných radostí" a ušetřila pět litrů za rok, na to se můžu... víte co. Na navrhovaný relaxační víkend bych za to stejně nejela, v běžném pojetí by to pro mě bylo spíš za trest. Hodně ale ušetřím za kosmetiku, protože skoro žádnou nekupuju, stejně tak nechodím ke kadeřnici, ke kosmetičce, na masáže a podobné z mého pohledu nesmysly. A na oblečení pro děti nám vcelku funguje vzájemné předávání v rodině a mezi kamarádkama, i když to už není tak snadné, co jsou děti velké.
 ...j.a.s... 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 12:30:31)
Já jsem kdysi extrémně šetřila na kadeřnici, velmi minimálně jsem se chodila stříhat, ale dneska je to ta poslední věc, na níž šetřím. Neboť nemít na spoustu věcí a vypadat u toho jako máňa se šíleným účesem nehodlám. Nemám ráda gumičky apod. volovinky a myslím, že mít dobrý, dobře zastřižený účes je dneska nutnost. Jednak pro mé psychické zdraví a taky jsem ráda, když nepůsobím jako ta mařena, co půl roku chodí s totálně přerostlým účesem místo aby dala o 2-3 stovky navíc.
Docela mě zaráží, kolik žen na rodině píše, že šetří právě na kadeřnici a že je to zbytečnost. Opravdu je? Nebo se všichni umíte dokonale ostříhat. Je mi líto ženských, co tlačí kočár a vypadají se svým účesem jako strašák do zelí a proč, protože mají pocit, že vrážet vše do mimča je důležitější. Ale to je věc pohledu. Nechci se nikoho dotknout, jen si myslím, že i mamči na MD a RD můžou vypadat k světu.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 12:38:25)
Josephine, chodit ke kadeřnici je pro mě neskutečnej opruz. Stejně mi na vlasech nic nedrží, tudíž to nemá moc smysl. A to nejsem na MD už hoooooooodně dlouho ~t~~t~ Bohatě mi stačí, když mi vlasy jednou do roka přistřihne kolegyně (MMCH původním povoláním kadeřnice), která mi nevnucuje svoje představy a nevede u toho blbý nezávazný rozhovory.
 Ecim 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 12:47:17)
A já zase třeba raději cvičím doma - zadarmo a podle toho, jak mi to vyjde a případně jak se mi chce, a nemám potřebu chodit do posilovny.
 Ecim 


žebříček hodnot 

(17.2.2010 12:41:13)
Josephine, já myslím, že Lídě nejde o extrémní šetření na kadeřnici, ale o to, že ji ke kadeřnici nebaví chodit. Ono jde o to, aby každý investoval peníze do věcí, které ho baví a které považuje za důležité. Znám třeba rodinu, která dává peníze do cestování, ale nosí ošklivé oblečení. A jejich dcera by spíš uvítala, kdyby dostala dva tisíce na jakžtakž slušné oblečení místo pěti tisíc za zájezd. Já třeba nejezdím v zimě na hory a nelyžuju - ne, že bych chtěla šetřit, ale protože o to nestojím. A nikdy bych si nedovolila někomu říct, že nemá co chtít lyže a že je to blbost, protože já taky nelyžuju. Stejně jako by mě pěkně vytočilo, kdyby mi někdo řekl, že jsem fiflena, protože jsem si po 3 letech koupila nové kalhoty, když on už si na sebe 7 let nic nekoupil.
 Xantipa. 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 12:56:59)
Tak to je totální zhovadilost. Když jsme neměla peníze, tak jsem fakt drobný do prasátka nemohla dát, protože jsem opravdu počítala každou kačku - to bez keců.
Teď bych nedala, protože drobný potřebujeme všichni, a pořád.
Ale naše babička takhle dává po každým nákupu drobný do prasátka, jednou za měsíc to z toho vysype a jde si za to něco koupit. Nějak nechápu smysl jejího konání, ale ona z toho evidentně má dobrý pocit.
Ty rady dle mýho nejsou pro důchodce, ale spíš právě na dobu, kdy opravdu peníze nejsou a šetří se každá kačka. Já to tenkrát vydržela asi 3 nebo 4 roky, už nevím, ale sama pro sebe jsem si dala závazek, že už nikdy nedopustím, abych na tom byla tak, jak tenkrát. Z dnešního pohledu si to už neumím představit a žít takhle dlouhodobě - třeba celý život? Já sama za sebe říkám - to by bylo hrozný.
Jenže na druhou stranu znám holky, který si neodpustí měsíčního kadeřníka, kosmetičku, nehtíky, klábosení ob den v kavárně nad kafem a poslední týden před výplatou brečí, že nemají na jídlo pro děti a že je všechno drahý a běží za rodiči, aby vypomohli. A oni vypomohou, kvůli vnoučeti.
To je zas druhý extrém.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 12:57:26)
Lído,
my náhodou házíme do velkého keramického prasátka dvacky a padesátikoruny, celý rok - pak je vybereme a máme příspěvek na dovolenou. Loni tam bylo cca dvacet tisíc. Je to spíš hra, ale zvykli jsme si na to doma jako na rituál. Prostě každý den se sáhne do kapsy s drobnými a dvacetikoruny a padesátikoruny putují do kasičky.

Jinak k článku - než žít takhle, to už je snad větší rajc spát pod mostem a vybírat kontejnery.
 Xantipa. 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 13:02:25)
Monty - a kdo my? Jen se ptám, protože třeba rodinnou kasu držím já a když dvacky a padesátky vhodím do prasátka, nebudu mít já a děti na skřínku do bazénu, nebudou si moci koupit v automatu po plavání čokoládu, z čeho jim dám kapesné?
Ptám se tedy proto, že mně se kovovek prostě pořád nedostává, tak nechápu, že jiní je mají po kapsách.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 13:15:06)
Xantipo,
přítel a já. ~;)
Nemáme společnou kasu, takže hážeme oba podle toho, co najdeme v kapse.
 Lída+2 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 14:13:11)
Xantipo to jsme na tom, stejně......jak říkáš...pořád člověk potřebuje 50Kč na čip do bazénu.....10Kč na čokoládu po něm, když mi tam děti 2 hodiny plavou.....sem tam na divadlo do školy 20Kč a tak taky pořád nemáme drobný......

Do autobudu jsem jim dala 50Kč jen jednou....a řidič mi Luka málem vyhodil...., když jízda stojí 2kč....takže já naopak nechávám 1,2,5Kč dětem na BUS.....vždycky to na konci týdne vyberu a přesunu jim to do peněženek......a řidič je spokojený...
 tinas 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 13:04:49)
A nejsou právě tyhle malé drobné radosti tím,co nám dělá život radostnější? Kdybych pořád počítala,kolik já jsem to už vlastně mohla mít,tak by mi asi hráblo. To jsem fakt ráda,že si můžu koupit kafe,koláček nebo jinou kravinu,bez pocitu,že jsem zase děsně hýřila.
Kdysi jsem taky měla plechovku na dvacky a padesátikoruny a otevírala jí na dovolenou,ale teď už to jaksi pozbylo smyslu. Peníze,které zbydou nechávám v bance a nebo dávám na studijní účet dětem.

~c~~;)~c~
 Lassie66 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 13:06:05)
Taky jsme jednou v praseti měli přes dvacet tisíc - byl tam i pětilitr. A všechno šlo do baráku. Dnes už bychom to nedali.
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Drobné do prasátka? 

(17.2.2010 21:57:26)
proč by měli??
Já si takhle schovávám desetikačky, dvacky a padesátikoruny. Do našeho prasátka se jich vejde cca za 3000. To mám jako poslední rezervu, kdyby něco. Když je pokladnička plná, zajdu rozměnit do obchodu, kde se na mně účetní nešklebí, ale naopak je ráda, že má drobné.

Nemusí být všechno jenom pruda. Taková kritická opatření, jaká autorka popisuje, jsem zatím naštěstí nikdy nemusela nastolovat. Mám svůj styl šetření, když jsou levné plíny, tak si nakoupím do zásoby, před vánocemi jsem koupila 10 balíků, stálo mě to sice 3000 najednou, ale dostali jsme k tomu odrážedlo od Chicco za cca 1600. Syn dostal pod stromeček krásný dárek, jezdí si na tom i starší čtyřletý a plíny spotřebuji, o tom žádná...

Předplatné časopisu jsem teď omezila na Apetit a Marianne, Maminky apod. mě už nezajímají, za ty čtyři roky se to začalo opakovat. Předplácím si ale časopis když je k němu nějaký dárek, např. Marianne má roční předplatné cca za 550 Kč a dárky k tomu bývají ve větší hodnotě. Většinou si počkám na krém Vichy, který bývá v hodnotě kolem 800 korun a ten pak dávám mamince k narozeninám. Taky bych si časopis mohla přečíst na netu, tak mě to ale nebaví.
 marketa 
  • 

Drobné do prasátka? ano, dobry napad! 

(18.2.2010 8:47:06)
my drobne do prasete davame. v nemeckych bankach jsou automaty, tam to nasypes, strcis tam kartu a on ti to pricte k uctu a vyplivne zatoulane mince jine meny a kousky lega apod co ti tam prisypaly deti. je to fakt, casto jsme prekvapeni, kolik se tam nastrada.
 Bára 
  • 

oblečení zadarmo 

(20.2.2010 12:17:17)
Mám malou radu, jak ušetřit za oblečení. Moje máma v práci zavedla tzv. burzu, kdy každý přináší oblečení a boty, které už nepotřebuje a každý se může vzít, co se mu hodí. Zbylé oblečení odváží jednou za čas na charitu. Díky tomu v podstatě žádné oblečení nekupuju, většinu mám otamtud a často jsou to skoro nové věci. Navíc když už člověk něco nenosí, nemusí to vyhazovat, ale může to poslat dál...
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Drobné do prasátka? 

(20.1.2011 15:23:54)
proč by vyhazovali???
Já střádám dvacky, padesátikoruny. Nemáme prasátko, máme ježečka. Plný ježeček se rovná 4-5 tisícům a to je celkem maličký.
Jdu s tím k nám do Hrušky, rovnou za paní účetní, která už mě zná a je ráda, že jsem jim donesla drobné.

Určo se stačí zeptat třeba v trafice, jestli nechce koruny apod. v hodnotě cca 400, anebo to nabalíčkovat a hodit na poštu.

Jediné, co stojí za houby, je většinou vklad na účet, za který mnohá banka chce poplatek ~q~
 Zuuuza 


Zdroj úspor jinde 

(17.2.2010 12:28:57)
Myslím, že rady jsou fajn pouze pro krátkodobou krizi. Nevyhazovat za blbiny. Jenže to nelze zvládat dlouhodobě. Každý si občas potřebuje udělat drobnou radost, vypadnout z domu, nechat se hýčkat někým jiným apod. Spíš je potřeba neplýtvat, tzn. nevyhazovat jídlo, ale vařit tak, aby se to snědlo, neplýtvat vodou, elektřinou, nejezdit autem tam, kde můžu dojít pěšky, nekupovat zbytečnosti typu nejmodernější mobil, plazma apod., nebrat si půjčky od lichvářů typu HomeCredit aj., neuzavírat nevýhodné smlouvy atd.
 Helena, dva vysokoskolaci 
  • 

Re: Zdroj úspor jinde 

(17.2.2010 13:50:59)
Hezke tema.Zrovna jsem se v noci vzbudila,co delam spatne.Ja mam velky deti,nekourim,vetsinou piju caj nebo vodu.V praci mame microvlnku a muzeme si ohrivat,coz pri kvalite zdejsiho bufetu delam porad.Nekupuju zadne casopisy,ani televizni program, nikdo na bednu nekoukame, bundu mam deset let a bude mi muset jeste asi tak pet vydrzet.Podedila jsem ji po tlustejsi pritelkyni a vdecne prijimam jakekoliv obleceni,ze ktereho me kamaradky vyrostou.Bezky jsem podedila po detech:-).O sjezdovym lyzovani si mohu nechat jen zdat,chodim cist do knihovny.Beru sestnact litru a z alimentu kluci poplati holy zivot na koleji. Dostavaji 5000 na mesic a jsou v Praze. Bydlim v panelu a temer netopim diky coklovi. A ted pocitejme : SIPO 4200,-pojistky na auto, na blbost, byt a kluky 2500,- rozpocitano na mesic. 500 litacka na autobus ,internet 300 ,- mobil 1000,- / platim pausal mam maminku daleko.Pes 1000,-zradlo /ovcak mi po rozvodu zustal :-)No prece ho nezabiju. Nepocitam benzin a nutny kapaliny do auta, a technickou na auto.Nejsou v tom moje bryle, moje zuby :-), me leky, obcas nejaky kasel a ibuprofen na hlavu. Holy nezrusitelny platby me stoji 9500,-. A to jsem nekoupila ani chleba ani zubni pastu.Na doktorovi neusetris, jist se musi.Detem varim peru siju zasivam , pletu kupuju v sekaci .. Nekoupila jsem snad nikdy hotovej knedlik, protoze mi nechutna, hotovy jidla z mrazicich boxu nejim, pytlikovky nevarim. Do restaurace jdu asi tak jednou za mesic,dva, kdyz JA si potrebuju udelat hezky den. Kupuju jen boty detem co nejkvalitnejsi,obleky 7000 litru jeden rocne,kosile,par rifli,nejaky tricka,obcas sampon v akci.Chodim na vylety pesky max par kilaku vlakem, cvicim v Sokole za dveste na rok.ne ze musim ale ze se mi chce, jsem tak zvykla.. Jine osobni vydaje snad ani nemam. A ve chvili, kdy na ucte zbyde prijemnych sest litru se pokadi tlumic nebo nekoho opusti boty a mohu zacit znovu :-). Koukam jsme na tom vsichni stejne... Jen nerozumim tomu, jak s platem vyjdou ti, co maji v nakupnich kosikach narvano ty suseny polivky, peceny umakartovy rolady, chipsy, pet lahve s barevnou vodou ,tycinky,susenky ,cigarety... njn.Asi to je tim, ze si jednou za cas dam na nadrazi pred odjezdem kafe z automatu a v tyhle zime obcas rozmrzam ve vane s horkou vodou.Budu muset jit do sebe... Helena
 & 


Re: Zdroj úspor jinde 

(17.2.2010 13:58:10)
Heleno, ty jsi kouzelnice o tom zadna. Se svejma prijmama zivis dva vysokoskolaky, auto a psa, ja myslim ze je hodne dobry, ze nemas zadne pujcku. jeste otazka jestli potrebujes auto?
 Lída+2 


Re: Zdroj úspor jinde 

(17.2.2010 14:21:45)
H&M...on má někdy člověk příbuzný tak dobře, že k nim nedojede vlakem ani BUSEM....takže myslím, že auto...při rychlosti rušení spojů začíná být víc než nutností~a~

Heleno jsi dobrá!~g~
 Lassie66 


Re: Zdroj úspor jinde 

(17.2.2010 13:59:00)
~R^~t~
 *Šárka* 


Re: Zdroj úspor jinde 

(17.2.2010 14:10:12)
Heleno, oblek za 7000 Kč každý rok? Proč?

Pročítala jsem Tvůj příspěvěk a mám pocit, že se v tom všem koupeš tak nějak sama. Děti nechodí na brigádu, aby si zafinacovaly alespoň své oblečení?
 Helena,dva kluci 
  • 

Re: Zdroj úspor jinde 

(18.2.2010 7:37:12)
Dekuji za pochvalu, neni to takova zasluha,holy zivobyti/kolej a cestovne/plus litr na jidlo/ jim plati otec z alimentu.Oblek a boty bohuzel z tech duvodu ze na Karlove univerzite z nej temer nevylezou,chodi zpivat do sboru a v zime plesaji, taky v kvadru./Plesaji za sve/. Navic porad jeste rostli,maji dva metry,obrovske nohy a jsou hubeni ze se mohou prevlekat za bicem. No a tak ten oblek musi byt a u Vietnamcu se na ne nekoupi.S brigadama je to tak,ze pokud potrebuji mobil, musi si na nej vydelat:-),/ a pokud s nim chteji telefonovat tak taky:-). Snazim se jim strkat vsechno co mi zbyde/ hahaha/ podle me je ted treba aby po nocich nesypali housky v pekarnach ale studovali.Oba valci skvele,diky za ne ... Me nedela problem si neco nekoupit,nemam dojem,ze bych trvale nejak stradala, jen proste nic neusetrim.. A divim se tem, co nakupuji podle me kraviny. Ale co je to kravina,kazdy mame jiny zebricek nutnych veci,ze jo.... Auto je nutne - maminka bydli hodinu jizdy sama autobus jede naposled v patek v jednu a zpet v pondeli rano...H
 Pavliina 
  • 

Ono se Ti to vrati 

(20.2.2010 14:15:08)
Heleno, neboj, Tva snaha a omezene moznosti se Ti jednou vrati v tom, ze Tvi synove Te aspon trochu za neco odmeni. Ja sama jsem ze dvou deti, ktere vyrustaly v normalne skromnych pomerech, a presto nam rodice nedali pocitit nedostatek penez. Vystudovaly jsme obe VS, aniz by nas nekdo omezoval, i my jsme byly skromne. A rodicum se za to ted odvdecujeme. Sama mam jiz 2 male deti a snazim se je vychovat ke skromnosti a zaroven se nebavit o penezich, protoze to neni treba, aby to bylo porad na pretres. A Tvi kluci Te take jednou obdaruji. Zakladem je dobre vychovat sve deti, aby se o Tebe za to postaraly, od toho je rodina. Drzim palce, abys jednou mohla rict, ze Ti to za to stalo a niceho nelitujes.
 Anadar 


Re: Zdroj úspor jinde 

(20.2.2010 13:42:20)
Heleno,hoši jsou už vysokoškoláci ,co třeba brigády? Že by si koupili ten obleček za 7 tisíc třeba sami?
 Brunette 


Re: Zdroj úspor jinde 

(21.2.2010 21:12:03)
Zrovna Homecreditu se musím zastat - když mi bylo nejhůře a musela jsem nečekaně měnit kotel (být v zimě s malým dítětem bez teplé vody a topení nic moc) a v bance jsem nepochodila, tak mi tam velmi rychle půjčili. Splátka je v pohodě a RPSN skoro stejné jako v bance. A rozhodně mi nikdo každý týden nezvoní u dveří pro splátku, jako u Providentu aspol.
A taky nedám dopustit na sekáče - v HM bych pětikilo za svetr nedala, v sekáči si ale Benetton za stovku ráda koupím. Dokonce mám boty, které byly ve Vogue asi za 300 EUR, já je pořídila za dvě stovky, jsou jako nové a fakt super...
 Markéta s párkem 
  • 

jak ušetřit pár set měsíčně 

(17.2.2010 13:59:39)
Mám dva typy - nepít balenou vodu. Ta z kohoutku je stejná, jen je v ní chlor. Komu vadí, stačí nechat pár hodin odstát, on vyprchá. Komu vadí usazeniny ( i když pochybuji, že by v balené vodě nebyly), prý existuje nějaká konvice, která to odfiltruje.

Druhý typ je - naučit dítě brzy na nočník :-) Holka byla levná, ta měla od roku a půl jen na noc. Zato kluk, jsou mu dva roky a ne a ne se chovat uvědoměle :-)

A ještě jeden typ pro pražáky - o víkendu nepotřebuje dítě lístek v mhd, pokud jede s dospělým, který má nezlevněný lístek.
 Zuuuza 


Re: jak ušetřit pár set měsíčně 

(17.2.2010 18:48:12)
Souhlas s tou vodou. Taky nekupujem balenou už dávno. Z kohoutku je dobrá. A kdo by se s tím pořád tahal, že? Jinak v Brně je možné vyřídit si průkazku na MHD jakoby "na dítě" a do věku jeho tří let je možné jezdit zdarma jako jeho doprovod.
 Jíťa 
  • 

Re: jak ušetřit pár set měsíčně 

(18.2.2010 17:59:52)
Balená voda nás asi stojí nejvíc.
Ale ve studni bohužel máme nechutnou minerálku. Pít se sice dá, ale je to humus.
 markéta s párkem 
  • 

Re: jak ušetřit pár set měsíčně 

(18.2.2010 18:25:39)
My měli ve studni taky hnusnou vodu. Než jsme se napojili na obecní, chodili jsme pro vodu na pití a vaření k veřejné studni.
 Pavliina 
  • 

filtrovana voda neni lacina 

(20.2.2010 14:19:07)
Ta filtrovana voda vyjde docela dost draho, asi 200,- mesic, coz neni malo. My ji pouzivame v Praze leta, rozdil je v porovnani s kohoutkovou vodou obrovsky, ale urcite neni levna.
 šetřilka 
  • 

Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 14:19:41)
Abych řekla pravdu, šetření mě docela baví, ale musí v něm být prvek tvořivosti. Abych šetřila tak, že si nezajdu do kavárny na dobré presso, to mě neláká. Místo toho budu přešívat na děti, vyrábět s nimi květináče, věnečky, přáníčka, dárečky, ozdobené deníčky z těch obyčejných apod. Takže moje tipy by byly úplně jiné. Je to šetření po korunách, ale ve výsledku je znát:
- pěstuji si doma zeleň na aranžování kytic - ozdobná zeleň je totiž v obchodě dražší, než kytka samotná, schovávám si z darovaných kytek různé mašličky a ozdobičky, které zpětně používám
- vyrábím s dětmi krásné plánovací kalendáře ze starých (darovaných) nástěnných kalendářů - prostě z rubu tvoříme a ještě se při tom vyblbneme
- střádám si malé vhodné dárečky pro drobné příležitosti jako narozeniny kamarádek nebo návštěvy; když vidím něco pěkného a ne drahého, koupím a schovám, abych potom ve stresu na poslední chvíli neutrácela za každou cenu; tyto drobnůstky pak krásně balím, což jim dodá úplně jinou váhu
- obdarovávám doma rozesazenými kytkami ve vlastnoručně zdobených květináčích
- vařím čaje z bylinek ze zahrádky nebo přinesených (tak spíš mimochodem) z procházek
- recykluji věnce - používám korpus z ptačího zobu několikrát dokola - Velikonoce, podzim, Vánoce...
- omezuji telefonování a posílám místo něj krátké e-maily i s fotkami
- vyrábím s dětmi adventní kalendáře naruby - nevyjídáme čokoládky, ale každý den přidáme jednu vlastnoručně vyrobenou ozdůbku
- tvoříme hračky - své vlastní žebříky a hady, strefovací panáky, atd. atd.

Prostě šetření je pro nás hlavně zábava :-)

 & 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 14:51:04)
Me setrti taky bavi... Me to co se pise v clanku neprijde, jako nejaky zivoreni,, :-)

- Kavu nastesti jsem nikdy nedelala v praci, kde bych si musela kafe kupovat. Meli jsem presovac od illy..
- My bydlime v Holandsku, rika se co Skot zahodi to Holandan zvedne. Muj manzel chodi s krabickama se svacinou cely zivot stejne jeho kolegove, vysokoskolaci programotori. V kantine si kupuje jeno polivku a mliko, k tomu prikusuje ten chleba z domova.
- Driv jsem si psala vydyje za jidlo ted uz to vim z hlavy. nekupujeme jine pecivo nez chleba, jogurky v litorvkach, pijeme vodu nebo vodu se stavou.. Balenou vodu nekupujeme, zeleninu a ovoce kupuji jenom sezoni
- Varim vic porci najednou a rozdeluji je do mrazaku
- casopis si pravidelne kupuji jeden manzel taky, ale kazdy den cte noviny, nevim kolik to stoji
- luxus pro me co set tydnu kadernik, permice do fitka, obcas kafe s kamaradkou, hlavne moje skola
- obleceni pro syna 90% ze sekace, mame jeden vyborny, kde je obleceni podle velikosti, dziny okolo 5 euro, tricka okolo 2,5..
- pro nas obleceni vetsinou v akci
- ale spis si myslim, vic nez na cene se vic ustri na mnozstvi, at uz u jidla nebo obleceni, tzn. boty na sezonu staci jedny
- kdyz jdeme na vylet nosime si sebou svacinu a piti, max. si koupime nekde kavu a synovi zmrzlnu
- ikdyz si tak jednou za mesic zajdmeme do palicinkarny
- auto mame na plyn
- jen se sprchujem nemame vanu
- jediny s cim nic nenadelam je zatepleni domu a oken.., protoze to se tu nedela, taky ma 1 mil. obyvatel reuma


 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 17:51:39)
H+M,

Týjo,
koukám, že se asi řítíme do záhuby ~e~

Můj manžel chodí na obědy, musí být „teplé“. Žádnou krabičku by si do práce nevozil.
Chleba, jogurty v litrovkách a čistou vodu bych z naší rodiny mohla kupovat jen pro sebe. Momentálně se chlapeček vedle v obýváku nalejvá kaktusovým džusem.
Zeleninu a ovoce kupuji takovou, jaká mi připadá poživatelná, ať stojí co stojí.
Oblečení ze sekáče nemají moje děti skoro žádné. Ne že bych ohrnovala nos, ale nemám čas. Většinou máme H+M ~;) – tam je největší šance, že toho ulovím nejvíc. Taky Zara, ale mají malé a nepružné výstřihy, moje děti jsou spíš obříci.
Oblečení v akci moc často nekupuju – jen občas zajedu do jednoho velkého outletu.
Sprchujeme se i koupeme – podle nálady. Děti mají koupelnu se sprchou, my máme koupelnu s vanou. Kluk se sprchuje sám, někdy třeba 20 minut.

Bydlíme v Čechách, manžel je český učitel (teoretik).

Šetření mě vyloženě nebaví. (Ale docela mě baví pracovat)
 Pavla 
  • 

Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 18:17:15)
Tak to jsi šťastná a já ti přeji, aby ti tenhle stav vydržel dlouho. Je totiž moc rodin, co tvůj styl života považují za nedosažitelný sen. A není to o tom, že by byli líní.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 20:43:33)
Pavlo vážně?
Abych byla upřímná, neznám snad v Čechách nikoho, kdo by šetřil jako H+M.
Lidé v mém okolí žijí podobně jako my, mívají lepší auta, jezdí na dražší dovolené
Všimla jsem si ale taky, že maminky kamarádů mých dětí brzy po mateřské nastupují do práce a pracují hodně.
Nechci říct, že to je lepší, ale asi to bude přece jen ekonomičtější než obíhat sekáče, přestat se sprchovat, vymýšlet, kde je levnější máslo.
 & 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 21:23:33)
Zuzko,

manzel zil stejne, ikdyz sam a mel cely plat pro sebe.. My budeme mit stejny stravovaci navyky, ikdyz budu pracovat. Taky kvuli ekologii. Ja fakt, ze naplny uvazek pracovat nechci. Bud na tri dny nebo manzel ctyri a ja na ctyri. Ten sekac nemusim obihat, ten mam nakraji historickyho mesta, vypada jako butik, je tam o dost lepsi vyber nez v H&M nebo v C&A, nehlede na lepsi kulturu prodeje.
Auto ctyri roky stary loni jsme byli 4x na dovoleny a vetsinu vyrobku kupuji bio opravdu neshanim, kde je levnejsi maslo. Respektive vemu levnejsi maslo, kdzy ho maji v krame a je BIO. :-) Rohlik za 80 centu, ktery mi navic nechutna se mi kupovat nechce. Vanu do prostoru 1x1 proste nenarvu.
Jestli budu vydelvat, tak bud manzel bude min pracovat nebo si koupime vetsi bydleni. Ikdzy 80 m2 pro tri lidi mi maly neprijde, akorat nemam tu vanu. Coz se muze stat, ze ji v baraku mit taky nebudem. Z mojich pribuznych vanu nema nikdo.. :-)
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 22:37:03)
H+M,

Zase to vypadá, že srovnáváme nesrovnatelné. Ty ve skutečnosti tak moc nešetříš – jenom žiješ v prostředí, které má jiné zvyklosti a jiné možnosti. Pokud si všichni lidi nosí do práce krabičku a v poledne jdou do závodní jídelny, objednají polévku a rozbalí krabičku je to určitá norma a člověk, který to dělá, není nikterak vyřazený z kolektivu – sedne si s kolegy někam, jedno kam. Podle článku by ale měl sedět sám někde v kanceláři s krabičkou salátu a zapíjet kafem z termosky. Pokud máš v blízkosti obchod, v němž je velký výběr a zboží podle tvého gusta, taky je to něco jiného než typický český sekáč. Ačkoliv já chodím ráda do obchodu, kde seženu pyžamo, rukavice, čepici, kamaše, kšandy, bundu, plavky.... a to všechno v různých velikostech. Nechci žádné luxusní zboží, chci toho koupit co nejvíc a rychle pryč. A sekáče prostě nemají ten sortiment. Čas je mi dražší než ušetřená dvacka.
Většinu výrobků kupuješ bio... takže nejdřív píšeš, že zeleninu v rámci šetření jen sezónní a ona je to vlastně sezónní BIO? ~g~
V lepším českém supermarketu jsou bio tak 2 druhy ovoce a 2 druhy zeleniny. Většina ovoce ale nestojí za moc - jsem ráda, když je "poživatelné". No a ty vany a to teplo – to je taková kulturní záležitost - jiný kraj jiný mrav. Angličani nemaj sprchy, Holanďani nemaj vany…. Rohlíky nekupuješ pro to, že Vám nechutnají.

Hele, vždyť ty vůbec nešetříš ~z~
 & 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 23:32:30)
Zuzko, vzdyt jsem se to snazila napsat vseobecne, ze to delaji vsichni, to co v je v CR skudleni je v Holandsku normalni viz. ty krabicky ~d~.. Ja se nepsala, ze se chovam jinak nez lidi okolo me. Taky jsem napsala, ze lepsi nez setrit na cene, je na mnozstvi.

Me proste ten clanek neprisel tak blby, kafe nemusis mit v termosce, ale muzes mit instanti v supliky, konvice je vetsinou v kazdy praci je.. U nasich ve meste je dobry detsky sekac bazar, skoro na urovni toho co mame tady. Co si pamatuji tak s kolegama s prace jsem chodila na obedy tak 2x tydne. Nekdy jsem zustala v kancelari, kdyz jsem mela hodne prace a nekdy jsem se sla radeji projit sama. Snedla jsem si neco u pocitace, abysme vsichni kazdy den chodili do restaurace to jsem v zadny praci nedelali. Ale to jsou fakt detali, clanek je o tom, ze by clovek mel vedet za co utraci.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(18.2.2010 0:31:13)
Tak mně přišel článek hodně blbý a hlavně neaktuální.
Normální ženská přece ví, za co utrácí.
Na téma šetření bych uvítala například body typu:

e-bay v Německu a jinde – jak a co nakupovat výhodně
Nejvýhodnější hypotéka/banka
Nejlevnější telefonní operátor (máme nějakého obskurního, našel ho manžel, voláme téměř zadarmo) apod.
Článek mi radí, abych nakupovala v sekáčích, přestala chodit s kolegy na oběd a balila manželovi do práce krabičky s kuskusem. Takový rady od babičky na hlavní straně Rodiny.






 Myšutka* 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(18.2.2010 8:59:58)
Zuzko, já znám hodně rodin, co mají auto za 30 tisíc z bazaru, nejezdí na dovolenou a nosí si krabičky do práce. A oba pracují.
A znám hodně rodin, co mají nová auta, v restauraci si nedávají meníčko,ale vybírají z jídelního lístku a nemusí lítat po sekáčích.
Bohužel ne každý má vzdělání a schopnosti na velký výdělek a často se to pak odráží na platě.

Jinak kdybch dětem měla všechno oblečení kupovat jen tak, jak vlítnu do obchodu a nešetřila na drobnostech, asi bychom zbankrotovali. Naštěstí máme s kamarádkama systém předávání oblečení, takže dokupuju jenom málo věcí. A to oba pracujeme a já u obou dětí nastoupila do práce od jejich 1 roku. Zatím se holt splácí byt a auto.
 cyann 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 18:37:30)
na ty krabičky jsou holanďani fakt specialisti... nebo jste snad někdo viděl někde jinde na vstupu do krytého bazénu ceduli se zákazem nošení a konzumování vlastních potravin uvnitř :-)?? dlouho jsem odolávala, ale teď musím pro syna chystat oběd do školy, tak holt chystám krabičku i pro sebe.
jo, a moc mě baví nakupování na trhu, ale nějak jsem nepochopila, jestli je to opravdu levnější než v supermarketu.
 Ecim 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 18:48:11)
Mně osobně by krabičky až zas tak nevadily,také jsem schopná hodně levně jíst. Dopřávám si ale jiné radosti - hezké oblečení (ale jen pár kousků) nebo kulturu, i když levnou. Než se nám narodily děti, chodili jsme s manželem dvakrát měsíčně do divadla, ale kupovala jsem nejlevnější lístky. On je fakt rozdíl, jestli člověka stojí kultura 400 nebo třeba 1200 Kč měsíčně.
 DENISA 


Re: Když šetřit, tak tvořivě 

(17.2.2010 16:08:35)
Tak tohle delam taky, je dobre ze jsi to sem napsala jako tip pro ostatni. Ale tohle neni tip na setreni, to je tip na tvorivou praci, ktera nekoho bavi, me osobne velmi a delam to i kvuli diteti na rozvijeni jeho tvorivosti. Ale nemyslim, ze kdyz pouzijeme bylinky ze zahradky ci si udelame 3x do roka sami venec, ze tim setrim, ta uspora je opravdu zanedbatelna. Setrit znamena neco jineho.
 Jíťa 
  • 

Recyklace 

(20.2.2010 17:26:40)
Taky to tak dělám, ale neříkám tomu šetření ale "recyklace odpadů"

PS: Právě jsem zrecylkovala hromádku letáků, ze kterých si prcek vlastnoručně nadělal konfety na zítřejší karneval. Kromě nepatrné úspory peněz to mělo další výhodu: prcek měl na několik hodin o zábavu postaráno.
 SnowWhite 


Co to má být? 

(17.2.2010 17:05:39)
To je jako obšlehnutý článek z první republiky z časopisu pro ženy.. Proč proboha má člověk jíst obědy z domova navařené na týden dopředu? Nebo vypočítávat kolik mě stojí kafe z firemního automatu, když si přece mohu natočit pramenitou vodu ze studánky? Autorka je dle mého skromného názoru blázen a do dnešní doby se tento článek absolutně nehodí :-)
 Myšutka* 


Re: Co to má být? 

(17.2.2010 17:18:30)
Holka, zažila jsem dobu (a není tot ak dávno), kdy jsem si skutečně to kafe dát nemohla. Dopřála jsem si ho 1x za týden jako vrchol hříchu. A manžel si nosil z domu obědy v krabičce a když přišel s tím, že to dál nejde, že se tím totálně vyděluje z kolektivu, tak jsme přerozdělovali večer každý halíř, aby bylo těch 30Kč/den na obědy. Je to už dávno a jsem ráda, že ta doba je za mnou, ale byla.
Jsou lidé, co opravdu potají každou korunu a to doslova. Mmch. já si třeba v současné době nemůžu dovolit jít každý týden do kavárny nebo na večeři. Dokonce ani jednou za měsíc. Pokud bych to udělala, neměla bych na to jet s děckama na výlet. Ale pořád si říkám, že jsme na tom dobře, neb vím, jak bylo, když bylo opravdu zle. Dokud můžeme jet na výlet a každý měsíc spořádat tabulku 70%ní čokolády, tak se máme pořád ještě moc dobře.
 Ecim 


Re: Co to má být? 

(17.2.2010 18:45:25)
Chápu. Také to není až zas tak dávno, co pro mě kafe z automatu mělo nádech luxusu. :-)
 SnowWhite 


Re: Co to má být? 

(17.2.2010 20:44:26)
Ale jo, to beru. V zadnem pripade neodsuzuji setreni jako takove a vyhazovani penez zbuhdarma se mi prici. Ovsem clanek byl napsan tak, ze jsem si sama nad sebou uplivla, ze bych si to kafe vubec dala :-)
Kazdej z nas si prozil doby tenci a treba i tlustsi...nebo ho jeste cekaj :-) A taky kazdy z nas to ma nastaveny jinak a co jeden povazuje za vyhazovani druhy citi jako skrceni rozpoctu na maximum.... Proste clanek byl podle me debilni, nic vic, nic min.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Co to má být? 

(17.2.2010 21:52:35)
Každý měsíc tabulku čokolády? Nevím, připadá mi, že tohle šetření vyžaduje takové úsilí, že by bylo mnohem snazší ty peníze vydělat. Ty oběti jsou šílené a kolik se na kafi a koláčcích může za měsíc ušetřit? Pětikilo? Mimochodem, taky jsem zažila dobu, kdy jsme fakt neměli peníze ani na to, abychom je prohnali účtem, ale vím, že šetření takového druhu je pro mě kontraproduktivní. Ušetřím za kafe, pak dostanu peníze a propiju tisícovku za večer v mochitu jen proto, že ten šílenej pocit prostě nemůžu snést.
 Myšutka* 


Re: Co to má být? 

(18.2.2010 8:50:12)
Petro, já si nepřipadám, že bych nějak moc šetřila. Musím přemýšlet nad tím, co koupím a spoustu věcí považuji za naprosto zbytné (třeba mlsky), proto je nekupuju. Nám třeba ta tabulka čokolády na měsíc fakt stačí a nikomu to jako velké omezování nepřipadá. Děti si za kapesné můžou koupit co chtějí a sladkosti si ještě nikdy nekoupily. Vyděláváme na dnešní dobu velmi slušně, ale splácíme byt a auto. Peníze co nedáme za základní provoz většinou utratíme za výlety (kolo, lyže, brusle, hrady a zámky...). A samozřejmě spoření, dovolená (na dovolené odmítám vařit, což se prodraží) atp.
Prostě nemůžu mít všechno a volím to, co se mi líbí víc - radši výlet než večeře v restauraci, radši knížku než kupu sladkostí. Pokud bych měla na obojí, asi bych si občas do restaurace zašla, teď nemám, takže to nedělám.
Mohla bych jít pracovat jinam a vydělat víc peněz (manžel vydělává maximum, co ve svém oboru a postavení může), ale přišla bych o možnost relativně volné pracovní doby, dlouhou dovolenou a tím pádem i o možnost se celkem dost věnovat dětem. A protože mám syna, který vyžaduje celkem dost péče a má opravdu velkou potřebu fyzické blízkosti maminky, tak zůstanu tam, kde jsem.
Jinak článek je o šetření v případě totální nouze, to je z něj jasné. V běžném životě se takhle dlouhodobě žít nedá. Teda dá, ale člověk buď zcvokne, nebo bude naštvanej na celý svět. Ale pokud ta nouze přijde, tak se člověk chytá každé rady jak uštřit.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Co to má být? 

(19.2.2010 1:44:14)
Mě prostě připadá, že chybějící peníze se nedají ušetřit, jen vydělat. Mmch, samozřejmě, že si nekoupím boty za deset tisíc, ale to není šetření, spíš příčetnost.
 Myšutka* 


Re: Co to má být? 

(19.2.2010 7:42:40)
To víš, že je lepší peníze vydělat, jenže člověk se do krizí zpravidla dostává ve chvíli, kdy má s tím vyděláváním problém. A v tom případě je třeba překlenout čas mezi krizí a šancí si vydělat. Jak jsem psala, žít s takovými úspornými opatřeními dlouhodobě asi průměrný člověk nedokáže. Navíc i s tím vyděláváním to má své meze. Pokud máš určité vzdělání a ve svém oboru už výš nedosáhneš, tak zpravidla následuje rada, aby ses přeorientovala. Fajn, jenže to chvíli trvá. Stejně tak rada o tom, že máš začít podnikat je v té chvíli ošemetná. Jednak na podnikání nemá každý (myslím schopnsti,ne vzdělání), jednak to chce zpravidla nějaký byť malý vklad do začátku a taky to chvíli trvá, než se firmička rozjede. A tu dobu musíš prostě přežít.
Taky jsme padli na dno a vyhrabali se, jenže to chvíli trvalo a tehdy jsem byla opravdu vděčná, za každý nápad, jak uspořit. On si člověk někdy neuvědomí, že kupuje zbytečně draze, nebo že plýtvá.

Jinak pro mě je pořád ještě pěštistovka hodně peněz, když uspořím pětistovku oproti rozpočtu, tak ji rozhodně neproměním za blbosti, ale zpravidla odložím na hromádku, ze které platím dětem školné do ZUŠ, lyžování, kroužky atp. Ale samozřejmě v rozpočtu počítám i s tím, že si koupíme něco pro radost.
 kreditka 


Re: Co to má být? 

(17.2.2010 18:51:26)
No ono kafe z automatu stojí celkem dost na to jaká je to s prominutím většinou sra.ka. V dnešní době fůra lidí brečí že nemá na to či ono, ale na druhé straně plýtvají peněži v Mc Donaldu, kupují si kolikrát zbytečné časopisy apod. Nezapomenu na díl Krotitelů dluhů kdy si slečna kupovala několik časopisů týdně a za měsíc to dělalo kolem třech tisícovek. Není špatné se zamyslet za kolik nesmyslů utrácíme dnes a denně spoustu peněz ~5~
 SnowWhite 


Re: Co to má být? 

(17.2.2010 20:46:19)
Rozhodne neni spatne se zamyslet, jen takova snuska sracek me k tomu proste ne a ne primet.
 Petrajda 


Krotitelé dluhů 

(17.2.2010 21:41:22)
Já zas nezapomenu na díl, kde byla nějaká pražská seniorka, která taky měla obrovské dluhy. Když rozpitvali její výdaje, tak se zjistilo, že utratí obrovské peníze za jídlo, tedy přesněji - spíš za takové zbytné potraviny, které jí vzhledem k její obezitě a zdravotnímu stavu vysloveně škodí (uzeniny apod.), dál pak za cigarety a tuším pivo. Ty výdaje byly tak vysoké, že to o dost převýšilo výdaje naší 4členné rodiny (dvě malé děti). Jinak výdaje na bydlení měla minimální, protože kdysi za pár šupů odkoupila obecní byt. A teď vymýšlela, kam by si šla přivydělat, aby byla v plusu.

Tak to vymysleli - ať byt prodá, koupí si menší na okraji a nemusí se vůbec omezovat, naopak si může ještě každý rok dopřát lázně apod. Což řešení pro ni jistě dobrý, ale čert by mě vzal! Jak někdo dokáže rozfofrovat peníze, který mu jen tak spadly do klína v podstatě od nás všech (prodej obecních bytů silně silně pod cenou).
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Co to má být? 

(17.2.2010 22:21:20)
studánky nebrat!!!

Jednou jsem viděla reportáž právě na téma studánky a hygiena. Ono se totiž to zařízení docela špatně čistí, spousta firem určitě asi ani netuší, že by to bylo dobré občas vyčistit. Dělali stěry a těch bakterií... prostě to tam vesele hnilo.

Takže doma pijeme vodu z kohoutku, filtrujeme přes Britu. Ven si nosím petky s vodou, do práce si asi budu kupovat. Anebo si pořídím další filrtovací konvici.

 Anni&Annika 


Re: Co to má být? 

(17.2.2010 22:35:49)
tak teda nevim co je moda a muj muz uz tuplem ne.....vysoce postaveny a ani svacinu nechce~k~..natoz aby tahal obed do prace~t~....ono setrit musi kazdy, ale teda u nas nikdo 2 dny stejne jidlo neji, natoz testoviny nebo ryzi, manzel je bramborovy.....take ja radsi setrim jinak a teda na jidle opravdu ne~j~ to uz by jsme na tom museli byt opravdu zle.....ale pokud bychom na tom opravdu nekdy byli tak zle, je to nejlepsi navod, jak usetrit~;)
 Bouřka 


šetření 

(17.2.2010 19:25:13)
Ćlánek to asi myslí dobře, ale některé věci mi přijde spíš k smíchu.
- já raději ty 2 koláčky než relaxační víkend
- 50 Kč týdně za časopis pro mě rozhodně není nenápadný výdaj
- jídlo do práce si nosím, je pravda že to ušetří dost peněz (za stravenky nakupuju potraviny), ale hlavní důvod je, že mi v jídelnách a restauracích nechutná, taky nemám ráda, když nevím co jím, a vlastním pár alergií na základní potraviny (nicméně denní příprava je opruz a to vařím ráda)
- vaření na víc dnů není žádná sranda, na ohřívání jsou nejlepší jídla typu omáčka (ty pak fakt chutnají líp) - až na výjimky je nesnáším, navíc jejich pravidelnou konzumaci nepovažuju za nic zdravýho, pokud nestíhám denně vařit, řeším to hlavně polívkami, často dělám taky luštěninoobilné směsi, které pak jíme studené (ohřívané nic moc) - ale zas mi pak chybí teplé
- jídelníček dělám, ale kvůli jeho vyváženosti (přibližně systém brambory, luštěniny, obilí, těstoviny, maso, ryba - v libovolném pořadí), abych věděla, co nakoupit a abych nemusela přemýšlet po návratu z práce, co vařit
- výdaje zapisujeme, máme na to program, ale spíš abysme věděli, kolik na co potřebujeme, zbytečné rezervy tam moc nejsou, jediná varinta jak ušetřit je právě vzdát se těch radostí. A tak špatně, aby nás těch pár tisícovek za rok vytrhlo, na tom zatím nejsme

Mojí obecně oblíbenou radou je ta o levnějším sprchování - já to miluju, vydržím tam hooodně dlouho a miluju horkou kam mi zmizeli smajlíci :-(
 Mia 
  • 

Re: šetření 

(17.2.2010 21:00:19)
Článek jsem si prostě musela přečíst. Chápu, že pro toho, kdo chodí jednou týdně s manželem na vínko, je to asi směšné, nicméně nějaké rady praktikuju, nebo alespoň jsem praktikovala (určitý čas zapisovat výdaje), nebo chci, ale to kafe si prostě někdy dám.

Což ale stejně pochopí asi (ne vždy) jen ti, co také musí šetřit. Nemusí to být našetřeno na relax v lázních, to byl příklad.
 Katka, kluci 11 a 7 
  • 

Re: šetření- sprcha 

(18.2.2010 9:31:12)
Myslíš tu radu, jak se máš bleskově pokropit, vypnout vodu, celá se namydlit a vyšamponovat a až poté zase vodu zapnout a opláchnout se? Tím se asi fakt dost ušetří... brrrr. Taky miluju horkou vodu, co teče dlouuuhooo :)
 Jíťa 
  • 

Sprchování nemůže být levnější... 

(18.2.2010 18:03:48)
Taky jsem hastrman a pod sprchou vydržím jen tak sedět snad hodiny... Příjemně mě masíruje a já si tam medituju a ztrácím pojem o čase :-D :-D :-D

Takže v mým případě je taky úspornější plná vana.
 Áda a Táda 


Šetřím 

(17.2.2010 20:55:51)
tak, že mám stanovenou denní částku pouze na jídlo a drobnější položky.
Jsem sama se 4 letým dítětem a občas se do těch 3 stovek na den nevejdu.
 Hilly. 


Je třeba si užívat průběžně 

(17.2.2010 21:16:13)
Rady dobré, člověk asi opravdu většinu peněz "prožere". Poraďte mi jen, jak neskončit na psychiatrii, pokud vás třeba po roce tohoto odpírání v obchodě obere prodavačka, nabouráte auto, naletíte nějaké cestovce, nebo vás třeba někdo okrade...No nevím, pokud jeden nežije na prahu chudoby, tak je lepší zlatý střed a peníze tolik neprožívat. Člověk si musí užívat "průběžně" a takové jednotýdenní posezení s kamarádkami v baru u předraženého vína, i takový dobře upečený křupavý koláček každý pátek dokáže se životem udělat divy ;-)
 lucyová (kluci 07/2006 + 05/2008) 
  • 

Článek dobrej.... 

(17.2.2010 22:06:18)
... jako nakopnutí,když člověk musí začít šetřit a neví, odkud začít.
Koláčky a kafíčko nevnímám jako útok na své drobné radosti, ale jako upozornění, že tady MŮŽOU mizet peníze.
Mimochodem, v koláčcích fakt mizí, to jsem naštěstí zjistila už na střední škole, kdy mě po druhé hodině pravidelně přepadal ukrutný hlad, tak jsem vybíhala do pekárny naproti školy... a ejhle, kam se mi podělo kapesné?

Ostatní je o prioritách - někdo prostě potřebuje ke kadeřnici (když nemám vlasy do pasu, co se rok nemusí stříhat, tak to fakt jinak nejde), jiný zase nedává sekáče...

Na sebe v sekáčích nenakupuju (fakt to při těch výprodejových akcích nemá smysl - v tomhle je už realita jinde než před 10 lety), ale na děti jo. Je tam kupodivu větší výběr a netrhá mi pak žíly, když se kluci válí v manšestráčkách po písku (zejména, když byly uloveny při akci "vše za 20" :-)). K zahození nejsou ani Vietnamci, na některé věci. Třeba zimní kombinézu jsem v obchodech typu C+A nikdy pořádnou neviděla, zato u Vitenamců je jich spousta a poměr cena výkon je super.

K tomu nákupu oblečení ještě pár tipů, které pochází kuriózního zdroje - konverzační učebnice angličtiny :-) (téma sice bylo Jak se bránit hromadění krámů, ale s šetřením to myslím dost souvisí :-))
Když držím v ruce kousek, který se mi líbí, položím si otázky:
1. Kam to budu nosit?
2. K čemu z mého šatníku se mi to hodí?
3. Nemám už doma něco podobného? (tohle býval můj nějčastější úlet, tahle rada mi fakt pomáhá nekupovat blbosti :-)
 marketa 
  • 

jidelnicek dopredu 

(18.2.2010 8:58:02)
taky nevedu, spis tak jednou za 3 dny, ale casto spontalne. jidlo se mi v lednici a ni ve spajzu nekazi, protoze prave varim z toho co mam doma. vzdy mam doma zakladni potraviny - zeleninu a brambory, ryzi, jogurty, mliko, protlak, olej apod. a dokupuju podle toho, co chci uvarit treba syr nebo maso. a ty zakladni potraviny (krome zeleniny, samozrejme) dokupuju jen tak jednou do mesice na velkem nakupu, ktery delam zasadne se seznamem, aby mi v kosiku neskoncily zbytecnosti.
mrazak taky nemame, myslim, ze se to az tak nevyplati, kdyz se spocita jeho provoz a samotna cena ... nevim nevim, myslim, ze to levneji nevyjde.
 Anadar 


Prasátko 

(18.2.2010 10:56:57)
To prasátku je ale skvělý nápad,po cestě domů si ho koupím.Bez legrace.

Zato rada "nakupte na celý týden" dopředu je ptákovina. Všechno sežerou do druhého dne.Navíc se člověk musí nutit do různých prodloužených trvanlivostí,to mi nikdy moc nesedělo.
Nakupovat v sekáčích a ve slevách je taky trochu ošidné.Člověk si říká,jak ušetřil a nakoupí toho spíš víc než míň.

Pro mne jsou rozhodující pro šetření dvě věci.Jednak ukládání(stavební spoření apod), kam chodí peníze automaticky a druhá věc je udržet vyrovnaný rozpočet.
Na to nemusí být domácí účetnictví,po čase dokáže člověk odhadnout,jaké výdaje jsou při jeho příjmech přiměřené.Domácí účetnictví je jen dalším bičem na hospodyni.
 18.11Sauni13 


Re: Prasátko 

(18.2.2010 12:37:10)
To ,,prasátko" mám taky -na 5Otky-je to super loni jsem za to pozvala mamku na dva dny na výlet do Prahy-letos jeden znova.

Jinak článek-beru ho spíš model pro špatné období,anebo když bych potřebovala na něco našetřit.

Já jsem bez práce(mám jen brigádu),bez podpory ,manžel má nějaké peníze z nemoci z povolání,jinak obyčejný dělník -ale tak bych dlouho žít asi nevydržela... Na to kafčo,či vínko s kamarádkou či pizzu se svýma klukama apod. si najdu vždycky!!!
 Káča, dvě děti 
  • 

supermarkety 

(18.2.2010 15:29:02)
Souhlasím s těmi nákupy. Píšeme si naše výdaje už asi třetí rok a zjistila jsem, že u nás platí absolutně, že pokud v měsíci zajedeme na velký nákup, výdaje za jídlo jsou v měsíci vyšší(a to výrazně). Nás vyjdou nejlevněji pravidelné každodenní nákupy. Vysvětluju si to tak, že kupuji to, co potřebuji a ne ve velkém slevněné věci, nebo věci, které chci, ale nepotřebuji nutně. Navíc mám lepší pocit, že nechám vydělat menším obchůdkům a ne řetězcům.
 keksik4 


šetřit... 

(18.2.2010 16:05:58)
Článek je v něčem pravdivý, v něčem ne. Každá rodina šetří jiným způsobem, když jsem chodila do práce, tak i s nadprůměrným výdělkem jsem si nosila krabičky,protože se to tam tak prostě dělalo. Manžel by byl v práci naprostý out sider, přišel by o většinu důležitých informací, které se právě na těch obědech probírají. Kafe si ale nosí z domova. Nechodit ke kadeřnici apd. a pak odjet do lázní na zkrášlovací procedury? Nehledě na to, že muž má právo najít doma ženu, na kterou se dá koukat. Nechodím tam často, jen ostříhat, vlasy si barvím sama. Myslím si, že když už někdo potřebuje šetřit, za ty ušetřené prašule si koupí spíš něco do domácnosti apd. , ne pobyt v lázních, nebo luxusně drahou dovolenou. Nakupuji v sekáčích a nestydím se za to, na druhou stranu to ale není úspora, protože člověk pak vždy koupí mnohem víc věcí, prostě proto, že jsou levné. Také nehodlám šetřit na dceři: plavání, kvalitní potraviny, očkování, výlety....co bysme pak z toho života měli?
Ale šetřím na jídle-když je levnější, koupím ho víc a narvu mrazák, časopis-kupuju si jeden a ten si předplácím, noviny v době internetu fakt nečtu, knihy-chodím do knihovny, kino-nechodíme, stejně jsou brzy všechny filmy v TV, kultura-využíváme různé slevy a volné vstupy,do divadla kupuji levnější lístky, veterina-dva psové už něco stojí, proto milý pan veterinář u nás v městečku je mnohem levnější a ochotnější než drahá vet. klinika se stejnými službami, dárky-kupuji je po celý rok,levně, drogerie a jiné-mám limit nad který bych prostě danou věc nekoupila, věci a oblečení po malé-prodávám dál a za penízky zase kupuji další, vodu pijem z kohoutku, rychlé občerstvení u nás široko daleko není, zato rohlík v Jednotě za tři kačky ano,já nekouřím, manža ano a jen tak nepřestane, alkohol nepijeme, do restaurace jdeme tak jednou měsíčně a je to tam lepší jak doma, protože mě tak obskakují a uctivě oslovují, šetříme prostě asi tak jako kdekoliv jinde. Někde v rodině šetří třeba na svačinách do práce, jinde zase na časopisech.
Na druhou stranu, než ty všeobecně známé rady z článku bych potřebovala tipy jak ušetřit na energiích, za naftu - když se manžel do práce jinak nedostane, za vodu.....protože večerní relax ve vaně si nechám vzít, až fakt nebude ani na jídlo. A moc hezké, zateplit barák, tak to bysme také potřebovali, ale to bych fakt hodně dlouho střádala do prasátka, nehledě na to, že za padesátikorunu, co bych do toho čuněte hodila, pořídím jídlo na den a to co na konci měsíce zbyde na účtě, putuje na spoření. A stejně, když něco zbyde, tak se pokazí auto, onemocní pes, doslouží pračka,je to tak i u vás?
 Jíťa 
  • 

To snad nemyslí vážně... 

(18.2.2010 17:27:17)
Jsem z celého článku úplně rozčarovaná. To není šetření, to je psychická porucha.

Myslím, že ušetřit se dá i jinak, aniž by si člověk musel odpírat své drobné radosti nebo prohřešky. Chce to hlavně NEPLÝTVAT (potravinami, energieme, časem aj.)
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

Re: To snad nemyslí vážně... 

(18.2.2010 21:16:28)
Ten článek není jistě určen vám, kteří nemusíte obracet každou korunu. Myslím, že je to moc dobrý návod, jak vůbec přežít nějakou finanční krizi, kdy se člověk ocitne v situaci, kdy opravdu už není z čeho jiného ušetřit. A to zapisování výdajů je moc dobrá věc. Převzala jsem to od své maminky, která si zapisovala všechny výdaje - tenkrát ještě téměř na korunu přesně. Já si vedu domácí účetnictví od doby, kdy jsem začala vydělávat a převzaly to i mé děti. To je báječná věc, když můžete srovnávat, kolik jste dali za potraviny třeba před 10 lety a dnes.
 Kristýna 
  • 

Re: To snad nemyslí vážně... 

(19.2.2010 9:54:13)
Myslím, že pokud je člověk ve finanční krizi, nekoupí si nic navíc i bez přečtení podobných článků. Když nemám, nekoupím si ani kafe, to dá rozum. Článek je avizován jako cenné rady, jak zarazit nekontrolované výdaje. To znamená, výdaje které by nemuseli na jednu stranu být, ale přitom nechybí když je vydáte. Já osobně čekala rady ohledně šetření někde směrem k energiím, s tou bankou je to taky dobrý... ale ty koláčky a časopis mě docela dostaly. Také jsem žila stylem, že kafe z automatu byl pro mě luxus, ale byl to opravdu extrém. A věděla jsem, že si ho nedám i bez článku.
 SnowWhite 


Re: To snad nemyslí vážně... 

(19.2.2010 19:15:19)
V čem konkrétně je to báječná věc srovnávat kolik jsem vydala za potraviny před deseti lety a dnes? Doba i situace je naprosto odlišná, tenkrát jsme byli tři, dnes je nás pět, např....a povědomí o tom, kolik co stálo, to mám i bez zapisování.
 Jíťa 
  • 

Re: To snad nemyslí vážně... 

(19.2.2010 21:13:26)
Tak ten článek neměl být pojatý jako návod jak ušetřit, ale jak návod "jak přežít krizi"!

Nevidím nic zajímavého na tom, vědět kolik co stálo před X lety. Někteří lidé by zřejmě chtěli dnešní plat a komunistický ceny.
 Káča, dvě děti 
  • 

Re: To snad nemyslí vážně... 

(21.2.2010 13:41:12)
Píšeme si naše útraty taky. Ne proto, abychom měli srovnání cen. Začali jsme proto, abychom si ověřili, kolik měsíčně budeme schopni dát za splátky bydlení. Vzhledem k platbám typu odpady, daně z nemovitosti, dětské kroužky, případné doplatky za energie nám to zjednodušilo rozhodování. Máme totiž možnost porovnání v průběhu celého roku. Neplivala bych po tom, jen kvůli tomu, že to někdo může vnímat jako "přežitek".
 Jíťa 
  • 

Re: To snad nemyslí vážně... 

(21.2.2010 18:29:32)
Já po ničem neplivu. Psát si výdaje je jediná užitečná rada v tom jinak hloupém článku.
Ale k čemu je dobré vědět, kolik co stálo před 10 lety?
 niky 
  • 

Re: To snad nemyslí vážně... 

(19.2.2010 8:26:47)
A přesto existují lidé, a beze studu se k nim řadím, kteří musí třeba krátkodobě takto šetřit, protože si vybrali "špatné povolání" (věda), které je hrozně baví, a ještě si "dovolili" mít dítě, což je taky hrozně baví. Neválím se na mateřské, přivydělávám, ale prostě to v současnosti nevychází.
Vadí mi, že dnes tak trochu platí chudoba=neschopnost a že spoustu lidí není ochotno uznat, že to jsou spíš priority a nebo že to prostě fakt opravdu nejde.
 Jíťa 
  • 

Re: To snad nemyslí vážně... 

(19.2.2010 21:10:20)
Jestli ti to pomůže, tak náš rodinný příjem je 16 tisíc měsíčně. Z toho musíme zaplatit bydlení, jídlo, oblečení, potřeby pro mimino a vydržovat dceru na gymplu.
Nemám pocit, že jsme na tom tak špatně, abych si nemohla koupit časopis nebo koláček (ale ne denně). Skutečně se dá ušetřit jinde (např. energie) a neodpírat si občasné radosti.
 JanaJana 
  • 

šetření 

(18.2.2010 18:54:56)
Zajímavý článek.... a rozpoutal ještě zajímavější diskusi. Ono záleží na životním stylu každé rodiny a na prioritách. Znám pár rodin, které mají nadstandardní příjmy, přitom žijí velice skromně a činí jim to potěšení, dávají velké částky na charitu a peníze ukládají na účet ne snad aby uškudlili, ale "pro strýčka příhodu". Naopak znám lidi nerozvážné, kteří ač mají málo, mají potřebu mít kdejakou zbytečnost co je IN a jsou kvůli tomu schopni žít v neustálém kolotoči dluhů. Kdo si vede precizně domácí účetnictví, dělá to buď z nouze a nebo proto, že mu dokonalý přehled přináší uspokojení.
My si peníze na měsíc také zevrubně předem rozdělíme, s tím, že rozpočet dost uškrtíme, ale nějaké peníze necháme stranou v zásobě. Někdy se podaří do zásoby nesáhnout, jindy ne.
Oblečení se snažím nakupovat tehdy, když je nákup výhodný (na to se pak hodí ta rezerva). Klidně koupím synkovi rolák, který je ještě o 4 čísla větší - protože stojí místo 150 Kč jen 50 Kč a uložím ho na rok či dva. Nákupy stylu "teď potřebuju bundu a do 4 dní jí musím mít" se snažím fakt minimalizovat, protože je to vždy dražší. Jinak v naší rodině zatím nikdo moc nepodléhá módním tredům, vše nosíme do roztrhání (a není to z nouze) ale až synek povyroste, tak to asi přijde :-) Nebo další příklad - před 14 dny jsme koupili synkovi lyže už na příští sezonu, protože byly ve výprodeji o 60% levnější. Letos ještě dojezdí na starých a prodám je samozřejmě až před začátkem příští sezony, to se předpokládám prodají dráž (ale třeba taky ne :-) ).
Kosmetiku moc neřeším, to je odvětví co jde mimo mně, jediný co doma máme je mýdlo a pasta na zuby, kdyby kosmetický průmysl byl závislý na naší rodině, už dávno by zkrachoval. Ke kadeřnici ale 4x do roka zajdu, což považuju za vrchol péče o můj zevnějšek :-)
Kafe nepijem a do restaurací chodíme spíš z praktických než společenských důvodů - když se ocitneme někde na cestách, tak se najíme v nějaké nezakouřené obyčejné hospůdce či bufetu, ale není to moc často a je to bez výčitek.
A kde utrácíme víc, než je normál? Za cestování... Rádi bloumáme po Československu, od jara do podzima strávíme tak každý 3. víken někde v přírodě. Někdy spíme v autě, někdy pod širákem, někdy tajně v lese ve stanu (psssst :-) ) a někdy taky v nějakém tom penzionu. Náklady se snažíme minimalizovat, aby takových výprav mohlo být hodně. A užíváme si to maximálně. Už se těším na jaro! :-)
 Rozállie 


Re: šetření 

(19.2.2010 10:52:09)
Článek mě tedy neoslovil ...
Šetření v řádu 10Kč týdně mě nevytrhne v okamžiku, kdy fakt nemám na ten jogurt pro děti. Dilema: čekám na dítě před kroužkem v -10 mrazu, nezbývá mi než si každý týden to kafe z automatu dát. Termosku za 1. nemám (příliš vysoký jednorázový výdaj) a za 2. si to kafe do termosky nemám jak uvařit, když jdu rovnou z práce. Takže jogurt bude až když ho děti dostanou pozítří u babičky.
Šetření na relax pobyt je zhovadilost, která tu byla už dostatečně zpluta ... Samozřejmě že veškeré úspory padnou na nutné výdaje typu boty, tramvajenka a pod.
Nakupovat oblečení na 2 roky dopředu je šílenost nejvyššího stupně - kde to skladujete?? Navíc těch 50,- za rolák do budoucna mi bude chybět na rolák na dnes ...
Boty, přilby a pod. na další sezónu - když ony ty děti zásadně za ten rok vyrostou méně nebo více, než aby jim ta věc byla dobrá ... mám snad výjimečné děti?

Svačinky do práce - manžel má novou práci, denně si stěžuje, že kolegové chodí o přestávce obědvat do klasické restaurace .... ani jeden z nás nechápe, kde na to berou. Jedná se o normální průměrné chlapy z kanclu, žádná vysokopříjmová skupina.
Zatím je manžel silně proti, není ochoten takhle vyhazovat, nicméně kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti ... Jsem zvědavá, jak dlouho mi ještě vydrží na rohlících.

Ono je strašně hezké říct, že je jednodušší si peníze vydělat než ušetřit, ale umím si představit hromadu důvodů, proč člověk nemůže změnit zaměstnání, navíc dneska? Když najít práci je doslova husarský kousek? A to jakoukoliv, natož lépe placenou?
Jestli máte nějaké typy, jak vydělat větší peníze, sem s nimi :-) , určitě nebudu sama, kdo se rád přiučí :-)
Práce se nebojím, jen aby se mi vyplatila, když odečtu výdaje za cestovné a za hlídání ... .-)


 Richard Babinec, mám doma 3 holky (z toho jedna manželka) 
  • 

Re: šetření 

(20.2.2010 23:54:06)
Docela mě článek zaujal. Ale ještě víc některé vaše komentáře! A na tuhle hozenou rukavici NEMŮŽU PROSTĚ MLČET! Cítím se tu sice jako chlap trochu exoticky :-) Ale snad to trošku vyvážím svým příjmením :D

K věci. Věřím, že jednou z možností, jak řešit rodinnou finanční nesnáz je ZVÝŠIT PŘÍJEM, a vím, že to není lehké. Mohl bych dlouze vyprávět... Pokud to ale jde, dávám této možnosti přednost!

Nedávno jsem se totiž stal podílníkem jedné firmy. Měsíčně každému podílníkovi chodí nějaké peníze, podle toho, jak se firmě dařilo. A částka je to nezanedbatelná, vzhledem k tomu, že pro jejich získání nemusí NIC UDĚLAT :-)

Mám možnost omezený počet těchto podílů rozdat. Práce to zrovna není, ale peníze navíc z toho chodí, rodině to pomůže, a o to přece jde, že? :-)

Takže moje výzva: pokud někdo chcete, můžu vám jeden podíl podarovat. Jak je to možné rád vysvětlím, stačí si napsat o více informací. Můj mail: richard.babinec (zavinac) gmail.com
 Helena 
  • 

krásný článek 

(18.2.2010 19:02:02)
Můžu jen potvrdit, že to takhle funguje. Dostali jsme se před lety do situace, že jsem živila z jednoho platu tříčlennou rodinu, manžel ztratil zaměstnání a po čase neměl vůbec žádný příjem, protože můj plat se akorát vešel do našeho životního minima. Dcera tenkrát studovala na střední škole, tak jsme se snažili, jak to šlo. Nekouříme a nepijeme, ale po zaplacení všech nutných výdajů nám zbývalo asi tak 100,- Kč na den na všechno - na jídlo, drogerii, něco málo oblečení. Nic jiného jsme tenkrát ani nekupovali. Tak jsme žili skoro dva roky. Paradoxně nejvíc nám odčerpávaly z rodinného rozpočtu telefonáty a jízdy za hledáním zaměstnání pro manžela. Někdy jsem opravdu uvažovala, jestli ty dva krajíce chleba sníme ještě na večeři nebo je mám schovat na snídani. Praktikovali jsme to nějak tak, jak to stojí v tom článku a pomohlo nám to přežít. Kdo se do takové situace nikdy nedostal, nepochopí.
 Hanka 75 


Re: krásný článek 

(9.3.2010 23:07:17)
Tak to dávám klobouk dolů. Já jsem z těch, které šetřily rády, ale nikdy jsem nemusela takto, že bych přemýšlela nad krajíci chleba a hlavně tak dlouho ! To muselo být opravdu náročné, 2 roky bez výdajů na kulturu, divadlo, bez výdajů na dárky... Jak na tu dobu vzpomíná dcera ? Dalo jí to či vzalo - z jejího pohledu, nevíte ?

 Kristýna 
  • 

Článek je zbytečný 

(19.2.2010 10:06:06)
Článek je naprosto zbytečný. Pokud je rodina ve finanční krizi, tak žena asi těžko půjde ke kadeřníkovi nebo na manikůru a bude to vědět i bez čtení podobných pitomin. Rovněž nebudou chodit na oběd do restaurace a rozmyslí si i ten koláček s kávou. Pokud rodina v krizi není, je to otázka priorit, co má kdo rád a za co chce utrácet. Jestli to propiju, prokouřím nebo procestuju, je jen moje věc. Nebo někoho z vás, kdo je v krizi, tento článek obohatil a dal mu cenné rady a začnete se jimi řídit? Pak vám dám další dobrou radu - zrušte internet - to je podle mě věc, kterou bych ve finanční rodinné krizi zrušila jako první(pokud bych ho nepotřebovala k práci).
 Matys2 


Re: Článek je zbytečný 

(21.2.2010 22:27:43)
souhlasím s Vaším názorem. Tento článek je zbytečný! Trochu mě to pobavilo. A jak už tady zmínily ostatní, kdo v krizi je tak ví co si může dovolit a co ne. A nebudu přeci šetřit na takových pitominách, abych si dopřála o jednu dovolenou či víkend navíc. Prostě se rozhodnu a jedu!

Autorka měla hned na začátku sdělit komu je tento článek určen. Že je pro neschopné ženy (či muže), kteří nejsou schopni vyžít ze svých příjmů a nejsou schopni nic ušetřit. Pro všechny ostatní je úplně zbytečný.
(abych pravdu řekla, tak jsem ho četla dopoledne a příspěvek píšu večer. přiznám se, že jsem většinu z toho již zapomněla).
Jo teď jsem si vzpomněla. Hodně mě rozesmála zmíňka o tom, že je moderní nosit si obědy do práce z domu :o) Většina "dobrých" firem přeci svým zaměstnancům umožňuje stravování za směšné ceny. Např. manžel má jeden oběd za 25 Kč. To bych byla blbá, abych mu oběd balila! :o)

No nic. Snad tento pitomý článek aspoň někomu pomohl. Jen doufám, že se nikdy v životě nedostanu do situace, kdy bych musela praktikovat podobné šílenosti. Ale myslím, že stačí jen přiložit ruku k dílu a pracovat! .o)
 Myšutka* 


Re: Článek je zbytečný 

(22.2.2010 8:58:46)
Matys, je spousta rodin, co nemůže říct "rozhodnu se a jedu", neb si musí předtím skutečně na dovolenou našetřit a našetří si kolikrát jednou za dva roky, jinak tráví volno doma. A spousta lidí nepracuje v "dobrých firmách", ale je ráda, že má jakoukoliv práci, tudíž obědy řeší dle situace (ale obědy v krabičkách bych teda za novou módu nepovažovala).

Jinak ano, lidi v krizi si nekupují koláčky v pekárně a obrací každou korunu. Nicméně i v krizi se ti stane, že ti nějkaý výdaj uniká. A řekla bych, že zvlášť v krizi, neb jsi pak ve stresu, většinou děláš ještě něco mimo řádné zaměstnání, takže jsi uthaná jak kotě a kolikrát ti to už pořádně nemyslí. Není to tak dlouho, co jsme s kamarády vzali jednoho kluka na prodloužený víkend, nechali ho najíst, vyspat a v neděli si s ním sedli a probrali jeho dluhy a finanční průšvihy. A hodně jsme se divili, co za pitomosti nadělal a on nakonec taky. Ale potřeboval skutečně od někoho komu věří nařídit teď si lehneš, budeš tři dny spát a odpočívat a v neděli si sedneme a dáme hlavy dohromady. Naštěstí nám dost věří a byl ochotný poslechnout. Byl tak vystresovaný, unavený a zmatený, že nadělal hromadu pitomostí, které by ho za normálních okolností ani nenapadly. A i to šetření, které provozoval bylo dost nesmyslné.
 Matys2 


Re: Článek je zbytečný 

(22.2.2010 15:45:26)
Já vím, že je spousta rodin, pro které je možná užitečný. Pro mě to byla ztráta času. Kdybych to věděla, nejspíš bych to vůbec nečetla, na druhou stranu jsem se v některých momentech docela pobavila, takže to zas tak zbytečné nebylo. :o)
Jsem nesmírně ráda, že můj manžel patří mezi pracovité a šikovné chlapy, kteří umějí vydělat peníze. Ale taky to není "zadarmo". Pro to, abychom se měli dobře obětuje spoustu času. Má jedno hlavní zaměstnání, kde směnuje. Tudíž mu zbývá i v týdnu několik dní "volných" kdy dělá brigádu a ještě rozjíždí podnikání. K tomu máme mojí nemocenskou + ČID, teď mi končí mateřská, která mi ovšem za půl roku zase naskočí. Pro šťoury: čas na sebe nám opravdu zbývá a jeho dostatek. min. 2x ročně jedeme na týdenní dovolenou + sem tam rekreační víkend, večeře (min. 1x měsíčně), zábava, tancovačka. Každou neděli jezdíme do bazénu.

Abych pravdu řekla, tak ani nevím kolik dělají naše měsíční příjmy, nezajímá mě to. Je fajn mít peněz dostatek, ale vždy to je něčím vykoupeno. Mám nevyléčitelnou nemoc, beru denně mega prášků a mám dost drahou léčbu, bez které bych nemohla existovat. Velké štěstí, že se teď můj stav stabilizoval a mohli jsme zkusit druhé miminko. Takže nevím jestli všichni, ale většina z vás asi pochopí, že chci žít teď a tady když k tomu mám příležitost. Proto si budu dopřávat kafíčka a večeře i s kamarádkama, budu si kupovat vše co mi udělá radost!

Vás všech, kteří si toto běžné žití (protože tomu co jsem popsala se nedá říkat luxus, to vypadá ještě trochu jinak :o)) nemůžete dovolit, je mi upřímně líto. Já si takový život, kde se jenom škudlí, nedovedu představit.
 Netina 


Domácí účetnictví 

(18.10.2010 14:18:24)
Pro všechny šetřílky, jsme spustili domácí Účetnictví na Netině.
Vyzkoušejte si to, je to zadarmo na http://ucetnictvi.netina.cz/
Přejeme si aby Vám to pomohlo udělat si přehled v rodinných financích.

~;((

 Alice 
  • 

Rekonstrukce a peníze 

(17.7.2011 22:03:37)
Před 2 lety jsme rekonstruovali domek a v průběhu prací nám došly peníze. Nyní jsou na řadě okna a dveře. Vybíráme okna od společnosti well okna v Třemošné, kterou nám doporučili kamarádi, ale neradi bychom se spálili a vyhodili peníze z již zmiňovaných oken. Konkrétně máme vybrány Plastová okna Zendow trend Nemáte je někdo? Jak jste s nimi spokojeni. Děkuji. Alice
 rotekja 


Placené dotazníky 

(11.12.2014 19:00:17)
Ahoj, pokud hledáte přivýdělek doporučuji placené dotazníky. Například Marketagent nebo zkuste Clixsense, kde je víc možností výdělků.

Další odkazy na placené průzkumy zašlu mailem. Dejte vědět na rotekja@seznam.cz

http://www.marketagent.com/f.asp?RefUID=456666

http://www.clixsense.com/?4111054

https://www.facebook.com/groups/onlinejobnow/

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.