| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Tento rok bez stresu

 Celkem 93 názorů.
 Lizzie 


:-) 

(10.12.2009 9:09:57)
Fajn článek. A myslím, že tu poslední větu by si některé ,,hospodyňky" měly přilepit na ledničku.
Nechápu ten vánoční shon. Moc nepečeme, i když jsme mlsní, dobře si však (pře)plníme žaludky vždycky a je to. Uklízí se celý rok - proč to hrotit na Vánoce?
Děkuji své matce za vzor, který mi v tomto směru poskytla do života. Většina mých vrstevnic je totiž před Vánoci otrávená a uhoněná právě prostřednictvím rodičů.
Pokud někoho pečení hory cukroví baví tak klidně - proti gustu...Ale z těch úkonů, by se neměla stát povinná, stresující norma.
Vánoce jsou svátky klidu....:OD
A největší průšvihy stejně byli, když ten rok u stolu někdo chyběl:(
 Lizzie 


Re: :-) 

(10.12.2009 9:10:41)
průšvihy byly - samozřejmě
 Ecim 


Re: :-) 

(10.12.2009 9:17:33)
Lizzie, máš svatou pravdu. ~R^ My říkáme, že pokud jsme všichni živí a zdraví a nepohádaní, tak jsou Vánoce povedené. Zažila jsem několikery Vánoce, kdy byly doma nějaké problémy (konkrétně rozvod, konflikty a vážná nemoc) a člověk by všechny dárky a cukroví vyměnil za to, aby ten daný problém nebyl.
 Lizzie 


Re: :-) 

(10.12.2009 9:18:40)
Právě. To je potom atmosféra, kterou ani sebesladší cukroví nerozptýlí.
 Ecim 


Re: :-) 

(10.12.2009 9:20:10)
Lizzie, opět musím souhlasit - bohužel.
 Horama 


Re: :-) 

(10.12.2009 9:35:33)
Já peču ráda. :-) Jenže peču tři druhy cukroví každé z jedné dávky - to člověk zvládne, i kdyby se to snažilo přilepit na strop. ~t~

Vánoční úklid neprovozuju, nechápu, proč by okna měla být průhledná zrovna na vánoce, když v listopadu špinavá nevadila, zrovna tak nevidím důvod vyklidit a zase naskladnit skříně apod. Jediné, co beru jako věc s pevným termínem, je pořízení a zabalení dárků - a taky už se mi stalo, že jsem místo konkrétního daru dávala ručně vyrobenou poukázku na něj, protože dorazil až týden po vánocích (a nic se nestalo, radost to udělalo stejnou).

Co považuju za vánoční tradici, je svařák na Staromáku. Jen nevím, jestli se tam letos s kočárem odvážím. Nakonec asi ano, ale počkám po adventu - vánoce jsou nakonec až do 6.1.
 Ecim 


Re: :-) 

(10.12.2009 10:00:05)
Plánuju, že někdy o víkendu nechám děti manželovi a sjedu se kvůli atmosféře mrknout na nějaký vánoční trh. Když to stihnu, fajn, když ne, odložím to na příští rok. :-)

A jednou se mi stalo, že své nejoblíbenější cukroví - vosí hnízdečka - jsem dělala až 14.ledna. :-)
 Moucha tse-tse 


Re: :-) 

(10.12.2009 10:16:03)
Já jsem dělala medvědí tlapičky letos v létě, vezla jsem je dětem a manželovi ještě s teplým kakaem když sjiždeli Lužnici. Ona byla celkem zima, takže to bylo i trochu vanoční. Miluju nekonvecnost
 Inka 
  • 

Re: :-) 

(10.12.2009 10:14:19)
Přesně tak.
Před vánocema nijak víc neuklízím, stejně se pak nadělá, když jsme víc doma. Hory cukroví teda peču, protože mě to baví a těším se na to celý rok. S dárkama v dnešní době není žádný, problém, všeho je dost a dokonce se to dá nakoupit po internetu, pokud někoho nebaví chodit po obchodech. Na návštěvu jdeme jeden den k mojí matce, druhý ke tchýni a to je všechno.
Výzdoba mě taky nezatěžujue, dám vánoční ubrusy, větve a jmelí do vázy. Už delší dobu koumám, co je na těch vánocích tak stresujícího.
Možná snad kapr, máme ho rádi, ale je nám ho líto.
 Radka+04/06+12/07 
  • 

Re: :-) 

(11.12.2009 23:49:50)
Přesně tak, taky jsem z domova zvyklá na skutečné svátky klidu a pohody. Uklízím celý rok pravidelně, tak nevidím důvod, proč zrovna v prosinci budu uklízet o 100% víc, dárky kupuju od léta nebo i klidně v povánočních slevách, doma se to neztratí a cukorví peču s předstihem, ale to hlavně proto, že mě to baví a rádi ho jíme. Letos jsem začala už týden před mikulášem, dcery mi "pomáhaly" a tak jsem právě před chvilkou namazala a ozdobila poslední druh, celkem jich máme 13. Zítra odmastím tu upatlanou kuchyn, zabalím dárky a budu si užívat výzdobu a besídku ve školce. A ježíšek? Ten přijde i když cukroví nebude.... vím o tom své, v roce 2007 jsem před vánoci nehla prstem, měla jsem TP 26.12., tak jsem se jen válela a starosti mi dělala jen starší dcera.... a ježíšek nám přinesl ten dárek nejkrásnější... v 17:20 se narodila druhá dcera.... a že stromeček zdobil manžel až 26.12. nikomu nevadilo, byli jsme oba štastní a splou v porodnici
 Jíťa 
  • 

Vánoce nejdou naplánovat 

(10.12.2009 9:14:16)
Nevím jak ostatní, ale já Vánoce miluju a užívám si je. Asi to bude tím, že nikdy nemám jasnou představu o tom, co všechno "se musí stihnout".
"Vánoční" úklid dělám v říjnu, dokud je krásně a teplo. Na Vánoce jen obvyklou běžnou údržbu. Když se mi chce peču cukroví, když ne tak se na to klidně vykašlu.
A dárky? Ty by podle mě měly být hlavně od srdce a ne o ceně. Tabulka čokolády může udělat větší radost než další zbytečnost do vitrýnky.
 Lizzie 


Re: Vánoce nejdou naplánovat 

(10.12.2009 9:15:09)
~R^
 Ecim 


Re: Vánoce nejdou naplánovat 

(10.12.2009 9:19:16)
Jíťo, souhlas! ~x~ Také uklízím v říjnu nebo v listopadu (zpravidla) a Vánoce si užíváme. Více viz můj další příspěvek, ať tu nepíšu všechno víckrát. :-)
 Horama 


Re: Vánoce nejdou naplánovat 

(10.12.2009 9:36:44)
Naprostý souhlas, funguju s vánocemi stejně.
 berta 
  • 

Re: Vánoce nejdou naplánovat 

(10.12.2009 9:47:59)
Jíťo, kéž by to byla pravda, že stačí čokoláda darovaná z lásky.
Já osobně jsem si teda od Ježíška objednala bonbonieru s višněmi a likérem. Ale nedovedu si představit, že by to stačilo i druhým.

Cukroví jsem ještě nezačala péct a stejně napeču max. tři druhy, už se znám.

Letos ale mám stres z toho, jestli se budou dárky líbit a jestli ještě nějaké seženu.
 Jíťa 
  • 

Re: Vánoce nejdou naplánovat 

(14.12.2009 18:20:10)
Ono taky trošku záleží na tom, komu ji dáváš. Diabetikovi asi moc radosti neudělá :-)

Spíš jde o to vystihnout, co by tomu druhému udělalo radost a mnohdy to nemusí být ani moc drahé.
 Lucka 
  • 

Re: Vánoce nejdou naplánovat 

(10.12.2009 15:35:18)
jj, před 2 roky jsem dala tátovi pod stromeček krabici čokolády na vaření (kterou zbožňuje) a opravdovější radost z dárku jsem neviděla.
 Aneka_ 


Neplánuji, neřeším 

(10.12.2009 9:22:40)
A je mi dobře. Vánoční úklid není nic jiného, než to, co dělám stále a tak tedy je jedno, zda budou sklenice vypulírované v říjnu nebo v prosinci a nebo vůbec. Nepeču, nijak extra nezdobím dům, jen malou, ale o to hezčí výzdobou, nějaký vánoční koutek v bytě a nic víc. Vcelku nechápu termín předvánočno shon, příjde mi to jako sci-fi. Vánoce jsou pro mne obdobím klidu a pohádek, ležení a vína či punče, procházek a lyžování.
 Ecim 


Krásný a chytrý článek 

(10.12.2009 9:31:28)
Článek se mi ohromně líbí, místy jsem měla pocit, jako kdybych ho psala sama. Hlavně tu pasáž o povinném radování se nebo o soutěžích o nejlepší úklid a cukroví. My se řídíme hlavně tím, abychom si Vánoce užili, jsem ráda, že jsem si z dětství odnesla model, který mám až na pár výjimek potřebu dodržovat. Razím heslo, že Vánoce jsou od toho, aby si je člověk užil. Je důležité, jaký k nim zaujmeme postoj. Snažíme se nevrážet čas a síly do něčeho, o co nikdo nestojí. Jsem svým založením dost "hospodyňka", ale některé věci nehrotím. Snažím se uklízet efektivním způsobem neobtěžujícím okolí, co se stihne, to se stihne, co se nestihne, to počká po Vánocích. (U nás doma to bylo zpravidla tak, že já jsem prosazovala, že uklízet se bude, bratr, že uklízet se nebude, a tak jsme to vyřešili kompromisem. Já jsem uklízela, bratr (skoro) ne a oba jsme si libovali, jak je to krásné, když se lidi umějí spolu domluvit. S manželem to teď děláme tak, že větší část úklidu je na mně a on v tu dobu hlídá děti.) Pečeme, protože nás to baví a protože nám to chutná, a ne abychom trhli nějaký rekord a dělali ze sebe nejpracovitější superhrdiny. Ráda zdobím, ale snažím se to nepřehánět. Kdyby bylo jen po mém, tak by z toho mé okolí asi vyrostlo. Na první Vánoce, které jsme s manželem spolu trávili, jsem mj. koupila zlaté a stříbrné větve. Byly hezké, a tak jsem je ve vázách nechala i po Vánocích. Když jsem se v září příštího roku manžela zeptala, jestli mu ty větve náhodou už nelezou na nervy, tak odpověděl, že strašně. Na můj dotaz, proč mi proboha nic neřekl, mi odpověděl, že je tolerantní. Takže se také snažím být tolerantní a tento druh větví jsme zrušili. Jako dárky vyrábím většinou alba s fotkami dětí, je to pracné, ale hrozně mě to baví a jsou to originální dárky. A hlavně se s manželem radujeme, že máme komu dávat dárky. A hlavně - o Vánocích si užíváme tak, aby se to líbilo nám všem.
 DitaB 


alba fotek 

(13.12.2009 22:02:12)
Tohle je opravdu vděčný dárek pro prarodiče a prapra... Jenom od doby, co máme digitální foťák (už to bude 5 let!) jsme "nestihli" nechat vyvolat ani jednu fotku. Babičky si stěžují, že nemají aktuální fotku vnuka, já zas cítím, že už to opravdu nedoženu :-))) - předtím jsem 3x udělala něco jako průřez celým rokem.
Ale na letošní Vánoce jsem naplánovala, že bychom si mohli prohlížet fotky - klidně od našeho dětství až poteď. Mému muži i synovi se nápad líbil, tak se těším, že na to aspoň jedno odpoledne "padne" :-))).

Nemáte někdo tip na jednoduché tvoření fotoalba ;-) (nemyslím na netu :-)).
A ještě by mě zajímalo, zda máte zkušenost s výrobou knihy z fotek na zakázku - brácha si tak nechal udělat album ze svatby a je to senzační! Jen se mi to zdá hodně pracné... a tam, kde si to nechal dělat on i drahé :-(.

Klidné Vánoce všem! (ty uštvané přece nechceme, nebo jo? :-))
 Ecim 


Re: alba fotek 

(14.12.2009 9:27:39)
Dito,
já to nechávám vyvolávat na www.happy-foto.cz. Je to časově náročné, ale stojí to za to - i pokud jde o cenu.
Co se týče fotek, jsem hotový fanatik. Fotím a vyvolávám jak šílenec, za tu dobu, co máme děti, jsme jen pro sebe udělali snad 7 alb po 200 fotkách. (A pro příbuzné jsme toho také dělali mraky.) Zastávám názor, že není problém se dívat na 100 let starou fotku, zato jiné techniky hrozně rychle zastarávají. Tak třeba mí rodiče si před 32 lety koupili tu nejmodernější kameru, ale na všechyn ty krásné filmy, které udělali, se dnes už nepodíváme a je to škoda.
 DitaB 


Re: alba fotek 

(14.12.2009 23:15:10)
Díky za tip!

Fotkám zdar a nesmrtelnost :-)
 Ecim 


Re: alba fotek 

(17.12.2009 13:47:29)
Dito, rádo se stalo. Dnes mi na poštu dorazilo snad 1000 fotek. To bude zábava je při dvou mrňousech strkat do alb. ~t~ Jsem si jistá, že i když fotky miluju, tak na konci té procedury je určitě nebudu chtít ani vidět. ~t~
 Vaal 


To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 9:51:23)
celý rok se na ni člověk těší, aby se potom na ní, se svými "blízkými", zhádal do krve.:-)
Je to spíš nezvykem trávit pohromadě tolik času společně.
 Moucha tse-tse 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 10:10:34)
Nesnáším vánoce. Jako každý rok se k nám vecpou moji rodice a matka vladne pevnou rukou v kuchyni. MUSI byt salat s domaci majonezou, plno moucniku, deti nezitim likviduji domacnost, ja na ne řvu, matka brečí že jsem nervozní, pamatuji na jedny bezva vanoce, byli jsme na celodenni vylete a vecer jsme měli rybi prsty a bramborovou kasi a byli jsme stastni.

Snim o vanocich nekde ve srubu, v prirode, pryc od vsech ,,to se musi,, Poukousela jsem s matkou domluvit, že všecko připravím, jenže by to nebylo tak honosne.~a~
 Inka 
  • 

Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 10:15:23)
Nějak si neumím představit, jak by se mi někdo mohl "vecpat" do domácnosti.
 Moucha tse-tse 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 10:19:48)
No prostě mi matka oznámí, že přijedou, aby nebyli sami. Zkus 77 lete mamě říct, že mají byt s tátou sami.Koupila jsem si lahev becherovky, abych to nejak přežila a slibuju si, že Silvestr bude po našem, to už odjedou.
 Ecim 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 10:23:11)
Šárko, nic ve zlém, ale nestálo by za to se pokusit o trochu jiné řešení, třeba že by rodiče přijeli až na Štědrý den v podvečer? Aby pak děti jednou velmi nelitovaly toho, že měly v dětství každé vánoce pokažené...
 Moucha tse-tse 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 10:32:32)
Tak děti to jako pokažene vanoce nevnimaji, prosedí 10 hodin u televize, zatím co ja úpím v kuchyni. Jak už jsem psala, matka nesnasí kupovanou majonezu a salat bez majonezy je na ní moc chudy. A tak je to se vším.MUSI pect tady u me vanocku, ale já jí u toho musim asistovat,protože ona numi s moji troubou atd...

Tata s manzelem stipou dřevo a dělaji okolo domu. Ona máti ještě k tomu honem myje okna, šůruje domacnost, marne ji i manzel říkal, že na mou vychovu mela čas do 19 let, --jsem 20 let vdana-- a ted už to nedohoni. Přísaham, že ja tohle svejm detem delaz nebudu. At si klide hnijou v bordelu, hlavne at se ,maji radi!! FUJ, už aby to bylo za mou.
 berta 
  • 

Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 10:43:09)
ssarrko, jednou jsem pozvala taky rodiče na Vánoce, bydlí daleko. Už jsem si zvykla, že když jsem s mamkou není všechno podle mě a zdaleka ne tak perfektní,jak by chtěla ona. Ale že by mi mamka na štědrý den začala mýt okna, to fakt ne.
Nejhorší bylo, že na onen štědrý večer dorazili i rodiče manžela. Nadělat včas řízky pro devět lidí, aby byly teplé, to byla hrůza.

Letos mají rodiče zase přijet, bojím se dopředu, jak to dopadne. Ale dělám to tak, že si suroviny na salát navařím dopoledne nebo klidně večer předem a před večeří dám do salátu jen majolku apod. - ušetřím kousek času. Polívku nevařím, neb neumím. Jestli ji letos uvaří manžel, fajn, ale jak se vejdem do kuchyně tři, to fakt netuším. P

Přeji ti pevné nervy a zkus něco se svých zvyků hodit za hlavu. Když je u nás návštěva, tak třeba neřeším tříděný odpad a mytí nádobí,jak to mám ráda já - to je jen malinký příklad.
 Ivča+2 děti 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 15:04:14)
Berto, chápu dobře, že salát děláš na Štědrý den? To jsi první, koho znám, u nás zásadně den dopředu, aby byl proleželý a správně studený. Obvykle ho trochu snídám na Štědrý den:-)
 Ivča+2 děti 


Re: To je jako s dovolenou 

(11.12.2009 10:25:23)
Jiný kraj, jiný mrav~:-D
 PetraK 
  • 

Re: To je jako s dovolenou 

(11.12.2009 10:01:36)
Bože FUJ!!!!! Vy jste celá můj manžel :-D Ten ho snídá, pak ho večeří a na Štěpána ho klidně i posvačí. Můj žlučník vyvěšuje bílou vlajku jen se na to podívám :-D
 Ivča+2 děti 


Re: To je jako s dovolenou 

(11.12.2009 10:24:44)
Ano, stejně tak to dělám já a vyloženě si to vychutnávám:-)
 Xantipa. 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 11:47:45)
Sarrkoo, proč bys měla asistovat u pečení vánočky, proč bys měla mít salát, jak ona chce, nechápu? Tchýně mi na první štědrovečerní návštěvě se vecpala do kuchyně a že prej tohle dělá tak a tak a začala šéfovat, manžel k tomu mlčel a ještě rejpal - prej takhle se to dělá a ne jako ty. Tak jsem všechno položila, řekla dětem, že jdu spát a jestli táta s babičkou stihnou večeři, ať mě vzbudí. To byla skvělá štědrovečerní večeře - já byla krásně odpočinutá, tchýně s manželem uštvaní a vyšťavení. Bohužel, už nikdy víc se to neopakovalo. Tchýně už v mojí kuchyni nevelí, ale jen se zeptá, s čím chci pomoci a spokojenost na všech stranách - doufám.
 Ecim 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 11:53:55)
~R^
 Katka,kluci 7 a 10 
  • 

Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 13:12:37)
To jsi dobrá...:)
 Janina, předškolák a batole 
  • 

Re: To je jako s dovolenou 

(14.12.2009 12:45:29)
Jsi fakt dobrá, na tohle bych často také chtěla mít odvahu!!!
 Karolína 
  • 

Re: To je jako s dovolenou 

(11.12.2009 10:28:32)
Kristova noho, ona máti, v 77 letech, myje okna? To klobouk dolů.
 Moucha tse-tse 


Re: To je jako s dovolenou 

(11.12.2009 10:53:19)
Moje máti jeste ted pracuje, dela stenografku politikum. Obcas ji vidime i v televizi.
 Ecim 


Re: To je jako s dovolenou 

(11.12.2009 13:23:03)
To je krásné, když toho někdo v tak vysokém věku tolik dokáže udělat. Mému dědovi je přes 80 a také ještě pracuje, ale jen 1 den v týdnu. A nejlegračnější je, že přes 50 let působí na pozici, kterou kdysi přijal jen z nouze a na chvilku, než si najde něco lepšího. ~t~
 Klára 
  • 

Re: To je jako s dovolenou 

(11.12.2009 19:12:21)
Tak ať si stenografuje a tobě už dá pokoj! Fakt, jestli pracuje, tak má určitě okolo sebe známé a není to nějaká stará opuštěná bezmocná stařenka, co by vánoce s manželem sama nezvládla....fakt zkus jí jednou říct, že na vánoce budete samy a pozvat jí třeba až na jiný den.
 Lavina 
  • 

Re:  

(10.12.2009 10:31:40)
To je smutné... ale když k Vám mamka jezdí, tak je host - měla by sedět u stromečku, zpívat koledy a nechat se obsluhovat:-) Třeba by nebylo špatné, jí připomenout, že je HOST (ve všech smyslech tohoto slova). Přeju pohodové svátky!
 Aneka_ 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 11:29:25)
Já to řekla, řekla jsem, že na Štědrý večer doma nikoho nechci, že chci být sama, prostě když zaznělo cosi o společné štědrovečerní večeři, vylítla jsem s radikálním NE! Je mi jedno, co si kdo myslí, je mi jedno že ten dotyčný je sám není mi totiž jedno, jak ty svátky strávíme jako rodina my s manželem a s dreckou a protože nechci je strávit nasraná a zlá, budeme sami. Pro dobro všech.
 Aneka_ 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 11:31:50)
drecka rozuměj dcerka~t~
 Ecim 


Re: To je jako s dovolenou 

(10.12.2009 11:35:43)
Jasně. Lepší trávit Štědrý večer v klidu v úzkém rodinném kruhu než ve stresu v širším rodinném kruhu. Je to případ od případu jiné, záleží na vztazích v každé rodině. :-)
 remus 


Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 10:04:18)
Tím se řídím já, uklízím celý rok a tak také nechápu, proč bych to měla na Vánoce nějak hrotit a kolik cukroví upeču, tak tolik upeču, co nestihnu, to nestihnu, no a co? Hlavně když jsou děti spokojené, jinak je mi to šumák, nikdo mě nemůže do ničeho nutit a náš domov je jen náš a komu se u nás nelíbí, tak te ať k nám nechodí!
 Ecim 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 10:05:57)
Ano, souhlasím. Jinak mám pocit, že v této generaci se takovéto trapné soutěžení už zdaleka tolik nenosí, což mě velmi těší.
 Zabicka 
  • 

Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 10:34:26)
Taky si myslim, ze dnesni mlada generace uz to zdaleka tak nehroti. Ma totiz milion jinych veci na praci (ci zabavu) a vazi si svyho casu... coz potvrzuji i reakce pod timhle clankem, zatim tu neni jedina ve stylu "vanoce jsou pro me stres a shon", ale vsechno jen "u nas je to v pohode" :)).
Takze se pridam, taky mame vanoce v pohode:)). A jak tu nekdo psal, taky dekuju mamce, ze mi v tomhle dala dobry vzor - nepamatuju vanoce, kdy byl stres, co se stihlo, stihlo se, co se nestihlo, neresilo se. Ale ja priznam, ze vlastne stres mam - a to z cukrovi. Ne snad, ze bych zavodila a mela patnact druhu. Nemam prave jeste ani jedno a stresuje me predstava, ze bych mela pect i jen jeden blbej druh. Nesnasim to. Jenze "musim" - musim, protoze manzel z toho ma radost. Nic by mi nerekl, ale bylo by mu lito, kdyby nemel cukratka... a to mu nemuzu udelat.
PS: nemate nekdo recept na nejakej fakt super rychlej druh cukrovi?? Ne ze bych chtela, aby se to tu zvrhlo ve vymenu receptu, ale nejakej tip bych fakt uvitala... a hlavne prosim prosim ne takovy, pri kterych se musi prstama hnist hera v mouce a clovek to ma za nehtama jeste v kvetnu... :)
 Ecim 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 10:38:22)
Žabičko, to bude tím, že lidé, kteří se kvůli Vánocům stresují a honí, nemají čas na internetové diskuse. ~t~
Jinak u nás párkrát problémy byly, ale většinou to proběhlo v pohodě...
 Zuzu 
  • 

Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 11:12:22)
Ahoj, zrovna včera jsem dělala super rychlé kokosky. Jen smícháš celé Salko s 250g kokosu. Na plech dáš hrudky a pečeš dokud to nezačne růžovět. A je hotovo (já jsem je ještě potom postříkala čokoládou, ale nemusí být :D )
 Xantipa. 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 11:50:40)
Zuzu - jaké má být těsto? Popiš konzistenci, prosím. A jak velké hrudky? Jen tak odškrábnou lžičkou hrudku nebo to nějak plácáš?
 zuzu 
  • 

Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 23:08:24)
Konzistence byla trošku drobivá. Nedrželo to pohromadě jako jednolitá vrstva. Ale vůbec to nevadilo. Prostě jsem lžičkou kousek vyškrábla na plech a rukou poupravila tvar (trošku se to lepí, stačí namáčet prsty do studené vody. Velikost asi jako menší vlašský ořech :)
 Xantipa. 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(11.12.2009 10:35:16)
Díky moc, vyzkouším - když bude čas. Myslím, že poleva na tom musí být super.
 Tulka 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(11.12.2009 11:38:47)
Xantipo,já už jsem je včera odpoledne dělala.Jen jsem měla tu hmotu trochu řidší.Chuťově jsou vynikající,jen se mi moc nedařilo to dostat z plechu~t~.Ale každej ochutnával,takže si myslím,že Vánoc stejně nedožijou,tak ten mírně pochroumanej vzhled nebude vadit.
 zuzu 
  • 

Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(11.12.2009 16:34:07)
Fakt? Já je dělala na papíru a šly mi dolů v pohodě. Ale je fakt že jsem měla jen 200g kokosu, takže jswem ubírala salko. Asi jsem ubrala trošku více :)
 remus 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 12:21:37)
Tak tak, žádné stresy, člověk toho má s dětmi dost a ještě se zbytečně stresovat kvůli Vánocům, tak to tedy ne~d~! K tomu cukroví, zkus něco nepečeného, to je asi nejrychlejší!
 Zabicka 
  • 

Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 12:27:30)
Holky, tak jsem kapla na recept na superrychly rumovy pralinky:
Suroviny:
1 kg dutých čokoládových figurek, 1 litr kvalitního rumu
Postup:
Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu.Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte.
:o)))
 Ecim 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 12:52:17)
Žabičko, to je fakt dobrý recept. ~t~
Já jsem jako dítě z čokoládových figurek strašně ráda pila vodu.
 remus 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 12:56:06)
~t~~t~~t~ hele to je super, to by byla ve chvíli celá rodina na kaši a nikdo by se ani po jiném kousku cukroví nescháněl, tak hurá pro figurky a flašku tuzemáku~z~
 Ecim 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 12:58:23)
A "noblesní" jedinci na úrovni nechť nahradí tuzemák nějakým drahým koňakem. ~t~~t~~t~~t~
 remus 


Re: Jaký si to uděláš, takový to máš, 

(10.12.2009 13:04:43)
~R^
 Karolinsa 
  • 

RECEPT PRO ZABICKU 

(11.12.2009 10:40:30)
Banánové jednohubky - nepečené

Ingrdience: banány, piškoty, čokoláda na vaření, strouhaný kokos, párátka.

Postup: mezi dva piškoty vložíme plátek banánu cca 0,5 cm silný a spíchneme párátkem. Roztavíme si ve vodní lázni čokoládu na vaření a jednotlivé kousky držíme za párátko a pomocí štětce v čokoládě obalíme. Na tác nasypeme strouhaný kokos a kousky namočené v čokoládě a něj klademe, aby se nepřilepily, pak ještě zlehka posypeme kokosem i z vrchu a dáme do chladna několik dní uležet.
DOBROU CHUŤ :-)
 Beruška, 7, necelé 3 a 9.tt 
  • 

ahojky 

(12.12.2009 20:14:10)
můj manžel miluje marokánky a mám super recept a nic se nehněte, uvaří se kaše a do toho nasypou nasekaný ořechy, rozinky, kandovaný ovoce, co kdo rád.. a lžící se dává na plech a peče.. žádný plácání, čistá práce.. :)
jinak všechno ostatní se plácá... co mám..
ale co kdyby ti to těsto uplácal manžel? když cukroví rád?

Jinak jestli chceš tak ty marokánky:
2 dkg másla rozpustíš v hrnci přisypeš
4 dkg hl. mouky, uděláš jakoby jížku a zaliješ 1/4 l studeného mléka
8dkg cukru krystal
svaříš na kaši, odstavíš
do toho dáš klidně do teplého
8 dkg půl na půl kandované ovoce a rozinky
8 dkg nasekaných ořechů - jaké máte rádi (ovoce kandovaný, můžeš nahradit sušeným, dá se tam dát fakt všechno, co kdo má rád)
a lžící dáváš na plech na peč. papír nebo folii, lepší menší placičky, pečeš tak 10 minut na 140°C horkovzduch, aby zezlátly, chvilku necháš na plechu, pak sundáš a ještě na rovným necháš vychladnout a pak z té hladké strany natřeš čokol. polevou
 Lavina 
  • 

U nás jsou Vánoce absolutně v pohodě 

(10.12.2009 10:28:24)
Je ovšem pravdou, že nějaké brutální úklidy před Vánocemi nepraktikujeme - tak nějak se nám daří udržovat byt uklizený průběžně. Cukroví peču, ale teprve v okamžiku, kdy mám na pečení chuť - v množství velmi decentním, aby bylo čím ozdobit stůl. Stromeček máme umělý, kapra a víno zajišťuje manžel:-) Dárky pro nás také nehrají rozhodující roli - i když pochopitelně děti si pod stomečkem přijdou na své - k čemu bychom ho jinak měli:-)
Na větší množství času stráveného s rodinou se vyloženě těším a zdá se, že ostatní členové rodiny taktéž. Na návštěvy u příbuzných a známých, které třeba vidím 2x nebo 3x do roka zajdu moc ráda, ale kdyby někdo nechtěl jít se mnou (zatím se tak nestalo), nutit ho nebudu. A největší těšení je tradičně na sníh, hory a lyžování... sníh ovšem neovlivním a tak se kvůli tomu nestresuji!
 Ili 
  • 

Re: U nás NEjsou Vánoce absolutně v pohodě 

(10.12.2009 11:39:13)
Holky, taky nesnáším vánoce. Problém není v úklidu, pečení, dárcích... To vše je v pohodě. Problém je v manželovi, mám pocit, že mně nenechá ani kousek prostoru, stromek vybírá on, zdobí on (1 baňka na 1 větev a že to stačí), moji výzdobu sepsuje, večeřet musíme nutně řízky z kapra (smrdí!) a salát, nutně musí čumět s dětma celý den na blbé pohádky, před kterýma není kam utéct, máme kuchyň spojenou s obývákem. Mám pocit, že se o vánocích doma nedá dýchat... Už aby byl leden!
 Karamba 
  • 

Re:  

(10.12.2009 12:21:27)
To ale nevypadá na problém s Vánocema, nýbrž na problém v komunikaci! Přece se můžete dohodnout, že jeden rok budeš stromek zdobit ty a k večeři bude kapr a příště zase ozdobí manžel a ty uděláš k večeři něco podle své chuti. Děti bych podle věku a možností také zapojila, aby měly pocit, že se na tom podílejí...
 Ili 
  • 

Re:  

(10.12.2009 12:28:07)
Nevím, jestli je problém úplně v komunikaci, navrhovala jsem, že 13 krát bylo po jeho, tak letos podle mně a koupil husu, kterou nejím....
 Miki 


Re:  

(10.12.2009 12:35:42)
Teda, to je mi líto. A co zkusit dva chody, ať si každý přijde na svý. Takhle to dělá můj brácha. On má řízek a jeho paní rybu.
 Ecim 


Re:  

(10.12.2009 12:53:36)
Takhle jsme to doma také dělali.
 Betka 
  • 

Re:  

(11.12.2009 10:12:56)
Takhle u nás řešíme oběd-jeden rok máme couračku(zelňačku)podle naší rodinné tradice, další rok je vinná klobása podle rodiny manžela.Vánoce mám ráda.
 atisa 


Re:  

(12.12.2009 18:43:16)
U nás přesně tak, salát všichni, ale polévky 2 rybí a knedlíčková, řízky rybí, vepřové, kuřecí, kapr po mlynářsku a klobásy. Je to makačka, ale hádání a úšklebky odpadly, každý si najde svoje.
 Ili 
  • 

Re:  

(10.12.2009 12:36:22)
A zapojení dětí vypadá tak, že když mají s manželem stejný názor, tak se s nima spaktuje proti mně a když nemají stejný názor, tak je opomíjí... Ale po jeho musí být ve všem,
 Klára 
  • 

Re:  

(11.12.2009 19:15:57)
Normálně bych se na něj vyprdla. Kup si nějaký zájezd na Vánoce a rodinka ať si dělá co chce, když tě nenechají dýchat...
 renata, danča 3,5 a verča 1 rok 
  • 

Re:  

(11.12.2009 21:57:04)
na tvém místě bych zkusila revoluci, prostě bych se hecla udělala bych jídlo po svém, stromek bych třeba nazdobila v noci když všichni spí nebo bych vymmyslela nějakou jinou fintu, ale aby to bylo podle mne. no a kdyby se nezadařilo tak bych se prostě další rok před vánocema zbalila nechala bych na stole lístek a jela někam pryč. zájezd, hory cokoliv jen vypadnout. oni by si třeba uvědomily že patříš mezi ně do stejné rodiny.
 Horama 


Re: U nás NEjsou Vánoce absolutně v pohodě 

(10.12.2009 13:15:08)
No, můj manžel zase tvrdí, že vánoce nesnáší, a bojkotuje je. Po absolvování vánoc v jeho rodině jsem pochopila - oni žádné vánoce nemají, jen večer s kaprem a salátem. Loni, když byl on u našich, začal trochu otáčet, že takhle by se mu to možná líbilo. Uvidíme, jestli bude dcera motivací, aby se s vánočními svátky smířil.
 Ecim 


Re: U nás NEjsou Vánoce absolutně v pohodě 

(10.12.2009 13:43:16)
Myslím si, že děti jsou nejlepší motivací k tomu, aby lidé začali podnikat cokoli, co souvisí s Vánocemi. Takže Ti přeju, aby to tak bylo i u vás doma. :-)
 Jíťa 
  • 

Re: U nás NEjsou Vánoce absolutně v pohodě 

(14.12.2009 18:29:55)
A co ti brání se k němu přidat? Pro stromek můžete zajít spolu a společně vybírat. Zdobit ho můžete taky spolu. A k večeři si klidně můžeš udělat řízek a jemu kapra, práce s je to přibližně stejná, kapr se nemusí naklepávat, ale zase se smaží o trošku dýl. A když ti tak moc vadí pohádky, tak si můžeš nasadit sluchátka a pouštět si do uší nějakou koledu nebo cokoliv jiného. Pokud máte děti, tak bys jim nejspíš stejně neunikla, ani kdyby se manžel nedíval.
 Miki 


Šťastné a veselé 

(10.12.2009 12:31:21)
Miluju Vánoce. Každý rok se na ně těším už od října. Jakmile koupím první dárek, hned ho zabalím a nemůžu dospat Štědrého dne. Během roku všechny kolem sebe poslouchám, a když zachytím nějaké přání, poznačímm si to do malého notýsku. Takže před Vánoci mám slušný seznam potencionálních dárků. Moji blízcí jsou překvapení, jak jsem na ten dárek příšla a já jen s úsměvem říkám:"To Ježíšek." Je to krásný pocit.
Jako dítě jsem si Vánoce moc hezké neužila. Moje máma se bohužel i na Štědrý den opila, ani tenhle den jí nezastavil. Občas se i pokoušela trávit. Proto teď mi je nesmí nic pošpinit. Žádné konvence - úklid, povinné pečení, atd. Tak jak tu píšete, jen to co člověku přináší potěšení. A není to den, kde se musí povinně projevovat láska a být šťastný. Člověk by měl dělat to, co cítí.
 Ecim 


Re: Šťastné a veselé 

(10.12.2009 12:57:04)
Miki, víš, co se mi na Tobě hrozně líbí? Že sis i navzdory takovým ošklivým zážitkům z dětství uměla v dospělosti najít k Vánocům hezký vztah. Máš můj obdiv, to každý člověk nedokáže. ~x~
 Miki 


Re: Šťastné a veselé 

(10.12.2009 13:02:47)
Děkuji Ecim.:-) Narazila jsem v tomhle i na fajn chlapa a vlastně jsme si Vánoce spolu vystavěli. Jako co bude naše tradice, jak to budeme dělat (kdy zdobit stromek, v jakém pořadí rozbalovat dárky, zda rybí polévku či ne). Bylo to úžasný. Udělali jsme si je na míru~z~
 Ecim 


Re: Šťastné a veselé 

(10.12.2009 13:06:45)
Miki, jsem ráda, že se Ti ta smůla zase vykompenzovala štěstím v jiné oblasti. :-)
 Layla 
  • 

Není zas toho hodně k zařizování 

(10.12.2009 13:11:26)
Dle mého názoru je zbytečné se Vánoci stresovat. Není zas toho k zařizování. Úklid nemusí být dle mého názoru tak drastický, cukroví se dá koupit velmi dobré napečené z obchodu za rozumnou cenu, navíc ho nemusí být tolik, aby všichni neztloustli. Rovněž vánočka se dá objednat a koupit. Kapra vám u stánku vykuchají, stromek může být umělý a dnes se prodávají opravdu nádherné umělé stromky, pak už stačí pouze nějaké to chvojí do vázy....a dárky se můžou koupit v předstihu, ty se nezkazí.
A také jich nemusí být moc a ne drahé. Já jsem např. manželovi koupila mimo jiné naprosto senzační čarodějnici, co jí blikají očíčka (za šest pětek).
Vánoce by měly být především duchovní, máme doma např. velký figurkový betlém. A pokud nejste věřící, měly by být Vánoce o vzájemné lásce, ztišení se atd.
Dva modelové příklady, sami porovnejte, co je lepší:
Maminka, tatínek, dvě děti, čtyři a devět let. Maminka před Vánoci: dělá generální úklid, to jest: myje okna (pokud není mráz), utírá prach navrchu skříněk od kuchynské linky a leští pomocí vody a jaru zašlou keramiku, utírá prach za knížkami v knihovně, odstavuje nábytek a luxuje prach za ním, cídí ledničku a odmrazuje mrazničku a tak dále. Pak maminka peče cukroví: peče linecké a pak košíčky, které se jí přilepují k formičkám. Plní je ořechovými a jinými náplněmi, zdobí rozinky a oříšky. Velká piplačky. Dělá složitá vosí hnízda atd. Peče osm druhů cukroví, celkem několik krabic. Pak nakupuje dárky, dětem hodně hraček, Barbínky, knížky, oblečeníčko atd.Má velké lítání. Pak starosti se stromkem, manžel neochotně stromek dovleče, avšak je těžké ho přemlouvat, ať ho zařízne do stojánku, buď ho musí složitě maminka uprosit nebo to udělat se vztekem sama. Pak se maminka hmoždí s odšupinováním kapra, s kucháním, je nazlobená. Tatínek na poslední chvíli na Štědrý den shání dárky a je pryč.
Mamínka, tatínek, dvě děti, čtyři a devět let: Maminka vše směřuje k tomu, aby na Štědrý den bylo pěkně běžně uklizeno, soustředí se pouze na to, aby byl utřen prach, vyluxovánu, pěkně umyto umyvadlo a aby stůl zdobil pěkný sváteční ubrus. Cukroví peče trochu, zbytek se dá koupit. Pokud má neochotného manžela, kterého musí prosit o dovlečení a seříznutí stromku, pořídí pěkný skládací stroměk umělý. A s kaprem si nechá pomoci od prodejců. Je spokojená, neuštvaná.
Mějte se pěkně
 Zuuuza 


U nás pohoda 

(10.12.2009 13:19:19)
Hezký článek. Souhlasím. Na Vánoce nešílím, s nikým nesoutěžím.. Uklízíme průběžně celý rok, takže před Vánocemi jako obvykle. Až na jaře pak děláme větší úklid, když je hezky a slunečno. Cukroví moc nepeču, ale když mě to chytne, něco málo přece jen vyrobím. Stromek kupujeme živý, zdobíme společně s manželem. Letos už bude pomáhat i syn (2,5). Bramborový salát dělám večer před Štědrým dnem. Kapra nekupujeme. I když letos asi manželovi koupím (já to nejím). Výzdobu mám hotovou za 10 minut. Vytáhla jsem ze sklepa své "vánoční" krabice a pár drobností rozmístila po bytě. Živé větvičky jsem lehce ozdobila. Snažím se vytvořit příjemnou atmosféru. Nijak mě to neobtěžuje, spíš naopak. Dárky už promýšlím a postupně realizuju od října, takže se vyhýbám přecpanému městu a obchodům. Na Štědrý den jsme sami. Pak kolem 26.12. odjíždíme buď k mým (200 km) nebo manželovým (80 km) rodičům tak vždy na 2 - 3 dny. Tam navštívíme i další příbuzné. No a v mezičase si užíváme procházek, klidu, výjimečně i sněhu (jižní Morava), sladkého (téměř)nicnedělání. Moje mamka možná kdys před Vánocemi mírně šílela, ale nijak mě to nepoznamenalo. Jen každoročně hlásí, že letos nepeče, ale stejně jí to nedá a s taťkou aspoň 3 - 4 druhy nakonec napečou. Nejdůležitější je udělat si to dle svých představ a přání a nenechat se masírovat okolím, médii, sousedkami apod.
 Balbína 


Štědrý den 

(10.12.2009 14:09:50)
článek je fajn a myslím, že takhle to chce každá ženská, jenže pak to ne všechny dodrží nebo spíš ne všechno se stihne jak se plánuje. Mě nikdo netlačí ani do cukroví, ani do úklidu. Manžela klíďo zaúkoluju, vím, že to udělá líp než já. Uklidit si chci spíš pro sebe, pro ten pocit. Ale jde o normální úklid, nevytírám skříňky. A když nestihnu okna, nebo povlečení, tak to neřeším. Ale stejně pak před Vánoci na nějaký ten shon dojde.
Co si ale s manželem hlídáme, je klidný Štědrý den. Oba jsme z dětství nesnášeli tu nervozitu, aby se vše stihlo. Na Štědrý den už nic nepeču (viz má tchýně). Salát děláme den předem, stejně tak i den předem zabíjíme kapra a porcujeme žízky. Na Štědrý den dělám rybí polévku už k obědu, k tomu kubu. Odpoledne akorát usmažit řízky a je to :-) Všichni moc rádi jíme a večeři si krásně užijeme. Jo, zapomněla jsem, dopoledne se ještě zdobí stromek.
 marketkau 


Re: Štědrý den 

(12.12.2009 22:42:17)
Presne takhle to bylo u nas doma a podobne to ted praktikujeme s manzelem. Behem dne jeste jdeme cela rodinka vcetne dvou hafanu na prochazku. V predchozich letech u nas byvala na stedry vecer i tchyne (je sama) a svagr s pritelkyni. Letos poprve budeme sami s detmi - hurrraaaaaaa!!!! moc se tesim :-) Konecne nemusim moc resit uklid. Cukrovi delame spolecne s moji sestrou - tak 5-6 druhu z jedne davky a rozdelime si to. Neco bere syn do skolky, neco se rozda, rozhodne to nesetrime az na Stedry den... Peceni nas bavi, pokecame u toho...
 withep 


Odstrašující Vánoce v dětství 

(10.12.2009 14:27:55)
Já mám Vánoce z dětství jako dokonalý odstrašující příklad :-). Měsíc dopředu matka rozdělí detailní úklidové úkoly (včetně pucování klik, leštění skleniček v bezpočtu vitrín a podobných "nutností") a povinně se pomáhá s cukrovím, kterého musí být přehršel, a až do vánoc (ne-li po celý rok) vydrží nestíhat a stresovat zbytek rodiny nonstop od rána do večera. Od jistého věku nám přestali rodiče kupovat trapná růžová pyžama a začali dávat peníze, ať si koupíme, co se nám líbí. Nezapomenu na scénu pod stromečkem, že v tom (byla zrovna moderní taková ta uplá body) vypadám jak ku.va. Ještě horší to bylo, když od nás táta odešel, ale ještě pár štědrých večerů trávil s námi, abychom jako byli pohromadě. To byla fakt křeč. Když jsem studovala v Praze a jezdila na svátky k už rozvedeným rodičům, trávila jsem štědrý večer střídavě u jednoho nebo druhého, a těšila se, až bude po všem. A až jednou budu mít vlastní rodinu a budu moct trávit svátky v klidu a po svém.

Takže u nás doma vypadají Vánoce tak, že se uklidí tak nějak normálně (vitríny s blbostma ani nemáme), upeče se linecké a rohlíčky a vánočka, k obědu je černý kuba a k večeři bramborový salát se slaninou a řízky a nealko víno. Na menší stromek pověsíme slaměné ozdoby a pověsíme ho ke stropu. Dárky jsou skromné (letos tuplem, ježto od ledna dotuju svou PPM státní dluhy). Nelítáme po přetopených a přeplněných obchodech, občas nakupujem po internetu. Před dvěma lety jsem od přítele dostala "jen" dárkové poukázky, bylo tam napsáno "ahoj, jsem tvůj vánoční dárek, ale bohužel trávím štědrý večer na poště, protože dotyčný mě pozdě objednal..." :-). A vůbec to nevadilo. Teď to budou druhé Vánoce s dítětem, zatím to nijak moc neprožívá, nejvíc se mu asi bude líbit, že bude mít tatínek volno, jelikož s mamkou v 8. měsíci, která se zadýchá, než dopajdá ke dřezu s nádobím, je asi docela nuda :). Chováme se k sobě hezky celý rok, o Vánocích tomu samozřejmě není jinak.
 Dana 
  • 

Re: Odstrašující Vánoce v dětství 

(10.12.2009 15:11:29)
Jani, to mě moc mrzí, že to s Vánoci u vás bylo tak krušné... ale víš co? Občas si vzpomenu, jak jsme spolu kdysi trávily - a teď už nevím, jestli to byl první nebo druhý vánoční svátek - zrovna napadly hory sněhu a vyšláply jsme od babičky na Paseky potemnělým večerem, všude bylo nádherné ticho, jen ty vločky hustě padaly... než dorazil strejda, svítily jsme jen svíčkama a rozebíraly důležitosti života... to jsou pro mě hezké vzpomínky! A opravdu ryze vánoční a duchovní:-)
 hopsanda 


Proč se stresovat a šílit? 

(11.12.2009 19:51:18)
Ahojky, díky za články o Vánočních svátcích, když chodím po trhu nebo jsem v obchodě (třeba InterShpar), tak jsou všude davy lidí a spěchají s hračkama po ulici, aby to už měli za sebou...atd. atd. Ale proč? Vždyť Vánoce neznamenají stres, spěch. Naopak radost, vůni perníčků, rozzářené děti a koledy. V tom je to kouzlo těchto svátků, ne? Já si tentokrát Vánoce se svými třemi dětičkami užiju na plno, i když ještě nemám nakoupené všechny dárečky. Ale už se na ně těším, nešílím, dárky nejsou všechno, vždyď v dětství nám mnohokrát uhořel od svíček stromeček a staly se jiné katastrofy...ale to k Vánocům patří. Jen někde sehnat tu vánoční atmosféru a je po starostích :-).
 renata, danča 3,5 a verča 1 rok 
  • 

na vánoce se těším 

(11.12.2009 21:43:59)
já se na vánoce vždycky těším. beru je totiž jako svátky klidu a pohody. žádný velký předvánoční uklid. vždyt uklízíme celej rok podle toho co je potřeba zrovna udělat. a pokud chci mít něco víc uklizeno na vánoce tak si to udělám v klidu nějakej týden dopředu. cukroví nezávodím upeču pár druhu asi tak pět moc sladkýho nepojíme tak dělam třeba jenom z poloviny dávky, jen aby to krásně vonělo a bylo něco dobrýho na stole. nákupy děláme s manželem dohromady, proč se mám honit sama prostě si napíšeme co je potřeba koupit a zajedeme do obchodu, nakoupíme a máme 14 dní klid.co se týká štědrovečerní večeře děláme si klasiku smažený kapřík a bramborový salat. salát si nachystám den dopředu, to je pak krásně naleželej a toho kapříka si pěkně udělá manžel. očistí, obalí, usmaží. jediné co po něm chci aby jej nachystal už ráno abych v klidu umyla nádobí. jak máme nachystáno, jdeme s dětima ven a vracíme se odpoledne a jen v klidku povečeříme a jdeme ke stromečku. vše proběhne v klidu a nikdo není utahanej a strhanej. dneska zrovna jsem mluvila s kámoškou a ona byla uplně hotová z toho že byla nakupovat dárky a všude bylo plno lidí a tak přijela domu jen s polovinou věcí a prej počká a bude nakupovat příští týden. já se jen smála dárky si v klidu kupuju když něco zahlídnu pěknýho třeba v říjnu. pak nikde nelítám nestojím děsnou frontu, nepřetahuju se někde o něco a jen se usmívám. přeji všem krásný a ničím nerušený svátky. a neblbněte, svátky budou dokonalé jenom když budete v klidu a v pohodě.
 marcela 
  • 

vánoce 

(12.12.2009 16:54:36)
Vánoce mám ráda a těším se na ně.
 Adalbert 


u nás vždy bez stresu 

(13.12.2009 1:02:17)
Zdravím,
pokud jsem byl s maminkou, tak se všechny svátky kazily uklízením, sháněním a jinými nesmysly a tak jejich podstata zanikala. U své rodiny se snažím zachovat hlavně to, proč svátky jsou - takže uklízíme až po nich, stejně bychom nadělali svinčík, nestresujeme prcky pojídáním kapra, jinak Ježíšek nepřinese dárečky apod. Ježíšek nám dárečky nadělí už v noci a tak 24. ráno si to dětičky v klidu porozbalují (množství nepřeháníme) - zazpíváme si koledy, poděkujeme. Zajdeme dát něco zvířátkům do lesa, a když jsme ještě byli pražáci, tak jsme jezdili na štědropolední oběd k "mekoňovi" a bavili se pozorování vystresovaných šílenců, co dohání rabování krámů na poslední chvíli. Pak jdeme v klidu do kostelíčka na nějakou tu dětskou půlnoční a poté v poklidu domů a já si přeci jen dopřeju nějakou tu rybku, ale jinak ať si jí každý co chce. Dětičkové mají nejraději kuřecí řízky. Tradice sice dostávají přes čenich, ale zase je milo a pohoda. A tak i já radím - uvolněte se - udělejte si to po svém a nedejte si předky namluvit že "Tak to musí být a přes to vlak nejede" Je to pitomost a pak jsou z toho nesváry, stresy a deprese. ... a tak to Ježíšek na beton nechtěl.

Váš JVB
 luca 
  • 

a co nudne povinne navstevy u pribuznych? 

(13.12.2009 20:55:30)
my nez navstivime rodice a jednu babi co bydli s tetou, tak jsou svatky pryc. co s tim???

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.