| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Neboj maminko, já ti neumřu...

 Celkem 80 názorů.
 1.3Magráta13 


Hnus 

(19.8.2008 8:11:42)
nezlobte se, ale nejsem schopna ten článek vůbec číst.
Úplně mi stačí, co se na mě vyvalí z novin.
Je to nepředstavitelná hrůza a hnus a je podle mě dost zarážející, že se všechno projednává veřejně a dostane se to i s detaily do novin. Stejně jako Kuřimská kauza. Myslím si, že určité případy by měly být projednávány s vyloučením veřejnosti. Ty detaily nikomu neprospějí, jen rozdmýchají zlobu a bolest. Je to hrůza o to větší, že v případě Honzíka nepochybuju o tom, že pochybyly státní orgány.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Proč ty svině mají děti 

(19.8.2008 8:25:27)
když spousta žen se o ně snaží a z různých důvodů se jim to nedaří...patřím mezi ně! Pro tu ženu "matku" by byl trest smrti příliš dobrý...mučila bych ji a týrala, jak ona to udělala svému synovi...já i partner jsme vybrečeli mnoho slz za vlastní dítko, které se nám nedaří počít...kamarádka čeká už 3 roky na adopci...dcerka další kamarádky se potýká s těžkou nemocí...a mohla bych pokračovat...a takováhle, odpusťe mi to, svině dokáže tohle udělat svému dítěti...
 Hanele1 


Re: Proč ty svině mají děti 

(24.8.2008 10:40:08)
... já taky nemůžu mít děti (doufám, že můžu napsat "zatím" ...), ale z toho, že by tihle "rodiče" měli trpět a zemřít podobným způsobem jako Honzík bych asi radost neměla. Honzíkovi to život nevrátí, mě ani nikomu jinému to v ničem nepomůže ... tak proč ... ?
 elindra 


Re: Hnus 

(19.8.2008 8:25:35)
Magráto, úplně s tebou souhlasím!
 Blanka 
  • 

Re: Hnus 

(19.8.2008 8:35:22)
Je to hrůza a taky si myslím, že by se nemuselo v médiích zacházet až do takových podrobností, ale bohužel právě takový titulek asi zvyšuje prodejnost.
Navíc se nemůžu ubránit divnému pocitu z chování otce, který přišel o jediného syna a žádá odškodné za psychickou újmu, za náklady, které vynaložil při ježdění po republice, peníze chce i jeho přítelkyně, babička chlapce, atd., to mi přijde trochu zvláštní.
Na druhou stranu chápu, že je rozčilený z přístupu policie.
Ty dvě stvůry by měl zastřelit.
 katkamikes 


Re: Hnus 

(19.8.2008 15:40:43)
Úplně s vámi souhlasím.Jsou ženy,které tolik let touží po svém dítěti a nemůžou je mít a takováhle mrcha,která darovala život malému stvoření ho dokázala chladnokrevně vzít.Já sama mám pět dětí a i když kolikrát jsem na ně hodně naštvaná,tak bych jim nedokázala ublížit.Přála bych těm dvěma nestvůrám,aby jim někdo udělal přesně to co oni malému Honzíkovi.;((
 kinderka 


Re: Hnus 

(24.8.2008 20:39:12)
Naprosto s váma souhlasím,mam dvě děti 6leteho klučinu a když mě hodně zlobí a placnu mu přes zadek a on si tim uvědomi že to už přehnal a začne natahovat na pláč tak se mi srdce sevře,co jsem to udělala a mam vyčitky že jsem byla málo trpělivá....Nepochopím jak může taková zrůda žít s tím že zabila svoje dítě a podle všeho ne první
 MartinaNov (dva rošťáci 


Re: Hnus 

(19.8.2008 9:26:31)
úplně tě chápu. Jsem v sedmém měsíci a mám 2,5 letého chlapečka. Těžko teď snáším jakékoliv špatné zprávy, natož ty o dětech....
Asi to není správné, ale já teď před takovými věcmi prostě musím zavírat oči. Snad je ale někdo, kdo je teď silnější než já, bude mít otevřené, aby mohl pomoci zabránit dalším tragédiím.
Nedávno tady proběhla diskuse na téma úrazy dětí - a následné kontroly sociálky proti případnému týrání. Některé maminky se cítily být dotčeny, že by mohly být jen teoreticky zařazeny do skupiny týrajících rodičů. Já jsem ale pro. Kdo má čisté svědomí, kontrolu snese. A jde hlavně o ty děti, kterým by se takhle mohlo pomoci, nebo dokonce zachránit život!!!!!!
 Ina 
  • 

Nestrvůra 

(19.8.2008 8:22:03)
Matka (jestli se ta nestvůra dá vůbec takhle nazvat) se svým slizkým přítelem by zasloužili provaz!!! A i to by pro ně bylo málo!!!
 Lisa 
  • 

Cítím to úplně stejně 

(19.8.2008 8:44:11)
Story Honzíka Rokose úplně staví na hlavu lidskost - takový ten základní příběh o matce, která pro blaho a štěstí svého dítěte je ochotná obětovat cokoliv.. Jsem z principu proti trestu smrti, ale přiznávám se, že tady jsem začala uvažovat o návratu ke středověku a veřejným popravám. A stejně už to nikomu nepomůže.
 Džejna 30 + Bobeš 3,5 
  • 

Re: Cítím to úplně stejně 

(19.8.2008 10:02:21)
Zpráva o Honzíkovi Rokosovi je to nejhorší, co jsem kdy četla a velmi mě to zasáhlo.. hlavně proto, že mám podobně starého syna. Brečela jsem a nešlo to zastavit, doteď se mi zvedá žaludek, vzpomenu-li si na ten titulek z idnes.
Jsem velmi tolerantní a klidný člověk, ale v případě zrůd, jako jsou tyto, si myslím i já, že by mělo platit oko za oko, zub za zub. Stáhnout za živa - žádný jiný trest pro ně nebude dostatečný!
Další věc, která mě trápí, je způsob, jakým média informují o podobných kauzách. Vachler měl pravdu, když říkal, že nastal věk mediální špíny. Násilí a negativita bohužel plodí zase jen násilí a negativitu - snad to naše děti pochopí a tuhle šílenou roztočenou spirálu zastaví.
 Insula 


trest smrti 

(19.8.2008 8:45:05)
Co na to říct??? Slova těžko mohou vyjádřit, jak mi je, když slyším o něčem takovém. Ale myslím, že to každý "normální" rodič ví. Ale spíš jsem se chtěla vyjádřit k trestu smrti. Já pro něj nejsem a to kvůli možným justičním omylům. Vzít život je snadně, ale vrátit nejde, takže když by zrušení trestu smrti zachránilo jeden jediný život (myslím teď někoho omylem k němu odsouzeného), tak to za to stojí.
Navíc smrt je pro takové lidi příliš milosrdná. Já bych je zavřela na doživotí do nejtěžšího žaláře s tím, že MUSÍ pracovat.
Mimochodem jako mladší jsem pro trest smrti byla. Člověk holt může názor změnit.
 Jana 3 děti 
  • 

Re: trest smrti 

(19.8.2008 8:59:17)
Myslím, že ve vězení dostanou co proto. Měla jsem tam praxi a co vím tak k vrahům dětí a k pedofilům se ostatní vězni staví dost nekompromisně. V tomto si myslím, že trest smrti by byl pro ně vysvobozením.
To že je někdo matka nemusí nutně znamenat, že má i mateřský cit, to už se mnohokrát ukázalo.
Malého Honzíka už nic netrápí, bohužel jsou však na světě děti dlouhodobě vystavené týrání ze strany vlastních rodičů. Tento model si potom nesou dál a často potom jednají stejně.
 10.5Libik12 


Proč? 

(19.8.2008 9:06:42)
bavíme se o patologickém, nenormálním chování. Nelze z toho čerpat žádné poučení. Před tímto děti chránit nejde, protože se nejedná o nezvládnutí mateřské role, ale o úkladnou vraždu. Své děti milujeme stejně hluboce, ať už někdo někde vraždí nebo ne.

Přitom paralelně se na jiné diskusi utvrzujeme, jak je normální děcka fackovat. To je dle mého platforma, kdy má smysl vyprávět si o tom, co naše děti potřebují, co od nich lze a nelze očekávat. Kde nás tlačí bota.

Při vší úctě k zesnulému, tento článek je naprosto zbytečný.
 Škrábalka 


Re: Proč? 

(19.8.2008 9:14:03)
Říká se, že čím víc se v hovně rýpeš, tím víc to smrdí...Každopádně ten článek mně skoro rozbulel, ale kdybych byla psychopatická matka, plánující vraždění neviňátek, asi by mně neodradil...ani nevím, jak bych já osobně mohla ovlivnit dění takových věcí. Takže tak...
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 9:32:06)
Přesně tak,Libiku. Všechny nás to moc jitří, ale výkřiky o veřejných popravách nejsou věcně k ničemu.Tohle je extrém, patologické chování duševně těžce vyšinutých lidí, které ani v budoucnu nebudeme nikdy umět eliminovat. Co by dle mého názoru smysl mělo, je důsledné prošetření postupu policie - to možná sleduje chlapcův otec svojí žalobou (alespoń já si to tak vysvětluji).Lapidárně řečeno- dělá to na mě dojem, že se zkrátka někdo na něco vyprdnul, prostě nedělal svoji práci.To by stálo za prošetření....
 10.5Libik12 


Re: Proč? 

(19.8.2008 9:37:56)
U nás je zajímavý postoj k žádání odškodného.

Když dojde k největší tragédii, hlas lidu odsuzuje pozůstalé:"Co je jim to platný, můžou jim snad peníze něco vrátit?"
Když jde jenom o vratnou újmu na zdraví, hlas lidu."místo aby byli rádi, že to tak dopadlo, chtějí se napakovat?"

Žádání odškodného je právě pákou na arogantní chování institucí.

Nicméně nezachrání děti před vraždami z řad rodičů.
 Linda,dvě dcery 
  • 

Re: naše policie 

(20.8.2008 15:14:59)
Prošetřit by se to mělo,podle toho co jsem o tom případu slyšela,tak po Honzíkovi vlastně nikdo nepátral.Naši policii ani nenapadlo pátrat poženě,které už dříve byla odebrána dcera pro týrání a snad jí měli zemřít dvě miminka na udušení.Takovou máme policii,je mi z toho špatně!Platy mají velké,mají všechny možné výhody,studují policejí VŠ zadarmo,ještě mají za to plat.Mají i doživotní rentu.A za co??Případ Honzíka není jediný.Ten případ s pedofilem v Brodě by se taky nestal,kdyby někdo pátral po pedofilovi,který nenastoupil na léčbu.Podle mě naše policie jen bere platy a nic nedělá.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 10:42:14)
Naprostý souhlas.
 Kohnova 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 11:08:05)
Presne tak. Jedine, v cem bych mozna s autorkou souhlasila, je, ze pokud by se PCR zkusila namahat, mohla Honzikovi zachranit zivot.
Podobne, jako nejde naucit dite, ze nema bit druhe, tim, ze ho sami budeme bit, tak nelze jednou vrazdou vykoupit jinou, nebo ji zjednat poradek, bohuzel.
Je jasne, ze kdyz si clovek tu situaci predstavi, je to sileny pocit, kteremu se brani nejen hlava, ale cele telo, protoze se to asi vymyka vsemu, co bychom umeli byt teoreticky pripustit (a ze mame ze soucasne "umelecke" tvorby kvalitni vycvik).
Jenze takove veci se vzdycky dely a deji v cele prirode, jsou to excesy, ktere se odehravaji na hranici spektra a tim, ze Honzikovu matku rozctvrtime na verejnem popravisti na tom nic nezmenime.
Jedina nedokonala moznost je snazit se lidi jako ona vcas rozpoznat a zabranit jim v destrukci predem, jenze to jasne vidime, jak nemozne to je.
Druha nedokonala moznost je vychova, rekneme v tomhle pripade lhostejnost nebo nekompetentnost ucitelu (vychovatelu) v situaci, kdy rodina selhala. Jenze nevime, jak markantni byly v tomhle pripade signaly, ze neco neni v poradku.. treba nebyly.
Tohle proste nejde zjednodusit ve stylu pracujici pradleny odsuzuji zverstva spachana....
 Dita, Matyáš 08,Kiki 11 


Re: Proč? 

(19.8.2008 11:41:17)
Libiku nevím na které diskuzi debatuješ s kým o tom, že je normální děcka fackovat, jistě mi každá, kdo dle Tebe je zastánkyní fackování, dá za pravdu, že nejde o fackování, o týrání atd., ale o důslednou výchovu, čímž rozhodně není myšleno nic z toho, co si asi myslíš Ty. Jestli důsledná výchova pro Tebe znamená fackování dětí, pak se bavíme každá o něčem jiném.
 10.5Libik12 


Re: Proč? 

(19.8.2008 12:58:29)
Fackování dětí pro mě znamená fackování dětí. Tedy udeření dítěte do hlavy značnou silou, obvykle v situaci, kdy matka nezvládá vlastní emoce. Znamená to pro mě trestání dítěte bolestí a strachem. To je fackování, nic jiného.

 10.5Libik12 


Re: Proč? 

(19.8.2008 13:14:06)
Jo ještě mi napadá, jak tu někdo otřesen píše, že tohle je pro něj nejhorší zpráva, kterou četl.

Tak to já jsem četla horší. Matka umlátila 2,5 leté děvče k smrti za to, že neodpovědělo na otázku. Třeba měla pocit, že je panovačné, svéhlavé, že?

Toto dítě dle mého názoru mělo šanci, protože rozdíl mezi fackováním a ufackováním až tak hluboký nebude. Pokud by společnost žádné fackování neakceptovala, pokud by býchova k rodičovství existovala, byla prostoupena tím, že primární je aby dítě mělo pocit lásky a bezpečí, všetně modelových situací, konkrétních řešení, ony by to maminky i společnost zvládaly lépe.

Na Rodině je zcela běžné vyprávění vzdělané osoby, která má k malému děcku nepřiměřené nároky, úplně normální je vyřvávání dětí a další specialitky.
Moje dcera (20 let) byla včera svědkem mlácení děcka hlava nehlava o okolojdoucí se zmohly na agresivní výstup proti matce a jinak nic. Co myslíte, že bude dál?

Za čas zase někdo ukope dítě ve dvou letech a pak řekne, že mu spadlo do sklípku.

Stejné tváře, které soucítí s matkou, které jen tak ujedou nervy a vrazí dítěti facky až je mimo, by tu někoho stahovaly z kůže.
Alibismus.

 Kohnova 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 13:23:52)
Libik: i kdyz s tebou v principu souhlasim, nevidela bych to az takhle neuprosne. Myslim, ze rozdil mezi fackou a ufackovanim je markantni, podle mne neni uplne ridky jev rodic, ktery vytocen do obratek majzne facku nacez vidi, jak to prehnal. Mne pripada, ze vetsina lidi ma v techhle situacich brzdu.
Neomlouvam tim fackovani, jen si myslim, ze je to CHYBA, ktera by se dit nemela, ale deje a nasledky nebyvaji fatalni, pokud je o vyjimecny epizoda.
Uplne jina vec podle mne je, pokud povazujeme facku za cin legitimni nebo dokonce verime, ze je efektivni bit po zrale uvaze a s cistou hlavou.
Deti skutecne zkouseji, jak vypadaji vypjate situace a podle temperamentu jsou nektere schopne zajit az uplne na hranu (tak prece ziji nekteri lide v v dospelosti a nejen v zapornem slova smyslu). Jde to brat tak, ze dite svym chovani agresivni vypad riskuje, neverim, ze to nevi. To nic nemeni na tom, ze by nastat nemel, jenze obcas nastane. Dite ale - podle mne - tohle dokaze velmi dobre zpracovat, to jsou ty pripady "matka mi dala facku jednou a bylo to dobre". Neni to dobre. Ale da se s tim zit. To si myslim.
 Kohnova 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 13:37:52)
Ale jo, jsem vsema deseti pro, akorat si myslim, ze se to bude dit i po zakaze. Ale je pravda, ze pokud by existoval jasne receny zakaz, pokud by se nahlas reklo, ze TOHLE je tabu, mohlo by to po case mit efekt.
 mamina79 


Re: Proč? 

(20.8.2008 15:01:10)
Naprostý souhlas s Libikem a Madelaine. Když si představím, že bych měla svou 2letou dceru uhodit do hlavy nebo do ní dokonce kopnout! jako to třeba udělala má matka mně(podotýkám, že normální, vysokoškolsky vzdělaná osoba, a myslím, že dobrá matka-máme pěkný vztah, je mi fyzicky špatně. Důvod, proč to udělala? špatné známky ve škole, takže si myslím, že o žádnou provokaci z mé strany nešlo (možná o neschopnost a lenost). Já jí to nezazlívám, byla jiná doba, ale nedokázala bych do své dcery kopnout. PROSTĚ NE. Jsem pro zákaz jakýchkoliv fyzických trestů na dětech, ať už kýmkoliv provedených. Kdybych viděla někdy nějakou matku, jak se chová k dítěti, tak jak viděla dcera Libika, byla bych schopná ji fyzicky inzultovat. Nebo bych ji aspoń udala (nebavím se o jednom plácnutí po zadečku, i když sama ani to nedělám).
 mamina79 


Re: Proč? 

(20.8.2008 15:23:40)
Naprostý souhlas s Libikem a Madelaine. Když si představím, že bych měla svou 2letou dceru uhodit do hlavy nebo do ní dokonce kopnout! jako to třeba udělala má matka mně(podotýkám, že normální, vysokoškolsky vzdělaná osoba, a myslím, že dobrá matka-máme pěkný vztah, je mi fyzicky špatně. Důvod, proč to udělala? špatné známky ve škole, takže si myslím, že o žádnou provokaci z mé strany nešlo (možná o neschopnost a lenost). Já jí to nezazlívám, byla jiná doba, ale nedokázala bych do své dcery kopnout. PROSTĚ NE. Jsem pro zákaz jakýchkoliv fyzických trestů na dětech, ať už kýmkoliv provedených. Kdybych viděla někdy nějakou matku, jak se chová k dítěti, tak jak viděla dcera Libika, byla bych schopná ji fyzicky inzultovat. Nebo bych ji aspoń udala (nebavím se o jednom plácnutí po zadečku, i když sama ani to nedělám).
 10.5Libik12 


Re: Proč? 

(19.8.2008 15:44:59)
Kohnová, já fyzické trestání s chladnou hlavou (tedy trestání bolestí a strachem) také pokládám za něco na hranici zatím legální perverzity (zažila jsem chlapečka, kterak si hledal klacek na zadek a zažila jsem synky, kteří po exekuci museli tatínkovi podat ruku a tatínek řekl "tak, jsme kamarádi" - nedivila bych se kdyby tato děcka vypalovala kočičkám oči nebo tak něco):-©

Ale facek z afektu se fakt děsím, protože to dle mého názoru nelze odhadnout. Já jsem dost temperamentní a když se třeba spálím nebo mi něco nejde, řeknu třeba i strašný slovo, když se fakt, ale opravdu vytočím, tak vrhám předměty proti zdi. Nedovedu si představit, že použiji násilí proti malému dítěti. to není rozum, to je prostě tak normální, jako, že nevrazím do manžela sekáček.
 Kohnova 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 15:59:55)
No ja ze stejneho duvodu taktez biti vylucuju, mj i proto, ze moji rodice me bili, tak to znam na vlastni kuzi.
Akorat si myslim, ze pokud facka neni tak zazite tabu, jako treba ze detem nestimulujeme genitalie, budou se facky prihazet i dobrym rodicum (neverim tomu, ze si to tito posleze nevycitaji, i kdyz treba nekdy tvrdi opak).
Ale myslim, ze facka se fakt prezit da, samozrejme nemam na mysli situaci, kdy ji utrzi BATOLE, to je des bes.
Jednoznacne ANO, biti vseho druhu by melo byt zakazano zakonem a ze zakladnich rodickovskych dovednosti a vyvojovych fazi ditete by se melo zkouset u maturity stejne jako z funkcni gramotnosti. Po mem by se s tim melo zacit uz na ZS.
Psycholozka M. Pecena myslim sveho casu delala uplne genialni projekt s detma na gymplech, dala jim na par dni "jako" mimina, myslim, ze to vymysleli v Britanii, ale nejsem si tim jista.
Daji se delat ruzne veci a bylo by dobre je delat, jenze lidi si to nejdriv musi uvedomit, chtit to, pozadovat to jako soucast vzdelani svych deti.
 10.5Libik12 


Re: Proč? 

(19.8.2008 16:05:35)
Kohnová, já jako skeptik k institucionálnímu zásahu do morálky si myslím, že třeba toto je věc, která by zčásti šla realizovat nařízením a to prostřednictvím povinného vzdělání.

Dneska kdejaké dítě ví, jak vypadá soulož na 90 způsobů a tím rodinná výchova jaksi končí.
Jako jsme se učili, že při bouřce se neleze pod strom (aniž by někteří pochopili proč, učilo by se, že dítě se nesmí mlátit:(
 Kohnova 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 16:11:10)
No ono se o to ve skole dost lidi snazi uz ted, fakt pomerne dost. Ale ne vzdycky to souhlasi s tim, co pak zaziji deti doma a hlavne co vidi na kompu, v kine, v TV, ve snemovne....
A celkove s nenasilim je to tezke, tezke, tezke.. nenasili, ale mame armadu, vojaky v Iraku, radar v Brdech a je to dobre nebo spatne?
Nenasili, ale kdyz mi da nekdo na budku, mam se nechat utlouct? A kdyz se budu branit tak me pak za nasili zavrou?
Jasne, je uplne evidentni, ze u toho, ze se mimina nebiji je nutne zacit. Ale to uz se deje, akorat to bude jeste dlouho trvat, nez se to vzije. Zakon by nejspis pomohl.
 monika, dcera 4 roky 
  • 

Re: Proč? 

(20.8.2008 12:40:18)
Nebyla bych tak skepticka k verejnemu prosazovani odporu k telesnym trestum. Dokonce bych, je-li nekdo spatren ci pristizen jak neprimerene mlati dite, prosazovala nulovou toleranci a hlaseni prislusnym organum. Nekteri "mlatici", kteri to povazuji za spravny pristup k vychove, by treba casem svuj postoj prehodnotili ..

Vzdyt to je jako prijit do prace nebo nekam na urad a tu lipnout facku sefovi, tu urednici u prepazky, zda-li se nam malo bystra ci chapava, anebo proste jen tak, preventivne, pripadne "nam jen trochu ujely trochu nervy, to je toho", ze ..
 Betull 


Re: Proč? 

(19.8.2008 21:51:04)
Prosim, vis o tom projektu neco vic? O co slo? Manzel uci rodinku, obcanku a ja mu do toho docela dost kecam, taky se mi zda dost dulezite znat treba ten vyvoj deti, me nadzveda ze zidle lecktere nevhodne zachazeni s miminkem, pripada mi dost zasadni vedet urcite zakladni veci o vychove, o vyvoji atd, pripada mi to dulezitejsi nez treba fyzikalni zakony a ledajake vzorecky z matiky... Jo taky je to dulezite a decka by to mely znat, ale v tom kazdodennim zivote uz to tak potreba neni a presto je na predmety tohoto typu kladen daleko vetsi duraz a rodinka, obcanka atd. je za "flakarnu".
 Kohnova 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 22:04:26)
Nic moc. Kdysi jsem to nekde cetla a taky o tom myslim bylo neco v TV. V zasade tam slo hlavne o to, aby si deti uvedomily narocnost pece o dite, zodpovednost a nerozmnozovaly se predcasne. Coz uz dneska, myslim, neni uplne ten nejpalcivejsi problem.
Ale taky si myslim, ze do rodinky a vychovy k obcanstvi vubec by tohle melo patrit.
 Hana 
  • 

Re: Proč? 

(25.8.2008 13:58:36)
Myslím, že o panenkách ve školní výuce byl článek na Rodině, hledej v historii.
 Lenelka 


Re: Proč? 

(19.8.2008 22:25:15)
Ad projekt s "miminama" z Britanie. Ma svagrova je pestounkou pro zvlaste tezce vychovatelne deti. Mela v peci holcinu, prisla k nim trinactileta, sexualne velmi zkusena, v rannem detstvi zneuzivana, predpokladana schizofrenie a bi-polar. Asi v patnacti zacala mluvit o tom, ze by chtela miminko. Byla povolana socialni pracovnice, ktera ji prave tohle miminko-panenku dala. Ma to v sobe takovy strojecek, panenka breci v intervalech, musi dostat najist, je sledovano i jak se s ni zachazi, jak silny dotek, stisk je na telicko aplikovan, jakekoli treseni je zaznamenano atd. Miminko se pujcuje minimalne na tyden, svagrove sverenkyne ve zkousce hrube neobstala, panenkou nekolikrat hodila, nekrmila atd.

Nakonec holcina nastesti neotehotnela, zato shodila svagra ze schodu tak, ze mel rostristenou lebku a byla prestehovana do ustavni vychovy.
 Kohnova 
  • 

Re: Proč? 

(19.8.2008 22:34:46)
Uf. Chudak svagr.
Myslim, ze to, co delala Marie Pecena, nebylo s tema specialnim panenkama, ze deti mely vlastni, ale taky je nesmely odlozit atd. a psaly si o tom zaznamy.
 Betull 


Re: Proč? 

(19.8.2008 23:00:34)
Diky za info:-)
 Betull 


Re: Proč? 

(19.8.2008 21:39:26)
... neda mi to, musim reagovat. Ja znam rodinu, kde si deti musely jit pro vareku a donest ji rodici, nacez dite bylo s chladnou hlavou serezano. Jednalo se o rodinu meho spoluzaka z gymplu, ktery tento zpusob vychovy - na nem pachany velmi obhajoval ( no, i kdyz on obhajoval, co se jeho rodiny tykalo, uplne vsechno). Argumentoval tim, ze ten clovek ma jeste moznost litovat, coho co udelal a vi za co to je... Priznam se, ze me to trochu zarazi. Slo o rodinu hluboce verici, o rodinu vysoce postaveneho lekare...zvlastni.
 Insula 


Re: Proč? 

(19.8.2008 15:52:07)
Libíku, a zavolala tvoje dcera policii????
 10.5Libik12 


Re: Proč? 

(19.8.2008 16:00:29)
Toto má být bodyček k tomu, že jsem včera reagovala na to, že se chlácholila fackující matka "nic si nevyčítej"
Podotýkám, že jsem neútočila na tu paní (té jsem slušně řekla, že normální to není a ať skoči k odborníku)

Moje dcera nezavolala Policii, přihlížela tomu, kterak tam dospělí lidé zápasí s tou ženou a křičí na ní, ať si koupí křečka místo dítěte.
Stav společnosti není vina mé dcery a nemyslím si, že by se mělo začínat u ní, protože ona je v pořádku.
A vůbec už by si ji nikdo neměl brát do huby.
 Insula 


Re: Proč? 

(19.8.2008 19:12:49)
"Neberu si Tvojí dceru do huby", ani jsem to nemyslela špatně.
 Insula 


Re: Proč? 

(19.8.2008 19:33:56)
Ještě to jednou čtu a nějak jsem nepochopila, co je předmětem sporu. Myslela jsem, že matka bila svoje dítě a skupina lidí jí za to napadla (snažila se jí v tom zabránit) a tvoje dcera z toho byla "špatná". Ale nevím z čeho. Jestli z toho, že ona bila, "hlava nehlava", dítě, nebo z toho, že jí ty lidi napadli nebo jí chlácholili (?????). Asi jsem to fakt nějak nepochopila.
Ale stejně bych asi policii zavolala. Jenomže ono je to těžký. Lidi se dneska bojí, protože pak se sami mohou stát terčem útoku a policie je neochrání, protože dokud se nic nestane (a vše je jen v rovině obtěžování či slovího vyhrožování), tak budou říkat, že nemohou nic dělat. Nevidím se, že většina dělá, že nic nevidí, neslyší. ;(( A to je chyba.
 10.5Libik12 


Re: Proč? 

(19.8.2008 21:02:53)
Chyba byla zřejmě na mé straně, protože jsem nepochopila, proč se ptáš, jestli dcera volala policajty. Myslela jsem, že tím ukazuješ ven k diskusi, kde jsem prohlásila, že já bych je zavolala (v nesouhlasu s přitakáním na fackování, ale to už jsem vysvětlovala).

V popisované situaci šlo o surové zacházení s dítětem a o nepřipravenost společnosti zasáhnout jinak než lhostejností nebo další agresí.
 Insula 


Re: Proč? 

(20.8.2008 8:11:52)
Libíku, nevěděla jsem, že jsi v jiné diskuzi říkala, že bys volala policii. :-) R^ Takže jsi to opravdu špatně pochopila. Nebyl to útok, to by mě ani nenapadlo. :-D Jsem ráda, že se to vysvětlilo. R^
 Jeremjas 


Re: Proč? 

(4.9.2008 13:52:53)
Libik tím,že jsi budeš vylévat zlost na nějakém serveru pomůže možná tak Tobě se trochu doma zklidnit,ale nic s tím nezmůžeš.Je to smutné,ale pořád se budou dít tak strašné věci na dětech jako se dějí.Každý může přece říct svůj názor a ne mu ho hned vyvracet.Z toho jak píšeš,tak mám pocit,že máš Ty ve všem pravdu:(
 16.5Salám&Lajka14 


Re: trest smrti 

(19.8.2008 11:29:20)
Problém je v tom, že v base si to podle všeho "odskáče" pouze ten chlap. Na 99,9% nepřežije. Je jedno, jestli nechtěně upadne na mříže nebo se oběsí sám. Vrazi dětí kriminál přežijí jen zřídka. Podobný osud čeká i na toho Slováka, co znásilnil a zabil malého Jakuba.
Složitější je to s - marně hledám slova, kterými to stvoření nazvat - řekněme s tou ŽENOU. V ženských věznicích je totiž dost odlišná praxe. V tomto případě lze říct BOHUŽEL. Dostane v ideálním případě doživotí a budeme ji až do smrti podporovat z našich daní. ;((
 Miška a malá Miška 
  • 

Re: trest smrti 

(19.8.2008 13:42:58)
Máš naprostou pravdu.Kontaktu s ostatními vězni se prostě nevyhnou.Vždyt spousta lidí se radši zabije než aby šla do vězení.A i největší hajzl neodpustí násilí na dítěti.Takže by sme si měli všichni spíš přát,aby měly ty dvě zrůdy co nejdelší život.
 lojzicka 10/04,01/08 


Re: trest smrti 

(19.8.2008 11:07:09)
Trest smrti v žádném případě! Myslím si že nejhorší trest je, když se dostanou do vězení mezi ostatní. Ti jim udělají ze života pěkné peklo , jestli je dřív nezabijí. Jen ať si to užijou!!!! svině.
A proč brečí u soudu? kdo by nebrečel při té představě co se bude ve vězení dít! houby lítost nad Honzíkem , když s ní nehne to že stojí u hrobu a bodá ho tak už je jí šumák jestli je mrtvej.
No jsem zvědavá jak je odsoudí.
 Bartalmission 


Re: trest smrti 

(27.3.2009 22:51:42)
Příběh strašné smrti malého Honzíka otřásl i jinak otrlými chlapy :

http://martinhessler.blog.cz/0903/opozdeny-komentar

 .Žaba 


Je desivé, 

(19.8.2008 10:06:42)
že nejaká matka pobodá dieťa a potom sa niekoľko hodín pozerá, ako umiera...

Ale asi ešte desivejšie je to, že napriek snahe otca a burcovaniu polície táto, a vobec štátna správa, vobec nijako nezasiahla. Preboha, kde to žijem, keď sa nemožem spoľahnúť ani na to, že sa polícia bude snažiť dodržiavať zákony a nariadenia súdu?
 Věra 
  • 

Bestie 

(19.8.2008 10:07:33)
To není matka, to je bestie, která nemá v sobě kouska svědomí. Ať bude zavřená nevím na jak dlouho, Honzíkovi to život nevrátí. Měla by trpět víc než on.
 Mili+5 


Já jsem se poučila 

(19.8.2008 10:18:26)
Na mě ten článek dělá jiný dojem. Autorce podle mě nešlo o tu "matku" (její chování a uvažování není snad ani třeba komentovat, je zcela zrůdné a patologické), ale mnohem víc o toho chlapečka. Bylo jí ho neskutečně líto, tak líto, že se s tím potřebovala svěřit, vypsat to. Já jí rozumím a stejně jako jí se mě na tom celém nejvíc dotkla ta neuvěřitelná důvěra, to spoléhání se, které Honzík měl dokonce i k takové nestvůře, prostě byla to jeho máma, pro ni byl ochoten to všechno snášet, bolest, utrpení. Je samozřejmě šílené, jak toho hnusně zneužila, ale mě nejde o ní. Jediné poučení, které si z této šílenosti, jejíž podrobnosti jsme se dozvěděli, můžeme vzít my normální lidi, je to, jak moc nás naše děti potřebují a jak až neskutečně nám důvěřují a je obrovský závazek jejich důvěru nezklamat. A nejvíc ze všeho nás potřebují, když je jim těžko, když trpí, když jsou nemocné, kvůli nám jsou ochotné to snášet a nevzdat to. Tohle by si zase měli uvědomit zdravotníci, zvláště ti, kteří posílají maminky pryč od jejich dětí, když jsou nemocné, protože na to nejsou vybavení, kteří si myslí, že ideální řešení je poslat maminku za dveře, když dítě musí podstoupit nějaký bolestivý výkon.
Asi mě někdo napadne, že jsem si přihřála svou polívčičku, ale ta neskutečná Honzíkova důvěra a ochota všechno snášet pro svou mámu, mi to prostě připomněla. Jak můžete dítěti, které trpí, ještě zhoršit jeho trápení? Vezmete mu mámu (myslím normální milující mámu). A nakonec tohle přeci není jen moje polívčička.
 Varanka + Kateřinka(9/09) 


Proč by tě kdo napadal 

(19.8.2008 10:25:21)
Máš přeci pravdu! Děti skutečně vysí na rodičích...většinou jsou to právě matky, které jsou poblíž, když si natluče kolínko, nebo odře loket. Je to smutné, jak toho někteří byť nevědomky zneužívají. Už jen taková věta za trest "běž pryč, zlobíš, jsi ošklivý kluk, nemám tě ráda" ...není myšlena vážně, ale dokáže napáchat nenapravitelné škody v dětském srdíčku!
 lojzicka 10/04,01/08 


Re: Já jsem se poučila 

(19.8.2008 11:12:31)
Když už si nakousla ty nemocnice.... myslím si že by se s tím mělo něco udělat, protože klid a vědomost že máma je stále u něj v nemocnici je ten nejlepší lék na světě a mnohé může zlepšit! aby dítě mělo sílu bojovat s nějákou nemocí a né se vysilovat řvaním o mámu, je to hnus.
Syn byl na šití hlavy a co myslíte! vzali mi ho z ruky a šli na sál a tam křičel. Mohla jsem se třeba o to prát abych šla s ním ale netroufla jsem si na sterilní sál vletět bez povolení. Je to naprostá maličkost ale taky na to furt myslímRv
 zuzkasim 


Re: Já jsem se poučila 

(19.8.2008 20:40:44)
Ohledně těch nemocnic a pobytu maminky u různých vyšetření a lékařských výkonů jejich dětí naprosto souhlasím. Já měla zatím pouze zkušenost s odběrem krve, osátí hematomu z hlavy a napichování infuze. Přestože jsem spíš měkčí povahy, žádala jsem u toho všeho být, naštěstí mi bylo vyhověno. V tu chvíli vím, že musím být silná pro své dítě, být mu oporou a pohled na krev snáším dobře, prostě proto, že musím. Cítila jsem, že moje dítě mi věří a snáší to vše líp.
 Ondřej 
  • 

Re: Já jsem se poučila 

(31.8.2008 23:26:43)
A začít by se mělo tím, že matky NEbudou platit hospitalizační poplatek, když doprovázejí dítě - nebo maximálně čtvrtinový. Už proto, že matka takového mrněte obvykle odmaká fůru práce za sestry (možná jak kde) - hlídání dítěte, měření teplotky, krmení, přebalování, vnucování léků, hlídání kapaček...
Jídlo se pro ně taky objednává extra a většinou jedí z vlastních zdrojů, takže jediné, co pak po nemocnici chtějí "navíc", je postel, povlečení a trocha vody na čaj nebo kávu, osprchování a spláchnutí (+ pár metrů WC papíru).
 maceška 


Re: Já jsem se poučila 

(28.8.2008 7:35:12)
Mili, po celou dobu, co znám váš příběh, jsi mým největším učitelem. Chci ti za to poděkovat - i za ty bezejmenné maminky, které díky tvým článkům a příspěvkům mnohem více než dříve povzbuzuju k tomu, aby byly u svého dítěte i během toho nejbanálnějšího vyšetření.
Je zbytečné říkat, že je mi líto, co se vám stalo. Bolí mě srdce, kdykoliv si na to vzpomenu. Ale napadlo mě, kdyby bylo možné připravit váš příběh jako osobní výpověď, a použít ho jako součást seminářů pro pediatry a zdravotnický personál, možná by to bylo účinnější než různé příručky a kurzy o komunikaci s pacientem a jeho rodinou. Nechci se tě v žádném případě dotknout, ale kdybys měla pocit, že to tak udělat chceš, ozvi se mi na mejl.
Díky.

maceška
 fisperanda 
  • 

Článek je dost přehnaný 

(19.8.2008 16:16:50)
Hrozný to je a děsný, a ano, souhlasím s názorem, že "matka" by zasloužila trest smrti, Honzíka je mi opravdu líto, hodně, a zacloumalo to s každým normálním člověkem. Přesto se mi článek zdá hodně melodramatický. Obzvlášť věta "Kdykoliv se dneska podívám na svého pětiletého syna, tečou mi slzy". No to snad né...
 luthienka 


Re: Článek je dost přehnaný 

(19.8.2008 17:18:02)
Souhlasím, že článek je napsaný schválně co nejvíc drásavě. Tím, že kvůli mrtvému chlapečkovi brečí cizí lidi, ničemu nepomůžou. Já jen doufám , že v případě jakéhokoliv násilí, bych se snad dokázala zachovat správně.
 lojzicka 10/04,01/08 


Re: Článek je dost přehnaný 

(19.8.2008 17:22:33)
Já také nechápu jak někdo může brečet při přečtení nějákého takového článku, příjde mi to divné. Mě je to taky moc líto a chlapečka ... je to děs , zamyslím se třeba nad X věcma ale abych bulela? U jediného čeho jsem se fakt neubránila byl milinčin příběh ale to je fakt síla.
Popravdě tomu ani nevěřím že u toho 90% tady na rodince brečí! ale už jsem si zvykla a nereaguju na to, to jen ted že jsi to nakousla ;)
 lojzicka 10/04,01/08 


Re: Článek je dost přehnaný 

(19.8.2008 17:23:37)
jooo a ještě že u toho popřípadě brečí s manželem tak to bych teda chtěla vidět!!!!
 Yitta 


Re: Článek je dost přehnaný 

(19.8.2008 22:19:57)
Nemohla jsem to ani dočíst. To co je v novinách mi stačilo.
Zrůdy, co něco takovýho udělají, by zasloužily doživotí s tím, že by si na svůj pobyt ve vězení vydělávali nejlépe těžkou prací v dolech.
Ale to by samozřejmě bylo nehumánní, takže dostanou 12 let, pohoda, klídek, jídlo lepší než v nemocnici, teploučko a po půlce je pustí :-(
 10.5Libik12 


Re: Článek je dost přehnaný 

(19.8.2008 22:39:46)
Tak ten článek le nazírat trochu jako nekrolog.

A potom, já tedy nejsem žádný uřvanec, ale pod vlivem jedné děsivé mediálně sdělené kauzy mě zabolí u srdce kdykoliv si pustím trochu teplejší vodu na ruce a mám zkažený celý den.

Jsou lidi, co je toto prostě bolí, asi jsou to hormony.

Nepodsouvám nikomu, že je bez citu, když si "jen" uvědomí hrůzu a nekropí.
 lolita29 
  • 

Re: Článek je dost přehnaný 

(20.8.2008 17:21:11)
:DDD lol, to jsme se zasmála . . . prý: "no, to snad nééé... "
 popelunka 


Re: Článek je dost přehnaný 

(23.8.2008 13:22:16)
Mám 4 děti a chci jen říct........... Taky je mi Honzíka strašně líto, nevzpomenu si na něj pokaždé, když na svoje ratolesti (16,8,4,3 týdny) pohlédnu, ale když spí. Podívám se a řeknu si, jak jim někdo může ublížit? Sedím u postýlek těch nejmenších a dojímá mě, jak klidně spí. Pohladím nejmladší po ručičce a ona mně chytne za prst. Tu čtyřletou pohladím po vláskách a ona se s úsměvěm zavrtí. Proto ty děti mám, protože jsem je chtěla a umřela bych pro ně. Ta osoba, která to štěstí má a narodí se jí zdravé dítě, když ho nechce, proč ho nedá do kojeňáku? Mám kamarádku, 10 let se séčí a nemá děti ani po umělém oplodnění....... co dodat?
 Fufina 


Re: Článek je dost přehnaný 

(23.8.2008 21:39:22)
Kdo ma sam dite a je aspon trochu empaticky, slzy mu tecou. Neni to prehnane, je prehnane, ze na svete muze byt tolik odpornosti. Nechapu to.
Jesteze to neni bezne a vetsina matek by za svoje dite umrela.
 Lizzie 


Případ.... 

(19.8.2008 22:53:22)
..to byl otřesný. Matka je bestie, její druh to samé, když jsem o tom slyšela v rádiu, četla v novinách a sledovala televizi, byla jsem šokovaná a znechucená, protože tohle i cizího člověka přece jen nenechá klidným.

Na stranu druhou bych asi neměla žaludek napsat článek v podobném duchu. Možná ty hormony...ale to, co Eva napsala na mě působí všelijak. Neberte to zle.
 Eva Prejsová, dcera 2roky 
  • 

Hrůza! 

(20.8.2008 9:01:05)
Je mi z toho špatně, nechápu jak může vlastní máma něco takového udělat.Když jsem to viděla v televizi,podívala jsem se na moji Nikolku a vžila se do role otce Honzíka.Začala jsem brečet.A stejně nikdo kdo to nezažil nemůže chápat tu obrovskou bolest a ztrátu.Udělala bych jí to samé.Eva
 Magda & 2 
  • 

Vidim to jinak... 

(20.8.2008 11:40:08)
O zminovanou kauzu se cilene nezajimam a velmi mi vadi jeji prilisna medializace (podobne jako v dalsich kauzach tyrani deti u nas nebo "u sousedu" ve svete). Myslim si, ze podobne zpravy by mely patrit do rubrik "cerne kroniky" nebo tak neco a a ne do hlavniho zpravodajstvi nebo na titulni stranky. Jsem znechucena tim, jak na pockani "zereme" to, co nam media naserviruji, dojimame se tim, personifikujeme si hlavni obeti nebo se nad tim pohorsujeme u kaficka s kamoskou...Podobne kriminalni pripady byly, jsou a bohuzel i budou, zustava otazkou, co muzeme udelat pro to, abychom eliminovali mnozstvi techto kauz...(????)

Co me presto "dojima" v tomto konkretnim pripade (pokud mam spravne informace, jak rikam, vetsinu toho mam z vynuceneho poslechu rozhovoru ve fronte u pokladny...atd) je spise nez nasilna smrt chlapce svoji matkou (ve vsi piete k zemrelemu), nenavist a touha po pomste vuci byvalemu manzelovi, ktera zrejme vedla az k tomuto nasilnemu kroku...Mozna paradoxne prave proto, ze detem v dnesni dobe prikladame takovy vyznam v nasem zivote (v zadnem pripade nezpochybnuju vyznam rodicovske lasky!!!), se deti stavaji az prilis snadnym predmetem manipulace a vydirani mezi partnery/manzely.....
....
 Ondřej 
  • 

Re: Vidim to jinak... 

(31.8.2008 23:42:06)
Když jsem to viděl, tak se mnou spíš cloumal vztek - jednak pro tu neschopnost druha té vražedkyně ten děj stopnout - "snažil jsem se co nejvíc ukazovat a doufal, že nás snad někdo chytí" (to ale svědčí o jeho naprosté podřízenosti té ženské, takže to asi neměl v hlavě úplně v pořádku - anebo hrál divadlo), ale hlavně pro neschopnost a prachsprostou LENOST policajtů, kteří se nenamáhali předat informace na kriminálku v jiném městě (a ještě z toho obviňovali tu policajtku, co měla případ na starosti) - to ani nevím, co bych jim nejradši udělal. Bohužel, nevěřím, že by za to nesli nějakou odpovědnost. Neuvěřitelný hnus.
 Jen tak 
  • 

Tak blízko... 

(20.8.2008 20:38:33)
... jsem z města, kde Honzíkův vrah žil. S mými kamarádkami pracoval. Se sousedem se přátelil. Dokonce u něj byl týden předtím, než je chytili... tisíckrát jsem si říkala, co když tehdy ho měl v autě... Bylo mi to tak blízko, že jsem se zařekla, že už o tom nepřečtu ani slovo. Ten chlapeček tu žil,chodil do školky, kam půjdou teď děti mých kamarádek. Ten vrah, ta svině, ho tam vodil... Potkávala jsem ho. S mými dětmi. A smál se na nás. A pak udělal tohle...

Tu ženskou jsem neznala... ale moje teta ji kdysi učila na střední škole...

Lidi jsou schopni nepochopitelných zvěrstev, a pak hlásají, že provedli to a to ve jménu lásky... aby ho neměl jeho otec, chacha....

Tenhle článek jsem jen přelítla. Nemám moc sílu to číst.

Přeju jim, aby se dostali do kriminálu na doživotí, a aby se někdo tam postaral, aby to doživotí nebylo příliš dlouhé.
 Janijaja 


Re: Tak blízko... 

(27.8.2008 23:53:48)
Panebože. Škoda že jste třeba neměli informace a nemohli s tím něco udělat!! Kontaktovat otce, policii...
Zapaluju svíčku. Nic jiného, bohužel, udělat nemohu.
 10.5Libik12 


Re: Tak blízko... 

(28.8.2008 0:10:28)
No já nechci nikomu sypat sůl do ran, ale to děcko ten otec hledal nejméně půl roku a byl mimořádně aktivní a schopný dostat se do médií..
ty jsi snad slyšela to jméno poprvé po vraždě?
 Vlasta, 2 děti - 2,5 a 3 měsíce 
  • 

Tak sem si poplakala 

(20.8.2008 21:48:45)
Než sem stačila dočíst článek tak už se mi kutálely slzy po tváři, je to hrozné. Už tisíckrát sem si říkala, jak jsou ty děti bezbranné a odkázané na nás. I když nás vytočí do nepříčetnosti když zlobí tak přece není možné něco takového udělat, to mě hlava nebere. Takoví lidé by neměli mít děti.
 Káťulinka, Matyáš 04, 5.4.09 


Re: Tak sem si poplakala 

(21.8.2008 10:43:04)
jsem na tom stejně, čtu a bulím jak želva. Je to hnus a myslím, že i trest smrti je v tomhle případě hodně malá odplata za to, co tomu tvorečkovi provedli.
 1sara 


hnus 

(22.8.2008 12:17:27)
u nas nema dite ani to nejzakladnejsi pravo, pravo na detstvi. je mi z toho do breku. mam tri synky a miluju je, samozrejme. zabit je?? DOKAZALA BYCH zabit, ale kvuli nim!
 Soňa(babička) 
  • 

Smutné a pravdivé. 

(24.8.2008 12:22:52)
Po přečtení nemám slov a pláču pro to malé zlatovlasé dítě. Nemám slov
 Kuliška 
  • 

Chce se mi z toho brečet 

(5.9.2008 14:56:58)
Chce se mi z toho brečet, mám syna 9 let, 5 let jsem se léčila na neplodnost. Doufám, že vrahům pobyt ve vězení jejich spoluvězni pěkně "osladí".
 Bartalmission 


Re: Chce se mi z toho brečet 

(27.3.2009 22:48:46)
Ten příběh smrti malého Honzíka je strašný. Je až neuvěřitelné co také dokáže matka. Byla to spíš zrůda než matka.

Malá ukázka, že příběh vraždy dítěte zrůdnou matkou otřásl i jinak otrlými chlapy:

http://martinhessler.blog.cz/0903/opozdeny-komentar

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.