| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Názor: Na co vše je člověk schopen a ochoten si zvyknout

 Celkem 310 názorů.
 Andy 
  • 

Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 8:29:52)
Nač tolik pesimismu :-)
 katka+katka 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 8:43:01)
Taky si myslím - přehnané. Pokud jde o kadeřnictví - nevím, do jakého chodíš, jsou taková, kde za barvu a ostříhání, můžeme nechat i 2500 Kč, já teda chodím 1*4 měsíce a platím 700 Kč. Ale jsou i o polovinu levnější - to mi nepřipadá na zruinování rodinného rozpočtu (v řadě rodin se mnohem vyšší peníze prochlastají nebo prokouří - tím ale nechci říct, že to případ autorky).
Pokud jde o mateřskou - mě to připadá jako rozumný nápad (4 roky mi připadají jako přehnané, ale je to jen můj názor). Navíc nikdo vás doma ty 4 roky nedrží, můžete si hledat práci, založit si firmu...V zahraničí mateřská bývá mnohem mnohem kratší a v některých zemích dokonce neplacená.
S poplatky souhlasím jak v čem, určitě by se neměli platit za děti. Docela se mi líbí systém zavedený v Německu ohledně poplatků ve zdravotnictví. S lékařem, který by po mě chtěl neoprávněně peníze, bych hodně rychle skoncovala.
Oproti jiným zemím se máme pořád dobře.
 petra 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 9:00:59)
nevím, kam autorka chodí k lékařům, ale já ještě 30 Kč za recept neplatila. ani u sebe, ani u dcerky.
jediné, kde jsem 30 Kč paltila bylo u zubaře, ale to bylo v souladu s vyhláškou, protože tam je nelogicka jako preventivní prohlídka posuzována až druhá prohlídka během jednoho roku, takže první se platí. (opět platí jen dospělí, děti mají i první prohlídku zdarma.) A co se rodičovské týká, tak mně se "třístupňová" varianta líbí, sama si chci vybrat variantu dvouletou, což jsem dříve nemohla a o kus mateřské tak přišla.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 9:21:43)
ja platila za recept pokazde
za navstevu lekare pokazde

a to nemarodim ja, to marodi me dve deti

jsem proti poplatkum u deti - za recept i za lekare
 Jíťa 
  • 

platby za recepty 

(6.5.2008 15:43:00)
Za recepty se platit nemusí. Pokud je lék jen na recept, ale vyjde levněji ho celý zaplatit, dr. tam napíše, že pacient si hradí lék sám a odpadá platba za recept.
 SnowWhite 


Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 20:57:15)
A proč proboha? Vždyť se jedná o 30 Kč. Naopak nechápu proč by se za děti nemělo platit. U důchodců bych to ještě chápala, ale za dítě si každý nese odpovědnost sám
 Luca 
  • 

útraty za doktory - placený pobyt v nemocnici 

(6.5.2008 23:38:53)
Platit u doktora, hlavně děti, mi připadá příšerné. Máme 2 děti 2 a 4 roky, obě často nemocné, tak 1x měsíčně, což je (pokud se rozhlídnu po okolí) tak standard. to, že se opravdu snažíme posilovat imunitu aby nebyly děti marod, snad nemusím psát. když sečteš peníze za vyšetření, pohotovosti, léky, recepty, vyjde opravdu nemalá částka. 8 denní pobyt v nemocnici s 2 letou dcerkou nás vyšel na 2000, musím komentovat dál? Další vyšetření s 2 denní hospitalizací 520,- a to jsem nepožadovala samozřejmě žádný nadstandard. A tak se to u nás vine dál
 Henriette 


Re: útraty za doktory - placený pobyt v nemocnici 

(12.5.2008 8:50:20)
Přesně tak. V ústavě je zaručeno bezplatné zdravotnictví, takže ODS porušuje ústavu. Navíc si platíme poměrně vysoké zdravotní pojištění, které stačilo zatím a bohatě by stačilo i nadále. Jenže kdosi potřebuje vydělávat, bohužel. Třeba ti "chudáci" lékárníci, aby mohli mít ještě větší vily a lepší auta...
 MSteflova 


Re: útraty za doktory - placený pobyt v nemocnici 

(12.5.2008 9:02:00)
Henrietko, mně osobně se reforma zdravotnictví v té formě, v jaké probíhá, také nelíbí.
Ovšem zdá se mi, že stále dost lidí netuší, co je to slovo "pojištění". Pojišťujeme se proto, abychom byli schopni uhradit případné drahé a komplikované zákroky, jako například transplantaci srdce, operaci slinivky, dlouhodobé léčby nádorů a jiných zákeřných záležitostí. I kdybychom sečetli, kolik jsme za svůj život na pojištění zaplatili, stále bychom nebyli schopni to v celé míře "zatáhnout". Proto pojištění. To, že si zaplatíme poplatek za recept či 30Kč za návštěvu specialisty je věc jiná - i když stále levná v porovnání s ostatními službami.
Nikdo neremcá, že si platí povinné ručení za auto a přitom rve během roku do auta minimálně tisíce za základní údržbu. Tedy ještě jsem neslyšela, že by někdo řekl - proč si musím platit výměnu oleje, když za povinné ručení vypláznu tolik a tolik(?).
Všichni tvrdí - zdraví je to nejdůležitější. Ovšem platit za to odmítáme, na rozdíl od čínského zboží na tržnicích, dovolených a jiných záležitostí, které většinou nepotřebujeme.
Osobně jsem pro, aby se zrušily poplatky za malé děti a upravily pro těžce nemocné, kteří si léčbu skutečně dovolit nemohou.
 Repulsion 


Souhlas s Lassie 

(12.5.2008 9:51:00)
Navíc v ústavě stojí toto:

"Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon,"

Což je fikaná formulace, která člověku nezaručuje v podstatě nic.

Už když jsem se ve špitále povaloval se zlomeninou, tak jsem se podivoval nad tím, že se tam za jídlo nic neplatí. Přitom člověk by jedl i doma, tudíž tohle byly peníze, které letěly celé ty roky oknem. Ovšem podle toho to "jídlo" vypadalo. Kolikrát to bylo naprosto nepoživatelné a já to nechával být (takže dvojnásob vyhozené peníze) a chodil si něco koupit do kantýny.

Ovšem že ti lidi, co to všechno připravují, jsou banda kreténů, co pokazí, na co sáhnou, to je druhá věc.

A další věc je uvedení zákonů a předpisů do praxe, kde nastupují další kreténi...

Třeba platby za jídlo ve špitále - OK, jak už jsem řekl, jsem všemi deseti pro - ale v tom případě si chci vybrat alespoň ze tří jídel a požaduji odpovídající kvalitu (cena může odpovídat té kvalitě a výběru).

Nebo jedna kamarádka byla nedávno v nemocnici, a při odchodu po ni chtěli poplatek za televizi na pokoji, přestože si žádnou televizi neobjednala a nikdo se jí neptal, jestli ji chce, nikdo ji neupozornil, že to bude muset platit.

Tahle poslední - praktická část - ovšem už hodně záleží na nás, pacientech. Přinesou nedobré jídlo - sorry, ale to nežeru. A nehodlám to platit. Přineste mi něco poživatelného. Platit televizi? Ale o ničem takovém nebyla řeč. Ta televize mě tam celou dobu lezla šíleně na nervy, protože spolupacienti chtěli čučet furt jenom na Novu, kterou nesnáším... atd...
 katka+katka 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(7.5.2008 7:12:26)
já to tak jednoduše nevidím. Nejdřív jsem si myslela, že platit by neměli ti, kteří patří do skupin nevýdělečně činných - důchodci, děti. Jenže jak tu někdo zmiňoval důchodci se chodí k lékaři "vykecat", aby si zpestřili denní program a stejně tak studenti pro razítko, aby se vyhnuli písemce. Takže teď už to vidím spíš tak, že platit by se nemělo za malé děti do určitého věku (než z nich prostě budou grázlící, kteří chodí za školu:-) - a to jsem nebyla jiná:-)
 monika-h 


Re: Kapánek přehnané! 

(7.5.2008 7:58:04)
To,že si jdou důchodci popovídat je někdy terapie přece psychologie je taky důležitá,ale i tak důchodci jsou všichni většinou závislý na lécích na srdce apod...Za celý život se tak naplatily všech dávek,že jim to za zlé nemám.A jak všichni argumentují,že lékaři psaly zbytečně léky,tak na druhou stranu to byly oni kdo je psal,když věděly ,že je to zbytečné tak je neměly předepisovat.
 monika-h 


Re: Kapánek přehnané! 

(7.5.2008 7:52:56)
A proč by měl vůbec někdo u doktora platit.Já mám dítě s narušenou imunitou a nechápu proč musím platit každou kontrolu.Úplná kravina je ,že těhotná neplatí vůbec-není to nemoc a těhotná je dobrovolně,ale když se jí narodí dítě už v sedmém měsíci a má za něj platit pobyt v nemocnici ,tak to je teda síla.Lékař je povolání,jako každé jiné a studie si taky neplatí,představte si ,že půjdete pro chleba pekaři dáte 30.kč za to ,že přišel do práce a upekl chleba a dalších 30.kč zaplatíte na prodejně za výdej chleba +cena,je to stejné.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(7.5.2008 12:14:19)
Já myslela, že za chronicky nemocné děti se regulační poplatek neplatí.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Kapánek přehnané! 

(7.5.2008 8:46:29)
Snow White,
u duchodcu to chapes a u deti ne?
Co treba duvod, ze dite je nevydelecne cinne...
duchodce prece jen pobira ten duchod (mimochodem tak strasne nizky zase neni)
dite nepobira nic
staci Ti to jako duvod?
 SnowWhite 


Re: Kapánek přehnané! 

(12.5.2008 22:02:13)
Nikoliv. Za dítě jsi odpovědná ty jako rodič, tak proč bys tu odpovědnost neměla nést do důsledků? Příspěvky jako porodné, rodičovský atd. přece též přijímáš, ne? Proč se tak strašně bráníte platit za své děti? Proč by péči měly dostávat zdarma???? Třicet korun je prd, nemyslíte?
 zipík 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(8.5.2008 10:01:54)
A jaký je vlastně účel plateb u lékaře?
Aby lidé chodili k lékaři jen když jsou nemocní a ne když chteji simulovat? Myslím že právě toto u malých dětí nehrozí. Nemám nic proti poplatku 30kč, ale například u dětí do 6 let nemá smysl(i v rámci pomoci rodičům s malými dětmi).
 Hana 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(21.1.2010 9:55:16)
Protože děti si nevidělávají žádné peníze.Ano,zodpovídáme za ně sami,ale pokud jsem na mateřské nebo rodičovské,jak mám zároveň chodit i do práce a zároveň se starat o dítě?Ano,mám na vybranou,buď mi bude dítě hlídat a starat se o něj cizí člověk,abych mohla pokrýt základní potřeby nebo být závyslá aspoň chvíli na státu a o dítě se postarat sama.Možná namítnete,že si ho teda nemáme dělat,jako spousta jiných chytrých lidí,ale když si to tak řekne minimálně polovina těch stejně smýšlejících,jako já,tak lidstvo pomalu vymře.Že jsem si na něj měla našetřit?Z čeho?Vždy,když vám v práci přidajou nějakou korunu na víc,tak vám zároveň stát zvýší nějaké výdaje.A pokud normálně neberete aspoň 16000,tak opravdu nemáte z čeho našetřit.Takže děti min.do15let by neměli platit nic!!!!
 Marci  
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(7.5.2008 21:56:31)
A kam chodíš k doktorovi ty?
Já za recepty platím vždy.
Teď mám alergii na obličeji - takže jsem za jediný den nechala za 4 položky na reptech v lékárně 120 kaček + 360 doplatek za léky ..............
 Tvoje horší já 


Re: Kapánek přehnané! 

(8.5.2008 19:20:30)
Než se začalo u lékaře platit, byly děti dlouho zdravé.
Ale potom, jako schválně, se všecko sesypalo a za návštěvy lékaře a za recepty už jsme vydali pěknou částku.

A nejhorší bylo, když moje babička, už bohužel nebožka, musela na lékařské konzilium, a každý z těch čtyř doktorů od ní chtěl těch třicet korun - zaplatila tedy smrtelně nemocná důchodkyně sto dvacet korun!

Jinak - je pravda, že částečně ubylo pacientů v čekárnách.
 elenka 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(27.5.2008 10:15:37)
vůbec to není přehnaný, je to naprostá pravda co autorka píše.

Zlatí komunisti, sociální jistoty, stejné nízké ceny, kvalitní zboží , a ne jako dnes zmetky v pěkných obalech, ovoce a zelenina nahnilá že se člověku do toho zaboří ruce , když to přebírá.......dalo by se psát na celé stránky
 Líza 


Re: Kapánek přehnané! 

(27.5.2008 10:21:09)
Elenko, kolik je ti let? Za komoušů nebylo do čeho ty ruce zabořit, pokud jsi neměla známého zelináře, kterej ti nechal banány pod pultem.
A na kvalitní zboží jsi taky mohla zapomenout, džíny byly luxus, který vozili lidi ze západu nebo ho kupovali v Tuzexu, kdo nemoh ani jedno, chodil v tesilkách.
Kdo pamatuje kazety značky Emgeton, kazeťáky Tesla... nemůže takovou ptákovinu vypustit z pusy.
Jenže ono je těžký se koukat na plný krámy věcí a na reklamy v televizi když si to hamty hamty nemůžeme všechno koupit.
 10.5Libik12 


Re: Kapánek přehnané! 

(27.5.2008 10:22:44)
Ty jsi provokatér, že jo.

Kromě toho, že komunisti vraždili vlastní lidi, což je ti zřejmě fuk, tak si dovoluji upozornit, že totálně zdevastovali ekonomiku a na trhu nebylo nic, zkrátka NIC.

Máme pěkné 55. výročí měnové reformy např., vygoogli si to, nemám čas sem dávat fakta.
 elenka 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(27.5.2008 10:30:05)
když tak drancovali republiku, jaktože končili bez dluhů a dnešní kapitalističtí odborníci maj dluhy zasahující do miliard?
Mě stačili ty tuny jahod, jablek, zelí, švestek, meruněk, broskví, třešní, a dalšího místního ovoce , kterého bylo všude za pakatel dostatek a na nahnilé drahé banány jim dneska kašlu.
Ale člověk měl jistotu práce, sociální jistoty, nemusel se bát jít po ulici že ho nějaký ukrajinec znásilní nebo že si sedne na injekční stříkačku a chytne aids od feťáka, nechodil kolem rohů plných smradlavých bezdomovců, kterých dnes přibejvá a lidí na hranicí sociálního minima, protože v kapitalismu se má dobře jen 10% hajzlíků podvodníků a zlodějů co nevědí co s penězma a zbytek je rád že je rád.
I na ty zahraniční dovolený lidi přestávaj jezdit dle statistik, protože na to nemaj peníze ani náladu, vždyť čtyřčlennou rodinu to vyjde na 40 000, tak na co nám to je , že můžem jezdit?
 elenka 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(27.5.2008 10:33:37)
a je mi 38 jestli na tom tak záleží, takže žádná senilní nostalgická starší osůbka ani žádný mladý naivní mladíček, který si myslí že na něho čekaj všude s otevřenou nárůčí
 Líza 


Re: Kapánek přehnané! 

(27.5.2008 10:36:04)
Elenko, neskončili bez dluhů, a to nemluvím o tom, že jejich hospodářskej výsledek byl přelakovanej nedobytnejma pohledávkama, který jsme měli v tzv rozvojových zemích.
Mám se dobře a přitom nepatřím do deseti procent nejbohatších.
Elenko, ty si jdi potřást ploutví s heidi, v té nenávisti a zapšklosti si budete rozumět (btw za komoušů nikdy nejezdilo na zahraniční dovolené tolik lidí jako teď).
 Zufi. 


Re: Kapánek přehnané! 

(27.5.2008 12:03:47)
Že to nemyslíš vážně?
 čiřikaví a Jakub 9.10.06 


Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 10:45:14)
souhlasim s Katkou - bydlim v polsku a prala bych vam aspon na mesic zazit jejich socialni politiku. Materska 3 mesice a konec, socialni sit zadna.
Zato ale maji privatni lekare, sice platime ale vzdy vime za co a mame moznost si vse vybrat, je s nami vse konzultovano. To ze tu neni socialni sit nuti lidi se o sebe postarat a brat jakoukoli praci - hlavne vsichni pracuji.
A ze si polepsila horni 1/3. to je asi pravda ( nezkoumala jsem to) ,ale uz autorka nevidi, ze lide s vyssimi prijmy plati nesrovnatelne vyssi nejen dane, ale i zdravotni poj. A vetsinou tihle lide proste nebyvaji nemocni, protoze se jim to za A. nevyplati B. dbaji o svoje zdravi

Takze mi z platu mesicne odchazelo pres 15 tis. na zdravotni poj. ale 7 let jsem nebyla u lekare. Ted dostavam materskou, takze se mi to castecne vraci, ale i diky memu poj. maji jini lide bezplatnou peci.

Nekdy by bylo dobre zamyslet se nad CELÝM SYSTÉMEM a nejen nad tim co primo ovlivni vas zivot...
 štěpánka 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 12:55:12)
Omyl, bohatí neplatí zase tak moc více, protože zdravotní i sociální mají svůj strop, nad který se nejde. Výsledek je, že bohatí neplatí x% z příjmu, ale nad určitou výši výplaty mají všichni stejnou částku.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 14:02:47)
Ta částka je cca 1 mil. Kč ročně, takže ti, kdo mají "nadprůměrné příjmy" pořád zaplatí o dost více, než ti, co je mají "průměrné" či "podprůměrné". Přičemž státem hrazenou zdravotní péči dostanou všichni úplně stejnou, nemocenské dávky zase mají svůj strop.
 JiBi* 


Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 14:39:59)
čiřikaví... teď jsem se neubránila úsměvu nad bodem B/. Až 15-tihodinová pracovní doba mnoha občanů z horní 1/3 je "dbaní o své zdraví?"

Mě tedy nejvíce vadí poplatky u dětí do 15 let, protože tyto děti nejsou schopny na rozdíl od dospělých, včetně důchodců, posoudit svůj zdravotní stav a pokud rodina nemá peněz nazbyt, pak v případech "pro jistotu s nim zajdu" matka s dítětem k lékaři raději nejde, než aby platila 30 Kč. A může být zaděláno na pořádný problém.
Chápu, že je zde snaha snížit spotřebu léků, ale 30 Kč za položku na receptu se mi zdá neúměrně moc. Moje dítě třeba při zánětu průdušek má na receptu 3 položky, což je 90 Kč jen za poplatek.... Při zánětu očí jsem pro dvouleté dítě platila 2x30 Kč u lékaře, oční dr. nás ještě poslal k dětské, tj.+30, plus 2x30 za kapky a mast a dalších 200 za léky samotné, tj. 350 Kč...;((
 Heidi 


Pro autorku 

(7.5.2008 22:08:29)
Mozilo, to je zajímavé že ti vyšel takový článek na hlavní straně. Teprve teď jsem to četla, včera jsem reagovala jen na nějaký příspěvek. To mě fakt překvapilo. Chodíš taky na diskuse? Nikdy jsem tě tam neviděla. Jinak proč se dělají taková opatření to je na delší povídání, jedním z důvodů je privatizace zdravotnictví, jestli chceš přečti si článek Jak ovládnout 220 miliard.
http://www.pacienti.cz/jak_ovladnout_200_mld-2008-zprava.htm
 Luca 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 23:29:13)
V zahraničí je sice krátká mateřská, ale pokud pracuješ, plat je vyšší, takže není problém zaplatit chůvu, což u nás nehrozí.
 čiřikaví a Jakub 9.10.06 


Re: Kapánek přehnané! 

(7.5.2008 8:09:10)
chuvy jsou drahe vsude !! a ja konkretne mluvim o Polsku, ktere je na tom ( krome Waršavy) hur nez Cesko.
tady se mamky vraci do prace a nastupuji babicky, nebo manzele bez prace, nebo jesle ( o tech toho ale vim nejmin)
Ja sama mam chuvu a platim ji tolik co holky v Praze - kolem 100 na hodinu. A to je tu bezna taxa - spis ta nizsi. A neni to tim ze jsme cesi, plati to same i polaci. Sluzby jsou drahe vsude.
 Luca 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(9.5.2008 23:18:22)
No o polsku fakt nevím jak to tam je. odkud jste? Jsem z Ostravy, chůvu za 100 na hoďku by se tady vyplatilo jen hrstce lidí, jak tak počítám, vydělala bych akorát na tu chůvu a to kdo ví jestli. Mám VŠ, pracuju v oboru, tak si nemyslím, že bych na tom finančně byla nějak tragicky.
 Blanka 


Re: Kapánek přehnané! 

(10.5.2008 10:29:48)
Ahoj,docela se divím, kolik lidí (maminek) se zabývá tím, jak a za kolik sehnat chůvu. Já jsem šla dobrovolně do mateřství s tím, že se chci svému dítěti věnovat plně a co možná nejdéle.Při představě, že bych své dvouleté dítě měla svěřit někomu na celých osm hodin denně, večer ho pak akorát nakrmit a dát spát, mi nepřipadá ideální. Pravda je, že vyšší finanční příspěvek bych taky uvítala, ale mám to štěstí, že manžel nás (alespoň zatím)docela slušně uživí. Rozhodně nestrádám a je mi líto rodičů, kteří své děti musejí "opouštět" tak brzy.
 Markéta, syn 6 l.  
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(7.5.2008 9:49:43)
Luco, stejně jako v Čechách, i v zahraničí pro někoho je a pro někoho není problém chůvu zaplatit. V řadě zahraničních zemí jsou oproti Česku nepředstavitelně drahé školky a jesle, ty jsou tady finančně dostupné opravdu skoro každému. Jiná věc je jejich dostupnost faktická, v pražské části, kde bydlím, jsou jesle jediné a nedávno jsem četla, že Ministerstvo zdravotnictví už jesle nechce opečovávat a překvapivě ani žádné jiné ministerstvo. Pevně doufám, že jesle vydrží, opravdu by se mi tak za dva roky hodily.
 Monika 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(11.5.2008 18:58:22)
Koukam zes to nepochopila
Pokud je mezi detmi vekovy rozdil vetsi 2let nemuzes si vybirat jestli po 2letech materske pujdes do prace nebo ne automaticky zustavas 4roky vim to jiste bohuzel se to tyka me ale mam nadeji za se to zmeni pomalu kazdym rokem delaji zmeny tak snad ......
 Sylvie 


Re: Kapánek přehnané! 

(11.5.2008 19:10:56)
MOniko, mám pocit, žes to nepochopila ty - jednak tě stát nenutí zůstávat doma, pokud nechceš. Klidně můžeš jít pracovat. Pokud ovšem nesplníš podmínky péče o dítě, přijdeš o rodičovský příspěvek. Ovšem to bys přišla i loni, předloni, předpředloni... to prostě není žádná novinka.

Jinak na PPM věkový rozdíl mezi dětmi nehraje žádnou roli, důležitá je účast na nemocenském pojištění a ta se k věku dítěte nijak neváže.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Kapánek přehnané! 

(6.5.2008 10:00:20)
Autorko, tak sis pobrečela, a teď jdi zase máknout, ať nemusíš viset na krku nám daňovým poplatníkům.

Nadsázka, ale mírná. Fakt si nemyslím, že bychom se tu měli tak špatně.
 Iveta 
  • 

Kopřivka z kopřivy 

(11.5.2008 10:55:44)
Kopřivo, čti pořádně. Víš, co to je DPH?
Autorka i její děti jsou daňovými poplatníky stejně jako ty.
 Lenka 
  • 

Re: Kapánek přehnané! 

(11.5.2008 20:03:27)
Držet hubu a krok je česká specialita.
Byli jsme dobře vycepovaní komunisty a jaksi nám nedošlo, že v západních demokraciích občan hubu a krok nedrží. Přinejmenším se ozve, i když se to ne vždycky zdaří. Taky proto si tam ani politici nedovolí to, co tady.
Ano, Čecháčkovi musí jít o život, nebo aspon o prázdný žaludek, aby se teprve ozval. Do té doby nechává spoustu věcí ve státě jít od deseti k pěti.
 Ajtakrajta 
  • 

mateřská 

(6.5.2008 8:40:11)
Vyjadřujme se přesně, autorka mluví o rodičovské (což je rozdíl).
A stačilo by se myslím popídit po informacích, a sice pokud manžel je zaměstnán, zaměstnavatel odvádí příslušné dávky a manžel by měl teoreticky nárok na mateřskou, může nechat rodičovský příspěvek napsat na sebe ve tříleté variantě (čili těch 7 a něco tisíc), potom se to klidně může převést na autorku, už beze změny "tarifu". Takže v tomto skutečně problém nevidím.
 MM, 2 kluci 
  • 

Přesně tak, Ajtakrajto... 

(6.5.2008 10:28:42)
... - my jsme to s tím "rodičákem" taky tak udělali a v zákoně ta možnost je schválně zakomponovaná.

Chtělo by to trošku se informovat, než člověk začne psát článek.

Jinak sice vidím také řadu věcí ve společnosti kriticky, ale je na každém z nás, aby popřemýšlel v čem je i jeho zodpovědnost (ne jen při volbách!) - co s tím dělat, jak se k tomu postavit, kde se případně angažovat. PRostě ne jenom reptat v hospodě či na webu...
 Iris 
  • 

??? 

(6.5.2008 22:41:54)

To jako, že manžel začne pobírat rodičovský připěvek a manželka ukončí rodičovskou dovolenou, do práce nenastoupí. Tedy přijde o místo a pak se může rodičovský příspěvek převést zpět na maželku? Nebo jsem mimo? Nebo jde jen o to, aby manžel pracoval?
 Sylvie 


Re: ??? 

(6.5.2008 23:27:00)
Proč by měla matka dítěte ukončit rodičovskou dovolenou? Ta přeci nijak nesouvisí s rodičovským příspěvkem

Prostě matka dítěte na úřadu odhlásí, že přestává pobírat rodičovský příspěvek. Otec dítěte naopak čerpání rodičovského příspěvku přihlásí na sebe a provede volbu délky pobírání. Pak se rodičovský příspěvek může, ale nemusí, vrátit zpátky na matku dítěte, jednou provedená volba je neměnná.

Otec dítěte v zaměstnání volno čerpat nemusí.

Matka dítěte pokud je zaměstnaná a čerpá rodičovskou dovolenou, tak nic nemusí. Pokud zaměstnaná není, musí se na tu dobu, co bude rodičovský příspěvek čerpat otec dítěte, dojít na zdravotní pojišťovnu nahlásit jako osoba pojištěná státem z důvodu péče o alespoň jedno dítě do 7 let věku.
 Iris 
  • 

Re: ??? 

(7.5.2008 0:21:10)

Díky. Takže zřejmě jde jen o to, aby otec pracoval. Rodičovská dovolená matky a povinnost zaměstnavatele držet místo ženě na RD tím asi tedy není dotčena.
 Sylvie 


Re: ??? 

(7.5.2008 0:25:53)
Opravdu není. Rodičovská dovolená je název pro omluvenou absenci v zaměstnání z důvodu péče o dítě do maximálně tří let. Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory, která při splnění určitých podmínek náleží do max. do 2 - 3 - 4 - 7 let věku dítěte (dle konkrétní situace). Vzájemně to spolu nijak nesouvisí. Tedy můžu být na rodičovské dovolené a nemusím čerpat rodičovský příspěvek nebo naopak, můžu čerpat rodičovský příspěvek, i když nejsem na rodičovské dovolené.
 DianaKost 


Ano 

(6.5.2008 8:44:28)
Bohužel člověk je apatický nejen k politickému dění - potažmo ke svému životu, ale i vůči okolí vůbec - děje se nějaké bezpráví? RYchle pryč, budu dělat, že jsem to neviděl. Budu nadávat, zlobit se, kam ten svět spěje, ale třídit odpadky (aspoň) abych teda ten svět udělal lepší? Ne. Lidé jsou podlní, každý si hraje na svém písečku, a ostatní je nezajímá. Trochu jsem odběhla od tématu, ale to mě po přečtení článku napadlo. Děkuji.
 ALianan 


Kdo tě tak vytočil? 

(6.5.2008 8:46:17)
Poslední odstaveček je nejlepší:-DR, ale nevím jestli je k smíchu, nebo k pláči.
 Insula 


chápu 

(6.5.2008 8:50:12)
Chápu to rozčarování. Ale v pěstování zeleniny a ovoce jsi vlastně "IN". Jíte Bio a to je dnes moderní. :-)
 ...j.a.s... 


Prehnane 

(6.5.2008 9:03:04)
Sice už to tady padlo, ale též si myslím, že autorka přehání.
Holt v dnešní době je to třeba těžší a člověk se musí ohánět. Nic zadarmo nedostane.
Mateřství je normální věc, ale nelze za to chtít horentní sumy. Ačkoliv to asi autorka nechce... I když je to v Čr finančně podhodnoceno, pořád se zde máme dobře.
Např. ve Francii je mateřská 6 týdnů a pak dítě musí do jeslí, nebo lze být doma zcela zadarmo.
A během 4 let mateřské se dá řada věcí doučit, zlepšit, aby pak žena mohla získat třeba lepší místo + plat.
Tak jak si šetříme na důchod, si budeme brzy muset šetřit i na těhotenství a mateřství.
A těch 30 Kč. Ovšem péče se zdražuje a lidé to nevidí... Myslím, že 30 Kč beru důležitý i jako morální aspekt. Nebudou zbytečně chodit důchodci každý den k lékaři.
Děti by to ale platit nemusely. Každopádně pokud nemá autorka takový příjem s manželem, tak existuje řada sociálních dávek, nebo i nějaké úlevy.
Opravdu je 30 Kč, tak moc? Když třeba mnohé věci ušetříte možností vypěstovat na zahrádce?
Pokud se nám něco stane, tak do nás zdravotnictví nacpe mnohem více než zaplatíme zbytek života těmi 30 Kč za návštěvu.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Prehnane 

(6.5.2008 9:56:59)
"Mateřství je normální věc, ale nelze za to chtít horentní sumy. Ačkoliv to asi autorka nechce... I když je to v Čr finančně podhodnoceno, pořád se zde máme dobře."

Jak FINANČNĚ PODHODNOCENO????????

Já furt nechápu, proč si někdo myslí, že pořízení potomků je důvodem, aby jim stát platil????
Rodičák mi připadá jako příjemná věc a bonus, protože povinnost zabezpečit svoji rodinu mám přece vždycky já a můj partner. Když mi dá někdo něco navíc, tak je to bezva, ne?
 Tera+4  
  • 

Re: Prehnane 

(6.5.2008 12:05:21)
"Rodičák mi připadá jako příjemná věc a bonus..", souhlasím, to je sice pravda, ale dost mi vadí, jak vládní představitelé žvaní, že podporují porodnost a mladé rodiny s dětmi. TO TEDA DOCELA JISTĚ KECAJÍ JAKO KECALI KOMUNISTI. A vím, o čem mluvím, ještě si to pamatuju, je mi 38let. Co mě na nich s...o nejvíc byly právě ty kecy, jak o nás=lid pečují. To po nich bohužel podědila i každá postkomunistická česká vláda. Nevadí mi, že se musím starat, jsem ráda, že zodpovědnost za mou rodinu leží na mně a manželovi, ale poslouchat k tomu populistický žvásty mě vytáčí.
A taky musím napsat, že 700,- za kadeřnici si taky nemůžu dovolit, a to nejsem uživatelka sociální sítě. Jsme středostavovská rodina a souhlasím s autorkou, že standard této sociální skupiny u nás a v "západních" zemích se dost výrazně liší. Samozřejmě se dost liší i od nás na "východ", ale s tím nic nenaděláme. Co si západ vytvářel od konce války - 65let, to nemůžem chtít mít hotové za 20let.
 Betina 


máme se hrozně? 

(6.5.2008 9:07:48)
nechci článek radši moc komentovat, ale jen tak pro osvěžení
paměti - všimli jste si, před jakýmkoli svátkem těch narvaných
vozíků v supermarketech? při jakýchkoli akcích nebo evtl. slevách těch davů - a to včetně důchodců - co pádí utrhnout svůj díl kořisti? tu televizka, tu mikrovlnka
to se teda máme mizerně co, no jo no holt zlatý komunisti, všecko zadara
viděla autorka někdy fotky dětí, které opravdu umírají hlady nebo žízní ? v místech, kde lidský život neznamená vůbec nic,
a to všechno pochází z lidské "nenažranosti" a chtivosti, nadřazenosti a touhy po moci - to mějme na paměti než si začnem stěžovat, jak se máme bídně
hezký denR^
 Róza 
  • 

a co pro změnu dělá autorka 

(6.5.2008 9:07:54)
Juj, to je ale jednostranně viděný článek.
No a jak se proti tomu tedy ozývá autorka? Píše na rodinu. Tak to fakt pomůže :-))).
 ...j.a.s... 


Re: a co pro změnu dělá autorka 

(6.5.2008 9:17:28)
Sedí doma a čeká, že dostane haldu peněz, protože je na mateřské.
Bohužel i kdyby stát chtěl, tak těžko dá za mateřství dobré sumy. Jednak na to není a za druhé by toho pak některé ženy hodně zneužívaly.
Prostě nemyslet na to, že nám má někdo něco jen tak dát.
Dítě je svobodná volba... Též dům, auto. Na vše si musíme vydělat především my sami.
Navíc v dnešní době může jít i muž na rodičovskou, pokud by žena měla větší plat.
Jistě autorka ušetří hodně zahradou. Např. je hodně lidí, co žijí ve velkých městech, kde stěží dosáhnou na domek nebo nějakou zahradou a vše si musí jít koupit.
A ne všichni i ve městěch jsou bohatí, jak si autorka myslí.
 Tizi 
  • 

souhlasím s autorkou 

(6.5.2008 9:48:15)
Přestože jak někteří podotkli v jiných zemích jsou na tom ještě hůř, souhlasím s autorkou, že tyto změny jsou pro nás maminky změny k horšímu. Já budu dělat to, že už nebudu volit stranu, která je prosadila.
 parishilton 


Re: Tizi,a jaké změny pro maminky k lepšímu by jsi zavedla ty? 

(6.5.2008 12:54:56)
Např.kromě možnosti částečných úvazků,které jsou zde velmi ojedinělé.
 Tizi 
  • 

Re: Tizi,a jaké změny pro maminky k lepšímu by jsi zavedla ty? 

(7.5.2008 7:22:56)
Zrušila bych poplatky u lékářů a snížila spotřební daně na potraviny a elektřinu. Pro maminky speciálně bych rozšiřovala kapacitu školek, kterých je v mnoha regionech nedostatek a maminky ani nemají šanci hledat práci, protože dítě jednoduše neumístí. Kromě podpory částečného úvazku bych uvítala podporu pružné pracovní doby a možnosti práce z domu, i když toto je samozřejmě věcí jednotlivých firem.


 Tizi 
  • 

Re: Tizi,a jaké změny pro maminky k lepšímu by jsi zavedla ty? 

(7.5.2008 7:29:55)
A ještě kde na to vezmem: peníze jsou, ale tečou nesprávným směrem viz stamilionové daňové úniky z kauzy topných olejů nebo deset miliard, které platí stát (tedy my) za Železného bývalým akcionářům Novy - to jsou enormní sumy, které měly jít někde úplně jinde. Uzákonila bych hmotnou zodpovědnost poslanců za špatné zákony, zpřísnila kontrolu veřejných zakázek a zvýšila antikorupční postihy. Nepotřebujeme nové poplatky ani vyšší spotřební daně, ale lepší vymahatelnost práva.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: Tizi,a jaké změny pro maminky k lepšímu by jsi zavedla ty? 

(7.5.2008 9:54:38)
Tizi, z potravin a elektřiny se neplatí spotřební daň.
 Jana 
  • 

zírám 

(6.5.2008 9:42:45)
Já s autorkou naprosto souhlasím. Kritikům bych ráda připomněla, že rodiny s dětmi jsou fakt chudáci, protože na současném systému nejvíc vydělají bezdětní jednotlivci, kteří neinvestují do dětí a mohou si vesele spořit na důchod. Zatímco rodiny s dětmi platí výdaje za děti v první polovině svého aktivního věku a v té druhé se snaží něco "vyškrábat" na penzijní spoření. A platby u lékaře se mi taky nelíbí, protože si myslím (při úpohledu na mou pásku), že sumy na soc. a zdrav. pojištění platím snad dost vysoké. Nedávno mi přišel super mail, kde se nějaký pán snaží "odhlásit" některé služby státu, které jsou mu k ničemu. Po mé nedávné zkušenosti se zdejší městskou policií, bych se k němu s radostí přidala. Když už (neochotně) přijedou, tak se člověk dozví, že stejně nemohou nic dělat (resp. mohou, ale až když se stane úraz nebo tam je mrtvola).
Podpora rodin je směšná fráze - např. sehnat si slušné vlastní bydlení znamená zadlužit se min. na třicet a ž čtyřicet let + výdaje na vzdělání a zabezpečení dětí + spoření na důchod a vychází mi z toho, že jsem vlastně na úrovni nějakého novodobého ekonomického otroka. Asi je chyba, že se nechovám jako obyvatelé těch zmiňovaných chudých zemí, kteří rodí mraky dětí, ale neposkytnou jim ani základní zabezpečení, natož vzdělání. Mít u nás dvě děti už je skoro luxus. Proto třeba nechápu kamarádku, která jich má vesele šest, je nezaměstnaná a dětem nemůže pomalu koupit ani zmrzlinu, aniž by jí to nezruinovalo. Jak chce později ufinancovat jejich vzdělání ?? Jo, pravda, není tu hladomor - ale proboha snad žijeme ve 21.století !! Navíc promiňte, ale argumentovat zeměmi třetího světa mi přijde "blbé" - jo, je tam hodně lidí v mizerné situaci, ale proč ? Mj. proto, že jejich vlády jsou obvykle diktátorské vojenské režimy. Navíc některé snahy přivést tyto lidi k soběstačnosti ztroskotávají na jejich mentalitě. Např. byl pokus motivovat chudé nezaměstnané, aby se osamostanili : dostali pole a osivo s tím, že si mohli poté, vybrat bonus (tehdy myslím dostávali rádio nebo tak něco). No, první rok to fungovalo a druhý rok se na políčka všichni vykašlali (navzdory dotaci)neb už přece to vysněné rádio mají, tak co. Koneckonců dostanou přece humanitární potravinovou pomoc, tak nač se snažit a pracovat, že. Takže já jsem v tomhle směru trochu skeptik. A vysoká porodnost je mj. taky o mentalitě - v některých oblastech rozdávali humanitární pracovníci tuny kondomů, ale oni je odmítli používat. Radši budou mít 10 - 15 dětí (pravda, tak půlka pak umře hlady a nemocemi).
 Mlada 


Re: zírám 

(6.5.2008 9:49:17)
Proč se mají lidé "třetího" světa tak bídně? No přeci proto, aby se to mizivé procento, mezi které patříme, mohlo mít dobře.:(
 Betina 


Re: zírám 

(6.5.2008 11:05:13)
tak tak, jana bude zřejmě z jiné planety, není součástí tohoto světa, z něhož nic nemůže existovat odděleně nezávisle na ostatním zbytku
 Vlaďka a Dáda 


3.svět 

(6.5.2008 12:41:11)
Proč se mají v zemích 3. světa tak bídně?"" Protože se rozmnožují jako králíci a žijou jak primitivové. Kdyby se humanitární pomoc vyspělých států a i politiky právě těch 3. zemí soustředili na podporu antikoncepce a osvěty ohledně sexu a Aids, nemusely by se vynakládat miliardy dolarů na hašení beztak neuhasitelného.Můžou si za to sami. Když má někdo Aids a udělá si s tím pět dětí, které jsou od narození osypané vředy, je to hrůza, ale mělo by se přemýšlet, jak tomu pro příště zabránit. To, že si Unicef tyhle dětičky se smutnýma očima dává na své propagační materiály je nechutný alibistický vydírání, útočící na lidi, kteří se vlastní pílí mají dobře! A vnucují jim pocit viny, za to, že se mají dobře, a zároveň povinnost přispívat na ty Africké chudáky, kteří přece takové štěstí nemají!
Kde to jsme?! Nejsem žádný Hitlerovec, těch lidí je mi líto, ale kdyby se nakažení izolovali, což bývala běýná praxe např. při moru, a sterilizovali se a podávala se jim antikoncepce, nemuseli bychom zatěžovat ovzduší emisemi navíc, z humanitárních letadel, která svrhávají pytle se semeny a jídlem na postižená území, protože je to stejně jako když plivne a nic to neřeší!Jen nás to může hřát, jak jsme úžasně sociálně citliví!:-©
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: 3.svět 

(6.5.2008 13:36:29)
Kromě separace nakažených a distribucí kondomů by pak už stačilo humanitárním pracovníkům vyřešit hlad, války, negramotnost a tak trošíčku přeorganizovat životní styl obyvatel třetího světa a je vyhráno! Ježíšmarjá!
 brzobohatka 


Re: 3.svět 

(6.5.2008 14:33:49)
Vlad´ko, neuvěřitelně překrucujete a zjednodušujete! Uvědomte si, že ti lidé za to nemohou, jsou součástí nastaveného systému, mají nedostatek informací, nemohou se svobodně rozhodovat...kdyby jste byla na jejich místě, taky byste se "množila jak králíci a žila jak primitiv".
 zuzkasim 


Vlaďko 

(6.5.2008 20:50:24)
Vlaďko, ty si myslíš, že se máš vlastní pílí dobře? Není to spíš tak, žes měla to štěstí a narodila ses někde jinde? Nebo si myslíš, že by ses měla dobře i v jakékoliv zemi 3. světa, protože prostě jsi pilná? Nejsem pro humanitární pomoc typu balíky jídla, ale např. vzdělání, očkování, podpora zaměstnanosti apod. můžou dlouhodobě něco změnit, ač to nebude hned. Ale chtěla bych tě v situaci těch, co se tam narodili vidět... Nemají to jednoduché a za spoustu věcí nemohou.
 monika-h 


Re: Vlaďko 

(7.5.2008 8:14:09)
Teď mě berte,že nechci urážet,ale cikáni /ne všichni jsou stejní/se nenarodily v africe a množí se ,jak králíci,kradou, makat nebudou a jenom poukazují ne to,že jsme rasisti a nemáme je rádi.Je to jenom v těch lidech.
 dassy 
  • 

Re: 3.svět 

(10.5.2008 21:28:32)
vladko tak tady bych si dovolila nesouhlasit ja jsem treba v africe nikdy nebyla nevim jestli ty, tak nevim jestli se maji spatne jejich vlastni vinnou ale o tech kondomech unicef a jim podobni jim ty kondomy nakoupili a rozdali ale oni je odmitaj pouzivat z nabozenskych duvodou Jsou verici a jejich vira(katolicka) jim zakazuje pouzivat ochranu. K tomu Aids asi nevis ze moznost prenosu infekce hiv z matky na plod je asi jen 15% ja osobne jsem darovala penize jiste spolecnosti, ktera prave pomaha seropozitivnim matkam v Africe, a prispiva k tomu aby se rodilo co nejmene seropozitivni deti ...
 jak 


Re: zírám 

(6.5.2008 11:05:16)
Ale Jano, no tak. penzijko jsem si platila i na MD, a budu zase. nejlepsi je veta, ze bezdetni si mohou dal sporit na duchod:))) Tak si na MD zvys kvalifikaci.
Ja po MD mela 5 nabidek na praci behem 2 tydnu, mam se lepe nez pred MD a dalsi MD budu dal pracovat, abych o to neprisla.
Ale tim, ze placu na rodine, toho hodne zmenim, ze :)))
 katka+katka 
  • 

Re: zírám 

(6.5.2008 11:15:42)
ano, jde o to něco dělat, ne jen sedět, čekat a naříkat. Já sama jsem se vzděláváním rozhodně neskončila v den promoce, ale chodím pravidelně na aj, udělala jsem si pár certifikátů z aj, počítačů, i v oblasti daní a pojišťovnictví. Kamarádka se vyučila kadeřnicí, následně si udělala kurz na vizážistku a specializuje se na svatby (na nevěsty) a před rokem si jen tak z hecu udělala ještě kurz na kosmetičku. Oproti tomu paní, se kterou občas vedeme společně děti do školky, stále naříká, jak se v 15 letech špatně rozhodla, když chtěla dělat cukrářku a je už asi 2 roky nezaměstnaná, protože se nechce vrátit k původní profesi. Za to chce dělat právě buď kosmetičku nebo masérku, a proč ne? Dala jsem jí kontakt na studio, kde si právě ta kamarádka udělala kurz kosmetiky, a paní jen odpověděla - když to by stálo peníze. Naproti tomu si s manželem každý rok půjčují peníze na dovolenou - to peníze nestojí? Prostě je potřeba pro svou situaci a její zlepšení něco udělat, ne čekat, že to někdo udělá za mě. Stejně tak mě udivuje, když mi někdo řekne - vy se máte, vy máte vlastní firmu. Jako kdyby to byla naprostá samozřejmost a já jí dostala už zavedenou naprosto zadarmo, bez jakékoli práce - odpovídám, že jsem proto taky něco musela udělat a stále dělám
 Bara 
  • 

Re: zírám - PRO katka+katka A Ajak 

(17.5.2008 16:32:27)
HOLKY, A KDO VAM HLIDAL DETI, kdyz jste byli na kurzech?? A KDO vAM TO VZDELANI PLATIL?? jA TOTIZ BYLA SKORO CELOU MATERSKOU JEN TECH 2600, AZ POSLEdnich par mesicu 3700... Jinak moje dite bylo taky dost nemocne, v noci bohuzel moc nespalo (a ja taky ne) a pritel pracuje i v sobotu do odpoledne, babicky hlidaji poskrovnu a deda muze jen nekdy ve vsedni den.. tak jak to delate??

 katka+katka 
  • 

Re: zírám - PRO katka+katka A Ajak 

(17.5.2008 18:52:18)
Dítě hlídaly kamarádky nebo paní z agentury. Kurzy jsem si platila sama - vždy jsem pracovala. Jde to, jen chtít
 Hryzalka, 2 myši 


Re: zírám 

(6.5.2008 11:05:20)
Jano, ale pokud jsem správně četla předcházející příspěvky, tak nebyla srovnávána ČR se zeměmi "třetího světa", ale např.s Německem, Polskem, USA a Belgií, kde rozhodně neznají ani tu dvouletou (neřku-li tříletou nebo čtyřletou) MD a rodičovské příspěvky po celou tak dlouhou dobu.
 ...j.a.s... 


Re: zírám 

(6.5.2008 11:38:01)
No jak už to tu bylo řečeno. Mateřství je svobodná volba. Jen proto, že jste se rozhodly mít děti vám stát sypat nebude.
Někde nesype vůbec... Myslím,že se zdaleka v Čr nemáme tak špatně, abychom na úkor uživení se nemohli mít děti.
A i zatím bezdětní mají co dělat, aby si vydělali na bydlení, když nebydlí na vesnici, ale v dražším velkoměstě. Prostě v dnešní době to už bez hypotéky skoro nejde.
Myslím, že pokud nemám dobrý plat, nepořídím si hned dvě děti za sebou a však se stát postará. Prostě nejdřív jedno, pak za čas další dítko. A mateřská neznamená jen to, že se budu starat jen o dítě, ale začnu se i připravovat na další práci poté.
Skvělým příkladem, jak tu některá psala, jak si rozšířila obzory a díky tomu měla po MD mnohlem lepší možnosti.
Pokud něco umíte a snažíte se, tak je pořád dost firem, co vám za to rádi zaplatí.
Chce to umět alespoň jeden jazyk, skvěle PC a vše jde.
Vzpomeňte si i na blbé americké filmy, kde sotva jak se dítě narodí, už mu zařizují spoření na vzdělání.
U nás zatím máme spoustu ZŠ a SŠ státních a kvalitních.
A takoví, co pořád remcají a o nic se nesnaží, budou remcat dál.
Co se dívám, tak na dovču nejezdí jen právnící a doktoři...
Znám rodinu, co přesně takhle hořekuje a pak přijdete k nim domů, sice žádný přepych, ale tu se najednou v kuchyni válí kuchyň. robot za 15 tis. tam vysavač za 20 tis. To si lidi kolikrát neuvědomují, že by jim stačil spotřebič za mnohem méně.
Pořád jen vidí, že nemají na dovču a na vše další.
 čiřikaví a Jakub 9.10.06 


Re: zírám 

(6.5.2008 11:54:01)
Jano - uz to tu nekdo napsal - DETI JSOU VASE VOLBA - vy jste se zodpovedne rozhodla je mit, takze je na vas, jak se o ne postarate. A pokud pro ne chcete dobry zivot - je zase jen a jen NA VAS co udelate. Cekat podporu od statu je neopodstatnene - ano, stat se o vas stara infrastrukturou a zakony, ale bydleni, jidlo a ostatni, to je vase rozhodnuti. Nekteri to delaji tak, ze nejdrive zabezpeci bydleni a dobrou praci a az pak maji deti, jini jdou do toho z druhe strany.
A ze si poridim dum s hypotekou - ano ale zase je to jen a jen MA VOLBA. Stejne jako vase kamaradka, ktera ma 6 deti a nemuze jim koupit ani zmrzlinu - i ona se tak ROZHODLA a ted resi dusledky sveho rozhodnuti.
Kazdy ma jine priority...
 Jarda T 


Re: zírám 

(8.5.2008 23:45:24)
Když se všichni rozhodneme nemít děti, nebude z čeho brát na naše důchody.
Když se rozhodneme mít 6 dětí, bude v budoucnosti na ně 6 daňových poplatníků, kteří ale prožijí dětství bez hmotného blahobytu jedináčků - to je druhá strana této zodpovědnosti.
Ani jedno řešení není moudré.
Já za největší problém vidím neschopnost naších politiků dát možnost lidem vidět věci z dlouhodobější perspektivy, ale vše se stále mění oběma směry (rozhazování i utahování opasků, které ovlivní především rodiny s více dětmi).
 Repulsion 


Re: zírám 

(8.5.2008 23:52:16)
Jarda: Ty počty nejsou tak úplně jednoznačné. Jak už psala Monty, ve případě dětí z opravdu slabých sociálních vrstev spíš hrozí, že tito lidi nepřinesou do státní kasy nic, ale právě naopak, budou z ní celý život jen brát. Protože genetika je svině a dva lidé s IQ 75 dost těžko zplodí génia. A jelikož nároky na kvalifikaci stoupají...

Celosvětově populace navíc stále prudce stoupá, takže je opravdu prozíravější pustit sem produktivní cizince než uměle podporovat porodnost neproduktivních lidí.

Tahle politika "podpory porodnosti" není nic jiného než maskovaný nacionalismus a rasismus...
 Lída,3 kluci a holka 


Re: zírám 

(6.5.2008 12:27:33)
Jano, nepřeháněj... vlastní bydlení v Praze jsme si pořídili, s hypotékou na 10 let, kterou jsme v polovině doby doplatili celou. A ne že bychom měli nějaké nadprůměrné příjmy...
 M+4 
  • 

Re: zírám 

(7.5.2008 11:55:00)
Lído, tleskám Ti:-))))
Asi také nemáte potřebu utrácet za drahé dovolené. My jezdíme po Čechách a vždy si krásně odpočineme. Bydlení (sice na vsi, ale to jsme chtěli) a rozumné auto jsme doplatili se dvěma dětmi. Další dvě děti už přišly do finanční pohody, ťuk, ťuk. Až budou studovat, tak předpokládáme, že nás nebudou tolik času potřebovat, tak budeme více pracovat. Přeji všem hodně energie a píle. M
 ajka 
  • 

Bod 4 ale i ty další... 

(6.5.2008 9:47:59)
Už mi to přijde skoro trapné tyhle řeči o tom, jak je malá "mateřská" (mimochodem rodičovská)....nejlepší by asi bylo brát 4 roky 10 000,- kč a bylo by ne, pak by každý mohl mít třeba 5 dětí po 4 letech..vyplatilo by se ani nejít do práce? a ty řeči o vysokých cenách zboží...přesně jak už tady někdo píše, když jdu do jakéhokoliv obchodu, tak se mi opravdu nezdá, že byl lidé zejména rodiny s dětmi trpěly hlady...ve plných vozících drahé oplatky a monte deserty atp. samozřejmě, že jsou rodiny, kde musí vyjít opravdu s málem, ale myslím, že hlady a nouzí trpí u nás opravdu málokdo..třeba jen na cigarety má drtivá většina rodin, co pobírá sociální příspěvky....a poplatky u doktora..samozřejmě jsou nepříjemné, pro hodně lidí to znamená vydat více peněz, zejména když je třeba mimčo po porodu měsíc v inkubárotu, věřím, že to ještě nějak doupraví vyhláškou...... ale je-li opravdu někdo nemocný (cukrovka, rakovina atd.) a platí hodně, tak po dosažení 5 000 přestává a když to někdo nedosáhne, tak 5 000 za rok se mi nezdá až tak moc, v jiných zemích platí daleko více a někde prostě ani k doktorova nemají , protože stát není schopen tuto službu zajistit...ještě jsem čekala na závěr článku větu: že za komunistů bylo lépe :)
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... 

(6.5.2008 9:56:20)
ajko,
myslím že je to marný boj :o)
Někteří lidé vidí jen to, že za komunistů bylo máslo za tři koruny a poštovní známka za 30 halířů a tím posuzují celý dnešní svět.
Člověk rychle zapomíná, realitu minulosti si idealizuje a co je svět světem tvrdí, jak se dnes máme špatně.

Tuhle jsem v tramvaji slyšela jednu paní si stěžovat na dnešní neutěšené poměry: "To je hrůza! Za všechno se dnes musí platit, to za nás, to bylo jinak. Vždyť už je to tady dneska tak hrozný jako za první republiky!" :o))
 katka+katka 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... 

(6.5.2008 10:04:24)
No, za komunistů sice bylo máslo za 3 Kč, ale taky hromada dalších nevýhod. Na gymnázium šli po škole jen ti, kteří měli "správně orientované" rodiče, to samé vysoká škola. Měla jsem ve třídě spolužáka (Einsteina, neuvěřitelně inteligentní kluk, hlavně přírodovědným směrem) a mohl se vyučit, protože rodiče si o režimu mysleli své a nebáli se to říct. Pamatuju i dobu, kdy babička zanadávala doma na nějakého politika a já byla náhodou u toho. Následovala dlouhá přednáška, že to nikde nikomu nikdy nesmím říct a pak taky výhrůžky, co se stane, když to řeknu. Dneska když mě ujede před Katkou fráze typu - ten paroubek to je debil - nic si z toho nedělám, klidně ať to řekne, ve školce, na keramice, u známých ... je mi to fuk. Stejně tak na střední školu bude dělat zkoušky, které pak máme právo vidět, a nebude se zkoumat, koho volí tatínek a koho volí maminka. Já radši dnes platím Ramu za 34 Kč:-)
 Tereza 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... 

(6.5.2008 10:37:11)
Pokud si kupujes ramu misto masla, tak te uprimne lituji
 katka+katka 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... 

(6.5.2008 12:14:00)
proč kupujeme buď Ramu nebo Floru. Výhoda je ta Katka si už nějakou dobu maže chleba sama nebo i mě a manželovi. S máslem si prostě nedokázala poradit - jak to bylo tuhé. Mě osobně sice víc chutná flora, ale Katka bere vždycky Ramu a já to nechávám na tom, kdo maže:-)
 JiBi* 


Re: Bod 4 ale i ty další... 

(6.5.2008 15:01:07)
Katko, já mám informaci - bohužel k tomu nemám žáden odkaz - že margaríny typu Rama byly původně používány jako krmivo pro velbloudy, ale ti po tom chcípali, tak to bylo mírně upraveno s tím, že "je to zdravé na srdce" a prodává se to lidem. Tak nevím, je-li to nějaký kec, ale fakt je, že x-krát jsem slyšela, jak jsou tyto margaríny nezdravé... z toho důvodu už sama kupuji jen máslo.

(A máslo stálo 10 Kčs/1.jak. a 8/Kčs/2.jak.):-)
 Irena 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(6.5.2008 12:07:49)
Ano, komunismus na autorku. Dostala by 600 kč mateřskou na dva roky, ha ha
 monika-h 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:26:04)
Hele ,ale víš kolik jsi si za těch 600.kč koupila?Víš,že botičky na dítě stály 10.kč a jsou to ty co dneska koupíš za 400.kč.Autorka ještě psala o hladu za komunistů není to pravda já jsem za komunistů vyrůstal a v životě jsem neměla hlad a to chci zdůraznit moji rodiče nebyly ve straně a můj strýc utekl do západního německa a nikdy se po mě nikdo nevozil,dostala jsem se na školu kam jsem chtěla,hlady jsme netrpěli ani omylem.Každý dnes říká,že dobré zboží bylo podpultovka to sice pravda,ale měl ho každý,všichni všechno měli.A navíc kolik z vás může říct,že dostal byt zadarmo od státu?kromě jistého druhu obyvatel co jsou diskriminováni:-Důdajně!
 katka+katka 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:35:06)
taky mě to nadzvedlo, ale já se dneska ovládla:-)
 Kleo 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(8.5.2008 16:41:00)
Částečně souhlasím s bytovou politikou oné doby. Dnes si svobodná koupíš družstevní byt, pak příjdeš o práci a nemáš na utáhnutí bytu a hypotéky, tak byt prodáš. Ale už tím, že jsi vlastnila byt,nemáš nárok ani na soc. gars. od města.
 kaMyš 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:49:06)
Milado, jsi dneska pěkně rozjetá :-D
Ale chápu to a pro jistotu tuhle diskusi nečtu... (jen jsem si všimla tvého příspěvku v Komentářích ke článku a zaujal mě)

 Sylvie 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:53:18)
Kamyš, tričko dobrý :-D
 kaMyš 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:56:53)
Pokud by někdo chtěl vyjadřovat svůj světonázor, může se inspirovat i tady (nejsou tada všechna dílka až tak zdařilá, ale spousta dobrého se tam najde: DEKOMUNIZACE
 Karavela 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:57:51)
Milado, klid, autorka přeci neuvádí, na jakou školu se dostala:- )

A mimoto si myslim, že si dělá srandu, za komoušů nejspíš tahala kačera :- )
 Beezi,V+J 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:59:40)
Kamyš, :-D:-D:-D:-DR^R^.
 kaMyš 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 9:01:31)
Tohle je dobrá křížovka pro ty mladší, co si tolik nepamatujou (a starším nevěřej):
 kaMyš 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 9:11:18)
Milado R^R^R^ Tak tos mě dostala :-D:-D:-D
 katka+katka 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:34:14)
nezlob se na mě, ale jestli tvůj strýc utekl do záp.Německa a nikdo se na tobě nevozil, tak to jsi měla OBROVSKÉ ŠTĚSTÍ!!!!!!!!Ve svém okolí jsem měla děti rodičů, kteří udělali daleko míň než tvůj strýc a o gymnáziu (potažmo o vysoké) si mohly nechat zdát. Moji rodiče nebyli ve straně, ale babička ano. A nebojím se dneska říct, že asi zrovna to nám umožnilo žít normálně (prostě aspoň někdo z rodiny se angažoval:-) Naši tehdy říkali, že prostě jen máme štěstí, ale to byl jen dost naivní názor. A že si mohla jít na školu, na kterou si chtěla - gratuluju!!! Sama pamatuju, jak jsem byla překvapená, když se se mnou na gympl dostali lidi, kteří zvládli z matiky jen jednodušší rovnici o jedné neznámé, pokud šlo o češtinu zvládli sotva vyjmenovaná slova, a zcela překvapivě zkoušky prý udělali. Nemusím doufám podotýkat, že jejich rodiče byli ve straně a vidět písemné zkoušky zpětně nikdo nemohl
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(7.5.2008 8:37:41)
to si delas ted prdel, vid?
tohle prece nemuzes myslet vazne?!
 ZuziP 


Re: Bod 4 ale i ty další... - komunismus na autorku 

(10.5.2008 3:43:53)
Moniko, ano... za komunistov sa rozdavalo ostosest zadarmo a preto ekonomika tych krajin dopadla tak ako dopadla. Ale hlavne, ze bolo zadara, ze?
 Jíťa 
  • 

Re: Bod 4 ale i ty další... 

(6.5.2008 15:52:05)
Nebuď troškař - po 2 dětech může být 10 tis. životní minimum. Já bych uzákonila rodičák ve výši průměrného platu... To by se to rodilo!
 Lara, syn 15měsíců 
  • 

Osobni financni situace je, narozdil od jinych problemu, resitelna 

(6.5.2008 11:11:04)
Opravdu povazujete placeni poplatku u lekare a ceny za nejvetsi problemy, ktere ma CR? Ja myslim, ze oproti spatne vymahatelnosti prava, korupci, bezohledne a nesystemove zabirani krajiny pro prumyslove stavby a dalnice atd. je osobni financni situace kazdeho z nas resitelna. Kazdy se můze uskromnit = nezit nad sve pomery a nebo muze kazdy zkusit vice vydelat - mame nejnizsi nezamestnanost v historii, pracovni sily chybi ve vsech oborech, zmenit praci za lepe placenou zrovna ted neni nejmensi problem. Myslim, ze staci trochu optimismu a chuti se do toho pustit.
Rodicovsky prispevek a to, ze zamestnavatel drzi rodicum misto cele tri roky je vec, kterou bychom meli opevovat do nebe. V zadne zemi si zena nemuze vybrat, zda bude doma s ditetem nebo ne, za takovychto podminek. Bud ji musi zivit partner, nebo musi bez vyberu do prace = zamestnavatel bezne zeny s ditem uvolnuje na cca tri mesice, pote se bud musi vratit, nebo pracovni misto opustit.
 Pet 1dcera 


Re: Osobni financni situace je, narozdil od jinych problemu, resitelna 

(6.5.2008 13:00:46)
Laro,přesně jsi vystihla můj názor.Jestli se někomu zdá,že má málo peněz,tak ať si jich vydělá víc.
 parishilton 


Re: Pet,s tím naprosto souhlasím, 

(6.5.2008 13:57:47)
výstižnější to již být nemůže.Kdo chce ty peníze vydělávat,ten si hledá způsoby,kdo nechce a čeká,že mu sami spadnou do klína,hledá si důvody(proč zrovna on tuto práci dělat nemůže).
 ZuziP 


Re: Pet,s tím naprosto souhlasím, 

(10.5.2008 3:51:59)
Pridavam sa R^
 Irena 
  • 

Propočty - kdo okradl chudé 

(6.5.2008 12:06:03)
Patrně jste jste myslela DPH a ne spotřební daň. Jinak jsem si tady přepočítala daň při 10.000 hrubého platu (což je velmi málo) dříve a nyní: dříve činil čistý příjem 8.294, nyní je to 8.750. Sazba dříve nejnižší daně 12% je sice teď 15%, ale zvýšila se sleva na dani ze 600 kč na 2070 měsíčně. Při počtu jednoho dítěte by plat při 10.000 byl dříve 8.750,-, nyní je to 9.640 (sleva na dítě a možný daňový bonus) se zvýšila z 500 kč na 890. Doporučuji nevěřit všemu co se jak povrchně jeví, počítat a zkoumat.
dříve - 10.000 hrubý plat, z toho 1250 kč sociální a zdravotní, základ daně 8800; daň 1056, sleva 600 = daň 456; při jednom dítěti sleva 500 Kč = daňový bonus 44 kč (nevyplácí se do 50 kč)
10.000 - 1250 - 456 = 8.294, při jednom dítěti -500 kč z daně.
nyní: - 10.000 hrubý plat, 1250 kč soc. a zdrav., které se nyní neodečítá od základu. K platu se přičtě 3500 pojistné, které zaměstnavatel odvání navíc z vaší hrubé mzdy, základ daně je 13.500; daň 2025; sleva je 2070 do výše daně, tedy neplatíte žádnou daň. Při jednom dítěti dostanete k platu daňový bonus ve výši 890 kč. 10.000 - 1250 = 8.750, při jednom dítěti + 890 kč.
O co tedy kdo okradl "chudé" co se týká daně z příjmů?Navíc příští rok klesne daň z příjmů na 12,5%.
Mateřská mi přijde docela v pohodě, takový "luxus"jako tu máme my má málo kdo. Dřívější systém byl nefér vůči maminkám které šly do práce dříve než za 4 roky.
 parishilton 


Re: Uznávám, 

(6.5.2008 12:22:18)
že v tomto státě je oproti jiným vyspělým zemím práce silně podhodnocena a že tady běžný pracující člověk,pokud se nezadluží na zbytek života,nemá šanci koupit byt a žít důstojně a na úrovni.Ale zaráží mne,že každý spoléhá na to,že ho bude živit stát a všichni na něj budou pracovat.Lidi zde akorát nadávají na poměry,ale zajímalo by mne,co oni sami,např.autorka článku,dělají pro zkvalitnění jejich života kromě toho,že se z toho vypovídají.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Uznávám, 

(6.5.2008 16:58:06)
Mne by jenom zajímala definice onoho důstojného života.
Takže třeba člověk v podnájmu či v nájmu nemůže žít důstojně či na úrovni? :o)

 parishilton 


Re: Ajtakrajto, 

(6.5.2008 22:49:54)
tady se přece vůbec nejedná o skutečnost,jestli člověk žije v nájmu nebo podnájmu.Tady se jedná o to,aby člověk mohl žít,ne přežívat.Abych věděla,že můžu svému dítěti koupit třeba kvalitní boty za šest stovek,a ne šunt od vietnamců,ve kterém si zničí nohy.Aby mi nezbylo z toho,co měsíčně dostanu,třeba coby zaměstnanec,důchodkyně nebo matka samoživitelka,na jídlo 1500 z celé výplaty a já musela žít na čínských polévkách za dvě padesát a rýži se zeleninou.A jako matka samoživitelka jsem si tím prošla,že jsem měla měsíční příjem 5300 Kč a chtěla bych vidět toho,kdo je schopen s tím vyžít.
 Ajtakrajta 
  • 

Re: Ajtakrajto, 

(6.5.2008 23:00:52)
No, Šárko,
ale to už moc nesouvisí, ne?
Psalas něco o nedůstojném životě v souvislosti s tím, že si člověk musí půjčit na koupi vlastného bydlení, teď uvádíš z úplně jiného soudku jak se má matka samoživitelka.
Já jen, že slovo DŮSTOJNOST spojuju s úplně jinými věcmi.

Většina lidí u nás může normálně žít. Jsou lidi, co to mají těžké (viz např. vdovy, osamělí důchodci), ti jsou bohužel znevýhodněni všude na světě.

Jinak za 1500 si celkem dovedu představit na měsíc vyžít (co se týče potravin a drogerie), ve dvou lidech to jde.
 parishilton 


Re: Ajtakrajto, 

(6.5.2008 23:43:35)
a pokud chce matka samoživitelka,která pobírá pouze rodičovský příspěvek,bydlet jinde než v azylovém domě,jakým způsobem má bydlení řešit,když nemá třeba padesát tisíc na to,aby si zaplatila pronájem bytu a samostatně se starala o dítě?
 Sylvie 


Re: Ajtakrajto, 

(6.5.2008 23:46:48)
Stát by se měl především postarat o to, aby jednak matky nemusely být "samoživitelky", tedy aby se otcové na potřebách dětí finančně podíleli víc jak jenom nějakým směšným kapesným a druhak aby tady byla taková vymahatelnost práva, že by platili, i když se jim třeba nechce.
 parishilton 


Re: 1500 na měsíc 

(7.5.2008 0:11:49)
s tím,že třeba jen za umělé mléko pro dítě dáš třeba 800?Tak nevím jak kdo,ale já DAVID COPPERFIELD tedy nejsem.A to ani nedělám rozpočet,co bych si za těch sedm stovek co by mi zbyly mohla koupit na den k jídlu.
 Lenka 
  • 

Re: Ajtakrajto, 

(7.5.2008 21:29:07)
Ajtakrajto, napiš prosím návod jak vyžít ve dvou lidech za 1500 měsíčně - jídlo plus drogerie. Hlava mi jaksi nebere. Přede deseti lety jsme vyšli se 2000, ale to jsem nepočítala jídlo v práci :-). A to jsem si říkala, jak jsem dobrá :-)))))))))))))). Máš můj obdiv a moc ráda bych znala tvůj recept. Myslím, že i spousta dalších lidí.
 Teraza Horáková 


Re: Ajtakrajto, 

(7.5.2008 22:26:57)
Lenko, to ale rozhodně není rodinný příjem. 1500 měsíčně.
 Lenka 
  • 

Re: Ajtakrajto, 

(8.5.2008 7:52:09)
To přece chápu, mně stačí napsat jaké jídlo a drogerii. Taky jsem to tak psala.
 parishilton 


Re: Terezo, 

(8.5.2008 14:18:23)
nejednalo se rodinný příjem,ale o to,že jsou lidé,kterým po zaplacení nutných měsíčních výdajů např. na bydlení zbyde jen těch 1500 na ostatní výdaje-jídlo,drogerie,léky,oblečení apod.Nevěřím tomu,že s tím někdo bez problému dokáže vyžít.
 kleo 
  • 

Re: Ajtakrajto, 

(8.5.2008 17:00:43)
Za 1.500,-Kč na měsíc vyžít ve dvou lidech za jídlo a drogérii? A to se dělá jak??
 Heidi 


Re: Uznávám, 

(8.5.2008 14:36:53)
Šárko a co ty pro to abys žila důstojným životem? Co může obyčejný člověk dělat aby jeho práce nebyla podhodnocena?
 parishilton 


Re: Heidi, 

(8.5.2008 15:14:41)
No,Heidi,já vím že je zde práce velmi podhodnocena,ale vždycky se dá najít způsob,aby na tom byl člověk lépe.Tedy,člověk,kterému nic nebrání pracovat.Nemluvím nyní o lidech,kteří jsou těžce nemocní,nemoc jim nedovolí nějakou práci vykonávat a stát jim dá úplné h.... a oni žijí na hranici bídy.To je třeba pro mě nedůstojný život,ale za to si ti lidé sami nemohou a je mi jich velice líto.Nebo matky samoživitelky,které mají pár korun na měsíc.Proč mají doplatit na to,že je otec dítěte opustil a oni mnohdy nemají s dítětem ani kam jít?Oni nemají právo žít jako lidi,ale jako nuzáci?Líbila se mi třeba odpověd TIZI,co by udělala pro to,aby se zlepšily podmínky pro matky s dětmi.Ale zpátky-ptala jsi se co jsem udělala já- abych se dostala z toho srabu,do něhož jsem se dostala s otcem mé dcery,tak jsem musela pochopit,že mi nikdo nic nedá a že když chci peníze,musím si je vydělat.Já sama.Ne že bych předtím nepracovala,to samozřejmě ano,ale s bývalým se peníze rozkutálely a nejen že jsem přišla o to,co jsem měla,ale dostala jsem se ještě do velikých dluhů.To že jsem na mateřské a nemám z čeho splácet nikoho nezajímalo,můj měsíční příjem i s doplatkem do životního minima byl 5300 a do toho exekuce,byla jsem naprosto zoufalá.Tak jsem prostě musela hledat způsoby,jak ty peníze vydělat,a pochopila jsem že mi nezbývá nic jiného než pracovat sama na sebe.Takže jsem opět musela hledat,čím se živit,zkoušet,ne vše vyšlo,ale víš,ono je to jen o trpělivosti.To,že každý nemá na podnikání bunky,moc neuznávám.To není o tom,ale spíše o naivních představách lidí,kteří čekají,že začnou podnikat a do roka jsou z nich miliardáři.Tak to není.Peníze může vydělat úplně každý,peněz není na světě omezené množství,které na určité sumě končí,ale to je právě ono.Lidi nemají trpělivost,oni chtějí ty prachy hned,nechtějí čekat,že je budou mít třeba za rok,a vzdávají se při prvním neúspěchu.Nemají dostatek informací,ale vše odsuzují jako špatné,aniž by vůbec o tom něco věděli.Je to nezajímá.Zajímá je pouze to,kde mít nejlépe do pěti minut na stole milion,aniž by museli hnout prstem.Nechápou,že takhle nebudou mít nikdy nic a celý život se v tom budou jen plácat.Ale to je věc každého,jak jsem již psala,kdo chce,cestu si k těm penězům najde.Nyní nemám na mysli to že si je ukradne,mám na mysli způsob výdělku.A ještě sem k tomu něco zajímavého napíšu později,nyní jdu s dětma na hřiště.
 parishilton 


Re: Dodatek 

(9.5.2008 11:06:35)
k tomu,co jsem psala včera.S tím,že lidé pracovat opravdu nechtějí,a to za peníze,ne za almužnu,se setkávám denně,protože se mimo jiného živím tím,že jim ty peníze dá se říci nabízím.Zde to pro zjednodušení nazvěme třeba podnikatelské a finanční poradenství a pomoc.Jedná se o to že učím lidi,kteří ty peníze chtějí,a jsou ochotni pro to něco udělat,kde a jak ty peníze vydělat.Nyní ponechám stranou to,že lidi,kteří chtějí vydělat,vydělají.Budu mluvit o těch druhých.Takže v reálu to vypadá asi tak,že ke mě přijde člověk,který má před sebou nějakou úžasnou vidinu peněz.Já si vyslechnu jeho představy,a pak mu nabídnu to co mu nabídnout mohu,a není toho málo.Jenže,když dotyčný zjistí,že ON za 1)musel by se o tom jak vydělávat peníze nejdříve něco naučit 2)musel by pro to něco udělat,tzn.vykonat nějakou práci 3)musel by to doho něco investovat,a i když se často jedná o investici několika málo tisíc,ne nějakých statisíců nebo milionů,tak ON do toho investovat nebude a ON vlastně nebude dělat vůbec nic,ale byl by rád,kdybych před něj nějaký ten statisíc položila a on si ho odnesl domů.Takže odejde bez peněz a dál bude doma naříkat nad tím jak je vše hrozné.Není to tak dávno,co jsem jistému zájemci nabízela velice výdělečný byznys.Část rozhovoru probíhala asi takto-velice zestručním,to je jen pro orientaci-on:no a čím bych tedy tak měl začít,když se toho budu chtít zůčastnit? -já:Tak ze všeho nejdříve,jako první krok,je potřeba napsat dopis do Německa z důvodu.... on:já ale neumím německy-já:tak to si přece můžete nechat přeložit od někoho,kdo německy umí-on:no,ale já vůbec nikoho takového mezi známými nemám-já:tak vám to může přeložit někdo,kdo se překladama zabývá,takových lidí se dá najít mnoho-on:no,ale to bych musel zaplatit-já:ale to je otázka tak stokoruny,to je dopis na půl stránky-on:no jo,ale já bych stejně nevěděl jak ho sestylizovat a slohově upravit.....a bla bla bla bla bla.Myslí si snad někdo,že tenhle člověk někdy vydělá jedinou korunu navíc?A takových je devadesát ze sta.On by totiž chtěl,abych já napsala dopis do Německa-já bych se podle něj zařídila-já bych našla lidi kteří v tom ještě budou zainteresovaní-já bych zainvestovala peníze do začátku-já bych mu vyřídila veškerou agendu -a pak bych mu posílala peníze na jeho účet.To jsou představy téměř většiny všech lidí,kteří ty peníze chtějí.Jen pár osvícených,kteří ty peníze vydělávají,chápe,že nic nemá takovou hodnotu ve vydělávání penez,jako informace.A protože tady u nás je úplnou samozřejmostí,že lidé jsou vůči jakýmkoli informacím nepřístupní,nechtějí nic slyšet,chtějí si hýčkat pouze to své nabubřelé ego,že všechno vědí sami nejlépe,tak se prostě nemohou divit,že ty peníze nikdy mít nebudou.Nechápou,že to je základ všeho.Ale o tom,jaká je tady nezaměstnanost,jak není práce,jak je práce podhodnocena,o tom mluvit umí.Ale když mají možnost dělat něco,co podhodnocené není,tak to stejně dělat nebudou.Byznys,který je jedním z nejvýdělečnějších,nechce dělat téměř nikdo,a proč?Protože o něm nic nevědí kromě toho,že je to špatné.To je jejich argument.Takže já se nedivím,že v tomto státě všichni brečí,že nemají peníze.Peníze má ten,kdo si je zaslouží.Mluvím o práci,ne o tunelování,podvodech atd.
 Repulsion 


Jenom pro informaci: 

(9.5.2008 11:40:08)
Člověk dlouhodobě nemocný může oproti minulému systému naopak ušetřit:

LIMIT 5000 KORUN ANEB CO SE POČÍTÁ?

Jak se dozvím, kolik jsem již v kalendářním roce zaplatil?

Každý pojištěnec bude mít svůj „poplatkový účet“, který bude pojišťovna aktualizovat tak, jak jí budou chodit informace od jednotlivých zdravotnických zařízení, která pojištěnce ošetřila. Jedna z možností, jak zjistit výši svého „poplatkového účtu“, bude přímo na pobočkách VZP. V tomto případě je ale nutné počítat s tím, že informace o zaplacených poplatcích se pojišťovně dostávají od zdravotnických zařízení vždy s určitým zpožděním, obvykle jednoho až tří měsíců. Také se zde dozvíte jen celkovou výši vašeho poplatkového účtu. Pokud limit překročíte, budete automaticky vyrozuměni a přeplatek vám bude vrácen. Další možností zjištění stavu poplatků a doplatků je žádost o jejich písemný výpis, na který má každý pojištěnec bezplatně nárok jednou za rok.


Které platby se do limitu počítají?

Do ročního limitu 5 000 Kč se vám automaticky započítává 30 Kč za vyšetření u lékaře, 30 Kč za vydání předepsaného léku (max. 60 Kč, pokud jsou na receptu dvě položky) a část doplatků zaplacených v lékárnách za předepsané léky. Jedná se o tzv. započitatelné doplatky a poplatky.


Které poplatky se do limitu nepočítají?

Do limitu 5 000 Kč vám podle zákona nezapočítáme 60 Kč za pobyt v nemocnici, 90 Kč za ošetření na pohotovosti a doplatky na zdravotnické pomůcky vydané na poukazy. Jedná se o tzv. nezapočitatelné poplatky.


Jak je to s doplatky za léky? Jaká výše doplatku se započítává?

Do ročního limitu se nepočítá doplatek za celý lék, ale pouze do výše doplatku na nejlevnější existující lék se stejnou účinnou látkou a se stejnou cestou podání. Celý doplatek - a to i za dražší lék - dostanete v případě, že lékař na receptu vyznačí, že předepsaný léčivý přípravek nelze nahradit. Konkrétní rozhodnutí je na lékaři, který zodpovídá za vaši léčbu, a pojišťovny jsou povinny kontrolovat, zda tato možnost není zneužívána.


Systém počítání poplatků do limitu se mi zdá trochu složitý. Existuje nějaká zapamatovatelná pomůcka?

Můžete si například pamatovat, že poplatky ve výši 30 Kč se započítávají, poplatky ve výši 60 Kč a 90 Kč se nezapočítávají.


Počítají se do limitu například i vitamíny nebo doplňky stravy?

Ne. Tyto preparáty si plně hradíte sami a žádné poplatky za vydání neplatíte, proto se do limitu 5000 nepočítají.


Co musí obsahovat každé potvrzení o zaplacení poplatku u lékaře či doplatku v lékárně?

Doklad musí obsahovat šest základních údajů:

výši regulačního poplatku
datum zaplacení poplatku
číslo pojištěnce
razítko zdravotnického zařízení
podpis pracovníka (např. lékaře, lékárníka), který doklad vydává
název léku a výši doplatku, který se započítává do limitu, pokud se jedná o zařízení lékárenské péče.
Odcházím od lékaře s dokladem o zaplacení. Na co nesmím zapomenout?

Vždy si zkontrolujte, zda lékařem vyplněný doklad obsahuje všechny náležitosti uvedené v předchozí odpovědi. Doklad si ponechte pro případnou kontrolu až do konce února následujícího roku, kdy vám přijde přeplatek z hrazené péče – v případě, že jste přečerpali roční ochranný limit až v posledním čtvrtletí nebo o částky nižší 50 Kč.

Mám si brát za každý poplatek doklad a posílat ho na svou zdravotní pojišťovnu?

Doklad o zaplacení každého poplatku nebo doplatku slouží především pro vaši osobní kontrolu a jako doklad o vámi provedené platbě, proto je rozumné vždy si ho vyžádat. Na zdravotní pojišťovnu není potřeba nic posílat. Potvrzení o vaší platbě nám totiž povinně zašle příslušný lékař či lékárník, u kterého jste poplatek nebo doplatek platili.



 Heidi 


Re: Dodatek 

(9.5.2008 20:21:05)
Šárko chichi to mě rozesmálo ten příspěvek, ale máš naprostou pravdu, někde psali, že asi tři čtvrtiny lidí by chtěli aby stát jim práci zařídil.
A co to vlastně nabízíš za práci v Německu?
 parishilton 


Re: Heidi, 

(9.5.2008 22:59:36)
žádnou práci v Německu nenabízím,nabízím pouze nápad či návod na výrobu výnosného výrobku,po kterém je poptávka a který není na trhu,ale protože má co do činění s jistou německou firmou,je nutné určité věci s touto firmou dořešit.Ale vyrábět si to dotyčný může kde chce,nemusí to být zrovna v Německu.
 Ovina 


Lidé si sami pěstují??? 

(6.5.2008 12:34:06)
Nozilu, nečetla jsem diskuzi, jen je mi divná jedna věc. Píšeš, že si lidé raději sami vypěstují zeleninu, než by si ji koupili. V kterém kraji žiješ? Tady u nás to jde tedy už pár let přesně obráceně. Marně se snažíme jako zahradníci prodat sadbu, všude jsou ze zeleninových záhonků okrasné zahrady a lidi naopak říkají, že se jim s tim nechce pěstovat, když si můžou všechno koupit. Kéž by bylo víc těch, co si sami pěstují, ale tací tu moc nejsou. Takže by mě zajímalo, odkud jsou tvé zkušenosti, jestli můžu prosit...
 nozilu 


Re: Lidé si sami pěstují??? 

(8.5.2008 12:03:08)
Jsem z Jižní Moravy a momentálně žiji ve Středních Čechách. Tady na vesnici je to vidět. Ve městech asi ne. Ale opravdu soused přestal pěstovat pro prodej. Chtěla jsem si od něj aspoň koupit sazenice, ale budu muset do zahradnictví.
 Ovina 


Re: Lidé si sami pěstují??? 

(8.5.2008 13:18:09)
Jenže právě zahradníci se potýkají s rapidním úbytkem zákazníků. Kytky se sem dováží z Holandska za cenu, za jakou je není možné vypěstovat a zelenina na zahrádkách "vyšla z módy".Spousta zahradnictví se v posledních letech rozpadla. Není zájem.
 nozilu 


Re: Lidé si sami pěstují??? 

(8.5.2008 13:22:50)
To chápu. Taky jsem si takhle chtěla přivydělat. Mám zahradu a můžu předpěstovávat sadbu. Ale není prostě zájem.
Víš proč je to ze zahraničí levnější? Mají dotace.
 Heidi 


Re: Lidé si sami pěstují??? 

(8.5.2008 14:34:43)
NOzilu a proč my nemáme dotace?
 parishilton 


A autorko článku, 

(6.5.2008 12:51:23)
ten poslední odstavec v článku,ten je tedy skutečně hustý.Ty jsi asi moc nepřemýšlela nad tím,co vůbec píšeš,že? CO TEPRVE LIDI VE MĚSTĚ?MAJÍ VYŠŠÍ PLATY?NEBO PŮJDOU KRÁST?BUDOU PŘEMÝŠLET,JESTLI KOUPIT DÍTĚTI ČOKOLÁDU,NEBO JABLKO?UMŘE JIM DÍTĚ,PROTOŽE NEMĚLI 30 KČ NA LÉKAŘE?ZKUSTE SE ZAMYSLET,JAK DLOUHO JSTE JEŠTĚ OCHOTNI ČEKAT.
No tak to je síla!To že lidi ve městě mají vyšší platy než na vesnici je všeobecně známá věc,takže jejich život nestojí na rajčatech a mrkvi pěstovaných na balkoně.Ostatně,tak to není ani u lidí na vesnici.Ale jestli půjdou krást,protože nemají peníze?Mám takový nápad-co kdyby ti lidi pracovali?Jestli jim umře dítě,protože nemají 30 Kč na poplatek u lékaře?Prosím tě,jak je možné,že nemají třeba jednou,dvakrát za měsíc na poplatky ve zdravotnictví,když mají denně 50 korun na krabičku cigaret?Na to,aby si ničili zdraví,a na zdraví svých dětí neměli?A nemělo by to být naopak?Že lidi budou do zdraví investovat preventivně,aby byli nemocní co nejméně?Já jsem si dělala za poslední týden takový průzkum,a odhalila pro mne naprosto šokující skutečnost,která mne dříve ani ve snu nenapadla-lidé jsou mnohem ochotnější investovat peníze do čistících prostředků,které jim téměř samy vyperou flek na koberci,než do zdraví.Tohle mluví samo za sebe a více k tomu není co dodat.Takže to,že by tady byli lidi,kteří nemají 30 korun na doktora,neberu.A úplně poslední věta článku mne dorazila totálně-na co jako máme být ochotni čekat,to jsem nepochopila.Na to,kdy nám stát začne posílat dvacet tisíc měsíčně,za to že se doma díváme od rána do večera na telenovely?
 vlasta, 1 dítě, 2 v očekávání 
  • 

Re: A autorko článku, 

(6.5.2008 14:05:24)
Plně souhlasím,berete mi slova z pusy. Nechápu také lidi co pořád pláčou,že nemají na doktora blbých 30,- ale za chvíli si ty peníze profláknou za úplně něco jiného a zbytečného a vůbec jim to nepřijde.Nakupují stohy debilní DVD co se teď rozjely,jako by na tom stála jejich existence,jen co se reklam týká,všichni musí mít zrovna co frčí.Myslím, že rozčilovat se nad tím,že je všechno dražší je zbytečné,prostě to tak je a jinak to nebude.Každá mamka by si měla umět spočítat co je dobré koupit draho a na čem naopak ušetřit,musí zvítězit zdravý rozum,proto se nebudu přece lopotit na zahradě,nebo se schovávat před doktorem jen abych ušetřila.Spíš budu mít jen ten POCIT že ušetřím, protože ve finále se Vám ty peníze vytratí mnohanásobně víc.Prostě žijeme v tomhle státě v tomhle systému,autorka by měla být ráda, že nemusí řešit opravdové problémy lidí 3světa,kde opravdu každý den přemýšlí co dát svému dítěti do úst.Když má kamarádku co ji ostříhá - super - má pozemky kde pěstovat - super - tak ve finále je může prodat když bude nejhůř a investovat a nemá co řešit. No a ti doktoři,kolikrát do roka k nim chodíte?Co mají teprve říkat důchodci - a promiňte neznám žádného, který by bydlel někde pod mostem,protože nemá na doktora atd.A co naše babičky za války,nic nebylo a také přežili bídu,tak mi neříkejte,že v době plné možností jak si ty peníze vydělat nepřežijete.
 Xantipa. 


Re: A autorko článku, 

(6.5.2008 14:20:06)
Vlasto a jiní - co mi vadí na dnešní době. Ale pozor - neporovnávám s dobou minulou. Klidně zaplatím za sebe a děti 30,- Kč u doktora - naštěstí jsme všichni zdraví. Ale vadí mi strašně, že když onemocníš, máš smůlu, dost dlouho trvá, než se dostaneš na speciální vyšetření - jako moje kamarádka. Nejdřív byla xkrát označena za simulanta, že se jí nechce pracovat apod., až se jí konečně po roce a půl podařilo dostat na vyšetření /asi se některý lékař smiloval/ a byla stanovena diagnóza - nevyléčitelná nemoc - a že prý, proč nepřišla dřív, nemusela na tom být takhle. Marně vysvětlovala, že dřív se snažila, ale nikdo jí nevěřil. A teď se děsí budoucnosti, protože ji prý vyřadili z nějakého programu, kde dostávala nějaké drahé a speciální léky - jednak je stará /50 let/ a jednak její nemoc už natolik postoupila, že prý to nemá cenu. Jenže ona ví, že bez léků se bude zhoršovat mnohem rychleji a rychleji také zemře. To mi vadí. Debatujeme o 30,- Kč u lékaře a stejně není pro vážně nemocné léčba - tedy myslím léky a vyšetření, které jsou "moc drahé".:-©
 vlasta, 1 dítě, 2 v očekávání 
  • 

Re: A autorko článku, 

(6.5.2008 16:16:45)
Já s Vámi souhlasím,je to v tomhle případě strašné a člověk má svázané ruce, tohle je vážnější věc do jiné debaty kde už jde o život člověka, ale článek je opravdu o pláči nad věcmi, které sdílíme všichni a přesto žijeme úplně normálně. Každopádně Vaší přítelkyni přeji jen to dobré a hodně sil.
 Lenka, 2 děti 
  • 

Re: A autorko článku, 

(7.5.2008 21:41:03)
Ano, to je problém, souhlasím. Já souhlasím se třiceti korunami naprosto. V čekárně konečně nesedím tři hodiny a třicet korun nikoho opravdu nezabije, když potřebuje ošetření. Sociální případy stejně neplatí, tak o co jde. A pohotovost snad už není tak zneužívaná. Chodili tam lidé i s třískou :-(. Na našem zdravotnictví je opravdu nejhorší to, že když člověk potřebuje, tak se často nedovolá. Drahé léky buď lidé nedostanou nebo si je musí platit, kvůli vyšetření musí zbytečně ležet týden v nemocnici, aby se dostali kvůli nádoru v hlavě dříve na řadu a ne až za dva měsíce, když přijdete k doktorce po pěti letech a chcete vědět, jaký máte cholesterol, je vám řečeno, že máte přijít v příštím čtvrtletíˇ, neboť má vyčerpán limit. Ale jak píšete, nejhorší jsou opravdu takové případy, kdy člověk potřebuje, nedostane, nemá známé, nedostane a zas... paralen je pořád na předpis zadarmo. Naštěstí se za každou položku platí 30 korun, takže se nepředepisuje. Ale třeba ted jsem byla u dr. pro léky na tlak, za tři krabičky na tři měsíce a mastičku jsem doplácela směšných 160 korun (na receptu byly dvě položky), a to pořád vykřikují, že na tlak se bude doplácet velká hrozná částka. Haha. Když jdu s holkou na ORL, má zánět dutin, tak nás výlet stojí 500 korun, a to těch 30 korun poplatek je v tom zanedbatelný. K tomu musím počítat ještě něco co jsem koupila sama a nějaká ta probiotika. Takže jsme na tisícovce. Poplatky bych opravdu neřešila. Pro mě je třeba důležité to, aby se mohl člověk spolehnout na to, že až bude opravdu potřebovat, že mu bude pomoženo, že dostane tu nejlepší péči a nejlepší možné léky. Takové ty drobné nemoci by si člověk mohl hradit sám, ať si člověk vykřikuje něco o zdravotním pojištění jak chce. A pokud je strop opravdu 5000 ročně, tak je to naprosto v poho :-).
 Tvoje horší já 


Re: A autorko článku, 

(8.5.2008 19:28:35)
Je mi to líto. Asi jde o roztroušenou sklerózu?
Moje sestra je neuroložka, povídala mi o tom, že jsou dnes dostupné ty velmi účinné léky, jsou ale bohužel jen pro "perspektivní" pacienty, mladé a s počínající chorobou.
 Xantipa. 


Re: A autorko článku, 

(9.5.2008 10:35:14)
Jano - ano, je to tak, má RS.
 Zdislava a kluci 


cesi se naposledy vzbourili pred 400 lety 

(6.5.2008 12:54:03)
proste jsme cesi a my se nebourime :-) u nas obcanska valka proste nehrozi :-)
 nozilu 


Děkuji 

(8.5.2008 12:16:22)
Taky si myslím.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Že je to vtip? 

(6.5.2008 13:15:01)
Že jo?
 Lenka, 2 děti 
  • 

Re: Že je to vtip? 

(7.5.2008 21:49:34)
Taky si myslím. Někdo potřeboval rozproudit diskusi.
 Iva, kluci 3+9 
  • 

Ach,ach 

(6.5.2008 13:16:02)
Uz je to tu zase.Pořád dokola... Nemyslím si, že jsou rodiny v ČR nějak významně podporované, ale, že by někomu umřelo dítě, že nemá 30 Kč na poplatek na lékaře nebo mu nemůže koupit čokoládu mi přijde opravdu zcestné. A to taky nesouhlasím s poplatky v porodnicích a u dětských lékařů... Vždyť kdo by rád chodil s dětmi k lékaři a zneužíval jejich péče. Chodíme tam opravdu ve stavu nejvyšší nouze. Ale s lamentováním si nepomůžu. Souhlasím tady s názory, ať se koukneme do nákupních košíků, jak se máme špatně.Momentálně jsem ještě na MD, přivydělávám si na kratičký úvazek jako účetní, ale že by mé děti měly hlad a bídu... to je zcestné. I k té kadeřnici si občas zajdu. Holt nejezdíme na drahé dovolené, ale po vlastech českých, prázdniny trávíme většinou na zahradě u babičky, nebydlíme ve vile s bazénem, ale v družstevním bytě a nejezdíme audinou, ale Fabií. Jsem šťastná, že jsou mé děti zdravé a veselé, a nemyslím si, že by nějak strádaly... Vyšší mateřská a příspěvky nic neřeší... Momentálně se snažím zapojit do pracovního procesu a tam vidím větší nedostatky... První úkol - najít školku, je naštěstí za námi. Patřili jsme mezi ty šťastlivce, kteří své dítě ve školce umístili (a to těch neumístěných by vydalo na další třídu - město jako zřizovatel dělá mrtvého brouka). Teď se snažím najít práci, bohužel bydlíme v oblasti, kde to se zaměstnaností není úplně růžové, takže najít místo na kratší úvazek nebo s pružnou pracovní dobou, je docela problém, ale snad budu mít štěstí i tady :-)) Tak bych více než plošné zvyšování rodičáku a přídavků, zaměřila podporu zaměstnavatelů zaměstnávajících právě rodiče malých dětí. Nejsem náročná, nepotřebuji služební telefon, mobil a auto, ale možnost přijít do práce později, když musím s dítětem ráno k lékaři, nebo naopak možnost odejít dříve, když má mé dítě besídku pro maminky. Chci mít možnost vzít si práci domů, když mé dítě skolila viróza nebo mají ve školce neplánované volno pro havárii kuchyně:-))) A tady je to ještě skutečně často nereálné.
Ale čekat, že mou finanční situaci vyřeší někdo jiný, mi přijde ubohé...
Víc mi taky vadí korupce, politická kultura a řešení prkotin. Ale to je na jinou diskusi...
Hezký den všem :-)))
 Katka,kluci 5 a 9 
  • 

Ježišmarjá..... 

(6.5.2008 13:23:33)
Tak takovýhle proletářský výlev mi tady scházel. Četla jsem rozhovor s panem Nárožným a ten říkal : " devět lidí vydělá 10.000 a jeden 100.000. Těm devíti vezmeme na daních po tisícovce a tomu poslednímu 90.000. Těch 90.000 pak rozdělíme mezi těch prvních devět. A nejhorší na tom je, že to hodně lidem přijde normální a spravedlivé..... " Autorko, tobě taky ,viď.
 Lea 
  • 

zdravotni pece 

(6.5.2008 13:26:32)
Skutecne vyborny clanek. Jeste chybi odstavecek o tom, jak stat ma mit penez vzdycky dost, protoze si je prece tiskne.

Zdravotni pece neni (nikdy nebyla a nikdy nebude) zadarmo. Zdravotni pojisteni by nemelo byt vnimano jako "predplaceni" si veskere zdravotni pece. Osobne tuto instituci vnimam takto: mam to stesti byt mlada, zdrava a mohu vydelavat (ani jedna z techto veci NENI samozrejma). Cast sveho platu odvadim do systemu zdravotniho pojisteni pro pripad, ze jednou zdrava nebudu. A myslim tim opravdu nemocna. Je spousta vaznych chorob (o jejichz existenci nema autorka zrejme ani tuseni - coz ji gratuluji a preji ji, aby to tak zustalo), jejichz leceni je velmi velmi VELMI drahe. Drazsi, nez kolik clovek zaplatil na zdravotnim pojisteni za cely zivot dohromady. A protoze nevim "dne ani hodiny" platim zdravotni pojisteni a ocekavam, ze pokud jednou necim takovym onemocnim, pojistovna zaplati me leceni. A pokud neonemocnim, budu to povazovat za velike stesti a penize, ktere jsem zaplatila, at jsou pouzity na leceni nekoho jineho, kdo toto stesti nemel.

Narikani nad 30Kc poplatkem skutecne nechapu. Pokud tento poplatek pomuze snizit zneuzivani lekarske pece a plytvani leky (a verte mi, leky se skutecne hodne plytva) a misto proplaceni korunovych polozek za leky, na ktere ma kazdy (paralen za 8,50 apod), penize v systemu zbydou a budou pouzity na lepsi lecbu tech, kteri to opravdu potrebuji, tak bychom snad meli vsichni jasat nadsenim.

Jeste k poplatku "za recept". Vetsina lidi si to asi neuvedomuje, ale system receptu neni zadarmo. System musi nekdo hlidat (odpovedni lide v pojistovne), lekar ho musi napsat, v lekarne ho musi zpracovat a vyfakturovat pojistovne, pojistovna je zase musi prevzit zpatky a zkontrolovat. Tohle kolecko stoji cas i penize.

A jeste rypaci poznamka: Pokud autorka ma pocit, ze toho "lid" malo dela - muze zacit a misto kvileni na rodine.cz muze jit treba za pacienty s roztrousenou sklerozou a zkusit jim vysvetlit, ze i nadale bude draha (lec ucinna) lecba dostupna pouze nekomu, proste proto, ze ONA (jakozto spravny pacient) ma prece NAROK na vsechno zadarmo (a aby si to uzila, tak toho radsi pouzije 3x tolik - viz vice predepsanych leciv nez kolik pacient uzije takzvane "do zasoby", ty pak zbytecne projdou a mohou se vyhodit apod.)
 Katka kluci 5 a 9 
  • 

Re: zdravotni pece 

(6.5.2008 17:50:49)
Hezky shrnuto. Pojištění je na průsery, nikoliv na paralen.A 30,- Kč mimochodem u naší dětské doktorky výrazně omezilo počet puber´táků,kteří tam dříve chodili místo písemky ve škole....Takže z mého pohledu spokojenost. A že někdo nemá 30,- Kč na poplatek, to skutečně považuju za sci fi.
 nozilu 


Vážné nemoci 

(8.5.2008 12:13:18)
Já osobně mám revmatismus, dlouho mi nikdo nevěřil. 3 roky jsem otravovala doktory, že mě něco bolí. Teprve potom jsem byla odeslána k revmatoložce, protože to napadlo obvoďačku, že tam jsem ještě nebyla. Můj starší syn prodělal zánět ledvin, takže pořád jezdíme na kontoly, UV a pod. Mladší syn má epilepsii. Takže, co mi chceš říct o chorobách? Viděla jsem na neurologii víc, než mi bylo milo.
 Lea 
  • 

Re: Vážné nemoci 

(10.5.2008 1:55:54)
??? V tom pripade Vase narikani naprosto nechapu. Zrovna Vy byste mela byt vdecna, ze system zdravotniho pojisteni existuje a ze se nekdo snazi zamezit plytvani s prostredky (ktere jsou omezene)tak, aby zbyly na leceni zavaznych nemoci.

Ted to rozhodne nemyslim jako vytku, ale je docela dobre mozne, ze treba zrovna Vy (nebo Vase deti) budete prikladem lidi, kteri ze systemu odcerpaji vice penez nez do nej vlozi. Nemuzete to ovlivnit, nemuzete s tim nic delat. A protoze spolecnost tohle chape (nebo by alespon mela), existuje zdravotni pojisteni, ktere zajistuje, ze takovi lide nezustanou bez pomoci. Na druhou stranu ale pochopte, ze spolecnost odmita s temito prostredky plytvat na veci, ktere jsou bud zbytecne zcela a nebo si je muze dotycny uhradit sam. Jako jedno z techto opatreni byly zavedeny regulacni poplatky. Namitky, ze 30Kc je moc snad nemuze nikdo myslet vazne (aneb kdy jste byli naposledy v obchode, kolik jste tam nechali a to se na uctu skutecne nenaslo 30Kc, ktere byly utrceny za veci ne nezbytne nutne pro zivot?). Mimochodem, za leceni Vasich deti zatim uhradil temer veskerou peci (az na doplatky leciv, zdravotnickych pomucek, popr. rehabilitacni pobyty) stat. Jenze "stat" jsou ve skutecnosti VSICHNI LIDE OKOLO, kteri plati zdravotni pojisteni. Nejsou anonymni, maji sve zivoty, sve problemy a sve (omezene) platy.

Bylo by krasne, kdyby kazdy svedomite vyuzival jen tu peci, kterou vyuzije (a neplytval tak finncemi). Bohuzel lide si obecne veci, ktere jsou zadarmo (nebo se tak alespon tvari) nevazi. A jelikoz zdravotni pece NENI zadarmo (naopak je velmi velmi draha a cim dal drazsi), je potreba znejak zaridit, aby si ji lide vazit zacali. K tomu slouzi regulacni poplatky (ktere jsou u nas ve srovnani s jinymi zememi skutecne jen symblicke).

A jeste rypaci poznamka cislo 2: Verim, ze jste na neurologii videla dost. Nicmene Vas ujistuji, ze nadale existuje spousta chorob o jejichz existenci nevite nic. (Cimz netvrdim, ze ja je snad vsechny znam... neznam.)

A jeste maly dodatek: Hnuj jsme spolu nekydaly, tak proc mi tykate?
 zuzula81+Paťulka09 


nevím 

(6.5.2008 13:43:00)
já nevím, ale když chci děti, tak nemůžu očekávat, že mě budou všichni ostatní živit. 4 roky je naprostej luxus.Je fajn, že vůbec něco dostanu, ale připadá mi to dost.Proto taky platíme tolik na sociálním pojištění. Možná by se mladé, pracující rodiny měly podporovat větším snížení daní.K poplatkům u lékaře...nevadí mi,ale děti by platit neměly. Co mi vadí je dalších 30,- Kč za každou položku na receptu.
 vladka 
  • 

autorko, vzpamatuj se! 

(6.5.2008 14:31:52)
Autorko, vzpamatuj se! Doporučuji zamyslet se nad termínem "osobní zodpovědnost" za svůj život. Možná bys také mohla zvážit přesídlení do některého z utopicko-komunistických rájů: heslo každému podle jeho potřeb (a hlavně, aby mně to nic nestálo) je ti asi blízké.
 Braiva, 2 děti 
  • 

Re: autorko, vzpamatuj se! 

(6.5.2008 14:59:07)
A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci, ty potvory vám vlezou všude...a taky to, že to autorka myslí vážně.
Dle mého bude mnoho rodin finančně bolet spíš zrušení společného zdanění manželů než nějakých 30Kč za recept.
 Teraza Horáková 


Re: autorko, vzpamatuj se! 

(6.5.2008 15:15:48)
Braivo, ono to společné zdanění trochu pozbylo na významu, když existuje jednotná sazba daně, víš??
 16.5Salám&Lajka14 


Re: autorko, vzpamatuj se! 

(6.5.2008 15:15:58)
Pokud by měla autorka skutečně vážný zájem o život v komunistickém ráji, zaplatím jí ráda jednosměrnou letenku na Kubu. ;)
 Xantipa. 


Re: Monty - nejsem autorka, ale přece 

(6.5.2008 15:35:51)
Monty - nejsem autorka. Ale kdybys chtěla, měla bych vážný zájem o tu letenku na Kubu - zpáteční si zaplatím sama. Abys rozuměla - kamarádka mi říkala, že tam jsou krásná místa pro potápění, že prý nikde jinde nic tak krásného neviděla. Tak já bych teda využila Tvou nabídku;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Monty - nejsem autorka, ale přece 

(6.5.2008 15:37:30)
Já nemyslela na dovolenou, myslela jsem na přestěhování. :o)
Dovolený ať si platí každej sám. ;)
 Katka kluci 5 a 9 
  • 

Re: Monty - nejsem autorka, ale přece 

(6.5.2008 17:36:35)
jenže Kuba už není co bývala,co to nemá Fidel pevně v rukou....Ještě snad tak Severní Korea by mohla vyhovovat,tam by to snad vyhovělo autorčině světonázoru...Leč jakou by jí tam soudruzi přidělili mateřskou,to nevím.
 SnowWhite 


Re: Monty - nejsem autorka, ale přece 

(6.5.2008 21:18:07)
Já se zrovna z Kuby vrátila a musím přiznat, že už to zdaleka není co to bývalo. Změna přichází velmi rychle a celkem zásadně, loni ještě nesměli ani prodávat ve stáncích jídlo na ulici (v celý Havaně jsme měli problém najít housku :-)) a letos už byla atmosféra daleko uvolněnější. Navíc lidi jsou tak ukrutně v pohodě, takže ta Severní Korea bude přeci jen vhodnější :-)
 Xantipa. 


Re: Monty - nejsem autorka, ale přece 

(7.5.2008 9:16:37)
Jaká škoda;)Ale já bych ten pobyt třeba i využila ke studiu jejich sociálního systému - to by šlo?;)
 ZuziP 


Re: Monty - nejsem autorka, ale přece 

(10.5.2008 4:08:58)
Xantipo, mam napad.. budes Monty tvrdit, ze tam ides zit a dostanes tak zadara aspon letenku tam. ~j~
 katka+katka 
  • 

Re: autorko, vzpamatuj se! 

(6.5.2008 19:56:50)
Monty, já myslím, že autorku (nebo kohokoli jiného) by si mohla poslat do jakékoli země třeba ze západní Evropy ne jen na Kubu a následující měsíc by se na Rodině objevil článek - V Čechách se máme dobře:-)
 GLT 


z jiného světa...? 

(6.5.2008 14:43:36)
Při čtení tohoto článku jsem měla pocit, že jsi jaksi z jiného světa. Čekáš na to, že ti někdo bude dávat vše jen tak? Zadarmo? Jseš dospělý svéprávný člověk (aspoň předpokládám), tak bys mohla přebrat zodpovědnost nad svým životem a nečekat na to, až to někdo udělá za tebe! Pokud se ti nelíbí u nás mateřská (rodičovská) nebo 30Kč u doktora, tak si zajeď třebba do Ameriky, abys viděla, jak to chodí jinde a pak dej vědět, jak se ti to líbilo, jo?
 Jana 
  • 

Re: z jiného světa...? 

(6.5.2008 16:04:17)
Nedá mi to,i když se do takových debat nerada zapojuji.Jde spíš o to,že náš stát nemá absolutně sociální politiku.Sem píšou samé mladé matky,které jsou zatím zdravé,manželé vydělávají,tak co by nadávaly,že?Zatím to,kam se řítí naše politika nevidí.Nepřála bych jim onemocnět,nemoci si vydělat peníze nebo se celý den starat o dítě,třeba sama.Každé z nás se může něco takového přihodit a pak teprve ať sem napíší,jakou mají životní úrověň.Jsem si jistá,že tak optimisticky by již nepsaly.Zatím se jim daří dobře,tak si vše vychvalují.Opravdu krátkozraké..
 16.5Salám&Lajka14 


Re: z jiného světa...? 

(6.5.2008 16:08:36)
Ale ale, jakpak tohle můžeš vědět? ;)
 katka+katka 
  • 

Re: z jiného světa...? 

(6.5.2008 16:12:50)
Jano, je mi 38 let - nejsem už úplně mladá:-) Manžel mě neživí, vyděláváme oba. Pokud jde o to, jakou máme životní úroveň - myslím, že vysokou - JENŽE PŘIČINILI JSME SE O TO SAMI, nikdo nám nic zadarmo nedal. A pokud jde o sociální politiku - tu má náš stát štědrý a bohužel není moc kontrolovaná, takže jí kde kdo zneužívá. Podívej se do okolních států a určitě usoudíš, že nás náš stát ještě hýčká. Jsem všema deseti pro poskytování pomoci maminkám, které jsou s dětmi samy, maminkám s těžce nemocnými dětmi, nemocným lidem, ale nemělo by se toho zneužívat. Jinak v Německu jsem před pár lety slyšela rozhovor - Co by si chtěl dělat? Chtěl bych být nezaměstnaný v České republice. Netvrdím, že teď je vše růžové a ideální, ale rozhodně jsme na tom pořád dobře (ne v porovnání se zeměmi 3.světa, ale s okolními zeměmi)
 MSteflova 


Re: z jiného světa...? 

(6.5.2008 16:28:20)
Katko, mám známé, co se v Německu živí hraním v U-Bahnu(místní metro). Je to pár česko-britský, nicméně žena má německé občanství a pobírá německou podporu. Mají jedno děcko, od státu dostali nejen byt, ale i vybavení. Nemyslím, že by nám němečtí nezaměstnaní měli co závidět ;-)
 Heidi 


Re: z jiného světa...? 

(8.5.2008 14:42:14)
Lassie, nemohla bys od nich zjistit přesnou výši podpory co všechno dostávají nezaměstnaní v Německu?
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: z jiného světa...? 

(6.5.2008 18:12:22)
Ale kdepak, já jsem stará matka, vydělávám já i manžel a myslím si, že náš stát sociální politiku má. Já tím alespoň rozumím solidární zdravotní péči, dávky na mateřské dovolené, rodičovský přídavek, důchod, různé příspěvky a dávky atd. atd. Kam se řítí politika našeho státu těžko říct, úroveň politiků se podle mého názoru zřítila na dno, ale kam bude směřovat politika po dalších, příštích, přespříštích atd. volbách lze těžko předvídat
 Jíťa 
  • 

Mezi lidma je peněz dost 

(6.5.2008 16:07:45)
a každý má tolik, kolik si zaslouží (někteří i víc než si zaslouží). Jen málo lidí má tolik peněz, že nemusí volit, která věc je pro ně prioritní.
Všichni ostatní prostě volit musí. Ať mi nikdo neříká, že za rok neušetří pár tisíc na NĚCO! Ušetří každý i ti, co jsou na mateřský/rodičovský, co splácí hypotéku... Otázka je, za co ty peníze utratí - někdo jede na dovolenou, jiný si něco koupí...

Naše rodina (4-členná) musí vyjít s 25 tis. měsíčně a máme se královsky. A zeleninu si taky nepěstujeme ani nechováme žádný zvířata na maso, neb se to skutečně nevyplatí.
Chce to jen nebýt rozežraní a především zbytečně neplýtvat!
 myš 
  • 

Tak nevím... 

(6.5.2008 16:44:17)
Mně teda taky nepřijde, že by jsme na tom v Čechách byli tak špatně. Nepatříme k bohatým, možná ani ne ke střední třídě a přesto si žijem vcelku pěkně. Nejezdíme na Maledivy, užíváme si v Čechách nebo po Evropě, nekupujeme drahé věci atd, prostě šetříme jako většina ostatních.
30,- kč u doktora klidně zaplatím, jen mi to vadí u dětí a důchodců s nejnižšími důchody. Ale jako princip to schvaluju, lidi si toho, co je zadarmo, prostě neváží.
Reforma na které všichni vydělají, už asi těžko bude reforma:-)Celkově jsem si ji taky představovala trochu jinak - chybí mi podpora podnikání, malých firem, střední třídy a výraznější daňové zjednodušení atd

Připadá mi to takové typicky české - být nespokojen a neustále pofňukávat jak se máme špatně a čím dál tím hůř:-) Já se spíš snažím zaměřit na to, v čem se máme dobře a není toho málo:-)
 PajaMM 


Re: Tak nevím... 

(6.5.2008 17:23:27)
Mys,
no presne...hlavne mi to prijde, ze reformy by lidi chteli, ale jen aby se jich to nedotklo, ze :-D
 zrušenina 


Nozilu, 

(6.5.2008 17:48:25)
doporučuji ti zjistit si, jak je to v jiných zemích. Mám několikaletou zkušenost z vícero evropských zemí a myslím, že v ČR se žije královsky a to nepřeháním a nemám pocit, že jinde by lidé fňukali tak jako ty, i když je mi tě s tímto postojem, docela líto. Např. v Belgii se u pediatra platí 40 EURO za jednu návštěvu, porod vyjde od 1500 EUR výše, mateřská je 4 měsíce a pak máš jen dvě varianty - nastoupit do práce a dítě dát do jeslí, které stojí od 550 EUR na měsíc a výš nebo můžeš doma zůstat zadarmo. Podotýkám, že průměrný plat v Belgii je 1200 EURO, tak si to spočítej....
Jak je možné, že za kadeřnici si zaplatíš a za návštěvu u doktora se ti nechce? Vždyť je to služba jako služba. Fakt nechápu.
Přeji ti napříště pozitivnějí náhled na svět a závidím bio zeleninu ;o)
 Heidi 


Re: Nozilu, 

(8.5.2008 14:45:46)
doktor není to samý jako kadeřník to jsi vedle jak jedle, ke kadeřníkovi člověk přinejhorším nemusí a ostříhá se sám nebo ho ostříhá známý nebo si nechá delší vlasy. Ale doktor pokud někdo má rakovinu nebo chytne ze vzduchu infekci tak doktor a léčení by mělo být dosupné pro všechny, chápeš ten rozdíl?
 Murinka81 


My, rodiny a děti 

(6.5.2008 18:26:43)
Moc se do diskuzí nezapojuji, ale v tomto případě udělám vyjímku. Myslím si, že spousta z nás si ještě nezvykla na to, že každý z nás za sebe a svou rodinu nese skutečnou zodpovědnost. Je pravda, že často stojí dost úsilí vystudovat, zařídit si bydlení, slušnou práci. Každý si ale musí uvědomit, jestli toto úsilí vynaložit chce a navíc důsledky svých rozhodnutí - např. v mém případě - řekla bych, že slušnou práci jsem měla - průměrný čistý příjem před nástupem na mateřskou dovolenou kolem 20.000,-Kč. Mimčo jsem si přála, takže jsem si musela uvědomit, že místo 20.000,-Kč budu brát nutně 7.600,-Kč (malý se narodil tak, že jsem se ještě namohla rozhodnout pro dvouletý rodič. příspěvek).No a stojí mi to zato. Takže každý musí bojovat za sebe. Jinak to prostě nejde.
 Teraza Horáková 


Re: My, rodiny a děti 

(6.5.2008 18:35:55)
Murinko, já to cítím dost podobně. Sice tu proběhlo něco, že když jsme zdraví a mladí apod.... Narodili se nám kluci (dvojčata) a manžel přišel o práci. Než se rozhoupal k podnikání, protože umí 9 řemesel a 10-tá je bída, trvalo to rok. Já jsem dostala nabídku. Takže jsem v necelém půl roce kluků začala pracovat. Doma. Od té doby podnikám. Manžel se chytil o půl oku později. Výhoda je, že můžeme pracovat doma, to je nesporné.

co se týče důchodu, nejsem si jistá, zda se o nás naše děti nebo stát postarají, proto máme životní pojistky, penzijní pojištění, a ač na sociálním hradíme strop, což je momentálně nějakých 12000 měsíčně a zdravotní 4500 z podnikání + ze zaměstnání, kde máme mzdu, takže to, co všichni, nestěžuju si.

p.s. za 8 hodin práce to není. A pokud onemocním, jsem v maléru nejen já, ale i moji klienti, i když už mám někoho, kdo mi pomáhá.

Za chvíli mi bude 40 a snad se konečně zmůžeme na vlastní bydlení. Manžel je ve věku lehce před důchodem. Moji známí a mladší bydlí ve vlastním skoro všichni. Ať už v bytech (které teď odkupují) nebo v domečcích.

Prostě si nemyslím, že je tahle doba tak extrémně zlá, já pamatuju "totáč", tak možná proto.

 Murinka81 


Ještě něco 

(6.5.2008 19:05:11)
Vlastně jsem chtěla napsat ještě něco - možná by nebylo špatné, kdyby byl rodič. příspěvek počítán z předchozích příjmů - jde mi o to, že lidé, kteří pracují, státu něco odvádí, pak mají dítě a je velký předpoklad k tomu, že jakmile budou moci, tak budou pracovat dále a tudíž státu opět odvádět. Navíc, pokud dítě vyrůstá v takovéto rodině, je pravděpodobné, že až vyroste a vystuduje, zapojí se do systému stejně, jako jeho rodiče. Připadá mi tedy nelogické, že zaměstnané ženy pobírají rodičovský příspěvek ve stejné výši, jako ženy, které nikdy zaměstnané nebyly a pravděpodobně ani nebudou. S dětmi to asi bude podobné...Jak už jsem ale jednou napsala, každý máme to, co jsme si zvolili.
 Teraza Horáková 


Re: Ještě něco 

(6.5.2008 19:14:14)
Murinko, to je zase dvojsečné řešení. U tebe logické, u žen, které otěhotní v průběhu Vš, na Sš, a dalších, těch možností je moc - tam to zase nejde...

rodičovský příspěvek je prostě dávka poskytovaná matce, aby si mohla koupit boty. Nejde o dávku na dítě, ani za odměnu za porod.
 Murinka81 


Re: Ještě něco 

(6.5.2008 19:20:25)
No jasně, to chápu - dalo by se to ale zase nějak ošetřit - například nějakým minimálním rodičovským příspěvkem pro tyto případy. Byl to jen takový nápad.
 Lusika 
  • 

Re: Ještě něco 

(6.5.2008 21:01:50)
Je těžké to udělat spravedlivě, vlastně to asi ani nejde. Eva
 Lusika 
  • 

Re: Ještě něco 

(6.5.2008 21:02:05)
Je těžké to udělat spravedlivě, vlastně to asi ani nejde. L.
 zuzkasim 


Poplatky 

(6.5.2008 21:33:47)
Možná by autorka měla začít internet využívat k něčemu užitečnějšímu, než jen k vypsání se ze svých domnělých křivd.

Nechápu, proč si drůbež, králíky a jiné zvířectvo nepořídila už dávno, když na to má podmínky a chuť. Mě to tedy naopak nepřijde vůbec řešení z nouze, ale jako mnohem lepší alternativa, než si kupovat vše v obchodě nacpané chemikáliema. Bohužel by taky asi zjistila, že starat se o pole a zvířata dá nejen spoustu práce, ale taky to něco stojí - krmivo není zadarmo, osivo a zemědělské stroje taky ne... Možná bychom se dočkali dalšího článku, jak je "sedlačení" drahé.

Zavedení poplatků u lékaře a v lékárně mi vadí dost a ne proto, že bych si myslela, že se najdou lidé, kteří na to mít prostě nebudou (ostatně s takovými nový zákon počítá - lidé ve hmotné nouzi jsou od poplatků osvobozeni). Možná jsem nepostřehla správný důvod těchto poplatků, ale kdesi jsem slyšela, že je to pro lékaře vlastně takový nucený příjem (peníze zůstávají jemu a je pouze povinen z nich odvádět daně, jako ostatně ze všeho). Jestli je to pravda (jestli ne, tak mě prosím opravte a uvěďte to na pravou míru, budu ráda), tak to by za chvíli mohli chtít ve většině povolání. Vždycky jsem se hrozila amerického systému, kde nemocní platí téměř za vše a ten náš se tomu začíná přibližovat. Asi bych se zaměřila více na prevenci, péči o zdraví a rozhodně poplatky zrušila minimálně dětem do 15 let. Mimochodem do limitu 5000 ročně se nezapočítavají poplatky za hospitalizaci a doplatky za léky, s tou nemocnicí mi to taky přijde nefér.

Vše je otázkou priorit. Pokud je pro rodinu důležité si párkrát do měsíce vyrazit na výlet spojený s obědem v restauraci a skuhrají pak nad tím, že nemohou dítěti koupit nové boty (viz případ mé kamarádky), tak mi to nepřijde úplně normální. Já na výlet namažu rohlíky, ale půjdeme na něj všichni v botách, které nás netlačí. Myslím, že ze stejného výletu budou mít naše děti rozdílné zážitky. Jsem na rodičovské, jsem na ní ráda a jsem vděčná za tuto možnost. Co mi chybí, jsou možnosti práce na částečný úvazek, málo míst ve školkách apod.
 vlasta, 1 dítě, 2 v očekávání 
  • 

Re: Poplatky 

(7.5.2008 8:21:48)
A o tom to je, prostě si umíte v hlavě přebrat za co je dobré peníze dát víc a za co je to zbytečné - viz ty rohlíky na výlet. Já také raději z něčeho slevím a na druhé straně přidám, a to opravdu nemáme za potřebí, ale je dobré žít tak nějak normálně a prostě brát ten život trošku s rezervou, protože kdyby sme pořád na vším rozčilovali tak už sme všichni u Chocholouška.
 Gábi, 2 děti 


Ale, ale, ... 

(6.5.2008 22:32:54)
Tenhle přístup je mi v životě cizí - nikdo mi neřídí život těmito mechanismy. A MMCH už by bylo dobré, aby se zanlkyně českého pseudosociálního systému naučily rozlišovat mezi "mateřská" a "rodičovská" dovolená. ;-)
 ivysek 


Třífázová mateřská - diskriminace 

(6.5.2008 23:40:38)
Holky, mě nejde o to, abych měla mateřskou 10 000, ale abych si mohla vybrat za všech okolností, jestli budu s dítětem na mateřské 2, 3 nebo 4 roky. Autorka má pravdu, že pokud jste na mateřské déle než dva roky a přecházíte na druhou, nemáte nárok na PPM a tudíž si nemůžete vybrat jinou variantu než 4-letou.
Zákonodárci to zdůvodňují takto, cituji z novin MPSV: "Část rodičů by mohla spekulovat, že si vyzvedne vyšší částku po dva roky a třetí, případně čtvrtý rok bude čerpat dávky z ostatních sociálních systémů."
Není to "presumpce viny"?????
 Sylvie 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace 

(6.5.2008 23:49:37)
Autorka má pravdu, že pokud jste na mateřské déle než dva roky a přecházíte na druhou, nemáte nárok na PPM

Jak kdy, já už jsem třeba na rodičovské dovolené osm let a PPM jsem pobírala třikrát ;)
 Simmi 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(7.5.2008 0:23:49)
Ahoj Silvie, s tou mateřskou jsem to nepochopila. Třeba mi to vysvětlíš. Jsem na MD/RD s ročním dítětem, tříletá varianta a v práci omluvená nepřítomnost do tří let věku dítěte. Žiji v domnění, že pokud otěhotním v době RD, tak před porodem normálně nastoupím na MD a dostanu PPM, která se vypočítá z příjmů, co jsem měla před prvním dítětem. A když budu brát PPM, tak si pak můžu volit délku RD. Kde je tedy ten zádrhel? Já bych zrovna chtěla případnou druhou mateřskou zkrátit, myslím, že se mi nebude chtít být tak dlouho doma. Pokud někdo víte, dejte vědět. Smlouvu mám na dobu neurčitou, myslela jsem, že díky tomu je ten nárok na PPM i při druhém dítěti.
 Sylvie 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(7.5.2008 0:30:43)
Simmi, jj, myslíš si to správně ;o) Dokud ti trvá pracovní poměr, trvá ti i doba nemocenského pojištění a budeš mít znova nárok na PPM. Jestli chceš dosáhneš na dvouletou variantu RP záleží na výši PPM - ta musí být alespoň 380 Kč na den (jestli se nepletu, teď si z hlavy nejsem jista).
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(7.5.2008 7:34:26)
Sylvie (mimochodem, měla jsi teď na Slovensku svátek jako Lesana - krása), chci ti dvojnásobně poděkovat - jednak za upozornění na nový zákon o MD při přivýdělku během RD - platí to na "předchozí dítě do čtyř let", nikoli "bezprostředně předchozí", takže mi ji napsali stejnou jako před prvním, i když už budu mít třetí :))) A za druhé, myslela jsem do dnes, že dvouletá je jen pro maximální možnou MD, a ono je to přes 380 (ověřovala jsem jinde) a já mám o pětikačku víc, takže hurá!
 Simmi 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(7.5.2008 10:21:36)
Ahoj Sylvie, moc díky, autorka článku mě dosti polekala, pochybji, že stihnu druhé dítě do dvou let, zatím si rozhodně netroufám :-), sice bych chtěla, ale yzicky ani psychicky bych to nezvládla :-). Na dvouletou variantu bych měla dosáhnout, když jsem na ní dosáhla teď - naše mzdovka mi psala, že dnes je nový zákon, podle kterého žena nesmí mít druhou PPM nižší než první PPM - dřív se to stávalo tuším při čerpání dovolené po MD nebo při přivýdělku při RD při kratším úvazku.
Jinak já si myslím, že to nastavení tří variant RD je rozumné, ženy, co nepracovaly, nemají nárok na PPM, přece nemohou očekávat, že dosáhnou na ty nejvýhodnější varianty RD. Věřím, že by volily dvouletou a pak by se nechaly zaopatřit sociální sítí. Chtějí-li pracovat, mohou klidně jít do práce dřív. Ale vím, že na tomto serveru jsou vesměs ženy, které jsou na MD/RD roky a za tento názor mě sežerou. Mně spíš vadí, že ta varianta nejde změnit, myslím, že by ta možnost měla být, samozřejmě by musela být taková, aby si změnou už člověk finančně nepolepšil, ale tu možnost změny bych uvítala.
 Evik+Lea+Marek 


Re: PRO SYLVII 

(7.5.2008 16:52:37)
Prosím Vás, Sylvie, autorka me zmátla. V září porodím. Mezi dětmi bude rozdíl 2 roky a 3 měsíce. Mám prac.smlouvu na dobu neurčitou (pracovala jsem 10 let let). A teĎ: Vím, že budu mít znovu nárok na PPM - ale mohu si pak zvolit RP na 3 roky (7600 Kč)? Autorka v bodě 4 píše něco jiného..... MOC MOC DÍKY. E.
 Atislava, dcera 4 roky, syn1rok 
  • 

Re: PRO SYLVII 

(7.5.2008 21:54:00)
Jestliže máte při druhém, event. dalším dítěti nárok na PPM (tj. jste účastníkem nem. pojištění) budete moci volit jakoukoliv variantu. Tedy 2 letou (jestliže na to dosáhne Váš příjem), 3 letou, či pomalé čerpání. Mé děti jsou od sebe 2r+9měsíců a také u obou jsem měla nárok na PPM (smlouva na dobu neurčitou, tudíž stále účastníkem nem. pojištění), tudíž právo volby, atd.
 JitkaM 


Aperio poradna 

(9.5.2008 9:44:15)
koho zajímá jak se co čerpá, tak já jsem snad nejvíc informací, tzn. nejsmysluplnějších a nejkvalifikovanějších našla na www.aperio.cz jsou tam i zdarma poradny (můžete jim pak za to zaplatit DMS) kde vám odpoví na téměř veškeré dotazy ohledně rodiny, práva, zdravotnictví, atd. prostě super.
Jinak ještě ohledně té mateřské - tedy rodičovské - smůlu při výběru mají opravdu ty, které mají smlouvu na dobu určitou (pokud to nebude čerpat manžel) a ta určitá doba skončí před tím, že nastoupí na 2. mateřskou, pokud to stihnou (mám to taky tak), tak už je to stejné, jako to mají ženy, které mají smlouvu na neurčito, tedy mohou volit. To s tím volením čerpání i ohledně peněz mi přijde dobré a spravedlivé, ale opravdu nechápu, proč si nemohou volit i ženy, které ne svou vinou měly smlouvu na dobu určitou, ale to už je zase na jinou a delší diskuzi.
 Atislava, dcera 4 roky, syn1rok 
  • 

Re: Aperio poradna 

(10.5.2008 12:58:08)
Neřekla bych, že mají smůlu. Může za ně volbu provést manžel, ta zůstává neměnná a poté se opět v pobírání rodičáku prohodit (nebo také nemusí). Není to žádné obcházení, a vyřeší to problém smluv na dobu určitou ( třeba u učitelek naprosto běžná praxe,že?). TAkto mi to konkrétně poradily na ministerstvu práce a soc.věcí. Ale nepopírám, že je to až tak děsně spravedlivé.
 Simmi 


Re: Aperio poradna 

(10.5.2008 15:09:03)
Když každá matka nemá manžela, takže tento postup já za diskriminační považuji. Vdaná žena si pomůže k vyššímu příspěvku díky manželovi, ale co ta, kterou manžel opustil? Je za to potrestána. Ta cesta k vyššímu rodičáku přes manžela se mi nelíbí. Nemá tp pak náhodou nějaké důsledky v sociální oblasti? Jako že na RD byl manžel a žena byla doma a nic nedělala? Vím, že to pak lze zase převést zpátky na manželku, ale já s tímto vůbec nesouhlasím.
 ZuziP 


Re: Aperio poradna 

(10.5.2008 15:41:37)
Simmi, ano, je to nespravodlive.
 nozilu 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(8.5.2008 12:31:38)
Ano, pokud to stihneš do 2 let od naposledy placeného sociálního a zdravotního. Jinak máš smůlu a musíš na 4-letou
 Sylvie 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(8.5.2008 12:38:18)
NOzilu, na svůj názor máš právo a já ti ho neberu. Ale neplácej nesmysly o věcech, kterým nerozumíš a zbytečně nestraš ostatní. Tvoje odpověď pro Simmi je naprosto mimo, absolutně nechápu, proč se jí snažíš "radit", když o systému PPM a RP evidentně nic nevíš.
 nozilu 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(8.5.2008 12:43:28)
Podívej se. Ptala jsem se na sociálce. Jak by to bylo, kdybych měla ještě další dítě. Bylo mi řečeno, že pokud to stihnu do 2 let od posledního placeného sociálního a udravotního, tak si budu moct vybrat. Jinak mám automaticky 4 - letou. Ona si musí zjistit, do kdy za ni zaměstnavatel platí sociální.
 Sylvie 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(8.5.2008 12:49:13)
Nozilu, nevím, na který sociálce jsi se ptala - jestli na úřadě, kde se vyplácí RP nebo na OSSZ, kde se vyplácí PPM. Jestli na tom prvním místě, tak to chápu, tamní úřednice o PPM nic neví, nespadá to jejich práce. Jestli na OSSZ, tak jsi úřednici buď špatně pochopila, nebo je to na stížnost, protože ta informace je naprosto špatná.

Nechce se mi to tady vysvětlovat všechno od základů, ale prostě se smiř s tím, že pokud má Simmi pracovní smlouvu na dobu neurčitou a v době rodičovské dovolené otěhotní a nastoupí na MD, tak další PPM prostě bude dostávat, ačkoli po dobu RD za ni zaměstnavatel ani nikdo jiný nemocenské pojištění neplatí (a zdravotní pojištění taky ne, to s PPM ostatně nemá vůbec co dělat).

Nehledě na to, jak už tu taky bylo psáno, RP může pobírat i otec dítěte, pokud on si může zvolit variantu, na kterou matka nedosáhne a o kterou jako rodina stojí.
 nozilu 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(8.5.2008 12:50:07)
Ptala jsem se tam, kde se vyplácejí. Takže ji teď můžu žalovat.
 Sylvie 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(8.5.2008 12:55:14)
Tam, kde se vyplácejí co - RP nebo PPM? A žalovat asi těžko. Ale stěžovat si určitě.
 Sylvie 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace - MOC MĚ TO ZAJÍMÁ - HLAVNĚ PRO SILVII a AUTORKU. 

(8.5.2008 12:53:52)
A ještě něco - sice o tobě nic nevím, ale ta odpověď se nedá vztáhnout ani na tebe. Buď v době nástupu na PPM jsi nemocensky pojištěná (nebo jsi v ochranné lhůtě), a pak budeš dostávat buď PPM nebo nemocenskou v souvislosti s těhotenstvím a porodem (v tomto druhém případě nemůžeš volit 2 letý RP, ale můžeš volit 3 letý). Nebo ke dni nástupu nemocensky pojištěná ani v ochranné lhůtě nejsi, a pak ti je celkem naprd, kdy naposledy za tebe kdo hradil sociální nebo zdravotní pojištění.
 mila2deti 
  • 

Re: Třífázová mateřská - diskriminace 

(8.5.2008 13:31:15)
co se tyce materske tak je teoreticky skvele mit moznost si vybrat.Realita je takova,ze vam dite do skolky vezmou kolikrat az kolem 4.roku!Babicky pracuji a zaplatit pani na hlidani?To bych ji musela dat asi cely plat.A co se tyce poplatku:syn je od narozeni porad nemocny.Pres zimu jsme chodili xkrat mesicne po dokterech,vsude platili a za leky dali spousty penez.Kdyz marodila i dcera nebo ja tak mesicni vydaje na leky a doktory-odhadem 2000kc!
 katka+katka 
  • 

Re: Třífázová mateřská - diskriminace 

(7.5.2008 6:57:47)
já bych tomu neříkala presumpce viny, ale spíš znalost české povahy:-)
 nozilu 


Re: Třífázová mateřská - diskriminace 

(8.5.2008 12:28:07)
HURÁ. Někdo konečně pochopil.
 DENISA 
  • 

Je to diskriminace 

(9.5.2008 4:07:27)
Ja jsem si mohla vybrat jen mezi 4 a 3 letou materskou. Na 2 letou s vyssi castkou jsem nemela narok, protoze muj plat nepresahl nejakou hranici. Taky si myslim ze je to diskriminace. To jako ten, co dre za suche z nosu, jeste je nadale omezovan.
 Simmi 


Re: Je to diskriminace 

(10.5.2008 6:06:01)
Ahoj, taky můžeš být na RD 2 roky, pokud pobíráš rodičák ve výši odpovídající tříleté variantě, nikdo Tě prosím nenutí být doma do tří let věku dítěte. To, jak dlouho budeš doma si volíš ty, pokud chceš být doma s dítětem 2 roky a pak jít pracovat, Tvůj zaměstnavatel Ti musí vyhovět. To, že ženy, které měly vyšší plat, dosáhnou na vyšší rodičák, je spravedlivé. Podívej, mateřskou mámě taky každá jinak vysokou, podle toho, kolik jsme vydělávali - bohužel většina žen má pocit, že dokud stát něco dává, proč by nebyly doma... :-).
Co se týče smlouvy na dobu určitou - to je těžší. Zase, to že máš nárok na druhou MD je odměna za to, že jsi si byla schopná najít zaměstnání na dobu neurčitou. Když jsem si hledala zaměstnání, tak jsem smlouvy na dobu určitou odmítala a vybírala jsem práci, u které je velká pravděpodobnost, že se do ní budu moci vrátit místo výpovědi pro nadbytečnost :-). Ale ne každý má možnost si klást podmínky a vybrat si, chápu, že mnohé ženy jsou rády za jakoukoliv práci. Zákon to myslí tak, že je lepší ženy, co práci nemají, nechat doma radši déle, než aby po dvou letech skončily na úřadu práce, protože pochybuji, že s dvouletým dítětem seženeš zaměstnání. A pokud ano, viz. první odstavec - nic Ti nebrání jít po dvou letech mateřské do práce. Není úplně náhoda, že ta vyšší mateřská je skoro to dvou let a pak až se sníží.
Jiná kapitola je nedostatečný počet míst v jeslí, ten plán s tím odkládání dítěte u sousedky na RD mi připadá neskutečně pitomej. Já jsem ráda, že se postarám o svoje :-) a nikomu bez příslušného vzdělání bych dítě nepůjčila ani na minutu. U nás jsou naštěstí fungující jesle. Spíš by to chtělo tlak na města/obce, aby ty jesle a školky zase zřídili.
 DENISA 
  • 

Re: Je to diskriminace 

(11.5.2008 3:30:27)
Ano, materskou mame podle toho kolik jsme vydelavali, s tim souhlasim. Ale rodicak? Proc? Proc tam na me na tom urade civi tabule jako krava - podpora maminkam, ktere se chteji drive vratit do prace, ci chteji drive druhe dite - 2 leta varianta. Ja chci do 2 let druhe dite, takze o kolik prijdu? O pomerne dost. Ja to sice chapu jako jakousi (chabou) ochranu proti jiste skupine spoluobcanu, ktera by mela deti kazde dva roky do duchodu, ale dle me, meli nastavit cely system jinak, aby kvuli teto skupine nebyly znevyhodnovany zeny, ktere proste jenom nekde drou za nizky plat. A nechodte na me s tim, ze kazdy muze jit delat za vic, holt nekdy ty sestricky, prodavacky a svadleny potrebujeme ne?
 Sylvie 


Re: Je to diskriminace 

(11.5.2008 9:39:45)
Ja chci do 2 let druhe dite, takze o kolik prijdu? O pomerne dost.
A že si stěžuješ až teď? To v tomhle byl přeci zákon "diskriminační" vždycky - kdo chtěl mít další dítě nebo nastoupit do zaměstnání dřív, jak ve 4 letech dítěte, tak ten i dřív byl "znevýhodněný" oproti těm ostatním. Akorát že teď na to doplatí menší množství žen, než ještě třeba loni


 Simmi 


Re: Je to diskriminace 

(11.5.2008 13:37:19)
Úplně souhlasím se Sylvií. A ještě: ty se musíš smířit s tím, že když jsi měla nižší plat, máš nižší rodičák. To, že jsi měla nižší plat, je snad diskriminace? Tak proč by měla být diskriminace nižší rodičák? To není diskriminace, to je spravedlnost. A o kolik přijdeš? To takto nejde počítat. Můžeš otěhotnět klidně po šestinedělí a po mateřské jít do práce, nebo klidně jít do práce ještě při mateřské :-) a nepřijdeš skoro o nic. Chápe tady někdo, že ten nový zákon nikoho neomezuje v tom, kdy půjde pracovat? Bohužel pro mnohé se vydělávají peníze prací, nikoliv sociálními dávkami. Pokud se někdo stane prodavačkou, bude mít nižší plat a nemůže čekat stejnou podporu od státu jako někdo kdo má vysokou kvalifikaci a vysoký plat. Taky toho státnímu rozpočtu moc neodvedla neodvede.
 katka+katka 
  • 

Re: Je to diskriminace 

(15.5.2008 6:56:13)
Ano, souhlasím. Popravdě nová verze se mi dost líbí, nikoho neomezuje v tom, kdy jít pracovat a konečně se zohledňuje plat předtím.
 Jana 
  • 

materska v Nemecku 

(7.5.2008 0:03:53)
Nevidela bych to tak, ze se zeny na materske tady v Nemecku maji hure nez v CR. Jsme ceska rodina zijici v Nemecku, manzel ma na zdejsi pomery slusny plat, ale ne zase nejak extra vysoky, a ackoliv nedostavam zadnou materskou (po nove zavedene reforme jsem ted na posledni dite rok materskou dostavala, ale tyto penize jsme davali stranou a necerpali z nich) a platime najem, manzel me se 3mi detmi dobre uzivi. Muzu si dovolit byt s detmi doma a az pujdou do skolky, chvili si odpocinout a pak si najit neco na castecny uvazek. Nemusim se stresovat, abych si hned nasla praci, coz v CR, pokud by manzel delal stejnou praci, co dela tady a zili bychom v Praze, bych asi musela.
A nejsem zdaleka ojedinely pripad, znam mnoho rodin, kde to takto funguje, matky jsou s detmi doma, zivi je manzel, a kdyz jsou deti vetsi najdou si neco na castecny uvazek.
Je to jednak tim, ze Nemecko je porad jeste bohatsi zeme nez CR, ale velkou roli hraje i zdejsi danovy system, manzel plati podstatne nizsi dane nez jeho svobodni bezdetni kolegove.
Proste misto materske k nam jdou penize jinou cestou skrz danove ulevy. Rodiny s detmi se obvykle nevozi v bavoraku, ale na zakladni zivotni potreby, cimz myslim i napr. vzdelani deti, maji.
Myslim si, ze socialni politika v CR je vytvarena dost nestastne a neefektivne. Mnohem lepsi, nez porad udelovat davky pri prijde prave system danovych ulev
 Heidi 


Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 0:06:53)
Jano, máš pravdu, ale myslím, že specielně tohle tu moc lidí na Rodině nechce slyšet.
 katka+katka 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 7:00:46)
já taky souhlasím. Daňové úlevy motivují pracovat, plošné dávky sedět na zadku a nic nedělat:-) Jasně, že lenoši to neradi slyší:-)
 Vážný 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 7:35:29)
Jenže, jak tohle vysvětlíš matce dítěte třeba s neurologickou vadou a postiženou imunitou, která je na dítě sama. (Takovývh a podobných máme mezi spolužáky několik.) Otec už to při péči o 2 děti, jedno postižené, řadě operací atd. "vzdal". Operace sice OK, ale důsledky zůstaly.

Několik škol ji odmítne vzít dítě, místně příslušná škola začne hovořit o zvláštní škole... Dítě nesmí být samo bez dozoru, družina ho nechce... Přitom při adekvátní péči je ve škole nadprůměrné, akorát divně chodí, píše a pusu nezavře...

Co s tím?
 katka+katka 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 7:39:49)
pozor, já rozlišuju lidi, kteří doma sedí, protože chtějí (proč někam chodit do práce, když peníze za mnou přijdou samy) a lidi, kteří jsou doma, ale rozhodně nesedí, protože se starají o vážně nemocné dítě. To je obrovský rozdíl, bohužel nášemu soc.systému chybí v tomto směru kontrola, aby rozlišoval, kdo pracovat nechce a kdo nemůže
 katka+katka 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 8:37:09)
záleží na tom, proč jsi doma? jestli dobrovolně tak pak ano, zp platit. Znám dost maminek, které děti zase až tak moc nemocné nemají, spíš mají známou doktorku a problém se podaří nafouknout.
 Sylvie 


Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 8:52:15)
záleží na tom, proč jsi doma? jestli dobrovolně tak pak ano, zp platit. Znám dost maminek, které děti zase až tak moc nemocné nemají, spíš mají známou doktorku a problém se podaří nafouknout.

Teď jsem asi mimo, ale tvoji poznámku nechápu. Stát platí zdravotní pojištění za rodiče, který pečuje o alespoň jedno dítě do 7 let nebo alespoň o 2 děti do 15 let a přitom nemá žádný příjem a je jedno,jestli má dítě zdravé nebo nemocné. Doktorka proto nemusí nic nafukovat

Leda bys mluvila třeba o prodlouženém rodičovském příspěvku nebo příspěvku na péči o osobu blízkou, což jsou sociální dávky, které se dávají na základě nepříznivého zdravotního stavu. Tam nevím, jak to probíhá, ale na příspěvek určitě musí být vyjádření posudkového lékaře a mám pocit, že na rodičák taky, tedy že nestačí razítko běžného obvoďáka.
 katka+katka 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 9:07:31)
ne, mě se jen nelíbí, že řada lidí našeho soc.systému prostě zneužívá a tím pádem mají pak horší podmínky ti, kteří pomoc skutečně potřebují. Toť vše. Nerada platím daně (asi jako každý), ale na druhou stranu vím, že jsou lidé, kteří prostě na tom nejsou dobře (ať už zdravotně nebo jakkoli jinak), pak jsem ráda, že jim ty prostředky pomůžou, ale prostě vadí mi lidé, kteří jen přemýšlí, jak se dostat k penězům bez toho, aniž by museli pracovat a zbytečně ždímají náš soc. systém
 katka+katka 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 9:02:12)
mám v okolí 2 maminky, kterým (dle jejich slov) jsou 4 roky doma s dítětem málo, tudíž obě šly k pediatričce, která je u nás známá svým přístupem - všechno podepíšu, všechno orazítkuju - u dětí se našel malý problém, který se prostě nafoukl a "když se chce, všechno jde". Jde o péči o osobu blízkou. S tím zdravotním pojištěním jsem to myslela tak, že nikoho bych do práce jít nenutila, nechce pracovat - není problém, ale ať teda nezatěžuje státní rozpočet a platí si zdravotní pojištění. Protože, ať se na mě nikdo nezlobí, ty děti, o kterých mluvím, rozhodně nevyžadují celodenní péči.
Stejně tak znám maminku, jejíž chlapeček má těžké následky díky porodu, nechodí, sám nejí, nemluví, prostě jen leží, skutečně potřebuje 24-hodinovou péči a jeho matka je na tom stejně jako ty dvě, kterým se prostě chce být doma za finančně nevýhodnějších podmínek. Je mi z toho prostě špatně
 katka+katka 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 9:15:28)
Milado, neznám přesně problém tvých dětí. Na druhou stranu - máš pořád štěstí - tvé děti totiž chodí, mluví, běhají.
 myš 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(7.5.2008 9:01:03)
Za lenocha se nepovažuju a přesto jsem pro systém rodičovské podpory v přibližně této podobě jaká je. Takovéto generalizování nemám ráda.
 nozilu 


Re: materska v Nemecku 

(8.5.2008 12:35:42)
S tím souhlasím. Přesně. Ať dostanou chlapi slušný plat a bude vše v pohodě.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: materska v Nemecku 

(8.5.2008 12:37:40)
nozilu,
oni ho ale dostanou, když si ho zasloužej. ;)
Je utopie domnívat se, že se někdo přijde ucházet o místo počišťovače a dostane za to padesát tisíc čistého nástup, že. :-)
 katka+katka 
  • 

Re: materska v Nemecku 

(8.5.2008 15:32:03)
souhlas
 Vážný 
  • 

Docela problém 

(7.5.2008 7:21:42)
Pro nás ty "regulační poplatky" jsou docela problém. Vzhledem k tomu, že jsme sledovaní u dcery na neurologii, kožním, ORL, imunologii. V průměru denně má 2-3 léky. Vzhledem k pár hospitalizacím, úrazům atd. jsou celkové roční náklady na doplatky tak někde 4000-5000 Kč, u syna tak 3000 Kč. Já mám taky poruchu imunity a cukrovku a moje doplatky budou taky tak 3000 Kč, žena tak 2000 Kč. To je docela pecka a nárůst proti loňsku je asi 5000-6000 Kč a za to jsme schopní strávit 2 týdny na horách...

Pro mojí příbuznou, která má cca 7000 důchodu a 6000 regulovaný nájem je to problém takový, že prostě nemůže k lékaři. Přesně vzato zatím se snaží - pečuje o nějakého starého pána, ale práci hledala 1/4 roku a čím dál víc schází. Až nebude moci pracovat, tak se asi půjde pást...
 Jíťa 
  • 

Re: Docela problém 

(7.5.2008 7:39:43)
Zajímalo
 Jíťa 
  • 

Re: Docela problém 

(7.5.2008 7:43:25)
zajímalo by mě, za co tvá příbuzná platí REGULOVANÝ NÁJEM 6000.
Podle mě kecáš. Buď má zbytečně velký byt, nebo do nájmu počítáš i inkaso. Ale nejspíš je to obojí.
 katka+katka 
  • 

Re: Docela problém 

(7.5.2008 7:44:50)
Taky mám ten pocit, ale zajímalo by mě i město
 Vážný 
  • 

Re: Docela problém 

(7.5.2008 7:54:11)
Myslel jsem 1+1 v Praze, a cele naklady na bydleni: 2800 najem, cca 2500 služby a zbytek (700) jde na plyn a elektrinu.
 Jíťa 
  • 

Re: Docela problém 

(7.5.2008 11:02:04)
Tak v tom případě se musí příbuzná zeptat na sociálce, jestli nemá náhodou nárok na nějaký příspěvek na bydlení.
Ono skutečně sociální politika státu je velice štědrá, jenže lidé o tom moc neví. Má nějaké zdravotní potíže? Pokud má nárok na průkazku ZTP, tak má nárok na spoustu sociálních dávek:
Může si požádat o příspěvek na péči. Podle známých mám dojem, že ho dají téměř každému, kdo si požádá.
Dále si ona, nebo někdo z rodiny může požádat na provoz motorového vozidla, což taky dávají skoro každému (= sociálka proplatí povinné ručení + nějaká částka na benzín).
Donedávna byl nárok na 200 kč slevu na paušál na telefon.
K tomu zdarma, nebo za symbolickou cenu různé kulturní a sportovní akce (vstup na bazén, knihovna, divadlo...)

JENŽE: Mnoho důchodců prostě tyto dávky odmítá, jelikož jsou vázané na zdravotní stav a oni se přece cítí výborně (přestože berou tuny léků, nemůžou chodit apod...) To vidím i u nás v rodině. Zatímco jedna babička využila všechny dávky, druhá je i ve svých 83 letech odmítá.
 Vážný 
  • 

Re: Docela problém 

(7.5.2008 11:40:02)
Je jí je zatím jen těsně přes 62, o příspěvek na bydlení žádala, ale je s tím tolik papírů (ona má furt ŽL, snaží se jako průvodce párkrát do roka zaskočit pro CK, ale neumí nic než ČJ, a slabě RJ, vedle toho dělá kdesi na DPP ve škole pár hodin týdně, ale nemá pedagogické vzdělání, tak nemůže víc) a ona to v podstatě nezvládá. Asi by měla nárok i na doplatek na bydlení, ale prostě je problém se dostat přes ty papíry. Musela tam asi 4x než úřad laskavě pochopil, že číslování pater je jiné u majitele a ve smlouvě a jiné u správní firmy, navíc měla nějaké chyby v nájemní smlouvě... Pak se jim nepodařilo stáhnout poslední DP.

Strašně sešla duševně a i fyzicky. V podstatě už moc nezvládá ani péči o byt, atd. A děti se jí snažej pomoc, ale ona je dost protivná na celý svět a sama jim moc nepomohla, takže vztahy nic moc. Jediná věc, kde je trvale sledovaná je psychiatrie, ale tam zase nechce brát antidepresiva, že má po nich vyrážku... (je asi půl roku vdovou, a užila si hrozné věci a manžel se dost zadlužil...).
 Vážný 
  • 

Re: Docela problém 

(7.5.2008 11:42:12)
To jsem ještě neřekl, že je to čtvrť se silně zastoupeným "sociálně vyloučeným etnikem", takže na sociálce se podle toho chovaj...
 Vážený 
  • 

Re: Docela problém 

(7.5.2008 11:28:53)
Dva. 10 dní ve špitále. V obou dvou dnech nepříjemné úrazy hlavy dcery (8), podle neuroložky zřejmě spojené s únavou vyplývající z dost drsné autovakcíny. Poprvé vyběhla kvůli něčemu z koupelny, a jak byla mokrá, tak uklouzla a šla tak nešťastně do zadu po hlavě na zem, že vzala o topení. Třes, bolesti hlavy, zvracení. Jedna nemocnice, druhá nemocnice, den JIP, týden pobyt.

A jako na potvoru za měsíc po propuštění lezla na židli, aby si něco vyndala ze skříně, když měla na návštěvě kamarádku, ta vylezla na židli za ní a dcera spadla vespod, opět na hlavu. Podobné příznaky - 4 dny ve špitále.

Ale takové období měl i LMD syn - pád ze stromu z výšky asi 80 cm - 1 m na hlínu a stejně si prokousl ret a vrazil zuby.
 Sylvie 


Re: Docela problém 

(7.5.2008 11:32:31)
Hmmm, na úrazy byl jako malej machr můj brácha. Měl úrazovou pojistku a dost se mu vyplatila ;o)
 Merik 
  • 

Chacha 

(7.5.2008 9:20:16)
v nekterych statech EU mate rodicovskou 12 mesicu, kdyz mate stesti. Jinak po 9 mesicich nastup do prace... A nikdo si nestezuje, naopak - vetsina vita navrat do profesniho zivota. Mate asi stesti, ze zijete na vesnici, protoze ve vetsim meste, nebo nedej boze v zahranici, byste s timto pristupem vazne tvrde narazila... nebo neprezila, jak sama teatralne prohlasujete. Trochu se vam musim smat.
 katka+katka 
  • 

Re: Chacha 

(7.5.2008 9:28:11)
Merik, můžu se jen zeptat, kde v EU je 12 měsíců? Nemyslím to rýpavě, fakt mě to zajímá. Co vím, tak Velká Británie je 6 měsíců placených + 3 zadarmo, Francie jsou snad 3 měsíce, Portugalsko 6 měsíců...
 nozilu 


Re: Chacha 

(8.5.2008 12:41:34)
Já bych se taky ráda vrátila do práce. A kam dám syna? Na chůvu nemám. A abych jí dala 1/2 platu. To nemusím do práce a můžu se kvalitně věnovat synovi.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Chacha 

(8.5.2008 12:46:51)
nozilu,
pokud je ta zbylá půlka platu víc než rodičák... :-)
OK, ty sis to vybrala takhle, ale neříkej, že to nejde jinak. Jde. ;)
 katka+katka 
  • 

Re: Chacha 

(8.5.2008 15:33:26)
zase souhlas a ani nejde jen a jen o peníze, ale třeba i praxi
 Heidi 


Re: Chacha 

(8.5.2008 14:53:03)
Merik a jak je teda možné že u nás si může dovolit jen kolem 8% žen pracovat na zkrácené úvazky a v zemích EU je to přes 40% a některé státy(např. Holandsko)mají přes 70%? Když říkáš šup hup do práce tak proč teda pracují jen na půlku úvazku nebo na třičtvrtě? Myslíš, že tady matky vytrhne když jsou doma o něco déle s batoletem, ale pak celý život pracují na plný úvazek a nemůžou se pořádně dětem věnovat až do jejich dospělosti?
 Marissa 


proč 

(7.5.2008 11:51:37)
Proč jste tak strašně v opozici??? Všímám si, že je to už zažitý "standart" skoro pod všemi články. Autorka vyjádřila pouze SVŮJ názor, nemusí se líbit nikomu, je přece jenom její. Tak trošku pochopení.
Nebudu soudit, zda všechny reformy, které teď proběhly v ČR jsou dobré nebo zlé. Pro mě osobně to znamená jediné, hlouběji si sáhnou t do peněnky. A to už se mi samozřejmě moc nelíbí.
Platím. Platím za to, že mám dítě.
Platím za to, že vlastním nemovitost.
Platím za to, že chci někomu něco darovat.
Platím za to, že si koupím jídlo.
Platím si důchod.
Platím si zdravotní, sociální, atd.
I přesto, že si platím zdravotní,platím u doktora.
I přesto,že si platím zdravotní, platím za položku na receptu.
atd. ( třeba i za antikoncepci, kterou si v podstatě celou hradím sama).
Moje dítě platí za to, že se narodilo, i když ještě není ani pojištěné.

Je pravdou, že spousta mladých párů musí čekat se založením rodiny, až na to budou mít.

Je pravda, že můžu sice být doma s dítětem pouhé dva roky. Ale kam ho ve dvou letech dám? Pokud vím, do školky ho nevezmou a jeslí je tak zoufale málo.

Je pravda, že můžu být doma s dítětem tři roky, pokud mám to štěstí a při zápisu do školky už mu ty tři skutečně budou. Mé dítě je narozené posledního října, takže nemáme šanci. Odpověď je: Školky jsou zoufale přeplněné. A co pak? Když člověk nemá babičky, které už nepracují, je to problém.

Nelíbí se mi , že doplácím za to, že naše vláda kupuje drahé letadla, platí dluhy za přezásobení ČR a staví silnice za šílené peníze.

Neříkám, že reformy jsou špatné, ale měli by se lépe promyslet, protože v těch skulinkách zůstáváme mi lidé.
Proč doplácet na to,že někdo něco nedomyslel.
 Markéta, syn 6 l. 
  • 

Re: proč 

(7.5.2008 12:53:47)
Autorka vyjádřila názor, diskutující vyjádřily (i?) názor - od toho je to diskuse. Jinak dítě pojištěné je, je státním pojištěncem, zdravotní pojištění za něj platí stát, stejně jako za více než polovinu lidí v ČR. Na to tedy jdou také peníze z pojistného a daní, nejen na opilce na záchytkách a lidi, co si nezdravým životním stylem zapříčinili nějakou chorobu - podle mého skoro všichni mají nějaký ten prohřešek proti zdravému životnímu stylu na svědomí. Tvrzení, že stát mi nic nedá, je nepravdivé - stát kromě zdravotní a sociální péče investuje i do ostatních rezortů - namátkou infrastruktura, školství,policie...
 katka+katka 
  • 

Re: proč 

(7.5.2008 13:58:03)
s tou antikoncepcí - za tu se v lékárně neplatí (jako položka za recept). I když samozřejmě to lékárníci zkoušejí a doufají, že se někdo chytí a zaplatí.
 nozilu 


Re: proč 

(8.5.2008 12:45:24)
Děkuji za pochopení.
 Heidi 


Re: proč 

(8.5.2008 15:04:39)
Marriso, k tvé otázce proč jsou v opozici. No přece proto že je nic nepálí. To že jsou drahý silnice je jim fuk(je to tím že máme nejvyšší index korupce ve střední a východní Evropě v systému zadávání zakázek a fiktivních výběrových řízení) to že nemáte kam dát děti do školek je jim taky fuk protože buď mají velký děti nebo mají boháče a zaplatěj si služku nebo jsou samy doma protože boháč nechce aby šly pracovat. Jednoduché a tak tu celé dny píšou na pc jak má každej zvednout zadkem a najít si další vedlejšáky když jim nestačí plat. A večer pak třeba někomu z nich přijde manžílek domů a řekne jim tak jsem moje milá vydělal tři melouny za zakázku na další kilouš dálnice, nech toho tlachání na Rodině a jedem na Hawai. No a pak zase dotyčná se vrátí a zase tu napíše někerejm co si tu stěžují ať nečekaj že jim stát něco dá ale ať koukaj pracovat.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: proč 

(8.5.2008 15:05:35)
Heidi,
ježíšku, ty jsi naivní, až to mlátí futrama... ;)
Tohle myslíš fakt vážně???
 Deni+František+Ella 


Re: proč 

(8.5.2008 15:09:10)
Koukam ze heidi byla zase dnes dlouho na slunicku:-D
 ZuziP 


Re: proč 

(10.5.2008 4:22:54)
No nazdar, to som dostala.. :-D
 Marissa 


Ještě chci dodat 

(7.5.2008 12:15:27)

Já musím z daní platit za ožraly na záchytce, neplatiče ve vězení, lidi, kteří si zničili zdraví kouření, drogami, atd, ale za mě,za "slušného" člověka nikdy nikdo nic nezaplatí. To, že má někdo takové problémy, za to si může sám. A to by se mělo zpoplatnit. A ne zavést poplatky pro děti.
 katka+katka 
  • 

Re: Ještě chci dodat 

(7.5.2008 14:04:01)
s tím zdravotnictvím a zapříčiněním si problémů je to docela komplikované - taky mi vadí lidé, kteří si "prochlastají" játra a na náklady všech se léčí, ale jsou i lidé, kteří mají problémy s játry a třeba vůbec nepijí. Stejné je to s kouřením, lidí, kteří kouří krabičku denně a pak smutní, že mají rakovinu, mi líto není, na druhou stranu moji rodiče nikdy nekouřili (máma prý neměla v životě ani jednu cigaretu, táta to zkusil na vojně) a rakovinu měli oba. Co mě ale skutečně a jednoznačně vadí, že se z veřejných prostředků hradí léčení drogově závislých, kteří se o tento problém skutečně v naprosté většině případů přičiní sami- podle mě by se jim sice léčba zaplatit měla, ale pak by si to měli taky odpracovat či splácet.
 Jíťa 
  • 

Většina alkoholiků a kuřáků si přece připlácí 

(7.5.2008 15:16:48)
a to formou spotřební daně, kterou jsou zatíženy právě alkohol a cigarety. Kdyby tedy stát takto vybrané peníze investoval právě zase do zdravotnictví, nebylo by třeba ani nutné zavádět regulační poplatky.
 Vážný 
  • 

Re: Většina alkoholiků a kuřáků si přece připlácí 

(7.5.2008 15:54:51)
Problém je, že spotřební daň je právě a jen daň sloužící k naplnění státní kasy. Ekonomické pravidlo říká, že se jí zdaňuje zboží, které nemá snadný substitut a jehož spotřeba se nezmění se změnou ceny. Proto také třeba enrgie a pohonné hmoty.
 Evik+Lea+Marek 


Re: PRO SYLVII 

(7.5.2008 16:56:13)
Prosím Vás, Sylvie, autorka me zmátla. V září porodím. Mezi dětmi bude rozdíl 2 roky a 3 měsíce. Mám prac.smlouvu na dobu neurčitou (pracovala jsem 10 let let). A teĎ: Vím, že budu mít znovu nárok na PPM - ale mohu si pak zvolit RP na 3 roky (7600 Kč)? Autorka v bodě 4 píše něco jiného..... MOC MOC DÍKY. E.
 Sylvie 


Re: PRO SYLVII 

(7.5.2008 17:36:50)
Eviku, jj. Pokud máš pracovní smlouvu na dobu neurčitou - budeš mít znova nárok na PPM - můžeš si zvolit dobu pobírání RP.
 čaroda 


Re: PRO SYLVII - další dotaz 

(12.5.2008 14:01:18)
Chápu jak to funguje když má někdo na dobu neurčitou. Já mám ale na dobu určitou (jako asi všichni vyučující na VŠ) a aby mi smlouvu prodloužili (zase o 2 roky) vrátila jsem se do práce na malou část úvazku. Nevíš pls náhodou, zda budu posuzována jako kdybych pracovala za celou výši platu a při případném dalším mateřství budu mít nárok na PPM (u 1. jsem měla), mám mateřskou na 3 roky, malému ještě nejsou 2. Ráda bych navázala dalším dítětem. Díky za odpověď.:-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: PRO SYLVII - další dotaz 

(12.5.2008 18:00:16)
Čarodo, nejsem Sylvie, ale jsem ve stejné situaci - podle nového doplnění zákona od roku 2008 (a zde znovu blahořečím Sylvii, že mě na to upozornila) se nová PPM stanoví jako vyšší z těch, kterou bys normálně pobírala a kterou jsi pobírala na předchozí dítě do čtyř let věku. A z čeho mám ještě větší radost, uznali mi to "předchozí dítě do 4 let", i když jsem mezitím měla ještě jedno, na které jsem pobírala PPM z částečného úvazku.

Konkrétně jde o zákon č. 88/1968, §8, část 1, věta druhá, k přečtení třeba zde.
 Sylvie 


Re: PRO SYLVII - další dotaz 

(12.5.2008 18:28:23)
Čarodo, jj. Jestli ta původní smlouva neskončila a byla prodloužená, tak se ti bude další PPM počítat z doby plného výdělku - pořád ti trvá ten jeden původní pracovní poměr. Pokud by ale smlouva skončila, tys byla nějakou dobu bez smlouvy, a pak jsi sepsala novou, tak by se nová PPM počítala jenom z té nové smlouvy (starý PP skončil, tys byla nezaměstnaná, uzavřela jsi nový PP).
 čaroda 


Re: PRO SYLVII - díky!!!! 

(12.5.2008 23:29:22)
Díky moc!!!! To se mi vážně ulevilo. Zatím PP neskončil - mám smlouvu do konce srpna a chceme tou dobou zadělávat na další :)) Abych dostala prodloužení musela jsem rozjet další nový projekt (takže další studium) a urychleně dopisuji disertaci - měla jsem to udělat v 9. měsíci, ale holt jsem hnízdila tak na to nějak nebyly myšlenky..a po narození "nespavce" zase čas~j~ Ale to všechny znáte. DÍKY ZA DOBROU ZPRÁVU..mám zase energii sedět nad "vědou" do noci za kapesné;)
 Heidi 


Re: Ještě chci dodat 

(8.5.2008 15:10:06)
to je tu úmyslně tenhle systém, co nejvíc heren, kuřácké restaurace, nabízení drog a téměř žádné tresty, nízké tresty za všechny násilný činy. A stát rejžuje na blbosti lidí - má hodně peněz od alkoholiků, od feťáků, od závisláků, přispívaj na všechno daňoví poplatníci a když někdo spadne na dno a je na sociálních dávkách tak z toho zas maj prachy podnikatelé s lichvářskými firmami.
 Repulsion 


Re: Ještě chci dodat 

(8.5.2008 15:21:02)
Nízké tresty za násilné trestné činy jsou prakticky v celé západní Evropě. Moc tomuto trendu taky nerozumím. Ale prostě zde převládl pomýlený názor, že takové lidi je třeba "převychovat" a "resocializovat". Aspekt "morální satisfakce" oběti byl odsunut zcela do pozadí jako něco "civilizovaného člověka nedůstojné" (jakož i my odpouštímě našim viníkům...)

Jinak bordel tu je částečně úmyslně, ale nejedná se o žádné spiknutí... respektive jedná, ale říká se tomu "Spolčení hlupců".
Když si lidé zvolí např. jako svého reprezentanta do Evropského parlamentu po moci toužícího demagoga, který připravil stát svými podvodnými machinacemi o 10 miliard, tak skutečně nemají nač si stěžovat. Dobře jim tak.

 Heidi 


Re: Ještě chci dodat 

(8.5.2008 19:59:20)
není to tak úplně pravda, že jsou všude v Evropě mírné tresty např. dva mladiství v Anglii brutálně zbili k smrti, hrozí jim doživotí, u nás by to prý bylo max. 7 let a pokud by mu bylo 14, tak nějaká polepšovna nebo psychiatrárna kde se ještě víc naučí jak krást, fetovat a mlátit lidi. U nás jsou mladiství do 15 let braný jako děti, který můžou všechno a nic se jim nestane. V hodně zemích EU je trstní zodpovědnost už od 14 nebo od 12, v Anglii tuším už od 10.
Tejc(poslanec) chce aby se z 15 let snížila aspoň na 14 u vraždy a dalších násilných činů, ale Pospíšil nechce.

Ve Skandinávii je zase velice drahý alkohol a cigarety v porovnání třeba s limonádou v restauraci. U nás je to uzpůsobeno tak, aby nealkoholické nápoje stály podobně nebo ještě více jako alkoholické, aby si lidé kupovali ty alkoholické a oni měli co nejvíc alkoholiků a kuřáků a tím pádem co nejvíc peněz.
 d e l f í n 


Re: Ještě chci dodat 

(8.5.2008 20:01:19)
To jako že vláda chce schválně hodně alkoholiků a kuřáků?????????????????
 Heidi 


Re: Ještě chci dodat 

(8.5.2008 21:02:15)
no to víš že jo tos fakt nevěděla? A nejen vláda, ale většina politiků napříč politickým spektrem. Jednou jsem četla na jedné diskusi názor někoho, že stát je u nás jakýmsi dealerem drog. Myslím, že to psal nějaký doktor, byl to delší názor, ale úplně jsem se s tím ztotožnila. Vem si že to začíná už na komunální úrovni - obec má možnost zakázat např. pití alkoholu na veřejnosti, to už snad i někde platí, měli by možnost i zakázat nalévání opilým, ale nenařídí to. V Austrálii nesmí číšníci nalévat opilým lidem alkohol, kdo tam pracuje v restauracích a pohostinství, musí si předtím udělat kurs, kde je na toto jasně upozorněn. Hrozí mu jinak pokuty, možná i vyhazov, pokud by opilý naboural, může být souzen ten kdo mu naléval. U nás je to každýmu šumák, denně nevinní lidé včetně dětí které nějaký ožrala zabije, za 5 let ho pustí a jede ožralej nanovo. Pak to pokračuje do té vyšší politiky, přestože zákonodárci by měli možnost zavést přísné tresty za dealerství nebo i za užívání drog jako mají některé státy EU, neudělají to! Nebo ten protikuřácký zákon. Pokrytec Filip řek naposled ve sněmovně že tomu nerozumí tomu přísnějšímu zákonu ať to dají zpět do výborů ke studování no a zase mají na pár měsíců klid. Přitom průzkumy jasně ukazují že to funguje třeba hned dnešní článek:
USA: Zákazy kouření zabraly. Mladých kuřáků ubývá
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=604667

Bohužel toho my se nedočkáme. Tady kdyby kouřily i tříleté děti tak je to asi skoro každýmu fuk, prostě je tu NĚCO PROHNILÉHO a kdo není slepej tak to vidí.
 d e l f í n 


Re: Ještě chci dodat 

(8.5.2008 22:12:58)
Nevím,Heidi, připadá mi to jako z hororu.
 Repulsion 


Ale pořád platí... 

(8.5.2008 22:24:31)
ty lidi si volíme sami...

Politici podvádějí své manželky, porušují dopravní předpisy, chlastají, kouří, berou úplatky... a lidi je volí vesele dál...
 Heidi 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 22:34:29)
no to je na tom to nejhorší... nevím jestli by pomohlo kdyby neexistovaly politické strany ale byla vláda odborníků a každý v PS by byl nezávislý sám za sebe? A musely by předkládat jasně transparentní systém majetkového přiznání. Jenže to je to, že lidi to po nich nechtějí. Lidi je netlačí aby ukázali kdo krade a kdo ne. Takže lidi jsou v podstatě stejní jako ti zloději. A to je stejné jako s vraždou. Svědci jsou taky za to zodpovědní když vědí že někdo někoho zabije a mlčí. A stejný je to s politiky. Když vědí že někdo krade a mlčí jsou v podstatě na stejný úrovni jako ten zloděj. Hrdinů je v naší zemi žalostně málo. Třeba senátor Novotný se hrdinně přiznal že mu nabídli úplatek a sklidil akorát to že na něj bylo podáno trestní oznámení a vše se zametlo pod koberec.
 Repulsion 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 22:46:00)
Zkrátka a dobře: Každý národ má jenom takovou vládu, jakou si zaslouží. Otřepané, ale pravdivé.
 Heidi 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 22:50:36)
Národ jo, ale ti jednotlivci co třeba třídí odpad, co nekradou, co se chovají slušně, co pomáhají si nezaslouží aby byli biti za ty ostatní co netřídí, co kradou, co jsou sprostý, co hrabou jen pro sebe na úkor druhých atd.
 Repulsion 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 22:55:18)
No já si to pořád říkám, že si to nezasloužím, ale co s tím mám dělat? Snažím se pedagogicky působit alespoň na své nejbližší okolí, ale je to děsná fuška a v drtivé většině případů to vůbec k ničemu nevede... třeba takový tchán - není to špatný chlap. Ale bavit se s ním o čemkoliv na politické téma je totálně zabité. Maximálně se nasere, že se ho snažím poučovat...
 Heidi 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 23:08:50)
tak na tohle nevím co ti odpovědět...neznám detaily o čem se dohadujete...ale dost lidí nemá rádo když jim někdo chce poradit nebo jim vysvětlit že to jinde funguje lépe, jsou ješitní, myslí si že jen oni mají pravdu nebo je to i pozůstatek toho v čem jsme žili no nic my dva to asi nevyřešíme jdu spát ale myslím že kdyby byli lidi ochotní se zapojit do různých akcí - třeba bojkotovat herny u škol, nebo to vytlačit jen na pár určitých míst a tvrdé kontroly aby tam pouštěli jen lidi od 18 let, vysoké pokuty za nedodržení pravidel, kdyby se rodiče, učitele, děcka i třeba tady lidi na Rodině a dali by jasně přes média najevo že to NECHTÉJÍ tak to dokážem vybojovat. Jenže plno lidí je lhostejnejch a říká si jen snad jednou moje dítě na tom nebude závislé. A to je málo.
 d e l f í n 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 23:02:04)
Já třídím odpad, nikdy jsem nic neukradla, jsem slušná, adoptovala jsem 2 děti z Afriky, oblečení nosím do charity, bezdomovcům dávám dvacky , ...............................................,až vyhraje příští volby Paroubek, tak mi to bude jako jednotlivci secakra vadit:-D.
 Heidi 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 23:13:02)
delfíne to už je pouze tvoje zaujatost k jednomu člověkukdyž ti nevadí problémy v naší zemi(drogy, zlodějiny, kriminalita...)ale vadí ti nějaká osoba, buďto to může být tím, že jsi zmasírovaná médii a nebo ti právě vyhovuje to co tu je ale to já nevím jaký je důvod
 d e l f í n 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 23:19:02)
To snad nemyslíš doopravdy.Já myslela, že se nehádáme.
Zmasírována ? Jsem vysokoškolačka, mám svůj rozum.
A že by mi vyhovovala kriminalita, drogy aj.? Za to přeci nemůže vláda.

Vypínám počítač, nemíním se rozčilovat.
 Heidi 


Re: Ale pořád platí... 

(8.5.2008 23:27:29)
delfínku ale já se s tebou nehádám, to je možný že jsi s titulem ale asi ti nevysvětlím že za to může tenhle celej systém. Repulsion to taky tchánovi nevysvětlí, je to asi těžké, tak dobrou.
 d e l f í n 


Re: Ale pořád platí... 

(9.5.2008 9:58:44)
Tak fajn, nehádáme se:-D,Heidi.
 katka+katka 
  • 

Re: Ale pořád platí... 

(9.5.2008 5:59:32)
být vysokoškolačka ještě neznamená mít svůj rozum. Jen pro zajímavost největší blbec, jakého jsem kdy potkala měl před jménem doc. a za jménem CSc.
 DENISA 
  • 

Re: Ještě chci dodat 

(9.5.2008 18:21:04)
Souhlas Heidi, akorat te musim opravit v jedne veci. Kdyz ozrala zabije v aute cloveka, tak dostane podstane mene nez tebou uvadenych 5 let. Pr. v Kutne Hore ozrala zabil 4letou holcicku a tezce zranil jejiho otce, kdyz sli po prechodu a ujel. Protoze mu obhajce poradil vyjadrit pred soudem litost, tam mu nedali ani horni hranici sazby (byt ozralej jezdil porad) a dostal 3,5 a vsadim se ze za 2 bude vesele ozralej jezdit dal.
 Heidi 


Re: Ještě chci dodat 

(9.5.2008 20:22:05)
hm tak to je smutný to jsem si myslela že dostane aspoň těch 5 let
 Repulsion 


Re: Ještě chci dodat 

(8.5.2008 22:18:23)
Ten anglický případ je opravdu výjimečný. Jinak mohu uvést například:

Vražda Johna Hrona,Švédsko:

Skupina 4 skinheadů přepadla v srpnu 1995 dva chlapce táboříci u jezera, staršího Johna Hrona ukopali k smrti. Vůdce bandy vyfás 8 let, odseděl si šest. Druhý dostal pět, ostatní dva po roce...

 Lenka 
  • 

Ale trochu přehnané a chyby... 

(7.5.2008 17:32:54)
No nevím, nemám li 30 korun na doktora, to snad abych si raději nepořizovala děti, ne? Jak je uživím....?!? Samozdřejmě na spoustu jiných, důležitějších věcí nejspíš bude, že?
A o rodičovském příspěvku má autorka nějak zvláštní informace, pokud mám druhé dítě do 3 let po prvním, dostanu od zaměstnavatele mateřskou a tím pádem si mohu zvolit rodičák 3 roky za 7600. Ono to dokonce jde i když se do 3 let pouze otěhotní. To se do práce nastoupí a odevzdá se neschopenka od gynekologa...
Autorka by nejspíš ráda zpět komunisty a jejich ceny, tedy děkuji, nechci.
 Evik+Lea+Marek 


Re: Autorce 

(7.5.2008 17:50:18)
Milá autorko, opravdu tě chápu, také si někdy zanadávám. Ale bodem 4 jsi mě celkem zbytečně vyděsila.... Příště si, prosím, zjisti přesné informace, než tu začneš šířit bludy. Jinak ještě jednou moc díky Sylvii za její nepřetržitou pomoc na tomto webu.
 d e l f í n 


Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(7.5.2008 19:08:00)
Lenko, tady je určitě víc takových, co by chtěly komunisty.
 štěpánka 
  • 

Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(7.5.2008 22:30:06)
Víš, Lenko, většina lidí si děti pořizovala do úplně jiné situace a např. poplatky u lékaře nebyly. Neříkám, že má autorka pravdu ve všem, ale rozhodně si nemyslím, že se v ČR máme úžasně.
Všechny rodiny, které znám, vícedětné, které měly vloni nárok na přídavky na děti je letos náhle nemají, aniž by se změnily jejich finanční poměry.
Mě osobně nejvíc vadí, že všechny reformy z poslední době N E J V Í C E postihují ty, kteří jsou ekonomicky nejslabší. Ve všech civilizovaných státech Evropy se třeba finanční limit odvíjí od skutečného příjmu rodiny (např. v Německu je to 1-2 % podle příjmu). Proč je to u mě 3% a když započítám i limit na děti, které samozřejmě nevydělávají, tak 9%? Jistě, kdo má měsíční příjem 100 000 měsíčně čistého, asi na 30kč poplatky pohlíží blahosklonně. Já mám 15 000 měsíčně a fakt mi vadí, že mám platit nejen za sebe (to bych zkousla - vydělávám - platím), ale i za 2 alergické, brýlaté a na neurologii, logopedii a ORL průběžně sledované děti? Proč, když nedejbože onemocním, nedostanu žádnou nemocenskou 3 dni a budu-li v nemocnici, ještě si to zaplatím? Pravda, to teď zrušili. Nezlobte se na mě, ale reforma zdravotnictví možná nakonec nebude protiústavní, ale proti dobrým mravům je určitě. Zdánlivě platíme všichni stejně, ale dopady na jednotlivé lidi jsou jaksi u těch nízkopříjmovějších větší, mají-li navíc děti, ani nemluvím....
Dokonce i chápu, že se některým z diskutujících zdá, že se tu máme dobře. Ale asi to nejsou důchodkyně, dlouhodobě nemocní, lidé s minimální mzdou, prodavačky, zdravotní sestry, učitelky, apod.... Takovým totiž ta každodenní realita zase tak skvělá nepřipadá.
 katka+katka 
  • 

Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(8.5.2008 6:46:34)
Co je špatného na tom, že se platí 60 Kč v nemocnici? Tohle je jeden z poplatků, se kterými plně souhlasím. Přece, když si doma a jsi nemocná, tak taky jíš a taky tě stojí peníze. Nebo během nemoci nejíš? V nemocnici jsem byla naposledy před 5 lety a strava, co mi tam dávali (sice nepatřila mezi nejchutnější) stála rozhodně víc než těch 60 Kč. Do 60 Kč se vejde jen ta snídaně, jenže pak máš ještě oběd a večeři. Jediné s čím nesouhlasím jsou poplatky v nemocnici za narozené děti, zvlášť za předčasně narozené, které tam mohou strávit i 3 měsíce.
 nozilu 


Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(8.5.2008 12:49:14)
A podle pana Topolánka se po operaci zvedneš a půjdeš domů. Jsi přece uvědomělá.
Nás posledně v nemocnici drželi 3 dny a chtěli déle. Prostě jsem musela podepsat reverz. Protože synovi už záchvaty odpadli a já vím, kdy je mu dobře a kdy ne. Znám ho.
 PajaMM 


Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(8.5.2008 8:37:50)
Stepanko,
s poplatky za deti taky nesouhlasim...
Ale - k tem pridavkum na deti. Taky jsme o ne prisli. Ale zaroven se zvedl danovy bonus na dite, takze je to vlastne jedno, ne?
 Heidi 


Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(8.5.2008 15:15:48)
Štěpánko to máš pravdu, že v civilizovaných zemích se to odvíjí od výše platu, dokonce jsem se nedozvěděla jestli existuje nějaká zem kde platí děti asi jsme tedy rarita. Ten Německý systém není špatný 1-2% z platu, ale ti nahoře nedovolí protože si chtějí nahrabat pro sebe, nestačí jim jeden meďák, ale chtějí třeba pět

tak jsem to tu prošla a jdu ven na sluníčko:-)

 janna 
  • 

Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(9.5.2008 14:44:07)
tak tak,s autorkou plně souhlasím,je to nehorázné.
a muzu říctze svého okolí že opravdu jsou lidéco nejdou k lékaři s dítetem,protože mají sotva 60kč na jídlo na den pro celou rodinu.jdou,az když přijde materská,nebo plat atd.do té doby holt je ditěnemocné


změnilo se toho totiž uderem noveho roku hodně najednou-poplatky,cen potravin,energií atd


a to si nedokážu představit až přijdou nedoplatky za energie-spousta lidí bude shanet nové podnajmy protože v tom starem to nebudou moci zaplatit

tak budou muset jinam


 16.5Salám&Lajka14 


Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(9.5.2008 14:46:21)
Jestli jim ty děti udělal stát, rozhodně by měl zjednat nápravu. ;)
 katka+katka 
  • 

Re: Ale trochu přehnané a chyby... 

(9.5.2008 15:38:22)
přesně, stát se na jejich plození dětí neúčastnil. Jde jen o to si spočítat, kolik dětí uživím. Já sama mám jedináčka a víc dětí nechci. Ale mám kamarádky, které třeba mají 2 děti - chtěly by třetí, ale dokáží si spočítat, že na to nemají a když to někdo nedokáže, tak ať pak nefňuká.
 Repulsion 


Možná by stačilo vrátit prazdné flašky... 

(9.5.2008 14:59:42)
a hned by bylo na dochtora ~j~
 janna 
  • 

Re: Možná by stačilo vrátit prazdné flašky... 

(9.5.2008 16:09:29)
no možná to udiví ale v ani jedné z tech rodin nikdo nepije(pokud se caja stava nepočítá taky hih)

ale když člověk žije od vzplaty k vyplate a najednou vsechno stoupne rapidně nahoru,logicky je to průšvih

jo a ty deti se nenarodily uderem roku 2008,

ale proste z vlastni zkusenosti vim ze jeste pred dvema roky mi stacily pro 3 lidi 1500 na jidlo na mesic,a sotva jsem je mela.ale dneska?
 Fenri 


Re: Možná by stačilo vrátit prazdné flašky... 

(10.5.2008 18:53:56)
Precetla jsem prispevek nahore a po dlouhe dobe jsem se opravdu DOBRE pobavila! Socialismus navzdy, jojo, pro nektere zajiste uzasne casy. Stat at vam nasype, vy jenom cekejte kolik. Probudte se, zijeme v komercni dobe a tak se tak zacnete chovat. Ano, take potrebujeme penize ale ja necekam az mi je nekdo da (jsem realista a vim, ze Deda Mraz jiz byl DAVNO odsunut smer vychod), ale domluvila jsem se se zamestnavatelem a pracuji castecne z domu. Je to zahul, ale diky tomu muzeme v klidu splacet hypoteku a v lete si cela rodinka vyjedeme k mori. Pri te prilezitosti si vzpomenu na autorku clanku a ji podobne ubrecene typy co budou hnipat za okny panelaku a za zaclonami zavidet, ze ONY NA TO NEMAJI, protoze JIM NIKDO TY PENIZE NEDAL. Mimochodem, kdyz jste na tom tak blede - nechapu, kde berete penize na neustale nakupy v nakupnich centrem. Co tam jedu tak je matkami s kocarky prez tyden totalne narvano ve vsech shopech. :-)
 Marie 
  • 

je těžké se ozvat 

(7.5.2008 21:40:43)
Chápu a souhlasím. Také jsem soptila, že děti musí platit, sotva vystrčí čumáček na svět. Jenže se těžko protestuje proti Júlinkovnému. Moji starou maminku propouštěli z nemocnice už v pátek, ale zaplatila ještě za sobotu a neděli, protože jinak by mohla domů až v pondělí. Neprotestovala jsem - lékařskou péči nutně potřebuje a na její kvalitu v nemocnici si nemohu stěžovat.
Bohužel zatím platí, že sytý hladovému nevěří.
 Repulsion 


Poplatky 

(8.5.2008 9:13:35)
Inu, poplatky mi taky vadí. Nikoliv ovšem to, že BYLY zavedeny, ale JAK byly zavedeny. Jmenuje se to REGULAČNÍ poplatek. Tudíž to chápu tak, že hlavním cílem bylo skutečně minimalizovat zbytečné návštěvy lékaře.

1. To však u dětí nemá pointu. Protože rodič obvykle nedokáže stav dítěte adekvátně posoudit, raději navštíví lékaře zbytečně, než aby něco zanedbal (tedy svědomitý rodič). I naše dětská lékařka nám to takto vždy říká.

2. Regulační poplatek by se měl platit jen tehdy, když jde člověk k lékaři "sám od sebe". Je-li odeslán na další vyšetření, už by nic platit neměl. (Nebo by to měl platit ten doktor, který ho tam pošle - to by byl teprve správný hokej :o)). Namítnete, že to ani tak není tolik peněz - no není. Ale je to opruz - všude vytahovat šrajtofli. Podle mého názoru mohli klidně dát ten poplatek třeba stovku, ale fakt jenom při první návštěvě.

Má to ovšem i dobrou stránku - že je to na pacienta omezeno na 5 000 Kč za rok (a mám pocit, že je to včetně léků, což dříve nebylo). Tudíž to chce vždy si vyžádat potvrzení a hezky to doma strkat do složky.



 Martina, dvě děti 
  • 

Re: souhlasím 

(8.5.2008 10:56:51)
s autorku souhlasím, i když ten článek je opravdu trochu přehnaný
manžel mi přinese domů měsíčně 9000, má mateřká je sice nyní přes 7000, jenže až budou synovi dva roky, dostanu tu nižší - asi 3600 Kč, protože z již zmiňovaného důvodu si prostě nemohu vybrat jinou variantu. Takže fakt nevím, jak potom vystačíme, zda zbydou peníze třeba na pomeranče, tmavou "zdravější" čokoládu nebo třeba rajčata. Budeme si asi muset odpustit výlety do ZOO, protože jsme z malého města a zaplatit jízdné do Prahy nebo do Plzně není levné . . . co se týče poplatků u lékaře jsem fakt znechucená, protože mé děti jsou často nemocné, poté se nakazím od nich a například před 14 dny jsme měly všichni chřipku a ta mi fakt draho - léky pro mě a manžela, děti, několik sirupů atd. . . kdo zažil tak určitě ví, o čem mluvím. A do toho limitu 5000 se všechno nezahrnuje!!!
takže hrůza. Možná pro lidi ve velkým městě, kde je víc pracovních příležitostí a víc peněz, je lépe. Jídlo je tam stejně drahé a ještě oblečení se dá sehnat lépe ve výprodejních a velkých obchodních domech, tady máme vše drahé a jen pár obchodů.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: souhlasím 

(8.5.2008 11:43:03)
Mám čím dál tím silnější pocit, že část populace stále ještě nepochopila, že mít dítě je výhradně JEJICH rozhodnutí a to, co dělá stát v současné době pro matky na MD je tak obrovský nadstandard, že by jí spíš měli děkovat na kolenou se sepnutýma rukama, než pyskovat a remcat. ;)
Inu, už moje babička říkávala - čiň čertu dobře, peklem se ti odmění.
Možná to někomu přijde kruté, ale když nemám na to, abych náležitě zabezpečil dvě (tři, čtyři) děti, tak si je prostě nemám pořizovat. Argumentovat zájmem státu je nesmysl, stát naopak nepotřebuje, aby se nižší třída množila po králičím způsobu, protože mu to výhledově z kasy spíš odčerpá než něco přinese. Proto je z hlediska státu daleko rozumnější podporovat imigranty z Asie, kteří od státu aspoň nic nechtějí (opomíjím v tuto chvíli vše "nelegální";) a jejich potomstvo stát do budoucna příliš ekonomicky nezatíží. Asiaté jsou nesmírně pracovití, snaživí lidé, svým dětem se snaží zajistit lepší budoucnost, než mají oni sami. Češi - jak vyplývá nejen z této diskuse - mají naprosto odlišný přístup. Sedí na zadcích a nadávají, že nemůžou to či ono, protože ošklivej stát jim nedá to a to. A co by jim měl k sakru dávat??? Proč? Děti nikomu nedělá stát, děti si dělají dva konkrétní lidé a ti se o ně mají starat! Navíc, pokud jde o argumentaci tím, kdo bude na dnešní produktivní generaci pracovat, aby měli na důchod - důchodová politika je z hlediska světových dějin novorozenec, před nějakými 150 - 200 lety by nikoho nenapadlo spoléhat na to, že ho stát uživí, až se mu "třásti bude ruka". Stát navíc nemá žádné peníze, stát přerozděluje veřejné prostředky, které mu svěřuje občan. Co bude státu přinášet silná populace nejnižší a nižší střední vrstvy? Protestuje se proti školnému, ačkoli je to vůbec nejspravedlivější systém přístupu ke vzdělání, který eliminuje možnost zneužití "vzdělání zdarma" někým, kdo jde na VŠ jen pro titul a veškeré vzdělání pak zahodí do koše, protože se danému oboru nadále nevěnuje?
Před nějakým časem jsem na netu náhodně narazila na stránky, věnované dětem, které zemřely na SIDS. Maminky převážně z USA tam píšou své příběhy a kýho výra, v té úžasné civilizované Americe chodí ženy do práce zhruba měsíc po porodu a přitom je v USA procentuelně daleko větší podíl rodin se 3 a více dětmi.
Opravdu mám dojem, že Čechům je vlastní rozežranost, tupost, neschopnost myšlení v kontextu, lenost a držkování, nic víc. Nebo je to jen specifikum tohoto serveru a skutečný život je jinde? ;)
 katka+katka 
  • 

Re: souhlasím 

(8.5.2008 15:41:07)
Ano, není to jenom o dítěti, ale i o tom uživím ho? Případně kolik jich uživím. Podle toho si jich taky pořídím. Stát by tady měl být od toho, když jeden z rodičů přijde o práci, umře, apod. - prostě díky nějaké nečekané události se změní situace rodiny. Ne že rodiče jsou na tom od začátku špatně a do toho si pořídí dítě a státe starej se. Dítě je rozhodnutí rodičů - jen jejich
 ZuziP 


Re: souhlasím 

(10.5.2008 4:38:37)
"čiň čertu dobře, peklem se ti odmění"

Monty, opat sa s tebou zhodnem, vyjadrujes sa mozno pre niekoho kruto, ale triafas presne. Ludia su zhyckani.
 nozilu 


Re: je těžké se ozvat 

(8.5.2008 13:31:09)
A pokud se ozvete, tak vám to udělají tak, aby si to zdůvodnili. Opravdu se mi to už mockrát stalo. Ozvala jsem se, že za očkování se neplatí. Ale paní doktorka ho předtím vyšetřila, zda není nemocný a může mu tu injekci píchnout a platili jsme.
 Lizzie 


Finance 

(8.5.2008 12:47:58)
Upřímně..zažila jsem dobu, kdy doma nebylo na chleba a nebýt babičky jdeme se asi pást a soc. dávky případně další pomoc (vyjma přídavků) nepřipadala v úvahu, takže si k extrémním stížnostem udržuji tak trochu odstup (a nadhled). V ČR mi všechno zdaleka nepřipadá ideální,když jdu do krámu a nechám tam pětikilo za nic (teď trochu odbíhám) člověka to naštve, stejně tak x dalších věcí..ale za můj krátký život jsem se něco naučila: člověk musí spoléhat hlavně na sebe. A vyhrabat se z jakéhokoliv srabu vlastními silami, můžu si zanadávat ale stěžování si je mi k ničemu.
A do budoucna nespoléhám ani na tu mateřskou.
 nozilu 


Děkuji 

(8.5.2008 13:15:27)
Děkuji všem za jejich názory.
Nejvíc chci poděkovat Janě a Žabátku. Ty pochopili oč mi šlo.
Pro některé. Za kadeřnici platím 210 Kč. A prostě jsem ráda, když je jednou za 1/2 roku mám.
Práci jsem se snažila hledat. Bohužel. Narazila jsem na spoustu podvodů a ztratila chuť. Nejsem podnikavý tip, ani neumím kreslit, nebo zpívat. Bohužel. Není každému z hůry dán talent. A když jsem chtěla učit na kurzech počítačů, neboť to umím, nabídli mi tak směšnou mzdu, že bych z ní zaplatila sotva cestovné a hlídání.
Když jsem byla na 1. mateřské muselo mi stačit 50 Kč na jídlo na den pro 3 lidi. Nekouřím a piju, jen když na to mám. Teď jsem na tom líp. Mám 150 Kč pro 4 lidi na jídlo na den. Bohužel rohlík už nestojí 1,40 ale 2,50. Takže kupujeme chleba.
Ano, dopřáváme si ten luxus, že kupujeme máslo místo margarínu. Ale 1 máslo mi vydrží stejně tak dlouho jako 500 g margarínu. Mimochodem margarín je potravinový odpad.
Co je dřina na poli vím, proto nemáme zvířata. Můj pradědeček byl bohatý sedlák. I za komunistů jsme měli polnosti. Takže jako malá jsem dřela na poli.
Na Kubu bych se velmi ráda podívala, neboť aspoň někam se na dovolenou dostanu. Jinak dovolenou trávíme u mých rodičů.
Když jsem si pořizovala dítě, věděla jsem, že bude finančně hůř. Ale po reformách, je ještě hůř. A to máme štěstí, že tento rok ještě bylo společné zdanění. Na to jsem v článku zapomněla.
Mějte se hezky, všichni. Za chvíli se mi vzbudí dítě, takže budu končit.
Mimochodem. Kvůli této diskuzi, jsem dnes nevařila. Takže budu za chvíli dělat palačinky. Aspoň to mléko jsem koupila v akci za 11,90 a ne 15,90.
 katka+katka 
  • 

Re: Děkuji 

(8.5.2008 18:21:14)
a co neztratit chuť a hledat dál? Psala si, že jsi chemik - co učit chemii (není to ani půl roku co jsem v jednom magazínu četla, že učitelů tohoto předmětu je málo), nebo se živit doučováním přes agenturu (ať už doučovat žáky základky, středoškoláky nebo vysokoškoláky z VŠCHT). Jen tak mimochodem kamarádky dcera doučuje vysokoškoláky matiku a bere 220Kč/h - to snad není tak špatné. A proč místo toho najít hromadu důvodů, proč něco nejde, nenajít hromadu důvodů, proč to zkusit. A ještě k tomu, kolik ti chtěli nabídnout za to učení na počítače - víš, že mzda roste?!
 marcela 
  • 

jak je to s tou mateřskou? 

(8.5.2008 13:52:06)
Můžete mi prosim někdo vysvětlit, jak je to teda s tou mateřskou /resp. rodičovským příspěvkem? Moje první dítě bude mít teď v květnu 3 roky a od ledna máme mimčo.Přecházím tedy z jedné "mateřské" na druhou. Zatím pobírám mateřskou od zaměstnavatele a tak nějak jsem počítala s tím, že si nahlásím, že chci rodičák pobírat do tří let. Dost mě tedy překvapilo co jsem se dozvěděla pod bodem 4. Jak tedy nejlíp postupovat?
 katka+katka 
  • 

Re: jak je to s tou mateřskou? 

(8.5.2008 18:23:32)
zkus písnout Sylvii - ta je na tuhle oblast profík
 Sylvie 


Re: jak je to s tou mateřskou? 

(8.5.2008 18:39:36)
Marcelo, klid. Pokud pobíráš PPM, tak si můžeš volit mezi 3 a 4 letým RP, a pokud je PPM dostatečně vysoká, tak i 2 letým. Jaký je věkový rozestup mezi dětmi nikoho nezajímá, jen a pouze to pobírání PPM.
 MartinaNov (dva rošťáci 


ne kapánek, ale dost přehnané 

(8.5.2008 23:13:18)
jak si tak pročítám článek i diskusi, nemůžu se nezapojit. Dojímá mě totiž, jak se všeobecně máme špatně a jak je dnes moderní skuhrání a fňukání.
Mít nebo nemít dítě je svobodné rozhodnutí každého z nás. NIKDO není povinen vám na ně přispívat. Stejně tak mít vlastní byt, auto atd...
Pracujeme a musíme se rozhodnout, co si za vydělané peníze pořídíme. Někdo jde do hypotéky, někdo cestuje, někdo si pořídí děti, někdo to propije. Opět svobodné rozhodnutí každého z nás.
Nejvíce mě ale zvedají dojáky typu - nemám 30 korun na lékaře a poroto mé dítě umře na nedostatečnou lékařskou péči. Napište mi, kdo z vás OPRAVDU NEMÁ těch 30 korun a je v tak neskutečně špatné finanční situaci, že jeho dítě umírá, já mu ty peníze pošlu. Lékařská péče je stále ZADARMO!!!! o tom, jestli má vybírání poplatků nějaký efekt nebo ne já nebudu diskutovat, na to jsou povolanější. Vím jen to, že zdravotnictví se nám dost sype a jestli to někdo nezačne opravdu řešit, pak teprve budeme mít problém - ne zaplatit 30 korun, ale třeba několik desítek tisíc za potřebnou operaci.
Zkrátka a dobře, každý svého štěstí strůjce, ve většině věcí máme možnost se rozhodnout, jaký postup si vybereme. Někdo ale prostě raději jenom fňuká.
 Heidi 


Re: ne kapánek, ale dost přehnané 

(8.5.2008 23:25:20)
jen poznámka k tomu že zdravotnictví se nám sype:

Zdravotní pojišťovny mají rekordní přebytky peněz
http://www.financninoviny.cz/reformy/index_view.php?id=306467
 Jaxa 
  • 

Ale chápu... 

(9.5.2008 10:53:29)
Já mám zejména v poslední době pocit, že na Rodině jsem jak Alenka v říši divů. Vlastně myslím, že podobné nakumulované názory by se daly nalézt snad na www.lidovky.cz, kamžto chodím počíst (ne psát) na diskuse jen mám-li zrovna silný žaludek :-).
Myslím, že autorka článku to myslí dobře, chtěla si postesknout a já ji plně chápu. Milé dámy, jen doufám, že jste si propočetly dopad změn daní ne jen ve webových daňových kalkulačkách, ale také to porovnali s výpočtem "po staru" při uplatnění společného zdanění. Současné argumentace zní, že při rovné dani není nutno "přelévat příjmy" mezi manželi a nikdo o nic nepřijde - není pravda, žena co je doma a nedaní si nemůže odečíst vlastní odečitatelnou položku (jen manžel slevu) a tím se přijde o DOST peněz, pár desítek tisíc. Takže rodiny, které měly slušné vratky na daních, budou možná překvapené, když měsíčně budou sotva na svém a žádné tisíce (vykalkulované v on-line počitadlech) k nim nepřiskočí, ono to totiž úmyslně společné zdanění zcela opomíjí. Další věcí je, že co málo člověk získá, tak zejména rodiny s malými dětmi mnohem více odevzdají na daních státu, zejména pak na DPH. To je život, prostě se místo celozrného pečiva koupí obyčejný rohlík a jablka jen v akci, o co jde.
Co se týká poplatků ve zdravotnictví - myslím že se tu debatuje o tom nejméně podstatném - o 30Kč za návštěvu u lékaře. Jenže stačí si představit chronicky nemocné - i přes sliby jak budou vyňati platí a platí. A to i děti, ty speciální DG. pro osvobození jsou skutečně raritní a i velmi nemocné děti prostě platí stále (jistě - jejich rodiče). A nyní si představte dítě opravdu těžce nemocné, které potřebuje časté hospitalizace. Osobně si myslím, že zde, v tomto kroku, je naprosto nejsmírnějším řešením (krom plného odpuštění plateb) zavedení nějakého stropu v počtu dní za rok - tak jak je to ve většině Evropy. Jednoduše - banální hospitalizace by člověk zaplatil, ale v případě skutečně vážné až smrtelné nemoci by po prvním zaplaceném měsíci už platba nebyla nutná. Ono stačí, že s malými dětmi je velmi vhodné, je-li přijata i matka. Ovšem pokud je to stav delší, pak vypadnou příjmy matce (nebyla-li s dětmi doma), platí za dva, tj. 3600Kč měsíčně. K tomu eventuelní potíže s hlídáním dalších dětí v rodině - pak následuje volba zda tedy s dítětem zůstat a podpořit ho v jeho boji v nemocnici, nebo se na něj jen jezdit dívat. Jistě rozumím tomu, že tento limit vládní garnitura nechce obecně zavést, neb počítá s tím, že právě důchodci by toho zneužili - ale proč to neulehčit alespoň rodičům dětí, tomu skutečně nerozumím. Asi ty platby od rodin dětí třeba s leukemií nebo od nedonošenců, kteří bojují měsíce o život, stát prostě nutně potřebuje. Z toho je mi zle.
Měla bych toho ještě mnoho co napsat, ale je mi jasné, že zde není frienly prostředí a budu šetřit energií. Snad jen podotknu, že děti máme zatím 2 a to malé, obě mají od útlého věku brýle (pojišťovna hradí naprosté minimum a tak jedny vyjdou nejmíň na 1000Kč, děti je bohužel ničí, takže přičtěte měsíčně 300-600Kč na opravy (jedna ulomená nožka 300Kč), k tomu mají i různé jiné potíže, které ovšem jsou sice chronické, ale nespadají od vybrané dg. a tak platíme. Platíme i za očkování, které děti potřebují ve speciální ambulanci - a tam, světe div se, se vybírá i když je jinak očkování osvobozené. Ale nebudu si stěžovat, protože v rámci rodiny jsou na tom příbuzní mnohem hůře - v dnešní době. Sestra, které ovdověla a má tak tak co dělat aby s jedním příjmem utáhla domek, který nutně vyžaduje opravy (naposledny elektroinstalace, v půlce domu už nesvítilo světlo jak byly shnilé dráty) - k tomu její dg. roztroušená skleróza, která hrozí, že když bude přecházet infekce a půjde nedoléčená do práce (aby to prostě finančně utáhla), může zase přijít ataka - minule dočasně oslepla na obě oči. Její jediný syn pracuje a pilně, přesto jeho podnikatel - zamestnavatel mu od ledna vyplatil jen dvě zálohy ve výši 10.000Kč (už s kolegy uvažují, jak si objednají Ukrajince aby mu vysvětlil, že tohle není legrace). Bratrovi zase původně služební byt prodal zaměstnavatel pod zadkem a on najednou i s rodinou řeší, jak zaplatí asi během 2-3 let několik set tisíc nebo kam se odstěhovat tak, aby to rodina utáhla a našli také odpovídající práci (teď přecejen pracují za pražský plat)... Dnešní doba pro mnohé není snadná a je mi líto, pokud přístup "já mám štěstí a co ostatní je mi jedno" převládá a lidé se těžko vžívají do pozice někoho jiného. Myslím, že bychom se měli umět ohlédnout kolem sebe a být více receptivní k tomu, co se děje kole, nás. Možná být méně nesmiřitelní - věci nejsou jen černé nebo jen bíle - a dokonce ani jen modré...
 Renata, Verča a Anička 


máš pravdu 

(10.5.2008 22:38:43)
Ahoj, máš úplnou pravdu a cítím se stejně. Taky jsem psala kvůli poplatkům u doktora dokonce Julínkovi a co myslíš? Ani se nenamáhal odpovědět. Na lékařské komoře mají stejný názor jako já a je to prý na houby. Je to fakt, vláda je pro 10% lidí, kteří jsou spokojený a bohužel všichni ostatní nadávají jen potichu. Jak to změnit? Pořád nevím, máš návrh?

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.