| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Převychovej svého učitele

 Celkem 124 názorů.
 Lizzie 


Jedna a druhá strana.. 

(29.6.2007 8:24:46)
Musím souhlasit i nesouhlasit.
Na základních školách (už v prvních třídách) jsou děti opravdu jiné než dříve, ano, možná pro toho, kdo má doma malého broučka je to překvapením (zvlášť pokud je ten brouček fajn a hodnej) nicméně i v 1. a 2. třídě dokážou být děti zlé..Znám hned několik případů šikany mezi prvňáky, druháky..a ať mi nikdo netvrdí, že to dítě neví, co dělá. Na stranu druhou v jednom případu žalostně selhala i učitelka, která poté, co rodiče šikanového (modřina jak blázen) přišli celou věc řešit, je odbyla s tím, že TOHLE není možné a kluk si vymýšlí..(kluk má 20 kilo i s taškou)...
Na stranu druhou i učitelská situace není ideální (otázka, co ideální je), spíš mě zaráží, že spousta učitelek ignoruje lehké mozkové disfunkce apod..prostě je neuznávají. Nevím, možná z předpojatosti, z averze vůči všemu novému, z nechuti se cokoliv přiučit, ale dětem tím způsobují neskutečné problémy..(známý paradox dvojka u tabule a pětka z diktátu u dyslektika)...
Já šla do první třídy v 1. polovině 90. let, měli jsme výbornou učitelku, která začala dislektiky piplat, brala nás dost sportovně, byla přísná a rozumná zároveň, měla pochopení pro děti a jejich vady..výsledkem byla nejméně problémová třída ročníku, byť se učitelé měnili, nesli jsme si určitý základ..
Shrnutí: Ano, rodiče by se měli zajímat o školu, protože i učitelé jsou jen lidé, na stranu druhou by si mohli taky uvědomit, že i jejich děcko nemusí být dokonalé...
 Lizzie 


Překlep 

(29.6.2007 8:27:49)
dyslektiky..omlouvám se za překlep, ne já jím nejsem:-)
 Kaca 
  • 

Re: Jedna a druhá strana.. 

(3.7.2007 14:18:29)
Podle me si lae ucitele stezuji na svoji praci - oni se rozhodli s detmi pracovat, vychovavat je, tak nemuzou cekat, ze jim budou ty deti chodit uz vychovane...to, jak takovou narocnou a unavnou praci spolecnost ocenuje, je vec druha, nejde ale tyhle veci michat dohromady - to si myslim ja. A vetsina ucitelu vi, do ceho jde - nebo muze tu profesi opustit, nikdo je tam prece zustavat nenuti (na rozdil od deti, ktere jsou nucene do skolz chodit) - ale ti dobri vetsinou zustavaji :-)
 MikeM 
  • 

Re: Re: Jedna a druhá strana.. 

(16.7.2007 9:50:06)
2 Kaca
"...oni se rozhodli s detmi pracovat, vychovavat je, tak nemuzou cekat, ze jim budou ty deti chodit uz vychovane..."
ve vasem pripade bych mozna zatim deti odlozil!! Ucitel ma deti vzdelavat a ucit je a ne resit vychovu deti jako takovou. Mozna, ze jste to myslela jinak, ale pokud to reknete takto, tak je to spatne. Pokud rodice na deti kaslou a pak chodi rvat na ucitele, ze je nevychovali, tak je to postavene na hlavu. Bohuzel je to obrazek dnesni spolecnosti. Ale dite neni polotovar, ktery vam nekdo pripravi. Dite si budete muset vychovavat vzdy od zacatku a jedine vy sami si jej muzete vychovat. Pokud nekdo necha dite 6 let bez vychovy a pak ceka ze mu ucitel ucitel z toho jeho nevychovance udela slusne ditko, to uz je opravdu na povazenou.
Bohuzel tohle ma jeden zadrhel, ze zakladni skoly nelze deti vyhodit, jak je to mozne na stredni skole. Takze pokud se do tridy dostane jeden takovyto zak, tak ma smulu jak ucitel tak ostatni zaci.
 Lavanda 


Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 8:48:57)
To je skvělý přístup. Pokud budou rodiče přistupovat ke škole a k učiteli jako ke spotřebnímu zboží, půjde naše školství opravdu brzo do háje.
 Lída 
  • 

Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 9:27:09)
Není to o připomínkách! je to o zvážení toho, jaký je váš učitel. Do škol vážně patří jen ti dobří!
Já jsem učitelka /autorka článku/ a skutečně si myslím, že škola je SLUŽBOU, a my, rodiče, na ní musíme začít aktivně pracovat.
Lída
 Lavanda 


Re: Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 9:33:47)
Fajn, chce to konkrétní návrh. Jak chceš zajistit to, aby se školy zaplnily jen těmi dobrými učiteli?
 fisperanda 


Re: Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 9:35:07)
Lído, to je utopie. Nedovedu si představit, že půjdu za ředitelem školy a budu žádat výměnu učitele, protože se chová tak a tak, nebo proto, že si na moje dítě zasedl. Resp. představit si dovedu, že to udělám, zároveň si ale dovedu představit, kam mě ředitel pošle. Nemyslím si ani, že by to vyřešilo nějaký rodičovský sdružení, protože i když jde třeba o tak závažnou věc jako je šikana ve škole/třídě, většina rodičů to považuje za hloupost, a další nemají čas to řešit. Nevím, jak by se ti samí rodiče angažovali do nějakých petičních akcí ohledně výměny učitele.
 lída 
  • 

Re: Re: Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 9:47:12)
Ve zmiňovaných školských radách je prostor pro hodnocení učitelů. Není třeba hned žádat výměnu... učitele. stačí, když se vaše informace a hodnocení, postřehy k těm ředitelům dostanou, když budou vědět, že za nimi rodiče stojí..
Dobrých učitelů je dost. Netvrdím, že každé dítě má nárok na toho "nejlepšíhoů, ale skutečně odstraŃme ty "nejhorší". /čti Odysseus
Lída
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 9:50:30)
Jasně. Odstranit špatné učitele a nahradit je dobrými. Ideál. To je ale problém nabídky a poptávky. Skutečně máš pocit, že mladí, perspektivní a nadaní jedinci se do škol jen hrnou? Já teda ne.
 lída 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 9:56:31)
pohrnou se, když budou moci dobře dělat svou práci - v dobrém
kolektivu, se zastáním rodičů...
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 10:05:43)
Lído, a že sem přece jen tahám tu finanční otázku - taky to chce PRACHY. Dobrýma úmyslama a pracovním nasazením děcka nenakrmíš.
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 9:57:44)
Oni by se i hrnuli, ale když ve škole sedí už x let důchodce, který učí zcela jinými metodami, je někdy těžké se prosadit..:-)Jinak jsou problémy s jazykáři, z pedáku dostanou už tak kvalitní vzdělání, že jdou spíš překládat apod...
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hmm, takže když má učitel k mému dítěti připomínku, vyměním školu 

(29.6.2007 9:59:36)
A rozčlenění je hloupost..to, že mladý učitel bude každopádně dobrý je hloupost, navíc se nabízí otázka, jak hodnotit, zda je učitel dobrý nebo špatný na základně rozhodnutí jednotlivce nebo několika lidí?:-)
 fisperanda 


Výkřik do tmy 

(29.6.2007 9:25:40)
Článek na mě působí jako nějaký výkřik: "poďme dělat revoluci". A to je asi tak všechno. Chybí tam nějaký návod, návrh, zamyšlení, co měnit a kde například začít. Doufám, že to není záminka pro debatu o učitelských platech, to téma už mě znechucuje.
 Lizzie 


Re: Výkřik do tmy 

(29.6.2007 9:28:59)
Také mi to přijde dost neurčité. Chybí nějaký impuls, co se má změnit. Takhle to vyznívá spíš trapně..
 lída 
  • 

Re: Re: Výkřik do tmy 

(29.6.2007 9:30:57)
můj článek skutečně výkřikem je. Bohužel do tmy.
Škola a jak se přesvědčuju tak i veřejnost, změny nechce.
Školská rada je jen formalita, přemýšlení rodičů o učitelích zůstává jen u kafe. Lída
 Lizzie 


Re: Re: Re: Výkřik do tmy 

(29.6.2007 9:39:12)
Myslíte, že školská rada by něco převratného vyřešila? Uvědomte si, že se tam může dostat i rodič zaujatý nebo naprosto neobjektivní. A o čem budou rozhodovat? O tom zda vyhodit učitele nebo ne? Trochu ubohé ne?
Jinak chybí konkrétní návrhy, podněty. Co se vám nelíbí? Jak to chcete řešit?
To, že rodiče se o školu nezajímají je už dávno hloupost. Pokud má dítě problém, rozumný rodič si s učitelem promluví...popřípadě s někým jiným, nicméně zájem je. Tak prosím nepište, že rodiče o škole přemýšlejí JEN U KAFE!
Mimochodem..výuka na základkách je různá, ale mohu potvrdit, že existují i školy velice dobré, kde s námi sice nejednali v rukavičkách, ale o to lépe nás připravili..
 lída 
  • 

Re: Re: Re: Re: Výkřik do tmy 

(29.6.2007 9:51:14)
omlouvám se, jestli se vás dotklo to KAFE! Samozřejmě 1.cesta vede k učiteli. Ale!!! Stačí to vždy? Nenecháváme svoje děti zbytečně "trpět"?
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: Výkřik do tmy 

(29.6.2007 9:54:28)
Když vidím situaci na některých základkách, mám pocit, že spíš zbytečně necháváme trpět učitele...:-)
Jinak rodič nejsem, ještě mám v dobré paměti jak to chodí..i když to, co vídám v poslední době..
 Jane 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výkřik do tmy 

(29.6.2007 10:09:05)
Myslím, že se to tady zbytečně vyhrotilo. Článek je dost jednostranný! Jak jistě všichni víme většinou jsou k problému potřeba dva. Ano jsou učitelé kteří to nezvládají a mají špatný přístup k dětem. Ale také je spousta rodičů kteří vedou své děti tak, že se s nimi pak sotva dá co dělat. Když vidím co si dnes děti ve škole dovolí je mi zle. A s podporou rodičů!!! Nechápu!
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výkřik do tmy 

(29.6.2007 10:15:28)
Dobře jste to napsala..:-)
 Hryzalka, 2 myši 


Ten jednostranný článek je snad vtip 

(29.6.2007 13:27:14)
Souhlasím s Jane a Lizzie, že je to jednostranně napsaný článek s naivním a nereálným závěrem. Sebekriticky hodnotím, že i moje děti jsou divočejší, drzejší a přímější než byly předešlé generace (mají samozřejmě i spousty kladných vlastností, jsem přece jen hrdá matka). To, co si dovolí už ve školkách anebo ve školách, o tom se nám ani nesnilo. A nejen ve školách - pamatuji si, jak sousedky na nás zařvaly z okna (a to jsme jen byli hlasitější) a my se poslušně zklidnili (uznávali jsme autority). Nedávno starší sousedka zařvala na mladistvé vandaly, kteří ničili dětské prolézačky a oni ji poslali ..., případně vám hodí kámen do okna, zapálí schránku. Pak lituji kantory a jsem zvědavá, jak by třídu podobných "gaunerů" zvládala pisatelka.
Vždy je chyba na obou stranách - na jedné uvolněná výchova rodičů s nedostatkem času pro své děti a s veřejným přístupem "že úča je stejně kráva" (ještě slušná formule) a na druhé kantoři a k těm jste se již vyjadřovali (netřeba se opakovat).
Samozřejmě, že tohle není pravidlo, tak jak existují dobří a horší kantoři, tak existují dobří a horší rodiče (vsuvka jen pro ty, kteří místo diskutovat, chtějí jen každé slovo použít proti vám).
 štěpánka 
  • 

kolik let strávila autorka ve školství? 

(29.6.2007 13:33:55)
Bohužel se stále setkávám s tím, že rodiče mívají stejný problém jako děti. Samozřejmě nemá smysl si stěžovat, že je dítě v hodině neposedné, to opravdu rodič neovlivní. Ale má smysl rodiči říci, že dokud se jeho dítě nezvládne do školy připravit samo, je potřeba, aby na ně dohlédl. To se přeci děti musí naučit. Je mi těžko pochopitelné, když učitelka v 1. třídě musí řešit, že dítě nemá penál, nepřinese si pastelky, nemá sváču,apod. To snad není v jeí kompetenci. (zažila jsem u svých dětí na tř.schůzce). já učím na gymnáziu a vím, že když řeknu - příště si přineste nůžky, lepidlo a čtvrku, můžu mluvit o výhře, když to bude mít půlka dětí. Donedávna jsem si myslela, že je to problém starších dětí (řeším to tím, že vyberu peníze a pomůcky, které potřebujeme nakoupím sama, aby to měli, když potřebuju). Na třídních schůzce, jsem zjistila, že už na 1. stupni je to taky tak. Děti si měli na pracovní v.přinést vařečku. Měli ji 3 - ze 30. Ostatní dostali "prozatímní" 5, že nesplnili úkol s tím, že až přinesou výrobek, 5 se škrtne. přinesl 1 žák. Co si o tom myslet? Děti se neumí přiopravit na výuku, jsou roztržité, mají spoustu zájmů, škola je na posledním místě. Bylo třeba, aby je rodiče v 1. třídní naučili, jak se pečlivě připravit, aby na nic nezapomněli. Nebo za to, že děti nemají věci může taky učitel?
Druhá oblast, kde je nutné, aby rodiče zaujali stanovisko a zakročili, je agresivita dětí, přerůstající v šikanu. Bohužel řada rodičů řádění svých dětí označuje jako klukovinu a učitele, který je upozorní za přecitlivělého (v lepším případě) a nebo že si na toho našeho hodného miláčka zasedl (v horším). Když na škole začne vyšetřovat policie, je už trochu pozdě...

Závěrem: Hlavně nezapomeňte všechny chyby Vašeho dítěte svalovat na to, že mají špatné učitele. A dětem to často opakujte. To je pak komunikace mezi školou a rodinou na opravdu vysoké úrovni. Za tu dobu co učím (13 let) se mi už mockrát potvrdilo, že dítě přestane učitele respektovat a hned 2.autorita na řadě jsou rodiče. Takže pozor, abyste tímto postojem vztah s vlastními dětmi nezhoršili. Děti mají vzácnou schopnost "upravovat pravdu" - ne lhát, ale prostě říci jenom část pravdy.
 Radka 
  • 

Re: kolik let strávila autorka ve školství? 

(29.6.2007 14:01:31)
Nevím, kolik let učila autorka, ale Vy byste měla po 13 letech pedagogické praxe již umět česky. "Děti měly",paní učitelko.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: kolik let strávila autorka ve školství? 

(29.6.2007 14:19:53)
Za chyby se omlouvám, v příspěvku je více překlepů. Píšu rychle a ne vše při 2. čtení najdu. Jestli Vás to uklidní učím matematiku a jsem typický dilektik a disgrafik, naštěstí kompenzovaný.
 Rosina 
  • 

Jak ovlivnit paměť dítěte? 

(29.6.2007 14:13:53)
Souhlasím s Vámi, že rodiče by měli uznat problémy dítěte a aktivně se podílet na jejich řešení. Ale některé věci se jim nemusí dařit ovlivnit. Například přípravu do školy - rodič zkontroluje, zda dítě má všechny věci, které s sebou obvykle do školy potřebuje, případně všechny věci, které má dítě zapsané jako úkoly v notýsku, ale příliš neovlivní to, že dítě zapomělo na nějaký úkol, který nemá nikde napsaný, nebo ho prostě zatajilo. Mluvím z vlastní zkušenosti - sedmiletý syn po odkladu školní docházky půjde v září do školy a neustále zapomíná různé jednoduché pokyny. I když se snažíme využít všech možných výchovných postupů, řadu informací v té hlavě prostě neudrží.
 štěpánka 
  • 

Re: Jak ovlivnit paměť dítěte? 

(29.6.2007 14:29:20)
S tím nelze než souhlasit. Mám 2 kluky, velmi podobné Vašemu. taky si nic nepamatují. Kupodivu po vstupu do školy se to selektivně rozdělilo. Pokyny od paní učitelky si pamatují, pokyny ode mě ne. (Já říkám - to je ta lepší varianta.)
Když se na mě obrátí rodiče začínajících gymnazistů (12 let) s tímto problémem, po nějakou dobu dohlížím i na to, že di student zapíše co říkám - bude písemka, máš úkol ten a ten, přines si barevné papíry, apod... Ale po pravdě vydržím to jenom chvíli - i já jsem dost roztržitá a časem zapomínám, kteří studenti potřebují tuto pomoc. Ale většinou stačilo tak 14 dní a děti to raz dva zvládnou samy.
Když bude mít Váš syn potíže, tak se takto s paní učitelkou domlute.
My měli velkou kliku. Paní učitelka v 1. třídě zavedla dětem takové ty plastové obálky na spisy - dávala jim tak každý den infrmaci co mají doma udělat a rodiče zase jí různé omluvenky, žádosti, apod. Bylo to skvělé. Překvapivě, ve 2. třídě měli jinou uč, ta neměla tento systém, ale kluci i tak měli vždy zapsáno v notýsku, co je za úkol-.
Třeba Vás syn nakonec překvapí. (A nepochybuju, že učebnice, sešity, penál, sváču a další běžné věci se nakonec naučí si nachystat sám)
 Líza 


Re: Re: Jak ovlivnit paměť dítěte? 

(29.6.2007 16:27:15)
Štěpánko, já mám na zapomínání pomůcek trochu jiný názor. S dcerou jsem se do školy připravovala tak prvních pár týdnů první třídy. Co potřebují na zítřek nebo na další týden, se jí obvykle ptám hned po příchodu ze školy. Pokud NIC, pak opravdu v osm večer nebudu řešit, že si vzpomene, že měli na zítřek přinést... třeba tu vařečku. Když není doma, já ji kupovat už nepoletím. A nechám to na ní, aby si to vyřídila s paní učitelkou, třeba i za cenu poznámky (když už to fakt přežene), aby děvenka pochopila, že to nikdo za ní dělat nebude a že si za své věci musí ručit sama. I s tím rizikem, že když na to zapomene, bude mít průšvih (a pro ni je horší průšvih konflikt s učitelkou a poznámka, než nějaké moje hudrování).
A zlepšuje se to, i když s výkyvy.
Skoro bych si troufla tvrdit, že ty děti, které na gymplu nejsou schopné si přinést jedinou pomůcku, když mají, budou právě z těch, kterým stála maminka za zadkem a všecko kontrolovala celý první stupeň.
 Martina 3 synové 
  • 

Re: Re: Re: Jak ovlivnit paměť dítěte? 

(29.6.2007 16:46:46)
Taky mám dítě,které občas něco zapomělo, dostalo poznámku a pak si dalo pozor. Jenže mám i dítě, které zapomínalo soustavně, vždycky a všechno a zapomíná doposud (23 let). Mám pocit, že mu prostě někde chybí kus mozku. Sourozenci ze stejných rodičů, stejná výchova a naprosto různé výsledky.
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Jak ovlivnit paměť dítěte? 

(29.6.2007 17:16:46)
Není roztržitý?
 Lizzie 


Oprava.. 

(29.6.2007 17:19:30)
Sorry za předchozí příspěvek, špatně jsem máčkla. V 23 a zapomíná pořád? No, tak to je asi těžká roztržitost, některé typy lidí se tomu prostě nenaučí..čímž jsem vás asi moc nepotěšila.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Jak ovlivnit paměť dítěte? 

(29.6.2007 18:20:46)
Samozřejmě, každé dítě je jiné. Mluvila jsem spíš o tom ukázat cestu, dětem, které prostě nevědí jak na to. Že někdo zapomene, že má přinést vařečku, dobře to chápu. Co ale nechápu, že nevyužije možnosti svoji zapomětlivost napravit! (ani poté co s tím rodiče byli seznámeni) Slyším jak si doma řeknou: No a co, tak má 5, proč by se s teď mořil s nějakým výrobkem....
Naštěstí moje vlastní děti potřebovaly dohled tak 2 týdny v 1. třídě, od té doby to jakš takš jde. ALE! Když mi teď ve 4. třídě učitelka řekla, že syn nikdy nemá kružítko a pravítko (rýsování vždy v úterý), tak jsem prostě několikrát v pondělí zkontrolovala, zda v aktovce nechybí. Ejhle, po měsíci to uměl sám, protože kontrola probíhala vždy v nějakém "nevhodném"čase - např. když zbytek rodiny koukal na pohádku apod.
Z pohledu učitelky matematiky musím říct, že taková "prkotina" jako že děti nemají rýsovací potřeby, jak to vidí někteří rodiče, bohužel studentům zcela znemožní třeba naučit se rýsovat. To se opravdu pohledem nikdo nenaučí. Takže, když někdo poprvé provádí konstrukci trojúhelníka do písemky, protože předtím nikdy neměl kružítko, ani pravítko, asi to na jedničku nebude.
Bohužel vím, že jsou na světě i lidé, kteří zapomenou kdykoli kdekoli cokoli. Ale i přesto si myslím, že rodiče mají se školou spolupracovat, a když dítě něco neumí "samo od sebe", tak mu s tím pomoci.
 arsiela, 


Re: Re: Re: Re: Jak ovlivnit paměť dítěte? 

(30.6.2007 8:40:19)
Taky jsem matkou kluka(13 let),ketrý není schopen udržet v hlavě jednoduché pokyny,typu na zítra je potřeba kružítko atd.Úkolníček je u nás jen prázdný pojem,prostě úkol si do něj nezapíše.Jako matka jsem se snažila spolupracovat se školou,chápu,že takovýhle "dáreček" je pro učitelku o nervy kort když jich má ve třídě tucet.Ale docela pro mě bylo zklamání,když jsem jednoznačně ze zapomínání syna byla obviněna já,co by matka.Prostě učitelka se o to zajmat nebude,ona to vyřeší jednoduše,sníží mu o stupeň známku.Já si mám hledat spolužáky syna a denně tam otravovat s dotazem jestli mají úkol(syn to opravdu není schopen udělat),já si mám shánět poradnu,když nejsem schopna dítě správně vychovat.A hlavně já se mám chodit do školy omlouvat za to,že syn zapomíná,čelit kritice jak jsem neschopná matka a že doma určitě dělám kdoví co,jen ne to co bych měla.Tak pak ať se nikdo nediví,že už nemám chuť se školou spolupracovat.Poslední letošní kapka byla při závěrečné písemce z češtiny.Já se snažila syna motivovat,aby se na písemku poctivě připravil.A on mi přijde tři dny před písemkou z breky,že mu učitelka řekla,že dostane stejně na vysvědčení čtyřku,protože zapomínal,tak mu o dva stupně sníží známku.Jak potom mám vysvětlovat,že se má učit,když mu je jasně zděleno,že to je vlastně k ničemu.
Je zajmavé,že předměty,které učí mladé učitelky,nebo učitelé(obecně)mu nečiní problémy a prospívá z nich výborně,na ně nic nezapomíná.Problémy má pouze s předměty,kde vyučující požaduje nudné biflování z učebnic a přepisování dat z učebnice do sešitu.A to většinou je u vyučujících,které přesluhují,nebo se věkem blíží k důchodu.
 Lizzie 


Inovace ve výuce 

(30.6.2007 9:38:10)
Jojo, ti starší většinou (není to pravidlem, ale vážně většina) požaduje biflování a učení se různých definic i v humanitních předmětech, kdežto ti mladší (už tak kolem 40) sázejí spíše na praktičtější a záživnější způsob výuky. S dětmi víc spolupracují, kladou důraz na pochopení, ne na naučení se nazpaměť. Nehledě na sice možná úsměvný, leč pro dítě/mladou slečnu nebo kluka dost podstatný fakt:-) Když vás učí nějaký pěkný týpek nebo kočka, nechcete se před ním ztrapnit..:-)Nebo se nechcete ztrapnit před oblíbeným pedagogem..
 Jíťa 
  • 

Jako by to bylo o nás 

(2.7.2007 17:19:21)
Mluvíš mi z duše. Dcera neměla se zapomínáním až do 4. třídy žádné problémy. A kromě 1. třídy jsem ji nějak extra přípravu do školy nekontrolovala - spíš jen tak namátkově, když se mi zdálo, že je nějak nezvykle zamlklá tak jsem zkontrolovala nejen známky ale i vše ostatní.
Problémy nastaly až v 5. třídě, kdy začala chodit do nové školy. Téměř každý týden donesla pětku z ČJ nebo M za pět zapomenutí. Marně jsem chodila do školy a prosila učitelky, aby zajistili, že si úkol zapíše alespoň do sešitu. Chápu, že pokud by to chtěli všichni rodiče, že by to bylo nad jejich síly, ale v případě jediného žáka v tom až zas tak velký problém nevidím. Učitelé přislíbili pomoc, 1-2 dny byly úkoly zapsané, ale následující týden znovu 5 za zapomínání!
Ke konci školního roku jsem už byla z toho tak zoufalá, že jsem požádala o radu ped.-psych. poradnu. Navíc jsem se bála,že si tím zapomínáním dcera nadělá problémy i na gymplu, kam se mezitím (i s těma horšíma známkama na vysvědčení) dostala. Bohužel volný termín měli až o prázdninách.
Jejich závěr: Dcera měla ve škole nějaký problém buď se spolužáky, nebo s učiteli. Vzhledem k tomu, že tuto školu opouští nepovažovala psycholžka za nutné problém dále řešit, pouze v případě, že by to pokračovalo i na gymplu. A jen tak mezi řečí se zmínila, že s naší školou se jim velmi špatně spolupracuje, protože neberou ohledy na žádné dislektiky, disgrafiky ani jiné poruchy a všem podobně problémovým dětem, že doporučují především změnit školu.
Mimochodem, na gymplu dcera problémy se zapomínáním nemá!!!
 Lizzie 


Inteligentní lajdák.. 

(29.6.2007 17:02:10)
..jsem byla, to přiznávám. Ač na základce suverénní jedničkářka, od 3. třídy jsem si pořádně nepřipravovala úkoly (psané před hodinou) a na různé pomůcky zapomínala ještě na střední, byla jsem z těch typů, pro které jsou úkoly zbytečnost, až teď chápu,že někomu pomohou. Rodiče by se mi i věnovali, ale já si snad od 2. třídy všechno dělala sama, jen podobné věci mě zatěžovaly..a naši pak na rodičáku slýchali, že vše je super..jen ty pomůcky..jen ty sešity..jen ty barvičky na výtvarku..kdyby měla:-)..takže chápu. Hodně trpělivosti s klukama:-)
 alžbjeta 
  • 

Re: Jak ovlivnit paměť dítěte? 

(30.6.2007 13:05:06)
K té paměti:
Měli jsme na základce výbornou češtinářku. Když na první hodině chtěla, aby jsme udělali nějaké cvičení a jen jednou řekla, at si otevřeme učebnici na straně 156 - cvičení 5, tak to nikdo nezvládl!!!! Byli jsme totiž zvyklí, že nám to učitelky vždycky řekly pětkrát, takže napoprvé člověk ta čísla vlastně neposlouchal. Třetí hodinu už to nikomu nedělalalo problém.
 Rosina 
  • 

Škola jako služba? 

(29.6.2007 14:39:59)
Myšlenka, že by škola měla být veřejností vnímána jako služba poskytovaná dětem a jejich rodičům je sice zajímavá, leč v praxi neuskutečnitelná. Když chci čerpat nějakou službu, musím dodržet určitá pravidla, která poskytování této služby vyžaduje, jinak mi nebude moci být služba poskytnuta, nebo její výsledek nebude odpovídat mému očekávání. Například když si u kadeřnice objednám účes a pak budu místo klidného sezení na křesle pobíhat po kadeřnictví, kadeřnice mi účes na hlavě vytvoří jen těžko - nevytvoří ho vůbec, nebo ho zkazí a ještě mě přitom zraní nůžkami. Kadeřnice by takovémuto zákazníkovi nejspíše vysvětlila, že ho kvůli jeho chování nemůže obsloužit. Podobně poskytnutí kvalitního vzdělání vyžaduje dodržování určitých pravidel ze strany dětí i jejich rodičů. U nás máme povinnou školní docházku. Kdyby povinná nebyla a rodiče by školní docházku pro své děti objednávali jako službu spolu s odpovědným převzetím vlastních povinností a respektováním pravidel stanovených dohodou, učitelům by se pracovalo výrazně lépe a rodiče by pak měli plné právo od nich vyžadovat maximální výkon a nasazení. Věřím, že určitá část rodičů, kteří o školu nejeví vůbec zájem, nebo ji dokonce vnímají jako byrokratickou přítěž, by pro své děti školní docházku vůbec nezvolilo, aby si nemuseli komplikovat život dodržováním určitých pravidel. Ale dokud bude školní docházka povinná, budou mezi dětmi i děti z rodin, kde se žádná pravidla nedodržují, učitel je všemi vnímán jako nepřítel číslo 1 a škola jako nezbytné zlo a jediným přáním takovýchto rodičů pak je, aby toho po nich a jejich dítěti škola chtěla co nejméně a hlavně si učitelka na nic nestěžovala.
 Dana 
  • 

Re: Škola jako služba? 

(30.6.2007 17:20:23)
No ano, to je trefné.
 Líza 


??? 

(29.6.2007 16:18:27)
Vždycky umí je zaujmout tak, aby opravdu všechny dávaly pozor

Tys toho ještě moc neodučila, že? Jsem rodič, nikoli učitel; naše učitelka je skvělá a výjimečná, ale to, co píšeš, nedokáže, protože to není v lidských silách. Vždycky, všichni? Ty jsi schopná dávat stále pozor? To není ani v silách těch dětí, i kdyby se učitelka rozkrájela. Trochu méně romantiky, více realismu by to chtělo.


 Lizzie 


Re: ??? 

(29.6.2007 17:07:16)
Poznala jsem desítky učitelek, nejen na základním školství, mnoha z nich si opravdu vážím jako pedagogů i jako lidí, ovšem celou třídu nedokázala pokaždé zaujmout ani jedna:-)Byť nás naučily a předaly nám dost.
 dodi 
  • 

Re: Re: ??? 

(29.6.2007 17:43:14)
jsem učitelka na střední škole, dceři jsem vybrala nejlepší základní školu ve městě (ze 7 škol), ale dostali jednu problematickou učitelku....dlouho jsem to s ní řešila osobně a slušně, ve finále jsem si šla stěžovat k řediteli...slušně se mnou zametl, a moje dcera dva měsíce na to dostala napomenutí (zdůvodnění: občas nenosí pomůcky) a zhoršil se jí prospěch. Přitom ta škola je opravdu dobrá, dcera je až na zmíněné problémy spokojená, ale kritizovat učitele se prostě nesmí :-(( Podotýkám, že na malém městě se všichni ředitelé základních škol znají, tj. přeřadit jí jinam je zbytečné - ředitel zvedne telefon a řekne kolegovi řediteli: chce k vám přejít jedna holčička, má takovou problematickou maminku...nemusím pokračovat, že?...protože sama pracuji ve školství, vím, jak to chodí a lituji, že jsem se ozvala...nevím, co by dělala autorka, zřejmě by to hnala až na ministerstvo? a co chudák to dítě, na němž se pak mstí ti kantoři? to napomenutí jsme vzali jako napomenutí nám rodičům, že jsme nedrželi hubu a krok...
 Lizzie 


Re: Re: Re: ??? 

(29.6.2007 17:57:59)
I učitelé jsou jen lidé, pokud je někdo prevít jako člověk, těžko mu titul přidá na charakteru, pár takových znám také.
Chápu, že jste rezignovala, ale co se poptat dalších rodičů, zda i jejich děti/studenti nemají s kantorem potíže..
Já sama mám velmi nepříjemnou zkušenost s neschopným francouzštinářem, kterého vyhodili až poté, co mu jiný, mnohem schopnější jazykář dal přes ústa..mimo školu, samozřejmě:-)
 lída 
  • 

Re: ??? 

(29.6.2007 19:54:55)
Vždycky všechny. Samozřejmě. Myslím, že jsem odučila dost. Děti nemusí jen sedět v lavicích.Mají naárok na pohyb, odpočinek....... a to i během hodin. Pak dokáží dávat pozor.
Netvrdím, že máte vše svádět na učitele. Ale také si, milí rodiče, nestěžujte na učitele a školu, když s tím nic nehodláte dělat........
 Líza 


Re: Re: ??? 

(29.6.2007 20:37:54)
Vždycky, všechny? Promiň, ale ty jsi fakt zcela nekritická. Nemám ráda fanatismus a je mi trochu líto tvých dětí ze třídy. Ještě jsi mi pořád neodpověděla, kolik jsi toho odučila, a taky by mě zajímalo, jak můžeš vědět, že každou minutu tvé výuky každé dítě ze tvé třídy dává pozor... když už sis tím nesmyslem tak jistá, ono je to totiž z fyziologických a psychologických důvodů nemožné ;-)
Pokud se týká toho, kdo co chce měnit, zdá se mi, když to tak čtu, že třeba nejsi učitelka... že třeba jsi zneuznaný rodič - revolucionář... Protože jako učitelka bys jistě musela vědět, že na mnoha školách věci fungují. Ty místo toho osočuješ lidi, že za tebe nebojují tvůj boj, ať už je jakýkoli.
 rafaja 


Re: Re: Re: potrefená husa 

(29.6.2007 21:15:39)
Za prvé bych si nedovolila lhát. Nevím proč bych to dělala.
Neříkám, že každé dítě mi dává pozor každou minutu. ALE vživotě bych si nestěžovala rodičům, že děti nedávají pozor. S tím si prostě musím poradit. Když vím, že žák něco nestíhá, nepochopil, nesledoval, prostě mu to vynahradím, dovysvětlím.. protože to vážně považuju za svoji chybu.
Nemyslím si, že někoho "osočuju".
 Líza 


Re: Re: Re: Re: potrefená husa 

(30.6.2007 5:46:13)
Ono stačí, že sama nevíš, co píšeš a odporuješ sama sobě, žejo.
Nejdřív napíšeš, že dobrý učitel...Vždycky umí je zaujmout tak, aby opravdu všechny dávaly pozor a vzápětí to popřeš tím, že: Neříkám, že každé dítě mi dává pozor každou minutu. Čím dál víc se utvrzuju v tom, že bych nechtěla, abys učila moje děti.
Hele a nechceš si nechat patentovat know how třeba na to, jak udělat, aby vždycky dávaly pozor hyperaktivní děti? Nebo jak to udělat, aby opravdu vždycky dávaly pozor i děti, které dávno znají to, co právě vysvětluješ někomu jinému? Opravdu si takhle fandíš, že si myslíš, že je možné dosáhnout s libovolnou třídou toho, aby škola bavila všechny?
Můžeš se třeba postavit na hlavu s alternativní, zábavnou, motivující a vzrušující výukou, stejně ani poté nebude zajímat každého, natož pak pořád. No a furt čekám, až mi odpovíš na otázku, kterou jsem ti kladla už dvakrát: kolik máš odučeno, tedy kromě povinné praxe na škole?
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: potrefená husa 

(30.6.2007 9:29:16)
Když vidím její názory, mám pocit, že školu znám blíž a to jsem neučitel..Nic proti, také jsem na učitele nadávala a měla nějaký ten problém, ale takhle to dramatizovat..
 lída 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: vytoužená odpověď 

(30.6.2007 10:07:36)
5 let jsem učila na 1.stupni různé třídy -rozuměj ne jedny děti od první do páté- teď jsem třetí rok doma a zároveň na dvou školách pracuji jako výchovná poradkyně pro 1.stupeň
 *Hany 


Re: Re: Re: Re: Re: potrefená husa 

(30.6.2007 14:46:42)
Lízo,
máš naprostou pravdu. Taky bych nechtěla, aby moje děti učila podobná učitelka. Potřebuju, aby věděly, že v životě budou mít i nějaké povinnosti, a že nebudou dělat jen to, co je baví.
Že je Lída už nějaký rok doma a hlavně že dělá výchovnou poradkyni, to dost vysvětluje (tím myslím idealistické názory).
 lída 
  • 

Re: ještě Lída 

(29.6.2007 19:55:51)
Vždycky všechny. Samozřejmě. Myslím, že jsem odučila dost. Děti nemusí jen sedět v lavicích.Mají naárok na pohyb, odpočinek....... a to i během hodin. Pak dokáží dávat pozor.
Netvrdím, že máte vše svádět na učitele. Ale také si, milí rodiče, nestěžujte na učitele a školu, když s tím nic nehodláte dělat........
Děti jsou stále stejné, skutečně nejsou "horší", jsou to pořád -věřte mi- děti!
 rafaja 


několik vysvětlení 

(29.6.2007 21:07:06)
Chyby dítěte nikdy nesvalujte na učitele, s tím souhlasím - když to JSOU chyby dítěte. každý rodič je, myslím, natolik svéprávný v tom, aby posoudil míru "viny" svého potomka, zná jej nejlépe...

Vím, že děti nejsou bezchybné. Že rodiče nejsou bezchybní. Přiznejme si ale, že i učitelé nejsou bez chyby.

"Sebekriticky" přiznáváte, že vaše děti neuznávají autority? Že jsou jiné než předešlé generace? Nesouvisí to náhodou s dobou?... Chcete, aby vaše děti byly poslušné, bez názoru, šly s davem...?

Ať s tím učitelé pracují! Nevěřím, že problémy, se kterými se ve škole setkáváme, dříve nebyly (Štěpánko). Rodiče byli jsou a budou různí. Vařečku si možná nepřipravily prostě proto, že se dostatečně netěšily na to, co budou vyrábět/nebo zkoumat....

Jsem také výchovná poradkyně. Nemyslím, že svět je černobílý :)))

Jsem skutečně přesvědčená o tom, že hlavní impuls k opravdové reformě školy musí přijít směrem od rodičů. Nové rámcové vz programy jsou formalita. Je to o učitelích a ty skutečně přímo ovlivňují a směrují rodiče. Vážně si myslím, že cestou jsou školské rady.

lída
 Hana 
  • 

Re: několik vysvětlení 

(29.6.2007 21:46:00)
Pokud jsi opravdu učitelka, tak klobouk dolů, jen kdyby bylo takových učitelů víc...
 Jordana 


Re: několik vysvětlení 

(29.6.2007 22:15:18)
Plky,plky,plky-bylo málo kytek k vysvědčení???
Jéžiš marjá,jen aby nebylo takových učitelek víc-chudinky děti-víc se zaměřujete na sebe a rádoby to má vyznít naopak-ale praxe a teorie je o něčem jiném.....
 Líza 


Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 5:53:29)
Vařečku si nepřipravily, protože se dost netěšily, co s ní budou dělat... Ach bože. Jestli bude moje dítě po celou dobu školní docházky dělat jen to, na co se těší, jestli dokonce učitelka bude za svou chybu brát, že se na některé věci netěší, pak nechci, aby do takové školy chodilo. Protože kromě toho, aby ho co možná výuka bavila (což je zcela legitimní požadavek a já ho mám taky), je potřeba, aby se naučilo i jednu zcela nepostradatelnou věc pro život: že existují povinnosti, které se dělají, i když se na ně člověk netěší a že to není vina nikoho kolem. Dělám práci, kterou mám moc ráda, ale součástí té práce je milion a jedna věc, které nesnáším. Kdyby mě do života připravovali stylem - pokud tě to nebaví, nedělej to, popř. chudinko, ty nemáš pomůcky proto, že jsem tě dost nenamotivovala - nikdy bych tu práci dělat nemohla. Pravděpodobně bych nemohla dělat vůbec žádnou práci.
Lído, ono opravdu všeho moc škodí, brzdi trochu a použij zdravej selskej rozum.
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 10:03:29)
Taky bych potřebovala poradit. Chápu, že se dá nějak zařídit, aby práce bavila celou třídu prvňáčků, ještě snad i u čtvrťáků by to možná šlo, ale jak to zařídit u sedmáků, kteří se trumfují, kdo má horší známku? nebo dokonce u deváťáků po přijímačkách, někdy v květnu? O červnu se ani nebavím.
Takovou radu bych uvítala, od kohokoliv.
Dííííííííík
 Lizzie 


Re: Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 10:13:55)
Ode mě radu nedostanete. Pokud vím, tak pozor jsem dávala jen u několika oblíbených hodin a to zdaleka ne vždycky, o zbytku mlčím. A to jsem měla vynikající učitele..:-)Se sedmáky, deváťáky a dál jen souhlasím..
 andrea 
  • 

osobnost učitele, vychovatele 

(30.6.2007 10:21:49)
Dobrý den, taky se trošku vložím do Vaší diskuze. Budu reagovat na přístup kantora, motivaci dětí apod. Kantor-vychovatel pro děti buď dýchá nebo ne. Děti to vycítí a testují hranice. Záleží na Vás kam až je pustíte. Taky si myslím, že povolání učitele se nedá dělat celý život se stejným nasazením a je mi líto, těch učitelů, kteří s existenčních důvodů musí v povolání zůstávat. Třeba si to vysvětlují, že "mají to povolání rádi", ale v hloubi duše cítí, že "ty děti nejsou co bývali". Chce někdo reagovat?
 Lizzie 


Pauza 

(30.6.2007 10:26:40)
Jedna učitelka, které si opravdu vážím, neboť je výborná mi řekla, že pár let po třicítce si pořídila děti a, že to byla taková ta hranice, kdy potřebovala pauzu, aby jí to učitelování nepřerostlo přes hlavu. Dovoluji si tvrdit, že měla pravdu, byť každý má asi ten časový ,,spínač" jiný.
 andrea 
  • 

Re: Pauza 

(30.6.2007 10:34:43)
Dokáže se učitelka, která si pořídí děti, věnovat cizím dětem s takovým nasazením jako rodič, který si osvojí dítě?
 Lizzie 


Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 10:39:46)
Myslíte rozdíl mezi tím, zda si učitelka dítě pořídí nebo osvojí? Já myslím, že ano. Osvojené dítě zpočátku potřebuje hodně intenzivnější péči, ale nakonec se zpravidla (pokud nejsou nějaká biologická omezení), dostane na úroveň ostatních dětí.
Možná jsem váš dotaz špatně pochopila, tím pádem omluva:-)
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 10:48:45)
Jsem učitel, který nějakou dobu pracoval na ZŠ i v DD. Navíc mám i své děti. Troufám si říct, že vím, o čem mluvím. Učitelé se zabývají sáhodlouhými diskuzemi, "jak na to", ale nedokáží odpovědět na otázku, jestli pro děti dýchají, jestli je to jejich poslání, jestli jim dokáží na obrovský kus života suplovat rodinu, jestli na to mají dost sil a chutě.
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 11:23:05)
Andreo, na základní škole, zvlášť na 1. stupni je ten osobnější přístup nutný, ovšem to, že by ,,za ně dýchaly" bych neuváděly, byť učitelé zpravidla svojí třídu brání a starají se o ni. Na 2. stupni a ve středním školství už je to jiné. Dost učitelů má aprobaci na určité předměty, i tady je důležitý osobitý přístup, ale nevzniká takový vztah, byť já i mí spolužáci z mnoha pedagogy navázali bližší osobní vztah, padli jsme si do oka lidsky. Ano, učitelství je náročné, je to povolání, kde jen někdo něco ,,neodučí", ale předá i určité zkušenosti, ovšem poslání..stejně jako u zdr. sester, soc. pracovníků se člověk nenají a hlavně i pedagog musí mít vlastní osobní život.
I učitelé, kteří mají děti jsou výborní.
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 11:38:14)
Lízo, já se obávám, že to nebude Tvůj případ. Třída, to jsou děti a ty doufám, nechceš sníst? Já Ti ze zákona svěřím své dítě, ty se mi o něj musíš postarat. Musíš na to mít sílu a chuť a schopnosti, pokud je nemáš, tak musíš volit jiné zaměstnání, vědomosti z knih nestačí, učitelství musí být posláním.
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 12:10:11)
Vždyť píšu, že k učitelství musí mít osoba vztah, ale nelze od nich chtít nemožné. A nelze vyžadovat, aby k tomu poslání učitel obětoval veškerý volný čas.
Jinak já učitelka nejsem. Nebavilo by mě to a ani bych na to neměla nervy, byť na pedák jsem byla přijata..
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 12:12:16)
A učitelé, kteří mají děti jsou možná lepší i v tom, že např. s puberťákem se setkají nejen ve škole:-) Mají hned jiný pohled na věc, když sedmáka, druháka, septimána vidí i doma a nejen v lavici..:-)
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 12:44:03)
Pokud zvládne učitel septimáka vlastního s přehledem doma, tak je otázkou kolik mu zbývá sil na ty nevlastní a na jejich množství ve třídě. Je pravda, že by měl mít pro ně pochopení a tzv."osvědčené metody", vše za předpokladu, že s přehledem zvládá toho svého atd.
 Lizzie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 12:50:04)
Andreo, on se s tím septimákem vypořádá lépe než ten, kdo s nimi přišel do kontaktu poprvé! Z vlastní zkušenosti vím, že s námi pracovali s mnohem větším nadhledem učitelé, kteří měli podobné dítko/studenta doma!
 veronka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 13:13:35)
bez ohledu na věk žáků můžu říct, že dokud učím a vím, že i moje děti jsou ve škoce (škole) jsem v pohodě a opravdu se i já snažím dát těm děckám co nejvíc.
Ale jakmile jsou moje děti doma (i když třeba s babičkou), já ve škole a tam je vlastně jenom hlídám, protže odpolední vyučování jsou většinou nějaký předměty, který nemají žádnou důležitost (pracovní činnosti, tělocvik...), myslím víc na svoje vlastní děcka a těším se, až zazvoní.a Budu v klidu doma se svými dětmi plácat bábovičky, jezdit na kole, vařit...
možná se to změní, až budu mít doma puberťáky, kteří o mě nebudou stát. Ale teď je situace jiná. Asi je to tak v každém zaměstnání, dokud jsou děcka malý, maminky na ně myslí víc než na práci.

a to se divím, že ještě nikdo nevzpomněl finance, zatím to teda není žádná sláva

sama za sebe můžu říct, že mě učení baví, pokud :
-učím svoje předměty, který jsem vystudovala
- učím v době, kdy vím, co se děje s mými vlastními potomky a nemám pocit, že by jim bylo se mnou líp
- vidím, že to baví i děcka a nedívají se, kdy už jim konečně ty pěstitelky skončí

-ehm, no když vidím, že na průměrný plat hned tak nedosáhnu, taky z toho nemám zrovna radost, že by to bylo to "poslání"? nevím, rozhodně nemá naše rodina na rozhazování, manžel už ze školství odešel a vydělává tolik, že já si můžu dovolit ve školství zůstat.
přípravy zaberou dost času a člověk si musí vybrat, jestli bude po večerech dělat přípravy do školy a to za opravdu minimální plat, nebo jestli bude po večerech vydělávat třeba překládáním nebo jinou činností a pak to v té škole nějak odvykládá.
takže o poslání nerada slyším, poslání mi hypotéku nesplatí, ani nezaplatí jídlo, oblečení...
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 13:18:11)
protze to uz by se tady vrazdilo--- jen pro priklad moje kamaradka po vystudovani pedagogickou 1st nastoupila za plat o dva tisice vyssi nez ja (vedecky pracovnik z PřF UK) a to nemluvim o jeji vysi osobniho ohodnoceni po trech mesicich a o mam... ja bych vubec finance nevytahovala na svetlo
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 19:30:45)
Cairo, promiň. (Toto není první diskuse o platech ve školství, do které jsi Ty i já přispívala) Ale teď konečně rozumím tomu, proč máš tak nízký plat. Já si teda myslím, že když děláš vědecký výzkum při PřF UK, tak jsi vlastně také ve školství, i když přímo neučíš. Nevím, pod koho resp. pod které ministerstvo to spadá (třeba jiné než MŠMT). Nicméně já to chápu tak, že Přírodovědecká fakulta University Karlovy je vysoká škola (jsem její absolventkou), takže když na ní děláš výzkum, tak jsi taky ze školství a tudíž máš také malý plat, jako všichni ve školství.
Pokud je to jinak, tak mi promiň.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(1.7.2007 11:42:58)
nedlam pod prf UK, predpovidam povodne pro CHMU, Pr F UK jsem vystudovala, tak jsem to myslela.
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 13:57:57)
Zase jsme u financí? Učitelé si stěžují, že mají nízké platy, ale když se zeptáte, proč učí i kantoři, kteří to s různých důvodů nezvládají, tak odpoví, že pro peníze, že musí živit rodinu, mají hypotéku apod. Myslím, že můžete být výborná učitelka, ale všechno kolem je proti Vám. Odpovíte, vystudovala jsem, mám svou profesi a jsme u poslání. Začarovaný kruh.
 Lavanda 


Aby tam nezůstali jen ti, kteří nezvládají 

(30.6.2007 14:05:28)
To je ono. Nízké finanční hodnocení může podle mě vést k tomu, že ve školství budou vedle skutečných nadšenců zůstávat hlavně lidé, kteří nejsou dobří učitelé ale nestačí ani na jinou práci, nebo si ji spíš neumí ani najít, a proto zůstanou raději u té ne moc skvěle placené učitelské práce.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 14:07:13)
Andreo, myslím, že dýchání za děti v pravém slova smyslu člověka snadno dovede k vyhoření. Určitě musí mít učitelka ráda i ty děti i svoji práci jako takovou, určitě o ně musí mít opravdový lidský zájem, ale dýchat za ně... už je o tom, že neudrží svoje hranice a fakt může vyhořet... vyhořelá učitelka je právě to, čeho asi máme všichni rodiče kolem sebe až dost a máme toho plné zuby.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 14:07:47)
Aha, koukám, že už to psala Budilka, to se omlouvám, dočítám odzadu...
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pauza 

(30.6.2007 14:28:19)
Rodiče většinou chtějí po učiteli, ať má pro jejich dítě maximální pochopení. Málo kdo z rodičů řekne, to moje dítě je tak hloupé, nechte ho proletět. Více ho motivujte, věnujte se mu... a má pravdu. I děti z nefungujích rodin s řadou patologií vykazují velký stupeň zlepšení, když se jim kantor věnuje. A teď mě chvíli omluvte vyrážím ven s dětmi.
 andrea 
  • 

osobnost učitele, vychovatele 

(30.6.2007 10:22:13)
Dobrý den, taky se trošku vložím do Vaší diskuze. Budu reagovat na přístup kantora, motivaci dětí apod. Kantor-vychovatel pro děti buď dýchá nebo ne. Děti to vycítí a testují hranice. Záleží na Vás kam až je pustíte. Taky si myslím, že povolání učitele se nedá dělat celý život se stejným nasazením a je mi líto, těch učitelů, kteří s existenčních důvodů musí v povolání zůstávat. Třeba si to vysvětlují, že "mají to povolání rádi", ale v hloubi duše cítí, že "ty děti nejsou co bývali". Chce někdo reagovat?
 Lavanda 


Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 12:05:22)
Učitel podle mého názoru nemůže svému povolání věnovat všechno. Nemůže mít rád děti ve škole úplně stejně jako svoje vlastní. Na to ty děti ostatně mají rodiče, ne?
Věnovat tomu všecko a očekávat, že opravdu všechny děti ve třídě udrží celou hodinu pozornost, to je cesta do pekel, přesněji řečeno k syndromu vyhoření. Jako každý člověk i učitel by měl umět vypnout, relaxovat, věnovat se rodině, mít koníčky, nebrat školu tak smrtelně vážně. Je to otázka přežití.
 Lizzie 


Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 12:16:56)
Jojo, nemůže jim obětovat všechno, když je někdo třídní má k dětem zase jiný vztah, než např. češtinář, který má spoustu různých tříd, na 1. stupni je učitelka pro děti vzorem (tedy aspoň myslím, nevím jak teď)to jo, ale aby měl rád stejně děti ve škole jako vlastní? Blbost!!!!
 andrea 
  • 

Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 12:36:32)
Ahoj. Jak se věnujete své rodině: naplno? Nebo "vypínáte"? Je lepší učitel, kterého postihl syndrom vyhoření a uvolnil místo mladším nebo ten, který se tomu brání a učí naše děti?
 Lizzie 


Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 12:48:22)
Jak se bránit syndromu vyhoření..1. nenosit si práci domů (čemuž se učitel neubrání), 2. mít vlastní život! (rodinu, zájmy, koníčky). Jinak syndrom vyhoření může postihnout i skvělého odborníka, pokud nezná nebo nedokáže udržet rozumnou mez.
Jo a lépe hodnotím učitele, kteří měli vlastní rodinu, neboť nám dětem, studentům..rozumněli víc.
Argument, že pedagoga jehož postihl syndrom vyhoření by měl nahradit někdo mladší, který se mu bude bránit - ano bude se mu bránit tím, že si zařídí čas pro školu a čas pro vlastní život. Pro učitele je totiž osobní život velice důležitý!!! viz. frustrace apod...
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 13:08:33)
Lízo, můžeš se na to podívat trochu filozofičtěji? Učitelé, kteří v mém studijním životě zanechali nějakou stopu byli vynikající odborníci s totálním nasazením pro studenty a naprostou odevzdaností tomu, co dělají. Je pravdou to, že to určitě nebylo na základní škole protkané socialistickým režimem a osnovami. Na střední škole to bylo podobné, ale už to bylo lepší. Na vysoké mě pohltila práce jedné paní profesorky, která byla obrazem charismatického kantora, který dokázal strhnout studenty a požadovat po nich naprosto nemožné věci s takovou lehkostí, že i ti nejpohodnější jí podlehli. O takovém učiteli píšu. A vím, že to není dáno všem, že se o to mohou jen pokoušet. To chci předat svým dětem, ale nevím, zda bych to dokázala předat dětem ve škole. Myslím si, že pokud si učitel zvolí tuto cestu, tak to musí zvládnout nebo přenechat místo ne mladším, ale ochotným tuto práci vykonávat naplno.
 Lavanda 


Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 13:09:51)
Já osobně i při péči o své děti "vypínám", stejně tak jako asi většina lidí. Každý potřebuje občas "voraz".
A co vy? Vy při péči o rodinu nevypínáte?

Nemohu souhlasit s vaší představou nahrazování vyhořelých učitelů novými. To by potom školství bylo institucí na likvidaci zaměstnanců. Vždyť vyhoření je velice vážný stav, psychický i fyzický.
Podle mě se prostě musí vyhoření předcházet, a to samozřejmě nejen u učitelů, ale i u jiných profesí, kterých se týká.
A základní prevence je nejít do toho z nereálnými představami typu "musím žáky milovat jako svoje děti" nebo "musím naučit všecky a všecko a oni mě za to budou mít rádi".
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 13:24:50)
Já při péči o rodinu nevypínám. Samozřejmě mám velkou pomoc u manžela, ale klasický model odložení dětí do školky nebo k babičce u nás nefunguje. Děti mají spoustu aktivit, výletů, hraní i v kolektivu i s rodiči. Školu budu pečlivě vybírat a nároky na učitele mám vysoké min. aby se mým dětem věnoval, tak jako já za svých kantorských let.
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 13:30:13)
Andreo, děti "odložím" do školky, až budu muset nastoupit do zaměstnání. K babičkám už je vůbec neodkládám. Přesto občas vypnu, stejně jako vy. Třeba právě teď si děti hrají a já tu ťukám do klávesnice. No není to vypnutí? A vy píšete taky, mimochodem... Jo, a na ten výlet taky jedeme, za hodinku, až nebude takové vedro.
Prostě, i v domácnosti občas vypíná každý. Jinak hrozí syndrom vyhoření i mamince na mateřské. Myslím, že i to už bylo v odborné literatuře popsáno.
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 13:35:51)
Čekala jsem, že takto odpovíte a byla jsem nato připravená. Dcerku právě kojím u čehož můžu klidně ťukat a syn hraje s mužem na zahradě fotbal. Do tradiční školky nechodí, ale přesto má kolektiv. Alternativy jsou různé a život každého člověka jiný.
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 13:45:12)
Ale to se vůbec nemusíte obhajovat, že u počítače kojíte. U počítače kojí asi půlka Rodiny. Na nějaký ten oddych máte právo. Ať už je to počítačová diskuze, nebo kafíčko s kámoškou, hodiny aerobiku, cokoliv.
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 14:02:41)
Zdálo se Vám to jako obhajoba?
 Lavanda 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 14:05:40)
Ano.
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 14:13:01)
A obhajoba čeho a před kým, prosím Tě? Že chci, aby se učitel věnoval mým dětem naplno, tak jak jsem se jim věnovala já ve škole a věnuji se svým doma? Neblázni.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 14:14:18)
Andreo, skutečně to znělo jako obhajoba toho, že jsi vypnula a dáváš si oraz u počítače ;-)
 andrea 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Myslím, že kantor zase nemůže za děti "dýchat" 

(30.6.2007 14:41:44)
Abych řekla pravdu, tak máme doma počítač asi týden. Je to pro humanistu velká výzva, zkoumá jeho možnosti. A je to fajn.
 Lída 
  • 

Re: Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 19:30:11)
Veroniko! Doporučuju tištěný časopis Moderní vyučování. je tam spousta "praktických návodů":) na projektové vyučování, projektové hodiny a dny. myslím, že snad jen na ně by se dalo u těchto "dětí" vsadit.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 19:39:51)
Lído, nevím, ale asi žiješ někde jinde než já a vidíš jiné děti, než jaké já učím. V právě skončeném školním roce jsem připravila projektový týden (resp. 4 dny, každý den 2-3 vyučovací hodiny na projektu). Příprava mi zabrala čistého času asi 10 hodin. Jednalo se o 1. ročník gymnázia (12ti leté děti). Většinu studentů to opravdu bavilo, pracovali jedna radost a myslím, že se i dost naučili. Bohužel asi 10 dětí se mi prostě motivovat nepodařilo. Nijak. Nakonec to dopadlo tak, že někteří ještě záškodničili ostatním a ničili jim jejich výtvory. Já sama jsem tím byla velmi rozčarovaná, protože na gymnáziu bych opravdu čekala jiný přístup. Navíc i někteří rodiče mi řekli - když máte ty projekty, no tak to tam náš kluk (naše holka) ani nemusí chodit, když tam nebudete nic dělat. Celkem se dalo poznat, kteří rodiče a které děti patří k sobě, protože přístup k dění ve třídě byl shodný.
Jinak ale souhlasím s tím, že projekty jsou fajn, učí děti samostatně myslet a pracovat, řada dětí si téma "vezme za své" a umí si je obhájit i před spolužáky. Ale nepodléhej klamu, že druhostupňové děti V Š E C H N Y budou pracovat. Většinou je to tak, že pracují ti, kteří pracují i při "klasických" metodách výuky. To je moje zkušenost. Někdo máte třeba jinou, nevím.
 Kohnova 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 22:58:34)
Ahoj Stepanko, ja mam stejnou zkusenost, akorat me to uz nerozcarovava :). Ve tride o triceti hlavach jde motivovat kazdeho a vzdy skutecne jen teoreticky. Kdyz mas skupinu cca osmnacti deti se dvema problematickymi, muze se to povest. "Zaskodnici" jsou vecny problem, take ho porad resim, leta jsem verila ve vysvetlovani, individualni motivovani, individualni peci. Nekdy to zabere. Vetsinou ale ne a ztratis cas, ve kterem jsi se mohla (a mela) venovat pracujicim detem, ktere si jednak peci zaslouzi nemene nez kazisveti a hlavne ji mnohem lepe vzuziji, z prace si odnesou vic. Takze dneska davam vicemene jednu sanci a pak uz se venuju tomu, abych pracujicim zaujatym detem (kterych je vetsina) vytvorila a uhajila prostor k praci. Vicemene se mi dari, ze provokateri neuspeji, ale je to za cenu velkeho vypeti, toho, ze musis byt hodne tvrda a delat draba.. znas to sama..
Ono teda to asi nakonec jde, kdyz o tom premyslim, zaujmout tricetihlavou tridu jednou veci, ale musi to byt vec nenarocna a chytlava. takova, ktera konvenuje problematickym detem (ty neproblematicke, byt by se nudily, se dokazi ovladnout). Takze asi zalezi i na cili vyucovani. A to je, podle mne, uhelny kamen cele veci! To, co a jestli vubec ma skola ucit. Jenze napr. u gymplu uz je to jasne. Gymnazium ma poskytnout vzdelani, naucit myslet, vyjadrovat se, formulovat a obhajit sve myslenky. A mysleni boli. Podle mne se to bez konfliktu nikdy neobejde.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 23:27:18)
Díky za podporu. Člověk pořád pochybuje a myslí si (tedy já ano), že chyba je v něm. Teď už to plánuju tak, že - chceš pracovat - nabízím Ti to a to, zkusíme to "jinak". Nechceš? Dobrá, nedělej, ale neškoď ostatním! Tady si dělej svoje - nějakou nenáročnou práci. Závěrečná kontrola (písemka) bude pro všechny stejná.
Donedávna jsem si myslela, že zvládnu naučit některé věci všechny studenty, ale už jsem pochopila, že to není možné. Když někdo nechce.....
 rafaja 


Re: Re: Re: Re: Re: projektové a problémové vyučování 

(2.7.2007 12:10:25)
Štěpánko!
Projekty skutečně zabírají učiteli času -řekla bych- až moc. Ale stojí to za to. A když nebudeš mít podporu v nižších stupních školy -tedy děti nebudou zvyklé na pravidelný "přísun" projektů -rozuměj pravidelné projektové týdny např. nebo jenom dny pro začátek (pro celou školu), bude to vždy těžké. Moje zkušenost je, že děti "správně reagují" na projektové vyučování třeba až po půl roce učitelova zoufalého snažení. A když se začně s dětmi už v 1.třídě pracovat projektově, jde to ve vyšších třídách jedna báseň.
Přeju pěkné prázdniny! Lída
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: projektové a problémové vyučování 

(2.7.2007 17:18:42)
Lído,
v běžné české škole neučí učitel děti od 1. třídy až do 9. Pokud nefunguje spolupráce mezi stupni, je bohužel tato rada celkem k ničemu. Navíc já učím na gymnáziu a tam se tato rada nedá použít vůbec. Nemakačenkové si nezvykli na projektovou práci ani po roce. V lepším případě se jen vezli na práci ostatních, v horším škodili.
Moje kolegyně našla zajímavé pojmenování - nemotivovatelné dítě.
 lída 
  • 

Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 10:21:49)
Lízo! Zbytečně to "hrotíš" a chytáš se každého slova, Kdybychom se tady měli bavit "jako normálně" a o "skutečnosti, tak všichni víme, že každá mince má dvě strany... myslím, že v těchto diskusích úa mně prvoplánově v článku/ jde o zamyšlení se nad věcí, vyvolání emocí nad věcí, rozpoutání diskuse...
Ve škole samozřejmě, a mezi žáky a učiteli, musí platit pravidla. děti je potřebují. Ale kdyby učitel sázel jen na toto.... V první řadě musíme -jako učitelé- myslet na sebe, hledat chybu nejfdřív u sebe... když jde o většinu třídy (pomůcku nemá víc než 40procent dětí) pak je zřetelné, že chyba nebude v dětech!
 Líza 


Re: Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 14:02:28)
Lído, chceš vyvolat emoce a pak se divíš, že to hrotím?
Podívej se, kdybys řekla - "myslím, že my učitelé můžeme mnohem víc děti motivovat, mnohem individuálněji k nim přistupovat, máme velké rezervy v tom, dosáhnout jejich zájmu o výuku a toho, aby dávaly ve škole pozor; rodiče, nemusí být chyba jen v dětech, pojďte nám pomoct změnit situaci k lepšímu" - tak s tebou budu všema deseti souhlasit.
Pokud ale píšeš vypjatá vyjádření o tom, že všechny děti můžou vždycky dávat pozor, a pokud ne, je špatný učitel; pokud píšeš o tom, že "když vy rodiče na to kašlete, tak si pak nestěžujte", jednáš konfrontačně a tvá vyjádření jsou skutečně dosti fanatická. Proto jsem se ptala, jak dlouho učíš - protože pokud bys měla odučeno půl roku, je možné to brát za naivitu, pokud pět let, tak buď hrotíš situaci ty a záměrně používáš přehnané výroky (na kterých pak ještě i trváš, když tě na ně upozorním), nebo - a to by bylo mnohem horší - vůbec nereflektuješ ani realitu svojí vlastní práce.
Abych poznamenávala, že když chci získat někoho pro nějakou věc, většinou to nejde tak, že ho nejdřív obviním z pasivity a nezájmu, a pak mu řeknu, ať se teda nediví...
 Jordana 


Re: Re: Re: Re: několik vysvětlení 

(30.6.2007 20:09:28)
Mluvíte mi s duše,naprosto souhlasím s tím co píšete i výše.

Jinak Lída poznala silnějšího soupeře v diskuzi a tak teď ustupuje zpět-viz hrotící diskuze atp.Proboha,Lído, vy jste to opravdu popsala dost emotivně ne-li fanaticky,tak to teď neberte zpět-měla byste být ráda,že jste vyvolala takový ohlas-co čekáte,když apelujete výzvami-křičím a teď už řvu....Jinak s vámi rozhodně nesouhlasím a typuju,že v té škole nejste tak dlouho a ani učíte na malém městě s méně žáky,tam se takhle hrát si-promiňte-ale myslím,že vím o co vám trošku šlo,ale téma jste uchopila dost špatně a pobouřila si spoustu lidí:-(
 Lizzie 


No.. 

(30.6.2007 12:55:16)
Koukám,že se to tu celkem vyhrotilo.
Ano, učitelské povolání je náročnější, je to práce s dětmi, v jistých obdobích života učitel dítko ovlivňuje, nicméně bych to tak nedramatizovala.
Mám za sebou 13 let školní docházky (prozatím), na své pedagogy vzpomínám víceméně ráda, byť mezi nimi byli i ti, s kterými jsem se nemohla vystát. S mnohými stále udržujeme přátelské, lehce neformální vztahy. A jsou to lidé, ano jsou to LIDÉ, kteří měli vlastní rodiny, vlastní problémy, vlastní slabosti i přednosti.
Názor, že učitel by měl dýchat pouze pro třídu je zcestný. Ano, věnovat se třídě je dobré, ale pokud jim dá všechno a obětuje veškerý volný čas, je to šílené pro něj a pro děti vlastně také. Děti/studenti se totiž mají střetnout s realitou, pro život..Lidé učí lidi. Pokud by se jim někdo ,,oddal" způsobem výše popisovaným, zdaleka nedají dětem dobrý základ do života..
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: No.. 

(30.6.2007 13:05:38)
napsala bych spis, ze je to povolani normalni jako kazde jine...
ve skole nehrozi manko - prodavacce v obchode ano ;-)
nemluvila bych tedy vubec o narocnosti..
a mam co srovnavat.
Mama je ucitelka a manzela mam hasice .. po tech letech s obema mam predstavu o narocnosti dost jasnou. Ale nekdy bych nenapsala, ze ucitel ma narocnejsi povolani.. (narocnejsi nez kdo, prosim Te??) ani narocne, proto, ze je to prace s detmi - muj muz se take venuje praci s detmi , ma na starosti malicke fotbalisty a hasice.. ve volnem case a zadarmo - ja mych tem ucitelum fakt nedelala svatozar :-)
 Lizzie 


Re: Re: No.. 

(30.6.2007 13:12:03)
Cairo, náročnější než to prodávání (čímž nechci prodavačky nijak podceňovat, být x hodin denně za kasou není med) je psychicky. Když zkušenou a dobrou učitelku s mnohaletou praxí rozbrečí deváťáci, je to na pováženou, nedávno jsem jednu takovou vypečenou třídu viděla. A také hlasově. Nicméně trochu specifické to učení je. Ač jsem sama dost mladá, přiznávám, že děti a studenti často ztrácejí jakýkoliv respekt i úctu. O nás říkali, že jsme ,,poslední normální ročník"..považovali jsme to za patetické, ale teď vidíme (nejen já), že něco pravdy na tom bylo..
Příklad, co mi říkala známá (má bývalá učitelka, nyní přítelkyně) - Když jste byli v prváku a přišli rozjaření z té devítky, s pocitem, že jste velcí, srovnali jsme si vás do několika měsíců..současní prváci jsou na konci snad ještě horší. V tom je to povolání specifické..pominu případy, kdy už na základce učitelce vyhrožovali vytáhlí osmáci fyzickým útokem apod..
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: No.. 

(30.6.2007 13:15:19)
Ale no tak, rozbrecet Te muze i magor pred kasou... o tom neni rec.
Je to proste prace stejne narocna, jako jine.. a znam narocnejsi - to je muj nazor. A realita z meho okoli.
 Jíťa 
  • 

Nechápu proč pořád srovnáváte! 

(2.7.2007 18:25:02)
Skutečně nechápu proč tu srovnáváte práci učitelů, hasičů, policistů, prodavačů aj. To se přeci vůbec nedá srovnávat! Každá práce má svá specifika, každá je nějakým způsobem náročná. A žádnou práci nemůže dělat každý, musí k tomu být určité předpoklady.

Jsem si jistá, že každý by dokázal napsat v čem je právě jeho práce náročná. Mám dojem, že každá práce s lidma je náročná psychicky, ať už se jedná o děti, nemocné nebo důchodce. A ta práce prodavačky mi přijde taky dost náročná. Sama sebe si nedovedu představit sedět celý den na zadku a jenom markovat zboží - strašná nuda, asi by mě to brzy odrovnalo.

Jinak jsem účetní a moje práce je taky náročná. Ale považuju za zbytečné se o tom více rozepisovat, protože kdo to nezná, tak to stejně nepochopí a dál bude zastávat názor, že lidi v kanclu akorát pijí kafe, čtou noviny a klábosí.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Nechápu proč pořád srovnáváte! 

(2.7.2007 19:43:12)
Mas velkou pravdu, nelze srovnavat. Proto tvrdim, ze ucitelstvi je prace jako kazda jina.
 Lavanda 


Zodpovědnost učitele 

(30.6.2007 13:21:57)
Cairo, ve škole sice manko většinou nehrozí, i když i učitel má hmotnou zodpovědnost za jemu svěřené pomůcky i finanční prostředky, ale hlavně má zodpovědnost za žáky. Ve škole se většinou žádné vážnější úrazy nestávají, ale i takové případy jsou. Horší jsou různé sportovní akce, soustředění, výlety, exkurze, školy v přírodě. To je sakra zodpovědnost. Ne za peníze, ale za životy těch dětí.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Zodpovědnost učitele 

(30.6.2007 13:28:10)
ja to asi zminovala jinde.. odpovidala jsem i jinym pisatelkam, ale ta zodpovednost je taky vsude
Manzel je hasic - jo, ten ma obrovskou zodpovednost.. po praci ma jeste na starosti deti v zajmovych krouzcich (hasici a fotbalisti) a jezdi s nimi i na ruzne akce i vicedenni. Ja bych proste ucitelum nepridavala svatozar.
To, ze davaji pozor na deti, to je prece jejich prace. To , ze je musi neco naucit, to je jejich prace.
Az Ti bude horet barak, muj muz Ti ho prijede uhasit, protoze to je jeho prace.
Ucitelstvi je povolani, jako kazde jine.
 Lavanda 


Re: Re: Zodpovědnost učitele 

(30.6.2007 13:32:25)
Ale to s tebou souhlasím, že učitelství je povolání jako každé jiné. Píšu tady jenom proto, že se mi nelíbí, jak se někteří do učitelů navážejí a jejich práci zlehčují.
Hasičů si velmi vážím a přiznám se, že bych nechtěla, aby tuto práci můj muž dělal. Velmi bych se o něj bála.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Re: Zodpovědnost učitele 

(30.6.2007 13:39:04)
Vubec nezlehcuji praci ucitelu,
. Moje mami je ucitelka, uci prvnaky (ucila :-)). Povolani jako kazde jine, 6 tydnu dovolene, jako jinde (ja mam sice jen pet, ale jsem spokojena), muj tchan ma take 6, jezdi autem. Po nedeli jeste chodi tyden do skoly, pak posledni dva tydny v sprnu.. Ve dnech jarnich prazdnin mivaji skoleni a ruzne kurzy, zadne volno :).
Prosto rikam" Znam narocnejsi povolani.
 Jana038 


Moje zkušenost 

(30.6.2007 18:56:00)
Zatím tedy ne zkušenost na vlastních dětech, starší jde do první třídy až po prázdninách. Ale do včerejška jsem pracovala v jedné malé pražské základní škole (ne jako učitelka, jako hospodářka). Ale měla jsem možnost za těch 10 měsíců setkat s různým chováním učitelů. Podotýkám předem, že některý pedagog by mi možná mnou zažitou situaci osvětlil, ačkoliv pochybuji, že by příliš změnila můj názor. Ve zkratce: tuším v páté třídě byla jedna tzv. "problémová" holčina. Pokud se správně pamatuji, v hodinách nedávala pozor, vyrušovala, vztahy s ostatními dětmi byly - jak to nazvat - jednou takové a jindy jiné. O to nejde. Ale několikrát ji paní učitelka třídní přivedla do ředitelny. Vyloženě na kázání. A ředitel spustil řeč ve stylu že už několikrát dostala (holčina) šanci, že se zdá, že ji to nezajímá, protože paní učitelka třídní si na ni opět musí stěžovat jak vyrušuje, je nepozorná, snad i drzá na učitelku. A že toto je tedy poslední šance, kterou je ochoten jí dát a že taky by na té škole nemusela zůstat věčně (rozuměla jsem tomu jako že by ji chtěli ze školy vyhodit - ale to na ZŠ snad nejde, tak že by tím myslel přeřadit do speciání školy? - přitom to byla holka podle mě chytrá, jen holt trochu potížistka). Později jsem zjistila, že ona dívčina žije v pěstounské péči, dohled na její výchovou a vzděláním a čím já vím ještě drží tamější MÚ - což píšu proto, že si myslím, že pokud před pěstounskou péčí pobývala v nějakém zařízení pro děti bez rodičů, neměla to v životě jednoduché. Nebo aspoň nemusela mít a odtud mohou plynout ty potíže s jejím chováním. I než jsem se tohle dozvěděla, říkala jsem si, že by měli spíš ředitel i třídní učitelka přemýšlet PROČ se chová tak jak se chová. Někde ten důvod musí být! A kdyby to nezjistili oni - existuje PPP (pedagogicko psychologická poradna), případně dětský psycholog jako takový. Ti by přeci už něco zjistit museli! A ne ji ponižovat tím, jak jí budou předhazovat jaká je špatná proto a proto. Vím i od své švagrové o té její třídní učitelce, že na synovce (mého) nebyla taky zvlášť "milá", on potom chodil na odblokování a když se přišlo na to, že je dyslektik, přešel na jinou školu pro děti s poruchami učení, zklidnil se a najednou to šlo a strach a hrůza ze školy zmizely. Ale protože jsem to sama neviděla (v tu dobu jsme se s mou švagrovou ještě neznaly) a neslyšela jsem druhou stranu, nemůžu to brát na 100%. Jen pokud by to byla pravda, dotvářelo by mi to obraz oné paní učitelky. Ačkoliv jako člověk je velmi milá a sympatická, známe se osobně, ale z dřívějška, z NEškolního prostředí. Chovala se ke mně vždy hezky, i později ve škole jako dalo by se říct kolegyně mi pěkně poradila s mými starostmi s dětmi...Tak nevím - mám pravdu já se svými pocity, že takhle by se problémy s dětmi a s jejich chováním řešit neměly, nebo spíš ona učitelka a onen ředitel? Co když se ta holčina snaží svým chováním nevědomky dát najevo, že něco není OK? Nejsem psycholog, pedagog ani nic podobného, jen mám své dvě děti a srdce mámy...
A takovíhle učitelé myslím jsou zrovna ti, co by se měli trošku zamyslet...
Takže s článkem můžu jedině souhlasit a díky za něj. Víc takovýchhle učitelů, s takovým přístupem :o)
 štěpánka 
  • 

Re: Moje zkušenost 

(30.6.2007 19:19:34)
Nechci říci, že vždy všichni učitelé jsou svatí, ale!
Na příkladu synovce - byl dislektik (jestli se nepletu). Při zjištění, že má při výuce problémy, bylo na místě co nejrychleji vyhledat odborníka. Jeho maminka to udělala a vida, dítěti bylo pomoženo. otázkou je, zda jeho původní učitelka doporučila návštěvu PPP, zda ji maminka vyhledala co nejdříve, atd... Často se může stát, že když učitel neví, jaký problém dítě má, nemůže mu pomoci ani při nejlepší vůli. A také se může stát, že citlivé dítě je "zablokováno" a cestu k sobě už nenajdou. Ono to totiž není tak, že všichni dislektici mají stejné problémy a proto úča jenom koukne a je jasno. Navíc při poruchách učení je většina práce na rodičích, ne na učitelce. Rodiče by měli doma s takovým dítětem pracovat, řídit se radami z PPP. Bohužel to tak často není. Dítě přinese papír a někteří rodiče si myslí, že je vyhráno a dítě snad ani nemusí ve škole psát nebo číst (bohužel, to je častý omyl). Učitel samozřejmě může použít zase svoje metody, kterými dítěti pomůže (zejména na 1. stupni), aby vše zvládlo. Velmi těžko se to ale dělá při přeplněnosti tříd (o individuálním přístupu si ve třídě s více než 30ti žáky můžete nechat zdát) nebo když nespolupracuje rodina nebo jsou-li děti až nezdravě soutěživé a nechápou, proč by někdo měl mít "úlevy". Nepíšu toto "od stolu". Se vším výše popsaným jsem se setkala.
Pokud jde o tu holčinu v pěstounské péči. Hned bych dle popsaného řekla - chudák, jak se to k ní chovají. Ale nevidím do pozadí. Nevím, jak moc problematická je, jak se chová. Nevím, jak spolupracuje rodina a také nevím, zda je takto kárána i před třídou a nebo jen v soukromí - v ředitelně. A také nevím, zda toto vede k nějakému zlepšení chování. Nevím ani, zda dochází do PPP. Tam totiž často probíhá program pro "vrstevnické skupiny", kde se právě děti s problematickým chováním učí, jak se ve třídě chovat adekvátně. Takže závěrem. Vlastně Vám neumím odpovědět, chtělo by to více podrobností o této holčině.
 Táňa 
  • 

Re: Re: Moje zkušenost 

(1.7.2007 16:53:57)
Kázání dítěti o tom jak je špatné je chyba vždy!!! Na co potřebujete nějaké podrobnosti o nějaké holčině? Nerozumím.
 štěpánka 
  • 

Re: Re: Re: Moje zkušenost 

(1.7.2007 18:43:16)
Táňo, Bronďa psala o tom, že jí to třeba někdo z učitelů vysvětlí: Já jsem jí napsala, že těžko, když do toho nevidíme. Jinak mi samozřejmě do nějakých podrobností nic není. Ale potom postrádám smysl této diskuse (samozřejmě i svého příspěvku).
Souhlasím s tím, že kázání o tom, že je dítě špatné je chyba. Většina dětí není špatná, ale třeba se "špatně" chovají (např. ubližují spolužákům, snaží se "vyniknout" drzostmi k učiteli, apod...) Myslím si, že je velká chyba zaměňovat tyto 2 zcela odlišné věci. Dítě by si o sobě nemělo myslet, že je špatné. A rozhovor o tom, jak se dítě chová, proč se tak chová a zda chápe, proč je jeho chování "špatné" je snad na místě.
Takže opravdu nechápu, proč jste po mě tak vyjela.....
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: Re: Re: Re: Moje zkušenost 

(2.7.2007 14:53:21)
Já mám bohužel špatnou zkušennost s jednou učitelkou v MŠ. Před mým synem řekla, že na první třídu prostě nemá a měl by zůstat ve školce. Celé prázdniny jsme syna přemlouvali, že se mu ve škole bude líbit, že je chytrý a šikovný, že paní učitelka nemá pravdu. Syn právě dokončil první třídu a má samé jedničky. Problém máme pouze ve výtvarné výchově, ale jen částečný - prostě není tak zručný. Paní učitelka ve škole je výborná, už u zápisu jsem jí řekla co a jak. Ona sama naznala, že jí nepřipadá, že by měl mít odklad (přiznala, že to nemůže pousoudit přesně, ale že se nezdá nějak "opožděný" - syn šel přirozeně o rok později je narozený v listopadu a paní učitelka z MŠ chtěla ještě odložit další rok).
Prostě jsem jen chtěla říct, že v každém povolání je to jen o lidech.
P.s.: učit bych nechtěla, protože bych o nervy přišla za půl roku, ale prázdniny jako pracující matka samozřejmě závidím.
 Lenka, 1 dcera 
  • 

V zásadě souhlasím 

(30.6.2007 21:02:49)
Lído, v zásadě s vámi souhlasím. Diskutující se do Vás dost pustili, zároveň ale je z většiny příspěvků spíše cítit pochybnosti, jestli vůbec jako rodiče máme do něčeho zkoušet mluvit. Já jsem přesvědčená, že ano.Na škole, kam chodí moje dcera, je to normální, že se rodiče zajímají,a to i když třeba je nějaký problém a vedení školy to třeba vidí jinak( o to více si toho vážím - občas tu narazím na někoho, kdo má taky dítě v Chlupovce - Pha 13, tak o téhle škole mluvím). Ale ozvat se má smysl i tehdy, když to má jen mizivou naději na úspěch - třeba proto, aby děti viděly, že rodiče za nimi stojí a že jen tak "nestáhnou krovky". Zase příklad ze života: děti mé sestry v jednom malém městečku chodí do školy, kde měli učitele - nyní již odsouzeného za pohlavní zneužívání dětí - hádejte, jak reagovala škola? Všechno se snažili zamést pod koberec, byli to (jen někteří) rodiče, kdo za své děti bojovali i proti místnímu veřejnému mínění. Vedení školy zůstalo,poměry na škole hrozné,(aspoň ten učitel byl odsouzen). Ale aspoň se ti rodiče nemusejí stydět sami před sebou, že se jen tak dívali a o nic se nepokusili a nebo jen planě nadávali, jak to je z minulosti u nás často zvykem...
Souhlasím s tím, že je dobré u všech problémů začínat otázkou, co JÁ můžu zkusit dělat jinak, na obviňování ostatních je vždy času dost. Nicméně představa, že všechny děti je vždy možné zaujmout, popř. naučit dané učivo, je poměrně nebezpečná - hodně bych se obávala zde již zmiňovaného vyhoření. Takže zde bych byla velmi opatrná.
Zdravím,
Lenka
 Lída 
  • 

Re: je normální, že mluví 

(1.7.2007 14:42:34)
Lenko!
Jsem ráda, že jste jako já, zaznamenala ty pochybnosti (jestli do toho učitelům mluvit). Za důležitou větu -vaši- považuji tu o tom, že u vás ve škole je normální, že rodiče mluví...
Je to normální na mnoha školách a právě proto, že je to na denním pořádku, to nedělá tak zle, jak cítíme z obav těch, kteří to nepovažují za normální.
Učitelé se zkrátka musí přizpůsobit a zvyknout si, že jsou pod kontrolou rodičovské veřejnosti..

Vím, že spousta lidí nebojuje za svou věc, resp. za své děti. Skutečně jen v tichosti trpí a vypráví o dění ve škole, věří, že "děti jsou jiné...-viz. článek- a vlastně čekají, až děti školu opustí. .


pro všechny pochybovače o mé osobě, mé praxi, spojení s realitou: a vy o sobě lžete? ...podle sebe soudím tebe...
a dále už na podobně útočné příspěvky nereaguji :))
 zuzkasim 


Re: Re: je normální, že mluví 

(2.7.2007 21:35:42)
Možná jsem článek špatně pochopila nebo ho brala až příliš osobně. Jsem pedagog, celkem nadšený pro svoje povolání a vždy jsem se snažila být dobrou učitelkou. Ale nikdy jsem nebyla dokonalá a myslím si, že to ani nejde. Že bych na tohle povolání prostě neměla? Nevím, já byla se svou prací celkem spokojená a zatím jsem nenašla nic jiného, pro co bych se cílila víc vhodná.
Co se týče zájmu rodičů a jejich "mluvení" mi do mé práce, tak pokud jsou to podnětné připomínky, pak bych je vítala. Ale když mi rodič nesdělí nějakou zásadní věc např. ohledně zdravotního stavu svého dítěte, tak já nejsem vědma, abych pak správně odhadovala reakce toho dítěte a můžu se naprosto nechtěně zachovat špatně. Odsouzená jsem já, ale mohla jsem ve skutečnosti za to? A pokud mají rodiče do školní práce co mluvit, musí se o ni taky zajímat a snažit se jí porozumnět (to znamená brát v úvahu i to, že mám ve třídě 20-30 dětí, ne jen jejich potomka), ne jen nadávat a při tom nebýt schopen dítěti ani 2x do týdne podepsat žákovskou. Zažila jsem naprosto fajn rodiče, které jsem se nemusela bát požádat o pomoc (ano, já jsem si dovolila rodiče žádat o pomoc např. při výletech apod., nevím, proč se autorka pomoci rodičů zříká), ale zažila jsem taky takové, se kterými se nedalo jednat, nebylo zkrátka o čem. Já o koze, on o voze.
Těším se, až se po mateřské ke svému povolání zase vrátím, myslím si, že je to povolání náročné (mám určité srovnání, jako brigádnice jsem toho zkusila docela dost), ale krásné. A dopředu můžu ujistit všechny rodiče mých budoucích žáků, nebudu dokonalá učitelka, ale vždy se budu snažit být dobrá, tak jako oni se určitě snaží být dobrými rodiči.
 Lída 
  • 

Re: je normální, že mluví 

(1.7.2007 14:42:36)
Lenko!
Jsem ráda, že jste jako já, zaznamenala ty pochybnosti (jestli do toho učitelům mluvit). Za důležitou větu -vaši- považuji tu o tom, že u vás ve škole je normální, že rodiče mluví...
Je to normální na mnoha školách a právě proto, že je to na denním pořádku, to nedělá tak zle, jak cítíme z obav těch, kteří to nepovažují za normální.
Učitelé se zkrátka musí přizpůsobit a zvyknout si, že jsou pod kontrolou rodičovské veřejnosti..

Vím, že spousta lidí nebojuje za svou věc, resp. za své děti. Skutečně jen v tichosti trpí a vypráví o dění ve škole, věří, že "děti jsou jiné...-viz. článek- a vlastně čekají, až děti školu opustí. .


pro všechny pochybovače o mé osobě, mé praxi, spojení s realitou: a vy o sobě lžete? ...podle sebe soudím tebe...
a dále už na podobně útočné příspěvky nereaguji :))
 hana (trojacata 2,5) 
  • 

svata pravda 

(6.7.2007 23:40:29)
Vzhledem k výše uvedenému počtu dětí mi nezbyl čas přečíst si dlouhou diskuzi, kterou článek vyvolal, takže se omlouvám, jestli opakuji už řečené. Ráda bych řekla jen, že tak z 98% bych ho podepsala a navíc zdůraznila, že řečené platí nejen pro prvňáčky, ale i pro 15-18leté "spratky", alias moji oblíbenou věkovou kategorii studentů. S pozdravem Učitelé všech dětí vzpamatujte se!

Hana
 Jakub Horálek 
  • 

Neuvěřitelné 

(19.7.2007 10:23:35)
Článek vznikl zřejmě na základě grantu ministerstva školství, jinak to není možné. Ti, kdo rozhodují o financování školství, se musí smát. Nejenže se učitelé nebouří proti absolutně podřadným platovým a vůbec pracovním podmínkám, oni si navíc ještě sypou popel na hlavu. Koukám, že vždy budou lidé, kteří tento absurdistán potáhnou vlajkově dále.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.