| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Doma nebo v porodnici?

 Celkem 88 názorů.
 Týna 
  • 

už zase??? 

(30.5.2005 5:43:31)
vždyt takovéhle témata se tady řeší skoro pořád,at se každej rozhodne jak chce...nechci nějak urazit článek,ten není zas tak špatný,ale není tam nic moc novýho..
 Toranoko 
  • 

Re: už zase??? 

(31.5.2005 13:03:46)
Taky jsem to chtěla napsat,když jsem viděla titul, ale po přečetní musím říct, že je to zatím jediný článek, který k tématu přistupuje solidně a snaží se zmapovat situaci, aniž by hystericky vařvával argumenty pro nebo proti. Díky.
 Olina 
  • 

Konečně kompetentní článek 

(30.5.2005 7:17:51)
Konečně fakta. Jaká úleva po argumentech typu ponižování, citový chlad a ukradený porod. Žádný tragický konec porodu za sledované období je potěšující skutečnost. Ale jednou budete některá první,jako kdekoliv jinde, tak na to nezapomeňte. A tu nešťastnici potom kromě osudu semele i zákon. Víc porodů doma snad přiměje porodníky k zamyšlení, i když sem tam některý už se občas zamyslí i nyní. Škoda jen, že sledovaných případů je, z pochopitelných důvodů, málo, takže to nelze považovat za seriozní studii, ale prozatím jen za hypotézu. I když se to hezky čte.
 Květa 3děti 
  • 

díky paní Štromerové 

(30.5.2005 8:25:43)
Je skvělé,že se konečně na tomto webu objevil rozumný článek o domácích porodech,snad by to mohlo trochu zmírnit ty občasné šílené diskuze.Držím nám všem palce,aby se povedl projekt porodního domu i u nás v Čechách,ale i pak si myslím,že některé maminky rády porodí doma,jen by to chtělo více porodních asistentek,které porody doma doprovázejí,zatím je mimo Prahu obrovský problém nějakou sehnat.Což je podle mne to největší riziko domácích porodů...Doporučuji všem knihu paní Zuzany Štromerové,která teď znovu vyšla:"Možnost volby"
A ještě něco,asi vždy bude více maminek,které zvolí"bezpečí"porodnice,ale měly bychom mít opravdu VŠECHNY možnost svobodné volby a tuto volbu vzájemně respektovat.
 Bibi* 


Díky 

(30.5.2005 9:12:16)
za konečně trochu objektivní článek.Díky malému počtu respondentů opravdu není dotazníkové šetření vypovídající,to lze ale pochopit,protože žen rodících doma je (zaplaťpánbůh)málo.Navíc, nevím,kdo si myslel,že ženy rodící doma jsou nezkušené a nevzdělané,to mě nikdy ani nenapadlo.Bohužel to jsou ženy, které již měly zkušenost z porodnice.Buď tam všechno probíhalo dobře a zásluhu na negativním pocitu má nevhodné chování personálu,nebo nebylo vše v pořádku,následovala určitá opatření,ale ženě nebylo nic vysvětleno a ona mohla považovat vše za zbytečné a obtěžující.V obou případech je na vině nedostačující či úplně chybějící komunikace,odstup,nevšímavost či intolerance personálu.Ač patřím právě k této straně barikády,musím to přiznat.V začátcích mé praxe jsem myslela,že vystačím s úsměvem a dobrým slovem,byl to ale velký omyl.PA či lékař musí také umět ženě naslouchat,snažit se vyhovět jejím představám a pokud to nejde,vše podrobně vysvětlit,když není čas,tak alespoň ex post.Žena by z porodního zařízení měla odcházet s dobrým pocitem,že ona a jen ona přivedla na svět své dítě(i když šlo třeba o císařský řez).
Porodní domy by podle mě měly patřit do našeho systému péče o rodičku,v mnoha porodnicích již dnes vedou fyziologické porody jen PA,lékař pouze zkontroluje placentu a ošetří případná poranění.Myslím,že je to u nás pouze otázka financí,že není zájem podporovat jejich zakládání.
Cesta ke změně systému rozhodně ale nevede přes domácí porody,budoucnost spíš vidím v porodních domech,ambulantních porodech a dalším "zlidšťování" našich porodnic,ve změně přístupu a myšlení lidí v nich.Zkrátka,tam kde je to potřeba a žena to přijme,nabídnu epidurální analgezii,ve vedlejším pokojíčku podpořím ženu v touze po přirozeném porodu a budu s ní spolupracovat na jejích představách,ale HLAVNĚ BUDU MLUVIT,VYSVĚTLOVAT,KOMUNIKOVAT!!!!!:O)))
 Haluška 


Re: Díky 

(30.5.2005 16:17:12)
Bibi, a proč by domácí porody nemohly být rovnocennou alternativou? Copak je na tom něco divného? Ženy odjakživa doma rodily, bylo to pro ně přirozené prostředí, nebyly izolovány mezi vykachlíkovanými stěnami a strašidly v bílých pláštích. Někdy se obávám, že ten náš moderní pokrok a rozvoj je spíš krokem zpátky...
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Díky 

(31.5.2005 2:38:36)
Krokem zpátky? :) Obávám se, že nebýt těch vykachlíkovaných porodnic, statisticky významné procento ženských by sem nelezlo, protože by matkami nebyly.

Sakra ženské, neupírám nikomu právo rodit doma, nebo klidně v lukách, ale pro bohy, nedémonizujte porodnice a zdravotnický personál.

Mimochodem, mě spíš vadí, že i v případě, že je císař vysoce pravděpodobný, musí to rodička "zkusit" nejdřív normálně.
 Olina 
  • 

Porodit doma je přirozené 

(1.6.2005 7:19:07)
a přirozené je taky umřít na tetanus.
 *Aida* 


Re: Díky 

(30.5.2005 16:56:05)
Bibi,
v clanku se uvadi, ze 38% zen rodilo doma kvuli predchozi spatne zkusenosti v nemocnci. To ponechava mnohem vyssi procento zen, ktere rodily doma z duvodu jinych. Takze to, co pises, neni az tak uplne pravda.
Porod doma by mel patrit mezi moznosti volby, kde porodit, stejne tak jako porod v porodnici ci porodnim dome. Jsou totiz i zeny, ktere se i pri vsech techto moznostech rozhodnou rodit doma.
 Anouk 


Díky.... Bibi 

(1.6.2005 9:05:43)
a to za Tvá slova "Žena by z porodního zařízení měla odcházet s dobrým pocitem, že ona a jen ona přivedla na svět své dítě."
V tomto ohledu mnou pečlivě vybraná porodnice zklamala na celé čáře a já domů odjela s pocitem naprosto opačným.



 jeanne 
  • 

francie 

(30.5.2005 11:17:03)
ve francii (bohuzel) nefunguji zadne maison de naissance, jak je uvedeno v clanku. existoval projekt montpellier, ale byl zastaven. zajemkyne museji do belgie nebo svycarska.
 Klára 
  • 

Kolik stojí porod doma a v porodním domě?  

(30.5.2005 15:42:04)
Dobrý den,
protože uvažuju o porodu doma (konec října), zajímala by mě i jeho ekonomická stránka. Předpoklám, že domácí porod není hrazen žádnou pojišťovnou.
Také bych uvítala více informací o porodním domě, zejména co se týká zahájení jeho provozu. Uvažuje se o smouvách s pojišťovnami?
 Béďa 
  • 

Re: Kolik stojí porod doma a v porodním domě?  

(30.5.2005 16:53:18)
Statisticky naprosto nevýznamné a nicneříkající údaje ať už o počtu poporodních poranění, které se na tom směšném vzorku jeví jako pozitivní nebo o nutnosti převézt rodičku s dítětem, které se naopak zdají alarmující, ovšem vzhledem k "dramatickému" počtu sledovaných jsou plivnutím do vody. Nudné.
 Jana 
  • 

Re: Re: Kolik stojí porod doma a v porodním domě?  

(30.5.2005 17:03:23)
Informací mimo mísu se mi často dostávalo u porodu v porodnici. Článek se mi líbí.
 Pusinka 
  • 

Anjeliky 

(30.5.2005 17:25:20)
Zájemcům o porody doma doporučuji slovenské stránky www.anjeliky.sk

Jsou tam příběhy nekomplikovaných těhotenství, která zkončila úmrtím děti (mezi jinýma).
 *Aida* 


Re: Anjeliky 

(30.5.2005 17:52:41)
Pusinko,
opravdu me jen tak neco nenazvedne ze zidle, ale tohle je opravdu nechutne. S porody doma to nema nic spolecneho a absolutne to neni fer vuci zenam, ktere prisly o sve dite. Obcas mi zustava rozum stat.
 Apolena. 


Re: Anjeliky 

(30.5.2005 18:28:20)
Pusinko (a jim podobné),
zkus si občas třeba přečíst noviny, možná se tam dočteš o úmrtích ať už matky nebo dítěte, ke kterým vůbec nemuselo dojít, kdyby do porodu nezasahoval nějaký horlivec V PORODNICI.
 Olina 
  • 

Jak můžeš vědět, 

(1.6.2005 7:24:20)
co se při té které tragické události skutečně objektivně odehrálo. Denní tisk a magazíny jako zdroj informací nemůžou stačit. Skutečně nemůžou. A nejenom v těchto závažných případech.
 .Lola. 


Re: Anjeliky 

(30.5.2005 19:13:32)
Když už se bavíme o úmrtích, nebylo by od věci, Pusinko, abys taky upozornila majitele řidičských průkazů ať si zjistí počet úmrtí při dopravních nehodách, plavce, ať si zjistí počet utonutí, a ženy, které vycházejí z domova bez doprovodu, ať si zjistí počet vražd a znásilnění.
 LAJ 


porod doma  

(30.5.2005 20:39:29)
Krásně ucelený a přínosný článek, díky za něj.

Já jen v krátkosti - můj názor na porod doma - nikdy jsem o tom neuvažovala, příliš se obávám rizik.. Je jich celá řada, ovšem zkušený porodník se na to zřejmě může připravit a očekávat to a to.. Ale přesto pro mne je více schůdnější porod v nemocnici a při dobrém průběhu propuštění domů třeba již pár hodin po porodu..
 Markéta, syn 7 měsíců 
  • 

Re: porod doma  

(30.5.2005 22:16:11)
Taky jsem nikdy o porodu doma neuvažovala a nepředpokládám, že bych o něm uvažovala v budoucnu. S péčí na porodním sále jsem byla maximálně spokojená ...
Problém já osobně vidím v tom, že se pořád mluví o porodu a o tom, jak se mají zlepšovat služby porodnic při samotném procesu narození dítěte. Ne, že by to nebylo důležité, ale možná je načase zaměřit se i na péči po porodu ... ta vázne hodně. Nejde jen o podporu či nepodporu kojení (na což se bohužel apely soustředí nejvíc), ale jde i o celkové zacházení ... A taky o to, aby se ne minimum zkrátila doba hospitalizace - nějak nechápu, proč po fyziologickém porodu zdravého novorozence mám být čtyři dny v porodnici (podle mě by bohatě stačilo 24 hodin) ... podle mého názoru by naprosto dostatečná byla v prvním týdnu života dítěte každodenní návštěva (třeba i dvakrát denně) dětské sestry a častá návštěva pediatra ... V porodnici mého syna dětská lékařka viděla stejně jen u vizity jednou denně a o všem ostatním rozhodovaly sestry ...
 .Lola. 


Re: Re: porod doma  

(31.5.2005 8:42:16)
Markéto, s tou poporodní péčí máš naprostou pravdu. Porodu jsem se nebála, ale z toho, co by mě a miminko čekalo na oddělení šestinedělí jsem teda trochu obavy měla. To je taky jeden z důvodů, proč jsem ráda, že jsem rodila doma.
Realita po porodu byla následující: do 24 hodin po porodu návštěva pediatra u nás doma, 3. den po porodu naše návštěva odrdinace na odběr krve z patiček a prvních 10 dní skoro každodenní návštěva mojí PA, která zkontrolovala mě a miminko. Žádné vizity, uklízečky, bezradnost (případně nezájem) sester při pomoci s kojením, zbytečná opakovaná vyšetřování, nervy jestli se mi poštěstí dostat se na nadstandardní jednolůžák nebo řešení problému, jestli mi miminko nechají celou dobu u sebe, jak jsem to znala ze zkušeností kamarádek.
Neznamená to, že bych teď každého přesvědčovala, aby rodil doma, ale ambulantní porod je podle mě moc dobré řešení (hlavně pro miminko), pokud je vše v pořádku a rodička se na to cítí. Jsem optimistka, tak doufám, že se informace, že to jde, bude mezi maminkami rychle šířit a třeba se brzy situace změní natolik, že ambulantní porod se stane samozřejmou alternativou a ne "výmyslem nezodpovědných matek, které myslí jen na svoje vlastní pohodlí" (slova jedné lékařky z nejmenované pražské nemocnice)
 Pavla 
  • 

Re: porod doma  

(1.6.2005 9:41:03)
Já tedy nevím....
Téma rodit doma, či ne, nechám být.To ať každý uváží sám, ale jinak tenhle článek teda není objektivní, jak mnohé hodnotí a děkují za něj.
Podle mě je to řádná kravina. Co je to za statistiku?
Soubor 78 jedinců je jistě Ok, ale jakou má asi výpovědní hodnotu o poměrném počtu komplikací( poranění, stav novorozence apod), neníli srovnán se souborem porodů vedených v porodnicích za posledních tuším 12-13let. Doba o které hovoří tento článek. A vůbec 78 dětí narozených za tolik let doma, to je fakt pecka. Počítám, že je o to opravdu velký zájem :-).
 Uzlík 
  • 

pro pusinku 

(4.6.2005 11:13:23)
milá pusinko, vypadá to, že tu jen chceš trochu rozproudit diskuzi a vyprovokovat pár slabších povah, viď? no tak to se ti povedlo celkem dobře. gratuluju!
 Katka 
  • 

Re: Kolik stojí porod doma a v porodním domě?  

(30.5.2005 22:20:49)
Kláro,

mě stál porod doma 5.500,-Kč. Ale je to individuální, roli hraje i to kolikrát k tobě PA pojede, jak dlouho u tebe stráví. A taky asi záleží kolik si účtuje konkrétní PA. Jinak ty peníze mi rozhodně stály za to.

Katka
 Katka 
  • 

Re: Kolik stojí porod doma a v porodním domě?  

(30.5.2005 22:23:11)
Kláro,

mě stál porod doma 5.500,-Kč. Ale je to individuální, roli hraje i to kolikrát k tobě PA pojede, jak dlouho u tebe stráví. A taky asi záleží kolik si účtuje konkrétní PA. Jinak ty peníze mi rozhodně stály za to.

Katka
 .Lola. 


Re: Re: Kolik stojí porod doma a v porodním domě?  

(31.5.2005 8:48:06)
Jo, mě to stálo taky tak. Plus návštěvy u PA v těhotenské poradně, které pojišťovny také neproplácejí :o) Ale jsem přesvědčená, že to byly nejlépe investované peníze v mém životě :o)))
 pavloleta 
  • 

Re: Kolik stojí porod doma a v porodním domě?  

(6.6.2005 21:35:11)
mila klaro.

ponevadz jsem trochu dal od prahy tak jsem nemela ten luxus levne porodni asistentky a muj porod doma mne prisel na: prvni dite rijen 2003 - 17 000kc, druhe dite prosinec 2004- 15 000kc a to nezahrnuji dalsi vydaje s nim spojene.
hodne stesti pri premlouvani ceskych pa ti preje pavla
 Michaela+Nina 2/05 


Jak jsem zmenina nazor 

(31.5.2005 2:02:38)
Take se pripojuji k nazoru,ze je to velmi zajimavy clanek a nevadi mi, ze cisla jsou tak mala.

Presto citim potrebu napsat sem svou zkusenost.
Kdybych nebyla prvorodickou, velmi bych stala o porod doma. Z nemocnic mam husi kuzi a doma je opravdu doma. Proto jsem se snazila, aby se muj porod alespon podobal porodu doma, a proto jsem jela rodit do Vrchlabi.
Me tehotenstvi bylo nekomplikovane, porod byl v terminu, postupoval primerene tomu, ze jsem rodila poprve. Porodila jsem na porodni stolicce po asi hodinove druhe dobe porodni. Natrhla jsem se malinko - asi vlastni vinou.
Duvod, proc to cele pisu, nastal az pote. Memu miminku zjistili "vrozeny zapal plic" coz v prekladu znamena, ze behem porodu vdechlo plodovou vodu a muselo byt kriseno.

Tato zkusenost mi zasadne zmenila nazor na porody doma, protoze kdyby nemohlo dostat kyslik, tak by v horsim pripade zemrelo a v lepsim by bylo tezce postizene. Ten zapal plic zjistili na rentgenu. Nedovedu si predstavit, ze by porodni asistentka tohle mohla tak rychle rozpoznat a adekvatne zasahnout.

Timto rozhodne nechci znevazovat porody doma, protoze sama jsem jednoznacnym priznivcem prirozeneho porodu. Maminky co rodily doma vyzaruji neuveritelnou zenskost a je strhujici je poslouchat vypravet o prvnich hodinach po porodu.

Ja jsem ale vlastne mela stesti, ze jsem doma rodit nemohla...
v clanku je napsano "Je třeba mít na mysli, že nastal-li problém, předcházely mu úkazy či skutečnosti, které k němu vedly. Jde jen o to tyto příznaky rozpoznat a včas je identifikovat. " zajimalo by me, jak takovou situaci, kterou jsem popsala, vcas rozpoznat. Kdykoliv jsem se na to ptala jakehokoliv dokora, stale slysim to same: nevime jak se to stane.
To je jedina vec, ktera se mi na tomto clanku nelibi. Neni pravdou, ze se o rizikach nema mluvit.
souhlasim s tim, co tu jiz bylo napsano - jednou bude nekdo prvni. Mohla jsem to byt treba ja :-(

michala
 adelaide k. 


Re: Jak jsem zmenina nazor 

(31.5.2005 7:56:24)
Nejsem si úplně jistá (nejsem doktor) ale myslím že křísené může být dítě i bez zápalu plic a naopak. Moje madla novorozenecký zápal plic měla (proože si lokla zkažené plodovky) ale rozvinul se až třetí den. To jen tak na okraj.

Nevím proč určití lidé mají potřebu pořád zdůrazňovat že oni by nikdy....nerodili doma, nenechali píchnout uši, nekojili do dvou let...
Pokud vím že bych něco nikdy... tak to prostě nedělám a nevysvětluji ostatním že ani oni by neměli. Napadlo by vás jít do diskuze "seskok padákem" a vysvětlovat diskutujícím že byste nikdy nemohli skákat padákem protože je to přece tak nebezpečné? Asi ne že? Ale pokud jde třeba o porod doma tak to se každý rád vyjádří. Nechte ostatním jejich volby.
 LAJ 


Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(31.5.2005 8:29:39)
Adelaide a Madlenko, proč tady pleteš že se každý rád vyjádří když se jedná o porod doma?? Pokud si přečteš pár diskuzí, tak zjistíš, že se lidé vyjadřují pro ne i jinde. Např.nedávno jsem velký odpor /na jedné straně/ zaznamenala na diskuzi Lítání s miminkem.. Takže opravdu nemáš pravdu.

Navíc porod se týká skoro všech co tady na Rodinu chodí, zažily ho, mohou o tom přemýšlet, kdežto tebou zmíněný skok padákem zase tolik lidí nezažilo. Asi tak.
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(31.5.2005 21:49:30)
Johanesko, dekuji za zastani.
Adelaide, prestoze jsem se snazila napsat SVUJ NAZOR srozumitelne, zrejme se mi to nepodarilo tak jeste jednou:
psala jsem, ze jsem se o porod doma hodne zajimala - nemas tudiz pravdu, ze jsem sem prisla brat druhym jejich nazor. Jen jsem napsala SVOU ZKUSENOST a SVOU UVAHU nad tim, jak to mohlo SE MNOU a s MIM MIMINKEM dopadnout, kdybych doma rodila. To je vse.

Michala

P.S. krisene miminko muze byt samozrejme i bez zapalu plic.
 Hana (3 kluci) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(1.6.2005 8:34:12)
Dobrý den všem,
já mám taky jednu zkušenost. Porodila jsem tři děti a v každé mojí těhotenské průkazce, či v každém porodopise byste našli, že vše bylo bez problémů. Přesto mám chlapce, který má velmi podstatné zdravotní problémy. Narodil se s vrozenou vadou. Já ze svého pohledu ovšem nemohu říci, že by vše bez problémů během mého 2. těhotenství bylo, a to jak z pohledu mého, ryze instinkt, tak z následných objektivních následků. Během 2. trimestru jsem začala pociťovat bolesti břicha, vyhledala jsem lékaře, ale břicho netvrdlo, vpodstatě žádný nález, navíc jsem doma jednoho sviště už měla, takže jste asi unavená, že? Nemohla jsem chodit, ale pokud to bylo takto, nechtěla jsem hysterčit, zatla jsem zuby. K mému přesvědčení, že jsem asi trochu těhotensky vyšinutá přispíval také můj pravidelně se opakující sen, umírám při porodu, umírá mi dítě, nebo oba.Tři týdny před porodem jsem dostala opravdu silné bolesti - ztrácela jsem vědomí, odešel mi krvavý hlen. Pobyla jsem si týden v nemocnici, vrátila se domů s tím, že jsem měla poslíčky. Na oddělení byl jeden lékař, který mě vzal na ultrazvuk, zjistil, že mám málo plodové vody, dítě má policystickou ledvinu, je v tísni(srdeční činnost), ale byl tam také jiný, který to vše smetl ze stolu. Když se mi synek za tři týdny narodil neplakal, dusil se, byl pokryt čímsi zeleným, spontánní oboustranný pneumotorax, převoz do fakultní nemocnice, celková sepse způsobená kvasinkami a hlavně nefunkční ledvina a totálně jinak vyvinuté močové ústrojí. Řeknete nojó vrozená vada, za to nikdo nemůže. Jistě za to nikdo nemůže, ale předpoklát se to dalo, jenže ... Kdyby se na jeho vadu přišlo dříve a narodil se třeba tehdy, když nastaly akutní potíže plodu (před 3 týdny) byl by rozsah jeho postižení mnohem menší!!!! Já od té doby lékařům nevěřím, když jsem čekala 3. dítě, honili mě z vyšetření na vyšetření a všude se mě s údivem ptali Vy nemáte strach, že vaše dítě bude postižené (navzdory genetice, kde mi řekli, že je to prostě hloupá náhoda a že není nijak zvýšená pravděpodobnost dalšího postižení)? Já ale věděla, že bude zdravý a neptejte se jak, byl to instinkt. Nikomu nic nevyčítám, pouze sobě, neměla jsem slepě věřit lidem. ktřeí se mnou nemají nic společného. Měla jsem věřit sobě, jít na jiné pracoviště, zaplatit si péči jinde. A proč tohle píši do diskuze o porodech doma? Já mám někdy pocit, že to stojí takto : buď porod doma s rizikem, nebo porod v nemocnici bez rizika. Snažila jsem se ukázat, že riziko, (teď se to týká jen mě)možná větší je právě v porodnici. Tam říkají ignorujte své pocity, potíže, ignorujte sami sebe, svěřte se do rukou nám, my tomu rozumíme, nesnažte se nám říkat, co vám je, my to víme. Tohle je pro mě riziko. Riziko na které jsme oba a hlavně Martínek dost ošklivě doplatili.
 Haluška 


Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(1.6.2005 8:40:48)
Hano, bingo!!!
Je mi moc líto, že patříš k těm, kteří za toto zjištění tak draze zaplatili...
Takto se na nás podepisuje dnešní "vědecká, pokroková..." doba. Zpátky na stromy!!! :-)))
 Květa 3děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(1.6.2005 12:10:18)
Je mi líto,co se Vám stalo,ale to je přesně ono!!Matky,které rodí doma,většinou mají vnitřní jistotu,že jsou v pořádku ony i dítě,a pokud by,stejně jako Ty,měly pocit,že se něco děje,zcela určitě by doma nerodily!!A naopak,naše instinkty,pokud se nám něco nezdá,většinou v porodnici nikoho nezajímají a to je přesně to,proč nepovažuji porod v nemocnici za bezpečnější.A další věc:pořád se tu píše o tom,že matky,které porodí doma a jejich dítě nebude v pořádku by měly být trestané...A co matky,které se slepě svěří epidurálu,oxytocinu,atd...a jejich miminko má pak díky tomu tíseň,komplikace a třeba může mít i následky???Každá přece máme právo volby a za tu si též musíme nést zodpovědnost.A pokud se rozhoduji pro jakoukoliv variantu,měla bych být dostatečně informovaná o možných následcích a pak se svobodně a zodpovědně rozhodnout.Každá děláme to,co si myslíme,že je pro nás naše děti nejlepší,jde jen o to,co si pod tím představujeme a jaké máme informace.
 Bára a Naty 


Re: Jak jsem zmenina nazor 

(9.6.2009 9:50:54)
Hano i mně je opravdu líto co se stalo, nicméně nevinila bych tolik lékaře. Tvé děťátko by mělo polycystickou ledvinu i o tři týdny dříve a navíc by bylo nezralé, tudíž by se se svou vrozenou vadou pralo velmi těžce. Možná že šlo o pochybení lékařů, možná ne. Těžko posoudit bez znalosti podrobností.
Jenom jsem nějak nepochopila ty instinkty.Jak byste pomocí instinktů chtěly porodit o tři týdny dříve, aby tedy nedošlo k tomu zanedbání, které Hana popsala?????
 Olina 
  • 

Jo to je fakt, 

(1.6.2005 7:31:29)
třeba na diskusním fóru Bohemky si o porodech nepokecáš a když tam o tom začneš, tak tě ignorují. :o)) To byl vtip, abyste se ve svém složitém údělu zasmály. Není třeba reagovat. Kdo se nezasmál ať promine.
 Lena 
  • 

Já a kámoška - každá jinde 

(1.6.2005 17:12:10)
Mám dvě děti (1 a 5 let), obě se narodily v porodnici, mám na oba porody krásné vzpomínky (především díky skvělému personálu)a skutečně NIKDY bych doma rodit nechtěla. Nemám pro to nějaký závažný důvod, spíš jen tak pocitově. Dokonce moje nejhorší můra před oba porody byla právě obava, že to do porodnice včas nestihneme a já budu rodit doma :-) Naopak moje nejlepší kamarádka své dítě porodila plánovaně doma. I ona má na tuto zkušenost krásnou vzpomínku, i ona by neměnila a nechtěla rodit jinde a ani ona nemá jiný závažný argument proti porodu v porodnici - ovšem právě kromě svého pocitu. No prostě,abych to shrnula, milé kolegyně, dejte jen na svůj pocit a do ničeho se nenechte nutit, pak si tu krásnou chvíli, kdy darujete život skutečně vychutnáte. P.S. Se svou kamarádkou se občas poškorpíme, co bylo lepší. Ne, to si dělám legraci. Každá stojí za svým, ale nikdy by nikomu nenutila opak!
 Ája, Ondra 6+Andula 2+40. týden 
  • 

Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(15.6.2005 23:49:33)
Já to vidím podobně, sama jsem rodila vždycky v porodnici, prvni dítě indukovaným porodem ve 41. týdnu - důvodem byly horšící se monitory, druhé dítě taky indukovaný porod a ze stejného důvodu, ale už v 37. týdnu a teď se vsadím, že budu rodit taky tak, protože děloha je super klidná... Když chce někdo rodit doma, ať do toho jde, má-li to rozmyšlené. Já bych do toho nešla, porod si užívám i v porodnici, nikdy jsem neměla pocit, že by po mně chtěly nějaké zbytečnosti, po břiše mi nikdo neskákal, druhý porod byl jen s PA a manželem, takže luxusní, ale ani lékařka, která mě přišla zrevidovat, mě nijak nezničila. Dítě jsem měla u sebe celé dvě hodiny na sále hned po porodu a prořvala jsem to dojetím úplně celé, dceru mi bohužel odnesli do inkubátoru, protože byla celá modrá, ale to, že jí je zima, bylo evidentní, takže jsem nezapochybovala. Navíc mé děti obě dvě bojovaly se silnou poporodní žloutenkou...
Nikomu nepřeju špatný porod, jen si nějak nejsem jistá, když čtu, jak dobře tyhle holky dobředu vědí, co se stane, já na to svoje břicho holt asi nejsem tak dobře napojená. A už potřetí...
 Jitka, 3deti 
  • 

Re: Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(5.7.2005 22:24:48)
Ahojky, tak vam nevim ,pri prvnich dvou detech jsem ani nevedela, ze se u nas da rodit doma(92,93) a byla jsem tak mlada, ze by me to ani nenapadlo, pri tretim (04) jsem o tom chvili premyslela, ale pak jsem dostala strach, bylo to opravdu vytouzene miminko, ve ktere uz jsem ani nedoufala, a musim rict, ze tenhle porod jsem si upravdu uzila, pokud se to o porodu da rici :-)), jenom ja a manzel, vana teple vody, porodni asistentka jednou za cas, radio, pak mi manzel cetl, vypravel vtipy, proste parada, na svete byla najednou Andulka a ja byla nejstastnejsi na svete, slo to i v porodnici a ja se chvilema citila jako doma, myslim ze je to i o partnerovi, o tom jak vas dokaze podrzet, proti porodum doma nic nemam, ja bych takovou zodpovednost nezvladla, byla jsem jistejsi s celou nemocnici za zady :-))) mejte se fanfarove ahoj
 10.5Libik12 


Re: Re: Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(5.7.2005 23:33:31)
Hezký a přesný a věřím, že téměř všude (s odlišnostma technickýho vybavení) proveditelný. Stručně řečeno, chtějme to co Jitka: přirozeně, aktivně, v pohodě a v porodnici.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jak jsem zmenina nazor 

(6.7.2005 17:28:40)
Já bych možná také chtěla tak nějak podobně s výjimkou toho vtipkujícího manžele, ale nechápu, proč se mnou všechny by musely chtít totéž. Jedná posledních bašt totality ve střední Evropě, která se jmenuje české zdravotnictví, bohužel má silné sociální zázemí mezi těmi, kdo touží po jediným „nejlepším“ způsobu. Každá má právo porodit tak jak chce, pokud má na to pádné důvody, tak proč také ne?
 Lidunka 


Re: Jak jsem zmenina nazor 

(5.6.2005 22:26:07)
Chtěla jsem rodit v pohodě, sama, podle svých pocitů, poslouchat, co po mě chce moje tělo...Jaké je překvapení, když najednou máte v nose hadičky od kyslíku, sundavají z Vás hodinky na kterých je čas 9:05 a v 9:15 je miminko na světě císařem, protože jinak by umřelo? Zkuste to doma, milé maminky...
 Petra II. 
  • 

Rizika 

(1.6.2005 13:28:52)
Samozrejme ze porod doma má svá rizika, ale (a to nám zdravotníci jaksi zamlcují) i porod v porodnici má svá rizika. Nic na svete není bez rizika, to bychom nemohli ani vyjít z domu. Proto jsem jednoznacne pro moznost volby. Kdyz má zena uz dopredu komplikované tehotenství, zdravotní potíze apod. tak ta se jiste pro porod doma nerozhodne. Ale pokud je zdravá a vse je ok, tak je podle me riziko srovnatelné s rizikem v porodnici. Mimochodem ted zrovna v Norsku a Nizozemí porodily dve princezny své deti doma (a to jsou zeny vzdelané, informované a jiste by se nehnaly do nejakého pofiderního pokusu) - a to to jedno miminko vázilo 4.3 kg.
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Rizika 

(2.6.2005 18:56:24)
me by jen zajimala konkretni otazka, co se dela v pripade, ze je vse OK, clovek se informovane a zodpovedne rozhodne rodit doma a pak se narodi dite ktere nedycha.
vi nekdo jak to probiha?
(nepiste prosim ze ta matka to citi dopredu, ze bude vse v poradku. ja to take "citila". nebo se to nadechnuti plodovky mohlo stat kvuli porodnici? samozrejme ze mozne je vsechno, ale rodila jsem bez lekarskych zasahu)
michala
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Rizika 

(2.6.2005 19:15:23)
Michaelo, pokud vím, tak minimálně v Německu nosí PA s sebou bombu s kyslíkem, takže na nějakou základní resuscitaci jsou připravené (zdroj I. Stadelmann) . Ale nevím, jestli je to dostačující v případě, který popisuješ.
 Kač. ♀ + ♂ 


Žiju a jsem za to ráda 

(2.6.2005 23:20:33)
Porody doma, to je dlouhou diskusi. S porody doma nesouhlasím. Ale rozhodně nepatřím do skupiny lidí co si myslí, že by se to mělo zakázat a ti jež se na tom podílí by se měli nejlépe zavřít. To ne, (stejně jako se mi nelíbí nápady na kriminalizaci potratů) Každý by měl mít právo volby, holt s tím že to do určité míry může být riskantní záležitost. Samozřejmě že nemusí, ale z tam malého vzorku rodiček který byl uváděn těžko soudit. Ač s tím nesouhlasím do jisté míry chápu proč se k tomu ženy rozhodují.
Jak bylo v článku psáno k porodům doma se rozhodují ženy s vysokým vzděláním a ženy které jsou schopny si riziky uvědomit, ale nevěřím tomu že by některá z nich měla představu jak se při komplikacích ohrožující život dostanou do porodnice. Nikdy mi žádná ze zastánkyň domácích porodů na tohle neodpověděla (třeba se t teď dozvím) . Osobně si myslím, že představ jak dostat rodičku s komplikacemi do porodnice jsou krajně naivní. Což můžu posoudit z vlastní zkušenosti, bohužel jsem měla komplikace a OPRAVDU šlo o čas a o život a nedovedu si představit že v takovém stavu jakém jsme se nacházela mě převážejí ať už sanitou nebo nejde bože osobákem do nemocnice byť 10 minut cesty. Stejně tak je podle mého soudu naivní srovnávat možnosti měneckých, holanských a jiných PA s českými. A může být PA sebe lepší ale bez zázemí a podopry má omezené možnosti (a aby mě někdo nenařknul, že mám něco proti českým PA, nemám mnohých si velmi váží a rodila jsme jen s PA).

A tvrzení že dříve se děti taky rodily doma... no kolik jich umřelo a kolik rodiček umřelo, ale to jen tak na okraj.

Teď bych ještě měla napsat pasáž o tom jak jsem byla zdravá rodička u níž se NEDALO předpokládat komplikace.Ale tenhle příspěvek není o tom.
Zkrátka jsem vděčná že jsem mohla rodit v porodnici a že jsme živá protože fakt šlo o život.
Ale aby bylo jasno nejsem zastánkyně těch příšerných „socialistických“ porodů, kdy doktor nejlépe věděl jak dýchat, kdy tlačit, že klystýr a holení se prostě musí, bez nástřihu se nedá porodit. A pro rodičku je nejlepší když je přivázaná a nehybně poslouchá co má dělat a to vše za mohutné podpory urychlováků a oblbováků. To je představa která mi nahání hrůzu. Myslím, že „návrat“ k přrozeným porodům je skvělá cesta jak pro maminky tak pro miminka a v tomhle si myslím, že Zuzana Štromerová dělá velký kus práce a samozřejmě i s tím, že budou porody i doma, což pro mě osobně je nepřijatelná varianta. Osobně bych byla pro podporu porodních domů a ambulantních porodů. A ze všeho nejvíce bych si přála aby bylo víc a víc porodnic, kde maminku dokáží respektovat a vnímat a není jen „kusem s číslem“ Přesto všechno že jsme měla porod dlouhý nakonec s komplikacemi, tak jsem porodila přirozeně a přes to všechno je to pro mě milá vzpomínka.

Každý má právo volby a je na každém jak se svým rozhodnutím naloží.

Jsem moc ráda, že Madlenka nepřišla o mámu a že jsme na živu, za což budu doktorům asi hodně dlouho vděčná.

Kačenka a Madlenka
 Apolena. 


Re: Žiju a jsem za to ráda 

(2.6.2005 23:55:52)
Kačenko,
budu se opakovat, ale asi to nejde jinak...umřít se dá i v porodnici. Stejně tak leckteré komplikace jsou způsobené právě tou porodnicí (přístupem personálu, medikací atd.). Leckdy si říkám, jak je smutné, když nějaká žena chválí lékaře, že ji "zachránil" a vůbec si neuvědomí, že on jí svým postupem tu komplikaci způsobil...což se doma opravdu stát nemůže. Tam nikdo nemá ambice porod urychlovat třeba skákáním na břicho.
Komplikací ohrožujících život při porodu, které se nedají poznat dopředu, zas tolik není. Řešit, co bych dělala, kdyby tahle situace nastala (PA by zavolala sanitku, co jiného) mi připadá stejně zbytečné, jako předem řešit, co bych dělala, kdyby mi v nemocnici podali omylem nevhodný lék. Obojí se samozřejmě stát může.
Podle WHO je porod doma stejně bezpečný, jako porod v porodnici.
Moc nerozumím tomu, jak s tím souvisí porodní asistentky - to jako že české nic moc neumí? Nebo JAK mají jiné podmínky? Myslíš, že mají jiné vybavení? Mají takové, jaké si pořídí. Zázemí a podpora? Zázemí je stejné - domov; a podpora je u nás opravdu mizerná, ale s tím by se měli popasovat lékaři, to je jejich ostuda, ne těch porodních asistentek.
No a že se dřív při porodu víc umíralo? To mě vždycky překvapí, když s tím někdo vyrukuje. Stačí přece použít selský rozum - špatná strava, špatné hygienické návyky, žádné sledování během těhotenství, žádná antikoncepce = ženy vyčerpané neustálými porody...
 Bibi* 


Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 7:39:59)
Ach jo....:o(
 Jana 
  • 

Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 8:03:53)
Misto vzdychani by jsi radsi mohla napsat, v cem je Silvy prispevek nepravdivy. Jenze kdyz chybi fakta, nastupuje vzdychani. Do toho se da schovat lecos.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 8:17:11)
Jano,

"ach jo" může taky znamenat rezignaci na to, že na takovou snůšku nesmyslů nemá cenu reagovat....

Já jsem taky zastánce možnosti volby a přirozených porodů, ale ne fanatický a neodmítám vidět argumenty i z druhé strany. To, co Silva napsala, naprosto opomíjí skutečnost, že někteří lidi by FAKT bez té nemocnice nepřežili.

Já jsem všemi deseti pro, aby byly porodní domy i možnosti porodu doma, ale lezou mi na nervy někteří fanatičtí propagátoři přirozenosti, kteří zavírají oči před tím, že se někdy skutečně může něco stát, a smetou to ze stolu tím, že když budeš myslet pozitivně, tak se to prostě stát NEMŮŽE. S jednou takovou PA jsem se setkala a odnesla jsem si z toho pocit, že zřejmě nejsem ta správná osoba, která by měla porodit přirozeně, když mě napadají otázky jako: a co by se dělalo, kdyby byl nějaký problém?

Myslím, že se díky zastáncům přirozených porodů v našich nemocnicích za posledních 15 let hodně změnilo a jsem jim za to moc vděčná. A právě proto mi vadí, když to "přešvihávají" do fanatismu, protože tím snadno dávají zbraň do ruky svým odpůrcům (a zkostnatělé zastánce tradičních metod za každou cenu nemusím už vůbec :o)))

 Bibi* 


Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 8:18:22)
Víš je to mrhání časem,stejně vás nepřesvědčím,většina z vás o tom nemá nejmenší ponětí,slova DIPI a II,asynklitismus,deflexe či dystokie ramének nikdy neslyšela.Jako porodní bába bych opravdu k plánovanému domácímu porodu nešla,ač jezdím divokou vodu,v tomhle jsem zbabělec.Už se nebudu zapojovat,tahle dikuse stejně nikam nevede,až se z některou z vás někdy potkám,stejně se nepoznáme,ale moc ráda pomůžu,třeba se k porodnictví v budoucnu vrátím:o) Z toho důvodu jsem vlastně vystudovala všechny ty školy,tak se mějte,snad se jednou nedostanete do situace,kdy mi dáte za pravdu,to bych byla hrozně nerada.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 8:55:56)
Bibi,
informace mám z literatury, od porodních asistentek a od lékařů - už jsem psala několikrát, že s lékaři i kamarádím :-). Samozřejmě jsme mluvili i o komplikacích, ale taky jsme mluvili o tom, jak často nastávají při PŘIROZENÉM porodu.

Šáry,
můžeš mi prosím KONKRÉTNĚ napsat, jaké nesmysly jsem napsala a v čem vidíš ten fanatismus? Z tvých příspěvků jsem mívala dojem, že reaguješ většinou rozumně a střízlivě, tak prosím vypusť emoce i teď a odpověz mi opravdu konkrétně - ať si to po sobě čtu, kolikrát chci, nic nepravdivého (žádnou "snůšku nesmyslů" ani "fanatismus") tam najít nemůžu.

Mimochodem jsem Sylva, nikoliv Silva. Význam jmen je sice stejný, ale jedná se o dvě různá jména.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 17:21:21)
Ahoj Sylvo,

ten fanatismus jsem nemyslela ani tak na Tebe, ale na některé představitele "přirozeňáckého" hnutí. Ty jsi mi jen svou argumentací některé z nich připomněla, ale uznávám, že to mohla být jen asociace, která se nezakládá na pravdě.

Z Tvého příspěvku mi trochu nesednul ten závěr, kdy mi přišlo, že tvrdíš, že dřív se doma umíralo JEN proto, že naše předkyně měly horší výživu atd., a že tudíž opomíjíš, že i při porodu samém mohou nastat komplikace, které nezpůsobili doktoři ve špitále, ale ke kterým je potřeba jejich pomoci. ALe je možné, že jsem si to vyložila špatně, a v tom případě se omlouvám.

Abych řekla pravdu, jsem moc ráda, že "přirozeňáci" existujou, protože i díky nim jsem mohla prožít porod tak, že mi do něho nikdo nezasahoval, protože to nebylo potřeba. TO se mi moc líbí - neřešit zbytečně to, co běží, jak má, a nezasahovat do toho. Ale čekala jsem opravdu maximální snahu vyhovět té mamince (a miminku) a pak jsem byla trošku zklamaná přístupem NĚKTERÝCH (zdaleka ne všech!!) z nich, kteří jsou vlastně taky tak trochu totalitní, jak se to vyčítá "medicínským" doktorům, ale zas na druhou stranu. My máme nějakou představu, jak by to mělo být, když se nám do ní nevejdeš, máš problém. NE že my se maximálně, pokud to jen trochu jde, přizpůsobíme tobě. A to mi u nich vadilo mnohem víc, než u těch "medicínských" protože právě proti tomu se ohrazují.

Snad jsem to nenapsala moc zmateně. Nemyslím to na Tebe, jsem ráda, že duly jsou a sama o jedné vážně uvažuji ke svému druhému porodu.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(5.6.2005 14:21:22)
Šáry,
já jsem VELICE umírněný přírodňák :-). A rozhodně si nemyslím, že by se porodnice měly rušit a všechny porody by se měly vrátit domů. Taky si myslím, že ženy dřív umíraly i na komplikace při porodu, ale zas rozhodně ne tak často, jak uvádějí někteří příznivci medicínsky vedených porodů.
Moje příspěvky jsou leckdy míněné částečně ironicky, protože ty otázky jsou pořád a pořád stejné... Taky mi DOST vadí, jak mají leckteří různá měřítka na "domorodky" a na "porodnicorodky". Jakože bych před domácím porodem měla vystudovat nejlépe gynekologii a porodnictví, radši i neonatologii, zatímco do porodnice mohu jít s klidem, protože dítě mi tam přece donese čáp - samozřejmě zase přeháním, ale všimni si, že občas to skoro tak vyznívá.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 9:05:46)
Abych byla konkrétní, Bibi - jsem dula a mám za sebou kurs, takže např. o komplikacích v těhotenství a při porodu nám přednášel MUDr. Kavan...
 Bibi* 


Re: Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 9:44:37)
Sylvo,práci dul si moc vážím,ale stejně.....Kolik jste se např. věnovali hodnocení záznamů z CTG monitoru,rozpoznání DIP I a DIP II a nutnosti okamžitého zásahu.Kamarádka nyní píše posudek na lékaře,který zapřičinil smrt dítěte při porodu,přitom právě správné zhodnocení tohoto záznamu by mu odhalilo nepříznivou odezvu dítěte na kontrakce.To neodhalíš ani poslechem ozev "uchem" či digitálním přístrojem,ty ti vyhodí jednu hodnotu,která je naprosto nevypovídající,je to dobré orientačně,ale náležitou hodnotu má pouze záznam.Pochybuji,že toto zařízení potáhne PA či dula k domácímu porodu.To ,že to byla chyba lékaře vyznívá ještě tragičtěji,protože techniku měl takříkajíc u nosu:o(,nejsem člověk ,který bude tvrdit,že lékaři jsou neomylní nadlidi,ale tohle byla nedbalost prvního stupně.
To "hopsání po břiše" je tzv. Kristellerova exprese,v dnešní době zakázaná,viděla jsem ji praktikovat hlavně starší PA,používala se při vyčerpání rodičky či poruše vypuzovacích sil v druhé době porodní,kdy bylo potřeba rychle vybavit plod,bylo to potřeba,protože všechny ženy rodily v poloze na zádech,byla to hrůza.Dnes si myslím,že je vidět opravdu vyjímečně,nedovedu si to ani představit.Tož tak,měj se hezky a hodně spokjených maminek:o)
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 10:26:00)
Bibi,
já si zas vážím lékařů (tedy těch dobrých) :-).
O komplikacích jsme se neučily proto, abychom je uměly řešit (od toho jsou lékaři, to je bez diskuze), ale abychom o nich aspoň něco málo věděly (vím, že HODNĚ málo). Taky je mi naprosto jasné, že jsme se dozvěděly jen malou část z toho, co může nastat.
Ale mě spíš vždycky zajímá, jak často a za jakých podmínek to nastává. Jestli se to dá nějak poznat dopředu. Jestli se tomu dá předejít...
Pokud se lékaři (WHO) shodli na tom, že porod doma je stejně bezpečný, jako v porodnici, asi k tomu měli své důvody. Asi věděli, jak případná rizika odstranit nebo aspoň minimalizovat.
"Hopsání po břiše" bohužel není tak vyjímečné, jak píšeš. V roce 2003/2004 jsem se na jednom kurzu dozvěděla od nejedné PA, že ony tak pomáhají VŠEM maminkám, které u nich rodí...
Taky se měj hezky a taky přeju hodně spokojených maminek. A kdo ví, třeba se někdy na nějaké akci nebo přednášce potkáme, třeba se za čas vrátíš k porodnictví a začneš se zajímat, jak to vlastně s těmi porody doma je :-)))))).
 Alexis 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(11.6.2005 16:00:40)
Sylvo,
jen tak mimochodem kolikrát už jsi sama rodila?
Možná by stálo za to se zamyslet, proč se vlastně začaly porodnice budovat, když to vlastně ani nebylo potřeba? Pokud vím, právě díky porodnicím a porodům ve sterilním prostředí se snížila úmrtnost rodiček a novorozenců na minimum a dostali jsme se mezi špičky ve světě.
Pokud doma rodí princezny nebo celebrity, určitě u toho mají lékaře porodníka i s veškerou dostupnou technikou a připravená sanitka stojí před palácem. V takovém případě je riziko asi opravdu sníženo zcela na minimum.
Já jsem přesvědčená o tom, že lékař má jistě mnohem víc zkušeností než mamina, která porodí za život jen párkrát a absolutně netuší, co všechno se může stát - od toho je právě doktor.
Já sama jsem rodila 2x vždy v porodnici jen s PA, ale doktor byl vždy v dosahu, kdyby se něco dělo ( mně osobně ten pocit velice uklidňoval). Bez provokaček bych se trápila spoustu hodin a možná pak ani neměla sílu na tlačení. Rodit přirozeně třeba 20 hodin v bolestech, což je např. ve zmiňovaném Vrchlabí naprosto normální, bych asi nepřežila. Je to velká zátěž i pro dítě a zvyšuje se tím pravděpodobnost různých komplikací, na které nejsou bohužel ve Vrchlabí připraveni a vozí pak děti AREM až do Hradce Králové.
Dnes máme sice skvělé diagnostické možnosti v těhotenství ( UTZ apod.), ale díky tomu, že ženy rodí v pozdním věku a nejsou tak tělesně zdytné jako za starých časů, je také mnohem víc komplikovaných porodů, než bylo dřív.
Já osobně jsem spíš zastáncem ambulantních porodů. Myslím, že se toho brzy dožijeme, protože doba hospitalizace po porodech se neustále zkracuje.
Vůbec se nedivím PA, že mají strach asistovat u domácích porodů - nesou totiž plnou zodpovědnost a strašně tím riskují. Až Vám umře dítě, protože sanita, kterou PA zavolala přijela pozdě, na kom se budete hojit? V dnešním systému zdravotnictví stačí, aby byla sanita vyjetá zrovna u nějaké bouračky a máte smůlu. Nechtěla bych mít pak do smrti výčitky svědomí, že jsem zavinila smrt svého dítěte, protože se mi nechtělo do porodnice.

 Ferina 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(24.2.2006 23:04:56)
BRAVO! ABSOLUTNĚ SOUHLASÍM !!
 Katka... 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 22:31:15)
Bibi, mě prý u porodu "na břichu hopsaly". Prvnímu synovi spadly najednou ozvy na šedesát (měla jsem píchlý oxytocin a zřejmě v blbý čas, jak jsem se později dočetla v jednom odborném gynekologickém časopise; a navíc ještě monitorovací sondu zavedenou "uvnitř"), takže musel rychle ven (tu sondu navíc ze mně nemohli v tom kvaltu dostat, takže se syn narodil jako mimozemšťan :) ). Mě dali rajský plyn nebo co, takže vím vlastně jen z vyprávění manžela, co se dělo a prý mi opravdu málem ležely sestry na břiše. Nevím ale, jestli to byla ta pravá Kristellerova exprese nebo jak se tomu správně říká. Nicméně v papírech jsem o tom neměla napsané vůbec nic, jenom si pamatuju, že se po porodu gynekoložka na KO po šestineděli strašně divila, co tam se mnou dělali - ztratila jsem zřejmě dost krve, dostala jsem Zinnat a železo, měla jsem infuzi půl litru Hemacelu a potrhaná jsem byla fakt příšerně. Syn byl ale zcela v pořádku - to je hlavní. :)
 hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(6.6.2005 17:12:59)
Pokud jsem dobře pochopila, důvodem ke spěchu a takovémuto zákroku byl přecházející nevhodný lékařský zákrok. Ale porodnice a lékařské porody jsou přesto nejlepší, že...
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 18:08:20)
ahoj Sylvo Š
odjud jsi dula?Kdyby jsi byla z prahy a dulila,bylo by to pěkné.Naše dula co dulila Aninku se stěhuje mimo prahu a já něvím koho si pořídit k tomu dalšímu:-((
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(3.6.2005 23:23:52)
ahoj Sylvo,
ptam se tedy konkretne tebe, protoze jsem se nedozvedela odpoved na svou otazku. co bys delala TY v pripade, ze by dite po porodu doma spatne dychalo. Jak bys zabranila poskozeni mozku. Je vubec v silach PA necemu takovemu zabranit?
Michala
 Apolena. 


Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(5.6.2005 14:01:55)
Michaelo,
nejsem zdravotník, tak tohle opravdu řešit nehodlám a pochybuju, že žena, která jde rodit do porodnice, předem řeší, co by dělala, kdyby jí nebo jejímu dítěti zdravotníci podali špatný lék, například. Už jsem to psala. Já nechci nic jiného, než porodit doma s někým, KDO BUDE TUHLE SITUACI ŘEŠIT, protože má na to školu a zkušenosti.
Jinak ani já nejsem na internetu 24 hodin denně a 365 dní v týdnu. Teď například na týden odjíždím, takže týden nebudu zas reagovat...
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(5.6.2005 23:28:04)
OK
myslela jsem ze jsi i u porodu doma. Proto jsem se ptala.
 Apolena. 


Re: Re: Re: Žiju a jsem za to ráda 

(5.6.2005 14:13:17)
Jsem z Českých Budějovic, ale v Praze je fůra dul a navíc tu (jsem zrovna dneska taky v Praze :-)) máte Zuzanu Štromerovou a Ivanu Königsmarkovou, což vám teda opravdu velice závidím :-))).
 Marie 
  • 

Moje dítě žije a jsem za to ráda 

(19.5.2007 2:41:20)
Už nemůžu vydržet to pomlouvání našich porodnic. Přece to, jestli některá ženská nebyla spokojená s úrovní porodnice, neznamená, že je to tak ve všech porodnicích? Já jsem zrovna byla s personálem spokojená.
A když už píšete o úmrtích v porodnici, uvědomujete si vůbec, že v našem státě je téměř nejnižší úmrtnost novorovozenců na světě? A že takové vámi vychvalované Holandsko je v této statistice daleko daleko za námi?
Navíc v diskusi Tv pořadu Sama doma vystoupil na téma porodu doma jeden uznávaný porodník a tvrdil, že komplikací porodu, při kterém je nezbytný lékařský zásah s vybavením porodnice, je každoročně 10-15%. Porody doma prostě nemůžou porodnici konkurovat, pokud jde o zodpovědnost poskytnout dítěti maximální pomoc v nezbytných případech. Prostě když PA u rodičky doma nemá takové vybavení jako porodnice, tak toho moc nenadělá. Ostatně nikdo ženy doma rodit nenutí, je to na jejich vlastní triko. Problém je opravdu v tom, že se rizikový porod nedá většinou dopředu vytipovat.
Mě porod v porodnici zachránil první dítě (a to jsem taky "cítila", jak porod bude skvělý), takže vím, že i když byl druhý porod bez komplikací, tak by po mých zkušenostech s prvním porodem bylo ode mě krajně nezodpovědné rozhodnout se rodit doma (kvůli odporu k zeleným kachličkám nebo kdoví, kvůli jakým dalším rozmazleneckým nesmyslům). Naopak bych měla z porodu doma obrovský strach, pro mě by to bylo spíš něco jako adrenalinový sport.
A věřte mi, já jsem si ten druhý porod v porodnici užívala (manžel byl u obou porodů, personál byl skvělý, na pokoji i v jídelně jsem si poplkala o zážitcích z porodu s rodičkama - některé taky měly komplikace jako já při prvním dítěti, takže no comment).
Mějte se krásně.
 Milly36 


Re: Moje dítě žije a jsem za to ráda 

(19.5.2007 4:03:32)
Tak me napada - a kde tedy dochazi k tem zbylym 85-90% komplikaci? ;-)
 schamka + krakeni 


zaujimave odkazy 

(1.6.2005 16:24:53)
Sice som toto davala uz do diskusneho fora "Porod doma", pichnem to aj sem, pretoze to s clankom suvisi. Su to rozne clanky a vysledky prieskumov na temu porod doma. V niektorych prieskumoch je vzorka mamiciek uz trosku vacsia, nez ta v clanku. Takze, ak vas to zaujima, mrknite sa, ako to dopadlo ;o)
Clanky su v anglictine

Prieskumy:
Outcomes of planned home births versus planned hospital births after regulation of midwifery in British Columbia
Outcome of planned home and planned hospital births in low risk pregnancies: prospective study in midwifery practices in the Netherlands
Perinatal mortality in the Netherlands - Backgrounds of a worsening
international ranking (PDF)

Substandard factors in perinatal care in The Netherlands: a regional audit of perinatal deaths
Commentary on Perinatal death associated with planned home birth in Australia: population based study

Clanky:
Home Birth and Out-of-Hospital Birth: Is it Safe? How Safe is that Hospital Anyway?
Henci Goer: Is homebirth safe? - tento je fakt sikovny, odporucam!!!!

Statistiky:
Death statistics for Childbirth: The following are statistics from various sources about deaths and Childbirth:

A teraz dufam, ze tie odkazy budu fungovat ;o)

 Lukáš 


víra v přírodu.... 

(18.6.2005 21:17:31)
Článek je zajímavý, v mnohém s paní asistentkou souhlasím. Co mi však připadá jako pohádka ze světa kde dobro a přirozeno vítězí nad zlem a medicínou jsou následující věty:
"Dítě ví jak projít pánví, a jestliže se při tomto těžkém procesu dostane do potíží, jeho organismus vyšle informaci organismu matky a kontrakce se ztlumí nebo docela zastaví. To dá dítěti možnost upravit svou polohu v děloze před dalším postupem pánví. "
Nerozumím tomu, proč potom existují komplikace z nepravidelných poloh, deflexí a abnormálních rotací.
Studiem porodnické historie zjistíte, že mnohdy umírali plody i rodičky právě kvůli nepravidelným polohám. A důvodem úmrtí rodičky bylo právě těhotenství a porod.
Mám pocit, že paní asistentka už zapomněla že děložní práce při nepostupujícím porodu ustává až sekundárně po fázi zvýšené činnosti, zapomněla co je Bandlova rýha atd..
Podobné výlevy považuji za stejnou demagogii, jaká je někdy vyčítána skalním odpůrcům porodů mimo ústav.
Příroda sice moudrá je, ale dokáže být i nesmlouvavě krutá a slepá víra v přirozeno je naivní. Kdyby při komplikaci stačilo jen chvíli počkat a hlavně nic nedělat, porodnictví jako medicínský obor by patrně nikdy nevzniklo.Kdyby bylo lze všechny komplikace předpovídat, rodičky a novorozenci už by dnes neumírali.
L.K.
 cizinka 
  • 

Re: víra v přírodu.... 

(24.6.2005 12:58:27)
Lukáši, medicínské vzdělání nemám, ale vědkyně jsem, a z tohoto hlediska mám pár pochybnosti:
1) Jsou historické argumenty v medicíně vůbec relevantní? Neměl by se spíše brat ohled na současné statistické výsledky v zemích, kde porody doma a v porodních domech ukazují stejné dobré výsledky jako v porodnicích? Neměl by se spíše brat ohled na současné medicínské vědomosti a diagnostické možnosti? Neporoditelné polohy plodu podle mého laického názoru v tvojí argumentaci vůbec nemají co dělat. Informovaná matka nešla by do porodu doma s takovou diagnózou.
2) Není odpor proti porodům doma v ČR podložený jedině tím, že nejsou kryté zákonně? A jde spíše o riziko trestu pro PA, a ne o větší zdravotní riziko pro zdravou matku či její dítě?
3) Není odpor proti porodům doma v ČR podložený už přestárlým zvykem posuzovat biologické mateřství jedině po strance fyziologické, a ignorovat stránky psychologické a sociální? Pocit bezpečí, volný průběh psychologickým mechanizmům, které pomáhají zvládat bolest, docela jistě prospívá nekomplikovaným porodům v domácím prostředí, a kompensuje nedostatek medicínské techniky, nemyslíte? O rovnoprávnosti psychických a sociálních faktoru v této oblasti rozběhla se diskuse v reakcích na článek „jak se rodí nadstandardně“. Jsem docela překvapená, jak ideologie slepé důvěry k „profesionálům“, úzce zaměřeným na biologickou stránku věci, je tady rozšířená. Není ta důvěra náhodou tvoje „slepá víra“?
 cizinka 
  • 

Re: víra v přírodu.... 

(24.6.2005 17:10:23)
Lukaši, ještě ad 1). Asi o těch nepravidelných polohách plodu plácla jsem z nepozornosti blbost, psal jsi asi o rotaci miminka během porodu, ne o jeho výchozí poloze. Za to se omlouvám. Ale ta historická argumentace mi připadá divná. Přece jestli pramene pro takovou studii pochází z lékařských zápisů, tak o „přirozeným porodu“ nejde mluvit. Lékařský vedený porod od 17. st. měl předepsanou pozici na zádech a léky se také používaly. Jestli pramene jsou záznamy pitev žen, které rodily i bez lékařského dohledu a zásahu, dá se z jistotou mluvit, že komplikace přišly během porodu a v současné době by nebyly diagnozované včas? Studoval jsi tu historii porodnictví sám a vážně?
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Re: víra v přírodu.... 

(25.6.2005 13:06:38)
cizinko,
nozlob se na me, ale mam pocit ze jsi vubec neuvedla relevantni protiargument. Marne se snazim v diskusich o tomto tematu nalezt nejaky racionalni prispevek ktery mi odpovi na otazku co se deje, pokud nastanou komplikace ktere se NEDALY predvidat a vzdy se doctu jen to, ze doktori jsou spatni a priroda vse vyresi za nas spravne.

Podle tve teorie by moje dite
bud po bezproblemovem prorozenem porodu prirozene zemrelo,
nebo muj prirozeny porod nebyl dostatecne prirozeny, protoze jinak by se nic takoveho stat nemohlo.

Ty jsi odovedela ze historie porodnictvi je psana doktory, tudiz vlastne problemy tam popsane neexistovaly a vytvorili je doktori :-(

Ja vubec nepatrim mezi slepe verici doktorum, prave naopak!! K temto reakcim me bohuzel nuti ne-odpovedi zastancu porodu doma, pro ktery jsem jeste pred pul rokem byla take vsemi deseti...

michala
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: víra v přírodu.... 

(25.6.2005 14:53:07)
Michaelo, mojí argumentaci jsi nepochopila – neřekla jsem, že doktory vytvářely problémy, jen to že 1) mam pochybnosti, jestli jde opravdu doložit z historických pramenů, že problémy, které nastávaly a vedly k smrti, nebyly by v současné době včas diagnostikované. Víš, já nesouhlasím s názorem Lukáše, že paní Zuzana slepě věří v přírodu. Přece navštěvovat těhotenskou poradnu nerozmlouvala, a také nepsala, že na porod si bere pouze věneček pampelíšků. Je také zdravotnicky vzdělaná, a nějaké přístroje přece má. 2) Je naivní si myslet, že porodnictví v době před nástupem éry moderních porodnic a syntetických hormonů byla opravdu podobná tomu, čemu se dnes říká „přirozený porod“. Pro doktora, ne pro rodičku pohodlná poloha, primitivní urychlovací prostředky, pouštění žily, které rodičku oslabovalo a také léky – vše to už existovalo. Stejně tak jako spousta pověr mezi PA , nehygienické podmínky a obecně nízké hygienické vědomí. Těchto věci nejde při historickým výzkumu odmyslet. Prostě Lukáš by měl si vymyslet jiný argument, jestli chce domácí alternativě smysluplně oponovat.
Teď abych odpověděla tvé otázce: jako odpověď na individuální případ to zní krutě, ale věda uznává statistické argumenty. Případy úmrtí nebo těžkého postižení miminka tak doma tak porodnici jsou stejně vzácné v zemích, kde praxe domácích porodů je rozšířená, a PA nebo rodinné lékaři jsou nato školení. Ale že se takové smutné případy stávají v obou prostředích se musí vědět, a na tom zakládat svou volbu. A při volbě brát si ohled na spoustu věcí, zdravotní stav, psychickou povahu, možnosti dopravy a pod. Jestli paní Zuzana by uměla se poradit s konkrétními problémy tvého miminka, musela by samozřejmě odpovědět sama. Nevýhoda domácích porodů je, že PA nemá tolik záznamů z vyšetření, aby svoje nepochybení prokázala – ale je to jedině legální problém, nemedicínský. Nevýhoda v ČR je, že zdravotní systém odmítá se soukromými PA spolupracovat a tak vstoupá riziko zdlouhavě řešených komplikaci.
V každém případě smysluplnější reakce ze strany doktorů, jestli s domácími porody nesouhlasí, je přemýšlet, jak porodnici vylepšit, a ne předkládat zoufalé argumenty svých přestárlých profesorů o mrtvolách těhotných a rodiček v historii. Je to jen sprosté zastrašování. Stoupenci přirozených porodů mají spoustu smysluplných argumentů. 1) Je důležitý dobry a osobní vztah mezi rodičkou a porodníkem PA. Kolik rodiček v ČR rodí s doktorem nebo PA, které už znají delší dobu? Pojišťovny to neproplácejí, a i doktor, který by souhlasil u porodu byt, nemá zdravotnickým systémem zaručenou jistotu že by mohl na ten porod uvolnit se od jiných povinnosti. Rodičky jsou naopak vystavované stresu, že jsou kolem něj lidé, které vidí poprvé životě, a které vůbec nic vůčí ní nemusí, protože to je i poslední shledání. 2) Je důležité prostředí, kde rodička může dát volný průchod svým psychickým schopnostem zvládat bolest. V kolika porodnicích v ČR je dostatek soukromí aby mohla třeba plakat nebo křičet? Nejsou PA tady školené postrkávat a dávat rady tělocvikářky, a ne na empatyckou osobu, která podpoří každý impuls ze strany rodičky, nechá jí byt a i odloží vyšetření a už vůbec nebude se vyptávat, jestli je v transu a je jí dobře? Podívej se na horu, Bibi tady napsala krásnou věc: že PA musí komunikovat, vše vysvětlovat a podpořit každé přání ženy. Že musí jí ujistit, že své dítě porodila sama. Napsala též, že nato přišla sama. Proboha, to ty holky ve zdravotnických školách neučí ani toho? Já jsem inteligentní bytost, a svoje přání zvážit umím, a byla bych ráda že slovo „slušnost“ mělo by i ve zdravotnictví hlavně tento smysl, a ne obvyklé titulování a říkaní „prosím“. 3) Doma rodička není vystavená institučním rituálům porodnici ani její pracovnímu rytmu. Za kolika století v zemí Franza Kafky někdo na konec přijde na to, aby porodnice se udělala alespoň krůček zpátky ze svých byrokratických rituálů a to i v jediným případě lékařské praxi, kde bolest je krutá a nekontrolovatelná a klientka zvlášť zranitelná nepřemýšlivou zbytečnosti? Nevím jestli ve Vrchlabí (snad jediným) na to vše se bere ohled, ale já jsem rodila před několika let ve slavných liberalizmem brněnských Bohunicích, a bezpečně ujišťují, že tenkrát se nebralo vůbec.
Tak Michaelo, potřebovala jsem dlouhý vystup abych tě řekla tohle: podle svých zkušenosti víš, že bys do domácího porodu nešla. Je to fajn. Je to docela rozumné stanovisko v těchto podmínkách. Ale jestli lékař (co jako předpokládám ze slovníku Lukáš je) na článek reaguje takovými slabými argumenty, jaké má, tak potřebuje oponovat. Jestli dokáže zajistit, že se dělá vše co se dá, aby porodnice se přiblížila vlídnosti, citlivému a všestrannému přístupu zastánců alternativních porodů, tak by to bylo o něco více k věci.
 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: víra v přírodu.... 

(25.6.2005 23:46:59)
A ještě Michaelo a Lukaší, vůbec nechápu, kdo vám vtloukl do hlavy takovou blbost, že stoupenci domácích porodů si myslí, že nepředvídané komplikace nekonají se vůbec. Zuzana napsala jen tolik, že pro rodičku myslet o tom během porodu není moc přínosné. A statistika ukazuje, že ve případě zdravých matek, porodnice nemají co lepšího nabídnout.
 Lenka, dvě děti 
  • 

Doma? 

(8.7.2005 18:20:13)
Mám dva porody za sebou a čekám třetí mimčo. Nikdy bych nerodila doma. První těhotenství jsem měla v pohodě, porod proběhl v pohodě rychle bez komplikací a syn skoro umřel. Nebýt přítomných lékařů a přístrojů byl by mrtvý. Museli ho křísit, měl výron krve do mozku, měl mou krev a plodovou vodu v plicích a po porodu těžce apatický. Sice chování lékařů potom bylo dost hrozné, mluvím o informacích, které se nedostávali, jen upozorňování, že bude hodně defektní...syn je úplně zdravý. Druhý porod nastal o 3 týdny dříve a kdybych nebyla v porodnici, nevím jak by mi kdo doma vytáhl placentu, která mi částečně zůstala uvnitř i když byl porod lehký, rychlý a bez jiných potíží. Nemám ráda nemocnice, nemám ráda návštěvy u lékařů, ale myslím, že naše porodnictví je jedno z nejlepších na světě. Stačí co mi vyprávěly kamarádky z Japonska, Spojených států či Anglie, to jsou proti našemu zdravotnictví barbaři. Nikdy bych sebe ani mé dítě nevystavila riziku tím, že bych si chtěla zarodit doma.
 cizinka 
  • 

Re: Doma? 

(14.7.2005 17:25:47)
Lenko, predevsim preji Ti aby ani Ty ani Tvoje mimco nezazilo zadne z tech predeslych hruz a vse dopadlo dobre. Tveho prani ho porodit v porodnici nikdo nezpochybnuje - domnivam se ze pri sve moudrosti to v zadnem pripade nedelala ani autorka tohoto clanku. Tento clanek je o tom, ze skupina zen porodu doma si preje a psat si bude, a mistni zdravotnicky system by mel ho podporit.
Udivuje mi jenom Tvoje pojeti profesionality. Neni snad lidsky a jasny zpusob podani informaci pacientum a jejich rodicum take soucasti profesionality? Mylit se muze kazdy, ale jestli vspominas o chovani lekaru jako o "hroznym", tak asi s Tebou moc profesionalne nejednali. "Profesionalne" na mne nepusobi ani nekteri doktori z rad porodniku, kteri pisou do Rodiny - viz napriklad Lukas par radku vis. Ten clovek ani neporozumel clanku p. Zuzany a vrhl si polemizovat se svou utkvelou a ovsem mylnou predstavou ze se jedna o kategoricke a vseobencne odmitnuti kontrolovat a zasahovat do tehotenstvi a porodu. Jestli ja bych se vyjadrila odborne o metode ve svym oboru, ktere nerozumim, sla bych asi se zahrabat hanbou pod hromadou hnoju.
Dojmy kamaradek ze zahranici jsou vzdy zajmave, ale nevim jestli je to dost dobry zdroj pro kvalitni porovnani. Porovnavat se da systemy zdravotnictvi, mnozstvi alternativ, spolupraci mezi soucastmi zdravotnickeho systemu, pozadavky udrzovat odbornou kvalifikaci zdravotnickeho personalu, statisticke udaje a pod... Jestli bych ja si udelala predstavu o ceskym zdravtnictvi podle dojmu svych kamaradek, take bych si myslela ze ziji v barbarske zemi :-). O to nejde, tady se diskutuje, ze tento system se da vylepsit, a jsou lide, kteri o to stoji.
 Michaela+Nina 2/05 


Re: Re: Doma? 

(15.7.2005 0:31:10)
cizinko,
tva odpoved jen svedci o tom, jak zastanci porodu doma zoufale neposlouchaji (v tomto pripade nectou).
Lenka napsala to same, co o par prispevku vyse ja - mela bezproblemove tehotenstvi i porod a kdyby nebyla v nemocnici tak by jeji dite NEPREZILO.
Je to velmi silna zkusenost, kterou asi kazdy musi zazit aby ji byl ochoten akceptovat a adekvatne reagovat.
To, jestli mame nebo nemame informace, je totiz MNOHEM MENE dulezite nez fakt, ze ti dite nezemre, coz by se jinak stalo.
Samozrejme ze nepropaguju spatne chovani lekaru (zajimalo by me kdo by to delal). Mluvim o necem uplne jinem nez jsou lekari a jejich chovani ci metody prace.

michala

 cizinka 
  • 

Re: Re: Re: Doma? 

(18.7.2005 8:54:07)
Michaelo,
Ja jsem Vase prispevky cetla, a rozumim Vas argument. Ale nejsem si jista jestli vy rozumite argumenty tech, ktere o domaci porody stoji. Jestli Ty jsi cetla clanek od Zuzany, tak jsi tam vsimla dva veci: napsala, ze v CR, stejne jak v jinyh zemich, existuje a bude existovat skupina zen, ktera porod doma se prat bude a ten STATISTICKY je stejne bezpecny jako i ten nemocnicny. Pak nekde v textu tucnym pismem je odstavec o tom, ze je pro bezpecnost domacich porodu je nutna spoluprace mezi jine soucasti zdravotnickeho systemu - pro rychle a efektivne reseni komplikaci. Nikdo prece slepe v prirodu neveri, jen tvrdi, ze tam kde alternativa nepremedikalizovanych porodu existuji, neumiraji masove ani matky ani jejich deti. Plne pravne akceptovani domacich porodu dokonce by vedlo i k tomu, ze byla by reglamentovana vybava PA, coz jiste by prospelo k tomu, ze komplikace by mohla vcas predvidat, a ty nepredvidatelne resit cekajic na sanitku a cestou do nemocnici.
Koukni si na statistiky, treba na ty co preposlala Shamka abys dlouho nehledala. Jiste, ze tak v nemocnici tak doma pripady umrti se stavaji. Jestli by nekdo posoudi, ze prijmout cast zodpovednosti v takovym smutnym pripade bylo by pro nej neunesitelne, asi by do domaciho porodu nesel. Ale opravdu neni zadny duvod odpirat pomoci a pravniho jisteni tem, co toho se preji. Nestoji to tolik penez, nehrozi to zhorsenim ceskych porodnickych statistik. Chce to jen trochu toleranci a ucty k tem zenam. Prece nejsou blbcy, behem pripravy se informuje o porodu vic nez ty ostatni.
Ze preziti je dolezitejsi nez dostatek informaci s Tebou naprosto souhlasim. Ale odmitnuti se starat o psychycke pohodli rodicicky profesionalni neni. Stejne tak neucta k pranim tehetne a rodici zeny, nuceni aby snesla vse co je pohodlne pro zdravotnicky personal a chod nemocnici neni chovani slusne. Na to trvam.
 Cizinka 
  • 

Michaelo 

(18.7.2005 15:57:30)
Abys nemela pocit ze Tvoji zkusenost soustavne ignoruji (i kdyz jsem mela pocit ze neprimo Te odpovidam :-)): neumim Te odpovedet ktere konkretni komplikace PA je pripravena resit okamzite a reseni kterych ma vlastne cas na dovoz do nemocnici - moje vzdelani totiz je dost vzdalene od mediciny. Na co to malo procento deti umira treba v Holandsku a jinde, nevim.
Tvoje silna pointa je vsak v tom, ze s takovou silnou zkusenosti blizkosti smrti miminka clovek se tezko vyrovnava a nekazda by byla schopna uniknout sebeobvinovani a myslenek ze mozna vse dopadlo jinak v porodnici. Ale omyl je si myslet, ze z typicke ceske porodnici odchazi se po komplikovanym porodu bez insinuovanych pocitu viny. Ja jsem take zazila takovou krusnou hodinu, kdy jsem myslela, ze nepreziju ani ja ani moje dite. Totiz nejdriv mne vycerpali a dohnali k zoufalstvi necitlivym chovanim a pak to vyresili velice medicinsky. Myslis ze mile doktorky se tvarily jako by slo o jejich zodpovednost? Myslis ze nekdo mi se omluvil? Naopak, vyslechla jsem dost vycitek za nespolupraci a okrikli mi za to ze kricim - pry nedopreji svemu miminkovi kislik. Trochu mi pak trvalo, nez mi doslo, ze jeste jsem neslysela o miminkovi, ktere se udusilo z toho duvodu, ze jeho matka kricela :-).
 Renata 
  • 

Může se stát cokoliv 

(17.7.2007 18:22:51)
Dobrý den, jmenuji se Renata Prejsová a jsem studentkou vysoké školy obor porodní asistentka. Nyní jsem ve třetím ročníku, tudíž budu zanedlouho končit. Ráda bych se s Vámi podělila o svůj zážitek z letošní letní praxe v pražské porodnici. Dnes v noci jsem si odvedla již svůj několikátý porod. Byl to krásný a rychlý porod, i přes to že maminka rodila poprvé. Všechno šlo jako po másle, narodila se krásná a zdravá holčička. Porod byl absolutně bez komplikací a bezjakéhokoliv zasahu pomocí medikace, dokonce jsme porodily i bez nástřihu a poranění, i přes to, že miminko mělo přes 3000 g a šlo ručkou napřed. Nicméně to byl fyziologický porod. Bohužel po porodu placenty se stalo něco neočekávaného, co nikdo nepředpokládal. Rodička nám začala šíleným způsobem krvácet z dělohy, ztratila asi 2 litry krve a byla v bezvědomí. Bylo to strašné, běhal okolo níc celý porodní sál. Hrnuly jsem do ní infuze a léky horem dolem. Nakonec byla provedena instrumentální revize dutiny dělozní a zjistilo se, že paní má myom (NEZHOUBNÝ NÁDOR ZE SVALOVINY DĚLOHY) v děložním fundu, o kterém nikdo nevěděl a ten způsobil, že se děloha nestahovala tak jak má. Paní jsme zachránili a již k ránu, byla v pořádku a komunikovala s námi a vypadá to s ní dobře. později bude muset podstoupit operativní odstranění myomu. Kdyby tato žena rodila doma, nedočkala by se ani příjezdu RZS, zemřela by. Proto apeluji na všechny maminky, které přemýšlí o porodu doma, nedělejte to. Myslete nejen na sebe, ale i na to nenarozené miminko. Může se kdykoliv stát cokoliv, i když vše je ještě před minutou v nejlepším pořádku. V dnešní době je již v prodnicích natolik přátelské a příjemné prostředí, že porodit zde není nic špatného a proti přírodě. Neohrožujte zbytečně zdraví sebe a svého nenarozeného dítěte. S pozdravem porodní babička Renata Prejsová.
 Raduna 
  • 

Re: Může se stát cokoliv 

(17.7.2007 19:59:44)
Mila Renato,

tvuj prispevek je mile lidsky a ne pedantsky, takze ho jako nazor dokazu brat. Kdyby ale bylo vsude porodnicich pratelske prostredi, tak jak se to domnivas ty, tak by na techto strankach maminky mluvily o porodnicich a porodnikach jenom v superlativech, protoze by kazdemu vysli vstric a vse by bylo v poradku. Ale tak to neni, to je jenom tvoje naivni predstava. Protoze jsi studentka, zkus schvalne udelat pruzkum spokojenosti maminek a uvidis sama.
 Kačka+Jára04 


Re: Re: Může se stát cokoliv 

(17.7.2007 20:14:55)
Raduno, takove reakce me vzdy zarucene zvednou ze zidle...pokud jsem dobre cetla, Renata chtela clankem apelovat na maminky, aby sly rodit do porodnice, jelikoz i zdanlive hladky porod se muze behem minuty promenit v boj o zivot ditete a hlavne matky...utocit slovy:" ty jsi studentka, tudiz naivka." je hodne odvazne...u kolika porodu si byla ty??? predpokladam, ze maximalne u dvou vlastnich, predpokladam ze porozenych v jedne, maximalne dvou porodnicich a tudiz tvuj nazor muze byt stejne tak naivni, podlozeny pouze prispevky na Rodine...kde jinde by proboha mely byt ty budouci vlidne a laskave porodni asistentky, kdyz ne na skolach...tak nebud nevlidna a podporuj snahu mladych lidi...nikdy nevis, jestli ti ona Renata treba jednou nebude pomahat s porodem...
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: Může se stát cokoliv 

(17.7.2007 20:26:00)
Myslím, že jsi špatně četla - Raduna napsala, že má naivní představu, ale ne proto, že je studentka! To se vztahovalo k tomu, že jako studentka má příležitost se zeptat maminek.
 Raduna 
  • 

Re: Re: Re: Re: Může se stát cokoliv 

(17.7.2007 22:22:24)
Marketo,

dik za podporu. Presne tak. Mineno bylo to, ze jako studentka si sama muze udelat pruzkum spokojenosti maminek. Dokazu si totiz velmi zive predstavit, ze to, co je ve skole ci na praxi uci, je opravdu jenom zlomek z cele ceske porodnicke reality. Renata to mysli s lidmi dobre a ma idealy a to ji samozrejme nechci brat. Je dobre, ze takovy lide studuji PA...jen at jich je vic!
 Raduna 
  • 

Re: Re: Re: Může se stát cokoliv 

(17.7.2007 22:19:33)
Kacko,

nevim, proc te muj prispevek nadzvedl. Byl naopak minen hezky, ale kdyz ma nekdo holt jiny nazor, tak je to hned vyvrhel, co?
Mimochodem, me asi Renata asistovat pri porodu urcite nebude, neb ja si hodlam zaplatit SC, cimz pece PA odpada:-) (jsem druhy extrem domarodicek)
 Effelein 


Nikdy bych v moderní době nerodila doma, vybrala bych si "dobrou" porodnici 

(24.7.2009 17:50:12)
Chtěla bych reagovat pro ty, jež sdílejí názor, že rodit doma je všeobecně "správnější". Osobně jsem přesvědčena, že každý z typů porodů, tím myslím doma a v nemocnici, má svá pro a proti. Ale každopádně je rodit doma krokem zpět. To, že v NIzozemí rodí 38% matek doma z důvodu životního stylu,náboženství nebo tradice považuji buď za hloupost lidí, nebo velmi jednoduchou zástěrku. Ve skutečnosti si myslím, že za vším stojí pouze peníze. Pro zachránění dobrého pocitu z porodu by stačilo lépe vyškolit asistentky,lékaře a jiné pracovníky porodnice, jak na porod lépe nahlížet. Z psychologického hlediska méně nemocničně a více empaticky. Na druhé straně české zdravotnictví se např. oproti anglickému stará o rodičky až nezaslouženě moc. Možná x-tero matek ani netuší, kolik jejich dětí bylo tak nějak "mimochodem" zachráněno. V závislosti na to si myslím, že matky doma by si tedy měly úplně v každém případě a každé individuality uvědomit a přijmout, že pro ně existuje naprosto reálná možnost -tak jako je příroda sama sebou- že jim dítě při porodu doma prostě může umřít. Protože dříve toto lidi relativně uměli překonat, stejně jako "uměli" rodit doma. Dnes z toho lidi budou do konce života třeba chodit za psychologem, rozvedou se, nebo si vezmou život. žádná legrace. V tomto tématu je totiž každá minuta pak drahá.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.