| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Doma nebo v porodnici?

 Příspěvky 110 z 90 [Dalších 80 >>]
24.7.2009 17:50:12
Chtěla bych reagovat pro ty, jež sdílejí názor, že rodit doma je všeobecně "správnější". Osobně jsem přesvědčena, že každý z typů porodů, tím myslím doma a v nemocnici, má svá pro a proti. Ale každopádně je rodit doma krokem zpět. To, že v NIzozemí rodí 38% matek doma z důvodu životního stylu,náboženství nebo tradice považuji buď za hloupost lidí, nebo velmi jednoduchou zástěrku. Ve skutečnosti si myslím, že za vším stojí pouze peníze. Pro zachránění dobrého pocitu z porodu by stačilo lépe vyškolit asistentky,lékaře a jiné pracovníky porodnice, jak na porod lépe nahlížet. Z psychologického hlediska méně nemocničně a více empaticky. Na druhé straně české zdravotnictví se např. oproti anglickému stará o rodičky až nezaslouženě moc. Možná x-tero matek ani netuší, kolik jejich dětí bylo tak nějak "mimochodem" zachráněno. V závislosti na to si myslím, že matky doma by si tedy měly úplně v každém případě a každé individuality uvědomit a přijmout, že pro ně existuje naprosto reálná možnost -tak jako je příroda sama sebou- že jim dítě při porodu doma prostě může umřít. Protože dříve toto lidi relativně uměli překonat, stejně jako "uměli" rodit doma. Dnes z toho lidi budou do konce života třeba chodit za psychologem, rozvedou se, nebo si vezmou život. žádná legrace. V tomto tématu je totiž každá minuta pak drahá.
9.6.2009 9:50:54
Hano i mně je opravdu líto co se stalo, nicméně nevinila bych tolik lékaře. Tvé děťátko by mělo polycystickou ledvinu i o tři týdny dříve a navíc by bylo nezralé, tudíž by se se svou vrozenou vadou pralo velmi těžce. Možná že šlo o pochybení lékařů, možná ne. Těžko posoudit bez znalosti podrobností.
Jenom jsem nějak nepochopila ty instinkty.Jak byste pomocí instinktů chtěly porodit o tři týdny dříve, aby tedy nedošlo k tomu zanedbání, které Hana popsala?????
Raduna
  • 
17.7.2007 22:22:24
Marketo,

dik za podporu. Presne tak. Mineno bylo to, ze jako studentka si sama muze udelat pruzkum spokojenosti maminek. Dokazu si totiz velmi zive predstavit, ze to, co je ve skole ci na praxi uci, je opravdu jenom zlomek z cele ceske porodnicke reality. Renata to mysli s lidmi dobre a ma idealy a to ji samozrejme nechci brat. Je dobre, ze takovy lide studuji PA...jen at jich je vic!
Raduna
  • 
17.7.2007 22:19:33
Kacko,

nevim, proc te muj prispevek nadzvedl. Byl naopak minen hezky, ale kdyz ma nekdo holt jiny nazor, tak je to hned vyvrhel, co?
Mimochodem, me asi Renata asistovat pri porodu urcite nebude, neb ja si hodlam zaplatit SC, cimz pece PA odpada:-) (jsem druhy extrem domarodicek)
MarkétaP + 4 dcerky
17.7.2007 20:26:00
Myslím, že jsi špatně četla - Raduna napsala, že má naivní představu, ale ne proto, že je studentka! To se vztahovalo k tomu, že jako studentka má příležitost se zeptat maminek.
Kačka+Jára04
17.7.2007 20:14:55
Raduno, takove reakce me vzdy zarucene zvednou ze zidle...pokud jsem dobre cetla, Renata chtela clankem apelovat na maminky, aby sly rodit do porodnice, jelikoz i zdanlive hladky porod se muze behem minuty promenit v boj o zivot ditete a hlavne matky...utocit slovy:" ty jsi studentka, tudiz naivka." je hodne odvazne...u kolika porodu si byla ty??? predpokladam, ze maximalne u dvou vlastnich, predpokladam ze porozenych v jedne, maximalne dvou porodnicich a tudiz tvuj nazor muze byt stejne tak naivni, podlozeny pouze prispevky na Rodine...kde jinde by proboha mely byt ty budouci vlidne a laskave porodni asistentky, kdyz ne na skolach...tak nebud nevlidna a podporuj snahu mladych lidi...nikdy nevis, jestli ti ona Renata treba jednou nebude pomahat s porodem...
Raduna
  • 
17.7.2007 19:59:44
Mila Renato,

tvuj prispevek je mile lidsky a ne pedantsky, takze ho jako nazor dokazu brat. Kdyby ale bylo vsude porodnicich pratelske prostredi, tak jak se to domnivas ty, tak by na techto strankach maminky mluvily o porodnicich a porodnikach jenom v superlativech, protoze by kazdemu vysli vstric a vse by bylo v poradku. Ale tak to neni, to je jenom tvoje naivni predstava. Protoze jsi studentka, zkus schvalne udelat pruzkum spokojenosti maminek a uvidis sama.
Renata
  • 
17.7.2007 18:22:51
Dobrý den, jmenuji se Renata Prejsová a jsem studentkou vysoké školy obor porodní asistentka. Nyní jsem ve třetím ročníku, tudíž budu zanedlouho končit. Ráda bych se s Vámi podělila o svůj zážitek z letošní letní praxe v pražské porodnici. Dnes v noci jsem si odvedla již svůj několikátý porod. Byl to krásný a rychlý porod, i přes to že maminka rodila poprvé. Všechno šlo jako po másle, narodila se krásná a zdravá holčička. Porod byl absolutně bez komplikací a bezjakéhokoliv zasahu pomocí medikace, dokonce jsme porodily i bez nástřihu a poranění, i přes to, že miminko mělo přes 3000 g a šlo ručkou napřed. Nicméně to byl fyziologický porod. Bohužel po porodu placenty se stalo něco neočekávaného, co nikdo nepředpokládal. Rodička nám začala šíleným způsobem krvácet z dělohy, ztratila asi 2 litry krve a byla v bezvědomí. Bylo to strašné, běhal okolo níc celý porodní sál. Hrnuly jsem do ní infuze a léky horem dolem. Nakonec byla provedena instrumentální revize dutiny dělozní a zjistilo se, že paní má myom (NEZHOUBNÝ NÁDOR ZE SVALOVINY DĚLOHY) v děložním fundu, o kterém nikdo nevěděl a ten způsobil, že se děloha nestahovala tak jak má. Paní jsme zachránili a již k ránu, byla v pořádku a komunikovala s námi a vypadá to s ní dobře. později bude muset podstoupit operativní odstranění myomu. Kdyby tato žena rodila doma, nedočkala by se ani příjezdu RZS, zemřela by. Proto apeluji na všechny maminky, které přemýšlí o porodu doma, nedělejte to. Myslete nejen na sebe, ale i na to nenarozené miminko. Může se kdykoliv stát cokoliv, i když vše je ještě před minutou v nejlepším pořádku. V dnešní době je již v prodnicích natolik přátelské a příjemné prostředí, že porodit zde není nic špatného a proti přírodě. Neohrožujte zbytečně zdraví sebe a svého nenarozeného dítěte. S pozdravem porodní babička Renata Prejsová.
Milly36
19.5.2007 4:03:32
Tak me napada - a kde tedy dochazi k tem zbylym 85-90% komplikaci? ;-)
Marie
  • 
19.5.2007 2:41:20
Už nemůžu vydržet to pomlouvání našich porodnic. Přece to, jestli některá ženská nebyla spokojená s úrovní porodnice, neznamená, že je to tak ve všech porodnicích? Já jsem zrovna byla s personálem spokojená.
A když už píšete o úmrtích v porodnici, uvědomujete si vůbec, že v našem státě je téměř nejnižší úmrtnost novorovozenců na světě? A že takové vámi vychvalované Holandsko je v této statistice daleko daleko za námi?
Navíc v diskusi Tv pořadu Sama doma vystoupil na téma porodu doma jeden uznávaný porodník a tvrdil, že komplikací porodu, při kterém je nezbytný lékařský zásah s vybavením porodnice, je každoročně 10-15%. Porody doma prostě nemůžou porodnici konkurovat, pokud jde o zodpovědnost poskytnout dítěti maximální pomoc v nezbytných případech. Prostě když PA u rodičky doma nemá takové vybavení jako porodnice, tak toho moc nenadělá. Ostatně nikdo ženy doma rodit nenutí, je to na jejich vlastní triko. Problém je opravdu v tom, že se rizikový porod nedá většinou dopředu vytipovat.
Mě porod v porodnici zachránil první dítě (a to jsem taky "cítila", jak porod bude skvělý), takže vím, že i když byl druhý porod bez komplikací, tak by po mých zkušenostech s prvním porodem bylo ode mě krajně nezodpovědné rozhodnout se rodit doma (kvůli odporu k zeleným kachličkám nebo kdoví, kvůli jakým dalším rozmazleneckým nesmyslům). Naopak bych měla z porodu doma obrovský strach, pro mě by to bylo spíš něco jako adrenalinový sport.
A věřte mi, já jsem si ten druhý porod v porodnici užívala (manžel byl u obou porodů, personál byl skvělý, na pokoji i v jídelně jsem si poplkala o zážitcích z porodu s rodičkama - některé taky měly komplikace jako já při prvním dítěti, takže no comment).
Mějte se krásně.
 Příspěvky 110 z 90 [Dalších 80 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.