| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otevřený dopis Ministru práce a sociálních věcí

Celkem 23 názorů.
 Margita 

jednicka 

(10.2.2005 17:50:20)
Tak tak, a at se ostatni pridaji!
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 

Kus mi vypadl :-( 

(11.2.2005 0:30:49)
Holky z Adopčátek, já jsem tam zapracovala i ty vaše připomínky (např. jak je možné, že se u dětí, teré jsou v té dokonalé a jediné možné zdravotnické péči několik let nepřijde na takové závažné zdravotní problémy jako cystická fibroza či nefunkční očičko, ale někde mi to sežral počítač :-((( Asi jsem omylem uložila starší verzi přes novější, psala jsem to jako obvykle někdy k ránu. Tak se omlouvám, nechci, aby to vypadalo, že vás nejdřív o něco požádám a pak se na to vykašlu... Hlavně mě to mrzí, protože to je dost závažný argument.
 Andrea-Aja 

Re: jednicka 

(28.2.2005 11:13:04)
Máte pravdu pana ministra Škromacha zavřeme do ústavu,třeba pak změní názory.Mám postiženou dceru o kterou se staráme s manželem,vím že se říká nikdy neříkej nikdy ale my jsme pevně rozhodnuti vychvávat ji doma.nevím proč podporují rodiny aby tyto děti dávali do ústavu,kde o ně postaráno není,nehledě na to že ty děti se mohou něco naučit jen důslednou péčí a to jim v ústavech dát nemohou.Jen je mi líto že pan ministr nepochopil že za 3 700kč,těmto dětem nedopřejete ani to co by nutně potřebovali,na úřadech vám poradí ať si najdete sponzora nebo dáte dítě do ústavu.Je to ponižující a velmi,velmi smutné.Opravdu bych si moc přála i za ostatní maminky které bojují o to mít své děti doma aby se stal zázrak a pan ministr procitl.Andrea
 nekázanka 

Jen tak dál 

(10.2.2005 18:23:50)
Taky mne to hodně vzalo, zejména mi vadí, že si stát osobuje v podstatě internovat děti, které byly svými rodiči uvolněny pro adopci nebo pěstounskou péči, aby jim tak zajistil optimální péči.
Mám nápad-pojďme se domluvit a odchytit Škromacha. Zavřeme ho na několik měsíců do klece a uvidí se.
Ale teď vážně-nevíte někdo o petiční iniciativě proti tomuto zákonu? Nejsem bojovník, ale ráda se podepíšu. A třeba si i půjdu hodit pukavcem.
 Margita 

Re: Jen tak dál 

(10.2.2005 20:26:18)
Kdykoli nekdo z uzasne vlady nebo z uradu presvedcuje nas dychtive zadatele o NRP, ze o deti je v ustavech opravdu dobre postarano tak co porad prudime, chtelo by to nabidnout jim dovolenou od vlastnich deti. Snad by jim nevadilo dat je na par mesicu ci let do ustavu, kdyz je tam tak kvalitni pece? A taky bych od kazdeho z nich pozadovala rekvalifikaci na zdravotni sestru, protoze jinak prece nemaji patricne vzdelani na peci o vlastni kojence!
 maceška 

Martino, 

(11.2.2005 10:16:24)
mám osobní nepříjemnou zkušenost s tím, jaká je moc dětských domovů. To, proti čemu bojuješ teoreticky, jsme si vyzkoušeli i v praktické rovině, a je to fakt těžce depresívní zkušenost. Přesvědčit náš úžasný stát, že dvě holky, šikovné, milé, ale především ŽIVÉ, myslící a cítící holky, mají vyrůstat v rodině a ne v DD...ano, teoreticky s tím všichni souhlasili, ale prakticky jsme naráželi na nekonečné potíže dané tím, že:
- jsme z jiného kraje než matky dětí a je nutno nejprve hledat mezi žadateli příslušného kraje ( ztráta půl roku)
- dětský domov NEDOPORUČIL NRP, protože jde údajně o děti NEPERSPEKTIVNÍ (neptej se mě, co se tím myslí)
- časové lhůty na kdeco jsou dlooooouhatáááánské, takže měsíc sem, měsíc tam...
- u jedné slečny začalo velice vadit, že už máme dětí dost, a to na základě posudku osoby, která nikdy nebyla v naší rodině, nezná nás a osobně nezná ani dítě, ačkoliv my jsme měli schválení pro přijetí dalšího dítěte od psychologa, který nás vyšetřil, otestoval, zná celou naši rodinu a sleduje vývoj dětí v NRP přijatých dříve
Atd. Cítím se nesmírně unavená.
 Jakarta 

Maceško, 

(11.2.2005 18:14:59)
jsem moc ráda, že ač tě ten boj s úředním šimlem a s nezájmem některých "kompetentních" už unavuje - jsi to nevzdala a vaše prima rodina se rozrůstá.

Ty děti za ten boj stojí.

Marti tobě taky díky.
 Misa3 

Re: Martino,Macesko atd 

(16.2.2005 16:52:43)
Holky, vydrzte. Sama vim, co to znamena, bojovat za nejakou zmenu a narazet na nevzdelance, byrokraty, lidi, kteri jen chteji byt duleziti a tak k tomu zneuzivaji ty slabsi. Vas problem je o to horsi, ze jde o deti jejichz cas utika tak rychle a prave prvni mesice a roky jsou z celeho detstvi nejdulezitejsi pro polozeni zakladu dobre vychovy a pocatku kvalitni citove vyspelosti. Ze u deti skutecne jde hodne o to jestli se jejich problem (nalezeni kvalitni rodiny) vyresi co nejdrive a ne az se proste nekomu zachce. Bojovala jsem z tveho uhlu za jiste mnohem mene podstatnou vec(otazka velmi pomaleho uvedeni zakona o domacim tyrani do praxe a jeho velmi obtizne uznani jako tresneho cinu, vetsinou se podle policie jedna o vytrznictvi tedy o cin na urovni obcansko pravni/ koncici vuci nasilnikovy tak nanejvys pokutou, ktera jde stejne z kapsy tarane zeny/), ale pres veskere me usili se ma snaha, i snaha druhych ztratila ve chaosu metraků papirů, nebo v cernych dirach ineternetoveho vesmiru. Obcas mam tentyz pocit, marnosti bezradnosti a nekonecne unavy, ale clovek casto prave v tehle chvili zjisti, ze pokud problem, ktery se mu zda urgentni vysvetli najdou se lide ochotni alespon na laicke urovni pomoci. Takze pokud je mozne projevit svuj nazor nejakou podpisovou akci a je nekdo, komu kdyby byla urcena neztratila by se zase nekde, ve vseobecnem chaosu, vetsina lidi, kteri to ctou se prida a tuto snahu podpori. Sice nevim, jak to zaridit na internetu, ale tahle technicka drobnost uz je jen tresinka na dortu. Takze preji znovunalezeni sily a trpelivosti a pokud je mozne podporim Tvou snahu alespon souhlasnym podpisem.
 schwarzo 

Novela zákona 

(13.2.2005 20:29:41)
Milá Martino, také jsem přemýšlela, co můžu udělat pro to, aby tato novela zákona nebyla přijata v takové nedokonalé formě. Ráda bych se připojila k tomu, co jsi napsala. Nejsem také členkou žádné organizace, akorát popdporuji Fond ohrožených dětí. Mám nyní své první dítě a vidím, jak významná je osobní péče pro malé miminko. Jsem pro, aby se adopce zbytečně neprotahovaly, aby zákon umožnil nestátním subjektům v tomto ohledu pomáhat i zrovna narozeným a odloženým dětem. pousím se také zformulovat dopis, kterým vyjádřím, co si myslím. je to fajn nápad. Kdyby nás takových bylo víc, tak se snad něco pohlne. Dost mě štve co ta ministerstva vymýšlí za krávoviny - viz školský zákon. Takže ti fandím a přeji hodně štěstí.
Martina
 schwarzo 

Novela zákona 

(13.2.2005 20:36:32)
Milá Martino, také jsem přemýšlela, co můžu udělat pro to, aby tato novela zákona nebyla přijata v takové nedokonalé formě. Ráda bych se připojila k tomu, co jsi napsala. Nejsem také členkou žádné organizace, akorát popdporuji Fond ohrožených dětí. Mám nyní své první dítě a vidím, jak významná je osobní péče pro malé miminko. Jsem pro, aby se adopce zbytečně neprotahovaly, aby zákon umožnil nestátním subjektům v tomto ohledu pomáhat i zrovna narozeným a odloženým dětem. pousím se také zformulovat dopis, kterým vyjádřím, co si myslím. je to fajn nápad. Kdyby nás takových bylo víc, tak se snad něco pohlne. Dost mě štve co ta ministerstva vymýšlí za krávoviny - viz školský zákon. Takže ti fandím a přeji hodně štěstí.
Martina
 Marti+Maty+Niki+Teri+Vojta 

díky 

(1.3.2005 23:36:42)
všem za milá (a někdy smutná) slova.
Na zaslaný dopis (na několik různých adres) pan ministr neodpověděl - ne že by mne to nějak překvapilo. Bohužel mě už začíná unavovat ten pocit bezmocnosti a bezvýznamnosti "prostého občana". Ani se mi nechce organizovat nějakou podpisovou akci, když vím, že to je v naprosté většině případů naprosto zbytečně vynaložená energie. Naše současné politiky halda jakýchsi papírů z klidu nevyvede a k přemýšlení nepodnítí. Bohužel moje zkušenosti i v jiných podobně politicky neatraktivních oblastech jsou pořád na jedno brdo. A tak nějak ani nezáleží na tom, kteří konkrétní politici nahoře sedí, protože politická kultura v našem státě - mám dojem - se od dob před revolucí nijak zvlášť nerozvinula (viz jen aktuální Grossova aféra).
Moji dnešní depresi jen podtrhuje reportáž, která šla před chvílí v Na vlastní oči, jak rodině odebrali násilím a za asistence policie pět dětí. Na otázku, jestli to takhle drasticky probíhá často, sociální pracovnice beze stopy studu odpověděla, že většinou. Nějak se k ní asi nedoneslo, že pro dítě je nejlepší rodina a s tou se má pracovat a jí pomoci, když nefunguje, a tak si paní sociální nejspíš dodnes myslí, že vlastně koná nejvyšší dobro. Asi jí nedochází, že to je její profesionální selhání. A tak se děti dostanou do ústavu (protože Klokánky a podobná zařízení je nejlepší zrušit) a za pár let bude stejná paní sociální odebírat do stejného ústavu děti těchhle dětí...
 Líza 

Re: Re: díky 

(2.3.2005 9:40:34)
Za tidícovku denně se dá žít s využitím ubytoven docela slušně, pokud teda člověk má na to aby, se postaral (myslím duševně). A to je asi ta otázka...
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 

(2.3.2005 9:42:28)
Milado,
pravdu díš.:-)) Doplním konkrétní čísla. Reportáž jsem sice neviděla, ale na základě informací, že dvě děti byly nad 6 let a tři pod 6, lze snadno dopočítat částku, na kterou má ta rodina nárok, aniž by se nějak snažili nebo (nedej bože!:-)) dokonce pracovali:

Životní minimum celkem dělá 17.240,- Kč.
Příspěvek na bydlení pro domácnost o více než 5 členech je 1.320,- Kč.
Sociální příplatek na pět dětí tohoto věku je 3.375,- Kč.
Přídavky na děti činí 2.113,- Kč.

Sečteno podtrženo - dvě koruny pod 24 tisíc/měsíc čistého, aniž by museli udělat něco víc, než si to vypapírovat na odboru dávek státní sociální podpory!!! Z kapes nás všech.

Jak říkám, reportáž jsem neviděla, takže nevím, jestli rodiče nebyli schopni vyřídit si dávky nebo tu sumu každý měsíc propili, prohráli na automatech nebo tak něco. A i bych řekla, že na tom nezáleží, protože v obou případech skutečně nejsou schopni se o své děti postarat.

Takže závěr - zase jedna pěkně manipulativní reportáž.:-((

Anna 
  • 

Re: Re: Re: díky 

(2.3.2005 9:48:29)
.. řekla bych, typický příklad nezodpovědných lidí, kteří přivádějí na svět děti, ani by jim vytvořit zázemí. A ještě jsou na tom tak, že už si ani ty dávky neumí vyřídit...
 Petr Sedlak 
  • 

Re: díky 

(10.3.2005 19:40:11)
Vážené dámy,
je mi velmi líto, že se Vám ministr Škromach ani nikdo jiný z MPSV neozval a nereagoval na Vaše kritické příspěvky. Omlouvám se, že vstupuji do Vaší diskuze, ale při přečtení Vašich příspěvků jsem získal pocit, že bych se měl k Vašim připomínkám vyjádřit.
Pravděpodobě se ptáte, co zasahuje neregistrovaný uživatel do Vašeho fóra, ale vězte, že jsem se i já, jako jeden z ošklivých a zlých státních úředníků podílel na přípravě Vámi kritizované novely zákona 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. již tři roky pracuji jako právník na Úřadě pro mezinárodněprávní ochranu dětí a zaobírám se zprostředkováním mezinárodních osvojení. Nechci Vás nudit právním rozborem starého zákona ve srovnání s novým a mezinárodními úmluvami, a proto budu reagovat jen na Vaše jednotlivé body, které byly ve Vašem dopise panu ministrovi. Neberte prosím teto příspěvek jako nejaky oficiální názor, jedná se čistě o mé soukromé názory.
Ad 1) Sanace rodiny - sanace rodiny je všeobecně dlouhodobý problém české sociálněprávní ochrany a dlouhodobě je odůvodňován nedostatkem sociálních pracovnic, které by se této problematice věnovali. Když pomineme činnost nestátních organizací v této oblasti, je nutné konstatovat, že v souvislosti s refourmou státní správy narostl počet "živých", aktivních spisů na jedno sociální racovnici několikanásobně. Pokud byste měli zájem o kontrétní čísla, musel bych pohledat ve své domací knihovničce závěry z konference nestatání brněnské organizace Trialog, ale bylo by možné je samozřejmě poskytnout.
Ad 2)Pěstounská péče na přechodnou dobu neboli tzv. profesionální pěstounská péče byla do novely zákona začleněna na návrh nestátních organizací, jedním z nejdůraznějších zastánců je Středisko náhradní rodinné péče v Praze. Dle mého právního názoru a i dle názoru mnoha mých kolegů je délka pěstounské péče čistě v rukou soudu a je možné ji velmi pružně upravovat a současný zákon o rodině v tomto bodě je poměrně kvalitní. Jinou otázkou je finanční příspěvek pěstounům, avšak tuto otázku nemůže řešit zákon o sociálněprávní ochraně dětí. Koncept profesionální pěstounské péče vychází z modelu anglicých profesionálních rodin a úprava obsažená v novele, je dle mého názoru, kompromisním řešením. Počet pěstounů je dlouhodobý problém a nelze pravděpodobně předpokládat, že pěstounská péče na přechdnou dobu tento fakt nějak změní.
Ad 3)Neni zcela přesně, že kurzy pro osvojitele jsou v rukou krajských úřadů. Například v Brně provádí tyto kurzy i nestátní organizace Trialog a je tomu tak i v jiných krajích. Kvalita kurzů vždy bude závislá na lidech, kteří kurzy připravují a kvalitu lidského faktoru žádný zákon neovlivní.
Ad 4 et 5) Vzhledem k tomu, že Vás pobouřila úprava činnosti zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, dovolil bych si i ja reagovat. Zařízení rpo děti vyžadující okamžitou pomoc byla inspirována rakouským modelem, kde tato zařízení poskytují urgentní pomoc ohroženým dětem. novelou zákona o rodině byla soudům uložena povinost umisťovat děti, kterým je uložena ústavní výchova přednostně do zařízení vyžadující okamžitou pomoc namísto umístění dítěte do kojeneckého ústavu či dětského doma. V současné době je činnost těchto zařízení upravena jedním, JEDNÍM, paragrafem v zákoně o sociálněprávní ochraně dětí. Stát odpovídá dle úmluvy o právech dítěte za péči poskytovanou dětem bez rodiného zázemí a je v jeho kompetenci stanovit podmínyk činnosti osob a zařízení, která tuto péči poskytují., a tím že se MPSV pokusilo stanovit jakési minimální standarty činnosti těchto zařízení učinilo krok správným směrem. Je samozřejmě otázkou diskuze, jak detailně a podrobně tuto činnost regulovat, ale jistá míra regulace je potřeba, už vzhledem k tomu, že zařízení narozdíl od fyzické osoby nemá konkrétní osobní odpovědnost při péči o dítě. Jiným orgumentem je samozřejmě skutečnost, že zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc amjí poskytovat péči kvalitnější a sofistikovanější než kojenecké ústavy a proto by minimální podmínky činnosti měli odpovídat minimálně podmínkám pro činnost kojeneckých ústavů a dětských domovů. Uvědomme si to, že i když toto zařízení nazveme třeba perníková chaloupka, tak je to stále ústav, i když v soukromých rukách.

A věci nevyřčené: Novela reaguje na otázky, které jsou spojeny s fungováním systému NRP za posledních 5 let. Je dílem komplexním a je výsledkem práce desíte a desítek lidí po několik let. Kormoě MPSV se na této novele podílely Krajské úřady, další ministerstva a mimo jiné ji připominkovali i nestátní organizce. Osobně za největší přínos novely považuji definování nelegálního zprostředkování osvojení, které má za úkol zamezit nedovoleným manipulacím s dětmi, tak jak je to dnes možné. Situace, která panuje u nas není nic než skutečným "divokým východem" a činnost některých lidí by byla např. v německu oceněna minimálně vysokou pokutou. Dnes a denně odpovídám v práci na dotazy, jakým způsobem je možné osvojení zprostředkovat a reakce lidí je taková, že "oni znají někoho, kdo jim může pomoci k dítěti mnohem rychleji a že to neni až tak nelegální". TAk kde potom jsme. Tyto praktiky se ale nuplatňují jen v ČR ale i ve vztahu k zahraničí a pak se z "nezávislých průzkumů" dozvídáme, že jsme zemí kde se obchoduje s dětmi. A kdyz se někdo snaží přijít s normou, která, v dobré víře jejích autorů, má snahu zabránit nekřiklavějším a nejplačivějším problém, je to jako obvykle špatně.
Odborná diskuze nad tímto materiálem bude jistě dále probíhat v legislativní radě vlády, ve vládě samotné, v parlamentu a i prezident má právo se k této normě vyjádřit. Určitě je důležité najít fórum na diskuzi o těchto tématech, ale je vždy nutné vyslechnout argumenty obou stran a zamyslet se i nad tím proč vlastně tento zákon má či nemá být přijat.

Omlouvám se za délku svého příspěvku, ale skutečně jsem cítil potřebu reagovat.

S pozdravem

Petr Sedlák

P.S.: Příspěvek obsahuje soukromé názory autora, nikoliv oficiální vyjádření zaměstnavatele autora.
 Misa3 

(23.3.2005 17:24:16)
Petre Sedlaku Sorry, ale on to asi nikdo necetl.

1)Jednak je to dost dlouhe, ja s tim mam take problemy-delejte odstavecky,

2)jednak pisete znacne nezazivne-co s tim to tedy nevim, co takhle text ozivit nejakou svezi historkou o Vasich nadrizenych? To by mohlo zabrat.

3) to, ze jste prozradil, ze jste jeden z uredniku ovlivnujici nase zivoty, bych nevinila z toho, ze se na ocekavanem ohlase tak negativne podepsalo, vetsina lidi tam asi ani nedosla. Zkuste to rozfragmentovat do vice prispevku a ozivit.

Jestli chcete, nekdo z nas bude jiste ochoten Vam to dat do citelne a zajimave formy. Treba takova Ivule, Monty, Pawli pripadne ja. Ale nerucim za to ze puvodni efekt zustane zachovan.
 Petr Sedlak 
  • 

Re: díky 

(23.3.2005 16:48:51)
Mno ne ze bych cekal nejakou bourlivou reakci na svuj predlouhy prispevek do Vasi diskuze, ale prece jen jsem alespon nejakou reakci cekal. Pravidelne se koukam jak se diskuze na toto tema rozviji a nerozviji.

Zatim nashledanou
P. Sedlak
 petr Sedlak 
  • 

ještě dodatek 

(10.3.2005 20:03:51)
Omlouvám se, že jště otravuji, ale pokud Vás toto téma skutečně zajímá, zjistěte si na webových stránkch www.uzis.cz jaká jsou skutečná čísla o počtech přijímaných a propouštěných dětí do tří let (nejžádanější skupina dětí pro osvojení a pěstounskoupéč) a zjistítě, že v rámci kalendářního roku do rodiny (vlastní, adoptivní či pěstouské) odchází téměř všechny děti, které jsou přijaty do péče.

Díle bych Vám rád poskytl článek Sentry Radvanové, uznávané právničky Právnícké fakulty Univerzity Karlovy (učí rodinné právo), který se k těmto otázkám také vyjadřuje, a to velmi nezaujatě. Mám ho bohužel pouze v tištěné formě, ale rád Vám ho ofotím a pošlu.

A ještě jedna věc na závěr .... proč se v kojeneckých ústavech a dětských domovech jen "zapráší" po dětech většinové populace, bez ohledu na pohlaví, a zůstávají nám zde děti rómských rodičů či děti s jakýmkoliv, byť drobným handycapem ..... Možná bychom se měli nejdříve zamyslet sami nad sebou ...

Petr Sedlák
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 

Re: ještě dodatek 

(10.3.2005 20:43:38)
Mohl byste popsat přímo cestu ke statistice? Z hlavní stránky se tam nějak nemůžu prokousat...

Jinak k tomu závěru - pisatelka dopisu má podanou žádost o svěření dítěte libovolného etnika.
 Petr Sedlak 
  • 

Re: Re: ještě dodatek 

(11.3.2005 8:29:23)
Jistě, velmi rad. Přímý link je http://www.uzis.cz/cz/archiv04/24_04.pdf

Jinak je to mozne najit pod odkazem aktualní statistiky/rok2004/aktualní informace č. 24

Vysoký počet dětí umístěných v ústavu, který je přemětem kritiky České republiky je dán předevvším počtem nemocných dětí v ústavech sociální péče a pak počtem dětí v dětských domovech školského typu, čili ve věkové hranici dětí a mladistvých do 18ti let. O tyto děti však není dlouhodobě zájem mezi žadateli o NRP.

Petr Sedlák

Re: Re: Re: ještě dodatek 

(11.3.2005 9:28:24)
Díky.

Re: Re: Re: ještě dodatek 

(23.3.2005 21:07:47)
Tak jestli jsem to dobře pochopila, do těch ústavů pro děti do tří let během roku 2003 přijali v celé ČR 1905 dětí (v našem – Pardubickém kraji 122) a propuštěných jich bylo 1897 (u nás 111), takže zbývá 8 dětí v kojeňákách v celé ČR, jenže – (když pominu, že z těch „propuštěných“ dětí 26 zemřelo), mezi propuštěné děti se počítá 164 do dětského domova a 36 do ústavu sociální péče (v Pardubickém 7 a 3).
Neptejte se mě, proč jen v Pardubickém kraji odešlo v jednom roce 7 relativně zdravých dětí z kojeňáku do DD. Asi je tu fakt málo žadatelů…
 Jana, 5 měsíční syn 
  • 

Ohledně připravované novely 

(21.11.2005 14:39:34)
Vážený pane Sedlák,
ráda bych se zeptala, zda e své novele řešíte například nějakou omezující lhůtu pro soudce, kteří o malých dětech rozhodují. Když je dětátko malinké, každý týden je dlouhý. Zabývali jste se tím? Myslím, že to je velmi důležité. A také například, zda jste projevili snahu zkrátit dobu nezájmu 6 měsíců - myslím, že pokud se rodiče přijdou na své dítě podívat jen i třeba 1x za 2-3 měsíce, moc zájmu o něj určitě nemají, a jen ho "udržují" v ústavu.
Mám zkušenost z kojeneckého ústavu v Praze - dětem po materiální stránce nic nechybí, jídla, hraček spousta. Ale strádají citově - romské miminko, které bylo přijato na oddělení a na začátku "pobytu" se usilovně na každého usmívalo nádherným úsměvem, kterých chtělo přivolat zájem dospělého, po týdnu již jen bez úsměvu koukalo. Miminka za pěkného počasí dají na vzduch do postýlek do venkovní oranžerie, brečí - nebrečí, prostě jsou 1-2 hodiny ponechány samy sobě. No samozřejmě to ten človíček po nějaké době vzdá, nemá sílu, a pozornost ve většině případů prostě neupoutá, tak se přestane snažit. A podepíše se to na něm na celý život. A to je podle mě prostě moc špatně. Miminko potřebuje stálý zájem, teplo lidské náruče. To je přece známý fakt -viz práce Dr.Matějčka. Pane Sedlák, máte vy a Vaši spolutvůrci zákona nějakou dlouhodobější zkušenost s režimem v kojeneckých ústavech a s tím, jak to na děti působí??? Podílely se na tvorbě zákona také ženy? Vidím velmi rozdílný přístup k dětem ze strany žen a mužů. Muži mají mnohem techničtější pohled, většinou se nedovedou se vžít do potřeb miminka jako matka, která má osobní zkušenost. Také nechápu Vaši poznámku že je u nás manipulováno s osvojeními. To jsme slyšeli jednou jedinkrát a proběhlo to samozřejmě všemi médii. Spíš mi to přijde namířené proti "konkurenci" nestátní organizace která podle mne poskytuje lepší péči (pohotovější, lidštější) než státní. Protože státní organizace byla schopná odebrat miminko jen proto že je rodiče pojmenovali "Půlnoční bouře" a podobně. Státní, hromadná péče o malé miminko je vždycky špatná, protože mu nemůže dát to, co miminko bytostně potřebuje - lásku. Nedělejte si iluze, že sestry z kojeneckého ústavu děti milují. Pro ně je to práce. Některé mají rády děti víc, některé míň. Ale střídají se na směnách, občas některá změní zaměstnání. A přitom právě stálost pečující osoby je pro miminko od 6 měsíce hrozně důležitá. Potřebuje pevnou citovou vazbu. Takže ano děti ze špatných týrajících rodin do kojeňáku, ale rychlé soudní rozhodnutí co dál, to je podle mě hlavní!
Prosím uvedtě příklad, jak je možno s adopcemi manipulovat. Na mě to dělá dojem jen aby státu někdo nekonkuroval. A navíc většina maminek, s nechtěnými dětmi nechce, aby šly do ústavu, chtějí ihned adopci, proč jim nevyhovět? Mají k tomu svůj důvod.
Zdravím

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.