| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodiče jsou vždycky hrozní

 Příspěvky 110 z 58 [Dalších 48 >>]
Jíťa
  • 
16.7.2008 11:19:37
žádné dvě děti (snad kromě dvojčat) nemůžeš vychovávat stejně a i s tou podobnou výchovou je to dost sporné.

Je to dáno samotným faktem, že je mezi nimi určitý věkový rozdíl. To nejstarší, bude vždycky co se týče výchovy a celkové péče vlastně pokusným králíkem - odráží se v něm všechy tvé pochyby, nejistota a nezkušenost, kdežto ty další už se narodí zkušené matce, která si s mnoha věcmi dokáže snadno poradit a nad prkotinama velkoryse mávne rukou.
Navíc u dalších dětí nemusíš opakovat chyby, kterés udělala u toho prvního.
Teraza Horáková
15.7.2008 18:28:51
Marie, tohle právě řeším v úplně jiné debatě - tady http://www.rodina.cz/diskuse132.htm

se nám to zvrhlo.
Marie
  • 
15.7.2008 18:27:45
Mám dvě úplně povahově rozdílné děti. Jedna dcera je mírná a hodná, druhá je čertík. Obě vychováváme podobně, přesto ta mladší často vypadá "nevychovaně". Rady jsou fajn, ale přesto, až uvidíte"nevychované" dítě, zkuste popřemýšlet, že je to třeba jeho povahou, nikoliv výchovou. Mmch, na výchovu moc nevěřím, největší odbornice jsou matky dvou vzorných tichých holčiček:-))
4.7.2008 22:14:47
Naprosto souhlasím, nejde ani tak o tresty, ale o přirozené důsledky svého chování, mám to vyzkoušené, opravdu i dvouleté dítě, když se vysvětlí, podívej teď se to pití vylilo, tak se to musí utřít, tak to dítě to s pomocí zvládne a pro příště ví, že když se mu něco takového stane, tak si to také uklidí, protože to se přeci může stát každému, ale musí si to pak po sobě zase dát do pořádku. Ale trest je jen zlovůle nás dospělých, co mi si vymyslíme na to dítko, které nedělá přesně to, co my si představujeme. Oni to mají dost složité, protože např. jiná pravidla platí ve školce a jiná ve škole a jiná u maminky a jiná u tatínka a jak se v tom všem mají orientovat.
Když jsme byli my malí, tak se to jinak neřešilo než plácnutím nebo kázáním, ani jedno mi nepřijde dobré, zvláště ne v pubertě, kdy to dítě třeba chlapec je už o hlavu větší než vy a na kázání má opravdu úžsné obličeje nebo práskne dveřmi a už ho ani neuvidíte.
Měli bysme jim být od malička průvodcem a ne trýznitelem, vždyť to jsou naše zlatíčka. Samozřejmě je nejlepší, když máma i táta nastaví stejné mantinely a ty pak taky důsledně i oni dva dodržují. To je myslím nejúčinnější.
Markéta
  • 
2.7.2008 23:48:14
moc hezky jsi to popsala (s tim flusancem, tu hnusnou hru jsem uz zapomela). muj tata me nikdy neuhodil ani neplacl a jsem za to strasne rada. moje mama me obcas placla, ale zpetne mam pocit, ze to nebylo nutne. ona sama byla "bita jako zito" ... neco na tom flusanci bude.
ja svoje deti nechci placat a uz vubec ne bit. snad se mi to povede. dovedu si predstavit, jak bez velkeho premysleni roztrhavam klubko dvou peroucich se kluku dvema dobre mirenymi pohlavky, ale cilene ponizovat deti (bitim i slovne) je obzvlast nechutny, protoze se nesmi branit, oni nas, rodice, musi milovat. konci to jak rikas, odnese to nekdo jiny, nekdy jindy.
Luckaaa
2.7.2008 8:02:42
no těch hrubek a překlepů tak si toho prosím nevšímejte dík :-)
Luckaaa
2.7.2008 7:58:34
hm ono je těžké soudit,proto to také nedělám a tak to neberte.v podstatě si myslím, že důležité je aby si to dělalkaždý po svém.modelů výchovných přístupů je více nikdorecept na život neekzistuje a jak říká má kamarádka "dnes se to nějak moc řeší". myslí že stejně každý máme v sobě nějaké přirozené vedení jak s výchovou. možná je umne rozdíl v tom že já a moji bratři jsme byli vychováváni autoritativním otcem kde se nepoužívali jen facky,ale i urážky posmívání atd. sama si pamatuji na moment použití takového trestu. v té chvíli mi bylo jasné stop,ale podle mé zralosti mi třeba unikali souvislosti. zato se ve mě probouzel pocit použít to samé na někoho jiného, samozřejmě slabšího..jak oduševnělé,ale v tom věku. nicméně musímříct že vlastně imnohem starší jsem prožívala takov pocity třeba pokud jsem byla "setřená" nějakou spolužačkou chtěla jsem taé někoho "setřít" pamatujete si na ty pocity? upřímně? až opravdu skoro dospělý člověk se podle mne od tohoto předávání flusanců (flusněš na mně já zase dál..) osvobodí. zjistí že naopek tan flusající tím spíše popisuje sám sebe,ukazuje nám jaký je,než že by to ozačovalo mne jako jeho cíl. jenže tohle myslím dítě ještě dlouho nepochopí. agrese budí agresi a bohužel většinou na tom,nakoho si troufneme. kromě mladšího bráchy mám také staršího. a takových bomb od něho jsem užila mnoho. vůbec jsem nevěděla poroč. šel kolem a byla jsem po ruce. mladší ségra. dnes vím,že jen přehazoval takový flusanec. dnes byste to do něho neřekli,naopak. prostě tenkrát někdo ně něm použil svou moc a on zas na někoho jiného. a myslím,že je to tak i když to vy jako rodiče zrovna nevidíte. myslím,že každé vaše přes zadek někde putuje dál... my měli díky tomu dost pokažené dětství a vztah jsme s bráchy k sobě našli až v dospělosti. naštěstí
rodiče se rozvedli,a pamatuji si ja jsem byla za to ráda,že táta jde pryč. ale chyběl, to jsem zase poznala jako starší. nicméně jako už pubertální děti jsme od něho najednou pocítili celkem respekt. pravda jsme se s ním vídali sporadicky,ale najednou jsme byli partněři s kterými stojí za to si věci vysvětlovat, vyslechnout si druhou stranu (tady má reakce na předchozí příspěvek,myslím že s 3 až 4 letým dítětem se dá už obstojně mluvita moc dobře chápou, jasný že mnohem lépe pokud se k nim takto přistupuje již od mala).dnes když jsem u něho na návštěvě s vnoučaty tak zase slyším to posmívání že jsou ukňouranci....ale umím je bránit a dost máme kolem toho výměny názorů. no ale dovede respektovat můj postoj i když s ním nesouhlasí. jako by děti byli něco míń... škoda že jeho čistě mocenský přístup v našem dětsví nám bránil k sobě najít cestu dřív. je stím spojené i to,že jsem dlouho hledala cestu i ksobě, našla svou hodnotu ,zjistila jsem že nejsem blbá a já nevím jaká jen proto,že mi to někdo říká. proto se třeba dnes snažím dětem říkat co udělali dejme tomu špatně a proč, ale neoznačovat je že je zlý, zlobivý ... je to poměrně jednoduché. prostě vynecháte ze svého slovníku "ty jseš" a platí to i v kladném hodnocení. například ty jseš šikulka, dítěti řekne mnohem míň,než to je faj, žes mi ponohla uklidit, teď můžeme jít spolu dřív ven.... doufám, žeděi tak k sobě najdou cestu mnohem dřív než já,ale to je jen na nich . já jen doufám ,že jimk tomu dám podmínky.to také ukáže čas
berte to jako můj pohled na věc
Miriam
  • 
2.7.2008 4:03:02
Vychovavas si dieta zavisle na pochvalach a odmenach. Zaroven jej davas najavo, ze jej venujes svoju priazen iba v pripade, ze sa sprava dobre a za zle chovanie ju trestas. Cudujes sa, ze ti klame. Ty by si neklamala, keby si vedela, ze budes potrestana, zmazu sa ti dobre body a tvoja matka ti da jasne najavo, ze takto to nejde ? Napadlo ta niekedy, ze tvoja dcera ma uz zrejme vyslovene vypestovany pocit, ze ju mas rada iba v pripade, ze sa sprava presne podla tvojich standardov ?
1.7.2008 23:01:18
Já už na té SŠ (a ZŠ) věděla, že radši jsem chytla facku než sáhodlouhé kázání, výčitky apod...což se v některých rodinách praktikovalo. Tedy u nás těch facek moc nepadlo, a když už, zasloužila bych zpravidla ještě z druhé strany...ale vykřičeli jsme se a byl klid.
1.7.2008 15:36:00
Ano, u nás doma se taky praktikovalo "kázání" a byla bych mnohem radši držela výprask. Doteď si myslím, že vyčítání je v některých případech v podstatě psychické týrání a nepovažuju ho za lepší než fyzický (přiměřený) trest.
A když se mi dítě pokusí vběhnout pod auto, sáhnout na vařič... cokoli nebezpečného, osvědčilo se mi vždycky mnohem víc chytit, plácnout přes zadeček a pak teprv důrazně vysvětlit - NE, nesmíš, auto, pálí... Mám tři děti a u žádného jsem nemusela tyhle základní věci vysvětlovat pořád dokola a mezitím se třást, co se jim kde stane. Řekla bych, že jsem každého z nich za celý jeho život (nejstašímu je jedenáct) uhodila nejvýš tak desetkrát, ale klidně přiznám, že ani jednou jsem si to sebemrskačsky nevyčítala, protože to bylo funkční.
Jinak u synů se bezpečně osvědčuje zákaz počítače: ještě jednou tohle uděláš a den nesmíš na PC. Uděláš to přesto znovu? Nesmíš na PC dva dny. Na tři dny nedošlo nikdy. Nejdelší zákaz počítače byl 14 dní, ale ten byl "udělen" vcelku, za jasnou školní lajdárnu. Taky se už neopakovala.
 Příspěvky 110 z 58 [Dalších 48 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.