| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dvouletí do školky: Nejdou zájmy rodičů proti zájmům dětí?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 514 [Dalších 484 >>]
*Niki*
21.6.2010 9:35:11
Renato, jak to, že nemáš možnost? Existují snad i soukromé školky, ne? U nás nejdražší soukromá školka stojí 10 tisíc a nějak předpokládám, že za méně než dvojnásobek či trojnásobek této částky se nikdo do práce od malého dítěte nevrací.

Jinak to fakt existují školky, STÁTNÍ, kam berou dvouleté děti? Jako nemyslím 2 a třičtvrtě těsně před koncem RD, ale čerstvě dvouleté. U nás o ničem nevím.

Moje ani ne dvouletá holčička chodí do soukromé školičky při MC.

Jinak ať budou školky od 1 či 4 let, vždy budou matky, pro které je dítě na prvním místě a to, zda půjde či ne do školky, rozhodnou dle jeho, a ne svého zájmu. A vždy se najdou i takové, které nechají ve školce plačící dítě s tím že "ono přestane a zvykne si a děti přece potřebuje". Učitelky mých dětí měly vždy instrukce, že pokud by dítě plakalo, volat mi. Já ale znám svoje děti dobře a do školek je dávala ve správném věku - každé dítě jindy, bo je jiné. Prvorozeného bych ve 3 letecj nedala, bo na to prostě ještě neměl, měl přes 3,5 když nastoupil. Zato svou sebejistou nejmladší, na kolektiv zvyklou holčičku jsem poprvé dala ve 20 měsících- porpvé tedy z mého , ne jejího zájmu (bylo nutné celodenní hlídání a my nikoho nemáme), ale kdybych nevědala, že to dobře zvládne, neudělala bych to a nechala ji u sebe, byť by to bylo komplikované. Pak už to byla vždy ona, kdo nadšeně volá "do kolkyyyyyyy" a i na přímluvu tet ze školičky, že je tam opravdu spokojená (hodně dělala přítomnost její brášky), jsem ji přihlásila pravidelně 2x týdně.
Někdy je v zájmu dítěte, netrvat na dogmatech "do 3 let jen s matkou a nikdy jinak". U prvních 2 dětí bych s tím souhlasila, dnes mám dítě, kterému svědčí malý kolektiv i v necelých 2 letech - dvouleťáci jsou v oddělené skupince od 3-4 letých a pokud vím, je jich tam přihlášených asi 6 a nikdy nejsou všichni :-)
21.6.2010 9:29:17
Pro Hilly:
Jsem pracující matka,mám dvě dcery,7 a 3 roky.Když byly starší dceří 2 roky,nastoupila jsem do práce na celý úvazek,na směny,hlídali mi babičky(+dcera chodila od 3let do školky),pak jsem znovu nastoupila na MD s druhou dcerou,od jejích 2 let opět pracuji,tet na 3/4 úvazku,na směny.Opět hlídají babičky,starší dcera chodí do školy,končí první třídu,mladší dcera od září půjde do školky.Na dcerách rozhodně není vidět nějaká újma,kterou bych jim způsobila jako pracující matka.Do práce jsem nastoupila z finančních a existenčních důvodů.
Ještě jsem chtěla napsat kde pracuji.Pracuji jako zdravotní sestra v LDN.Chodím na 12ti hodinové směny.Pacienti kteří u nás leží,mají rodiny,které se třeba o ně nemohou postarat(chodí do práce,pacient je ve vážném stavu,potřebuje celodenní péči atd),nebo nechtějí(jednou za měsíc si přijedou pro důchod~q~).Nebo ten pacient prostě nikoho nemá.Ano,je pravda,že pacienti se přebalují pravidelně několikrát za den,ve stejnou dobu.Ale rozhodně není pravda,že když se pokálí,že v tom leží půl dne.Paciety přebalujeme během dne i noci dle potřeby.~;).Co se týká stravy,má každý pacient svou dietu,rozhodně všichni nemají kašovitou dietu(a nejlepší jsou příbuzní,kteří babičku,která nemá čím kousat,špatně polyká a zakašlává se u jídla ,nacpou třeba zelím,pacientka se pak celý večer dusí,nebo jí přinesou tvrdé bonbony~o~).Pacienti se pravidelně sprchují,nebo je myjeme na lůžku.Máme rehabilitační sestru,cvičí s pacienty.Je nás stále málo,nedostatek personálu je pořád.Někteří příbuzní klidní ,príjemní lidé.Někteří jsou protivní,nepříjemní a vyhledávají si příležitosti si stěžovat.A,např. na návštěvu přijdou dva chlapi a přijdou za námi at jim jdeme tatínka posadit na vozík,celou dobu na nás jen koukají.A v životě by si tatínka nevykoupali,natož aby mu třeba utřeli zadek~a~.Chtěla jsem se zeptat jestli jste si někdy takou 12ti hodinovou směnu zkusila?Nebo třeba takových 5 dvanáctek do týdne?
Petra a Davídek
  • 
21.6.2010 9:18:37
Ahojky,plně se ztotožňuji s Tvým názorem. Mému Davídkovi je 16 měsíců a pracuji od jeho 12 měsíců. Pracuji dva a půl dne v týdnu. Mám to štěstí, že máme babičky,které fungují,ale i tak bych chtěla zkusit dát Davídka príští léto do soukromé školky na jeden den v týdnu. Byl na mě hodně závislý, tak jsem byla ráda,že si zvykne na babičky, někdy je s tatínkem a klidně ho nechávám i u sousedky,která má dvouletou holčičku. Staly se z nás nejlepší kamarádky a její holčička půjde ve 2 letech do školky. Nevidím na tom nic špatného. Já sama chci začít s Davídkem chodit do heren a mateřských center, aby si zvykl na děti a budu ho pozorovat z povzdálí. Pak opatrně na jeden den do školky, aby si zvykl. Pak bych také chtěla druhé miminko. Zarazilo mě, že nemáš na výběr, pokud pracuješ na dohodu. Já mám tedy klasickou pracovní smlouvu,ale netušila jsem,že u dohody dostáváš pak automaticky 4letou variantu...přijde mi to nefér :-(
Renata
  • 
21.6.2010 9:07:04
Gratuluju, ze vy jste to zvladla. Nektere ale to muzou zkouset tak dlouho, az skonci s depresemi u psychiatra a dite v decaku, nebot matka tu MD nezvladla podle prirucek. Myslim, ze je mnohem lepsi udrzovat situaci ve vyvazene poloze a kdyz to matka psychicky nezvlada, nebat se rict si o pomoc treba "odsunutim" ditete na par hodin do jeslicek/chuve/babicce/manzelovi a nabytim sebeduvery praci. A nerikejte, ze takova nema mit deti. Rozmnozovaci pud je prilis silny.
Renata
  • 
21.6.2010 8:57:48
kde v EU maji ctyrletou rodicovskou? Rozsah moznosti pro ty, ktere chteji byt doma s ditetem je maximalni. Moznosti pro ty, ktere chteji i pracovat je mnohem horsi a citim to jako diskriminaci.
Renata
  • 
21.6.2010 8:53:52
lepsi maminka odpoledne a o vikendu nez maminka v blazinci
20.6.2010 23:04:46
mě ten článek potěšil, protože chci sobecky slyšet, že to,co dělám má smysl~:-D
jsem doma s třemi malými dětmi (5,3 a skoro 1 rok), někdy síla, no, co zrovna vám budu povídat. manžel vytížen na 150 procent v práci, babičky daleko, ale teď, když děti spí, si uvědomuji, jak moc jsem šťastná, že s nimi doma můžu válčit ~h~
leli
20.6.2010 21:30:00
Katko, nezlobte se, ale dost situaci dramatizujete. Já jsem si na mateřské doplnila magisterské vzdělání a po ní našla zajímavou práci. Všechny moje kamarádky v okolí také po mateřské pracují, nevím v jakém sociálním prostředí se pohybujete. Narozdíl od větších měst (hlavně Prahy) existuje u nás minimální, až mizivá šance na zkrácený úvazek, takže mamin toužících dát svoje dvouleté dítě na 9 hodin do školky je minimum. Možnost volby je úžasná věc, všem ji přeji, na druhou stranu je třeba posuzovat situaci v celkovém kontextu. Proto není možné odsoudit ani jeden z modelů.

kocmyška. dvě dcery
  • 
20.6.2010 21:13:35
Je to dobrá myšlenka, ať si každá maminka vybere, kdy dá své dítě do školky. Každé dítě je samostatné v jiném věku. Má starší dcera chtěla být s dětmi již ve 2,5letech a nástup do školky byl bez jediné slzičky (slzy padly u mne,když jsem jí nechala 1.den ve školce).Protože je mnoho dětí, je docela problém dostat do školky i tříleté dítě natož narozené na jaře. V jakém období se asi rodí nejvíc dětí? Školní rok je od září, takže si počkejte do září a pak snad bude moci nastoupit. co na tom,že se vracíte do zaměstnání. Tak takové je bohužel realita.
renny2
20.6.2010 21:06:23
Přesně tak, a třeba ani ne denně, obden či dvakrát týdně. Katce děti občas někdo nepohlídá? Asi ne, přece si je nepořídila proto, aby je někam nebo někomu dávala... Ostatní jsou krkavčí rodiče a děti by si neměli "pořizovat".
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 514 [Dalších 484 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.