| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dvouletí do školky: Nejdou zájmy rodičů proti zájmům dětí?

 Celkem 480 názorů.
 Pollyenka 


.... 

(16.6.2010 8:39:41)
Tak zase jeden článek, který snižuje sebevědomí maminkám, které pracují.
 x x 


Re: .... 

(16.6.2010 9:47:43)
Spíš mám pocit, že tady se bere pořád jen ohled na maminky, ale nikdo nemyslí na děti.
 Renata 
  • 

Re: .... 

(21.6.2010 8:53:52)
lepsi maminka odpoledne a o vikendu nez maminka v blazinci
 Dagmar Bartůšková 


Re: ....??? 

(16.6.2010 10:20:29)
Myslím, že každé dítě je jiné a pro každé je jiný věk vhodný k odloučení od maminky...generalizovaní je blbá metoda..
 Rosie 


Re: ....??? 

(16.6.2010 12:19:24)
Přesně tak... některé děti mají problém se školkou ještě v 4-5 letech, zatímco jiní tříleťáci do kolektivu vplují naprosto přirozeně.

Rozhodně není dobré, aby dvouleté dítě bylo ve školce od 7:00 do 17:00, ale třeba na pár hodin týdně - proč ne? Když to snáší dobře... tak ať si jde pohrát mezi ostatní.
 Osamělá 


Re: .... 

(16.6.2010 10:51:32)
mě spíše vadí, že zase EU to má takhle, tak se hned musíme opičit. Většina EU má moře, tak honem prokopeme kanál, ať nejsme vyjímka ~a~
 Pole levandulové 


Re: .... 

(17.6.2010 16:31:36)
Ale ja to chapu jen jako moznost, preci to nebude povinne? Proste kdo bude chtit dat dite do MS ve dvou letech, bude moci, kdo nebude chtit, muze mit dite doma klidne az do skolniho veku. Kde je problem?
 bleděmodrý vamp 


Re: .... 

(19.6.2010 11:01:40)
Západní Evropa je přátelštější k dětem, třeba ve Španělsku jsou z dětí úplně unešení, a ve školkách je to jako doma, v tom bychom se mohli také opičit.
 Renata 
  • 

Re: .... 

(21.6.2010 8:57:48)
kde v EU maji ctyrletou rodicovskou? Rozsah moznosti pro ty, ktere chteji byt doma s ditetem je maximalni. Moznosti pro ty, ktere chteji i pracovat je mnohem horsi a citim to jako diskriminaci.
 *Niki* 


Re: .... 

(21.6.2010 9:35:11)
Renato, jak to, že nemáš možnost? Existují snad i soukromé školky, ne? U nás nejdražší soukromá školka stojí 10 tisíc a nějak předpokládám, že za méně než dvojnásobek či trojnásobek této částky se nikdo do práce od malého dítěte nevrací.

Jinak to fakt existují školky, STÁTNÍ, kam berou dvouleté děti? Jako nemyslím 2 a třičtvrtě těsně před koncem RD, ale čerstvě dvouleté. U nás o ničem nevím.

Moje ani ne dvouletá holčička chodí do soukromé školičky při MC.

Jinak ať budou školky od 1 či 4 let, vždy budou matky, pro které je dítě na prvním místě a to, zda půjde či ne do školky, rozhodnou dle jeho, a ne svého zájmu. A vždy se najdou i takové, které nechají ve školce plačící dítě s tím že "ono přestane a zvykne si a děti přece potřebuje". Učitelky mých dětí měly vždy instrukce, že pokud by dítě plakalo, volat mi. Já ale znám svoje děti dobře a do školek je dávala ve správném věku - každé dítě jindy, bo je jiné. Prvorozeného bych ve 3 letecj nedala, bo na to prostě ještě neměl, měl přes 3,5 když nastoupil. Zato svou sebejistou nejmladší, na kolektiv zvyklou holčičku jsem poprvé dala ve 20 měsících- porpvé tedy z mého , ne jejího zájmu (bylo nutné celodenní hlídání a my nikoho nemáme), ale kdybych nevědala, že to dobře zvládne, neudělala bych to a nechala ji u sebe, byť by to bylo komplikované. Pak už to byla vždy ona, kdo nadšeně volá "do kolkyyyyyyy" a i na přímluvu tet ze školičky, že je tam opravdu spokojená (hodně dělala přítomnost její brášky), jsem ji přihlásila pravidelně 2x týdně.
Někdy je v zájmu dítěte, netrvat na dogmatech "do 3 let jen s matkou a nikdy jinak". U prvních 2 dětí bych s tím souhlasila, dnes mám dítě, kterému svědčí malý kolektiv i v necelých 2 letech - dvouleťáci jsou v oddělené skupince od 3-4 letých a pokud vím, je jich tam přihlášených asi 6 a nikdy nejsou všichni :-)
 Stáňa a dva kluci 


Re: .... 

(21.6.2010 10:19:29)
Mono, u nás, mmch asi 25km od Liberce, máme dvě školky a ta jedna ještě v minulých letech brala i děti klidně dvouleté, protože měla málo dětí. Tento rok odešlo do školy sedm dětí a naplnily to děti tří a víceleté. Hlásily se i dvě dvouleté, ale nezbylo pro ně místo, naštěstí asi spíš pro ně než pro maminky~;).
Ne, znám z vyprávění několik málo dvouleťáků, co to zvládli, takže já tu hranici tří let nesdílím, a to ani směrem výše. Jsou děti, co opravdu dozrají v těch čtyřech....
 *Niki* 


Re: .... 

(21.6.2010 10:33:55)
Stáňo, to mi říkala i kamarádka studující pedagogiku, sama matka 3 dětí, ře spousta dětí dozraje už před 3 narozeninama, ale většina až kolem 4 let, na pravidelnou školkovou docházku. Můj starší syn k celodenní docházce dozrál v 5 letech, do té doby chodil jen na 4 hodiny denně:-)
Mladší mohl klidně se spaním od 3 let, ten spíš jančí, že jeho miniškolka není každý den jako bráchova:-)
Ale ta školička je opravdu mimořádná ohledně přístupu k dětem i rodičům, ani není překvapivě drahá, dvouletá batolata se tam nepotulují mezi pětileťáky, ale mají svou malou skupinku a jednu tetu jen pro sebe a ostatní dle potřeby k dispozici. Když někdo pláče, klidně ho půldne nosí a mazlí- byla jsem sama svědkem, jedna maminka tam vyloženě odkládala svou dvouletou dceru, která nebyla zralá ani omylem, a neskutečně nešťastně naříkala, a jí to bylo fuk, prostě odešla, holčička ještě asi 2 hodiny brečela, tety bohužel pro holčičku měly instrukce NEVOLAT a nechat vybrečet, aby rezignovala a zvykla si. Já dala instrukce opačné, volat okamžitě.
Výsledkem je, že moje dcera to zvládá výborně, ta holčička už tam nechodí, nevím co se stalo, ale nezvládla to.
Vycházet se má prostě z potřeb dětí. Vím ale, že někdy to nejde a matky do práce musí, babičky nemaje.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: .... 

(21.6.2010 16:57:46)
Já jdu do práce na částečný úvazek a musím platit paní na hlídání. Čistého mi zbydou (po zaplacení hlídání) asi dva tisíce. Takže pro momentální výdělek to není. Pracuji proto, že polovičních úvazků v mém oboru je jako šafránu a podaří se mi tak udržet se v oboru do budoucna. Navíc jim nevadí, že mám malé děti, rozuměj, že budu občas doma na paragraf. No tak neber to, byť momentální čistý výnos je minimální. JDe o investici do budoucna.
 Bumbi&05,08,10 


Re: záleží hrozně moc na dítěti 

(16.6.2010 13:58:02)
synek byl hlídaný od 5 měsíců, dcerka od 10. Oba to zvládali velmi dobře, v roce i na celý den naprosto bez problémů. Ve 2 letech byli (jsou -dceři teď dva budou) zralí na školku oba dva, minimálně na dopolední variantu. Oba dva v tomto věku zvládli mluvení - dorozuměli se ve větách, jsou bez plínek, sami si záchod hlídají (oba ale mají/měli ještě plínu na spaní, protože bez plíny spí např. malá jen hodinu, s plínou 3 hodiny... ehm, dávám přednost jejímu odpolednímu spaní s plínou :-), dovedou si hrát s jinými dětmi.
Nevidím naprosto nic špatného na tom, aby navštěvovali ve dvou letech školku, myslím, že jim oběma by to udělalo dokonce moc dobře. Nejspíš by asi bylo lepší jen dopolední školkování, na spaní ještě domů, ale věřím, že by to zvládli v pohodě i se spaním ve školce (ani jeden neměl problém usnout jinde, než doma, často bývali přes den mimo domov, u babičky, u hlídací slečny apod.).
Ano, jsou děti, které na školku ve dvou letech zralé nejsou. A jsou děti, které zralé jsou a toto předškolní vzdělávání by jim jenom prospělo, kdyby byla ta možnost.
 Jindřich 
  • 

Re: záleží hrozně moc na dítěti 

(17.6.2010 0:08:01)
Právě proto by to nějaká EU neměla generalizovat. Všem jenom lezem do p*dele.
 jirka 
  • 

Re: záleží hrozně moc na dítěti 

(20.6.2010 16:04:14)
zvládli dobře....to jakože neřvali? :))
 hbf 


Re: .... 

(16.6.2010 14:21:10)
Kdo si nechá snížit sebevědomí článkem v novinách, tak ho asi ani před tím neměl nijak horentně vysoké.
 Škrpál 


Re: .... 

(17.6.2010 21:41:37)
Sama možná své dítě do jeslí nedám, ale vnímám rozhodně pozitivně, že bude existovat taková možnost. Netroufla bych si odsoudit nikoho za to, že bude např. u dvouletého dítěte jesle zkoušet. U mladších dětí si ale jistá nejsem, myslím že v takových případech jde vazbu mezi dítětem a matkou hodně zkazit a malokterá matka je sama schopná to posoudit. Taky se mi líbí, že obnovení jesliček s sebou přinese plno nových pracovních míst.
 Venkovanka 


Re: a nebo článek, který zvedá sebevědomí maminkám, které se o své děti starají :-) 

(20.6.2010 23:04:46)
mě ten článek potěšil, protože chci sobecky slyšet, že to,co dělám má smysl~:-D
jsem doma s třemi malými dětmi (5,3 a skoro 1 rok), někdy síla, no, co zrovna vám budu povídat. manžel vytížen na 150 procent v práci, babičky daleko, ale teď, když děti spí, si uvědomuji, jak moc jsem šťastná, že s nimi doma můžu válčit ~h~
 kreditka 


Dvouleté ve školce 

(16.6.2010 8:40:05)
Koneckonců proč ne, na pár hodin denně či týdně nevidím problém. Spíš vidím problém v tom že tyto děti budou do školky docházet každý den od otvíračky do zavíračky ~a~ Taky nemám dost dobrý pocit z toho že to opět pochází z dílny EU ~a~
 Jana + 3 rošťáci 


Re: Dvouleté ve školce 

(16.6.2010 9:45:27)
Můj syn začal chodit do školky ve 2,5 letech, přestože jsem byla a jsem stále doma. Nejdříve chodil na 5 dní v měsíci, ro bylo náročné, ale byl šikovný. Ve třech letech začal chodit každý den an dopoledne a to už bylo mnohem lepší. Nyní má 4 roky a 3 měsíce - ve školce je moc rád, naučil se spoustu věcí... Hlavně se naučil vše baštit, ovšem pouze ve školce, doma je to boj. Taky se sám obléká i svléká, kreslí zpívá písničky, přednáší básničky... prostě je to moc šikovný kluk.
Do školky šel tak brzo proto, že se pořád všude hlásá,jak nejsou místa, takže sjem ho přihlásila dříve, aby měl za rok větší šance. Ale byla jsem ráda, že ho vzali a že je tam spokojený.
Ono opravdu záleží na každém dítku, já měla štěstí, že syna vzali poměrně brzo a že to zvládal dobře. Jiné dítě může mít problém i v 5 letech se snášením jiného režimu....
 vlasta a ninka 


Re: Dvouleté ve školce 

(21.6.2010 22:25:50)
Rozmýšľam, že umiestnim našu Ninku do detských jasličiek, pretože mám pocit, že jej veľmi chýbajú deti (vidím to, keď podnikamé akcie s inými deťmi, týždenne fitball, plávanie výlety s priateĺkou a jej dcérou, ihriská)okrem toho sa hráme aj doma veľa čítame, viem spievať nekonečné množstvo detských aľudových pesničiek a vychovávame ju dvojjazyčne ja nemecky a náš ocko slovensky- nina bude mať v septembri 2 roky, veľmi čisto a veľa rozpráva. Umiestnenie sme dostali, lebo som si dala žiadosť už v januári. Ja osobne som ako dieťa išla až do predškolského ročníka škôlky v 5-tich rokoch a mám na to nepríjemné spomienky, bola som nafixovaná na starenku a vadilo mi "že mi niekto organizuje život".
Okrem toho Ninku dám sem tam max.2x mesačne na opateru priateľkám (2-3), ktoré pozná a nemá s tým problém.Opatria ju, keď mám napr.angličtinu alebo idem k lekárovi.
A teraz tá otázka dať alebo nedať ju v septembri do jaslí.?
Napíšte váš názor a skúsenosti
Ďakujem Vlasta
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Dvouleté ve školce 

(16.6.2010 18:39:55)
Proboha, to EU někomu nakazuje dát dítě do školky, pokud vím jde o MOŽNOST.~a~

Článek mi přijde trochu jednostranný. Záleží na tom, jak si to rodina zařídí. Dneska už snad každý ví, že do 3 let je dítěti líp doma s blízkou osobou než v kolektivu. Jenže "škody" napacháné tím, že je dítě v jeslích či ve školce bych nepřeceňovala. Myslím, že zminňované ženy s psychickými potížemi měly ve vztahu s matkou i jiné problémy než jesle.

A to, že je máma s dítětem doma z ní ještě nedělá dobrou mámu.

Já jsem byla doma 3 roky, syn rozhodně nebyl ve školce od otevřeníni do zavíračky a často chodil " PO O", ale proč paušálně odsuzovat ty, kdo jdou do práce dřív?
 kreditka 


Re: Dvouleté ve školce 

(16.6.2010 20:09:03)
Já nikoho neodsuzuju
 jana38 


Ano 

(16.6.2010 8:45:19)
Jako jedna z těch v článku popisovaných žen, traumatizovaných časným nástupem do jeslí v půl roce a z toho vyplývajícími obtížemi v dospělosti, jsem ráda, že svým třem dětem můžu dnes dopřát svoji stálou přítomnost během prvních tří let jejich věku.~R^

 jana38 


Re: Ano 

(16.6.2010 8:46:28)
Mmch jesle, na rozdíl od školky, jsou jednoznačně zařízení pro rodiče, ne pro děti.
 Pollyenka 


Re: Ano 

(16.6.2010 8:48:11)
To je pravda, protože když nejsou peníze, tak to dítě někdo musí živit, tudíž, rodiče chodí do jeslí, do školky a rodiče do práce. Ze svého okolí zjišťuji, kolik maminek, pokud má možnost, chodí do práce již třeba od půl roka, od roka. Prostě jíst se musí.
 Jas-mine 


Re: Ano 

(16.6.2010 8:52:04)
Přesně tak. Ono se to lehko odsoudí, pokud manžel nosí domu třeba přes dvacítku. Pokud dělá ale někde v továrně a má nějakých mizerných deset tisíc, tak se pak mají chodit pást??
 Ráchel, 3 děti 


Re: Ano 

(16.6.2010 17:15:05)
Podívej se, já vím, že moje matka neměla jinou volbu, než mě do těch jeslí šoupnout, a nezlobím se na ni. Ale stejně jako Kočajda také vnímám, že mě to poškodilo a že jsem se v dospělostu musela (musím) vyrovnávat s následky. Jsem ráda, že mám volbu. Vidím ale kolem sebe matky, které také mají volbu, hlady fakt neumírají, ale holt je jsou jim některé hodnoty přednější. Často se ženou do práce i proto, že si neumí představit MD, na které se "neblbne", která se dá využít smysluplně.
 Renata 
  • 

Re: Ano 

(21.6.2010 9:07:04)
Gratuluju, ze vy jste to zvladla. Nektere ale to muzou zkouset tak dlouho, az skonci s depresemi u psychiatra a dite v decaku, nebot matka tu MD nezvladla podle prirucek. Myslim, ze je mnohem lepsi udrzovat situaci ve vyvazene poloze a kdyz to matka psychicky nezvlada, nebat se rict si o pomoc treba "odsunutim" ditete na par hodin do jeslicek/chuve/babicce/manzelovi a nabytim sebeduvery praci. A nerikejte, ze takova nema mit deti. Rozmnozovaci pud je prilis silny.
 x x 


Re: Ano 

(16.6.2010 9:49:44)
To je pravda, ale v jedné z minulých diskusí vyplynulo to, že rodiče by si představovali aby i školka byla zařízení pro rodiče, a to jednoznačnou šikanou matek na mateřské, které si dovolily dát své čtyřleté dítě do školky, přestože doma mají mimino. ~o~
 KMih 


Re: Ano 

(18.6.2010 21:22:52)
Omlouvám se, ale i já patřím do skupiny maminek, které by rády své 3,5 leté dítko umístily do školky i přesto, že mám doma mimino. Jde o to, že starší klučina kolektiv dětí vyhledává již cca od 1,5 - např. v dětském koutku za mnou přišel vždy jen s novou hračkou třeba až po hodině pobytu. A na rodičáku jsem přeci s tím druhým děckem a tomu se mám věnovat alespoň chvíli (dopoledne) na 100 %. Proč je to tak moc k nepochopení a hodné zatracení?
Mě se třeba víc nelíbí, že do školky jsou přijaty děti maminek na 4leté rodičovské, které třeba ani nepracují, ale dítko je pěkně na dopolko odloženo a je o něj postaráno.
Kdyby náš mladej, nebyl tak žízniv po dětech a visel mi na noze (při zápisu takto visel chlapeček určitě min. o rok starší), tak jej také nikam necpu. Bohužel má smůlu, má brášku a tak musí být s maminkou doma.
 DENISA 


Re: Ano 

(16.6.2010 8:54:54)
Kocajdo a to odhalili odbornici, ze tve problemy v dospelosti prameni prave z tohoto obdobi? Pripada mi to strasne zjednodusene, jako tento clanek vsechno svadet na jesle. Jindy jsou zase clanky, ze se vse svadi na tezky porod nebo na odlouceni ditete od matky po porodu atd. Kdyby to bylo tak jednoduche........ . Ja mela hladky porod, neodloucena, do jesli ani do skolky jsem nikdy nechodila, takze moje psychicke problemy v dospelosti vznikly kde?
 Horama 


Re: Ano 

(16.6.2010 10:08:35)
Souhlas. V naší rodině historicky nikdo jeslemi neprošel (žádná generace) a potíže s intimitou ze strany matky u nás byly taky. Silnější psychické potíže ale na sobě v dospělosti nepociťuju - ač psycholog by mohl být jiného názoru. ~t~ Nemyslím, že by umožnění pobytu dvouletých ve školkách bylo totéž jako povinný pobyt tamtéž. Každá rodina musí sama posoudit, jestli má na to, aby mamka zůstala s dětmi doma (a do kdy) nebo jestli potřebuje druhý příjem. Většina matek (až na zářné výjimky) nechce svoje děti nijak poškodit a nevidím důvod snažit se je přesvědčit, že existuje jediná správná a průchozí cesta výchovy, kterou když opustí, tak způsobí na dítěti nenapravitelné psychické škody.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Ano 

(16.6.2010 17:16:18)
potíže s intimitou pochopitelně mohou vzniknout i jinak než díky jeslím
 Mortadela 


Re: Ano 

(16.6.2010 11:09:57)
Deniso, třeba to má Kočajda jako já. Moje psychické potíže vznikly úplně jednoznačně nástupem do jeslí ve dvou letech, prostě jsem to neunesla. O rok později školka už byla v pohodě, ale jesle jsem odstonala velmi bouřlivě a potíže přetrvaly. ~:(
 maja 
  • 

Re: Ano 

(16.6.2010 13:57:19)
moje sestra také chodila do jeslí od 2 let, začala strašlivě stonat, takže spíš nechodila než chodila takže nezbylo nic jiného než že si máma našla domácí práci a byla doma. Dodneška si ségra pamatuje svoje myšlenky , co cítila, jaké to tam bylo, co se jí honilo hlavou...to samé když cca ve 2 letech skončila v nemocnici, dodneška popíše spoustu zážitků a pocitů. Jednoznačně jí to také poznamenalo na celý život.
 Jas-mine 


Moc nesouhlasím.. 

(16.6.2010 8:45:30)
Chodila jsem do jeslí a od školky od ranýho věku a nemám pocit, že by to nějak poznamenalo můj vztah s mamkou. Máme spolu skvělý vztah. Člověk si na to zvyknul, byl v kolektivu dětí dopoledne a odpoledne zase doma s maminkou.
A určitě to dřív nedělaly matky z pohodlnosti, ale proto, že vydělávat potřebovaly. Ono dneska to už k tomu taky spěje. Spousta rodin na životním minimu a vyžít mají jak? Dítě jim nemá kdo pohlídat, kyž babičky ještě pracují, tak jsou ženy odsouzeny být doma, a práce z domu není tolik a ani ne kolikrát podle jejich představ.
Myslím si, že by měla být možnost volby- aby se samy matkly rozhodly, jestli svoje dítko dají dřív do školky a půjdou do práce a nebo jestli budou doma třeba čtyři roky. Co ale nejvíc nesnáším je to "fňukání", že je někdo třeba osm let na mateřský a pak si stěžuje, že má jít do práce a tak, no. Prostě každá by měla mít právo se rozhodnout...~;((
 Del 


Re: Moc nesouhlasím.. 

(16.6.2010 9:17:13)
taky jsem chodila do jeslí a maminku mám ráda, mám k ní hezký vztah.
Nejsou jesle jako jesle. Ty socialistické byly strašné,žádná péče,ne moc dobrý přístup k dětem. Ale doba jde dál,kdo říká,že předškolní zařízení pro 2leté děti bude vypadt stejně jako vypadaly jesle před 30 lety!!! Navíc tady mluvíme o zařízení pro děti od 2 let ne jako tomu bylo dřív pro děti od půl roku.

Já jsem pro ať mají maminky na výběr - jestli budou chtít dát dvouleté dítě do nějakého typu předškolního zařízení tak by na to měly mít právo a mají svobodnou volbu to tak udělat. Já jsem tu možnost neměla,soukromá školka tu nebyla,jesle byly plné,mé dceři by to pomohlo,doma se semnou nudila, dětský kolektiv pro ni byl víc než mámina něha a pohlazení. Moje dcera je teď ve školce šťastná a byla by tam šťastná i ve 2 letech - třeba jen na ty 4 hodiny.

Nemám ráda radilální názory a článek je jedním z nich. Není dítě jako dítě, pro každé není vhodné pro předškolní zařízení,ale je to čistě na mamince jak se rozhodne. A neměla by mít pocit z článku,že svému dítěti něco upírá.

 Jas-mine 


Re: Moc nesouhlasím.. 

(16.6.2010 9:25:15)
Přesně tak. Navíc právě po vyzvednutí bylo nej to pomazlení doma u maminky, na klíně... Upřímně, občas si k ní vlezu i dneska :-))
A to jsem ještě chodila do těch socialistických jeslí... Takže asi je v článku něco špatně :-D
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Moc nesouhlasím.. 

(16.6.2010 18:43:18)
přesně tak
 DENISA 


Jezismarja 

(16.6.2010 8:50:32)
Ja jsem sice proti odkladani nekolikamesicnich deti do jesli, ale dvoulete dite je neco jineho. Napsat takovy emotivni clanek o stradajicich dvouletacich, co jdou na par hodin do skolky a jeste uvadet priklady z Holocaustu, to mi pripada uz fakt za vlasy pritazene. Je to jen na rodicich a ucitelkach, aby vyhodnotili jak se takove dite ve skolce citi a jak rychle se adaptuje. Nekdy to opravdu nejde, tak je potreba to resit. Na druhou stranu, kde je psano, ze dite pobyvajici cely den doma s matkou ma kvalitnejsi zivot? Co kdyz matka na nej cely den kasle, protoze neni schopna ani zadnou napln dne vymyslet a dite sedi cely den u TV? To je lepsi?
 Del 


Re: Jezismarja 

(16.6.2010 9:18:34)
~R^ souhlas
 BáraB 


Re: Jezismarja 

(16.6.2010 16:03:28)
Taky si myslím, že autorka článku přehání. Obě mé děti chodily do jeslí- syn od 15měs., dcera tam ještě chodí od 2let, velmi se jim tam vždy líbilo (až na první týdny u syna). Mnohem raději je svěřím jeslím, kde jsou opravdu super tety, hezké hračky, výborné jídlo atd. než nějakému obtížně uhlídatelnému hlídání (babička důchodového věku co celý den sleduje televizi a o dítě se moc nezajímá, kamarádka s více dětmi co nestíhá, studentka o které nic nevím apod.)
 ViktorieC 


Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 8:51:15)
Mám dvouletou dceru a od jejího narození z domova pracuji. Zhruba před půl rokem jsem ji začala dávat do miniškolky/jeslí. Výsledkem je spokojená malá holčička, která se těší mezi ostatní děti a užívá si jejich společnost. Já mám pár hodin pro sebe. Takže jsem klidnější, spokojenější a vyrovnanější. Narozdíl od matek, které mají své děti u sebe pořád a pěkně jim z toho hrabe. Starat se celodenně o malé dítě je totiž extrémné náročné, a pokud si matka alespoň chvilku neodpočine, je vyčerpaná, protivná a svůj vztek přenáší na dítě.

Jenže když jsem si přečetla tenhle text, mám pocit, jakokdybych svoji dcerku týrala a způsobovala ji doživotní trauma. Docela by mě zajímalo, jestli paní psychožka viděla dnešní jesle a děti v nich. "Překvapivě" tam mrňata nevolají maminku, ale vymýšlí lumpárny a spokojeně si hrají... netvrdím, že je to volba pro každou matku a pro každé dítě, ale měla by tu existovat možnost.

To, jestli se matka o děti stará a má je ráda přece vůbec nesouvisí s tím, jestli je dává na pár hodin do jeslí, školky nebo třeba k babičce! To, že malé děti tráví veškerý čas s matkami je civilizační novinka, která existuje jen pár desítek let. Pokud by se moje babička nebo prababička rozhodly, že zůstanou tři a více let doma, rodina by umřela hlady. Pracovaly obě dvě a děti s sebou braly na pole nebo je hlídal někdo z příbuzných. Kupodivu to předcházející generace přežily bez zásadní újmy na tělesném i duševním zdraví.
 Hilly. 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 9:28:55)
Tak pár hodin denně neublíží, jak jsem psala níž. No a naše babičky sice pracovaly, děti jim byly hlídány...ale hlídaly je rodinní příslušníci a to je úplně o něčem jiném. Klasické socialistické jesle z dob minulých jsou pro takto malé děti nepřirozené...zvláště pokud tam jsou odloženy od otevření, do zavíračky.Minimálně do dvou let si stejně děti v kolektivu moc hrát neumí a nespolupracují(někteří psychologové tvrdí, že až do tří let), takže tu přínosnost pro nějakou socializaci a moc nevidím.
 maja 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 10:14:05)
já si teda taky moc neumím představit jak si dvouleté děti společně cíleně hrají. Vedle sebe to jo.... jsou tam prostě na hlídání.
Své dítě si v jeslích představit neumím.... a technicky by se tam asi těžko domlouvalo, když hovoří svojí řečí, které nerozumí ani táta:), to bych malému nemohla udělat, nechat ho samotného v cizím prostředí, kde se ani nedomluví a hlavně mě by to vadilo odkládat dítě do jeslí, dítě mám proto abych si ho užila. Ale je mi úplně jedno jestli tam odkládá dítě někdo jiný, ale pokud mi to stát nařídí, tak to by mi jedno nebylo. Prostě bych musela být žena v domácnosti, alespoň do 3 let , lépe do 4. Doufám, že bychom neumřeli hlady.
 cyann 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 10:23:37)
Ale vždyť stát nikomu nic nenařizuje. jestli se bere jako nařizování třeba to, že se zkrátí rodičovský příspěvek, tak nevim nevim. To by se teď mohlo spousta maminek bouřit, že se jim "nařizuje" být 3-4 roky doma, protože nejsou jesle ani školky.
Není prostě pravda, že by bylo o xy procent pro děti lepší být za jakýchkoli podmínek do 3-4 let doma s mámou. Některým pobyt v kolektivu prospívá, některé jím jen prostě nijak netrpí. Některým prospěje víc než máma psychicky frustrovaná z pobytu doma, nebo máma zoufalá z nedostatku financí. A pro některé psychicky vhodný není. Pro další zase třeba vhodný je, ale maminka si to chce užít a hlavně si to může dovolit (za své, nikoliv za státní). Je třeba otevřít dostupné možnosti pro všechny a nechat rodiče rozhodnout podle toho, jak znají své děti a svou situaci, ne podle nějakých emotivních a manipulativních výlevů pseudoodborníků.
 ViktorieC 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 11:32:50)
Naprostý souhlas! Celé to má být o možnosti si vybrat. Nikdo nikoho nenutí, aby děti dával do jeslí. Na druhé straně by měly jesle existovat pro ty, kteří je chtějí využívat. Neexistuje jeden ideální model mateřství a nedá se říct, co je lepší nebo horší. Hlavní je, aby matka i děti byly spojené :-)
 Hilly. 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 17:39:07)
Jo, ale mělo by být z čeho vybírat. Přijde mi, že výběr je akorát v Praze..u nás budu ráda, pokud mi dítě alespoň "někde" vezmou...jestli tam ale budou úči na dítě řvát a nebudou s nimi nic podnikat a bude tam chodit nerado, tak ho klidně zase ze školky odvolám...ale to už mu bude přes tři roky.
 Panímáma 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 11:31:06)
Pokud jste finančně zajištěná a pracujete jen proto, že Vás práce baví a dceru odkládáte jen proto, abyste měla na sebe čas, pak to s trochou nadsázky zrůdné je.
Pokud jste samoživitelka, nebo máte finanční problémy a dcerku MUSÍTE odložit, pak to samozřejmě zrůdné není, je to existenční nutnost.
Zrůdné je stavět do popředí svoje zájmy nad zájem dítěte. S dcerkou v jeslích nejste a to že je spokojená, může být jen sebeklam. Omlouvám se za upřímnost.
 ViktorieC 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 11:41:07)
Nemusím pracovat kvůli tomu, abych neumřela hlady. Na druhé straně díky tomu, že pracuju, neřeším, jestli malé koupím kvalitní boty, když jsou drahé. Prostě je koupím. Hlavně jsem spokojená a to myslím, že je hlavní. Dítě nepotřebuje mít matku 24 hodin denně za zadkem, chce spokojenou mámu, která ho má ráda.

Ano, můžu tři roky "nic nedělat" a pk se divit, že mě nikdo v práci nechce. Můžu se "věnovat" dítěti a poslouchat "zásadní" problémy jiných matek na pískovišti. Výslekdem ale bude, že budu protivná, frustrovaná a vzteklá, což nakonec odnese zase jen dítě.
 jana (4+2) 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 11:44:40)
Tak teda pokud v situaci kdy jste frustrovaná jste vzteklá a odnese to vaše dítě, tak to je mi ho líto!! Sorry za upřímnost, ale tohle byla dost divná formulace věty.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 17:17:53)
no ano, hlavně, že jste spokojená... ježkovy voči, to je argument...
 Pekáčci 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 22:57:07)
Nemyslím, že každá máma, která je doma s dítětem musí být vystresovaná z toho, že ho má "pořád za zadkem" a z faktu, že nemá na "kvalitní botku". Někoho třeba jen těší, že se může o své dítě starat a pochopí, že se dá vyjít i s "málem".
Myslím, že článek mluví o nějakém stavu optima, nevidím, že by kohokoli obviňoval, spíš mi to v některých reakcích připadá jak v tom úsloví o potrefené huse.
 Eva(2,5 a 5) 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(19.6.2010 22:33:23)
Myslím, že by se měl někdo zamyslet, že jsou profese, které se z domu dělat ani nedají, a myslím, že když někdo nepracuje, tak nemusí být zrovna vystresovaný tím, že nic nedělá. Já jsem doma šest let, sice pracuji, ale spíš po večerech. Přes den jsem na tom pro někoho trapném pískovišti, a brebentím tam s těmi matkami, nejen o dětech, a přijde mi to super. Neříkám, že jsou dny kdy bych radši byla v práci, ale kdybych v té práci být musela třeba od šesti týdnu jak v USA, tak to bych určitě nechtěla. Pak se nedivím, že je tam taková kriminalita, že střílí všude možně ve školách, postřílí celou rodinu apod.
Je taky pravda, že každé dítě je jiné. Malý šel do školky v 3,5 a chodil rád, ale byl takové "nedolíhlé kuřátko", když začínal chodit, a tou školkou dozrál. Malá už od roku stojí u dveří a chce taky do školky, teď má 2,5 moc se těší až začne na podzim chodit.Ta by zvládla jít i od dvou. Ba naopak si nedovedu představit, že bych s ní měla být do čtyř doma, to by byl luxus spíš pro mě, protože bych jí dělala animačního pracovníka. Myslím,že 3roky do školky jsou akorát, i když některé děti by to zvládli i ve dvou, ale ne všechny. Když někdo dává na pár hodin týdně i dřív, klidně, ale ať neodsuzuje ty co jsou 24hod s matkou. Ani jedna varianta není o nic horší než ta druhá.Nejlepší by bylo, kdyby se s náma mohli částečně střídat chlapi, to by bylo pro děti úplně to nejlepší. Naše diskuze na písku, jak by to asi vypadalo, kdyby na tom písku seděli s těma dětma jen chlapi, jsou úsměvné, a i takové věci nás na té mateřské drží nad vodou.A rozhodně se nenudím, dostala jsem zcela jiný směr, háčkuju čepice, které ostatní obdivují, kdy na to budu jindy mít čas. Lepím garáže z papíru. Ale jedno se musí uznat, pořád dokola uklízím, vařím, a tohle mě na té mateřské fakt štve. Je, ale pravda mám plno pomocníků, třeba okroužlanou bramboru jsem do hrnce s vodou nehodila už 1,5 ,mám dokonalou pomocnici, která si to za žádnou cenu nenechá ujít. Cukroví na Vánoce jsem měla šejdrem, zem má malý vytřenou asi tak za 20 vteřin, ale s tím, že nemám vše dokonale uklizeno jsem se už nějak vnitřně smířila.Když to na mě padá, jdu si zacvičit, a pak je ok.
Podle mě, to bude mnohem horší, až budu chodit do práce, děti do školy, a zvládnout domácnost,školu, čas s dětmi, čas s manželem, a čas jen pro sebe. Teď mám děti,domácnost vše v jednom, a zatím žádné školní povinnosti. Proto zlatá mateřská.
 Iva 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 15:36:36)
Ale není, proboha!!!
Kdybych měla být jen MD, zabije mě to. Jsem kvůli tomu špatná?
Když jsem to dělala, byla jsem jen doma, starala se o dítě, o domácnost, byla jsem na zabití. Frustrovaná, nespokojená. Sice s VŠ, plynně umím 3 jazyky, ale nejlepší sjem v tu chvíli byla jako utíračka zadečku... strašně jsem se trápila.
Zarazil to až manžel, že jsem nesnesitelná, ať si to zorganizuju jinak, nebo hrozí vážná rodinná krize. Kdo by chtěl sdílet domov s věčně nespokojenou ženskou?
Začala jsem podnikat, syn (2,5 roku) chodí na 3 dopoledne v týdnu do školky, uklízí za mě paní a žehlí sušička, a já jsem úplně jiný člověk. Najednou toho víc stíhám, jsem klidnější, spokojenější - a tudíž i rodina je mnohem víc spokojená.

Nadávám si že jsem ten článek četla, akorát mě zdvihl ze židle.

Jasně, celé Dánsko nebo Portugalsko kde děti chodí od 3 měsíců do jeslí je psychicky poškozené, zatímco my v ČR jsme všichni strašně happy!!!!
 mariquitka 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 22:02:59)
Souhlas, luxus být doma 2 - 4 roky máme asi jen u nás (možná na SLovensku, nejsem si jistá), všude jinde chodí děti do jestlí, firemních školek, mají aupair a ženy hodí do práce... A nepříjde mi, že by byli lidé z ostatních zemí nějak psychicky "postižení"....
Já při rodičovské studuji VŠ, svoje dítě mám strašně moc ráda, ale prostě občas potřebuju "vypadnout" a řešit něco jiného než plínky a podobně... A tím se nechci nikoho dotknout, ale kromě dětí a drbů se maminy v mém okolí o ničem jiném nebaví...
Ráda bych i pár hodin týdně pracovala - z domu, nebo někam chodila, ale zatím jsem nic nenašla... A rozhodně si nemyslím, že by tím moje dítě trpělo... Má také tatínka a ostatní příbuzné...
 Amina 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(18.6.2010 10:14:37)
Naprostý souhlas. Bohužel nemám možnost návratu do práce na nějaký rozumný úvazek, zvolila jsem variantu studia na VŠ. Dokud jsem se strala pouze o děti, byla jsem naprosto nesnesitelná. Vzteklá, protivná, pocit, že jsem jen ženská v domácnosti mě ničil. Děti samozřejmě miluju, ale proč likvidovat sebe a ve výsledku i je. A manželství. Teď zpětně vidím, že se mnou měl manžel svatou trpělivost. Momentáleně mi svědčí stres ve zkouškovém období, jedno dítě ve školce, druhé se mnou doma, já v naprosté psychické pohodě. Každý to má prostě jinak.
Jo a chodlila jsem do jeslí a vztah s matkou mám naprosto v pořádku. Takže i tohle má každý asi jinak.
 Radušák 


Re: Takže jsem zrůda?  

(21.6.2010 23:38:28)
Pracuju pro zahraniční firmu a pro ně je samozřejmostí, že je žena s dítětem na mateřské dovolené. Co se týče rodičovské, zas tak normální to pro ně není. Pokud jsem chtěla zůstat ve firmě na stejné pozici, "musela" jsem nastoupit do práce hned po ukončení mateřské. Na první 3 měsíce mi vyšli vstříc polovičním úvazkem, ale potom už to bylo neprůchozí. Svoji práci mám ráda a nechtěla jsem o ni přijít. V našem systému jeslí a školek to sice byla komplikace, ale ne neřešitelná. V našem městě totiž jesle nejsou a do státní školky mi nevzali ani 3 leté dítě.
Jsem špatná matka protože jsem šla tak brzy do práce? Nebo je lepší zůstat doma tak dlouho dokud mi děti nevezmou do státní školky (což u nás nejdříve ve 4 letech), přijít tak o práci a bát se o střechu nad hlavou?
 Petra, desetiměsíční syn 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(12.9.2011 10:27:02)
Mluvíte mi z duše :) Česká veřejnost umí totiž především jednu věc dobře - odsuzovat. Každá maminka to prostě cítí jinak a pokud je ona i dítě spokojené, nevidím důvod, aby jí někdo diktoval být tři roky doma.
 Pekáčci 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 22:49:23)
Panímámo, mluvíte mi z duše.
 jana (4+2) 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 11:42:42)
"pokud si matka alespoň chvilku neodpočine, je vyčerpaná, protivná a svůj vztek přenáší na dítě. "
Nedá mi to a musím reagovat na tuhle část tvého příspěvku. Vyznělo to, jako že, když jsem doma s dětmi pořád a nikam je neodkládám a nemám potřebu si od nich odpočinout, tak jsem špatná matka protože stresuji své děti? Já jsem doma dohromady už skoro 4 roky, z toho dva roky se dvěma dětmi. Zažila jsem dotazy, jak to proboha zvládneš?,když jsem byla podruhé těhotná, já to nezvládám, já si prostě dětí užívám. Dcera chodí do školky od tří let, ale jen na dva dny v týdnu, nebo podle programu. Spíš aby měla změnu a kontakt s jinými dětmi. Moc se ji tam líbí. Letos jde například zítra do školky naposledy, od příštího týdne už máme jiné plány. Nepřemýšlím ráno jak to proboha zvládnu, nemám potřebu být protivná ani extrémně vyčerpaná a už vůbec nekřičím po dětech kvůli tomu, že jsem s nima stále. Nikdo mi moc nehlídá, jen když přímo potřebuji třeba k holiči tak mi je na hodinku pohlídá tchán.Ne že bych hlídání neměla, ale já nemám nějak potřebu pravidelně si odpočívat sama!! Já trávím s dětmi čas ráda. Návrhy, že si vezmou děti na víkend třeba tcháni jen tak, abych si odpočinula jsem okamžitě v zárodku sabotovala. Jsou to totiž moje děti, tak mají být se mnou!! Myslím si, že je to na povaze maminek. Kamarádka ma jednoho chlapečka 4 roky a pořád sedí a stěžuje si jak to nezvládá, jak je vyčerpaná a jak je toho na ni moc. Stěžuje si takhle ale už skoro od narození malého. Nejlepší bylo když mi to vykládala když jsem kojila půl ročního kojence a kolem lítala dvouletá dcera, ale ona chuděra s jedním dvouletým dítětem to nezvládala!!! Taky hned jak to šlo ho dala do školky a malý to velice těžce nese, má totiž řekněme jiný styl výchovy než je dle mého úplně ok. Tímhle nechci rozhodně odsoudit nikoho za nic. Ale spíš mám tendenci se proti tomuto tvému výroku bránit. Souhlasím že celodenní péče je náročná, ale pokud to maminka nezvládá, tak ji nepomůže dát dítě do jeslí, jen ta doba co to nebude zvládat bude každý den o ty 4 hodiny kratší. Navíc každé dítě je dost jiné. Ty moje jsou odlišné v tomhle diametrálně-dcera byla vždycky docela samostatná, za to ten malý loupežník škoda mluvit. Věřím, že kdybych ho teď ve dvou letech dala někde do školky tak to je s velkými problémy a hodně těžce to zvládá. Nechci se stavět do role supermatky, do toho mám opravdu daleko. Jsou pochopitelně dny kdy odpočítávám minuty, kdy už půjdou raubíři spát, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že kdybych je dávala pravidelně někam do školky nebo jeslí abych měla "čas pro sebe" tak by to nějak prospělo jim nebo mě, spíš naopak.
 Petra 
  • 

Re: Každy je jiný 

(16.6.2010 12:14:52)
Je více druhů matek, jedný z nich jsou matky, které pro děti udělají vše a staví je na první místo podřídi jim celý svůj život, je to správné? druhé naopak budují kariéru a děti mají pouze, protože to tak prostě má být,ale jsou také takové, které potřebuji ke šťastnému žití rovnováhu, mezi ně patřim asi já, nedovedu si představit, že bych měla být doma 3 roky s dítětem a štěbetat na pískoviští s ostatními maminkami.Miluji svou práci a naplňuje mě a zároveň se těším na to, že si jednou mateřství užiji.... Někdo má děti hodné a zvláda 3 na jednou a někdo má doma malého hypouše a je rád, že si může na chvíli odpočinout.Ať si každý žije tak jak mu to vyhovuje a podle toho jaké má podmínky.Stejně dobrou matkou může být matka pracující a matka v domácností, je to jen o lidech a každý je jiný:-)
 Julie 
  • 

Re: Každy je jiný 

(16.6.2010 14:25:58)
Tak pod tenhle příspěvek se podepisuji...přesně vím jak to myslíte,ale ono je těžké občas vysvětlit,že i když nebudete dítěti 24hodin za zadečkem,budete přesto spokojení oba dva...je to opravdu v pohledu na "svět" a ten má každý trochu jiný :-).
Děkuji,nevystihla bych to lépe. Julie
 Iva 
  • 

Re: Každy je jiný 

(16.6.2010 15:41:59)
Souhlasím s Julií, děkuji za příspěvek, je to přesně řečeno.
Ano, každému vyhovuje něco jiného, důležitá je celková spojenost maminy i dítěte, od toho se odvíjí spokojenost všech doma...
 ViktorieC 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 13:18:15)
Nikdo ti přece nebere možnost být se svými dětmi tak dlouho, jak jen chceš. Jen já to mám prostě jinak a nemám pocit, že kvůli tomu, jsem horší matka než ty. Stejně jako jsou různé děti, tak jsou různé matky.
 Majda + dva kloučci 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(19.6.2010 20:56:43)
ViktorieC, naprosto s tebou souhlasím. Staršímu synovi je 2 a půl a do školky nastupuje na podzim. Mladší má teď půl roku. Pokud není spokojená a vyrovnaná matka, děti to vycítí a chovají se podle toho. Někdo k tomu, aby se cítil dobře potřebuje práci, někdo trochu času sám pro sebe, někdo chce více času pro mladšího sourozence (jako já).
A už se já i syn na školku těšíme. Syn na to, jak si bude hrát s dětmi a učit se zpívat a malovat a na spoustu dalšího. A já na to, jak si trošku odpočinu od jeho neustálého brebentění (odpočinu v dobrém slova smyslu, aby to někdo nepochopil, že mě dítě unavuje), jak nebudu muset být pořád ve střehu, jestli se zrovna nesnaží mladšího bráchu zvednout, jak i mladší bude moct chodit třeba na plavání a hlavně na to, jak se na něj budu těšit až budeme po školce zase spolu a já budu pořád svěží s dostatkem energie na jeho rošťákování.
Každé dítě vyzrává jinak a pokud to dítě zvládá, je šťastné, posouvá ho to někam dál, rozhodně není zločin dát ho do školky nebo jeslí před třetím rokem.
 maja 
  • 

Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 14:08:56)
myslím, že mít čas jen pro sebe je dost důležité, tedy alespoň pro mě...chvilku, aspoň chvilku denně , 10-30 minut kdy mi nikdo nestojí u zadku.... ale jinak souhlasím , že hlavní důvod , aby šlo dítě do kolektivu je ,že a) musí protože máma musí, chce do práce a za b) chce a zvládne to....každé dítě je jiné zrovna jako každá máma je jiná. Souhlasím také s tím, že než otrávená matka tak je možná lepší na pár hodin učitelka. Všem to může potom prospět.....ať jsou jesle, já s tím žádný problém nemám. Ale ať je na svobodné vůli každého zda tam dítě dá nebo ne, pokud by mateřská ( rodičák) byla jen do 2 let , ""protože v unii to tak mají"", to by mi nepřišlo správné ...abychom se jednou z té unie nepo...
 Bumbi&05,08,10 


Re: Takže jsem zrůda?  

(16.6.2010 14:01:53)
Viktorie, souhlasím, starost o dítě bývala záležitostí tlupy a dnešní jednostranná orientace jen na matku dítěti taky nikterak neprospívá. Klid ~;)
výš jsem psala, že synek byl hlídaný od 5 měsíců, dcerka od 10 měsíců. Pracuju od těch synových 5 měsíců s přerušením na 2 týdny po porodu druhého dítěte. Děti jsou spokojené, já taky /hm, mě občas práce leze na budku, hlavně, když vidím, kolik platím daní a nulovou podporu pracujícím matkám od státu/.
 Lída+2 


Re: Takže jsem zrůda?  

(17.6.2010 11:15:46)
Rozhodně si to nemyslím, že by jsi byla co píšeš.~x~

PROSTĚ KAŽDÝ TO MÁ JINAK...MĚ BY DOMA TAKY HRÁBLO, KDYBYCH JEN VAŘILA, PRALA A STARALA SE O DĚTI A NEDĚLALA NIC JINÝHO..TO LEZE NA MOZEK....~t~
Ale zjistila jsem , že jsou jedinci kteří si to uvědomí.....a včas si najdoum nějakou zábavu....jinou než ty děti a ty co to na sobě nepoznaj....
 Lutzi 


Re: Takže jsem zrůda?  

(29.2.2012 1:31:32)
Naprosto souhlasím. Nutnost věnovat se dítěti na plný úvazek se v současné době přeceňuje. Každé dítě je jiné, i každá máma. Sama jsem si myslela, že budu chtít zůstat se synem doma do 3 let. Teď je mu 20 měsíců, velice dobře mluví a první, co mi ráno sdělí je, že chce "ven, za dětma". Se mnou se doma nudí, hlavně, když zrovna musím vařit, nebo se věnovat domácím pracem a tak vymýšlí lumpárny, které mě vytáčejí. A mně z toho pomalu hrabe a tak na něj někdy nereaguji zrovna přiměřeně. Říkám si, jestli by mu nebylo líp někde na pár hodin v jeslích nebo školce, kde by si hrál s ostatními i se mohl přiměřeně rozvíjet a například se i učit nějaký jazyk, když ten mateřský zvládá tak dobře. A já bych upřímně raději zase pár hodin dělala nějakou inteligentnější práci, nežli jen nákupy, vaření, praní a uklízení. Myslím, že takhle bychom byli oba spokojenější a lépe si potom užili společný čas. Asi to tak začnu pomalu směřovat. A co se týče pobytu v jeslích - sama jsem do nich chodila od 11 měsíců a necítím se nijak poškozená, ani traumatizovaná. A všem, kdo tu tak plameně odsuzují ať to či ono rozhodnutí druhých bych doporučila, aby si daly dobrý pozor. Život by je totiž mohl chtít vyzkoušet a dostat přesně do situace těch, které teď tak odsuzují.
 Stáňa a dva kluci 


EU a její doporučení 

(16.6.2010 9:04:49)
Osobně jsem pro svobodu volby. Když někdo chce brzy do práce, ať existují zařízení pro takto malé děti. Ač osobně já jsem proti a jsem pro zachování délky mateřské a s argumenty v článku souhlasím.
Ale co mi na tom extrémně vadí, je tlačení EU do zřizování těchto zařízení a vytváření stupidních kvót. Už mi to připadá jak za totáče, všichni stejně a kdo nešlape podle nás, šlape proti nám.
 maja 
  • 

Re: EU a její doporučení 

(16.6.2010 10:15:55)
souhlas
 Panímáma 
  • 

Re: EU a její doporučení 

(16.6.2010 11:07:38)
Souhlas...proč proboha pořád musíme kráčet za nějakou modlou... Dříve mi lezl na nervy prezident Klaus se svým euroskeptismem, teď mu ale bohužel musím dát ve spoustě věcí za pravdu:-(
 kreditka 


Re: EU a její doporučení 

(16.6.2010 12:33:40)
Bohužel dřív jsme lezli do pr.ele Rusákům teď USA a EU ~n~
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: EU a její doporučení 

(16.6.2010 12:45:39)
Stáňo, ale když ty zařízení nebudou existovat, tak žádná svoboda volby reálně nebude, protože to dítě se prostě do předškolního zařízení nedostane. Takže tlak na zřizování těch zařízení je právě v zájmu svobodné volby.

A jaký kvóty? Nikdo přece nenařizuje, že jesle nebo školky mají být povinné. Jen to, že místa v předškolních zařízeních mají být prostě dostupná a má jich být tolik, aby tam bylo možné umístit určité procento dětí. A konkrétní rodiče se pak rozhodnou, jestli to využijou.

Já tyhle výkřiky o nařízeních z Bruselu vážně miluju. ~a~ To je taková česká zábava.
 Marketa 
  • 

Re: EU a její doporučení 

(16.6.2010 13:04:47)
Koprivo, presne!
 Stáňa a dva kluci 


Re: EU a její doporučení 

(16.6.2010 19:19:42)
Ne ne Kopřivo, myslím, že je to velmi reálná představa o budoucnosti rodinné péče v ČR. Jasně, že se to nedotkne příští pětiletky, protože trend je šetřit, takže nepředpokládám, že dneska někdo vyštrachá miliardy na novou síť jeslí a její zaměstnance. Ale reálně do budoucna je to víc než pravděpodobné, že rodinná politika bude mířit směr západ. Tudíž se vybudují jesle a aby na ně bylo, dojde ke zkrácení md. Holt někde se ty peníze budou muset škrtnout. A s tvojí inteligencí si myslím, že tohle nepopřeš, že je to hodně pravděpodobné.
 januska.1 


Re: Jak na to 

(16.6.2010 11:20:07)
Vážný,můžu se zeptat v jaké ZŠ máte tedy tu dobrou zkušenost?A kam nyní chodí syn na gymnázium?Díky.
 januska.1 


Re: Jak na to 

(16.6.2010 12:15:10)
Díky ve Veselé škole jsem měla starší dítko,byli jsme spokojeni.Šlo poté na 8 letý gympl.Teď mám mladšího syna,tak přemýšlím co by bylo nejlepší.)
 Panímáma 
  • 

Re: Jak na to 

(16.6.2010 12:12:53)
Děkuji, to bylo slovo muže:-)) A navíc zajímavé!
 janamata 


Re: Jak na to 

(19.6.2010 16:10:59)
Plně souhlasím. Toto by bylo velice rozumné řešení. Problém naší civilizované společnosti je, že se pořád vše odděluje. A bohužel u mnoha profesí si ani nedovedeme představit, že by dítě bylo poblíž. S dítětem se prostě ani jinde někdy nepočítá (obchody, restaurace...). Lépe, když je někde "odklizené". Přitom by se o světě dozvědělo víc, než když je v nějakém ústavu. A myslím si, že lépe se dítěti zařazuje do kolektivu s pocitem bezpečí, když má za zády nějakou blízkou osobu, která mu rozumí.
 susu 
  • 

ta fotka 

(16.6.2010 9:11:27)
Zase jsem si v této souvislosti vybavila tu fotku, co tu před časem proběhla. Malý chlapeček, napevno vleže přivázaný do dřevěného nosítka, vystrčený pindík do trubky vyvedené ven na zem. Maminka v zemi třetího světa se holt taky potřebuje starat o obživu. A my tady řešíme, jestli školka plná hraček traumatizuje dvouleťáky, pokud matka musí pracovat. Ach jo.

Souhlasím s tím, co tu zaznělo-přítomnost matky u dítěte v prvních letech života je novinka posledních desetiletí. Dřív se s lecčím musely děti srovnat trauma netrauma, nebylo zbytí. Člověk se taky musí naučit překonávat překážky a nepříjemnosti, ne jim pořád uhýbat.
 Hilly. 


Re: ta fotka 

(16.6.2010 9:18:38)
Susu, to je ale pěknái hloupost, co si napsala. Jaké překonáivání překážek v batolecím věku?! V zemích třetího světa to funguje trochu jinak, buď si máma bere dítě ssebou do práce(má ho na zádech v šátku), nebo ho nechá někomu z rodiny, který je poblíž, aby ho mohla kojit...pokud už ťape, tak se někde ochomejtá poblíž, nebo ho hlídají starší sourozenci.
To že někde nějaká matka přikšíruje dítě a navlíkne mu trubku na pindík je zrůdnost, toto rozhodně není přirozené a už vůbec ne běžné, ani v zemích třetího světa.
 susu 
  • 

Re: ta fotka 

(16.6.2010 9:27:14)
Překážky je dobré se učit zvládat v každém věku, jde o to aby byly přiměřené.


Nevím jak ty, já se přiznám, že netuším, jak to doopravdy funguje v zemích třetího světa. Zprávy, které se ke mně dostávají jsou natolik různorodé, že si netroufám tvrdit, že je to tak nebo onak. Ta fotka se mnou dost mávla, nevím, jestli jsi ji viděla, ale nevypadalo to jako mimořádka. A děti se přivazovaly i u nás, prostě to jinak nešlo.
 Hilly. 


Re: ta fotka 

(16.6.2010 9:43:27)
Susu, buď klidná, myslím, že to funguje jako všude jinde.Některé matky o své děti vzorně pečují i když žijí v bídě, prostě si to nějak zařídí, jiné děti týrají(teď nemyslím zrovna jesle) i když by třeba nebyl problém jim zajistit adekvátní péči.Je to jako všude jinde ve světě. Myslím, že to co si viděla rozhodně běžné není, jinak by se z toho nedělalo takové"haló". Někde jsem četla, že až dvacet procent matek má otupělé instinkty v péči o dítě, neví jak se ho dotýkat, jak se s ním mazlit, prostě na něj nejsou napojené,nevnímají jeho pocity, nemají to v prostě krvi...to asi tak bude všude ve světě...civilizace to v některých matkách jednoduše "umlátila".
 susu 
  • 

Re: ta fotka 

(16.6.2010 9:54:00)
Hilly v podstatě souhalsím.

Mám jen námitku vůči vyjádření civilizace to umlátila, myslím, že civilizace s tím nesouvisí. Některé matky (nejen lidské) ty instinkty prostě nemají. Potom je jen dobře když dítě chodí i do školky.
 Hilly. 


Re: ta fotka 

(16.6.2010 17:32:49)
Asi jo, i mezi zvířátky je určité procento těch, které se nepovedou:-)...Školku neodsuzuju, ráda bych taky do ní dítě narvala na pár hodin denně, ale asi budu mít smůlu...míst je nedostatek.
 susu 
  • 

Re: ta fotka 

(16.6.2010 9:31:51)
Je to možné. Já jsem před časem zase četla knihu Dcery Eviny o postavení žen ve společnost v různých historických období a teda bylo to neveselé čtení. Info o čtyřletých holčičkách dělajících celé dna vlásenky, aby rodině pomohly s obživou nebo o šestiletých? chodících několik kilometrů dennně do továrny na 12 hodin je zoufalé. Ono ani Zápotockého Barunka nebyla moc veselá.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: ta fotka 

(16.6.2010 11:26:06)
Tu knížku mám ráda, je tam hezky popsaný život na vesnici včetně zvyků. Teď to čteme s dcerou, akorát tam občas musím vynechat věty typu "pepík měl kapitalistické sklony".

Mně tam ovšem vadilo, jak matka nadržovala Pepíkovi ačkoliv to byl hajzlík.

 susu 
  • 

Re: ta fotka 

(16.6.2010 11:28:49)
Já ji četla někdy kolem puberty a už tenkrát mě zarazil ten závěr, že se musela učit šít, aby pomohla rodině.
 Eli a ej 


O domov... 

(16.6.2010 12:18:29)
Hm, žena starající se v 19. století POUZE o domov...to jste mě pobavil:-) Umíte si představit, co to znamenalo i ve středních vrstvách? To byla pěkná celodenní dřina s naším staráním nesouměřitelná. Doporučuji k přečtení knihy Pavly Vošáhlíkové, abychom si poopravili měřítka.
 Hilly. 


Když dva dělají totéž, není to totéž 

(16.6.2010 9:13:20)
Někdo tu psal, že chodil do jeslí a do školky a trauma z toho neměl...ale potom dodal, že odpoledne byl doma s maminkou....No a o tom to je...nebyl tam odložen celý den, třeba deset hodin, takže to mohlo být pro něj spíš obohacení.
Myslím, že je důležité, aby se dítě do jeslí/školky nevypravovalo ve stresu, nevstávalo tam moc brzo, aby byla vybrána dobrá školka/jesle, kde by se dětem věnovali.Pokud by zařízení špatně snášelo, nebylo by zralé, tak by se prostě nenutilo a našlo se mu nějaké hlídání doma. Je zajímavé, že moje dítě po mně a manželovi nikdy neplakalo, pokud bylo hlídáno babičkou, tetou a to od narození...Pokud bylo hlídáno v MC, tak se pořád domáhalo mé přítomnosti a někdy i plakalo. Určitě nejde o neustálou přítomnost matky, ale spíš lidí, na které je zvyklé, aby mělo svůj klid a bylo bez stresu...aby nebylo součástí asi patnáctičlenného kolektivu rámusících batolat, toto může být dost stresující.
Upřímně, které zařízení pro děti pod tři roky toto splňuje?
 formicka 


vyjimka 

(16.6.2010 9:16:14)
cesko je opravdu vyjimecne triletou materskou.
ziji v zemich zapadni evropy (f, b) a tady je materska mezi 20 a 24 tydny a deti proste pak maji pani na hlidani, jesle, skolku... a vypada to ze z nich vyrustaji celkem normalni lidi, aspon zdejsi populace tak vypada...
ja osobne jsem byla s matkou az do 5 let a pak jsem musela na povinny rok do skolky pred nastupem do skoly. i tak to bylo dost strasne - kdezto kdyz si deti na skolicku zvyknou odmalinka, neprijde jim to jako neco divneho, vidim to na znamych.
 Stáňa a dva kluci 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 9:23:36)
To, že jsme vyjímka, ještě neznamená, že je to špatně~;). Žádné cizí ženské bych své tak malé dítě nesvěřila. Už jen to, že některé ženy to bez problémů udělají, svědčí o určité citové plochosti(nemluvím o těch, kterým nic jiného nezbývá).
 Stáňa a dva kluci 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 9:32:39)
Jo ještě k tomu úžasnému západu přidám perličku z Itálie, kde se v jednom článku modelka Šeredová chlubila hlídací paní pro její několik málo měsíců staré miminko, která dítě naučí v noci nebrečet a nechtít jídlo~e~. Říkala jí rádoby vtipně Hitlerova babička. O tom, že ji k dítěti třeba ani nepustila, když řádila chřipková infekce ani nemluvím...Prý je to tam běžný způsob "péče" o mimina. A pak že jsou všichni na západě citově v pořádku~a~.
 Horama 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 10:40:03)
Ok. A samozřejmě předpokládám, že stejného názoru se držíš bez ohledu na státní podporu či nepodporu žen, které se doma starají o děti. (Protože jinak bys musela být citově plochá. ~;)) Takže případné vytvoření nějakých míst typu "miniškolka" se tě nedotkne, protože budeš mít pořád svou možnost volby a pořád se budeš rozhodovat stejně jako dosud.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: vyjimka 

(16.6.2010 11:28:41)
Každá cizí ženská je špatná? Přeci když někomu dítě svěřím, tak si ho v rámci možností prověřím. A když dáš dítě do školy, na kroužek, na tábor - tam ho nesvěřuješ cizím lidem?
 Stáňa a dva kluci 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 11:33:58)
Markéto svěřuješ a je to bohužel i riziko. Těžko někoho poznáš tak důkladně, jako vlastní babičku. I učitelky ve školce znám jenom rámcově, jasně, že se člověk dopředu ptá a zjišťuje si, ale nejsou to mé kamarádky ani příbuzné, abych je znala tak dokonale, ani nejsem ve školce, abych věděla, jak k dětem v jednotlivých situacích přistupují. Což o babičkách vím.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: vyjimka 

(16.6.2010 12:00:09)
Takže svoje dítě nedáš ani na kroužky, ani do školy? Budou mít domácí výuku do 18 let?

Riziko je tu vždycky. I v rodině. I děda nebo otec může dítě zneužívat. Nechtěně mu může ublížit i babička. Ty doma spadneš ze židle a omdlíš. 100% se riziku nevyhneš nikdy.
 váhalka 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 12:23:17)
Na kroužek nebo na tábor neposíláš dvouleté dítě, ale dítě větší, které ti řekne, že se mu tam nelíbí a proč. Nebo, že mu tam třeba někdo ubližuje. Dvouleté dítě bych taky nesvěřila jen tak někomu.
 maja 
  • 

Re: vyjimka 

(16.6.2010 14:19:02)
ani já ne....a to mám už 3.:)
souhlasím, velké (větší) dítě si už řekne.
 Stáňa a dva kluci 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 19:21:59)
Markéto jasně, že nevyhneš, jinak holky už odpověděly za mě.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: vyjimka 

(17.6.2010 13:17:43)
Můj příspěvek byl reakcí na tvrzení "nesvěřila bych ho nikomu cizímu". A já tvrdím, že u "cizího" může být dítěti dobře. Je jasné, že ho nedám komukoliv na inzerát. Moje zkušenost je, že zejm. malé děti se dávají hlídat někomu, koho jim někdo jiný doporučil. Takže se ví, kde a jak ten člověk bydlí ( např. není to špindíra) a že už se při hlídání osvědčil jinde.

Já měla paní na hlídání, vídáme se dodnes, výborně si rozumíme, máme naprosto shodné názory na výchovu (i jiné věci).
 cyann 


Re: vyjimka 

(17.6.2010 14:06:31)
To je právě jedna z tragédií současné situace v ČR - nejsou jesle ani nějak státem garantované pečovatelky jako denní matky. To nejhorší na tom, když já pracovat potřebovala a synovi byl rok, nebylo odloučení, ani pro mě, ani pro něj. Byla to starost, jak najít někoho nebo něco spolehlivého, kde o něj bude dobře postaráno. Státní jesle sice ještě místo měly, těm bych tak nějak důvěřovala, ale ve vedlejší obci za 5 tis., s tím že bych přišla o RP - jenže já potřebovala jen dva dny v týdnu, zbytek jsem byla s ním, tak to bylo řešení krajně nevýhodné. Chůvu jsem musela hledat na inzerát, a dalo to sakra práci a čas, než jsem našla tu správnou. Kdyby tu byl zajetý nějaký systém, bylo by to mnohem snazší a méně rizikové.
 Petula 
  • 

Re: vyjimka 

(17.6.2010 22:26:59)
Co to pisete? Mela na mysli MALICKE deti, ktere jeste neumeji vyjadrovat.
 Panímáma 
  • 

Re: vyjimka 

(16.6.2010 11:13:00)
f, b = špatný systém, 20-24 týdnů je žalostně málo
 kreditka 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 12:38:53)
Ať mají paní na hlídání třeba od narození mě je to fuk, jen mě se.e že EU se nám ty své systémy snaží vnutit sem - teď nařizují kvóty na školky a jesle za chvilku nám zruší rodičák.....vzpomeňme jak dopadlo naše zemědělství a cukrovarnictví (díky EU prakticky zdecimované) a dejme bacha abychom nedopadly jak ženy na západě, kerým je fuk že jejich sotva narozené dítě není s matkou ale v institucích
 Ecim 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 12:40:36)
Kreditko, ono to těm matkám často není fuk a když to jde, tak se prostě na pár let na práci vykašlou a jsou v domácnosti.
 kreditka 


Re: vyjimka 

(16.6.2010 12:42:19)
Tak aspoň že tak, možná by se něco mohla u nás přiučit slavná EU
 Marketa 
  • 

Re: vyjimka 

(16.6.2010 13:16:13)
a nebo my priucit z EU ze je to proste kazdeho volba? Ale osobni volba, ne ze "stat mi to musi zaridit".
a tu volbu ostatnich neodsuzovat ale tolerovat. takove to biti se v prsa hlasani "co je zarucene dobre" pro dite, matku apod me doslova vytaci.

Jenze pokud ma mit rodina moznost volby, musi tu existovat instituce ktere tu volbu prakticky umozni [kolik maminek na internetu narika, ze sice maji moznost volby delky materske, ale pak neni misto ve skolce pro deti...]
 maja 
  • 

Re: vyjimka 

(16.6.2010 14:27:41)
stát musí zařídit dostatečné množství školek a jeslí .... s tím jedině souhlasím ....zajistit je , aby byla možnost volby a aby se nemuseli děti dávat do jeslí za 15 000 měsíčně. To mi příjde, že maminky ze sociálně slabších poměrů, které všichni máme na mysli, když říkáme " pokud matka musí do práce" , jsou stejně s jeslema namydlené , když státní nejsou u nich k dispozici, nebo jsou za solidní peníz jen pro rodiče, kteří mají trvalé bydliště v dané lokalitě a pro ostatní jsou za draho. Vůbec si neumím představit, že bych měla dát 15 000 měsíčně za jesle, ono ani 10 000 za školku ....
 Petra 
  • 

hlouposti 

(16.6.2010 9:18:56)
Chápu, že děti jsou na prvním místě, ale kdyby byla pravda to, co píše autorka byla by většina dětí ve vyspělé Evrobě a západních zemích citově vyprahlá!!! kde jinde než u nás je mateřská až 4 roky??? podívejte se třeba do Anglie a Německa všude mají na hlídání chůvičky. Z vlastní zkušeností vím, že pravda je poněkud jinde.Např má švagrová má 3 děti je v domácností už 20 let děti chodily do školky až od pěti let,aby byly aspoń trochu připravené na školu,ano maminka se s nimi mazlila,ale dětičky si ještě ani v druhé třídě neuměly utřít zadeček, když to řeknu hodně tvrdě vyrostli z nich rozmazlení nesamostatní kluci závislí na své matce a to je bohužel největší problém tzv militantních matek. Podle mě je to úplně o něčem jinem, vždyď jsou matky, které jsou s dětmi doma a přesto se jim nevěnuji a jsou matky, které třeba musí své děti odložit na pár hodin denně a přitom jsou výborné matky, jen prostě nemají jinou možnost. Také Já si pamatuji, že když jsem byla na mateřské, tak jsem byla ráda, když mi dceru někdo pohlídal, potom jsem nebyla tak protivná a přetažená, když chodila do školky více jsem si vážila společných chvil a ikdyž se semnou má matka nikdy nemazlila, já bych dceru kolikrát samou láskou snědla:-))
 Hilly. 


Re: hlouposti 

(16.6.2010 9:22:54)
Petro, ale tady nikdo nemluví o párhodinovém denodenním pohlídání.Pokud je malé dítě do tří let někde hlídáno čtyři hodiny a má rodič ověřeno, žze je o něj dobře postaráno(i emočně..tj.nepláče po mámě), tak není co řešit.
 Stáňa a dva kluci 


Re: hlouposti 

(16.6.2010 9:26:37)
Osobně bych dítě do jeslí nedávala ani na pár hodin, mně se prostě osvědčila péče v rodině, kde občas hlídaly babičky nebo tety, kde funguje známé prostředí a známé tváře, žádných dalších x cizích dětí.
ALe chápu, že ne každý má tu možnost.
 Hilly. 


Re: hlouposti 

(16.6.2010 9:32:23)
Stáňo, no tak já taky ne. Malé dítě kolem dvou let si nepostěžuje, že na něj vychovatelky křičí, nutí ho jíst co nechce, nebo mu nějak ubližují...Dost odstrašující byl případ sexuálního zneužívání batolat v jeslích, tuším v Anglii. Dokud malé dítě neumí mluvit, považuji to za dost nevhodné..To se tu potom může kdejaká maminka rozplývat, jak se to její škvrně do jeslí těší...jenže to si jenom myslí.
 x x 


Re: hlouposti 

(16.6.2010 9:57:48)
Navíc potřeba kontaktu s vrstevníky se u dětí vyvíjí až kolem tří let.
 Petra  
  • 

Re: hlouposti 

(16.6.2010 9:41:48)
Rozumím, jen si myslím, že je to individuální a určitě pokud má dítě v dospělostí nějaké psychické problémy tak chyba bude asi někde jinde!! Já osobně plánuji druhé dítě,ale vím, že chci pracovat aspoń na poloviční úvazek, doma bych 3 roky nevydržela a nechci aby mé nálady odneslo dítě, chci být dobrou matkou, ale také dělat co mám ráda a docela se těším, jak to skloubim. Upřímně dídě bych na 10 hod do školky nedala, ale na 5 hod proč ne. Chápu ale také ty co si nemohou vybírat
 maja 
  • 

Re: hlouposti 

(16.6.2010 14:31:09)
nejde o to jaká je kdo matka ( dobrá x špatná) , ale každý dělá jak umí a zrovna tak, jak vy matky co jste daly děti do jeslí požadujete , abychom my matky co jsme do 3-4 let s dětmi doma byly k Vám tolerantní, tak od Vás bych čekala to samé.
 Petula 
  • 

Hlouposti z Vasi strany 

(17.6.2010 22:15:13)
Pak neni divu, ze v zemich, kde jsou rozsirene jesle, chlapci strileji ve skolach...Nemecko, Belgie, Amerika...To je prece jasne! Proc jeden belgicky chlapec strilel v jeslich??
Nemohu s Vami souhlasit. Ma dcerka sla do skolky az v peti letech a je velmi samostatna bytost. V sedmi letech v lete byla bez nas skoro 4 tydny a byla uplne v pohode. To je uz otazka vychovy v rodine.

 cyann 


Re: Hlouposti z Vasi strany 

(18.6.2010 10:03:24)
Ježíš to je nesmysl. Střílení ve školách vůbec nekoreluje s procentem dětí v jeslích. Nejvíc případů se naopak stalo ve spíše konzervativních zemích.
 solveig 


český pohled na věc 

(16.6.2010 9:21:46)
V Česku se neustále setkávám s názorem, že je nezbytně nutné, aby děti byly s matkami doma alespoň do tří let života - výhradně doma a výhradně s matkami. Ve většině zemí Evropy i jinde ve světě je něco takového nemyslitelné. Nejde o to, že by třeba belgické matky tohle nechtěly - systém je zkrátka nastavený jinak. Většina z mých zahraničních známých (žen-matek) má práci na částečný úvazek, děti jsou zhruba od půl roku v nějakém zařízení (mini-jesle apod.). Ovšem pozor - takové zařízení má asi máloco společného s našimi školkami - počet dětí na jednu dospělou osobu, náplň činnosti atd. Potřeba péče, bezpečí, pravidelných rituálů atd. je podle mě zcela naplněna.
U nás mi vadí zvláště to, že neexistuje volba - míst ve školkách a jeslích je minimum a kvalita těchto zařízení většinou neodpovídá tomu, co by si rodiče pro své děti představovali. Takže pokud bych pro své dítě chtěla kvalitní péči, obvykle není dostupná. Pokud by tahle volba byla, věřím tomu, že by spousta matek možná své děti v jednom či dvou letech na pár hodin denně či týdně ráda do školky/jeslí dala. Získaný čas bychom mohly věnovat tomu, abychom ze své profese úplně nevypadly, případně dalšímu vzdělávání, vlastním projektům, podnikání či čemukoli dalšímu.
Myslím, že udržení přijatelné pozice v pracovním životě není pouze v zájmu rodičů, ale také v zájmu jejich dětí - matka, která je spokojená s prací, kterou dělá, která ji naplňuje, je přesvědčená, že má smysl, je podle mě pro dítě daleko větší přínos, než matka, která po x letech doma (v Česku typicky 2 dětech = cca 5-6 letech) nemůže najít odpovídající uplatnění, trápí se na pozici, která jí nevyhovuje, kde je podhodnocená atd.
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: český pohled na věc 

(16.6.2010 10:27:49)
Velmi dobrý příspěvek. Plně s ním souhlasím, myslím si totéž. Jsme asi bohužel v menšině.

V ČR se mi zdá, že nejsou matky ochotny slyšet na žádnou jinou nabídku než být doma neustále s dětmi. Žádná jiná alternativa je nezajímá, jen aby měli dostatek sociálních dávek.
 helis78 


Re: český pohled na věc 

(16.6.2010 11:24:53)
Nevím, co je špatného na pobírání sociálních dávek, když můj manžel pracuje, přispívá do systému a navíc stát si i se svými daněmi ty peníze zpátky vytáhne. Každý nežije v regionu s nízkou nezaměstnaností a nevím, co je dobrého na tom, zatěžovat druhé lidi / babičky, tetičky/ péčí o moje děti, jen abych já mohla na pár hodin do práce, myslím, že některé názory některých jsou hodně vyhrocené a ti lidé se dívají jen na sebe. Mmch, vy nepobíráte přídavky na děti a rodičovský příspěvek?
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: český pohled na věc 

(16.6.2010 13:22:47)
ne, přídavky nepobíráme a RP jsem měla dvouletý.

I v jiných zemích se berou mateřské ale po kratší dobu. A taky tam odvádí manželé žen daně atd.
 lonkue 


Re: český pohled na věc 

(16.6.2010 11:24:53)
absolutni souhlas!
 lonkue 


Re: český pohled na věc 

(16.6.2010 11:26:06)
se solveig...;-)
 leli 


Re: český pohled na věc 

(16.6.2010 12:46:52)
No, vzhledem k tomu, že zkrácené úvazky pro matky jsou u nás dost neobvyklé, myslím si, že se nedá tak snadno srovnávat. Ve chvíli, kdy jsem začala pracovat po prvních dvou dětech, musely děti trávit ve škole a školce čas od 6.45 do 16.00, jinak to prostě nešlo stihnout a to jsem si ještě nosila práci domů. Hodněkrát jsem si říkala, jestli mi to u tříletého dítěte stojí za to. Naštěstí obojí zvládaly docela dobře, přesto když jsem zůstala doma se třetím, dávaly hodně najevo jak jsou šťastné, že můžou být hned po škole doma (1. a 3. třída). Pokud jsou zkrácené úvazky jinde tak rozšířené (?), možná nakonec odpracujem stejně času jako v jiných zemích během dělšího časového období.
 maja 
  • 

Re: český pohled na věc 

(16.6.2010 14:42:47)
Firsty...myslím, že to jsi trochu přehnala " hlavně aby měli dostatek sociálních dávek". Teď skoro abych si připadala jak nějaká socka, že jsem s dětmi byla a nyní opět s jedním jsem doma. Před ani ne tak moc lety zpátky ( tak 8 ??) byla mateřská 2600 kč !!!!! a za tuhle almužnu jsem doma byla 6 let !!! ( dětem je nyní 12 a 10 let). Teď si s 7600 kč můžu připadat jak královna ....beru to tak, že dětem věnuji čas a to se projeví na našem vztahu a je to celkově investice do budoucnosti. Myslíš, že kdyby rodičák byl 1000 kč že bych s nima nebyla doma? Omyl. Prostě moje přesvědčení je, že s malým děckem minim. do 3 let má být máma ( táta) a žádná výše sociálních dávek nebo čeho to neovlivní....je teda fakt, že zrovna díky manželovu příjmu nemusíme jíst trávu , ale i právě proto se mě tvoje formulace " matka co je s dítětem doma = vyžírka státu " vůbec nelíbí.
 maja 
  • 

Re: český pohled na věc 

(16.6.2010 14:34:25)
souhlasím
 kreditka 


Re: český pohled na věc 

(18.6.2010 17:53:37)
Tak to je docela smutný když matku naplňuje víc práce než vlastní dítě - můj názor
 Katka 
  • 

Re: český pohled na věc 

(19.6.2010 12:17:03)
Tohle ortodoxním matkám prostě nevysvětlíte...:) Ty si budou pořád stát na svém a to zhruba tak, že aktem porodu žena dostane klapky na oči i uši, smaže si "disketu" z minulého dosud proběhlého života do konce života dalšího bude už jen a jen stoprocentní matkou...a kdo tak nebude činit také, bude tou matkou špatnou...
 Eva 


Re: český pohled na věc 

(19.6.2010 16:32:31)
Tak já bych přispěla svou vlastní zkušeností. Moje děti jsou již dospělé a obě chodily do jeslí. Šla jsem do práce proto, abych finančně podpořila rodinný rozpočet. Ale u obou dětí jsem měla velké pocity viny, že je tak malé dávám někam, kde se můžou nakazit a být nemocné. Také jsme nakonec doma byli dost často právě kvůli nemocem. Finanční příspěvek do domácnosti se nakonec smrskl v tom smyslu, že nula od nuly pošla.
Dnes vidím, že kdybych zůstala s dětmi doma, tak by to pro celou rodinu bylo mnohem lepší. Dětem se mezi dětmi v jeslích i ve školce dokonce sice líbilo, ale to odloučení mezi námi cítím do dneška. Jsou slušně vychované, mají sociální cítení, ale náš vztah je. "zvláštní".
Myslím si, že je dobře, že u nás existuje možnost být s dětmi 3-4 roky doma a že je to EU, která by se měla inspirovat u nás a ne naopak. Tím nikterak neodsuzuji ty maminky, které to cítí jinak. Já jen vycházím ze svých zkušeností. Dokonce bych doporučovala, aby se do mateřské dovolené zahrnovala doba těhotenství, v rámci té 4-leté MD. Je totiž docela možné, že by se tak předešlo různým anomáliím a postižením dětí.
 Pawlla 


Re: český pohled na věc 

(19.6.2010 16:35:55)
Evo,Tvoji poslední větu nechápu.Myslíš,že postižení vznikají proto,že matka v těhotenství pracuje?
 Pawlla 


Re: český pohled na věc 

(19.6.2010 16:59:03)
Dokonce bych doporučovala, aby se do mateřské dovolené zahrnovala doba těhotenství, v rámci té 4-leté MD. Je totiž docela možné, že by se tak předešlo různým anomáliím a postižením dětí.


Tuhle větu jsem myslela.
 Katka 
  • 

Re: český pohled na věc 

(20.6.2010 11:23:37)
To je právě to, co v mnoha podobných diskuzích snažím také osvětlit a vysvětlit - ty kecy, "když máš dítě a chtěla jsi ho, tak se starej a zapomeň na kariéru..." už vcelku žlučovitě nesnáším, zejména proto, že je z velké většiny pronášejí právě ony matky, pro které byla MD a RD a celkově dítě především vysvobození ze sevření neuspokojivé, nudné či jinak omezující (pro ně) práce, momentální životní situace atp. Já to nikomu taky neberu, ať si každý má děcko kdy chce, vychovává ho jak chce, jestli s pomocí jeslí, rodičů, samopéčí...nikomu do toho rovněž nekecám, je to volba každé z nás. Stavit problém ale do roviny - buď dítě nebo "kariéra" je fakt myšlenka hodna těch jednodušších hlavinek. Koneckonců, ono mnohdy ani nejde tak o tu závratnou "kariéru", spíše o pocit, že mohu vykonávat práci, která mne baví, naplňuje, má smysl, těší mne a ten příjemný pocit mohu potom přenášet potažmo do rodiny. Osobně si myslím, že čtyři hodiny denně ve školce, jeslích dítěti fakt neublíží, ba naopak, matka ať si ten čas pak využije klidně k oné výše zmíněné práci, studiu, návštěvám, úklidu, relaxaci...co kdo chce. Proboha ať jen nikdo nikomu nenutí ten svůj "model" jako jedinný správný. Rovněž nejsem příznivce jakýchkoliv kvót přícházejících z EU atp., nicméně je třeba si uvědomit, že podobná zařízení u nás doopravdy chybí, je třeba je zřídit - protože - pokud se tak neučiní - možnost volby u nás prostě a jednoduše nebude a ani není - legislativa pro matky s dětmi upravující jejich potencionální přivýdělky atp. sice stanovena je, ale takovou formou, že "vlk se nažral a koza zůstala celá", prostě stylem - ať nekecaj a daj pokoj" - místa ve školkách a jeslích stejně nebudou, zkrácené úvazky, sdílené atp. také nejsou hifi...tak co pak chtít, že...to pak není otázka volby, možnost volby - to je to, že pak je prostě nutnost doma na té tříleté, čtyřleté mateřské doma být a možná i déle - zase poukazuji na nedostatek školkových míst v souč. době.
 kreditka 


Re: český pohled na věc 

(19.6.2010 20:21:22)
Nikdo tě do ničeho nenutí jen mi je líto dětí na které nemají rodiče čas kvůli svým koníčkům (ke kterým patří často i profese). Bohužel to vidím ve svém okolí jedna mamina miluje cestování a její manžel v rámci profese často cestuje tudíž dítě je 15 dnů v měsíci po příbuzných jeslích jen ne s rodiči protože oni kvůli dítěti přece nezakrní doma
 Radušák 


Re: český pohled na věc 

(21.6.2010 23:56:49)
Naprosto s tebou souhlasím. Pro mě je nepochopitelné, že většina zůstává doma těch 5-6 let a poté začíná svoji kariéru ne od nuly, ale od minus padesáti.
 Mata_ 


... 

(16.6.2010 9:26:41)
Tak tohle je snad poprvé, co souhlasím snad se všemi reakcemi na článek. Nařízení EU mě s..... Ať si každá máma rozhodne, co je pro její rodinu nejlepší.
Každé dítě je jiné. Ta moje malá treperenda si zvykla až moc rychle. Ve 2 letech a 2 měsících řvala napoprvé (vyslala jsem raději tatínka), když jsem pro ní přišla, spokojeně si hrála, přiběhla s úsměvem od ucha k uchu, chlubila se obrázkem. Podle učitelky brečela snad ani ne minutu po manželově odchodu, pak si prostě začala hrát a smát se. Ve školce se jí od začátku líbí a je tam spokojená.
Dvouleté dítě do školky, kde mají místo, vemou už teď. Problém je v kapacitě školek.
Co bych spíš uvítala, zavést školky na jednotlivé dny v týdnu. Tak, aby bylo možné dítě zapsat třeba na pondělí a čtvrtek. Jednak by se více dětí dostalo do školky. A hlavně máma by se pomalu vrátila mezi lidi do práce. Nějaký ten peníz navíc se téměř vždy hodí. Je spousta profesí, kde se dá částečný úvazek vyjednat.
 Horama 


Re: ... 

(16.6.2010 10:42:16)
Ale já mám právě dojem, že to "nařízení" se týká pouze vytvoření těch chybějících kapacit. V žádném případě ale EU nenařizuje rodičům, že takové kapacity potom musí využít.
 Panímáma 
  • 

Re: ... 

(16.6.2010 11:10:18)
To je sice pravda - ale jak už jednou BUDOU EXISTOVAT zařízení pro příjem dvouletých dětí, zvýší se na matky tlak ze strany zaměstnavatelů, aby nastoupily do práce ve věku dvou let dítěte. Takže mě to zase nepřipadá úplně jako svobodná volba!
 cyann 


Re: ... 

(16.6.2010 11:47:00)
zato teď je to náramně svobodné, když nejsou místa ani pro tříleté děti.
 Horama 


Re: ... 

(16.6.2010 12:14:16)
No mně naopak připadá, že odolat nebo neodolat tlaku je čistě moje svobodná volba a otázka mých priorit. Jestliže jsi přesvědčená, že tvoje dítě má být do x let věku s tebou doma, tak se prostě přesvědčit nedáš a nenastoupíš.
Já si naopak teď nemůžu říct, že se nenechám od školky ve třech nebo čtyřech letech dítěte odmítnout a půjdu do práce. Zdaleka nevím, jestli mi někde dítě do školky vezmou, takže moje svoboda začít pracovat je tím dost na vodě.
 Mketa 
  • 

Re: ... 

(16.6.2010 13:24:42)
ale naopak. je to TVOJE volba a ne se schovavani za system. prece je tvoje volba jak se rozhodnes a vyjednas si zamestnavatelem.
 Marketa 
  • 

Re: ... 

(16.6.2010 13:25:43)
to byla reakce na panimamu
 maja 
  • 

Re: ... 

(16.6.2010 14:47:50)
jde spíš o to, aby pod vlivem EU nějakou chtrou hlavu nenapadlo zrušit 3 ( 4) letou mateřskou a šmahem zavést 2 letou. ( nejde tak ani o prachy, i když o ty taky, ale o to, aby člověku drželi místo )
 cyann 


Re: ... 

(16.6.2010 15:44:42)
V mnoha zemích EU tříletá ochrana místa existuje. A v ČR se ve srovnání s jinými zeměmi EU vrací k původnímu zaměstnavateli relativně nejmenší podíl matek, Takže nám ta ochrana nějak nefunguje.
 arsiela, 


Re: ... 

(16.6.2010 15:53:46)
Tak zrušit tříletou mateřskou napadne vládu i bez Unie.Akorát unie se snaží prosadit aby bylo kam ty děti dát.
 cyann 


Re: ... 

(16.6.2010 15:57:33)
~t~~R^
 BIBI 
  • 

Re: ... 

(16.6.2010 15:57:38)
Taktéž si myslím (a myslím, že je to jen dobře), protože dluh už je beztak obrovský
 Tulka 


Re: ... 

(16.6.2010 16:02:30)
No,tak vzhledem k tomu,že ve školkách není místo ani pro děti starší tří let,budování nových jeslí pro děti mladší náš stát určitě ekonomicky pozvedne~k~
 BIBI 
  • 

Re: ... 

(16.6.2010 16:09:27)
On se ten babyboom za pár lety zase přežene, nedávno o tom byl článek na novinkách, kde přímo uváděli i rok, ale nemůžu si vzpomenout:-)
 arsiela, 


Re: ... 

(16.6.2010 16:11:22)
Proč budování,v Pardubicích to vyřešili naprosto geniálně.Určité školky vyfásli na zahradu spešl buňky a hned je o stovku míst navíc.A až se sníží počet dětí buňky se využijí jinak.Hotovo za dva měsíce a v poho umístí i tříleťáky jjichž mámy jsou na RD třba s mladím dítkem.
Každej ať je doma jak dlouho uzná za vhodné,nikdo ho přece nenutí jít od mimina do práce.Ale takhle dlouhá RD bude v budoucnu finančně nudržitelná.
 BIBI 
  • 

Re: ... 

(16.6.2010 16:14:33)
Vážně až v budoucnu?:-) Já myslím, že už teď
 Tulka 


Re: ... 

(16.6.2010 16:16:08)
Je to možný,že bude neudržitelná,ale v tom případě se budeme taky muset smířit s tím,že se budeme daleko víc finančně podílet na chodu jeslí a školek.
 arsiela, 


Re: ... 

(16.6.2010 16:20:10)
No nebylo by to poprvé.V roce 1998 nám zvedli během dvou měsíců poplatek za jesle z 500 na 1500.A když si vezmes,že jsem měla plat i s alimentama 5 000 tak docela darda.A taky jsem to zvládla.
 Tulka 


Re: ... 

(16.6.2010 16:23:32)
Arsielo,jo,když se musí,tak se dá zvládnout skoro všechno:-)
 Horama 


Re: ... 

(16.6.2010 17:24:53)
Já se klidně budu víc podílet, když budu mít to štěstí, že se tam pro moje dítě najde místo. Teď mám slušnou šanci, že se podílet nebudu vůbec, protože mi malou třeba taky do školky ve třech nebo čtyřech letech nevezmou.
 Mortadela 


Re: ... 

(17.6.2010 12:21:03)
Jasně, u nás se teď taky bude stavět montovaná školka pro 100 dětí. Hotová bude přes prázdniny a od září bude fungovat. Až se přežene babyboom, bude sloužit jako stacionář pro handikepované děti nebo jako ubytovna pro sociálně slabé jedince nebo něco podobného co bude v té době nejvíc hořet. Na naše město to sice stále ještě nestačí, ale aspoň to...
 Markéta s párkem 
  • 

Re: ... 

(17.6.2010 14:11:04)
Doufám, že jako ubytovna pro sociálně slabé to nezůstane v zahradě školky? :-)
 Horama 


Re: ... 

(16.6.2010 17:21:53)
~R^
 kosatka2 


Článek je špatně napsaný... 

(16.6.2010 9:35:05)
A velmi manipulativní.
...Jakmile se Evropské unii podaří prosadit ono „rozšíření vzdělávací nabídky“ a budou existovat školky i pro děti od dvou let, tak tam ty děti prostě „natečou“...Haha. Myslí si autorka, že my maminky jsme tupé ovce bez vlastního názoru a dáme dítě do školky jen proto, že tam je místo?
A další hrůzy: emancipace jako připodobňování mužům? evidentně o tom autorka nic neví.
Velmi manipulativní je zmiňovat válku a holokaust v odstavci o zvládání odloučení od rodičů. Domnívá se autorka, že děti navštěvující školku budou stejně poškozené jako ty, co zažily tyto extrémní situace?
 marketa 
  • 

Re: Článek je špatně napsaný... 

(16.6.2010 11:59:32)
jo, taky se mi z te manipulace udelalo nanic :-( ... nevite nekdo kolik je te pani let?
 maja 
  • 

Re: Článek je špatně napsaný... 

(16.6.2010 14:49:37)
kosatko...ale já si mylsím, že pokud školky pro 2 leťáky budou existovat tak tam ty děti skutečně natečou :)
 Jíťa 
  • 

Re: Článek je špatně napsaný... 

(17.6.2010 11:05:05)
Já věřím tomu, že "děti tam natečou". Ono totiž nic jiného nezbyde. Stát nám totiž hned vzápětí o rok zkrátí rodičák a tím pádem většina matek nebude mít na výběr.
 BIBI 
  • 

Manipulativní 

(16.6.2010 9:42:36)
Článek vnímán jako manipulativní kravinu. Myslím, že paní psycholožka by sama potřebovala nějakou odbornou pomoc.
 Del 


Re: Manipulativní 

(16.6.2010 10:32:31)
~t~
 Binturongg 


Každé dítě je jiné, 

(16.6.2010 9:44:49)
ale odmítám experimentovat a moje dítě, popř. děti prostě nikam chodit nebudou nejméně do tří let.
Taky mě nacpali do jeslí, ale nemohli jinak a mazlení mi nechybělo (mé matce ano, ta jesle absolvovala ještě na přelomu 40.-50.let, kdy i strava byla hrozná a vypěstovala si křivici + doživotní problematický vztah se svou mámou).
Do tří let si dítě nepamatuje, ale neznamená to, že si nepamatuje od 0 do 3, a že na něm různé zážitky nenechávají stopy.
Já mám například několik tzv. prazážitků - asi dva kladné a zbytek z jeslí. Fakt hnus. ~n~
Nejhorší je ten pocit bezmoci, že máma není, "tety" k uklidnění používají veškeré prostředky, ale málokdy netraumatizující...no děs! Dodnes, když jdu kolem bývalých jesliček, zvedne se mi žaludek a rozrazí mě zima :-©
V r. 1991 jsem v jeslích pracovala v rámci praxe na SŠ a zážitek jsem měla podobně odporný...

Dnes je to snad jiné, i když asi taky jak kde. Hodně záleží na tom kterém dítěti.
Jsou i takové, které nadměrně traumatizuje i vstup do školy, naopak jsou takové, které mohou být od dvou let pár hodin denně kdekoli...

Ale nezapomínat:
1. pro dítě je i hodina nekonečně dlouhá doba, takže prožitá ve stresu může ublížit
2. Která učitelka ve školce a jeslích vám poctivě řekně, že dítě den co den zoufale pláče dlouhou dobu, než se uklidní a trochu si hraje?
3. Instituce, byť drahá a soukromá, nerovná se rodinní příslušníciči dlouholetá chůva nebo vychovatelka, které dítě zná od narození nebo úplně útlého věku (reakce na tvrzení, že se dřív mámy taky nestaraly)...
 maja 
  • 

Re: Každé dítě je jiné, 

(16.6.2010 14:56:44)
binturong, s tvým příspěvkem souhlasím. Jediné čemu musím oponovat je , že dítě si do 3 let nepamatuje. To není pravda. Odložené děti , mají doživotní traumata a problémy ( aniž si to vlastně uvědomují od čeho to je) . Vědomně si děti samozřejmě nepamatují, ale již ze života v břiše, když máma uvažuje , že si je nenechá mají celoživotní problémy. A každý den prožitý v kojeňáku to jen a jen zhoršuje. Organizmus prostě ví, že byl opuštěn, je to určitá forma paměti...jsou děti, které odešli z kojeňáku třeba v 6 měsících a celoživotně, pokud třeba procházejí kolem skříněk, které jsou stejné jako v kojenáku začnou bu"ď jako malé brečet, naříkat, bát se a jako velké nemají dobrý pocit z toho místa , kde se skříňky vyskytují....tak to jen k té paměti :)
 dadlenka 


mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 9:53:07)
Mám tři děti 8,5 a necelé dva roky a za sebe říkám, že bych ani jedno z mých dětí do školky od 2 let nedala. Moje děti zrovna v těch dvou letech prodělávaly závislost na mamince a bezpečí domova a řád byl pro ně velmi důležitý. Teprve mezi druhým a třetím rokem se pomalu ode mě odpoutávaly, naučily se spát sami v posteli v pokojíčku, spali celou noc, zbavovali se dudlíka, plín, každá máma by mohla vyjmenovat další příklady, kdy dítko dělá krůčky k samostatnosti. Oba dva starší nastoupili do školky, když jim bylo 3,5 roku a bylo to tak akorát na hranici. Chci to být já, kdo dětem vštípí základy a ne ani ta nejhodnější teta z jeslí.
 Binturongg 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 9:55:26)
~g~ ~R^
 Stáňa a dva kluci 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 10:04:01)
Dadlenko, souhlasím. U staršího to bylo dokonce až kolem těch čtyř. Čímž nepopírám, že se vyskytnou děti, které to v pohodě zvládnou ve třech, některé dokonce ve dvou. Ale bude jich málo.
A především souhlasím v tom, že si chci své děti formovat sama a v rodině, ve stálém prostředí se stálými reakcemi.
 sarmi 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 10:10:56)
taky si nedovedu predstavit sve dvoulete deti ve skolce, fakt ne. mladsi mel dva minuly tyden - no nepredstavitelne! ale starsi byl ve trech uz tak nateseny na nove kamarady, ze tam po tydnu chtel i spat a byl nadseny (a ja s nim!), fakt mu to tam prospiva, ani jednou neplakal. a ja jsem rada za nej, muzu se venovat mladsimu a odpoledne si uzijeme dohromady taky. je to fakt strasne individualni zalezitost a predne zalezi na ucitelkach, ktere jsou u nas skvele a nemam nejmensi obavu, ze by maly utrpel nejakou citovou ujmu.
 Stáňa a dva kluci 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 10:14:11)
Přesně tak, je to velmi individuální, a proto mi tak vadí nějaké kvoty. Pokud se vytvoří určitý počet míst, bude potřeba je zaplnit. Pak už je jednoduché zkrátit plošně rodičák na dva roky a ty děti tam hromadně nahnat, ať už na to mají nebo ne.
A proto jsem velmi zvědavá na rodinnou politiku této vlády.
 cyann 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 10:35:49)
No já si nejsem jistá, jak to bude s těmi kvótami. Lisabonské cíle nejsou nijak závazné, mají charakter doporučení, a nedrží se jich skoro žádná země. Co si spíš myslím, že nastane, že jak se bude v dalších letech snižovat počet narozených dětí, budou školky moci příjímat víc a víc dvouletých. Mohlo by to být v jejich zájmu, aby nebyly rušeny. Ideální by bylo, kdyby se tam prostředí pro ty malé nějak upravilo - menší třídy, jiný režim, případně možnost zapsat dítě na 2-3 dny v týdnu...
 Stáňa a dva kluci 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 20:03:18)
Cyan, tohle by bylo ideální, pokud by zároveň zůstala možnost volby pro všechny varianty...
 helis78 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 11:21:33)
No, já nevím. Když byly nejstaršímu 3 roky, tak strašně prahnul po kolektivu a říkal, že se těší do školky, ale situace se rychle změnila. Už první den tam nechtěl jíst, po nátlaku jedl sám, spinkat nechtěl, až spaní s plyšáčkem zvládnul. Další dny se to stupňovalo, chtěl chodit do jiné školky a před dveřmi do třídy začal řev, svíjení, no nápor na nervy, ale já jsem vydržela, nepovolila.
Nyní je předškolní a do školky stejně říká, že chodí nerad, každé ráno scény: Proč musím jít do školky? Proč nemůžu být maminko s tebou doma?
Mladší dceru jsem dala až tento rok, bude jí 5 a chtěla jsem, aby chodili s bráchou alespoň jeden rok spolu, nezdá se mi, že by to pro něj bylo lepší. Ale každé dítě je opravdu jiné a svou 2 letou si v kolektivu opravdu ještě moc nedovedu představit.
 Mata_ 


Re: mluvím sama za sebe 

(22.6.2010 23:06:53)
Taky jsem si neuměla představit tu svoji treperendu ve školce. Začala ve 2 letech a 2 měsících. Myslela jsem, že to brzo utneme a zkusíme za čas znovu. Nesnesla žádné hlídání kromě babičky. A přišel šok. Učitelka hlásila, že řvala snad ne ani minutu po odchodu manžela (neměla jsem na to nervy, tak šel tatínek), pak si začala hrát, smát. Když jsem ji vyzvedávala, přiběhla ke mě s úsměvem od ucha k uchu a do školky chce. Od prvého dne se jí tam líbí. S klučinou je to do dneška s protesty (bez breku, ale nezapomene mi říci, že nechce) ve 4,5 letech. Každé dítko je jiné. Jen mám pocit, že nechat hlídat dítě v mladším věku, aby si zvyklo na cizí lidi, nemusí být špatné. Začátek školky nesmí přijít v "mama" období, ať to jsou 2 nebo 4 roky.
 cyann 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 10:09:53)
Já bych své dítě od dvou taky do školky nedala, ta instice mi vzhledem k počtu dětí ve třídě a ke své celkové neflexibilitě přijde vhodná až tak pro čtyřleté dítě. Ale dala jsem ho do miniškoličky, kde bylo tak 7 dětí, paní učitelky byly dětmi milovány, vychovávaly velmi nenásilně, my rodiče jsme byli hodně do chodu zapojeni atd. Takže podle mě je to o konkrétních podmínkách v těch školkách. Jestli se zkopíruje to co tam teď je udělají se třídy pro dvouleté děti, tak to je špatně. Pokud se podmínky přizpůsobí, tak by na tom mohly vydělat i méně zralé tříleté děti.
 Horama 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 10:37:02)
To, co pro své děti chceš, je naprosto v pořádku a dokonce to není nijak v rozporu s tím, že bys měla možnost dát je do nějaké mini-školky. Ty bys tu možnost prostě jen nevyužila, ale její existence by tvůj výchovný styl nijak nenarušila.
 Katka +3 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 12:48:57)
Naprostý souhlas, moje nejmladší teď oslavila třetí narozeniny, oproti starším bratrům je velmi samostatná,ráda si pohraje s dětmi někde venku, ale do školky se jí nechce a já na ni rozhodně nebudu tlačit. Užívám si každý den s dětmi(i když občas jsou na přetržení). Koneckonců děti jsem si pořídila plánovaně s tím, že chci být v jejich společnosti, chci je vychovávat, chci jim pomáhat na jejich cestě k dospělosti a samostatnosti i za cenu toho, že se musím finančně uskromnit.
Chápu, že některé ženy se ocitnou v situaci, kdy takovou možnost nevadí.
Chápu, že některé děti vyrůstají v takovém prostředí, že školka je pro ně jednoznačně přínosem.
Já osobně považuju výchovu svých dětí za nejdůležitější projekt ve svém životě, všechno ostatní(pracovní projekty, koupě nového auta atp.) můžou počkat, ale děti nepočkají, až si vzpomenu, že jsem je vlastně chtěla vychovat.
Myslím, že by se stát měl spíš soustředit na podporu menších úvazků, práce z domova ap., aby matky měly možnost nevypadnout ze své profese a přitom trávit čas se svými dětmi. Obávám se, že školka od dvou let povede jen k tomu, že najednou spousta dvouletých dětí "bude muset" do školky, ačkoliv pokud by školka byla nadále až od tří let, matky by s nimi zůstaly doma.
 dadlenka 


Re: mluvím sama za sebe 

(16.6.2010 13:22:58)
100% souhlas ~R^, taky mám takový projekt ~:-D Ony ty roky, kdy nás děti potřebují opravdu rychle utečou. Co jsou to 3-4 roky v životě člověka?? Ještě se napracuju a můžu úderničit až do důchodu (nebo do smrti ~t~), ale moje děti jsou malé jenom jednou, rychle vyrostou a čas se nevrátí.
 Veronika- Jirka+Julka 
  • 

Re: mluvím sama za sebe 

(21.6.2010 11:42:20)
Mluvíš mi z duše. Děti jsem si pořídila, protože jsem je chtěla a ráda bych ještě jedno přidala.
Dcerce jsou akorát tři a ani jsme k zápisu nešly.
Zatím se mě drží jako klíště a některé věci sama nezvládá. Syn šel až v 4,5 do školky a bral to už
v pohodě, scény nebyly. I když letos jeho první věta, když jsem ho vzbudila byla " DO ŠKOLKY NEJDU".
Ale u snídaně už se těšil.
Přimlouvala bych se za částečné úvazky. Jejich větší počet. Byla by to dobrá varianta i pro maminky školáčků, byly by dříve doma a mohly se dětem věnovat,než aby sami lítaly bůh ví kde. Manžel má nepravidelnou prac. dobu a já bych se normálně z býv. zaměstnání dostala domů až v 16.30. Zase by musely být děti v družině.

 Rozarka01 


souhlasím 

(16.6.2010 9:56:23)
to že odloučení a instit. výchova nemá na děti vliv asi nebude až tak pravda, podívejte se na dnešní děti, ve školce se sice "naučí" být mezi dětmi, ale to jde zařídit i jinak a lépe, moje 6 letá neteř (ale nejen ona) od necleých 3 let ve školce tam má sice spoustu kamarádek, ale neumí se ani sama obléci, je drzá, lže, z rodičů má jen srandu, prostě nevychovaná a to má jít v září do školy, její matka PRACUJE=na dítě nemá čas, žádná školka nenahradí laskavou péči a výchovu rodičů
 DENISA 


Re: souhlasím 

(16.6.2010 10:09:24)
Laskavou peci a vychovu rodicu? To nam to tady pekne generalizujes. Matka, ktera je cely den doma je laskava, kdezto ta, co soupne dite na par hodin do skolky je hyena. Ver mi, znam spousta takovych matek, ktere dite do skolky nedaji, protoze hlavne nechteji jit do prace, povaluji se cely den doma s cigarem na balkone a jejich deti cuci na TV od rana do vecera. A vsechny maji doma nedrze, krasne vychovane a sobestacne dite ~:-D, zatimco ti parchanti ze skolek darmo mluvit. ~q~
 Rozarka01 


Re: souhlasím 

(16.6.2010 10:13:00)
tak tomu neveřím, díte, které celý den čučí na TV bude těžko soběstačné, Tv ho to nenaučí, to je jen zdání, dítě není vychované, ale unuděné
 susu 
  • 

Re: souhlasím 

(16.6.2010 10:21:55)
To byla ironie Rozárko. Deniso, dost dobré.:-)
 petra 
  • 

Re: ???  

(16.6.2010 10:09:49)
Vidíte a já mám opačný příklad, znám děti, které právě to všechno nenaučila jejich matka jsou sní doma do 5 ti let a neumí nic, to vše je naučila až školka. Jsou také drzé tak kde je pravda asi někde jinde, určitě dítě ovlivńuje více faktorů a pokud matka nemá na dítě čas je věc jiná. Výchavá rodičů je rozhodující a je jedno jestli je dítě doma, nebo ve školce
 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 10:19:19)
samozřejmě, že záleží na matce, já taky nehážu všechny do jednoho pytle, jen si myslím,že NEJLEPŠÍ možná výchova je od rodičů, kteří mají na své dítě čas a věnují se mu od malička, ne školky, ne matky hyeny, kterým se nechce do práce ani matky, které staví kariéru nad dítě, pár hodin staršímu dítěti ve školce samozřejmně neuškodí, když ovšem doma najde to, co ve školce nenajde, individuální přístup a LASKAVOU péči, kterou mu cizí osoby ve školce dát nemohou
 susu 
  • 

Re: ???  

(16.6.2010 10:23:30)
Rozárko, některé osoby umí dávat laskavou péči i cizím dětem.
 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 10:26:52)
možná, ale matku,která je s dítětem od narození, nejlépe zná jeho potřeby, nenahradí
 susu 
  • 

Re: ???  

(16.6.2010 10:37:52)
Jsi velká idealistka Rozárko. Máš dítě?
 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 10:51:42)
nejsem idealistka, ale realistka, stačí se podívat kolem sebe, vlastní dítě je na cestě, ale díky známým a rodině a jejich dětech a výchově a nevýchově můžu porovnávat
 susu 
  • 

Re: ???  

(16.6.2010 10:54:08)
Taky jsem porovnávala. Před vlastní zkušeností je to na prd. Realistka nejsi ani náhodou.
 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 10:59:49)
ale jsem, porovnávám právě realitu, věcnou skutečnost, kterou vidím kolem sebe, ne pouhé sny a představy, a z toho vycházím
 susu 
  • 

Re: ???  

(16.6.2010 11:05:53)
Pokud tu realitu porovnáváš se svými představami, ještě pořád můžeš být idealistka.:-)

Možná po vlastní zkušenosti tu holčičku, kterou zmiňuješ výše, vyhodnotíš jako celkem prima dítě.:-)
 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 11:12:36)
možná, ale i přesto je lepší mít nějaké vlatní představy a jít si za nimi, než se vézt na tom, co dělají jiní, když na výsledcích vidím, že je to špatně
já zde nekritizuju děti, ale jejich matky a jak jsem psala výše ne všechny matky, ale matky kariéristky
 susu 
  • 

Re: ???  

(16.6.2010 11:26:50)
Posuzovat špatné výsledky na 6-letých dětech je předčasné, ještě se to může změnit. Děti se nerodí vychované, to je úkol rodičů a někdy je těžký a trvá dlouho.


Znám snad několik desítek matek a ať se mi jejich styl výchovy líbí nebo ne, žádnou bych neoznačila za kariéristku. Možná, že jsou i takové, které kariéru nadřadí dítěti, ale opravdu je jich jen málo, spíš takový typ děti vůbec nemá. Pokud jde o školky pro dvouleťáky, nemyslím si, že tam budou dávat děti jen ty "kariéristky", spíš to bude pro ty, co to prostě potřebují.
 lonkue 


Re: ???  

(16.6.2010 11:37:59)
ooo ty matky karieristky! Bic na ne, na mrchy! Jak si muzou dovolit mit ambice a byt nezavisle. Pekne vsechny zensky domu za pec....
 susu 
  • 

Re: ???  

(16.6.2010 11:41:10)
:-) A do školy by ženské taky chodit neměly, ještě se tam naučí číst a pak budou číst samé hovadiny a budou si myslet, bůh ví jak jsou chytré.:-) Maximálně kurs vaření a štri(y)kování.
 lonkue 


Re: ???  

(16.6.2010 11:47:59)
Presne! Ja bych zrusila pristup na vysoke skoly pro vsechny zeny a hezky znovu zavedla skoly rodinne. Stejne jim je jakekoliv vzdelani na noc, kdyz budou cely zivot sedet doma a utirat zadecky, nee...?
 susu 
  • 

Re: ???  

(16.6.2010 11:59:31)
zato takový kurs moderního utírání zadečků a nových technologií v tomto oboru to by bylo něco.:-)
 Pollyenka 


Re: ???  

(16.6.2010 19:54:11)
No, Rozárko, tvoje příspěvky mi vyznívají tak, že matka, která dá dítě do jeslí, či do školky, je hyena. Možná tě překvapí, že hyeny jsou jedny z nejlepších a nejobětavějších rodičů mezi faunou. Nicméně to, zda je dítě vychované nebo ne, není vina toho, že chodí do školky, či jeslí. Převážnou roli v tom hraje povaha rodičl a snaha se dětem věnovat. Já nevím, ale představa, že dětem nemohu nabídnout kroužky, které je baví a nebo, že nemůžeme třeba do ZOO, či divadýlka či na pěknou dovolenou (Finančně je celkem jedno jestli k moři nebo do krkonoš) jen proto, že na to nemám peníze, je pro mě celkem děsivá. Chodím do práce, abych nemusela vymetat pískoviště apod. a mohla dětem a sobě ledasco dopřát a aby jsme si to mohli užít. Rozhodně se necítím jako krkavčí matka a to jen proto, že jsem šla v půl roce mimina do práce. Nechodím každý den a naštěstí mám velmi slušně placenou práci, aby se mi to vyplatilo. A taky vím, že takové štěstí každá maminka nemá. Myslíš si, že maminky, které si na mateřské třeba zvyšují vzdělání a třeba dítě na dva dny v týdnu dají do jeslí jsou karieristky? Já si to tedy nemyslím, ale pouze kolikrát pouze posilují svoji pozici, aby se mohli vrátit do práce. Nevím,ale budeš spokojená až budeš po osmi letech doma schopna sedět třeba 8 hodin v Tescu za kasou a to jen proto, že jsi si užívala osm let doma?
 Hilly. 


Re: ???  

(16.6.2010 22:20:09)
Pollyenko, ty si myslíš, že pěkná dovolená, nebo divadýlko, je pro dítě do tří let nějak podstatné?
Pokud dáš dítě do jeslí od šesti měsíců, aby sis mohla dopřát hezkou dovolenou, tak to děláš spíš kvůli sobě, ne kvůli němu, páč dítěti je to v tomto věku buřt..Já jsem pro to, se spíš uskromnit.No a pokud má žena děti blízko za sebou, tj.1-2roky, tak doma zase tak dlouho není na to, aby to v práci nedohnala..Pokud si je pořídí po čtyřech letech a je doma osum let, tak to už je horší...
 Pollyenka 


Re: ???  

(17.6.2010 5:44:58)
Není podstatné divadýlko, to jsem uváděla jen jako příklad. A nemyslím si, že někdo, pokud k tomu nemá opravdu vážný důvod, dítě v půl roce do jeslí. Nicméně si třeba pořídí chůvu. Nevidím důvod, nejít do práce, pokud zaměstnavatel umožní pracovní dobu a podmínky,třeba po roce, či dvou lketech. Uznávám, že pokud se návrat ženě, minimálně opravdu finančně nevyplatí tak se prostě vracet nebude a nešla bych ani já. Já šla, nemám nijak frustrované dítě. Je to normální veselý desetiměsíční kluk. Mám holčinu, která mi pohlídá všechny tři děti a jsem spokojená já i oni.
 maja 
  • 

Re: ???  

(17.6.2010 13:01:38)
zrovna včera jsem zaslechla názor známé, že na pískoviště teď už chodí jen póvl ... pořádné děti z pořádných rodin přeci vymetají jeden kroužek za druhým a tím se pozná úroveˇn rodiny...... bože, kam ten svět spěje, už ani to pískoviště není některým vhod.
 Pollyenka 


Re: ???  

(18.6.2010 7:48:12)
Tak takhle jsem to rozhodně nemyslela. Taky chodím na pískoviště,ale ne pořá. Prostě si myslím, že to tak úplně nestačí a narovinu, mě to tam nebaví. Nebylo to myšleno zle, jen mít možnost si vybrat buď jít na písek a nebo třeba na koupaliště. No a pokud nebudu mít na vstup na koupaliště, tak na rozpáleném písku mě to teda moc nebere.
 maja 
  • 

Re: ???  

(17.6.2010 12:56:12)
Rozárko...za tři roky se na tyhle příspěvky podívej a uvidíme....mám takový pocit , že opravdu nevíš o čem je řeč. ...skoro mám pocit , že jsi zrovna ten případ mámy co si myslí, že výchova je jediná a mocná čarodějka a že když je dítě hodné a šikovné že je to zásluha pouze a jedině maminky .... když ono to tak bohužel vždycky nefunguje. Není dítě jako dítě .
 DENISA 


Re: ???  

(16.6.2010 10:20:59)
No prave proto pisu Rozarce at negeneralizuje. Je to strasne slozity problem, hlavne proto, ze kazde dite, kazdy rodic, kazda skolka, kazda teta ve skolce je jina. A co je pro dite dobre a co ne, by mel spravny rodic poznat sam. Kdyz mi dite bude rvat kazde rano jako tur, tak skolku o par mesicu odlozim, kdyz tam pobezi s radosti, tak proc ne. Kdyz je male, tak ho tam nebudu davat na 12 hod denne, i kdybych nemela co do huby. Kdyz chci aby se moje dite citilo ve skolce dobre, tak si dam praci se shanenim info o kvalite skolky a nefrknu ho do nejblizsi, abych se nenachodila. Atd., atd.
 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 10:45:55)
to je všechno moc hezké, já se ale držím článku o dvouletých dětech, pro které je podle mě brzo být dán do školky, vy nevíte jak se vaše dítě ve školce cítí, ono vám to neřekne, a ten čas, co si vy tím ušetříte může být využit smysluplněji právě ve prospěch vašeho dítěte, mě jen vadí matky kariéristky, které si naivně myslí, že dítě je věc a může se s ním libovolně šoupat sem a tam (stále je řeč o cca dvouletých dětech) a hodina, kterou si na něj po práci, nákupech, kadeřnicích a já nevím čím ještě, vyšetří mu stačí.
 Del 


Re: ???  

(16.6.2010 10:51:29)
Rozarko - proč myslíš, že nám dítě neřekne jak se mu to líbí? Dcera ve 2 letech komunikovala s obrovskou slovní zásobou a byla schopná převyprávět mi pohádku,kterou viděla, byla schopná mi říct,co u babičky jedla na svačinu a kde byla. Stejně tak by mi byla schopná říct, co jedla ve školce nebo jestli si hrála s Petrem nebo Pavlem. A určitě by mi dokázala i říct,že ji paní učitelka třba nadávala. Navíc bych asi na dítěti poznala změnu chování a pokud by se mi něco nezdálo dítě bych tam nedávala.


 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 10:56:42)
protože dvouleté dítě si ještě neuví uvědomovat všechny svoje pocity, spojit si dohromady všechny okolnosti, příčiny a následky, neumí o tom takhle přemýšlet, jako dospělý, hodně věcí vidí zkresleně, pohádka je něco jiného, to je dětský svět tomu rozumí, ale tomu proč musí být bez mámy a táty mezi cizými lidmi neporozumí
 Del 


Re: ???  

(16.6.2010 11:00:38)
Rozárko - a jak ty víš,čemu dítě rozumí a nerozumí - do hlavy mu nevidíš stejně jako já,je to tak? Ty se domníváš něco a já taky.
A cituji tě:
(16.6.2010 10:26:52)
možná, ale matku,která je s dítětem od narození, nejlépe zná jeho potřeby, nenahradí.
Jelikož znám svoje dítě od narození - ve dvou letech jsem znala jeho potřeby a předškolní zařízení by mě dokázalo na 4 hodiny denně nahradit.
 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 11:03:45)
přečti si něco o psychologii vývoje dítěte, nevím, jeslti bych mohla tak najisto tvrdit, že cizý člověk ve školce mě dokáže plně nahradit
 Del 


Re: ???  

(16.6.2010 12:36:29)
Rozárko - já měla psychologii jako předmět ve škole,mám z něj i maturitu a nějaký zápočet z VŠ,takže něco málo o tom vím. Ale tvé argumenty nemají žádný než citový podklad.
 Del 


Re: ???  

(16.6.2010 12:48:09)
jo a plně tě nikdo nahrazovat nebude - 4 hodiny denně - nebo třeba 12 hodin týdně není plná náhrada za tebe. Tebe jako matku nikdo nenahradí,nicméně, tě může zastoupit na určitou dobu stejně dobře jako třeba babička. Proti hlídání babičky nebo tety jistě nic nemáš? A namítat,že je to osoba známá a blízká? Babičku některé děti vídají 1x do měsíce a také jim matky své děti svěří na prázdniny, takovou paní učitelku vídá dítě 4 hodiny denně a když ji vidí běží ji obejmout,mluví o ní s láskou a má ji rádo a považuje ji za blízkou osobu také.

Skutečně jsi v tomto spíš zaujatá.

Snažím se jen dosáhnout jedné roviny - aby matky,které děti do školky dříve dát nechtěly nemusely,ale současně aby matky,které děti do školky dají dřív nebyly označovány za hyeny,které své dítě od sebe odtrhly. Protože to tak není.

 Del 


Re: ???  

(16.6.2010 11:01:56)
dvouleté dítě si neuvědomuje svoje pocity ? - to už je skutečně nesmysl - dvouleté dítě si moc dobře uvědomuje,je-li mu něco příjemné nebo nepříjemné,je-li mu někde dobře nebo ne, má-li rádo toho kamaráda nebo onoho.
 Rozarka01 


Re: ???  

(16.6.2010 11:06:47)
ano jistě, ale neumí s nimi dále pracovat, a tak když zažije třeba něco negativního, zůstane to v něm třeba jako blok, který si ponese dál
 Del 


Re: ???  

(16.6.2010 12:41:58)
Rozárko,ale od toho je tu snad ten rodič ne? Aby mu pomohl s těmi pocity pracovat, a rodič by v prvé řadě měl nejlépe vědět, zda jeho dítěti předškolní výchova prospívá nebo ne. Nemluvíme tady přece o tom,že všechny matky budou muset hromadně odevzdat své ratolesti ve 2 letech do školky,kde bude jedna učitelka na třice dětí! Mluvíme tady o tom,že ČR by měla vytvořit zařízení,ve kterém budou moci být děti od 2 let - bude tam o ně postarána přiměřeně jejich věku - tedy počet učitelek vs. počet dětí, prostředí,počet možných hodin pobytu. Díváš se na to moc zaujatě.

A jsou děti,kterým to ve 2 letech prospěje a děti,kterým to ve 2 letech ublíží. Ale rodič je ten kdo o tom rozhoduje ne EU. A nemůžeš tvrdit,že paušálně všem dětem do tří let je nejlépe u maminky. A označovat maminku,která svěří dítě instituci za kariéristku.
 maja 
  • 

Re: ???  

(17.6.2010 13:05:28)
dcera také ve dvou letech mluvila jak ze spartesu ,a le ani jeden kluk více méně nemluvil, pouze zvuky, napodobeniny slov a pod. domluva s jinou osobou než se mnou nepřipadá do úvahy, i táta chodí a říká " kde je překladatel?".
 Del 


Re: souhlasím 

(16.6.2010 10:47:15)
nesouhlasím. Moc to zobecňuješ.
Školka mi naopak pomohla dítě dovychovat. To co jsem mu vštípila rozhodně nestačilo ať jsem se snažila sebevíc.
A zrovna s tím oblíkáním mě to pobavilo. Marně jsem se snažila naučit dceru oblékat ponožky ~t~ Doma to prostě nezvládala, nebo nechtěla ? ~d~ nevím,každopádně od té doby co chodí do školky stačí ukázat na hromádku oblečení a říct - obleč se jdeme ven a oblékne si vše včetně těch zatracených ponožek a zapne si i knoflíky. Doma se to naučit nechtěla.
V období 2-3 let jsem dceři už nedokázala poskytnout adekvátní zábavu - protože jsem se musela starat o vaření a uklízení,takže aby nezlobila (nechtěla si hrát sama) seděla u TV - což mi přišlo špatné,ale jiank sem to zařídit nedokázala. Od té doby co chodí do školky si umí hrát i sama a já můžu o víkendu uvařit oběd bez toho aby mi visela na noze, pohádka je u nás puštěná max. na 20-30 minut před spaním. V období 2-3 let to byly třeba i 2 hodiny denně. I když jsme chodili ven, do cvičení za kamarády - den byl moc dlouhý a dítě se nudilo. Hlavně taky nespalo po obědě. Od té doby co chodí do školky tak po obědě spí.

Takže není dítě jako dítě a není školka jako školka.
 DENISA 


Re: souhlasím 

(16.6.2010 11:25:08)
Rybicko, mame to obdobne, 3 hod denne od dvou let. Slovni zasoba nic moc, ale kdyby se mu neco nelibilo, tak to rekne. Za tri hodiny vyresim co potrebuju a nekdy i toho kadernika stihnu, uplne stejne, jako bych ho doma nechala hrat samotneho ci cucet na TV, protoze presne ten cas bych mu venovat nemohla stejne, uvarit a uklidit se nekdy musi. Cizi pani mamu nenahradi, to je pravda, stejne tak, jako dobrou mamu ta spatna taky nenahradi. A co je a co neni spatna matka, to je jina diskuse, muze to byt matka, ktera odklada dite na 10 hod do skolky, ta co je s nim cele dny doma a nevenuje se mu ani za mak atd. atd.
 Del 


Re: souhlasím 

(16.6.2010 12:50:33)
~g~ Jo přesně tak.
Dítě si ve dvou letech dokáže říct,že je mu někde nebo s někým příjemně nebo nepříjemně a ty se pak podle toho můžeš zařídit. A pár hodin bez mámy v kolektivu dětí a příjemné paní učitelky ho neohrozí stejně tak jako pár hodin u babičky,která mu stejně pustí pohádku nebo je s ním jen sama.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: souhlasím 

(16.6.2010 11:38:28)
Proč je ve školce tak málo cikánských dětí?

Protože jejich matky je milují, neodkládají je, jsou s nimi stále doma, 100% se jim věnují, takže když pak nastoupí do školy, jsou vychované, hodné, samostatné, učenlivé a kamarádské. :-(
 Jíťa 
  • 

Re: souhlasím 

(17.6.2010 11:07:54)
A co má podle tebe ta matka dělat jiného než pracovat. Mají se snad chodit každý večer SPOLEČNĚ na obecní louku pást?
 cyann 


Ach jo 

(16.6.2010 10:04:20)
Další článek, který ukazuje omezenost české psychologické školy. Paní doktorka má pár zkušeností s praxe, tak to tak prostě je. Jenže nedojde jí, že k ní přijdou jen ti, co mají problém - a pak je třeba už jen najít, odkud ten problém pochází a něco se vždycky najde.
V ČR se nikdy nedělaly reprezentativní výzkumy toho, zda jesle skutečně škodí, případně jakým dětem, jaké jesle, jak velký rozsah docházky. V zemích, kde se tyto výzkumy dělaly, se ukázalo, že to zdaleka není tak, že jesle jsou paušálně špatně. Argumenty českých psychologů jsou nevědecké, nedostatečně podložené, intuitivní. Netvrdím že jsou nutně špatné (i když si myslám že jo), to vyžaduje delší diskusi, ale vadí mi, že jsou vydávány za jedinou pravdu a ještě k tomu za vědu. Vždyť ti lidé nepublikují, nedělají výzkum, neznají zahraniční poznatky!
A tenhle šlánek je opravdu velice manipulativní - zmínky o holokaustu (ano, první výzkumy deprivace se dělaly na dětech holokaustu, ale právě proto se to v zahraničí od 60. let přehodnocuje, protože se zjistilo, že (světe div se) docházka do jeslí doplněná o péči milujícího rodiče s tím nedá srovnávat.
A stavení zájmů rodičů (matek) do protikladu zájmů dítěte je velice špatně. Vždy´t se tu pořád omílá, že maka a dítě tvoří jednotku, tak proč musí jít jejich zájmy proti sobě? Výykumy se právě zjistilo, že největší průser pro vývoj dítěte je frustrovaná, nešťastná, neurotická matka. A když je matka v pohodě, rozumná docházka do instituce nemá na vývoj dítěte negativní vliv. Proč čeští psychologové nevěří matkám, že jsou schopny rozhodnout, co je nejlepší pro dítě, pro ně, pro jejich rodinu?
 susu 
  • 

Re: Ach jo 

(16.6.2010 10:07:32)
Souhlas Cyann.
 Tulka 


Re: Ach jo 

(16.6.2010 10:17:49)
cyan,nemyslím si,že každá matka pozná,co je pro její dítě nejlepší.Lidi se dají zblbnout různě.Naše matky se většinou taky nebouřily,že v porodnicích viděly své děti na pár minut u kojení,jinak ne.Některé na to i rády vzpomínají,že se o své děti nemusely starat.Moje kamarádka chodila dokonce do celotýdenních jeslí,má z toho trauma jako hrom,její matka do dneška neví,že bylo něco špatně.Když se něco stane běžné,spousta lidí to přijme za svoje.
 esmeral33 


Re: Ach jo 

(16.6.2010 10:39:00)
DVOULETÉ DÍTĚ DO ŠKOLKY?když mají matky tak dobře placenou práci,tak můžou dát dítě do soukromé školky či jeslí.rozhodně se mi nelíbí fakt poznámka vůči matkám,které jsou na md do 4let,protože ne každá najde okamžitě práci a obzvlášt v dnešní doby,školku by měla být hlavně pro předškoláky!a osobně bych menším dětem dopřála více klidného spánku,s možností samostatného probuzení,bez budíku.
 cyann 


Re: Ach jo 

(16.6.2010 10:42:27)
No a proto mě štve, jak jsou české matky zblbnuté tím, že když nejsou do tří let non stop doma, tak jsou hyeny. A že je to dokázáno vědecky. když je to přitom prostě jen jiný typ ideologie. V závěru prostě mezi tím vším ovlivňováním matkám nezbývá než sednout a přemýšlet, co je podle nich samotných pro jejich děti nejlepší. Jinak je to vždycky o tom, kdo má právo mluvit (ve veřejném diskurzu) a tak ostatní ovlivňovat.
 Tulka 


Re: Ach jo 

(16.6.2010 11:21:29)
Právě proto jsem nedůvěřivá ke všem doporučením.Názory odborníků se mění stejně rychle jako sami odborníci.
Ostatně,v některých zemích je úplně běžné odkládat do jeslí několikaměsíční mimina.A lidem se to tam zdá taky normální.Odkládat kojence není dle mého normální.Kdo to tak necítí,tak má sám problém:-).
 cyann 


Re: Ach jo 

(16.6.2010 11:55:41)
Ve Francii třeba v 70. letech panoval názor (mezi psychiatry!), že dítě musí do jeslí buďto před 6. měsícem, nebo až po roce a půl. Ten věk mezi tím je psychicky více riskantní než ten raný. Proto se tam asi teď pokládá za celkem neškodné dát několikaměsíční dítě do jeslí. Ale ve skutečnosti to tam dělá jen menšina matek.
V každé zemi prostě odborníci tvrdí něco jiného, a podle mě je to propojeno s ekonomickými zájmy. U nás se např. rodičovská prodloužila na 3 a pak 4 roky v 90. letech nejen na popud konzervativních politiků z KDU a ODS, ale také na radu Světové banky - mělo to zabránit růstu nezaměstnanosti v zemi, které se všichni obávali. No a vyšlo to.
 maja 
  • 

Re: Ach jo 

(17.6.2010 13:14:02)
Taky si myslím, že je to jen a jen o ideologii. Jak to prostě kdo má nastavené. Chci být doma? Myslím, že je to pro dítě OK? super...nechci být doma, domnívám s e, že dítěti svědčí jesle, školka adt , že je mu tam lépe než se mnou...taky super..... jen je blbé mít z toho nebo onoho přístupu mindráky.
 Kahlan+5 


Re: Ach jo 

(16.6.2010 10:23:02)
Diky, napsalas to za mne!
 Eva 


Re: Ach jo 

(19.6.2010 16:48:56)
Největší průser pro díte je nešťastná, frustrovaná a neurotická matka, To je pravda a jak bylo napsáno, je to také prokázáno studiemi a výzkumy.

Otázka zní proč jsou matky nešťastné, frustrované a neurotické. Nevěřím již dnes, že je to kvůli tomu, že "musejí" být doma s dětmi. Může to být tím, že žijí v nevhodném prostředí - třeba nějak zamořeném. Může to být tím, že ztratily sociání kontakty, protože šly za manželem, a to i přesto že žijeme v době techniky a internetu. Může to být tím, že je na ně vytvářen tlak ze strany rodičů, lékařů a jiných stran ohledně jejich mateřské kvalifikace - tím myslím takové všelijaké srovnávání podle statistik, škatulkování, soutěžení....( za nás se třeba "soutěžilo" o to, kdo má bělejší plíny, které dítě umělo dříve chodit na nočník....) Těch příčin může být mnohem více než jen touha po pracovním uplatnění. Mnohdy může právě to odložení dítěte v útlém věku do péče jiným lidem, útěkem od těchto tlaků.
 lonkue 


blbost 

(16.6.2010 10:19:30)
Pani psycholozka zbytecne zpusobuje hysterii. V jinych zemich neni materska 3 roky, protoze si proste zadny jiny stat nemuze dovolit tak dlouho matkam platit. Jenom my si hrajem na nejaky haury, jako kdyby nam patrily ropne veze nekde v Golfu. To se doufam u nas zmeni co nejdriv. Je to tragedie hlavne pro matky, z kterych dela po nekolikalete materske nepouzitelne osoby pro pracovni zivot. Po tolika letech se toho hodne v kazdem oboru zmeni a nedivme se zamestnavatelum, ze neradi zamestnavaji zeny v "rodicich" letech. U nas se toho velmi zneuziva. Jinak je samozrejme absolutne normalni, ze dite jde od roku nebo dvou do nejakeho zarizeni nebo kdo je vice movity so poridi babysitterku domu. Detem to urcite neuskodi. A hlavne bude mit doma vyrovnanou matku a ne trosku, ktera je v absolutni socialni izolaci. To na sebevedomi moc neprida. Ja ziji mimo Cechy. Momentalne jsem tehotna a materska je tu maximalne na 1 rok. Ja planuji toho celeho roku vyuzit a rozhodne se rada vratim po tom roce do prace. To mi prijde normalni. Co je nenormalni je sedet leta doma na zadku a upadat....
 Stáňa a dva kluci 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:21:21)
No hlavně že maj na západě tu rodinnou politiku tak levnou. Našla sis někdy nějaká čísla? Kolik stojí poloviční úvazky, jesle, školky, odpisy na daních? Pak tu vyprávěj něco o drahém rodičáku v ČR:
 babi_ 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:28:03)
Stáňo, o tom, proč se vyplatí částečné úvazky atd... viz příspěvek solveig.
Nebo ty nemáš pocit, že návrat do podnikání, zaměstnání po iks letech není problém? Šok pro děti, matku, zaměstnavatele? Opravdu není lepší udržovat alespoň částečný kontakt s profesí? Samozřejmě pokud nejde o matku = profesionálku, která je v domácnosti po celý život. Tam není co řešit.
 Stáňa a dva kluci 


Re: blbost 

(16.6.2010 11:04:14)
Martino já nejsem proti částečným úvazkům, jsem pro svobodu volby. Osobně jsem chtěla zůstat s dětmi tak dlouho, jak to pro ně bude nutné, ten čas, který jsme spolu strávili už nám nikdo nevezme a věřím, že to byla dobrá investice do budoucna. Teď se vracím po šesti letech do práce a ten poloviční úvazek se mi rýsuje, což považuju za dobré, nechtěla bych dát děti rovnou na celý den do školky. Jak dlouho budu dělat na půlku, se uvidí. Jednak podle dětí a jednak podle financí...
 esmeral33 


Re: blbost 

(21.6.2010 11:15:22)
Budu jen ráda,když prosadíte systém polovičních úvazků pro matky s malými dětmi a faktem je,že se s klidem můžeme příbližit trendům západních zemí a krouhnout mateřskou na minimum,narvat děcka od půl roku do jeslí.Teda,ale nechtěla by být tím ditětem.Jinak dnes nejsou pomalu místa pro předškoláky,tak se zamyslete.Prostě špatně nastavený systém.
 Samarlu 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:41:49)
Stáňo, dej nějakej příklad, to mě fakt zajímá.

Já se setkala akorát s výzkumem (a to před mnoha lety), že v zemích bez rodičáku zůstávají matky doma za svý (tj. rodina žije z jednoho platu) a když děti odrostou, tak hledají místo nanovo, ale většina z nich je taky několik let s dětmi doma.
 Stáňa a dva kluci 


Re: blbost 

(16.6.2010 11:08:43)
Samarlu, hledala jsem to na netu, dá se to dohledat, hledala jsem třeba Německo, Francii, ty sumy byly obrovské...Zajímavé by třeba bylo i Holandsko...
Takže mě hrozně vadí to stavění do protikladu Čechy versus západ...My se válíme doma zadarmo a stát nás živí, na západě makáme za svý. Není to pravda, v podstatě jen děti odloží, kde se jim o ně za státní starají jiní. Nebo se to řeší úlevami na daních apod...
 lonkue 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:43:58)
neziji na zapade. Cisla ze zapadu neznam a taky nemluvim a praci na pul uvazku. Tady se chodi po roce na plny uvazek, jako pred materskou. Hlidani si musi kazdy zaridit sam na vlastni pest..
 DENISA 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:24:56)
Jezis, ja jsem se pred materskou namakala 18 let, z toho vetsinu casu na dva uvazky, tak ted tak rada UPADAM. Uprimne, fakt si to UPADANI desne uzivam a branim se navratu do do rachoty zuby nehty. A to jeste ke vsemu denne vrznu dite na 3 hod do skolky, abych mohla UPADNOUT na gauc a cist si.
 jana38 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:28:23)
lonkue proč by měl člověk s dětmi doma upadat a být pro pracovní život nepoužitelnej??? To je opravdu ukázkovej příklad demagogie!!!!
 BIBI 
  • 

Re: blbost 

(16.6.2010 10:35:29)
Jen pár otázek :
1) Sedla by si do letadla, které bude pilotovat žena, co se vrátila po dvou dětech (cca 8 letech) do práce? Já teda ne.
2) Šla by si na operaci, kterou by prováděla žena opět po 8 letech doma? Já určitě ne.
3) Nechala by si se ostříhat od ženy, která strávila s dětmi zase řadu let doma? Já ne, ale uznávám, že v nejhorším existuje čepice:-)

A dalo by se pokračovat
 lonkue 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:47:38)
Netvrdim, ze kazda zena "upadne". Ale zcela realisticky se divam na vsechny sve kamosky v Cechach, ktere mely jedno dite, pak druhe a uz jsou doma 8 nebo vice let. Pokud ziji v mensim meste tak proste nemaji zadnou sanci na nejakou dustojnou praci. Pokud jim teda nevadi sedet za kasou nekde v Lidlu. A to jsou po vetsinou zeny s vyssim vzdelanim. Takove jsou bohuzel zakony pracovnihu trhu a ty jsou neuprosne. Cim dele doma, tim mensi sance na uspesny navrat do pracovniho zivota. A pokud si myslis, ze tem kamaradkam pridava na mysli, to ze jsou uplne financne zavisle na manzelich, tak se mylis. Kazda normalni zena ma potrebu seberealizace....
 maja 
  • 

Re: blbost 

(17.6.2010 22:39:00)
bycha aby se prodavačky v lidlu a jinde nenaštvaly a nezačaly stávkovat, co bysme pak jedly :). ...každá práce je potřeba ( nejsem prodavačka, ale vážím si každé práce)
 Osamělá 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:32:32)
No nevím, jestli každá máma, co je doma s dětmi je troska ~a~ mě to třeba naplňuje a je mi šumafuk, že mi utíkají pracovní léta, stejně budu pracovat do smrt, tak co. Pro mě jsou mé děti to nejdůležitější na světě a rozhodně si nemyslím, že vrznout dítě někomu na hlídání je ideál, pokud to oběma vyhovuje, tak prosím, ale když né, tak by se podle mě mělo ustoupit dítěti. Jinak já si i ve svých 30ti letech pamatuju na pobyt ve školce a nejsou to zrovna šťastné vzpomínky. :-©
 lonkue 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:51:02)
Jak rikam, kazda jsme jinak nastavena. Ja bych se citila hrozne ztracena byt doma nekolik let jenom s ditetem. I to dite rychle vyroste a osamostatni se a maminka, ktera je vecne za zadkem je spise pritezi. Me moje prace velmi bavi a leta jsem pracovala na tom, abych profesionalne byla tam, kde ted jsem. Vzdat se kompletne toho vseho si nedokazi. Je to o sebeucte....
 Osamělá 


Re: blbost 

(16.6.2010 10:52:38)
já vím, jenom to přirovnání k trosce bylo trochu moc ~;) Já třeba jako troska chodila z práce... ~d~
 helis78 


Re: blbost 

(16.6.2010 11:49:10)
Nesouhlasím. Otázkou je, jaké jsou potom ty děti odkládané od roku, někde i od půl roku až vyrostou? V pubertě? V dospělosti? Jestli jejich manželství a vztahy jsou pevné? To už nikdo nevidí tu souvislost.
A to, že si naše společnost hraje na haury? No, možná má více rozumu než ty "vyspělé" země a ví, že dítěti prospěje láskyplná péče, protože celá osobnost se formuje do 3 let věku, jak tvrdí psychologové, takže jsem ráda, že společnost investuje do svých budoucích daňových poplatníků, že se snaží jim zajistit péči těch, kteří je ve většině případů milují nejvíce. Spíše by měla úniky peněz hledat na jiných místech, ve svých řadách, ve státních zakázkách, protečené miliony na dálnicích, atd.. ~o~
 maja 
  • 

Re: blbost 

(17.6.2010 22:33:51)
až budeš držet v ruce to svoje baby tak se na to možná budeš dívat jinak :)
 Kačislava 


Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:20:38)
Nemůžu si pomoci, ale tohle je takřka učebnicový příklad demagogie. Evropská unie přece nebude nařizovat matkám, aby daly děti do školky ve dvou letech. Používat výraz "děti natečou" znamená, že podle názoru té paní psycholožky jsou matky nesvéprávné a ve "správném chování" je udržuje jen fakt, že jim uvědomělý stát zuby nehty brání ve výběru. A ohánět se v tomto případě holocaustem, no to už je vážně moc... To, jestli někdo dá dítě do školky dřív nebo později si přece musí každý rozhodnout sám, podle své situace a podle dítěte. Ale neustále osočovat matky, že jsou špatné, protože se chovají jinak, než je v kraji běžné, je podle mě hloupé, ať už mám názor jakýkoli. Co je dobré pro mě, nemusí být pro někoho jiného. Podle mě je správné je podporovat možnost volby, i když osobně člověk třeba preferuje pouze jedno řešení.
 DENISA 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:28:04)
No demagogicky je hlavne ten clanek, z ktereho jsi pochopila, ze nam to EU narizuje. Jestlize EU naridi, aby se vytvorili podminky pro prijeti deti do skolek uz od 2 let, tak nikde neni psano, ze narizuje matkam, aby tam ty deti od 2 davaly. To je snad jasne ne? Ted tu vsechny tahame kridlo, jak je nemozne dostat dite do skolky, jak nekdo nemuze jit do prace, jiny ma doma druhe a chudak prvni skolku kvuli tomu ani nepozna, takze pokud by EU nejak prinutila nasi situaci po hromadnem ruseni skolek po revoluci napravit, tak by to byl jen prinos a moznost prave te, tolik dovolavane volby.
 jana38 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:33:31)
Deniso, ale co udělá zaměstnavatel, když zjistí, že jsou volná místa pro dvouleťáky? Bude tě samozřejmě nutit, aby ses po těch dvou ltech vrátila, ať už chceš nebo ne.
 DENISA 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:36:07)
No tak spoleham na to, ze uz budeme i v oblasti castecnych uvazku dal nez dnes a rada pujdu na par hodin do prace, protoze to me nezabije a memu dvouletakovi skolka na par hodin taky vubec neublizi (mam ozkousene). Pokud po me bude chtit pracovat tech 10-12 hod jako pred MD, tak se na nej vykaslu, co jineho mi zbyde.
 Horama 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:45:14)
Nutit tě může, donutit tě nemůže. Prostě upřednostníš (podle svého nejlepšího vědomí a svědomí) dítě před prací a smíříš se se skutečností, že si asi po rodičovské najdeš jiného zaměstnavatele. V tom nevidím problém.
Teď je mnohem obvyklejší situace, kdy se (i ve vyšším věku dítěte) matka vrátit do práce chce, zaměstnavatel by ji vzal, ale místo pro dítě ve školce prostě není.
 cyann 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:45:56)
A co udělá, když zjistí, že nejsou ani pro tříleťáky?
 cyann 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:47:50)
Chci říct, že argumentovat tím, že by neměly být místa pro dvouleté děti, aby to zaměstnavatele nesvádělo chovat se proti zákonu, je trochu scestné. Z většiny příspěvků zde nemám pocit, že by se teď zaměstnavatelé poslušně podle zákona chovali, navíc čekali, až to místo ve školce matka sežene...
 Samarlu 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:47:55)
Hele Kočajdo, nevím, jak máš velký rozdíl mezi dětmi, ale skutečně by nastal problém, kdyby byly na dopoledne ve školce SPOLU? U nás totiž cca od 2 let druhorozeněte nastává průšvih ve chvíli, kdy spolu nejsou - starší nechce do školky a mladší chce do školky za ním apod. Starší by se mamánkovalo klidně dýl a tak nějak se to i děje, když jsem furt na RD, ale mladší prostě daleko dřív začalo odkoukávat hry pro větší děti, režim i zájem o kolektiv.

No a co to je za péči rodiče, když je má v tomhle akorát utěšovat a mezitím nestíhat práci? Stokrát radši dám děti na dopoledne někam spolu do školky, než pak pracovat v noci.
 jana38 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 11:14:40)
Samarlu, ano, obě mladší děti jevily zájem o školku staršího sourozence v okamžiku, kdy jsem byla to starší s ním vyzvednout. Ale zkusila jsem jednou nechat cca dvouletýho syna v takovýhle školičce se starší ségrou a po hodině jsem pro něj jela, protože zjistil, že ségra sice jo, ale máma to není:-).
 Del 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 10:54:34)
Nutit tě může,ale snad se rozhodneš sama ne?
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Příklad demagogie 

(16.6.2010 18:50:12)
napsala si to za mě~R^
 Osamělá 


zase budou hádky :) 

(16.6.2010 10:26:47)
Podle mě tenhle článek zase způsobí hádky, jestli ano nebo né! Já myslím, že to si musí každá máma rozhodnout sama. Faktem ale je, že já zažila dvouletou holčičku ve školce a nebylo mi z toho moc příjemně a učitelky byly z toho taky dost odrovnané. Holčička přicházela mezi prvními a odcházela mezi posledními. Celou dobu údajně plakala - fakt měla očička úplně oteklá, a držela se doslova učitelky za sukni... Bylo mi jí hrozně líto, myslím si, že měla ještě zůstat doma v milovaném náručí mámy a né takhle opuštěná ~a~
 Lenka, 1 dcera 


Článek je příliš krátký, 

(16.6.2010 10:38:48)
tudíž došlo k tomu, že příliš vyhrocuje 2 protikladná stanoviska. Heleny Klímové si osobně jako psychoterapeutky velmi vážím, už v 60. a 70. letech jako matka tehdy malých dětí se zabývala vlivem jeselské výchovy na děti. A navíc jako člověk, který se zabývá v psychoterapii také následky holocaustu, jistě vidí i mezigenerační přenosy traumat, odtud zřejmě ten "výbušný" příklad s dětmi odvezenými z Londýna - rodičům přitom nešlo o nic méně než o bezpečí pro děti, aby o ně bylo postaráno. Někdy je to volba mezi menším a větším zlem, ne mezi velkým a ještě větším dobrem. O tom, že i dětská psychika má údravné mechanismy, ale že jde i o společenské zadání (nejen, aby matky mohly uživit svou rodinu, ale také se realizovat), o tom jistě není pochyb. Trochu se bojím, aby to neskončilo zase opačným extrémem - buď budou všechny mámy doma, nebo budou všechny v práci, ode zdi ke zdi, to bych osobně dost nerada.
 cyann 


Re: Článek je příliš krátký, 

(16.6.2010 10:55:11)
To je zajímavé, co o ní píšeš. Já mám podobnou zkušenost s psycholočkami, které znám: když s nimi delší dobu diskutuješ, vyjde najevou, že si uvědomují, že děti jsou různé a že rodinné situace jsou různé, že některé děti jsou zralé dřív, že někdy je v zájmu psychického zdraví a vyrovnanosti matky, aby dítě bylo v jeslích, že když jsou zachovány yrčité podmínky, pobyt v jeslích neškodí. Ale jakmile se vyjadřují na veřejnosti, vždycky z toho vyleze, že dítě do tří let má být doma s maminkou a basta. Asi se bojí, že to bude otočeno proti nim, když řeknou že některé děti do jeslí "můžou", že toho zneužijí politici, nebo nechtějí být první, kdo to řeknou.
 Jája 
  • 

Vše by se mělo řídit podle dítěte 

(16.6.2010 10:39:21)
Vše by se mělo řídit výhradně podle dítěte. Jsou děti, které už ve dvou letech školku snesou, těší se do ní a nechtějí z ní jít domů. Jsou děti, které by tam nedostal ani heverem. A toto by mělo být tím hlavním kritériem pro všechny. Pokud to dítko zvládne, do školky jít může. Rozhodnout by měl výhradně rodič.

Taky by nemělo jít o jesle, ale o tzv. jeslovou třídu. Ty bývaly i dříve a chodily do nich děti, které byly velké na jesle, ale malé na školku. Dětem bylo více než dva roky a méně než tři.

Pro škarohlídy podotýkám, že třeba já jsem měla dítě, pro které byla školka vysvobozením. Prostě chtělo být s dětmi a kdykoli mohlo, utíkalo za nimi. Navíc školka si chodila hrát na louku za naši zahradu. Takže dítko uteklo do školky a když se školka vracela, učitelka mi napřed vrátila dítko a pak odešla s dětmi do školky. V té době jsme neměli plot a já bych dítko musela přikovat, touha po společnosti dětí byla obrovská. Takže mazalo do školky ve 2,5 letech a nikdy jsem nelitovala ani já, ani dítko. Moji synovci na tom byli stejně, ze školky je nikdo nedostal ani heverem, učitelka je musela doslova vyhodit a zamknout s tím, že školka jde taky spinkat. Ve školce byly děti a víc hraček, než jsme mohli mít doma.
Pokud by ale dítko školku nesnášelo, byla bych s ním doma a s příjmem by se to nějak udělalo. Vždycky by mi šlo jen a pouze o zájem dítěte. Tohle rozhodnutí ale musí udělat výhradně rodiče, ani EU jim v tom nemá co nařizovat.
 Horama 


Re: Vše by se mělo řídit podle dítěte 

(16.6.2010 10:47:14)
Jenže EU nenařizuje rodičům, nařizuje vytvoření kapacit toho, co jsi nazvala jeslovou třídou. Takže "nařízení EU" vlastně směřuje k tebou popsanému ideálu.
 Jája 
  • 

Re: Vše by se mělo řídit podle dítěte 

(16.6.2010 12:07:47)
Tak na co je třeba nařízení EU? To, co popisuju, se dalo realizovat už v r. 1985. Pokud dítko nestrávilo školku, holt byla matka doma zadarmo a rodina měla úměrně tomu nižší životní úroveň. Dneska je rodičovská až 4 roky, právě aby nahradila výpadek jeslí, a ještě se to matkám nelíbí? Pravda, ty peníze nejsou nic moc, ale JSOU aspoň nějaké. My byli doma zadarmo a placená mateřská byla půl roku, řada tehdejších matek dávala děti do jeslí nebo do školky z finančních důvodů, stejně jako dneska. Prostě musím počítat s tím, že mám dítě/děti a tomu se musí chca nechca přizpůsobit celá rodina, dokonce i otec těch dětí to musí vzít na vědomí.
 Horama 


Re: Vše by se mělo řídit podle dítěte 

(16.6.2010 12:17:17)
Jde jen o to, že nařízení EU chce, aby v našem státě byly vytvořeny tyto "jeslové třídy", kterým bys dítě mohla svěřit, pokud je chceš využít, a to v dostatečné kapacitě. U tebe zrovna existovaly, ale to obecně vůbec není pravidlem.
 Horama 


Re: Vše by se mělo řídit podle dítěte 

(16.6.2010 12:20:02)
Jinak s tebou souhlasím ve všech ohledech, co se týče finanční podpory matky s dítětem. Považuju svoje rozhodnutí mít děti za své osobní rozhodnutí a zrovna tak svoje rozhodnutí, jak dlouho s nimi zůstanu doma. Podpora státu je sice příjemná, dokud je, ale není to něco, čím je mi stát povinován. To já a otec dítěte jsme ti, kteří mají svému dítěti zajistit životní podmínky.
 Ecim 


Jsem pro možnost volby a dostatek kvalitních zařízení i pro menší děti 

(16.6.2010 10:50:00)
Jsem s dětmi doma, můj tříletý syn ani nechodí do školky. Pracuji příležitostně a v případě potřeby mám výborné možnosti hlídání ze strany příbuzenstva. V zásadě ale nejsem odpůrkyni zařízení pro menší než 3 leté děti, a to za podmínek, že:
1.Tam dítě netráví příliš mnoho času.
2.Je tam dítě spokojené.
3.Zařízení je kvalitní.
Je mi jasné, že spousta maminek je v tíživé situaci a nemůže být s dětmi doma tak dlouho, jak by si přály. (Sice jsem teď doma, ale nikdy nevím, co nečekaného mě může potkat.) Nebo prostě jen chtějí pracovat na nějaký malinký úvazek, na čemž nevidím nic odsouzeníhodného, pokud je o jejich děti na těch pár hodin týdně dobře postaráno.
 Del 


Re: Jsem pro možnost volby a dostatek kvalitních zařízení i pro menší děti 

(16.6.2010 10:57:01)
~R^
 anna 
  • 

Re: Jsem pro možnost volby a dostatek kvalitních zařízení i pro menší děti 

(16.6.2010 11:07:20)
Chapu, ze existuje procentualne spise mensi mnozstvi matek, ktere nemaji moznost volby, a tak dite do jesli dat musi. Ale kdyz ted vsichni chceme byt tak BIO a zit ekologicky a v souladu s prirodou, tak tohle urcite v souladu s prirodou neni. I zvireci mlade, ktere se vezme mame se pak v dospelosti nechova normalne, jako ostatni zvirata jeho druhu.
 Ecim 


Re: Jsem pro možnost volby a dostatek kvalitních zařízení i pro menší děti 

(16.6.2010 11:15:43)
To ano. Jenom je rozdíl, pokud je to mládě bez mámy 5 dnů v týdnu 9 hodin denně nebo třeba jen 2 dny v týdnu po 4 hodinách.
 Florence 


celkova zmena, ne jen skolky 

(16.6.2010 11:13:07)
Na matkach pracujicich na par hodin denne a detech v dobrych skolkach na par hodin denne u deti, ktere jsou na to zrale, nevidim nic spatneho. Jenomze neverim, ze to u nas bude (do roku 2012) fungovat.

1) rozvoj takovych skolek musi jit ruku v ruce s moznosti zkracenych uvazku. Pokud ne, budeme tu mit hejna ustvanych matek pracujicich na plny uvazek a hejna deti odlozenych ve skolkach na cely den (coz uz jsme tu jednou meli).

Takze kde je tedy nejaka koncepce podpory zkracenych uvazku? Nemely by nahodou takove uvazky prijit driv, nez skolky? Mam dojem, ze spousta matek by neco takoveho uvitala uz dnes - hlidani si nejak zaridi (nerikam ze vsechny a nerikam, ze je to ideal), takze kde to vazne?
(A myslim tim opravdove zkracene uvazky - ne nacpani stejneho mnozstvi prace do kratsi pracovni doby a vyplaceni mene penez).

2) casto slycham argument, ze rodicovsky prispevek je luxus, vysoka davka atd. Ja to naopak povazuji za nejlevnejsi variantu - pokud se budou zrizovat skolky/jesle pro tak male deti, musi se zridit (jelikoz jsme je uz jednou chytre zrusili a budovy rozprodali), vybavit, provozovat, platit personal atd. a to neni nic levneho - dle meho nazorou to ze statniho rozpoctu sezere vic penez, nez zcela konkretni a adresne davky matkam na RD a otazka, jestli je o male deti v techto zarizenich pecovano lip jak doma, je minimalne sporna.

3) v soucasne dobe je problem i s umistovanim starsich deti do skolek - co takhle nejdriv vyresit tohle?

4) dulezita je moznost volby. Zustane zachovana? Nebo budou matky zamestnavateli nuceny o odlozeni ditete do takoveho zarizeni (cesticku si zamestnavatel jiste najde)... dovedu si celkem zive predstavit zamestnavatele, ktery uz pri pracovnim pohovoru debatuje se zamestnankyni o tom, co jednoho dne udela se svym (jeste zdaleka nenarozenym) ditetem. Pracovni smlouvy, ve kterych je chytre zaonaceno, ze dite bud pujde do skolky nebo zamestnankyne prijde o misto / pracovni pozici atd. Firemni kulturu, ve ktere bude neprijatelne, aby si zena vybrala moznost byt doma s detmi dele atd.

Kde je legislativa na ochranu pred diskriminaci ze strany zamestnavatele? Je na tohle spolecnost jako takova pripravena? (mam dojem, ze mnohdy nejsme schopni tolerovat ani mensi odchylky v zivotnim stylu a respektovat volbu jinych).

Vsechno tohle podle me vyzaduje postupne zmeny a ne hura akci typu "do roku 2012 bude X% 2-letych deti ve skolkach."
 leli 


Re: celkova zmena, ne jen skolky 

(16.6.2010 13:02:38)
Naprosto se vším souhlasím ~R^~R^.
 Calypso 
  • 

Společný program pro dvou a sedmileté děti! 

(16.6.2010 11:14:58)
Já se sobecky obávám, že na dvouleté děti ve školce doplatí nejstarší. V naší školce nejsou třídy podle věku. Samozřejmě nevadí, když si spolu hrají malé a velké děti, ALE... teď, když se na vycházce počůrá tříleťák, musí celá třída zpátky do školky, aby se nešťastník převlékl. S dvouletýma se asi daleko nedostanou. Malé dětičky potřebují větší pozornost učitelky, pomoc, mazlení, pomoc na WC, mytí ruček... Bude mít učitelka ještě čas a energii vymýšlet hry pro větší děti? Nebo tam porostou jako dříví v lese? Ach jo, kdybychom měli aspoň spešl třídu pro předškoláky, ať mi ve školce poslední rok dítě nezvlčí...
 januska.1 


Re: Společný program pro dvou a sedmileté děti! 

(16.6.2010 11:27:21)
Pokud by bylo zařízení kvalitní,dítě školku snášelo psychicky i zdravotně dobře a bylo tam jen pár hodin,proč ne?Ale pokud půjde maminka pracovat, pochybuju,že vše stihne za 4 hodiny,takže bude spíše trend tam dítě nechávat co nejdéle.A s tím už nesouhlasím.
 Panímáma 
  • 

Článek ťal do živého 

(16.6.2010 11:21:44)
Zastávám názor paní autorky, na školku je připravené tříleté dítě. Jeden z opomenutých argumentů je, že dítě dokáže navázat hru s kamarády až ve věku tří let, do té doby si vystačí samo se sebou i když nějakým způsobem v kolektivu dětí funguje.
Strašně mě mrzí jak některé maminky plivou na českou výhodu být doma s dítětem tři roky a popisují to skoro jako zvrhlost. Proboha - probuďte se! Co by za to daly mámy jiných západoevropských zemí? Být doma s dítětem do tří let a pobírat rentu.
Myslím, že problémem je egoismus a individualismus některých matek, touha po seberealizaci a kariéře, kdy dítě je už na obtíž, tak šup s ním někam, vždyť doma je táááková nuda! Tato poznámka se samozřejmě netýká maminek, které MUSÍ chodit do práce dřív z finančních a existenčních důvodů.
Prostě si myslím, že to nejlepší co může máma pro dítě udělat, je s ním trávit čas (nejmíň do tří let).
Jenom mě mrzí budoucnost, cítím, že moje dcera už tříletou mateřskou nezažije, myšlení společnosti se transformuje podle "západního" vzoru, bohužel....
 bravad 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 11:25:10)
Dvouleté dítě si sice hraje samo, ale už odkoukává od ostatních, napodobuje. Tohle podle mě není argument.
 Panímáma 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:05:08)
Dvouleťák může odkoukávat od staršího sourozence, od kamaráda z pískoviště nebo z mateřského centra, k tomu nepotřebuje nutně ve dvou nastoupit do školky, ne?
 bravad 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:42:41)
To nepotřebuje, to máš pravdu. Ale není to argument proti tomu, aby začal chodit do kolektivu (mluvím o přiměřeně velkém kolektivu s přiměřeným počtem tet a na přiměřenou dobu).
 maja 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(17.6.2010 13:25:05)
některé maminky ale jako jeden z důvodů , proč dávají 2 leté dítě do školky uvádějí " pohraje si s vrstevníky a vymýšlejí společně lumpárny".... to u 2 letých skutečně ale nefunguje , alespoň moje pozorování dokládají spíš to, že dvouleté děti se na sebe koukají, jeden druhému rozšlápne bábovku, strčí ho, majzne ho, a když jedno dítě chce na autíčko a to druhé to zavčasu pochopí tak jediná společná zábava je , kdo tam teda bude u toho auta první a kdo oho předběhne. Jeden sedí na autě a druhý řve. A nemyslím si, že "nech je , oni si to vyřídí sami" je zrovna pro 2 leté děti ten správný přístup.
 DENISA 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 11:28:50)
Ano jsem ZVRHLA !!! A o to vic, ze do prace chodit nemusim, financne nas zajisti manzel, takze se jeste ke vsemu, zatimco je dite ve skolce valim doma. Od dvou let tam chudak na 3 hodiny denne trpi, jeste ke vsemu si to MUSEL vybrat sam, protoze tam chtel chodit s kamaradem a kazdy den se pretvaruje, kdyz vylitne zarici ze dveri, prinasi si umelecne vytvory co nakreslil a svoji hatmatilkou vypravi, co delali, s kym a jak si hral a co papali.
 januska.1 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 11:32:33)
Deniso,ale pokud bude matka pracovat,těžko vše zvládne za 3 hodinyˇ-dovést dítě do školky,jet do práce a za chvíli vyjet zase zpátky.Ty jelikož jsi zajištěná,za 3 hodiny dítě vyzvedneš,to je jiná situace,než bude u pracujíci matky.
 DENISA 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 11:36:20)
No jiste, ale Panimama odsuzuje vsechny. Opravdu nektere matky musi to dite do skolky kvuli praci dat driv a nic jineho jin nezbyde. Porad je tu absence zkracenych uvazku, coz je ta spatna vec, ne to, ze dite je od 2 let ve skolce, ale to, ze je tam moc dlouho. 3-6 hodin jsou dle meho OK, ale znam i deti v tomto veku travici ve skolce 10-12 hod, coz je hruza. Psala jsem to ironicky, protoze me urcite supermatky tuplem odsoudi, tu pracujici mozna pochopi, ale tu, ktera nemusi a dela to, takovou jen tezko ~t~.
 Panímáma 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:01:46)
Panímáma neodsuzuje všechny - naopak má pochopení pro matky co MUSÍ pracovat.
Panímáma se pozastavuje nad myšlením matek, které "nemusí" a přesto své dítě odloží dřív než je to nutné. Ale gratuluji Vám, Deniso, ke šťastnému dvouleťákovi ve školce, třeba je opravdu výjimka. Třeba ale ze dveří školky vylítne proto, že už se nemůže dočkat až bude zase se svojí mámou.
 cyann 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:11:01)
No jo, ale jestli je pro děti tak STRAŠNÉ být ve školce a ne doma s maminkou, až je třeba označit matky, které ho tam posílají, za zrůdy - tak je to asi stejně STRAŠNÉ i pro děti těch, které pracují protože musí? nebo myslíte, že to dítě nějak pochopí, že maminka musí, a tak se ve školce cítí a prospívá líp, než kdyby nemusela? A pokud je to opravdu strašné, tak nejspíš pro všechny děti, takže by honem stát měl něco vymyslet, aby ani osamělé a chudé matky do práce nemusely a dostaly dost peněz, aby mohly být s dětmi doma.
navíc si myslím, že ta hranice mezi "musím" a "nemusím" je dost nejasná.
 Panímáma 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:20:32)
Cyann,
máte pravdu, dítě nerozlišuje, jestli máma musí pracovat nebo nemusí, pro děti obou skupin matek je předčasný nástup do kolektivního zařízení trauma. Ale je pochopitelné, že v rodině může nastat situace, kdy prostě není zbytí a máma musí zvolit menší zlo, a to je v tomto případě dát dítě do jeslí než umřít hlady. To je snad logické.
A myslím si, že hranice mezi tím, jestli matka MUSÍ předčasně nastoupit do práce nebo NEMUSÍ ale prostě CHCE, je velice zřetelná. A věřím i tomu, že každá matka, která nemusela a přece dítě předčasně odložila do kolektivní péče, musí cítit alespoň malý osten pochybností. Pokud necítí nic, žádnou pochybu (třeba i nevyřčenou nahlas), pak má nějakým způsobem narušený mateřský pud. Tolik názor Panímámy.
 cyann 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:41:50)
A já si zase myslím, že jen některá matka dokáže dítěti zajistit tak různorodé a bohaté podněty, když s ním je do tří let izolovaná doma, zvlášť když je to první dítě nebo nemá kolem sebe věkově blízké sourozence. Pak jen pokud obráží kroužky a mateřská centra, což pak vyjde dost podobně jako školka na pár hodin denně. A taky si myslím, že dost dětí si po druhém roce na kolektiv, pokud je tam kvalitní péče, dobře zvykne a je tam spokojených.
Ale nikdy bych nikomu netvrdila, že jedině správné je dítě ve dvou do školky dát, a že matky, které to dětem nedopřejí, jsou zrůdy s narušeným mateřským pudem, případně zde obměna - závislačky neschopné jiné životní realizace. A ani si to nemyslím - jen je prostě baví být doma a mají pocit, že jejich dětem to prospívá, tak proč ne.
Ale jsem pro možnost volby a rovnoměrnou podporu státu pro tyto volby.
Tolik názor cyann.
 Panímáma 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 13:04:20)
Děkuji za názor, Cyann, jen upozorňuji na překrucování formou "zrůdy s narušeným mateřským pudem", zajímavá dedukce, ale je ryze Vaše.
Jinak když je máma s dítětem v kroužku nebo mateřském centru, je S NÍM, což ve školce samozřejmě nejde.
"Trávit čas s dítětem" totiž vůbec neznamená vymýšlet mu permanentní zábavu a pořád něco tvořit a nevěnovat se žádné jiné běžné činnosti. Je prokázané, že dítě se nejvíc naučí pozorováním, že pozorováním přejímá nejvíc vzorců chování, sleduje a vnímá třeba jak máma umývá nádobí, vaří, jak mluví s tatínkem, jak ho vítá, když přijde z práce, jak se stará o miminko...toto všechno dítě rozvíjí, ne jenom cílená činnost. A toto všechno dítě pochytí, když je doma s mámou, právě její pouhá přítomnost je synonymem bezpečí a jistoty. Toto nikde jinde než doma s mámou do tří let nezíská.
 Tulka 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 13:12:41)
"Trávit čas s dítětem" totiž vůbec neznamená vymýšlet mu permanentní zábavu a pořád něco tvořit a nevěnovat se žádné jiné běžné činnosti. Je prokázané, že dítě se nejvíc naučí pozorováním, že pozorováním přejímá nejvíc vzorců chování, sleduje a vnímá třeba jak máma umývá nádobí, vaří, jak mluví s tatínkem, jak ho vítá, když přijde z práce, jak se stará o miminko...toto všechno dítě rozvíjí, ne jenom cílená činnost. A toto všechno dítě pochytí, když je doma s mámou, právě její pouhá přítomnost je synonymem bezpečí a jistoty. Toto nikde jinde než doma s mámou do tří let nezíská.

Panímámo,napsala jsi to za mě:-)
 DENISA 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 13:21:39)
Panimamo, tu nalepku zrud bez materskeho pudu jsi nastinila ty. A opravdu se musim usmivat nad tvyma dekukcema. Vubec nerozebiram deti do 2 let, ale trpici dite nad 2 roky je fakt sila. Nektere urcite trpi, nektere daleko dyl, ale znam jich spoustu naprosto v pohode a take spoustu 6ti letych mamanku, kteri si utiraji nudle do maminy sukne . Tvoje dekukce, ze moje dite ve skolce strada, proto vylitne ven, kdyz me vidi, je taky k popukani, to mam byt ukazatel toho, ze kdyz je rad, ze vidi svoji mamu, tak to nutne znamena, ze ho predtim ve skolce tejrali? Co kdyz ma rad skolku i maminku - neslucitelne? Uz vidim, jak je dite naprosto odvarene z toho, ze musi pozorovat mamu, jak doma ulizi ci vari, nebo dela jine cinnosti, do kterych muze sice dite na chvilku zapojit, ale na celou dobu to moc nejde. Ja jsem moc rada, ze me dite ziskava pocit jistoty a bezpeci i jinde nez se mnou a ze se uci misto nandavani nadobi do mycky (to snad jednou zvladne i bez meho vzoru) treba kreslit technikama, ktere ja neznam, modelovat z hliny, kterou nemam a jine veci, ktere bud neumim ani vymyslet, nebo na ne nemam podminky.

 bravad 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 15:35:42)
Jojo a s úderem 3. narozenin hybaj do velkého kolektivu dětí dejme tomu na 50 hod týdně, ať se ti to líbí nebo ne. Podle panímámy jsi zralý. Já nevím, panímámo, trochu dráždíš generalizací.
 SaruskaD 


Re: Článek ťal do živého 

(18.6.2010 0:00:07)
Naprosto souhlasím. Dvouleté dítě patří k mámě.
 Florence 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 11:37:23)
A matka bude pracovat z domu? Nebo na pocitaci nekde v blizkem okoli skolky? Nebo budeme mit zamestnavatele, kteri strasne touzi po tom, aby tam zeny chodily na cca 1.5 hod denne? (Nejak se nemuzu zbavit dojmu, ze vetsina lidi do prace dojizdi).
 januska.1 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 11:41:07)
To jsem právě měla na mysli.Pokud bude matka dojíždět,dítě bude ve školce nesrovnatelně déle než píše Denisa.A že je její dítě 3 hodiny spokojené?Kdyby tam bylo celý den,tak by spokojené nebylo.A pokud je tam na 3 hodiny není to asi státní školka,kde většinou trvají na nějákém režimu.Je to zřejmě soukromá školka,kde jsou podmínky jiné,méně dětí apod..
 cyann 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:01:52)
V mnoha zemích maminky tuhle možnost mají a prostě ji nevyužívají, neb jim nepřijde lákavá. nebo mají možnosti, které by se třeba líbily víc i spousta matkám v ČR - třeba v Nizozemí běžně dostupné částečné úvazky, RD má podobu zkrácení úvazku o 1 den v týdnu pro ženu I PRO MUŽE (zaměstnavatel je povinen). většinou mají zkrácené úvazky i babičky, takže se členové rodiny prostřídají, nebo dítě tráví 2-3 dny v týdnu v jeslích.
 Panímáma 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:10:06)
V jakém věku dítěte nastupují Holanďanky do práce, tím myslím, kdy přestanou být finančně zajištěné?
O jeden den v týdnu zkrácený úvazek mi nepřijde nijak úžasný vynález, je to málo, ty babičky - vcelku dobrý nápad.
 cyann 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:18:15)
Mateřská končí po třech měsících, pak se předpokládá, že pokud chtějí být doma, finančně zajistí manžel. Za limit se považuje dítě v jeslích na tři dny v týdnu, na víc je tam nikdo nedá. Do jeslí chodí většina dětí až od dvou let.
Pro osamělé matky naopak platí, že mohou tři roky pobírat podporu v nezaměstnanosti, aniž by skutečně chtěly pracovat, tj. jsou podporovány tři roky doma.
 Panímáma 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:27:31)
Mateřská končí ve třech měsících - to je velmi velmi smutné pro ty děti, malinkatá kojená miminka, která v lepším případě dostanou mateřské mléko z lednice, když je máma pryč. Ach jo, je mi líto Holanďanek a ještě více bych litovala Češky, kdyby se ocitly ve stejném zřízení - málokterý český manžel by je dokázal uživit a platit za ně navíc sociální a zdravotní pojištění. Všechny bychom musely utíkat zpátky do práce, abychom neumřeli hlady. K čertu s holandským vzorem.
Alespoň, že se svobodnými matkami má Holandsko slitování.
 Ecim 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:39:20)
Ta naše známá, co v Holandsku žije, říkala, že maminky běžně zůstávají několik let v domácnosti, a ty, co pracují při malých miminkách, mívají pauzy na kojení. Ale neměnila bych s nimi, mým dětem jsou 3 roky a 1 rok a do práce by se mi teď vůbec nechtělo.
 Ecim 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 12:34:42)
Máme v Holandsku známé. Při prvním dítěti měla paní možnost být doma s dítětem 4 měsíce, při druhém 6 měsíců. Pak začala pracovat napřed 2 dny v týdnu (na 8 hodin, z toho 2 hodiny měla na kojení) a pak 3 dny v týdnu. Pak měla ona volné pondělky a manžel volné pátky, takže dítě bylo přes víkend s oběma rodiči, pak 1 den v týdnu jenom s maminkou, 1 den jenom s tatínkem a na zbylé 3 dny chodilo do jesliček, kde se mu moc líbilo.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Článek ťal do živého 

(16.6.2010 19:00:22)
V zásadě máš pravdu, ale moc to vyhrocuješ. Podle mě jde o to, aby existovala možnost volby, a nestačí školky, důležité jsou i takové věci jako zkrácené úvazky, pružná pracovní doba, to všechno by pomohlo sladit péči o děri s návratem do práce.
 Vesna 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(17.6.2010 12:18:11)
Tato diskuze mě nutí k zamyšlení, zda by všechny matky byly opravdu doma s dítětem do 3let věku, kdyby nebyla placená RD. Mám velký věkový rozdíl mezi dětmi (21,15,4)a u prvního dítěte byla placená MD pouze do 1/2 roka věku dítěte a byla jsem se synkem doma do necelých tří let. Nástup do školky v pohodě,chodil tam velice rád. Prostřední nastupovala do školky taky kolem 2,5 roku, bez problémů a nejmladší totéž. Věřím, že jsou děti, pro které může být školka trauma, zvlášť pokud je dítě jenom s maminkou a nestýká se s jinými dětmi. Vidím to u sousedky, má 5-letou holčičku a dítě " izoluje" od okolního světa, malá nechodí do školky, buď je doma s maminkou, popř. s babičkou, ven chodí pouze při dobrém počasí. Holčička je bojácná, stydlivá. Pozvala jsem je k nám na zahradu, malá seděla celou dobu mamince na klíně...asi po hodině se teprve zvedla a poodešla asi na 2m vzdálené pískoviště a očima stále sledovala maminku. Každé dítě je jiné, moje od mala velmi komunikativní, společenské, pořád v pohybu - spokojené v kolektivu, sousedky tiché, klidné ... Myslím, že každá matka pozná, zda je její dítě schopno jít do kolektivu dříve a nebo později A TO BY MĚLO hrát hlavní roli, nikoliv výše a délka RD
 Petula 
  • 

Re: Článek ťal do živého 

(17.6.2010 22:32:09)
Jste jednicka.
 myš 
  • 

hm 

(16.6.2010 11:22:48)
Nevím, proč se tady pořád tak zdůrazňuje, že na západě je to takhle, takže my to děláme blbě a jejich model je ten nejlepší. Třeba by mnoho žen i na západě uvítalo spíš ten český model, kdo ví, a určitě tam nejsou všechny spokojené s tím, že musí dítě po pár měsících odložit do jeslí.

Když jsem svým obchodním partnerkám v různých zemích Evropy psala, že odcházím na 3-4 letou státem placenou mateřskou, tak mi psaly, že to je super a že mi to velmi závidí :-) Ony samozřejmě v tu chvíli neviděly ta negativa, co má ten český model, ale ta negativa jsou i jinde. Nelakovala bych si vše přicházející směrem ze západu tak narůžovo.

Podle mě je mnoho dvouletých dětí na školku nezralých a bez problémů a v pohodě to zvládne jen malá část z nich, toť můj názor a zkušenosti.
 marketa 
  • 

vek autorky??? 

(16.6.2010 12:14:01)
nevite kolik je autorce let? podle tech blabolu v clanku bych rekla tak 60 a vic.
uz to tu psalo vic lidi, ze je to manipulativni -
definuje emancipaci jako snahu "byt jako muzi" a uvadi priklady z komunistickych 50. let, kdy zeny delaly traktoristky a jerabnice

prirovnava zvykani ve skolce k traumatu z koncentraku (to je teda fakt sila, jak tohle muze rict?) a tim zminenim generace nasich maminek odchovanych komunistickymi jeslemi opet rika, ze dnesni jesle jsou stejne jako ty tehdejsi. ona snad nikdy nevidela dnesni moderni jesle???

navlekne to tak, ze kdyz jesle, tak hned na cely den. ziju zemi, kde jesle jsou a maminky maji volbu (pokud nejsou samozivitelky) a drtiva vetsina dava deti do jesli (pokud dava) jen na pul dne tj. 4-5 hodin. tj.5 h skolka + 11 hodin spanku = 16 hodin, tj. matka travi s ditetem 8 hodn casu. takze o nejakych "2-3" hodinach nemuze byt reci!!!

takze, ptam se - kolik ji je? vite to nekdo?

 kosatka2 


Re: vek autorky??? 

(16.6.2010 12:52:20)
taky by mě zajímalo, kolik za takový zoufalý článek Psychologie dnes platí. Dovedu si představit, že lecjaká studentská práce na dané téma bude mít větší úroveň.
 Lenka, 1 dcera 


Re: vek autorky??? 

(16.6.2010 13:24:11)
K Tvým dotazům - Helena Klímová je již starší dáma, když zagooglíš, najdeš i ten věk. Pokud jde o peníze, tak placená za ROZHOVOR je autorka Marie Těthalová, nevím o tom, že by za rozhovor dostal zaplaceno ten, kdo odpovídá. O penězích to určitě není. Osobně si ale myslím, že o věku to taky není~;) Za sebe bych kritiku směřovala na novinářku, měla si vzít víc prostoru, nedělat tak kratičký rozhovor, pak se významy posouvají.
 kosatka2 


Re: vek autorky??? 

(16.6.2010 14:13:11)
samozřejmě, kritika vede k autorce článku i k redakci psychologie dnes, že to otisknou. O paní Klímové nic.
 Oliverka 


Clanek  

(16.6.2010 12:15:24)
Clanek neuvadi kolik hodin denne / tydne by deti mladsi dvou let travily ve skolce. Pokud by se jednalo o rekneme dve az tri dopoledne tydne, tak v tom nevidim problem. Pokud by melo jit o celodenni dochazku, tak nevim, nevim. Nakonec ani v EU nechodi vetsina takto malych deti celodenne, aspon co vim od svych kamaradek.
 tornado-lou 


Zasnu... 

(16.6.2010 12:21:11)
... jak moc jde vyhrotit celkem nevinna vec.
Prosta skutecnost, ze budou existovat zarizeni, ktera budou prijmat dvou lete deti prece nikoho NENUTI, aby tam dite daval. to je vzdycky na rodicich. vzdycky budou matky, ktere budou moct a chti byt doma treba az do 6 let deti, a proc ne? a stejne tak budou vzdycky matky, ktere budou chtit nebo muset jit brzo pracovat a jina moznost proste nebude, a proc ne?
domnivat se, ze jen proto, ze bude mozne dat dvouletho do skolky budou ve skolce vsichni dvouleti je blbina. ony ty zarizeni tak ani nebudou dimenzovany. dneska je problem dat do skolky i trilety dite, nebo triapullety, takze pochybuju, ze najednou bude ve skolce kdekdo od okamziku 2 narozenim. Neni to nic vic, nez dalsi MOZNOST.
osobne mi pripada daleko absurdnejsi soucasna situace, kdy skolky dite odmitaji, protoze v zari jeste nema 3r ale 2r a 10mesicu.
 Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 


Re: Zasnu... 

(16.6.2010 13:26:33)
ano to bazírování na přesném věku je příšerné.

A taky, že nejde dát dítě do školky o měsíc dříve než jde máma zpátky do práce, aby se školka trochu zaběhla.
 DENISA 


Re: Zasnu... 

(16.6.2010 13:33:12)
No presne tak, tady se predklada moznost, ze by mohly byt skolky uz od dvou a misto toho, aby se to bralo jako urcite zlepseni a moznost volby, tak se tu donekonecna budou hadat zastankyne a odpurkyne skolek, coz s problemem vubec nesouvisi. Ale chapu ty reakce, protoze na zaklade oznameni EU tu pani Tehtalova vymyslela velice tendencni clanek o tyranych detech.
 Ecim 


Re: Od dvou let 

(16.6.2010 12:42:15)
Přesně tohle dělal malinký syn jedněch známých v jeslích. Oblíbil si tam jednu dětskou sestru a hrozně řval, když šla i na WC.
 Liška s banem :) 


Školka od 2 let je tak akorát 

(16.6.2010 12:30:28)
Ve 2 letech je dítě už schopné užít si kolektiv ostatních dětí a pár hodin od maminky/tatínka vydržet. Na celý den to ještě nevidím, ale pár hodin už jo. Alespoň to tak vidím u svých dětí.

Jinak ten článek je podivný...~Rv
 Panímáma 
  • 

S plínkama do školky 

(16.6.2010 12:33:36)
Můj 23 měsíční syn vytrvale ignoruje nočník, tak čekáme až mu to samo v hlavičce sepne a netlačíme na něj, tak jak to doporučují doktoři...
Nedokážu si představit, že by šel školky s plenami, resp. nedokážu si představit, že by učitelky musely ke vší své práci ještě hlídat dvouleťáčkům plínky.
 bravad 


Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 12:49:09)
Dovedu si to představit docela dobře, dokonce jsme takovou školku/jesle pro naše dítě vybrali. Klíč je v počtu dětí na jednu učitelku (5 dětí na dospělého). Udělat problém právě z plín je k smíchu.
 Panímáma 
  • 

Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 13:06:53)
K smíchu je to možná Vám, předpokládám, že třída o pěti dětech je v soukromé školce. V menších městech jako je to moje ani v širém okolí soukromá školka není. Jsou tu městské školky praskající ve švech o třídách po 25 dětech. Takže se klidně smějte a buďte ráda, že na takovou školku máte, většina populace si ji dopřát nemůže.
 bravad 


Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 13:14:00)
Jsou to školko-jesle. (Tzn. jedná se o jesle, kde starší děti dál pokračují a chodí.) Proto je tam tak málo dětí. A o tom to je - jaké by byly pro dvouleté děti podmínky a jestli se tím vůbec někdo zabývá, nebo jestli se budou zřizovat místa jenom tak nějak papírově. Dvouleté dítě bych do kolektivu 35 dětí se dvěma učitelkama taky nedala (a myslím, že nikdo soudný taky ne).
 dadlenka 


Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 13:27:51)
no tak v naší bývalé školce se tohle chystá, bude to normální třída jenom děti budou mladší...A mám obavu, že ekonomické ohledy převáží ty lidské, už dnes se setkávám s tím, že je hodně dětí, tak si prostě nemůžeš vybírat (názor paní ředitelky), že by ještě někdo bral ohledy na děti ~a~ Jsem z malého města a školku za 7 tisíc si nemůže hodně lidí dovolit (tolik se platí v naší soukromé jeslo-školce), takže mám obavu, že se půjde cestou velkých tříd, aby se to vyplatilo~d~
 bravad 


Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 13:32:09)
Hm, tak to by se pak mělo nějak zákonně regulovat (myslím ty počty dospělých na děti + vzdělání dospělých) - tady to tak je. Potíž je v tom, že je to potom drahé, i když obce a stát místa dotují. Ale je tu prostě ta možnost, no.
 DENISA 


Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 13:29:53)
No my meli tridu 2-3letych, takze tam zhruba 2/3 uz na nocnik ci zachod chodili a tu 1/2 zvladly uci bez problemu prebalit. Ale samo tam nebylo 25 deti, to bych tam taky tak male dite nikdy nedala.
 bravad 


Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 13:44:34)
A teda upřímně, takhle velký kolektiv musí být pěkný šok i pro čerstvého tříleťáka.
 Lysil 


Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 15:08:19)
Ale to je právě to, kam stát nalévá peníze, pokud se mluví o podpoře rodin. U nás pouze do mateřské/rodičovské a nenabízí jinou alternativu. Pokud by stát stejnou částkou dotoval místo v jeslích/miniškolce dětem matek, které je tam dát chtějí (a to to dřív přestanou pobírat mateřskou), mohly by být klidne jesle o pěti dětech na jednu opatrovnici dostupné všem. V Evropě to tak na mnoha místech funguje, takže to jde. U nás je bohužel systém velmi nepružný a nedává rodinám žádnou možnost volby.
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 14:54:31)
Starší syn chodil do jeslí od dvou a půl, měl ještě plínu na spaní a nebyl problém ho přebalit. Ve třídě bylo dost dětí, které měly plínku celodenně a taky nebyl problém. Ve třídě jich bylo zapsaných cca 15, většinou se dětí sešlo tak do deseti, na to dvě tety, pomocnice a také chodily sestřičky na praxi. Mladší je zapsaný od října, kdy mu budou dva roky, plánuji podzim - zima jeden den v týdnu, od jara uvidíme, jak dál.

Plínky fakt problém nejsou.
 Jája 
  • 

Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 16:10:38)
když šla moje dcera ve 2,5 letech do jeslové třídy, byla podmínka, že děti musí umět chodit samy po schodech (třída byla v patře a schodiště mělo nízké zábradlí) a že nesmí mít plíny. Děti byly HRDÉ na to, že umí samy chodit po schodech a rády předváděly, co všechno už umí. Takže učitelky plíny hlídat nemusí. Pokud dítě potřebuje plíny, nemůže chodit do školky.
 marketa 
  • 

Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 16:50:36)
chces rict do te vasi nemuze chodit. u nas je uplne normalni, ze deti berou i kdyz maji jeste plinku. nikdo z plinek nedela takovou kovbojku, jako je to zvykem v cechach.
 Panímáma 
  • 

Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 17:42:07)
Jsem z Moravy a bohužel s plínama by dítě nevzali. Ve třídě je 25 dětí, školka je tzv. rodinného typu, děti všech věkových skupin dohromady, na ně jen dvě učitelky. Plíny navíc, tak chuděry učitelky by se asi zbláznily.
 bravad 


Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 17:45:52)
No já nevím. Lítat s dětma permanentně na nočník/záchod (dvouleťák ještě potřebuje pomoct) nebo plínky, to si uč. stejně nevyberou.
 Jája 
  • 

Re: S plínkama do školky 

(16.6.2010 23:03:22)
Jak je to dneska nevím, školka je už zrušená. Ale s plínama nebrali. Proč taky, když nemuseli? Já je docela chápu, je lepší, když se děti starší 2 let naučí chodit na záchod, i tak je to práce pomáhat jim s oblékáním a ještě brát ohled na plíny? My byli rádi, že se tam děti cítily dobře a taky jsme se snažily to těm učitelkám usnadnit. Ostatně o tom, co školka požaduje, jsme všichni věděli půl roku předem. To bylo dost času tyto věci děti naučit. Ono stačilo, když třeba některé dítko se ve školce pozvracelo, počuralo, naše dítko tam třeba dostalo úplavičný průjem, tekla z něj doslova zelená voda. Já byla ráda, že se o něj v takové chvíli dokázaly postarat, vedle péče o ostatní děti. Já byla tenkrát ráda, že jsme domů dojely autobusem (auto jsme v té době ještě neměli) a že dítě tenkrát cestou nepos*** i ten autobus.
 janina74+Ani05+Hany09 


Nazor 

(16.6.2010 13:28:14)
Ja jsem teda spis zvedava, jak se to udela, kdyz nejsou mista ani pro trilete, nekde ani pro ctyrlete. Ale ja osobne jsem rada, ze muzu byt s detmi doma do tri let, obrecela jsem i nastup ve trech letech(ja jo, dcera vubec:-), proste mi prislo lito, ze najednou nebudu ja ta hlavni, co ji vychovava a porad me to mrzi. Ale vim, ze ji se tam libi, tak si uzivam druhe ditko a taky pujde az ve trech. Penize taky potrebujeme, tak delam z domova. Jasne, ze kazdy takhle nemuze, nikoho neodsuzuju, pisu jen, jak to mam ja. A vubec si teda neumim predstavit, ze muj syn by mel ve dvou letech jit do skolky. Myslim, ze s nim bude problem i ve trech. Malou bych si tam asi i umela predstavit, spis ja bych to neunesla:-)
 cyann 


Re: Nazor 

(16.6.2010 13:43:52)
Já si myslím, že by se to udělat dalo třeba právě tak, že se teď otevřou nové třídy či celé školky pro tříleté, s tím, že jak bude dětí ubývat, budou určeny pro dvouleté. Padl by tím argument mnoha obcí, že nemá smysl teď na pár let otvírat nové třídy, když babyboom stejně opadne. mělo by to pro ně větší perspektivu.
Jenže se bojím, že je to dost utopické. Navíc i kdyby to tak bylo, není dobré je převzít to stejné a frknout tam dvouleťáky - chce to více personálu, menší skupiny, jiné vybavení (třeba pulty na přebalování, kam si děti samy vylezou, aby si učitelky neničily záda:-)). A možná i jinou kvalifikaci. Což vyžaduje investice. No ale na druhou stranu, bylo by to levnější než budovat zbrusu nové jesle. A ta situace, že není prostě NIC, je neudržitelná.
 cyann 


Re: Nazor 

(16.6.2010 13:47:03)
Nebo se tam prostě budou postupně přijímat jen ty děti, které budou už ve dvou letech zralé na školkový kolektiv, tak jak vypadá teď. Třeba dvouapůl leté děti bez plenek a spokojené i bez maminky. Nebo děti, kterým budou tři v říjnu nebo listopadu, by mohly skutečně chodit už od září. To je ovšem teoreticky možné už teď, ale nejsou místa.
 Lysil 


Trochu směšné 

(16.6.2010 14:57:52)
Jak už tu zaznělo, názor, že pokud není dítě s matkou (o otci se v článku nemluví, což je pro ČR typické, s tatínky se u nás moc nepočítá) doma do tří let, bude psychicky poznamenané je poněkud extrémní. To by byla Evropa plná psychických deprivantů. Žiju teď v Belgii a fakt, že jsem se svým 21měsíčním synem doma naplňuje zdejší matky nevěřícným údivem. Tady je mateřská 3 měsíce a pak jde dítě do jeslí (to mi osobně přijde dost tvrdé, ale třeba švédský model patnáctiměsíční mateřské, s tím, že dva měsíce si musí vybrat otec a mateřská je pružná, tj. dá se přerušit,vybírat po dnech nebo týdnech, takže rodiče se mohou střídat, chodit do práce na částečný úvazek apod., mi přijde velmi praktický). Vtipné je, že v zemích, kde chodí děti do jestlí, prosazují psychologové názor, že dítě s rodičem doma stagnuje a naopak potřebuje být brzy v kolektivu, kde se rozvíjí sociálně i kognitivně. Takže pak dejte na odborníky...
Mimochodem, v zemích, kde mají krátkou mateřskou a širokou dostupnost péče o nejmenší (např. Francie), mají rodiny víc dětí - tři je celkem běžný počet -, protože se je mít nebojí. Pokud se v ČR rozhodnu mít tři děti, navíc za sebou, a budu se všemi poctivě doma tři roky, musím počítat s tím, že pro pracovní trh jsem ztracená.
 jana38 


Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 15:16:22)
Lysil, proč bych měla být po třech dětech pro pracovní trh ztracená??? Kdo vám tuhle hovadinu nacpal do hlav???

Já jsem na rodičovský dovolený sedmým rokem v kuse, a přesto jsem dostala nabídku jít od září do práce (nemám žádnýho zaměstnavatele z minula, bylo by to úplně nové), kterou jsem odmítla, bo chci být se svojí rok a půl letou dcerou ještě dva roky doma....

Práce neuteče, ale děti odrostou jedna dvě, až budou v pubertě a dospělí, tak si můžu pracovat do zblbnutí.
 ViktorieC 


Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 15:31:29)
Máš velké štěstí. Já se od zaměstnavatele dozvěděla, že když mám dítě, tak už se nemusím vracet. Přesněji jsem "nabytečná" a hlavně budu "málo výkonná".

Český systém je na jedné straně neuvěřitelně štědrý, když matkám dává peníze tři roky, ale na té druhé produkuje nezaměstnané. Po třech, šesti nebo dokonce více letech je většina žen, pokud to nejsou zrovna uklízečky nebo prodavačky, nebo nemají kontakt se svou profesí, dost mimo. Je to kruté, ale několik let doma často znamená, že šance na návrat do práce je minimální.

Nic ve zlém, ale hodně bych si rozmýšlela, jestli bych chtěla, aby mi operaci dělala doktorka, která sedm let neviděla skalpel a plně se věnovala svým dětem. Řešením vidím v možnosti částečných úvazků, práci z domova a podobně... Žena se může věnovat své profesi i dětem...
 Tulka 


Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 15:37:07)
Viktorie,fakt si myslíš,že doktor přijde po sedmi letech do práce,ve dveřích mu šoupnou skalpel a pošlou ho na transplantaci srdce?~k~
 BIBI 
  • 

Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 15:37:57)
Přesně tak, vedle nás bydlí žena, co vystudovala práva, jenže byla 12 let v kuse doma, takže je z ní prodavačka v butiku (a předtím byla prodavačka v Penny)
 Ecim 


Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 16:54:26)
Doma s dětmi mě to sice velmi baví, protože jsou ještě malinké a potřebují mě, ale představa, že bych měla zůstat doma 12 let v kuse, mě upřímně děsí. Bylo by to na mě moc. (Naštěstí mám profesi, která jde dobře kombinovat s mateřstvím.)
Jedek kamarád mi kdysi vyprávěl, že jejich maminka s nimi byla doma také celkem 12 let (do 7 let věku nejmladšího dítěte, neměla VŠ) a často čelila velmi nehezkým reakcím okolí. Model "být doma do 7 let věku dítěte" mi ale přijde lidsky mnohem bližší než dát půlroční dítě na celý den do jeslí. Pokud to někdo takto dlouho vydrží (myslím do 7 let věku dítěte) a vyhovuje to jemu i jeho dětem, tak na tom nevidím nic špatného.

Kdysi mi někdo vyprávěl povzbuzující příběh o jakési svojí příbuzné (cizince), která byla s dcerou (zdravou) doma do jejích 15 let (!!!) a pak šla do práce a udělala ohromnou kariéru v jakési firmě. Tohle ovšem považuji za opačný extrém a stejně strašné řešení jako jít od tříměsíčního dítěte pracovat na plný úvazek a nechat ho chůvě nebo v kolektivním zařízení.
 jana38 


Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 16:11:39)
Ne Viktorie, nemám štěstí. Prostě jsem inteligentní a něco umím, co neumím, to nemám problémy se naučit a opravdu netrpím tímhle postojem: "Ježišmarjá, po mateřský mě nikdo nebude chtít zaměstnat, celou dobu jsem seděla doma a utírala zadky, to jsem pro zaměstnavatele naprosto bezcená, prosím zaměstnejte mě někdo klidně i zadarmo".

Protože jestli se stavíte samy do téhle role, tak se pak nedivte, že vás v té roli okolí taky vidí.~;)

Jinak zaměstnavatel, který by mi dával najevo, že jsem pro něj po mateřský bezcenná, no tak by nebyl můj zaměstnavatel, proč bych měla u někoho takového pracovat? Buď je zaměstnavatel inteligentní nebo je hlupák a pokud je hlupák, jeho boj, ať si hledá někoho jinýho, kdo u něj bude pracovat.
 ViktorieC 


Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 16:31:08)
Já nežiju s pocitem, že jsem bezcenná a rozhodně nemám nedostatek práce. Spíš se mi naopak sama od sebe množí. Ještě během těhotenství jsem dala výpoveď a odešla. Drsný krok do neznáma, ale mám klid a práci jinde :-)

Jen ty máš jiný přístup, učíš se, nezvdáváš se a hlavně nečekáš, že tě vezmou automaticky. A o tom to je ~;((
 BIBI 
  • 

Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 15:35:57)
Naprosto souhlasím, hlavně s tím otcem. První dceru jsme adoptovali, když jí bylo pět let, i přesto jsou všichni překvapení, že jsem s ní nebyla na RD:-) Co víme, chodila do jeslí od 6 měsíců, dnes je už dávno dospělá, normální, vyrovnaná holka, úspěšná v práci i osobním životě.
S druhou dcerou byl doma manžel. Běžně jsem slýchávala - A to se nebojíte nechat doma dítě s otcem? Ví váš manžel vůbec, co má dělat s dítětem.
Ze začátku jsem trpělivě vysvětlovala, že manžel je naprosto normální, psychicky zdravý člověk, není pedofil, feťák, alkoholik a dokonce má kurz první pomoci. Pak už jsem toho začala mít dost.

Osobně jsem pro vytvoření sítě jeslí, ať maminky mají možnost si vybrat.
Díky starší dceři znám i pohled dnešních mladých potenciálních matek:-) a připadá mi, že se dělí na dvě skupiny - ty s nižším vzděláním, které chtějí MD co nejdéle, aby nemusely chodit do práce a snaží se "prorodit" co nejblíže k důchodovému věku a na ty s vyšším vzděláním, které zase dítě odkládají a odkládají, protože vědí, že po čtyřech letech doma si už na trhu práce neškrtnou (myšleno v oboru, který studovaly a na odpovídající pozici)
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 16:08:08)
A pak ještě právě existuje skupina skládající se z rodičů, kteří si opatří děti a ty pak v útlém věku dají na hlídání babičce, dědečkovi chůvě nebo jeslím a nemají tu čtyřletou pauzu. Dělá to tak hodně mých kamarádek a kamarádů, liší se jen rozsah toho hlídání někým jiným - od pár hodin týdně po plný úvazek.
 BIBI 
  • 

Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 16:12:03)
My se zrovna nedávno se starší dcerou smály, že jestli mi bude chtít dát děti na hlídání, až budu v důchodu, bude si je muset pořídit nejdřív asi v 45 letech:-)
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Trochu směšné 

(16.6.2010 16:22:35)
BIBI, zejména náš mladší si bude naopak muset mrsknout, abych mu děti případně pár hodin týdně pohlídala, než budu úplně senilní.
 dorothy 
  • 

konecne rozumny nazor 

(16.6.2010 15:47:51)
Překvapuje mě odsuzující tón většiny přispěvatelek. V podstatě jde o to, zda stát podporuje možnost žen pokračovat v práci i po založení rodiny. EU v podstatě svou normou říká, že práce žen má vysokou hodnotu a proto mohou, pokud chtějí, nebo musejí, pokračovat v práci i při péči o malé děti. Je řada kvalifikovaných žen, které nemohou čekat tři roky než se vrátí ke své profesi, protože jim beznadějně ujede vlak. Je řada žen, které prostě chtějí pracovat a neznamená to, že nemají rády své děti. Státní zařízení považuji za bezpečné místo, kam mohou malé dítě umístit na dobu, kdy budou pracovat. Úroveň českých školek je velmi vysoká, není důvod se domnívat, že by zařízení pro menší děti byla výrazně horší.
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: 12 let doma 

(16.6.2010 16:20:58)
Ano, většinou to tak je, že s vážně nemocnými dětmi MAMINKA zůstává doma. Co je smyslem zařazení tohoto příspěvku do debaty o jeslích?
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: 12 let doma 

(16.6.2010 19:53:52)
Uvádíš hezký příklad, ale hrotíš to, v jiné rodině a pro jiné děti může být optimální řešení jiné. Rozhodně nejsem zastánce toho, aby malé dítě bylo ve školce třeba 10 hodin, ale půlden může i prospět. Záleží na konkrétním dítěti.

Mimochoem - teď to nemyslím na Tvou ženu ale obecně - láska k dítěti a potřeby dítěte jako priorita je správně. Špatně ale je, když má matka (nebo otec) pocit, že se obětoval a očekává od dětí nějaký zvláštní vděk.
 lonkue 


Re: 12 let doma 

(16.6.2010 16:28:15)
a manzelka z toho neblbne?
 arsiela, 


Re: 12 let doma 

(16.6.2010 16:58:00)
Tak s nemocným dítětem není co řesit,já budu vzhled k Jíjově stavu taky doma,tak dlouho jak bude potřeba a samo zadarmo.
 Eva. 


Re: 12 let doma 

(16.6.2010 21:26:20)
Myslím si, že autorka chtěla tuto problematiku otočit, abychom se na ni dívali z pohledu dětí a ne rodičů. Mám trochu obavy, že pokud se otevřou celoplošně školky pro dvouleté děti, přinese to krom pozitivního efektu (peníze na obživu, začlenění dětí do kolektivu atd.) také jeden negativní jev - bude to považováno za normu a lidé tam budou "odkládat" i děti, které by nemusely školku dobře zvládat. Myslím,že by měl spíš být vyvíjen tlak, aby měli rodiče možnost utáhnout životní náklady, aniž by musely opouštět děti, a ne zařizovat školky, jesle, chůvy, au pairky atd. Ale to je asi utopie. Za pár let bude mateřská na půl roku a děti nám budou hlídat osmnáctileté slečny.
Mimochodem můj syn je zralý na školku až ve čtyřech letech a ve svém okolí jsem vnímána jako úplný blázen, když jsem ho "dávno nešupla na celý den" do školky - to byla citace několika lidí. Mohla jsem si přece udělat doma plno práce, uklidit si, odpočinout a věnovat se pořádně mladšímu. V tom vidím trochu takové to ovlivnění lidí - do školky se chodí ve třech letech, kdo dá dítě později, je divnej... No, uvidíme, co čas přinese. Já bych radši méně peněz, více dítěte, ale chápu,že doba je jaksi tomuto modelu nepříznivá.
 Kačislava 


Taky 12 let 

(17.6.2010 19:11:48)
Moje máma byla se mnou taky 12 let doma, protože jsem byla jako dítě hodně nemocná. Teď má tak malý důchod (můj táta už umřel), že kdybych jí neplatila spoustu výdajů, nevyžila by. Já se o ní samozřejmě a ráda postarám. Ale tím chci říct, že tohle řešení bohužel odsuzuje tu ženu k závislosti na druhých. Kdyby se se mnou něco stalo, zůstala by moje máma živořit na hranici bídy (je ve věku a zdravotním stavu, kdy už pracovat nemůže), protože kus života strávila staráním se o mě.
 Ananta 


Nepřehánějte to s tou péčí, ubižuje to 

(16.6.2010 21:04:44)
Byla jsem v jeslích od jednoho roku a plno mých vrstevníků také a jsou z nás slušní lidé narozdíl od mnoha dnešních nevychovaných a rozmazlených dětí(mládeže).
 *Niki* 


Ano i ne. 

(16.6.2010 21:52:26)
Mám děti 3 a každé reaguje na stejnou situaci jinak. Můj prvorozený byl zralý na školku až ve 3,5 letech a do 5 chodil jen na dopoledne.
Mladší byl zralý už ve 3 letech, ale chodí obden.

nejmladší, vysněná a vymazlená holčička, chodí do miniškolky od necelých 2 let a zvládá to výborně. Velmi se zajímám, co tam dělá, jak se chová, zda pláče či ne (nebojím se výmyslů a útěchy, do oné miniškolky chodí i její bráška a ten mi vše hlásí:-) já to nepotřebuju, jsem doma, ale ona ano a je tam ráda. Někdo má hlídací babičky, někdo dává děti do školičky... vzala bych ji okamžitě domů, pokud by jakkoliv negativně reagovala, ale to se nestalo a 2x týdně je tam moc spokojená.

Takže je dítě a dítě. Jsem ráda, že můžu být doma a děti dávat do kolektivních zařízení dle potřeb JEJICH, a ne svých. A ty potřeby jsou různé...
 Pavlína 
  • 

Re: Ano i ne. 

(16.6.2010 22:30:05)
Nečetla jsem celou diskuzi, ale chtěla bych ještě připojit svůj pohled dítěte, které vyrůstalo v jeslích. Na jesle ani školku nemám zrovna nějaké idilycké vzpomínky, ale v žádném případě nemám pocit, že by mě nějak negativně poznamenaly. Také v žádném případě nemám pocit, že by byly pochroumány moje vztahy s mámou, naopak myslím, že spolu dobře vycházíme. Takže jako vždy: záleží na konkrétním dítěti.

 Yuki 00,03,07 


realita 

(16.6.2010 22:43:36)
když chci dát do školky dítě , kterému budou tři na začátku léta, musím mít školku už od dvou let a pár týdnů, protoože na konci školního roku se "nebere"

ano, zájmy rodičů jsou před zájmy dítěte. Ale není snad zájmem dítěte najíst se, mít oblečení a bydlet?
 Pollyenka 


Re: realita 

(17.6.2010 5:47:04)
Souhlasím s tebou, ale někteří jsou přesvědčeni, že se dá uskromnit. Nevím, jestli pak není v zájmu dítěte, aby šla maminka do práce, protože v zimě je pod mostem docela zima. ~y~
 Hilly. 


Léčebna dlouhodobě nemocných 

(16.6.2010 22:46:45)
Tak mě napadlo, že by si vlastně všichni rodiče, co dítě šoupli v šeti měsících až roce do jeslí, měli vychutnat na stará kolena nějakou "libovou" LDM. Měli by se tam "moc fajn", čtyřikrát denně by dostali jídlo(namixované vše dohromady i s kompotem), třikrát denně by je přebalili, když by se posrali mimo přebalovací režim, měli by smůlu a v exkrementech by leželi půl dne, než by je pečovatelka těsně před návštěvou přebalila.Jejich děti by byly spokojené, jak se jim vléčebně líbí,zřejmě podle šťastného výrazu v očích, když by je přišly jednou za čas navštívit...Vždyť tam mají telku a jsou v kolektivu.No ony to přece jinak udělat nemůžou, pečovatelka by byla moc drahá a oni potřebují jezdit na dovolenou k moři a chodit za zábavou, což by jim péče o stárnoucího člověka neumožňovala...A co by měly výčitky, vždyť ty argumenty jsou dost podobné, jako měli jejich rodiče, když je dávali do jeslí...
Tohle mě napadlo po děsivých zkušenostech jedné mé příbuzné z jednoho podobného zařízení..slíbila jsem jí, že jí tam nikdy na stará kolena nestrčíme.:-)
 DENISA 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(16.6.2010 23:09:12)
Hilly, to uz je navysost trapne, reste si svoji tetu rozhodnete o jejim umisteni kamkoliv a nechce na ostatnich, at si rozhodnou o umisteni sveho ditete a od kolika. Asi se tohle cte dobre matce samozivitelce, ktera musi do prace, aby dite uzivila, asi ho mela dat do decaku, tam by ho prebalili casteji, protoze v jeslich je asi naprosto bezne, ze tam pracuji jen zrudy, ktere deti nechavaji podelane cely den. Takze krome rodicu ponizujete i veskery personal vsech jesli a skolek. FAKT FTIPNE.
 Jája 
  • 

Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(16.6.2010 23:12:12)
No, to je slovo do pranice! Takže třeba moje dítě, které odmítalo jít ze školky, protože tam mělo mraky kamarádů a spousty hraček, pro mne bude každé odpoledne chodit těsně před zavírací dobou do LDNky a já budu škemrat, že jsme si s paní Zajíčkovou ještě všechno neřekly a že domů nepůjdu, a že si ještě pohraju s vláčkem... Vážená, já chodila pro dvouapůlleťáka deset minut před zavíračkou, jinak bych ho domů nedostala! (a až mne silně krkalo, že nás jako rodiče v tu chvíli vůbec nepotřebovalo).
 DENISA 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(16.6.2010 23:18:58)
To neres, na to nema cenu reagovat. Ale stejne to maj nejlip vychytani Amici, v 6ti mesicich vrznou deti do jesli ci jim obstaraji au-pair, pak je nechaji zadluzit na statisicove skolne (a neresi porad jako u nas, jak na tech 10 tis. chudacci vezmou) a nakonec si sami prodaji barak nad hlavou a koupi si za nej pobyt v luxusnim senior housu na Floride na doziti. Takze ti chudaci deti nemaji nakonec ani co dedit!!!!
 Jája 
  • 

Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 8:51:40)
Já to taky neřeším, každý to bereme podle svých zkušeností i možností. Srovnání s LDNkou teda kulhá na obě nohy. Někdy je i ta LDNka nezbytná. My tam měli babičku, i když se jí tam nechtělo, stejně tam byla před smrtí jen krátce. Jenže doma nebyl nikdo, kdo by ji denně napichoval hadičky do žíly, protože byla na umělé výživě, selhávaly jí postupně orgány. To jsme věděli cca půl roku a myslím, že ona si byla vědoma toho, že se bude loučit se světem.

Jenže u dětí jde přece o pobyt dočasný. Já jsem do školky chodila na poč. 60. let, moje dcera koncem 80.let. S pobytem doma se to srovnávat absolutně nedá: ve školce si děti vyhrají, někdo jim připraví oběd, pardon, takový luxus jsem doma neměla, abych si mohla hrát s dítětem a ještě na něj výchovně působit a aby mi mezitím někdo připravil oběd! Nedejbože, aby ještě třeba uklidil, vyžehlil a umyl okna. Z tohoto hlediska jsem školku považovala a stále považuju za fantastické zařízení, které mi neskutečně šetří práci. Jak já, tak dítě přijdeme na jiné myšlenky a doma si sebe víc vážíme. Ne, že by mi nebylo líto, když šlo dítko do školky, viděla jsem, jak se naše cesty rozdělujou a ono už má zážitky, u kterých já nejsem. Jenže to dítě šlo za těmi zážitky a bylo jimi nadšené! Copak jsem ho mohla násilím držet doma? To bych mu přece víc uškodila! Jen mi teda bylo líto, že se školka vybodla na vyučování jazyků, to bych zavedla okamžitě, aspoň do některých tříd. Ta děcka do sebe ty vědomosti ssajou jako houby a v životě se jim ta znalost neztratí.
 BIBI 
  • 

Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 7:36:46)
My zase bydlíme vedle jeslo-školky, dcera se od miminka dívala z okna na děti, když byla větší visela na plotu, který tam byl, v sobotu a v neděli vždy s pláčem říkala - děti nejsou. Nastoupila tam v 1,5 roce a byla spokojená. Určitě to není vhodné pro všechny, ale v současnosti mají ženy svým způsobem jen dvě možnosti - buď dítě nemít anebo mít a být doma min.3 roky. Soukr.jesle a školky nejsou uzpůsobeny finančním možnostem většiny rodin.
 Pawlla 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 5:40:47)
Na tenhle článek jsem nechtěla reagovat,protože mám děti už větší a je to věc individuální.Ale přirovnání jeslí k LDN mě teda dostalo.~Rv
 Pawlla 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 5:46:51)
Hilly,napadlo Tě někdy,že v LDN třeba slouží dvě sestry na oddělení?Kolikrát jste byli svou příbuznou okoupat?
 Hilly. 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 15:49:52)
Pawllo, my jsme nikdy z rodiny nikoho do LDN nedali.Ta příbuzná tam nebyla jako pacient...
 Pawlla 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 5:50:42)
A je zajímavé,když tak hájíš všechny děti,že na diskusi o ADHD bys jim přístup na normální školu zakázala.To asi nejsou děti.
 Pollyenka 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 5:54:36)
Chodila jsem do jeslí, a prababičku jsme do LDN nešopuli. Staráme se o ní. A babička? Nemyslím si, že by skončila v LDN.m Jinak proč každý snižuje práci sestřiček a vychovatelek a učitelek. Do háje, vždyť jestli to nějaká čte, pak aby zaplakala sama nad sebou, jak strašné jsou. Dvě starší děti do jeslí chodili. (Praha 3) fakt byli spokojení, a musím říct, že přístup sestřiček byl vysoce profesionální a maminkovský. Dodneška děti vzpomínají na tetu Helenku a tetu Květu. Jak může někdo přirovnávat dnešní jesličky, k těm starým co bývaly. Ta která je kritizujete, byla jste se tam někdy podívat? ~y~~y~~y~ Myslím, že by každý měl mít právo volby,a pokud si někdo zvolí jesle, tak proč ho hned pranýřovat.
 cyann 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 9:56:09)
Potrvrzuji "maminkovost" tet v jeslích - všechny, se kterými jsem se setkala, měly vysoce vyvinutý čuch, a když kolem přešlo pokaděné batole, bezpečně to na dálku poznaly. Ač ještě třeba neměly vlastní děti. Takže zpravidla přebalily hned po akci. I tato dovednost se dá vyvinout praxí, není dána jen mateřským pudem :-)
 BIBI 
  • 

Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(17.6.2010 7:33:01)
A ty myslíš, že pokud budeš s dítětem doma 3 roky, tak tam neskončíš? To jako fakt?:-)

Já nechápu, co se to v mé věkové generaci děje, všichni kolem mě očekávají, že se o ně jednou děti postarají a zůstanou s nimi doma. Já jen nevím, jak si to ty děti asi zařídí s ohledem na fakt, že mají hypotéku a padne na ní zpravidla celý jeden plat, s ohledem na fakt, že v dané době ještě nebudou mít odrostlé děti (navíc čím je dítě starší, tím víc peněz stojí) a já osobně považuju za lepší, pokud se budou věnovat mému vnoučeti než mě, s ohledem na fakt, že už budou taky starší, což souvisí s horší pozicí na trhu práce a po letech s "posranou" matkou doma už pak práci vůbec neseženou a pak podle způsobu výpočtu výše důchodu dostanou kulový.

Myslím, že rodiče by měli otevřít oči a pochopit, že ve stáří jim děti max.vypomůžou a ne se postarají.
 jmade 


Re: Léčebna dlouhodobě nemocných 

(21.6.2010 9:29:17)
Pro Hilly:
Jsem pracující matka,mám dvě dcery,7 a 3 roky.Když byly starší dceří 2 roky,nastoupila jsem do práce na celý úvazek,na směny,hlídali mi babičky(+dcera chodila od 3let do školky),pak jsem znovu nastoupila na MD s druhou dcerou,od jejích 2 let opět pracuji,tet na 3/4 úvazku,na směny.Opět hlídají babičky,starší dcera chodí do školy,končí první třídu,mladší dcera od září půjde do školky.Na dcerách rozhodně není vidět nějaká újma,kterou bych jim způsobila jako pracující matka.Do práce jsem nastoupila z finančních a existenčních důvodů.
Ještě jsem chtěla napsat kde pracuji.Pracuji jako zdravotní sestra v LDN.Chodím na 12ti hodinové směny.Pacienti kteří u nás leží,mají rodiny,které se třeba o ně nemohou postarat(chodí do práce,pacient je ve vážném stavu,potřebuje celodenní péči atd),nebo nechtějí(jednou za měsíc si přijedou pro důchod~q~).Nebo ten pacient prostě nikoho nemá.Ano,je pravda,že pacienti se přebalují pravidelně několikrát za den,ve stejnou dobu.Ale rozhodně není pravda,že když se pokálí,že v tom leží půl dne.Paciety přebalujeme během dne i noci dle potřeby.~;).Co se týká stravy,má každý pacient svou dietu,rozhodně všichni nemají kašovitou dietu(a nejlepší jsou příbuzní,kteří babičku,která nemá čím kousat,špatně polyká a zakašlává se u jídla ,nacpou třeba zelím,pacientka se pak celý večer dusí,nebo jí přinesou tvrdé bonbony~o~).Pacienti se pravidelně sprchují,nebo je myjeme na lůžku.Máme rehabilitační sestru,cvičí s pacienty.Je nás stále málo,nedostatek personálu je pořád.Někteří příbuzní klidní ,príjemní lidé.Někteří jsou protivní,nepříjemní a vyhledávají si příležitosti si stěžovat.A,např. na návštěvu přijdou dva chlapi a přijdou za námi at jim jdeme tatínka posadit na vozík,celou dobu na nás jen koukají.A v životě by si tatínka nevykoupali,natož aby mu třeba utřeli zadek~a~.Chtěla jsem se zeptat jestli jste si někdy takou 12ti hodinovou směnu zkusila?Nebo třeba takových 5 dvanáctek do týdne?
 kili 
  • 

docela dobrá stať, 

(17.6.2010 7:41:30)
jen dvě věci k ní :

- dostupnost školky (jeslí) je jedna věc, využití věc druhá. Má-li být kolektivní zařízení dostupné, není to nic proti dítěti a jeho zájmům. Jsou matky samoživitelky, jsou rodiny s nízkým příjmem, jsou ženy, jejichž zaměstnání vyžaduje kontinuitu bez delšího přerušení, jsou matky studentky, jsou i další důvody, pro které je zájmem, ba i nezbytností pro samotné dítě, aby jeho matka byla zaměstnaná (jakkoli by pro to dítě bylo lepší, kdyby mohla být s ním). Dostupné neznamená povinné.

- Autorka píše : "Důležité ale je, abychom děti nevlastnili, považovali je za dar a svěřenou hodnotu, kterou je potřeba pěstovat a rozvíjet a později odevzdat světu v dobrém stavu." To je závěr, který tak trochu popírá to, co bylo napsýáno před ním.
 Binturongg 


Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 8:53:52)
a její "kontroverzní" srovnání s LDN.
Zase záleží na těch kterých jeslích či školce, ale toto srovnání mi nepřipadá zas až tak nevhodné. Jen se to některým blbě poslouchá ~t~

Za sebe bych to rozvinula asi tato:
Dítě, které musela dát máma do jeslí, protože to z mnoha důvodů (ekonomických, sociálních, kariérních - jsou i povolání, kde nelze dlouho chybět, leč je to otázka pohledu, politických...)jinak nešlo, má větší šanci nebýt později sobecké a snažit se postarat o své nemohoucí příbuzné...

Dítě, které musela dát máma do jeslí, protože se oháněla dnes moderními frázemi typu: "mám přece právo se rozvíjet/pracovat/nehnít doma/mít čas pro sebe... Mám právo, mám právo, mám právo...", bude zřejmě i nadále vychováváno v duchu, že má právo, ale nemá zas až tak moc povinností, které by ho v právech omezovaly ~d~ ~4~

Pokud jeho matka trávila čas nákupy, kosmetikou, popř. prací, kterou vykonávat nutně nemusela, nicméně protože měla právo a není její povinností se bezvýhradně starat o haranta a stát se cuchtou s myšlením láčkovce, bude i dítě odmalička vědět, že když se setká se situací dlouhodobě zatěžující jeho právo na všechny ty věci, které jsou v jeho žebříčku hodnot výš než nejbližší lidé, může si bez výčitek svědomí dovolit tuto situaci eliminovat.
Čili, abychom se drželi té LDN - vrznout kohokoli příbuzného do ústavu a jiného zařízení, popř. zbavit se takto postiženého dítěte, nepohodlného zvířete atd.

Nejde o to, že dá máma dítě do jeslí, ale o to, jakou má hodnotovou stupnici, jaká je to rodina, jak bude později to dítě vést a vychovávat..
A bohužel, matky, které strkají děti od velmi útlého věku do kolektivu pouze z důvodu na pár hodin se jich zbavit, aby tak byli "všichni spokojenější", ty bohužel nepovažuji za tu první kategorii, nýbrž za tu druhou, ale i v té LDNce, v posr..plínách budou trvat na tom, že jejich ratolesti jsou vychované báječně... ~d~
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:09:34)
A nebo si naopak to dítě, kterému se matka vždy věnovala a nikam ho nedala, řekne - nikdy ode mě nic nechtěla, všechno mi dala, tak já se s ní teď přeci nebudu zaobírat.

Nejdůležitější je si uvědomit, že rozhoduje hlavně ekonomická situace rodiny (ať se to někomu líbí nebo ne), takže dítě může třeba tisíckrát chtít se postarat doma o rodiče, ale prostě to znamená, že nebude mít ani na jídlo ani na bydlení a starat se může akorát tak pod mostem.
Pak taky záleží na samotných prarodičích. Já sice ještě babička nejsem, nicméně raději půjdu na LDN, s tím že moje dcery aspoň našetří něco vnoučatům, než aby jim nic nenašetřily, protože díky domácí péči o mě budou rády, že vyjdou jen tak tak. Nejsem svině, abych kazila budoucnost svým dětem i vnoučatům.
 .Žaba 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:17:18)
Bibi a ty si myslíš, že odkázať deťom pár korún je viac, než ich naučiť, že o svojich príbuzných sa majú postarať?

Ja teda neviem, deti do jaslí nedávam, verím tomu, že prvé roky s mamou doma je to najlepšie pre ne, a na druhú stranu dúfam, že ma do LDN nikdy neodvezú.
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:20:03)
Ano, věřím tomu, že když mě raději dají na LDN a našetří vnoučeti na školné (a všechny poplatky kolem VŠ) udělají lépe. Není to tak dávno, co mi dcera dostudovala veterinu, ještě bez školného a nestačila jsem se divit, za co všechno se platí. My na tom finančně nejsme špatně, svým způsobem to pro nás byl pakatel, ale pro řadu rodin by toto studium bylo likvidační. A je potřeba vzít v úvahu i fakt, že zrovna veterina je docela náročný typ školy, takže dcera si zrovna moc přivydělávat nemohla.
 Tulka 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:42:41)
BIBI,tak až budeš v té LDNce,tak potom nám řekneš,jestli se ti to pořád zdá,jako dobrej nápad,jo~;)~t~
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:45:21)
Třeba tam budeš se mnou:-)
 Tulka 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:46:58)
To je možný,ale já se tam nijak netěším~:-D
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:21:56)
A nejde o pár korun, hypotéka je samozřejmě v různé výši, ale pokud beru Prahu, tak z vlastní zkušenosti i z okolí vím, že se platí min.15 000 Kč měsíčně. Takže na to zpravidla ten jeden plat půjde a pokud bude pracovat jen jeden, tak se pak můžou jít všichni pást.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:58:11)
Bibi - pokud Ti jde o prachy a materiální stránku věci víc než o nejbližší, pak vskutku není co řešit. Vychovej tak i vnuky, ať ani Tvé děti nemusí mrzet, kdyby si je ve stáří chtěl náhodou někdo omylem nechat... ~Rv ~a~
V "síbrťáku" si pak můžeš s ostatními rozumnými a moudrými vykládat o tom, jek vzdělané děti máš, jak pěkně bydlí, že jim ten důchod dávat musíš, aby měli jejich vnuci na školné, a že za Tebou nechodí, protože mají moc práce.
Ale Ty o ty návštěvy stejně moc stát nebudeš - pohoda a klídek nade vše ~;)

V naší rodině se svých nejbližších nezbavujeme z žádných důvodů.
Nejsme nijak zazobaná famílie, prostě průměr, leckdy podprůměr.
Přesto se už 3. generaci daří bydlet, pracovat a studovat, aniž bychom dávali své "nepotřebné" do ústavů nebo LDNek.
Prostě to jde - je to výchovou, nikoli ekonomikou!

Můj partner je naštěstí ze stejné rodiny a maminka jeho maminky měla dokonce to štěstí, že mohla umřít doma, mezi těmi, které upřednostňovala nad sebe i veškeré materiální požitky... ~s~
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:06:04)
Jen příklad : kamarádka plat 15 000 čistýho, její manžel 16 000, hypotéka 16 000, 3 děti, prosím naznačila by si mi, jak by bylo možné to utáhnout , kdyby kamarádka zůstala s matkou doma. Vím, že když ptala kolik by brala za PnP řekli jí 6500Kč, když by měli velké štěstí. Doopravdy by mě zajímalo, jak lze utáhnout poplatky, jídlo, dopravu, oblečení a obuv, zdravot.náklady pro opečovávaného a další nutné (nikoli dobrovolné náklady) z daných peněz? To by museli být doma všichni kouzelníci:-)
Její matka je na LDN, to však neznamená, že tam leží, jak je rok dlouhý bez jediné návštěvy.
Jsou typická česká rodina, co se týká výše příjmu.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:41:04)
Bibi - no, to jsou přesně ty alibistické kecy, které povedete v tom důchoďáku...

jen pro příklad
Tchýně je vyučená zahradnice, její manžel má maturitu a dělal cosi úředního v oblasti dřevařství - jaký asi mohli mít plat, když si ona ještě přibírala úklid ve špitále a krmení slepic?
Jaktože postavili barák, udržovali a přestavovali chalupu, oba jejich synové mají VŠ, maminku si nechali doma (tchán šel předčasně do důchodu) do smrti a ještě synům našetřili poměrně dost peněz do začátku?
Jaktože ze svého důchodu škudlí a jsou s to svým synům i vnukům neustále finančně pomáhat, ač to po nich nikdo nechce?

Moje babička nikdy nepracovala - byla i za bolševika v domácnosti, mj. aby její 3 děti nemusely do jeslí...
Její manžel, můj dědeček, zemřel, když jí bylo necelých 60let. Její příjmy byly a jsou dodnes strašidelně malé a neustále nadává na poměry, drahotu, volí levičáky...
Ale svého otce, na půl těla ochrnutého, nikdy nedala od sebe, bydlí ve 4+1, má se dobře, její děti ji všemožně podporují, ale finančně ona nechce...
Jaktože nechcípá hlady pod mostem???

Jsou věci mezi nebem a zemí... ~t~
Tvé známé neodsuzuju, ale nikdy bych je nechtěla za své známé, ani za svou rodinu...
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:49:19)
Uvedla jsem konkrétní situaci a chtěla jsem znát, jak je možné z toho vyžít? No, neodpověděla si. Ještě teda doplním další informace - bydlí v Praze, kluci 13, 13 a 7 let. Já ať počítám, jak počítám, tak mi to prostě o několik tisíc nevychází.
A ještě dost záleží na tom, kde člověk bydlí, v Praze si asi těžko před panelákem budeš chovat slepice a pěstovat ovoce a zeleninu, abys ušetřila:-)
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:20:11)
Takže tcháni si nakradli a babička je línej příživník, co si nezaslouží ani korunu, protože poctivě vychovávala děti doma a ještě se dřela se stařičkým tatínkem, kterému prodloužila život...jak ohavné a odsouzeníhodné :-© :-©

Paroubkovské uvažování.

Mimochodem - my jsme Pražáci jak poleno už po generace.
Pravda, tcháni si nakradli ve větších městech, kde měli i tu zahrádku ~t~
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:30:42)
I manželova matka vychovala 3 děti a taky pracovala, takový člověk si zaslouží důchod. Ten, kdo nepracoval, si zaslouží akorát tak minimum, za které nepojde hlady.
Ale pořád si mi nějak nevysvětlila, jak by konkrétně bylo možné vyjít s tím případem, který jsem tu uváděla.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:41:59)
Být v domácnosti a vychovávat děti je práce jako každá jiná...i těžší, babička samosebou pracovala, ale nijak dlouho, a až když děti vyrostly.
Já ji za to obdivuju. Tak dlouho bych doma nevydržela, ale Tvá žluč, nepřejícnost a závist mě fascinuje..

Já Ti odpověděla dvěma příklady lidí, kteří na tom byli (a jsou) ještě mizerněji, a přesto je ani nenapadlo někoho někam strkat.
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:45:51)
Psala si, že babička nepracovala.
Já ale pořád čekám na nějaký konkrétní propočet toho, jak by se všechno v mnou uváděné situaci zafinancovalo - čísla máš, údaje máš, tak do toho:-)

To není nepřejícnost, ale prostě člověk, který pracoval, staral se o domácnost a děti by měl dostat víc, než člověk, který se "jen" staral o domácnost a děti a nepracoval.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:59:09)
Já nehraju hru na počty a nechytej se stébla v podobě nízkých příjmů a vysokých hypoték, takových lidí je milión a neremcaj, nezáviděj, staraj se o živé tvory a žijou, místo aby se užírali tím, co mají či nemají ostatní.

Propočti mi Ty ty moje příklady, když jsi tak chytrá - jenže já nemám bohužel konkrétní čísla.
Ale už jsi to vlastně udělala - bába příživnice, tcháni zloději ~t~

Děsně mě baví, jak se vždycky nějaká potrefená, resp. potrefené... ozvou.
Původně jsem psala o výchově a morálce dětí, které vychovává ta nebo ta rodina a najednou sem vlítně kdosi, kdo plamenně obhajuje žebříček hodnot, kde prachy vítězí, právo je nezadatelné a povinnost, slušnost a úcta je umlácená závistí, nepřejícností a bolševickými argumenty...
Prostě nádherná ukázka toho 2. příkladu matek... ~t~
Jenže proč se, vy potrefení, tak děsně hájíte a zdivočele argumentujete pořád dokola jak kolovrátek - to nejsou zbytky svědomí, co?
To je to, jak vám záleží na tom, jak na vás lidi můžou koukat.. ~t~
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:16:20)
Jaké zbytky svědomí? Je to o tom, že buď platím hypotéku a bydlím nebo ne a banka mi sebere bydlení....
Tak se dá pokračovat, já ti dala konkrétní čísla a současnost.
Ty si nenapsala kolik brali tchánovci, o kterou dobu se jedná, kde bydlí, kolik v té době živili děti a jak starých...

Ať se ti to líbí nebo ne, je to o počtech, nikdo dlouhodobě nemůže utrácet víc než vydělá (ačkoli uznávám, že státní dluh v ČR tomu neodpovídá, a proto se řada lidí domnívá, že to jde). Slušnost, láska, úcta jsou krásné hodnoty, ale nikdo se z nich nenají. Krom toho jak se vylučuje láska s LDN? Milující příbuzní mohou stařečka navštěvovat, naopak nemilující mohou na stařečka doma kašlat.

S tebou nemá cenu diskutovat, užívej si rodičák a existenci PnP, neboť se domnívám, že to co nevidět kvůli státnímu dluhu stejně pořádně zkrouhnou (a já s tím jen souhlasím). A já si jdu užívat s dcerou na koupák.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:29:03)
Užijte si léto. Tohle zas závidím já vám My jsme ta jediná část republiky, kde je hnusně ~a~

A zkrouhnutí? No už aby to bylo - kvůli tomu jsem pana knížete volila ~;)
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:53:27)
Ještě bych dodala, že to že postavili barák nemusí zase vyjít finančně až tak draho, vím o hodně lidech, co materiál na barák kradli, případně vozili ze skládky.
Že mají kluci VŠ, opět záleží na tom kdy a co studovali. Za mě třeba bylo dost skript v knihovně VŠ, za dcery skripta v knihovně stačí asi pro 20% studentů, takže chtě nechtě musíš kupovat. Jiné náklady jsou u studenta pedagogiky, jiné na té veterině - soudě podle porovnání se studiem dcery kolegyně na peďáku, náklady na veterinu byly šestinásobné.

Je hezké, že babička byla celý život doma, ještě hezčí, že to bere důchod:-)
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:17:26)
Závidíš? ~t~
 .Žaba 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:43:40)
Bibi, a koľko stojí LDN? Tá je zadarmo? Ja fakt netuším, preto sa pýtam.

Konkrétne k tvojim známym. Ak sú takto spokojní všetci zúčastnení vrátane toho v LDN, tak v pohode. Ja by som to ale asi urobila inak. Hlavne mi ale vadí fakt, že príjem rodiny je 31.000, a oni z toho dávajú 16.000 na hypotéku. To mi trochu pripadá, že bývajú nad svoje pomery (finančné). Za opatrovanie tiež niečo od sociálky dostane, to bude zrejme tých 6.500, ktoré si písala, takže kamarátka by vlastne mala príjem o 8.500 menší. Lenže opatrovaný tiež má nejaký dôchodok (koľko? 4.000?), mínus to, čo stojí LDN, a zostane pár tisíc mesačne, o ktoré sa vlastne jedná. A nakoniec, to nie sú už žiadni iní žijúci príbuzní, ktorí by finančne vypomohli s opatrovaním doma?

Na druhú stránku, príklad, ktorý by tak opatrovaním ukázala svojim deťom je k nezaplateniu. Takto dáva príklad opačný, a tak sa môže tešiť na starobu strávanú v inštitúciách. Ale ak jej to nevadí...


 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:51:15)
Mají jí na LDN v Motole, neplatí nic za pobyt. Platí za pleny,léky a spec.kosmetiku na to právě padne celý ten její důchod. Právě proto jsem psala, že by museli vyžít z těch 6500 Kč. Kamarádka má ještě sestru, ale to je samoživitelka, takže po ní něco chtít není možné.
A pokud jde o hypotéku na Prahu to není nic hrozného, mají 3+1 bez balkonu, se sklepem(což mi se 3 dětmi přijde akorát).
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:52:48)
Já jsem před lety koupila tchýni 2+1 a hypotéku jsem platila stejnou (jen jsem měla kratší dobu splácení)
 .Žaba 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:59:09)
Aha, tak finančne to vychádza o niečo horšie, ako som myslela.

S tou hypotékou som to nemyslela tak, že majú bývanie nad pomery, ale tak, že dávať viac, než polovicu príjmu rodiny za hypotéku mi nepripadá rozumné.

Konkrétne poradiť neviem, neviem, či existujú organizácie, ktoré by finančne vypomohli, nikdy som po tom nepátrala. Možno by šlo dohodnúť s bankou zníženie splátok na nejakú dobu... Skúšala by som všetko možné i nemožné... (Ja do tej LDN-ky fakt nechcem... )~;)
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:08:31)
Ani já nejsem do LDN natěšena:-), spíš to beru jako součást života.
S těma hypotékama je to těžký, pokud máš práci v Praze, asi automaticky sháníš byt v Praze, kolegyně s manželem se sice rozhodli koupit byt za Prahou (levnější než v Praze) a dnes říká, že rozdíl ve splátkách hypotéky zase dají za dopravu do Prahy(do zaměstnání):-)
Vůbec se mi bytová situace líbí čím dál, tím míň.
 DENISA 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 11:17:42)
Binturong, a opravdu ti prijde moralne kladna vlastnost natahovat ruku a furt neco chtit? Ono to zni moralne z te strany poskytovatele - JA SVE BLIZKE NA LDN NIKDY NEDAM, JA SE POSTARAM. To je jiste velice chvalyhodne. Ale poslechni si to z druhe strany, jak jednou kazes svym detem - DOUFAM, ZE JSEM VAS DOBRE VYCHOVALA A ZE ME NIKDY NA LDN NEDATE !!. To uz zni trochu sobecky ne? Koukni se do ostatnich vyspelych statu kolem sebe, lide za sveho zivota nepodporuji sve deti jako cesi, neplati jim skolne a nesetri na byty, setri si hezky na sve stari a dle toho kolik nasetri, takovou uroven pece jednou budou mit. Prodaji barak, nedaji prasule detem, ale koupi si za ne pobyt v zarizeni pro seniory, aby jejich deti, ktere vetsinou maji sve male deti (rodi se jaksi dyl nez driv), maji sve splatky a sva zamestnani, nemuseli jim jezdit umyvat zadek. Ja osobne na to pamatuju a fakt se snazim, aby jednou moje deti chodili za svoji nemohouci mamou radi na navstevu a ne z nejake moralni povinnosti ji utrit zadek.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:16:47)
Deniso - Ve vyspělých státechtřeba taky strkají mámy děti do jeslí ve třech měsících...To považuju za civilizační chorobu charakteru, do níž jsou ty nešťastné ženské zataženy.
Argumentovat vyspělými státy je totéž jako argumentovat Sovětským svazem...
Je to infantilní - "Vyspělé státy propagují skákání z mrakodrapu bez padáku, hurá, jdem do toho taky..."

Řídím se vlastní výchovou, slušností a morálkou.

U nás v rodině se považuje za sobecký hnus odkládat kohokoli bezmocného mimo rodinu.
To, že by mělo být batole doma, to, že by měl být senior mezi svými..to je sobecké??? Hmmm...
Ty jsi zjevně jedna z těch, kteří svá "práva" povyšují nad povinnost...

Jak to chodí v jiných rodinách?.... spánembohem ať se třeba staví na hlavu, jen doufám, že se nám do famílie nedostane nikdo "moderní", řídící se víc materiálnem a tím, co dělají jiní než vlastním rozumem a svědomím...
 DENISA 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:11:09)
S tebou tezko diskutovat, ja vubec nepsala o batolatech a jejich odkladani do jesli, protoze sama jsem proti tomu, akorat bych ty lidi smahem a sproste neodsuzovala jako ty, protoze neznam duvody, ktere je k tomu vedou. Hlavne tam vubec nevidim souvislost, znam par pripadu, precti si, co tu pisou ostatni, existuji i deti brzo odlozene, ktere presto maji svoje rodice rady. Existuji deti, kterym rodice dali vsechno a soupli je do DD. A je jiste nadmiru chvalyhodne, ze se ve sve rodine starate o stare a nemohouci, to nepopiram. Ja jenom za sebe pisu, ze ja to svym detem udelat nechci a budu delat vse proto, aby mi tu prdku jednou utirat nemuseli. Ze to ceka me, protoze moji rodice nic nemaji, s tim jaksi pocitam, ale nadsena z toho nejsem. A stale trvam na tom, ze sobeckost vidim v tom, kdyz si nekdo porizuje deti s tim, aby se o ne jednou postaral. Driv to tak jiste chodilo, dnes uz je doba a moznosti jine. Kdyby mi muj partner pred pocetim rekl, ze chce dite z tohoto duvodu, dite bychom spolu jiste nemeli.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:23:19)
Denisa - pokud sis můj příspěvek přečetla pořádně, kategorii matek, kterým nic jiného nezbývá, vůbec neodsuzuju.
Nelíbí se mi ty druhé mámy - viz výše, ať se neopakuju.

A starobinec? Nevím, nikdo nechce být na obtíž, ani u nás ne, ale když pak koukáš na paní po mrtvici, která se zvedla a získala soběstačnost díky vidině, že si ji někdo z rodiny vezme, a když pak vidíš, jak strašně hluboká regrese nastane po zklamání, kdy jen bezmocne leží, nenluví a pouze šeptá slovo DOMŮ, vidíš také, že jsme si to u nás zavedli dobře...
 cyann 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:43:40)
Ano, už jsem to tu někdy dávala k lepšímu, ale podle jednoho výzkumu (odkaz bohužel nemám, vyslechla jsem si to náhodou na konferenci Evr. sociologické asociace, dá se dohledat) panují lepší rodinné mezigenerační vztahy (měřeno častostí a délkou kontaktů, častostí telefonátů, dávání dárků apod) paradoxně v zemích, kde dobře funguje státem zajištěná péče o staré osoby. Vysvětleno to bylo tak, že tam ti lidé necítí jako povinnost se osobně celodenně postarat (což prostě mnoho lidí z různých důvodů nezvládá) a je pro ně snažší udržovat takovéto "přátelské" kontakty. Tam, kde se tato povinnost očekává, více lidí raději kontakty totálně přeruší, sourozenci se rozhádají apod. Navíc se vlastně jedná o státy, kde nefungují zařízení péče o malé děti - Itálie, Španělsko, Portugalsko.
 .Žaba 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:06:46)
Denisa, kde si vzala, že češi podporujú svoje deti viac, než ľudia na západe? Tu sa len hovorí o školnom a sú z toho pomaly demoštrácie! Nehovoriac o 30 korunách u lekára... Deti vyjdu českých rodičov ešte veľmi lacno!

A že ten, kto nechce do LDN naťahuje ruku a niečo chce? Tak to snáď myslené nie je. Ja to chápem skôr tak, že je treba deti vychvať, aby SAMI chceli sa o svojho rodiča postarať a nenechali ho naťahovať ruku a o niečo prosiť...
 DENISA 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:16:06)
Ano myslim to tak, ja si neporizovala deti z toho duvodu aby se o me nekdo postaral. Ja k tomu mela uplne jine dovody. A budu delat vsechno proto, aby je o to zadat nikdy nemusela a byt by sami chteli, aby to delat nemuseli. Az ja se budu starat o svoje stare rodice, budu tim okradat o cas a vychovu svoje male deti, takze to taky nebude dobra situace. A predpokladam, ze moje deti budou mit take male deti a spoustu jinych starosti, nez aby mi museli jezdit utirat zadek. Doufam, ze je vychovam k tomu, ze za mnou budou radi jezdit na navstevu na pokec a ne z moralni povinosti.
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:19:10)
Přesně tak. Chci, aby za mnou děti jezdily proto, že chtějí. A starší dcera to tak dělá a já jsem jen moc ráda. Už je dospělá, má vlastní bydlení a navštěvuje nás proto, že chce, nikoli z povinnosti.
Uvidíme, jak to vyjde s mladší (10 let)
 DENISA 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:27:49)
Kdyz jsem videla jak to napr. funguje v USA, tak se mi taky libilo, ze za rodicema jezdi deti protoze chteji. Malokdo by se tam asi dokazal o rodice postarat, kdyz treba bydli tisice km daleko. Taky za nimi treba nejezdi tak casto z techto duvodu, zato radi a bez povinnosti. Nikoho jsem tam neslysela mluvit o rodicich ci rodine nejak negativne, mozna se vidi min, ale alespon si nelezou na nervy. Deti od rodicu necekaji dedictvi, rodice od deti utirani zadku, je to rovnopravny vztah dospelych lidi.
 .Žaba 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:47:42)
Máme to proste inak nastavené. Ja považujem starostlivosť o člena rodiny za súčasť výchovy.

Tak, ako sa moja mama postarala o umierajúcu svokru a ona zomrela doma, tak dúfam, že i ja budem jedného dňa schopná sa postarať o toho, kto to bude potrebovať.

Ak vy vidíte svoju starobu v LDN, a ste s tým vyrovnané a spokojné, tak budiž. Ja by som proste nechcela umrieť niekde sama, zastrčená, zabudnutá...
 DENISA 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 13:54:26)
Ja taky ne, ja bych radsi v penzionu pro seniory, obklopena kamoskama v mem veku a jezdici po cukrarnach a vyletech. ~;).
 Ecim 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 14:51:55)
Žabo, ono strašně záleží na stavu seniora. Jedna známá pracovala v LDN a líčila, jak jim tam často potomek na pokraji psychického a fyzického zhroucení přivezl skvěle opečovávaného seniora, o kterého se snažil do poslední chvíle pečovat sám, ale už se to fakt nedalo.

Ano, přijde mi správné, aby se děti postaraly o své staré rodiče, pokud se k nim ti rodiče v dobách jejich dětství dobře chovali, ale ne za tu cenu, že tomu ve svém životě podřídí všechno - že si zničí manželství a vztahy s dětmi nebo kvůli tomu dokonce ani nezaloží rodinu. Zase se musí myslet na všechny zúčastněné a ne jenom na toho seniora a vykašlat se na to, že x dalších lidí trpí. Velmi šikovně to zařídili jedni známí. Když jim zestárli prarodiče, tak jim našli byt ve vedlejším paneláku. Jejich soukromí tak zůstalo zachováno a u prarodičů se v pohodě prostřídali (syn, snacha, 3 dospívající děti) a všichni byli spokojení. Jenomže ti prarodiče nebyli ve stavu, kdy by potřebovali intenzivní péči 24 hodin denně.
 Ecim 


P.S. 

(17.6.2010 15:11:27)
Pro doplnění: tak jako souhlasím s tím, aby vznikalo víc kvalitních jeslí, tak souhlasím s tím, aby se vznikem a zvýšením počtu nejrůznějších kvalitních zařízení pro seniory. A zároveň se modlím, abych ani jedno ani druhé nikdy nemusela využít.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:43:18)
~g~~g~~R^ to je přesně ono, líp bych to neřekla
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 9:54:26)
Binturong, nevím, jestli jsem správně pochytila všechny tvé myšlenky,ale jednak bych si chtěla upřesnit, co je v tvém vnímání velmi útlý věk - debata je o přístupností jeslí pro děti od dvou let.

Pak by mě zajímalo, od jakého věku považuješ za vhodné, aby dítě kolektivní zařízení navštěvovalo - běžná praxe je, že do tří let je většina dětí s maminkou, a pak šup do školky na celý den. Mě to přijde docela drsné, nicméně taková je realita. Myslíš, že taková máma také staví své zájmy nad zájmy dítěte a od toho se odvinou její praktiky v případě postižení dítěte, starosti i dlouhodobě nemocného příbuzného atd. - viz tvoje úvahy? Nebo se to ve třech letech nějak zázračně láme?





 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:02:14)
Ano, z psychologického hlediska se to ve třech letech opravdu láme. Láme se spousta věcí - vnímání, paměť, řeč...nač si vzpomeneš...
Samosebou nikoli s úderem narozenin. Někdy to trvá déle, ale ve dvou letech je postě brzo.

A myslím, že jsem dost jasně vysvětlila, jaká matka staví dle mého názoru sebe nad dítě, snad nebudeme slovíčkařit... ~;)
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:18:00)
Nechci slovíčkařit. Jen se pořád zdráhám uvěřit tomu, že dítě do cca tří let musí být doma výhradně s maminkou a zhruba od těch tří let bez úhony zvládne nápor celodenní každodenní školky.

Podle mého názoru i většina dětě mladší tří let je schopná bez následků přežít pár hodin kolektivní péče týdně - koneckonců spousta dětí v zahraničí tak funguje a jak znám mé zahraniční kolegy, jsou úplně normální a nedeprivovaní. Na druhou stranu si myslím, že i větší než tříleté dítě je spokojenější a lépe se citově vyvíjí, když je doma více než hodinu ráno a dvě hodiny navečer. Osobně plný úvazek neplánuju ještě dalších cca 8 let, doufám, že mi to vyjde a že zůstanu tak okolo 50 - 60 procent. To ovšem sebou nese to, že jsem do práce nastoupila na pidiúvazek už ve velmi útlém věku mladšího synka, zatím hlídala babička a teta, od podzimu plánuju na půl dne až den v týdnu jesle.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:30:28)
Markéta - ale já netvrdím,že musí být každé dítě do 3 let výhradně s matkou.
Jak píšu- záleží pak hlavně na výchově.
Ale dle Gaussovy křivky to některé, mladší 3 let, snášejí extrémně dobře, některé extrémně špatně a zlatý střed jsou ty děti, kterým to rozhodně nedá víc než pobyt s matkou doma...prostě ani plus, ani mínus. Nemají na to dostatečně rozvinutý mozek - s tím nic nenadělá ani ten největší propagátor jeslí.
Prospívá to možná dětem, na něž matky kašlou, i když jsou s nimi doma.

A prsknout ve třech letech dítě do školky naráz a na celý den...to se ještě dělá?
Žádnou takovou mámu neznám... ~a~
 BIBI 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:40:51)
Jasně, že dělá. Pokud rodiče pracují 8 hodin denně (zpravidla je to ve většině firem 9 a více) a do práce dojíždějí, tak je dítě skutečně ve školce celý den.
 DENISA 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 11:03:12)
No to se dela v nejvetsi mire. Matka ukonci MD ve 3 letech ditete a jde do prace, vetsinou na plny uvazek, protoze na zkraceny se to u nas snad ani nevyplati, ani moc neexistuji. Jestli si nekdo mysli, ze je lepsi dite davat pred 3. rokem na par hodin na privykani, aby to pro nej nebyl takovy sok az tam bude celodenne, tak ma vetsinou smulu, protoze mu ho proste pred 3. rokem nevezmou? Nevim jak sis to predstavovala.
 Mortadela 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 12:56:34)
A co v tvém slangu znamená "celý den"? Moje dcera začala chodit do školky dva týdny před třetími narozeninami na celý den, tedy od 6.45 hod. do 15.15 hod. Moje pracovní doba je totiž 8 hodin a školka nepřijímá děti dříve než při dovršení tří let, tedy žádné pomalé zvykání nejdřív na hodinu, pak na dvě atd. Takže ano, to se ještě dělá, a to naprosto běžně!
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 14:40:19)
Neodkládají je tam náhodou rodiče?
 Markéta, kluci 8 a 1 
  • 

Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 14:39:34)
Podle mé zkušenosti na celý do školky šupajdí všechny děti, jejichž rodiče pracují na plný úvazek - takže pokud si odmyslím děti rodičů, které navštěvujíc školku zatímco jejich rodiče jsou doma s malým dítětem na RD, tak jsou to skoro všichni.

Tvůj příspěvek jsem tedy zjevně nepochopila - měla jsem za to, že v něm říkáš, že matka, která nezůstane první tři roky doma s dítětem, jasně nadřazuje svá práva nad práva dítěte, ledaže by ji k tomu donutily okolnosti. A s tímto názorem se neztotožňuju, proto jsem reagovala na tvůj příspěvek.
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 18:52:33)
Markéto - ne, kdepak, já to zjednodušeně rozdělila na matky, co za nic nemůžou a až ty druhé, co mají ten jiný žebříček (ale i ty si myslí, že za nic nemůžou) ~t~ a podle toho, že se odvíjí i výchova.

A část potrefených si z toho vybrala vždy jen jednu větu a začala slovíčkařit, neb o globálním uvažování doposud neuvažovaly ~t~
 DENISA 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 19:20:28)
Globalni uvazovani? To je neco jako globalni oteplovani? ~:-D
 Binturongg 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 21:01:00)
Ne, to je od termínu Volvox Globator ~t~
 DENISA 


Re: Doplnila bych Hilly 

(17.6.2010 10:59:52)
Binturong, tve uvahy jsou tak jednoduche a primocare, ze kdyby to takto ve svete fungovalo, tak by to bylo naprosto super. Lide dobre vychovavajici sve dite nikdy nebudou mit fetaka, lide nestarajici se o dite, vzdycky jejich dite soupne na LDN neli zabije. Docela usmevne. Kdyby vsechno, hlavne vztahy deti-rodice, fungovaly tak prvoplanovane, to bychom to meli tak lehke, vedeli bychom presne jak se chovat a co za to jednou sklidime.
 Anadar 


Souhlas 

(17.6.2010 10:00:57)
~g~ ~g~ ~g~

 Irena 
  • 

Pěkná blbost 

(17.6.2010 15:33:10)
Nezlobte se, ale tak hroznou píč... jsem už dlouho nečetla. Všude v cizině je normální, že děti jsou v zařízení od několika měsíců a nepřijde mi, že by naši sousedé byly trosky s psychosomatickými obtížemi, se špatnými vztahy s rodiči. Matka která neumí zacházet s dítětem, je spíš nevyzrálá a na dítě nepřipravená - typický produkt komunistického období - 16 leté matky vdávající se za chlapce, který odešel na vojnu a pak spolu živořili v jedné místnosti u rodičů. Stres, naštvanost, bez vyhlídek do budoucna a pocit, že kdybych to dítě neměla, bylo by líp. Jesle ani školky bych z toho nevinila.
 Petula 
  • 

Re: Pěkná blbost 

(17.6.2010 22:22:03)
Bohuzel jsou takove pripady: napr.strileni ve skolach (Belgie, Nemecko, Finsko....). Nemate pravdu.
 Klára 
  • 

Naprosto nevhodné srovnání! 

(17.6.2010 15:36:47)
No výborně, takže rodiče, kteří za války poslali své děti do bezpečí, byli vlastně špatn? No já se picnu. Podle autorky by bylo dětem líp v plynové komoře s rodiči s pocitem bezpečí nebo pod sutinami bombardovaného Londýna, než v bezpečí u cizích lidí? Dost hloupé a nevhodné srovnání v článku o mateřských školkách!
 Hilly. 


Re: Naprosto nevhodné srovnání! 

(17.6.2010 17:51:17)
Myslím, žz si to nepochopila...Autorka vysvětluje právě ten paradox, že by ty děti měly být vděčné a nejsou..
 Aja B, 2 děti 
  • 

Re: Naprosto nevhodné srovnání! 

(24.6.2010 10:59:30)
Ale ony vděčné jsou!! Možná ne hned, ale jistě jsi viděla dokumenty o setkání židovských dětí (po mnoha letech samozřejmě) se svými zachránci, kteří jim umožnili odjet z nacisty okupovaných zemí do zemí relativního bezpečí tím, že např. vypravili vlak - děti odjížděly do náhradních rodin. Možná to neocenili hned, ale zpětně byli vděční za záchranu holého života - bylo to myslím, v těch dokumentech jasně vidět.

To je ale jiné téma, myslím, že srovnávat válečné prožitky s umístěním dítěte do jeslí/ školky je velmi nevhodné.

Osobně znám několik případů, kdy rodina musela poslat dítě do jeslí - matka byla dlouhodobě hospitalizovaná v nemocnici kvůli rizikovému těhotenství a jejímu staršímu synovi bylo pouze 19 měsíců. Druhý případ byl, kdy matka ovdověla a musela nastoupit do práce z existenčních důvodů. Třetí případ - matka ztrátu kontaktu s původní profesí velice těžce nesla a do práce nastoupila na doporučení psychologa (na půl úvazku - už to tady někdo napsal, že lepší matka na půl dne, než matka v blázinci...).

Je podle mě naprosto nevhodné vyvolávat v těchto matkách pocit viny tím, že budeme dopady jeslí na dětskou psychiku srovnávat s prožitky z války.

Já se svou dvouletou dcerou doma jsem a syn nastoupil do školky, až mu bylo přez tři roky - ale určitě nebudu nikoho odsuzovat za to, že dá své dítě do jeslí - nikdy nevíte, co ho k tomu vedlo.
 Ajá B, 2 děti 
  • 

Re: Naprosto nevhodné srovnání! 

(24.6.2010 10:47:55)
Sohlasím, srovnání je naprosto nevhodné a urážející..

Srovnávat umístění dvouletého dítěte do školky s traumaty prožitými za války je sprosté a manipulativní.
Myslím, že by se autorka za tyto výroky měla stydět.

P.S. má dvouletá dcera do školky nechodí, pouze čtyřletý syn (aby bylo jasno)
 Hilly. 


Doplnění k LDN 

(17.6.2010 16:09:53)
Překvapilo mě množství příspěvků, co se tu na toto téma od včerejška objevilo.
Nestíhám číst všechno, tak odpovím jen na něco..
Přirovnání jeslí s LDN mi přijde celkem na místě z toho důvodu, že ani kojenec, ani starý člověk, se dobrovolně nemůže rozhodnout zda tam chce být...Kojenec, ani starý člověk s pokročilou stařeckou demencí se ani k tomu není schopen vyjádřit, nepoví jak je tam s ním zacházeno...a že je v mnohých LDN díky nedostatku pracovních sil zacházení s těmito lidmi NEDŮSTOJNÉ, není potřeba rozvádět. Vzpomeňme dokument o jedné LDN, kde koupali asi 10 lidí v jedné vodě, kterou se navzájem všichni infikovali(vyrážky, plísně)...mixovali jim vše dohromady(kompot, řízek, brambory).
V tomhle vidím tu podobnost...tedy v tom, že o malé dítě i starého člověka je pečováno podle nějakého interního režimu, ne jeho individuálních potřeb. Cizí žena prostě signály cizího dítěte hůře pochopí...pokud jich má na starost 15, tak na to ani nemá čas. Můj sourozenec prý v jeslích jednou hrozně plakal a chtěl "bubo", tak mu cpali bonbóny..když se zeptali mámy po "zavíračce" co že to půldne tak chtěl, tak jim oznámila, že pití...takže vlastně půldne žíznil...No a o tom to je.
Mohlo mě napadnout, že toto citlivé téma vyvolá bouřlivé reakce...a proč taky ne..pokud je vyvolalo, něco na tom, co jsem psala, asi bude.
 DENISA 


Re: Doplnění k LDN 

(17.6.2010 16:29:02)
Puvodni tema se tykalo deti od 2 let veku. Proc mluvis o kojencich?
 Hilly. 


Re: Doplnění k LDN 

(17.6.2010 17:56:43)
Deniso, o dětech mladších jednoho roku píšu už v tom úvodním příspěvku o LDN,hned na začátku. O dvouletých dětech opravdu nemluvím. Reaguji na některé příspěvky, které se tu zmiňují o jeslích už od půl roku, roku věku.Bylo jich víc, tak jsem ho nezařadila do žádného vlákna. O dvouletých dětech opravdu nemluvím.
 *Niki* 


Re: Doplnění k LDN 

(17.6.2010 22:07:31)
Hily, ale o dvouletých dětech je toto téma. Kojenci ani LDN se toho netýká.
Kdybych tohle četla ve dvou letech prvního syna, souhlasem bych si hlavu ukývala... dokonce bych kývala i tehdy, když mi kamarádka, která pedagogiku studuje řekla, že ani polovina 3-letých dětí ještě není zralá na celodenní docházku do školky. Většina dozraje až kolem 4. narozenin.

Teď mám skoro 2-letou holčičku a od 1,5 roku je naprosto schopná chodit do kolektivu. Jistě k tomu přispívá i život v "kolektivu", je to třetí dítě, dost společenské a otrkané. Takže vidím, že byť její starší bratr dozrál v těch zhruba 4 letech, ona je na stejné úrovni ve 2 letech (myslím ve schopnosti socializace, jinak pochopitelně ne:-)
Nechodí pochopitelně každý den, 2x týdně, takže 5 dní je se mnou. Vidím to pro nás obě jako optimum.
 *Niki* 


Re: Doplnění k LDN 

(17.6.2010 17:18:03)
Hily, dvouleté dítě umí dát velmi dobře najevo, jestli se mu někde líbí či ne, a zda tam chce či nechce být. Alespo%n moje děti to umí dát najevo velmi hlasitě a jednoznačně :-)

S doopatrováním to u nás bude jednoduché, můj otec i tchán už si svá příjemná místa k dožití našli (nebude se jich to týkat ještě odhadem 20 let, ale plánují dopředu), ani jeden nikdy neopustí "rodnou vísku" a byť se vidíme rádi, nikdy by se k nám nenastěhovali. Takže už teď mají vyhlédnutý svůj "penzion pro staré", každý v místě svého rodiště, kde chtějí dožít.
Jak to bude s tchyní (stará se ještě o postiženého syna) nevíme, k nám by se neodstěhovala, chce taky zůstat tam, kde bydlí, my za ní též nepůjdeme, manželovo pracovní místo je vázáno na konkrétní místo. Tyto úvahy jsou ale zatím taky předčasné, nikdo z našich prarodičů ještě nejsou v situaci jakékoliv bezmoci.
 DENISA 


Re: Doplnění k LDN 

(17.6.2010 17:55:01)
Mono, myslim, ze jakekoliv vysvetlovani tve situace ci nikoho jineho tu neni na miste. Hilly si proste vzala do hlavy, ze vymyslela teorii o spojitosti mezi jeslema a LDNkou a chce tu mermomoci vsem kazat o moralce. Tvoje duvody ji urcite nepresvedci o opaku.
 Hilly. 


Re: Doplnění k LDN 

(17.6.2010 18:05:54)
Deniso, já tu o morálce neřekla ani slovo, to je každého věc, pokud si to na sebe vztáhne.
 Kačislava 


Hilly 

(19.6.2010 10:44:13)
píšeš, že děti si nemohou vybrat, zda chtějí do jeslí. Ale děti si ani nemohou vybrat, zda chodí do školy! Já jsem dítě, které nikdy nechodilo ani do jeslí, ani do školky (a to jsme se narodila v šedesátých letech). A školu jsem nenáviděla z plna srdce a dodnes ve mně dětský kolektiv vyvolává vzpomínky na traumata ze školy. Myslím, že ale každé dítě je jiné a moje zkušenosti se nedají zobecnit. A ještě mám poznámku k té LDN: já ti přeju, abys nikdy nezažila v péči o blízkého starého člověka tu bezmoc, že už se o nej nezvládáš sama starat. Opravdu bych ti nepřála, aby ti jednou LDN zachraňovala tvé vlastní síly a tvou soudnost, když už nemáš jiné řešení. Protože promiň, ale vůbec nevíš o čem mluvíš, LDN nejsou plné jen lidí, které tam děti "odložily", někdy to může být i jinak.
 Pawlla 


Re: Hilly 

(19.6.2010 11:52:51)
Kačislavo~R^
 Stáňa a dva kluci 


Re: Hilly 

(20.6.2010 10:59:36)
Kačislavo, ano, argument s LDN má mnoho much, protože samozřejmě proměnných ve vztazích a ve výchově je strašně moc, je prostě moc černobílý a situace jsou různé.
ALe srovnávat jesle a školku se školou je taky poněkud mimo. Do jeslí a brzy do školky dítě ve většině případů opravdu nemusí, povinný je až poslední rok. Na rozdíl od školy, která povinná je, nějak si neumím představit negramotného osmnáctiletého ~;). Navíc vůbec nebereš v potaz vývojové fáze dětí, rozdíl dvouleťák versus sedmiletý.
 cyann 


Re: Doplnění k LDN 

(18.6.2010 10:07:17)
Hilly, ten tvůj poslední argument je ale fakt stupidní. to že něco vyvolá bouřlivé reakce, znamená, že na tom něco je? Takže když sem napíšu nějakou hovadinu, třeba že všechny děti by měly jít povinně ve třech měsících do jeslí, a ono to vyvolá bouřlivé reakce, tak to znamená, že na tom něco bude? Uff.
 Hanka 
  • 

Jiná možnost 

(18.6.2010 13:27:08)
Nečetla jsem všechny příspěvky, tak ani nevím, jestli už o tomto někdo psal. Ale myslím si, že stát by spíše měl podporovat chůvy. Tedy pro vysvětlenou, paní, které si z hlídání dětí u sebe doma udělají živnost. Maminky, které s malými dětmi nemohou sehnat práci nebo starší paní, které jsou na ÚP apod. Myslím si, že postupné odvykání si od maminčiny neustálé péče je od dvou let žádoucí. Děti nemusí být na hlídání celý den, ale třeby na pár hodin v týdnu ze začátku a dítě se postupně osamostatní v malém kolektivu a přivykne režimu a ostatním dětem. Později se doba prodlouží a s nástupem do MŠ potom nejsou problémy.
 renny2 


urážka přeživších holocaust 

(19.6.2010 16:21:13)
Milióntý článek na stejné téma a po miliónté tlačen do extrému. Jak může autorka vůbec srovnávat to, co prožívaly děti za války nebo holocaustu, s prožitky dítěte, které tráví třikrát týdně tři hodiny ve školce?! Opět stejné přehánění a dezinterpretace - doporučení vytvořit ve školkách podmínky pro mladší děti neznamená, že by tam dvouletí "měli" chodit, a už vůbec ne na denně na celý den, aby to hned znamenalo, že je rodiče dávají všanc institucionální výchově. Momentálně žiji v cizí zemi, kam jsme se přestěhovali, když dceři bylo 2 a čtvrt roku. Neměli jsme tu žádné příbuzné ani známé. Pochopitelně toužila po společnosti dalších dětí, a tak jsme jí dali (panečku, to je výraz~o~) k "paní na hlídání" (taková domácí školka, ovšem oficiální služba, regulovaná a sledovaná úřadem, řídící se přísnými předpisy). Ve školce neměli místo. Chodila tam dvakrát týdně na dopoledne a velmi záhy se jí tam začalo líbit. Začala pochytávat místní jazyk a učila se mnoho dalších věcí... a jednu z těch nejdůležitějších - vycházet s jinými dětmi a lidmi. Ovšem po přečtení tohoto (a tuctů podobných) článků bychom se měli cítit spíš jako zločinci (navíc ještě nerozuměla, nebude z toho mít trauma?!). Přestaňme už konečně "lítat" z extrému do extrému. Co se takhle snažit, aby prostředí ve školkách bylo co nejlaskavější (používám termín autorky) - a to nejen pro ty nejmladší!(Omlouvám se, diskuzi jsem nečetla, nemám tolik času, ale ten holocaust, ten mě dostal.)Přeji nám všem hodně zdravého rozumu ~;((
 Katka (tři holky) 
  • 

Batole ve školce 

(19.6.2010 22:33:10)
Dobrý den, nebo spíš večer.
Mám 3 děti, tak nemám moc času číst všechny reakce na tento článek, kterých je nezvykle mnoho. Proto se předem omlouvám, pokud řeknu něco, co už tu bylo mnohokrát řečeno.
Otázka dvouletých dětí ve školcemá dvě roviny. Za prvé jde o to, co vůbec takto malé děti potřebují. Podle mě je to rodič. To je ten pevný bod v celém jeho životě. V tom naprosto souhlasím s autorkami článku. Z pedagogické praxe vím, že odloučení od rodičů dělá problémy i starším dětem a podle mých zkušeností jsou nejlepším věkem pro vstup do MŠ 4 roky. Nevím co vede rodiče k tomu, aby své děti odkládali, kde se dá, a hlavně co je vedlo k tomu, aby si ty děti pořídili, když jim nechybí každodenní pozorování jejich vývoje, toho, co se naučily, co nového prožily, jak dokážou vyjádřit, to, co prožily. JAké pokroky jejich dítě udělalo v motorickém vývoji... No je toho spousta, co mi je moje dítě schopné každý den dát.
Druhou stránkou věci je to, zda se v praxi dá zvládnout přítomnost dvouletých dětí v MŠ. V současné době na nic nejsou peníze. Proto je běžnou praxí, že jsou třídy ve školkách přeplňovány. V mnoha městech nejsou místa v MŠ pro 3 i 4 leté děti, natož aby je vykouzlili pro dvouleté. A už teď jsem zvědavá jak se bude dařit práce ve třídě s 26 dětmi, kde byť jedno bude dvouleté. Co si budeme povídat, mnoho dvouletých dětí nosí plínky, pije z lahvičky, neumí moc komunikovat, natož aby se zapojilo do práce celého kolektivu. To nemůže, protože toho logicky dle psychomotorického vývoje nemůže být schopno.
Ano, jsou vyjímky, které nástup do MŠ ve dvou letech zvládnou bez problému. Přejme si, aby se to bez problémů dařilo všem. Soukromě si mnohem víc přeju, aby všechny dvou leté děti mohly být se svojí maminkou nebo tatínkem každý den.
 Šárka a Filípek 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 3:40:47)
Naprostý souhlas Katko~R^
 Tulka 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 9:12:55)
Madelaine,v tom případě je spousta rodičů nesoudných.Máme tu vesnickou školku,kde jsou děti od dvou let a často jsou právě na těch osm hodin.A to je školka narvaná a všechny děti v jedný třídě.Celkem masakr.
Jsem tu za exota,protože "všechny děti tam chodí,tak proč ji tam na těch pár dní v měsíci nedám".
Nevím,kde jsou všechny ty úžasné,empatické matky,které poznají,co je pro jejich dítě nejlepší.Tady je zvyk,že se dítě ve dvou letech vrzne do školky a nikdo to z nějakýho psychologickýho hlediska neřeší.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 11:03:31)
Tulko u nás to samé, teď se nějaké dvouleté děti taky hlásily, ale nezbylo místo, protože dětí přibývá. Ale když nastupoval starší a chodila jsem s ním, byla tam jedna malá holčička, bylo jí asi 2,5 a ty začátky měla dost kruté. A učitelka se fakt nerozkrájí, když tam má dalších 10-15dětí, s kterými má nějaký program, tak nemůže sedět půl hodiny s touhle jednou na klíně a utěšovat...
 Stáňa a dva kluci 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 11:12:31)
Jo a ještě jedna věc mě zaujala k té empatii a schopnosti poznat, co je pro dítě nejlepší, všimla jsem si, že dost matek, které má doma mladší dítě, dává to starší do školky na celý den a klidně hned, ve třech letech nebo malinko později. Tak tomuhle zas moc nerozumím já, pořád se tu vykřikuje o polovičních úvazcích a pak vidím tohle, ve většině případů, když si odmyslím dítě, které od tří let nadšeně ve školce spí nebo opravdu nějaké časové problémy nebo že mladší dítko neusne v kočárku, aby matka mohla dojet(to je tedy spíš scifi, ale jiný rozumný argument mě vážně nenapadá), tak je to čistě jen pro pohodlí matky...
 Tulka 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 13:44:55)
Stáňo,taky tomu nějak nerozumím,ale i u nás je běžné,že je máma doma s menším dítětem a vezmou-li jí už dvouleťáka,klidně ho tam šoupne na celý den.Batole s plínama se motá mezi hordou šestiletých kluků~a~.
 Tulka 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 13:59:39)
Madelaine,zákaz nic neřeší,jen ta snadná dostupnost je patrně pro někoho lákavá,zvlášť,když paní ředitelka sama lanaří matky dvouleťáků.Alespoň v době,kdy moje dcera chodila do školky,to tak bylo.
A jakmile něco začne být běžné,tak nad tím spousta lidí přestane přemýšlet.
Já netvrdím,že v kvalitních jeslích pár hodin týdně,nemůže být některým dvouleťákům dobře.Ale to určitě není případ té naší školky.
 cyann 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 15:20:16)
Ony ani žádné vědecké studie nejsou ani ze 70. let.
 renny2 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 21:06:23)
Přesně tak, a třeba ani ne denně, obden či dvakrát týdně. Katce děti občas někdo nepohlídá? Asi ne, přece si je nepořídila proto, aby je někam nebo někomu dávala... Ostatní jsou krkavčí rodiče a děti by si neměli "pořizovat".
 Pavla 
  • 

Re: Batole ve školce  

(20.6.2010 10:18:05)
U nás na vesnici je v jendom oddělení 24 dětí a 2 paní učitelky (střídají se na ranní/odpolední,takže tam nejsou obě celou dobu provozu školky). Jedna paní učitelka nastupuje v 6:30 a druhá potom přichází na 9:30 - tj. cca 3 hodiny ráno a potom odpoledne je jen jedna paní učitelka. Kdo bude hlídat děti, když bude muset paní učitelka přebalovat plínky nebo vymývat nočníky, co budou dělat větší děti, když malí špunti nezvládnou vycházku, budou muset být všechny děti zavřené ve školce, když jedna paní učitelka onemocní a druhá nebude sebevrah, aby zkoušela uhlídat všechny děti sama venku? Jak se bude moct věnovat paní učitelka předškolákům, když bude mít na rukách 2 leté dítě?
Podle mne patří 2 leté dítě do jeslí (pokud zvládne být odloučeno) a ne do školky. Pavla
 Katka 
  • 

Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 13:19:29)
A věříte, že existují dvouletá batolata - kupříkladu -, které ten kolektiv přímo vyžadují? A pokud kolem sebe denodenně nemají houf pobíhajících dětí - mladších ( k těm to naše batole má takový ten ochranitelský vztah) i starších, od kterých se očividně učí, napodobuje a tudíž si myslím, že je k dalším pokrokům ve vývoji i dostatečně motivováno - tak je takové batole protivné, ufňukané, věčně si chce hrát, tahá vás ven - jasně, neříkejte ale, že celodenní dřepění na pískovišti nebo někde MC popř. věčné otravování kamarádek o návštěvy je řešení...opravdu si myslím, že 2 - 3 - 4 hodiny denně takto vyvinuté batole kolektiv a tudíž i odloučení od matky hravě zvládne. Netvrdím, že jsou všechny děti takové. Jsou ale batolata extrémně společenská a to mi věřte, jednoduché není, to je tak kolem toho 4 roku "dřepění doma" tak akorát na blázinec a tam snad nedojdeme.
 Pawlla 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 14:19:53)
Aby stát platil?Stát školky dotuje,to jistě,ale pokud ta žena půjde do práce,nebude brát rodičák a bude platit daně.
 Pawlla 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 14:42:39)
Nevím přesně(už mám děti větší),ale pokud by chtěla brát rodičák,tak je docházka do školky dost omezená,určitě ne každý den osm hodin.
 Katka 
  • 

Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 14:36:59)
Váš příspěvek patrně svědčí o Vašem životním postoji a já Vám jej neberu stejně tak, jak se běžně nenechávám vmanipulovávat do situací a věcí, které mi nesedí, nevyhovují a tak podobně:) Co jsem ale chtěla podotknout je skutečnost, že pokud ty ony 2 - 3 - 4 hodiny budete trávit na pískovišti, v klubu matek s dětmi a tak podobně, ztrácí to onen smysl debaty, o které tu je řeč. Předpokládám, že je zhola nemožné si z pískoviště nebo MC jen tak "odskočit" na několik hodin do práce, do školy, udělat velký nákup, úklid, oběhat úřady...a tak třeba podobně, co kdo chce, co kdo vítá - pískoviště, MC a tak podobně prostě předpokládají skutečnost, že s děckem na onom či jiném místě prostě budete taky. Princip jeslí a školek spočívá jaksi v tom, že tam s děckem být nemusíte a nikterak se Vám nesnažím nahrát na smeč s tím, že bych snad chtěla své dítě odkládat:)), prostě a jednoduše chci jen poukázat na fakt, že ty 2 - 3 - 4 hodiny denně (nejsem taktéž pro delší odloučení při takto malých dětech) společensky "nadaným" dětem jen prospějí a mamkám taktéž. Frkat věčně o nesmyslech na písku je opravdu dost unavující a nevidím důvod, proč bych denodenně měla něco podobného třeba absolvovat a věřte, že s takto malým živým děckem Vám fakt nic jiného mnohdy nezbývá:) Ale to je jen můj názor. Co se týče sourozence - toho dostane, doufejme, ale musí si ještě tak 3 - 4 roky počkat:)
 Katka 
  • 

Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 15:10:37)
Stát je na buben, ale my budeme matkám s malými dětmi ztěžovat jejich návrat do práce (a tudíž závislost na dávkách...na které za nějaký čas už tuplem nebude...ale co, ať je doma mamka s malýma dětma klidně zadarmo, že ano) co to jen jde, že... v tom se, přiznám, logiku nevidím. Když vezmeme v úvahu onu docházku do předškolního zařízení u takto malých děti na ty magické max. 4 hodiny denně, je tu reálná možnost (při motivaci státu touto cestou jít a matkám tak pomoci - nikoliv pofidérním zvyšování mateřské nebo naopak těžce propadákovým snižováním RP bez kompenzace jinde), jak ty peníze od daňových poplatníků získat, alespoň něco málo lepší než nic...protože jak jsem zmínila už na začátku s odkazem na Vaši připomínku, stát na buben doopravdy je a bude hůř. Chtít, aby matky dřepěly doma s dětmi 2 a 4 a více let za minimální peníz (což se chystá) nebo obětavě dobrovolně zadarmo, je čistá naivita. Děti se prostě rodit přestanou, nebudou na to peníze. A co hůř a co bude především kamenem úrazu, nebude ani možnost si je - konkrétně pro matky - vydělat. Což je daleko horší varianta než to, že se dávky výhledově velmi sníží až zruší zcela. Podotýkám, že já osobně bych raději - než jít cestou zvyšováním dávek - šla tou druhou cestou a k tomu je právě potřeba oněch jesliček a školiček.
 Katka 
  • 

Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 16:15:40)
Výše RP v budoucnu patrně nebude vůbec směrodatná, opravdu si myslím, že RP za pár let nebude vůbec žádný...a pokud se tedy ženy nebudou motivovat k tomu, aby byly schopné v určitém slova smyslu se postarat samy o sebe (neb stát to za ně neudělá...), bude docházet k hodně velkým deziluzím a potížím. Jestli se otázka zaměstnávání žen s malými dětmi pohne k lepšímu, je otázka, zatím tomu realita moc nenasvědčuje, teorie je jedna věc a praxe druhá. A jak říkám, bylo by zhoubné na jedné straně odebrat/snížit dávky a na druhé nevytvořit podmínky k tomu, aby žena měla možnost si při mateřství vydělat - opět zde podotýkám, že teorie je jedna věc a praxe a realita věc druhá. Být doma tolik let, ztratit kontakt s praxí...to může mít za následek pouze toliko, že se žena dostane max. a to ještě může mluvit o štěstí, k nějaké málo ohodnocené nekvalifikované práci a když pominu skutečnost, že taková práce onu vzdělanou ženu bude stěží intelektově uspokojovat, přínos finanční nebude také zázračný...a stát se v životě může také leccos. Když teď opominu případy žen opuštěných:) a samoživitelek tedy, dostaňme se k tomu, že žena může ovdovět a tak podobně. Hrozí-li reálně i odebrání sirotčích a vdovských důchodů, nejsem si jista, jak by taková žena s dětmi a jejím příjmem z podhodnocené práce (jestli vůbec nějaké...) mohla vyžít slušně dál - platit dále hypotéku a tak dále. Podle mého je i v zájmu státu, aby ženám dal možnost slušně si na sebe vydělat, nehnat je do područí dávek - a nyní již v budoucnu patrně jen područí svých mužů, nebo pak dalších příbuzhných...jak to asi dopadne, tak to asi stát chce - nech´ˇt se stará každý o sebe sám...tak se mi to jeví. Máte pravdu v tom, že ne každý má možnost bydlet v bytě - domě bez hypa, půjčky ze spoření atp. A zároveň kočovat s dětmi od nájmu k nájmu taky nepovažuji za ideální, což prostě znamená, že mladé rodiny jsou zaúvěrované a tudíž je záhodno, aby oba partneři byli (měli by mít možnost) být vydělávání schopní a ty podmínky by tu takové měly být a nejen pro muže ale i pro ženy. Zakládat rodiny s nejistotou bydlení, výdělku, příjmů...nevím nevím. Argumentovat našimi prabábami a chudými chaloupkami...jak mnohdy čtu...to je čistá demagogie - ty prabáby si stěží mohly vybrat, zda chtějí nebo nechtějí tolik dětí, jestli to všechno uživí - antikoncepce žádná, chlap chtěl své, náboženství si vedlo své, prostě to tak přijímaly jako svůj osud a jestli byly z každoročního těho tak šťastné...to bych si dovolila silně polemizovat, zrovna včera jsem dočetla na toto téma hodně zajímavou knihu:)
 leli 


Re: Batole ve školce 

(20.6.2010 21:30:00)
Katko, nezlobte se, ale dost situaci dramatizujete. Já jsem si na mateřské doplnila magisterské vzdělání a po ní našla zajímavou práci. Všechny moje kamarádky v okolí také po mateřské pracují, nevím v jakém sociálním prostředí se pohybujete. Narozdíl od větších měst (hlavně Prahy) existuje u nás minimální, až mizivá šance na zkrácený úvazek, takže mamin toužících dát svoje dvouleté dítě na 9 hodin do školky je minimum. Možnost volby je úžasná věc, všem ji přeji, na druhou stranu je třeba posuzovat situaci v celkovém kontextu. Proto není možné odsoudit ani jeden z modelů.

 Katka 
  • 

Re: Batole ve školce 

(21.6.2010 18:45:01)
Já se nezlobím:) Ovšem naopak bych mohla stejně dobře říci, že Vy situaci zlehčujete, ovšem to je věc názoru a jak Vy správně podotýkáte, konečné řešení si musí konkrétní rodina zvolit sama dle uvážení a svých možností a potřeb. Což ovšem momentálně právě je onen kámen úrazu - neboť školky a jesle zkrátka nejsou a otázka volby je tudíž dosti omezená. Já osobně preferuji a obhajuji místa v jeslích a zkrácené úvazky pro matky s dětmi z mnoha důvodů a samozřejmě se mi nelíbí současná situace, kdy tyto úvazky jsou prakticky nesehnatelné a tudíž matky odsouzené k realitě být 3 - 4 a více let doma, neboť nejenže je nedostatek školkových míst i pro takto větší děti, ale zároveň taková žena při delším pobytu doma ztrácí kontakt s oborem a tudíž je za několik let dosti často odborně a profesně nepoužitelná a její hodnota na trhu práce se rapidně snižuje. Což vede i ke stížení uplatnění v kvalifikovaných oborech po té tolik glorifikované "povinné" MD a RD po zhruba 3 - 4 letech. Rozšíření kapacity míst pro nejen pro větší ale i malé děti okolo 2 let a dostupnost zkrácených úvazků otázku volby postaví tak, jak by to mělo být - do rovnoprávného rozhodování, zda být či nebýt doma tak dlouho a jak dlouho a jestli vůbec - nikomu nenutím ten či onen model jako jediný správný, to ať si každý rozhodne sám, jak už jsem výše uvedla, dle své rodinné rady:) Ale ta možnost by tu měla být a z mnoha důvodů, které už jsem uvedla výše. Jinak moje sociální situace je poměrně slušně utěšená, žádný výkyv do extrémna ať tam či tam:) Možná ještě na závěr - mě také přijde postavená na hlavu situace, kdy je matka 4 a více let s dítětem prakticky nepřetržitě doma a pak ho ze dne na den najednou dá do té školky a jde si pracovat na 8 a více hodin...trošku absurdní...najednou je dítě připraveno být od matky odloučeno na 8 a více hodin a nikomu to nevadí, je to vpořádku, tak je nastavena šablona podporovaná z mnoha sfér a tak to má být...další klišé...
 leli 


Re: Batole ve školce 

(21.6.2010 21:39:33)
Ano, teď s většinou souhlasím. Podstatou problému je opravdu situace na našem pracovním trhu, která hodně souvisí s tím, na co jsou lidé u nás zvyklí. Zaměstnavatelé i zaměstnanci jsou u nás dost konzervativní a předpokládám, že ke změnám bude docházet pomalu. No a potom, jak se zachovají obce jako zřizovatelé, to bude asi totéž, podle mě maminka, která řádně platí daně by měla mít nárok na školku v místě svého bydliště.
Jen si nemyslím, že každá maminka na MD se musí odborně "zahrabat", vzdělávat se má možnost podle mě každá.
 Katka 
  • 

Re: Batole ve školce 

(22.6.2010 13:43:02)
Situace se bude zlepšovat doopravdy velmi pomalu, ale co je podstatné - už se o tom alespoň mluví a z řad maminek se ozývá nespočet hlasů, které by změnu v dané oblasti k lepšímu přivítaly s radostí. A mluví se o tom čím dál více, přestože neochota nejen z řad většiny zaměstnavatelů (situace je možná o něco lepší u velkých nadnárodních společností) je silně známá, ale to i z řad tuzemských politiků (jestli sami podobným modelem prošli a považují ho za jediný správný nebo jsou naopak natolik "dotčeni" výchovou v oněch jeslích od raného dětství...to netuším) a co je horší, rozhořčené hlasy se ozývají i z "vlastních" řad a to z řad žen, matek, supermatek, které prostě zažitý model vnímají jako jediný správný a dogmaticky si trvají na svém, že kdo jej nedodržuje a brojí proti němu, je prostě špatná matka. Netroufám si říci, kolik z těchto supermatek o dané situaci dokáže přemýšlet v širších souvislostech. Možná odvážně si dovolím tvrdit, že mnohá tato supermatka se pouze a jen bojí skutečnosti, že by náhodou o výsadu dlouhé a slušně placené RD mohla přijít. Nemusela, tvrdím já. Opět a posté - opravdu je to na rozhodnutí jednotlivých "rodinných rad", jak se postaví k situaci raného dětství svých potomků. Jako já bych si nikdy nedovolila kritizovat něčí rozhodnutí pobýt s dětmi co nejdéle to jde doma, očekávám totéž o druhé strany a to jest - že bude tolerovat moje (a jiných) rozhodnutí o tom, že chci při RD pracovat, kdy chci začít a na jak dlouho chci do zaměstnání docházet a kolektivních zařízení tak využívat. Zatímco ovšem vyznavačky dlouhé RD mají zastánce široko okolo, ta druhá strana si své "postavení na slunci" bude muset ještě horko těžko vydobýt a uhájit. Ano, jak uvádíte, změny nastanou, ale nebude to hned a půjde to velmi ztěžka. To už možná i mé děti budou jednou velké natolik, že se už se to konkrétně mé osoby nebude ani týkat:) Kdoví.

Ad. vzdělávání při RD - opět záleží, v jakém kontextu se na věc díváte - pokud se jedná o systematické dovzdělávání v rámci akreditovaných programů MŠMT, které předpokládá vynaložení většího podílu času, organizace, přípravy...to předpokládá velkou podporu rodiny - hlídání anebo finančního zázemí, které dovolí hlídání ev. zaplatit. Což bývá mnohdy kamenem úrazu. Neuvádím ani skutečnost, že každé dítě je jiné a stejně tak, jak se bavíme o připravenosti či nepřipravenosti 2letých dětí na pobyt v jeslích na této diskuzi, se můžeme bavit o tom, jak bude snášet studim matky - odjezdy, přípravu doma aj. Zase věc posouzení každé konkrétní rodiny. O čem ale nepochybuji, je skutečnost, že každá matka si může zajistit minimálně docházku do jazykového kurzu v blízkosti bydliště, návštěvu jednorázových kurzů k oživení odbornosti, e-learningové programy, odběr literatury, sledování novinek na netu aj. Pokud má ovšem opět finanční prostředky k výše zmíněnému, pochopitelně. Touto cestou jdu já, bohužel možnost získání titulu mi to jaksi zcela nenahradí, jiné cesty ovšem bohužel zatím není:)
 Lusika 
  • 

Re: Batole ve školce 

(25.6.2010 14:40:36)
Ahoj,
poslední dva měsíce jsem byla se svojí dcerou (4) na adaptaci ve školce.
Je to smíšená třída v souk. školce, kde jsou děti od 2 do 6 let. Z pěti dvouletých tam bylo jedno, které během dne nemělo špatnou chvilku s pláčem po mamince. Většina maminek dávala tyto děti do školky s tím, že to dělá kvůli nim, aby se dostali mezi děti, jedna pracovala. Slabé chvilky byly označovány za "normální" a "ono si zvykne". Zvykne, nebo to vzdá? Těžko říci, jsem ráda, že mohu se svými dětmi být doma co nejdéle. I když je to samozřejmě občas na bednu.
Lusika
 Pawlla 


Re: Kolik je dětí, které to zvládnou 

(20.6.2010 14:11:05)
I kdyby to bylo jedno dítě,které to zvládne a maminka to potřebuje,tak ať tam je.Moc nechápu co tady řešíte,kdo nechce dát dítě ve dvou letech do školky,tak ho nedá.Nejsou všechny děti stejné,moje dcera byla hodně kolektivní,šla do školky ve třech letech a byl nejvyší čas,naproti tomu syn,taky sice musel jít ve třech letech,ale na něho to bylo brzo.
 Pawlla 


Re: Kolik je dětí, které to zvládnou 

(20.6.2010 14:44:19)
Moji dceři neplatíte nic~;)
 Pawlla 


Re: Kolik je dětí, které to zvládnou 

(20.6.2010 15:02:53)
Mluvili jsme o školce~a~Naše rodina rozhodně není z těch,které ždímají sociální systém,ale ano,máš pravdu,využíváme zdravotnictví a dcera chodí na ZŠ,syn na soukromou,takže to mu to opravdu platíme my.Pokud to bereš z tohoto pohledu,že máš vysoké daně a nechceš na toto přispívat,je to Tvoje právo.Každý považuje za důležité jen vlastní problémy.
 ajjiiikkkk 


Je to individuální 

(20.6.2010 16:02:24)
Dobrý den,
myslím, že toto téma je dost ožehavé a každá máma má svůj názor a ten se jistě odvíjí od jejích dětí nebo dětí jí blízkých osob. Můj syn třeba od dvou let chodí do soukromé školky téměř na celý den (od půl osmé do dvou). Ve školce má jeden den plavání a druhý den solnou jeskyni. Když ho ráno budím se slovy, že půjde do školky, vůbec neprotestuje, naopak balí si batůžek a hračky. Je moc hodný, ve školce to krásně zvládá a naučil se tam chodit samostatně na záchod. Na nočník už chodí bezproblémů od 18 měsíců. Párkrát nehodu měl ale paní učitelka je chápavá a zároveň důsledná, takže nemáme žádné problémy. Ze školky se na mě nebo tatínka moc těší a hlasitě nás vítá. Ale nikdy nebrečí, nekňourá. Já ty dva dny chodím do práce, dříve jsem ji dělala po večerech, byla jsem více unavená, vystresovaná, neměli jsme na sebe s partnerem čas. Školka nám to vyřešila. Ale můžu říct, že i kdyby ta práce nebyla, dávala bych ho do školky také. Aspoň na ten jeden den. Ocenila bych pár hodin čistě pro sebe, úklid a vaření bez syna omotaného kolem nohy :-) Pro školku jsme se rozhodli v okamžiku, kdy syn prodělal tu úzkost z odloučení. Trvala u něj 4 měsíce bylo to náročné ale překonali jsme ji. Pak jsme 2 měsíce opatrně zkoušeli odlučování až se to povedlo úplně. Teď nám od září vyšla státní školka, což jsme rádi, ušetříme :-) Aby mi zůstal rodičák bude tam chodit na jeden celý den v týdnu. A po vánocích čekáme sourozence. Moc se na něj těšíme. A syn bude chodit do školky i častěji, bude-li to zvládat a bude-li tam rád. Spíš mě mrzí, že u druhého prcka automaticky dostanu 4 letou variantu rodičáku, páč pracuji jen na dohodu o práci. Kdyby mě dali 3 letou zůstala bych doma ten třetí rok min na částečný úvazek jako to mám teď. Takhle mě to nutí k tomu, že druhé dítě nastoupí do jeslí nebo školky na každý den nejpozději ve 2 letech. Nemám doma chlapa s průměrným ani nadprůměrným platem a mám ho ráda aspoň občas doma s námi. Nebudu ho honit do práce 24 hodin denně i o víkendu aby nás uživil a nemuseli jsme přemýšlet jestli o víkendu do zoo nebo na písek :-(. Co to je 3600 Kč dnes a co to bude za 2 roky? A pochybuji, že toto zrovna někdo zvýší. Je to těžké rozhodování a každé dítko je individualita a každá maminka také. Každý to odloučení snáší jinak. Já jsem ráda, že můj syn to zvládá dobře a je mezi dětmi rád a já nepatřím mezi maminky, které by to obrečeli. Prostě jsme se dobře našli :-D
 Petra a Davídek 
  • 

Re: Je to individuální 

(21.6.2010 9:18:37)
Ahojky,plně se ztotožňuji s Tvým názorem. Mému Davídkovi je 16 měsíců a pracuji od jeho 12 měsíců. Pracuji dva a půl dne v týdnu. Mám to štěstí, že máme babičky,které fungují,ale i tak bych chtěla zkusit dát Davídka príští léto do soukromé školky na jeden den v týdnu. Byl na mě hodně závislý, tak jsem byla ráda,že si zvykne na babičky, někdy je s tatínkem a klidně ho nechávám i u sousedky,která má dvouletou holčičku. Staly se z nás nejlepší kamarádky a její holčička půjde ve 2 letech do školky. Nevidím na tom nic špatného. Já sama chci začít s Davídkem chodit do heren a mateřských center, aby si zvykl na děti a budu ho pozorovat z povzdálí. Pak opatrně na jeden den do školky, aby si zvykl. Pak bych také chtěla druhé miminko. Zarazilo mě, že nemáš na výběr, pokud pracuješ na dohodu. Já mám tedy klasickou pracovní smlouvu,ale netušila jsem,že u dohody dostáváš pak automaticky 4letou variantu...přijde mi to nefér :-(
 ajjiiikkkk 


Re: Je to individuální 

(24.6.2010 16:23:16)
To jsem ráda, že to vidí někdo stejně :-) Co se týče té dohody, ona je ze zákona totiž na max 150 hodin ročně, a musela bych mít odpracováno 180 abych měla právo na mateřskou a tím pádem i na výběr rodičáku. Informovala jsem se na sociálce :-) přemýšlím ale o variantě někoho ukecat aby mě zaměstnal na těch 30 nebo i víc hodin na smlouvu. Ale to zase musím zjistit, zda mu pak nevznikne povinnost mě platit mateřskou. To samozřejmě dneska nikdo neudělá :-)
 kocmyška. dvě dcery 
  • 

2letí ve školce 

(20.6.2010 21:13:35)
Je to dobrá myšlenka, ať si každá maminka vybere, kdy dá své dítě do školky. Každé dítě je samostatné v jiném věku. Má starší dcera chtěla být s dětmi již ve 2,5letech a nástup do školky byl bez jediné slzičky (slzy padly u mne,když jsem jí nechala 1.den ve školce).Protože je mnoho dětí, je docela problém dostat do školky i tříleté dítě natož narozené na jaře. V jakém období se asi rodí nejvíc dětí? Školní rok je od září, takže si počkejte do září a pak snad bude moci nastoupit. co na tom,že se vracíte do zaměstnání. Tak takové je bohužel realita.
 zuzka ,viki 3let 
  • 

stejne se to nepovede 

(21.6.2010 10:13:17)
ahojky,chcela by som len pripomenúť celej europskej únii,že nie je ešte doriešené kam umiestniť deti po 3 roku,nie to ešte deti dvoj ročné,,,,na školku nemame nárok,aj ked sme obaja pracujúci,aj ked ju máme priamo za panelakom...atd...kam asi dajú tie chúdatka detičky,ktoré v dvoch rokoch naozaj nie sú pripravené na iné prostredie ako to domáce.
Ale je pravda,že oni nám to nepovedia,takže eu koná v zmysle-kto mlčí ,ten svedčí....
 Katerina, dcera Tereza 13 mesicu 
  • 

Nazor 

(30.6.2010 11:33:24)
Dobry den vam vsem.

Cetla jsem si clanek a bohuzel s nekterymi tvrzenimi nesouhlasim a clanej je bohuzel jednostranny. Moje dcera ma 13 mesicu a ja sla zpet do prace uz kdyz ji byl mesic. Brala jsem ji tam s sebou a nic ji nechybelo. Byla jsem svobodna matka a nejak jsem nas musela uzivit. Ted uz se situace trochu zmenila a to tak, ze nejsem svobodna, ale vdana. Za manzela jsem se vdala pred 9 mesici, ale nemohli jsme bydlet spolu. Spolu bydlime az ted posledni 3 mesice. Ja mam porad praci, ale ted uz jinou a nemuzu ji tam vzit, ale porad si myslim, ze je to lepsi pro vsechny, protoze kdyz se vratim z prace, tak stravim s Terezkou daleko kvalitnejsi cas, nez kdyz bych s ni byla doma. Byla jsem s ni doma jen par mesicu nez jsem si nasla tuhle praci co ted delam a i kdyz jsem s ni stravila cely den, obe jsme z toho nemely nic, protoze Terezka je velice ziva a ja byla jen podrazdena a nervozni. Jak jsem zacala pracovat, tak se vsechno zmenilo. Terezce se venuji jen par hodin denne a pro ni je to lepsi, protoze mela sanci si vytvorit dobry vztah s manzelem, takze kdyz jdu do prace, ona to chape tak, ze maminka jde pryc, ale tatinek se ji bude venovat a hrat si s ni, ale az maminka prijde, tak si s ni bude taky hrat, takze neni zavisla jenom na mne. A muj manzel to nedela z donuceni, ale protoze ma Terezku rad a chce pro nas vsechny lepsi zivot. Jinak samozrejme az by Terezce byly dva roky, tak bych ji do skolky dala, kdyby tady ta moznost byla, protoze taky potrebuje stravit cas s detmi stejneho nebo podobneho veku, protoze v nasem okoli tu moznost nema, ale nerikam, ze bych ji tam nechala kazdy den az do zaviracky. Proste podle potreby

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.