| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dvouletí do školky: Nejdou zájmy rodičů proti zájmům dětí?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 514 [Dalších 494 >>]
21.6.2010 23:38:28
Pracuju pro zahraniční firmu a pro ně je samozřejmostí, že je žena s dítětem na mateřské dovolené. Co se týče rodičovské, zas tak normální to pro ně není. Pokud jsem chtěla zůstat ve firmě na stejné pozici, "musela" jsem nastoupit do práce hned po ukončení mateřské. Na první 3 měsíce mi vyšli vstříc polovičním úvazkem, ale potom už to bylo neprůchozí. Svoji práci mám ráda a nechtěla jsem o ni přijít. V našem systému jeslí a školek to sice byla komplikace, ale ne neřešitelná. V našem městě totiž jesle nejsou a do státní školky mi nevzali ani 3 leté dítě.
Jsem špatná matka protože jsem šla tak brzy do práce? Nebo je lepší zůstat doma tak dlouho dokud mi děti nevezmou do státní školky (což u nás nejdříve ve 4 letech), přijít tak o práci a bát se o střechu nad hlavou?
21.6.2010 22:25:50
Rozmýšľam, že umiestnim našu Ninku do detských jasličiek, pretože mám pocit, že jej veľmi chýbajú deti (vidím to, keď podnikamé akcie s inými deťmi, týždenne fitball, plávanie výlety s priateĺkou a jej dcérou, ihriská)okrem toho sa hráme aj doma veľa čítame, viem spievať nekonečné množstvo detských aľudových pesničiek a vychovávame ju dvojjazyčne ja nemecky a náš ocko slovensky- nina bude mať v septembri 2 roky, veľmi čisto a veľa rozpráva. Umiestnenie sme dostali, lebo som si dala žiadosť už v januári. Ja osobne som ako dieťa išla až do predškolského ročníka škôlky v 5-tich rokoch a mám na to nepríjemné spomienky, bola som nafixovaná na starenku a vadilo mi "že mi niekto organizuje život".
Okrem toho Ninku dám sem tam max.2x mesačne na opateru priateľkám (2-3), ktoré pozná a nemá s tým problém.Opatria ju, keď mám napr.angličtinu alebo idem k lekárovi.
A teraz tá otázka dať alebo nedať ju v septembri do jaslí.?
Napíšte váš názor a skúsenosti
Ďakujem Vlasta
leli
21.6.2010 21:39:33
Ano, teď s většinou souhlasím. Podstatou problému je opravdu situace na našem pracovním trhu, která hodně souvisí s tím, na co jsou lidé u nás zvyklí. Zaměstnavatelé i zaměstnanci jsou u nás dost konzervativní a předpokládám, že ke změnám bude docházet pomalu. No a potom, jak se zachovají obce jako zřizovatelé, to bude asi totéž, podle mě maminka, která řádně platí daně by měla mít nárok na školku v místě svého bydliště.
Jen si nemyslím, že každá maminka na MD se musí odborně "zahrabat", vzdělávat se má možnost podle mě každá.
Katka
  • 
21.6.2010 18:45:01
Já se nezlobím:) Ovšem naopak bych mohla stejně dobře říci, že Vy situaci zlehčujete, ovšem to je věc názoru a jak Vy správně podotýkáte, konečné řešení si musí konkrétní rodina zvolit sama dle uvážení a svých možností a potřeb. Což ovšem momentálně právě je onen kámen úrazu - neboť školky a jesle zkrátka nejsou a otázka volby je tudíž dosti omezená. Já osobně preferuji a obhajuji místa v jeslích a zkrácené úvazky pro matky s dětmi z mnoha důvodů a samozřejmě se mi nelíbí současná situace, kdy tyto úvazky jsou prakticky nesehnatelné a tudíž matky odsouzené k realitě být 3 - 4 a více let doma, neboť nejenže je nedostatek školkových míst i pro takto větší děti, ale zároveň taková žena při delším pobytu doma ztrácí kontakt s oborem a tudíž je za několik let dosti často odborně a profesně nepoužitelná a její hodnota na trhu práce se rapidně snižuje. Což vede i ke stížení uplatnění v kvalifikovaných oborech po té tolik glorifikované "povinné" MD a RD po zhruba 3 - 4 letech. Rozšíření kapacity míst pro nejen pro větší ale i malé děti okolo 2 let a dostupnost zkrácených úvazků otázku volby postaví tak, jak by to mělo být - do rovnoprávného rozhodování, zda být či nebýt doma tak dlouho a jak dlouho a jestli vůbec - nikomu nenutím ten či onen model jako jediný správný, to ať si každý rozhodne sám, jak už jsem výše uvedla, dle své rodinné rady:) Ale ta možnost by tu měla být a z mnoha důvodů, které už jsem uvedla výše. Jinak moje sociální situace je poměrně slušně utěšená, žádný výkyv do extrémna ať tam či tam:) Možná ještě na závěr - mě také přijde postavená na hlavu situace, kdy je matka 4 a více let s dítětem prakticky nepřetržitě doma a pak ho ze dne na den najednou dá do té školky a jde si pracovat na 8 a více hodin...trošku absurdní...najednou je dítě připraveno být od matky odloučeno na 8 a více hodin a nikomu to nevadí, je to vpořádku, tak je nastavena šablona podporovaná z mnoha sfér a tak to má být...další klišé...
Markéta s párkem
  • 
21.6.2010 16:57:46
Já jdu do práce na částečný úvazek a musím platit paní na hlídání. Čistého mi zbydou (po zaplacení hlídání) asi dva tisíce. Takže pro momentální výdělek to není. Pracuji proto, že polovičních úvazků v mém oboru je jako šafránu a podaří se mi tak udržet se v oboru do budoucna. Navíc jim nevadí, že mám malé děti, rozuměj, že budu občas doma na paragraf. No tak neber to, byť momentální čistý výnos je minimální. JDe o investici do budoucna.
  • 
21.6.2010 11:42:20
Mluvíš mi z duše. Děti jsem si pořídila, protože jsem je chtěla a ráda bych ještě jedno přidala.
Dcerce jsou akorát tři a ani jsme k zápisu nešly.
Zatím se mě drží jako klíště a některé věci sama nezvládá. Syn šel až v 4,5 do školky a bral to už
v pohodě, scény nebyly. I když letos jeho první věta, když jsem ho vzbudila byla " DO ŠKOLKY NEJDU".
Ale u snídaně už se těšil.
Přimlouvala bych se za částečné úvazky. Jejich větší počet. Byla by to dobrá varianta i pro maminky školáčků, byly by dříve doma a mohly se dětem věnovat,než aby sami lítaly bůh ví kde. Manžel má nepravidelnou prac. dobu a já bych se normálně z býv. zaměstnání dostala domů až v 16.30. Zase by musely být děti v družině.

esmeral33
21.6.2010 11:15:22
Budu jen ráda,když prosadíte systém polovičních úvazků pro matky s malými dětmi a faktem je,že se s klidem můžeme příbližit trendům západních zemí a krouhnout mateřskou na minimum,narvat děcka od půl roku do jeslí.Teda,ale nechtěla by být tím ditětem.Jinak dnes nejsou pomalu místa pro předškoláky,tak se zamyslete.Prostě špatně nastavený systém.
*Niki*
21.6.2010 10:33:55
Stáňo, to mi říkala i kamarádka studující pedagogiku, sama matka 3 dětí, ře spousta dětí dozraje už před 3 narozeninama, ale většina až kolem 4 let, na pravidelnou školkovou docházku. Můj starší syn k celodenní docházce dozrál v 5 letech, do té doby chodil jen na 4 hodiny denně:-)
Mladší mohl klidně se spaním od 3 let, ten spíš jančí, že jeho miniškolka není každý den jako bráchova:-)
Ale ta školička je opravdu mimořádná ohledně přístupu k dětem i rodičům, ani není překvapivě drahá, dvouletá batolata se tam nepotulují mezi pětileťáky, ale mají svou malou skupinku a jednu tetu jen pro sebe a ostatní dle potřeby k dispozici. Když někdo pláče, klidně ho půldne nosí a mazlí- byla jsem sama svědkem, jedna maminka tam vyloženě odkládala svou dvouletou dceru, která nebyla zralá ani omylem, a neskutečně nešťastně naříkala, a jí to bylo fuk, prostě odešla, holčička ještě asi 2 hodiny brečela, tety bohužel pro holčičku měly instrukce NEVOLAT a nechat vybrečet, aby rezignovala a zvykla si. Já dala instrukce opačné, volat okamžitě.
Výsledkem je, že moje dcera to zvládá výborně, ta holčička už tam nechodí, nevím co se stalo, ale nezvládla to.
Vycházet se má prostě z potřeb dětí. Vím ale, že někdy to nejde a matky do práce musí, babičky nemaje.
21.6.2010 10:19:29
Mono, u nás, mmch asi 25km od Liberce, máme dvě školky a ta jedna ještě v minulých letech brala i děti klidně dvouleté, protože měla málo dětí. Tento rok odešlo do školy sedm dětí a naplnily to děti tří a víceleté. Hlásily se i dvě dvouleté, ale nezbylo pro ně místo, naštěstí asi spíš pro ně než pro maminky~;).
Ne, znám z vyprávění několik málo dvouleťáků, co to zvládli, takže já tu hranici tří let nesdílím, a to ani směrem výše. Jsou děti, co opravdu dozrají v těch čtyřech....
zuzka ,viki 3let
  • 
21.6.2010 10:13:17
ahojky,chcela by som len pripomenúť celej europskej únii,že nie je ešte doriešené kam umiestniť deti po 3 roku,nie to ešte deti dvoj ročné,,,,na školku nemame nárok,aj ked sme obaja pracujúci,aj ked ju máme priamo za panelakom...atd...kam asi dajú tie chúdatka detičky,ktoré v dvoch rokoch naozaj nie sú pripravené na iné prostredie ako to domáce.
Ale je pravda,že oni nám to nepovedia,takže eu koná v zmysle-kto mlčí ,ten svedčí....
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 514 [Dalších 494 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.