| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dětem i dospělým chybí hlubina lidské bezpečnosti

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 61 [Dalších 41 >>]
Olina
  • 
27.7.2009 16:46:09
Ale v některých rodinách to tak opravdu je, že rodiče plní dětem každé přání. Je to drsné, ale jednu takovou rodinu moc dobře znám a vypadá to u nich přesně tak, jak píše paní v článku. Tím nechci říct, že je to tak všude, ale i takové rodiny existují a řekla bych, že jich přibývá.:-(
Jana
  • 
27.7.2009 13:26:09
Tak to si myslím, že jsi výjimka. Já si taky myslela, jak skvělého mám šéfa, ale jen do té doby, co jsem otěhotněla. Po narození druhé dcerky se mě každou chvíli ptal, kdy půjdu do práce, ikdyž má teď 2 roky snaží se mě přinutit do práce nastoupit. Hlídání nemám, do školky mi ji nevzali, práci na 4 hod dává jen důchodkyním a ještě nesnáší,když ženy s dětmi chodí na paragrafy, když jsou děti nemocné. Buď ráda, pokud máš dobrého šéfa, ale v dnešní době je to spíš výjimka!!!
Žžena
27.7.2009 13:06:33
Ačkoli s Jiřinou Prekopovou v mnohém souhlasím, tenhle článek mi přijde jako jednostranný výkřik obsahující četná klišé.
Do očí bijí takové ty "v dnešní složité době" a "dřív byli lidi lepší a děti vychovanější"... a tráva zelenější a cukr sladší...
Je to asi rok zpátky, co jsem si přečetla článek o tom, jak je dnes ta mládež nezvedená a nevychovaná a jak my rodiče jsme byli vedeni lépe... ten článek byl v novinách vydaných roku 1926. Časy se mění, máme počítače, ale lidi byli, jsou a budou stejní.
Kdy byly ta zlaté časy, kdy děti poslouchaly pana otce a každý věděl, jaké je jeho místo v rodině? Když byly děti v rodinné hierarchii na stejném místě jako manželka a kráva? Když slušní vychovaní lidé poslouchali pana Adolfa Hitlera který říkal, že příčinou všeho utrpení na světě jsou Židé? Nebo když pak poslouchali předsedu ÚV KSČ? Lidi vždycky poslouchali, i dnes poslouchají, poslouchat budou, liší se jen to, kdo je zrovna ten, koho poslouchají.
Kdy byly ty vztahy kvalitnější? Tehdy, kdy každý muž věděl, že on je hlava rodiny a žena je úplně blbá a nemá na nic jiného než aby rodila děti a chystala mu žvanec a když každá žena věděla, že když nebude držet hubu a krok, bude to mít akorát nepříjemnější, ale nijak si nepomůže? Byla menší rozvodovost skutečně důsedkem toho, že každý usilovně pracoval na svém manželství a hýčkal si harmonický vztah s partnerem, nebo toho, že rozvést se (potažmo pak existovat s dětmi jako samoživitelka) bylo nemožné?
A co ty komunity, kde se dítě nosí do tří let v šátku? Jsou všechny demokratické, mírumilovné, tolerantní a starají se příkladně o své slabší?
Šárka
  • 
27.7.2009 13:06:23
naprosto s tebou souhlasím
Alena
  • 
27.7.2009 9:11:05
Taky souhlasím, výchova, jak nás vychovávali rodiče určitě
není v souladu s metodami Matějčka nebo Dr. Prekopové. Alespoň já a moji vrstevníci v 70.letech to můžu jen potvrdit. Nehledě na to, že kdybych dneska dělala to co naši rodičové obecně, poslal by na mě už dávno někdo sociálku. A určitě nemůžu říct že bych i přes to neměla úctu k rodičům, chci to prostě dělat jinak, nechci aby moje děti byli ustrašené chudinky které ani neví co je to sebevědomí, jako jsme byli my. Za tím si stojím. Tenkrát byli děti až na posledním místě, dneska je to asi druhej extrém, což taky ale není ideální, máme pak panovačné děti. Výchova dětí je hrozně těžká a náročná a nikdy nekončící práce s nejistým výsledkem. Také doba je jiná a my všichni se jí musíme přizpůsobit, moje máma nebo táta se nemuseli bát o práci jako my teď. Ve školách jsou děti
vystavováni "soutěžení" v tom kdo co má a kdo to nemá je
outsider. Spíše by se měli děti vychovávat k jiným hodnotám, ten materialismus je fakt už hroznej... Ale i dnešní babičky a dědečkové už nefungují jako ti naši v 70. letech. Dnešní babičky a dědečkové raději pracují a chtějí se ještě realizovat a na vnoučata taky nemají čas, to můžu potrvdit z vlastní zkušenosti, bohužel. O to jsou dnešní děti taky ošizené. To moje babička a děda, ti se nám věnovali, chodili s námi na procházky, vyprávěli nám o starých časech, učili nás hrát šachy, plést... a babička a děda mé dcery... už jsou oba v důchodu a na malou se nepřijdou ani podívat, bydlíme v sousedství. No, tak kdo to pak dělá špatně?
Alena
25.7.2009 10:18:34
Clanek se mi nelibi, s vetsinou nazoru autorky nesouhlasim a musim priznat, ze terapie zminena na konci clanku me vylozene odpuzuje. V kazde dobe je neco, my zijeme v relativnim blahobytu, a to se odrazi i ve vychove. Je stale min rodin, kteri zijou spolecne s prarodici, nebo s velkym mnozstvim sourozencu, je vice rozvodu, zena ma moznosti kariery, mit dite muzeme (teoreticky) lekarsky ovlivnit, zkratka je jina doba nez pred 50 lety. Mne osobne prijde prirozene, ze nova generace se snazi delat veci jinak nez jejich rodice (proc by za tim mela byt neucta?- treba to, ze se v dnesni dobe mnohem vice muzu podili na vychove - ne jenom financne - je prece velky krok kupredu!), a jako stredoevropance mne prijde naopak velmi neprirozene drzet dite do 3 let v satku! V Africe je to nutnost, kdy zeny pracuji a nemaji cas po detech koukat, ale davat to jako vzor??? Vubec se mi zda, ze autorka z drivejsich nutnosti dela velke ctnosti. A zkusil nekdo pevne objimat 2lete dite pri zachvatu vzteku? Metodu pevneho objeti neznam, ale podle clanku mi to vubec nedava chut ji vyzkouset. Synka objimam 20x denne, ale pokud neco provede, tak ne. Vysvetlim mu, ze se zlobim, sice nikam neodejdu, ale ani se na nej nevrham. Mne by to pripadalo jako dukaz me fyzicke prevahy (skoro jako vyrask), kdybych ho zacala mackat v naruci a dusila svuj vztek. Zajimalo by mne, pokud takto nekdo resi jakykoli konflikt, jak dite reaguje na ucitele nebo vychovatele, ktere jim neco zakazou, ale neobimaji ho... Nebude mit take diagnozu "skolni fobie"?
Lavina
  • 
25.7.2009 10:16:40
Jájo, když je to tak strašný, tak proč nezměníš zaměstnavatele?
Lavina
  • 
25.7.2009 10:14:34
Amy, no tak vidíš, sama jsi příkladem, že i přes problémy, které jste měli, je třeba k výchově přistupovat s rozumem. Přece jen kvůli tomu, že jsem na dítě z různých důvodů čekala, si od něj pak nenechám skákat po hlavě? Chci z něj vychovat slušného člověka a k tomu patří i výchova v rámci jasně stanovených hranic...
Lavina
  • 
25.7.2009 10:09:29
Vaal, a proč tedy chodíš do diskuzí, když nechceš diskutovat?
Jinak bych jen dodala, že o standardu, vynaloženém úsilí a stresu z případného nenaplnění jsi psala ty...
wer
25.7.2009 9:32:07
chápu to tak že to první"bychom své děti měli vychovávat jako naši rodiče " je myšleno spíš na nějaký obecný odkaz předchozích generací

a to další(popírací) "není divu, jaké máme problémy, když jsme místo u mámy byli v jeslích" na konkrétní probémy které můžou u jednoho každého nastat





já už časem i něco oceňuji na výchově svých rodičů (a něco se snažím nezopakovat ani za nic~j~)

s námi si teda povídalo,hrálo, bruslilo,plavalo, kulturní vyžití bylo taky a přitom jsme byli i dost zataženi do domácích prací(mnohem víc než já teď dokážu zapojit děti)
jenom mám pocit že semnou někdo manipuloval
(jo,a disciplíně mě teda nanaučili~;(()
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 61 [Dalších 41 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.