| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O výchově ve víře

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 187 [Dalších 147 >>]
Šištička
  • 
2.5.2009 14:56:39
Co mám odpovědět své dvanáctileté dceři,která se ptá jestli je bůh a jak ho pozná.Má věřící kamarádku a ta ji trochu motá hlavu.Já si myslím ,že asi něco je ,nechávám to zatim v klidu.Co by jste tedy odpověděla dceří vy.Nerada bych jí nějak ovlivnila je to přece jen její život ona se musí rozhodnout jakou cestou půjde.Co tedy odpovědět pubertálnímu dítěti ,které vyrůstá v nevěřící rodině mám to nechat jen na ní nebo do toho nějak zasahovat.
Ráchel, 3 děti
2.5.2009 14:55:47
Rekl, je samozřejmé, že děti rozumem všemu neporozumí. Ale upřímně řečeno, úplně všechno rozumem nepobereme ani my dospěli ~;)
Pamatuju také na jednu maminku, které se zdráhala svým holčičkám vyprávět o tom, jak Ježíš zemřel na kříži, kvůli tomu, že se vždy rozpláčou. Řekla jsem jí tehdy, že na tom nevidím nic divného. Nad tím bychom totiž měli plakat všichni, ne? Samozřejmě mi nejde o to líčit dětem nějaké brutální scény, ale to, že Ježíš byl potrestán za naši neposlušnost, je koncept, který jsou děti srdcem schopny pochopit a přijmout velmi brzy. Pro vysvětlení základního evangelia malým dětem se mi hodně osvědčila knížka O srdíčku.
Už velmi malé děti mohou mít živou zkušenost s Bohem, zažila jsem to jak u dětí vlastních, tak u mnoha dalších, kterým jsem se v tomto ohledu věnovala či u dětí svých přátel. Myslím, že dětem ve víře můžeme bránit i tím, že je v tomto směru podceňujeme. A také mám dojem, že řada lidí podceňuje Boha - jako by On, který děti stvořil, nebyl schopen k nim mluvit způsobem, kterému děti rozumí...
Samozřejmě je možné dětem zošklivit křesťanství náboženským a manipulativním přístupem. Podobně se to kdysi podařilo mé prababičce, když nutila mou matku (moji vnučku) se modlit. Ale to mě nijak neodrazuje od toho vést své děti ve víře, jen mi to je varováním, abych to dělala citlivě a modlila se za vedení Ducha svatého.
zlatožlutá
2.5.2009 11:12:32
Ano, napadlo mě přesně totéž. Nějak si neumím představit vyprávět dětem o Ježíškovi a zamčet jim pravého Ježíše.
2.5.2009 9:53:07
Rekl, náboženství není pro děti, živá víra v Ježíše ano. Děti jsou s Ježíšem šťastné, naplňuje je láskou, ne strachem. Mám děti ve věku 6, 11, 15. Všechny děti jsou s Bohem šťastné a žádný strach s ním necítí, protože v Bohu žádný strach není. Nechodíme do kostela, ale do církve.
Smrt Ježíše na kříži je tragická, ale přinesla nám vykoupení. Je to bod zlomu, který přináší i dětem, ten správný pohled na svět, skrze kříž.

Rekl, nemyslíš si, že právě proto je jedním z přikázáním, že si nemáme tvořit modly, právě pro ten pokroucený pohled, které v nás modly vyvolávají. Proč jich jsou plné kostely, když to Bůh ~d~ jasně zakázal?
Rekl
1.5.2009 21:54:42
Nevím,jak krátce a srozumitelně odpovědět.Žít křesťansky naplno je náročný a krásný. Cítím to,že některé věci prostě dětem nevysvětlím a když se s nimi setkávají dřív,tak o nich přemýšlejí svojí hlavinkou,zasáhnou je,ale když nemají tu vlastní zkušenost s Bohem,tak je myslím můžou hodně zranit.Třeba jenom obyčejný pohled na kříž,na kterém je podle mého názoru pro děti nevhodně umělecky ztvárněné tělo Ježíše,v mojí dcerce vzbuzuje strach.zatím je schopna vnímat Ježíše,říká Ježíška, láskyplného,narozeného,starajícího se o nemocné,uzdravujícího,v nebi žijícího,ale ne trpícího. To je jen jedna věc z mnoha,které si v běžném dni uvědomuju,koresponduje samozřejmě s věkem,dcerce je pět let,tříletý syn vše přijímá zatím přirozeně bez otázek a viditelných projevů pocitů..Snažím se a budu se snažit děti pozvat do prostoru víry,kterou žiju,jak to jednou trefně nazval Max Kašparů.ale myslím,že je dobře to dělat s citem podle vyspělosti dětí a povahy, ve svobodě a lásce,jak už jsem před tím psala.Máme v rodině zkušenost babičky,která si v sedmi letech udělala negativní názor na křesťanství a drží jí to zatím šedesát let beze změny.Kéž bychom byli pomocí a ne překážkou na cestě našich dětí životem i k víře.
Doufám,že jsem odpověděla aspoň zčásti na tvoji otázku,Ráchel.
Ráchel, 3 děti
1.5.2009 17:24:17
když Ježíš řekl "nechte děti přijít ke mně", tak to bylo v situaci, kdy k němu rodiče děti přiváděli.
Můžeš mi vysvětlit, jak jsi to myslela s tím, že "Křesťanství není pro děti"?
Rekl
1.5.2009 16:39:34
dík za hezkej článek.taky jsem prožila podobný duch.vývoj. dnes máme dvě děti a když chceme do kostela každou neděli nebo i ve svátek jindy,tak se prostě dělíme,jdu sama,manžel je s dětmi doma nebo naopak,nebo jdeme všichni do kostela a když už je dětem dlouhá chvíle,což je samozřejmě brzo,tak jeden zůstane a druhý jde s dětmi ven.zatím to funguje.Já bych to nelámala.Velmi si vážím svobody,v jaké jsem k víře došla.Křesťanství fakt není pro děti,a když Ježíš říká,nechte maličké přicházet ke mně,tak si to představuju tak,že ty děti za ním opravdu chtěly jít blíž. myslím,že hlavní je ta láska rodičů,kterou děti vidí,jak žijem a tak a oni si to pak už srovnají samy. Tím nechci říct,že bych každému nepřála život s Ním nebo přehazovala zodpovědnost za výchovu jen na něj nebo okolí.Rodinné prostředí prostě musí být k životu.A opravdová svoboda v lásce je taky vzácnost.
Eva, 4 +3
30.4.2009 22:25:18
Ráchel, děkuji.:-)
Ráchel, 3 děti
30.4.2009 21:59:25
to je vidět, že s tím prostě nemáš osobní zkušenost. Já viděla řadu dětí, tkeré by svou vírou a porozuměním těchto věcí zahanbily lecjakého biskupa ~;)
Ráchel, 3 děti
30.4.2009 21:58:26
Můj manžel mi teda nedělní školvou rozhodně poznamenaný nepřipadá ~t~ Na své učitele z "nedělky" s láskou dodnes vzpomíná. A časem sám v nedělní škole začal učit...
Ano, pokud je nedělní škola vedena nějakým připitomělým náboženským způsobem bez citlivosti na potřeby dětí, tak může děti poznamenat. Ale tyhle paušalizace jsou fakt na hlavu.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 187 [Dalších 147 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.