| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O výchově ve víře

 Celkem 136 názorů.
 Helena 
  • 

to bude ale bouřlivá diskuze :D 

(28.4.2009 10:26:34)
Všichi se tu asi pohádají, ale co se mě týče, tak je to moc hezky napsáno. Také se snažíme vést děti k víře. Díky za krásný článek. Potěěil mě s zasmála jsem se.
 Mili+5 


Re: to bude ale bouřlivá diskuze :D 

(28.4.2009 10:37:44)
Asi ano, ale než se ta zuřivá diskuse rozvine:-), chtěla bych také vyjádřit svou lásku k Němu a poděkování, že mě vedl a stále vede velmi podobnou cestou hledání a nacházení, hledání důvěry k Němu, hledání jeho blízkosti. To hledání neskončilo uvěřením v Jeho existenci, je to celoživotní proces, On sám nás s každou další radostí a možná ještě víc s každou další bolestí, s každým dalším zápasem posouvá blíž k sobě. Jsem vděčná, že jdu touto cestou a taky bych si přála, aby po ní šly i moje děti, jen si uvědomuji, že jejich cesta k Němu může vypadat hodně jinak než ta moje, že se je nemohu snažit natlačit do vlastních představ, jak by ta cesta měla vypadat.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: to bude ale bouřlivá diskuze :D 

(28.4.2009 11:09:50)
Ač sktriktně nevěřící, nemyslím si, že právě tenhle článek by měl vyvolat bouřlivou diskuzi ~;), moc pěkně napsáno.
 Helena 
  • 

Re: to bude ale bouřlivá diskuze :D 

(28.4.2009 11:51:26)
Neměl by bouřlivou diskuzi vyvolávat, ale článek tohohle typu ji tady vždycky vyvolává :)
 Helena 
  • 

Re: to bude ale bouřlivá diskuze :D 

(28.4.2009 11:51:29)
Neměl by bouřlivou diskuzi vyvolávat, ale článek tohohle typu ji tady vždycky vyvolává :)
 10.5Libik12 


Je to odvážný článek 

(28.4.2009 15:56:15)
~R^
 Nítěnka 


Vidím to podobně 

(28.4.2009 10:33:05)
Díky za pěkný článek.
Taky s dětmi nově objevuju, jak jsou některé věci nesdělitelné nebo obtížně jejich pochopení vysvětlitelné. Naše měla zvídavé otázky ani ne ve třech letech. Ale třeba Proč byli ti druzí na Ježíše zlí a zabili ho? nebo Proč si ten král Herodes myslel, že by ho ten nový král zabil? to zatím vysvětlit moc neumím, ač se snažím :-)
Přeju hodně moudrosti , trpělivosti a Jeho dotek dětskému srdíčku v pravý čas.
 Helena 
  • 

zvídavé dotazy 

(28.4.2009 10:41:08)
Moje tříletá dcera se zase včera ptala, proč přejetý brouček leží na silnici, když má jít k Pánu Bohu do nebe. Začala jsem vykládat něco o duši a o tělu, což malá naprosto nepochopila a akorát jsem jí nadělala v hlavě zmatek. Potom jsem to říkala manželovi a ten mě setřel s tím, jsem jí měla říct, že brouci duši nemají, protože to nejsou lidi. Ach jo. když člověk není kovaný teolog, tak se dětem něco vysvětluje dost blbě.
 Jannat 


Re: zvídavé dotazy 

(29.4.2009 11:14:01)
HELENO- jestli je holčička zvídavá, tak by tvou odpověď o absenci duši u brouků odpálila dotazem, co tedy tělo mrtvého člověka, taky tu zůstane. Takže tvoje vysvětlení bylo pro ni jistě lepší než manželovo ;)
J.
 Ráchel, 3 děti 


taky Postižená :-D 

(28.4.2009 10:34:01)
mně moje děti svou vírou nepřestávají překvapovat :-D
 Nítěnka 


Re: taky Postižená :-D 

(28.4.2009 10:51:49)
Mě taky. Je to dobré, že někdy tou svou upřímností přivedou člověka k tomu, aby se nad sebou nebo svým jednáním hluboce zamyslel.~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: taky Postižená :-D 

(28.4.2009 11:46:46)
jojo, pamatuju jak dcera ve svých třech letech prohlásila: "Maminko, nekřič na mě, Pánu Bohu se to nelíbí!" ~;)
 Natanela 


Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 10:52:01)
Jano, napsala jsi moc hezky. To jediné, co děti přitáhne k Bohu jsou naše modlitby za ně a živý vztah s Bohem. Naše slečna -6let si s Bohem povídá skoro pořád. Když jsme byli na kolech a šlapali do velkých kopců, tak Klárka šlapala a už nemohla, ale pořád si něco povídala. Tak jí říkám, ať zavře tu pusu, aby měla víc síly na to šlapání. Její odpověď mě dostala - povídám si s Ježíšem, prosím ho o sílu, abych ten kopec vyšlapala a on mi jí dal, ten kopec skutečně vyšlapala. To co přitáhne děti k Bohu, není jenom povídáni o Něm, ale hlavně každodenní zkušenost, že Bůh je s námi, můžu se na něho kdykoli obrátit o pomoc a On mi pomůže.
 Petra+Ríša 
  • 

Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 11:56:28)
Natanelo,

ráda čtu tvé názory,jsi mi hrozně sympatická.Můj příspěvek nebude asi tolik k věci,ale přeci jen.Vždycky jsem se potácela mezi vírou a nevírou.Před 3 lety mi zemřela maminka na rakovinu,byla moc mladá a mně se již nechtělo žít,byla pro mě vším.Nyní mám ročního chlapečka,skvělého partnera a musím říct,že tak nějak cítím,že Bůh přijal maminku k sobě,neboť byla úžasný člověk,a že je tu pořád s námi.Není to jen pocit,ale spousty malých náhod.Jen mě mrzí,že lidé jsou na sebe tak zlí,škoda,že těch věřících není víc,bylo by nám tu na světě líp.
 Natanela 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 12:24:54)
Peťo, díky za povzbuzení. Každý máme svojí cestu a věřím, že i tebe Bůh přitáhne svým duchem do své úžasné rodiny. Víš, žít s Bohem je výzva a adrenalin. Škoda, že tolik lidí vidí život s Bohem, jako cestu samých zákazů a příkazů a přitom jde žít s Ním nebe na zemi.
K tvé mamince - náš pastor říká, že jednou budeme překvapeni, kdo všechno bude v nebi. Lidé, kteří umírají a jsou na hranici života a smrti poznají pravdu a ješte v ten okamžik se jich hodně pro Boha rozhodne. Taky doufám, že se jednoho dne v nebi setkám se svými nejbližšími.
A ještě v jednom s tebou souhlasím, že kdyby bylo víc věřících žilo by se na téhle zemi líp. Ano, žilo a to hlavně proto, že v modlidbě je neuvěřitelná sílá, která hýbe světem. Bůh jedná na téhle zemi na základě našich modliteb a to je to co v této chvíli potřebujeme - modlitebníky, kteří se budou přimlouvat za naši zem. A já vidím, že v tomto čase povstávají, díky Bohu.
 Madigan 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(29.4.2009 19:49:52)
cituji: Natanela: "A ještě v jednom s tebou souhlasím, že kdyby bylo víc věřících žilo by se na téhle zemi líp. Ano, žilo a to hlavně proto, že v modlidbě je neuvěřitelná sílá, která hýbe světem. Bůh jedná na téhle zemi na základě našich modliteb a to je to co v této chvíli potřebujeme - modlitebníky, kteří se budou přimlouvat za naši zem. A já vidím, že v tomto čase povstávají, díky Bohu."

Muslimové také věří a také se modlí, židé také věří a také se modlí, katolíci také věří a také se modlí, protestancti také věří a také se modlí - a je to tedy často opravdu síla. Osobně se tedy modlím za to, aby raděj nepovstávali, nějak těch povstání za tu jedinou a správnou víru už bylo dost.
 Repulsion 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(29.4.2009 19:56:26)
Já, možná to někoho překvapí, s tímto "A ještě v jednom s tebou souhlasím, že kdyby bylo víc věřících žilo by se na téhle zemi líp" souhlasím. Ovšem, jak se dá předpokládat, :-) mám k tomu své "ale". Oni by totiž věřící museli být opravdu věřící. Kdysi jeden člověk na mou adresu v zásadě správně poznamenal, že křesťanům nezazlívám, že JSOU KŘESŤANÉ, ale že jsou MÁLO KŘESŤANÉ. Stačí se podívat kolem sebe, kolik lidí potkéme, kteří:

"se nestarají o zítřek, protože ten se postará sám o sebe"
"nehromadí majetek, protože spíš projde velbloud uchem jehly..."
"odpouštějí svým viníkům"
"nesoudí, aby nebyli souzeni"...

a tak by se dalo pokračovat...
 stará Marie 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 12:32:22)
"Jen mě mrzí,že lidé jsou na sebe tak zlí,škoda,že těch věřících není víc,bylo by nám tu na světě líp."

Hm, zdá se, že rozumem se víry člověk jaksi dobrat nemůže. Takže pokud On je, a uvěření závisí na jeho vůli (přivolá si, setká se...), tak počet věřících je zcela v jeho kompetenci. Asi to tak chce, aby věřících bylo tolik, kolik jich je.

Dovoluji si oponovat názoru plynoucímu z citované věty, a totiž, že věřící jsou hodní, kdežto nevěřící "lidé jsou na sebe tak zlí". Člověk může být dobrý k ostatním zcela jistě i bez víry. Zdroje prosociálního chování jsou daleko pestřejší, než pouhá víra.
 Petra+Ríša 
  • 

Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 12:38:46)
Ano,asi jsem se špatně vyjádřila.Samozřejmě i mezi nevěřícími lidmi jsou úžasní lidé,ani bych si nedovolila napsat a myslet si,že nejsou,znám jich spousty.Jen jsem chtěla říct,že ti věřící lidé,které znám myslí i na druhé,jsou nesobečtí a bez závisti,nepoznala jsem mezi nimi nikoho,kdo by měl potřebu jakkoli ubližovat druhým.
 stará Marie 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 12:49:24)
No jo, Petro, mezi mými přáteli a kamarády také neznám nikoho s potřebou ubližovat ~:-D - tak to mám s těmi lidmi kolem sebe nastejno ~;) Jak jsou na tom s vírou nepátrám, spíš jsou většinou nevěřící - jen o jedné kamarádce vím, že "to na ní přišlo", a věří.

(Zlý lidi člověk občas natrefí, ale obvykle se jich při té příležitosti neptám, jestli jsou věřící.)
 Natanela 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 12:48:17)
Stará Marie, Bůh povolává všechny, On není přijímač osob, jde o postoj tvého srdce, ty se rozhoduješ, zda jeho nabídku přijmeš nebo odmítneš. Boží vůlí je mít v nebi všechy lidi. Je hodně povolaných, ale málo vyvolených( ty jsi ten kdo volí). Peklo nebylo stvořeno pro lidi, ale pro padlé anděly.
A ještě k věřícím, máš naprostou pravdu v tom, že svět by nebyl jiný, kdyby se změnil pouze počet věřících, ale kdyby se ti věřící začali modlit z hlouby svého srdce, potom by byl svět změněn. To je ta jediná hybná síla tohoto světa.
 stará Marie 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 13:00:22)
Natanelo, jsem si jistá, že mě tedy nepovolal, a tedy nemohu volit. Jestliže povolal, a já o tom nevím, necítím to, tak asi volá slabě, nebo mi nesrozumitelně, rozhodně nemám na základě čeho (ne)volit. Abys rozuměla, mám názor ať si každý věří čemu chce, a sama mám dojem, že by se mi začasté rozhodovalo a vůbec žilo lépe, kdybych tu víru měla. Chápu, že možná mám tvrdé studené nevnímavé srdce, ovšem nechápu, jak bych ho měla udělat jiným? Rozumem to rposím ověřeno experimentálně nejde. Jsem relativně slušný člověk, slepce převádím i v noci, vědomě nikomu neubližuju, pomáhám kde na co mi síly stačí, ale věřit neumím. O církvích a jejich metodách raději se neodvažuji debatovat. Ani to jistě není třeba, v kostele ta víra asi není, a farář mi ji nevmluví...
 Tanja27 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 13:07:21)
I mě jednou potkala úsměvná situace.Jeli jsme s dcerou na projížďku na kolech a ona zahlédla naše souseda na družstevním poli. Zeptala se, co-že to tam náš soused dělá.Manžel jí s úsměvem odpověděl, že krade jetelinu. Dcera chvíli mlčela a něco se jí honilo hlavou...po chvilce se zeptala, jaktože náš soused krade když každou neděli chodí do kostela kam my ne...co odpovědět malému dítěti na takový dotaz?
 Dobra1 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 15:34:58)
Marie,
jestli mas pocit, ze chces Boha poznat, pokud je, tak ho pozadej, at to udela. Je napsano "tlucte a bude vam otevreno" a " kdo z vas by dal svemu synu kamen, kdyz ho prosi o chleb". On nam chce dat to nejlepsi, ale nenuti nas. A ceka. az my sami budeme pripraveni, zatimco nas pripravuje neprimo (treba takovouhle diskuzi). Taky sve deti ucis, aby poprosily, kdyz neco chteji. Tak Ho taky popros. Kdyz to bude uprimne, odpovi.
 stará Marie 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 17:06:25)
Dobri, nemůžu přeci prosit někoho (o cokoli), o kom nevěřím, že existuje. Dítě mě samozřejmě poprosí o vyžehlení trička, jelikož mě zřetelně vidí doma, ale já ačkoli jistou potřebu nějakého jednotícího - přesahujícího prvku v životě, společnosti, přírodě cítím, něco hledám, tak to fakt zatím nevidím, a nedokážu "Ho" proto o nic prosit. natož upřímně. můžu to udělat formálně: "řekla bych, že nejsi, ale jestli jsi, zjev se mi", ovšem na to logicky reagovat nebude, alespoň zatím tak neučinil...
 Šarbar 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 22:01:34)
Když ti to nejde věřit v Boha, tak se nenuť.Věř třeba v přírodu... Důležité je tvé chování a jednání a vlastně čistota srdce. Důležité je žít v lásce, míru, nenásilí a správně jednat.Pán Bůh má rád naprosto všechny lidi stejně a to bez výjimek - ať je věřící či nikoliv, ať je dobrý nebo zlý. Přišli jsme se sem učit, takže i chybování se odpouští.~x~
 JakubO 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(30.4.2009 9:06:48)
> Hm, zdá se, že rozumem se víry
> člověk jaksi dobrat nemůže.

Nevím jak jiní, ale katolíci (možná trochu překvapivě) věří, že dobrat se víry v Boha rozumem možné je. A cest je více. K Bohu došlo už mnoho lidí a snad každý trochu jinak. Zkusím nastínit určitý myšlenkový postup, i když by to bylo samozřejmě na dlouhé povídání. Měli bychom si nejdříve vyjasnit pojmy. Co nebo kdo je vlastně Bůh? Co to slovo znamená? Už tohle je dost problematické, ale myslím, že když nad tím budeme přemýšlet, pomůže nám to trochu si uvědomit, k čemu se vlastně snažíme dobrat. Zkoumáme-li přírodu, zjišťujeme, že vše je velmi účelně a velmi inteligentně uspořádáno. Všechen život a vůbec hmota se chová překvapivě smysluplně a zdá se dost absurdní, že by to všechno byla jen jakási náhoda. Spíš to míří ke smyslu a ten smysl tomu dává to (nebo ten), čemu (komu) říkáme Bůh. Bůh sám je ten smysl.

> ale já ačkoli jistou potřebu nějakého
> jednotícího - přesahujícího prvku
> v životě, společnosti, přírodě cítím,
> něco hledám, tak to fakt zatím nevidím,
> a nedokážu "Ho" proto o nic prosit.

Bůh podle křesťanů je právě slovo označující tenhle jednotící prvek. Protože je to ale něco ZA nebo NAD samotnou hmotou, těžko to bude nějaká věc, na kterou si budeme moci sáhnout. Kterou poznáme přímo našimi smysly. Je to spíš princip. Vzhledem k tomu, že ten smysl prostupuje veškerou hmotu i energii, že jí tvoří, dává jí význam, je logické předpokládat, že tomu všemu i nám a našemu myšlení rozumí. Zdá se, že naše duše (Předpokládáme, že máme duši – vlastní svobodu, vůli, schopnost rozlišovat a volit mezi dobrem a zlem; jinak bychom byli determinováni jen našimi geny a prostředím, ve kterém vyrůstáme, a neměli bychom tudíš žádnou svobodnou vůli ani zodpovědnost za svoje činy. Byli bychom jen velmi komplikované elektrochemické stroje.) je svojí podstatou Bohu dokonce nejblíž. Potom samozřejmě platí, že On vidí do našich myšlenek i pocitů, do našeho nitra. Proto není problém se k němu modlit.

Dále křesťané dochází k tomu, že Bůh je samo dobro (láska), že mě osobně má rád (Jasně, že je to jen přirovnání, Boží láska a vůbec všechny jeho "vlastnosti" a "myšlenky" jsou zjevně diametrálně odlišné od lidských, ale věříme, že upřímná lidská láska má té Boží ještě nejblíž, tak to nazýváme stejným slovem.) a mám pro něj hodnotu a že smyslem života je šířit dobro. Kdyby to tak nebylo, znamenalo by to pro mě, že svět je smutné a beznadějné místo. Zkrátka věřím ve smysl dobra.

No, tak jsem to zkusil co nejstručněji shrnout, ale cesta k Bohu a k naplněnému životu je vždycky dlouhá a nelehká. Člověk se stále musí umět ptát a hledat, nebát se toho, že okamžitě nedostane odpověď. Spoustě věcem ve všech oblastech života a poznání člověk nerozumí. Je snadné (ale nevhodné!) najít si rychle nějaké prosté vysvětlení a nepřipouštět si, že by to mohlo být složitější. Často se tak připravíme o pravdu a později soudíme a rozhodujeme se na základě zkreslených informací. V životě musíme stále vyhodnocovat, čemu věřit a čemu ne. Neměli bychom měnit názory a postoje podle toho, jak se nám to hodí, ale měli bychom být vždy připraveni chybný názor přehodnotit, být otevřený i jiné verzi, než kterou nám předložil první (třeba zaujatý) zdroj.
 imago a Markýtka 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(4.5.2009 16:31:07)
Moc hezké vysvětlení, sama to cítím podobně, jsem katolička ikdyž nepraktikující a nemám problém se k víře hlásit. Myslím, že ty doby kdy se člověk za víru styděl už jsou pryč a setrvávají jen v některých rodinách a jedincích, kteří se s tím neumí nijak vyrovnat. Bůh je pro mě těžko vysvětlitelný pojem, ale cítit Jej dokážu někdy velmi silně. Tak mě těší, že to někdo bere podobně.:-)
 Petra+Ríša 
  • 

Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 12:39:44)
Natanelo,

díky a přeji krásný den.
 Gladya, bývalá dasa, 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 12:49:18)
Nic proti víře, ale s tím, že víra sama o sobě by alespoň omezila zlo mezi lidmi si dovolím polemizovat. Vždyť spousta zla bylo napácháno a stále se děje ve jménu víry v Boha ~a~.
Já sama sice nejsem klasicky věřící, ale možnost existence něčeho vyššího připouštím. Nemám nic proti víře a už vůbec ne proti věřícím, ale mám jistou averzi vůči jakékoli církvi.
 helena + veverčátka 


Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(29.4.2009 9:57:20)
Ano, ale to způsobili lidé, protože se nedokážou dohodnout, myslím. Bůh by tohle asi nechtěl, ale my jsme ve svých názorech zabednění a snažíme se hlásat jen tu svou a nehledíme na pravo na levo!
 Zdena 
  • 

Re: Děti jsou Bohu blíž, než si myslíme. 

(28.4.2009 20:12:27)
Jsou země, kde je ateista výjimkou, třeba Itálie, Polsko, USA, ale že by tam byla kriminalita na nižší úrovni než u nás, si dovoluji pochybovat. Kmotři mafie byli většinou velmi věřící lidé. Nemůžeš mezi věřícími vybírat jen ty, kteří jsou dobří, a ty, kteří nejsou dobří, prohlásit za nevěřící. Dobro a zlo je mezi věřícími i nevěřícími. (A vůbec nejhorší semetriky jsou svíčkové baby.)
 km 
  • 

věřící, co nevěří 

(29.4.2009 10:29:18)
Bohužel je to tak. Jenže to, že někdo dává formálně najevo svou víru, ještě neznamená, že doopravdy věří. V Bibli se píše: "Poznáte je po ovoci". Takže když se mafián okatě křižuje, dává dary na kostel a pak jde a někoho zavraždí, tak prakticky víru nežije, jen se pokrytecky snaží otupit svoje svědomí.
Bohužel i v církvi je těch, co Boha mají v ústech, ale ne v srdci, pořád hodně. Nikdo, kdo žije, nepřestává bojovat. Je jen na každém osobně, zda se rozhodne pro Boha, nebo pro sebe. To je výsada i nebezpečí svobody, kterou máme.
 fisperanda 


Děti 

(28.4.2009 11:14:38)
Jestli to nakonec nebude tak, že děti jsou Bohu nejblíž a proto nechápou všechny ty církevní věci kolem, všechny ty zbytečný řeči a kázání, nutnost pobývat v kostele a podobně :)
 Dadulka,02/06,06/07 


Re: Děti 

(28.4.2009 11:38:29)
Souhlasím, děti jsou Bohu opravdu nejvíc.Mám jeden zážitek,ač převyprávěný, který to opravdu dokazuje.Můj kamarád, katolický kněz nám jednou vyprávěl, jak zaslechl "rozhovor" svých neteří,větší se naklonila nad postýlku malé, právě pokřtěné a ptala se jí, jak vypadá Bůh, že už to zapomněla~;)
 Afima 


Autorce závidím, 

(28.4.2009 11:27:09)
ostatním "klasicky" věřícím také, že nemají jakoukoliv pochybnost. Víra musí být velký dar a hlavně velká odvaha. Nedávno jsem zhlédla dokument o religiozitě v Čechách a tam jeden "moudrý" pán pravil, že věřit je hrozně jednoduché, prostě veškeré svoje starosti a názory na svět hodíte na Boha a hotovo. Ten se postará. Věřící tím označil za zbabělce (i když to tak přímo neřekl). Já to vidím přesně opačně, alespoň v mém případě. Věřit chci, snažím se o to, ale pořád mi něco za zády říká, že takhle (myslím tím bibli) to určitě nebylo. Pan farář by určitě řekl, že mi to našeptává satan, já myslím, že je to spíš zdravý???? rozum, který nám Bůh nadělil~;) Ať tak , či onak, článek je moc hezký a autorce blahopřeji k nezdolné víře. Co já bych za ni dala.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Autorce závidím, 

(28.4.2009 11:53:18)
Víra je vlastně důvěra - jde o to setkat se s Bohem osobně a rozhodnout se mu důvěřovat. Jsem z nevěřící rodiny. Pak jsem měla období cca 2 let, kdy jsem v Boha věřila, věřila jsem i tomu, že Bible je pravdivá, ale neznala jsem Boha osobně. Když jsem prožila osobní setkání s Bohem, můj život to zásadně změnilo. Rozhodně to ale neznamená, že by moje víra vždycky byla pevná. Ale v těch nejtěžších obdobích svého života jsem si vždycky říkala, jak bych něco takového mohla bez Boha zvládnout.
Pro mě za mě, ať si někdo myslí, že jsem zbabělec nebo že potřebuju berličku, mně je to fuk. Než bych byl za hrdinu, klidně (si) přiznám, že potřebuju svého nebeského Tátu, že je mi dobře, když se u Něj můžu schovat...
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Autorce závidím, 

(28.4.2009 12:23:10)
Afimo,
víra bez pochybnosti není víra, to je alibi... Živá víra se neobejde bez pochybností, bez vzpour, bez vzestupů a pádů, bez dialogu a nového promýšlení toho, co už jsme přijali...

Předžvejkanej náboženskej model, kde na každou otázku následuje úředně schválená a neprůstřelná odpověď, nemá s prožíváním Boha nic společnýho. Taky to řekla bych málokoho uspokojuje (i když najdou se tací).
 Afima 


Re: Autorce závidím, 

(28.4.2009 13:02:55)
Mohla bych vědět, jakého druhu jsou ty pochybnosti? O existenci samotného Boha, nebo třeba o jeho dobrotivosti vzhledem k tomu, co se děje ve světě? Zrovna v sobotu jsem byla na film Ivetka a hora a bezděky mě napadlo: "Ta se má, ta nevěří, ta už ví." I když zjevení samotné ji nezávidím, musí být hrozné unést takovou tíhu, však taky málem spáchala sebevraždu. Kdybych ji potkala, zeptala bych se určitě, jestli tedy věří, nebo už ví.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Autorce závidím, 

(28.4.2009 18:59:11)
Afimo, v Bibli je napsáno, že víra je "podstatou věcí neviditelných"...
Já osobně jsem od doby, kdy jsem svůj život vydala Bohu (sorry, ale lepší vyjádření mě nenapadá), nikdy neměla pochybnost o tom, že Bůh je a že mě má rád, v tom mám základní a hlubokou jistotu. To ale neznamená, že jsem se na Boha někdy nezlobila, nekladla mu naštvané otázky. Dokonce se s Bohem občas hádám. Ostatně třeba takový Job to dělal taky. Taky to neznamená, že nejsem někdy smutná, že nemám žádné problémy apod. Ale vím, že tom všem je můj Otec se mnou. Za to jsem vděčná.
 .Žaba 


Nie som materialista, 

(28.4.2009 14:16:56)
Nie som materialista, ale v živého Ježiša neverím. Neberte to ako čierny humor, ale verím v „mŕtveho“ Ježiša, verím, že taký človek žil, hlásal svoje zásady, a zase prachobyčajne zomrel. Alebo bol ukrižovaný, teda zomrel násilnou smrťou, ale to je v zásade jedno. Všetko ostatné, čo bolo vybudované na jeho náuke, teda cirkev a všetko okolo nej, už považujem za „marketing okolo kresťanstva“.

Článok je pekne napísaný, ale zarazila ma tam jedna vec: „Stačilo by vědět, že to nebo ono opravdu chce On a pak bych žádné vysvětlení ani nepotřebovala. A pokud by na tom On netrval, ani seberacionálnější vysvětlení by nikoho nepřinutilo, aby se cítil povinen dané Pravidlo dodržovat.“ Nemožem si pomocť, ale pokiaľ sa na to pozerám z hľadiska výchovy svojich detí, veľmi sa bojím, že raz budú niekoho takto slepo poslúchať bez náznaku akýchkoľvek pochybností či kritického myslenia. Ako možu veriaci takto v niečo veriť? Veď ani nemožu presne od slova do slova vedieť, čo Ježiš hlásal, nezanechal predsa žiadne písomné záznamy. A prečo vlastne? Nevedel písať? Prečo z obdobia jeho aktívneho „kresťanského“ života neexistuje žiaden záznam?

Snažila som sa jednu dobu poznať a pochopiť lásku „v živého Boha“, ale nepochodila som. Dokážem ale pochopiť silu lásky a dovery v samého seba. Takže keď si prečítam ten článok znovu, a miesto Neho si doplním lásku, dobre myslenú sebelásku, sebeúctu a sebadoveru, v mnohom s autorkou súhlasím.

 stará Marie 


Re: Nie som materialista, 

(28.4.2009 14:33:53)
Žabo, podpisujem.
 Natanela 


Re: Nie som materialista, 

(28.4.2009 14:38:03)
Žabo, víš Ježíš ve své aktivní službě chodil tři roky. Za Ježíšem chodily davy lidí, které učil, uzdravoval, vymítal démony. V noci se modlil, protože to co mu dávalo sílu, byl právě vztah s Bohem. Jak by stačil ještě psát o sobě knihu? Celá Bible je psaná v jednom duchu, ač jí psalo hodně lidí. A různě věci se v Bibli potvrzují, protože je dáno, že Boží slovo je potvrzováno dvěmi až třemi svědky - to znamená, že určitou věc najdeš v Bibli minimálně na dvou až třech různých místech.
Ježíš chodil po svém vzkříšení 43 dní po zemi a byl viděn lidmi, pak byl před zraky lidí vzat do nebe a poslal na zem Ducha Svatého, ten je pro nás věřící realita, právě proto, že ho máme můžeme prožívat živý vztah s Bohem. To je to co odděluje křesťanství od jiných náboženství. Křesťanství = živý vztah s Bohem skrze Ducha Svatého=život~;), náboženství= prázdné dodržování tradic a rituálu = smrt~o~
 Dobra1 


Re: Nie som materialista, 

(28.4.2009 15:48:32)
Nemyslim, ze z obdobi jeho zivota neexistuje zaznam.
V nekterych listech Noveho zakona se autori ke ctenarum odvolavaji na to, ze "vsak si sami pamatujete, ze to rikal"". Tezko by to slo, kdyby to nebyla pravda.
Navic, nejstarsi dochovane kopie zapisu o Jezisi a jeho zazracich ( vcetne tech po jeho vzkriseni) jsou z 90. let 1. stoleti a jsou zpochybnovany, ale Cesarovi "Zapisky o valce Galske" jsou v nejstarsi dochovane zlomkovite kopii opsane o mnoho set let pozdeji a nikdo je nezpochybnuje.
 Grainne 


Re: Nie som materialista, 

(28.4.2009 16:16:36)
dobri, kolem existence Ježíše Krista, jeho životě a existenci panuje spousta nejasností a pochybností a nikdo jednoznačně neprokázal jeho existenci, z hlediska důkazů je to zatím legenda.
Jeho síla spočívá pro věřící v duchovní rovině a tam opravdu není třeba mít pochybnosti, ale víra na základě "nezvratných důkazů" stojí na hodně vratkých nohách.
Chápu, že víra nepotřebuje vnější důkazy a respektuju to, dokonce bych řekla, že je to správné.
 Dobra1 


Re: Nie som materialista, 

(28.4.2009 16:28:23)
V tom ti musim oponovat. Zajimala jsem se o histocke dukazy, ktere by potvrzovaly pravdivost nebo nepravdivost jednotlivych casti Noveho zakona. Z pohledu faktu je treba mnohem min dukazu o existenci a zivote a dile Platona a Aristotela nez o Jezisi. Mluvim o skutecnych historickych dukazech, ne o vire jako takove.
 10.5Libik12 


Re: Nie som materialista, 

(28.4.2009 17:05:59)
Tomu nerozumím, chceš říct, že dílo(psané) Platona neexistuje? Život Platona a Aristoleta je poměrně zdokumentován, oba měli co činit s veřejnou správou, zní mi to jako bys řekla, že Řecko je vlastně možná takovej nějakej plagiát~;)
 Dobra1 


Re: Nie som materialista, 

(29.4.2009 14:17:16)
To ne, dilo existuje. Ale napr. u obou filozofu u vetsiny del, ktera se jim pripisuji neni jasne, jestli je psali oni nebo jejich zaci a posluchaci. Taky casovy rozdil mezi nejstarsimi dochovanymi kopiemi a dobou vzniku originalu je mnohem vetsi nez je tomu u knih Noveho zakona.
Stejne tak mnoho veci popisovanych v NZ se da dolozit z jinych zdroju (jmena drobnych vladcu v provinciich a pod.) Chtela jsem tim jen rict, ze z pohledu dokazatelnych historickych faktu je to,co sev NZ pise, pravda.
 10.5Libik12 


Re: Nie som materialista, 

(28.4.2009 17:02:21)
To ne, Grainne, Ježíš je historická postava, ať už byl počat jakkoliv.
 Karol 
  • 

Proč je nenecháte.... 

(28.4.2009 16:06:32)
No, tahat pětileté děti do kostela je prostě svinstvo. Nerozumí tomu, nebaví je to, je tam zima, můžou onemocnět. Já měla jako dítě z kostela deprese a strach. Co je raději vzít do přírody, na procházku, věnovat se jim a snažit se jemně přiblížit jinde? Víra přece není o lítání do kostela. A dovedu si představit až budou větší, jak je bude štvát a prudit každou neděli vstávat a místo klídku a pohádek v TV jít do kostela. To jim spíše znechutíte. Proč je nenecháte ať si svobodně vyberou svoji cestu, jako jste to udělala vy?Bydleli jsme v paneláku vedle pobožné rodiny, kde dospívající dcera chtěla žít jako její vstevnice - hadříčky, diskotéky, šminky... rodiče z toho byli úplně vedle, holka byla nešťastná že chodí v hadrách z charity, že se musí starat o dalších 5 sourozenců... No moc velká idylka mi to nepřišla.Ona dívčina se jen těšila a vypadne a do kostela ji nikdo nikdy už nedostane.
 Natanela 


Re: Proč je nenecháte.... 

(28.4.2009 16:37:22)
Karol, tak teď si popsala přesně to bezduché náboženství, přesně to v kterém je rituál a chybí život, když nemá člověk živý vztah s Bohem je každé chození do kostela nebo jinam k ničemu~2~
 Theend 


Re: Proč je nenecháte.... 

(28.4.2009 18:00:20)
Ahoj Natanelo, zcela od věci se zeptám, jak se jmenuje tvá církev? Už jsem se jednou ptala, ale jasnou odpověď jsi mi nedala. Díky.
 Natanela 


Re: Proč je nenecháte.... 

(28.4.2009 18:34:33)
Biblické centrum víry - www.bcv.cz

Je celkem jedno, jak se jmenují církve a společenství, do kterých chodí věřící lidi, jediné na čem záleží je tvůj osobní vztah s Bohem. Bůh vidí tvoje srdce a je mu úplně jedno jestli se cítíš být - katolíkem, evangelíkem nebo jenom křesťanem, za kterého já se považuji. Upřímné srdce před Bohem je to nejdůležitější.
 Jíťa 
  • 

Natanelo 

(28.4.2009 18:41:02)
nestřídáš společenství jak ponožky? :-)

Pokud si vzpomínám, tak posledně jsem se ptala na to samé, a mě jsi odpověděla, že chodíš do Křesťanského společenství (na netu jsem si našla, že církev s tímto názvem skutečně existuje).

Jinak webovky nic moc.
 Natanela 


Jíťo 

(28.4.2009 19:15:17)
psala jsem , že chodím do křesťanského společenství a to BCV je. Neměli jsme ještě webovky - název BCV by nikomu nic neřekl.
To je mi líto, že se ti naše stránky nelíbí, ale myslím, kdo chce to své si tam najde. A kdo chce kritizovat, taky si své najde.

Bůh Ti žehnej Jíťo.
 Jíťa 
  • 

Re: Jíťo 

(28.4.2009 22:44:15)
Vaše stránky se mi nelíbí, především proto, že neposkytují žádné informace o vás. Jejich informační hodnota je nulová, tedy alespoň pro lidi "z venku".
 Natanela 


Re: Jíťo 

(29.4.2009 8:32:56)
Jíťo, my neprezentujeme sebe, ale Boha. Kdybys opravdu měla zájem o hlubší poznání naší církve, tak mrkni na náš internetový časopis www.slovoviry.cz
 kreditka 


Re: Proč je nenecháte.... 

(28.4.2009 21:38:58)
Já jsem toho názoru, že dítě se nemá především do ničeho nutit, moje matka byla nucena chodit do kostela týden co týden pod hrozbou rákosky, dodnes vzpomíná jak chodil farář k nim domů žalovat, na silně pobožné tetky, které chodily pořád domlouvat rodičům aby dítě nerostlo jak dříví v lese a nebyl z něj neznaboh...po těchto vzpomínkách jde do kostela maximálně na křtiny popř. funus ~a~
 Qwena 


Re: Proč je nenecháte.... 

(28.4.2009 22:29:19)
Jak nenávidět kostel,církev a vše co k tomu patří?Tahejte malé dítě každou neděli a svátky do kostela.Vím,zažila jsem jako malá.Babička pobožná,mojí matce to bylo jedno a pro klid v rodině jsem každou neděli a různé svátky byla nacpaná brzy po ránu do svátečních šatů a mazala s babičkou do kostela.Nuda při mši bylo ještě to nejmenší.Jak já záviděla kamarádům kteří si hráli venku,nechtěla jsem sedět v zimně mezi dospělýma,vstávat a sedat si a pak si povinně nechat nacpat do pusy nějaký hnus.Vzbouřila jsem se v 10 letech kdy jsem prostě z kostela utekla a od té doby tam nevkročila.Nikomu neberu jeho víru,ale přeci jen jsou snad i jiné metody jak malému dítku přiblížit Boha.
 Mili+2 


Re: Proč je nenecháte.... 

(15.5.2009 8:19:28)
Karol, ja dite taham do kostela od narozeni, u nas chodi k prijimani i miminka, ovsem nenutim ji stat v pozoru hodinu a pul,ted jsou ji tri roky, proste prijdeme na pul hodiny, stoupnu si ke vchodu aby pripadne mohla vyjit ven (kouka jak zvon zvoni), zapali svicku, prohlidne si ikony, a chvilku prece ticho vydrzi, jde k tomu prijimani a pak si pred kostelem pohraje s detma , takze v tom zadny svinstvo nevidim.

 Margot+1 


Jak strávit nedělní dopoledne 

(28.4.2009 20:45:57)
Jenom pro odlehčení: Mám kamarádku Rumunku, která byla pokřtěná a vychovaná v rumunské ortodoxní církvi a v rané dospělosti konvertovala ke katolíkům. Zajímalo mě proč, ale dost dloho odpovídala vyhýbavě, jako že katolíci mají hezčí mše, až se nakonec přiznala, že nikoli hezčí, nýbrž kratší. Ortodoxní stráví v kostele celé dopoledne, katolíci mají za hoďku posekáno a lze odejít i dřív ;)
 Mili+2 


Re: Jak strávit nedělní dopoledne 

(15.5.2009 8:26:23)
Neni to doslova tak. Obycejna mse trva asi tu hodinu a ctvrt. Na tri hodiny se protahne kdyz slouzi episkop, kdyz se spoji ranni modlitby a mse, ci kdyz jdete nekam do klastera kde mnichum na case nezalezi:-)
Obycejny pop to "uzene" i za hodku a jde se na kafe.~:-D~;)

Ale v Rumunsku je to mozna jinak.
 elindra 


Hezkej článek. 

(28.4.2009 21:23:08)
Díky, za pěknej článek, mám to podobně :-)
 \ajuska+3 


kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(28.4.2009 22:32:29)
ahoj holky,
docela mě udivuje co tu píšete o kostelích....
V drtivé většině kostelů dneska je docela teplo, takže onemocnět tam dítě asi nemůžem jak tu někdo psal.

Taky jsou dětské mše - které jsou určeny přímo pro děti a i kázání je adekvátní dětem.
My teda chodíme do poměrně nového kostela a je tam teplo i v největších mrazech. na mše se i můj dvouletý syn těší. dokonce je tam pro děti v pastoračním centru i docela slušně zařízená herna.

Občas holky myslím, že haníte něco o čem ani nevíte. zkuste někdy nějaký moderní kostel navštívit a pak mluvte o tom, že se tam nemá chodit s dětmi nebo že je tam zima.
 Helena 
  • 

Re: u nás hlásím taky teplo :) 

(28.4.2009 22:45:50)
Taky máme teplo, dětské mše i hernu. A dokonce i pískoviště a kojící koutek :) Holt za posledních 20 let se toho změnilo hodně, i kostely. Jenže většina lidi nepřipouští, že by se v křesťtanké infrastruktuře mohly dát podobné změny, jako u doktorů, na MHD zastávkách nebo ve školách.
 Helena 
  • 

Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(28.4.2009 22:48:14)
Ještě podotýkám, že se jedná o katolický kostel a ne žádnou hypermoderní sektu :D
 10.5Libik12 


Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(28.4.2009 22:48:47)
Nu občas do takový "herny" zajdu a osobně dávám přednost promodleným starým chrámům. Ale máš pravdu.
 Helena 
  • 

Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(28.4.2009 23:07:10)
Tedy já taky upřednostňuju prastaré kostely s atmosférou, ale děti mě naučily vnímat i jiné hodnoty - třeba možnost v kostele zaběhnout do koutku, kde člověk může obnažovat veřejně hrudník aniž by budil pohoršení. To je věc, kterou by mě zamlada ani ve snu nenapadlo v důstojném starém chrámu prováďět, ale s rodinou je vše jinak.
 10.5Libik12 


Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(28.4.2009 23:11:06)
Já chápu, že matka chce duchovní pastvu, u dětí mi připadá zbytečná a čistě sobecky vnímám rodinné pobíhání po svatostánku jako rušivé.
V chrámu má být ticho jako v kostele~;)
Není to proti ničemu, je to o mně, konzervatismus je můj oblíbený ideologický směr.
 Helena 
  • 

Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(28.4.2009 23:15:24)
Bezpochyby tam má být ticho jako v kostele. Od toho taky chodím na dětskou mši. Pobíhání je tam v normě a koho to ruší, tak má v neděli ještě tři bezdětné.
 10.5Libik12 


Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(28.4.2009 23:56:51)
šak ano
 Helena 
  • 

Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(29.4.2009 0:02:08)
jojo :)
 Rapiti 


Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(29.4.2009 7:56:01)
Tak u nás teplo nemáme, neb kostel je historická stavba a podlahové topení bylo zavrženo, protože dlažební kameny jsou místy až půl metru tlusté. Nicméně s tím rodiče počítají a děti obléknou. Dětská mše je jednou za měsíc. Manžel na ni s dcerou občas zajde. já s dětmi chodím na dětskou půlnoční ve čtyři odpoledne. Musím říct, že tam děti nepobíhají, protože tam je na štědrý den plno až ke dveřím. Děti mají oba naše faráře (probošt a vikář) moc rády. Oni to s dětma fakt umí, pochopila jsem díky nim další rovinu slova otec. Na náboženství pro děti je legrace, tam se děti fakt vyřádí. A nejvíc asi oceňuju, že našim farářům vůbec nevadí, že my s manželem nejsme věřící. Dceru jsem začala vodit na náboženství v necelých 4 letech, protože tam chtěla a ptala se na věci, které jsem neuměla vysvětlit.
Herna v kostele není, ale na faře sídlí MC. Takže u nás je starý kostel a moderní přístup. Jde to dohromady dobře.
 Pampela 


Re: kostel dneska.....navštívili jste vůbec?? 

(3.5.2009 13:36:43)
Já jsem věřící, do kostela chodíme (my máme štěstí, že do vytápěného) i s dětmi, ale musím oponovat, že většina kostelů dnes vytápěná není (až na pár moderních výjimek), a už jsem v těch nevytápěných nejednou notně promrzla.
 km 
  • 

víra dětí 

(29.4.2009 9:06:35)
Díky za krásný článek. Líbilo se mi, jak syn se nenudí, protože je mimo :)
Jinak je v příspěvku pěkně vidět, jak my rodiče se snažíme předat víru, ale jak by to samo bylo marné, kdybychom nebyli nástrojem Božím - jen On může víru dát. Určitě to lze i bez pomoci rodiny, příkladu rodičů, ovšem je určitě velká milost, když se děti od nejútlejšího věku modlí s rodiči - jejich víra je tak neuvěřitelně bezelstná a prostá! Jako rodiče nás to může zpětně inspirovat.
 helena + veverčátka 


Nechápu proč církev 

(29.4.2009 11:27:12)
Já jsem "tiše věřící". Nikam nechodím a myslím si svoje.
Nechápu, proč mají věřící nutnost se sdružovat a "hlásat" svou víru. Vždyť jak je vidět ve světě, většina těch, kteří chodí do kostelů víru vůbec nežijí. Je to jen pokrytectví a žádná víra a těch opravdu věřících je jen hrstka. Jenom je to námět na spory, předmětem dohadů a hlavně, někteří lidé jsou opravdu tak pokrytečtí, že ještě mají pocit, že dají na kostel a pomodlí se, vše bude zapomenuto - i vražda. Ti, co nemají svědomí ho stejně nedostanou, ať se pomodlí sebevíckrát.

Já beru církevní mše a jiné "vopičky" za zbytečnosti a věřím jen tomu, jak se člověk chová ke mně, mým blízkým a okolí, je mi jedno, jestli chodí do kostela, když třeba krade, je to zloděj tak jako tak! A když vidím, jak se po mši všechny rodiny rozprchnou domů, tak ani nevěřím, že to je kvůli sociálním kontaktům. Ty máme přeci i bez kostela a setkáváme se stejně jenom s těmi, kteří jsou nám názorově nejblíže.

Toš to je asi tak můj názor. Myslím, že bůh ani nechtěl abychom se sdružovali proto, abychom ho vyzývali, spíš abychom se sešli, byli "dobří lidé" a chovali se navzájem k sobě pěkně a šířili lásku a toleranci.
 km 
  • 

sdružování 

(29.4.2009 11:43:40)
Taky jsem o tom přemýšlela, proč je vlastně církev, a důvody mi přijdou úplně přirozené - člověk je tvor společenský. Když víc lidí něco zajímá, tak se začnou sdružovat. Prvně volně, ale jak jich začne být víc, je třeba nějaká organizace - kdy se sejdeme, kde se sejdeme, kdo bude mít klíče, kdo to pak uklidí - a za chvíli je z toho tisícihlavá "instituce".
Stejně jsem mohla pozorovat vznik "obřadu". Zočátku jsme doma před jídlem pokaždé jinými slovy děkovali za to, že máme co jíst, ale jak se to každý den opakuje, tak teď už máme takové dvě věty, které prostě řekneme(přiznám se, že já někdy i trochu mechanicky), a jdeme jíst. Nikdo nás do toho nenutil, přišlo to samo. Nějak podobně si představuju, že vznikala dnešní mše. nNejdříve se prvotní křesťané scházeli, aby uctili památku Ježíše, vyprávěli si o něm. Pak to někdo zapsal, pak se to četlo, pak se to četlo v určitém pořadí atd. atd. Dnes je z toho bohoslužba slova. Je na nás, abychom jen nevstávali, nesedali a nedrmolili, ale snažili se zamyslet nad tím, co tam vlastně říkáme a slyšíme.
V některých farmostech se opravdu lidi vidí až v tom kostele, ale s tím se dá dělat jen dvojí: ora et labora(modli se a pracuj). Modlit se o větší sblížení a sám pro to něco dělat - zorganizovat třeba pokostelní "kavárnu", sám jít za nově příchozími a představit se... Myslím, že po revoluci se na tomto poli odvedlo ohromné množství práce, spousta farností opravdu žije.
 Natanela 


Re: Nechápu proč církev 

(29.4.2009 12:01:33)
Heleno, Bůh chce abychom chodili do společných shromážděních, aby rostla naše víra, abychom se učili Boží slovo - o jeho moci a síle, abychom se mohli navzájem sdílet se svými zkušenostmi a navzájem se povzbuzovat.
Jinak nevěřím, že Bůh vyslýchá naučené a monotóní modlitby. Modlitba je rozhovor s Bohem a kdyby ke mě někdo denně chodil s naučeným rozhovorem, už bych ho po třetí domů nepustila.
Jinak naše církev žije i mimo neděli, děláme různé grilovačky, někdy společné dovolené. Také jsme jeli i rafty. Máme i skupinky v týdnu. A když se naskytne nějaký problém, vím komu mám zavolat.
Není to opruz, ale život :-)
 helena + veverčátka 


Re: Nechápu proč církev 

(29.4.2009 20:59:42)
Tak s podobným přístupem jsem se ještě dosud nikde nesetkala a ani to asi nevyhledávám. Myslím si prostě "sama na své motlidby". ~;)
 Ráchel, 3 děti 


Re: Nechápu proč církev 

(30.4.2009 21:52:43)
heleno, záleží na tom, zda věříš v Boha, o kterém mluví Bible. Pokud ano, pak je z Nového zákona dost zřejmé, že Ježíši hodně záleželo na tom, aby se Jeho učedníci společně modlili, společně sloužili lidem kolem sebe... Taky jim dal jedno přikázání: "To je mé přikázání, abyste se milovali navzájem, jako jsem já miloval vás." Církev je od toho, abychom se naučili budovat láskyplné vztahy (smutné je, že tomu tak vždy není). Církev je pro mě rodina. Jsou to mí bratři a sestry. fakt - není to pro mě jen zbožná fráze. Mám skutečnou oporu v lidech, kteří stejně jako já chtějí žít pro Boha a v Bohu. Jsem za ně opravdu vděčná. I když mě Církev někdy pěkně štve ~;) Kdosi kdysi řekl: "Církev by byla dokonalá... kdyby v ní nebyli lidé!" ~b~
 Repulsion 


Podle mě to není dobré... 

(29.4.2009 19:14:02)
... vést děti od malička k víře. Pokud člověk u sebe časem zjistí tu potřebu, cestu k Bohu si dnes poměrně snadno najde.

A není to jen názor ateisty - bavil jsem se o tom i s jedním hodně věřícím a hodně v tomto oboru vzdělaným člověkem, který se mnou v zásadě souhlasil.

Osobně jsem pro "neideologickou výchovu", ale když někdo jinak nedá, mělo by stačit takové to, že "pánbůh je v nebíčku" a dost.

Dospělý člověk, zvlášť věřící, si moc neuvědomuje, jak je to křesťanství pro děti bizarní - třeba už to, že Ježíše přibili na kříž. Vždyť to je učiněný horor. Nebo taková potopa světa (no zrovna dnes si moje devítiletá dcera zpívala "Kocábku nárám-náram-náram.." a měla problémy s "Šém, Chám i Jefet" - tak jsme na to téma dali řeč - kdo to byl Noe a tak. Když došlo na to, že se všichni lidi i zvířátka utopili, byla z toho dcera docela špatná... ale páč jsem ateista, tak jsem dceři vysvětlil, že to je jen "taková pohádka" :)

Taky jsme s tím výše zmíněným člověk shodli, že ona ta náboženská výchova dětí stejně nemá moc smysl - protože dítě dejme tomu něčemu věří, ale ono to vlastně vůbec není křesťanství - je to takové "křesťanství pro děti", kde vlastně skoro všechno podstatné chybí nebo je to nějak upraveno, aby to bylo pro dětskou mysl pochopitelné. Takže stejně, pokud se má takové ve víře vychované dítě stát opravdu věřícím křesťanem (nebo židem, muslimem apod.), stejně musí později tu víru znovu objeovat, pochopit její podstatu apod.

(No, na druhé straně je pravda, že ona i spousta dospělých přistupuje k víře velmi, velmi naivně... tak je to možná jedno... :o))


 10.5Libik12 


Re: Podle mě to není dobré... 

(29.4.2009 19:20:35)
Repulsion,

má to vadu, že neideologická výchova neexistuje.
 Repulsion 


Re: Podle mě to není dobré... 

(29.4.2009 19:40:40)
Spíš bych řekl, že je dost těžké dosáhnout výchovy "ideologicky neutrální" - ovšem pouze proto, že těch ideologií je kolem všude plno, děti sem tam něco pochytí, ptají se na to, je třeba jim nějak odpovědět.

Pod pojmem "neideologická výchova" si však představuji to, že nebudu dětem cíleně hlavičky jakýmikoliv ideologiemi plnit. Takový příklád: Můj švagr je Američan a děsný fanda Obamy (nejen pasivní, ale i aktivní - v Maďarsku mu vedl předvolební kampaň). No a moje máma se od něj tak trochu "nakazila". Když pak švárovi zbyla nějaká trička, máma je přinesla dětem - proti tomu jsem nic neměl, protože dětem je víceméně jedno, co mají na tričku (samozřejmě, pokud to není Spiderman nebo jiná žádoucí ikona). Jenže máma hned začala: Víte děti, to je pan prezident USA, a on slíbil, že nebudou války..." - samozřejmě jsem ji hned uťal a posléze požádal, aby podobné bludy dětem příště nevyprávěla :-)
 km 
  • 

podle mě to dobré je 

(29.4.2009 19:54:16)
když rodič o něčem věří, že je to pravdivé a vysoce prospěšné, tak se to svému dítěti snaží nějak předat.
zkusím takový příklad: taky bys mohl říct, že nebudeš dítě učit český pravopis. že je na světě spousta jiných pravopisů, že až bude dospělé, tak se ho může snadno doučit... to je všechno pravda, ale ty (předpokládám), považuješ tuto znalost za užitečnou, tak věnuješ energii na to, abys ji svým dětem vštípil.
Já si myslím, svým intelektem a citem, že Bůh je a miluje mě a umřel pro mě. Myslím si, že to je pravda(s malým p, prostě, že to není jen nějaký můj názor, ale považuju to za realitu). Chci, aby moje děti pravdu znaly. Chci, aby žily život, jaký nám Bůh skrze církev(jsem katolička)a naše svědomí doporučuje, protože věřím tomu, že tak se jim bude žít nejlíp, že jejich život bude dávat smysl.
Zkus se na to podívat z mého úhlu pohledu. Pak pochopíš, že nechávat svoje děti bez přístupu k víře je pro mne úplně beze smyslu.
 Repulsion 


To je dobrý příklad s tím pravopisem :o) 

(29.4.2009 19:58:33)
A v podstatě vystihuje přesně to, co jsem chtěl říci:

Protože samozřejmě dětem prozatím neblbnu hlavu přechodníky, příčestím minulým trpným, přístavkem apod. ~:-D
 Repulsion 


A jejda... 

(29.4.2009 20:00:29)
asi se chybička vloudila - ale máš tam "Bůh pro mě umřel"... takže God ist Tot? Nietzche měl pravdu? :-)
 Eva, 4 +3 


Re: A jejda... 

(29.4.2009 20:04:42)
Ahoj Repe, jo, jo, chybička se vloudila. Der Gott...:-)
 Repulsion 


Re: A jejda... 

(29.4.2009 20:06:35)
když já zrovna tady u toho něco překládám z Angličtiny :-)
 km 
  • 

Re: A jejda... 

(29.4.2009 20:08:57)
já kojím, to není tak náročné na myšlení ;)
 Eva, 4 +3 


Re: A jejda... 

(29.4.2009 21:17:22)
:-)~x~ Ať se ti práce daří.

Do diskuze se raději nepouštím...
 Repulsion 


Díky 

(29.4.2009 21:21:12)
zatím to jde...

...a klidně se pusť...~:-D
 Eva, 4 +3 


Re: Díky 

(29.4.2009 21:47:00)
Repe, pro mě je to citlivé téma. Prožila jsem něco podobného jako autorka, včetně toho hledání na začátku a křtu v dospělosti. Bylo mi 20 let, autorce bylo asi o něco méně. Měla jsem úplně stejné pocity, nadšení. Autorka píše, že je to u ní 15 let, u mě je to 27 let. A jsem úplně jinde. Po letech jistoty přišlo velké životní zklamání a to poznamenalo i moji víru. Je to velmi osobní, je těžké o tom psát veřejně. Vím jenom to, že Bůh je pro mě Láska a v tuto Lásku stále věřím. I když nic necítím, nevznáším se, nemám radost, jsem spíš na dně a v tomhle všem mám předávat víru dětem. Za těch 20 let, co je mám, jsem je snad nějak nasměrovala, ale nikdy jsem je nenutila. Hlavně ty starší v pubertě ne. Snažila jsem se jim nechat svobodu. Ani nevím, jestli to je úplně to nejlepší, ale nic lepšího mě prostě nenapadlo. A těm mladším nechávám tu svobodu i teď. Snažím se, aby měly základní znalosti z Bible, aby věděly, že jsou různá náboženství, různá hnutí, směry, aby viděly, že i nevěřící lidé jsou především lidé, kteří jsou dobří nebo špatní, rozdělení na věřící nebo nevěřící nemám moc ráda. Moji rodiče věřící nejsou, takže děti jsou odmalička zvyklé, že všichni nechodí do kostela. Snažím se děti vést k toleranci a k vnímání potřeb druhých lidí, k tomu, aby dokázaly druhým pomáhat a nečekaly za to odměnu. Snažím se jim ukázat vlastním životem, že víra, naděje a láska nejsou prázdné pojmy. Ale do kostela sama momentálně pravidelně nechodím.
 Repulsion 


Eva... 

(29.4.2009 21:55:00)
No, řekl bych, že se tedy docela shodneme - že nějaké nedělní školy apod. jsou blbost a mohou některé děti i těžce poznamenat. Že když to jen trochu jde (tj. pokud to okolní podmínky dovolují), měl by být dětem ponechán jejich vlastní svět, ať si ho užijí, dokud mohou. Kdo věří, ať dětem klidně řekne, že v nebíčku je Bůh, ale to podle mého názoru docela stačí. Zastávám názor, že člověk by měl nejprve alespoň "rámcově" poznat sám sebe (což začíná probíhat tak nějak okolo té puberty) a v souvislosti s tím si pak vybrat nějaký ten světový názor.

No a jinak samozřejmě přeju, ať je brzy líp :-)
 Eva, 4 +3 


Repulsion 

(29.4.2009 22:05:17)
Díky.:-)

Shodneme se, moje děti nechodily ani na náboženství. Ale do kostela chodí, jsou zvyklé a mají tam kamarády. Kdyby si chtěly zvolit něco jiného, mají svobodu, opravdu. Vždy si vzpomenu na moji oblíbenou filosofku Edith Stein, která dětství prožila v židovské rodině, v pubertě se stala ateistkou a pak konvertovala ke křesťanství, nakonec vstoupila do kláštera ke karmelitkám. Zemřela v koncentračním táboře. Její hledání pravdy je pro mě v mnohém hodně blízké.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Eva... 

(30.4.2009 21:58:26)
Můj manžel mi teda nedělní školvou rozhodně poznamenaný nepřipadá ~t~ Na své učitele z "nedělky" s láskou dodnes vzpomíná. A časem sám v nedělní škole začal učit...
Ano, pokud je nedělní škola vedena nějakým připitomělým náboženským způsobem bez citlivosti na potřeby dětí, tak může děti poznamenat. Ale tyhle paušalizace jsou fakt na hlavu.
 Ráchel, 3 děti 


Re: Díky 

(30.4.2009 21:56:36)
Evo, tůvj příběh si pamatuji z jiných diskusí. přeju ti, abys v Církvi našla nově svůj domov. ~s~
 Eva, 4 +3 


Re: Díky 

(30.4.2009 22:25:18)
Ráchel, děkuji.:-)
 km 
  • 

Re: A jejda... 

(29.4.2009 20:05:18)
Je to nezamýšleně dvojznačná věta :)
myslela jsem to tak, že Bůh umřel KVŮLI mě, jako že i z lásky ke mně osobně byl ukřižován... jako ve větě:"Maminka PRO MĚ uvařila večeři" :)
 Repulsion 


KM - to jsou právě ty věci... 

(29.4.2009 20:11:04)
Které jsou podle mého názoru pro dítě už hodně složité na pochopení...
 km 
  • 

Re: KM - to jsou právě ty věci... 

(29.4.2009 20:34:15)
snažím se to podávat úměrně věku...
 Ráchel, 3 děti 


Re: KM - to jsou právě ty věci... 

(30.4.2009 21:59:25)
to je vidět, že s tím prostě nemáš osobní zkušenost. Já viděla řadu dětí, tkeré by svou vírou a porozuměním těchto věcí zahanbily lecjakého biskupa ~;)
 km 
  • 

Re: podle mě to dobré je 

(29.4.2009 20:01:31)
ještě k tomu, jak píšeš:
"Pokud člověk u sebe časem zjistí tu potřebu, cestu k Bohu si dnes poměrně snadno najde."
Podle mých zkušeností děti cítí obrovskou potřebu nějakého přesahu, chtějí se dobrat toho, jak vlastně svět funguje, proč tu jsme... nač to je, když dětem upírám svůj světonázor? Pokud by se to aplikovalo důsledně, tak když dítě v 18ti skončí pod vlivem nějaké nebezpečné sekty, tak nad tím mávnu rukou: no, tak sis vybral? To by nebyla tolerance, ale lhostejnost.
 Jíťa 
  • 

čistě teoreticky... 

(29.4.2009 20:11:47)
co bys s tím asi chtěla udělat? Myslím s tím, že dítě možná jednou bude vyznávat jiný názor než ty?
 km 
  • 

Re: čistě teoreticky... 

(29.4.2009 20:31:19)
to je jednoduchý, řeknu mu: buď budeš katolík, nebo žádný kapesný!
;)
no, teď, dokud jsou malí a tvární, se je snažím vést k víře. až budou dospělí, tak to bude jejich život... ale modlit se za ně můžu vždycky.
 Jíťa 
  • 

Re: čistě teoreticky... 

(29.4.2009 20:54:22)
Hezký, ale vždycky to nefunguje
:-)
 stará Marie 


Re: čistě teoreticky... 

(29.4.2009 21:00:40)
Jíťo, když se upřímně věřící pomodlí, poprosí svého boha, tak on pro něj ten zázrak prostě udělá. Pokud ovšem to dítě zrovna nepyká za nějaký hřích z minulého života, a krom toho nemá za úkol naučit tyto rodiče, zač je toho loket, a přeci jen v té sektě zakotví. Pak je ovšem ještě šance, že z pohádek sekty se vyklube pravda, a bude všechno podle vědeckých psychologických výzkumů naprosto přirozené.
 km 
  • 

Re: čistě teoreticky... 

(29.4.2009 21:03:16)
no, to je holt ta svoboda jednotlivce.
jíťo, když už tě tu potkávám, můžu se zeptat: tys v jedné diskuzi psala, že tě na společenství odrazovali od četby Starého zákona, a přitom ten den se o tom četlo při bohoslužbě. jaká církev to byla?
 Jíťa 
  • 

Re: čistě teoreticky... 

(29.4.2009 21:20:42)
Promiň, ale nechám si to pro sebe. Nechci aby se diskuze zvrhla v porovnávání, která církev je lepší a která horší.
 km 
  • 

Re: čistě teoreticky... 

(29.4.2009 21:43:53)
ok :) já jen, že mi to přije zvláštní, že ti to někde tvrdili... třeba evangelické církve čtou hodně, katolíci teda míň, ale zase to nikomu nezakazujou..
 Jíťa 
  • 

Re: čistě teoreticky... 

(29.4.2009 23:10:49)
Oni mi to nezakazovali, jen nedoporučovali.
 km 
  • 

Re: čistě teoreticky... 

(29.4.2009 23:18:54)
asi se báli, že se lekneš a utečeš :)
 Ráchel, 3 děti 


Re: Podle mě to není dobré... 

(30.4.2009 21:53:34)
už to, že to označíš za blud, je forma ideologie.
 Vladka, 4 dcery 
  • 

Jsem na tom podobně 

(30.4.2009 10:17:53)
Drahá Dano, moc pěkný článek, psale jste to co cítím a prožívám i já. Mám 4 dcery věkově od 15 do 20. Když byly malé bylo všechno moc hezké a dá se říct i jednodušší. Byli jsme pro ně ty vychovávatelé a šli tou Cestou s námi. Teď si hledají svou vlastní a je to někdy pro mne těžké to ustát. Čím jsou starší tím víc potřebuji mluvit o nich s Pánem. O Bohu si utvářejí svůj vlastní názor a moje usmněrňování berou jak kdy. Proto denne letí moje volání nahoru ať On zasáhne, ať zasáhne tam kam já ani nikdo nemůže - do jejich srdce a duše.Přeji Vám a všem kdo se snaží ovýchovu dětí ve víře Hodně sil, trpělivosti a tvrdá kolena.
 Rekl 


dík 

(1.5.2009 16:39:34)
dík za hezkej článek.taky jsem prožila podobný duch.vývoj. dnes máme dvě děti a když chceme do kostela každou neděli nebo i ve svátek jindy,tak se prostě dělíme,jdu sama,manžel je s dětmi doma nebo naopak,nebo jdeme všichni do kostela a když už je dětem dlouhá chvíle,což je samozřejmě brzo,tak jeden zůstane a druhý jde s dětmi ven.zatím to funguje.Já bych to nelámala.Velmi si vážím svobody,v jaké jsem k víře došla.Křesťanství fakt není pro děti,a když Ježíš říká,nechte maličké přicházet ke mně,tak si to představuju tak,že ty děti za ním opravdu chtěly jít blíž. myslím,že hlavní je ta láska rodičů,kterou děti vidí,jak žijem a tak a oni si to pak už srovnají samy. Tím nechci říct,že bych každému nepřála život s Ním nebo přehazovala zodpovědnost za výchovu jen na něj nebo okolí.Rodinné prostředí prostě musí být k životu.A opravdová svoboda v lásce je taky vzácnost.
 Ráchel, 3 děti 


Re: dík 

(1.5.2009 17:24:17)
když Ježíš řekl "nechte děti přijít ke mně", tak to bylo v situaci, kdy k němu rodiče děti přiváděli.
Můžeš mi vysvětlit, jak jsi to myslela s tím, že "Křesťanství není pro děti"?
 Rekl 


Re: dík 

(1.5.2009 21:54:42)
Nevím,jak krátce a srozumitelně odpovědět.Žít křesťansky naplno je náročný a krásný. Cítím to,že některé věci prostě dětem nevysvětlím a když se s nimi setkávají dřív,tak o nich přemýšlejí svojí hlavinkou,zasáhnou je,ale když nemají tu vlastní zkušenost s Bohem,tak je myslím můžou hodně zranit.Třeba jenom obyčejný pohled na kříž,na kterém je podle mého názoru pro děti nevhodně umělecky ztvárněné tělo Ježíše,v mojí dcerce vzbuzuje strach.zatím je schopna vnímat Ježíše,říká Ježíška, láskyplného,narozeného,starajícího se o nemocné,uzdravujícího,v nebi žijícího,ale ne trpícího. To je jen jedna věc z mnoha,které si v běžném dni uvědomuju,koresponduje samozřejmě s věkem,dcerce je pět let,tříletý syn vše přijímá zatím přirozeně bez otázek a viditelných projevů pocitů..Snažím se a budu se snažit děti pozvat do prostoru víry,kterou žiju,jak to jednou trefně nazval Max Kašparů.ale myslím,že je dobře to dělat s citem podle vyspělosti dětí a povahy, ve svobodě a lásce,jak už jsem před tím psala.Máme v rodině zkušenost babičky,která si v sedmi letech udělala negativní názor na křesťanství a drží jí to zatím šedesát let beze změny.Kéž bychom byli pomocí a ne překážkou na cestě našich dětí životem i k víře.
Doufám,že jsem odpověděla aspoň zčásti na tvoji otázku,Ráchel.
 Natanela 


Re: dík 

(2.5.2009 9:53:07)
Rekl, náboženství není pro děti, živá víra v Ježíše ano. Děti jsou s Ježíšem šťastné, naplňuje je láskou, ne strachem. Mám děti ve věku 6, 11, 15. Všechny děti jsou s Bohem šťastné a žádný strach s ním necítí, protože v Bohu žádný strach není. Nechodíme do kostela, ale do církve.
Smrt Ježíše na kříži je tragická, ale přinesla nám vykoupení. Je to bod zlomu, který přináší i dětem, ten správný pohled na svět, skrze kříž.

Rekl, nemyslíš si, že právě proto je jedním z přikázáním, že si nemáme tvořit modly, právě pro ten pokroucený pohled, které v nás modly vyvolávají. Proč jich jsou plné kostely, když to Bůh ~d~ jasně zakázal?
 zlatožlutá 


Re: dík 

(2.5.2009 11:12:32)
Ano, napadlo mě přesně totéž. Nějak si neumím představit vyprávět dětem o Ježíškovi a zamčet jim pravého Ježíše.
 Ráchel, 3 děti 


Re: dík 

(2.5.2009 14:55:47)
Rekl, je samozřejmé, že děti rozumem všemu neporozumí. Ale upřímně řečeno, úplně všechno rozumem nepobereme ani my dospěli ~;)
Pamatuju také na jednu maminku, které se zdráhala svým holčičkám vyprávět o tom, jak Ježíš zemřel na kříži, kvůli tomu, že se vždy rozpláčou. Řekla jsem jí tehdy, že na tom nevidím nic divného. Nad tím bychom totiž měli plakat všichni, ne? Samozřejmě mi nejde o to líčit dětem nějaké brutální scény, ale to, že Ježíš byl potrestán za naši neposlušnost, je koncept, který jsou děti srdcem schopny pochopit a přijmout velmi brzy. Pro vysvětlení základního evangelia malým dětem se mi hodně osvědčila knížka O srdíčku.
Už velmi malé děti mohou mít živou zkušenost s Bohem, zažila jsem to jak u dětí vlastních, tak u mnoha dalších, kterým jsem se v tomto ohledu věnovala či u dětí svých přátel. Myslím, že dětem ve víře můžeme bránit i tím, že je v tomto směru podceňujeme. A také mám dojem, že řada lidí podceňuje Boha - jako by On, který děti stvořil, nebyl schopen k nim mluvit způsobem, kterému děti rozumí...
Samozřejmě je možné dětem zošklivit křesťanství náboženským a manipulativním přístupem. Podobně se to kdysi podařilo mé prababičce, když nutila mou matku (moji vnučku) se modlit. Ale to mě nijak neodrazuje od toho vést své děti ve víře, jen mi to je varováním, abych to dělala citlivě a modlila se za vedení Ducha svatého.
 Petr 
  • 

Tohle je těžký téma 

(3.5.2009 21:29:50)
Taky jsme si tím prošli u starších dcer a jsem zvědavý jak to bude s mladším synem. Jen chci na adresu diskutujících kteří nechápou k čemu je dobré chození do kostela:
je to nepředatelné. Ve dvou aspektech -
Pokud nevěříte tomu čemu věří katoličtí křesťané, nebude vám to dávat smysl.
Pokud s sebou děti nebudeme brát, jak jim to máme předat?

Marek Orko Vácha píše ve své knížce Tančící skály o vnějších projevech katolické víry (a asi jakékoliv víry) zhruba toto - Před branami města hraje skvělá kapela. Každý kdo jde kolem se zastaví a zatancuje si, protože si nemůže pomoct, tak je to dobrá hudba. Ale když jde kolem hluchý člověk, (který si navíc nevšimne kapely) celý ten rozruch mu připadá naprosto nesmyslný. Co to ty lidi dělají a proč?
To není myšleno jako urážka těch kteří nevěří, ale vysvětlení toho že k pochopení vnějších projevů nějaké víry je potřeba mít zkušenost s jejich smyslem, důvodem proč jsou právě takové.
Kdosi tu zmínil eucharistii, ale jen letmo.
Katolíci nechodí do kostela jen pro společenství nebo kvůli tradici nebo aby se zůčastnili nějaké ceremonie. To všechno taky, ale ne jen to. Chodí tam za živým Kristem. Jenže to zní trochu nesmyslně že :o) pokud tu zkušenost nemáte.

Natanelo, pokud nevěříš tomu čemu věří katolíci, ještě to neznamená že jejich setkávání, obřady a víra nemají smysl. Až o tom budeš něco opravdu vědět tak suď (ale jako křesťanka bys to s tím souzením neměla moc přehánět :o).
Oceňuju tvůj zápal při šíření evangelia, ale zkus se na to podívat očima člověka který nemá ke křesťanství žádný vztah a zná je jen z médií. Pak natrefí někde na diskusi na křesťanku která mluví o Bohu, lásce a milosrdenství, ale hned potom naznačí že ti ostatní křesťani jsou nepraví křesťani, žijící v omylu, zatímco její společenství (tč. nějakých pár procent nebo promile z celkového počtu křesťanů) má to pravé učení.

Já vím že to není jednoduché ale přijde mi poctivější říct nerozumím tomu ale asi pro to mají nějaký důvod než nerozumím tomu, takže je to nesmysl. Pokud vím katolíci (já katolík nejsem) docela oceňují praxi křesťanů z evangelických církví, hlavně jejich znalost Písma, ale obráceně tam moc velké pochopení není. Nejsi z KS?
 Ráchel, 3 děti 


Re: Tohle je těžký téma 

(3.5.2009 21:58:25)
chápu, že to, jak o víře komunikuje Natanaela, může řadě lidí "nesedět"; já osobně s ní často souhlasím co do obsahu, ale vůbec ne co do formy. Nicméně i já si myslím, že je existuje řada lidí, kteří sami sebe označuje za křesťany, ale v reálu víru v Krista nežijí - pouze provozují jakési vnější obřady.
Co se týče vztahů katolíků a jiných křesťanů, tak jsem se také setkala s katolíky, kteří oceňují lecos na nekatolických křesťanech (např. právě znalost Bible), ale také jsem se setkala s řadou katolíků, pro které jsou protestanti pouze heretičtí chudáci, kteří by se měli vrátit do lůna té jediné pravé církve.
Stejně tak jsem se setkala s protestanty, kteří na katolících dokáží lecos ocenit (např. jejich schopnost soucitu s trpícími), a pak s protestanty, kteří nejsou ochotni připustit, že by mezi katolíky mohl být také nějaký ten křesťan. Takže sektářské, elitářské chování lze najít v každé církevní denominaci (- ehm, nejen v KS ~;) , ze kterého mmch Natanaela není, jak již tady psala... ale to je totiž úplně fuk...)
 Petr 
  • 

Re: Tohle je těžký téma 

(3.5.2009 22:13:47)
Jo, naprosto souhlasím.
 Natanela 


Re: Tohle je těžký téma 

(4.5.2009 9:00:58)
Petře, jsou dva pohledy na víru. První je lidský - je jedno, čemu a jak lidi věří, hlavně, že v něco věří a druhý pohled je Boží. Bůh se nedívá na lidi skrz jejich příslušnost k církvím, ale hledí na jejich srdce, zda je Jemu vydané nebo ne. Bůh nám dal jeho slovo, abychom měli jasno v tom, jak žít. Není to tedy o tom, zda chápu nebo nechápu pojetí víry u katolíků, je to o tom jak a co říká Boží slovo. To je pro mě jediné měřítko, né lidské tradice a pod.
Nedělej ze mě soudce a člověka, který není schopný pochopit náboženství druhých, když se pozastavím nad uctíváním model v kostelech. Sačí se podívat do Bible, kde se píše nezobrazíš si Boha svého.

Víš, svět se plácá po rameni a doufá ve slepou spravedlnost, ale křesťan je tu pro to, aby reprezentoval Boha a podle toho i žil. Bůh o nás řekl, že jsme solí této země. Sůl není neurální, buď je v pokrmu a každý to ví a nebo tam chybí a každý to také ví.
Nechápu tohle neustále chudáčkovství - jemu se něco nelíbí v naší církvi, on je tak pyšný! Přeci, když mi někdo řekne, že se mu něco nelíbí v mém životě, tak se podívám co o tom říká Bible, budu se za to modlit a hledat pravdu. Závěry dělám na základě Božího slovo, ne na liských tradicích a zkušeností.
A ještě je tu jedno měřítko, které nám dal Bůh a to, že dobrý strom poznáš podle kvalitního ovoce. Jedním z důvodů, proč miluju Boha je to, že u něho není nic černobílé - On je tím, kdo určil pravidla a ty jsou jednoznačná a nedají se upravovat podle toho, jak se komu zalíbí.
 Petr 
  • 

pro Natanelu 

(4.5.2009 18:20:26)
Díky za odpověď. Je mi jasné že se s tebou nijak nemůžu měřit v chápání a naplňování Božího slova, takže se raději poníženě vyhnu bláhové diskusi. Už když vidím tvoji jistotu ohledně Božích zákonů a toho co znamenají, neodvažuji se ani víc prezentovat svoji nejistotu. Je mi jasné že tvoje "vím" ční nebetyčně vysoko nad mým "nevím".
Ale vážně, je to moje chyba. Chtěl jsem bránit bratry katolíky (ne nějaké imaginární, obecné, ale moje konkrétní přátele) - a vidím že jsem nadělal víc škody než užitku. Obávám se že tuto hádku jsem začal - takže se kaju. Pokusím se to příště nedělat.
 Natanela 


Petře, 

(5.5.2009 9:25:56)
je mi líto, že to bereš, tak osobně. Nechtěla jsem se s tebou hádat. Měli bychom přeci vždycky hledat Boží cesty a ne ty lidské, protože jsou vyšší než ty naše.
Omlovám se ti, nic z toho co jsem napsala nebylo myšleno proti tobě osobně a přidávám jeden z mých nejoblíbenějších žalmů, který dokáže obejmout svou láskou a povzbudit:

23.
Žalm Davidův.
Hospodin je můj pastýř, nic mi neschází.
Na zelených loukách mi dává spočinout,
ke klidným vodám mě přivádí,
mou duši obnovuje, po stezkách spravedlnosti vodí mě
pro jméno své.
Kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi:
tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
Před zraky protivníků stůl mi prostíráš,
hlavu mi olejem potíráš, můj kalich přetéká.
Dobro a láska mě budou provázet
po všechny dny mého života, zůstávat budu v domě Hospodinově po dlouhý, věčný čas.


Petře, Bůh Ti žehnej!!!!! :-)
 Petr 
  • 

Natanelo 

(5.5.2009 11:51:15)
Díky za odpověď. Ať i tobě Bůh požehná :o)
 Rekl 


Re: Tohle je těžký téma 

(4.5.2009 11:36:28)
Díky Petře za hezký příspěvek do této diskuze. Vyjádřit svůj názor a zkušenost a ctít druhého bez soudu toho,jak a co žije. Ve své konverzi jsem prošla sice krátkymi,ale návštěvami v různých církvích,jak život po revoluci šel, a skončila či začala jsem křtem u katolíků,kde se cítím doma už 16 let. Jsem ráda za lidi,kteří brali křes´tanství vážně a i jejich vzor mě táhl dál v hledání.Dnes máme ekumen.spolčo a jedno z témat bylo církev katol. a evang.,jak vnímáme sebe navzájem,bohoslužbu,co oceňujeme a líbí se nám na "své" církvi i té druhé,co chybí,vadí.Bylo to hezké,otevřené a v klidu probrané,nakonec obohacující pro všechny. ale jak píšeš,kdo nevěří,nepochopí...
Po internetu se do těchto diskuzí nedá popsat všechno a celá situace,ve které se ten člověk nachází,takže se mnohem snadněji může napsat,že něco chápe či žije špatně a odsoudí se. obvykle se nezapojuji do těchto diskuzí,ale tentokrát mi to nedalo.Času je málo,tak jsem se rozhodla,že skončím v dalším psaní. díky za názory a odpovědi všem,kdo reagovali či četli.Přeju vám vše dobré.
Rekl
 Irena, 3 děti 
  • 

Děkuji 

(2.5.2009 21:08:10)
za krásný článek, úplně mě dojal. Takhle krásně bych nedokázala svoje hledání a pocity popsat. Prožívám s dětmi něco podobného v kostele, ale na druhou stranu věřím, že v pravý čas své osobní volání od Boha děti uslyší. Máme naštěstí možnost navštěvovat dětskou mši v moderním kostele, kde jsou děti vítány a jejich "rušení" je v pohodě přijímáno. Díky za krásné sdělení o hledání Boha. Srdečně zdraví jedna z Postižených od narození.
 lailla 
  • 

vira!! 

(3.5.2009 13:39:23)
zakazat nabozenstvi jake koliv a bude dobre na svete!!!Jenom okradaji lidi a blbnou mozky!!
 Ráchel, 3 děti 


Re: vira!! 

(3.5.2009 14:37:50)
no jasně. šoupni všechny věřící do koncentráků jako v Severní Koreji. hned ti bude veselo, ~j~
 venuše 
  • 

Re: vira!! 

(3.5.2009 18:05:58)
Si děláš srandu!!!!!Já jsem nevěříci a žasnu co někdo může napsat.Trochu respektu by neškodilo.
 Matys2 


Ubohé 

(10.5.2009 13:29:12)
Fanatičko! Lituji vás všechny, které jste se podobně poblouznily(i)!
Proč to sem cpete, co to má s rodinou co dělat? Jako že nevíš, jak budeš odpovídat na "stupidní" otázky svých dětí týkající se boha? Jo, holt sis uvařila kašičku v kostelíčku před svým zlatouškem, tak se teď nediv, že ti děti budou klást otázky a odpovědi, které budou vaši víru jasně vyvracet. Všechno to jsou totiž nesmysly a děti to ví a nebojí se to říct nahlas.. jak sama vidíš.
Dál no comment. Stakovými příspěvky jděte do kostela mezi své lidi a necpěte své pitomé názory "normálním" lidem!
 kili 
  • 

Re: Ubohé 

(10.5.2009 13:35:40)
kdo v nic nevěří, tomu ani já nevěřím
 .. 


Re: Ubohé 

(10.5.2009 13:37:03)
Matys...pod pojmem "cpát něco do někoho" si představím situaci, ze které není úniku a ty chcačky nechcačky musíš poslouchat něčí názory.
Pochybuju, že v takové situaci při čtení na internetu jsi... stačilo mi pár tvých řádků abych došla k tomu, že být dítětem ve Tvé rodině, kde ty jako otec a vzor, fanaticky, v rámci "normálnosti" vůči ostatním, popírá jakoukoliv možnost jiného úhlu náhledu na věci...hmmm, to není moc dobrá vizitka ~a~~a~~a~
 Matys2 


Re: Ubohé 

(10.5.2009 15:03:03)
Tak jen bych ráda uvedla na pravou míru to, že jsem žena.. Z mých příspěvků to nebylo jasné.
Pak bych se chtěla omluvit všem, kterým jsem šťourla do "vosího hnízda", jelikož už týden ležím v posteli s nevyléčitelnou chorobou, synka vídám jen sporadicky a už mi to trochu všechno leze na mozek.. a při čtení podobných příspěvků se ve mě začně vařit krev.. Kdybych byla v jiné situaci, možná bych tyto příspěvk prošla a přečetla bez zaujetí a bez reakcí.

Jak se všeobecně říká jsem nevěřící. Nevěřím v boha, v bibli, chození do kostela mi přijde jako totální ztráta času, kdy se můžeme věnovat dětem trošku jinak. Myslím, že v aquaparku, zoo, na hřišti, na zahradě, apod. by byly se svými rodiči šťastnější. Taky si myslím, že pokud má dítě nějaký problém, chce být či problémy řešit se svými blízkými (rodiči) a ne s nějakým bohem, či snad dokonce farářem??.

Nicméně nejsem totálně nevěřící. Věřím, že je dán osud, cesta života, kterou jdeme. Je to nalinkované a nikdo z nás svůj osud nezmění. Věřím v duše! Věřím i v to, že si duše opravdu mohou své rodiče vybírat a že v tehdy jim je dán na cestu životem jejich osud. (ale přišlo mi absudní, aby se někdo z nás za takovouto duši pokládal a mluvil za ní - každý má mluvit jen sám za sebe).

Mám věřící kamarádku se stejně starým synkem. Nepochopila jsem ji, když odmítla amniocientézu. Nechápu ani spoustu dalších věcí, které dělá, ale neodsuzuji ji, jen to nechápu. O víře a těchto věcech více méně nemluvíme, pokud mi vypráví jak jí dítko (2leté) v kostele nevydrží na místě a jak je z toho zoufalá.. nereaguji na to. Mám ji moc ráda a v jiných směrech si rozumíme.

Své děti rozhodně nebudu a ani nemohu a nechci vést ke křesťanské víře. Budu je informovat podle rámci možností o všem co vím já (a že toho je tak akorát, vzhledem k tomu, že maminka tak trochu věřící je), pokud je to bude zajímat. Pokud je to bude zajímat více, ať si najdou informace sami, nechají se pokřít nebo cokoli jiného, bránit jim samozřejmě nebudu. Je to volba každého z nás! Toť asi vše ~x~
 Tulka 


Re: Ubohé 

(10.5.2009 14:30:31)
Matys,je fajn,že jsi sebekriticky dal slovo normální do úvozovek~t~

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.