| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O výchově ve víře

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 187 [Dalších 157 >>]
Rekl
4.5.2009 11:36:28
Díky Petře za hezký příspěvek do této diskuze. Vyjádřit svůj názor a zkušenost a ctít druhého bez soudu toho,jak a co žije. Ve své konverzi jsem prošla sice krátkymi,ale návštěvami v různých církvích,jak život po revoluci šel, a skončila či začala jsem křtem u katolíků,kde se cítím doma už 16 let. Jsem ráda za lidi,kteří brali křes´tanství vážně a i jejich vzor mě táhl dál v hledání.Dnes máme ekumen.spolčo a jedno z témat bylo církev katol. a evang.,jak vnímáme sebe navzájem,bohoslužbu,co oceňujeme a líbí se nám na "své" církvi i té druhé,co chybí,vadí.Bylo to hezké,otevřené a v klidu probrané,nakonec obohacující pro všechny. ale jak píšeš,kdo nevěří,nepochopí...
Po internetu se do těchto diskuzí nedá popsat všechno a celá situace,ve které se ten člověk nachází,takže se mnohem snadněji může napsat,že něco chápe či žije špatně a odsoudí se. obvykle se nezapojuji do těchto diskuzí,ale tentokrát mi to nedalo.Času je málo,tak jsem se rozhodla,že skončím v dalším psaní. díky za názory a odpovědi všem,kdo reagovali či četli.Přeju vám vše dobré.
Rekl
4.5.2009 9:00:58
Petře, jsou dva pohledy na víru. První je lidský - je jedno, čemu a jak lidi věří, hlavně, že v něco věří a druhý pohled je Boží. Bůh se nedívá na lidi skrz jejich příslušnost k církvím, ale hledí na jejich srdce, zda je Jemu vydané nebo ne. Bůh nám dal jeho slovo, abychom měli jasno v tom, jak žít. Není to tedy o tom, zda chápu nebo nechápu pojetí víry u katolíků, je to o tom jak a co říká Boží slovo. To je pro mě jediné měřítko, né lidské tradice a pod.
Nedělej ze mě soudce a člověka, který není schopný pochopit náboženství druhých, když se pozastavím nad uctíváním model v kostelech. Sačí se podívat do Bible, kde se píše nezobrazíš si Boha svého.

Víš, svět se plácá po rameni a doufá ve slepou spravedlnost, ale křesťan je tu pro to, aby reprezentoval Boha a podle toho i žil. Bůh o nás řekl, že jsme solí této země. Sůl není neurální, buď je v pokrmu a každý to ví a nebo tam chybí a každý to také ví.
Nechápu tohle neustále chudáčkovství - jemu se něco nelíbí v naší církvi, on je tak pyšný! Přeci, když mi někdo řekne, že se mu něco nelíbí v mém životě, tak se podívám co o tom říká Bible, budu se za to modlit a hledat pravdu. Závěry dělám na základě Božího slovo, ne na liských tradicích a zkušeností.
A ještě je tu jedno měřítko, které nám dal Bůh a to, že dobrý strom poznáš podle kvalitního ovoce. Jedním z důvodů, proč miluju Boha je to, že u něho není nic černobílé - On je tím, kdo určil pravidla a ty jsou jednoznačná a nedají se upravovat podle toho, jak se komu zalíbí.
Petr
  • 
3.5.2009 22:13:47
Jo, naprosto souhlasím.
Ráchel, 3 děti
3.5.2009 21:58:25
chápu, že to, jak o víře komunikuje Natanaela, může řadě lidí "nesedět"; já osobně s ní často souhlasím co do obsahu, ale vůbec ne co do formy. Nicméně i já si myslím, že je existuje řada lidí, kteří sami sebe označuje za křesťany, ale v reálu víru v Krista nežijí - pouze provozují jakési vnější obřady.
Co se týče vztahů katolíků a jiných křesťanů, tak jsem se také setkala s katolíky, kteří oceňují lecos na nekatolických křesťanech (např. právě znalost Bible), ale také jsem se setkala s řadou katolíků, pro které jsou protestanti pouze heretičtí chudáci, kteří by se měli vrátit do lůna té jediné pravé církve.
Stejně tak jsem se setkala s protestanty, kteří na katolících dokáží lecos ocenit (např. jejich schopnost soucitu s trpícími), a pak s protestanty, kteří nejsou ochotni připustit, že by mezi katolíky mohl být také nějaký ten křesťan. Takže sektářské, elitářské chování lze najít v každé církevní denominaci (- ehm, nejen v KS ~;) , ze kterého mmch Natanaela není, jak již tady psala... ale to je totiž úplně fuk...)
Petr
  • 
3.5.2009 21:29:50
Taky jsme si tím prošli u starších dcer a jsem zvědavý jak to bude s mladším synem. Jen chci na adresu diskutujících kteří nechápou k čemu je dobré chození do kostela:
je to nepředatelné. Ve dvou aspektech -
Pokud nevěříte tomu čemu věří katoličtí křesťané, nebude vám to dávat smysl.
Pokud s sebou děti nebudeme brát, jak jim to máme předat?

Marek Orko Vácha píše ve své knížce Tančící skály o vnějších projevech katolické víry (a asi jakékoliv víry) zhruba toto - Před branami města hraje skvělá kapela. Každý kdo jde kolem se zastaví a zatancuje si, protože si nemůže pomoct, tak je to dobrá hudba. Ale když jde kolem hluchý člověk, (který si navíc nevšimne kapely) celý ten rozruch mu připadá naprosto nesmyslný. Co to ty lidi dělají a proč?
To není myšleno jako urážka těch kteří nevěří, ale vysvětlení toho že k pochopení vnějších projevů nějaké víry je potřeba mít zkušenost s jejich smyslem, důvodem proč jsou právě takové.
Kdosi tu zmínil eucharistii, ale jen letmo.
Katolíci nechodí do kostela jen pro společenství nebo kvůli tradici nebo aby se zůčastnili nějaké ceremonie. To všechno taky, ale ne jen to. Chodí tam za živým Kristem. Jenže to zní trochu nesmyslně že :o) pokud tu zkušenost nemáte.

Natanelo, pokud nevěříš tomu čemu věří katolíci, ještě to neznamená že jejich setkávání, obřady a víra nemají smysl. Až o tom budeš něco opravdu vědět tak suď (ale jako křesťanka bys to s tím souzením neměla moc přehánět :o).
Oceňuju tvůj zápal při šíření evangelia, ale zkus se na to podívat očima člověka který nemá ke křesťanství žádný vztah a zná je jen z médií. Pak natrefí někde na diskusi na křesťanku která mluví o Bohu, lásce a milosrdenství, ale hned potom naznačí že ti ostatní křesťani jsou nepraví křesťani, žijící v omylu, zatímco její společenství (tč. nějakých pár procent nebo promile z celkového počtu křesťanů) má to pravé učení.

Já vím že to není jednoduché ale přijde mi poctivější říct nerozumím tomu ale asi pro to mají nějaký důvod než nerozumím tomu, takže je to nesmysl. Pokud vím katolíci (já katolík nejsem) docela oceňují praxi křesťanů z evangelických církví, hlavně jejich znalost Písma, ale obráceně tam moc velké pochopení není. Nejsi z KS?
venuše
  • 
3.5.2009 18:05:58
Si děláš srandu!!!!!Já jsem nevěříci a žasnu co někdo může napsat.Trochu respektu by neškodilo.
Ráchel, 3 děti
3.5.2009 14:37:50
no jasně. šoupni všechny věřící do koncentráků jako v Severní Koreji. hned ti bude veselo, ~j~
lailla
  • 
3.5.2009 13:39:23
zakazat nabozenstvi jake koliv a bude dobre na svete!!!Jenom okradaji lidi a blbnou mozky!!
3.5.2009 13:36:43
Já jsem věřící, do kostela chodíme (my máme štěstí, že do vytápěného) i s dětmi, ale musím oponovat, že většina kostelů dnes vytápěná není (až na pár moderních výjimek), a už jsem v těch nevytápěných nejednou notně promrzla.
  • 
2.5.2009 21:08:10
za krásný článek, úplně mě dojal. Takhle krásně bych nedokázala svoje hledání a pocity popsat. Prožívám s dětmi něco podobného v kostele, ale na druhou stranu věřím, že v pravý čas své osobní volání od Boha děti uslyší. Máme naštěstí možnost navštěvovat dětskou mši v moderním kostele, kde jsou děti vítány a jejich "rušení" je v pohodě přijímáno. Díky za krásné sdělení o hledání Boha. Srdečně zdraví jedna z Postižených od narození.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 187 [Dalších 157 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.