| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O síle slova a mentálním postižení

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 33 [Dalších 13 >>]
teta
  • 
12.4.2009 15:05:51
"Nejdriv bylo naprosto normalni pouzivat vyraz "negro" jako cerny, kdyz se to stalo rasistickym (a stale si myslim ze zalezi jak to chci pouzit a ne jake je to slovo), zacalo se pouzivat slovo "black" jako cerny. Dneska uz mame posun a jediny prijatelny vyraz je Afro-american.

Je to jako ted uz neoznacujeme deti slovy - podprumerny, ale mame spoustu skvelych zkratek jak SPU (specificka porucha uceni), nebo LMD (lehka mozkova dyzfunkce)."

A co se tím řeší?
Už není Cikán, ale Rom...slepý je nevidomý, hluchý neslyšící...nevychovaný spratek je hyperaktivní :-)...metař je počišťovač, listonoš je doručovatel...v obchodě vás obslouží asistentka prodeje! Kde to skončí? Až bude hajzlbába operátorka či manažerka toalet?
Podle mě tato přílišná politická korektnost (ve všech oblastech) slouží jen co zástěrka něčeho, co beztak každý vidí.
&
12.4.2009 11:37:29
Jeno,

Ono kazdy srovonavani dost pokulhava, treba nekdo rict o mem synovi, ze je mental, s tim bych mela hodne velky problem a nasledne on se mnou.:-)
Pritom sama o sobe reknu, ze jsem dyslektit. Ikdyz to taky melo svuj vyvoj. Driv byl kazdy, kdo se spatne ucil dyslektik, to slovo melo daleko negativnejsi vyznam nez dnes. Dnes je daleko vetsi povedomi o poruchach uceni. Kydz to vusi metalnimu postizeni, jsou mezi lidmi stale velke predsudky. Mozna vyvoj pujde obracene a dockame se toho, ze za 20let nebude slovo mental brano, jako nadavka. Jinak moje mamka byla podle mne vyborna ucitelka, na svoji dobu s dost modernimi nazory na vychovu. A osvych zacich s laskou rikala parchanti. Samozrejme ne pri rozhovoru s jejich rodici. :-)
12.4.2009 10:20:55
Myslím si, že říct o dítěti, že má autistické rysy je naprosto vpořádku. Taky nevím, co jiného by ta psycholožka měla říct.
Já teda o synovi říkala, že má autistické rysy nebo že se chová jako autista. Že je autista jsem neříkala, protože mu autismus nikdo nediagnostikoval a když se pak našel někdo, kdo jeho problém diagnostikoval a pojmenoval, začla jsme říkat, že mám dítě s receptivně-expresivní dysfázií nebo že mám dysfatika. A vlastně jen proto, že většina lidí tomu termínu nerozumí, říkám nejčastěji že mám dítě s poruchou komunikace.
O dětech v práci říkám např. že to je ta holčička s AHDH nebo hyperaktivní holčička - zase záleží s kým mluvím a co je pro něj srozumitelné, ale nemyslím, že by hyperaktivní holčička byla míň holčičkou, než holčička s hyperaktivitou :-)

Jinak přímo k článku a škatulkám - skoro bych řekla, že u mého syna to, že je receptivně-expresivní dysfatik je opravdu rozhodující škatulka. Na komunikaci toho stojí opravdu hodně, takže jeho postižení se projevuje v jeho chování opravdu po celý den. Víc než to, zda je kluk nebo holka. Neměla bych o něm přestat říkat, že je kluk a používat radši slovo dítě?
Diva.Bara
12.4.2009 10:03:03
Zuzko já vím že to nemyslíš zle, a taky je mi jasné že na to lidi nejsou zvyklí, prostě je tu zažité určité pojmenování a teď se přichází s tím že by se to mohlo říkat jinak. tady jde spíš o to o tom mluvit, říct že to jde i jinak. můj příspěvek nebyl míněn ve zlém.
11.4.2009 23:17:32
Je mi líto, ten rozdíl necítím. Tak jako některým vadí, že jim v porodnici říkají "maminko" místo paní Nováková, mě je to prostě fuk. Záleží mi na tom, jak se ke mě chovají, jak řeší problémy, ale toto oslovení neřeším. Záměrně téměř nikde neuvádím svůj titul, protože si myslím, že to není součást jména a je to důležité jen pro mé povolání, nechám si říkat ledasjak, pokud je to slušné. Mám zkušenosti s lidmi s mentálním postižením, a pro mě vnitřně je opravdu na 1. místě člověk, ať ho nazvu jakkoliv. Možná bude ještě nějaký čas trvat, než se mi změna názvosloví dostane pod kůži, zatím se tak nestalo. Ale rozhodně díky za snahu o vysvětlení důležitosti a smyslu. Aspoň respektujte, že ne každý, kdo použije jiný termín, to myslí nějak zle, já budu respektovat, že vy to oslovení považujete za tak důležité.
Diva.Bara
11.4.2009 20:19:01
zoombie teda nevím jak ty ale já se k tomu že jsem abstinent docela hrdě hlásím :) naopak kdybych řekla že abstinuji, evokoovalo by to otázku, proč, resp od čeho, a domněnku že jsem kdysi měla s ... problém (nemusí jít jen o alkohol). označení abstinent není diagnoza, je to mé rozhodnutí.
ted nic osobního, ale kdybych ti řekla "jsi blbá" a "máš blbé názory" tak to taky není jedno a to samé, ne?
11.4.2009 19:24:16
Tak mě napadá (i když asi odbočuji trochu od daného tématu)- a co "diagnóza" abstinent? Přestože jsem zdravá, pokud řeknu např. při setkání v restauraci, že jsem abstinent, bude tento fakt předmětem spekulací (má nemocná játra? je diabetik? vyléčený alkoholik?) stejně, jako když použiju pro sebe označení "člověk, který nepije alkohol". Zkrátka v naší společnosti existují určité zažité stereotypy a v tomto případě tak jako tak abstinent = divný. Na otázku "proč něpijete?" se dá sice odpovědět protiotázkou " a proč vy pijete?", nicméně nebývá pochopen důvod,že to prostě k životu nepotřebuji.Takže na slovíčkaření asi problém nestojí...
11.4.2009 19:22:27
Tak mě napadá (i když asi odbočuji trochu od daného tématu)- a co "diagnóza" abstinent? Přestože jsem zdravá, pokud řeknu např. při setkání v restauraci, že jsem abstinent, bude tento fakt předmětem spekulací (má nemocná játra? je diabetik? vyléčený alkoholik?) stejně, jako když použiju pro sebe označení "člověk, který nepije alkohol". Zkrátka v naší společnosti existují určité zažité stereotypy a v tomto případě tak jako tak abstinent = divný. Na otázku "proč něpijete?" se dá sice odpovědět protiotázkou " a proč vy pijete?", nicméně nebývá pochopen důvod,že to prostě k životu nepotřebuji.Takže na slovíčkaření asi problém nestojí...
Lea
  • 
11.4.2009 9:41:30
A jak ti to ta psycholozka mela rict??? Navic mit "autisticke rysy" neznamena, ze je autista! Kdyz se diagnoza nepotvrdi, tak na to vsichni zapomenou a bude klid.

A i kdyby se (doufam ze ne) potvrdila, tak je bohuzel nutne to nejakym zpusobem pojmenovat.

U nemoci tela se misto "je diabetik" da rict "ma diabetes". Pro me osobne to ale znaci
a) je nemocny
b) nemoc se da lecit leky

Vyraz "ma autsmus" mne osobne nesedi, protoze ten clovek prece neni nemocny a o leceni se tady myslim taky neda moc mluvit (max. se urcite vlastnosti daji leky ovlivnovat). Takze vyraz "je autista" me osobne neprijde vubec predpojaty. Proste to k tomu cloveku patri a ja ho tak beru. (Zadneho plneho autistu tedy neznam, jen par lidi - Aspiku a myslim, ze nemame problem).

Vyse uvedene se ale rozhodne nevztahuje na tveho chlapecka, ktery (zatim) autista rozhodne neni.
11.4.2009 0:22:44
Existuje organizace People first (v překladu lidé na prvním místě), která je vedena lidmi s mentálním postižením a také pro ně vznikla. Má za cíl informovat veřejnost o tom, že lidé s postižením mají stejná práva a povinnosti, mimo jiné se je učí obhajovat, a že jsou to především lidé, a pak, na druhém místě, s nějakým postižením. Tak to je vysvětlení toho, proč je rozdíl mezi: mentálně postižený člověk a člověk s mentálním postižením.
Ano zcela jistě nezáleží na tom, mluvíme-li o traktoru, zda řekneme naložený traktor nebo traktor s nákladem. Mluvíme-li o lidech, měli bychom respektovat, že člověk je na prvním místě.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 33 [Dalších 13 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.