| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O síle slova a mentálním postižení

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 33 [Dalších 3 >>]
Diva.Bara
10.4.2009 22:30:59
Zuzko, rozdíl to opravdu je. je to tak jak píše H&M. jistě je to do určité míry slovíčkaření, ale má své opodstatnění. mně v porodnici říkali "dvojčatová maminka" místo "maminka s dojčaty" - cítíš tam ten rozdíl? (mám ještě další dítě, takže nejsem dvojčatová, ale mám dvojčata).
&
10.4.2009 22:04:52
Zuzko,

samozrejme ze to nejsem schopna racionalne vysvetlit a nejsem schopna moje dite porovnavat s nalozenym traktorem, ale pro me to rozdil je. Ne ze bych opravoval kazdyho koho potkam, ale z ust odbornika me to opravdu "taha za usi".
10.4.2009 21:24:46
Nejde tak náhodou pouze o výměnu shodného přívlastku za neshodný? Postižený člověk x člověk s postižením, naložený traktor x traktor s nákladem, vesele květované tričko x tričko s veselými květy... Přívlastek nám říká něco bližšího o podmětu (či předmětu), určuje nám jeho vlastnosti, takže z pojmu mentálně postižený člověk se dozvím něco víc o tomto konkrétním člověku, který ve svém významu bude vždy na 1. místě. Když z věty vyhodím slova "mentálně" či "postižený", bude to věta s omezenějším sdělením, když vyhodím "člověk", bude z toho nesmysl (obvykle). Pokud použiju "člověk s mentálním postižením", bude situace úplně stejná, toho "člověka" z věty vyhodit nejde. Vždy jde o člověka. Tak to cítím já.
&
10.4.2009 17:32:24
samozrejme "Nedava prostor"
&
10.4.2009 17:19:40
Zuzko,

ja citim rozdil mezi dite s metalnim postizenim a mentalne postizene dite. Me rict nejaky lekar, psycholog, spec. pedagog "Vase mentalne postizene dite", tak je to pro mne duvod pochybovat o jeho lidskosti a odbornosti. Pritom klidne reknu moje dita ma metalni postizeni, ale nereknu mam metalne postizene dite, protoze hlavne mam dite a chci aby to tak videl i ten odbornik :-)
Ja spis s autorem nesouhlasim v bode 4, kdy sdelovat diagnozu a kdy ne. Lide jsou zvedavi a ruzne si domysleji, a bohuzel s mnoho z nich nema moc zkusenosti s lidmi s mentalnim postizenim. Pokud nekde jsme delsi dobu tak okoli seznamin se synovymi problemy primerene situaci. Lide kdyz vidi ze nemam problem o tom mluvit, tak jsou vstricnejsi i k synovi. Je to daleko prijemnejsi situace nez, kdyz koukaji, co je to za "divny" dite, a v podstate se strani i me i ditete, protoze nevedi, jak maji reagovat. I pro Petra z naseho clanku je lepsi nejde na oslave rict, ze ma diabetes, kdyz striktne odmitat alkohol. Protoze tim lidem dava prostor k dohadam jestli je vyleceny alkoholik nebo podivin. ~;)
Diva.Bara
10.4.2009 16:48:40
Mab ale ono to fakt zní trochu lépe když řekneš čl. s postižením nez postižený. mmch tohle je první věc na kterou nás při studiu spec.ped. upozorňovali. je to slovíčkaření do jisté míry, ale když se nad tím zamyslíš, významový rozdíl tam je.
Iris
  • 
10.4.2009 16:16:23

Co jsem měla možnost setkat se s těmi ze škatulky "mentálně postižený", ti lidé nebyli sice chytří, ale někteří byli neuvěřitelně moudří a měli vhled do pocitů ostaních, o kterém mě se může jenom zdát.
Na druhou stranu znám dost lidí ze škatulky "genetický superman", kteří jsou sice chytří, ale moudrost jim nějak uniká.
Pavlína, 2 malí kluci
  • 
10.4.2009 15:55:57
Můj syn šel ve 3,5 letech do školky a velice špatně si zvykal. Paní uč mi navíc tvrdily, že se chová nějak divně, shrnuto podtrženo: neurologické a psdychologické vyšetřžení, výsledek: mohlo by jít o poruchu z autistického spektra. Já jsem zu toho byla lehce vykolejená, ale manžel mi spráně říkal, že my sami víme, jaký syn je a pokud se jedná o nějakou poruchu, pak jeho "postižení" rozhodně není vážné. Nicméně, když mi volala paní psycholožka, tak se ptala:"vy jste ta maminka chlapečka s autistickými rysy?"... A to je to, co mi vadí a z čeho mám do budoucna obavy... syn má nyní 4 roky a už je chlapeček s autistickými rysy....
10.4.2009 14:44:17
Musím se přiznat,že jsem článek asi ne zcela dobře pochopila. Co má dělat cukrovka s mentálním postižením? nemyslím si,že by někdo někoho škatulkoval a když ž tak problém má ten kdo škatulkuje.Já sama jsem diabetička skoro 18r,od 20let.Prvních 5 let jsem se za to styděla,ale až jsem poznala partu lidí stejných jako já,překonala jsem to v sobě.A musím říci,že cukrovka ač mi hodně vzala,tak mi i hodně dala.Inzulínovou pumpu jsem dostal týden před svatbou,je to už 11 roků-dnes mám již 3.Spoustu lidí kolem mě to ví a vůbec se nestydáím o tom mluvit, a mám pocit,že když ti lidé vidí,že já sama se nestydím- nemám taky za co,tak mě tak berou.není to žádný problém a žádná ostuda.Mám dva zdravé kluky,které jsem si vybojovala, nebylo to lekhé a není to lehké ani teď,stresy a množství práce kolem rodiny,domu a mému nynějšímu internet obchůdku dělají své.Potvora štítná žláza mě trápí taky.Ale spoustu lidí ej na tom mnohem a mnohem hůře, jsem tady, žiju, mám rodinu........všichni takové štěstí nemají a jestli má někdo problém y smoji nemocí-to mě nezajmáí a at si každý říká co chce.Taky se může stát,že druhý den na tom bude hůře nežli já.Hňápat se v tom nemá vůbec smysl.......pozdravte přítele a řekněte mu,že život je super.....vpe
10.4.2009 14:42:23
Také s autorem článku nemohu úplně souhlasit. Chápu, že to myslí dobře, ale jde o vnímání významu slov a to máme každý individuální. Souhlasím s příspěvkem vnímání slova černoch, u nás např. cikán... Já se například setkávám s velmi hojným používáním slova hyperaktivní, aniž by dotyční věděli, co tato diagnóza opravdu obnáší (většina z těch lidí skutečně hyperaktivní dítě ani neviděla). Při studiu speciální pedagogiky jsme běžně užívali termín mentálně postižený člověk (možná to bylo proto, že jsme se učili o této diagnóze, abychom vůbec věděli, jak se takový člověk může projevovat a co s těmito projevy následně dělat). Naopak nám nedoporučovali používat termín hluchoněmý (protože je to nesmysl), místo toho raději sluchově postižený, ale s tím jsem na veřejnosti moc nepochodila. Nevím, jestli se momentálně ve společnosti začíná termín "mentálně postižený" nějak zneužívat a proto je potřeba jej posunout na "člověk s mentálním postižením", ale já tento rozdíl necítím a oba termíny jsou pro mě na stejné úrovni - je to mé vnímání jazyka.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 33 [Dalších 3 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.