| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O síle slova a mentálním postižení

 Příspěvky 110 z 33 [Dalších 23 >>]
boba+3
  • 
15.4.2009 20:27:23
Pane, tleskam, Vas clanek se mi ohromne libil, vim, o cem mluvite, kdo nezazil, asi tezko pochopi. Dekuji za clanek, opravdu mi pohladil dusi.
14.4.2009 18:53:00
S mentálem bych měla problém taky, ale doufám, že to z úst odborníka snad nehrozí. Kdyby jo, asi bych šla rovnou za nadřízenym, ale chápu, že na to v některých situacích člověk už prostě nemá.
Nicméně člověk, kterej by vaše dítko nazval mentálem, by moje moh klidně nazvat stejně - tam myslim nehraje roli zdravotní handicap dítěte, ale sociální handicap autora výroku ~d~

Pro mě je horší třeba když synovi někdo (kuchařka v jídelně) řekne ať nemluví jak debil, protože si myslí, že to dělá schválně nebo když holčičce s dětskou mozkovou obrnou, která sotva chodí, řekne zubařka ať nedělá hovadiny a jde si normálně sednout do křesla. Tam když se člověk ozve, tak se mu dostane reakce, že to přece dotyčnej nemoh vědět, že dítě má problém a vysvětlovat že ani rozcapenýmu dítěti se neříká, že mluví jako debil, je jako mluvit do dubu...
Teji
  • 
14.4.2009 7:40:16
Když jsem tento článek četla, velmi jsem s autorem souhlasila. Ve škole nám povídají totéž, a tohle bylo opravdu moc pěkně napsané.

Po přečtení těchto komentářů jsem se nad tím trochu jinak zamyslela. S podobnými názory, jako jsou komentáře, se setkávám u svých přátel, kteří speciální pedagogiku nestudují.

Je to pravda, vnímání významu slov je individuální. Ale pravdou taky je, že u používání "slušnějších" slov jako je např.: muž s Downovým syndromem, neslyšící, Rom je větší jistota, že nikoho neurazíte, než když řeknete Down, hluchoněmý, cigán. Někomu tato označení nevadí, ale znám třeba Neslyšící, které výraz hluchoněmý/hluchý uráží, o Romech ani nemluvě.

Zaužívané výrazy jsou dnes v mnoha případech vnímány hanlivě a příslušníkům daných skupin připadají tato slova jako označní jejich méněcennosti vůči majoritě.

Takže s autorem toho článku spíše souhlasím, ačkoli souhlasím i s tím, že různé výrazy, jež se říkají, a které autor nabádá nepoužívat, nemusí být myšleny nějak špatně.
Diva.Bara
13.4.2009 10:53:24
teto jestli mi chceš tvrdit že se jazyk nevyvíjí, resp že jeho vývoj je nepodstatný, a že slova která používáme dneska běžně tu byla vždycky, pak se není o čem bavit. jasně že čeština je nádherný a bohatý jazyk, mění se podle potřeb lidí. stejně jako se vyvíjí věda, získávají se nové poznatky, tak se pro ně nacházejí nová výstižnější pojmenování, přichází se na to že některé výrazy prostě už neodpovídají, nebo by se daly říct jinak, lépe. naopak nová slova a jejich spojení ti dávají větší možnost věci lépe pojmenovat, vystihnout lépe jejich podstatu. svým dětem přece taky neříkáš "pancharti" (myšleno jako obecné označení dětí), i když to kdysi bylo zcela běžné a nijak hanlivé. přečti si jakýkoliv historický román, naposledy jsem četla Nižnanského Čachtickou paní, některé tamější výrazy bys dneska použila leda jako nadávku nebo by sis o člověku takto mluvícím přinejmenším něco pomyslela, ale tehdy byl takový jazyk běžný.
a proč ti vadí říkat konkrétně o dámě vel 44 že je plnoštíhlá?
moc nerozumím co konkrétně ti vadí, jestli máš pocit že se spousta diagnoz zneužívá, pak možná ano, ale člověk kterého se problém bezprostředně týká to dělat nebude, to spíš lidé kteří o tom moc nevědí. jestli máš pocit že to je vlastně jedno, jestli řeknu postižený a s postižením, pak to je diskutabilní, tobě to jedno je, ale člověku kterého se to týká to jedno nebude.
je rozdíl jestli řeknu "je autista" a "má autistické rysy". autista je diagnoza, je to porucha, vyžaduje odlišný přístup. autistické rysy může mít do určité míry kdokoliv(jeden nebo dva rysy jsou zcela normální i u zdravého člověka), ale neznamená to automaticky diagnostikovaný autismus. takže jestli se chceš vyjadřovat věcně a pojmenovávat věci tak jak skutečně jsou, začni nejdřív u sebe, ty to totiž neděláš. člověk který se v tomto prostředí pohybuje nebo ho přinejmenším trochu zná by takto nemluvil.
Martina, 2 kluci
13.4.2009 10:37:19
Bomba! Mám velikost 44, nejsem černoch ani LMD, mám "nevychovaného spratka", ehm možná dva...jsem velice šťastná a spokojená se sebou i svými dětmi/manželem/životem/atd...
Teto, co si takhle trochu oddáchnout?
&
13.4.2009 8:51:03
Teto,

troufam si tvrdit, ze hodne lidi s mentalnim postizenim by tvoje prispevky oznacilo za hloupe..~;)
teta
  • 
13.4.2009 1:32:05
"To není otázka jazykového vývoje,
- ale jasně že jo, teto.

Proč?
Máme náš jazyk tak omezený a chudý, že nám nestačí? Češtinu, proslulou bohatstvím výrazů?
Jinými slovy, chtělo by to nějaký argument, lepší než "jasně že jo".

Ale chápu, že třeba nějaké tlustoprdce, nakupující ve velikosti 44, zní daleko lépe označení "plnoštíhlá". To se i to zrcadlo ve zkušební kabince narovná :-)

Diva.Bara
12.4.2009 23:32:53
ale di, teto. gadžo je sice běloch, ale romsky. ty běžně mluvíš romsky? nebo proč bys to jako jinak používala?

Možná je to jen můj dojem, ale dnes je pomalu každé druhé dítě hyperaktivní či má LMD - aspoň podle ctěných matek. Dřív bylo prostě nevycválané nebo pomalejší či přímo tupé (třeba na matiku, jazyky...) Ono se to nepoužívá nesprávně, ono se to přímo zneužívá!
- možná se zneužívá, ale ony diagnozy musí určit lékař. jestliže matka nevychovanost nebo lenost zastírá lmd nebo spu, vypovídá to jen o její hlouposti, ale nic o konkrétních diagnozách.

"To není otázka jazykového vývoje,
- ale jasně že jo, teto.
teta
  • 
12.4.2009 23:19:29
Nemusíme mluvit jako za Jiráska, já jsem skromná a bude mi stačit, označíme-li věci jasně. Je zajímavé, že nové názvy se používají jen někdy a jen v některých případech...vezmu-li toho Afroameričana, například: Jak to tedy, že ostatním lidem se politicky korektního jména nedostalo?! Už není černoch - ale co je potom stále platný běloch? Jsem Slovanoevropan (či Keltoevropan, Germanoevropan atd., jak je komu libo)? Protějškem od Roma není Čech, ale gadžo - mám se tedy představovat jako gadžo? No, já vím, že jsme rasy kavkazské, takže snad Kavkazoevropan. Nádhera. Hned jsme doma, že?

Možná je to jen můj dojem, ale dnes je pomalu každé druhé dítě hyperaktivní či má LMD - aspoň podle ctěných matek. Dřív bylo prostě nevycválané nebo pomalejší či přímo tupé (třeba na matiku, jazyky...) Ono se to nepoužívá nesprávně, ono se to přímo zneužívá!

Stejně tak ta ostatní označení - slepý, stane-li se nevidomým, vidět nebude. Též po staru oligofrenik, později mentálně postižený - dnes S mentálním postižením: Stane se dnes doktorem věd?

To není otázka jazykového vývoje, to je křečovitá snaha o velmi pofiderní korektnost, a já se obávám, že nám za chvíli nebude stačit celá věta, abychom se nedejbože někoho nedotkli...Co třeba nebozí pozůstalí? Přece nebudeme hovořit o nebožtíkovi nebo snad, o hrůzo, o mrtvém?! Bude snad najednou "méně živý", nebo "před časem živý" nebo jak? A bude o to méně nebožtíkem?
Diva.Bara
12.4.2009 15:51:22
teto ta manažerka toalet mě pobavila ~t~

jinak si trochu pleteš pojmy s dojmy. hyperaktivita není zástěrka pro nevychovanost, ale jasná diagnoza stanovená odborníkem, stejně jako LMD nebo SPU. jestli to někdo používá jako zástupné označení nějakého vých.problému, jeho věc, používá to ale nesprávně.

jazyk stejně jako ostatní prochází vývojem, je to naprosto přirozené. nebo taky chceš abychom mluvili jako za doby Jiráska?



 Příspěvky 110 z 33 [Dalších 23 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.