| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě? Dříve jen majetek, dnes rovnoprávná bytost!

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 231 [Dalších 211 >>]
kreditka
27.11.2008 20:49:03
Já mám jen jedno, zato pěkně divokou ještěrku ~:-D Bylo jí 11 měsíců, když se poprvé vrhla na zem a začala kolem sebe kopat jak kůň - po různých objetích a neúčinných domluvách mě jednou povolily nervy a prostě jednu chytla na zadeček - no byla z toho tak překvapená, že nejenže zanechala oné činnosti, ale už si na zem skoro nelehá, když už k tomu vyjímečně dojde, tak stačí můj výstražný pohled...nemusím ji už plácat, stačí pohrozit ~o~
kreditka
27.11.2008 20:35:02
Nevím, jestli tyhle s prominutím cancy jsou z učebnice psychologie, ale tohle škatulkování stylů výchovy mi přijde jako pěkná kravina. Jak by jsi teda posoudila někoho, nevím, kdo to tu psal, že je odpůrcem fyzických trestů, ale občas mu ruka ujede?? Každý chceme pro své dítě to nejlepší, snažíme se z něj vychovat slušného člověka a když se to povede je celkem fuk, jestli v dětství schytalo hodinovou přednášku, či plácnutí přes zadek~m~
Veronika, školák a předškolačka
  • 
27.11.2008 20:29:26
Ano, přesně to si myslím. Dnešní svět a životní styl je od toho před sto a více lety tak diametrálně odlišný, že lze jen těžko srovnávat, aniž by to bylo zavádějící.

Souhlasím s těmi příspěvky, kde zaznělo, že tehdy byl život zejména nefalšovaným bojem o zajištění základních životních potřeb, tudíž pragmatický přístup byl nutností. S dětmi se takříkajíc párat nemohli, i když je určitě nemilovali méně než my.(Vezmeme-li ještě v úvahu, že většina lidí byli těžce manuálně pracující, málo vzdělaní, silně pod náboženským vlivem, lékařská péče byla minimální ... To zkrátka s dnešními podmínkami porovnávat vůbec nelze.)

Dnes, aby člověk ve společnosti uspěl, je od útlého dětství do dospělosti (a vlastně do smrti) pod obrovským tlakem nároků na duševní výkon, přizpůsobování se novým a rychle se měnícím okolnostem, kontaktu a komunikaci s obrovskou spoustou lidí ... Děti jsou nuceny trávit spoustu času v interiérech, v umělém prostředí, jsou omezovány v přirozených projevech (neběhat, nekřičet, nelézt do výšky, ...), naopak jsou nabádány k dlouhodobému soustředění a řízeným činnostem, jsou neustále dirigovány, jsou vystaveny přehršli zrakových a sluchových vjemů, které nestíhají zpracovávat a porozumět jim, neustále se přesouvají z místa na místo, mění se lidé kolem nich ... Jakkoliv je to vyváženo hmotným dostatkem a zdánlivě výbornými životními podmínkami, těžko říci, zda je to ve výsledku o tolik lepší, než ta dřívější fyzická dřina a hmotná bída. Ty roztěkané, nesoustředěné, šišlající děti se spoustou psychických a neurologických poruch možná částečně nabízejí odpověď.
Helena
  • 
27.11.2008 19:49:38
Když už se ta diskuse tak přesunula do roviny učitelů, dovolte, abych také k tomu něco napsala. Dvacet let jsem pracovala v kanceláři a pak, už se třemi dětmi, jsem si splnila svůj životní sen, vystudovala jsem dálkově vysokou školu začala učit na gymnáziu. Polemikám typu - učitelé se mají, pořád jsou prázdniny, nebo zase naopak - v kanceláři se nikdo nepřetrhne - se už jenom směju a myslím si své. Tak k té kanceláři - nikdy jsem nebyla svým vlastním pánem, stále jsem musela kromě své vlastní práce dělat ještě něco navíc, zkrátka ani mě to moc nebavilo. Je fakt, že platově bych teď na tom mohla být už lépe než ve školství - po těch letech praxe. Také jsem odpoledne odešla z kanceláře a práci jsem hodila za hlavu. Když jsem potřebovala pát hodin volna kvůli řemeslníkům v bytě nebo k lékaři, nebyl problém. Teď pracuji s dětmi, někdy nadávám, někdy bych nejraději některému drzému frackovi dala pár facek - což nemůžu, většinou mě ale ta práce těší. Volno kvůli řemeslníkům nedostanu, k lékaři chodím zásadně odpoledne. Můžu říct, že jsem večer asi tak 100x unavenější, a to mě ještě čekají stohy testů, příprav a dalšího studia materiálů. Jenom ty prázniny mě štvou. Ano, čtete dobře. Tak ráda bych se někdy podívala na dovolenou do některé jižní země, Řecko, Turecko, Španělsko. Jenomže v mém věku už nesnáším horko a jindy než o prázninách zkrátka nemám šanci. Zatímco ostatní nám závidí prázdniny, já jenom sním o krásné dovolené třeba v červnu nebo v září, o zimě už vůbec nemluvím - tak jen doufám, že se ve zdraví dožiju důchodu a pak se tam konečně možná podívám - jestli na to budu vůbec mít. Helena
Cita
27.11.2008 19:16:20
Podívej, mě zas přišlo, že ty máš pocit, že výchova není požná S PLÁCANCI..

Kde jsi mluvila o tyrankách ti napsat nemůžu, to prostě vyplynulo z kontextu...

Jinak si myslím, že tahle diskuze už dost vyčichla a už to začíná být jen o "tahání se za slovo"..takže se tě ani neptám jaks přišla na to, že si myslím, že výchova není možná BEZ plácanců..už několikrát jsem psala že děti jsou různé a tudíž ani přístupy k výchově nemůžou být stejné..každá máme svojí pravdu, tak se jí držme.
kreditka
27.11.2008 19:09:31
Já s tebou souhlasím, ale jak jsem psala jen učitel dítě např. z nepřispůsobivé rodiny nezachrání
kreditka
27.11.2008 19:04:45
jj to je ten bláznivej svět, za chvilku bude problém říci dítěti "NE" je to psychické týrání a přece to porušuje svobodu dítěte že....~a~
MM, 2 kluci
  • 
27.11.2008 18:52:26
... bát s dětmi kamkoliv jít, též máme spoustu aktivit. Ty děláš jako by bez těch plácanců nebyla důsledná výchova možná. Tak tomu ale přece není! Já jsem třeba celkem "přísná", i když se snažím plácání vyhnout. A o nějakých tyrankách jsem tu nemluvila, nevím kde to bereš...?
Cita
27.11.2008 17:51:50
Samozřejmě, že to není v rozporu.

Ono je ovšem docela hezké hlásat, že nechci svoje dítě bít, ale občas mi ujede ruka..to je pokrytectví..
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 231 [Dalších 211 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.