| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě? Dříve jen majetek, dnes rovnoprávná bytost!

 Celkem 174 názorů.
 Michaela Pecharová 


Dnes 

(25.11.2008 9:29:09)
Kolikrát si s manželem říkáme, jaké máme štěstí, že jsme se narodili v té době, v jaké jsme. Nejde jenom o počátky minuilého nebo předminulé století, stačí, že jsme nemuseli prožít hrůzy 2. sv. války... Natož nějaký hladomor a epidemie hrozných nemocí. Obratem však přidáváme, co asi čeká v budoucnosti naše děti...
 Insula 


Re: Dnes 

(25.11.2008 10:57:21)
Teda ten "cumel" mě dostal. Ble. :-©
  Šarmi, 3 deti narozene v Kanade 
  • 

Jiny cumel 

(25.11.2008 22:46:44)
To moje babicka z Valasska (narozena 1902) motala svym sedmi detem kus cukru do platenka. To se jim cumlalo, ale ty zuby....Moje maminka vypravi, jak sla v osmi letech ke kovari vytrhnout zub klestemi. Bolel ji, tak sla sama. Divim se, ze vice nedbala na mou zubni hygienu. Ja ted diky moji zive vzpomince ze ctyr let (dve sestry me drzely a kruta zubarka mi plombovala stolicky) moje batolala honim cistit zoubky 3x denne....
 bono 


Re: Dnes 

(25.11.2008 13:08:44)
dík za článek. Taky je zajímavé prostudovat osud dětí ve středověku. Předrenesanční dítka na tom byla ještě o něco hůře, byla brána jako levná pracovní síla, která toho moc nezbaští. Nějaké city se nenosily a rodičovská láska se opravdu nepřeháněla. Často se na ně hledělo, jako na "zmenšené dospělé", takže jejich úmrtím se rodiče asi moc netrápili.
 Hadha 


Re: Dnes 

(25.11.2008 23:56:14)
¿Stesti? ..myslim, ze je nekdy nad nase sily, vybavit si neco z minulych zivotu, treba sis tim prave prosla a ani o tom nevis..~;)
 holkamodrooká 


jen mně napadlo.... 

(25.11.2008 9:33:09)
...., že si nedávno paní učitelka mš povzdechla, že čtyřleté děti neujdou kilometr..
....jen jsem si vzpomněla na zde nedávno proběhlou diskusi, zda může být desetileté dítě samo doma půl hodiny..
....sama jsem byla svědkem toho, jak šestiletá holčička netušila, jak se vyčůrat v lese, když tam není záchod
...a vybavuji si reakce známých, kterým jsem prozradila, že 15letá dcera v létě za stravu a "byt" kosila louky na horách, opravovala hrad a pod.. Práce není sprosté slovo....

Nevím, proč mně napadlo právě tohle...
 zuni 


Re: jen mně napadlo.... 

(25.11.2008 9:38:19)
¨No, to jsou má slova... já zase pomýšlím na to, že dokud dítě studuje (VŠ), tak "musí" být vyživováno...
....nebo dokud nechce samo se osamostatit, tak ho budou živit rodiče.....
 Lizzie 


Re: jen mně napadlo.... 

(25.11.2008 10:42:20)
suzann,

myslím, že to je jen a jen věcí těch rodičů,-) A ono pracovat při jistých výškách taky není pˇdel, ale hádat se nebudu.
Mně by zas hanba fackovala, kdybych alespoň částečně jednou tomu dítěti na vzdělání nemohla přispět. To bych si radši utrhla od huby.
 .Žaba 


Re: jen mně napadlo.... 

(25.11.2008 11:01:45)
Suzann to zrejme myslela inak. Je rozdiel, platiť deťom kolej, prípadne štúdium plus ich motivovať k tomu, aby si na vreckové zarobili sami, alebo na druhej strane im poskytovať taký servis, že nebudú mať dovod o brigáde vobec uvažovať.

Inak súhlas, my už zrejme budeme za naše deti školné platiť, tak to je jasné, že ich nenecháme úplne bez podpory...

Ešte k tým brigádam, ja to vidím tak, že v dnešnej dobe je pri niektorých školách viac než vhodné, aby si študenti privyrábali v odbore, ktorý študujú, po promócii to potom majú s hľadaním príce jednoduchšie. Inými slovami, máme známeho, ktorý si jednak štúdium malinko "predĺžil" a jednak nepracoval, a ten mal potom fakt problém sa niekde rozumne uchytiť.
 Lizzie 


Re: jen mně napadlo.... 

(25.11.2008 11:06:23)
Naprosto souhlasím s tím, že je při studiu dobré najít si brigádu v oboru - člověk se snáz chytí a navíc to často může doložit jako praxi, která je nad zlato. Na stranu druhou je to někdy s časem dost na štíru - pokud studuje někdo školu tím stylem, že je tam 2 - 3 dny v týdnu a nemá extra těžký obor, může si pískat, jinde je hůř. Ovšem to je zas debata o něčem jiném.
Hezký den.
 helena 6 
  • 

Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 9:45:59)
Moje babička mě v době puberty nabádala, že se nemám nechat obloudit od žádného chlapa moc brzo, že to stejně nestojí za to a vůbec to není pěkný.. :-(. Děda tedy asi nebyl žádný romantik a tenkrát asi nikdo. Vždycky si na ní vzpomenu, když mi někdo přednáší o feminismu. Jsem ráda, že už za takové věci nemusíme bojovat, stačí rozumná domluva (většinou), ale pravda je, že to opravdu trvá generace, než se myšlení lidí změní.
Babička pocházela z vísky, ale svoje druhé dítě rodila v porodnici. Bohužel zemřelo na zápal plic (podle oficiální zprávy - podle neoficiální bylo obětí vražedkyně, která píchala dětem tenké jehličky do hlavičky). Jenže i dnes je těžké z lékařů občas něco vymámit, natož pak za krutého komunisnu, notabene když pocházela z rodiny, která vlastnila pole.. :-(
Díky zkušenostem své babičky si neskutečně vážím života jako takového i zdraví všech blízkých, moc mě ta babička naučila a také si cenním každé maličkosti, protože nic není samozřejmé a neměnné.
 & 


Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 10:51:00)
Heleno,

Nebydlela tvoje babicka v jiznich Cechach. Ja vim, ze byl jednou dokument v televizi o nejaky sestre, ktera v padesatych letech pichala novorozencum spendliky do hlavy.
Ukozovali tam nejakou pani, jejiz dcera byla obeti, dcera byla na urovni petileteho ditete {bylo ji pres padesat}, Pani bylo okolo osmdesati, rikala, ze ji mrzi, ze ji tenkrat mikdo nic nerekl, protoze by jinak mela dalsi deti, takhle se bala, ze je to dedicny.. ~;(( Komunisti :-© :-©
 Lizzie 


Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 10:51:58)
Sušice, padesátá léta. Ta sestra pak dostala provaz, tuším.
 Patsy + holky 


Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 11:29:02)
Hm, moje máma a její sourozenci vykají svým rodičům dodnes ~Rv Jsou Slováci z velmi chudé rodiny a prý se to tenkát nosilo. My ale prarodičům odjakživa tykáme.
 Patsy + holky 


Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 11:43:09)
A taky mi babička často vykládá, jak od rána do večera pracovali, s dětmi nikdy nebyl čas si pohrát, natož pomazlit, nečetli jim pohádky, nepsali s nimi úkoly, protože to neuměli (nemají ani jeden dokončené základní vzdělání, bylo důležitější pracovat na poli a pást krávy, než dokončit ZŠ ~;) ), neumím si to vůbec představit. Novorozenci a kojenci prý vyrostli na čerstvém nepasterizovaném kravském mléku se syrovým žloutkem, je toho hodně...
 Babsi+2 


Babička drsňačka 

(25.11.2008 11:51:05)
"...a dnešní děcka jsou všecky tak hyperaktivní to vy (teď mluví ke svému synovi) jste byli celé dny na poli hodní a nezlobili jste".
Syn: no, jo mami, protože si do nás ráno nalila čaj a makovic.
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 12:23:02)
Patsy, tehdy ale taky nebylo možné, aby učitel zadával domácí úkoly, které by děti nezvládly samy. Nemohl počítat s tím, že dítěti někdo s úkolem pomůže. Často ani úkoly zadávat nemohl, protože věděl, že by je děti neměly kdy dělat - po návratu ze školy měly doma jiné práce dost. Tohle vím z vyprávění mé babičky, která za první republiky učila v několika vesnicích.
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 13:05:21)
Můj tatínek své mamince i tatínkovi taky vykal (celkem normální rodina z Podkrkonoší) a mně se to jako dítěti strašně líbilo, takže jen mi to došlo, vykala jsem babičce taky. Druhé ne, tam to zvykem nebylo. Pak mi akorát dělalo problém tykat tchyni, protož u nás se logicky tchyním vykalo.
 Winky 
  • 

Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 13:23:48)
Já jsem se zase kapku zastyděla (no rozhodně jsem z toho měla divný pocit) když jsme dceři předělali pokojíček (z velkého jsme smrskli ložnici do malého a ten velký jsme jí zařídili houpajdou, kuchyňkou... prostě dětskýma věcma), pozvala jsem moji mamku, no samo trochu sobecky jsem čekala že mě pochválí jak jsem to dobře zařídila :-) (malovala jsem, manžel montoval nábytek). Ta když to viděla, tak byla chvíli zticha, a pak z ní vypadlo - "nepřehnali jste to trochu?" Chvíli jsem to nemohla zkousnout, no pak to dopověděla že ona nikdy svůj pokoj neměla, jen gauč v kuchyni, protože do "parádního obýváku" děti nesměli, děda s babičkou měli ložnici a mamka s tetou mohly být jen v obývací kuchyni. Tak jsem se to snažila zamluvit, ale bylo vidět že jí je to zpětně fakt líto.
 LaraKroft 


Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 19:45:57)
Jéje...ještě moje mamka (ročník 57) spávala do šesti let v dětské postýlce (do které se jen tak tak vejde můj ani ne dvouletý syn), pak šla do postele ke své o dva roky starší sestře (spaly s hlavami na opačné straně, kopaly se nohama), ale na dětství vzpomíná hezky, se svými rodiči i sourozenci mají moc hezké vztahy. Hodně se o děti staraly babiččini rodiče, kteří žili s nimi (na vejminku), zatímco babička s dědečkem pracovali v družstvu a na vlastním hospodářství...větší děti jim pak samo pomáhaly, i my jako vnoučata jsme chodili do humna nebo pomáhali krmit zvířata...tehdy jsme hledali, jak se ulejt, ale vzpomínáme na to všichni rádi.
 helena 6 
  • 

Re: Zlepšení ve všech směrech 

(25.11.2008 13:39:51)
Jo, bylo to na Sušicku, ale nevím, jestli to nebyla nemocnice v Klatovech(???). Jenom jí mrzelo, že dítě odvezli a ani vlastně nevěděla, co se s ní děje, nikdo nic neříkal, až se nakonec někde rozčílila (nechápu, že kolik dní po porodu nevěděla co je s její holčičkou) tak jí to teprve řekli, že je nějaká nemocná.. Samozřejmě k ní nemohla a zemřela asi za 14 dní. Ani jí z nějakého důvodu nenechali udělat pohřeb, není pohřbená s rodinou, zařizovala to tehdy snad nemocnice nebo co..
Já jsem sice v nemocnici nadšená nebyla, ale po CS mi hned přišli říct, že je to holčička, zdravá, kolik měří, váží atd. Nikdy jsem nebyla za žádnou informaci šťastnější. ;-)
Když babičky vyprávěli, jak žily, vždycky jsem byla zticha ani jsem nedutala. Hrozně mě to zajímalo. Nejvíc, když vyprávěl děda, jak bylo za války (byl totálně nasazen a 2x utekl), ale na dětství ani jeden z mých prarodičů nevzpomínal, nevím, jestli měli špatné nebo dobré, prostě to pro ně bylo takové období "bez zážitků" asi.. jejich život začínal někdy v náctiletých rocích.
 pajda 
  • 

a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 14:10:14)
Tak mě napadá, jestli to dneska zase my nepřeháníme s tou neúnavnou péčí o naše děti...jak je vozíme do všech možných kroužků, vozíme je do školy, dáváme jim jen samé bio potraviny, kupujeme jim samé kraviny, v pokojíčkách jim stavíme hrady, zámky, na zahrádce za domem mají luxusní hřišťátka...
 jana 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 14:39:11)
souhlasim, dneska je to taky extrem, dat pohlavek a pujdu sedet, koupit dite vse, neokriknout jej nebot je to osobnost a muze hlavou triskat o zem v obchode..
 Pippilotta 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 15:10:55)
No pokud nemas ani krapet fantazie jak primet dite k tomu aby to nedelalo tak ho muzes vzdycky zbit. Ono je to totiz to nejjednodussi ze ?~Rv
 Lucka 345 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 15:25:44)
Tak to je dobrý!!! Mám plnou hlavu fantazie!!! ~t~ Občas si představuju, jak ho rozškubu na kousky! ~q~
 Dobra1 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 15:48:58)
Jiste, s trochou fantazie se da dite od toho revu v obchode odlakat, staci dat mu to, co chce, ne?
Dat diteti na zadek neni casto to nejjednodussi, pokud to teda nedelas ve vzteku. Dite potrebuje hranice, cim je mensi, tim uzsi, ktere se daji postupne rozsirovat. Pokud mu od malicka dovolis skoro vsecko, tezko skousne v puberte, ze mu bys mu chtela zakazat mit kamarady, o kterych se vi,ze fetujou... nebo 15-tilete holce jet pod stan s klukem, kdyz je ti jasne, ze to nejspis skonci sexem... A male deti casto domluve proste nerozumi, zato rychle pochopi, ze stanovene hranice jsou tu porad a za jejich prekroceni dostanes trest. U kleci v zoo taky najdes zabradli, prekroceni techto hranic muze mit tezke nasledky. Pokud stejne tezke nasledky, i kdyz v jinem smeru, nechceme pro nase deti v jejich zivote, tak proste holt nekdy trestat musime- jen to ma byt vzdycky v klidu, za jasne stanovenych podminek.
Kdyz se mi stane, ze dam male pres zadek v rozcileni, protoze uz mam neceho za cely den dost a proste mi rupnou nervy, jdu se ji pak za to omluvit (jsou ji 3).
Pokud me ale zjevne neposlechne nebo je drza, vysvetlim ji, co se mi na jejim chovani nelibi a potrestam ji (1 placnuti vareckou). Vetsinou trest prijme bez protestu, vi, ze prekrocila hranice.

 Pippilotta 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 16:02:53)
Mne by zajimalo co by jsi delala kdyby ti to ta mala zacala vracet. Jestli by jsi ji jeste pridala.Vzdyt mlatit slabsi je preci uplne normalni.
 Lucka 345 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 16:11:54)
Ohýbaj mňa mamko dokavad som Janko,
pak až budem Jano neohneš mňa mamo. ~m~
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 13:44:51)
Jasně, to se říkávalo a plácačky to na svou obranu říkají doteď. Jenže tehdy se věřilo, že se vychovává pouze tělesnými tresty a ty byly na denním pořádku. Každý přece chtěl mít vychované děti. Jenže dneska jsme jinde, ne?
 Lucka 345 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 14:28:28)
Já myslím, že je v tom hluboká pravda i dnes. A jako plácačka se necítím....~k~
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 11:16:10)
Lucko, ano, máš pravdu, je v tom hluboká pravda. Ovšem to slovo - ohýbaj ma mamo - se obecně vztahuje na fyz. trest, vlastně i mně to napadlo. Jenže kde je psáno, že to má být fyz. trest, může se to vnímat obecně jako výchova /bez fyz. trestů/. Taky se snažím děti vychovávat, aby nerostly, jako "dříví v lese". Jenže to neznamená, že je budu bít.
 jana 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 17:03:27)
ja nespala triskat deti za kazdou cenu, ale o pohlavku..vypada to, ze ublizil nekdo tobe a mas ted presne jeden z extremu a ditko mi rozhodne nepripada bezbranne, ma vic zbrani nz kdokoliv jinej, jen to neni samopal v ruc:-)sorry, ale jit sedet za pohlavek je drsne, jedne vychovna nikomu neublizila J.
 Petra Neomi 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 18:19:09)
Ono se tady někdy uvažovalo o tom, že by za pohlavek šel někdo sedět? Tuším, že se mluvilo o tom, že kdyby bylo dítě zbité, řešila by to nějaká rodinná terapie, ne, že budeš kukat na Borech :))

K článku, jsem ráda, že se to tu objevilo, jako připomínka, jaká byla realita. Občas někdo vytahuje oldies goldies, jaká tenkrát byla harmonie, láska a idyla. Mmch, ve viktoriánské anglii byly děti trestně odpovědné a je zdokumentovaný případ, že osmiletého kluka pověsili za krátež krikeťáku.
 Pippilotta 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 19:15:39)
Co kdyz ti manzel da par facek. Pak se ti za to omluvi ze mu ujely nervy. Za tyden se pohadate a ty dostanes znovu protoze mu opet ujely nervy. Prijde mi to tak nejak uplne stejne. Mam stale pocit ze se v Cechach nebere pohlavek jako biti ( deti se bit muzou ale ostatni ne). Ja mam extremne ziveho syna se kterym jsem si pred rokem nevedela temer rady ale k pouziti sily jsem se tedy neuchilila. Holt mi nakup trva dele a lide kolem at si kecaji.

Myslim a doufam ze se tento pristup k detem behem par generaci postupne zmeni.
 Pippilotta 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 19:19:40)
To bylo pro Dobri.
 Dobra1 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 22:13:11)
Ja taky nepsala o tom, ze mas mlatit dite 6x denne, protoze te okamzite neposlechne. Ale musi vedet, ze neposlusnost ma za nasledek trest. Samozrejme cas, nez poslechne, musi byt primereny veku, a trest taky. Kdyz dite ve vzteku a ve vzdoru zacne demolovat regal v obchode, tak mu muzes domlouvat, odtahnout ho dal a zatim se to snazit uklidit, zatimco dite v destrukci pokracuje, privazat ho k plnemu nakupnimu kosiku... Nebo mu dat jednu na zadek a ukidit spoust, zatimco dite jeci u kosiku, ale uz nic nenici. Po uklidneni situace si o tom muzeme spolu promluvit, ukazat, ze i pres to, co se stalo, ho mam porad rada. Je lepsi to resit bez fyzickeho trestu , ale proste jsou situace a deti, kdy se tomu podle me nevyhnes.
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 13:47:48)
Dobri, jestli zvládneš své vztekající dítě uklidnit plácancem přes prdel, jsi dobrá~;) Běžné dítě totiž tohle ještě víc rozzuří.
 Petra Neomi 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 22:14:09)
Také moje zkušenost....
 Petra Neomi 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 22:14:15)
Také moje zkušenost....
 jana 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 21:09:07)
dik, sma jsi mi odpovedela..kdyz ti manzel da, asi to zazivas nebo zazila a dle toho reagujes..taky bych rekla, ze nemas deti..mam 16letou holku a 6 mesicniho kluka, to vis, ze ho neprastim, ale jednou mozna nastane siuace, kdy to jinak nepujde, ale taky nastat nemusi..nakupy ti tvraj dyl a lidi divne koukaj, nepripada ti to, ze ty jsi jina?nechci se te dotknout, ale vyres si sve a deticky, at ti prospivaji a mejte se pekne J.
 zuzini 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 22:23:52)
Jano, Papilota není jediná, kdo zastává názor, že slabší se prostě nemlátí. Ani nefackuje, nepohlavkuje. A určitě to není tím, že by měla nějaké trauma, jakpak jsi na to přišla, hmmm?
Víš, on někdo umí vychovat dobře dítě i bez pohlavků. Před těmito lidmi se klaním, protože mi to nejde. Vyjímečně ruka ujede, ale jsem za to sama na sebe naštvaná. Nicméně to nobhajuji, jako některé z vás.
 Pippilotta 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:00:35)
Naopak Jano, ziji ve velmi pohodovem vztahu kde se vsichni respektujeme a neuchylujeme se k nasili. Jdeme za priklad nasemu diteti a snazime se mu ukazat ze nasili neni jedina moznost jak resit problemy. Protoze nasili (byt dle vas nevinny pohlavek)je pouze a jenom nasili at uz si to vy snazite osprqvedlnit jak chcete.


~:-D
 Juldafulda 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 10:11:14)
Ja si myslim, ze se na to co bylo driv nemuze koukat dnesnima ocima. V dnesni dobe mame vsechno pri ruce. Ale driv si to vsechno museli lidi sami vyrabet. Na skolu se vetsinou dostali jen lide z vyssich sfer chudsi nemeli sanci. Moje babicka mi vypravela svoje detstvi. Docela hruza, kdyz byla po druhe tehotna tak ji jeji matka nutila ,aby pracovala na poli a ona o dite prisla. Na dalsi se uz psychicky nezmohla. Nebo porod. V te dobe to tak proste bylo. Dneska je druhy extrem, ze deti neuznavaji zadne autority a jediny vinik je rodic. Ale vseobecne si myslim, ze je to urcitym zpusobem stejne mozna i horsi.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 10:20:38)
Pipiloto, nemůžeš srovnávat dospělého, již vychovaného muže s dítětem, které teprve vychovávám..

Asi takhle..známá má chlapečka, který vydírá okolí tím, že kdykoli není po jeho, ohrožuje se: doslova... např se z plných sil rozběhne do silnice a skáče pod auto (kvůli lízátku)..když ho vyděšená maminka na poslední chvíli chytne, použije metodu silného objetí..po deseti minutách rvačky (doslova) se jí syn konečně vytrhne a začne jí mlátit, kopat a nadávat, případně znovu skákat pod auto (řezat se nožem, vyskakovat z okna..)...známá jde a koupí lízátko..

Tak asi takhle: tohle by moje dítě zkusilo jenom jednou..

Není nad dobře zasazenou ránu ve správnou chvíli..starší syn teď v pěti letech dostane na zadek (jedna dobře mířená šlupka po důrazném upozornění) asi tak jednou za dva měsíce..tříletá dcera dejme tomu jednou za týden.

Jiná známá, která by též nikdy dítě neuhodila (ve vou letech. kdy jsme tenhle rozpor řešily), dnes v jeho pěti každou chvíli ztratí nervy a zasype ho sprchou ran a křiku ze vzteku..nevím co bude dělat v pubertě..
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 13:51:54)
Salík - moje dítě by tohle ani nezkusilo. Vychovávám ho totiž. Ale ne bitím a strachem z bolesti. Já nevím, kde se ve vás bere ta jistota, že dítě, které není bito, je nevychované dítě. Problém Tvé známé není v tom, že dítě nikdy nebylo bito, problém je v tom, že ho nevychovává. A metoda pevného objetí to nespasí.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 14:09:07)
Já zas nevím, kde se v tobě bere ta jistota, že si myslím právě tohle..

Každé dítě je jiné, některému stačí domluvit, jiné potřebuje hranice vyznačit důrazněji..

Kde jsem psala, že je nutné každé dítě bít, aby bylo vychované?
 MM, 2 kluci 
  • 

Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 21:43:45)
... problém té známé je v tom, že dítě nebije/neplácá - o tom to přece není! (A o tzv. terapii pevneho objeti mam svo pochybnosti, priklanim se ke kritickym nazorum...)

Jde o to stanovit a pak i dodržovat určité meze (které by se měly dítěti i vysvětlit resp. se s ním na nich domluvit, pokud možno) a v případě překročení by dítě mělo néšt "přirozené" důsledky (nikoliv "uměle" vykonstruované ve formě bití). Tedy např. když blbne u silnice, bude chodit jenom za ruku - žádné volné pobíhání do doby, než se to naučí, protože cokoliv jiného by bylo nebezpečné - tečka. (Samozřejmě zrovna u té vypjaté silniční situace chápu i to, že člověk dítě drsně odtáhně třeba i plácne, jaksi pro výstrahu, že je to nebezpečné...)

Nebo má snahu dělat binec v sámošce, tak přijde podle věku buď do kočárku, sedátka nákupního vozíku nebo půjde za ruku - se zdůvoděním, že dokud se tam neumí chovat lépe, jinak to nepůje (mj. protože by zničilo věci které bychom museli zaplatit) atd. A samozřejmě žádná dobrůtka nebude, to je jasné. Zatím co když při nákupu pomáhá a spolupracuje, tak klidně jo (ale ne jako pravidlo, nemělo by se učit dělat věci jen pro odměnu).

Obecně si myslím že je lepší když má dítě šanci pochopit souvislosti mezi svým chováním a tím, co "přirozeně" následuje - a v případě plácnutí tomu tak není.

Mně se bohužel taky někdy stane, že děti plácnu, ale beru to jako selhání, jako něco co "vlastně" dělat nechci, bez čeho se chci obejit a mrzí mě pak, že jsem to nezvádla jinak. Rozhodně bych to neobhajovala jako někteří tady!

A jak tady někteří píšou že Pippilotta, Xantipa atd. jsou prý "naivní" - tak s tím bych nesouhlasila.

Vždyť v řadě zemí je plácnutí dítěte opravdu už něco co je "tabu", v Německu jsou tělesné tresty např. zakázány tuším od r.2000, a existují další příklady. Tam je názor Pipilotty a Xantipy normální!

Vím, že v praxi je to¨určitě někdy obtížné dodržet (obzvlášt když člověk sám ještě byl jaké dítě na plácnutí apod. zvyklý a předává to pak dál jako "normální"), ale základní myšlenka je přece ta, kterou tu vyjadřila mj. Pippilotta - totiž že násilí (plácnutí, bití, pohlavek...) nemá v mezilidských vztazích v zásadě co dělat, ať už jde o vztah mezi mužem a ženou, nebo vztah mezi dospělým a dítětem, atd.

Když muž řekne, že svou ženu zmlátil protože prý ho tak vytočila a nebyla s ní řeč, je to naprosto nepřijatelné a ona nejspíš požádá o rozvod, a oprávněně! Když dospělý se stejným "zdůvodněním" řekne že totéž udělal se svým dítětěm, dítě se "rozvést" nemůže (a nejspíš by ani něchtělo), je na rodičích závislé a násilí vůči němu je stále ještě akceptováno, pokud to není opravdu "extrémní" (pravidelné týrání apod.). Ale to občasné plácnutí se tu zřejmě pořád považuje za legitimné.
Samozřejmě se nedá ve všem srovnávat dospělý a dítě, ale zrovna co se týče práva na vztahy bez násilí, tak si myslím, že je dobré se nad tím více zamyslet a třeba i něco změnit...

Z českých knížek k tématu mi přišla dobrá "Respektovat a být respektován", ted si nevzpomenu na kolektv autorů. Ale jak říkám, nedokážu to do puntíku splňovat, někdy ujedu, ale chci na tom pracovat... Tak asi tak.
 MM, 2 kluci 
  • 

Oprava - má to být: Já si taky NEmyslím... 

(26.11.2008 21:45:02)
... - omlouvám se ~f~! M.
 Pippilotta 


Diky 

(26.11.2008 21:51:40)
za to co jsi napsala sama jsem mela potize to zformulovat ale ty jsi to vystihla.:-)
 Cita 


Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 22:15:55)
Víš, možná právě to "někdy ujedu" znamená, že se jen snažíš chovat nepřirozeně..

Znovu bych zdůraznila, že není možné srovnávat chování dítěte a dospělého..z některých řečí by se zdálo, že dítě, které je bito, samo bije ostatní, protože to považuje za normální, ergo, to , které bito není taky samo nikoho bít nebude..Jak je potom možné, že zrovna tenhle malý (viz příspěvek výše), bije vlastní mámu i tátu (jiná příhoda je z veřejné trampolíny, kde malý nechtěl pochopit, že musí stát ve frontě jako ostatní děti a proto do táty kopal a plival na něj..), dítě, které nikdy nepocítilo štulec?..Řešení, že při takovémhle chování nebude chodit mezi děti skončilo téměř absolutní izolací, prostě nechodili nikam..

Právě u téhle známé bych viděla jak končí výchova extrémem..Otec známé (děda), u kterého všichni bydlí je známý jako velice přísný člověk (děti byly asi hodně trestané), nejspíš pocítil vinu, či co..zkrátka jednoho dne prohlásil, že pokud bude jeho dcera vnuka bít, zmlátí jí za to..

Pokud vím, chystají se teď do svého a s malým plánují návštěvu dětského psychologa (v tom jim samozřejmě držím palce)..

Prostě držet se zlaté střední cesty, ukázat dítěti hranice (i tím štulcem, když zrovna není schopné vnímat jinak), hranice držet (když dítěti oznámím, že za něco dostane a ono pokračuje, tak ho s těžkým srdcem plácnu, i když se mi nechce..)to, je podle mě výchova..

...Proč se obviňovat z té jedné výchovné ťafky, když vím, že to příště udělám zas?..


Myslím, že své děti respektuji a oni respektují mě (i když je občas plácnu). Mám pocit, že to jsou šťastné děti a to je pro mě nejdůležitější..

..No a i medvědice udělí medvíděti štulec, když se žene do nebezpečí..to jen lidi potřebují nad vším tak přemýšlet..
 Petra Neomi 
  • 

Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 22:22:30)
Nějaký štulec ani nic nevyřeší, ani nepokazí, prostě jen proběhne, jako forma fyzické komunikace.
Já jsem cholerická, moje čtyřeltá dcera je cholerická a i když mi mockrát ulítla ruka, nakonec jsem zjistila, že nejefektivnější je zachovat klid. Když cholerické dítě bijete, pere se s vámi až do úplného vysílení, když jste nad věcí, můžete to vyřešit rozumně.
 Cita 


Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 22:46:44)
..každé dítě je jiné a na každé platí něco jiného..i v různých situacích..

..mě se třeba metoda pevného objetí osvědčila ve chvíli, kdy se malej vztekal, protože mu něco nešlo..

Moje děti se nebojí, že dostanou (i když to je to co říkám nahlas), ale že se budu zlobit...Každá ťafka (když se dítě konečně uklidní), končí mými slovy: "já už se nezlobím, poď se pomazlit"..děti i já na to čekáme, protože to je konec hádky a oni můžou třeba s klidem jít spát..

Mě se prostě tohle osvědčilo..sama vidím, že těch "ťafek je čím dál tím míň"..malej dostal naposledy někdy v půlce září, když jsme se vraceli z dovolené a čekali v několikahodinové koloně aut na semaforu. Prcek nechtěl nastoupit, právě ve chvíli, kdy jsme se po asi čtyřech hodinách mohli rozjet..auta troubily..jo, ujely mi nervy, ale malej už má věk na to, aby začal chápat, že i ostatní můžou být unavení a maminka je taky jen člověk, který nemá vždycky slunnou náladu. Nemám výčitky..za tu jednu ránu přes prdel a zavrčení..nee..

Pokud vím, tak ve školce nemá problémy s chováním, děti i učitelky ho mají rády..prostě aspoň zatím nevidím v občasném plácnutí přes zadek problém.

Malá je mladší, ještě neví, kde přesně hranice jsou. Musí si to vyzkoušet, takže dostává častěji, na druhou stranu je empatičtější než její brácha, takže když je srovnám ve stejném věku, je s ní mnohem lepší domluva..
 10.5Libik12 


Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 23:16:05)
Tak tedy já osobně ještě dokážu lidsky pochopit, že někdo nezvládne sebe a probudí se v něm atavistický sklony a někoho "přepere" (dá mu facku) - ve strachu, když jde o vteřiny. Ovšem řízené bití děcek s koncem "pojď se pomazlit", to je dle mého úchylárna.

Zažila jsem dítě, jak si hledá klacek na zadek (rodiče zatím popíjeli kafčo a povídali si o výskytu hub v místním lese) a pak děcka, co tatínkovi plukovníkovi podávala na konec exekuce ruku a děkovala. Ne že by to muselo být kauzální, ale v obou těchto rodinách jsou při dospělosti dětí velice komplikované (takřka nijaké) vztahy.
 Cita 


Re: Já si taky myslím, že... 

(27.11.2008 0:44:06)
Ok Libiku, já prostě nemám ráda neukončený hádky a strach co bude dál..

..prostě nastane problém, děcko i přes upozornění zlobí dál, dostane na zadek, zpravidla se konečně začne soustředit na to co mu říkám, můžu konečně vysvětlovat co nemá dělat a proč, když to stihnu rychle, tak někdy i pochopí, pak se domluvíme, že už to příště zkusí nedělat (nemyslím, že je dobře říkat: já už to NIKDY neudělám), pak se ještě chvíli zlobí, ale nakonec se na mě koukne, jestli už jako dobrý..v tu chvíli mu řeknu, že už se nezlobim, že chápu, že bylo unavený (bálo se o hračku, nutně potřebovalo cokoli..) a jo, řeknu mu, ať se jde pomazlit, většinou tohle proběhne rychle, někdy se zlobím víc (prostě musí pochopit, že tohle už bylo hodně přes)..nikdy to není dýl jak do večera

..možná je to uchylárna, ale já to tak cítím. Teprv čas ukáže jestli si budem v budoucnu rozumět (stejně bych se pak mohla tak akorát nahlavu postavit..)

Pro mě bylo absolutně nejhorší, když se třeba moje máma naštvaně odmlčela a dokázala být uražená i několik týdnů..když si vzpomenu na ty probrečený večery v posteli..co bych dala za jednu herdu a vědomí, že všechno už je dobrý..
 10.5Libik12 


Re: Já si taky myslím, že... 

(27.11.2008 0:56:53)
salíku, těžko můžeš podsunout odpůrcům bití, že nabádají k tomu, aby se děti ignorovaly několik týdnů. Říkáš-li, že je menží zlo mlátit než ignorovat, já to posoudit neumím, naštěstí.

Nebila jsem své děti (s jednou již zde mnohokrát popsanou vyjímkou), je jim 23 a 20 a jsou docela dobrý. nebudu bít ani malý dítě, to vím jistě. Normální je nemlátit.
 Cita 


Re: Já si taky myslím, že... 

(27.11.2008 7:55:59)
No to těžko, samozřejmě..ani sem nic takovýho neměla v úmyslu...
 Stáňa a dva kluci 


Re: Já si taky myslím, že... 

(27.11.2008 9:26:43)
SAlíku, prosím tě, přece nemůžeš bít dítě za to, že je unavené nebo se bojí o hračku, uáááá. No vlastně můžeš, jsou to tvé děti, ale opravdu to není ideální....Pokud to dítě třeba prožívá strach o hračku a ty plácneš, naprosto ignoruješ jeho pocity. Představ si, že se budeš třeba bát pavouka, odmítneš kvůli tomu jít doma do sklepa pro brambory(lepší příklad mě momemtálně nenapadl:-D) a manžel ti dá na zadek~t~ a tvoje pocity mu budou úúúplně ukradený.
To samý únava, to já u sebe považuju spíš za svou chybu, když je dítko unavený a něco tropí. Já ho nedala spát, nesu si následky. Ale nenapadlo by mě ho za to plácat.
 Cita 


Re: Já si taky myslím, že... 

(27.11.2008 11:55:40)
Stáňo, já nemluvím o miminku, ale o pětiletým klukovi..konkrétní situaci a konkrétní reakci sem už popsala..
 Petra Neomi 
  • 

Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 23:17:01)
No dobře, a proč to plácání tak glorifikujete. Tak, jak to popisujete, není ve vaší výchově moc podstatné... Nechápu tu potřebu obhajovat tohle chování. Ideální to není, přesto to děláme, stejně jako občas člověk překročí rychlost, seřve partnera, pošle kamsi kolegu. Jsme lidi, ne stroje, ale rozhodně to není to nejlepší a dokonce ani nejefektivnější řešení.

MMch, ten článek byl o něčem úplně jiném.
 MM, 2 kluci 
  • 

Petro N., to jsem přesně myslela... 

(27.11.2008 13:16:38)
... (viz výše): že se mi to sice někdy stává - ale BOHUŽEL (podobně jako ty ostatní "lidské přestupky", které jmenuješ) a ne že to budu ještě obhajovat a dělat jakoby to byla legitimní výchovná metoda! Je to v tom okamžiku moje slabost/neschopnost (ovládat se, najít jiné řešení atd.), nic jiného.
A Libiku, souhlasím - normální je (by mělo být) nemlátit!

U mě je problém fakt v tom sebeovládání, je to do jisté míry otázka temperamentu atd., žese prostě "vytočím", když děti zlobí hodně a vyloženě provokují :-(.

Rozhodně si nedokážu představit "řízené" plácání, jak tu bylo výše popsáno. Protože když sebe a situaci ovládám a jsem víceméně v klidu (alespoň jakžtakž), vždy vymyslím jiné řešení - třeba i přísné, ale bez bití! To právě jen někdy, když situaci resp. sebe i dítě nezvládnu, se mi stane že mi ujede ruka... :-/ Ale plánovaně, nikdy! Právě proto, že mám v hlavě tu základní myšlenku, že v mezilidských vztazích by mělo být normální se nemlátit - a chci/musím pracovat na tom, aby se mi to opravdu už nestávalo ani v tom "afektu".
 Cita 


Re: Petro N., to jsem přesně myslela... 

(27.11.2008 13:52:25)
MM, plácání v afektu je přesně to, čemu se chci vyhnout..
 MM, 2 kluci 
  • 

Saliku, ale řízené plácání...  

(27.11.2008 15:02:49)
... je přece ještě horší! Znamená to, že se k tomu vědomě hlásíš, děláš to plánovaně, promyšleně, bereš to jako legitimní prostředek - nechápu proč TOMU se vyhnout nechceš???

To právě zas odmítám já! (Teda já vlastně nechci dělat ani to v afektu, ale jsem holt v tomhle "nedokonalá", bohužel - zatím...)

Představ si, že by Tvůj manžel zcela chladnokrevně vymýšlel, kolik Ti za jaký přestupek dá ran/"plácnutí" a zda vařečkou nebo jen rukou, a co Ti k tomu "výchóvného" řekne.... A pak se stejně kalkulovaně s Tebou přitulí. Brrr!
 Cita 


Re: Saliku, ale řízené plácání...  

(27.11.2008 16:29:27)
Pořád nechápu, proč srovnáváš chování dospělých a dětí..mluvím o jedné řízené ráně přes zadek, která uvede děcko zpátky do reality..podle tvých představ ale u nás nejspíš dotávají..dvakrát na zadek za to, že se nechce obouvat, čtyřikrát za to, že se nchce oblíkat, pětkrát, když se počurá, viď...

MM, jestli tě rozčiluju, asi mi budeš muset naplácat ~;)
 Cita 


Re: Saliku, ale řízené plácání...  

(27.11.2008 16:40:05)
MM, víš, já jsem z těch matek, které na ulici pomalu počítají do tří, když dítě nechce poslechnout..a funguje mi to..nemusím se s dětma bát chodit na dětský akce, oblezeme kde co, máme hromadu kroužků..myslím, že čas strávený s nima je kvalitní a je ho dost..jo, dostanou občas na zadek (i když řízeně, ach bože), ale celkově si mylím, že to jsou šťastný děti..

Až někdy potkáš na ulici maminku, která takhle počítá..běž za ní a řekni jí, že je tyranka, která hrozí dětem tělesným trestem...víš, nejdřív se ale koukni jestli to dítě opravdu na zadek dostane, jestli je to nutný..
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Saliku, ale řízené plácání...  

(27.11.2008 17:29:29)
Salíku, já taky počítám, ale na zadek pak nedostanou, ale třeba je popadnu a odnesu. Výchova a nebití není v rozporu.

PS: taky se s dětmi nemusím bát nikam jít ...
 Cita 


Re: Saliku, ale řízené plácání...  

(27.11.2008 17:51:50)
Samozřejmě, že to není v rozporu.

Ono je ovšem docela hezké hlásat, že nechci svoje dítě bít, ale občas mi ujede ruka..to je pokrytectví..
 MM, 2 kluci 
  • 

Já se taky nemusím... 

(27.11.2008 18:52:26)
... bát s dětmi kamkoliv jít, též máme spoustu aktivit. Ty děláš jako by bez těch plácanců nebyla důsledná výchova možná. Tak tomu ale přece není! Já jsem třeba celkem "přísná", i když se snažím plácání vyhnout. A o nějakých tyrankách jsem tu nemluvila, nevím kde to bereš...?
 Cita 


Re: Já se taky nemusím... 

(27.11.2008 19:16:20)
Podívej, mě zas přišlo, že ty máš pocit, že výchova není požná S PLÁCANCI..

Kde jsi mluvila o tyrankách ti napsat nemůžu, to prostě vyplynulo z kontextu...

Jinak si myslím, že tahle diskuze už dost vyčichla a už to začíná být jen o "tahání se za slovo"..takže se tě ani neptám jaks přišla na to, že si myslím, že výchova není možná BEZ plácanců..už několikrát jsem psala že děti jsou různé a tudíž ani přístupy k výchově nemůžou být stejné..každá máme svojí pravdu, tak se jí držme.
 zuzini 


Re: Petro N., to jsem přesně myslela... 

(27.11.2008 14:28:31)
MM, souhlasím a bohužel to mám úplně stejně jako ty.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 23:17:03)
No dobře, a proč to plácání tak glorifikujete. Tak, jak to popisujete, není ve vaší výchově moc podstatné... Nechápu tu potřebu obhajovat tohle chování. Ideální to není, přesto to děláme, stejně jako občas člověk překročí rychlost, seřve partnera, pošle kamsi kolegu. Jsme lidi, ne stroje, ale rozhodně to není to nejlepší a dokonce ani nejefektivnější řešení.

MMch, ten článek byl o něčem úplně jiném.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 23:05:25)
Forma fyzické komunikace~t~, jak vznešeně se dá nazvat, že někoho mydlím~t~
 Petra Neomi 
  • 

Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 23:10:43)
Komunikace to každopádně je... neverbální :)
 10.5Libik12 


Re: Já si taky myslím, že... 

(26.11.2008 22:53:04)
Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem~;)
 zuzini 


Re: Já si taky myslím, že... 

(27.11.2008 1:02:15)
~R^~t~
 Petra Neomi 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 19:39:37)
Nepraktikuju "nenásilí" ve výchově, ale tyhle proklamace mě vždycky zarazí. Ona stačí jedna šlupka a dítě už to nikdy neudělá? Imho "šlupka" neřeší vůbec nic, než že se rodič odreaguje.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 20:40:21)
...ano, přesně tak sem to myslela, dám děcku jednu šlupku, abych se odreagovala a ono je od té doby hodné..díky za překlad, ani bych si toho nevšimla, nebýt tebe..ať žije demagogie
 Cicvar 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:28:53)
~y~:-©~t~~v~~v~
 Cicvar 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:06:21)
Pipino, a děti takových matek , jako jsi ty, jsou pak naprosto nezvladatelní parchanti, kteří nemají k nikomu úctu. Neznají autority, ve škole prudí a ruší ostatní. Je otázka, co z nich vyroste. Promiň, ale nechat vyrůst z dítěte divokého fracka není žádné umění. Hlavně ho neuhodit, že...
 10.5Libik12 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:21:41)
Cicvar, nekomol jména, jo?

 Cicvar 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:24:28)
Omlouvám se, nemyslela jsem to ve zlém (teď na to koukám, že by si to P. mohla špatně vysvětlit). Když jsem psala příspěvek, nevybavila jsem si přesně, jestli se píše Pippilotta, Pipilotta, nebo jak. Tak jsem to pokrátila. Tímto se omlouvám.
 Cicvar 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:06:33)
Pipino, a děti takových matek , jako jsi ty, jsou pak naprosto nezvladatelní parchanti, kteří nemají k nikomu úctu. Neznají autority, ve škole prudí a ruší ostatní. Je otázka, co z nich vyroste. Promiň, ale nechat vyrůst z dítěte divokého fracka není žádné umění. Hlavně ho neuhodit, že...
 Cicvar 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:06:51)
Pipino, a děti takových matek , jako jsi ty, jsou pak naprosto nezvladatelní parchanti, kteří nemají k nikomu úctu. Neznají autority, ve škole prudí a ruší ostatní. Je otázka, co z nich vyroste. Promiň, ale nechat vyrůst z dítěte divokého fracka není žádné umění. Hlavně ho neuhodit, že...
 Stáňa a dva kluci 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:48:05)
Cicvar, a já znám zase děti matek, jako jsi ty. Před maminkou a tatínkem sraí strachy patky a pak si uleví ve škole na prvním slabším spolužákovi~:(.
 Stáňa a dva kluci 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:49:02)
mělo být: srazí patky
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 22:21:35)
..no tak třeba zrovna tenhle chlapeček, o kterém píšu je ve školce za nezvladatelné dítě a můj syn na něj má doživotní pamtátku ve formě jizvy na tváři..ten kluk ho prostě štípl a nepustil, dokud ho učitelky neodtrhly..
 Stáňa a dva kluci 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 23:21:31)
Salíku, ale ty směšuješ odlišné věci.

Existuje tzv. volná výchova "laisser-faire", kde rodiče dětem nenastavují žádné hranice. Nechají je dělat, co se jim zlíbí. A pozor, tahle volná výchova většinou taky končí vejpraskem. Když už toho má rodič dost a pohár přeteče, vyleje si momentální vztek na dítěti. Pak má výčitky a pocit viny a zahrne dítě přízní a splní opět každé přání a jede se nanovo. Tímto stylem výchovy argumentují zastánci fyzických trestů.

Pak existuje autoritativní výchova pomocí odměn a trestů, dost často i fyzických, založená na moci rodiče. Děti jsou často vedeny ke slepé poslušnosti, poslední slovo má rodič.

Pak ale taky existuje zlatá střední cesta, cesta respektu a úcty k dítěti. Koho respektuju a ctím, toho nebiju. Hranice jsou stanoveny bez bití. Rodiče vesměs nepoužívají odměny a tresty, děti se učí přirozenými důsledky. Učí se nést zodpovědnost za své činy.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 0:49:21)
To je možný, nejsem odborník a jediný materiál, který mám možnost dlohodobě sledovat jsou moje děti a já se bohužel bez sem tam rány prostě neobejdu, ba naopak měla bych strach že něco zanedbávám (to mám stejně, ale tomu se člověk, prostě neubrání)...
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 11:30:45)
Salíku, tyto strachy máme asi všechny matky /skoro/. Jenže každý používá jiné metody. Už se o bití a nebití napsalo tolik, že všechno snad bylo řečeno. Tak jen ve zkratce - umím pochopit, že rodiči ujede ruka např. ve strachu, ale neumím pochopit, když rodič dítě bije programově a plánovitě. Pořád mi to zavání kastováním osob ve společnosti - rodiče jsou nadlidi, kteří všechno vědí a děti jsou podlidi /horší kategorie/, kteří musejí poslouchat. Tady je povolený a dokonce žádoucí trest fyzický, mezi těmi nadlidmi ovšem ne, protože ti jsou přece na stejné úrovni. Nepřipadá Ti to divné?
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 11:58:03)
Xantipo, na mě se pohybuješ v příliš teoretické úrovni..
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 12:32:59)
Xantipo, čím víc nad tím přemýšlím, tím víc mám pocit, že to vnímám přesně naopak..

..já si myslím, že rodič MUSÍ být (alespoň zezačátku určitě) autorita (chceš-li nadčlověk), která ví všechno nejlíp a teprve postupem času se dítě začíná rozhodovat čím dál tím víc samo a věř mi, že bych chtěla, aby z mých dětí vyrostly samostatné, hrdé a čestné (asertivní) bytosti. Zatím jsou to ale malé děti a potřebují mít oporu v rodičích..

Takže ne, nepřipadá mi to divné.
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 12:58:03)
Salíku - autorita ano, nadčlověk ne. Jistě, od malička rodič dítě chrání a snaží se ho vést tak, aby se dítěti nic nestalo, protože rodič většinou dokáže dohlednout na důsledky, dítě ovšem nikoli. Ale neplácačky se snaží vést dítě tak, aby dítě přiměřeně svému věku POCHOPILO ty důsledky. Nechtějí, aby dítě určité věci nedělalo jen proto, že si pamatuje, že ho maminka plácne a že ho to bude bolet. A úloha a odpovědnost rodiče je i v tom, jakou míru odpovědnosti nechá na dítěti, aby některé důsledky pocítily na vlastní kůži. To se samozřejmě jedná o děti starší, které už můžeme nechat "vymáchat". Ale ne každé dítě je schopno v tom určitém věku pochopit důsledky. Záleží na jeho temperamentu, založení a výchově. Pokud dítěti budeme připravovat na ZŠ jeho věci do školy vč. pomůcek a oblečení, těžko to na něm můžeme nechat ze dne na den s tím, že je mu přece už 15 let. Pak se nedivím, že školní dítě si má najednou samo připravit věci a obléknout se a ono odejde v zimě do školy bez ponožek. To by se nestalo dítěti, které si věci připravuje samo od školky. A tak je to ve všem. Není zodpovědné od rodičů dítě vystrčit z hnízda bez přípravy. Když už nebude hrozit fyz. trest a dítě nebude mít osvojeno přemýšlet nad důsledky, může se to moc hezky zvrtnout. A na to doplatí hlavně to dítě.
Ale chápu plácačky v tom, že plácnout je skutečně jednodušší než o tom přemýšlet a vymýšlet, jak dítěti vysvětlit důsledky jeho konání.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 13:56:11)
Xantipo, věř mi, že je to mnohdy mnohem těžší..bohužel nevidím efekt v tom, vysvětlovat něco děcku v afektu, které mě evidentně nevnímá..
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 14:02:03)
Salíku, prvně, hysterické dítě nemá smysl bít, ani mu nic vysvětlovat. Prvotní je ho zklidnit. Na každé dítě v každém věku platí něco jiného, musí se přemýšlet a zkoušet. Ale hlavně s chladnou hlavou. Promiň, asi to zní jako mentorování, ale mě trochu už rozčiluje, jak to, že takovou základní věc někdo neví.~g~
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 13:00:56)
Opora není to stejné, co diktát.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 13:57:27)
Xantipo, nemůžu než souhlasit..
 kreditka 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 20:42:59)
~R^~R^~R^
 tam 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 11:35:16)
Já teda nemám vyhraněný názor na výchovu, ale pravdou je, že dnešní děti jsou hodně nevychované, nemají úctu k autoritám, učitelé jsou z nich nešťastní. Mají špatnou schopnost koncentrace a jsou rozjívené, drzé a pohodlné. Čím to teda je?
 10.5Libik12 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 11:39:10)
Dnešní děti jsou také asertivní, zorientují se, mají sebevědomí. Zaplať Bůh.

jinak náš pan soudruh učitel z nás měl taky hrůzu, protože přirozená autorita mu chyběla. A to mě táta, ať je mu země lehká, občas seřezal řemenem. Třeba, když jsem přišla od bláta z venkovního hraní. Mám své rodiče ráda, dokážu ve společnosti žít a své nizoučké sebevědomí umně zastírám~;), ovšem, ne že netrpím....
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 11:48:44)
Já bych rozhodně neřekla, že došlo k velkému zhoršení v chování dětí. Je to jen víc vidět, stejně, jako jsou vidět podvody, krádeže a vraždy u dospělých.
Že děti jsou víc roztěkané a nesoustředěné - řekla bych, že to je dobou, na děti jsou leckdy kladeny vysoké nároky, dnešní svět je rychlý, přetechnizovaný a děti jsou s tím konfrontovány už od malička a spoustu věcí musejí zvládnout dřív, než to bylo kdysi. Myslím, že to je obrovský tlak na jejich nedozrálou nervovou soustavu. Že jsou děti rozjívené? To může být dáno třeba tím, že rodiče už chápou, že pro dítě je strašně těžké sedět třeba hodinu na zadku a mlčet - např. u lékaře. Dřív dítě za porušení dostalo okamžitě na zadek. Dneska rodiče chápou, že dítě toho není schopné, tak jeho chování korigují v mezích únosných. Jenže samozřejmě některé děti jsou klidnější a některé divočejší, tudíž pak se může stát, že matce klidnějšího dítěte se jiné dítě zdá rozjívené, ač není. Mám pocit, že dítě bylo dřív víceméně trpěno, teď je včleňováno do společnosti, jenže to se spoustě lidem nelíbí a rádi by, aby to bylo, jako dřív. Např. jak někomu může vadit, že děti na hřištích "řvou". Ano, jsou hlučné, baví se, smějí, jenže někteří by rádi, aby si děti hezky hrály potichu - houpaly se, plácaly bábovičky apod. Ale hlas k projevu dítěte patří. Jistě - je vysoký a pro někoho asi nepříjemný. Ale to není chyba dětí, to je chyba dospělých, kteří nejsou schopni tolerance vůči dětem, protože v nich vidí ty, kteří jsou smradi nevychovaní kdykoli, když otevřou pusu a projeví názor.
 Kudla2 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 11:52:35)
Xantipo, to bylo moc hezký. Taky to tak nějak vnímám.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 12:00:20)
Xantipo, možná mi to nebudeš věřit, ale já taky..
 Xantipa. 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 13:14:34)
Nerozumím~a~~d~ Co - ale já taky?
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 16:46:01)
Xantipo, na tvůj příspěvek z 11:42 odepsala Kudla2: že to vidí taky tak..a já napsala Kudle, že já taky..
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Souhlas 

(27.11.2008 20:29:26)
Ano, přesně to si myslím. Dnešní svět a životní styl je od toho před sto a více lety tak diametrálně odlišný, že lze jen těžko srovnávat, aniž by to bylo zavádějící.

Souhlasím s těmi příspěvky, kde zaznělo, že tehdy byl život zejména nefalšovaným bojem o zajištění základních životních potřeb, tudíž pragmatický přístup byl nutností. S dětmi se takříkajíc párat nemohli, i když je určitě nemilovali méně než my.(Vezmeme-li ještě v úvahu, že většina lidí byli těžce manuálně pracující, málo vzdělaní, silně pod náboženským vlivem, lékařská péče byla minimální ... To zkrátka s dnešními podmínkami porovnávat vůbec nelze.)

Dnes, aby člověk ve společnosti uspěl, je od útlého dětství do dospělosti (a vlastně do smrti) pod obrovským tlakem nároků na duševní výkon, přizpůsobování se novým a rychle se měnícím okolnostem, kontaktu a komunikaci s obrovskou spoustou lidí ... Děti jsou nuceny trávit spoustu času v interiérech, v umělém prostředí, jsou omezovány v přirozených projevech (neběhat, nekřičet, nelézt do výšky, ...), naopak jsou nabádány k dlouhodobému soustředění a řízeným činnostem, jsou neustále dirigovány, jsou vystaveny přehršli zrakových a sluchových vjemů, které nestíhají zpracovávat a porozumět jim, neustále se přesouvají z místa na místo, mění se lidé kolem nich ... Jakkoliv je to vyváženo hmotným dostatkem a zdánlivě výbornými životními podmínkami, těžko říci, zda je to ve výsledku o tolik lepší, než ta dřívější fyzická dřina a hmotná bída. Ty roztěkané, nesoustředěné, šišlající děti se spoustou psychických a neurologických poruch možná částečně nabízejí odpověď.
 kreditka 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 20:35:02)
Nevím, jestli tyhle s prominutím cancy jsou z učebnice psychologie, ale tohle škatulkování stylů výchovy mi přijde jako pěkná kravina. Jak by jsi teda posoudila někoho, nevím, kdo to tu psal, že je odpůrcem fyzických trestů, ale občas mu ruka ujede?? Každý chceme pro své dítě to nejlepší, snažíme se z něj vychovat slušného člověka a když se to povede je celkem fuk, jestli v dětství schytalo hodinovou přednášku, či plácnutí přes zadek~m~
 Cicvar 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:06:51)
Pipino, a děti takových matek , jako jsi ty, jsou pak naprosto nezvladatelní parchanti, kteří nemají k nikomu úctu. Neznají autority, ve škole prudí a ruší ostatní. Je otázka, co z nich vyroste. Promiň, ale nechat vyrůst z dítěte divokého fracka není žádné umění. Hlavně ho neuhodit, že...
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 18:57:21)
Pipiloto, zajímalo by mě, jestli máš děti..máš?
 Pippilotta 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 19:06:51)
Deti mam. Trileteho syna a dalsi na ceste.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 20:03:51)
tak promiň, já myslela, že nemáš žádný..to co píšeš mi přijde hodně naivní..
 Stáňa a dva kluci 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 21:06:27)
Salíku, jako že je naivní, že děti nebije? Tak to se přidávám do klubu naivek~j~
 Petrášek 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 23:19:42)
Hlásí se další naivka :-)Po přečtení některých příspěvků,mám chuť pohlavkovat ty pisatelky ~o~
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 10:00:45)
Petrakol, ty jsi opravdu kliďas, viď ~;)
 Petrášek 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 16:01:31)
Jsem,ve vztahu k dětem určitě.
 Cita 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 18:59:54)
To jsi teda fakt dobrá, když si takhle věříš..
 Petrášek 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 19:30:13)
Co to má společného s tím,jestli si věřím...Snad vím,jak se chovám k ostatním...
 Katla 


hele 

(26.11.2008 11:00:53)
já kolem sebe vidím spoustu dětí, které by uhodil opravdu jen magor - prostě to s nimi jde po dobrém nebo skoro po dobrém. A pak jsou děti, které jsou samy sebe schopny dostat do takového stavu, že k nim NIC nepronikne, nedolehne, nevnímají - a to nemusejí být ani v amoku - a ta jedna dobře mířená je prostě "vzkřísí", vrátí do reality - podle mě je to mnohem setrnější, než studená sprcha....~o~~o~~o~
 Iveta, 2 děti 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 21:18:23)
Přeji Ti, Pippilotto, hodně zdaru při Tvé výchově a hodně velkou odolnost proti všem, kteří si myslí, že "neposlušné" dítě je potřeba bít.
 Cicvar 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 21:12:54)
Někdy je to potřeba jako sůl. Jedna šlupka přes zadek je výstižnější než 20minutová debata. Znám jednu velmi demokratickou maminku a její děti bych vám nepřála vidět. Smradi nevychovaní! Nemají vštípená zakladní pravidla slušného chování.
 Petra Neomi 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 22:17:44)
Ehm, musíte mít asi dost submisivní děti :)
 Petra Neomi 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 22:17:54)
Ehm, musíte mít asi dost submisivní děti :)
 Placatá kočka 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 19:36:12)
To myslíš opravdu vážně?
Píšeš sice, že máš doma prcka a dalšího potomka na cestě, ale z toho, jak reaguješ mám pocit, že sis to vymyslela, a že Ti není více než sedmnáct let...
 Markéta, syn 6 l. a miminko 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 9:42:49)
Taky souhlasím, byvše matkou prvňáka a miminka.
 Markéta, syn 6 l. a miminko 
  • 

Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(26.11.2008 9:40:03)
Dobri a proč ji ještě plácáš vařečkou, když jsi jí už vysvětlila, co se ti na jejím chování nelíbí? Myslíš, že si to lépe zapamatuje?


 zuzini 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(27.11.2008 11:07:59)
Ony se ještě děti mlátí vařečkami? To jako proč? Aby tebe náhodou nebolela ruka? ~d~
 Simmy 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(29.11.2008 17:26:24)
Pod to bych se podepsala..
 Maci6 


Re: a co současnost? není to taky extrém? 

(25.11.2008 16:06:53)
Mluvíš mi z duše.Líp bych to nenapsala.~x~
 MUDr Jiří Kilian 
  • 

něco navíc 

(25.11.2008 18:33:13)
K oné dětské úmrtnosti : Zásadní pro snížení dětské úmrtnosti na konci 18. a začátku 19. století nebyla zdravotní (lékařská) péče, ale ale dekret o povinné školní docházce. Po jejím zavedení klesla dětská úmrtnost během pár let na polovinu, na rozdíl např. od průmyslově revoluční Anglie. Příčina byla v tom, že školní docházka výrazně utlumila fenomen dětské práce.

K výchově a vzdělání : jejich významem se zabývala řada filosofů antiky Iuvenalis (dítě si zaslouží největší ohleduplnost), Iasokratés (chovej se ke svým rodičům tak, jak chceš aby se Tvé děti chovaly k Tobě), Horatius (čím jednou načichl džbán, tu vůni si dlouho uchová), Seneca (neučíme se pro školu, ale pro život). Filippos II. prosil Aristotela, aby poskytl výchovu a vzdělání Alexandrovi.

A toto je zajímavé, co píše Seneca : " Kéž bychom sami nezkazili mravy svých dětí. Změkčilá výchova, které říkáme shovívavost, láme všechnu sílu ducha i těla. Po čem nezatouží až dospěje, kdo jako dítě plakal v přepychové nachové kolébce ? Vyrůstají na nosítkách a když se nohama dotknou země, visí na pažích těch, kteří je podpírají z obou stran. Když řeknou něco trochu prostořekého, máme z toho radost - smíchem a polibkem vítáme slova nedůstojná slušného člověka. Ani se takovým slovům nemusíme divit : od nás je mají, od nás je slyšely. Na každé hostině je slyšet oplzlé písně, je vidět neslušné divadlo. Stává se z toho zvyk a nakonec druhá přirozenost. Ti ubožáci se to učí dřív, než se vůbec dovědí, že jsou to neřesti. "
 Veronika, školák a předškolačka 
  • 

Re: něco navíc 

(25.11.2008 19:23:58)
Ano ano, vyspělé kultury ... Ta podobnost dnešní euroamerické společnosti se starým Římem mne napadá často, zajímalo by mne, jestli konec bude také podobný ...
 Petra+Mišák 
  • 

Re: něco navíc 

(27.11.2008 13:31:49)
Jo, tak přesně tohle mě napadá, když čtu ty příspěvky nahoře o nutnosti chápání, tolerance, ústupnosti.... sebemrskačské zpovědi mamin, které si vyčítají, že plácly děťátko přes ručičku jsou jen jedním z mnoha bláznovství současného západního světa. Mám vážně strach, že tahle civilizace, stejně jako mnohé před ní, skončí brzo strašným průšvihem - ať už bandou barbarů nebo nějakým novým chlápkem s knírkem...
 Cicvar 
  • 

Re: něco navíc 

(26.11.2008 21:16:10)
~R^~;)
 10.5Libik12 


Mění se kulisy, ale láska k dětem není vynález naší doby. 

(25.11.2008 23:25:59)
Nevěřím tomu, že ty děti neměli rádi.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mění se kulisy, ale láska k dětem není vynález naší doby. 

(25.11.2008 23:48:17)
No, minimálně je měli rádi o dost fatalističtěji, než my dneska... A hlavně, počítali s tím, že o některé s dětí prostě přijdou.
KOneckonců, proč chodit do minulosti, v Somálsku a Etiopii asi matky berou své děti jina, neý my naše "květinky".
 10.5Libik12 


Re: Mění se kulisy, ale láska k dětem není vynález naší doby. 

(26.11.2008 0:05:28)
No asi měli existenciální honičku obecně a "zabavili" se realitou daleko víc než my. Vytloukli stres stresem, uneseš jenom určitej objem hrůz, bojuješ-li o holé bytí. Při ukrajinském hladomoru matky podělily jídlem jenom děti, které neumíraly. Mentálně by od nás neměly být tak daleko jako středověké kolegyně, ne?

 Petra Neomi 
  • 

Re: Mění se kulisy, ale láska k dětem není vynález naší doby. 

(26.11.2008 0:24:18)
Ne, myslím, že do téhle mentality se dostaneš snadno, pod tlakem. Jenže tenkrát to byla norma... A navíc, my samozřejmě víme, že dítě je dítě, že je schopné obsáhnout jen určité věci, reagovat jen na své úrovni. Ve sředověku to opravdu nevěděli. Stačí si přečíst nějaké dobové texty, ta trvrdost a odstup tam je.
 10.5Libik12 


Re: Mění se kulisy, ale láska k dětem není vynález naší doby. 

(26.11.2008 0:34:17)
nesouhlasím, že středověké matky byly v zásadě horší matky než my, ale nečtu v latině~:-D, přeji ti dobrou.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Mění se kulisy, ale láska k dětem není vynález naší doby. 

(26.11.2008 1:16:08)
Všechno je relativní... i posouzení, kdo je dobrá matka. Žádná konstatna na to neesistuje.:)
 passer-by 


Stále ještě žijeme v barbarské době 

(26.11.2008 10:36:29)
Dítě už není majetek, ostatní živé a cítící bytosti stále jěšte ano.

Zvíře- stále majetek, věc.

Z článku umístěném na stránce výkonného ředitele Centra pro ekonomiku a politiku, konzervatice Petra Macha:

"Zvíře, které někdo vlastní, je majetkem. Člověk může používat svůj majetek libovolně (způsobem, který nenarušuje práva jiných (lidí)). Způsob, jakým někdo zachází se svým majetkem, může být moudrý nebo hloupý. Bez ohledu na to, nikdo jiný – ani soukromý občan ani zástupce státu – nemá právo zabránit vlastníkovi majetku jednat podle vlastního uvážení.

Jakkoliv může jít někdy o politováníhodné a odporné věci a jakkoliv by mohlo uspokojit city zabránit silou zneužívání zvířat – musíme bránit právo člověka chovat se iracionálně (tj.musíme bránit právo člověka nakládat se zvířaty podle svého uvážení )

Mučení. Jakkoliv je takové sadistické jednání odporné a jakkoliv je velmi kontroverzní hájit právo člověka jednat takto zvráceně, chová-li se vlastník majetku takovýmto neracionálním způsobem, nenarušuje ničí práva.

Nikdo, opakuji nikdo, nemá právo narušovat práva jiných osob".



 Linda 
  • 

Re: Stále ještě žijeme v barbarské době 

(26.11.2008 23:20:01)
Co to je za blábol, přece týrání zvířat je trestné (ač se můžeme bavit třeba o výši trestů, které padly v konkrétních případech). Že je zvíře věc, to mi přijde celkem normální a z hlediska práva praktické (např. si můžete zvíře koupit). Ač mám zvířata ráda a nikdy bych žádné netýrala, tak zvíře je prostě zvíře a naopak mi přijde zvrácené, pokud někdo považuje zvířata za osoby (nebo co vlastně?), obléká je, spí s nimi v posteli a či je líbá.
 Katla 


můžeme pochybovat,  

(26.11.2008 10:40:04)
že ty spisy psaly matky....~z~
 Petra Neomi 
  • 

Re: můžeme pochybovat,  

(26.11.2008 19:21:36)
Ne, zpravidla je psali otcové :) Taky rodič, ne?
 Petra Neomi 
  • 

Re: můžeme pochybovat,  

(26.11.2008 19:21:41)
Ne, zpravidla je psali otcové :) Taky rodič, ne?
 Adéla 
  • 

hladomor. 

(1.12.2008 14:16:44)
Můj muž pochází z Ukrajiny, jeho matka zažila dva hladomory. Snědli m.j. všechny sviště v okolí atd. Umřelo tam několik milionů lidí. Jí je dnes 80 let, ale když tam muž přijede, vždy o tom znovu a znovu vypráví a brečí a je to už tolik desítek let. Nikdy nezapomene na to, jak kolem ní lidé umírali hlady. Její matka se narodila v předminulém století,děti musely od malička doma pomáhat, nikdo je nerozmazloval, ale podle vyprávění je rozhodně měli rádi a případné úmrtí dítěte těžce nesli, i když jich třeba měli 7.
 Katla 


Dítě JE majetek  

(26.11.2008 10:43:32)
....státu. Bohužel. Nebo se stát tak občas chová....povinné očkování, co si člověk projde, než se domůže, aby dítě vzdělával doma, když se náhodou stane, že dítě skončí v kojenáku, jaké obstrukce stát dělá, než ho půjčí novým rodičům.....
 Tvoje horší já 


Kniha stojí za přečtení 

(26.11.2008 11:32:22)
Jinak - knihu Karla Rýdla a Mileny Lenderové Radostné dětství? všem vřele doporučuji, pokud se o problematiku těhotenství, porodu, péče o dítě a výchovy v minulých stoletích zajímáte. Je opravdu dost obsáhlá a plná zajímavých informací. Z krátkého "výcucu" si člověk stěží udělá obraz...
 aknos 2 děti 
  • 

Re: Kniha stojí za přečtení 

(26.11.2008 13:15:05)
Já to tady pročítám a myslím že všechno záleží na době ve které děti vyrůstají. Není to o tom, jestli rodiče mají, nebo nemají rády své děti.Nemyslím že děti v rodinách chudých se koupali jen jednou týdně, protože by je rodiče neměli rádi. Prostě byla taková doba. Koupali se tak všichni a bylo to normální. Bylo to proto, že si lidé museli každou kapku vody nanosit od studny, která byla třeba daleko a tu vodu pak ohřát v kotli. Moje maminka vypráví, že takhle chodili pro vodu ještě rok před tím, než jsem se narodila (je mi 34). Bydlíme na kopci, studny jsou tady hluboké 25 m a nejbližší studna 100m. Pumpovalo se ručně, dlouho to trvalo, než voda začala téct. A pak když se někdo objetoval a pumpoval, hned tam stála celá ulice s kbelíkama. Upozorňuji, že nebydlíme v žádné zastrčené obci někde v horách ale asi 10km od Brna.
Mám ještě obě babičky kterým je hodně přes 80 a dědu kterému je 94 let. Všichni vzpomínají na dětství s láskou a jaká to byla krásná doba. Taky museli chodit pást a babička vypráví, kolik u toho užili legrace. Babička taky říká, že nejlíp si odpočne při okopávání :-)) A ještě bych chtěla napsat něco o nemocech tenkrát a dnes. Moje mamka vzpomíná, že v dětství ona ani její sourozenci nebývali nemocní. Občas aby nemusela do školy, si prý nějakou nemoc vymyslela :-)) Já už bývala nemocná často a moje děti jsou nemocné téměř neustále, obě děti mají poruchu imunity, alergie na kde co atd. Tak si někdy říkám, jestli ten pokrok není spíš na škodu :-(
 Helena, tři dospělé děti 
  • 

dnešním dětem vůbec nezávidím 

(26.11.2008 15:58:30)
Je mi 55 let a dnešní děti lituju. Hodně z nich nemá kvůli benevolentní výchově stanovena žádná pravidla a meze. Tyto děti jsou nejisté, těžko vychovávatelné a v životě to budou mít moc těžké. Já jsem občas dostala pár facek, klečela jsem v koutě a bývala po škole. Žádnou újmu jsem z toho neměla, naopak, na své dětství moc ráda vzpomínám.I mé děti občas dostaly pár facek a vždycky věděly za co. Podruhé už ten stejný prohřešek nikdy neudělaly. V době mého mládí by vůbec k takové situaci, k jaké došlo v prostějovské nemocnici, nemohlo dojít. Prostě by spratci dostaly od personálu pár facek a byl by pokoj. Helena
 Cicvar 
  • 

Re: dnešním dětem vůbec nezávidím 

(26.11.2008 21:21:54)
MOJE ŘEČ!!! To je přesně ono! Maminky demokratky dělají svým dětem pěknou "medvědí službu"! Konečně někdo, kdo má zdravý rozum.
 Linda 
  • 

Re: dnešním dětem vůbec nezávidím 

(26.11.2008 23:12:33)
Nic proti stanovení hranic. Jenom jde o to, zda dnešní děti zastraší pár facek nebo klečení v koutě. A pokud ano, zda je to připraví na život v dnešní společnosti.
 MirkaEyrová 


Re: dnešním dětem vůbec nezávidím 

(26.11.2008 23:36:33)
...a taky jde o to, jestli z otloukaných dětí, které mají strach z facky (nebo z čehokoliv jiného), opravdu VŽDY vyrostou zdraví sebevědomí lidé ~;((:-©.
 Linda 
  • 

Re: dnešním dětem vůbec nezávidím 

(26.11.2008 23:42:47)
No právě. Protože ustrašený poslušný jedinec možná mohl obstát dříve, ale k čemu mu to bude v dnešní době? Rozmazlený drzý fracek je samozřejmě druhý extrém, ale ten myslím nevzniká jenom tím, že ho rodiče nemlátí.
 Lusika, Lucinka+32tt 
  • 

Re: dnešním dětem vůbec nezávidím 

(5.12.2008 14:52:42)
Moje dcera má pevné hranice. A přestože neví, co je to tělesný či jiným způsobem ponižující trest. Nemyslím, že je to tak snadné, dát pár facek a je od fracka pokoj. Ale máte více zkušeností.

Věřím, že na své dětství bude také ráda vzpomínat.

Lusika
 Lizzie 


K článku 

(26.11.2008 21:16:47)
Jestli chtěla autorka zveřejnit komplexnější historický výcuc, zvolila příliš krátkou formu...na mě to působí jako černá kronika historie, navíc i uvedené příklady jsou dost nesourodé. Ano, dřív to bylo tvrdší - všude. Mezi dospělými i mezi dětmi, ale dost pochybuju o tom, že by rodiče své potomky neměli rádi (i když brali víc v potaz dětskou úmrtnost - co jiného jim zbývalo).
Omlouvám se, ale ten článek mi nedal vůbec nic...když už by srovnala třeba vývoj a změny ve výchově ve 20. století, bylo by to zajímavější, ale tohle je od každého trocha a výsledek žádný.
 Tamarkaa 


Výchova 

(27.11.2008 13:00:29)
Ono ještě k té lásce rodičů...dřív opravdu byla rodina více o ekonomickém zajištění a méně o citech, ale co jsem měla možnost číst, tak ty matky byly často záměrně tvrdé třeba na dcery, protože věděly, že se s nimi život mazlit nebude a neobstály by, kdyby nebyly přísně vedeny. Četla jsem hodně knížek z období 19 stol. o výchově.

Dnes je to totéž, přizpůsobujeme výchovu danému tempu a nárokům doby. Výchovné přístupy se začínají od revoluce trochu měnit, protože se zjišťuje, že ta bezbřehá výchova nemá dobré výsledky, začíná se tzv. utahovat a jít blíž k výchovnému středu. Jsou statistiky o delikvenci mládeže, o horší úrovní výsledků ve škole... tyto děti mají pak problémy i v práci, nikdo není zvědavý na jejich "výjiměčnost" a nikdo na ně nečeká pokud to nejsou zrovna nějací VŠ vzdělaní odborníci. Musí se potýkat s autoritami někde v dělnických profesích a je to pro ně těžké se smířit s tím, že patří k běžnému průměru a musí "poslouchat".
 Xantipa. 


Re: Výchova 

(27.11.2008 13:09:56)
Tamarkoo - z Tvého příspěvku mám pocit, jako by se dítě od rodičů a ničím netknuté rovnou vrhlo do práce. Výchova až k dospělosti je přece dlouhodobá záležitost, i když stanovíme dospělost na právní dospělost, tj. 18 let. Dítě je zvyklé na autority, učitelky ve školce, škole, střední škola, učňák. Neustále se v tu dobu učí, jak vycházet. Takže já bych se nebála toho, že dítě v práci bude v šoku, že je nad ním šéf, který se musí poslouchat~;) Já bych se bála, že bude poslouchat na slovo kohokoli, kdo nad ním bude mít navrch, protože s autoritou se nediskutuje, ta ví všechno nejlíp. Dítě se učí poznat hranice a meze a musí umět přesně vyjádřit své obavy, nespokojenost a musí umět o problému přemýšlet, aby mohlo činit případné jiné návrhy. To platí i o dospělcích, tam ještě víc, protože nad sebou nemají tu hrozbu rákosky.
 kreditka 


Re: Výchova 

(27.11.2008 13:51:16)
Bohužel v poslední době se učitel bere čím dál míň jako autorita...že by to bylo volnější výchovou????
 Xantipa. 


Re: Výchova 

(27.11.2008 13:54:55)
Přijde na to, co myslíš.
Učitel má být autorita, ale ne bůh, i on je člověk a je člověk omylný. A je i pravda, že některé děti učitele absolutně ignorují. Ovšem ti ingnorují kohokoli. A to je absencí výchovy. I za mých dětských let takové děti byly.
 kreditka 


Re: Výchova 

(27.11.2008 14:13:05)
Myslím tím to, že se v poslední době rozmáhá mezi dětmi agrese vůči učitelům s podporou rodičů. Dříve byly tyto problémy taky, ale ne v takovém měřítku. Jestliže dítě bezdůvodně napadne učitele a rodiče místo aby potrestali dítě začnou problém svádět na učitele, školu atd. zatímco dítě je nedotknutelné je to cesta do pekel. Samozřejmě tím netvrdím, že pravda je vždy na straně učitele, ale přeci jen každý z nás chce kolikrát vidět své dítě lepší než kolikrát ve skutečnosti je.~m~
 Xantipa. 


Re: Výchova 

(27.11.2008 14:18:27)
Kreditko, ale to jsou jednotlivé případy, není to většina. Chápu ale, že i ty jednotlivé případy dokážou sakra znepříjemnit učitelům život. Jenže kolikrát jsem slyšela, že rodiče, kteří dokážou vypustit z pusy - učitelka je kráva, potřebovala by přes hubu - jsou kolikrát ti, kteří doma své děti mlátí jak žito. Jenže uznávají zásadu - svoje děti si budu mlátit sám a ostatní mi do toho nebudou kecat. A taky tomu říkají přísná výchova. Dítě je doma pak jak oukropeček a za prahem bytu nebo domu je to sígr první velikosti.
 kreditka 


Re: Výchova 

(27.11.2008 14:31:56)
No co vím tak jednotlivé případy to byli kdysi, dnes se bohužel vesele množí geometrickou řadou, ale to tady nevyřešíme. Jestliže rodiče se školou nebudou spolupracovat, učitel nic nezmůže. Výchovu má na starost především rodina, ta určuje hranice. Učitel předává vzdělání a má vychovávat, ale nesmí trestat a to děti moc dobře vědí...~2~
 Xantipa. 


Re: Výchova 

(27.11.2008 14:37:23)
Učitel smí trestat, ale má velmi omezené možnosti.
 kreditka 


Re: Výchova 

(27.11.2008 14:46:06)
Jak???? Poznámkou? Ta ale funguje jen tehdy, když rodiče spolupracují
 Tamarkaa 


Re: Výchova 

(27.11.2008 15:34:30)
Víte třeba že když dá učitel dětem v tělocviku za trest udělat kotoul je to fyzický trest? Můj přítel za to dostal podmínku od ředitelky školy.
 Xantipa. 


Re: Výchova 

(27.11.2008 15:40:31)
Kotoul? Já nevím, ale u syna ve třídě se za trest dělají dřepy. Byla na to určená třídnická hodina, padlo několik návrhů a pak děti hlasovaly a odsouhlasily dřepy místo černých teček a poznámek.
A kde dělaly kotoul? Na žíněnce nebo na parketách? A to dotyčné dítě ten kotoul ovládalo, nebo ne? To není jednoduchý. Nejde se rozčílit a dát trest. Nejprve se musejí stanovit pravidla a tresty a pak teprve trestat. Na to jsou děti hodně citlivé. Chápeš, co tím myslím?
 Tamarkaa 


Re: Výchova 

(27.11.2008 15:45:10)
Kotoul normálně na žíněnce, není cvok :-)... ale je to jako třeba dřív nám to učitelé dělali běžně, prostě jsme flákali běh, tak jsme dostali ještě jedno kolečko.
 kreditka 


Re: Výchova 

(27.11.2008 19:04:45)
jj to je ten bláznivej svět, za chvilku bude problém říci dítěti "NE" je to psychické týrání a přece to porušuje svobodu dítěte že....~a~
 Tamarkaa 


Re: Výchova 

(27.11.2008 21:06:59)
Jo tohle už normální není, ale každej bude argumentovat tím, že by se to dalo zneužít. Jasně že dalo, ale ti učitelé většinou žádní tyrani nejsou. Martin má třeba děti moc rád, ale nestačí se divit co dovedou, on se tím trápí a ony jsou vysmáté a ještě drzé že dosáhly svého.
 10.5Libik12 


Re: Výchova 

(27.11.2008 14:41:30)
Já souhlasím s tím, že rodina je zodpovědná za mravní rámec, ovšem za vzdělání ne. Může se velmi snadno stát, že slušní, čistotní rodičové, jaksi nevládnou ani pravopisu, ani počtům, ani angličtině. Škola je tu od toho, aby sociální determinanty jako státní ústav odstraňovala nikoliv prohlubovala tím, že děcko z dejme tomu intelektuálně nepodnětného prostředí, nemá šanci.
 10.5Libik12 


Re: Výchova 

(27.11.2008 14:44:16)
V zásadě by škola měla zvládnout vychovat i nevinné děti asociálů, nicméně tady chápu, že je třeba dalších podpůrných programů, protože zázraky se nědějí.
 kreditka 


Re: Výchova 

(27.11.2008 15:02:28)
Bohužel i kdyby se učitel přetrhl, tak některé děti z asociálních rodin těžko vychová, kdyby jim šel 1000 krát příkladem, tak doma děti uvidí jiný model výchovy. Pokud rodiče neposílají své děti do škol, nemotivují je k vzdělávání tak dítě prakticky nemá šanci žít do budoucna jinak "lépe"
 Lusika, Lucinka+32tt 
  • 

Re: Výchova 

(5.12.2008 14:55:30)
Já osobně se setkávám jen vyjímečně s případy "rozmazelených" dětí bez hranic. Většinou jsou to čipernější děti, které je dle mého těžší zabavit a tvoří v kolektivu menšinu.
Nevím, kde jsou všichni ti rozmazlení fracci schovaní.. Asi sedí doma, to by to vysvětlovalo.
Lusika
 Brusinka14 


Škrobená zdrženlivost kontra nechutná uvolněnost 

(27.12.2008 10:28:31)
Omlouvám se, nečetla jsem všechny příspěvky, možná už o tom někdo psal.
Samozřejmě, že je dobré, když dítě umí vyjádřit svůj názor, ale mělo by to dělat přiměřeným způsobem, tj. kultivovaně. Záleží také na přístupu rodičů, co si před pojmem "kultivovanost" představují, jestli o ni vůbec stojí. Po revoluci se totiž uvolnila svoboda projevu, a někteří lidé (vlastně hodně lidí)
to pochopilo tak, že si nemusí "brát žádné servítky", sprostě veřejně nadávat, mluvit o čemkoli kdykoli. Dělají to bohužel i poslanci.

Co se týče pozice učitele, ten není od toho, aby byl neomylný (i když takoví jsou také, ale to se týká všech profesí). Ale musí to být osoba, která má hlavní slovo, která určuje, co se bude dělat a kdy se to bude dělat. Je možné si o tom i promluvit, ale až po vyučování. Není možné, aby desetileté dítě vykřikovalo jako opoziční poslanec, že nemá chuť učit se matematiku, ale hrát si počítačové hry, případně právě svačit nebo se jít proběhnout, nebo se prát se spolužákem. Ale proč vlastně ne? Protože pro běžný život stačí umět zákl. početní úkony, případně přímou úměru a procenta. Proč se učit zeměpis, když významní představitelé si myslí, že Češi jsou Čečenci a že Afrika je stát?
Proč nezkrátíme školní docházku na 6 let? A potom nějaký ten praktický kurz, a potom už hlavně neotravovat se zbytečnými řečmi. Ale zpět k věci. Protože, co se týče učebního programu, nemají v tom jasno ani dospělí, ale děti toto rozhodnout opravdu nemůžou.

Co se týče pozice rodiče, někteří rodiče si myslí, že své děti vychovávat nebudou. Že je dobré, když si mrně prorazí cestu samo, nebude trpět zakřiknutostí. To se jim pak v pozdějším věku vymstí, když je dítě už vůbec neposlechne a dělá si, co chce. Potom rodiče chtějí, aby s tím něco udělala škola, ale to taky nejde, když neexistuje žádný účinný postih.

Je rozdíl mezi tím nebýt zakřiknutý a být nevychovaný. Nevychovaní ani nemají co říct. Ti musí třeba plivat na zem, používat hrubá slova, vydávat nechutné zvuky, telefonovat při vyučování, a to jen proto, aby jako ovce někoho neposlouchali.

 Helena 
  • 

učitelé a neučitelé 

(27.11.2008 19:49:38)
Když už se ta diskuse tak přesunula do roviny učitelů, dovolte, abych také k tomu něco napsala. Dvacet let jsem pracovala v kanceláři a pak, už se třemi dětmi, jsem si splnila svůj životní sen, vystudovala jsem dálkově vysokou školu začala učit na gymnáziu. Polemikám typu - učitelé se mají, pořád jsou prázdniny, nebo zase naopak - v kanceláři se nikdo nepřetrhne - se už jenom směju a myslím si své. Tak k té kanceláři - nikdy jsem nebyla svým vlastním pánem, stále jsem musela kromě své vlastní práce dělat ještě něco navíc, zkrátka ani mě to moc nebavilo. Je fakt, že platově bych teď na tom mohla být už lépe než ve školství - po těch letech praxe. Také jsem odpoledne odešla z kanceláře a práci jsem hodila za hlavu. Když jsem potřebovala pát hodin volna kvůli řemeslníkům v bytě nebo k lékaři, nebyl problém. Teď pracuji s dětmi, někdy nadávám, někdy bych nejraději některému drzému frackovi dala pár facek - což nemůžu, většinou mě ale ta práce těší. Volno kvůli řemeslníkům nedostanu, k lékaři chodím zásadně odpoledne. Můžu říct, že jsem večer asi tak 100x unavenější, a to mě ještě čekají stohy testů, příprav a dalšího studia materiálů. Jenom ty prázniny mě štvou. Ano, čtete dobře. Tak ráda bych se někdy podívala na dovolenou do některé jižní země, Řecko, Turecko, Španělsko. Jenomže v mém věku už nesnáším horko a jindy než o prázninách zkrátka nemám šanci. Zatímco ostatní nám závidí prázdniny, já jenom sním o krásné dovolené třeba v červnu nebo v září, o zimě už vůbec nemluvím - tak jen doufám, že se ve zdraví dožiju důchodu a pak se tam konečně možná podívám - jestli na to budu vůbec mít. Helena
 štěpánka 
  • 

Re: učitelé a neučitelé 

(27.11.2008 22:57:17)
Heleno díky!!! Taky jsem učitelka, kdysi kancelářská myš ale takhle hezky bych to nenapsala. Souhlasím s Tebou na 100%.
 Helena 
  • 

Re: učitelé a neučitelé 

(28.11.2008 17:36:38)
Štěpánko, díky za díky. Už jsem se jednou musela ozvat. Helena,

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.