| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě? Dříve jen majetek, dnes rovnoprávná bytost!

 Příspěvky 110 z 231 [Dalších 221 >>]
Brusinka14
27.12.2008 10:28:31
Omlouvám se, nečetla jsem všechny příspěvky, možná už o tom někdo psal.
Samozřejmě, že je dobré, když dítě umí vyjádřit svůj názor, ale mělo by to dělat přiměřeným způsobem, tj. kultivovaně. Záleží také na přístupu rodičů, co si před pojmem "kultivovanost" představují, jestli o ni vůbec stojí. Po revoluci se totiž uvolnila svoboda projevu, a někteří lidé (vlastně hodně lidí)
to pochopilo tak, že si nemusí "brát žádné servítky", sprostě veřejně nadávat, mluvit o čemkoli kdykoli. Dělají to bohužel i poslanci.

Co se týče pozice učitele, ten není od toho, aby byl neomylný (i když takoví jsou také, ale to se týká všech profesí). Ale musí to být osoba, která má hlavní slovo, která určuje, co se bude dělat a kdy se to bude dělat. Je možné si o tom i promluvit, ale až po vyučování. Není možné, aby desetileté dítě vykřikovalo jako opoziční poslanec, že nemá chuť učit se matematiku, ale hrát si počítačové hry, případně právě svačit nebo se jít proběhnout, nebo se prát se spolužákem. Ale proč vlastně ne? Protože pro běžný život stačí umět zákl. početní úkony, případně přímou úměru a procenta. Proč se učit zeměpis, když významní představitelé si myslí, že Češi jsou Čečenci a že Afrika je stát?
Proč nezkrátíme školní docházku na 6 let? A potom nějaký ten praktický kurz, a potom už hlavně neotravovat se zbytečnými řečmi. Ale zpět k věci. Protože, co se týče učebního programu, nemají v tom jasno ani dospělí, ale děti toto rozhodnout opravdu nemůžou.

Co se týče pozice rodiče, někteří rodiče si myslí, že své děti vychovávat nebudou. Že je dobré, když si mrně prorazí cestu samo, nebude trpět zakřiknutostí. To se jim pak v pozdějším věku vymstí, když je dítě už vůbec neposlechne a dělá si, co chce. Potom rodiče chtějí, aby s tím něco udělala škola, ale to taky nejde, když neexistuje žádný účinný postih.

Je rozdíl mezi tím nebýt zakřiknutý a být nevychovaný. Nevychovaní ani nemají co říct. Ti musí třeba plivat na zem, používat hrubá slova, vydávat nechutné zvuky, telefonovat při vyučování, a to jen proto, aby jako ovce někoho neposlouchali.

Lusika, Lucinka+32tt
  • 
5.12.2008 14:55:30
Já osobně se setkávám jen vyjímečně s případy "rozmazelených" dětí bez hranic. Většinou jsou to čipernější děti, které je dle mého těžší zabavit a tvoří v kolektivu menšinu.
Nevím, kde jsou všichni ti rozmazlení fracci schovaní.. Asi sedí doma, to by to vysvětlovalo.
Lusika
Lusika, Lucinka+32tt
  • 
5.12.2008 14:52:42
Moje dcera má pevné hranice. A přestože neví, co je to tělesný či jiným způsobem ponižující trest. Nemyslím, že je to tak snadné, dát pár facek a je od fracka pokoj. Ale máte více zkušeností.

Věřím, že na své dětství bude také ráda vzpomínat.

Lusika
Adéla
  • 
1.12.2008 14:16:44
Můj muž pochází z Ukrajiny, jeho matka zažila dva hladomory. Snědli m.j. všechny sviště v okolí atd. Umřelo tam několik milionů lidí. Jí je dnes 80 let, ale když tam muž přijede, vždy o tom znovu a znovu vypráví a brečí a je to už tolik desítek let. Nikdy nezapomene na to, jak kolem ní lidé umírali hlady. Její matka se narodila v předminulém století,děti musely od malička doma pomáhat, nikdo je nerozmazloval, ale podle vyprávění je rozhodně měli rádi a případné úmrtí dítěte těžce nesli, i když jich třeba měli 7.
29.11.2008 17:26:24
Pod to bych se podepsala..
Helena
  • 
28.11.2008 17:36:38
Štěpánko, díky za díky. Už jsem se jednou musela ozvat. Helena,
štěpánka
  • 
27.11.2008 22:57:17
Heleno díky!!! Taky jsem učitelka, kdysi kancelářská myš ale takhle hezky bych to nenapsala. Souhlasím s Tebou na 100%.
kreditka
27.11.2008 21:07:11
Jé pošli mi ji taky, potřebuji zvednout náladu ~t~
27.11.2008 21:06:59
Jo tohle už normální není, ale každej bude argumentovat tím, že by se to dalo zneužít. Jasně že dalo, ale ti učitelé většinou žádní tyrani nejsou. Martin má třeba děti moc rád, ale nestačí se divit co dovedou, on se tím trápí a ony jsou vysmáté a ještě drzé že dosáhly svého.
kreditka
27.11.2008 21:06:59
Jé pošli mi ji taky, potřebuji zvednout náladu ~t~
 Příspěvky 110 z 231 [Dalších 221 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.