| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak dětem vysvětlit Vánoce? Chodí u vás Ježíšek nebo Santa Claus?

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 130 [Dalších 110 >>]
barbora
  • 
3.12.2007 22:28:36
Je mi 13 let a tak si velmi přesně pamatuji, jak jsem si jako 5Ti, 6Ti letá vysvětlovala to, že všude je santa a ježíšek nikde-napřed jsem si myslela, že Ježíšek (přece jenom tu "pohádku" o narození Ježíška jsem znala) se narodil už hodně dávno a tak to už není miminkoale dědula Santa a když jsem nastoupila do 1. třídy, začla moje názory ovlivńovat kamarádka a spolu s ní jsem si vymyslela pohádku o tom, že Ježíškova maminka mu pomáhat s dárky nemůže, protože spolu s tatínkem Josefem Ježíškovi připravuje oslavu narozenin a tak s Ježíškem chodí jeho dědeček Santa a se vším mu pomáhá-a proč je všude jenom Santa se sáněmi a sobi?-no Ježíška přece můžou vidět jenom někteří dospělí (mamka s taťkou), protože děti neznají zlého pána, který mu chce ublížit a mohli by mu o něm povědět-takže na to, až uvidíme Ježíška si musíme počkat, až budeme maminky, nebo tatínci.
  • 
3.12.2007 15:32:09
Doporučuji příběh Mariin oslík je to o putování Marie,kterou doprovází věrný oslík skrze jeho pohled se dozvídáme jak to všechno bylo.je to milý a poetický příběh,ale i důstojný a tajemný.Samozřejmě dětská bible ilustrovaná je výborná a nejvíce se mi osvědčilo domácí hraní divadla s ručně ušitými jednoduchými loutkami/maňásky apod./Každou neděli jeden příběh.Tak to je tak vše a Ti ošlivý dědkové před obchodama nemají šanci.:-)
Katka,kluci 5 a 8
  • 
3.12.2007 15:20:15
No tak tedy "křesťanská láska a milosrdenství", ta tolerance tam fakt asi nebyla a jak to tak pozoruju ani nebude......
  • 
3.12.2007 13:51:18
ehm, kde je řečeno, že křesťan má být tolerantní? Moc nechápu kde se vzal ten pojem "křesťanská láska a tolerance"
Mili+2
3.12.2007 13:49:33
Jak je vseobecne znamo,lide sami se deli uz tisice let podle nabozenstvi.Takze ja jsem si to nevymyslela,rovnez jsem nikde nenapsala ze chci Zidy nacpat do koncentraku a hinduisty do vezeni,proste ma kazde nabozenstvi svou tradici,a nevim jak ti ,co smichaji vsechno dohromady pak detem vysvetli takovy galymatias.
Kateřina
  • 
3.12.2007 12:41:43
Děkuji, tu jsem viděla a si ji koupím. Jen tu někdo psal, že to cd není nic moc, to je škoda...
Iva, 3,5 letý syn
  • 
3.12.2007 9:29:12
Nevím, z jak velkého jsi města, ale dnes už je spousta různých představení pro děti, živých betlémů, kde děti krásně obeznámí se zvyky. Zkus divadlo - v našem loutkovém divadle v Ostravě běží krásné představení "Půjdem spolu do Betléma". Hlavní je dítě zapojovat do aktivit - včera jsme s malým lepili na okno papírový betlém, andělíčky, pouštěli jsme si koledy a vyprávěli si o tom. /byla 1. adventní neděle :-)/ Našla jsem u nás spoustu akcí, kde si děti vyrábí vánoční ozdoby, kde je obeznámí se zvyky. Například u nás to dělají v muzeu, nebo v centrech pro volný čas. Zkus ve Vašem muzeu, jestli něco nechystají. Chce to trošku popátrat na internetu. U nás v Ostravě je toho opravdu hodně, čemuž jsem opravdu ráda. :-)
Líza
3.12.2007 5:20:51
Hezký ;-))), úplně jsi mě dojala...
3.12.2007 3:43:23
Se zaujetím jsem si přečetla příspěvky a pomohlo mi to si ujasnit konečně svůj náhled na Vánoce. Letos stojím prvně před úkolem je samostatně připravit svému dítěti a založit tak naší rodinnou tradici. No ano, je to úkol, protože léta jsem žila v tichém protestu proti těmto svátkům znechucená jejich obchodní podobou, z dětství vybavená představou létajícího a dárky přinášejícího Ježíška do svátečně a slavnostně naladěné atmosféry. Jenže společně s Ježíškem vzalo za své i kouzlo a smysl Vánoc a s nimi spojených příprav.
Bavilo mě vyrábět a vymýšlet dárky, ale od jisté doby mi bylo lhostejné, kde svátky strávím a jakou budou mít podobu, přizpůsobím se místním zvyklostem. A většinou mi připadaly prázdné a velmi nudné.
Moje tříapůlleté dítě žije příběhy, vyprávěním. Poprvé samo projevilo zájem mít doma také vánoční stromeček. A tak se obojí spojuje, já začínám neuměle vyprávět příběh o narození, třech králích, co vše se mohlo před dvěma tisíci let stát i jak to bylo dál... lovím v paměti, kupuji papírový vystřihovací Betlém. A v těch obrázcích se spojují příběhy a tradice českého venkova a zimy s příběhem před dvěma tisíci let, kdesi daleko v teplých krajích. Vánoce začínají dávat smysl. I spojení se slunovratem. Oprašuji vánoční CD od skupiny Klíč, Ivy Bittové. K tomu Hradišťan. A pak se také podívám po těch knížkách, co jste tu zmiňovali, vždyť některé z nich jsme doma měli, úplně bych zapomněla, díky. Společně zkusíme vyrobit nějaká přáníčka, ustrojíme stromeček. A necháme vyprávět také babičky a dědečky, ať zavzpomínají. A je úplně jedno, že nebude navařeno a napečeno, nakoupené dárky. Že před zbožím i lidmi přecpaným obchodním domem poskakuje Santa Claus.
Mimochodem někde zmíněné hypersupermarkety přece nejsou něco samo o sobě fungujícího, ale jejich nabídku a vánoční výzdobu přece pro ostatní připravují zaměstnanci - rovněž tátové a mámy od dětí? Nebo snad ne?
A o té víře či nevíře v Ježíška nebo Santa Clause. Myslím, že je to jedno. Pokud v něco věřím, pak to existuje. Zvlášť pro dítě. Vždyť to může být nádherná hra fantazie a můžeme ji hrát společně. Ve vzpomínkách na dětství pak zůstane skutečná představa, dá se přece nakreslit...:-) Hrajeme tolik her JAKO.
Myslím že je důležité být hlavně spolu s rodinou, přáteli, na chvíli se zastavit a třeba vyprávět příběhy.
Znovu se na Vánoce těším a znovu objevuji jejich kouzlo i pro sebe. Za délku a případnou nesrozumitelnost příspěvku se omlouvám...
3.12.2007 0:00:11
Materidousko,
ja bych jeste rekla, ze je rozdil nechat deti verit na Jeziska - pokud se s nim poji jen pozitivni myslenky a vzpominky. S certem a nicim podobnym bych dite nikdy strasit nechtela a nebudu, prijde mi to nechutne. Vim, ze z toho ma spousta lidi trauma. Je zcestne strasit deti tim, ze kdyz nebudou hodnetak nedostanou nic od jeziska nebo Mikulase. To prece stejne nemuze fungovat. Ale jak jsem napsala - jsem presvedcena, ze v dobre fungujici rodine, kde se bude verit na Jeziska (ale jeho naklonost nebude nicim podminena=myslim tim mnozstvi darku) by s tim deti nemeli mit problem.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 130 [Dalších 110 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.