| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak dětem vysvětlit Vánoce? Chodí u vás Ježíšek nebo Santa Claus?

 Celkem 130 názorů.
 suzann 
  • 

křesťanské vánoce 

(29.11.2007 10:20:12)
Tak já jsem z věřící rodiny (ne katolické!!! to není to samé :-) ) a tedy je jasné, jak nám byly vysvětleny Vánoce. Chápu, že i dětské Bible někdy mají příběh popsaný trochu nezáživně, ale na druhou stranu si neumím představit, které malé dítě nezaujme příběh o narození miminka. Spojila bych to s vyráběním Betlému a bude "nezáživnost" vyřešena :-). A k otázce z nadpisu: nechodil ani nechodí u nás ani Ježíšek, ani Santa Claus - podělujeme se navzájem a věděli jsme to už od mala.
 Kateřina 
  • 

Milá Suzann, 

(29.11.2007 10:38:06)
děkuji za odpověď, ale to je všechno pořád "svépomoc". Ano, dodržujeme různé zvyky, u nás doma tedy Ježíšek chodil a ještě chodí pořád, betlém stavíme, o narození Ježíše čteme, máme adventní věnec a svíčky zapalujeme podle nedělí, ale strašně ráda bych to i ukázala v nějaké knížce nebo ve filmu. Zdá se mi, že by to spolu se zážitky z domova bylo lépe srozumitelné. Podotýkám, že mi nejde nutně o vysvětlení Vánoc z křešťanského hlediska - spíš bych si představoval nějakou knihu nebo film, které by ukazovaly Vánoce na nějakém příběhu od počátku adventu tak, aby to bylo přitažlivé pro předškolní děti. O ničem takovém ale nevím. Přitom jsem viděla se Santou Clausem pár přesně takových filmů (třeba kreslených), kde byla doba předvánoční včetně různých zvyků a tradic vysvětlena moc hezky - jenže ty používat nechci.
 Marcela 
  • 

Re: Milá Suzann, 

(29.11.2007 14:50:27)
Ahoj,
Koupila jsem knížku "Vánoční příběhy", je taková bílá a je na ní ilustrace od Heleny Zmatlíkové a napsal to nějaký severský spisovatel (tuším). Ale omlouvám se - ještě jsem ji neotevřela. Dcera si napsala Ježíškovi, že ji chce, tak jsem ji koupila a mám ji doma v šuplíku.
Jestli budeš mít čas, můžeš se na ni poptat někde v knihkupectví.

Měj se
Marcela
 Kohnova 
  • 

Re: Milá Suzann, 

(29.11.2007 16:35:13)
Zajed s detmi do skanzenu v Prerove nad Labem, nebo do jineho skanzenu a mas to live i s doprovodnymi texty a koledami a mozna i s zivymi oveckami.
Pak je knizka Darovany rok, autorka Vendulka a prijmeni ted nevim, ale v detskem oddeleni v knihovne bude temer jiste, protoze vysla jeste za komunistu, tam jsou ceske vanoce i advent pojednany velmi podrobne a poeticky. Dalsi vanocni kapitoly jsou v detech z Bulerbynu, Emilovi Neplechovi, v Kytici od Erbena, v Barunce od soudruha Zapotockeho a vubec vsude mozne.
 nada 
  • 

Re: Milá Suzann, 

(2.12.2007 7:34:55)
souhlasím, byli jsme před několika lety tehdy s předškolákem v Rožnově pod Rahštěm. Je tam skanzen...probíhaly tam celý advent vánoce na dědině. Vysvětlení zvyků, kdy se začal strojit stromeček apod. Pekly se perníky, chodili děti zpívat koledy. V hospodě každý dostal ochutnat kyselicu a pražené vločky s medem. Taky tam předváděli výrobu krajek, kováře apod. Celé to bylo zaměřené na vysvětlení zvyků a tradic, spíš už pohanských než křesťanských. My nejsme věřící, a toto se mi ohromně líbilo. Bylo kolem Mikuláše...chodil tam se spoustou čertů...což se kluk trochu bál. Ale od Mikuláše dostal křížaly..tehdy to jedl poprvé v životě., také probíhal vánoční jarmark, koupili jsme ručně dělané ozdoby, ovčí sýr...aj. Dodnes si na to kluk vzpomíná, vždy když děláme doma výzdobu si na něco vzpomene...chceme si tam zase někdy na podobnou akci zajet...holka 6 už by jí to taky mohlo zajímat.
 Rapiti 


Re: Milá Suzann, 

(30.11.2007 7:06:00)
U nás chodí Ježíšek, ale nevím, jak dlouho ještě, máme doma prvňáčka.
Knížku ani film ti neporadím. Mě se moc líbil film Zázrak v divočině, ale ten je trochu o něčem jiném a pro starší. Možná letos zase ČT bude vysílat ten večerníček s koledama, ten taky celkem ušel. Vím, že existuje loutkový film od Trnky Betlém, ale nikdy jsem ho neviděla, kdo ví, jestli ho má ČT vůbec v archivu.
Ačkoli jsme rodina nevěřící, chodím s dětmi na náboženství určené předškolním dětem a pan farář dětem vždycky ty příběhy z dětské bible ještě zjednoduší, aby tomu rozuměly. Navíc se pravidelně koná taková procházka pro děti za Betlémy, děti dokonce ztvárňují živý Betlém, moc je to baví.

 Šárka 
  • 

Re: kniha Vánoce 

(1.12.2007 1:08:06)
našla sem na netu knihu Vánoce,která by Ti zrovna mohla kápnout do noty.Nakladatelství Sevt,mají ji v e-shopu.
 kaaculka 


Ten vánoční čas 

(2.12.2007 15:59:44)
Mohu vřele doporučit knihu od Jiřiny Rákosníkové - Ten vánoční čas, součástí knihy je i hudební CD. Nakladatelství Vyšehrad. Není problém sehnat na netua je tam vše co je pěkné dětem vysvětlit - co je to Advent, Koleda, sv.Lucie a různé tradice. Katka
 Sysyna 


Moje Vánoce 

(29.11.2007 10:44:16)
Ahoj,

pekna knizka pro deti je Ceske vanoce od Ludmily Ladýřové cca 150,-Kc.

A opravdu skvělá kniha je od Petra Herynka České Vánoce.Stoji pres 400,-Kc a je to celkove shrnuti tradic, svatku.......

Obsah:

bohatým obrazovým doprovodem vypovídá o rozmanitých zvycích spjatých s obdobím Vánoc. České Vánoce jsou knihou ojedinělou, vzniklou na základě dlouholetého shromažďování často unikátních dobových materiálů. Při její četbě se dozvíte mnoho zajímavých informací o původu a smyslu tradičních rituálů, o nichž většina z nás už nejspíš slyšela, ale neví, odkud pocházejí, proč se vlastně drží (např. advent, sv. Martin, sv. Kateřina, sv. Barbora, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Štědrý den, sv. Štěpán, Silvestr, Tři králové atd.). Ukazuje rozmanité vánoční předměty a dekorace (např. adventní věnec, mikulášský vrkoč, figurky z ovoce, kominík, třesolky, stolovníček, trnkový svícen, kolední proutky atd.) a často prozrazuje postup výroby. Nechybí pochopitelně tradiční i novodobé ozdoby na vánoční stromky z nejrůznějšího materiálu, ani recepty na vánoční a jiné sváteční dobroty (mikulášské pečivo, marcipánky, martinské rohlíčky, muzika, anýzové hoblinky, žemličky, fenyklové obloučky, preclíky atd.). Kniha plná sváteční atmosféry a pohody je určena do každé domácnosti.


ADVENT:
Doba přípravy na Vánoce se nazývá "ADVENT". Toto označení pochází z latinského slova "adventus", což znamená příchod. Myslí se zde na příchod Vykupitele Ježíše Krista. Každoročním prožíváním adventu a slavením adventní liturgie církev zpřítomňuje očekávání starozákonních proroků, kteří připravovali lidstvo na příchod Mesiáše. Tím, že se věřící vžívají do atmosféry této dlouhé přípravy na první příchod Vykupitele, oživují zároveň touhu po jeho druhém příchodu na konci časů, ale rovněž do svého vlastního života.

První začátky slavení adventu se objevují v jižní Galii a ve Španělsku koncem 4. století. Od 12. do 13. století se stal advent začátkem nového liturgického roku, který do té doby začínal Vánocemi.



DATUM ADVENTNÍCH NEDĚLÍ

Adventní doba trvá čtyři neděle před slavností Narození Páně 25.12.

Datum první adventní neděle
1. adventní neděle 2007: 2.12.2007

Datum první adventní neděle je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle - čtvrtá - připadá vždy na neděli před 25. prosincem (který je hlavním vánoční svátkem). A protože 25. prosinec je každý rok v jiném dni v týdnu, tak i 1. adventní neděle má každý rok jiné datum. Advent vždy trvá do půlnoci dne 24.12. ("štědrý večer" je vigilie - předvečer hlavního vánočního svátku). Někdy se proto stává, že poslední adventní neděle může připadnout i na Štědrý den. V takovém roce trvá advent vlastně jen tři týdny, i když má čtyři adventní neděle.

ADVENTNÍ VĚNEC

Věnec je od nepaměti symbolem vítězství a královské důstojnosti. I Bible mluví o věnci jako o projevu úcty, radosti a vítězství. Adventní věnec je holdem tomu, kdo je očekáván, a kdo zároveň již přichází jako vítěz, jako král a osvoboditel: Ježíš Kristus. Rozlévající se světlo z hořících svící vyjadřuje přicházejícího Krista, který rozptyluje temnotu a strach, neboť on je "Světlo světa" (Jan 8,12). Každému, kdo věrně a s láskou vyhlíží příchod Páně, bude předán věnec spravedlnosti, vítězný věnec života.

Neboj se. Buď věrný a dám ti vítězný věnec života. (srv. Zj 2,10)

To je citace z jedne internet stranky....

..................detem to samo rikam jinak, detsky, jsou male 4 a 2 roky, velky syn ma 16, ten uz vi.

Santa nas neovlivnuje a ani neovlivni...jsem na nej alergicka, co se uzemi CR tyka.....jinde mi nevadi.
Deti maji v pokoji svitici globus.....ukazala jsem jim , kde bydli nase ruzne tety od USA, Italie, Kanady, Rusko a z po Novy Zeland a jak tam slavi Vanoce a jaky je ten jejich ,,Jezisek".Zatim jim to staci takto.......

Peceme spolu cukrovi, piseme dopis Jeziskovi i za jine deti, zapalujeme svicky, ve skolce nascvicuji zivy Betlem.., uci se koledy, od Adventu si poustime koledy a hlavne nas 4lety zpevak zpiva o zivot:-)).U Stedrovecerniho stolu koledy poslouchame, svicky jsou u nas samozrejmosti, krajeni jablicka a jine.

Pro me jsou Vanoce nejkrasnejsi svatky...krasne vzpominky na detstvi, ty vune, babicka, dedek, 25.kostel a okukovani jeziska v kostele u Minoritu u nas v Brne(Ale jsem na ne nastvana, od jiste doby..je tam vsechno jinak a kde je me detstvi?????)...tak nejak se snazim , aby byly krasne i pro me deti.Kez by byly pro vsechny deti.....
A pokud nekde vidi Santu jak slanuje po lane s pytlem na zadech, reknu jim, ze doletel na navstevu, aby Ceske deti videly, kdo v USA i jinde nosi darky detem tam....ale , ze ten nas Jezisek je lepsi v tom, ze dokaze vykouzlit nenapadne a necekane pod stromeckem prekvapeni, aniz by ho kdo videl a zustane po nem jen cinkani zvonecku....jinak nevim, jak lepe to vysvetlit.

A taky vedi, ze o Vanocich predevsim na sebe lide maji byt vic hodni, jak kdy jindy a myslet na druhe a potrebne.Protoze Jezisek vidi, kdo je dobry a kdo zly.

Tak vic nevim co dodat....Ceskym tradicnim Vanocum zdar a plastovym Santum a sviticim sobum v Cechach zmar:-)))))

Krasny advent a krasne Vanoce at uz jakkoliv tradicni pro kazdeho z Vas preje Sylva
a posilam Vam virtualne sve adventni vence.......



 Renka+Viktorka 
  • 

Re: Moje Vánoce 

(29.11.2007 11:57:02)
Děkuji za tip na knihy o Vánocích i za text o Adventu. Podle mého názoru je ten zmatek kolem Vánoc daný tím, že zatímco jinde ve světě se jedná vlastně o legendu, u nás se "ježíšek" míchá s křesťanským pojetím vánoc a pak je jasné, že pro lidi nevěřící je složité najít nějaký přístup k ježíškovi, když vlastně musejí vycházet z křesťanského pojetí a z postavy Ježíše, v kterého nevěří. Advent přece není o čekání na ježíška, ale i podle úryvku z knihy o vánocích je podle křestanského pojetí o něčem jiném. Já sama jsem katolička, takže legendu ježíška doma nevyprávíme, mé kamarádky, které jsou nevěřící, tak prostě advent slaví jako čekání na vánoční dny a na dobu, kdy budou spolu a kdy dostanou i ty dárky od ježíška. Shodneme se vždycky na tom, že nejdůležitější přes různé vysvětlování je, aby naše děti cítily tu lásku a jinakost a krásu vánočního období.
 suzann 
  • 

Re: Moje Vánoce 

(29.11.2007 12:14:53)
Renko, tys na to podle mě kápla nejlíp. Tady není žádná "tradice" od 1.12. do konce Vánoc, je to takové smíchané... Někdo věří na Ježíška, což "zavání" křesťanstvím a přitom to s ním nemá nic společného, je to tady taková míchanice. Takže pokus o vysvětlení, jak si to přeje autorka článku, je takový neuchopitelný... :-))
 Sysyna 


Re: Moje Vánoce 

(29.11.2007 13:40:16)
Renko,
ja vim, ze Advent neni cekani na Jeziska, ale myslis, ze by 2 a 4lete dite chapalo, ze je to ocekavani prichodu Mesiase, Spasitele???
proto jim zatim rikam, ze je te to cekani na Jeziska,az rozneme 4tou svici..jsme mu bliz, budemem spolu a bude nam krasne.......
protoze se me ptaji, co to delam za venecky, a kam a proc...a bla bla...a co je to ten,,adventni" a tak.....tak proto jsem jim(čletemu predevsim)rekla...

Jinak pro me advent je predevsim blizici zacatek Vanoc, Stedry den a krasne vzpominky u stromecku, koledy, pulnocni....setkani se s rodinou....
 petra 
  • 

Re: Moje Vánoce 

(29.11.2007 12:27:47)
Sylvo,

obdivuji tvé adventní věnce. Jsou naprosto nádherné.
A ještě jedna veselá snatovská historka. loni přd Vánocemi jsme byli s dcerkou ve Skotsku, všude samý Santa a v jednom muzeu jsme potkali i živého. Dcerce tenkrát byly dva roky a když Santu viděla, tak začala brečet a patala se, jestli přijde taky čert... Chudák Snata, bylo nám ho docela líto. Nakonec jsme si s ním docela pěkně popovídali a vysvětlovali mu tradice českých Vánoc.
 Kateřina 
  • 

Re: Moje Vánoce 

(29.11.2007 12:28:34)
Moc děkuju, ty knížky neznám, hned se někde zkusím podívat, jak vypadají.
 Věra 
  • 

Re: Moje Vánoce 

(2.12.2007 13:08:33)
Ahojky všem, četla jsem náhodou váš příspěvek o Vánocích a jsem unešená, také se snažím dětem vysvětlovat vše co se týká adventu a Vánoc a mám zase novou inspiraci. Moc děkuji.
 Eva, 4 +3 


Re: křesťanské vánoce 

(30.11.2007 14:54:44)
Vánoce jsou pro naší rodinu křesťanským svátkem. Nechodí u nás Santa Claus ani Ježíšek. Vycházíme z křesťanské tradice. Vánoce jsou pro nás oslavou Ježíšova narození. Odmalička dětem říkám, že slavíme Ježíškovy narozeniny a dáváme si navzájem dárky. Advent /z latinského advenio=příchod / je pro nás přípravou na jeden z největších svátků v roce.
Kateřino, na stránkách Karmelitánského nakladatelství jsou k dospozici knihy i videokazeta o putování tří králů do Betléma. Já jsem pro děti vždy měla na adventní dobu připravený obrázkový kalendář, kde byla cesta k Betlému, každý den bylo jedno zastavení, jeden příběh pro děti, který jsme si přečetli a povídali si o něm. Děti to hodně bavilo. Zapálit si svíčku každý týden, to byla malá slavnost se zpěvem a modlitbou. Nebo jsem měla hvězdičky na každý den, každý den mohly děti udělat někomu nějakou radost a Ježíškovi u jesliček rozsvítit=vybarvit, jednu hvězdičku. Těch nápadů je víc. Např. se může postupně vystřihovat nebo modelovat betlém, Ježíška pak dáváme do jesliček až po půlnoční.


Můžeš se podívat na www.ikarmel.cz
Cesta tří králů, Oldřich Selucký, videokazeta pro děti,animované zpracování příběhu tří králů, které hvězda dovedla až k nově narozenému králi do Betléma. Je to tady : http://www.ikarmel.cz/kniha/Cesta-tri-kralu_20130.html


Nebo kniha "Ušatý osel, nebeský posel", Ivan Renč.
Vánoční příběhy o průvodci Svaté rodiny - malém oslíkovi - vypráví dětem zkušený spisovatel a filmový režisér Ivan Renč. Oslík přece stál u betlémských jesliček, oslík putoval s Josefem, Marií a Ježíškem do Egypta, když prchali před Herodem... Kolik asi různých rolí sehrálo toto věrné zvířátko...
Najdeš to zde: http://www.ikarmel.cz/kniha/Usaty-osel-nebesky-posel_10916.html

Nebo kniha "Kouzelný kalendář" od norského autora J.Gaardera.
Další kniha norského autora Josteina Gaardera, známého u nás titulem Sofiin svět. Hlavní hrdina tohoto příběhu Jáchym se snaží objasnit záhadu kolem zmizení dívky Elisabet, která se vydává díky kouzelnému adventnímu kalendáři napříč prostorem i časem ze současnosti do Betléma, kde se právě narodil malý Ježíš.
Zde: http://www.ikarmel.cz/kniha/Kouzelny-kalendar_10795.html

Pro dospělé je zajímavá kniha "Malá encyklopedie Vánoc" od Valburgy Vavřínové.
Každoroční vánoční bestseller již od roku 2000, který obdržel i prestižní ocenění Zlatá stuha, vychází v nezměněném vydání. Autorka v jednotlivých, esejisticky psaných statích vypráví o svátcích od počátku adventu až po Hromnice, o tom, jak se slaví Mikuláš a Vánoce v řadě dalších zemí, o zvycích, koledách, stolování, vánočních pokrmech, cukroví, čarování ap.
Zde: http://www.ikarmel.cz/kniha/Mala-encyklopedie-vanoc_LBR0207.html

Zajímavé informace najdeš i zde: http://www.vira.cz/knihovna/index2.php?sel_kniha=45
Jsou zde různé texty i pro malé děti.
Další informace jsou zde: http://www.karmelitanske-nakladatelstvi.cz/vanoce.php
nebo zde: http://www.pastorace.cz/index.php?typ=texty&sel_char=&sel_tema=80

Zajímavý je také web: http://vanoce.vira.cz/

Přeji hezky prožitý adventní čas a ještě hezčí Vánoce. :-)








 petra 
  • 

Re: křesťanské vánoce 

(3.12.2007 15:32:09)
Doporučuji příběh Mariin oslík je to o putování Marie,kterou doprovází věrný oslík skrze jeho pohled se dozvídáme jak to všechno bylo.je to milý a poetický příběh,ale i důstojný a tajemný.Samozřejmě dětská bible ilustrovaná je výborná a nejvíce se mi osvědčilo domácí hraní divadla s ručně ušitými jednoduchými loutkami/maňásky apod./Každou neděli jeden příběh.Tak to je tak vše a Ti ošlivý dědkové před obchodama nemají šanci.:-)
 Eva+Markétka 
  • 

taky v tom máme zmatek 

(29.11.2007 10:30:13)
Snažím se dceři(3 roky) taky vysvětlovat, že někde chodí Santa a u nás Ježíšek. Moc ale nepomáhá, že v některých pohádkách je příběh o Santovi, ale říkají mu Mikuláš. Nevím jestli překladatelé chtěli uchránit děti před Santou, ale takhle je v tom ještě větší zmatek- Mikuláš se sobama roznáší dárky. Ach jo.
 mezzonote 


možná příspěvek trochu mimo 

(29.11.2007 10:52:12)
Já bych doporučila knížku Školák Kája Mařík. Není to sice přesně to, co sháníš, ale je tam velmi pěkně přiblížená doba, kdy u nás ještě žádní "Santové" nebyli. Nejsm si jistá, jestli to je srozumitelné pro takhle malé děti, možná spíš až pro školáky...
Je to knížka v hodně křesťanském duchu, píše se tam i o Hromnici a Velikonocích, ale si to dneska už také chce vysvětlení rodičů, je to opravdu z jiné doby...
 Eva 
  • 

Re: možná příspěvek trochu mimo 

(29.11.2007 11:49:39)
Každoročně chodíme s dětmi v adventě do kostela, děti ví, že to znamená příchod Ježíška, a že se na to připravujeme. V kostele (nebo i doma) je adventní věnece a děti se těší, že každou neděli se zapálí další svíčka. Myslím, že o Ježíškovi můžeme vyprávět i velmi malým dětem. Jinak naši miláčci si už před dvěma týdny "vyrobili" svůj betlém z plyšáků a panenek, zkrátka mají na to svůj dětský pohled a těší se na to, až budem společně v adventě zpívat koledy.
K Santovi - synovi jsem vysvělila, že u nás je jen Ježíšek, Santa je v cizích zemích. Mně osobně se ježí vlasy, když jenom slyším Santa...Tenhle americký ježíšek nemá s českými tradicemi co dělat.
 Vlasta, 3 děti 
  • 

Re: možná příspěvek trochu mimo 

(29.11.2007 21:33:51)
Zkuste si pořídit knížku OD ADVENTU DO ADVENTU - z nakladatelství DORON - je to knížka pro děti a jsou v ní pěkně vysvětlené všechny svátky s křesťanskou tématikou. Moc se líbí i mým nevěřícím přátelům. Mohu Doporučit. Jinak jsou v Praze a na Karlštejně pěkné výstavy Betlémů... toť tip na adventní výlet...:))
 Táňa 
  • 

Re: možná příspěvek trochu mimo 

(30.11.2007 12:21:23)
Presne tak, ani ja nemusím počúvať ani vidieť tie Santovské novoty u nás. Najmä ma to rozčuľuje v hypermarketoch, tí spievajúci panáci s úplne cudzími koledami... ACh jaj! Pre mňa je mojou predvianočnou knižkou Barunka od súdruha Zápotockého, ako tu už niekto písal - pre slovenské mamky - ja ju mám v slovenčine. Čo sa týka sviatkov - nie je tam nič komunistické. Tiež peknou knižkou je klasika Babička, je tam aj časť o Vianociach, pokiaľ si pamätám...
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Kája Mařík 

(29.11.2007 12:12:46)
Káju Maříka jsem přečetla až v dospělosti,hrozně se mi to líbilo (manžel si ťukal na čelo....).Dýchá z toho takový klid a pohoda. Navíc jsem se z toho jakožto dítě z ateistické rodiny dost věcí dozvěděla právě třeba o katolických svátcích a tradicích. Ale nemyslím si, že by to zkously dnešní malé děti, pokud nejsou z věřící rodiny.Mě se to líbilo právě proto, že už jsem si to dokázala "zasadit" do historických a náboženských souvislostí ....
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Kája Mařík 

(29.11.2007 12:53:16)
Taky jsem Káju četla už jako "velká", báječně jsem se pobavila, ale nevím, jestli by malým dětem přiblížil vánoce. Jde o to, že je to hodně nábožensky postavené a asi by to chtělo dětem i vysvětlit.
Ale každopádně takové to tetelení dětské dušičky, to tam je popsáno krásně, stejně jako v Mikešovi.
Já se do toho vysvětlování doma raději moc nezaplétám, kdo ví, jestli bych se ještě vypletla - jde mi hlavně o to, aby to u nás doma bylo krásné a mělo to takovou tu kouzelnou atmosféru, ať už si holky představují cokoliv.
 Lizzie 


Re: Kája Mařík 

(29.11.2007 13:34:32)
Káju Maříka i Řídících Márinku jsem četla někdy ve 12, taky mě to moc bavilo, ale vysloveně pro děti to není, nehledě na to, že takový 5. díl by je nebavil určitě...Ale máte pravdu, že tam je popsána spousta - i pro nijak aktivně věřícího - zajímavých zvyků.
A Ladovy obrázky mám moc ráda dodnes..na jeho vánočních pohledech můžu pokaždé oči nechat.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Re: Kája Mařík 

(29.11.2007 13:57:30)
S Josefem Ladou jsem na tom podobně, dneska jsem holkám koupila vystřihovací betlém právě od tohoto autora a taky adventní kalendáře s čokoládkama mají s obrázky od Lady. Ta atmosféra z nich přímo fyzicky dýchá :)))
 Lizzie 


Re: Kája Mařík 

(29.11.2007 16:12:01)
Přesně tak, takové ty ,,typicky české" Vánoce mám spojené s Ladou.
Jinak mám také moc ráda dřevěné betlémy s motivem vesnice apod. Za nejkrásnější vánoční stromky považuji ty nazdobené slaměnými nebo přírodními ozdobami (doma to kombinujeme) apod.
Pamatuji si, že ani jako malou holku mě adventní kalendáře se Santa Clausovskými motivy moc nebraly.
K autorčině dilematu...Mám pocit, že i české Vánoce se dětem dají podat dost atraktivně. Převyprávět vánoční příběh, pokud nevyhovuje ten z dětské bible (přiznávám, že jsem jí asi nečetla, nějak si to nevybavuji), přilákat prcka různými zvyky (teď se v předstihu nabízí barborky), pokud vím, díky rodičům jsem Vánoce vždycky brala jako pohádku - a ten pohádkový punc mají pořád:-)
 Kateřina 
  • 

Re: možná příspěvek trochu mimo 

(29.11.2007 12:33:17)
Z Káji Maříka znám jen něco, o Vánocích jsme nevěděla, takže to je skvělý nápad, děkuju. Jen jestli je k sehnání...
 Čalala 


Re: možná příspěvek trochu mimo - KDE NAJÍT KÁJU! 

(5.12.2007 17:00:02)
Na tomhle odkazu si můžete stáhnout všechny díly Káji Maříka.
Vánocům je věnován prostor především v prvním dílu, na úplném začáku knihy.
 Čalala 


Re: možná příspěvek trochu mimo - KDE NAJÍT KÁJU! 

(5.12.2007 17:01:43)
Ještě ten odkaz ;-)
kajamarik.xf.cz
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: taky v tom máme zmatek 

(29.11.2007 12:23:43)
Ještě k tomu Ježíškovi a Santovi: nebyl problém vysvětlit klukům, že někde nosí dárky Santa a u nás Ježíšek.Ale mě vadí jedna věc:ten Santa je na každém rohu, v Hypernově mají figurínu co se uklání a hraje (děsivé...:), kluci znají z filmů pro děti jeho podobu,soby...Je prostě hrozně zmaterializovaný.
No a moje děti jsou takové technické typy,takže neustále řešíme dotazy typu : "Ježíšek je mimino,jak může nosit ty dárky? Na čem je vozí? Nebo lítá ? A na čem? Kudy se sem dostane?Jak to stíhá (všechny děti)?..." A tisíce podobných. Santa a souvislosti s jeho nadělováním jsou prostě přehledné a známé a kluci očekávají stejné vysvětlení i pro Ježíška. Jenže to je něco jiného,pro mě v dětství to bylo krásné a tajemné,ale oni to zkrátka chtějí mít všechno
vysvětleno po té technicko - praktické stránce. V to mi ten Santa vadí,že nám to tak nějak pokazil....
 Kateřina 
  • 

Re: taky v tom máme zmatek 

(29.11.2007 12:31:54)
No, tohle je přesně to, co myslím. O Santovi toho člověk sežene tuny, když se trošku posnaží...
 Winky 
  • 

Re: taky v tom máme zmatek 

(29.11.2007 13:34:42)
Hmm, taky mě mrzí ta strašně brzká předvánoční výzdoba v obchodech. To mám od půlky listopadu chodit nakupovat bez dítěte? Jasně, vyprávíme si o Vánocích, že bude stromeček atd atd.... ale že až za "dlouho" - no a oni to už v krámech všechno mají. A pro tu dvouletou hlavinku je trošku nepochopitelné že tam ano a doma až za "dlouho" (no, skoro 6 neděl, to takové dítě ještě nemůže pobrat).... A jak říkám, nemám šanci nakupovat jen bez ní. Tak mě mrzí že ty přípravy a chystání jsou pak doma už jen takové "po" když to už všude viděla.
 Sysyna 


Re: taky v tom máme zmatek 

(29.11.2007 13:50:18)
Winky,
me vadi to co Tobe...vse je nejak naruby..
V cervnu pri dotazu u Bati na vel.letnich sandalek mi zdesena prodavacka rekla:,,Ale toto je uz doprodej, letni kolekce konci, budeme navazet podzim!!!"
V zari, jen vylezem ven, vsude Santa, vanocni kolekce.....v lednu velikonocni vajicka atd.Blazinec!!!!!

Ja detem rikam, ze ty veci vsude kolem nas jsou inspirace pro Jezisky, Sandy, Dedy mraze...aby jako deti sly s maminkou a ´tatinkem a vybraly si co by chtely...a apk doma namalovaly nebo napsaly jeziskovi dopis...ze v tu chvili se to nekupuje, je to nachystano pro ne.Az pod stromeckem se dovi, co se Jezisek rozhodl donest.
Nevim jak jinde, ale mym detem to opravdu vzdy stacilo a staci takto rici.Nikdy mi neudelaly hysterak, ze hned.Vzdy se sibalskym ksichtikem, tak jo, tak napiseme..a bylo.

A kdyz nahodou kupuju neco pro kamaradciny deti a ony to pri nakupu vidi, ne vzdy mam hlidani, kdyz jedu utocit na supermakety, reknu jim takovou priblbou lez o tom, jak Jezisek nestiha a napsal mi, at to za nej koupim...dam vecer za okno a on si to vyzvedne a doruci pod ten spravny stromecek...co jineho rict.

Vim , ze jsou to blaboly, ale ja jim zatim nechci kazit to kouzlo a prekvapeni okamziku, kdyz po zavolani a cinkani zvonecku stoji u stromku s otevrenou pusinou a nekdy odbehnou k oknu, jestli jeste jeziska nezahlidnou....
 Mortadela 


Re: taky v tom máme zmatek 

(29.11.2007 14:54:19)
Moje čtyřletá dcera se mě nedávno ptala jak se vlastně ježíšek dostane až k nám do obýváku. V té rychlosti mě nenapadlo nic chytřejšího než říct, že ježíšek prochází zdí. V tu ránu dcerka vyjádřila obavu, že nám ježíšek udělá díru do zdi a bude nám tam táhnout.
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: taky v tom máme zmatek 

(29.11.2007 15:23:42)
My slavíme Vánoce na naší chalupě na horách a tam ježíšek vlétá do pokoje takovou větrací trubkou s mřížkou (dřív tam byl zaústěn komín). Rýpavé poznámky staršího syna,že musí být Ježíšek elastický jako maminka od Úžasňákových,ukončuji hned na začátku,tak,aby menší mrňous nezačal pátrat....
 Jíťa 
  • 

Re: taky v tom máme zmatek 

(30.11.2007 14:28:32)
Tak teda u nás Ježíšek chodí oknem! I když jsme byli malí, tak chodil a my tomu věřili, protože z pokojíku, kam naděloval bylo cítit pod dveřma zimu od otevřeného okna.
 mateřídouška 
  • 

všichni mi lhali ? 

(29.11.2007 12:58:42)
to byl pocit ne jenom můj jako malé holky, když jsem prozřela,steně tak jsem viděla to zklamání na malém bráškovi,když mu straší brácha říkal že ježíšek není a on ještě věřil a máma říkala že je....pamatuji si ty zmatky v hlavě celkové rozčarování a zklamání....
je to otázka,zda dítě neochudit o to věření na ježíška.....no my vánoce prezentujeme jako svátky,nějakou tradici,která se v různých krajinách i rodinách slaví jinak...časem se dostaneme jistě k vysvětlování těch různých pohledů
a jak vysvětlujete velikonoce,zkuste navázat vždyť to souvisí.....
jsou svátky světské a náboženské (nevím jak to napsat)...jak vysvětlujete pálení čarodějnic.....slavnosti jara....pohledů je moře a způsoů jak je slavit nebo neslavit je řada....
 Sysyna 


Re: všichni mi lhali ? 

(29.11.2007 13:56:08)
Materidousko, prave..pohledu jak je slavit nebo neslavit je cela rada.Tak stejne jak diteti vysvetlovat Jeziska Nejeziska....Nikdy u nas problem v rodine nebyl, nikdy jsem nebyla zklamana, ani moje sestry, ani moje deti...
Ja mam opravdu jen ty nejlepsi vzpominky na vse kolem Vanoc a Jeziska.

Jsem z verici rodiny, ale sama nekde na pul cesty po tom, co me v zivote za poslednich nekolik let potkalo jsem nastvana a musim si to srovnat v hlave.Ale Vanoce tim detem kazit nebudu.Stejne tak, jak se nebudu cpat smazenym rizkem, ale kaprem a nebudu detem tvrdit, ze zadny Jezisek eni, ze si to jen lidi namysleli a at to vesele roztrubuji ve skolce a dal.

Ale stejne na konec pro me jsou dulezite Vanoce z hlediska rodiny.Vse je vonave, jsme spolu, setkavame se a cpeme vanilkovyma rohlickama, pijeme svarak, vzpominame, koukam e na pohadky.Je to jina pohoda, nez behem roku..takova slavnostnejsi, vtiravejsi, vonavejsi, vzpominkova.....pro me nezapomenutelna:-))
 E-K-T, Joli 5/08 


Re: všichni mi lhali ? 

(29.11.2007 15:56:59)
Vzpomínky na vánoce v dětství mám kouzelné, rodiče neřešili jestli věříme nebo nevěříme, prostě ježíšek nosí dárky a kdo zlobí nedostane nic. Když bylo mladšímu bráškovi 4 nebo 5 a šla jsem jej jako obvykle vyzvednout ze školky plakal a zpočátku mi nechtěl říct proč, že jsem moc velká a nepochopím to(14 nebo 15 let). Nakonec vyklopil že někdo ve školce mu řekl že Ježíšek není a že dárky nebudou.
Napadlo mne tehdy myslím na hodně dlouhou dobu přijatelné vysvětlení.
Řekla jsem mu že jenom jeden jediný dáreček pod stromečkem je od Ježíška a ostatní dárečky si dáváme mezi sebou protože se máme rádi a vlastně tím Ježíškovi i pomáháme.
Od té doby neřešil že viděl rodiče něco koupit a schovávat, naopak začal se mnou a později i sám vyrábět dárečky pro ostatní obrázky, ze dřeva, a takové různé.
Byl šťastný, protože mohl věřit dál a když mu děti ve školce říkaly že viděly dárky které jejich rodiče koupili, věděl že je to v pořádku, vždyť jen jeden dáreček je od Ježíška.
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: všichni mi lhali ? 

(29.11.2007 16:04:13)
To je dobrý.... :) Je to takové méně bolestné řešení pro přechodné období.
 Cindule (1 ještěrka, 12 m) 
  • 

Re: všichni mi lhali ? 

(1.12.2007 21:52:47)
To bylo tak krásné, až mi přeběhl mráz po zádech. Je hezké, že jsi v těch 14 letech byla tak duchapřítomná a nechtěla jsi bráškovi kazit vánoční sen. :-))
 ZuziP 


Re: všichni mi lhali ? 

(4.12.2007 2:30:35)
Preco vsetci hovorite o kazeni vianocneho sna? Ved kazda z vas priznava, ze ked ste sa dozvedeli, ze Jezisko neexistuje, netrpeli ste tym.
Vianoce mozu byt s Jeziskom aj bez toho, aby on nosil darceky, ak sa chce. A mozu byt rovnako kuzelne a vobec nie pokazene...

Ja viem iba o jednom pokazenom vianocnom sne. Kamaratkina mala vzala v prvej triede spravu o neexistencii Jeziska dost tazko. Nie preto, ze neexistuje, ale preto, ze jej rodicia klamali.
Nasmu starsiemu synovi sme skutocne nosenie darcekov prezradili v prvej triede, skor, nez sa to dozvie od inych deti. Dohodli sme sa, ze to vytrubovat dalej nebude, aby to ostatnym detom mohli povedat ich rodicia. Bolo to uplne v pohode.
 Mimma 


Re: všichni mi lhali ? 

(29.11.2007 17:52:01)
U nás dárky nedával Ježíšek ale rodiče a kouzlo vánoc jsem prožívala vždycky. Nikdy jsem se necítila o něco ochuzena.
 Tamy 


Re: všichni mi lhali ? 

(2.12.2007 14:27:48)
Naprosto souhlasim. Mam dceru jeste malou,ale jsem pevne rozhodnuta nelhat ji, ze darky nosi nejaky Jezisek,Santa, nebo kdokoliv. Prece neni nic spatneho na tom,ze si lide davaji darky,protoze se maji radi a ze skromnosti tomu rikaji,ze je dava Jezisek. Uz se tesim,s jakou radosti bude dcera vyrabet uz od mala darecky,pro ty,ktere ma rada a jak se bude tvarit,az je pod stromeckem obdarovani rozbali a budou mit radost. Vyresi se tim i davani darku v jine dny.Treba narozeniny. Jak vysvetlujete diteti,ze na Vanoce dava darky Jezisek a na narozeniny uz ne? Ostatni zvyky,adventni i vanocni,se daji delat,i kdyz dite zna pravdu.
 Mili+2 


Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 9:58:48)
Porad nemohu pochopit jednu vec,a sice:PROC neverici rodice presvedcuji dite ze Jezisek je?Tedy lzou.PROC mu nereknou primo ze se na Vanoce ze zvyku davaji darky,a ze je kupuji rodice?Nakonec,atmosfera Vanoc prece neni jen o darcich,ale prave o tom cekani na Jeziska( nebo rovnou na Spasitele,ac tomu male dite nerozumi docela,prece jen to citi,deti takove veci dokonce citi o moc lip nez my).Proc tudiz ateisticke rodiny nezustanou u oslav jara ci u paganskych tradic jako je paleni carodejnic,a pletou detem hlavu,do peti let Jezisek je,a pak uz zase neni...
 Apolena. 


Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 12:07:35)
Milijano,
řekla bych, že si pleteš ateistu s člověkem, který není křesťan, ale je věřící.
My jsme buddhisticko-pohanská rodina :-) a s Vánocemi, Velikonocemi ani s Ježíškem nemáme nejmenší problém. Vánoce jsou pro nás oslava narození miminka, ze kterého vyrostl hodně důležitý a hodný pán, který pomáhal lidem.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 20:26:49)
Sylvo, píšeš: Vánoce jsou pro nás oslava narození miminka, ze kterého vyrostl hodně důležitý a hodný pán, který pomáhal lidem.
Neodpustím si dotaz :): jak dětem vysvětluješ, že ten "důležitý a hodný pán" o sobě tvrdil, že je Bůh? Říkal to proto, že lhal? Nebo proto, že byl magor? :)))
 Apolena. 


Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 21:16:17)
Ráchel,
moc nechápu, proč bych měla s dětmi kvůli vánocům (Vánocům?) probírat bibli. Ježíše Krista beru jako skutečnou historickou postavu, jako laskavého a spravedlivého člověka. Nikdo nevíme, co kdy přesně řekl, natož, co tím vlastně možná chtěl říct...
 10.5Libik12 


Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 21:59:44)
Je to je hezký, co děláš, stará páko, jaká byla sklizeň?
 Apolena. 


Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 22:07:14)
Nebudeš mi asi věřit, ale zrovna ti to píšu, je to román, udělej si na čtení tak dvě hoďky času :-))).
 Líza 


Re: všichni mi lhali ? 

(1.12.2007 5:49:25)
Ráchel, podobně jako Sylva s tímhle přece není žádný problém. O Ježíšovi moje děti vědí, že skutečně žil, a pokud jde o to, zda dělal zázraky a zda byl Božím synem, vědí, že tak je to napsané v Bibli a někdo věří tomu, že to tak skutečně bylo a někdo si myslí, že to je jen příběh, který si vymysleli lidé. Nevidím žádný protimluv v tom, nebýt věřící v pravém slova smyslu a nevnímat Ježíše jako - jak jsi to psala - magora??? :-o
 Kateřina 
  • 

Milá Milijano 

(30.11.2007 12:19:38)
jak víš, že všichni na této stránce jsou nevěřící? Já jsem třeba věřící, manžel také, ale ani jeden z nás není organizován v žádné církvi (v mládí jsme to zkusili a nevyhovovalo nám to). Já v Boha věřím, ale "po svém". Proč bych nemohla dětem vyprávět o Ježíškovi? Vyprávím jim o něm i na Velikonoce, ale zase jinak, mnohem vážněji, protože už to není "miminko Ježíšek" a navíc je to o smrti a zmrtvýchvstání. Budu dětem číst i Bibli, ale zřejmě bude můj způsob z církevního hlediska vždycky trošku "pomýlený". Na druhou stranu si ale myslím, že věřit můžu, jak chci a že žádný "správný" způsob jak věřit neexistuje. A na téhle stránce diskutuje jistě i spousta rodičů, kteří vlastně věřící jsou, jenže ne z církevního hlediska.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Milá Milijano 

(30.11.2007 20:28:28)
Kateřino, nevšimla jsem si, že by Milijana předpokládala, že všichni zde přítomní jsou envěřící.
 Mili+2 


Re: Milá Milijano 

(1.12.2007 13:00:05)
Pokud ste aspon krestanska rodina,i kdyz treba kazdou nedeli nechodite do kostela,tak to mohu pochopit,treba jako udrzovani tradic...Ovsem Sylva pise ze jsou budhisticko-paganisticka(at to znamena cokoli),tak fakt nechapu proc oslavuji vanoce.Pokud Jezise slavi jako historickou postavu,proc neslavi treba narozeni mistra Jana Husa nebo Karla Hynka Machy?
Ja byt treba zidovkou,tak snad budu slavit Jom Kipur apod,a ne krestanske Vanoce a Velikonoce.
 Apolena. 


Re: Milá Milijano 

(1.12.2007 13:40:05)
Milijano,
slav si, co chceš. A nežvaň mi do toho, co, kdy a jak mám slavit já. Chtěla jsem ti vysvětlit, jak vánoce vnímáme my, nekřesťané (nikoli ateisti). Nepochopila jsem, že se chceš jen hádat.
 Katka kluci 5 a 8 
  • 

Re: Milá Milijano 

(1.12.2007 16:26:47)
Mohou si oslavovat co chtějí,víš...A z tvých příspěvků opravdu přímo vyzařuje taková ta křesťanská láska a tolerance :)Taky nejsme organizováni v žádné církvi a když čtu podobné příspěvky,jen se ujišťuji v tom,že já tedy nikdy ani nebudu.
 delfina7 


Re: Milá Milijano 

(1.12.2007 19:17:27)
Katko,
skvělá trefa s tím, jak z Milijaniných příspěvků opravdu přímo vyzařuje taková ta křesťanská láska a tolerance

:-))))))))))))))))))))))))))
 zů 
  • 

Re: Milá Milijano 

(3.12.2007 13:51:18)
ehm, kde je řečeno, že křesťan má být tolerantní? Moc nechápu kde se vzal ten pojem "křesťanská láska a tolerance"
 Katka,kluci 5 a 8 
  • 

Re: Milá Milijano 

(3.12.2007 15:20:15)
No tak tedy "křesťanská láska a milosrdenství", ta tolerance tam fakt asi nebyla a jak to tak pozoruju ani nebude......
 zů 
  • 

Re: Milá Milijano 

(4.12.2007 16:20:12)
ne já jen že je zajímavé jak si vždycky nekřesťani rychle vzpomenou, jak by se křesťani "měli" chovat.
 Petr 
  • 

Smíšené rodiny 

(2.12.2007 15:45:40)
Tohle je fakt zábavná diskuse. Současná společnost je docela pestrá :o) my jsme třeba katolicko-buddhistická rodina. Vánoce slavíme jako katolíci, protože je to křesťanský svátek. Stejně tak advent prožívá moje žena prostřednictvím obřadů v katolickém společenství a já tak trochu s ní. Jedna z našich dcer, co už nějakou dobu nechce o kostele ani slyšet teď odešla na Mikulášskou besídku - do kostela, přece jan jí to nedalo :o)
Úplně chápu zmatek ohledně vysvětlování významu adventu v rodinách ketré nejsou křesťansky orientované. Nicméně bych se moc přimlouval za snahu vysvětlit dětem, co že to znamená pro věřící, co pro ně, jak to vzniklo...mám dobrou zkušenost s s tím, že když vysvětluji dětem abstraktní věci a převádím je do jazyka kterému rozumí, na jednu stranu sice často zjistím že tomu ani já až tak nerozumím, na druhou stranu si všelicos ujasním a nebo se odhodlám si ujasnit. A to se vyplatí :o)

 & 


Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 21:25:36)
Milijana,

A proc ne. Ja jsem, jako dite. Radila Jeziska nekam mezi princezny, prince, jezibabi a skritky. Fakt nevim do kdy jsem na verila ze nam Jezisek nosi darky. Ale zvyk, ze tatka jde jako na zachod, pritom pripravil rychle darky a zapalil prskavky nam vdrzel hodne dlouho. To ze ta tradice ma souvislost s Bibli a Jezisem jsem se dozvedela az mnohem pozdeji.
Mmch jeden Holandan dlouhodobe zijici v CR, rika ze tu historku mame nedotazenou. "To vam, jako ty darky nosi mimino?" :o}
 10.5Libik12 


Re: všichni mi lhali ? 

(1.12.2007 16:32:21)
Miljano, já třeba slavím Vánoce jako klid zbraní v křesťanském světě, rozuměj tomu tak, že v tuto dobu se lidská drobotina celé západně kulturní zóny tak trochu semkne v pozitivním myšlení, i vyložený hovada se nechají dojmout a nešíří negativní energii. To mi u pálení čarodejnic trošku chybí.

Tedy nevím, jestli nějací fundamentální křesťané netvoří vyjímku tím, že různověrcům doporučují slavit narození K.H. Máchy a nepřejí jim normální rodinnou radost u svátečního stromečku.:)
 Mili+2 


Re: všichni mi lhali ? 

(1.12.2007 20:18:20)
Stromecek nikdo nikomu nebere,a taky nebudu nikoho obracet z budhismu na krestanstvi,jen se snazim pochopit proc treba zrovna ateiste resi toho Jeziska,a nezustanou u Santa Clause ktereho jsou plne vsechny hypermarkety a tudiz je pro deti prijatelnejsi?
O krestanske lasce tady nehodlam diskutovat,protoze ve vsech diskusich co chvili nekdo pouziva slova jako hovado,blbec apod.Kazdy ma pravo na svuj nazor,a prave proto snad diskutujeme.
Ja jen,ze mne by nikdy nenapadlo oslavovat treba narozeni toho Budhy,i kdyz je to historicka postava pokud nejsem budhista.
 10.5Libik12 


Re: všichni mi lhali ? 

(1.12.2007 20:47:41)
Milující křesťan neříká hovado? Tak to křesťané, které znám já, řeknou klidně i horší věci.

Hele, kdo je nevěřící? Já si třeba myslím, že Ježíš byl silné medium, vizionář, filozof a v zásadě nadčasový lidumil a hrdina. Nebudu se pitvat v tom, jestli byl počat, tak jak stojí v Písmu a taky pro mě není důležité, jestli vstal z mrtvých. Ale mám jeho příběh ráda, možná, že je mi užitečnější než mnohému křesťanovi, který děli lidi na budhisty, ateisty a jiné teisty.


 Mili+2 


Re: všichni mi lhali ? 

(3.12.2007 13:49:33)
Jak je vseobecne znamo,lide sami se deli uz tisice let podle nabozenstvi.Takze ja jsem si to nevymyslela,rovnez jsem nikde nenapsala ze chci Zidy nacpat do koncentraku a hinduisty do vezeni,proste ma kazde nabozenstvi svou tradici,a nevim jak ti ,co smichaji vsechno dohromady pak detem vysvetli takovy galymatias.
 ZuziP 


Re: všichni mi lhali ? 

(4.12.2007 2:38:09)
Detom sa da existencia roznych nabozenstiev vysvetlit uplne v pohode. Moj syn tomu rozumie a v hlave ma ovela mensi galimatias ako keby sme mu predostierali krestanstvo ako jedine pravdive nabozenstvo.
Vie, ze Vianoce su krestansky sviatok a slavi sa masovo v krajinach, kde ma krestanstvo dlhu tradiciu.... a slavia ho aj nekrestania, preco nie?
 Apolena. 


Re: všichni mi lhali ? 

(1.12.2007 21:02:55)
Milijano,
to, co nechápeš, se jmenuje TRADICE.
 Mili+2 


Re: všichni mi lhali ? 

(2.12.2007 13:01:41)
Jiste,krestane maji svou tradici,muslimove zase jinaci...Problem muze nastat pokud dospely Cech narozeny v Cechach katolikum zmeni viru treba na ten islam.Tradici by tedy mel dodrzovat ceskou,tudiz krestanskou,a tradicne slavit vanoce.Jak to ale spojit s islamskou tradici,ktera Jeziska uznava jen jako historickou postavu,a ne jako spasitele.
Ale to uz snad vybocuje z tematu.
 Andrea + 2 holky 


Re: všichni mi lhali ? 

(2.12.2007 23:53:34)
Milijano,
ono jde mozna o to ze je spousta lidi kteri slavi Vanoce, proste jaky dny klidu, je to takovy neco na co se da v nevlidne listopado-prosincove dobe tesit. Pece se cukrovi, davaji se darky. Urcite je spousta lidi kteri si to s nabozenstvim nespojuji, koneckoncu hodne z nas za totality vyrostlo s Vanoci s Jeziskem ale s nabozenstvim to nemelo nic spolecnyho. A ja si proste porad nejak vanocniho Jeziska s nejakym miminkem, Betlem a podobne nespojuju. A taky osobne neznam nikoho koho by nejak poznamenalo zjisteni ze Jezisek neexistuje. Pokud si bude dcera spojovat Jeziska s postavou Santa Clause, tak mi to bude celkem fuk, ale ja tomu budu rikat Jezisek.
 Jíťa 
  • 

Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 14:37:00)
Nevím, jak ostatní, ale já osobně neznám nikoho, kdo by měl nějaký trauma po zjištění, že Ježíšek neexistuje. Měla jsi problém i s vodníky, čaroději, čerty, princeznami, vílami aj? Ty přece taky neexistují! Prostě Ježíšek je taková sezonní pohádka.
 Eva, 4 +3 


Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 14:52:38)
Problém je v tom, že Ježíšek opravdu existoval. Ježíš je skutečná, historická postava, jeho existence je vědecky dokázaná. Od jeho narození počítáme i náš letopočet. Takže pokud ho někdo staví na stejnou úroven s čerty a vodníky, tak je to špatně. Děti z toho mají v hlavě zmatek.
 Jíťa 
  • 

Re: všichni mi lhali ? 

(4.12.2007 14:31:46)
Ježíšek - tedy vlastně Ježíš skutečně existoval, ovšem jeho narození je spíše pohádka, protože kromě bible zatím neexistují žádné doklady, že to tak skutečně bylo. A Evangelia, pokud vím, napsali apoštolové, kteří u jeho jesliček taky nebyli.

A druhá věc: Ježíšek, co nosí dárky, je pohádka, aspoň pro ty nevěříci. Pokud vím, tak v Bibli nikde není psáno, že by Ježíš někomu nějaký dar dal.
 mateřídouška 
  • 

Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 15:01:10)
ne to není trauma z vodníků...
je to zklamání těch nejbližších kteří člověku lžou, prostě jsem to tak vnímala a vtu chvíli nechápala proč mi ti nejbližší tohle dělají,stejně jako proč mě mamka vystavuje neskutečnému stresu setkání s čertem kterého jsem se bála hrozně a předváděla doma hysteráky nebo spíš už jsem nevěděla co strachy dělat přijde mi to nedůstojné proč ubližovat. jako by dítě byl jinej tvor než dospělý,který si nezasluhuje ohledy....omluva že děti zkousnou lecos je alibismus nade vše..
 mateřídouška 
  • 

Re: všichni mi lhali ? 

(30.11.2007 15:04:11)
protože zrovna TY nikoho takového neznáš....
no znáš už mě protože jsem se tady o ten zážitek podělila
vodníci a oastatní mi byli představování jako pohádkové bytosti které neexistují...a nikam mě nenosili
 Andrea + 2 holky 


Re: všichni mi lhali ? 

(3.12.2007 0:00:11)
Materidousko,
ja bych jeste rekla, ze je rozdil nechat deti verit na Jeziska - pokud se s nim poji jen pozitivni myslenky a vzpominky. S certem a nicim podobnym bych dite nikdy strasit nechtela a nebudu, prijde mi to nechutne. Vim, ze z toho ma spousta lidi trauma. Je zcestne strasit deti tim, ze kdyz nebudou hodnetak nedostanou nic od jeziska nebo Mikulase. To prece stejne nemuze fungovat. Ale jak jsem napsala - jsem presvedcena, ze v dobre fungujici rodine, kde se bude verit na Jeziska (ale jeho naklonost nebude nicim podminena=myslim tim mnozstvi darku) by s tim deti nemeli mit problem.
 Marcela 
  • 

Santa Claus je Mikuláš 

(29.11.2007 14:19:19)
Santa Clause doma neřešíme, je to prostě Mikuláš. A ona je to ve skutečnosti i pravda - St. Nicolas = St. Claus. Je to ta samá historická postava, jenom anglosasům chodí do domů komínem a v Americe z něho udělali to, co je ted.
Hezký advent
Marcela
 Lizzie 


Souhlas plus kniha... 

(29.11.2007 16:25:59)
Jedná se o jednu a tu samou postavu, akorát v různých obměnách. Ostatně i u nás Mikuláš nosí dárky, taková ,,předzvěst" Vánoc, takže není moc důvodů řešit ho (v Čechách) o Štědrém dnu.
Osobně si myslím, že ježíškovská tradice přežije - ustál dědu Mráze, ustojí i toto.
Ale co se těch ,,cizokrajných" Vánoc týče, jako starší jsem si strašně oblíbila jednu vánoční knížku, dodnes si jí o svátcích pročítám - Vánoční koledu od Charlese Dickense. Nazvala bych jí knížkou ,,mezinárodního charakteru" (i přes odlišné zvyky skvěle vystihuje kouzlo Vánoc) a pokud jde o vydání, které znám já, tak obsahuje krásné obrázky i vsuvky mezi kapitolami, které trochu ,,naťuknou" nejen anglické vánoční zvyky, ale i Vánoce v době viktoriánské..jen taková zajímavost:-)
 Deja 


trochu jiná otázka 

(29.11.2007 18:10:53)
Já mám syna 5,5 roku, jsme "nevěřící?" rodina. Santu nijak neřešíme, jak se k nám dostnou dárečky neřešíme " ježíšek je jouzelný" (asi jako batman), ale co mi dělá problémy vysvětlit je miminko v jeslích, co spí o vánocích v betlémě = ježíšek a pán na hřbitovech a v kostelích je taky ježíšek. Sice má teorii, že když je kouzelný, tak se mu pak v hrobečku nelíbilo a vylezl a nosí nám ty dárky, ale i přesto se těch otázek bojím... Snažím se čerpat a aplikovat z bible (aby mu jinde nedali jiné informace, ale i tak... setkal se někdo s podobným problémem?
 Katka 
  • 

Re: trochu jiná otázka 

(29.11.2007 20:05:27)
No, já jsem se jako dítě taky v určitém věku nad tímhle pozastavila. Máma mi vysvětlila, že když byl Ježíšek malý, tak mu lidé nosily dárky (viz. to miminko v jesličkách a tři králové). A když vyrostl, tak to chce lidem oplatit (tenkrát jsem ještě neřešila to, že ho ukřižovali :-) )a nosí dárky zase jim. Ježíška jsem si sice pak představovala spíš jako dospělého člověka (aby zvládl tolik dárků), ale vnímala jsem i tu souvislost s biblickým Ježíškem v jesličkách.
 Klára 
  • 

Re: Santa Claus je Mikuláš 

(29.11.2007 18:25:52)
Mě se asi v 15ti moc líbila knížka Dopisy Děda Mráze od J.R.R.Tolkiena. Tolkienovy děti psaly před Vánoci dopisy (samozřejmě že ne Dědu Mrázovi ale v Anglii je Father Christmas, tohle překladatelce trochu ujelo) a ten jim odpovídal a líčil jim, jak se mají jeho sobi, jaké má potíže s uskladněním dárků a co dělá jeho lední medvěd.Krásný nápad ze kteréhio po letech vznikla tahle knížka, hodí se pro starší děti ale nevím, jestli jí ještě seženete - vyšla u nás v roce 1993.
 M:) 
  • 

Jezisek 

(29.11.2007 18:10:09)
My mame Jeziska:)

manzel je anglicky mluvici cizinec a presto i on pouziva automaticky Jeziska.
Santa Claus je to jen v pripade, ze se hovor staci na manzelovu rodinu nebo v zahranici. Doma v CR je to vzdy Jezisek.

Nevidime v tom zadnou vedu.
 Pavla, 4 děti 
  • 

Radujme se, veselme se... 

(29.11.2007 20:03:04)
Milá Kateřino, kniha Radujme se, veselme se... obsahuje vánoční čtení, hry, zvyky, recepty a návody, sestavila ji Olga Štruncová, ilustroval Jan Černý, vydalo nakladatelství Albatros v Praze 1992. Obsah knihy je rozdělen do čtyř adventních týdnů, rozhodně je vhodná pro děti předškolního věku a možná by mohla být k sehnání v dětské knihovně. Přeji pěkně prožitý advent a očekávání Ježíška. Pavla
 Lenka 
  • 

Santa vs. Ježíšek 

(29.11.2007 20:44:16)
Nedávno jsem dětem ve školce tuto problematiku vysvětlovala. A sice - Mikuláš = fousatý děda s knihou a čertem, co rozdává sladkosti. Santa Claus = fousatý dědek v červeném oblečení, který naděluje dárky JENOM v Americe. Ježíšek = ten, kdo naděkuje dárky u nás. A jak vypadá Ježíšek? To nikdo neví, protože se moc stydí, proto honem vejde do pokoje oknem, dá nám pod stromeček dárky a zase honem odejde (třeba jako hvězdička). Já jsem si vždycky představovala Ježíška jako malé miminko a tak jej také prezentuji.

Samozřejmě, příjdou věty typu "Paní učitelko a my jsme v obchodě viděli Ježíška!". Odpověď zní takto: "Ježíška jste neviděli, protože Ježíška nikdo nikdy neviděl a jediný den v roce, kdy je s námi ve městěm je Štědrý den. Vy jste viděli amerického Santa Clause. Ale děti, to rozhodně nebyl pravý Santa! A víte proč? Protože pravý Santa, stejně jako náš český Ježíšek, jde vidět jenom o Vánocích. Ti Santové, které vidíte v televizi nebo v obchodech jsou falešní Santové, kteří si na Amerického Santu jenom hrajou."
Přiznávám, učím ve školce teprve tři měsíce, takže moje názory a vysvětlení nemusí být skvělé, ale děti se tvářili být se situací vyrovnané :-)
 mateřídouška 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(29.11.2007 21:04:20)
možná bych spíše vyměnila falešné santy za lidi,kterří santu představují a společně se tak s námi těší na vánoce.....
slovo falešný ve mně vzbuzuje negativní emoce...
stejně tak lidé představují mikuláše anděli i čerty.....a oslavují tento svátek...mikuláš byl muž, nevím jestli snad duchovní.... (později svatořečen),který nezištně dával potřebným almužnu,jídlo...rozhodně neměl sebou anděla ani čerta .....a dnes se děti čertem vydíráni,že jestli nebudou hodní....odnese je čert, dostanou uhlí....ono to také nemá žádný velý efekt fuguje to tak 14 dní před a po těch svátcích.....asi je lepší si svátky užít jako svátky a netahat je do váchovy a zbytečně si je ta kazit
 Lenka 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(29.11.2007 21:09:27)
Tuším, že falešný jsem použila jenom jednou, pak jsem to zakecala jakože jsou i oni ve spojení s Ježíškem a Santou a pomáhají mu před Vánoci. Asi to budu muset ještě promyslet.
Nejhorčí je, že u nás už decka nevěří ani na toho čerta, takže případné vyhrožování peklem se mine účinkem (mám z toho deprese - jak jinak přesvědčit dítě aspoň týden před Mikulášem, aby bylo hodné? :-)
 mateřídouška 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(29.11.2007 21:29:51)
vyhrožování? doufám že jako uč.z mš (pochopila-li jsem správně)nic takového nepoužíváte....no já už asi budu trapná a přestanu zas na nějakou dobu na rodinu lízt, ale nedá mi to a po sté tu napíšu doporučení na publikaci respektovat a být respektován,která by snad měla být pro učitele a vychovatela všeho druhu povinná, dozvíte se vní krom jiné že nakonec se člověk chová podle svých vlastních zvnitřněných norem,protože je to tak správné,tak to cítí, nebo je z toho užitek či já nevím co....a to dokonce aniž by byl pod dohledem prostě sám od sebe...k tomu musí sám dojít postupem věku a dobrým vedením stran rodičů a vychovatelů.
ti by mu měli poskytnout informace proč to a to děláme či nikoli,nechat dopadnout přirozené důsledky dobrého či špatného chování....a nezapomínejme že stejně nejvíce se dítě naučí nápodobou takže pokud používáte vydírání,vyhrožování,ale i úplatky,lichocení,manipulaci učíte ho že to je správné.....omlouvám se,ale když slyším slovo jako vydírání od učitelky vždycky mě to porazí..neberte to osobně záleží také na tom, kdo vás učil a jaké on vám dal informace,prosím sáhněte po té knížce alespoń pro zajímavost, ale myslím že tam najdete mnohem více vyčerpávající odpověď ne jen na tuto otázku a děti to ocení
 Lenka 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(29.11.2007 21:53:06)
Neboj, proto jsem na konec svého příspěvku dala smajlíka:-) Rozhodně bych si nedovolila nikoho vydírat či někomu vyhrožovat. Učitelky (narozdíl od rodičů) mají u dětí přirozenou autoritu (až se někdy divím - dítě v šatně rodiče málem že nefackuje, přijde učitelka a dítě je okamžitě andílek).
Přijde mi pod úroveň (kohokoliv) strašit tím, že když dítě nesní mrkvičku, odnese ho čert, když bude běhat ve třídě a nesedět spořádaně u stolu, že půjde do pekla. Maximálně mohu argumentovat tím, že "letos možná ten Mikuláš nedonese tolik sladkostí jako loni a asi se tam objeví i nějaké to uhlí nebo brambora, co říkáš?", ale ani tohle jsem ještě nepoužila. Není proč. Netoužila jsem být učitelkou proto, abych děti strašila čertem.
 mateřídouška 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(29.11.2007 22:09:42)
jsem ráda že to bylo tedy psáno s nadsázkou,což se ze psaného textu ne vždy pozná i toho smajlíka si může člověk vyložit různými způsoby....asi jsem reagovala moc rychle a plna emocí....omlouvám se
 petra 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(30.11.2007 9:09:30)
Lenko,

buď ráda, že nemáš ve třídě mojí dcerku. U ní bohužel ani paní učitelka autoritou není. Doma zlobí, ve školce taky. Paní učitelka to naštěstí bere s humorem. Právě včera mně říkala, že když Brigtice řekla :" že na tebe přijde barbora" , tak slečna dcera v klidu odpověděla - ne,ne , nepřijde. Jinak školka má dnes adventní vystoupení v kostele, tak jsem docela zvědavá. Kdž paní učitelka chtěla, aby brigitka řekla naučenou básničku, tak se dočkala odpovědi: neřeknu, až v kostele.
Jinak co se santy týká, tak naděluje i v jiných zemích, než jen v americe, ale proč tím zatěžovat děti ve školce. tvé vysvětlení mně přiijde super, zkusím ho použít na to své zlobidlo:-)
 Marie, kluk3, holka2 
  • 

respektování 

(1.12.2007 22:15:18)
Respektovat a být respektován si stejně opatřete, je to geniální. Ještě lepší je kurs... *Marie
 DENISA 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(30.11.2007 3:22:38)
Ale Materidousko, nac ty stresy. Me vyhrozovali rodice odnesenim certem v pytli do pekla cela leta a pritom na psychine se ani neohreju :-)). To jsou krasne napsane knihy, plne mouder, jen kdyby to na ty nase lumpy a zlobivce platilo :-)). A po tvem vykladu se pokladam na otazku, jak je mozne, ze za prvni republiky, kdy vetsina lidi chodila do kostela, verila v nebe a bala se pekla, se k sobe chovali lide daleko uctiveji, zdvorileji a nebyli to takovy hajzlove, jakych potkavame denne stovky (staci se podivat na zpravy a prenos z parlamentu :-)) v teto "moderni" dobe, kdy uz na nabozenske pohadky nikdo neveri. Dnes bych nenasla v nasi republice tak laskave a uzasne lidi, jako byli moji bohabojni prarodice, to se vsadim o co chcete.
 mateřídouška 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(30.11.2007 13:26:11)
no na ty mé dítka to platí přistupovat k nim s respektem.....
dobu minulou neposuzuji ale myslím,že lidi jsou vpodstatě stále stejní jen tenkrát ta mediální scéna jaksi nebyla tolik zastoupena tak víme třeba jen o panu rozparovači,že .... tak se to asinedá objektivně srovnávat...
 ali 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(30.11.2007 14:54:26)
hihi, že bychom začali děti "strašit" - buď hodný(á) nebo si Tě odnese politik do parlamentu? :-D Třeba by to mělo nějaký účinek... :-))
 Věra S. USA 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(4.12.2007 2:11:02)
Lenko, s tím, jak vysvětlit dětem (větším , pro malé splývají všichni do jednoho) to množství různých "Santů" na každém kroku, mají i americké maminky. Nejoblíbenější verze je, že "pravý Santa" (stejně jako Ješíšek )chodí, když všichni spí, takže ho nikdo nemuže vidět. Ti ostatní jsou převlečení lidé, jeho pomocníci, protože on by to jinak nestihl...
Pohádka a víra v něj není o nic horší než na Ježíška nebo tři krále (mudrce), kteří nosí dárky ve Španělsku nebo v Latinské Americe či postava Father Christmas ve vzpomínaném Dickensovi nebo jeho obdoba na severu Německa Weihnachtsmann. (Na jihu chodí jako u nas Ježíšek-Kristkindel).Jak napsala Mateřídouška,jakmile si ke křesťanskému svátku žačneme přišroubovávat jakékoliv legendy a pohádky, záleží jen na nás, jaké budou. A jsou-li půvabné, učí děti dobrotě a laskavosti, umění dávat a dělit se s potřebnými, co je na nich špatného? Můžeme je vypracovat do dojemných podrobností (američtí rodiče dělají Santovy sněhové stopy s pomocí zamoučených bot, upíjí mléko a ujídají cukroví připravené pro Santu, dokonce ukusují mrkvičku, kterou děti nechaly pro soba Rudolfa s červeným nosem, odpovídají na psaníčka zanechaná s cukrovím)...Na Moravě a v Lušickém Srbsku prý děti spávaly na slámě rozložené v pokoji na zemi, aby byly jako Jezulátko atd. Z řady reakcí na článek a z článku samotného je zřejmé, jak pro mnohé jsou ty "naše tradice" vlastně nejasné. Že pro mnohé prostě nejsou...Projevuje se to už v tom , že mnohé píšete Ježíšek s malým j...To není "funkce", to je jméno. Ve zrobnělé podobě, jak to jen Češi ( a Bavoři a Švábové) umí.(Jezulein, Kristkindl). Do některých jazyků se to ani přeložit nedá...ta něha a láska, která v tom je...Tak si ji pěstujte a nechte jiné, pěstovat si svoje. Pro ně jsou jejich tradice stejně krásné jako pro nás naše. Věra S.
 10.5Libik12 


Re: Santa vs. Ježíšek 

(29.11.2007 21:09:19)
Já si myslím, že děti nemají v souvislosti s Vánoci ani zmatek a ani jim nehrozí frustrace. Vysvětlení učky v MŠ, že někdo je falešný , se mi nelíbí. Nemusím děti nutit jásat nad kýči, ale přeju jim těšení a euforii a nekazím jim to.
Sama si dodnes pamatuji, jak jsem milovala lesklé skleněné koule na stromku, barevné elektrické svíčky a další příšernosti. Pochopitelně, že dnes mám doma módní rustiko anebo alespoň sklo tón v tónu. Lidé jsou strašní snobi, děcka jsou fajn. Ať si mají Santy i Ježíšky a ať je klíďo mají od srpna.
 Lenka 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(29.11.2007 21:11:42)
No jo, takže myslíš, že mají svítící příšerky v obchodech nazývat Ježíškem? To se mi moc nezdá...Ježíšek má být magický a ne špatně hrající hračka s vybitýma baterkama.
 zuzini 


Re: Santa vs. Ježíšek 

(30.11.2007 17:27:44)
myslím si, že by jsi měla nechat na rodičích jak vysvětlí dětem rozdíl mezi Ježíškem a Santou, třeba jsi jim řekla něco úplně jiného něž znají z domova.
Mě naštvala družinářka, když byla dcera v první třídě, normálně dětem práskla, že Ježíšek neexistuje. Já tehdy byla tak naštvaná.
 Jíťa 
  • 

Re: Santa vs. Ježíšek 

(30.11.2007 14:47:12)
S tím FALEŠNÝM Santou, je to trošku moc. Americké děti v tom mají jasno: Jsou to všechno přece Santovi pomocníci.
 Tereza, 2 deti 
  • 

Vanocni knizka 

(29.11.2007 22:00:38)
Vanocni knizka od Terezy Ricanove se me moc libila. Popisuje Vanocni zvyky od Mikulase po Tri Krale a pribeh o narozeni Jeziska a je doprovazen autorcinymi ilustracemi.

 Kateřina 
  • 

Film asi neexistuje 

(29.11.2007 22:32:58)
Moc bych chtěla všem za jejich rady a doporučení poděkovat - našla jsem tu spoustu tipů na knížky. To mě moc potěšilo. Je však vidět, že vyrovnat se se Santou není tak jednoduché. Pár mých známých už dokonce říká dětem, že je to Ježíšek, aby od nich měli pokoj (děti ho samozřejmě vidí pořád v obchodech, tak se ptají). To se mi ale nelíbí, Ježíšek přece není vousatý děda v červeném. Já neříkám ani, že je to Mikuláš, protože si jeho vzezření a červené oblečení k mému zděšení vymyslela před lety firma Coca Cola. Jsem ale ochotna připustit, že jsou s Mikulášem příbuzní - třeba bratranci :-)

Ukázalo se ovšem, že s filmem je to horší, na žádný dobrý film nikdo nepřišel. Ani já bohužel o ničem nevím, filmy o středoevropských Vánocích bez Santa Clause zřejme neexistují...
 Hanka, Ani 5/2001, Luki 1/2006 


Svátky krásné hvězdy 

(30.11.2007 1:07:51)
Jestli mohu doporučit tak od Františka Kožíka knížku Svátky krásné hvězdy. Je to o tom, jak se pražská rodina s dvěma dětma vydá na vánoce do Krkonoš k dědovi a babičce. Je to moc hezky napsané a krom toho jsou tam zvyky, i povídání o tom, jak se k nám dostal stromeček, o prvním betlému i o tom, jak se slaví svátky ve světě.
 Taide 
  • 

a kdo viděl Ježíška ? 

(30.11.2007 9:25:18)
Ono je to těžké, jak může být natočený film o Ježíškovi, když ho vlastně nikdo neviděl, tedy alespoň já nikoho takového neznám !!!

Živě si pamatuju na dětství, když mi moje starší sestra v době kdy chodila do školy, vyprávěla jak se školou létají do nebíčka a pomáhají dělat andělíčkům a Ježíškovi dárky (asi mi nějak chtěla vysvětlit ručně vyrobené dárky pod stromečkem) a já se tenkrát tak moc těšila do školy. A před nástupem do první třídy to byla zase ona, kdo mi musel vysvětlit, jak to s tím Ježíškem je.
Teď máme doma prvňáčka, který zatím pevně věří a když se díval na Polární expres tak prohodil že to tam maj takový stejně divný jako v Harry Pot., že si dárky na Vánoce dávají sami, a že jim je nenosí Ježíšek. Jinak zatím je docela fikaný. Od Ježíška si objednává dražší dárky např. kolo, abychom jako rodina ušetřili.......
 Niky 
  • 

Re: a kdo viděl Ježíška ? 

(30.11.2007 11:54:10)
Všechny příspěvky jsem nečetla,tak doufám že se neopakuju.
Santa Klaus je taková typická postava a nad Ježíškem se nikdo moc nepozastavuje.
Vloni byla ale v ČR vyhlášena soutěž, něco jako Navrhněte našeho Ježíška a děti i dospělí vymíšleli jeho podobu.A ze všech návrhů dali dohromady blonďatého chlapečka s křidýlky. Jeho obrázky jsou teď na většině českých pošt a taky ho najdete na www.ceskyjezisek.cz
Určitě to byl dobrý nápad, Ježíšek patří nám a nemusíme se po nikom opičit.

U nás doma se vždy čekalo na "Ježiška". Stromeček zdobí i děti, protože vědí že Ježíšek má plno práce s roznášením dárku, tak mu vlastně pomůžeme.
 Kateřina 
  • 

Česko kreslí Ježíška 

(30.11.2007 12:27:41)
Ano, to je pravda, akce se jmenovala tuším Česko kreslí Ježíška a je k tomu i knížka. Ježíšek je v ní zobrazen jako malý blonďatý andělíček. My ji máme, zdá se mi lepší než nic, ale nějak mi s Vánocemi nejde dohromady, protože tam vystupují postavy jako netopýr, víla, atd., prostě nic alespoň vzdáleně souvisejícím s narozením Ježíše. Nutno říct, že v Mikešovi jsou Vánoce pro malé děti vyprávěny mnohem líp a jeho Ježíšek je prostě Ježíšek, žádný anděl.
 Petr 
  • 

Re: Film asi neexistuje 

(2.12.2007 15:26:59)
Nedá mi to nedoporučit skvělý film "Šťastné a veselé". Je o vánocích, ale ne pro malé děti, protože se odehrává na frontě první světové války, a je tedy v některých momentech docela drsný. Ale pro dospělé rozhodně doporučuju.
 sally 


Santa Claus je Mikuláš 

(29.11.2007 22:51:55)
... takže bych to dětem vysvětlila takto.... Santa Claus je zkomolenina holandského Sinterclaas, což je zase zkomolený Sint Nicolaas (doufám, že to píšu správně, odborníci doufám odpustí) - což je svatý Mikuláš... takže bych ze Santa Clause udělala Mikuláše a hotovo.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Santa Claus je Mikuláš 

(30.11.2007 7:09:13)
U nas nejak neresime, kdo z koho.. a jak kdo vznikl...
5.12 chodi Mikulas a certi - kontrola od Jeziska, zjisti zda deti zlobi a daji Jeziskovi echo :-)
24.12. k nam lita Jezisek

Ma sane na darky a je to ZLATEJ JEZEK S KRIDLAMA

A Santa Claus a Pepe Noel, a ded Maroz - to jsou Jeziskovo brachove, protoze by to proste vsechno nesttihl.

Prece nebudu hanit Santu , vzdyt na nej jinde veri miliony deti, stejne jako ty nase veri na Jeziska
 lucienek, Domík04 + Adámek08 


Re: Santa Claus je Mikuláš 

(1.12.2007 17:09:50)
no konečně si někdo představuje Ježíška jako ježka. Už jsem měla pocit, že sem byla jediná v ČR. Dodneška si pamatuju, jak jsem si, jako dítě, představovala Ježíška jako ježka. Ale u mně nosil dárečky nabodnutý na zádech
 petishee 


Re: Santa Claus je Mikuláš 

(1.12.2007 22:51:19)
Jééé, já taky :-) A už jsem začínala mít obavy, že jsem tak trochu blázen :-) Tak to jsem ráda, že je nás víc, mám z toho hroznou radost...

Ježek mi totiž (jako dítěti, které nevědělo nic o křesťanství) přišel úplně perfektně logický a problém, jak nosí dárky byl pro mě taky automaticky vyřešen bodlinama :-)
 Eva, 4 +3 


Videokazeta "Cesta tří králů" 

(30.11.2007 13:52:11)
Vánoce jsou pro naší rodinu křesťanským svátkem. Nechodí u nás Santa Claus ani Ježíšek. Vycházíme z křesťanské tradice. Vánoce jsou pro nás oslavou Ježíšova narození. Odmalička dětem říkám, že slavíme Ježíškovy narozeniny a dáváme si navzájem dárky. Advent /z latinského advenio=příchod / je pro nás přípravou na jeden z největších svátků v roce.
Kateřino, na stránkách Karmelitánského nakladatelství jsou k dospozici knihy i videokazeta o putování tří králů do Betléma. Já jsem pro děti vždy měla na adventní dobu připravený obrázkový kalendář, kde byla cesta k Betlému, každý den bylo jedno zastavení, jeden příběh pro děti, který jsme si přečetli a povídali si o něm. Děti to hodně bavilo. Zapálit si svíčku každý týden, to byla malá slavnost se zpěvem a modlitbou. Nebo jsem měla hvězdičky na každý den, každý den mohly děti udělat někomu nějakou radost a Ježíškovi u jesliček rozsvítit=vybarvit, jednu hvězdičku. Těch nápadů je víc. Např. se může postupně vystřihovat nebo modelovat betlém, Ježíška pak dáváme do jesliček až po půlnoční.


Můžeš se podívat na www.ikarmel.cz
Cesta tří králů, Oldřich Selucký, videokazeta pro děti,animované zpracování příběhu tří králů, které hvězda dovedla až k nově narozenému králi do Betléma. Je to tady : http://www.ikarmel.cz/kniha/Cesta-tri-kralu_20130.html


Nebo kniha "Ušatý osel, nebeský posel", Ivan Renč.
Vánoční příběhy o průvodci Svaté rodiny - malém oslíkovi - vypráví dětem zkušený spisovatel a filmový režisér Ivan Renč. Oslík přece stál u betlémských jesliček, oslík putoval s Josefem, Marií a Ježíškem do Egypta, když prchali před Herodem... Kolik asi různých rolí sehrálo toto věrné zvířátko...
Najdeš to zde: http://www.ikarmel.cz/kniha/Usaty-osel-nebesky-posel_10916.html

Nebo kniha "Kouzelný kalendář" od norského autora J.Gaardera.
Další kniha norského autora Josteina Gaardera, známého u nás titulem Sofiin svět. Hlavní hrdina tohoto příběhu Jáchym se snaží objasnit záhadu kolem zmizení dívky Elisabet, která se vydává díky kouzelnému adventnímu kalendáři napříč prostorem i časem ze současnosti do Betléma, kde se právě narodil malý Ježíš.
Zde: http://www.ikarmel.cz/kniha/Kouzelny-kalendar_10795.html

Pro dospělé je zajímavá kniha "Malá encyklopedie Vánoc" od Valburgy Vavřínové.
Každoroční vánoční bestseller již od roku 2000, který obdržel i prestižní ocenění Zlatá stuha, vychází v nezměněném vydání. Autorka v jednotlivých, esejisticky psaných statích vypráví o svátcích od počátku adventu až po Hromnice, o tom, jak se slaví Mikuláš a Vánoce v řadě dalších zemí, o zvycích, koledách, stolování, vánočních pokrmech, cukroví, čarování ap.
Zde: http://www.ikarmel.cz/kniha/Mala-encyklopedie-vanoc_LBR0207.html

Zajímavé informace najdeš i zde: http://www.vira.cz/knihovna/index2.php?sel_kniha=45
Jsou zde různé texty i pro malé děti.
Další informace jsou zde: http://www.karmelitanske-nakladatelstvi.cz/vanoce.php
nebo zde: http://www.pastorace.cz/index.php?typ=texty&sel_char=&sel_tema=80

Zajímavý je také web: http://vanoce.vira.cz/

Přeji hezky prožitý adventní čas a ještě hezčí Vánoce. :-)
 Maja+mimi v brisku 
  • 

vanocni pribeh 

(30.11.2007 15:36:25)
Ahoj, me se moooc libi detske pribehy z bible (mimo jine i vanocni pribeh)-opravdu pekne a srozumitelne zpracovane pro deti v teto knizce: Vypráví dětem, autorka: Anne de Vries, vydala: ERC v ČSSR, 1989. Nevim jesti se jeste dnes da nekde sehnat - mozna v knihovnach... Ja jsem ji jako dite dostala od jednoho moc mileho stareho pana- kneze...
 M+4 
  • 

slunovrat 

(30.11.2007 21:22:13)
Vánoce, i když v jiné podobě, slaví lidé od nepaměti. Slunovrat je doba, na kterou se naši předci vždy těšili, více slunce bylo důležité pro jejich holé přežití. Církev si pro narození Ježíše vybrala ten nejvhodnější termín z roku :-) Svoje děti vedu k zájmu o přírodu, vědí, co to je slunovrat. Ale nechávám jim pohádku o Ježíškovi, který se narodil chudý a spousta lidí mu dala dárky a on jim to teď oplácí. Je to tak popsáno v koledě, jak mu lidé nosí dárky a on jim to pak oplatí :-) Ježíška nikdo nesmí vidět, protože to nemá rád a uletěl by. O Santech v obchodech naše děti sami od sebe začali říkat, že to jsou Mikulášové, nevyvracím jim to.
 pali 
  • 

knížka Ten vánoční čas 

(1.12.2007 16:20:20)
Existuje knížka Ten vánoční čas s hudebním sédéčkem, vyšla v nakladatelství Vyšehrad v roce 2006.
 Eva 
  • 

Re: poraďte prosím 

(1.12.2007 19:12:38)
Jojo, tuhle knížku TEN VÁNOČNÍ ČAS taky máme a je v ní docela pěkně popsaný advent i jednotlivé dny - svatý Ondřej, Mikuláš, Štědrý den, sv. Štěpán...atd...
Je to hlavně zpěvník, ale proložený právě tímhle vánočním povídáním v českých podmínkách...s krásnými ilustracemi a přiloženým CD (které je podle mého názoru už méně kvalitní, ale já jsem profesionální hudebnice, takže jsem možná moc náročná a normálním lidem by se líbilo)
Každopádně je to krásný kousek do knihovny, stejně jako HRADIŠŤAN a knížka ze stejné edice a od stejné autorky: HRAJEME SI U MAMINKY (CD je nádhera, vánoční koledy i zimní atomosférka zaručena)
 Kateřina 
  • 

Re: knížka Ten vánoční čas 

(3.12.2007 12:41:43)
Děkuji, tu jsem viděla a si ji koupím. Jen tu někdo psal, že to cd není nic moc, to je škoda...
 Olina 
  • 

Dělám si to po svém 

(1.12.2007 20:13:20)
Já si tohle ošéfuju sama. Řeknu mladýmu (5) maximum, co se do něj vejde a výsledek je ten, že nechce, aby zabili Mikuláše (tak nějak mi to zklouzlo až do Velikonoc :o)) Mě to taky doma řekli jak si to mysleli, navíc babička praktikující katolík, matka tvrdý bezvěrec,zbytek jsem se dopídila. Jádro tkví v tom, že různí lidé mají různé Vánoce, což v naší multikulti současnosti není takový problém pišišvorovi zdokladovat. A je to. Hlavně, že budou ty světýlka.
 Andrea + 2 holky 


Jezisek, Santa Claus, Deda Mraz... 

(2.12.2007 2:14:30)
S literaturou ani filmem neporadim...
Jen chci napsat svuj pohled. Ja sama na Jeziska verila dlouho, o nabozenstvi jsem hodne dlouho nic nevedela a kdyz jsem si to prvne spojila tak mi bylo snad 15. Pro me je Jezisek proste nejaka magicka bytost, ktera nosi darky. Ale i za "totace" se mi nejak spojovala predstava Jeziska se Santa Clausem. Jeziska nikdo nikdy nevidel a Santa Claus byval na adventnich kalendarich. Nabozenstvi mi opravdu nic nerika a je to pro me proste prijemna doba (Vanoce), kdy jsme spolu, je cukrovi, darky, jdeme do ZOO. Nemusi byt zrovna naklizeno a navareno (pamatuju na ty sileny stresy co byvaly doma a chci si je odpustit). Dcera je zatim mala, nijak zatim nepremyslim co ji budu jednou rikat. Urcite to nebude ze slavime narozeni Jeziska, me samotny to nic nerika. Mozna ji reknu ze nekdo slavi to, ale myslim ze pro hodne lidi je to proste jen hezky zvyk. A musim rict, ze jsme pred lety zavedly i Dedu Mraze (s rodici a sestrou a jeji rodinou jsme nebyli dohromady na Stedry den, tak se udelala na Silvestra dalsi nadilka a ta byla od Dedy Mraze. V te dobe byly neteri asi 2 roky. Takze od te doby mame kazdorocne Dedu Mraze a ted se k tomu pridava nekde mezi i Santa Claus, vzala jsem si anglicana tak vyuzivame i to. A neni to parada pro deti byt temi stastnymi komu nosi nejen Jezisek ale i Deda Mraz a Santa Claus :-)))
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Jezisek, Santa Claus, Deda Mraz... 

(2.12.2007 11:17:41)
normalne tvym detem zavidim
 Věra Panáčková + 3 
  • 

super knížka 

(2.12.2007 9:03:15)
Všem doporučuji skvělou knížku od Miloše Kratochvíla Už sněží, chumelí. Malý kluk (docela rošťák) v něm vypráví, co se mu všechno přihodilo v průběhu celého prosince. Je to velká legrace a přitom se zde vysvětlí Mikuláš, Ježíšek, nákup stromku, kapra a některé pranostiky. Doporučuji ale větším dětem cca od 6 let, protože s humorem trošku poodhaluje, že např. Čert a Mikuláš jsou převlečení lidé. Jedna z mála knížek, která vypráví o Vánocích a přitom se hodí pro všechny. Některé jiné knihy jsou psané spíše pro věřící a rodiče se je proto bohužel bojí koupit. Jestli narazíte na tuto, prolistujte a sami se rozhodněte. Je zcela civilní a děti, které ji znají, určitě nebudou mít v první třídě šok, když jim spolužáci prozradí, že Mikuláš je soused a Ježíškovi pomáhají rodiče. My ji s klukama čteme každý rok.
 LaBu 


Re: super knížka 

(2.12.2007 10:09:36)
Len vám poviem pre našu rodinu úsmevnú historku z minulých vianoc.
3-ročná dcérka uvidela malý ozdobný betlehem a okomentovala to nezabudnuteľne:
Jéé, pozrite! Traja králici nesú darčeky malému mikulášikovi!

To, že v jasličkách je malý mikulášik si spojila sama z toho zmätku všade okolo, ktorý tu opisujete...
 Lenka O... 2děti 
  • 

k českým vánocům 

(2.12.2007 22:49:59)
Vážená paní je i knížka která se jmenuje TEN VÁNOČNÍ ČAS. Sice to taky není ono, ale je tam více než v Ladovi. - jestli Ježíšek či santa klaus doma naštěstí řešit nemusím. můj skoro čtyřletý syn jak letos v tesku viděl santa klauze tak mi bylo velice k smích a velké radosti jak si to ten kluk vyřešil. A co vlastně provedl? Zařval co jen mohl nahlas HELE MAMI TADY JE MIKULÁŠ! Santu jednoduše odmítá. Ovšem jsem zároven zvědavá jak si to vyřeší má dcerka jak poroste. ta z toho ještě nemá rozum, budou jí teprve tři měsíce. Zdravím všchny rodiče a HURÁ NA ČESKÉHO JEŽÍŠKA!
 bazilisek 


příběh 

(3.12.2007 3:43:23)
Se zaujetím jsem si přečetla příspěvky a pomohlo mi to si ujasnit konečně svůj náhled na Vánoce. Letos stojím prvně před úkolem je samostatně připravit svému dítěti a založit tak naší rodinnou tradici. No ano, je to úkol, protože léta jsem žila v tichém protestu proti těmto svátkům znechucená jejich obchodní podobou, z dětství vybavená představou létajícího a dárky přinášejícího Ježíška do svátečně a slavnostně naladěné atmosféry. Jenže společně s Ježíškem vzalo za své i kouzlo a smysl Vánoc a s nimi spojených příprav.
Bavilo mě vyrábět a vymýšlet dárky, ale od jisté doby mi bylo lhostejné, kde svátky strávím a jakou budou mít podobu, přizpůsobím se místním zvyklostem. A většinou mi připadaly prázdné a velmi nudné.
Moje tříapůlleté dítě žije příběhy, vyprávěním. Poprvé samo projevilo zájem mít doma také vánoční stromeček. A tak se obojí spojuje, já začínám neuměle vyprávět příběh o narození, třech králích, co vše se mohlo před dvěma tisíci let stát i jak to bylo dál... lovím v paměti, kupuji papírový vystřihovací Betlém. A v těch obrázcích se spojují příběhy a tradice českého venkova a zimy s příběhem před dvěma tisíci let, kdesi daleko v teplých krajích. Vánoce začínají dávat smysl. I spojení se slunovratem. Oprašuji vánoční CD od skupiny Klíč, Ivy Bittové. K tomu Hradišťan. A pak se také podívám po těch knížkách, co jste tu zmiňovali, vždyť některé z nich jsme doma měli, úplně bych zapomněla, díky. Společně zkusíme vyrobit nějaká přáníčka, ustrojíme stromeček. A necháme vyprávět také babičky a dědečky, ať zavzpomínají. A je úplně jedno, že nebude navařeno a napečeno, nakoupené dárky. Že před zbožím i lidmi přecpaným obchodním domem poskakuje Santa Claus.
Mimochodem někde zmíněné hypersupermarkety přece nejsou něco samo o sobě fungujícího, ale jejich nabídku a vánoční výzdobu přece pro ostatní připravují zaměstnanci - rovněž tátové a mámy od dětí? Nebo snad ne?
A o té víře či nevíře v Ježíška nebo Santa Clause. Myslím, že je to jedno. Pokud v něco věřím, pak to existuje. Zvlášť pro dítě. Vždyť to může být nádherná hra fantazie a můžeme ji hrát společně. Ve vzpomínkách na dětství pak zůstane skutečná představa, dá se přece nakreslit...:-) Hrajeme tolik her JAKO.
Myslím že je důležité být hlavně spolu s rodinou, přáteli, na chvíli se zastavit a třeba vyprávět příběhy.
Znovu se na Vánoce těším a znovu objevuji jejich kouzlo i pro sebe. Za délku a případnou nesrozumitelnost příspěvku se omlouvám...
 Líza 


Re: příběh 

(3.12.2007 5:20:51)
Hezký ;-))), úplně jsi mě dojala...
 Krevetka 


Re: příběh 

(7.12.2007 14:10:58)
Dobrý den,
stejně jako mnoho ostatních odmítám Santu Clause. Měla jsem veliké štěstí, že můj syn - 5 let velmi prožívá období adventu, chystání výzdoby, výroba adventního věnce ho natolik pohltila, že nebylo až tak složité vysvětlit při těchto činnostech, že čekáme na velice radostné období, jakým Vánoce jsou. Pečeme společně cukroví, v pokojíčku na okně má betlém a před spaním vždy přeje dobrou noc i malému Ježíškovi. Velice jemně a nenuceně, např. při psaní Vánočního přání si povídáme o Ježíškovi a přijde nám daleko zajímavější, než Santa. Tajemná atmosféra a kouzlo Štědrého večera...miluji to od dětství, Káju Maříka, Ladovy obrázky...doteď je to pro mě balzám na nervy a zachování staré tradice i v mé domácnosti. Děti jsou velmi chápavé, my jsme s tím snad problém neměli. Velmi se těší můj syn, ale i já, na tu pohodu a společně strávený čas. Nejsme věřící, nechodíme pravidelně do kostela, ale letos vezmu syna na dětskou vánoční mši na Štědrý den, moc rád zpívá a nebudu stát u plotny jako předcházející léta...snad mi to vyjde. Vám všem především pohodu a klid ve Vašich rodinách a hvězdičky v dětských očích.
 Iva, 3,5 letý syn 
  • 

divadlo 

(3.12.2007 9:29:12)
Nevím, z jak velkého jsi města, ale dnes už je spousta různých představení pro děti, živých betlémů, kde děti krásně obeznámí se zvyky. Zkus divadlo - v našem loutkovém divadle v Ostravě běží krásné představení "Půjdem spolu do Betléma". Hlavní je dítě zapojovat do aktivit - včera jsme s malým lepili na okno papírový betlém, andělíčky, pouštěli jsme si koledy a vyprávěli si o tom. /byla 1. adventní neděle :-)/ Našla jsem u nás spoustu akcí, kde si děti vyrábí vánoční ozdoby, kde je obeznámí se zvyky. Například u nás to dělají v muzeu, nebo v centrech pro volný čas. Zkus ve Vašem muzeu, jestli něco nechystají. Chce to trošku popátrat na internetu. U nás v Ostravě je toho opravdu hodně, čemuž jsem opravdu ráda. :-)
 barbora 
  • 

Santa a Ježíšek 

(3.12.2007 22:28:36)
Je mi 13 let a tak si velmi přesně pamatuji, jak jsem si jako 5Ti, 6Ti letá vysvětlovala to, že všude je santa a ježíšek nikde-napřed jsem si myslela, že Ježíšek (přece jenom tu "pohádku" o narození Ježíška jsem znala) se narodil už hodně dávno a tak to už není miminkoale dědula Santa a když jsem nastoupila do 1. třídy, začla moje názory ovlivńovat kamarádka a spolu s ní jsem si vymyslela pohádku o tom, že Ježíškova maminka mu pomáhat s dárky nemůže, protože spolu s tatínkem Josefem Ježíškovi připravuje oslavu narozenin a tak s Ježíškem chodí jeho dědeček Santa a se vším mu pomáhá-a proč je všude jenom Santa se sáněmi a sobi?-no Ježíška přece můžou vidět jenom někteří dospělí (mamka s taťkou), protože děti neznají zlého pána, který mu chce ublížit a mohli by mu o něm povědět-takže na to, až uvidíme Ježíška si musíme počkat, až budeme maminky, nebo tatínci.
 Bára 
  • 

Re: Santa a Ježíšek 

(12.12.2007 11:37:20)
To je úžasné :-) Hlavně ti rodiče, jak chystají oslavu :-)
Moc hezké!
 Martina 
  • 

Český Ježíšek 

(8.8.2008 23:28:44)
To nikdo z Vás nezná našeho Českého Ježíška? Cožpak jste za 2 roky ještě nepostřehli, že děti si už zvolily, jak podle nich vypadá Ježíšek a jeho pomocníčci? Koukněte na www.ceskyjezisek.cz nebo na www.jeziskovacesta.cz. To má podle mě hlavu a patu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.