| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak dětem vysvětlit Vánoce? Chodí u vás Ježíšek nebo Santa Claus?

 Příspěvky 110 z 130 [Dalších 120 >>]
Martina
  • 
8.8.2008 23:28:44
To nikdo z Vás nezná našeho Českého Ježíška? Cožpak jste za 2 roky ještě nepostřehli, že děti si už zvolily, jak podle nich vypadá Ježíšek a jeho pomocníčci? Koukněte na www.ceskyjezisek.cz nebo na www.jeziskovacesta.cz. To má podle mě hlavu a patu.
Bára
  • 
12.12.2007 11:37:20
To je úžasné :-) Hlavně ti rodiče, jak chystají oslavu :-)
Moc hezké!
7.12.2007 14:10:58
Dobrý den,
stejně jako mnoho ostatních odmítám Santu Clause. Měla jsem veliké štěstí, že můj syn - 5 let velmi prožívá období adventu, chystání výzdoby, výroba adventního věnce ho natolik pohltila, že nebylo až tak složité vysvětlit při těchto činnostech, že čekáme na velice radostné období, jakým Vánoce jsou. Pečeme společně cukroví, v pokojíčku na okně má betlém a před spaním vždy přeje dobrou noc i malému Ježíškovi. Velice jemně a nenuceně, např. při psaní Vánočního přání si povídáme o Ježíškovi a přijde nám daleko zajímavější, než Santa. Tajemná atmosféra a kouzlo Štědrého večera...miluji to od dětství, Káju Maříka, Ladovy obrázky...doteď je to pro mě balzám na nervy a zachování staré tradice i v mé domácnosti. Děti jsou velmi chápavé, my jsme s tím snad problém neměli. Velmi se těší můj syn, ale i já, na tu pohodu a společně strávený čas. Nejsme věřící, nechodíme pravidelně do kostela, ale letos vezmu syna na dětskou vánoční mši na Štědrý den, moc rád zpívá a nebudu stát u plotny jako předcházející léta...snad mi to vyjde. Vám všem především pohodu a klid ve Vašich rodinách a hvězdičky v dětských očích.
5.12.2007 17:00:02
Na tomhle odkazu si můžete stáhnout všechny díly Káji Maříka.
Vánocům je věnován prostor především v prvním dílu, na úplném začáku knihy.
  • 
4.12.2007 16:20:12
ne já jen že je zajímavé jak si vždycky nekřesťani rychle vzpomenou, jak by se křesťani "měli" chovat.
Jíťa
  • 
4.12.2007 14:31:46
Ježíšek - tedy vlastně Ježíš skutečně existoval, ovšem jeho narození je spíše pohádka, protože kromě bible zatím neexistují žádné doklady, že to tak skutečně bylo. A Evangelia, pokud vím, napsali apoštolové, kteří u jeho jesliček taky nebyli.

A druhá věc: Ježíšek, co nosí dárky, je pohádka, aspoň pro ty nevěříci. Pokud vím, tak v Bibli nikde není psáno, že by Ježíš někomu nějaký dar dal.
4.12.2007 2:38:09
Detom sa da existencia roznych nabozenstiev vysvetlit uplne v pohode. Moj syn tomu rozumie a v hlave ma ovela mensi galimatias ako keby sme mu predostierali krestanstvo ako jedine pravdive nabozenstvo.
Vie, ze Vianoce su krestansky sviatok a slavi sa masovo v krajinach, kde ma krestanstvo dlhu tradiciu.... a slavia ho aj nekrestania, preco nie?
4.12.2007 2:30:35
Preco vsetci hovorite o kazeni vianocneho sna? Ved kazda z vas priznava, ze ked ste sa dozvedeli, ze Jezisko neexistuje, netrpeli ste tym.
Vianoce mozu byt s Jeziskom aj bez toho, aby on nosil darceky, ak sa chce. A mozu byt rovnako kuzelne a vobec nie pokazene...

Ja viem iba o jednom pokazenom vianocnom sne. Kamaratkina mala vzala v prvej triede spravu o neexistencii Jeziska dost tazko. Nie preto, ze neexistuje, ale preto, ze jej rodicia klamali.
Nasmu starsiemu synovi sme skutocne nosenie darcekov prezradili v prvej triede, skor, nez sa to dozvie od inych deti. Dohodli sme sa, ze to vytrubovat dalej nebude, aby to ostatnym detom mohli povedat ich rodicia. Bolo to uplne v pohode.
  • 
4.12.2007 2:11:02
Lenko, s tím, jak vysvětlit dětem (větším , pro malé splývají všichni do jednoho) to množství různých "Santů" na každém kroku, mají i americké maminky. Nejoblíbenější verze je, že "pravý Santa" (stejně jako Ješíšek )chodí, když všichni spí, takže ho nikdo nemuže vidět. Ti ostatní jsou převlečení lidé, jeho pomocníci, protože on by to jinak nestihl...
Pohádka a víra v něj není o nic horší než na Ježíška nebo tři krále (mudrce), kteří nosí dárky ve Španělsku nebo v Latinské Americe či postava Father Christmas ve vzpomínaném Dickensovi nebo jeho obdoba na severu Německa Weihnachtsmann. (Na jihu chodí jako u nas Ježíšek-Kristkindel).Jak napsala Mateřídouška,jakmile si ke křesťanskému svátku žačneme přišroubovávat jakékoliv legendy a pohádky, záleží jen na nás, jaké budou. A jsou-li půvabné, učí děti dobrotě a laskavosti, umění dávat a dělit se s potřebnými, co je na nich špatného? Můžeme je vypracovat do dojemných podrobností (američtí rodiče dělají Santovy sněhové stopy s pomocí zamoučených bot, upíjí mléko a ujídají cukroví připravené pro Santu, dokonce ukusují mrkvičku, kterou děti nechaly pro soba Rudolfa s červeným nosem, odpovídají na psaníčka zanechaná s cukrovím)...Na Moravě a v Lušickém Srbsku prý děti spávaly na slámě rozložené v pokoji na zemi, aby byly jako Jezulátko atd. Z řady reakcí na článek a z článku samotného je zřejmé, jak pro mnohé jsou ty "naše tradice" vlastně nejasné. Že pro mnohé prostě nejsou...Projevuje se to už v tom , že mnohé píšete Ježíšek s malým j...To není "funkce", to je jméno. Ve zrobnělé podobě, jak to jen Češi ( a Bavoři a Švábové) umí.(Jezulein, Kristkindl). Do některých jazyků se to ani přeložit nedá...ta něha a láska, která v tom je...Tak si ji pěstujte a nechte jiné, pěstovat si svoje. Pro ně jsou jejich tradice stejně krásné jako pro nás naše. Věra S.
 Příspěvky 110 z 130 [Dalších 120 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.