| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příště chci rodit jako rodička, ne jako pacientka

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 170 [Dalších 140 >>]
Ráchel, 3 děti
  • 
9.11.2007 22:52:31
go, Džamilo, go! :) alespoň občas nějakej politik potěší :)
Pudicitia
9.11.2007 22:07:43
Tak jsem to nasla:

Stehlíková: dítě není „majetkem státu“
08.11.2007 11:26 | TA gitA
Tiskové prohlášení ministryně Džamily Stehlíkové k otevřenému dopisu Hnutí za aktivní mateřství
Stehlíková: dítě není „majetkem státu“. Zůstat tři dny v nemocnici po porodu zdravého dítěte je právem matky, nikoliv povinnosti


MUDr. Džamila Stehlíková ministryně vlády ČR

(Praha, 7. listopadu 2007) Ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková dnes z rukou zástupkyň Hnutí za aktivní mateřství převzala otevřený dopis, kde ji upozorňují na omezování práv a svobod rodiček, které se rozhodly opustit nemocnici dříve než 72 hodin po porodu. Situace, kdy zdravotníci omezují právo matky odejít se zdravým dítětem z porodnice dříve než tři dny po jeho narození není v České republice výjimkou. V nedávné době se do zájmů médií a veřejnosti dostal případ, kdy nemocnice v Hořovicích zajistila za asistence místního sociálního odboru radnice a policie převzetí zdravého dítěte matce, která nemocnici opustila dříve než tři dny po porodu. Při tom nebyly naplněny zákonné podmínky pro možnost omezit rodičovská práva ve prospěch zájmu dítěte a ochrany nezpůsobilých.

Ministryně Džamila Stehlíková k tomu uvedla: "Postup lékařů byl v tomto případě protiprávní, neboť porušil ústavně zaručená práva na svobodu, soukromí a rodinný život. Tento postup je v rozporu s mezinárodními úmluvami, především Úmluvou o právech dítěte i Úmluvou o ochraně lidských práv a biomedicíně. Podle českého právního řádu a mezinárodních úmluv může být důvodem pro omezení svobody a práva rodičů rozhodovat o vlastním dítěti pouze akutní potřeba provedení vyšetřovacího nebo léčebného výkonu nezbytného k záchraně života nebo zdraví dítěte v případě, kdy rodiče či opatrovník odepírají souhlas k provedení výkonu. V případě maminky z Hořovic nebyly známé žádné závažné okolnosti, které by bránily propuštění dítěte do domácí péče.“


Ministryně Stehlíková je v tomto hodnocení situace ve shodě s ministrem zdravotnictví Julínkem. Oba ministři shodně upozornili na to, že Listina základních práv a svobod, zákon o péči o zdraví lidu, občanský soudní řád a zákon o rodině dostatečně chrání osobní svobodu či právo rodičů rozhodovat o vlastním dítěti a jednání hořovických lékařů bylo v rozporu s těmito závaznými právními předpisy. Metodický pokyn ministerstva, na který se lékaři odvolávají, je pouze odborným doporučením a nemůže být nadřazen zákonu či ústavnímu pořádku této země.

Ministryně Stehlíková a ministr Julínek informovali, že připravovaný zákon o zdravotních službách zohlední ochranu práv pacientů tak, aby odpovídala mezinárodním standardům v oblasti ochrany lidských práv a svobod. Téma práv pacientů bude rovněž předmětem odborné konference, která proběhne v prosinci tohoto roku. K diskusi budou přizváni i zástupci nevládních organizací, včetně Hnutí pro aktivní mateřství.
Pudicitia
9.11.2007 21:49:04
Julinek se prej vyjadril, ze uz budou ambulantni porody mozny. Musim to najit na netu, vyslo to pry vcera v hospodarskych novinach...
myš
  • 
9.11.2007 12:17:08
Veroniko
Je spousta dalších profesí, které zachraňují životy, pracují o víkendech, svátcích, přesčasy a jsou za to mizerně placeni. Nikoho by ale nenapadlo omluvat jejich hulvátské chování.
Tak proč mají někteří lidi u nás pořád pocit, že je nutné zdravotníky omlouvat, když se chovají neprofesionálně. Mám pocit, že je to dědictví socialismu v nás(nebo aspoň v některých), kdy lékaři byli něco víc a chovali se příšerně a to zcela beztrestně. Někteří tak mají stále pocit, že musí před doktorem ohnout hřbet, protože on přece zachraňuje životy, tak zkousnu že se ke mně chová jak hovado. Překvapuje mě ale, že tento přístup nemá jen starší generace, ale i někteří mladí. Takhle se ve zdravotnictví nikdy nic nezmění, pokud nebudou pacienti trvat na slušném a profesionálním zacházení. Pokud na to někdo nemá, má jít dělat něco jiného.
Mimochodem nedávno jsem rodila v jedné malé porodnici a až na jeden drobný incident se starší sestrou(holt stará škola) se všichni chovali skvělě. Tak je vidět, že když se chce, všechno jde. (Taky je znát konkurence blízkého Vrchlabí, které jim přebírá pacienty a oni se prostě musí snažit.)

Pokud vy si necháte ledacos líbit od nějaké protivné sestry,jen proto, že se špatně vyspala, nebo už spěchá domů, je to vaše věc, ale tak se k vám i budou chovat.

Lenka,2 dospělí kluci
  • 
9.11.2007 7:10:19
proč by z toho maminka neměla dělat vědu? Já ve svém okolí znám pár maminek, které nechtěly druhé dítě právě proto, jak se k nim pracovníci porodnice chovali: jako k plodným krávám, jednoduše řečeno...
Kimmy, 2 deti
  • 
9.11.2007 6:53:27
Verco - neni mym umyslem soudit Vasi inteligenci ani vas osobni pocit. Nicmene se nehodlam smirit s nejakym standardem, kdy se povazuje za normalni, aby sestry po patientech postekavaly a doktori nebrali na prani maminek ohled. Lekar stejne jako pokladni v bance nebo pojistovaci agent poskytuje sluzbu - jiste, ze rozdil kvalifikace se lisi, ale to zdaleka lekare ani sestry neopravnuje k tomu, aby byli arogatni nebo nevsimavi. Jisteze mohu byt vdecna, pokud lekari zdarne vyresi komplikovanou situaci, ale porad je to soucasti sluzby, kterou poskytuji. To jestli jsou dobre nebo spatne placeni by nemelo byt rozhodujici - pokladni ve sporitelne si taky muze stezovat na plat a pritom si nemuze dovolit byt na zakazniky neprijemna.

Pokud vsichni budou jako Vy - bat se ohradit vuci nevhodnemu chovani - pak lekari ani sestry nebudou mit zadny duvod sve chovani korigovat. Zdvorilost a snaha vyhovet potrebam matky je zcela samozrejmou soucasti procesu - obzvlaste v pripade, kdy porod probiha normalne - bohuzel casto ctu o opacnych prikladech.

Pokud Vy jste s urovni sluzeb spokojena, tak je to Vase vec - ale nevykladejte tady, jak by vsichni meli byt radi, ze maji zdrave deti a nestezovat si.

Kimmy
Markéta, syn 5 l.
  • 
8.11.2007 15:34:47
Martino, to je možná ten problém, že ti to přijde úsměvné. Věřím tomu, že kdyby si personál porodnic dal trochu více práce s informováním maminek, proč a nač kterou proceduru bude provádět a respektoval by více jejich přání, maminky by nemusely tolik vyhodnocovat lékařské postupy a lékaři by se nad tím nemuseli pousmívat.
Pepek
  • 
8.11.2007 13:54:35
Nene, u nas totiz zadne ciste soukrome porodnice neexistuji...tedy takove, kde si platite vsechno a nemaji smlouvu s pojistovnou. Jakmile do toho ma totiz co mluvit pojistovna, tak je konec a kvalita a pristu jde rapidne dolu. Mely byste nekdy videt, jak se chovaji k lidem na klinikach plasticke chirurgie, jako v bavlnce. Tak at mi nekdo nevyklada, ze nejde o penize a ze doktorina je poslani...hahaha!
Verča a dva kloučci 7/98 a 9/06
  • 
8.11.2007 13:15:18
Myš ( nebo Myši ? ),
já také pracuji s lidmi, vím, jak je to nepříjemné, když je na mě klient drzý a já mu to nemůžu vrátit, musím jednat korektně, jinak budu mít problémy, ale jsou tu dvě ale, jednak ve zdravotnictví, ať už chcete nebo ne, je to o daleko větším stresu, nebo vy někomu ve firmě zachraňujete život nebo zdraví ? Když je ve velké porodnici frmol, tak dokážu pochopit, že se všechen personál nebude věnovat jen mě a pokud by to chování bylo už příliš, tak mám pusu a dokážu to slušně říct. A druhé ale je, že většina porodnic je v majetku státu nebo kraje a ten státem placený personál má možná víc než vy, jak píšete, ale myslíte si, že za 40 hodin týdně ? Pár sester i doktorů znám osobně a vím, že je to za cenu nočních a víkendů, ostatně, někdo v té nemocnici v noci být musí, ne ? A vím, i když to není ideální, že je personálu málo, což znamená víc odpracovaných hodin a víc únavy, tak to prostě je, není to omluva pro nějakou drzost, ale spíš pro nedostatek úsměvu nebo lépe vcítění. Taková je prostě situace ve zdravotnictví, i když se Vám to nelíbí. A nemyslete si, že v cizině je to o moc lepší, jak se tu často předkládá. V soukromých nemocnicích a porodnicích ano, ale to je i u nás. Já nejsem nějaká zastánkyně nemocnic, jen se na to dívám s odstupem po dvou porodech a opravdu mi některé stížnosti přijdou žabomyší. Zvlášť, když jsou ty stížnosti adresovány na tento a podobné servery a nikoli dotčeným porodnicím. Tímto je pro mě toto téma ukončené, Veronika.
8.11.2007 13:02:19
tak tohle "aby se v nemocnicích cítila i v nejubožejším pyžamu jako královna,o kterou se musí-když ne s láskou- s úctou pečovat" je napsáno fantasticky :-) moc krásné a ten Váš zážitek upřímně zavidím...
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 170 [Dalších 140 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.