| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dieta versus mateřská škola

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 106 [Dalších 76 >>]
Laďka 2 dcery ( 11, 3 roky )
  • 
8.10.2007 0:36:21
Milá Lízo,opravdu si myslím, že pro paní učitelku není takový problém vysvětlit proč má každý jinou bundu (to děti v mš ani nezajímá ),ale pro každé dítě zdůvodńovat jinou stravu,tak to je trochu záhul.Pracuji ve školství už 18 let,tak o tom trochu něco vím.Momentálně pracuji v soukromé školce, kde se snažíme vyjít rodičům vstříc, ale vše má své hranice.Snažíme se , aby strava byla pestrá,hodně syrové zeleniny a ovoce,sladké a nesladké nápoje,mléko - vše dle výběru a chuti dětí.Musíme však dodržovat spotřební koš, který jasně stanovuje kolik masa,mléka, luštěnin, knedlíků , rýže, ryb se musí objevit měsíčně v dět. jídelníčku.A věřte, že není žádná legrace takový jídelníček sestavit,aby se vše dodrželo,vešla jste se do rozpočtu a dětem chutnalo.Vycházíme vstříc i mamince, která si nepřeje, aby její dítě některá jídla jedlo z nábož. důvodů.Ohřáváme mu jeho vlastní donesená z domova.Ale upřímně, nedovedu si představit, že by třeba 10 dětí z 20 se takto stravovalo.Chudák učitelka by se pěkně spotila,než by všechny děti obsloužila.Není nic neobvyklého,že je jedna učitelka na 28 i více dětí.A nejde jen o to jídlo jim naservírovat,ale menší děti i dokrmit!!jinak klidně vstanou od stolu hladové.V tom případě opravdu paní uč. dvě ruce nestačí.Chápu to,že některé děti jsou nemocné a musí dodržovat jistou životosprávu, ale bohužel je i dost takových maminek, které jsou dost " náročné " jen ze svého rozmaru.
Ráchel, 3 děti
  • 
7.10.2007 22:44:10
to je marný, socialistické myšlení vymírá prostě pomalu...
Irena, 2 deti
  • 
7.10.2007 21:57:00
Prekvapuje mne, ze i soucasne generaci mladych se najdou takovi, kteri jsou ve sve naivite presvedceni, ze zmena konzumace potravin (a ostatniho) zde ma nejakou skutecne relevantni vliv na situaci v rozvojovem svete. Potraviny jsou jen soucasti zivotniho standardu a nasi bohate spotreby. Vedle potravin konzumujeme zbozi, sluzby (i lekarske), vzdelani, zabavu. Zivotni uroven (a nasyceni vsech) se dosahuje jistou organizaci cele spolecnosti. Kdysi jsem na tema pomoc rozvojovemu svetu mluvila s jednim americkym univerzitnim studentem. Jeho odpoved byla prekvapive zrala (na ten vek) a bohuzel i prorocka: Co jim pomuze? V zadnym pripede penize!!! To jim uskodi-budou se strilet mezi sebou pro ty prachy. Jejich a jim vlastni disciplina a dobra vlada!!!
Co se plytvani potravinami tyce, nicime tim take vlastni prirodu. K produkci velkeho mnozstvi (levnych)potravin se pouzivaji k prirode casto nesetrne postupy. Souhlasim s Rachel, ze ti, kteri konzumuji, resp. produkuji bio-potraviny, se k prirode casto chovaji setrneji (i mensim plytvanim a vyssi kvalitou), nez ti,kteri jdou po levne kvantite.
mamina
  • 
7.10.2007 21:36:57
FISPERANDO,
ale porod, to neni jen nejake 4 dny lezeni, vis?? A kazdy snasi nemocnici i jidlo jinak, a uprimne - jsem zdravotni sestra a znam stravu i z druhe strany a kdyz si nebudou stezovat pacosi, proc by nekdo menil jidelnicek? Uzeniny je nezdrava strava, proc ho maji jist maminy, ktere koji deti a zacina se jim delat mliko?? A kazdy vi, ze cerstve pecvo nadyma, proc nam to nereli a nedali na vyber - treba by sestry obesly pokoje a rekly by - maminky, komu hodne place miminko, zkuste si dat rano ke snidani pecivo, ktere jsme vam schovaly ze vcerejska nebo si aspon schovejte z dnesniho dne rohlik na zitrejsi snidani.... A ne kazdy lezi jen 4 dny, vis? Ty si klidne jez v porodnici gulas lzici z esusu, ale ja si priste radsi priplatim, skoda ze to pred 5 lety neslo :o( A sve deti si krm klidne kazdy den gulasem, vepro knedlo zelo a parkama, ale nevim, proc bych to mela jist ja nebo moje dite? To je totiz ta svoboda, moznost vybrat si!!!! A ne jako za totality, kdy sli vsichni jako stado a vydrzeli vsechno, protoze nic jineho stejne nebylo mozne, a jeste z toho delali hrdinstvi. Jsou situace, kdy mas pravo na volbu, a pokud jsi presvedcena, ze jidlo je dulazita soucast zivota, stejne jako hygiena nebo vzdelani, pak se musis postarat, aby sis to prosadila, i proti takovym lidem, jako jsi ty :o)

mamina
  • 
7.10.2007 21:23:22
To jo,
ale já byla vyjukaná prvorodička, hodně věcí si uvědomuji až zpětně. Nevím, proč nebyla možnost připlatit si za jiné jídlo, hodně mamin by to uvítlo. Holton eholton, zdravotnictví má zdraví v lidech upevňovat a ne naopak. A to VČETNĚ jídla!!!
Jana, dcera 3,5 roku
  • 
7.10.2007 21:04:03
Prosím Vás, můžete mi říct, kde taková školka a škola v Brně je ? Moje zkušenost je taková, že matky musí dětem s celiakií dávat jídlo do školky s sebou a u alergiků je to bohužel totéž.
Děkuji.
Bára
  • 
7.10.2007 19:35:40
Jen poznámka- měla jsem na mysli dítě nemocné - kašel, rýma, chřipka, nebo nám rodiče zamlčí, že dítě v noci zvracelo atd., ne například s dietou.
Šeračka
7.10.2007 19:19:41
Jsem maminkou dvou holčiček. Ta starší 4 roky má od ledna diagnostikovanou celiakii (bezlepkovou dietu). Do školky dcerka nastoupila jako zdravé dítě, a teprve změnou stravy začala mít problémy, které po 5 měsících vyústily v celkový kolaps. V následujících týdnech plných starostí s vařením přibyla druhá, školka. Ve školce by mi rádi vyšli vstříc, leč úřednice z kanceláře zodpovědná za školky rozhodla: najděte si pro dceru speciální školku! Podotýkám, že jsem měla vyjádření hygieny, že mohu svému dítěti do školky donést jídlo a pokud mi jej odděleně v mikrovlné troubě ohřejí a podají ho pouze dcerce, nebude to z jejich hlediska porušení předpisů. Dokonce jsem si zjistila, že existuje jídelna, která vaří oficiálně bezlepkovou dietu a má atest na rozvoz potravin. Nic nepomohlo, přes tuto úřednici jsem se prostě nedostala. Vzledem k tomu, že jsem si školku vybrala po pečlivém uvážení, kde se dcerce moc líbilo a byla jsem zaměstnaná, nohodlala jsem se smířit s tím, že dcerku i mě bude od začátku pronásledovat neochota respektovat její nemoc. Jednoho dne jsem se sebrala a zašla za nadřízenou oné úřednice. Zkrátka a jasně jsem jí vylíčila, co je mým problémem a poprosila o pomoc. Také jsem zmínila, že doba postoupila tak daleko, že děti handicapovné začleňujeme mezi ostatní, a proto předpokládám, že najít řešení v tomto případě bude cestou správným směrem. Měla jsem štěstí. Do konce školního roku jsem si sice dceru musela vyzvednout před obědem, ale zajistili mi obědy a od letošního roku ji kompletně vaří. Paní kuchařka měla možnost se v mezidobí s dietou seznámit a stejně jako jsem se to naučila já (a jsem velmi špatná kuchařka), se prostě naučila věci hlídat. Dneska už vím, že se člověk nesmí nechat a musí slušně a vytrvale jít za právem - v tomto případě svých dětí. Přeju všem maminkám, aby vždycky ve svém usilí vytrvaly a potkaly osvícené lidi. Martina
Bára
  • 
7.10.2007 18:56:33
Máš pravdu, ale pokud máš několika dětem hlídat stravu, některým podat léky, sledovat stav cukru měřením, a píhnout inzulín při 26 dětech, vyslechnout od rodičů jaké problémy mělo to které dítě v noci, tak se pak opravdu nemůžeš zodpovědně věnovat všem dětem, a když se něco stane......A píchání je taky velká zodpovědnost - nehledě že to vlastně ani nesmíme dělat, nikdy nevíš co, nemůžeme dělat vše- učitelku, zdravotní setru, dietní sestru atd.a často mnohým dětem i mámu. Víš, když maminka pracuje, ještě tyto služby chápu, ale mamky ,které jsou doma, a snaží se dávat do MŠ děti nemocné, často jsou od nepracujících maminek děti v MŠ od rána skoro do večera, vidíme, že si v šatně neví se svými dětmi vůbec rady- křičí na ně, často jsou některé děti agresívní - ubližují druhým dětem - a my musíme být stále ve střehu, přibývá děti nesoustředěných a roztěkaných....A když se zeptáš maminky, kam tak ráno spěchá a honí své dítě - odpovídá, že na sociálku, nebo úřad práce. Tady na fóru se sešly asi maminky zodpovědné, ale na takovém sídlišti? Je zvláštní, že maminky pracující většinou pro své dítě spěchají, a maminky, které jsou doma/ teď nemám na mysli ty s druhým, menším dítětem/ chodí pro své děti jako poslední.Nádoby, které nám s případným jídlem pro dítě donesly byly špinavé, navíc můžou nám vnést infekci do MŠ - takže dost.Naopak zase jedna maminka si nosí originál pomazánky bez masa - a žádný problém. Je to vždy o dohodě, a uvědomit si, že to není samozřejmost.A samozřejmě se musíme dostat i ke vzdělávací práci s dětmi.Nemáme to jednoduché my, nemáte to jednoduché vy, jen vzájemná spolupráce a chápání se navzájem vytvoří pohodu pro děti.
fisperanda
7.10.2007 18:20:15
Ráchel, fakt je potřeba odlišit, o čem se bavíme. A média bych sem netahala už vůbec. Psala jsem o tom, že pokud jdu na čtyři dny do nemocnice, tak nebudu dělat drama z prkotin, to znamená že se nebudu ošívat nad jídlem, který mi nechutná, nebudu otravovat vrchní sestru, že mám proleželou matračku a nebudu vzdychat nad úrovní sprch. Zkrátka si provizorně čtyři dny někde poležím a musím to tak brat. Pro mě osobně je důležitý, že je dítě v pořádku, že jsem jakštakš v pořádku já a to mi stačí ke štěstí. Na co si dokážou některý ženský stěžovat, to mi fakt zůstává rozum stát, trochu pokory by neškodilo.
O umírajících podvyživených lidech se tady nikdo nebaví, to mi fakt nepodstrčíš.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 106 [Dalších 76 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.