| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dieta versus mateřská škola

 Příspěvky 110 z 106 [Dalších 96 >>]
21.10.2007 19:16:14
Naše dcera má bezlepkovou dietu asi 2 měsíce a ve školce jí vyšli všichni ohromně vstříc. Vaří i pro ZŠ a tam mají takových dětí 5, takže jedna porce pro dceru v MŠ je pro ně "brnkačka".Nemusím ani připlácet, jenom jí nosím na svačinu její speciální pečivo a to je vše. Asi 14 dní trvalo, než jsme s paní kuchařkou vychytaly, co může a co ne, ale teď už je to v pohodě. Jediný problém je s bonbóny a čokoládou, co nosí do školky děti. Nebo když má některé narozeniny a přinese dort. Ale domluvila jsem se s paní učitelkou, že má Klárka svoje bonbóny a svoji čokoládu a jde to.
18.10.2007 11:22:14
Tak v naší školce se jídlo zdomova nosit nemůže!Prý to udávají nějaké hygienické předpisy-tak nevím...
Laďka
  • 
13.10.2007 20:02:29
Tak to nechápu,proč by jste měla platit za něco,co neodebíráte,to je opravdu zvláštní přístup.Pracovala jsem ve třech školkách,teď pracuji v soukromé,ale nikde rodiče neplatili za jídlo,když ho dítě neodebíralo.A to ,že si ho máte sníst sama doma,no zvláštní ...Paní ředitelka by se měla zamyslet.
Laďka
  • 
13.10.2007 19:48:37
Tak to jsme si nerozuměli.Když je dítě nemocné,tak to samozřejmě chápu a rodičům vycházíme maximálně vstříc.Ale z praxe vím, že nemoc není vždy ten důvod,kdy rodiče vyžadují výjimky ve stravování.
11.10.2007 16:49:53
Hazelt: víš jistě , že je to po té rybě? mě to připadá spíše jako reakce na tu smaženou strouhanku, popř. na lepek. Měl někdy tuto reakci po přírodně upravené rybě?

Co se týče stravování ve školce, chápu tady Báru a její argumenty, ale nenašla jsem nikde vyhlášku z hygieny, která nedovoluje jídlo ohřívat. Jak vysvětlit ostatním dětem, že to jedno má svoje jídlo? Jednoduše, prostě to co mají ty ostatní nesmí, protože by ho potom bolelo bříško. Jsou dět různě postižené a ty zdravé by se už tak malé měli naučit tyto vrstevníky tolerovat.
Co se týče ozdravení jídelníčku ve školách, školkách.... říkám ano, ano, ano, ale!!!!!!!! s ozdravením se musí začít přímo v rodině, děti vesměs nemají stravovací návyky spousta dětí ovoce, zeleninu nejí, protože k tomu nejsou vedeni a většinou právě tyto maminky ve školce křičí po zdravém jídelníčku.
Chápu, že při množstvím dětí ve třídě to nelze uhlídat a je toho moc, ale vše je jen o lidech a o přístupu.
Nebudu zde rozepisovat peripetije jak jsem hledala školku, jsem také jedna z maminek, která si nosí jídlo vlastní ač kuchařky jsou ochotné a vstřícné jí to vařit, ale jsem si vědoma, že naše dieta je velmi komplikovaná. Dcerka nesmí, složené cukry, brambory, mléčné výrobky, lepek. Má závažnou metabolickou vadu. Je v předškolním věku a kolektiv dětí kolem sebe potřebuje. Musím jí krmit po dvou hodinách a to i v noci. Jsem doma na mateřské ještě s menším dítětem a tak jsem skutečně vděčná naší školce - učitelkám, paní ředitelce, že dcerku přijala do školky. Učitelky jsou nejen ochotné dcerce jídlo ohřívat, ale i ho podávat po dvou hodinách. Mají za to mé velké DÍKY. Jsem strašně unavená a mnohdy spím i ve stoje. Děkuji za možnost, že si dcerka hraje ve školce. Manžel je přes týden za prací mimo domov, a tak je toho skutečně na mne mnoho. Trvalo mi dlouho, než jsem našla školku, kde byli ochotní a vždy to byla školka pro zdravotně postižené. (Moje prvorozená dcerka má taktéž bezlepkovou dietu)
hablina+18,15,9
11.10.2007 16:30:28
Martine, jsi debil, jedná se o nemocné děti, které při nedodržení diety mohou zemřít na anafylaktický šok krátce po požití nevhodné potraviny.
10.10.2007 12:38:19
Připojuji svůj příspěvek k tomuto, protože se s dcerkou potýkáme také s alergií na vaječný bílek. Je jí sedm let a potíže má od prvního přikrmování. Zpočátku měla potíže téměř se všemi potravinami (tenkrát až do roka a půl jsme mohli podávat pouze devět vytestovaných potravin), postupně se to ale zlepšuje. V době, kdy začala chodit do školky, t.j. před čtyřmi roky, byla situace ve školkách poměrně obtížná. Uspěla jsem až ve třetí školce. Jedna školka mi ji zcela odmítla vzít, druhá s tím, že si ji budu vyzvedávat před obědem, no a třetí se nabídla, že se pokusí. Pokoušela se úplně úžasně. Zpočátku jsme také fungovali na předem zkonzultovaný jídelní lístek a dodávali jsme si bezvaječné těstoviny, bezvaječné knedlíky a podobně, později se vedoucí jídelny začala s dietou seznamovat a dělala pro dcerku opravdu naprostý nadstandard. Dodala jsem si náhražku vajec v prášku Vajahit (v našem městě se těžko sháněla) a postupem času v jídelně začaly paní kuchařky vařit s pomocí této náhražky dcerce speciální dietní (pouze pro ni) knedlíky, ovocné knedlíky, zadělávaly jí zvlášť lívance, smažily bezvaječné palačinky, pekly kynuté buchty, pekly sekanou z náhražky. Pokud bylo jídlo, kde je vejce hlavní součástí, buď jej nějak upravily, zjednodušily nebo udělaly jídlo jiné. Například lečo místo vejcem zahušťovaly bešamelem, šunkafleky spojovaly strouhaným sýrem a podobně. Polévky řešily tak, že dcerce oddělávaly jednu porci ještě před zahuštěním nudlemi, kapáním a podobně. U rozdělování sladkostí si paní kuchařky i paní učitelky zvykly číst složení na obale, a byla -li ve škole nějaké oslava se sušenkami a krekry, poradily se, co dcerka smí a co ne. Jsem jim za to dodnes vděčná. Podotýkám, že se jedná o běžnou školku s běžnou jídelnou, kromě dcerky tam chodila ještě holčička s cukrovkou, které jídlo odvažovaly a s maminkou konzultovaly. Jedná se o školku na sídlišti Mír ve Strakonicích. V té době byla naše zkušenost s dietou naprosto vzácná, neboť jsme mívali potíže i zjistit složení např. pečiva v prodejně, ale zjišťuji, že postupem času se situace všeobecně zlepšuje. Na základní škole byli už vstřícní okamžitě a stačilo jen vysvětlení diety a upozornění na některá jídla, ve kterých vejce nejsou na první pohled znát (např. paštiky, uzeniny), no a letos byla dcerka dokonce na letním táboře s domem dětí. Dokonce jsem zjistila, že tam vejce nepoužívali ani pro zdravé děti, měli rovněž náhražku, především však z hygienických důvodů. Máte-li nějaké dotazy nebo chcete-li něco zpřesnit, můžete se ozvat na můj e-mail.
Lenka, 2 děti (4r,6m)
  • 
9.10.2007 19:53:58
Souhlasím a přeji pěkný den.
Silvie, pětiměsíční dcera
  • 
9.10.2007 18:32:35
Tak za prvé Martine, pokud nemáte děti, netušíte, co je s nimi za starosti, o to více jsou-li nemocné.
Za druhé, než někam napíšete svůj absolutně zcestný příspěvek, přečtěte si nejdříve, o čem je řeč.
Jste opravdu mimo mísu jak zde již někdo psal a raději svůj čas věnujte nějaké jiné, pro vás a hlavně pro ostatní, přínosnější činnosti.
Silvie, pětiměsíční dcera
  • 
9.10.2007 18:32:14
Tak za prvé Martine, pokud nemáte děti, netušíte, co je s nimi za starosti, o to více jsou-li nemocné.
Za druhé, než někam napíšete svůj absolutně zcestný příspěvek, přečtěte si nejdříve, o čem je řeč.
Jste opravdu mimo mísu jak zde již někdo psal a raději svůj čas věnujte nějaké jiné, pro vás a hlavně pro ostatní, přínosnější činnosti.
 Příspěvky 110 z 106 [Dalších 96 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.