Iva (syn 4 roky) | •
|
(6.10.2007 12:21:08) Hezký den, mám čtyřletého syna, který má od narození alergii na mléčnou bílkovinu. Tzn.na všechny potraviny, kde se vyskytuje mléko v jakékoliv podobě či jen náznaku (jen pro představu:mléko, jogurty, kaše,pribiňáčky, pudinky, pomazánky, máslo, sýry, omáčky..atd) Tato alergie byla synovi diagnostikována bohužel až po 11měsícíh, které syn protrpěl. Nepřibíral, měl obrovské průjmy, zvracel, měl těžké kolikové stavy - celých jednáct měsíců mi ošetřující lékařka tvrdila, že náš syn je hubený po nás, je to blinkající miminko a trpí opakovanou šestou nemocí. To jak moc jsme všichni bojovali tady nebudu popisovat. (Kdo nemá doma dítě, které trpí potravinovou alergíí, nezažil tu bezmoc se strachem o své dítě a nemá právo soudit!) Náš syn měl po tolika měsících silně vyvinutou reakci, vše vyzvracet - naučit ho něco sníst bylo jako dokázat malý zázrak. Dnes jsou mu 4 roky, je to krásný, zdravý klučina, plný elánu do života. Od roka a půl našvtěvoval jesličky, kde jsme se s paní ředitelkou a všemi učitelkami domluvili výtečně. Nic nebyl problém. Vše jsme řešili dohodou, Do jesliček jsme nosili speciální stravu pro našeho syna jako bylo např.: sojové sušené mléko (1ks balení stojí 59-69Kč podle výrobce), sojové sušenky( 1 balení stojí 30-40Kč podle obchodu kde jej kupujete), speciální mléko Nutrilon MCT pepti (jedna butelka stojí 420Kš - pojišťovna samozřejmě nic nepřispívá), grahamové tyčinky, speciální jogurty(1Ks 15-20Kč). Dnes náš syn navštěvuje mateřskou školku. Hledali jsme takovou, která by byla tak vstřícná jako "naše jesličky". Předem jsme se na všechno zeptali a stejně jsme první dny bojovali. Tomík byl jediný, který měl potravinovou alergii. Hned první den dostal krupičnou kaši, tu jsme vstřebávali 14dní. Po 14dnech dostal čaj s mlékem a po dalším týdnu jogurt. To už jsem nevydržela a mluvila s paní ředitelkou. Po rozhovuru s ní mi jedna z učitelek oznámila, že nechápe, jak někdo může mít alergii na mléčnou bílkovinu, co to vlastně je. Boj byl veliký, ale nakonec se šťastným koncem. Dnes mi zasílají paní kuchařky po emailu jídelničky, pokaždé je vytisknu a podtrhám , co synek nesmí. Donesu do MŠ a z toho co nesmí již nic nedostává. Místo mléka, kakaa, malcaa, čaje s mlékem pije náš syn čaj. Místo krupicové, ovesné a bramborové kaše, dostává náš syn jiné jídlo jako např.brambory s masem a zeleninou, rýži s masem, rizeto atd. Tomík do školky chodí moc rád, má tam spostu kamarádů a dnes můžu s klidem říct, že vím, že dostává stravu takovou, kterou je schopen se svou alergií vstřebat.
Dovolím si sem napsat, že bohužel nechápu maminky, které mají zdravé děti, nikdy nezažili noci, kdy své dítě drželi zvracející nad vanou, nemuseli se dívat na své dítě přes sklo necničního pokoje, jak jejich dítě musí příjimat infuze, aby vůbec mělo z čeho žít, a i přesto všechno nemají radost ze svých dětí a hledají "nezdravá jídla", kterých se snaží své dítě uchránit (jako např. vynechávání masa, živení dětí jen bio produkty...). Omluvte mě, ale nechápu... Proč se neradujete z toho, že Vaše dítě může chodit, hýbat se, vnímá svět, umí mluvit, má Vás rádo, prospívá a umí se smát?? Proč pořád některé z maminek hledají "něco"...Většinou se setkávám s tím, že jde o maminky, které mají děti zdravé a do těchto diskuzí se horlivě zapojují.
Naopak obdivuji všechny maminky, které se naučili žít se svým dítětem a jeho potravinou alergií. ty, které musely proštudovat spoustu knih, prostát hodiny v supermarketech, aby našli aspoň něco, kde nejsou složky toho, co jejich dítě ničí. Ty které se dokázaly smířit s faktem, že bohužel jejich dítě má potravinou alegii, ale jejich dítě je pro ně dar a proto vše zvládnou! Iva
|
fisperanda |
|
(6.10.2007 14:07:07) Tak tohle je bohužel smutná pravda. Připadá mi, že všechny ty výmysly kolem zdravé výživy pramení z "přežranosti", z toho, že je všeho dostatek, že si můžeme vybírat a hodně vymýšlet. Pokud mám všeho dostatek, můžu hystericky vyhledávat "vhodná" a "nevhodná" jídla. Pokud by ale hrozilo, že rodina bude trpět hladem, ráda bych viděla přesvědčení takových zatvrzelých vegetariánů, myslím že by ještě rádi snědli psa. Bohužel jsou maminky, který mají děti s opravdovými problémy, a který by si přály aby jejich děti mohly jíst normálně, a na druhé straně hysterický matky, který by dětem nebo i sobě, dopřát mohly, ale z nějakých pohnutek to neudělají a roznášejí kolem moudra. Jenomže... kde ty moudra skončí až pude do tuhýho? Možná to zní fakt blbě, ale zatímco na druhé půlce světa se hladoví, tak my se tady hrabem v bio potravinách, studujeme "éčka" a debatujem nad vhodností kravského mléka. To mi přijde hloupý.
|
LU,2děti | •
|
(6.10.2007 15:01:07) Jojo, chce to trochu zdravého rozumu. Já jako dítě měla do 14 let bezlepkovou dietu. Po porodu se mi rozjela alergie na vše ve vzduchu. Proto mám trochu strach, aby moje děti na tom nebyly třeba ještě hůř. Snažím se proto kojit, zbytečně nedráždit alergizujícími věcmi, nepřesolovat, bez glutamátů...Však to znáte. Školku jsme zvládli se synem v pohodě- kuchařka vařila slušně a hlavně ze základních surovin. Zato školní jídelna byl fakt hnus! Vše vyklopené z kýblů a pytlů Knorr, konzervovaná zelenina a ovoce,...Snad ještě horší než za mého dětství. Tak syn jezdí na oběd domů a když má 1x týdně odpoledku, jde na pizzu- to ho nezabije:-)
|
|
Zemědělec + 1 | •
|
(6.10.2007 16:59:26) Právě protože tu máme dostatek jídla, můžeme přemýšlet, o tom,co vlastně jíme a nemusíme se spoléhat na to , co nám předhodí. A nemyslím si, že si hystericky vymíšlíme, za pravdu nám dává reforma zemědělské politiky EU (omezení kvantity směrem ke kvalitě, snížení vývozu přebytků za dumpingové ceny, které ruinuje zemědělce v rozvojových zemích). Jak věda postupuje stále dopředu, tak se rozšiřují i poznatky o zdravé výživě (i když některé poučky mohou být módními trendy). Jistě jste zaslechla, že se stahovaly a stahují některé postřiky a přípravky na ochtanu rostlin (nejznámější DDT je z oběhu už několik desítek let), které se používaly poměrně dlouhou dobu a pak se přišlo na to, že jsou pro zdraví lidí nebezpečné. Stejně tak je to i s éčkama, nikdy nevíte, co do sebe nacpete. A některé vědecké teorie tvrdí(= z 95 %by to mělo být platné), že právě nadměrný příjem těchto chemikálií způsobuje různá onemocnění od alergií a metabolických poruch až po demenci. Ze stejného ranku je i krmení masokostní moučkou a následné problémy s BSE-CJD Jako studentka zemědělství mám docela dobrou představu, co vlastně ta éčka znamenají a co způsobují. Vím že dusíkaté hnojení(na zvýšení produkce) snižuje kvalitu potravin (a proto by méně hnojené bio mělo být kvalitnější). Vím, že maso se už dávno neudí nad ohněm, ale v elektrické peci a napouští se dusitanovou solící směsí (proti dusitanům bojujeme u vody pro kojence), a vím, že dusitany snižují vstřebávání jodu v těle (což je špatné pro štítnou žlázu a pro vývoj mozku plodu). Vím, že sladké mlého nebylo nikdy masivně využívanou potravinou, bylo do 20. století spíš pochoutkou horních 10 000 a tak na něj nejsme zvyklí a je lepší konzumovat ho zkysané (nadměrná dlouhodobá konzumace sladkého mléka prý zvyšuje riziko cukrovky, myslím, že jako příklad nám uváděli Dánsko). Vím, že lepek může ve střevech napáchat pěknou paseku (vemte si že v mouce je ho cca 40 % a víc a že má konzistenci žvýkačky), a tak radši jíme celozrnné, kde je ho objemově míň. Vím proč to dělám. Bez studia zemědělství bych to nevěděla. A budu doufat, že pokud to budeme dodržovat, tak dcera nedostane cukrovku a nebude mír problémy se štítnou žlázou, jako mám já.
|
Ráchel, 3 děti | •
|
(6.10.2007 19:08:23) moc díky za tvůj příspěvek. někteří si holt stále myslí, že je moudřejší a méně hysterické dál neekologicky devastovat krajinu a krmit se tím, co náš organizmus zatěžuje. a asi těžko jim to vymluvit...
|
Stáňa a dva kluci |
|
(6.10.2007 21:32:40) Teda mně zůstává rozum stát nad tím, že si ještě dneska může někdo myslet, že knedlo vepřo zelo je zdravé jídlo:-)))) a že trend směrem ke zdravé výživě je výmyslem několika hysterických matek...Lizzie a od tebe mě to celkem dost překvapuje, protože jinak působíš jako přemýšlivý a sečtělý typ...
|
|
|
|
MSteflova |
|
(6.10.2007 21:20:34) Fisperando, já si myslím, že nejhůře začali jíst lidé třeba po válce, protože všeho bylo najednou dostatek. Pak se vše topilo v omastku a čím víc masa, tím líp. Mně se současný trend ve výživě líbí, líbí se mi, že se k jídlům dává bohatá obloha, hodně zeleniny. Musela jsem si na to pomalu zvyknout, dětství jsem přežila na omáčkách, vepřovém a buřtguláši, studia a několik let po nich zase na rohlíkách a šunkovém salámu. Teď si neumím představit, že bych denně jedla uzeniny a to proto, že jsem si tím právě v minulosti přivodila problémy s trávením. Upravení jídelníčku byla pro mě spíše nutnost a až pak mi to začalo chutnat. Dostala jsem chuť na ten segedín, jak si to zmiňovala - a určitě si ho brzy udělám. Také si sem tam dám ten párek nebo řízek. Rozhodně ale dávám přednost zdravějším věcem a to speciálně teď, když mám dítě. A pokud bude jíst kromě toho segedínu i hodně zeleniny, pohanku a bílý jogurt, budu jedině ráda. PS: Jsem velká milovnice psů, ale psa bych v nouzi snědla :-)
|
|
Len a dvě dcerky |
|
(6.10.2007 22:10:03) Milá Fisperando, právě proto, co tady píšete, přemýšlejí některé matky o jídle. A když píšete, že si zdravé děti můžou "dopřát" a místo toho je omezují fanatické matky zdravovýživářky, zřejmě Vám není úplně jasné, že my - já i děti - si nejvíc pošmákneme na domácím celozrnném knedlíku a ten oblíbený houskový nám naprosto nechutná, stejně jako mnoho jiných věcí. Slyšela jste někdy, že děti mají po celý život nejradši to, co vařila maminka? Myslím, že nezáleží na tom, co vařila, jak dobrá byla kuchařka...
A samozřejmě žijeme v přebytku, který ale právě vede k neustálému vylepšování chutí a vůní, ke složité - vyumělkované stravě, a následně k přemýšlení, co to vlastně jíme...
|
|
Petrajda |
|
(7.10.2007 0:51:58) Fisperando, chceš-li pomoct hladovějícímu třetímu světu, pošli peníze na charitu nebo se zapoj do nějakého projektu, ale fakt to nesouvisí s tím, jestli budeš svému dítěti dávat knedlíky, spoustu laskomin a sladkých jídel, uzenin atd. nebo se ho toho budeš snažit ušetřit
Souhlasím s tím, že nic se nemá přehánět, ale jde o to, zda se to spíš v NĚKTERÝCH MŠ nepřehání s tím nerespektováním zásad zdravé výživy. Je to jako s kouřením - proč jsou za přecitlivělé a málo tolerantní označováni ti, kteří jen chtějí dýchat čistý vzduch třeba na zastávce...
|
fisperanda |
|
(7.10.2007 10:16:20) Ani nejde o to spasit svět, jakože mě nebaví poslouchat věčný nářky, místo aby byli lidi spokojení a šťastní za to co mají, tak furt brblají, každýmu se něco nelíbí. Až mě překvapilo, kolik matek po příchodu z porodnice jako první věc vytahovalo, jaká tam byla špatná strava. Místo aby byly rádi, že porodily zdravý dítě, že jim se nic nestalo, že kolem nich skákal personál... né, oni měly rizoto s hráškem a to bylo strašný !!! No, to je trochu mimo mísu. Ale tak nějak je to tady s tím jídlem. Místo abysme měli radost z dostatku, bude na tom každej hledat hnidy a nimrat se v tom, proč to jídlo není dobrý. Strava, na kterou sme byli léta zvyklí, najednou není dost dobrá. Ani pro nás, ani pro naše děti. Není to v té stravě samotné, je to v tom, že lidi neumí jíst, přežírají se a pak se diví.
|
mamina | •
|
(7.10.2007 11:33:22) Fisperando, náhodou já určitě nejsem rozmlsaná, jsem ze tří dětí a bývali jsme fakt chudí, ale abych pár dní po porodu dostala k večeři studený debrecínský párek, ke snídani vždy úplně čerstvé pečivo a k obědu nadýmavou květákovou polévku - to fakt není strava pro maminu po porodu!!! A ústavní zapečené těstoviny s tvarohem a rozinkmi byly FAKT HNUSNÝ, bledý a vyblitý!!! Teď už je mi jasný, proč byl syn pořád ubrečený - mlíko jsem pro něj měla buď hladový nebo z něj byl nafouklý :o(
|
fisperanda |
|
(7.10.2007 12:46:06) Je potřeba si uvědomit, že porodnice není hotel Hilton a podle toho se taky chovat. V případě, že je pro mě jídlo tak katastrofální, nechám si něco donýst z domu.
|
Líza |
|
(7.10.2007 13:32:20) Hilton to jistě není. Jenže u nás snad ani většina zdravotníků netuší, že jsou na světě jistá (zatím jen mezinárodní a některá národní, česká zatím pokud vím bohužel ne) doporučení ohledně stravy v nemocnicích. On je to totiž docela průšvih, nikdo to moc neřeší - a tím se dostávám od nemocnic dál - lidi v nemocnicích jsou podvyživení nebo nevhodně živení, strava není dobrá, když u nás ležela paní, která potřebovala bezlepkovou dietu a naše dietka to geniálně vyřešila tím, že jí k snídani poslali vícezrnný rohlík, nestačila jsem se divit. Nejde o Hilton, ale o zdraví. Luštěniny a pálivé přísady ve stravě kojící matky nemaj co dělat, stejně jako nemělo moje 18měsíční dítě dostat v nemocnici k obědu pálivej guláš...
|
|
Ráchel, 3 děti | •
|
(7.10.2007 17:35:21) hmm... takže ti přiapdá zcela v pořádku, že v nemocnicích nechají lidi trpět podvýživou a že se jim díky špatné výživě komplikují nemoci, špatně hojí rány atd.? - viz endávný článek v MF Dnes...
|
fisperanda |
|
(7.10.2007 18:20:15) Ráchel, fakt je potřeba odlišit, o čem se bavíme. A média bych sem netahala už vůbec. Psala jsem o tom, že pokud jdu na čtyři dny do nemocnice, tak nebudu dělat drama z prkotin, to znamená že se nebudu ošívat nad jídlem, který mi nechutná, nebudu otravovat vrchní sestru, že mám proleželou matračku a nebudu vzdychat nad úrovní sprch. Zkrátka si provizorně čtyři dny někde poležím a musím to tak brat. Pro mě osobně je důležitý, že je dítě v pořádku, že jsem jakštakš v pořádku já a to mi stačí ke štěstí. Na co si dokážou některý ženský stěžovat, to mi fakt zůstává rozum stát, trochu pokory by neškodilo. O umírajících podvyživených lidech se tady nikdo nebaví, to mi fakt nepodstrčíš.
|
mamina | •
|
(7.10.2007 21:36:57) FISPERANDO, ale porod, to neni jen nejake 4 dny lezeni, vis?? A kazdy snasi nemocnici i jidlo jinak, a uprimne - jsem zdravotni sestra a znam stravu i z druhe strany a kdyz si nebudou stezovat pacosi, proc by nekdo menil jidelnicek? Uzeniny je nezdrava strava, proc ho maji jist maminy, ktere koji deti a zacina se jim delat mliko?? A kazdy vi, ze cerstve pecvo nadyma, proc nam to nereli a nedali na vyber - treba by sestry obesly pokoje a rekly by - maminky, komu hodne place miminko, zkuste si dat rano ke snidani pecivo, ktere jsme vam schovaly ze vcerejska nebo si aspon schovejte z dnesniho dne rohlik na zitrejsi snidani.... A ne kazdy lezi jen 4 dny, vis? Ty si klidne jez v porodnici gulas lzici z esusu, ale ja si priste radsi priplatim, skoda ze to pred 5 lety neslo :o( A sve deti si krm klidne kazdy den gulasem, vepro knedlo zelo a parkama, ale nevim, proc bych to mela jist ja nebo moje dite? To je totiz ta svoboda, moznost vybrat si!!!! A ne jako za totality, kdy sli vsichni jako stado a vydrzeli vsechno, protoze nic jineho stejne nebylo mozne, a jeste z toho delali hrdinstvi. Jsou situace, kdy mas pravo na volbu, a pokud jsi presvedcena, ze jidlo je dulazita soucast zivota, stejne jako hygiena nebo vzdelani, pak se musis postarat, aby sis to prosadila, i proti takovym lidem, jako jsi ty :o)
|
Ráchel, 3 děti | •
|
(7.10.2007 22:44:10) to je marný, socialistické myšlení vymírá prostě pomalu...
|
|
|
|
|
mamina | •
|
(7.10.2007 21:23:22) To jo, ale já byla vyjukaná prvorodička, hodně věcí si uvědomuji až zpětně. Nevím, proč nebyla možnost připlatit si za jiné jídlo, hodně mamin by to uvítlo. Holton eholton, zdravotnictví má zdraví v lidech upevňovat a ne naopak. A to VČETNĚ jídla!!!
|
|
|
|
Líza |
|
(7.10.2007 11:40:22) Fisperando, rizoto s hráškem by mi asi taky neudělalo radost, pokud by po tom hrášku mělo dítě celou noc koliku, ale samo o sobě to jistě nic hrozného není. Já zažila v porodnici ještě větší úlety: jídla pálivá, jitrnicový prejt, fazolovou pomazánku. Ono je poměrně smutné, že v porodnicích dlabou na zásady stravování kojících matek - jako například nedráždivá a nenadýmavá strava, čistě kvůli sebezáchově - aby dítě neprořvalo následující noc...
|
|
|
|
10.5Libik12 |
|
(7.10.2007 1:08:26) Já s tebou v zásadě souhlasím, ale třeba já kupuju BIO živočišné produkty z toho důvodu, že ty zvířata za sebou mají lepší život, než ta z velkochovů, což byl asi původní záměr, ovšem chytlo se to až na takzvané zdraví pro občana.:)
|
|
|
Lizzie |
|
(6.10.2007 21:00:45) Ivo, souhlasím. Nedovedu si představit, co jste si s klučíkem vytrpěli a hlavně, co si sám chlapec vytrpěl..ať už je jen lépe. Mluvíte rozumně. A s Fisperandou souhlasím také. Tolik lidí hladoví a tady se jídlem buď plýtvá nebo pohrdá.
|
sweety a pida 20 mesicu | •
|
(6.10.2007 21:08:07) náš jurášek má taky alergii na mléčnou bílkovinu a to od 9 měsíců...školky se opravdu bojim, ale kdyz uz jsem přesvědčila veškeré kamarády, maminky v mateřském centru a v podstatě celé okolí, že to píďalkovi opravdu ubližuje, tak snad přesvědčím i učitelky ve školce. jinak sme si prožili to blinkani do vany a dokonce i tu nemocnici a i opakovanou "sestou nemoc"...takže vím o čem mluvíš :)
|
|
Ráchel, 3 děti | •
|
(7.10.2007 9:48:16) Lizzie, většina lidí, kteří se stravují pokud možno zdravě a tam, kde to jde, kupují Bio potraviny, jimi většinou plýtvají mnohem méně, než ti, kteří nakupují super levné, nezdravé potraviny. Mícháš hrušky s jablkama.
|
Lizzie |
|
(7.10.2007 10:19:48) Ráchel, nemíchám jablka s hruškami a o superlevných nezdravých potravinách jsem nenapsala ani slovo. Jen konstatuji a přímo neútočím na nikoho.
|
Irena, 2 deti | •
|
(7.10.2007 21:57:00) Prekvapuje mne, ze i soucasne generaci mladych se najdou takovi, kteri jsou ve sve naivite presvedceni, ze zmena konzumace potravin (a ostatniho) zde ma nejakou skutecne relevantni vliv na situaci v rozvojovem svete. Potraviny jsou jen soucasti zivotniho standardu a nasi bohate spotreby. Vedle potravin konzumujeme zbozi, sluzby (i lekarske), vzdelani, zabavu. Zivotni uroven (a nasyceni vsech) se dosahuje jistou organizaci cele spolecnosti. Kdysi jsem na tema pomoc rozvojovemu svetu mluvila s jednim americkym univerzitnim studentem. Jeho odpoved byla prekvapive zrala (na ten vek) a bohuzel i prorocka: Co jim pomuze? V zadnym pripede penize!!! To jim uskodi-budou se strilet mezi sebou pro ty prachy. Jejich a jim vlastni disciplina a dobra vlada!!! Co se plytvani potravinami tyce, nicime tim take vlastni prirodu. K produkci velkeho mnozstvi (levnych)potravin se pouzivaji k prirode casto nesetrne postupy. Souhlasim s Rachel, ze ti, kteri konzumuji, resp. produkuji bio-potraviny, se k prirode casto chovaji setrneji (i mensim plytvanim a vyssi kvalitou), nez ti,kteri jdou po levne kvantite.
|
|
|
|
|
kopíráci |
|
(7.10.2007 13:13:32) když náš nejstarší syn chodil do MŠ (naštěstí jen asi půl roku a teď už je školák), tak jsem měla rozhovor s ředitelkou ohledně stravy. Nějak mi vadily polívky z pytlíku, každý den nejméně dvakrát bílé pečivo, stále dokola 3xtýdně vepřové maso, ryby, kuřecí jen tak 2x za 14 dnů, chemické džusy...od malička měl syn problémy se stravou, od12 měsíců netoleroval mléko, pak bylo podezření na celiakii, až po 5,5 letech pátrání a boje s naší v tomto ohledu laxní pediatričkou, diagnoza alergie na mléčnou bílkovinu+ ještě nějaké další potr.alergie. Nedokáži si představit že bych tuto situaci musela řešit v bývalé MŠ, mluvila jsem s jednou maminkou, která má dítě celiatika a tomu v pohodě tamní kuchařka dala k obědu párek se slovy, že je to přece maso :(((, jakmile syn nastoupil do 0. ročníku ZŠ, kde platí stejné podmínky stravování jako v MŠ (povinnost se stravovat...) bylo absolutně po problému, může si nosit jídlo svoje, co mu uvařím..ještě mu to rádi ohřejou...prostě je to v lidech a občas mě napadaly slova bav se s blbcem bez hole, někdo prostě nepochopí, jaký problém potravinová alergie vlastně je... hodně VELKÝ
|
|
|