| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dieta versus mateřská škola

 Celkem 106 názorů.
 Lenka, 2 děti (4 a 1 rok) 
  • 

Mateřská škola Ostrava 

(4.10.2007 10:52:03)
Dobrý den,
náš Davídek chodí do školky v Porubě a musím říct, že máme skvělou paní kuchařku, která je velmi ochotná a vychází nám vstříc. Předně Davídek má alergii na vaječný bílek, která se ani ve 3 letech neztratila a další alergii, ale po ní se pořád pídíme (např. mrkev, ale jen v určitém období, nebo hlídáme éčka, kořenovou zeleninu, citrusy, ořechy,atd.).
Systém funguje tím stylem, že každý pátek zajdu za naší paní kuchařkou a opíšu si u ní jídelní lístek na příští týden. Přitom se poptám, z čeho se co dělá, ať vím, kdy může Davídek jít a kdy ne. Je velmi ochotná, že místo knedlíků s vejcem mu naškrábe brambory, holandský řízek udělá bez vajec, atd. Toho si velmi velmi na ní cením.
Pak dodám vlastní papír s popisem každého dne, zda Davi půjde na oběd, případně jaká změna v jídle (svačina, oběd) má být. Změna může být taková, jak už jsem zmínila. Někdy dodám polévku a druhé má ze školky. Co se týče svačin, tak také, někdy dodám lučinu či pomazánku, vlastní buchtu bez vajec nebo chleba namažou máslem.
A když to holt nejde, tak má Davi prostě oběd doma. Tento papír dávám jak paní kuchařce, tak i učitelkám ve třídě.
Také jsem do třídy Davídkovi donesla švestky a lízátka ze zdravé výživy, pokud ostatní děti mají bonbony (nicméně preferuje více suzšené švestky).
Jediné, co není ještě dotažené, jsou akce pro děti, kdy dostáváme sladkosti, které vůbec nevyužijeme.
Na závěr - hlavně jsem moc ráda, že jsme našli takhle ochotnou paní kuchařku :o) .
Pěkný den přeje Lenka
 KaštankaDC 


Re: Mateřská škola Ostrava 

(10.10.2007 12:38:19)
Připojuji svůj příspěvek k tomuto, protože se s dcerkou potýkáme také s alergií na vaječný bílek. Je jí sedm let a potíže má od prvního přikrmování. Zpočátku měla potíže téměř se všemi potravinami (tenkrát až do roka a půl jsme mohli podávat pouze devět vytestovaných potravin), postupně se to ale zlepšuje. V době, kdy začala chodit do školky, t.j. před čtyřmi roky, byla situace ve školkách poměrně obtížná. Uspěla jsem až ve třetí školce. Jedna školka mi ji zcela odmítla vzít, druhá s tím, že si ji budu vyzvedávat před obědem, no a třetí se nabídla, že se pokusí. Pokoušela se úplně úžasně. Zpočátku jsme také fungovali na předem zkonzultovaný jídelní lístek a dodávali jsme si bezvaječné těstoviny, bezvaječné knedlíky a podobně, později se vedoucí jídelny začala s dietou seznamovat a dělala pro dcerku opravdu naprostý nadstandard. Dodala jsem si náhražku vajec v prášku Vajahit (v našem městě se těžko sháněla) a postupem času v jídelně začaly paní kuchařky vařit s pomocí této náhražky dcerce speciální dietní (pouze pro ni) knedlíky, ovocné knedlíky, zadělávaly jí zvlášť lívance, smažily bezvaječné palačinky, pekly kynuté buchty, pekly sekanou z náhražky. Pokud bylo jídlo, kde je vejce hlavní součástí, buď jej nějak upravily, zjednodušily nebo udělaly jídlo jiné. Například lečo místo vejcem zahušťovaly bešamelem, šunkafleky spojovaly strouhaným sýrem a podobně. Polévky řešily tak, že dcerce oddělávaly jednu porci ještě před zahuštěním nudlemi, kapáním a podobně. U rozdělování sladkostí si paní kuchařky i paní učitelky zvykly číst složení na obale, a byla -li ve škole nějaké oslava se sušenkami a krekry, poradily se, co dcerka smí a co ne. Jsem jim za to dodnes vděčná. Podotýkám, že se jedná o běžnou školku s běžnou jídelnou, kromě dcerky tam chodila ještě holčička s cukrovkou, které jídlo odvažovaly a s maminkou konzultovaly. Jedná se o školku na sídlišti Mír ve Strakonicích. V té době byla naše zkušenost s dietou naprosto vzácná, neboť jsme mívali potíže i zjistit složení např. pečiva v prodejně, ale zjišťuji, že postupem času se situace všeobecně zlepšuje. Na základní škole byli už vstřícní okamžitě a stačilo jen vysvětlení diety a upozornění na některá jídla, ve kterých vejce nejsou na první pohled znát (např. paštiky, uzeniny), no a letos byla dcerka dokonce na letním táboře s domem dětí. Dokonce jsem zjistila, že tam vejce nepoužívali ani pro zdravé děti, měli rovněž náhražku, především však z hygienických důvodů. Máte-li nějaké dotazy nebo chcete-li něco zpřesnit, můžete se ozvat na můj e-mail.
 techno 


Re: Mateřská škola  

(18.10.2007 11:22:14)
Tak v naší školce se jídlo zdomova nosit nemůže!Prý to udávají nějaké hygienické předpisy-tak nevím...
 martin, be dětí 
  • 

chudáci děti 

(4.10.2007 12:46:07)
musí držet diety, musí mít hebkou pleť, lesklé vlasy, bílé zubgy, brzy se zcvoknou viz http://www.mediaguru.cz/index.php?id=2030
 Lenka, 2 děti (4 a 1 rok) 
  • 

Re: chudáci děti 

(4.10.2007 13:20:27)
Tento mail působí docela kousavě (zaměřený snad na reklamu?). No nevím, každopádně, co se týče ekzému, tak Vás neustálé svědění a nervozita dítěte donutí se nad tím zamyslet a něco s tím dělat, pokud nechcete, aby se cpalo lékovou chemií, a pokud to opravdu dítěti pomůže.Jakože v našem případě ano.
Nic není jen černé a bílé.
 Róza 
  • 

Re: chudáci děti 

(4.10.2007 13:28:06)
Martine to je nějak mimo mísu...
 Ladana 
  • 

Re: chudáci děti 

(4.10.2007 15:00:58)
Ano chudáci děti co trpí alergii a mají po celém tělíčku ekzém, který svědí a práská až do krve.
 suzann 
  • 

Re: chudáci děti 

(4.10.2007 16:49:05)
ano, a někomu to třeba vydrží až do dospělosti (ekzém na rukách mi hlavně v zimě praská; je mi 21) a ta trapárna Martine je fakt síla. No nic.
Ještě ke školce v Ostravě z prvního příspěvku - máte super škoku, uvidíme zda se ozve víc maminek s podobnou zkušeností, to je radost to číst ;-))) :-)
 Lenka, 2 děti (4 a 1 rok) 
  • 

Re: chudáci děti 

(4.10.2007 20:08:58)
:o)) ono je to hlavně v lidech :o)
Tak snad jsou i jinde vstřícní :o).
 prvok 


funguje to i když je dítě zdravé? 

(5.10.2007 9:55:15)
Zajímalo by mě, jestli by školka vyšla vstříc požadavkům na jiné jídlo i u zdravého dítěte. Naše holčička není nemocná ani nemá žádné alergie, ale chtěla bych, aby se stravovala zdravě. Setkala jsem se s velkým nepochopením, když jsem řekla, že některé věci nejím. Pokud bych byla nemocná, každý by to bral, ale pokud jen nechci mít v budoucnu problémy, tak jsem exot a přeháním - vždyť ostatní to jedí a žijou, tak co. Zkoušeli jste to někdo? (byla bych ochotná všechno vařit, když by mi to tam ohřáli)
 amira 


Re: funguje to i když je dítě zdravé? 

(7.10.2007 14:03:17)
Prvoku, asi nefunguje, alespoň u nás moc ne. Dcera teď začala chodit do školky, která je sice nejblíž našemu domu, ale zároveň se honosí titulem "Školka podporující zdraví". Pravda, organizují pro děti od 4 let saunování, pobyty v solných jeskyních, školky v přírodě, i letní pobyty u moře, preventivně kapou do nosu Vincentku atd, ALE podle mého názoru jsou tam velké nedostatky v jídelníčku, co se týče zdravé stravy. Nelíbí se mi, když vidím na jídelníčku, že se dětem dávají pomazánky z játrové paštiky, hermelínové pomazánky, luštěninové polívky se (dle mého názoru)zbytečným párkem, atd, atd. O tom, že by se na jídelníčku mohly občas objevovat nějaké alternativy, jako třeba jáhly anebo kuskus, či něco z pohanky, o tom ani nemluvím. Děti pijí čaje, naše dcera byla zvyklá na vodu a byl velký problém, když jsme řekli, ať ji do čaje nenutí, že jí z domu doneseme vodu, no tak to né, to by pak chtěly všechny děti. A taky mě dopalovalo, jak dcera ty první dva týdny každý den po obědě na odchodnou domu dostávala tatranku, jako náhradu za odpolední svačinu. Mluvila jsem o tom s učitelkama, no tak te´d dostávají děti musli tyčinku, cereální ovocnou taštičku, nedávno dcera donesla termix. Proč nedostane jablko anebo banán?Takže v tomto ohledu mě školka zklamala.
Hodně se teď mluví o tom, že by se jídelníčky měly snad nějak upravovat podle evropských norem, tak nevím, dočkáme se změny k lepšímu?

P.S. nejsme žádní fanatici, co se týče zdravého jídla, klidně dám dceři i guláš, z libového masa, bez glutamanu, s těstovinama, prostě chci, aby jedla pokud možno co nejrozmanitěji

P.S.2 - Do stejné školky chodí i chlapeček s bezlepkovou dietou, moc se mu vstříc nevychází (nebo jo?), jídlo mu maminka na každý den nosí z domu.
 Anča,2 děti 
  • 

Re: chudáci děti 

(5.10.2007 12:50:48)
S dietou ve školce vlastní zkušenost nemám. Sestra ma synka s léčenou alergií na mléko. Dnes reaguje jenom na mléko, v jídle mu nevadí. U nich ve školce není problém klukovi dát pít místo mléka čaj.
Teď zkusim uklidnit pisatelku suzzan nevím jestli máš už zkušenosti, ale mě se po těhotenství ekzem skoro ztratil.
 suzann 
  • 

Re: chudáci děti 

(5.10.2007 13:18:58)
aha, to je fajn vyhlídka :-)). Kromě vytouženého miminka ještě možná zmizí ekzém :-D
Díky
 DitaB 


Re: chudáci děti 

(6.10.2007 21:27:02)
ale tady přece nejde o diety na hubnutí a pro vylepšení postavy. Doufám, že z dalších příspěvků je jasné, že na vině jsou nejrůznější nemoci a alergie :(((
 Silvie, pětiměsíční dcera 
  • 

Re: chudáci děti 

(9.10.2007 18:32:14)
Tak za prvé Martine, pokud nemáte děti, netušíte, co je s nimi za starosti, o to více jsou-li nemocné.
Za druhé, než někam napíšete svůj absolutně zcestný příspěvek, přečtěte si nejdříve, o čem je řeč.
Jste opravdu mimo mísu jak zde již někdo psal a raději svůj čas věnujte nějaké jiné, pro vás a hlavně pro ostatní, přínosnější činnosti.
 Silvie, pětiměsíční dcera 
  • 

Re: chudáci děti 

(9.10.2007 18:32:35)
Tak za prvé Martine, pokud nemáte děti, netušíte, co je s nimi za starosti, o to více jsou-li nemocné.
Za druhé, než někam napíšete svůj absolutně zcestný příspěvek, přečtěte si nejdříve, o čem je řeč.
Jste opravdu mimo mísu jak zde již někdo psal a raději svůj čas věnujte nějaké jiné, pro vás a hlavně pro ostatní, přínosnější činnosti.
 hablina+18,15,9 


Re: chudáci děti 

(11.10.2007 16:30:28)
Martine, jsi debil, jedná se o nemocné děti, které při nedodržení diety mohou zemřít na anafylaktický šok krátce po požití nevhodné potraviny.
 perdita 


MŠ v Brně 

(4.10.2007 13:14:19)
Mému synovi vařili ve školce bezlepkově, ale chvilku to trvalo. Te´d tam chodí nedietní dcerka a její spolužačka má celiakii. Vaří jí bezlepkově, jinému dítěti zase bez mléka. Všechno je o vstřícnosti.
Vím, že to sem nepatří, ale syn chodí teď už do ZŠ. Kuchyně vaří 1100 obědů, ale jsou tam neuvěřitelní, že z tohoto počtu vaří třem dětem BL, dokonce pečou dukátové buchtičky a smaží palačinky! Navíc se synovi dieta ještě omezila, má teď i bezmléčnou, i tuto dietu jsou ochotné a schopné mu vařit. Někde jsou lidé omezení a neochotní, ale nejsou takoví všichni. Pomůže, ač to zní ošklivě, když se kompetentní osoba v kuchyni s dietou setkala ve svém nejužším okolí nebo rodině. Lépe rozumí potřebám rodiny, i dítěte, aby se při tom životním omezení necítilo příliš jiné.
 Hazentla 
  • 

Re: rybí maso 

(4.10.2007 20:18:34)
Můj syn má po požití rybího masa "akutní střevní potíže", tj běh na krátké vzdálennosti. Původně jsem si myslela, že to má jenom po rybích prstech, ale před týdnem se vrátil ze školky rychlým krokem i po smaženém filé. Bez problémů jsem se domluvila s kuchařkami, že mu ho prostě dávat nebudou, i když suché brambory chudáčkovi nezávidím a hlavně uvidím, zda skutek neutek. Jinak mám s výkrmnou ve školce spíše kladné zkušenosti, ještě před rokem jsem si chlapíka vyzvedávala automaticky se dvěma koblížkama v kapse, protože mi bylo jasné, že zase nic nepožil. Dnes mi jí doma ČOČKU a krupičnou kaši, což dřív nevzal do pusy, zřejmě když vidí, jak ostatní děti dlabou, cpe se také k velké radosti celé rodiny, protože koza je proti němu všežravec. jinak se jedná o ekzematické dítě.
 Ariela5 


Re: rybí maso 

(11.10.2007 16:49:53)
Hazelt: víš jistě , že je to po té rybě? mě to připadá spíše jako reakce na tu smaženou strouhanku, popř. na lepek. Měl někdy tuto reakci po přírodně upravené rybě?

Co se týče stravování ve školce, chápu tady Báru a její argumenty, ale nenašla jsem nikde vyhlášku z hygieny, která nedovoluje jídlo ohřívat. Jak vysvětlit ostatním dětem, že to jedno má svoje jídlo? Jednoduše, prostě to co mají ty ostatní nesmí, protože by ho potom bolelo bříško. Jsou dět různě postižené a ty zdravé by se už tak malé měli naučit tyto vrstevníky tolerovat.
Co se týče ozdravení jídelníčku ve školách, školkách.... říkám ano, ano, ano, ale!!!!!!!! s ozdravením se musí začít přímo v rodině, děti vesměs nemají stravovací návyky spousta dětí ovoce, zeleninu nejí, protože k tomu nejsou vedeni a většinou právě tyto maminky ve školce křičí po zdravém jídelníčku.
Chápu, že při množstvím dětí ve třídě to nelze uhlídat a je toho moc, ale vše je jen o lidech a o přístupu.
Nebudu zde rozepisovat peripetije jak jsem hledala školku, jsem také jedna z maminek, která si nosí jídlo vlastní ač kuchařky jsou ochotné a vstřícné jí to vařit, ale jsem si vědoma, že naše dieta je velmi komplikovaná. Dcerka nesmí, složené cukry, brambory, mléčné výrobky, lepek. Má závažnou metabolickou vadu. Je v předškolním věku a kolektiv dětí kolem sebe potřebuje. Musím jí krmit po dvou hodinách a to i v noci. Jsem doma na mateřské ještě s menším dítětem a tak jsem skutečně vděčná naší školce - učitelkám, paní ředitelce, že dcerku přijala do školky. Učitelky jsou nejen ochotné dcerce jídlo ohřívat, ale i ho podávat po dvou hodinách. Mají za to mé velké DÍKY. Jsem strašně unavená a mnohdy spím i ve stoje. Děkuji za možnost, že si dcerka hraje ve školce. Manžel je přes týden za prací mimo domov, a tak je toho skutečně na mne mnoho. Trvalo mi dlouho, než jsem našla školku, kde byli ochotní a vždy to byla školka pro zdravotně postižené. (Moje prvorozená dcerka má taktéž bezlepkovou dietu)
 Jana, dcera 3,5 roku 
  • 

Re: MŠ v Brně 

(7.10.2007 21:04:03)
Prosím Vás, můžete mi říct, kde taková školka a škola v Brně je ? Moje zkušenost je taková, že matky musí dětem s celiakií dávat jídlo do školky s sebou a u alergiků je to bohužel totéž.
Děkuji.
 Jana+Klárka+Luciáš 


Re: MŠ v Brně 

(21.10.2007 19:16:14)
Naše dcera má bezlepkovou dietu asi 2 měsíce a ve školce jí vyšli všichni ohromně vstříc. Vaří i pro ZŠ a tam mají takových dětí 5, takže jedna porce pro dceru v MŠ je pro ně "brnkačka".Nemusím ani připlácet, jenom jí nosím na svačinu její speciální pečivo a to je vše. Asi 14 dní trvalo, než jsme s paní kuchařkou vychytaly, co může a co ne, ale teď už je to v pohodě. Jediný problém je s bonbóny a čokoládou, co nosí do školky děti. Nebo když má některé narozeniny a přinese dort. Ale domluvila jsem se s paní učitelkou, že má Klárka svoje bonbóny a svoji čokoládu a jde to.
 zuzka, syn 2 r. 
  • 

je to problém 

(5.10.2007 10:03:12)
Mě berou mrákoty, když si přečtu jídelníčky ve školkách.Jsme rodina alergiků, postupně jsme se dopracovali k vegetariánství (občas ryba, děti kuřecí a krůtí maso). Moje sestra žije v Německu, kde jsou školky bez jídla, mamky chystají dětem jídlo doma a ve školce jim ho ohřejí. Uvítala bych to i tady, chápu, že je těžké všem vyhovět, navíc každé dítě to má s jídlem jinak. Jídlo je strašně důležité. Synovec byl hodně citlivý, ekzémy, alergické reakce téměř na všechno, jeho dětský lékař (v Německu) mu zakázal konvenční stravu, žádný lepek, mléko, maso jen rybí a kuřecí, a spravilo se to. Můj syn byl na tom lépe, snažila jsem se už v těhotenství, teď je v pohodě, žádné reakce ani nemoci, jen občas se osype po babiččině řízečku nebo gulášku. Pátrám poškolce se vstřícným přístupem, ale v našem okolí mají školky společnou hromadnou vývařovnu, a hrozně se diví, co si ty matky vymýšlejí (ještě za ty peníze). Je nás takových víc, takže se chystáme na hromadnou nátlakovou akci, ale nevím, jestli to pomůže. Mají se měnit normy, takže doufám, jinak syna budu vozit jinam. Příklad stravy pro 3-leté dětiu nás: prejt se zelím, štěpánská h. pečeně s knedlíkem, škvarková pomazánka...Tak já se 3 roky piplám s jídlem, všude o tom píšou, a pak ho dám do školky, kde do něj nacpou segedín s knedlíkem. Nechápu. Ohánějí se cenou, já bych si klidně připlatila, i když dle mých zkušeností se dost ušetří, když se tak často nevaří maso. Spíš je to o pohodlnosti a nechuti něco měnit.
 Verca 
  • 

Re: je to problém 

(5.10.2007 10:36:52)
Zuzko, i ja doufam v posun ve stravovani v detskych zarizenich v Cechach.Myslim, ze uvedena jidla nejsou zrovna nejlevnejsi s ohledem na cenu masa.Ruzne druhy lustenin se zeleninou, by urcite byly vyzivnejsi, barevnejsi a lepe stravitelnejsi.Rozhodne bych nebyla proti noseni vlastniho jidla do skolky ci jesli, kde by ho pani ucitelky ohraly.Ziju ve Velke Britanii a i tady takove moznosti existuji.
 fisperanda 


Re: je to problém 

(5.10.2007 11:07:04)
Mně zase přijde divný takový přístup, jakože ochránit dítě raději dopředu od "zlýho" jídla. Mně osobně se na segedinu s knedlíkem nezdá nic špatnýho. Pokud se bude do dětí cpát od malička kontrolovaná "zdravá" strava, tak není divu, že se pak osypávají po řízkách. Takovýma metodama se k té alergii na kdeco určitě dopracujete. A co proboha budou ty děti jíst ve škole? Tam si budou taky nosit kastlíky s vařenou brokolicí?
 suzann 
  • 

Re: je to problém 

(5.10.2007 13:28:31)
ale ne všude se přece jí tohle jídlo "prejt, štěpánská hov. pečeně atd."!! U mně doma se jedlo hodně zeleninových jídel, třeba hrášková omáčka jen s bramborem, fazolky se sýrem, taková dietní jídla, někdo by se z toho nenajedl, ale u nás to bylo běžné, i proto, že to je levné a nás bylo pět dětí. Já teď jako vdaná takhle taky hodně vařím, žádný guláše, houskáče atd., prostě tak jím ne z přesvědčení že "je to zdravé" ale jsem na to zvyklá. Takle hodlám vařit i dětem, a strava typu "prejt, štěpánská hov. pečeně atd." mě teda nepřipadá vhodná pro dítě. A i kdyby byla, tak pokud jsem já a mé děti zvyklí jíst jinak, tak případné "nepochopení" nebo "považování za blázna" myslím není na místě, každý jí jinak a já si taky neťukám na čelo když někdo jí guláše, spousta masa atd.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: je to problém 

(5.10.2007 13:38:07)
fisperando, knedlíky opravdu nejsou nic zdravého. jednou za čas, proč ne. Ale v jídelně mého syna se to knedlíky a dalšími nezdravými věcmi jenom hemží. To, že dítěti dávám pokud možno zdravou stravu, ho k alergiím skutečně nepřivede, to je nesmysl; naopak když budu cpát nezdravě, samej tuk, cukr, éčka a konzervanty, tak mu zdravotní problémy snadno způsobím... Ono je strašně jednoduché žíct "no to je toho, my to jedli taky, o co jde", místo aby se člověk snažil si něco načíst a své zajeté zvyky alespoň trochu upravit...
 Iva, Viki (08/05), bříško (01/08) 
  • 

Re: je to problém 

(5.10.2007 17:10:20)
ahoj,

já bych si z uvedeno jídelníčku taky nevybrala. U nás doma se tak vařilo, ale když jsem se přestěhovala, změnila jsem jídelníček. Víc zeleniny a ovoce. Míň masa, prostě ho tak často nemusím :-)
Řízky jíme jen na návštěvě u manželovy matky a babičky (tak 2-3x za rok mi i chutnají, ale častěji fakt ne), segedín jsem nedala do pusy už několik let a vůbec mi nechybí, to si ho raději udělám ze sojového masa. Prejt, jitrnice, tlačenky apod. už pár let taky nejím. Měla jsem je kdysi docela ráda, ale čímdál častěji mi po nich bývalo těžko, tak jsem to jíst přestala. Se zdravou stravou to nepřeháním, ale proč cpát do dětí přemíru masa, o tučném ani nemluvě?!
Můj dvouletý syn má maso rád - hlavně rybu, kuře, krůtu, občas hovězí, k tomu vždy dušenou zeleninu. Vepřové mu nedávám.
Za rok by tu (v Grazu) měl nastoupit do školky a určitě důkladně prostuduju jejich jídelníček. Rakušáci (tedy alespoň tady ve Štýrsku) si dost potrpí na mastné, a když jsem si tu jednou dala jejich specialitu (špenátovou placku se špekem - špek tak 80%, špenát zbytek :-(, skončilo to prozvracenou nocí a průjmem, jako nikdy předtím. Uf!!! To už raději skutečně jen tu vařenou brokolici :-))))))))))

Iva
 suzann 
  • 

Re: je to problém 

(5.10.2007 13:22:51)
uuuuuaaaaaa no to je šílenost, ten jídelníček!! Koukám že ve školce bych se nenajedla ani já!! (je mi 21 a musím říct že na jídlo jsem hodně vybíravá, nesním všechno a už sem si na to u sebe zvykla, že prostě hodně jídel odmítnu, když jsou na můj vkus nevábná :-)) ) To je hrůza fakt!
 Nevril+Maty+Sam+Veru+bříško 


Re: je to problém 

(6.10.2007 15:14:56)
jsem naprosto stejného názoru, Zuzko, díky za ten příspěvek!!!
My se stravujeme makrobioticky, jestli to znáš, je to taky téměř bez masa, jíme jen ryby, občas někde kousek kuřete, ale to zřídka. Navíc ještě nejíme mléko, ml.výrobky (syn má alergii), cukr, většinu příloh máme celozrnných (malému je zčásti pasíruji), vyhýbáme se exotickému ovoci a potravinách s chem.přídavky (konzervanty atd).
Z toho jasně vidíš, že mi se ve školce taky nenajíme, tak jsem zvědavá, jak to dopadne. Mimochodem, dokud jsme se stravovali "normálně" byli jsme často nemocní, hlavně malej takové ty rýmy, kašle atd. Teď jsme zdraví jako řípy. Proto bych ráda vytrvala i ve školce, kde jsou děti doslova pod palbou různých nákaz a virů. Podle mě strava ovlivňuje i samotnou imunitu.
 Cow :-) 


fisperando, Lizzie a ostatní. 

(6.10.2007 16:06:03)
stravování dítěte s dietou v MŠ není skutečně jednoduché a vaše poznámky jsou tak trochu nemístné.
a/ uvědomte si, že může jít o dítě, u kterého je dieta zcela zásadním požadavkem z důvodů zdravotních
b/ pokud jde o vegetar.stravu, netvrdím, že zcela souhlasím, ale je to věc rodičů...pokud pediatr nemá v konkrétním případě námitek, dítě prospívá...tak není co řešit.
c/ otázka, co bude dělat matka dítěte, až se to dítě bude stravovat v jídelně ZŠ???? ahá, tak dle mého nebude dělat nic, než to, co doposud dělala, tzn.nadále denně svému dítěti stravu připravovat a nebude se na jídelnu vůbec spoléhat.

Proč si to myslím a z čeho vycházím?
tímto se taky vracím k původní otázce, jaké jsou zkušenosti s dietou v MŠ...
Takže moje nejstarší dítě je od mala ...podotýkám od mala alergické na luštěniny/alergie V.stupně/, kuřecí maso/III.stupně/, vnitřnosti/II.stupně/, ořechy/III.stupně/,soju /II.stupně/, krav.mléko, obiloviny včetně rýže toleruje.
syn byl do konce 6.měs.plně kojen, dále kojení do 12měsíců. Během kojenec. a batolecího věku jsem mu do jídelníčku postupně zařazovala všechny "zdravé" věci:-(, které se ukázaly jako "nepřijatelné" pro jeho život.
ve školce patřil k velmi oblíbeným dětem, ale s dietou jsme byli jaksi nepoho
dlní, zvlášt když se v oné školce nevyvařovalo, ale strava byla dovážena.
Jsem přesvědčena o tom, že pí.ředitelka a učitelky nebraly mé varování před požitím luštětin vážně a problém zlehčovaly. Prdelky jim cvakala a čelisty padaly, když jednou na odpo svačinku děti dostaly celozrné pečivo s podivnou pomazánkou, kterou malý neznal /ono jak má pětileté dítě idenifikovat čočkovou pomazánku,že?/ a prý si jen jednou jedinkrát kousnul....byl z toho takový problém, že volaly RZS...učitelek mi dvakrát líto nebylo, nedaly si říct a nedaly, ale se synem to bylo horší. V obličeji Quinkeho edém, značné dechové potíže...nevěděl chudák, co se děje, hrozně se bál, já tam nebyla...o ničem vlastně nevěděla, byla jsem teprve na cestě do školky a nebylo to v době mobilů. Přijela rychlá záchranná rota, která kluka napíchala kortikoidama, zklidnila dithiademem a aplikovali ventolin, pak kyslík a odvezli ho na dětské....
pak najednou šlo, aby si malý nosil do MŠ své jídlo...málokdy jsme se totiž vešli do jídelníčku natolik, aby v něm nebylo něco závadného.
chvíli byl teda klid...ale jen chvíli...když jsem nikoho nežalovala za zanedbání a začalo se vše pomalu vytrácet z paměti, přišly učitelky s tím, že je problém, protože se druhé děti patají, proč má R. na oběd něco jiného a oni taky chtějí "tamto":-)
Bylo mi navrženo, at si chodím pro syna před obědem a pro něj nepoživatelné jidlo mi bude dáváno do jídlonosiče a že si to mám doma sníst sama. Tak taková školka mi byla jako pracující matce k prdu.
Odchodem do školy vše ustalo a mám svatý pokoj. Denně svým dětem vařím sama. Bohužel potravinová alergie se synovi neztratí, jsme rádi, že se v pubertě nezlomila tolerance na krav.mléko a obiloviny!!!!!! Moje děti jsou dobře živené, prospívají, sem tam mají nějakou tu virozu....
Že mám práci navíc mi nevadí, naopak...jsem pyšná:-) dělám, co uznnávám za vhodné. Naopak mě netrápí, co se podává dětem ve veřejném stravování...ale to by byla další debata:-))

 Lizzie 


Re: fisperando, Lizzie a ostatní. 

(6.10.2007 21:05:25)
cow, já nijak nerýpu do maminek dětí s dietou, naopak, chápu, že to nemají jednoduché, jen jsem se pozastavila nad káminým přísným vegetariánstvím. Přiznávám, že mě zarazilo, toť vše.
Vím - byť naštěstí ne z vlastní zkušenosti - jaké nepříjemnosti může způsobit i alergie na jednu jedinou potravinu (jež se dá snadno vynechat) a mámy dětí alergických na mnoho potravin, případně dětí z bezlepkovou dietou apod, obdivuji, protože úprava podobného jídelníčku jistě není jednoduchá ani doma, natož v kolektivních zařízeních (školka apod.).
Je zajímavé, že např. ve středoškolských jídelnách nebyl takový problém domluvit se na té a té dítěte, ale ve školkách se stále bohužel tak zápolí..
 Dana 
  • 

Re: fisperando, Lizzie a ostatní. 

(9.10.2007 11:00:33)
Tak momentálně řeším to stejně, konečně se mi podařilo - rozeslala jsem hromadu mailů na různé instituce - vybojovat to, že i přesto, že moje školka mi umožní nosit synovi jídlo - s tím žádný problém není, tak nebudu muset platit a vyhazovat to co mi dají. Jídlo mají sice moc dobré,pomazánky taky, ale co s tím. Syn má alergie, jiná jídla nesmí kvůli ekzému...
Jinak je naše školka moc bezva učitelky udělají pro děti první poslední a v dnešní době se už ostatní děti ani moc neptají. U nás ve školce má každý alergik svůj talířek, kam mu kuchařky dají jeho jídlo. Bohužel můj syn toho má tolik že mu jídlo chystat odmítly. Nosíme svoje a teď sepíšeme dohodu a bude to ošetřeno i pro hygienu.
Jen mě vadí, že nejdřív byly hrozné tahanice s placením, že to prostě platit musím a hotovo i když ot jídlo vlastně ani nevidím, nebo ho vyhodím.
Snad bude líp...
 Laďka 
  • 

Re: fisperando, Lizzie a ostatní. 

(13.10.2007 20:02:29)
Tak to nechápu,proč by jste měla platit za něco,co neodebíráte,to je opravdu zvláštní přístup.Pracovala jsem ve třech školkách,teď pracuji v soukromé,ale nikde rodiče neplatili za jídlo,když ho dítě neodebíralo.A to ,že si ho máte sníst sama doma,no zvláštní ...Paní ředitelka by se měla zamyslet.
 Adéla, tříletý mrňous 
  • 

Re: je to problém 

(6.10.2007 23:06:33)
Ahoj,
tak jsem přečetla pár příspěvků.....chápu, je to věc názoru, já například na segedínu s knedlíkem pro mrňata nevidím nic špatnýho. Doma jsem se s "kašičkama-sračičkama" patlala pouze po dobu nezbytně nutnou a malej to stejně nechtěl a chtěl to, co máme my dospělí (takže dostával méně okořeněné varianty téhož). Idea donášky vlastního jídla pro dětičky je fakt prima, ale má to pro mě některá ALE.
Například by mě zajímalo, jak paní učitelky vysvětlují dětičkám, že Pepík má řízek s kaší, Evička těstoviny s kečupem a Honzík hamburgr (důvody různé od ekonomických po mnohé další - vím, že spousta děcek ve škole nenosila svačiny, jelikož taťka nebo mamka peníze prostě prolili hrdlem)? Jednotné jídlo ve školce je prima, protože se děti často naučí jíst i to, co buď nejedly nebo to třeba neznaly. Myslím, že by maminy měly mít možnost volby a když chtějí, tak dětem dietu nebo prostě jen alternativní stravu dávat s sebou.
Ale neumím si představit, že by se ve školkách přestalo vařit a nosit by si jídlo musely všechny děti z domova. Vaření na MD mě DEPTÁ a NEBAVÍ, protože je to činnost "žrout času". Fakt se těším, až budu chodit do práce a NEBUDU vařit, protože studená večeře = taky večeře. A o víkendu to budu provozovat jako duševní relaxaci a průběžně to střídat s návštěvami oblíbených restaurací, kde vaří dobře i pro děti.
 Líza 


Re: je to problém 

(7.10.2007 8:04:05)
Adélo, a ony se ty děti nijak jinak neliší, než tím, co by si přinesly k jídllu? Proč není pro paní učitelku problém vysvětlit jim, že Anička má růžovou bundičku s barbínama a Irenka modrou bez obrázku? Proč není problém vysvětlit, že každej dostal něco jinýho k vánocům, narozeninám? Jsme přece od malička každý jiný a snažit se to ignorovat je nesmysl.
Mohl mě vzít čert, když po střevní viróze již jinak zdravé dítě několik týdnů nebylo schopné strávit laktózu a já byla nucena dnes a denně ve školce s učitelkou diskutovat na téma "to teda nevím, jestli jí k svačině můžu dát chleba bez pomazánky, to by to pak mohl chtít každej" versus moje "lékařka nařídila dietu zcela bez mléčných výrobků, je nutné abyste to dodrželi, nechci nic NAVÍC, chci jen, abyste jí některé věci nedávali" a nakonec jsem stejně v poledne přišla a před dcerou na stole stála sklenice mléka... Asi aby si ostatní taky nevymysleli, že jsou nemocní?
 Laďka 2 dcery ( 11, 3 roky ) 
  • 

Re: je to problém 

(8.10.2007 0:36:21)
Milá Lízo,opravdu si myslím, že pro paní učitelku není takový problém vysvětlit proč má každý jinou bundu (to děti v mš ani nezajímá ),ale pro každé dítě zdůvodńovat jinou stravu,tak to je trochu záhul.Pracuji ve školství už 18 let,tak o tom trochu něco vím.Momentálně pracuji v soukromé školce, kde se snažíme vyjít rodičům vstříc, ale vše má své hranice.Snažíme se , aby strava byla pestrá,hodně syrové zeleniny a ovoce,sladké a nesladké nápoje,mléko - vše dle výběru a chuti dětí.Musíme však dodržovat spotřební koš, který jasně stanovuje kolik masa,mléka, luštěnin, knedlíků , rýže, ryb se musí objevit měsíčně v dět. jídelníčku.A věřte, že není žádná legrace takový jídelníček sestavit,aby se vše dodrželo,vešla jste se do rozpočtu a dětem chutnalo.Vycházíme vstříc i mamince, která si nepřeje, aby její dítě některá jídla jedlo z nábož. důvodů.Ohřáváme mu jeho vlastní donesená z domova.Ale upřímně, nedovedu si představit, že by třeba 10 dětí z 20 se takto stravovalo.Chudák učitelka by se pěkně spotila,než by všechny děti obsloužila.Není nic neobvyklého,že je jedna učitelka na 28 i více dětí.A nejde jen o to jídlo jim naservírovat,ale menší děti i dokrmit!!jinak klidně vstanou od stolu hladové.V tom případě opravdu paní uč. dvě ruce nestačí.Chápu to,že některé děti jsou nemocné a musí dodržovat jistou životosprávu, ale bohužel je i dost takových maminek, které jsou dost " náročné " jen ze svého rozmaru.
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: je to problém 

(8.10.2007 14:21:57)
moc nechápu, proč by mělo být těžké vysvětlit dětem, že má jedno z nich nemoc, kvůli které nesmí něco jíst?
 Laďka 
  • 

Re: je to problém 

(13.10.2007 19:48:37)
Tak to jsme si nerozuměli.Když je dítě nemocné,tak to samozřejmě chápu a rodičům vycházíme maximálně vstříc.Ale z praxe vím, že nemoc není vždy ten důvod,kdy rodiče vyžadují výjimky ve stravování.
 Len a dvě dcerky 


Je to těžké pro všechny 

(5.10.2007 15:30:19)
Taky ve školce začínáme, zatím jednou týdně, a jsem očima "normálních" strávníků extrémista zdravé stravy. Přestože nemáme zatím doma alergiky, moje skoro tříletá dcera ještě neměla (kromě těch pár návštěv ve školce) bílý cukr, bílou mouku, vepřové a kuřecí maso (jíme jen nepatrně krůtího=1x za 14dní asi, rybího, sem tam OCHUTNALA =1x za půl roku jiné opeřence či hovězí a králíka), minimum průmyslově připravených potravin - vařím z potravin základních.

Přesto si myslím, že se z jídla nemá dělat složitá zaležitost, neřku-li dokonce věda! Jídlo je potěšení, dar, prostě mňam a basta. Nikdy jsem to příliš neřešila, nečetla literaturu, prostě jsem takhle vyrostla a "normální" strava mi nechutná. Tak nějak selským rozumem jsem dospěla k tomu, že dětem poskytuji to nejlepší, když dostanou poctivou domácí stravu. Bohužel se na "české kuchyni" - té jídelnové, drasticky podepsala socialistická éra a posléze ji dodělaly výdobytky kapitalismu - reklama a zářný vzor USA zosobněný MacDonaldem... Tedy hlavní složky stravy = maso, všudypřítomná bílá mouka, ztužený tuk a cukr (dokonce i ve slaných jídlech!). A když to navíc dlouho vydrží, složitě voní a je to barevné a pěkně zabalené... To zajistí populární éčka :-). Nejžalostnější je současný trend zdravé stravy, který lidem reklama přetvořila na bonbóny "bez tuku", úžasně obarvené a oslazené a ochucené šťávy "bez konzervantů", muslityčinky s delším seznamem éček než obilovin, "šestizrnné" rohlíky (kupované tmavé pečivo je kapitola sama pro sebe, přečtěte si někdy složení a rádi se vrátíte k bílému :-)... Prostě představa zdravé stravy "znáte z TV".

Jídelníček v naší školce:
-dopolední svačina = bílé pečivo s pomazánkou (základ bude jistě margarín, často s uzeninou - šunková pěna apod.)
-oběd = dvakrát týdně vepřové!!!, 1x filé nebo kuře, 1x hovězí a konečně to nejlepší, vegetariánské jídlo, které ale bohužel většinou znamená sladké = vdolečky, nudle s mákem a cukrem, a podobně.
-odpolední svačina pro vytrvalce je to nejlepší = chleba s medem, nebo jogurt, ovoce, dokonce údajně občas již zmíněné tmavé pečivo.

Paní ředitelka ve školce si stěžuje, že děti vůbec nejedí zeleninu, tmavé pečivo, že se právě oni jakožto pedagogové cítí být zastánci zdravé stravy nepochopení rodiči a dětmi, které mají nejraději špagety s kečupem a vepřový řízek. A naprosto jí věřím. A nechci, aby byla Táňa v kolektivu za exota, třeba tím, že bych ji vodila na obědy domů. Nechci personálu přidělávat bůhvíjaké starosti.

Na druhou stranu. Táňa je hodně zdravé dítě, troufám si tvrdit, že zdravá strava zdraví buduje, i když jsme už po několik generací vystaveni velkému vlivu prostředí, všudypřítomné chemie, atd. A co s ní udělá denodenní stravování ve školce? Cukr, standardní suroviny všelijak chemicky ošetřované a upravované, tuny bílé mouky a chemicky zpracovaných tuků, skokem zvýšená spotřeba masa... I bez toho je začátek školky nápor na imunitu. Mám z toho těžké srdce a nevím, co dělat.

Snažím se podporovat personál školky v jejich "boji za zdravou stravu". Časem snad budu moci i opatrně poskytnou základní informace, i když vím, že si české kuchařky neumí představit, že tmavá mouka je úplně stejná, jako bílá (nemluvím o tom, že je dražší a rychleji se kazí, mluvím jen o použití). Snad poprosím, jestli by Táně nedávali vepřové maso - aspoň ne dvakrát týdně. A podobně.

Věřím, že finanční důvody se přeceňují. Spousta rodin, které se stravují jako my, jsou rodiny chudé a skromné. Stačí dostatek vynalézavosti. A v Čechách se jídlem stále velice plýtvá. Na přebytku a velkých porcích se shodne socialistická i "spotřební" kuchyně. Ale chápu, že to je utopie, aby kuchařka ve školce studovala zdravé kuchařky. Snad postupně přibude rodičů a dětí zvyklých na zdravou stravu a školky se pak přizpůsobí, minimálně bude domluva snažší.

Jsem zastánce mírných metod, povídání, bez urážek a nepochopení. Všichni se snažíme dávat dětem to nejlepší. Ale bojím se, že mě časem "mírumilovnost" přejde, když přijdou zdravotní problémy dětí. Bohužel, v Liberci není na školky žádný tlak, protože je moc dětí a málo, zoufale málo míst ve školkách. Tedy já musím být ráda, že jsme se do školky dostali a můžu do práce. A vymýšlet si se stravou? Myslím, že nemám šanci.

Čeká nás těžší úkol. Včera jsem zjistila "domácím pokusem", že mladší roční dcera bude možná alergická na mléko. Má velmi prudké alergické reakce. Ještě nevím, na kterou složku mléka to bude a co to přinese. Doufám, že bude moci do školky chodit. Ale k "nemocem" jsme obecně tolerantnější než k jinému názoru, že? :-)

 Konie 


Re: Je to těžké pro všechny 

(5.10.2007 19:10:56)
Já bych neřekla, že se kuchařkám ve školkách nechce vařit zdravě. Moje mamka byla kuchařkou ve školce řadu let (teď je na důchodě) a vařila zdravě. Takže mívali luštěniny, zeleninu, krupoto(rizoto ale z krup), ovesné kaše, na svačiny mrkvové pomazánky, zelenina, ovoce a pod. Pomazánky sice byly z ramy, ale z másla se dost blbě dělají a sama si neumím představit, jaký základ pro pomazánku použít, aby to nebylo drahé. Nemyslete si, ono těch peněz fakt není moc. Samozřejmě bylo i maso a omáčky a taky ty kynuté knedlíky se segedínem. Ale bylo to tak nějak vyvážené. Je fakt, že to byla malá školka, mamka si plánovala jídelníčky sama a protože sama zdravě jí, tak se to snažila zařadit i do školky. Ale třeba celozrnné pečivo byl trochu problém, protože když předškolákům vypadnou zuby, tak ho nepokoušou a rodiče platí svačiny proto, aby se děti najedly. Ale jinak si myslím,že to jde. Jenže ve větších školkách skládají jídelníčky vedoucí jídelny a kuchařka musí vařit podle plánu. A pokud většina rodičů vede své děti ke knedlíkům, tak se holt školka přizpůsobí většině. Je to holt o lidech a to o všech. Nejen o lidech ve školkách...
 Jitka 4 děti 
  • 

A co ti opravdu postižení? 

(5.10.2007 16:29:14)
Mám syna,který má vrozenou metabolickou poruchu a je na dietě a různých doplncích stravy životně závislý a musím říci, že umístit ho do školky nebylo vůbec jednoduché. Podle norem EU se prý nesmí nosit žádné jídlo (natož doma vařené)do školky. A tak po jsme žádali o výjimku na hygienické stanici. Nosím do kuchyně potraviny (originální balení),z kterých připravují svačinu pro syna zvlášt´. A chodíme před obědem, který má doma. Bylo to celé téměř neprorazitelné a jsem ráda, že chodí alespoň na dopoledne. Všehno je to v lidech a v ochotě vyjít či nevyjít Vám vsříc. Častý arguument byl, že nejsou lidi, nejsou peníze a vše je nad rámec povinností školky. Jsem z maloměsta a nemám možnost vozit syna jinam a tak nezbylo, než dělat kompromisy. A to je syn na té dietě skutečně ze zdravotních příčin a není to nějaký můj truc. Ale celkově vzato souhlasím s tím, že strava ve školkách je spíše nezdravá a vše se svádí na peníze. Jenže je to hlavně v ochotě či spíše neochotě něco měnit se zaběhlých kolejí. Všem přeji hodně štěstí a zdravých dětí co můžou slupnout všechno bez omezení.
 gatto 


Re: A co ti opravdu postižení? 

(6.10.2007 23:52:35)
Žádné takové normy EU neexistují. Nošení jídla do školky, tzv. individuální stravování, zákon neupravuje, takže platí - co není zakázáno, je povoleno.
 Dooly. 


Re: A co ti opravdu postižení? 

(8.10.2007 9:09:13)
Ahoj,

takova norma EU asi neexistuje,ptz muj syn chodi do skolky v Nemecku a tam je naprosto bezne,ze svaciny si nosi deti z domova.Pokud chces,pak nemusis objednavat ani obed.Muze si ho prinest z domova,nebo ho na obed vyzvednes,a pak zase privedes.Myslim,ze to je naprosto jednoduche,elegantni reseni a "nic proti nicemu"..

Dooly
 mamina 
  • 

Pražská školka 

(5.10.2007 20:46:32)
Moje zkušenost s naší pražskou školkou: syn trpí dráždivým tračníkem a NAŠTĚSTÍ se to zlepšuje, přesně dle prognózy výborného pana primáře z jedné pražské nemocnice. Bohužel jsem zažila trošku šok při nástupu syna do školky - dozvěděla jsem se, že školka vaří pouze podle spotřebního koše (je to cenově výhodnější, protože pak má školka potraviny levnější) a maximálně můžu synovi jídlo donést. Celkově mi přišla paní ředitelka neochotná, ale jelikož jsem neměla příliš na výběr, přihlásili jsme syna do téhle školky. Synovi jsem zezačátku nosila alespoň pečivo, aby nejedl čerstvé, a pokud bylo k obědu něco, co mu dělalo potíže, tak jídlo vynechal. Synovy problémy se naštěstí postupně upravují, takže už dnes může čerstvé pečivo jíst. Co však nesmí, jsou luštěniny a zelí. Vše ostatní už naštěstí může, nevadí mu už ani cibulka.

Doma se snažím vařit pouze z biomasa, mouku míchám většinou dohromady celozrnnou a obyč., sladkosti syn dostává oproti jiným dětem málo, lentilky, bonbóny nebo kostičky čokolády mu vždycky rozpočítám. Bujón do polévek používám většinou bio bez glutamátu nebo sypké koření pro děti. Z luštěnin může syn pouze červenou čočku, pochybuji ale velice, že by byli ochotni ve školce ji uvařit, takže syn je vždycky smutný, když nemůže jíst to co ostatní děti a velice by si přál jíst např. čočkovou polévku aj.

Jsem šťastná, že se obtíže mého syna zlepšují a může jíst téměř všechno, nedovedu si ale vůbec představit, jak by to vypadalo, kdyby syn měl např.celiakii, vůbec netuším, jak bysme to se školkou vyřešili.

Mě osobně přijde jídelníček ve školce poněkud nemoderní, já osobně bych v něm viděla raději ještě více ovoce a zeleniny, zeleninovou oblohu k jídlům a například víckrát jogurt s ovocem místo těch věčných pomazánek s chlebem a zeleninou... Ale chápu, že jídlo je drahé a školka se musí snažit, aby finančně vyšla. Jídlo je ale jinak ve školce určitě chutné a v kuchyni je i nový konvektomat, se kterým jsou jídl i zdravější.

Jinak jsem ráda, že syn má hodné paní učitelky, které jeho problémy s jídlem chápou a citlivě nám vyšly vstříc, takže syn nemá z jídla ve školce žádná traumata.
 Bára 
  • 

Co je zdravé? 

(5.10.2007 21:56:08)
Vážené maminky. Moc si vážím vašich připomínek ke stravování.Pracuji v mateřské škole.
Ale teď věci k debatě.
1. Víte kolikrát už jsme museli vracet potraviny ze Zdravé výživy? Všímejte si i vy kvality, často jsou skladovány nevhodným způsobem v hlavních skladech / taky honba za výdělkem prodejců, zaklínadlo "to je ze zdravé výživy" jim napomáhá prodat i všelijaký brak /
- plíseň, dlouhá skladovací doba atd. 2.Papriky a rajčata uměle vypěstována nám taky nejsou vůbec doporučována.3.Jedna z nejdůležitějších a nejzdravějších potravin je obyčejné, na zahrádkách a našich polích vypěstované zelí.
4. Chleba tmavozrný je často jen obarvený.
5. Někdy jsme museli vracet i celé zásilky brambor, ovoce - bylo to v nedobrém stavu
Taky bych chtěla najít ideál, ale jak? Navíc každé dítě snáší různé potraviny jinak, navíc v každé rodině jsou různé stravovací návyky, někdy návyky veškeré žádné. Kuchařky jen kmitají, šetří se na úvazcích.
Měla bych radost, kdyby všechno klapalo, ale ne vždy se dá vyjít všem vstříc, zvláště když často po průzkumech u rodičů jsou požadavky z jejich stran naprosto opačné.Tak jak z toho ven?
 Bára 
  • 

Re: Co je zdravé? 

(5.10.2007 22:07:59)
A to jsem opomenula fakt, že z potravinářské školy vůbec nedoporučují jogurty a tvarohové krémy v kelímcích z umělé hmoty - prý jen v papírových, rovněž voda atd. v pet láhvích je nevhodná.A tak bych mohla pokračovat.
 Bára 
  • 

Re: Co je zdravé? 

(5.10.2007 22:31:54)
A prostě musím ještě jednu připomínku, pak už budu poslouchat jen Vás.
Reagují na nošení jídla do MŠ v Německu nebo někde...Ohřívané jídlo patří mezi nejméně zdravé, po určité době se v něm nahromadí tolik škodlivých mikrobů, naše hygiena stravování toto vůbec nedovoluje, a myslím, že většina rodičů by to svým dětem ani nepřála.
 Káma,děcko 3r. 
  • 

Stravování ve školkách 

(5.10.2007 22:48:52)
Děkuji za bezva články paní Suzanne,i my jsme poněkud "jinačí"co se týče stravování.Bohužel,zároveň však naštěstí sice netrpíme žádnými alergiemi,ale jsme letitými přísnými vegetariány a vychováváme tak i své dítě.Bez jakéhokoliv masa,mléka či mléčných výrobků a kupovaných vajec.Jsme zdraví a vše klape tak jak má.Při čtení jednotlivých jídelníčků mateřských škol,jdou na mne také mdloby,co asi tak budeme jíst my,až v nejbližší době nastoupíme.Pokoušela jsem se zjišťovat,jak je zákon na tom,vše je velmi opatrně řečeno a po delší zjištění,jsem se dozvěděla,že největším soudcem a zároveň tím kdo rozhodne není ani tak zákon,jako mateřská školka sama.Lze totiž věnovat-coby sponzorský dar do školky třeba mikrovlnnnou troubu a zmiňované nezdravé ohřívání je ohřeto snad pro někoho zdravěji/bohužel pro nás ne/,mikrovlny jsou dalším super zabijákem vitamínů.Přesto je možnost nosit si jídlo do školky a nechat si jej tam ohřát.Bohužel nárůstem počtu malých dětí praskají u nás v Jižních Čechách školky a tak mám obavy,až přednesu své "požadavky",zda vůbec projdeme.Naše přesvědčení je totiž ani tak truc,či poza,jak by možná někdo nazval,je to životní styl,jako toho,kdo ráno pije kávu či cvičí Pozdrav Slunci.a rozhodně nehodláme usttupovat,další věcí však je,jak to půjde dále.Ráada si nechám blíže poradit ohledně kliček mezi zákony.Držme si palečky,ať žijí ochotné kuchařinky,které nám uvaří či alespoň ohřejí,toho co si přejeme.
 Lizzie 


Re: Stravování ve školkách 

(6.10.2007 10:46:01)
Kámo, a co až dítě nastoupí do školy a bude chodit na obědy? Smířila by ses s představou, že tvé dítě přestane být tím přísným vegetariánem? Pouze dotaz.
Víš, absence vajec, mléka a mléčných výrobků mi přijde dost nepřijetelná..ale toť třeba pouze můj názor.
 fisperanda 


Re: Stravování ve školkách 

(6.10.2007 11:01:54)
Přesně tak. Pěstovat z dítěte vegetariána v ranným věku mi přijde jako nebezpečný extrém.
 Lizzie 


Re: Stravování ve školkách 

(6.10.2007 11:05:00)
fisperando, možná jsme obě nealternativní až hrůza, ale souhlas.
 Markéta 
  • 

Re: Stravování ve školkách 

(6.10.2007 21:54:27)
proc?
 gatto 


Re: Stravování ve školkách 

(6.10.2007 23:54:45)
Mě se zase zdá extrém cpát do dětí maso plné hormonů, slepičí krámy a mléko jiného živočišného druhu.
 Káma,děcko 3r. 
  • 

Re: Stravování ve školkách 

(7.10.2007 10:50:05)
Lenko,kéž by už nastoupilo do školy.Tam na obědy totiž docházet nemusí.Já sama jsem již v té době,kdy jsem chodila na základku maso nejedla.Takže to není takový problém.Holt bude jíst doma.Ale ty mateřinky,to je "dávivý"kousek pro nás.
 Sqeeky a kluci 02/05 a 06/08 


Re: Stravování ve školkách 

(6.10.2007 21:29:12)
při čtení některých příspěvků ohledně vegetariánství, konzumování pouze a jedině zdravého jídla, bez masa, mléčných výrobků, škodlivosti ohřevu v mikrovlnce apod. přemýšlím, jak se asi bude takové dítě stravovat v budoucnu...do tří let to můžeme v podstatě ovlivnit absolutně, ve školce jak kde jsou ochotni, nebo připravovat vlastní jídlo, a co na základní škole, střední škole nebo až dítě pojede na tábor, prostě dostane se do kolektivu, kde uvidí, že ostatní jedí a pijí něco jiného, než zná nebo konzumuje. Až dostane kapesné, že by si koupilo mrkev než sladkost či párek v rohlíku, no nevím. Dospělí pokud se rozhodnou pro něco jiného, mají pro to svůj důvod, vůli to dodržovat, změnit svůj životní styl, ale dítě ?
Já osobně si myslím, že jakýkoliv extrém není dobrý ani pro dospělého ani pro dítě, ovšem dítě v tomto případě nemá na vybranou.
 Stáňa a dva kluci 


Re: Stravování ve školkách 

(6.10.2007 21:37:58)
sgueeky i Fisperanda tu psaly něco o možnosti volby, jestli jíst či nejíst maso apod., což je častý argument v diskusích..tak já se ptám, jakou možnost volby mají vaše děti. U nás je to tak, že já jsem vegetarián a manžel nikoliv. A naši kluci OPRAVDU možnost volby mají. Můžou si vybrat buď to, co mám já nebo to, co má manžel. Jak je to u vás? Taky dostanou děti na vybranou, jestli maso ano nebo ne?
 Lucka, děti 6 a 3,5 roku 
  • 

Re: Co je zdravé? 

(9.10.2007 13:23:35)
Souhlasím s tím, že ne všechna zdravá výživa je skutečně zdravá i s tím, že ohřívané jídlo je méně hodnotné až závadné. Ale pokud většina školek není schopná alergickým dětem připravovat jejich dietu ani ohřívat jídlo, někde je chyba.
Vše záleží na ochotě personálu školky, na možnostech sehnání peněz na to, aby mohli vyhovět,navýšit počet kuchařek a pomocného personálu, protože plně chápu, že není možné, aby všechno hlídala jedna paní učitelka.
Nevím, jestli "systém" prostě zapomněl vyčlenit peníze na to, že jsou děti, které jsou zdravé, takže by mohly navštěvovat normální školku, pokud by se vyřešilo jejich stravování. Není možné přece všechny, kteří nějak vybočují z normy,prohlásit za postižené, izolovat je doma, nebo jimi zaplnit stacionáře. Množství školek v Praze, které skutečně vycházejí vstříc alergickým dětem je zanedbatelné. Jakmile je totiž dítě alergické na potravinu, která je běžnou součástí jídelníčku, začíná velký problém. Je snadné vyloučit citrusy, ale co vejce, mléko, lepek?
 Denda+2 


Svitavsko 

(6.10.2007 8:26:05)
Jsem ze Svitavska,já jsem aspoň umluvila ředitelku,že Lukáška nahlásím jako zdravé dítě,ale budu si ho brát před obědem s jejich obědem v jídlonosiči domů.Oběd nahlášený mít musel,přišly by o jedny dotace a naše se ohřívat nedalo,prý tenkrát se nesmělo cizí jídlo donášet do kuchyně,kvůli zavlečení infekce a kvůli hygieně..Tak asi tak Denisa
 Petra,syn 2,5 roku 
  • 

MŠ Šumpersko (Zábřeh) 

(6.10.2007 14:01:08)
Týden v měsíci navštěvujeme MŠ.Od 4 t.navštěvujeme kožní v Šumperku a FN Brno. Má potravinovou alergii (kravské mléko, vaječný bílek,lepek), atop.ekzém. Nyní má 2,5 roku a kůži čistou. Navštěvujeme také od 2 let alergologii. Od cca 2 let začínáme naši velmi přísnou dietu rušit a postupně zařazujeme nové potraviny a jídla. Jen exotické potraviny, houby, ořechy a ryby jsme z jídelníčku vyřadili zatím úplně, protože to jsou alergeny pro nás. V potravinách vaj.bílek nyní snáší i kravské mléko ve formě melty. Ale člověk by se divil co napáchalo obyčejné Lipo a kyselé lízátko, měl průjem a opruzenej zadeček a kolem ekzém. Moc jej to svědilo...
Ve školce bohužel dávají většinou na snídaně něco s mlékem a k obědu citr. nebo pomeranč.šťávy nebo podávají čaj s citronem nebo citr.šťávou.což malej odmítá, tak ani nevím, zda mu to ekzém vyvolá nebo třeba zažívací potíže. Zatím jsem se domluvila, že by jsme to vyzkoušeli nebo tam tu šťávu kuchařka nedávala.Domluvila jsem se s pí.učitelkou a zástupkyní ředitelky,že mu v termosce budu nosit náš čaj. Máme to ve městě se školkama bohužel složitější, někde nejsou učitelky připraveny pracovat s takovými dětmi s alergiií, natož třeba s dětmi s těles. hendicapem, i kdyby měli os.asistentku a mají ještě navíc ve třídě třeba 25 a více dětí. Jesle zde nesjou vůbec žádné. A ještě se navíc vaří v jedné školce a do ostatních třech se jídlo dováží...Takže jedině,že by se to domluvilo tam, a právě to je ta již zmiňovaná školka, kde nejsou nějak specializovaní nebo přizpůsobiví na něco co vybojučuje z normálu nebo kolejí...jestli mě chápete.Holt uniformita...Tak to je celé, ať si to přebere každý jak chce, píši jen svoji zkušenost a jak to zde chodí.
 Iva (syn 4 roky) 
  • 

alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 12:21:08)
Hezký den,
mám čtyřletého syna, který má od narození alergii na mléčnou bílkovinu. Tzn.na všechny potraviny, kde se vyskytuje mléko v jakékoliv podobě či jen náznaku (jen pro představu:mléko, jogurty, kaše,pribiňáčky, pudinky, pomazánky, máslo, sýry, omáčky..atd)
Tato alergie byla synovi diagnostikována bohužel až po 11měsícíh, které syn protrpěl. Nepřibíral, měl obrovské průjmy, zvracel, měl těžké kolikové stavy - celých jednáct měsíců mi ošetřující lékařka tvrdila, že náš syn je hubený po nás, je to blinkající miminko a trpí opakovanou šestou nemocí. To jak moc jsme všichni bojovali tady nebudu popisovat. (Kdo nemá doma dítě, které trpí potravinovou alergíí, nezažil tu bezmoc se strachem o své dítě a nemá právo soudit!)
Náš syn měl po tolika měsících silně vyvinutou reakci, vše vyzvracet - naučit ho něco sníst bylo jako dokázat malý zázrak. Dnes jsou mu 4 roky, je to krásný, zdravý klučina, plný elánu do života. Od roka a půl našvtěvoval jesličky, kde jsme se s paní ředitelkou a všemi učitelkami domluvili výtečně. Nic nebyl problém. Vše jsme řešili dohodou, Do jesliček jsme nosili speciální stravu pro našeho syna jako bylo např.: sojové sušené mléko (1ks balení stojí 59-69Kč podle výrobce), sojové sušenky( 1 balení stojí 30-40Kč podle obchodu kde jej kupujete), speciální mléko Nutrilon MCT pepti (jedna butelka stojí 420Kš - pojišťovna samozřejmě nic nepřispívá), grahamové tyčinky, speciální jogurty(1Ks 15-20Kč).
Dnes náš syn navštěvuje mateřskou školku. Hledali jsme takovou, která by byla tak vstřícná jako "naše jesličky". Předem jsme se na všechno zeptali a stejně jsme první dny bojovali. Tomík byl jediný, který měl potravinovou alergii. Hned první den dostal krupičnou kaši, tu jsme vstřebávali 14dní. Po 14dnech dostal čaj s mlékem a po dalším týdnu jogurt. To už jsem nevydržela a mluvila s paní ředitelkou. Po rozhovuru s ní mi jedna z učitelek oznámila, že nechápe, jak někdo může mít alergii na mléčnou bílkovinu, co to vlastně je.
Boj byl veliký, ale nakonec se šťastným koncem. Dnes mi zasílají paní kuchařky po emailu jídelničky, pokaždé je vytisknu a podtrhám , co synek nesmí. Donesu do MŠ a z toho co nesmí již nic nedostává. Místo mléka, kakaa, malcaa, čaje s mlékem pije náš syn čaj. Místo krupicové, ovesné a bramborové kaše, dostává náš syn jiné jídlo jako např.brambory s masem a zeleninou, rýži s masem, rizeto atd.
Tomík do školky chodí moc rád, má tam spostu kamarádů a dnes můžu s klidem říct, že vím, že dostává stravu takovou, kterou je schopen se svou alergií vstřebat.

Dovolím si sem napsat, že bohužel nechápu maminky, které mají zdravé děti, nikdy nezažili noci, kdy své dítě drželi zvracející nad vanou, nemuseli se dívat na své dítě přes sklo necničního pokoje, jak jejich dítě musí příjimat infuze, aby vůbec mělo z čeho žít, a i přesto všechno nemají radost ze svých dětí a hledají "nezdravá jídla", kterých se snaží své dítě uchránit (jako např. vynechávání masa, živení dětí jen bio produkty...). Omluvte mě, ale nechápu...
Proč se neradujete z toho, že Vaše dítě může chodit, hýbat se, vnímá svět, umí mluvit, má Vás rádo, prospívá a umí se smát?? Proč pořád některé z maminek hledají "něco"...Většinou se setkávám s tím, že jde o maminky, které mají děti zdravé a do těchto diskuzí se horlivě zapojují.

Naopak obdivuji všechny maminky, které se naučili žít se svým dítětem a jeho potravinou alergií. ty, které musely proštudovat spoustu knih, prostát hodiny v supermarketech, aby našli aspoň něco, kde nejsou složky toho, co jejich dítě ničí. Ty které se dokázaly smířit s faktem, že bohužel jejich dítě má potravinou alegii, ale jejich dítě je pro ně dar a proto vše zvládnou!
Iva
 fisperanda 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 14:07:07)
Tak tohle je bohužel smutná pravda. Připadá mi, že všechny ty výmysly kolem zdravé výživy pramení z "přežranosti", z toho, že je všeho dostatek, že si můžeme vybírat a hodně vymýšlet. Pokud mám všeho dostatek, můžu hystericky vyhledávat "vhodná" a "nevhodná" jídla. Pokud by ale hrozilo, že rodina bude trpět hladem, ráda bych viděla přesvědčení takových zatvrzelých vegetariánů, myslím že by ještě rádi snědli psa.
Bohužel jsou maminky, který mají děti s opravdovými problémy, a který by si přály aby jejich děti mohly jíst normálně, a na druhé straně hysterický matky, který by dětem nebo i sobě, dopřát mohly, ale z nějakých pohnutek to neudělají a roznášejí kolem moudra. Jenomže... kde ty moudra skončí až pude do tuhýho?
Možná to zní fakt blbě, ale zatímco na druhé půlce světa se hladoví, tak my se tady hrabem v bio potravinách, studujeme "éčka" a debatujem nad vhodností kravského mléka. To mi přijde hloupý.
 LU,2děti 
  • 

Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 15:01:07)
Jojo, chce to trochu zdravého rozumu.
Já jako dítě měla do 14 let bezlepkovou dietu. Po porodu se mi rozjela alergie na vše ve vzduchu. Proto mám trochu strach, aby moje děti na tom nebyly třeba ještě hůř. Snažím se proto kojit, zbytečně nedráždit alergizujícími věcmi, nepřesolovat, bez glutamátů...Však to znáte.
Školku jsme zvládli se synem v pohodě- kuchařka vařila slušně a hlavně ze základních surovin. Zato školní jídelna byl fakt hnus! Vše vyklopené z kýblů a pytlů Knorr, konzervovaná zelenina a ovoce,...Snad ještě horší než za mého dětství. Tak syn jezdí na oběd domů a když má 1x týdně odpoledku, jde na pizzu- to ho nezabije:-)
 Zemědělec + 1 
  • 

Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 16:59:26)
Právě protože tu máme dostatek jídla, můžeme přemýšlet, o tom,co vlastně jíme a nemusíme se spoléhat na to , co nám předhodí. A nemyslím si, že si hystericky vymíšlíme, za pravdu nám dává reforma zemědělské politiky EU (omezení kvantity směrem ke kvalitě, snížení vývozu přebytků za dumpingové ceny, které ruinuje zemědělce v rozvojových zemích). Jak věda postupuje stále dopředu, tak se rozšiřují i poznatky o zdravé výživě (i když některé poučky mohou být módními trendy).
Jistě jste zaslechla, že se stahovaly a stahují některé postřiky a přípravky na ochtanu rostlin (nejznámější DDT je z oběhu už několik desítek let), které se používaly poměrně dlouhou dobu a pak se přišlo na to, že jsou pro zdraví lidí nebezpečné. Stejně tak je to i s éčkama, nikdy nevíte, co do sebe nacpete. A některé vědecké teorie tvrdí(= z 95 %by to mělo být platné), že právě nadměrný příjem těchto chemikálií způsobuje různá onemocnění od alergií a metabolických poruch až po demenci. Ze stejného ranku je i krmení masokostní moučkou a následné problémy s BSE-CJD
Jako studentka zemědělství mám docela dobrou představu, co vlastně ta éčka znamenají a co způsobují. Vím že dusíkaté hnojení(na zvýšení produkce) snižuje kvalitu potravin (a proto by méně hnojené bio mělo být kvalitnější). Vím, že maso se už dávno neudí nad ohněm, ale v elektrické peci a napouští se dusitanovou solící směsí (proti dusitanům bojujeme u vody pro kojence), a vím, že dusitany snižují vstřebávání jodu v těle (což je špatné pro štítnou žlázu a pro vývoj mozku plodu). Vím, že sladké mlého nebylo nikdy masivně využívanou potravinou, bylo do 20. století spíš pochoutkou horních 10 000 a tak na něj nejsme zvyklí a je lepší konzumovat ho zkysané (nadměrná dlouhodobá konzumace sladkého mléka prý zvyšuje riziko cukrovky, myslím, že jako příklad nám uváděli Dánsko). Vím, že lepek může ve střevech napáchat pěknou paseku (vemte si že v mouce je ho cca 40 % a víc a že má konzistenci žvýkačky), a tak radši jíme celozrnné, kde je ho objemově míň.
Vím proč to dělám. Bez studia zemědělství bych to nevěděla. A budu doufat, že pokud to budeme dodržovat, tak dcera nedostane cukrovku a nebude mír problémy se štítnou žlázou, jako mám já.


 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 19:08:23)
moc díky za tvůj příspěvek. někteří si holt stále myslí, že je moudřejší a méně hysterické dál neekologicky devastovat krajinu a krmit se tím, co náš organizmus zatěžuje. a asi těžko jim to vymluvit...
 Stáňa a dva kluci 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 21:32:40)
Teda mně zůstává rozum stát nad tím, že si ještě dneska může někdo myslet, že knedlo vepřo zelo je zdravé jídlo:-)))) a že trend směrem ke zdravé výživě je výmyslem několika hysterických matek...Lizzie a od tebe mě to celkem dost překvapuje, protože jinak působíš jako přemýšlivý a sečtělý typ...
 MSteflova 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 21:20:34)
Fisperando, já si myslím, že nejhůře začali jíst lidé třeba po válce, protože všeho bylo najednou dostatek. Pak se vše topilo v omastku a čím víc masa, tím líp. Mně se současný trend ve výživě líbí, líbí se mi, že se k jídlům dává bohatá obloha, hodně zeleniny. Musela jsem si na to pomalu zvyknout, dětství jsem přežila na omáčkách, vepřovém a buřtguláši, studia a několik let po nich zase na rohlíkách a šunkovém salámu. Teď si neumím představit, že bych denně jedla uzeniny a to proto, že jsem si tím právě v minulosti přivodila problémy s trávením. Upravení jídelníčku byla pro mě spíše nutnost a až pak mi to začalo chutnat.
Dostala jsem chuť na ten segedín, jak si to zmiňovala - a určitě si ho brzy udělám. Také si sem tam dám ten párek nebo řízek. Rozhodně ale dávám přednost zdravějším věcem a to speciálně teď, když mám dítě. A pokud bude jíst kromě toho segedínu i hodně zeleniny, pohanku a bílý jogurt, budu jedině ráda.
PS: Jsem velká milovnice psů, ale psa bych v nouzi snědla :-)
 Len a dvě dcerky 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 22:10:03)
Milá Fisperando,
právě proto, co tady píšete, přemýšlejí některé matky o jídle. A když píšete, že si zdravé děti můžou "dopřát" a místo toho je omezují fanatické matky zdravovýživářky, zřejmě Vám není úplně jasné, že my - já i děti - si nejvíc pošmákneme na domácím celozrnném knedlíku a ten oblíbený houskový nám naprosto nechutná, stejně jako mnoho jiných věcí. Slyšela jste někdy, že děti mají po celý život nejradši to, co vařila maminka? Myslím, že nezáleží na tom, co vařila, jak dobrá byla kuchařka...

A samozřejmě žijeme v přebytku, který ale právě vede k neustálému vylepšování chutí a vůní, ke složité - vyumělkované stravě, a následně k přemýšlení, co to vlastně jíme...

 Petrajda 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(7.10.2007 0:51:58)
Fisperando, chceš-li pomoct hladovějícímu třetímu světu, pošli peníze na charitu nebo se zapoj do nějakého projektu, ale fakt to nesouvisí s tím, jestli budeš svému dítěti dávat knedlíky, spoustu laskomin a sladkých jídel, uzenin atd. nebo se ho toho budeš snažit ušetřit

Souhlasím s tím, že nic se nemá přehánět, ale jde o to, zda se to spíš v NĚKTERÝCH MŠ nepřehání s tím nerespektováním zásad zdravé výživy. Je to jako s kouřením - proč jsou za přecitlivělé a málo tolerantní označováni ti, kteří jen chtějí dýchat čistý vzduch třeba na zastávce...
 fisperanda 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(7.10.2007 10:16:20)
Ani nejde o to spasit svět, jakože mě nebaví poslouchat věčný nářky, místo aby byli lidi spokojení a šťastní za to co mají, tak furt brblají, každýmu se něco nelíbí. Až mě překvapilo, kolik matek po příchodu z porodnice jako první věc vytahovalo, jaká tam byla špatná strava. Místo aby byly rádi, že porodily zdravý dítě, že jim se nic nestalo, že kolem nich skákal personál... né, oni měly rizoto s hráškem a to bylo strašný !!! No, to je trochu mimo mísu.
Ale tak nějak je to tady s tím jídlem. Místo abysme měli radost z dostatku, bude na tom každej hledat hnidy a nimrat se v tom, proč to jídlo není dobrý. Strava, na kterou sme byli léta zvyklí, najednou není dost dobrá. Ani pro nás, ani pro naše děti. Není to v té stravě samotné, je to v tom, že lidi neumí jíst, přežírají se a pak se diví.
 mamina 
  • 

Pro Fisperandu ohledne stravy v porodnici 

(7.10.2007 11:33:22)
Fisperando, náhodou já určitě nejsem rozmlsaná, jsem ze tří dětí a bývali jsme fakt chudí, ale abych pár dní po porodu dostala k večeři studený debrecínský párek, ke snídani vždy úplně čerstvé pečivo a k obědu nadýmavou květákovou polévku - to fakt není strava pro maminu po porodu!!! A ústavní zapečené těstoviny s tvarohem a rozinkmi byly FAKT HNUSNÝ, bledý a vyblitý!!! Teď už je mi jasný, proč byl syn pořád ubrečený - mlíko jsem pro něj měla buď hladový nebo z něj byl nafouklý :o(

 fisperanda 


Re: Pro Fisperandu ohledne stravy v porodnici 

(7.10.2007 12:46:06)
Je potřeba si uvědomit, že porodnice není hotel Hilton a podle toho se taky chovat. V případě, že je pro mě jídlo tak katastrofální, nechám si něco donýst z domu.
 Líza 


Re: Pro Fisperandu ohledne stravy v porodnici 

(7.10.2007 13:32:20)
Hilton to jistě není. Jenže u nás snad ani většina zdravotníků netuší, že jsou na světě jistá (zatím jen mezinárodní a některá národní, česká zatím pokud vím bohužel ne) doporučení ohledně stravy v nemocnicích. On je to totiž docela průšvih, nikdo to moc neřeší - a tím se dostávám od nemocnic dál - lidi v nemocnicích jsou podvyživení nebo nevhodně živení, strava není dobrá, když u nás ležela paní, která potřebovala bezlepkovou dietu a naše dietka to geniálně vyřešila tím, že jí k snídani poslali vícezrnný rohlík, nestačila jsem se divit. Nejde o Hilton, ale o zdraví. Luštěniny a pálivé přísady ve stravě kojící matky nemaj co dělat, stejně jako nemělo moje 18měsíční dítě dostat v nemocnici k obědu pálivej guláš...
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Pro Fisperandu ohledne stravy v porodnici 

(7.10.2007 17:35:21)
hmm... takže ti přiapdá zcela v pořádku, že v nemocnicích nechají lidi trpět podvýživou a že se jim díky špatné výživě komplikují nemoci, špatně hojí rány atd.? - viz endávný článek v MF Dnes...
 fisperanda 


Re: Pro Fisperandu ohledne stravy v porodnici 

(7.10.2007 18:20:15)
Ráchel, fakt je potřeba odlišit, o čem se bavíme. A média bych sem netahala už vůbec. Psala jsem o tom, že pokud jdu na čtyři dny do nemocnice, tak nebudu dělat drama z prkotin, to znamená že se nebudu ošívat nad jídlem, který mi nechutná, nebudu otravovat vrchní sestru, že mám proleželou matračku a nebudu vzdychat nad úrovní sprch. Zkrátka si provizorně čtyři dny někde poležím a musím to tak brat. Pro mě osobně je důležitý, že je dítě v pořádku, že jsem jakštakš v pořádku já a to mi stačí ke štěstí. Na co si dokážou některý ženský stěžovat, to mi fakt zůstává rozum stát, trochu pokory by neškodilo.
O umírajících podvyživených lidech se tady nikdo nebaví, to mi fakt nepodstrčíš.
 mamina 
  • 

Re: Pro Fisperandu ohledne stravy v porodnici 

(7.10.2007 21:36:57)
FISPERANDO,
ale porod, to neni jen nejake 4 dny lezeni, vis?? A kazdy snasi nemocnici i jidlo jinak, a uprimne - jsem zdravotni sestra a znam stravu i z druhe strany a kdyz si nebudou stezovat pacosi, proc by nekdo menil jidelnicek? Uzeniny je nezdrava strava, proc ho maji jist maminy, ktere koji deti a zacina se jim delat mliko?? A kazdy vi, ze cerstve pecvo nadyma, proc nam to nereli a nedali na vyber - treba by sestry obesly pokoje a rekly by - maminky, komu hodne place miminko, zkuste si dat rano ke snidani pecivo, ktere jsme vam schovaly ze vcerejska nebo si aspon schovejte z dnesniho dne rohlik na zitrejsi snidani.... A ne kazdy lezi jen 4 dny, vis? Ty si klidne jez v porodnici gulas lzici z esusu, ale ja si priste radsi priplatim, skoda ze to pred 5 lety neslo :o( A sve deti si krm klidne kazdy den gulasem, vepro knedlo zelo a parkama, ale nevim, proc bych to mela jist ja nebo moje dite? To je totiz ta svoboda, moznost vybrat si!!!! A ne jako za totality, kdy sli vsichni jako stado a vydrzeli vsechno, protoze nic jineho stejne nebylo mozne, a jeste z toho delali hrdinstvi. Jsou situace, kdy mas pravo na volbu, a pokud jsi presvedcena, ze jidlo je dulazita soucast zivota, stejne jako hygiena nebo vzdelani, pak se musis postarat, aby sis to prosadila, i proti takovym lidem, jako jsi ty :o)

 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: Pro Fisperandu ohledne stravy v porodnici 

(7.10.2007 22:44:10)
to je marný, socialistické myšlení vymírá prostě pomalu...
 mamina 
  • 

Re: Pro Fisperandu ohledne stravy v porodnici 

(7.10.2007 21:23:22)
To jo,
ale já byla vyjukaná prvorodička, hodně věcí si uvědomuji až zpětně. Nevím, proč nebyla možnost připlatit si za jiné jídlo, hodně mamin by to uvítlo. Holton eholton, zdravotnictví má zdraví v lidech upevňovat a ne naopak. A to VČETNĚ jídla!!!
 Líza 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(7.10.2007 11:40:22)
Fisperando, rizoto s hráškem by mi asi taky neudělalo radost, pokud by po tom hrášku mělo dítě celou noc koliku, ale samo o sobě to jistě nic hrozného není. Já zažila v porodnici ještě větší úlety: jídla pálivá, jitrnicový prejt, fazolovou pomazánku. Ono je poměrně smutné, že v porodnicích dlabou na zásady stravování kojících matek - jako například nedráždivá a nenadýmavá strava, čistě kvůli sebezáchově - aby dítě neprořvalo následující noc...
 10.5Libik12 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(7.10.2007 1:08:26)
Já s tebou v zásadě souhlasím, ale třeba já kupuju BIO živočišné produkty z toho důvodu, že ty zvířata za sebou mají lepší život, než ta z velkochovů, což byl asi původní záměr, ovšem chytlo se to až na takzvané zdraví pro občana.:)
 Lizzie 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 21:00:45)
Ivo, souhlasím. Nedovedu si představit, co jste si s klučíkem vytrpěli a hlavně, co si sám chlapec vytrpěl..ať už je jen lépe.
Mluvíte rozumně.
A s Fisperandou souhlasím také. Tolik lidí hladoví a tady se jídlem buď plýtvá nebo pohrdá.
 sweety a pida 20 mesicu 
  • 

Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(6.10.2007 21:08:07)
náš jurášek má taky alergii na mléčnou bílkovinu a to od 9 měsíců...školky se opravdu bojim, ale kdyz uz jsem přesvědčila veškeré kamarády, maminky v mateřském centru a v podstatě celé okolí, že to píďalkovi opravdu ubližuje, tak snad přesvědčím i učitelky ve školce. jinak sme si prožili to blinkani do vany a dokonce i tu nemocnici a i opakovanou "sestou nemoc"...takže vím o čem mluvíš :)
 Ráchel, 3 děti 
  • 

Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(7.10.2007 9:48:16)
Lizzie, většina lidí, kteří se stravují pokud možno zdravě a tam, kde to jde, kupují Bio potraviny, jimi většinou plýtvají mnohem méně, než ti, kteří nakupují super levné, nezdravé potraviny. Mícháš hrušky s jablkama.
 Lizzie 


Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(7.10.2007 10:19:48)
Ráchel, nemíchám jablka s hruškami a o superlevných nezdravých potravinách jsem nenapsala ani slovo. Jen konstatuji a přímo neútočím na nikoho.
 Irena, 2 deti 
  • 

Re: alergie na mléčnou bílkovinu  

(7.10.2007 21:57:00)
Prekvapuje mne, ze i soucasne generaci mladych se najdou takovi, kteri jsou ve sve naivite presvedceni, ze zmena konzumace potravin (a ostatniho) zde ma nejakou skutecne relevantni vliv na situaci v rozvojovem svete. Potraviny jsou jen soucasti zivotniho standardu a nasi bohate spotreby. Vedle potravin konzumujeme zbozi, sluzby (i lekarske), vzdelani, zabavu. Zivotni uroven (a nasyceni vsech) se dosahuje jistou organizaci cele spolecnosti. Kdysi jsem na tema pomoc rozvojovemu svetu mluvila s jednim americkym univerzitnim studentem. Jeho odpoved byla prekvapive zrala (na ten vek) a bohuzel i prorocka: Co jim pomuze? V zadnym pripede penize!!! To jim uskodi-budou se strilet mezi sebou pro ty prachy. Jejich a jim vlastni disciplina a dobra vlada!!!
Co se plytvani potravinami tyce, nicime tim take vlastni prirodu. K produkci velkeho mnozstvi (levnych)potravin se pouzivaji k prirode casto nesetrne postupy. Souhlasim s Rachel, ze ti, kteri konzumuji, resp. produkuji bio-potraviny, se k prirode casto chovaji setrneji (i mensim plytvanim a vyssi kvalitou), nez ti,kteri jdou po levne kvantite.
 kopíráci 


jde hlavně o personál, bohužel 

(7.10.2007 13:13:32)
když náš nejstarší syn chodil do MŠ (naštěstí jen asi půl roku a teď už je školák), tak jsem měla rozhovor s ředitelkou ohledně stravy. Nějak mi vadily polívky z pytlíku, každý den nejméně dvakrát bílé pečivo, stále dokola 3xtýdně vepřové maso, ryby, kuřecí jen tak 2x za 14 dnů, chemické džusy...od malička měl syn problémy se stravou, od12 měsíců netoleroval mléko, pak bylo podezření na celiakii, až po 5,5 letech pátrání a boje s naší v tomto ohledu laxní pediatričkou, diagnoza alergie na mléčnou bílkovinu+ ještě nějaké další potr.alergie. Nedokáži si představit že bych tuto situaci musela řešit v bývalé MŠ, mluvila jsem s jednou maminkou, která má dítě celiatika a tomu v pohodě tamní kuchařka dala k obědu párek se slovy, že je to přece maso :(((, jakmile syn nastoupil do 0. ročníku ZŠ, kde platí stejné podmínky stravování jako v MŠ (povinnost se stravovat...) bylo absolutně po problému, může si nosit jídlo svoje, co mu uvařím..ještě mu to rádi ohřejou...prostě je to v lidech a občas mě napadaly slova bav se s blbcem bez hole, někdo prostě nepochopí, jaký problém potravinová alergie vlastně je... hodně VELKÝ
 evaac 


Bezlepková dieta 

(6.10.2007 19:05:39)
Se stravováním ve školce nemám zkušenosti, moje dcera má od devíti let potvrzenou celiakii a tím doživotní bezlepkovou dietu. Bohužel ve škole jí dietní jídlo nepřipraví. Není to jejich povinnost. Je to všechno o ochotě. Takže si musí nosit větší svačiny. Problém je v tom, že dojíždí a 3 x týdně má kroužek. Takže teplé jídlo má až po příjezdu domů a to je už hodně vyhládlá. Bývá to až kolem čtvrté nebo páte hodiny odpoledne. Veřejnost není moc obeznámená s problémem "belepkářů". Myslí si, že stačí vynechat pouze pečivo, ale ten lepek je opravdu ve všem možném. I tam, kde by to nepředpokládali. Takže nevím, jestli bych důvěřovala školní jídelně, zda toto dokáží opravdu pohlídat. Ve školce jsme tento problém řešit nemuseli. I když dcera tam trpěla. Jídlo jí nechutnalo, měla bolesti bříška, ale to už asi všechno souviselo s tou celiakií, na kterou se přišlo pozdějí. To už měla velké bolesti a výrazně zhubla. Potom byla hospitalizovaná a na moje upozornění, že nemoc máme v rodině teprve vyšetřili protilátky na celiakii. Dá se stím žít, ale je tak trošku vyřazená. Např. letos chtěla jet na letní tábor s ostatními dětmi ze vsi. Domlouvala jsem to s paní, která na táboře vaří, jestli by byli ochotni ji přijmout. Ale s tím, že bych tam poslala starší dceru, která studuje hotelovou školu, aby jí vařila a přitom byla nápomocna zdarma jako pracovní síla v kuchyni. Bohužel jsem narazila, řekli mi, že když poslouchají, jak je složité to hlídat, tak že jí nevezmou. Byla to taková první větší diskriminace a z jejich strany úplně zbytečná. Dceru to moc mrzelo, je moc citlivá. Měli by se ostatní více zamyslet, že i oni mohou být jednou na místě těch, co musí dodržovat dietu. No, nějak jsem se moc rozpsala, už končím.
 Majka+Kiki 


Re: Bezlepková dieta 

(7.10.2007 8:41:59)
Evo, jsme na tom obdobně. Dcera má celiakii, pokud by se na nemoc přišlo už ve věku, kdy chodila do MŠ, věřím že by nám zde vyšli vstříc. Byla to vesnická mateřská školka, která si vážila každého přihlášeného dítěte. Na základní škole ve městě už byl z diety neřešitelný problém a na střední škole - ani se mi nechce mluvit. Je na internátě - bez jídla. Co si doveze z domova, koupí a připraví, to jí. Ale co se týká soustředění a táborů, výletů a podobných několikadenních akcí, zde jsme měli vždy štěstí na chápavé a vstřícné lidi. Zajištěná bezlepková dieta na týdenním táboře nesmírně potěší, ale přece jen bych byla raději, kdyby dceři vyšli vstříc na internátě.
 Majka+Kiki 


Re: Bezlepková dieta 

(7.10.2007 8:45:04)
Evo, jsme na tom obdobně. Dcera má celiakii, pokud by se na nemoc přišlo už ve věku, kdy chodila do MŠ, věřím že by nám zde vyšli vstříc. Byla to vesnická mateřská školka, která si vážila každého přihlášeného dítěte. Na základní škole ve městě už byl z diety neřešitelný problém a na střední škole - ani se mi nechce mluvit. Je na internátě - bez jídla. Co si doveze z domova, koupí a připraví, to jí. Ale co se týká soustředění a táborů, výletů a podobných několikadenních akcí, zde jsme měli vždy štěstí na chápavé a vstřícné lidi. Zajištěná bezlepková dieta na týdenním táboře nesmírně potěší, ale přece jen bych byla raději, kdyby dceři vyšli vstříc na internátě.
 Petrajda 


Chtít pro dítě zdravou stravu přece není hysterie ani rozmazlování 

(7.10.2007 0:39:30)
Překvapuje mě, kolik maminek tu zastává názor, že chtít pro dítě zdravou stravu je přehnaná hysterie a rozmazlování, prostě projev . Syn je naštěstí zdravý a výborně jí, takže ani teď ve dvou letech nesolím a nepřidávám do ničeho cukr a vařím ze základních potravin - zelenina, brambory, maso, rýže, jáhly atd., ale nejí nic smaženého apod. I tak je samozřejmě nějaká sůl v pečivu, nějaký cukr v někteých přesnídávkách, tak proč mu ho cpát ještě víc v dalším jídle. Samozřejmě, že i já, když nemám čas uvařit ani těch pár základních surovin dohromady, použiju nějakou nouzovku, např. mu dám "dětskou skleničku", i on semtam dostane nějakou ne moc sladkou nečokoládovou sušenku apod., snad nejsem žádná extremistka, synovi snad nic nechybí a prospívá dobře.

A přesto má spoustu lidí okolo pocit, že ho šidím, že tenhle bonbón (omáčku, kousek řízku, pár hranolek, koláč, kakao, šunku nebo "dietní" párek) už by přece mohl. No, mohl, vím, že by to přežil i že by mu to chutnalo (chutná mu fakt všechno:-), ale proč ho na to učit, když to zatím zvládáme i bez toho.

A proto mám docela strach z toho, co přijde časem v MŠ, protože v našem městě je MŠ jen jedna, takže vybírat si nejde. A myslím, že syn může mít po mně s manželem sklony k tloustnutí, takže knedlíky a sladká jídla a vůbec ty různé vycpávky v tom množství, které by dokázal sníst, by mu prostě fakt nemusely prospívat. A pak taky, všechno je zvyk - když si dítě ve školce zvykne na smažená nebo sladká jídla nebo si tam oblíbí knedlíky, může je začít vyžadovat i doma a odmítat ta obyčejnější, ale snad zdravější jídla.
 mamina 
  • 

Re: Chtít pro dítě zdravou stravu přece není hysterie ani rozmazlování 

(7.10.2007 11:25:58)
Přesně tak .o)) Navíc můj syn si oblíbil díky školce knedlíky a stalo se z nich jeho nejoblíbenější jídlo (svíčková s knedlíkem prostě vede). Doma vařím spíš obyčejná jídla, takže naštěstí si nemůže moc poroučet a vybírat. Ve školce ale zase zjistil, že jsou i jídla, která neznal nebo nechtěl a může je jíst.... Nebo taky naopak, Pepíček ve školce řekl, že mrkev, houby atd. nejí a synáček to nejedl taky :o(

 kopíráci 


Re: Chtít pro dítě zdravou stravu přece není hysterie ani rozmazlování 

(7.10.2007 13:20:27)
naprostý souhlas, já jsem se snažila prosadit zdravější jídlo pro děti v MŠ, kam syn docházel, dokonce jsem jim ho chtěla sponzorovat ale ředitelka byla v tomto ohledu strašná, byla jsem označena za problémovou matku (nechtěla jsem, aby můj syn jedl pytlíkový polévky, chem.džusy, stále dokola bílé pečivo, knedlíky, vepřové...) a ještě k tomu když jsem se dozvěděla, že syna ve třídě šikanují ostatní děti ale i učitelka!!! už tam nikdy nešel, ostatní děti mám doma, do školky je nikdy nedám,,až do 0.ročníku v ZŠ, bohužel direktivita v MŠ stále ještě vládne (samozřejmě ne všude, u nás bohužel ano :(
 štěpánka 
  • 

Re: Chtít pro dítě zdravou stravu přece není hysterie ani rozmazlování 

(7.10.2007 16:01:31)
Petrajdo, měla jsem stejný přístup ke stravě dětí jako Ty a považuji ho za správný. Když se ale teď ohlédnu, nevím, zda jsem nezaložila na současné problémy. Jeden syn totiž nejí nic, co je slanější (kromě chipsů, ty miluje), nebo co má nějakou výraznější chuť. Zásadně jí jen jídla, na která je "zvyklý", takže v běžné stravovně je asi často bez jídla, protože se stydí říci, že tu omáčku nechce, jen suché těstoviny, brambory, apod (ty miluje). Vzhledem k tomu, že mu je 11 let, tak to už za něj řešit nebudu. Dokud jsem nad jeho jídelníčkem měla 100% přehled, jedl vše, co dostal, ale s příchodem do školy začaly problémy. Ve školce ne, tam vařili podobně jako já. Stravu si rozšířil o smažený řízek a rybu, to mu chutná a já to dříve nedělala. Podle toho, když doma sní co najde, poznám, že zase ve škole neobědvat. A to tam vaří slušně, kuchařky jsou fajn, nenutí nikoho dojídat do posledního zbytečku. Dokonce, v době po mononukleóze půl roku byli ochotní speciálně vařit jaterní dietu. (Prý tam vaří 3 bezlepkové a 2 bezvaječné, tak proč by nezvládli jaterní.)
Jediné co mě uklidňuje, že jsem to snad nezavinila svým prosazováním "zdravé" stravy (jak mi podsouvají příbuzní starších ročníků), je to, že mám dvojčata a druhý syn jí téměř bez problémů skoro vše (snad kromě luštěnin).
 Petrajda 


Re: Chtít pro dítě zdravou stravu přece není hysterie ani rozmazlování 

(8.10.2007 14:49:09)
Problémy bych taky nerada, uvidíme, ale zatím fakt vybíravostí netrpí. Ostatně kdyby odmítal hodně slaná nebo hodně sladká jídla, byla bych fakt spíš radši, než kdyby to bylo obráceně - že by chtěl jen taková. Toho se bojím spíš, aby to nebylo odříkaného chleba největší krajíc. Tak proto sladké úplně nevylučuju, stejně jako mi tolik nevadí, že i běžné pečivo nebo např. takové ty rýžové/pohankové a jiné chlebíky jsou taky trochu slané.

Jinak ale zatím spíš vidím okolo vybíravost u dětí, kterým začali přilepšovat dřív. Takže třeba už dvouleté děti odmítají vařené brambory a chtějí hranolky, odmítají mléko a kaše, pokud by v tom nebyla čokoláda nebo kakao, nechtějí ani obyčejné pečivo typu chleba, rohlíky a třeba ani obyčejné přesnídávky nebo piškoty, protože jim to všechno připadá bez chuti.

Ale zase uznávám, že díky tomu, že moje děcko dobře jí a není žádný vyhublík, jsem nikdy nemusela řešit otázku, jestli mu jídlo radši hned nějak nevylepšit, popř. dát něco jako pro dospělé, hlavně aby to snědl a snědl toho hodně. Takže nikoho neodsuzuju, jen bych nechtěla, aby se veřejné stravování pro děti řídilo spíš těmi vybíravějšími, zvyklými na různé vylepšovací prostředky apod. - protože příklady táhnou.
 Nesulka+Niky+Vil 


Nám vyšli vstříc.  

(7.10.2007 10:17:14)
Má dcera má od tří týdnů atopický ekzém a zkříženou alergii pyly a potraviny. Chodí co "normální" školka. Paní kuchařky mají napsaný seznam potravin co nesmí a když např. vaří omáčku s česnekem, který dcera nesmí, tak před přidáním česneku odeberou a dají stranou jednu porci. Takto postupují ve všech jídlech. Když např. mají k obědu rybu, dostane dcera pouze kaši, místo pomazánky co nemůže dostane pomazánkové máslo atd.
Ve vedlejší třídě mají dokonce holčičku s bezlepkovou dietou. Zde postupují podobně jako u mé dcery, jen belepkové pečivo donáši maminka holčičky.
 Bára 
  • 

Re: Nám vyšli vstříc.  

(7.10.2007 16:25:22)
Není to jen o vstřícnosti a nevstřícnosti MŠ.Samy vidíte, kolik se zde jen u pár rodičů sešlo názorů a potřeb.1. Bezlepková 2. Bezmasá/ někdo aspoň kuře/ 3.Bezvajíčková 4. Bezmléčná 5. Vhodná na atopický ekzém 6. luštěniny ano 7. Luštěniny ne 8. Alergie jen na určité potraviny. A to jsou názory asi od 30 maminek. Teď si vemte, že 2 paní kuchařky vaří asi pro 130 dětí, a to musí zvládnout včetně nákupů, svačinek ranní a odpolední, uvaření oběda a jeho rozdání dětem. Mezi tím mají paní učitelky asi 26 - 27 dětí na třídě. Pokud se jedná o jedno nebo 2 děti na MŠ,dá se situace ještě pořešit.Ale v poslední době přibývá rodičů se speciálními požadavky, a to už pak i při dobré vůli nelze zvládnout, aniž by byla ohrožena pohoda a bezpečnost ostatních dětí.Dokonce jsme měli i dítě s cukrovkou. Maminka po nás požadovala i píchání injekcí/ mimo speciální jídelníček. Není možné se na úkor 2-3 dětí na třídě nevěnovat dětem ostatním.
Ono skutečná hodnota oběda je úplně jiná, než si platí rodiči - asi okolo 45 - 50 Kč.Musela by se přijmout ještě další paní kuchařka alespoň na částečný úvazek, a na to už peníze nemáme.
Ono i v životě platíte jinou cenu za oblečení sériové, a jiné za šité na míru. Pak by se musela zaplatit síla na speciální jídla z peněz rodičů vyžadujících individuální službu, nebo by se musely podílet zdravotní pojišťovny, nebo navýšit finance ministerstvo.Musel by být zcela jiný poměr dospělých/ učitelek a kuchařek/ a dětí.Optimální je tak 15 dětí na třídě, to se pak dá mnohé.Ale to by muselo jít do našeho školství mnohem více peněz. A stát zase argumentuje tím, že přispívá na dítě s nímž je maminka na MD asi 7 000,- Kč na celodenní péči, a tentýž rodič pak posílá dítě do MŠ na tzv 4 hodiny, a péče o něho je tzv. dotována od státu 2x. A provoz mateřských škol je velmi drahý...S opravami budovy, energiemi, pomůckami, čistícími prostředky,platy,....atd asi6- 7 000,- měsíčně na dítě.
 Líza 


Re: Nám vyšli vstříc.  

(7.10.2007 17:50:56)
Báro, jednak mám dojem, že většina rodičů by byla naprosto spokojena i jen s tím, že by jim ve školce v mikrovlnce ohřáli donesený oběd a nedělali kolem toho problémy.
A druhá věc - s tou cukrovkou a inzulínem - co je na tom tak hrozného? Za pár let ve škole si to dítě bude píchat samo, ale ve školce to fakt nejde. To je to takový problém???
 Bára 
  • 

Re: Nám vyšli vstříc.  

(7.10.2007 18:56:33)
Máš pravdu, ale pokud máš několika dětem hlídat stravu, některým podat léky, sledovat stav cukru měřením, a píhnout inzulín při 26 dětech, vyslechnout od rodičů jaké problémy mělo to které dítě v noci, tak se pak opravdu nemůžeš zodpovědně věnovat všem dětem, a když se něco stane......A píchání je taky velká zodpovědnost - nehledě že to vlastně ani nesmíme dělat, nikdy nevíš co, nemůžeme dělat vše- učitelku, zdravotní setru, dietní sestru atd.a často mnohým dětem i mámu. Víš, když maminka pracuje, ještě tyto služby chápu, ale mamky ,které jsou doma, a snaží se dávat do MŠ děti nemocné, často jsou od nepracujících maminek děti v MŠ od rána skoro do večera, vidíme, že si v šatně neví se svými dětmi vůbec rady- křičí na ně, často jsou některé děti agresívní - ubližují druhým dětem - a my musíme být stále ve střehu, přibývá děti nesoustředěných a roztěkaných....A když se zeptáš maminky, kam tak ráno spěchá a honí své dítě - odpovídá, že na sociálku, nebo úřad práce. Tady na fóru se sešly asi maminky zodpovědné, ale na takovém sídlišti? Je zvláštní, že maminky pracující většinou pro své dítě spěchají, a maminky, které jsou doma/ teď nemám na mysli ty s druhým, menším dítětem/ chodí pro své děti jako poslední.Nádoby, které nám s případným jídlem pro dítě donesly byly špinavé, navíc můžou nám vnést infekci do MŠ - takže dost.Naopak zase jedna maminka si nosí originál pomazánky bez masa - a žádný problém. Je to vždy o dohodě, a uvědomit si, že to není samozřejmost.A samozřejmě se musíme dostat i ke vzdělávací práci s dětmi.Nemáme to jednoduché my, nemáte to jednoduché vy, jen vzájemná spolupráce a chápání se navzájem vytvoří pohodu pro děti.
 Nesulka+Niky+Vil 


Re: Nám vyšli vstříc.  

(8.10.2007 13:05:14)
U nás je i speciální školka pro zdravotně oslabené děti. Chodí sem např. děti s astmatem, cukrovkou, dokonce je tam jeden den dopoledne dítko s mentální poruchou. Jsou na to uzpůsobeni. Mimo běžného personálu má každá třída ještě jednoho asistenta navíc a dále jednoho zdravotního pracovníka. V této školce je ve třídách maximálně 15 dětí. Tyto školky jsou myslím vhodným řešením pro děti se složitějšími problémy. Také zastávám názor, že jeden učitel má sotva čas zvládnout 25 zdravých dětí.
Tohle už ale není problém požadavků maminek se zdravotně oslabenými dětmi. Myslím, že zákonodárci by se měli zamyslet nad počtem dětí ve třídě.
Vždyť i ve školách je již většinou cca 20 dětí ve třídě.
 Ptáčková 


Re: Nám vyšli vstříc.  

(8.10.2007 19:54:04)
U nás je rovněž speciální školka pro zdravotně oslabené děti. Chodí sem např. děti s astmatem, alergií, ekzemem, diabetem, celiakií. Mimo učitelek je ve třídě zdravotní sestra. Stravu upravují podle zdravotních problémů dětí, které ovšem musí být lékařsky podloženy, tzn. nedodržují vegetariaánství apod., pouze jedno dítě z celé školky, má tak přísnou dietu, které nejsou schopni vyhovět a má výjimku, že si smí donášet vlastní jídlo. Pokud vím, tak donášení jídla je něja zakázáno hygienou..
Mmj. ve školce používají solux, inhalace Vincentkou, míčkování, flétnu dle Žilky apod.

 Romča,Marťula 5 a Kuba 2r 
  • 

Re: Máme bezva školku.  

(9.10.2007 7:47:07)
Sice netrpíme žádnou závažnou potravinovou alergií, ale moje dcera je opravdu silně alergiská na ibišek - který bohužel obsahují všechny čaje (ovocné,zelené atd.) které se ve školce podávají. Ta alergie je opravdu silná, protože během hodiny se jí udělají červené fleky a to převážně v obličeji a během další hodiny to rozškrábe do krve no hrůza. Od počátku nebyl problém se ve školce domluvit a chodit s vlastní termoskou. Jen jsem pro klid sledovala zda je na jídelníčku čaj malinový či broskvový a dle toho dodržovala barvu. Musím říst, že jsem jednou nahlédla do seznamu paní učitelky a smekám kloubouk. Protože seznam byl dlouhý a obsáhlý - co které dítě nesmí. A opravdu to v naší školce dodržují - řekla bych tak u poloviny dětí upravují jídelníček. Držím palce všem podobně postiženým a přeji prima paní učitelky.
 Šeračka 


celiakie 

(7.10.2007 19:19:41)
Jsem maminkou dvou holčiček. Ta starší 4 roky má od ledna diagnostikovanou celiakii (bezlepkovou dietu). Do školky dcerka nastoupila jako zdravé dítě, a teprve změnou stravy začala mít problémy, které po 5 měsících vyústily v celkový kolaps. V následujících týdnech plných starostí s vařením přibyla druhá, školka. Ve školce by mi rádi vyšli vstříc, leč úřednice z kanceláře zodpovědná za školky rozhodla: najděte si pro dceru speciální školku! Podotýkám, že jsem měla vyjádření hygieny, že mohu svému dítěti do školky donést jídlo a pokud mi jej odděleně v mikrovlné troubě ohřejí a podají ho pouze dcerce, nebude to z jejich hlediska porušení předpisů. Dokonce jsem si zjistila, že existuje jídelna, která vaří oficiálně bezlepkovou dietu a má atest na rozvoz potravin. Nic nepomohlo, přes tuto úřednici jsem se prostě nedostala. Vzledem k tomu, že jsem si školku vybrala po pečlivém uvážení, kde se dcerce moc líbilo a byla jsem zaměstnaná, nohodlala jsem se smířit s tím, že dcerku i mě bude od začátku pronásledovat neochota respektovat její nemoc. Jednoho dne jsem se sebrala a zašla za nadřízenou oné úřednice. Zkrátka a jasně jsem jí vylíčila, co je mým problémem a poprosila o pomoc. Také jsem zmínila, že doba postoupila tak daleko, že děti handicapovné začleňujeme mezi ostatní, a proto předpokládám, že najít řešení v tomto případě bude cestou správným směrem. Měla jsem štěstí. Do konce školního roku jsem si sice dceru musela vyzvednout před obědem, ale zajistili mi obědy a od letošního roku ji kompletně vaří. Paní kuchařka měla možnost se v mezidobí s dietou seznámit a stejně jako jsem se to naučila já (a jsem velmi špatná kuchařka), se prostě naučila věci hlídat. Dneska už vím, že se člověk nesmí nechat a musí slušně a vytrvale jít za právem - v tomto případě svých dětí. Přeju všem maminkám, aby vždycky ve svém usilí vytrvaly a potkaly osvícené lidi. Martina
 Bára 
  • 

Re: celiakie 

(7.10.2007 19:35:40)
Jen poznámka- měla jsem na mysli dítě nemocné - kašel, rýma, chřipka, nebo nám rodiče zamlčí, že dítě v noci zvracelo atd., ne například s dietou.
 Lucka,děti 6 a 3,5roku 
  • 

Zatím se nám nepodařilo začlenit 

(9.10.2007 12:03:32)
Vracím se k původnímu tématu diskuse. Naše zkušenost s přijetím 3,5leté dcery s dietou (vejce,většina mléč. výrobků,exotické ovoce, med, ořechy) není zatím nijak dobrá. Nepodařilo se.
Už když jsme dávali do školky staršího syna (zdravého),zajímalo mě,jestli bude možné začlenit i dítě s potravinovou alergií,protože vzhledem k věkovému odstupu budou chodit jednu dobu do školky oba. Dieta je v našem případě zcela nezbytná, dokud jsme ji nedrželi, měla dcera velmi těžký svědivý atopický ekzém po celém těle, který přes veškerou léčbu neustupoval, spíš se horšil. Nyní dietu držíme 2 roky a kůži má dlouhodobě úplně čistou.
Bydlíme na kraji Prahy,jednu školku máme v místě bydliště. Tam mi bylo nekompromisně řečeno, že dítě s dietou nelze přijmout, není možné mu vařit alternativní jídlo a ani není možné, aby se ohřívalo donesené jídlo naše. Opět mlhavé odůvodnění ohledně hygienických předpisů. Zeptala jsem se tedy mezi kamarádkami a získala referenci o školce, která se honosí titulem "zdravá školka", dcera kamarádky tam chodila i s alergií na mléko. U zápisu jsem se zeptala, jak to bude výhledově s dietou u dcery, dostala jsem jednoznačně kladnou odpověď. Syna do této školky přijali, měla jsem pocit, že máme vystaráno a nevadilo mi, že musíme dojíždět. Bohužel situace se změnila,když jsem se před zápisem dcery šla ujistit, že dieta je řešitelná, nejprve se mě zeptala paní hospodářka, o jakou dietu se jedná a když slyšela, že hlavně vejce, dozvěděla jsem se, že došlo ke snížení počtu kuchařek a že nyní není možné vyjít nám vstříc (odpověď na můj argument,že vím, že dřív to možné bylo)....Dobře vím, že není lehké tuto kombunaci alergií skloubit, ale byla jsem ochotná školce maximálně pomoci...Dostala jsem současně odkaz na školku zaměřenou na děti se zdravotním oslabením, do které ale pravděpodobně nepřeřadí zdravého syna,že? Předpokládám, že když je to jedna z mála školek pro tyto děti, asi tam bude problém se dostat.(?)
Rozhodla jsem se nechat syna ve stávající školce, kde je spokojený a dál zůstávám s dcerou doma, přišlo mi přehnané dojíždět do dvou školek.
Zdánlivě je vše dobře vyřešené. Máme možnost se příští rok přihlásit do té vstřícné školky a doufat, že nás vezmou. Samozřejmě, protože dceři na jaře budou 4 roky, budu doma už bez rodičovského příspěvku, musela jsem rozvázat pracovní poměr,a nové místo si mohu hledat až v době, kdy budu vědět, že dítě překonalo první nemocné období ve školce. Nejsem matka, která nechce pracovat, naopak si drobně přivydělávám celou dobu, co jsem s dětmi doma. Pomalu mi ale dochází síly bojovat s tím, že dítě, které je zdravé, čilé, veselé a společenské, nemůže chodit do školky, do které se velmi těšilo, jen proto, že potřebuje jiné jídlo. Už tak je těžké odpírat dítěti všechny možné dobroty, stále vymýšlet nějakou náhradu v běžném jídelníčku. Jsme všichni ukáznění, dcera sama se ptá, jestli něco může a opravdu nepořebujeme, aby nám to společnost ztěžovala tím, že na tyto děti téměř nemyslí, protože je s nimi víc práce. Je nás takových rodičů a dětí víc než se všeobecně předpokládá.Tyto děti přece musí chodit do školy a jejich matky přeci nemohou zůstávat doma jen proto, aby daly dítěti oběd. Copak dítě ve věku 6-8 let si může samo ohřívat jídlo? Co když se přitom opaří, zvrhne na sebe ohřáté jídlo, když ho bude vyndavat z mikrovlnky?Současně si nemůže vytvářet špatný návyk jíst v poledne něco studeného a pořádně se nacpat večer...Je nutné, aby ve školních jídelnách se s dietami počítalo.

Naší velkou nadějí je, že třeba se tolerance k potravinám ještě zlepší, i když prý je to v tomto věku už nepravděpodobné, a že pak bude snazší dietu připravovat.

Nemáte někdo zkušenost s tím, jestli je možné získat příspěvek, pokud zůstávám doma s dítětem starším 4 let, protože ho nemůžu dát do školky? Vím, že je možný příspěvek do 7 let věku u postiženého dítěte...Děkuji.
 Len a dvě dcerky 


Řešení - ozdravit jídelníček v jídelnách 

(9.10.2007 14:12:24)
Milovníci knedlíků a vepřového mě asi naprosto odsoudí, bohužel jsem předem smířena, že toto řešení nemá naději. Je totiž nepohodlné. A přesto jednodušší, než přizpůsobovat neustále jednotlivým dětem stravu, dělat jakési výjimečné diety... CELKOVĚ OZDRAVIT JÍDELNÍČEK VE ŠKOLKÁCH, ŠKOLÁCH, NEMOCNICÍCH.

Když se již naprosto všeobecně ví, že strava v jídelnách pro citlivé osoby (školky, školy, nemocnice) není obecně v Čechách zdravá, že se zdravé většinou ani zdaleka neblíží, že ji pravidla upravují dost nevhodně, mohla by se přece pravidla změnit, ne? Pravidla totiž existují, a jejich cílem samozřejmě je, aby se dětem ani nemocným neškodilo. Jenže pravidla se příliš nezměnila od dob socialismu, a jídelnová kuchyně se obohatila jen o ozvuky "americké kuchyně". Pokud je problém se na zdravé stravě shodnout, proč nepřizvat nějaké současné odborníky? Snad existuje jakési povědomí o tom, co je zdravé.

Kdyby se celkový jídelníček trochu posunul směrem ke zdravé stravě, nebylo by tolik výjimek. A pokud by si hodně rodičů stěžovalo, že jim knedlíky a vepřové (případně dokonce uzeniny nebo sladkosti) schází, existoval by rozumný argument - zdraví dětí. A doma jim pak klidně "dopřejte", pokud vám to svědomí přikazuje. Mně tedy přikazuje naopak bránit naši tradiční rodinnou kuchyni :-), a tu dětem po školce taky dopřeju. Tříletým dětem nepřiznávám právo rozhodovat o stravě, o té ještě rozhodují rodiče, a chutě dětí jsou čistě výsledkem rodičovské výchovy. To jen kdyby někdo namítal, že děti zdravou stravu odmítají. Jen v případě, že je k tomu nikdo nepřivedl.

Dokonce i naše "normální, klasická" pediatrička říká, že děti nemusí maso každý den, všichni tušíme, že vepřové nám mnoho zdraví nedodá, o škodlivosti uzenin (to už je opravdu jedovaté) snad také nikdo nepochybuje. Proč tedy tyto věci neustále figurují na jídelníčku? A že bezmasé jídlo neznamená sladké, to taky všichni tušíme. Nejsou to jen špagety s kečupem. Snad by od lékařů mohlo i prosáknout pár informací o stoupání počtu alergií, a že většina z nich začíná alergií potravinovou. Pak jsou seznamy největších alergenů, které by šlo celkově maličko omezit. Například hysterie okolo množství mléčných produktů, které musí děti jíst, aby vyrostly, mi připadá opravdu tragickým dědictvím socialismu. Každý pediatr asi ví, že mléko je silný alergen. Trochu méně mléka nikomu neuškodí. A na škodlivosti umělých barviv, aromat, konzervantů, zahušťovadel a jiných přídavků u průmyslově opracovaných potravin se snad pediatři taky shodnou? Případně doporučuji konzultovat nějakého potravinářského chemika (neplaceného potravinářskou či chemickou firmou :-)). A tak dále.

Neměla by prostě existovat lepší a modernější doporučení pro kuchařky ve školkách (a dalších jídelnách)? A finanční stránka by to jen potvrdila. Samozřejmě bez zvláštních příspěvků nebudou peníze na bio-produkty :-), ale jinak to jistě jde. Kdo ty nynější pravidla určil? Vypadají, jako by je stanovily jisté potravinářské firmy, a ne nezávislí odborníci.

Dobrou chuť :-).
 Lenka, 2 děti (4r,6m) 
  • 

Re: Řešení - ozdravit jídelníček v jídelnách 

(9.10.2007 19:53:58)
Souhlasím a přeji pěkný den.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.