| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dieta versus mateřská škola

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 106 [Dalších 66 >>]
Líza
7.10.2007 17:50:56
Báro, jednak mám dojem, že většina rodičů by byla naprosto spokojena i jen s tím, že by jim ve školce v mikrovlnce ohřáli donesený oběd a nedělali kolem toho problémy.
A druhá věc - s tou cukrovkou a inzulínem - co je na tom tak hrozného? Za pár let ve škole si to dítě bude píchat samo, ale ve školce to fakt nejde. To je to takový problém???
Ráchel, 3 děti
  • 
7.10.2007 17:35:21
hmm... takže ti přiapdá zcela v pořádku, že v nemocnicích nechají lidi trpět podvýživou a že se jim díky špatné výživě komplikují nemoci, špatně hojí rány atd.? - viz endávný článek v MF Dnes...
Bára
  • 
7.10.2007 16:25:22
Není to jen o vstřícnosti a nevstřícnosti MŠ.Samy vidíte, kolik se zde jen u pár rodičů sešlo názorů a potřeb.1. Bezlepková 2. Bezmasá/ někdo aspoň kuře/ 3.Bezvajíčková 4. Bezmléčná 5. Vhodná na atopický ekzém 6. luštěniny ano 7. Luštěniny ne 8. Alergie jen na určité potraviny. A to jsou názory asi od 30 maminek. Teď si vemte, že 2 paní kuchařky vaří asi pro 130 dětí, a to musí zvládnout včetně nákupů, svačinek ranní a odpolední, uvaření oběda a jeho rozdání dětem. Mezi tím mají paní učitelky asi 26 - 27 dětí na třídě. Pokud se jedná o jedno nebo 2 děti na MŠ,dá se situace ještě pořešit.Ale v poslední době přibývá rodičů se speciálními požadavky, a to už pak i při dobré vůli nelze zvládnout, aniž by byla ohrožena pohoda a bezpečnost ostatních dětí.Dokonce jsme měli i dítě s cukrovkou. Maminka po nás požadovala i píchání injekcí/ mimo speciální jídelníček. Není možné se na úkor 2-3 dětí na třídě nevěnovat dětem ostatním.
Ono skutečná hodnota oběda je úplně jiná, než si platí rodiči - asi okolo 45 - 50 Kč.Musela by se přijmout ještě další paní kuchařka alespoň na částečný úvazek, a na to už peníze nemáme.
Ono i v životě platíte jinou cenu za oblečení sériové, a jiné za šité na míru. Pak by se musela zaplatit síla na speciální jídla z peněz rodičů vyžadujících individuální službu, nebo by se musely podílet zdravotní pojišťovny, nebo navýšit finance ministerstvo.Musel by být zcela jiný poměr dospělých/ učitelek a kuchařek/ a dětí.Optimální je tak 15 dětí na třídě, to se pak dá mnohé.Ale to by muselo jít do našeho školství mnohem více peněz. A stát zase argumentuje tím, že přispívá na dítě s nímž je maminka na MD asi 7 000,- Kč na celodenní péči, a tentýž rodič pak posílá dítě do MŠ na tzv 4 hodiny, a péče o něho je tzv. dotována od státu 2x. A provoz mateřských škol je velmi drahý...S opravami budovy, energiemi, pomůckami, čistícími prostředky,platy,....atd asi6- 7 000,- měsíčně na dítě.
štěpánka
  • 
7.10.2007 16:01:31
Petrajdo, měla jsem stejný přístup ke stravě dětí jako Ty a považuji ho za správný. Když se ale teď ohlédnu, nevím, zda jsem nezaložila na současné problémy. Jeden syn totiž nejí nic, co je slanější (kromě chipsů, ty miluje), nebo co má nějakou výraznější chuť. Zásadně jí jen jídla, na která je "zvyklý", takže v běžné stravovně je asi často bez jídla, protože se stydí říci, že tu omáčku nechce, jen suché těstoviny, brambory, apod (ty miluje). Vzhledem k tomu, že mu je 11 let, tak to už za něj řešit nebudu. Dokud jsem nad jeho jídelníčkem měla 100% přehled, jedl vše, co dostal, ale s příchodem do školy začaly problémy. Ve školce ne, tam vařili podobně jako já. Stravu si rozšířil o smažený řízek a rybu, to mu chutná a já to dříve nedělala. Podle toho, když doma sní co najde, poznám, že zase ve škole neobědvat. A to tam vaří slušně, kuchařky jsou fajn, nenutí nikoho dojídat do posledního zbytečku. Dokonce, v době po mononukleóze půl roku byli ochotní speciálně vařit jaterní dietu. (Prý tam vaří 3 bezlepkové a 2 bezvaječné, tak proč by nezvládli jaterní.)
Jediné co mě uklidňuje, že jsem to snad nezavinila svým prosazováním "zdravé" stravy (jak mi podsouvají příbuzní starších ročníků), je to, že mám dvojčata a druhý syn jí téměř bez problémů skoro vše (snad kromě luštěnin).
7.10.2007 14:03:17
Prvoku, asi nefunguje, alespoň u nás moc ne. Dcera teď začala chodit do školky, která je sice nejblíž našemu domu, ale zároveň se honosí titulem "Školka podporující zdraví". Pravda, organizují pro děti od 4 let saunování, pobyty v solných jeskyních, školky v přírodě, i letní pobyty u moře, preventivně kapou do nosu Vincentku atd, ALE podle mého názoru jsou tam velké nedostatky v jídelníčku, co se týče zdravé stravy. Nelíbí se mi, když vidím na jídelníčku, že se dětem dávají pomazánky z játrové paštiky, hermelínové pomazánky, luštěninové polívky se (dle mého názoru)zbytečným párkem, atd, atd. O tom, že by se na jídelníčku mohly občas objevovat nějaké alternativy, jako třeba jáhly anebo kuskus, či něco z pohanky, o tom ani nemluvím. Děti pijí čaje, naše dcera byla zvyklá na vodu a byl velký problém, když jsme řekli, ať ji do čaje nenutí, že jí z domu doneseme vodu, no tak to né, to by pak chtěly všechny děti. A taky mě dopalovalo, jak dcera ty první dva týdny každý den po obědě na odchodnou domu dostávala tatranku, jako náhradu za odpolední svačinu. Mluvila jsem o tom s učitelkama, no tak te´d dostávají děti musli tyčinku, cereální ovocnou taštičku, nedávno dcera donesla termix. Proč nedostane jablko anebo banán?Takže v tomto ohledu mě školka zklamala.
Hodně se teď mluví o tom, že by se jídelníčky měly snad nějak upravovat podle evropských norem, tak nevím, dočkáme se změny k lepšímu?

P.S. nejsme žádní fanatici, co se týče zdravého jídla, klidně dám dceři i guláš, z libového masa, bez glutamanu, s těstovinama, prostě chci, aby jedla pokud možno co nejrozmanitěji

P.S.2 - Do stejné školky chodí i chlapeček s bezlepkovou dietou, moc se mu vstříc nevychází (nebo jo?), jídlo mu maminka na každý den nosí z domu.
Líza
7.10.2007 13:32:20
Hilton to jistě není. Jenže u nás snad ani většina zdravotníků netuší, že jsou na světě jistá (zatím jen mezinárodní a některá národní, česká zatím pokud vím bohužel ne) doporučení ohledně stravy v nemocnicích. On je to totiž docela průšvih, nikdo to moc neřeší - a tím se dostávám od nemocnic dál - lidi v nemocnicích jsou podvyživení nebo nevhodně živení, strava není dobrá, když u nás ležela paní, která potřebovala bezlepkovou dietu a naše dietka to geniálně vyřešila tím, že jí k snídani poslali vícezrnný rohlík, nestačila jsem se divit. Nejde o Hilton, ale o zdraví. Luštěniny a pálivé přísady ve stravě kojící matky nemaj co dělat, stejně jako nemělo moje 18měsíční dítě dostat v nemocnici k obědu pálivej guláš...
7.10.2007 13:20:27
naprostý souhlas, já jsem se snažila prosadit zdravější jídlo pro děti v MŠ, kam syn docházel, dokonce jsem jim ho chtěla sponzorovat ale ředitelka byla v tomto ohledu strašná, byla jsem označena za problémovou matku (nechtěla jsem, aby můj syn jedl pytlíkový polévky, chem.džusy, stále dokola bílé pečivo, knedlíky, vepřové...) a ještě k tomu když jsem se dozvěděla, že syna ve třídě šikanují ostatní děti ale i učitelka!!! už tam nikdy nešel, ostatní děti mám doma, do školky je nikdy nedám,,až do 0.ročníku v ZŠ, bohužel direktivita v MŠ stále ještě vládne (samozřejmě ne všude, u nás bohužel ano :(
7.10.2007 13:13:32
když náš nejstarší syn chodil do MŠ (naštěstí jen asi půl roku a teď už je školák), tak jsem měla rozhovor s ředitelkou ohledně stravy. Nějak mi vadily polívky z pytlíku, každý den nejméně dvakrát bílé pečivo, stále dokola 3xtýdně vepřové maso, ryby, kuřecí jen tak 2x za 14 dnů, chemické džusy...od malička měl syn problémy se stravou, od12 měsíců netoleroval mléko, pak bylo podezření na celiakii, až po 5,5 letech pátrání a boje s naší v tomto ohledu laxní pediatričkou, diagnoza alergie na mléčnou bílkovinu+ ještě nějaké další potr.alergie. Nedokáži si představit že bych tuto situaci musela řešit v bývalé MŠ, mluvila jsem s jednou maminkou, která má dítě celiatika a tomu v pohodě tamní kuchařka dala k obědu párek se slovy, že je to přece maso :(((, jakmile syn nastoupil do 0. ročníku ZŠ, kde platí stejné podmínky stravování jako v MŠ (povinnost se stravovat...) bylo absolutně po problému, může si nosit jídlo svoje, co mu uvařím..ještě mu to rádi ohřejou...prostě je to v lidech a občas mě napadaly slova bav se s blbcem bez hole, někdo prostě nepochopí, jaký problém potravinová alergie vlastně je... hodně VELKÝ
fisperanda
7.10.2007 12:46:06
Je potřeba si uvědomit, že porodnice není hotel Hilton a podle toho se taky chovat. V případě, že je pro mě jídlo tak katastrofální, nechám si něco donýst z domu.
Líza
7.10.2007 11:40:22
Fisperando, rizoto s hráškem by mi asi taky neudělalo radost, pokud by po tom hrášku mělo dítě celou noc koliku, ale samo o sobě to jistě nic hrozného není. Já zažila v porodnici ještě větší úlety: jídla pálivá, jitrnicový prejt, fazolovou pomazánku. Ono je poměrně smutné, že v porodnicích dlabou na zásady stravování kojících matek - jako například nedráždivá a nenadýmavá strava, čistě kvůli sebezáchově - aby dítě neprořvalo následující noc...
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 106 [Dalších 66 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.