| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku S kloboukem v ruce projdeš celý svět

 Příspěvky 110 z 66 [Dalších 56 >>]
  • 
14.2.2008 16:03:53
Moje babička mě vždycky učila,že pozdravit je slušnost a odpovědět povinnost.Tím se řídím celý život.Samozřejmě se někdy stane,že jsem zamyšlená a nevnímám a tím pádem také nepozdravím,ale vždy na pozdrav odpovím.Myslím,že milý pozdrav a úsměv ještě nikdy nikomu neublížil.
Pavla, Adámek 2,5
  • 
10.10.2007 22:51:18
Ahojky,
taky radím nevzdávat!
Byla jsem minulé 2 měsíce služebně, v nově otevřené pobočce na ostravsku zaučovat kolegyně na prodejně. A překvapilo mě jak jsou zde lidé k sobě neslušní. Pozdravit či poděkovat bylo nad jejich možnosti. Tedy až na pár výjimek.
A to mě dost vytáčelo. Nejdřív sem tedy poučila kolegyně, že se každý a opravdu každý zákazník zdraví, a také, že se děkuje za nákup,a potom jsem se postavila k pultu u vchodu a zdravila a zdravila. Tolik vyděšených a překvapených lidí jsem už dlouho neviděla. Ale po dvou měsících si do dveří nedovolí vejít dítě bez pozdravu :-).
Ale u těch dospělých je to problém, ale já je uzdravím :-)
Pavla
  • 
10.10.2007 21:35:17
Ahoj mamy a tatove, zdravim vas vsechny z Nizozemi, kde ziji zatim po tri roky.
Je to pravda, ze vyrok "se slusnosti nejdal dojdes" dnes uz /zdanlive/ neplati. A nejde jen o zdraveni a dekovani, ale vseobecne o /slusnou/ komunikaci a /slusne/ chovani ci uctu. Je to vsak prave na nas, na rodicich budouci generace, jak to vsechno dopadne. Proto rikam, nevzdavat to. Jsem moc rada, Marketo, ze jsi takovy clanek napsala. Snad motivuje vice rodicu k tomu, aby se dvakrat tak usilovne snazili, aby se slusnost mezi lidmi nevytratila. A skutecne neni pravdou, na coz se nekteri vymlouvaji, ze bez ostrych loktu clovek "niceho" nedosahne. Je to jen zdani. Je treba se jen skutecne zamyslet, co je vlastne dulezite.... Ale to uz je zase uplne jine tema.... Zivotni hodnoty atd...
Verim rozhodne tomu, ze co rodice malym detem vstipi v ranem veku, to jim zustane vlastni i v dospelosti, nehlede na to, co dela okoli. Dulezite je, aby v to verili rodice, aby davali vlastni priklad, vysvetlovali a ani na chvili nenechali dite na pochybach, ze tak je to dobre.
Ja se tedy rozhodne na "masove" reakce neohlizim a zacinam svym detem vstepovat slusnost a SKROMNOST, i kdyz je to ted zrovna nepopularni.
Verim, ze nas takovych je a bude vic, nez tech "ostroloktovych".....
Hezky den a hlavne to nevzdavejte
Renata
P.S. Jinak se zdravenim mam stejne zkusenosti jako Marie z Irska. I v Nizozemi se lide zdravi podstatne casteji a casteji se usmivaji... Mozna k zamysleni pro nas vsechny..... ALE zase tu maji ostrejsi lokty nez u nas V Cechach......
  • 
10.10.2007 21:24:22
No já musím přidat zase svou zkušennost. Řidiče autobusu zdravím pokaždé a když není úplně narvaný, tak zdravím i při vystupování.. Ale naopak řidič mi většinou neodpoví.. V paneláku, kde jsem ještě před rokem bydlela, jsme se zdravili bez problémů, ale teď, co jsme se přestěhovali, tak i když usilovně zdravím, dočkám se odpovědi tak od dvou sousedů.. Ale možná to bude tím, že mě moc neznají (když jsme nedávno byli na schůzi, tak se po mém odchodu začaly některé sousedky bavit, jestli tam vůbec bydlím a že jsem asi nastrčená abych ovlivnila hlasování:-)).. Prodavačky, kterým poděkuju, ani neodpoví a ještě se tváří, že bych je ráda nakopla (:-)), mě taky pěkně iritují.. Ale dělám to, že jim ještě řeknu Nashledanou a hezký den, aby aspoň měly proč čučet jak vrány:-).. No můj brouček je ještě malej, ale taky nevím, jak to nakonec s tou slušností bude.. Ještě jsem si vzpoměla, že si připadám jak blbec, když vlezu do čekárny u doktora, pěkně nahlas pozdravím, a maximálně se dočkám tak jednoho neurčitého zabroukání.. Ach jo:-(
Andrea
  • 
10.10.2007 4:08:30
Ja si pamatuju, jak jsem jako decko pocive zdravila vsechny, koho jsem jen trochu znala. Potkam - pozdravim, tak me to ucili. Pak jsem ale jednou sla za babickou na navstevu a potkala jsem u vytahu jednoho duchodce - probehlo moje "dobry den" a jeho "hmmm".
Kdyz jsem se od babicky asi za dve hodiny vracela, potkala jsem ho venku jeste jednou. A ja zase "dobry den" a on se po me rozprahl a zacal na me rvat, jaky jsem nevychovany spratek, kdyz nevim, ze lidi se zdravi jenom jednou. Opravdu jsem z nej mela strach. Od te doby jsem se mu vyhybala. A nejaky cas jsem si v hlave vedla "seznamy" koho jsem uz ten den pozdravila a koho ne.
9.10.2007 9:35:40
Dobré dopoledne,
nezbývá mi nic jiného, než na tento článek reagovat.
Velmi se mi zamlouvá způsob komunikace v Irsku, je to moc milé.Jsem z vesnice a zdravení je pro mě samozřejmostí.A tím, že jsem momentálně na MD mám i čas na splknutí se sousedy, lidmi, kt. potkám na ulici. A mohu říct, že člověk hodně pookřeje. Jsem mladá, mám kolem sebe děti a co to tak teprv musí udělat se starou babičkou?
Můj starší syn - 7 let zdraví, až ho lidé chválí.Horší je to v ordinacích atd.Tam si to mumlá pod fousy, ale pozdraví. Je to paličák, vztekloun, kolikrát si s ním nevím rady, protože poslechne, až jsem na něj zlá, ale tohle se mi ve výchvě aspoň podařilo.Zdravit umí.

Před 2 - ma lety jsme navštívili Prahu a měli by jste vidět, tu rozzářenou tvář dospělého člověka, kt. Ondra po ránu pozdravil.Hned jsme všichni pookřáli, později nám tuhla krev, ztratil se totiž na rozhledně na Petříně:-).
marie
  • 
8.10.2007 22:52:14
Dobry vecer,

Ja ma bajecnou zkusenost se zivotem v Irsku - uz pres 10let. Lide se zdravi, zdravi a zdravi. Je to pro me uz naprosto samozrejmne nejenom pozdravit ale i kratce si popovidat- bud klasicky o pocasi, nebo o necem nemene dulezitem. Prestehovali jsme se z centra na mensi mestecko a timto zdravenim clovek velice rychle zapadne, tu se da do reci se sousedkou na 2 minutky, priste na 5 minut a skoni to u caje a darku k vanocum. Je fakt, ze jsem si tyto slusne ""moresy"" uz tak osvojila, ze kdyz prijedu do sve rodne Ostravy, nestacim se divit. Na druhou stranu , me vzdycky potesi, kdyz si pak s na prvni pohled zdudenou a otravenou prodavackou dokazu popovidat a po par minutach mne vesela a upovidana pani upozornuje na nabidku tydne :-)).

Me naopak zase ""vytaceji"" emaily - pracovni emaily ve kterych se lide navzajem neoslovuji , nedekuji - proste nepouzivaji zakladni pravidla obchodni korespondence. :-((

Preji hezky vecer

Marie

Milena,2děti
  • 
6.10.2007 23:11:26
tak tohle se mi stalo,když jsem byla v nemocnici na slepáku. Na pokoj mě doprovodil manžel s 2letou dcerkou. Pacientky na pokoji jsme pozdravili,ony odpověly,ale pak bylo ticho a jen mě po očku sledovaly. Když se na mě odpoledne přišel podívat pan primář,nějak jsme se dostali k věku a já mu říkám,že už jsem stará a mám dítě.On se tak na mě kouk a divil se "dyť je vám 16,ne?" To mě pěkně teda rozesmál,to mi bylo před 7lety. A po jeho odchodu se najednou ženský rozpovídaly,jakou mám pěknou holčičku,atd......Najednou jsem jim přišla hodna jejich pozornosti.Asi si myslely,že jsem nějaká školačka co se nechala zbouchnout. A ve školce? Tam taky nejmíň polovina rodičů neví,že se na pozdrav alespoň odpovídá,když už nezabučí sam při příchodu.
Helena CB
  • 
6.10.2007 19:02:13
Zdravím všechny čtenáře a přispívající (když už jsme u toho zdravení :-) ).
Nevím jak Vy, ale já mám informaci, že jakkoliv je člověk starý či mladý, vždy by měl pozdravit první, pokud vchází někam, kde už "někdo" je. To znamená, do obchodu, čekárny, a dle mého názoru i do autobudu. Toto samozřejmě neplatí při seznamování a společenských akcích. Tam samozřejmě platí vaše pravidla, případně je tam prostředník, který by tato pravidla měl dodržovat.
Evka
  • 
6.10.2007 17:07:37
To je hezky zvyk, tak by to melo vypadat vsude. Ja uz asi od svych sesnacti let delam au-pair v jedne rodine a letos jsem byla s holkama sama na dovolene. Jsou rozmazlene az hruza, ale to, ze naprosto neumi o neco poprosit, podekovat, to me vazne zarazilo. Starsi dvanactileta pricnezna radsi nebude nic pit, protoze nereaguju, kdyz na me od televize jeci, ze ma zizen.
 Příspěvky 110 z 66 [Dalších 56 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.