| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem se bála rakoviny

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 92 [Dalších 72 >>]
Konvalilinka
7.4.2007 18:51:13
ahoj, mela jsem podobna zkusenost, najednou jsem si v prsu nahmatala bulka, byla primo u dvorce.Take jsem nevedela, ktere uzliny tam patri a ktere ne, ale v druhem prsu to nebylo tak me to znepokojilo.Sla jsem na gyn.(nikdy mi tam prsa nevysetrovali) a doktor me hned poslal na prsni oddeleni do nemocnice.Tam me vysetrili a poslali na SONO.Bohuzel na Sonu se objevilo neco jako cysta, ale nebyli si jisti takze lekar rozhodl _ operace.Nemusim asi popisovat ten strasny strach.Po operaci se cekalo na vysledky.Byla to cysta- dikybohu, ale jsem zaevidovana a musim chodit pravidelne na prohlidky.Je mi 27 let a pri pokazde pri shlednuti reklamy -...Vemte svoji zenu na vys.... mi beha mraz po zadech.Dana
Líza
7.4.2007 14:54:13
Ssisi, ne, totéž neplatí o ultrazvuku. Zatímco radiační rizika jsou jednoznačně prokázána, stanovena a kvantifikována, tak rizika ultrazvuku jsou naprosto nesrovnatelně nižší (pokud jaká). Takže tvrdit, že je z hlediska mutagenity jedno, jestli jdu na ultrazvuk nebo na rentgen, je nesmysl.
7.4.2007 14:50:03
Máš asi pravdu Maceško, každé rentgenové vyšetření je určité (i když malé) riziko. To samé platí i o ultrazvuku. Četla jsem o tom kdysi zajímavou diskuzi, právě v době, když jsem čekala mimi.
A k tomu samovyšetření - nedávno jsem byla na preventivní prohlídce a lékař, když si připomněl, kolik je mi vlastně let, apeloval na to, abych se pravidelně, po skončení ms samovyšetřovala. Já myslím, že když žena svá prsa dobře zná (pohmatem), má šanci samovyšetřením něco poznat...
7.4.2007 12:59:48
Ale ono nejde jen o peníze. Jde o to, že každá radiační zátěž zvyšuje riziko mutací, tedy i rakoviny. Proto musí být každé rentgenové vyšetření indikováno - tak, aby jeho přínos převýšil možná rizika.
6.4.2007 22:18:03
Unico,
tomu, co lze nějakým způsobem ověřit nebo potvrdit. :)
Aneka_
6.4.2007 13:26:03
a proto si čas od času zaplatím vyšetření prsu na sonu i mamografu. Začalo to malilinkým fibromem v podpaží, který mám léta-snad od dětství. Jednou jsem se rozhodla, že chci alespoň co 2roky vědět o všech možných fibromech. A tak chodím pravidelně tak co 2roky. Anamnézu v rodině nemáme, nikdy nikdo co já vím nezemřel na rakovinu, já si ale říkám, že těch pár stokorun za 2 roky mne nezabije, zato rakovina může. po třicítce budu chodit ročně. Je mi jedno, že to pojišťovna nehradí. Mám o sebe strach:-/
5.4.2007 23:42:09
Hele, Sysyno, já jsem si třeba před 2 roky, rovněž na základě tehdější kampaně Avonu, řekla, že se fakt chci nechat v rámci prevence vyšetřovat odborníkem a že se zkusím i dohodnout na nějakých pravidelných preventivních prohlídkách (mnou placených), abych se tedy chránila dopředu. Já si totiž při samovyšetření prsou tam nenajdu vůbec nic. Nevím, co mám vlastně hledat, co je normální a co už ne, podezřelé mi přijde úplně všechno. Takže jsem asi týden pátrala na netu a telefonicky, kam se obrátit, zajistila si hlídání tehdy asi půlročního prcka, štrachala se odpoledne k Dr., 2 hodiny čekala v čekárně (byla jsem objednaná na konkrétní hodinu) a pak se mnou milý pan Dr. vyplnil dotazník, zadal si mě do PC, a asi po 5 min rozhovoru mi sdělil, že jsem nízkoriziková skupina a že tady mám letáček, jak si dělat samovyšetření a tím, že se mnou končí.. Já jsem vzteky ani nemohla mluvit. Tak jsem se tam s ním ještě chvíli dohadovala, že si představuji něco jiného no a skončilo to tak, že jsem práskla dveřma. A od té doby jsem samozřejmě jinde nebyla.. Já vím, že jsem blbá, že jsem to kvůli jednomu pitomcovi vzdala.
Ale krucinál, od koho by ten impuls k prevenci rakoviny prsou měl především vycházet, než od lékařů? Jsem nasr..ná, že díky přístupu takovýchhle pitomců musí spousty ženských procházet tím, co ty. Avon, ačkoli to jeho starost vůbec není, dává každoročně prachy na reklamní kampaň za prevenci a pak přideš k doktorovi-odborníkovi, který působí přesně opačným směrem. My taky ve firmě dáváme našim klientům proaktivně avíza, na co si dát pozor a nečekáme, až za námi sami přijdou s problémem (i když jsme placení právě za to poskytnutí řešení). Tak sakra očekávám stejný přístup i ve zdravotnictví. Ach jo. Drž se.
Sysyna
5.4.2007 22:48:18
Ivule, nemyslim si, ze se pihnas v malichernostech.Uz to, ze si toho vsimas a snazis se to pochopit a premyslet o tom, co chtel autor rict, je dost pozitivni!!!!!
Ja treba jen tak si objednala z AVONU privesek na klice a mobil, prispevek na boj proti rakovine prsu...a za 14dni mi rekli diagnozu.Ty jo, co to bylo??Nejaky znameni??Nevim.Mozna jsem si tim zachranila zivot???Dobry skutek??Pozastaveni se nad osudem jinych a ten muj mi klepal na dvere??Kdo vi???
Uz jsem splichtila svuj pribeh a poslala do redakce...jsem zvedava, jestli je z toho neklepne a zverejni ho:-))
Asi bych se za normalnich okolnosti do diskuze nezapojovala, ale ted proste musim.Stve me ta MRCHA.Ze je, ze nici na zene to, co je pro ni ,,nepostradatelne", co ji dela zenou.Uplne me ta nemoc serinkuje tak, ze jsem ji vyhlasila celorodinovou.cz valku!!!!!!!!!!Je mi uplne jedno, jestli treba nekoho nastvu, dotknu se nebo popudim!!!!!Kdyz moje zpoved pomuze jedne jedine, neodhodlane, bojici se, stydlive holce, zene, zenske, mamine...budu rada!!!!!!!!Myslim si, ze jsem fakt dost silny clovek, psychicky i fyzicky a presto me to zkolilo straslive moc!!!!Takova podpasovka od zivota.Nekdy stojim pred zrcadlem, cucim na tu divnou osubku bez vlasu a bez prsa a chce se mi umrit.Najednou me popadne desna deprese, bulim, rvu a vztekam se.Nadavam jak spacek a je mi bidne.Kdyz mas vel.podprdy cca 85 C-D a najednou Ti na jedne strane neco chybi, to je pak pekne blby....ale pak me prepadne takove to ,,Zit se da i tak, hlavne zit..." a je lip.Ale je to fakt zahul.Na psychiku obzvlast.Tak treba ty moje blaboly nekomu pomuzou, prekonat strach....

Dnes jsem byla u zubare.Je to starsi pan primar, velice mily pan, stara skola.Bohuzel po chemoterapii dostavaji pekne zabrat i me, myslim dost pekne, zuby.Rekl mi: ,,Kocenko, me to tak stve, takova mlada hezka baba, jako obrazek a uz takove osobni nestesti.Ale nebojte, vsechno bude fajn.Jste vesela kopa, optimismus z Vas jen srsi, Vy tu svinu jednu porazite!!!!A nebudte na to sama.Prijmete pomoc odbornika.Nebojujte s tim sama.Mejte oporu v rodine a pratelich.Psychika je desny previt.Ta uz zkazila a zmarila moc zivotu.Kdyz je zdrava psychika, mate vyhrano!!!!"....tak zvanim, mluvim, plkam, diskutuju, sveruju se, snazim se neuzavirat do sebe a nelitovat se......raduju se fakt z ptakovin..treba z toho, ze k nasemu domu litaji ptacci na zrni a zobani, ze prcek kazdym dnem rika vic a vic slovicek, ze pribehne ,da mi pusu, udela mala mami, mala....fakt pro jine asi vsedni normalni veci.Pro me kazdy den je zazrak, radost, stesti.Zivot!
5.4.2007 21:59:41
Já rozumím důvodům, proč je reklama je cílená v tomto případě na muže. Jen ten úvodní text mohl znít podle moho názoru jinak. Namísto "Už jste vzali svoji ženu na vyšetření" (nebo jak to tam je) tam mohlo třeba stát "Byla už vaše žena na vyšetření prsu?".
Ale souhlasím, že na podstatě to nic nemění. Když čtu příspěvek Sysyny, tak si říkám, že se tu asi pihňám v malichernostech. Přeju ti, Sysyno, hodně síly a štěstí.
5.4.2007 20:30:07
Nedělejte si iluze, že gynekolog, který dvacet let nikomu na prsa nesahal, bude umět na základě vašeho "vyřvání si vyšetření" vyšetřit vaše prsa líp než vy. Nejlépe je opravdu seznámit se s vlastními bouličkami a uzlíky při pravidelném samovyšetřování, a pokud se vám něco nezdá, navštívit mamologa, tj. lékaře, který na prsa sahá denně. Pouhý titul nikomu nedá tolik jako zkušenost.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 92 [Dalších 72 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.