| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem se bála rakoviny

 Celkem 92 názorů.
 Insula 


stejné pochybnosti 

(3.4.2007 8:31:33)
Pavlíno, jsem na tom stejně, jen jsem si nenašla bulku v prsu. Nikdy a nikdo mi neukázal a neudělal vyšetření prsou. Sice existují různé příručky, jak se to provádí, takže teorii znám, ale v prsou mám spoustu bulek a uzlinek a netuším, které jsou normální. Je mi 32 a s kojením jsem neměla úspěch a uvažuji, že se nechám vyšetřit mamografem (i když v rodině rakovina prsu nebyla). Budu si to sice muset zaplatit, ale to mi vůbec nevadí. Zdraví mám jenom jedno.
 Barča, 2kluci 
  • 

Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 9:14:55)
Také jsem je měla. Pravé prso mě bolelo a jaksi se zvětšilo a cítila jsem pnutí - žádná bulka. Tak mě nejjednodušší přišlo navštívit svého gynekologa. On okamžitě prsa vyšetřil a i když naznal, že to na nic vážného nevypadá, tak mě poslal na ultrazvuk. Tam zjistili, že je to od páteře (naštěstí). Taky jsem se bála, říkala si, že to není možné (je mi 38let, kojila jsem st.syna 4 měsíce, ml.syna 3roky). Nejlepší je jít hned, protože čekání nikomu nepomohlo a také kdyby náhodou se něco dělo, nemusím si vyčítat, že jsem nešla dřív.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 9:16:27)
Taky mám fibroadenom. Po půl roce chodím na utz.Ted tedy až půl roku po odstavení.
No ty pocity o kterých píšeš jsem zažívala před pár týdny.Sice ne kvůli bulce,ale jinému orgánu.Je děsný jak najednou čas letí a všechno kolem je úplně jiné.Hezčí,tišší.Slunce víc svítí a ptáci krásně štěbetají.Na jednu stranu za ty dny kdy jsem mohla rozjímat děkuju.A hlavně za to,že se nic neobjevilo:-))))))))))))))))))))
 Míša, syn 4 roky 
  • 

Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 10:00:39)
Ahoj,
je mi 29 let a už 6 let vím, že jsem po mamince (zemřela na rakovinu, primární nádor neznámý) zdělila gen (BRCA1), který mi zaručuje, že během svého života na 80% onemocněním rakovinou prsu a na 60% rakovinou vajeníků. Jsem proto nadstandardně sledována na onkologii (magnetická rezonance, digitální mamograf, odběry markerů apod.), ovšem to je jen prevence, vyhnout se tomu nelze. Dokonce mi nabízí preventivní operace (odstranění vaječníků po 40, ale i prsou! a to kdykoliv). Jsem naštěstí v pohodě, beru to tak, že se mi dostává lepší péče, než jiným vrstevnicím....na druhou stranu asi chápete, že to na mě občas trochu padne a snažím se plánování budoucnosti trochu urychlovat...
Chci jen říct, abyste určitě věnovali maximum energie preventivním prohlídkám a dobře si vybírali i zdrav.zařízení. Mezi tím, jak se udělá a popíše např. ultrazvuk nebo CT, mohou být propastné rozdíly!!
Shodou okolností pracuju v onkologickém centru a vidím, kolik mladých žen se u nás s rakovinou prsu léčí...řada z nich byla diagnostikována během těhotenství nebo krátce poté, jsou to hrozné tragédie. Možnosti léčby se samozřejmě hodně lepší (v onkololog.centrech), ale klíčovější je, přijít včas!!
Je smutné, že opravdu řada gynekologů vyšetřuje své pacientky jen od pasu dolů, i když by měli správně vyšetřovat i prsa.

Holky, držte se.
 jenda06 
  • 

Re: Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 11:22:03)
...zajímalo by mě, jak se v těhotenství nebo bezprostředně po porodu pozná jakákoliv změna v prsu? Vždyť prsa jsou zvětšená a následně nalitá mlékem...kojím a opravdu si nejsem jistá, jestli bych dokázala přijít za svým ošetřujícím gynekologem s tím, že to, co je v prsu 100% není nalitá žláza s mlékem , ale něco, co tam nepatří...děkuju
 Míša 
  • 

Re: Re: Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 11:27:31)
I v těhotenství a během kojení lze prsa vyšetřovat. Samozřejmě, vyžaduje to zkušeného klinika. A provádí se to v indikovaných případech, např. pokud byla žena i předtím sledována kvůli nějakému podezřelému ložisku.
Mě prsa vyšetřují každého půl roku a nemůžu si dovolit významněji větší přestávku. Některé nádory jsou rychle rostoucí a objevit se mohou i během 3-6 měsíců...

Rozhodně ale žádejte minimálně svého gynekologa, aby vám prsa vyšetřoval i během těhotenství a po porodu.
 Martina 
  • 

Re: Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 21:43:20)
Uplně jsem si připoměla dobu,kdy jsem si našla bulku na prsu,bylo mi 23 let bezdětná a život před sebou. Měla jsem takový strach,ale k doktorovi jsem šla a jsem ráda byla jsem na sonu a tam mi doktorka sdělila, že moje tělo si ukládá to špatné co obsahuje jídlo a tělo to nestíhá vylučovat ven. Doporučila mi antioxidant a vitamín E. V životě mě to nenapadlo,že tělo si bude schovávat ty špatný E,ale asi určitě základ je zdravá strava a hlavně bez chemií.V roce 2005 se mi narodila holčička a po kojení mi bulka zmizela a doufám,že se žádná už neobjeví.
 Jitka 
  • 

Genetika 

(4.4.2007 1:59:16)
Ahoj Miso!
Je mi 28 a moje maminka zemrala na rakovinu v 38 letech.Chtela jsem se te zeptat jak urcili u tve mamky ten gen.(Byla na nakem specialnim vysetreni nez zemrela?) Byla jsem loni na genetice a tam mi rekli, ze nelze zjistit jestli rakovinu dostanu,protoze maminka je jiz po smrti.
Dost me to prekvapilo, myslela jsem, ze rakovinotvorne geny jsou proste
danne a bud je tedy v sobe nosime nebo nenosime.
Podotknu, ze muj gynekolog take nevedel ze testy nelze udelat.
Diky za odpoved
 Insula 


Re: Genetika 

(4.4.2007 11:32:44)
Jitko, tady k tomu něco najdeš. Je to dost drahé vyšetření a nedělá se běžně.
http://www.novinky.cz/archiv/Index/Styl/12679efd7.html?from=sekce
 draky 
  • 

Re: Re: stejné pochybnosti 

(13.4.2007 22:05:45)
Můžu se, Míšo, zeptat, jak se člověk "dostane" k tomu, aby byl preventivně sledován? Vím, že to ničemu nezabrání, ale.. Mamka měla rakovinu spodku, po 14 letech prso, takže kdo ví, co jednou čeká mně.
 draky 
  • 

Re: Re: stejné pochybnosti 

(13.4.2007 22:09:33)
Můžu se, Míšo, zeptat, jak se člověk "dostane" k tomu, aby byl preventivně sledován? Vím, že to ničemu nezabrání, ale.. Mamka měla rakovinu spodku, po 14 letech prso, takže kdo ví, co jednou čeká mně.....
 Pavlína 
  • 

Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 12:04:28)
Určitě jdi, a pokud bude něco v nepořádku, klidně si zaplať. Za tu jistotu to stojí. Jak píšeš,zdraví máme jenom jedno... :-) Držím palečky.
 Mirka 
  • 

Re: Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 16:55:52)
Pokud presvedcis gynekologa nebo praktika, aby ti dal doporuceni, tak nemusis platit. Je mi 25, cekam na vysledky biopsie prsu. Moje kamaradka ji ma za sebou a dalsi lezela v Brne na Zlutaku s rakovinou cipku. Je jim 29. Kapku me to znervoznuje :)
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: stejné pochybnosti 

(3.4.2007 17:28:22)
Držím palce, všechno snad bude dobrý. I když - viz výše je zřejmé, jak jsem se cítila prachmizerně já a jaký jsem měla obavy. Ale musíme se naučit myslet pozitivně, optimisticky... Jinak si myslím, že záleží na konkrétních lékařích a jejich přístupu. Minimálně na ten ultrazvuk by ale každou ženskou která má pochybnosti a bojí se, poslat mohli...
 IvanaJ 


Re: stejné pochybnosti 

(4.4.2007 15:01:16)
stejný strach jsem si prošla před 14. dny. bolest prsa, pálení, zvětšení pocit nalívání ( nekojím už skoro rok ) tak mě gynekoložka poslala na utz, v nemocnici mě objednali až na včerejšek a tak jsem sháněla lékaře, který mě vyšetří dřív, povedlo se hned jsem jela na utz a tam mi dr řekla, že mám útvar v levém prsu, ale že se bude jen sledovat. moc mě to neuklidnilo a tak jsem s výsledkem jela ke gynekoložce, která vzhledem k bolestem mě poslala do mamologické poradny, tak jsem šla hned druhý den dr mě vyšetřil kouknul na utz a že je to v normě a tak za rok na kontrolu. byla jsem štastná, ale když jsem výsledek nesla své dr tak ta říká , tak si vás nechali v evidenci to je dobře a já ted váhám, ale věřím , že dr ví co dělá.

mám známou, které je 50. let v lednu byla na preventivním mamografu a už za týden byla na operaci prsu a ted prodělává chemoterapii a čekají ji ozářky. moc śi přeju aby ta hrozná léčba zabrala a ona byla zase fit.

a tak se po těchto zkušenostech přidávám k zakladatelce dávejme na sebe víc pozor radši se nechat 10x zbytečně vyšetřit než přijít pozdě.
 Ela 2 kluci 
  • 

Re: stejné pochybnosti 

(5.4.2007 14:16:12)
Ahojky, mám podobnou zkušenost.
Je to tak že v šestnácti letech jsem začala brát hormonální antikoncepci, a nějaký čas na to se mi udělala v levém prsu bulka, bolela a stále jsem ji cítila. Moc jsem se také bála, ale zároveň jsem se utišovala tím, že jsem mladá...a taky to člověk asi v 16ti jinak bere...Každopádně na první vyšetření šla se mnou mamka, nebylo mi 18, plná čekárna starších ženských (v tu dobu pro ně báby), jen mezi nimi já. Já 16ti letá vykulená holka, která má místo prsou "lentilky pod kobercem" :-D, ty mám dodneška.
Nebudu to protahovat, po vyšetření a ultrazvuku, mi lékař říkal, že mám v obou prsou drobné cysty a dostala jsem vitamín e, dále kontrola za půl roku.
Bulka zmizela, ale cysty ne, také mě prsa často bolí, ale je to jak kdy, zřejmě dle hormonů. Jinak na kontroly chodím stále, dnes mi je 28 let a vždy jednou za rok se na mamologii ukážu. Lékař vždy diagnostikuje drobné cysty... stále to stejné, ale přesto ve mně hlodá červíček pochybností, co když... U prvního dítěte jsem navíc nekojila, teď u druhého se to povedlo a kojím už osmý měsíc :-).
Tak jen doufám, že pan lékař ví co dělá...a stejnak se pořád při každé kontrole bojím! Jinak bulek a různých hrbolků tam mám prostě spousty...
 pajda 
  • 

dobrý názor 

(3.4.2007 8:54:28)
Nejdřív gratuluji, že výsledek dopadl takto dobře. Můj gynekolog mě pravidelně 1x rok posílá na vyšetření ultrazvukem a říkal, že se od samovyšetření právě ustupuje k pravidelným kontolám, protože jak jsi říkala, si tam najdeme i nemožné a pak jsme jen stresované.. Takže mezi pravidelné kontoly zařaďte i ultrazvuk. Navíc Avon rozdává poukázky s příspěvkem na vyšetření..
 eva 
  • 

Re: šok 

(3.4.2007 9:08:48)
Ahojky,je mi 29 a v rodině u obouch rodiču CA, a když jsem se ptala mého gynekologa na prevenci vyšetření prsu,tak mi i vzhledem k diagnóze v rodině o které jsem ho informovala,sdělil ,že jsem na takové nemoci mladá , že to pojišťovna nehradí ať přijdu až tam něco budu mí ,DOBRÝ CO! Měla jsem z toho ŠOK.Tak jsem kontaktovala z Avonu nadaci "Braňte se" a ty mě maximálně informovali o preventivním vyšetření co a jak a kde.Je to super,že se tomu takhle věnují a dělají takové kampaně ,které opravdu zapůsobí a donutí k tomu začít něco dělat . Přesně zdraví máme jenom jedno.
JEN DÍKY PREVENCI A VČASNÉMU ZÁSAHU JSOU DNES OBA MOJI RODIČE MEZI NÁMI!!
 Ája, Maty 5/04 


Re: Re: šok 

(3.4.2007 9:42:26)
Evo,

minulý rok jsem psala dotaz na svoji zdravotní pojišťovnu ohledně vyšetření prsou na mamologii (je mi 38, maminka zemřela na rakovinu prsu), ptala jsem se jich, pokud patřím do rizikové skupiny z hlediska dědičnosti, zda pojišťovna hradí toto vyšetření a revizní lékař mi odpověděl, že pokud tohleto vyšetření nařídí lékař, tak to pojišťovna HRADÍ, i když mi ještě není těch 45 (nebo kolik je ta věková hranice).
Takže výmluvy Tvého lékaře byly asi opravdu jen výmluvy, nejlepší je opravdu se obrátit s dotazem na revizního lékaře zdravotní pojišťovny a s tím pak argumentovat u lékaře a nenechat se odbýt.
Já na tom vyšetření sice ještě nebyla, loni jsem ještě syna kojila, ale příští měsíc jdu na gyndu, tak se se svým lékařem chci domluvit.
Každopádně děkuji autorce za článek, myslím si, že opravdu je nutné tyhle věci občas připomenout.
Díky a hezký den.
 Artepa 


Re: Re: šok 

(3.4.2007 13:53:31)
Ahoj Evo, je to hrozný, že gynekolog řekne, že jsi na takové nemoci moc mladá. Moje kamarádka si v 25 letech našla bulku v prsu, doktorka nad ní mávla rukou, že je mladá a nic to není. Když se zjistilo, že má rakovinu bylo pozdě. Zemřela v 28 letech. Takovýhle přístup lékařů mě fakt vytáčí :-(
 Viktorie 
  • 

Re: Re: šok 

(5.4.2007 15:45:11)
No jo, to jsou ti "zodpovědní" lékaři, kteří za svoje "nadlidské" výkony mají furt málo peněz.... Rakovinu prsu či děložního čípku maj i 18-letý holky !!! Pravda, není jich moc, ale jsou.
 gatto 


Prevence 

(3.4.2007 10:06:38)
Podle mého názoru je důležitější než si prohmatávat prsa žít způsobem, který předchází vůbec tvorbě těchto onemocnění. A to se týká hlavně stravy, pohybu a taky svého životního prostředí. Pokud se někdo láduje masem, uzeninami, mlékem, sladkostmi a konzervovanými chemickými potravinami, pěšky si dojde akorát tak na záchod a všude se vyváží autem, má domácnost plnou chemie a nepřírodních materiálů, maže si do podpaží antiperspiranty zabraňující vylučování toxických látek z těla, používá nadměrně mobil, elektrické přístroje a bydlí blízko vysílačů apod., nemůže se divit, že se to pak nějak odrazí na zdravotním stavu. A to nemluvím o alkoholu a kouření. Vůbec neříkám, že se toto týká autorky, ale všeobecně. Stačí se podívat do nemocnic, co tam leží za lidi. Myslím si, že kdo žije v rozporu s přírodou, tak ta mu to pěkně spočítá.
 Dana 
  • 

Re: Prevence 

(3.4.2007 10:36:20)
Drtivá většina z nás žije už staletí v rozporu s přírodou. Jak byste se chtěla vyhnout škodlivinám, které jsou v půdě, ve vzduchu,ve vodě, všude?
 Eva 
  • 

Re: Prevence 

(3.4.2007 10:39:11)
Tak dle mého názoru ,že by měla životospráva a životní styl 100% podíl na Ca,tak tam bych trochu pochybovala,nevím jakého je autor vzdělání ,že to tímto způsobem může tak jistě tvrdit(tím nechci nikoho urazit) jen jestli třeba nemáme tu čest s Mudr.nebo Csc atd. Ale moji rodiče nikdy nekouřili,nepili,¨co se týče stravování nikdy jsme se nepřežirali a nejedli takové věci jako bůček ,kachna apod. V rodině nikdy nebyla předtím Ca ani u matky a ani u Otce. Vždycky jsme s rodiči žili na venkově,žádná továrna a podobně,mobily v té době ještě nebyly,takže říct s takovou přesnosti,že třeba alkohol je stroprocentním viníkem ,to bych opravdu pochybovala. Podle mého stres a jen stres,dokaže rakovinotvorné buňky probudit k životu a k rakovinotvornému bunění,ty buňky má podle mého každý z nás v tělě a je jen otázkou času jaký vliv stresu nebo stresového delšího období to spustí.A hodně rakovin má podle mého názoru na svědomí výbuch Černobylu v 86.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Prevence 

(3.4.2007 10:54:33)
Evi, přesně tak, dle mého názoru má HLAVNĚ výbuch v Černobylu za vinu, že lidi umírají na rakovinu.
 Michaela 
  • 

typ osobnosti k rakovině 

(3.4.2007 12:16:16)
Jinak ten stres - určitě vinu má, ale třeba jinak něž si myslíme. Ale v podstatě v teorii :o) se osobnosti dělí na typ A, B, C.
Typ "A" je stresař, který spěchá hodně pracuje, hodně toho stihne, je to nervák atd...tomu hrozí zvýšené riziko infarktu. Typ "C" Jsou klidní, milí, v pohodě lidi - ti však své negativní emoce potlačují (vědomě či nevědomě) a projevuje se to větší rizikem a tendencí k rakovině. Tyb "B" je to co by jsme měli být, aby jsme se tomu vyhli - vyrovnanost.
No jakou to má odezvu v praxi nevím, ale zdá se mi to poměrně logické. Dle mého je rakovina obrana přírody - vymýtili jsme v Evropě všechny smrtelné choroby a ať si myslíme co chceme, příroda říka jak to tu bude a kolik nás bude.
Jinak i já jsem riziková osoba, má babička zemřela velmi rychle a primární nádor se nenašel, takže se domnívají, že šlo o rakovinu kůže (babička se nikdy nemazala krémem a celý život byla na sluníčku) Proto se domnívám, že než hledat viníky v minulosti v Černobylu, je efektnější hledat viníky v dnešní době, protože to můžeme změnit (ať už opalovací krémy, boj proti ozónové díře či vlastní životní styl)
 LENKA, Alešek, Lucinka 


Re: typ osobnosti k rakovině 

(3.4.2007 14:47:42)
Tak to já jsem taky riziková. Můj otec a oba dědečkové zemřeli na rakovinu tlustého střeva a moje babička na rakovinu pohlavních orgánů. Takže hurá na gyndu (tam už jsem tedy byla) a hurá na gastroenteorologii (tam už jsem taky byla). Takže mne čeká koloskopie - nic příjemného, ale stálé lepší než fuj rakovina!!
 Pavlína 
  • 

Re: Prevence 

(3.4.2007 10:43:22)
No... nekouřím, alkohol výjimečně a pouze červené víno, destiláty naprosto výjimečně. Nekouřila jsem nikdy, když nepočítám dva roky na gymplu. Žiji v relativně čistém prostředí, v horské oblasti. Strava - minimálně jím maso, když už tak pouze ryby, možná jednou v týdnu kuřecí maso, a tak jednou za dva týdny hovězí. Maximum zeleniny, maximum ovoce. Rodinná anamnéza čistá, jak jsem už předeslala. Pohyb mi nikdy nescházel, spoustu času trávím na zahradě, na procházkách... Pravda, používám antiperspirant a taky nějaký parfém. Ale ničeho příliš, tím jsem si jistá. Spánku mám dostatek. Nemyslím, že prevence je všelék...
 holka anonymka 


Re: Prevence 

(4.6.2009 10:19:22)
spousta takových má rakovinu...
Má sestra žije a stravuje se podobným způsobem - rakovina tlustého střeva..
Proto já kouřím, občas piju, cpu se vším co mám ráda - od zeleniny po bůček - a doufám, že když něco přijde, tak to bude aspoň rychlý..
 Lenka 
  • 

Re: Prevence 

(3.4.2007 10:50:51)
Uniquo, nesouhlasím s tvým názorem. Kdyby to tak bylo, už tady skoro nikdo nežije. Znám spoustu lidí, co se dlouhé roky ládují nezdravým jídlem a zeleniny se skoro nedotknou a ŽIJÍ!!! A nic jim není. A to některým z nich je přes 60 let. Myslím, že stres je daleko více větší škůdce člověka.
 Hagal 


Re: Prevence 

(3.4.2007 10:52:06)
nemuzu souhlasit s nazorem, že vše záleží jen na životním stylu....ja nikdy nekouřila, alkohol piju jen vyjimečně, autem nejezdím, jelikož auto nevlastním, snažim se jist zdravě, i když vegetarián ze mě není a nikdy nebude, přesto se mi bulka v pravem prsu objevila v mych 20 letech.....naštěstí je to fibroadenom, ale přišla jsem na to já, ne moje gynekoložka, ktera prsy nevyšetřuje....po mém sdělení, že mám v prsu bulku, se celkem vyděsila a okamžitě mě poslala na UZ vyšetření na Žlutý kopec v Brně. přesto, že jsem měla být podle gynekoložky přednostně vyšetřena, musela jsem čekat téměř 2 měsíce, tak dlouhé jsou objednací lhůty v tomto zařízení. ty dva měsíce pro mě nebyly příjemné, ale naštěstí vyšetření dopadlo dobře.
 Míša 
  • 

Re: Re: Prevence 

(3.4.2007 11:02:54)
Souhlasím, prevence nádor nezastaví. Moje sestra byla vždy zastáncem zdrav.životního stylu, strava, pohyb apod., přesto loni v 39 letech onemocněla vzácným nádorem slzné žlázy a přišla o oko. Také moje maminka, babička, teta, strýc...nikdo v naší rodině nikdy nekouřil, nepil...a přesto máme rakovinu, kam se podíváš. Pravda je, že v naší rodině ale za to mohou geny (viz můj příspěvek výše).
Genetickou výbavu rozhodně nepodceňujte. Zvlášť v případě vícečetných malignit v rodině, určitých kombinací nádorů a nádorů v časném věku. Pak doporučuji konzultaci u genetika.
 petluše 


Re: Prevence 

(3.4.2007 10:57:30)
Uniquo,
moje babička (nar. 1904) žila celý život na venkově, auto viděla jen z dálky.o))), tvrdě pracovala od 7 let (posluhovala u sedláka, takže práce ráno než šla do školy a pak po škole znova). Byla skoro vegetariánka a životní prostředí tady na jihozápadě čech bylo určitě lepší než teď. A ve 45 letech se jí objevila rakovina prsu, přešlo to na všechny ženské orgány.... Myslím že i kdybys žila v jeskyni a jedla kořínky nádorovému bujení se nemusíš vyhnout. Je to o genetické výbavě,o zdraví, o stresu ...prostě o spoustě věcí co neovlivníš
 Hana + dva kluci 
  • 

Re: Prevence 

(3.4.2007 10:57:48)
Dobrý :o)) Takže když budu jíst zrní, budu smrdět potem a bydlet ve stanu v lese tak rakovinu nedostanu? To jsem se fakt pobavila..... Bych se ráda zeptala pisatelky, kdeže bydlí ona. A co jí, čím pere, jak se myje, z čeho má postavený dům, z čeho nábytek.....
 gatto 


Re: Re: Prevence 

(4.4.2007 15:58:02)
Chtěla bych odpovědět tak trochu všem. Psala jsem o tom, že když někdo takto žije, tak se pak rozhodně nemůže divit, že tu rakovinu má. Ten kdo žije zdravým způsobem života má právo se alespoň "divit". Jsou směšné názory typu: moje sousedka, (babička, známá, strýc) žila nezdravě a žije bez problémů. To je spíš výjimka, než pravidlo. Já netvrdím, že nemohou být zdraví, ale jakýkoli problém musíte sledovat trochu z výšky a ne jen z vlastní zkušenosti. Pak zjistíte, že například z naprosto nezdravě žijících jedinců chytne 70 % raka a ze zdravě žijících jedinců 5 %. Ty čísla jsem si vymyslela, ale věřím tomu, že tak nějak to bude. Rozhodně to není 50 % a 50 %!

Odpovím na otázku: zvířata ani produkty z nich nejím, používám ekologické prostředky a to co nejméně, nábytek převážně z masivu, bydlím ve zděném bytě. Jestli toho raka dostanu, tak jedině ze stresu :-) Myslím si, že potem nesmrdím - zdravá strava přispívá k tomu, že člověk není "cítit".

A ještě něco: odmítám tvrzení, že rakovina je z převážné části z Černobylu a ze stresu - omyl, je to hlavně strava a životní prostředí. ČR je první na světe v rakovině tlustého střeva, to všichni víme, ale určitě nejsme nejvíce postiženou zemí Černobylem ani stresem...
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Prevence 

(5.4.2007 2:38:21)
Unico,
"ty čísla jsem si vymyslela, ale věřím tomu, že to tak je."

Fakt k smíchu. Hlavně to "věřím tomu". Na mě příliš dogmatické.
 uniqua 
  • 

Re: Re: Re: Re: Prevence 

(5.4.2007 13:34:49)
A proč bych tomu nemohla věřit? Já nevěřím přesně těm číslům, ale věřím, že je tam obrovský nepoměr!
A čemu tedy veříš ty, jestli se můžu zeptat?
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: Re: Prevence 

(6.4.2007 22:18:03)
Unico,
tomu, co lze nějakým způsobem ověřit nebo potvrdit. :)
 sedamyska 


Re: Prevence 

(3.4.2007 11:13:10)
Myslim, ze tento nazor je trochu scestny, skodliviny jsou opravdu kolem nas a ja sama znala mladou zenu, ktera se temmito vecmi ridila, zila "bio", byla to bezvadna zena plna elanu a prece rakovinu dostala. Cimz samozrejme nechci rict, ze se mame na vsechno dobre vykaslat, to vubec, ale neni pravda, ze kdo takto zije, tak rakovinu dostat nemuze!!!
 bohunak 


Re: Prevence 

(3.4.2007 16:12:19)
Ja jsem mela bulku v 17 letech, nastesti vsechno dopadlo dobre. Holciny, chtela jsem se zeptat, slysely jste nekdy o glukanech?Velice dobra prevence,neskodna, i pro deti. Muj otec je bral pri rakovine, byl silnejsi.Nevim,proc lekari o glukanech nemluvi.Melo by se, ja verim, ze glukany pomuzou jako prevence i uz pri nemoci.
 Mirka 
  • 

Re: Re: Prevence 

(3.4.2007 17:23:49)
Glukany se na onkologii celkem bezne doporucuji, pred ordinaci byvaji letaky a reklamy. Jedna se o sacharidy, obvykle vyrabene z hub. Mely by podporit imunitu a tak podobne. V nekterych prodejnach potravinovych doplnku je mivaji.
 Bára, 1syn 2,5roku, t.č. těhodná 
  • 

také jsem to zažila 

(4.4.2007 12:56:20)
Podobné obavy jsem také zažila, cca 1/2roku trvalo, než se podařilo prokázat, že bulka na mém krku není rakovina štítné žlázy (některá vyšetření svědčila proti, jiná pro, definitivní výsledek dala až operace). Mému synovi bylo tehdy okolo roku, moje rodina si se mnou musela užít (neustálé obavy co bude, špatná nálada..), manžel je zlatý a moc mi pomohl.
Před onemocněním byla má největší starost zda si mám pořídit další dítě, nebo se vrátit do práce, teprve když mi hrozila rakovina jsem si uvědomila, co je důležité a co ne. Rakovina se naštěstí nepotvrdila, nastoupila jsem do práce a nyní půjdu opět na mateřskou, budeme mít druhé dítě.
Myslím, že prevencí se dá některým typům rakoviny předcházet, ale ne všem.
 Toranoko 
  • 

Prevence? 

(3.4.2007 11:07:44)
No, ja zastavam nazor, ze vsechny nemoci maji puvod v psychice - opravdu vsechny. Ne v tom, jak jsme navenek v pohode, jak se usmivame, a cemu se zda, ze verime, ale v podvedomi, v programech, ktere v sobe neseme, a o vetsine z nich treba ani nevime...
Tim nechci rict, ze bych zavrhovala "bezne" zpusoby prevence, ani lekarske metody - jen se snazim udelat vsechno proto, abych takovym situacim predesla - a to ne o krucek, ale treba o tri.
Jinak mi kamaradka rikala, ze to, co nahmatame, je stejne uz dost velike na to, aby to byla nejaka obzvlastni "prevence" - nenahmatate si nekolikamilimetrovy nador, ten uz musi mit alespon nejakou velikost - ale i tak je lepsi cim driv, tim lip

Moc drzim palce vsem, co se s takovymihle situacemi potykaji a preju jim hodne sily a lasky
 Pavlína 
  • 

Re: Prevence? 

(3.4.2007 11:12:33)
Ten můj nádorek je 13 x 8 mm. Takže dost maličký, a přesto jsem o něm věděla... dost brzy. Ale cítila jsem to spíš tak, že to bolelo, trošku se zvětšil prs, byl citlivější... Asi bych to jen tak nenahmatala.
 hanah 
  • 

Re: Prevence? 

(3.4.2007 11:32:05)
..hlavně si uvědomit, že i tak malinký nádor- zhoubný, už může tvořit metastázy!!!!
 Toranoko 
  • 

Re: Re: Prevence? 

(3.4.2007 15:30:14)
No to muze, ale nemusi :-]
 Lorina 


čísla jsou opravdu dost hrozná... 

(3.4.2007 11:59:56)
Ahoj, sama mám podobnou zkušenost, první bulku jsem měla ještě jako 14.ti letá a podruhé jsem měla problémy po prvním porodu. Naštěstí vše bylo v pořádku.

Před 2 roky jsem dělala pro známou firmu na akcí A- proti rakovině prsu. Jezdila jsem s tou akcí téměř 1/2 roku a musím jen konstatovat,že 80% žen je vysloveně "líná" pro sebe cokoli udělat. Mám za sebou mnoho konzultací s lékaři gynekology a čísla ze statistik, se kterými jsme tehdy pracovali. Musím říct, že ta čísla byla opravdu hrozná. V současné době jsem požádala znovu firmu o zajištění statistik za loňský rok a hodlám tomu zase nějaký čas věnovat.

Myslím,že současné reklamy v TV jsou velmi realistické a neměly by nás nechat chladné a lhostejné.
 Damila 


A jak s malými prsy? 

(3.4.2007 12:04:26)
Mám velmi malá prsa, jak bych je mohla dát do mamografu?
Manžel si dělá legraci, že mně pomůže jen rentgen plic...a že když nemám prsa, tak nemůžu mít rakopvinu prsu...hahaha.
Ale když bych měla, tak to nemaj jak zjistit!?
 Hagal 


Re: A jak s malými prsy? 

(3.4.2007 12:08:24)
take mam mala prsa, ja byla na ultrazvukovem vysetreni, a doktorka mi vse ukazovala na monitoru. dokazala odhalit i 2 male cysty o velikosti cca 2-5 mm. nejsem odbornik, ale myslim, ze toto vysetreni je velmi dobre.
 Irena 
  • 

Re: A jak s malými prsy? - A jak s velkými? 

(3.4.2007 13:32:21)
Určitě to jde ultrazvukem, mladší ženy chodí asi na ultrazvuk a teprve od určitého věku se k tomu přidává mamograf. Já mám zase opačný problém - velká prsa. Zkusila jsem samovyšetření a případala jsem si jak na dálkovém pochodu. K cíli jsem ovšem nedorazila. Radši jsem se objednala k mamologovi. Mamka totiž léčí rakovinu prsu a původní nádor (vel. asi 18 mm)si nenahmatala ani náhodou. Ovšem objednací doba - říjen 2007.
Mmch myslela jsem si, že když kojím, tak se nemám čeho bát, a jak tady čtu příspěvky, tak jsem vedle, jak ta jedle.
 ELZA 
  • 

Re: Re: A jak s malými prsy? - A jak s velkými? 

(3.4.2007 15:33:09)
Bylo mi asi 26 když jsem se rozhodla, že si udělám pořádné samovyšetření prsu. Mám velká prsa, tak jsem si myslela, že musím trochu přitlačit, abych něco cítila. Z obou bradavek mi vytekla průhledná tekutina. Tak jsem se okamžitě objednala na gyn, ale kvůli dovolené byl nějaký záskok. Jak jsem pak zjistila, tak ještě že tak. Paní doktorka mě prohlídla a "něco" nahmatala. Vypsala papír a já se objednala na mamograf. Termín byl za cca 14 dní. Nervozní jsem moc nebyla, protože v naší rodině na rakovinu naštěstí nikdo netrpěl. Stařičký pan doktor mě prohmatal a řekl, že ultrazvuk bude stačit. Na ultrazvuku mi našli pouze tukové hrudky do 12mm. A průhledná tekutina nevadí. Jen kdyby byla zbarvená, tak jo... A pak mi doktor na závěr ukázal, jak se správně samovyšetřovat. A já byla překvapená, že to je tak jemný. Prý jsem si chudinky prsa zhmoždila :o)
 hanah 
  • 

Re: A jak s malými prsy? 

(3.4.2007 13:44:41)
...i miniaturním prsům se dá udělat mammograf, neboj, ony laborantky si zcela určitě poradí, dá se říct, že mnohem větší práce je s těma enormníma...
 Rosie 


Re: A jak s malými prsy? 

(3.4.2007 14:44:42)
Já mám taky minihrášky a na msmmografu jsem byla. Jen je to poněkud bolestivější, protože se prs musí poněkud natáhnout a zmáčknout, ale dá se to vydržet. Pak jsem pro jistotu byla i na UTZ. Neboj, oni si s tím už nějak poradí :-)))).
 Yuki 00,03,07 


Re: Re: A jak s malými prsy? 

(3.4.2007 23:00:12)
Malé prsy jsou tady výhodou, jak mi řekla doktorka na mamologii, aspoň se hned všechno najde, já mám taky fibroadenom, asi 4 mm v průměru, hned pod bradavkou, gynekolog mě ani moc neprohlížel, jenom ověřil, že tam je a hned vypsal žádanku na mamologii, dělají mi ultrazvuk, nejdřív po půl roce, když to nic nedělá, nemění se, tak teď půjdu až po roce, a doufám, že to zůstane beze změn.
Moje maminka má taky malé prsy a byla na mamografu, řekli jí, že má zhustěnou tkáň, poslali ji na ultrazvuk a tam všechno v pořádku, prý to právě ty malé prsy moc zmáčkne a zkreslí výsledek, podle doktora je prý lepší u malých prsů vyšetřovat ultrazvukem než mamografem.

Jenom mi není jasné, proč se posílá na vyšetření až po 40 letech, ani nevím přesně kdy, staéjně už chodím, a proč se nechodí preventivně jako na gyndu, hned, zároveň, aspoň ten ultrazvuk, který je levnější, rychlejší a většinou stačí. asi by to chtělo něco změnit, ale bohužel netuším jak.
 Jana, Terezka 5/03, Miška 1/06 


Svatá pravda 

(3.4.2007 12:50:04)
Myslím, že si ani samovyšetření neumím udělat, je mi to navíc, jaksi nepříjemné. A proto jsem si zaplatila ultrazvuk a budu tak dělat každé dva roky - mám dvě děti, tak proč přemýšlet nad dvěma stovkama?! Taky jsem někde četla, že nejlépe léčitelné jsou nádory tak malé, že ještě ani nahmatat nejdou, když už jdou, tak je to v .... a člověk tomu musí dát daleko více, než kdyby se to zjistilo včas. Holky dávejme na sebe pozor!!!
 EvčaKo 


Bulka? 

(3.4.2007 12:56:25)
Možná je to o naší pohodlnosti, možná nevěříme, že právě "mě" se tohle může stát. Jak psala autorka, žena snad ani neví, co je bráno jako normální a co je "odchylka". S těmi desítkami jiných uzlinek souhlasím.
Při té reklamě je mě také tak nějak smutno.
 maceška 


Re: Bulka? 

(3.4.2007 15:52:24)
Jestli můžu, doplním několik informací k tématu.

K samovyšetření: je potřeba dodržovat několik zásad. Především se samovyšetření neprovádí denně ani týdně. Představte si dítě, které vídáte denně - všimnete si, že vyrostlo? Ale když ho vidíte jednou za měsíc, mnohem spíš si všimnete každé, i malé změny. Proto je dobré vyšetření provádět v pravidelných intervalech, nejlépe 1x měsíčně, první den po menses. Tkáň prsu je u hormonálně aktivních žen proměnlivá s cyklem, proto je dobré vyšetření provádět vždy ve stejný den cyklu.
Samotné vyšetření začínejte před zrcadlem ve stoje, s rukama za hlavou. Nejdříve se soustřeďte, zda na kůži prsu není vkleslinka - i velmi malé nádory, pokud jsou zhoubné, retrahují okolní tkáň. Potom si lehněte na záda, ruku blíže vyšetřovanému prsu dejte za hlavu, a druhou rukou opatrně prohmatejte prs. Pokud nahmátnete nějakou pevnější tkáň, vyzkoušejte její pohyblivost vůči spodině a kůži. Na závěr prohmatejte i podpaží. Při jakémkoliv nejasném pohmatovém nálezu vyhledejte lékaře.
Když to budete provádět pravidelně, naučíte se znát uspořádání prsní tkáně svého prsu a nebude vám připadat tak plný různých "bulek" jako zpočátku.

K instrumentálnímu vyšetření: u mladých žen je tkáň prsu hutná, proto je přínosnější ultrazvuk. Čím více mléčné žlázy je nahrazeno tukovou tkání, tím lepší vypovídací schopnost má mamografie. Obě metody se vzájemně doplňují, nejsou stejné. Dnešní trend preventivních MG vyšetření má za cíl odhalit NEHMATNÉ léze. Je to velice důležité zvláště ve vyšším věku, kdy převládají histologicky pomalu rostoucí léze, které by se pohmatem mohly odhalit velmi pozdě.
Mamografie je rantgenové vyšetření, a jako takové není bez rizika. Proto by se na ni nemělo chodit "jen tak", ale na základě indikace.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Bulka? 

(3.4.2007 16:26:11)
Můj gynekolog mi prsa neprohlíží, i když jsem to nadhodila. Nevím jestli je to jeho povinnost nebo ne. Chtěla jsem si zajít na mamograf, je mi 30 let, takže je to za úplatu, ale to nevadí. Ale odradilo mě to, že by se na mamograf nemělo chodit bez indikace. Ale co je to indikace ? Když si něco podezřelého v prsu nahmatám ? Považuješ Maceško za nevhodné jít na mamograf ve 30 letech, přitom nic podezřelého jsem nikdy nenahmatala ? Mám jen 1 problém, o kterém jsem se zmínila 2 gynekologům, ale ani jeden to nepovažuje za nic znepokojivého. Vždycky jsem měla symetrická prsa, ale před cca půl rokem se mi jedno mírně zvětšilo a od té doby to přetrvává. V průběhu cyklu, je to někdy citelnější někdy méně. Toť vše. Ale i pro tuto změnu mě napadl mamograf. O vyšetření prsou ultrazvukem jsem nevěděla. Možná by to pro mne bylo vhodnější ? A plánuji těhotenství. Samozřejmě vím, že je nebezpečný rentgen a tudíž asi i mamograf pro plod, ale je nevhodné podstoupit mamograf i před plánovaným těhotenstvím ? Přetrvávají nějakou dobu následky tohoto vyšetření ? Děkuji za odpovědi.
 maceška 


Re: Re: Re: Bulka? 

(3.4.2007 16:44:57)
Určitě je v tomto věku a s těmito potížemi vhodnější ultrazvuk. Pokud se na utrazvuku ukáže nějaká odchylka od normy, nebo že původní žláza je už dostatečně prostoupena tukem, sonografista doporučí MG.
Víš, jde o to, že hodně žlaznaté prso je na MG nepřehledné, a je to tedy úplně zbytečná zátěž, pokud není indikace - tj. hmatná léze, vysoké riziko, podezřelý nález na UZ. Zvětšení prsu, zvláště jestliže reaguje na cyklus, spíše signalizuje cysty, a ty se nejlépe vyšetří ultrazvukem. Jinak ultrazvukové vyšetření lze podstoupit i v těhotenství, takže i pro případné sledování by bylo vhodné mít k dispozici iniciální vyšetření na ultrazvuku ještě před otěhotněním.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bulka? 

(3.4.2007 18:50:02)
Díky za odpověd, oslovím svého gynekologa, a příp. si i ultrazvukové vyšetření zaplatím. Myslíš, že je ultrazvuk v mém případě na místě ? nebo si příliš vymýšlím ? Tuším, že pro svého gynekologa budu hypochondr. O zvětšení prsu jsem se mu zmiňovala, ale sám s návrhem na ultrazvuk nepřišel a vlastně se nad tím ani nepozastavil, nic k řešení ani ke sledování na tom neshledal.
 maceška 


Re: Re: Re: Re: Re: Bulka? 

(3.4.2007 20:08:31)
Myslím si, že na místě je - pro tvůj klid.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bulka? 

(12.4.2007 12:27:59)
Tak to bylo přesně jak jsem očekávala. Doktor to považuje za zcela zbytečné.
Jsem hypochondr, který se zbytečně dožaduje vyšetření nebo je to ne sice nutná, nicméně smysluplná prevence :-) ?
 Marika 
  • 

Re: Re: Bulka? 

(3.4.2007 20:13:28)
Ahoj všem, byla jsem u své gynekoložky a te rozčilovala že provádění samovyšetření je nesmysle že jí chodí vystresované pacientky a pkud to shnula, pokud si něco nahmátneš je to buď nezhoubné a nebo tak velké, že je pozdě. Proto doporučuje ultrazvuk. A k reklamě s miminkem a bezradným tatínkem mi říkala, že tato měla být na prevenci rakoviny děložního čípku, čímž trpí ženy v tomto věku mnohem častěji.
Hodně zdraví všem Marika
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: Bulka? 

(3.4.2007 20:24:34)
Není to podstatné, ale reklama je součástí reklamní kampaně která probíhá spolu s akcí Avonu, proti rakovině prsu :-) Jinak samozřejmě je to pravda, ale každý doktor takový není, nechce se jim nás posílat na vyšetření pro nic za nic - jen pro náš klid. A to není dobře. Vynervovaná ženská s představou, že jí "něco" je, to není dobré...
 VěrkaK (Pepi 5/05, Věru 1/08) 


bulky 

(3.4.2007 15:33:41)
Ahoj,
mě první bulku objevil nový gynekolog, když jsem se stěhovala. Bylo mě 21 a v čekárně na Mamu jse potkala několik podobně starých holek.
Několik dní jsem byla hodně vyplašená, pak mě vzali na ultrazvuk apak už to šlo celkem rychle - komise, operace v lokále. A za týden jsem už věděla že to byl nezhoubný fibroadenom. Jé, mě se ulevilo. Na kontrole po půl roce se tak ukázal další, jenže to už jsem byla těhu, take jsem šla podruhé na operaci, tentokrát v cekové anestezii až loni napodzim.
Ale chtěla jsem napsat, že není třeba bát se zajít na mamo (klidně si to zaplatit) a nechat se vyšetřit - nebolí to ani to není nic potupného. A i když se v prsu nějaká bulka najde, neznamená to ještě, že člověk hned umře.
Věrka
 Aneka_ 


Jsem poseroutka 

(6.4.2007 13:26:03)
a proto si čas od času zaplatím vyšetření prsu na sonu i mamografu. Začalo to malilinkým fibromem v podpaží, který mám léta-snad od dětství. Jednou jsem se rozhodla, že chci alespoň co 2roky vědět o všech možných fibromech. A tak chodím pravidelně tak co 2roky. Anamnézu v rodině nemáme, nikdy nikdo co já vím nezemřel na rakovinu, já si ale říkám, že těch pár stokorun za 2 roky mne nezabije, zato rakovina může. po třicítce budu chodit ročně. Je mi jedno, že to pojišťovna nehradí. Mám o sebe strach:-/
 maceška 


Re: Jsem poseroutka 

(7.4.2007 12:59:48)
Ale ono nejde jen o peníze. Jde o to, že každá radiační zátěž zvyšuje riziko mutací, tedy i rakoviny. Proto musí být každé rentgenové vyšetření indikováno - tak, aby jeho přínos převýšil možná rizika.
 Ssisi 


Re: Re: Jsem poseroutka 

(7.4.2007 14:50:03)
Máš asi pravdu Maceško, každé rentgenové vyšetření je určité (i když malé) riziko. To samé platí i o ultrazvuku. Četla jsem o tom kdysi zajímavou diskuzi, právě v době, když jsem čekala mimi.
A k tomu samovyšetření - nedávno jsem byla na preventivní prohlídce a lékař, když si připomněl, kolik je mi vlastně let, apeloval na to, abych se pravidelně, po skončení ms samovyšetřovala. Já myslím, že když žena svá prsa dobře zná (pohmatem), má šanci samovyšetřením něco poznat...
 Líza 


Re: Re: Re: Jsem poseroutka 

(7.4.2007 14:54:13)
Ssisi, ne, totéž neplatí o ultrazvuku. Zatímco radiační rizika jsou jednoznačně prokázána, stanovena a kvantifikována, tak rizika ultrazvuku jsou naprosto nesrovnatelně nižší (pokud jaká). Takže tvrdit, že je z hlediska mutagenity jedno, jestli jdu na ultrazvuk nebo na rentgen, je nesmysl.
 Betina 


prevence 

(3.4.2007 16:13:00)
taky jsem zpanikařila:-( bylo mi po čtyřiceti, ze všech stran a bilboardů se to na mě valilo, nekojila jsem atd. atd. navíc jsem měla pocit, že mám prsa plná uzlíků a nerovností a že ji tudíž určitě mám - upřímně moc do smíchu mi nebylo. Pak jsem se odhodlala udělat konec dohadům a nechat se vyšetřit. Vyvolala jsem ale údiv lékařů - jaktože chci vyšetření před 45 rokem věku, když mi nic není atd. Byla jsem z toho zcela per plex - tohle je ta všude zmiňovaná prevence a zodpovědnost za svoje zdraví? No nějak ta propagace teda vůbec nekoresponduje s realitou. Mamograf i ultrazvuk mi nakonec udělali, ale připadala jsem si jak největší hypochondrouš ve vesmíru. Může mi to ale být fuk - já jsem podstatně klidnější a odhodlaná vyšetření pravidleně podstupovat, protože jde o čas a o život.... tak holky nebojte se toho
 Malíci 1+4 
  • 

Re: prevence 

(4.4.2007 2:07:00)
Naprosto souhlasím,že prevence je velmi,velmi důležitá.Já jsem byla na nějaké samovyšetřování dost lajdák.A taky mně nikdy nenapadlo,že bych někdy mohla dostat rakovinu prsu.Prsa jsem si jaksi nevědomky čas od času prohmatávala při sprchování.Je to lehké vyšetřování a když je člověk namydlený tak jak ruka hladce klouže po ňadru hodně může nahmatat.Zkuste to někdy.No a právě při sprchování jsem si nahmatala v prsu bolestivou bulku.Dost velkou.Začala jsem jednat okamžitě.Následoval MG,sono-neboli ultrazvuk.Měla jsem v prsu nádor 2,5x2 cm.Po následné operaci se zjistilo,že byl zhoubný.Nepřišla jsem o prso,ale byly mi kromě nádoru a jeho okolí vyoperovány i uzliny v podpaždí.Následovala chemoterapie,ozařování a přitom všem jsem zažívala neskutečné stresy.Nejmladší holčička měla tři roky,chlapec devět a mě bylo 43.Byla jsem vdova a se svojí chorobou jsem se musela vypořádat sama.Rodinu jsem nechtěla zatěžovat a děti strašit,ale to samozřejmě nejde když v tom s vámi žijí.Ale zvítězila jsem,prozatím.Proto se snažím o této nemoci hodně mluvit a všechny nabádám aby rozhodně nic nenechali náhodě.Především proto,že zdraví máme jen jedno a většina z nás malé děti,které nás potřebují.Chraňte své zdraví.Jen jestli ještě můžu.Ty reklamy na billboardech mi připadají hodně stupidní,promiňte mi to.Myslím,že by se rozhodně našla přijatelnější forma jak ženám poradit jak pečovat o svá ňadra a hládat si svoje zdraví.Tato reklama mi nepřipadá jako nabádání k prevenci,ale spíše jako vyhrožování.Rozhodně existuje lepší forma.Pokud budete mít zájem nahlédněte na www.malikova.net ,snažím se zde shromažďovat informace o rakovině prsu a také zde najdete můj příběh.Všem přeji hodně zdraví a odvahy.Na každou z nás čeká ten první krok a když je včasný tak vás může uchránit před nepříjemnou léčbou a nejistou budoucností.
 Sysyna 


Re: Re: prevence 

(4.4.2007 10:18:37)
Malíková, ani nevis, jak moc Ti rozumim a chapu.Moc a moc stesticka a zdravicka!!!
 Sysyna 


Rakovina prsa 

(4.4.2007 10:06:47)
Gratuluji Ti 2x!!K tomu, ze mas to stesti a Tvuj nalez neni pozitivni.
K tomu, ze jsi napsala tento clanek, trochu jsi me predbehla, ten svuj jeste dopsany nemam...bohuzel ja takove stesti ve 35ti letech nemela.
A prevenci jsem nepodcenovala, kojila jsem, gynekolog mi prsa prohlizel..nejsem rizikova skupina.
Zivot je ku..., nevybira si....
Prevence se podcenovat nema.Nema se podcenovat zadna bulka v prse a podpazi, zadna!!!Ani ta nebolestiva ani ta bolestiva!!
Napsala bych vic, ale brzy si budete moci precist, co potkalo me.
O rakovine prsu by se melo psat vic, melo by se o ni mluvit.Hodne a porad!!Protoze tu je, ciha a je zakerna:Najednou tu je, zautoci a mnohdy je uz pozde.
Na onkologii u nas v Brne, kam chodim neni muj rocnik vyjimkou.Ani ty mladsi.Bohuzel.
Tak, jak jsem si jako tehotna vsimala stejne,,postizenych"- tehotnych a bylo jich najednou straslive moc:-)) , tak ted si vsimam a zajimam se o ty postizene, jako ja- s rakovinou prsa, bez prsa...atd.A verte, ze to cislo je straslive!!Nejsou/nejsme videt, jako to prijemne tehotenstvi, ale jsme.
Kazdym dnem je nejaka nova.
Prosim nepodcenujte prevenci.Nepodcenujte stres.Nepodcenujte to, ze nejste rizikova skupina.Nepodcenujte to, ze kojite.Ja kojila a uz ta mrcha ve me byla!!
Moje rada nakonec: pokud mate jakoukoliv pochybnost, prosim nemlcte, nebojte se, nestydte se!!!Mluvte o tom, reste to, bezte ihned k lekari!!Nenechte se odbyt.A to, ze mamograf je hrazen pojistovnou od 45let zivota zeny??Pravo na nej ma kazda.Vysetreni stoji pouhych 500Kc.Co je 500Kc proti cene zivota??Verte, ze 500Kc nestoji za to trapeni, beznadej, slzy, vztek, bezmoc, deprese a to , co Vas ceka, prijdete-li pozde.Opravdu ne.
Jsem mama 3 deti, a vim o cem mluvim.
 babička - 4 vnučky 
  • 

děkuji 

(4.4.2007 15:26:13)
Moc děkuji pisatelce za článek. Měly by se takové články objevovat na 1. stránkách bulvárních deníků. Kateřina
 Katka, dcera 1,5 roku 
  • 

taky jsem tím prošla 

(4.4.2007 22:29:13)
Ahoj, reaguji na článek, který mi přišel až moc povědomý. Dnes je mi 30. Když mi bylo 21, taky jsem si našla bulku, nebudu se rozepisovat, jen napíšu že to bylo den před Silvestrem a já z toho byla vyjevená jako hrom. Všechny pochybnosti atd. Po půlroce jsem šla na operaci!!! PROČ??? TAky jsem měla fibroadenom nezhoubný. Pak jsem přešla k jinému gynekologovi a ten mi řekl, že mě neměli vůbec operovat. Tak nevadí, jsem zdráva a doufám, že to tak i zůstane. Holky, SAMOVYŠETŘENÍ JE FAKT DŮLEŽITÉ, DRŽTE SE!
 Ivana Procházková 


K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(5.4.2007 2:35:32)
K reklamě "nevzal svoji ženu včas na vyšetření prsu" mám výhrady.

"Na vyšetření" mě "brávala" naposled maminka, když jsem byla malé blbé děcko. Nemůžu si pomoct, reklama na mě působí tak, že staví ženy na roveň nesvéprávných debilů, za které musí myslet jejich muži a "brát je na vyšetření". Oni jsou zřejmě jediní kompetentní, bo co. Trapné. Ještě víc mě irituje obměna reklamy, kde namísto tatínka sklánějícího se nad miminkem vystupuje plačící muž, který vytahuje z trouby spálené kuře. To jako největší újma při ztrátě manželky spočívá v tom, že mu nebude mít kdo uvařit žvanec?? Bleeee.

Avon míval v minulosti slušené reklamní kampaně při boji za prevenci proti rakovině prsu, ale tato se dle mého názoru fest nezdařila. Co myslíte? Jsem jediná, které vadí?
 Pavlína 
  • 

Re: K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(5.4.2007 6:45:29)
Souhlasím :-) V článku jsem ji nezmínila proto, že by mě uchvátila...
Ale napadlo mě třeba, že je to myšlený tak, jak to asi opravdu je. Ženský na to nemají čas myslet, při péči o rodinu, o tu blbou domácnost, o uplakané dětičky (i o ty hodné, ber s nadsázkou :-)) prostě nestíhají věnovat čas samy sobě. Nebo je to jenom moje máma, která k lékaři jde až na poslední chvíli? Já myslím, že ne...
Možná proto to tam je tak podaný... Nevím. Každopádně mohla být ta reklama chytřejší... Ale na podstatě věci to nic nemění :-(
 Sysyna 


Re: Re: K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(5.4.2007 9:36:58)
Hm, ja tu reklamu dost chapu.A nepripadam si ani jako zadna blbka, putka domaci bo co jste to jeste jmenovaly.
Mozna asi vim, jak je memu manzelovi.Mozna je to asi tim, ze ja uz tu rakovinu mam, ze uz jsem o to prso prisla, ze vim, jak se chovam, jak reaguji ve vypjatych situacich, a jak na ne reaguje prave muj manzel.
Ono, az si tim clovek zacne prochazet sam, v tomto pripade zena a jeji nejblizsi, celou situaci zacnete vnimat jinak.A myslim tim opravdu tu krutost jako je uz rakovina s metastazi, chemoterapie, lecba, operace, hospitalizace, nekonecne navstevy onkologie...to vnimani te reality tam, pohledy na ty lidi tam.....a zase lecba, chemoterapie, ty stavy, kdyz uz nemuzete, je vam blbe tak, ze se ani nedoplazite na zachod, neudrzite hrnek, ty straslive bolesti, to , co to udela s Vasi psychikou.Pak i ten manzel, pokud Vas miluje se chova nekdy ,,zvlastne"...treba i to kure spali.A verte.Nekdy mu i slzy tecou.

Nechcu tu reklamu obhajovat.Na svete je vic stupidneji podanych reklam.Tuto bych mozna nechala v klidu na pokoji a spis bych se zamyslela nad tim, abych udelala vcas vse proto, aby se mi to nestalo.

Rakovina me naucila toleranci a akceptovani nazoru tech druhych.Nesouhlasim s Vasim, ale kazda jsme jina.Me by to pred onemocnenim asi taky pripadlo divne, strasici ty druhe.Ted uz ne.Je to realita a tvrda, kruta.Za tech 5mesicu vim o cem mluvim.A vim i o takovych chlapech, kteri bohuzel s miminkem sami bez zeny a mamy toho ditete zustali.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(5.4.2007 10:58:10)
já bych spíš řekla, že účelem té reklamy je, aby si i chlapi uvědomili, že tady ten problém je, že se může týkat i jejich manželky a chtějí je tím přimět k tomu, aby svou ženu, která se třeba k prohlídkám staví negativně, "donutili" k tomu doktorovi jít...
 Sysyna 


Re: Re: Re: Re: K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(5.4.2007 20:22:45)
Katko, asi mas pravdu:-))Sama lekarka na onkologii mi rekla, ze drtive procento pacientek pri otazce,,Jak jste na to prisla??Kdy jste si bulku objevila??"...pry tvrdi, ze ,,Partner pri milovani!".
Na pokoji se mnou lezely za dobu me hospitalizace 3 pacientky (26, 38 a 61 let) a vsem trem objevili bulky partneri.Muzske ruce jsou na toto pry velmi citlive:-))
 Ivana Procházková 


Re: Re: K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(5.4.2007 21:59:41)
Já rozumím důvodům, proč je reklama je cílená v tomto případě na muže. Jen ten úvodní text mohl znít podle moho názoru jinak. Namísto "Už jste vzali svoji ženu na vyšetření" (nebo jak to tam je) tam mohlo třeba stát "Byla už vaše žena na vyšetření prsu?".
Ale souhlasím, že na podstatě to nic nemění. Když čtu příspěvek Sysyny, tak si říkám, že se tu asi pihňám v malichernostech. Přeju ti, Sysyno, hodně síly a štěstí.
 Sysyna 


Re: Re: Re: K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(5.4.2007 22:48:18)
Ivule, nemyslim si, ze se pihnas v malichernostech.Uz to, ze si toho vsimas a snazis se to pochopit a premyslet o tom, co chtel autor rict, je dost pozitivni!!!!!
Ja treba jen tak si objednala z AVONU privesek na klice a mobil, prispevek na boj proti rakovine prsu...a za 14dni mi rekli diagnozu.Ty jo, co to bylo??Nejaky znameni??Nevim.Mozna jsem si tim zachranila zivot???Dobry skutek??Pozastaveni se nad osudem jinych a ten muj mi klepal na dvere??Kdo vi???
Uz jsem splichtila svuj pribeh a poslala do redakce...jsem zvedava, jestli je z toho neklepne a zverejni ho:-))
Asi bych se za normalnich okolnosti do diskuze nezapojovala, ale ted proste musim.Stve me ta MRCHA.Ze je, ze nici na zene to, co je pro ni ,,nepostradatelne", co ji dela zenou.Uplne me ta nemoc serinkuje tak, ze jsem ji vyhlasila celorodinovou.cz valku!!!!!!!!!!Je mi uplne jedno, jestli treba nekoho nastvu, dotknu se nebo popudim!!!!!Kdyz moje zpoved pomuze jedne jedine, neodhodlane, bojici se, stydlive holce, zene, zenske, mamine...budu rada!!!!!!!!Myslim si, ze jsem fakt dost silny clovek, psychicky i fyzicky a presto me to zkolilo straslive moc!!!!Takova podpasovka od zivota.Nekdy stojim pred zrcadlem, cucim na tu divnou osubku bez vlasu a bez prsa a chce se mi umrit.Najednou me popadne desna deprese, bulim, rvu a vztekam se.Nadavam jak spacek a je mi bidne.Kdyz mas vel.podprdy cca 85 C-D a najednou Ti na jedne strane neco chybi, to je pak pekne blby....ale pak me prepadne takove to ,,Zit se da i tak, hlavne zit..." a je lip.Ale je to fakt zahul.Na psychiku obzvlast.Tak treba ty moje blaboly nekomu pomuzou, prekonat strach....

Dnes jsem byla u zubare.Je to starsi pan primar, velice mily pan, stara skola.Bohuzel po chemoterapii dostavaji pekne zabrat i me, myslim dost pekne, zuby.Rekl mi: ,,Kocenko, me to tak stve, takova mlada hezka baba, jako obrazek a uz takove osobni nestesti.Ale nebojte, vsechno bude fajn.Jste vesela kopa, optimismus z Vas jen srsi, Vy tu svinu jednu porazite!!!!A nebudte na to sama.Prijmete pomoc odbornika.Nebojujte s tim sama.Mejte oporu v rodine a pratelich.Psychika je desny previt.Ta uz zkazila a zmarila moc zivotu.Kdyz je zdrava psychika, mate vyhrano!!!!"....tak zvanim, mluvim, plkam, diskutuju, sveruju se, snazim se neuzavirat do sebe a nelitovat se......raduju se fakt z ptakovin..treba z toho, ze k nasemu domu litaji ptacci na zrni a zobani, ze prcek kazdym dnem rika vic a vic slovicek, ze pribehne ,da mi pusu, udela mala mami, mala....fakt pro jine asi vsedni normalni veci.Pro me kazdy den je zazrak, radost, stesti.Zivot!
 Ivana Procházková 


Re: Re: Re: Re: K reklamě  

(5.4.2007 23:42:09)
Hele, Sysyno, já jsem si třeba před 2 roky, rovněž na základě tehdější kampaně Avonu, řekla, že se fakt chci nechat v rámci prevence vyšetřovat odborníkem a že se zkusím i dohodnout na nějakých pravidelných preventivních prohlídkách (mnou placených), abych se tedy chránila dopředu. Já si totiž při samovyšetření prsou tam nenajdu vůbec nic. Nevím, co mám vlastně hledat, co je normální a co už ne, podezřelé mi přijde úplně všechno. Takže jsem asi týden pátrala na netu a telefonicky, kam se obrátit, zajistila si hlídání tehdy asi půlročního prcka, štrachala se odpoledne k Dr., 2 hodiny čekala v čekárně (byla jsem objednaná na konkrétní hodinu) a pak se mnou milý pan Dr. vyplnil dotazník, zadal si mě do PC, a asi po 5 min rozhovoru mi sdělil, že jsem nízkoriziková skupina a že tady mám letáček, jak si dělat samovyšetření a tím, že se mnou končí.. Já jsem vzteky ani nemohla mluvit. Tak jsem se tam s ním ještě chvíli dohadovala, že si představuji něco jiného no a skončilo to tak, že jsem práskla dveřma. A od té doby jsem samozřejmě jinde nebyla.. Já vím, že jsem blbá, že jsem to kvůli jednomu pitomcovi vzdala.
Ale krucinál, od koho by ten impuls k prevenci rakoviny prsou měl především vycházet, než od lékařů? Jsem nasr..ná, že díky přístupu takovýchhle pitomců musí spousty ženských procházet tím, co ty. Avon, ačkoli to jeho starost vůbec není, dává každoročně prachy na reklamní kampaň za prevenci a pak přideš k doktorovi-odborníkovi, který působí přesně opačným směrem. My taky ve firmě dáváme našim klientům proaktivně avíza, na co si dát pozor a nečekáme, až za námi sami přijdou s problémem (i když jsme placení právě za to poskytnutí řešení). Tak sakra očekávám stejný přístup i ve zdravotnictví. Ach jo. Drž se.
 perdita 


Re: Re: Re: Re: K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(9.4.2007 13:28:49)
Syssino, na tuhle diskuzi lezu poprvé, ale doufám, že si tvůj článek brzy přečtu! Ne ze sentimentálních důvodů, abych nad někým brečela, ale abych v něma našla sílu, až ji budu potřebovat.
Nedávno jsme procházeli velice hnusným obdobím vyštřevání, jestli náš sedmiletý a přírodou co se zdraví týče těžce zkoušený syn nemá rakovinu kosti. Naštěstí se to nepotvrdilo, ale stav ideál to bohužel není. Učím se nehlídat ho a nechat ho žít! Uvědomila jsem si tím, že jiná nemoc, kterou má, je proti tomu prkotina, a že chca nechca bych v sobě musela vydolovat a najít odvahu a postavit se tomu čelem. Nevím, jestli bych to ukázala udržet, ale vím, že síla jinýho člověka - taková, jakou máš alespoň občas ty by mi pomohla. Tak do ní, mrchy! :-)))

Pardon za ten obrázek;-))
 Sysyna 


Re: Re: Re: Re: Re: K reklamě "Nevzal svoji ženu na vyšetření" mám výhrady" 

(9.4.2007 20:33:51)
Perdito,
víš, ja zas tak silná nejsem:-(...ale snažím se být, právě kvůli těm dětem.
Článek jsem poslala do redakce už minulý týden ve středu a nevím, jak dlouho trvá, než něco uveřejní...uvidíme.
Děti jsou jako onkologičtí pacienti velmi trpěliví a velcí bojovnící.Moje sousedka a kamarádka je sestřička na onkologii v Brně a to co mi ona říká o své práci tam, je pro mě taky velký hnací pohon, protože vím, že jsou na tom lidé, v tomto případě děti , mnohem hůře.Když ony bojují, tak přece, já strará:-)) baba nebudu někde v koutě lamentovat nad svým osudem, no ne??

Držím moc pěsti Tvému synovi a celé Vaší rodině.A´T je u Vás jen zdraví a optimismus.Sílu a držte se!!!!!S.
 Viktorie 
  • 

Vašetření prsu má být součástí preventivní prohlídky gynekologa 

(5.4.2007 15:03:28)
Podle standardů České gynekologicko-porodnické společnosti a standardů Ministerstva zdravotnictví je vyšetření prsů nedílnou součástí preventivní prohlídky u gynekologa (jednou ročně hrazeno ze zdravotního pojištění). A teď ke skutečnosti: mně osobně za 20 let každoročních preventivních gynekologických prohlídek můj lékař vyšetření prsou neprovedl... Vsadila bych se, že většina žen má stejnou zkušenost - gynekologové na nás v tomto tak trochu kašlou. Samozřejmě si dělám samovyšetření, ale tak jako pisatelka je tam nějakých bouliček a uzlíčků tolik, že v ranném stadiu bych na to asi sama nepřišla. Takže asi je třeba lékaře o toto vyšetření požádat - zdraví je to koneckonců naše a ne jejich - a co si u lékaře "nevyřvete", to nemáte.
 maceška 


Re: Vašetření prsu má být součástí preventivní prohlídky gynekologa 

(5.4.2007 20:30:07)
Nedělejte si iluze, že gynekolog, který dvacet let nikomu na prsa nesahal, bude umět na základě vašeho "vyřvání si vyšetření" vyšetřit vaše prsa líp než vy. Nejlépe je opravdu seznámit se s vlastními bouličkami a uzlíky při pravidelném samovyšetřování, a pokud se vám něco nezdá, navštívit mamologa, tj. lékaře, který na prsa sahá denně. Pouhý titul nikomu nedá tolik jako zkušenost.
 Konvalilinka 


bulka 

(7.4.2007 18:51:13)
ahoj, mela jsem podobna zkusenost, najednou jsem si v prsu nahmatala bulka, byla primo u dvorce.Take jsem nevedela, ktere uzliny tam patri a ktere ne, ale v druhem prsu to nebylo tak me to znepokojilo.Sla jsem na gyn.(nikdy mi tam prsa nevysetrovali) a doktor me hned poslal na prsni oddeleni do nemocnice.Tam me vysetrili a poslali na SONO.Bohuzel na Sonu se objevilo neco jako cysta, ale nebyli si jisti takze lekar rozhodl _ operace.Nemusim asi popisovat ten strasny strach.Po operaci se cekalo na vysledky.Byla to cysta- dikybohu, ale jsem zaevidovana a musim chodit pravidelne na prohlidky.Je mi 27 let a pri pokazde pri shlednuti reklamy -...Vemte svoji zenu na vys.... mi beha mraz po zadech.Dana
 Peťa 
  • 

Re: bulka 

(9.4.2007 21:16:32)
Já jsem si tímhle bohužel prošla už ve svých 17ti letech :-( Bulka, která se zničeho nic objevila a rychle rostla. Závěr vyšetření byl tehdy: okamžitě operace. Výsledky pak ale dopadly dobře, byl to nezhoubný fibroadenom. Ale toho strachu... :-( A potom velké mindárky dopívající holky - protože mi po nezdařeném sešití praskly stehy a zůstala obrovská jizva :-(

A po několika letech se mi objevila další bulka, udělali mi biopsii - opět fibroadenom - který už jen sledují. Teď už kojím druhé dítě - je to s šestiměsíční přestávkou 2,5roku. A pořád je tam, achjo.
Na vyšetření chodím pravidelně, ale musím si na to myslet sama, gynekologové na to opravdu většinou kašlou...
 Táňa 
  • 

Re: Re: bulka 

(14.4.2007 9:23:18)
Holky,nevite od kolika let je vysetreni hrazeno pojistovnou?A kolik vlastne takove vysetreni stoji?Diky
 Sysyna 


Re: Re: Re: bulka 

(14.4.2007 10:54:50)
Táňo, mamograf je hrazen pojišťovnou od 45-69 let ženy.A nevím, jestli ne jen každý druhý rok....
Pokud se ale potvrdí nějaký nádorek nebo cokoliv v prsu, je to samozřejmě hrazeno pojišťovnou.Já během těchto 5ti měsíců byla 3x a nic jsem neplatila.To by mě už asi dorazilo, kdyby i v tomto případě pojišťovna chtěla úhradu.
Jak je to s tím, že by si nějaká žena ,,vyžádala" mamograf před 45 rokem..nevím,asi záleží na doktorovi, podezření, rodinné anamnéze..ULT... ale hradit by si to zřejmě měla.
 Hanka 
  • 

cena 

(23.4.2007 17:11:37)
U mladých je vhodnější ultrazvuk (nemá takové negativní účinky jako mamograf, kde jde o rentgenové záření), a ten stojí cca 200,- Kč vyšetření, žádná pálka.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.