| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Události před narozením a jejich důsledky

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 150 [Dalších 120 >>]
cizinka1
23.3.2007 8:14:12
Ireno, ty nevis, ze v Cesku, jako vsude v industrialnim svete stoupa pocet deti s LMD? Netvrdim ze to ma na svedomi pouze UTV, ale co je na tom neveryhodneho, ze kdyz pusobi na zvirata, zcela jiste pusobi i na lidi? Do jake miry, to je jina otazka. No, ale pokud jsi jaderny fizik, jiste vis, jakou radost kdysi melo lidstvo z RTG a jak odvazne zacalo pouzivat v prenatalni diagnostice. Studena sprcha prisla az po 10 letech.

Kdy v CR se zacal pouzivat UTV a jak masove, jsou sve ruzne otazky. "Nezbytnych" preventivnich vysetreni pribylo prave poslednich deset let. Jejich nasledky poznavame teprve ted: dite musi byt alespom skolniho veku, aby se rozpoznaly vsechny LMD. Takze poznaktky po kterych se tazas prijde teprve ted, az nekdo dostane chut udelat vyzkum. V Cesku bylo by problematicky ale sehnat tu vetsi kontrolni skupinu, ktera UTV neprodelala.

Pises, ze priroda mini to jinak nez my. To jiste, zivot obecne je krutejsi nez to minim ja. Kdyz musim kvuli zdravotnich duvodu na UTV tak proste musim. Kdyz musim cestovat s ditetem casteji nez bezna matka kvuli prace a jinych okolnosti, tak proste musim (Ale nevadi mi zpravy v TV varujici pred neobezretelnosti a nehodovosti na dalnicich). Nicmene, mluvi se tady o obezretelnosti pouzivani UTV, ktery pouziva se ZBYTECNE, s mizivym nebo zadnym preventivnim prinosem. Ver mi, ze presto, ze v mem okoli jsou same matky prestarle intelektualky se skodlivymi podminkami prace, znam spoustu zen vcetne sebe, ktere tehotenstvi prozivaji ci prozily naprosto bezproblemove. Pro tu bezproblemovou skupinu jsou tyhle varovani, aby se nezadelala na vetsi problemy, nez lidstvo uz ma.

Ano, pravdepodobnosti nejsou vysoke, a skutecne se bat neni treba. Pokud jsi dostala strach kvuli prodelanym intervencem a dostala jsi chut ujistit sebe, ze o nic nejde, to chapu, ale to co pises mi nepripada rozumne. Opravdu neni treba se bat, jen zvazit dostatecnost duvodu pro vysetreni.
Irena, 2 deti
  • 
22.3.2007 23:51:04
Vazeni,
chapu, ze vetsina z Vas "nove poznatky" o nezadoucich efektech UZ vnima jako spatne zpravy. Nejsem ani lekar, ani biolog, jsem jaderny fyzik. Fyzika muze pouzivat, vzhledem k jednoduchosti vetsiny popisovanych systemu, relativne exaktni metody. Statistika je zalezitost obecne velmi osidna, je treba odstinit jine vlivy a cim slozitejsi je sledovany system, tim je to tezsi. UZ vysetreni se napr. v CR plosne zavedlo v druhe polovine 80. let (koncem 70. let se metoda v CR prakticky nepouzivala). Pokud je vliv UZ skutecne relevantni, mel by byt badatelny narust poskozeni mozku v obdobi pocatku plosne aplikace metody v dane zemi. Pokud by byl narust poskozeni zjisten (za zde popsanych podminek) na vice mnozinach (ve vice zemich, oblastech...), lze o diskutovanych zaverech uvazovat jako o verohodnych. Takze damy, budte v klidu. V soucasnosti je moderni "navrat ke korenum" , rozumej k zivotu s minimem lekarskych zasahu v co nejekologictejsich podminkach. To je O.K. Jenze, priznejme si, malokdo z nas na to ma. Stanoviska jsou jiste ruzna, ale kazdy chce zit dlouho a porodit casto obtizne pocate dite. Zdravotni kvalita populace klesa a bohuzel jistou vinu na tom ma i skutecnost, ze vetsina deti se dozije dospelosti. Tak to "matka priroda" nechce, tak to chceme my. Skutecne reseni narustajicich problemu bohuzel neni zminena ekologicka cesta ke korenum, ale, bohuzel umele, upravy bilogickych pricin nezadouciho stavu. I ja jsem prosla "ekologickym obdobim", ale casem jsem ziskala nemalou skepsi. Je to hezke, ale na velke mnozine nedostatecne funkcni. Nebojte se statisticky vyznemneho poskozeni UZ a teste se s detmi!
Káťa+2 Škubánci
22.3.2007 22:26:51
Any, i Tobě moc děkuji za podporu. Dokázala jsem se víceméně vzpamatovat z toho, že jsem při porodu málem umřela já i holčička, všechny zdravotní komplikace, které následovaly (moje šestinedělí, s dětma cvičení rok s každým 4x denně Vojtu...) pro mě byl nejhorší pocit osamění a hlavně zodpovědnosti, která visela jen na mě (teď už díkybohu ne) nebylo s kým se dělit a řešit starosti a problémy a na druhou stranu ani nebylo s kým se dělit o radosti a pokroky dětí. Bohužel mojí psychickou nepohodu děti cítily a myslím, že je to poznamenalo též.. doufám, že ne trvale.
Díkybohu dětem jsou už 4 roky a žádné zásadní problémy s nimi nejsou, řekla bych, že jsou malinko pozadu, ale ne výrazně a jen v některých věcech, např. až ve třech a půl začaly kreslit obličeje a ve čtyřech postavy. Holčičku všichni milují na první pohled, s klukem je to obtížnější, prý stresové situace a nepohodové prostředí hůře snáší, ale i on je moc šikovný a jsem na oba moc pyšná a jsem ráda, že je mám!
Káťa+2 Škubánci
22.3.2007 22:16:51
Strach jsem měla i v těhotenství i pak, ale příliš jsem si to nepřipouštěla, strach vycházel spíše z podvědomí, pravda je, že informací jsme měla velice málo. Rodila jsem před 4 lety a tehdy jsem ještě neměla internet a z dr. toho člověk nic moc nevytáhne, s jistotou vám neřeknou nikdy nic. A musím přiznat i to, že jsem se s událostma již tak dávnýma ještě nevyrovnala. Navštěvovala jsem psychiatra, avšak dle něj jsem v pořádku, asi by to chtělo psychoterapeuta, nevím.
Díky Dito za Tvůj příspěvek, je pro mě moc zajímavé, pohled na mě jinýma očima, opravdu je to k zamyšlení a přemýšlet o tom, co jsi napsala, ještě hodně budu!
cizinka1
22.3.2007 18:37:59
Lassie,

Nevim jestli jeste sem kouknes. Napadlo mne, ze ve spechu v prvni odpovedi jsem zopakovala to, co jednou uz rekla jsem. Asi chtela jsi se zeptat o postojich meho manzele. Moje nazory zdili, jak by obstal (ani jak bych obstala ja) nevim, nemuzu vedet. Kazdopadne je to clovek, ktery jen tak svych zavazku a i radosti ze zivota nevzdava. Stejne jako ja nema dobry pocit z "vycisene" spolecnosti a vsima se, ze jinde kde spolu byvame je na verejnosti tech deti s postizenim s rodicmi vice, a i vztah spolecnosti (take sousedu a pratel) je k nim hezci. Myslim si, ze ty reci, ktere jsou casto slyset, ze pry po narozeni postizeneho ditete rodinu opusti otec a dite bude nesnesitelne trpet kvuli jinakosti jsou udrzovane strachem z nezaziteho a udrzuje ten strach z postizeni. Take asi ty predsudky castecne vytvari realitu, proc neopustit rodinu s nemocnym ditetem jestli je to normalni, ze? Kdyz dite s postizenim je jedine v okoli, vice se na nej kouka a nevi se jak s nim mluvit, ze? ¨

Hodne se take ospravelnuje potrat jako ohleduplnost vuci manzelovi ci detem. Podle mne, kolektivni vina neni mensi vina, a ja bych to jinak nez vinu videt nedokazala, i kdyz zopakuji, ze je to pouze muj soukromy pocit, a ano, vira.

Takze neznam v tehle otazce jedno spravne reseni, pouze svoji volbu a stojim za nej.
cizinka1
22.3.2007 11:26:25
Lassie,
trochu nechapu co mi chces rict. Ano, je to moje osobni volba, konsultovana se svymi zivotnimi zkusenostmi, svedomim a moznostmi. Nejsem prorok, jsem jen svobodna zena, ktera zodpovida za svoje ciny. Pokud te zajimaji moje motivy, pochazim trochu z jineho socialniho (to jest krestanskeho) prostredi, kde deti do ustavu se neodkladali ani v dobe, kdy modernita radila po cele Evrope, takze videla jsem postizene deti v realu a z blizka, a tak nemam cerno-bily obraz. Rekla bych, ze uspech o jejich peci zalezi na tom, jak dobre rodina je na tom hlavne socialne (pratele, sousedi, mozna take cirkevni komunita) a jestli nevidi v tom cire nestesti. Jsem navic skepticka vuci diagnostickym moznostem (98 procentni jistota za cenu moznosti poskozeni anebo i 1 procentni moznosti zabiti zdraveho ditete). Chci se vyhnout strachu v tehotenstvi a komplikovanemu vztahu diteti okoreneneho spatnym svedomim matky, ktera uvazovala o potratu. Neunesla bych verdikt smrti svemu diteti, ktere musim podepsat ve pripade potratu (smrt ditete s vadou snesloucitelnou s zivotem bolela by stejne, ale nechci mit v tom svoje rozhodnuti, podle meho svedomi, to udelat nesmim).

Jine volby neodsuzuji, nejsem pan Buh a na jeho zamery s genetickymi vadami nevidim, vim, ze priroda pro tyto deti je zabijacka sama od sebe, a proti potratum nedemonstruji. Pouze vehementne protestuji proti zvyku velke casti ceskych lekaru se neptat pred krevnimi testami o souhlas a jednostrannim informacem (to jest pro gen. testy a potrat). Tohle povazuji za mirnou formu eugeniky.
cizinka1
22.3.2007 8:58:14
Zuzkosim, kdyz chces informace dopredu, je to tvoje volba. Nechci kritizovat tvoji volbu, jen doplnit pohled z druhe strany. Nevim jestli to mas informace z toho TV programu, ze 3-5 UTV jsou bezpecne. Nevim jaky dr. a na zaklade ceho mohl tohle rict. V clanku z MT je citovana Norska studie, ktera zjistila, ze u deti 8-9 let, ktere byli sledovani 2 UTV, stouplo procento deti s neurologickymi potizemi (ruzne formy LDM). Je ta korelace nahodna, kdyz uz se bezpecne vi, ze UTV NENI NEINTERVENCNI NESKODICI technika, jak se myslelo drive, a vliv na nervovy system u zvirat bez pochybnosti a i u lidi ma? Upozornuji, ze zeme, ktere UTV diagnostiku resi a zpochybnuje velmi intensivne (Skandinavie, UK), standardni jsou pouze 2 diagnosticke UTV. Takze jestli nekdo chce verit dr. o bezpecnych 3-5 UTV, at nezapomene se zeptat, na zaklade jakych vyzkumu tohle tvrdi, a zanotovat se jeho jmeno, aby pripadne mely pokom soudit odskodne.
21.3.2007 12:27:50
Souhlas. Ve tretim tehotenstvi jsem si odpustila veskera vaginalni vysetreni, geneticky screening a ultrazvuk ve 20. tydnu (s vedomim, ze at je mimi, jake chce, at si urci svuj osud samo), a na ten ve 12. tydnu sla hlavne proto, ze jsem otehotnela pri kojeni a datum poceti podle me dost neodpovidalo tomu vypocitanemu podle posledni menstruace. Paradoxne jediny stres v tehotenstvi jsem si uzila po ultrazvuku ve 30. tydnu, kdy se mimi zdalo gynekologovi nejak moc hubene a poslal me k Apolinari na kontrolni UZ i s merenim prutoku krve placentou - to bylo samozrejme naprosto v norme, a mimi za ten tyden pekne ztloustlo, jen ja nemohla v noci spat a predstavovala si, jak kvuli asymetrickemu zpozdeni rustu predcasne porodim dite, ktere bude potrebovat prvnich par tydnu zivota inkubator.
Existuje kniha od Murraye Enkina "Efektivni pece v perinatologii" (vysla v Grade, ale da se stahnout v AJ i na webu http://www.childbirthconnection.org/), kde jsou popisovany ruzna vysetreni a zakroky v obdobi tehotenstvi a porodu z hlediska toho, jak a kdy jsou prinosne pro zdravi a pohodu matky i ditete. Kupodivu rada z tech, ktere se u nas bez ptani provadeji, je spis v kolonce "skodliva". Doporucuju ptat se lekare na to, proc se zakrok nebo vysetreni provadi a co by se stalo, pokud by se od nej upustilo - jen tak pro zajimavost a pro pocit, ze vase tehotenstvi je ve vasich rukach, ne v rukach vaseho lekare. (A taky doporucuju tehotenskou peci u porodni asistentky - sice platite cca 200 kc za jednu navstevu, ale ten rozdil!)
Lassie
  • 
21.3.2007 11:25:54
Cizinko,píšeš, že jsi ochotna nezdravé dítě přijmout...ale záleží na tom,jak moc si to dokážeš v reálu představit. Mám postiženého bratra, po těžkém úrazu hlavy. Vím, že některé rodiny taková událost semkne, klobouk dolů. Často to ale v rodině zapůsobí jako časovaná bomba. Ta naše se například rozpadla na atomy...naštěstí na tom bratr není zdaleka tak zle, jak to prognosticky vypadalo. Věřím, že bych své dítě neopustila, pokud se mu něco přihodilo. Ale pokud bych dopředu věděla, že dítě bude postižené, volila bych přerušení těhotenství. Má volba totiž není pak tak úpně má, péče o postiženou osobu se týká celé rodiny a je to velmi, velmi náročné.
Jinak díky za ten odkaz, myslím, že to je zajímavý článek a jistě i poučný.
Dana
  • 
21.3.2007 11:01:50
No já nevím, jestli člověk po otěhotnění má počítat s tím nejhorším. Já jsem ani ve snu nepočítala s tak těžkou diagnózou. Kdo ano? Vždyť se pořád mluví o tom, že těhotenství není nemoc,já ho tak ale prožila. Léta budu v péči lékařů, jak se mám s minulostí vyrovnat, připomínám si ji každé tři měsíce na kontrole u onkologa. Zatím se snažím na to nemyslet, ale všechno se vrací. Odbornou pomoc jsem vyhledala, na nějaké pozitivní myšlení už nevěřím. Vždycky se dá říct:,, Nemyslela jste dost pozitivně." A to já vnímám jako alibismus.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 150 [Dalších 120 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.