| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak jsem si málem přejela manžela

Příspěvky 110 z 34 [Dalších 24 >>]
  • 
14.5.2006 20:37:14
Dneska jsem na netu probrouzdal nějaké blogy, články a diskuse, a do očí mne udeřil, ne poprvé, opravdu velký kontrast v úrovni vyjádření a obsahu. Tenhle článek je v pohodě, i když to asi opravdu nebývá většinou tak dobře načasované :-)
ale děkuju autorce za optimismus a energii, kterou do něho vložila. Když si čtu nějaký článek o vztazích (většina jakýchkoliv textů je o vztazích), obvykle mne hned napadá, co bych tak rád dodal - asi mám nějaké utkvělé nutkání k dotváření čehokoliv do co nejkomplexnější podoby. Jako třeba tento. Potom si ale čtu příspěvky nashromážděné za den nebo dva, a už nemám, co bych dodal, už to jiní udělali za mne. Tímhle komplikovaným způsobem chci sdělit, že úroveň toho psaného na rodině.cz je ve srovnání s mnoha veřejnými portály opravdu velká. Že se tu vyjadřují lidi převážně přemýšliví, citliví, empatičtí, neagresivní, zkrátka pohodoví (ha, teď mne napadlo, že do toho tím pádem zahrnuji i sebe :-) ale, jestli to nebude tím, že sem píšou hlavně ženy... To by pro muže nebylo moc lichotivé, že? Nicméně, tohle není ve veřejném prostoru, a na netu speciálně vůbec běžné. Takže děkuju za počtení nejen autorce článku, ale i autorkám a autorům příspěvků. To je v tuto chvíli tak jediné, co bych ještě dodal.

DENISA
  • 
14.5.2006 0:33:04
Jahodo, ano, špatně jsem se vyjádřila. Měla jsem napsat, jestli se naši otcové podíleli na práci v domácnosti. Ale nejen že se nepodíleli, ani trošku nepomohli. Já samozřejmě nechci od manžela pomoci při jednotlivých pracech, chci je mít rozdělené. Když vím, že by připálil i vodu, tak ho nebudu nutit vařit, ale chci aby vysával (např. mám nemocná záda která při vysávání velmi bolí a myslím, že i imbecil by se mohl tento druh práce naučit). Takže to srovnání spíš mělo být - já uvařím dobré jídlo, on vysaje jen "na náměstí", tzn. já se snažím odvést svojí práci dobře, on ne. Někdo tu psal, že je potřeba dělit domácí práce podle toho co koho baví, já to spíš řeším dle toho pro co má kdo větší vlohy. Mě z domácích prací nebaví nic, stejně jako manžela, takže to spíš dělím tak, abychom to zvládli ve stejném, nezbytně nutném čase. Bohužel stále mám problémy s tím, že já mám uvařeno, upečeno a vypráno, manžel stále vysává náš pidibyt, zatímco já už se dávno vidím někde venku.
Jahoda
  • 
9.5.2006 8:23:58
Deniso, tvé rozhořčení nad tchýninou výchovou je ve tvém případě hodně zvláštní. Ty pokládáš za samozřejmé, že vaříš svíčkovou a pokud mluvíš o podílu práce svého muže v domácnosti,říkáš, že pomáhá.
Neuvědomuješ si, že jde o společnou domácnost a společnou večeři, doma uklidíš, navaříš, vypereš, jsi ráda, jak si zvládla "svoje" práce a manžel ti vadí, proto, že se nepodílí.
Je lhostejné, jestli tchán "nepomáhal" a někdo z tvé generace "pomáhá" , to je stále stejná chyba v kultuře a ve výchově, jak píšeš.
Ženě nikdo nemá pomáhat, protože to není její povinnost, ani její domácnost. Oba se mají podílet na tom, aby byl jejich život pohodlný a vyhovující společným nárokům (na pořádek a jídlo, peníze).
DENISA
  • 
9.5.2006 2:45:29
Anno, přesně tak, není to o mužských a ženských úkolech, je to o té snaze. Jak by se asi můj drahý tvářil na to, že by měl svíčkovou sraženou, knedlíky jak granáty, bábovku připálenou? Neříkám, že se mi to nestalo, hlavně ze začátku, samozřejmě ano a chlácholil mě, ať si z toho nic nedělám. Ale asi by měl jiný názor, kdyby svíčková byla pořád sražená, bábovka pořád připálená. Já jsem se postupem času všechno naučila, on je na tom pořád stejně. Já si myslím, že nikde nedeláš chybu ty, že chyba je v kultuře, ve výchově. Jak to měly naše maminky, pomáhal jim snad manžel? Většinou ne a ony s naprostou samozřejmostí vedly dcery k pracem domácím, ale chlapečky ne. Tam dělba na mužské a ženské práce byla daleko víc patrná a dodneška se "pravej" chlapák posmívá tomu, co doma pomáhá. Takže můžeme spíše poděkovat našim tchýním jak nám je vychovaly a tchánům jakým byli vzorem. Ono co se v mládí naučíš........
veronika, Martínek 11/00, Tomášek 4/03
  • 
8.5.2006 15:39:19
Moc hezké
Taky jsem přispěla do této diskuse a až dnes mě napadlo, při vysávání, že jsem se špatně vyjádřila. Za pomoc se nemá pochválit, ani děti, s výjimkou těch malých, natož manžel, ale poděkovat. Naprosto souhlasím s tím, že některé ženy své muže vychovávají jako děti. A ty chlapy to musí neskutečně štvát.
Myslím, že nejlepší odměnou za pomoc je něco jako Jé, to je paráda, že to nemusím dělat, mě už se do toho tak strašně nechtělo (nebo nebyl čas...).Není to přímo pochvala, není to poděkování (domácnost je přece všech), ale vyjadřuje, že si toho vážím a že jsem si VŠIMLA a umím to říct.
Veronika
PS+ 4 dcery
  • 
8.5.2006 14:07:25
Dočetl jem do konce všechny vaše reakce, tak jsem se rozhodl také napsat.
Jsem chlap? Umím opravit spoustu věcí, uvařit, vyprat, zavařovat, manželku jsem učil první dceru přebalovat a koupat (jsem nejstarší z 5ti), upéci na vánoce cukroví 6 krabic od kuřat (je nás na to 6 lidí doma, atd... Proč to píši? Chci se chválit? Ani náhodou, to občas udělá manželka.(byl jsem vychováván, že samochvála smrdí a chlapi nebrečí), jen chci navodit to o čem chci napsat. Letos jsme spolu 22tý rok. Prožili jsme spolu hodně pěkných chvil, i velice těžkých chvil. Je to tak cca 2roky co tcháni přesvědčovali manželku do rozvodu.(Podotýkám, že mně nikdy nepřijali, dokonce když jsem manželku žádal o ruku, tchán prohlásil, že se ještě můžem rozvést). Za tuto dobu jsem se naučil hodně o tom, jaké jsou rozdíly mezi mužem a ženou (muž má v sobě něco ženského a žena mužského, jen jde o to co převažuje. Nemyslím tím fyzickou stránku.)Zjistil jsem jak se muž a žena doplňují (muž plánuje a hledí dopředu, žena myslí na "drobnosti". Například: Naplánoval jsem jednodenní výlet do Nízkých Tater s dcerama bez manželky. Naplánoval jsem celý výlet a manželka mi nabalila spoustu věcí pro dcery až jsem brblal, že jsou některé zbytečné. Nebyly, byl jsem rád že jsem jim mněl na nádraží co převléci, jak byly promáčené.Což jsem náležitě ocenil i před manželkou.). Nejlépe manželku ocením, když ji přinesu kytku, nebo něco dobrého k jídlu. Samozřejmě pochvala slovní je také nutná. To platí jak pro muže tak pro ženy. Chci říci když někdo někoho pochválí, musí to být se vším všudy, nesmí tam být slovíčko "ale". Člověk nesmí být manipulován. Někdy mi připadlo u žen (nemám na mysli svoji ženu, ale obecně), když jsem náhodou zaslechl jak se o mužích bavily, že je to jejich další dítě (partneři si musí být rovni),že ho musí předělat k obrazu svému (každý musí pracovat sám na sobě ne na tom druhém. Bral jsem si partnera pro jeho vlastnostmi,proč mi najednou mají vadit? Protože se mi už ohleděl/a?), jak jsou ti muži neschopní [každý/á má schopnosti pro něco jiného a to se cení, někdy musíme ty schopnosti hledat pokud se nám ovšem chce je hledat(teď nemluvím o své ženě, ta jich má hodně)], ti muži jsou inteligenčně na nižší úrovni než ženy (to se nedá bagatelizovat, vím že je to i opačně.) Mám spoustu chyb, snažím se je odstraňovat, je to ale běh na dlouhou trať, zvlášť když okolnosti mi neumožňují, abych běžel rychleji. Nesnažím se napravovat chyby manželky, i když si to někdy myslí. Jen chci aby naše výchova byla jednotná, aby dcery netrpěly. Já vím jaké to je když děti trpí, nejednotnou výchovou a rozvody. Sám jsem měl velmi těžké dětství. Toužil jsem po harmonické rodině. Musí pro to něco dělat oba partneři. Teď například chystáme stěhování do domečku o kterém manželka léta snila.(proto už musím končit za chvilku se na něj s manželkou chystáme po druhé podívat.) Manželka prohlásila, že už jsme to měli udělat dávno, možná by se náš život odvíjel jinak.(asi lépe) Možná si některá z vás řekne, že no jo to se mu to píše když o tom neví manželka. Já jí to ovšem dám přečíst, ne kvůli cenzuře, ale kvůli tomu, že si myslím že láska mezi námi je. I když se nám někdy zdá , že chybí. Chci jenom dopsat, že to co je tu psané od mého manžela je moc pěkné a pravdivé, ale život má svá úskalí. Když jsou na to dva, tak jde vše snáz jenom trochu mít snahu někdy ze svého pohodlí ustoupit a to je někdy dost těžké.
  • 
8.5.2006 10:09:59
Musím říci zcela upřímně, že rozvod byl mojí vinou, ale zatahování dcery do našich problémů jsme si odpustili. Kromě jedné velké hádky během rozchodu a snahy jedné uvědomělé soc. pracovnice poštvat manželku proti mě tvrzením, že na mě vysoudí klidně půlku výplaty, se žádná velká Itálie nekonala. Nakonec se vše u soudu rozhodlo na základě našich dohod.
Dceru si neberu podle předpisu a harmonogramu, ale dle dohody, kromě stanoveného výživného se domlouváme na dalších výdajích, pokud Alenka potřebuje něco mimořádného (naposledy např. počítač).
Exmanželka je znovu provdaná, Alenka tak má dva další sourozence. Teď má čerstvě ode mne dalšího bratříčka. Musím říct, že mě nejvíce vzala za srdce, když jsem se dozvěděl, jak rozlišuje mezi mnou a mezi novým otčímem. O Honzovi říká "náš táta" (protože je celé její nové rodiny) a o mě "můj táta". Akorát paní učitelka měla chaos a musela si mou bývalou pozvat, aby jí vysvětlila, jak to má Alenka s tatínky:-)
Problém u válek Roseových během rozvodu je, že si ti dva neuvědomí, že neubližují partnerovi (dospělý to přežije celkem v pohodě), ale ubližují svým dětem:-(
  • 
8.5.2006 10:08:55
Musím říci zcela upřímně, že rozvod byl mojí vinou, ale zatahování dcery do našich problémů jsme si odpustili. Kromě jedné velké hádky během rozchodu a snahy jedné uvědomělé soc. pracovnice poštvat manželku proti mě tvrzením, že na mě vysoudí klidně půlku výplaty, se žádná velká Itálie nekonala. Nakonec se vše u soudu rozhodlo na základě našich dohod.
Dceru si neberu podle předpisu a harmonogramu, ale dle dohody, kromě stanoveného výživného se domlouváme na dalších výdajích, pokud Alenka potřebuje něco mimořádného (naposledy např. počítač).
Exmanželka je znovu provdaná, Alenka tak má dva další sourozence. Teď má čerstvě ode mne dalšího bratříčka. Musím říct, že mě nejvíce vzala za srdce, když jsem se dozvěděl, jak rozlišuje mezi mnou a mezi novým otčímem. O Honzovi říká "náš táta" (protože je celé její nové rodiny) a o mě "můj táta". Akorát paní učitelka měla chaos a musela si mou bývalou pozvat, aby jí vysvětlila, jak to má Alenka s tatínky:-)
Problém u válek Roseových během rozvodu je, že si ti dva neuvědomí, že neubližují partnerovi (dospělý to přežije celkem v pohodě), ale ubližují svým dětem:-(
Zuzika+Emmka+Attilik
7.5.2006 22:10:31
Autorke blahozelam ku stastemu koncu a bravurne zvladnutemu rozvodu. Moji rodicia sa tiez rozviedli, ale mali medzi sebou velku vojnu a aj ked je moj otec uz takmer 6 rokov mrtvi, moja mama stale na neho nadava, co mi desne vadi. Ved to ze ju neuspokojil ako manzel este vobec neznamena ze bol zly otec, ci nie? Drzim Vam palceky, nech ste vsetci stastni a spokojni a viete si aj nadalej zachovat ten uzastny nadhlad nad vecami.

A k tym manzelom. Tiez sa snazim byt dobrou manzelkou a mamou (asi ako vsetky). A tiez ma muzicek velakrat vytaca, ked mu poviem ze treba vycistit koberec zahlasi ze je este cisty, ale na druhej strane super vari. A o tom asi zivot aj manzelstvo je, o kompromisoch. Pred par tyzdnami nahle vazne ochorel a prave vtedy som si uvedomila, kolko veci by mi sialene chybalo keby zrazu nebol a to ma dost zmenilo. Teraz mam pocit, ze treba byt vdacni za to co mame, ze sme spolu, ze sme zdravi a stastni. Ze mame jeden druheho, ze nasa dcera ma otca. Ved iste ani Ja nie som uplne dokonala.
Anna
  • 
7.5.2006 20:40:50
Deniso, diky, ja sice naprosto chapu vsechny aspekty chvaleni Veroniky, ale take mi to po tech letech nejde vzdycky jen tak. Nechci vypadat jako nejaka "satorie", co lita za manzelem, jestli vynechal nejake misto pri myti podlahy, umyl dceri zadecek, nezapomenul nic z nakupu v aute, poslal tu slozenku, nezapomenul vypnout topeni, kdyz otevrel okno, sesrouboval tu skrin tak, aby nespadla atd. Take vim, ze vsechny tyto veci nejsou zivotne dulezite, stesti naseho rodinneho zivota na nich nestoji, tak co si s nima lamat hlavu, ale me to mrzi. Proc nema tu snahu? Udelat to ci ono co nejlepe? To neni o muzskych a zenskych ukolech. Ale o te snaze. Kterou nevim, jak mam po tech letech "vyhrabat". Tem, kterym muzi pomahaji tak, jak si predstavuji, gratuluji, tem, kterym nepomahaji, ale nevadi jim to, fandim, ja patrim nekam jinam. Az mi muz prinese 100 000 mesicne, tak muzu pradlo vozit na zehleni, na okna si zjednam, na velky uklid nejaka firma a ten zbytek? To s detma zvladneme. Nebudu pak nic pozadovat, budu stale svezi a v pohode a pujde to lip. Nemame doma nouzi, manzel ma prumerne misto, ja jsem na materske, ale na vyskakovani to neni. Ale o penezich ta snaha take neni? Delam nekde chybu?
 Příspěvky 110 z 34 [Dalších 24 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.