| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klíčovou dírkou - Umění včas se vzdálit

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 254 [Dalších 224 >>]
*Aida*
23.10.2004 12:17:53
Diskuzi ctu od zacatku, zatim jsem nic nepripsala, ale ted mi to neda. Pred par mesici tady take probehlo, co vsechno se vyskytuje v MM za skodliviny (napr. pokud mate doma pohovku napustenou protivznetlivou latkou, coz uz je dnes napusten vsechen nabytek, tedy matrace, gauce atd., pak vsechny tyto chemikalie se nasly v MM). Zajimave ovsem bylo, kolik se tech skodlivych latek v MM vyskytuje. Uplne nejvice jich dostane Vase prvni dite v prvnich nekolika mesicich, to jsou vsechny ty zasoby nastradane za cely Vas zivot. Druhe dite uz jich ma mene, treti jeste mene. Takze co se tyce tech neovlivnitelnych skodlivin, tam bych to dlouhodobe kojeni nezatracovala. Uz souska ucitelka na zakladni skole nam v chemii rikala, ze kdyz budeme jist plesnivy chleba, organismus nema, jak se te plisne zbavit, krome nekolika malo cest a jednou z nich je kojeni. Ale to nevim, jestli nekecala :o)))).
Kojeni starsich deti zdar!
23.10.2004 11:59:18
Ahoj,nemam v umyslu nekomu svym prispevkem "radit"co je pro jeho dite nejlepsi.
Sama jsem maleho kojila do deseti mesicu a do 14 mesicu jsem mu mleko odstrikavala,protoze se sam pri pobytu na JIP(kde jsem byla s nim) odstavil.
Planovala jsem kojit prte do dvou let,ale nasilim mu prsa cpat nebudu.
Muj nazor je vlastne stejny jako ma Monty,myslim,ze trilete dite z materskeho mleka nema skoro nic.Ve trech letech bude kojeni spis o kontaktu s matkou a o zvyku.
Mne samotnou by kojeni do tri let nijak neomezovalo,protoze nekourim,nepiju,nefetuju,atd.Stejne bych uz v tomto obdobi kojit nechtela,dite je uz dost velike a moznosti fyzickeho a psychickeho kontaktu s matkou ma nespocet.
Neodsuzuji matky,ktere koji do tri let,ani matky co nekoji vubec.At si kazdy koji koho chce a jak dlouho chce,chtela jsem jen prispet svym nazorem na vec.
Lubylu
23.10.2004 10:58:09
3) Neberu nikomu právo na to, aby dělal zbytečné věci, jen si dovolím zopakovat, že mi ještě nikdo nedal jediný racionální, čímkoli podložený argument, PROČ je kojení zdravých tříletých dětí pro tyto děti dobré. :o)

Monty - dej mi racionální, čímkoliv podložený argument, že kojení tříletého dítěte není dobré :o)

Můj názor je, viz příspěvek níž, že zdravotně škodlivé to kojení není. A pokud by bylo - tak tohle by byl pro mne jediný důvod, proč bych brala, že kojení starších dětí dobré není.

Pokud je mi známo, tak kojení má opravdu dobrý vliv na psychiku dítěte a děti kojené by snad měli mít i menší problém ve dvou letech, kdy začíná vztekání? To jsem se dočetla, to není moje vlastní zkušenost, Polly se nikdy nevztekala - teda jo, jasně, dupne si, ale nikdy jsme nemuseli domů za nohu tahat dítě, které si lehlo v supermarketu na zem a tvrdilo, že se nehne, dokud mu maminka nekoupi Kinder vajíčko :o)

Kojení v pozdějším věku je takový balzám na duši. Náplast na bolístku, když si dítě rozbije koleno - stačilo dát prso a bylo po bolení. U očkování, stačilo přivinout k prsu a o píchnutí ani nevěděla.

Náhodou já si myslím,že kojení do pozdějšího věku není o tom, zda ta mamina chce získat titul "matka roku", ani se nechce obětovat do posledního dechu, ale prostě nevidí v tom, že dítě nakojí žádný problém ani ohavnost, nevidí v tom ani žádné zlo.
Její dítě je spokojené, kojit do 15 ti let ho určitě nebude, tak proč odepírat dítěti něco, na co je zvyklé a co mu neubližuje?
Lubylu
23.10.2004 10:26:10
Ahoj všem diskutujícím,

moje troška do mlýna k diskuzi o kojení staršího dítěte -nevidím v tom nic sexuálního a ten kdo ano, neměl by se nechat sám vyšetřit :o)

Mlíčko se přizpůsobuje potřebám dítěte už před narozením, kdy se nám tvoří kolostrum a příroda to má tak prostě zařízeno. Takže složení mlíčka po roce je trošku jiné, ano už neobsahuje tolik živin a vitamínů, ale proč taky, když spoustu vitamínů dostává dítě z jiné stravy.

Jen mi připadne, že tvrzení, že se pak k dítěti dostávají jen škodliviny je tak trochu mýtus.
V mlíčku totiž i ty škodlivé látky jsou už od začátku... nemá to nic společného s tím, že kojíme denní či pětileté dítě.
Žijeme totiž v době, kdy se nevyhneme škodlivému vlivu životního prostředí. Jsme obklopené toxiny a ty se bohužel k dítěti dostanou skrz mlíčko ať už chceme nebo ne.
Ano, můžeme dávat pozor na to, co jíme, zda pijeme alkohol či kouříme, ale ne všemu škodlivému se můžeme dobrovolně vyhnnout. Stačí se projít polem, které ani nemáme tušení že bylo zrovna poprášeno....dýchat musíme.

Mám tady jeden článek od LLL (La Leche League) o "škodlivosti" mateřského mlíčka. Už delší dobu se snažím najit čas jej přeložit, protože je velmi zajímavý a určitě stojí za to vědět spoustu věcí, které jsem se tam dočetla. Mě osobně šokoval program, který upozorňil na to, co vše a skrz jaké přípravky se k malému dítěti díky kojení dostane.
Chemické a čistící prostředky používáme doma na denním pořádku a pokud kojíme, naše těla jsou jako houby, nasají, něco projde, něco zůstane a něco se profiltruje mlíčkem.

Až ten článek přeložím, dám vám odkaz, kde by jej bylo možné najít. Určitě to bude ne emiminu.cz

Kojení stršího dítěte ovšem opravdu nevidím jako zvrhlost a ikdyž není pro někoho kojení 2 letého dítěte estetické tak jako kojení novorozeňátka, ještě to neznamená, že na tom je něco špatného. Ano, vypadá to směšně, když si dítě samo vyhrne tričko a "obslouží se", ale kde je psáno, že to je špatné?

Polly byla kojená do 21. měsíců a to už jen 1x před spaním - pro dobrý pocit, rozhodně u toho neusínala a byl to můj a její společný čas, kdy jsme měly možnost "vypnout" a užít si těch 10 minut klidu, kdy se zcela odreagovala a uvolnila. Byla to taková terapie pro nás pro obě :o)
No a přestaly jsme kojit ze dne na den, trvalo to týden "odnaučit" .... vlastně si sama nevzpomněla, nebyly žádné slzičky, žádná zloba, vztekání... skončilo to přirozeně, tak jako to přirozeně začlo.

Pokud maminka chce kojit delší dobu, dýl než je "doporučeno" je to jen a jen její rozhodnutí, určitě ničím neovlivněné a my ostatní bychom to měli tolerovat, protože to snad nikomu neubližuje ! Pokud se mi pohled na matku kojící starší dítě ( a já musím říct, že se mi poštěstilo vidět maminku, která kojí starší dítě jen 1x v životě) hnusí, tak se holt podívám jinam ne?

:o) jo, no tak to by bylo pár moudrostí ode mě :o)
Čus a hezký víkend všem :o)
23.10.2004 0:18:48
Ahoj ženský,
z nudy pročítám tu Vaší debatu kojit či nekojit a musím se usmívat, jak vášnivě tu řečníte. Jeden by řekl: Dobře, že je to jen virtuálně, jinak se poperou! :-)
Já myslí, že máte každá kousek pravdy!
Kojení je dobré a potřebné, to je bez debat!
Ale ...když mamka kojit nemůže, není tím méněcenná matka!!!
...když mamka kojí tři roky, není světoborná matka!!!
Ať si každá kojí tak dlouho, jak dlouho chce! Jak sama uzná za vhodné! Proč se řídit tím, co se má a nemá? Vždyť co se vlastně má a co nemá? Co je a co není správné?
Vy to některá víte?
Já při prvním synovi přibrala za celé těhotensvtí 3 kg.
Při druhém skoro 30 kg!
Prvního syny jsem kojila 5 neděl.
Druhého rok!
První syn mluvil krásně na 15ti měsících.
Druhý nemluví moc ještě teď, na dvaceti měsících!
Co je dobře a co špatně?

Pravda je, že když vidím maminu s miminkem, jak ho na veřejnosti kojí, tak je to krásné, ať je to v restauraci, u doktora, na lavičce v parku nebo v MHD, je to jedno, prostě mimi žádá, mimi dostane. Ale když jsem viděla kdysi dávno v MC maminu, jak povídala povídala, najednou k ní přiběhlo dvou a půl leté dítě, strčilo hlavu pod triko, napojilo se a zas si běželo za dětma hrát, tak mi to přišlo tak divné, že jsem v tu chvíli okamžitě věděla, že kojím maximálně do roka (plus minus), že pak je to hrozné.
Ale podotýkám, že to je jen a jen můj názor, neříkám, že je to špatné! Ale ani nemůžu říct, že je to skvělé!
V tom musím souhlasit s Monty... ať si každá kojí jak dlouho chce, ale nevidím důvod, proč je to tak skvělé! Ještě beru to "ucucávání" na usnutí! Ale na veřejnosti, prso místo pet lahve s džusíkem?
Můj syn jí všechno, ovoce, zeleninu, polívky i všechna druhá jídla, chleba s čímkoliv, pomazánky, i páreček občas slupne...a rád, byť vím, že by neměl... a vidět ho s párkem a rohlíkem u prsa by mi přišlo vážně divné.
Musím ještě dodat, že nikdy nepil z lahvičky s dudlíkem, jen byl do půl roku plně kojen a od půl roku čaj po lžičkách a pak z pítka. Od té doby, co jsem ho přestala kojit, mlíko vůbec nepije! Nechce ho, nemá ho rád a já ho nenutím... jak psala Sylvie, jenou na to sand příjde sám, věřím mu! :-)

Karolina + Agáta 2,5
  • 
23.10.2004 0:17:53
Monty, důvod? Dceři se to líbí a těší se na to a pro mě je to to nejmenší, co pro ní můžu udělat. A dělám to ráda (nikoli pro sexuální potěšení :-)
Karolina + Agáta 2,5
  • 
23.10.2004 0:11:13
Petro,
a co třeba takhle. Já jsem nikdy nepila, nikdy nekouřila, nikdy nehulila, vždycky jsem se snažila jíst zdravě (bio potraviny, vegetariánství) a nepohybovat se v zakouřeným prostředí. Na tenhle styl jsem zvyklá odmalinka, tudíž mě dcera nijak neomezuje, dělala jsem to tak vždycky, předpokládám teda, že těch škodlivých látek v mým mlíku bude minimum. Dceři je 2,5. Kdybych chtěla třeba na tejden někam odjet, není problém. Před měsícem jsem byla pryč na víkend, s Agátou byl manžel a po něm dcera kojení naštěstí nevyžadovala :-) Normálně si večer dala Sunar z hrníčku, nevyváděla, nebrečela, neměla hysteráky. A rozhodně se ke mně hned po návratu nevrhla s tím, že chce prso. Vzpomněla si normálně jako vždycky předtím až večer po koupání. Z toho usuzuju, že zas tak závislá nebude, prostě když to je, tak to je, když není, tak ne... ovšem nezkoušela jsem jí prso nedat, když jsem doma, proč taky.
Nezastírám, že jde už jenom právě o tu psychickou pohodu, mojí i Agátinu. A taky to není tak, že bych jí vždycky ukojila do spánku, to jsem nikdy nedělala, někdy sice usne, ale když ne, tak je schopná usnout pak úplně sama. Tudíž se nebojím toho, že by pozdějc měla problémy usnout bez prsa a že by kojení jako večerní rituál prožívalo moje školní dítě :-)
A kdy odstavím? Tak to nevím. Kojím převážně jenom večer a ráno, takže jen doma, okolí o našem kojení snad ani nemá tušení, venku mě holka neslíká, neošahává, pije vodu a čaj, jí normální jídlo...
Ale už teď vidím, že to pro ní není taková nutná potřeba, takže do tří let asi vydržíme, pokud se nám bude chtít a pak už nee, to už bude velká holka :-)
Milada.
22.10.2004 23:31:58
Hele, tak to je skvělý! U syna ve 4 a 1/4 letech tehdy řekla těch špatně vyslovených hlásek spoustu (a byla to jen ta paní učitelka s kursem)..už si to přesně nepamatuji, ale cvičili jsme třeba i F. Navíc syn nekreslil atd..

To jen asi já mám děti s velkou slovní zásobou, ale patlající..ach jo:-(
No, jsou ale horší věci v životě. Někdy si ale říkám, že to má synek naopak takovou průpravu, že na sobě neustále pracuje, že ví, co to je neúspěch (někdy je z toho špatnej, když mu to nejde), že už chápe, že mu nemůže všechno jít na 100% a že je nesmysl se kvůli tomu vztekat či se hroutit.
Osobně mne drtí hlavně to, že už na tom pracujem tolik let a nějak to stále není vidět, o penězích, věnovanému času logopedii a dojíždění na ni ani nemluvím.

Milada
22.10.2004 23:10:15
Milado, logopeda u nás ve školce dělá naše učitelka s kurzem :o) Ale já se nezanášela myšlenkou nechat u ní učit své dítě mluvit. Jenom by stačí, když mě upozorní na to, že by bylo vhodné s mluvou něco dělat, a pak bych vyhledala odborníka.

Jinak jsi mě zvyklala tak, že jsem využila toho, že zrovna tahle učitelka byla ve školce, když jsem si šlaholku vyzvednout - prý mluví na svůj věk krásně a k nějakým nápravám zatím důvod není, protože neumí jenom ty hlásky, na které má ještě čas.

S.
Milada.
22.10.2004 23:07:22
Monty,

hele tak nevím..sama si tu psala několikrát, že Tobě prostě kouření chutná. Dítěti taky kojení chutná. Není to náhodou to stejný?
Jakej Ty máš racionální důvod třeba pro to pro kouření?

Milada

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 254 [Dalších 224 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.