| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klíčovou dírkou - Umění včas se vzdálit

 Celkem 159 názorů.
 orchidej 


Láska k dítěti 

(11.10.2004 10:13:59)
Magdo,mluvíš mi z duše. Najít způsob, jak své dítě milovat a při tom ho láskou neudusit a zároveň vychovat a vymezit hranice, to je to nejtěžší na rodičovství, zvlášť pro mne, tzv.,,opičí mámu", jak mi mnozí říkají. Vím, že nemohu být vždy a všude s ní, ale každou takovou chvilku si uvnitř protrpím. A to mám pětiletou dcerku, která mě ještě maximálně potřebuje. Nedokážu si představit, až přijde doba a bude sama chodit ven, do školy, bude mít své přátele a ,,svůj dětský život". Samozřejmě ji ho nechám žít, ale za cenu velké mateřské bolesti.Nejsem blázen, jen někdy cítím ke své malé tolik lásky, že mě až svírá.
 maceška 


Re: Láska k dítěti 

(11.10.2004 14:07:22)
Taky jsem to tak cítila. Někdy jsem se úplně děsila pomyšlení, že moje děti jednou odejdou z domova natrvalo. Ale ono to není "najednou", je to jako když se pouští drak. Vzlétne, zatřepetá se, a spadne na zem. Zvedneš ho, poopravíš těžiště a zkoušíš to znovu. Až jednou nabere ten správný vítr a letí nahoru sám, ty jenom přidržuješ provázek...a pak ho pustíš úplně.
Tuhle se mě ptala Michalka: " Proč vlastně musí mít děcka tu pubertu?" ( máme čtyři puberťáky, 12-16let).
Nejprve jsem se nadechla, že začnu s vysvětlováním změn v dospívání, ale pak jsem řekla: " No - nejspíš proto, aby nás tolik nebolelo, až odejdou."
Ale to je už trošku jiná kapitola.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Láska k dítěti 

(11.10.2004 16:31:38)
Já nevím, ale asi se s tím vším musí rodič prostě smířit. Mám děti 15,6 a 2 roky. Snad až po narození nejmladšího jsem si uvědomila, jak rychle ten čas běží. Nechci své děti dusit, ale pokaždé, když ten nejmladší udělá krok dopředu, vyděsí mě to. Samozřejmě jsem ráda, že všechny mé děti nabírají zkušenosti, ale ten běh času vnímám nejvíc u toho nejmenšího. Už jim nestačí ten domácí dvorek - obrazně - chtějí se podívat dál. Vím, že je musím nechat. Nejhorší je, když se musím dívat, jak občas dostanou lekci a přes čumák. Leckdy je musím přestat chránit a nechat je nabít si nos. Je těžké určit, kdy je nechat a kdy zasáhnout. Musejí nasbírat co možná nejvíce zkušeností aby až odejdou, byly co možná nejlépe připraveni. Při každém rozhodnutí ohledně dětí ve mně hlodají pochybnosti, jestli jsem to udělala pro ně dobře. Nejhorší je, že se to ukáže až za dlouhou dobu. Je mi jasné, že přílišnou láskou můžu dětem ublížit, ale nesmějí zase citově strádat. Ale kde je ta zlatá střední cesta. U každého je jinde. Najdu ji pro své děti?
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Co takhle bratříček? 

(11.10.2004 16:39:40)
U mě tuto nezdravou závislost, kdy jsem si myslela, že nemůžu odejít od postýlky, kde spokojeně spala moje první dcera a vůbec nic jí nechybělo, kdy bych s ní šla na procházku i spíce na jedno oko, ale nedala bych jí nikomu ani povozit, kdy jsem se i na lékaře dívala podezíravě, připravená hned zakročit, pokud by se mi něco nepozdávalo ... vyléčila až moje druhá dcera :-). Najednou jsem zjistila, že mimino klidně vydrží i ty dvě minuty, co si odskočím na záchod, že můžu i dojet nakoupit a manžel se postará stejně dobře (do následujícího kojení :-), už jsem tak neobrečela první baťůžek vyrostlých dupaček, jakoby se mi vdávala (i když trochu taky :-). Všem svým "závislým" kamarádkám radím - mějte další dítě!
 Tara zelená 


Re: Co takhle bratříček? 

(11.10.2004 19:32:01)
Moje řeč! Kdo má jen jedno dítě, tak vymýšlí blbosti. I já: například mi holčička usnula v podivné poloze a já jsem kolem ustaraně chodila a pak ji začala narovnávat, aby nebyla zkroucená :) No není to děs? Až budu mít dvě - a bude to brzo :) tak to asi fakt řešit nebudu a budu šťastná, že spí :)
 Klár@ 


Re: Re: Co takhle bratříček? 

(12.10.2004 10:45:18)
Dobré řešení,budeme muset zapracovat...Já mám k tomu všemu pocit, že všechno zvládnu nejlíp a na všechny musím dohlížet.Anežku sice nechám hlídat tatínkovi, ale všichni ostatní pouze pod dohledem.Tašku malého oblečení jsem také obrečela.Jsem ráda, že v tom nejsem sama. Musím se snažit tolik neupínat, abych dceru láskou neudusila.
 Míša, 1 dítě 
  • 

Re: Re: Co takhle bratříček? 

(12.10.2004 14:42:50)
Já mám jedno dítě a rozhodně nevymýšlím blbosti a tašku nejmenších dupaček jsem před chvílkou s ledovým klidem odevzdala kamarádce, ať si vybere :-) takže bych s tebou nesouhlasila, že mít jedno díte je špatně, to je přece hrozně individuální a nejde to takhle říct.
 Jitka,dcera 10 let 
  • 

Re: Re: Re: Co takhle bratříček? 

(13.10.2004 13:14:58)
Souhlasím s Míšou. Tohle vůbec není o tom, kolik má maminka dětí. Spíš záleží na tom, jakou povahu dostala mamina do vínku. Mě dojme každá blbina, ale nemyslím si, že bych byla ve vztahu k dceři přecitlivělá, úzkostlivá nebo že bych ji svým chováním nějak svazovala.
Vždyť není náhodou autorka článku maminkou tří holčiček????
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Co takhle bratříček? 

(12.10.2004 16:17:48)
Je jedno, jestli máte jedno nebo více dětí. Já jsem například byla s každým dalším dítětem úzkostnější. Je to asi tím, že jako matka mám víc zkušeností. Nezabývám se blbostma, na to není čas, ale rozhodně nic nepodceňuji. Nenechám se odbýt lékařkou na pohotovosti, že to do pondělí vydrží. Např. když malý měl od pátku teploty a ani v neděli neklesla. Jela jsem s ním na pohotovost a tam se mě snažili odbýt s tím, že o co jde, že to počká. Když jsem to ale chtěla písemně, tak ho vyšetřili. Sice mi nic nedali, ale zase sdělili, že malý není v ohrožení života. Jenže v pondělí ráno nás dětská obvodní nechala odvézt do nemocnice se silným zápalem plic. To bylo tóčo. Postarala jsem se dotyčné lékařce o srážku ze mzdy a písemnou důtku. Chtěla jsem jen říci, že při prvním dítěti bych rozhodně tak důrazná nebyla. Teď více domýšlím, co kdyby.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Co takhle bratříček? 

(12.10.2004 9:39:10)
Jo, jo, to klidně podepíšu. V té souvislosti jsem si vzpomněla, jak jsem se v druhém těhotenství s manželem báli, že nedokážeme mít druhé miminko tak rádi, jako to první :-). Bětuška byla takový malinký bubáček, na kterého jsme se chodili pořád dívat jako na svatý obrázek. Je fakt, že když se za rok a půl narodila Anička, nebylo na obdivné vzhlížení tolik času (a přiznávám, že Anička nebyla bubáček, ale spíš bubák - baculín, kterému končily faldíky někde u kotníků), ale hned jsme pochopili, že lásky máme opravdu dost pro obě.
 Lenka, dcera Klárka 
  • 

Re: Láska k dítěti 

(13.10.2004 13:40:10)
Magdi, Jsem ráda, že tento problém namám jen já. Mé dceři je 5 let, ale tak šíleně ji miluju, že všechen svůj čas věnuju jen jí. Můj manžel mě za to napomíná, že jsem jen s ní, nikomu ji nepůjčím, ale-já prostě jinak nemůžu! Je pro mě všechno! Ale když Vám každý večer v postýlce řekne:"Maminko, já tě tak miluju", tak to je to nejnádhernější na celém světě! Vím, že postupem času mě tak potřebovat nebude a já se té doby hrozím. Ale takový je život .....
 Helena, dva kluci 
  • 

Re: Re: Láska k dítěti 

(13.10.2004 16:19:08)
A po nocích , kdyz milackove spinkali, jsem chodila a libala jim malinkata chodidla..Dnes ma ten starsi osmactyricitky a ten mladsi ho rychle dohani. A moje laska k nim ? Ve chvili, kdy jsem si poridila partnera a svou pozornost a veskerou peci napnula na chlapa a ne na deti - si chlapsi ulevne vydechli, okamzite prestali stonat / a to prosim do dvou mesicu byli bez leku na imunitu /a dnes musim priznat, ze jsem to znacne prehanela. Ale to si asi musi kazdy zjistit sam.
Dobry lecidlo na maminovskou uzkost je Skautsky oddil. Teda takovou davku samostatnosti, co s nadsenim vstrebavaji moji synove by do nich kdokoliv jiny asi nedostal.A jde jim to naramne k duhu. Helena
 Tara zelená 


Skaut 

(13.10.2004 20:37:26)
Heleno, moje řeč! Také bych byla moc ráda, kdyby mé děti jednou chodily do skautu. Myslím si, že kromě samostatnosti jim to dá spoustu zážitků, kamarádů atd. prostě vklad na celý život.
 Helena, dva kluci 
  • 

Skautske nevyhody : 

(18.10.2004 13:23:59)
Budou umet varit a nikdy nebudou doma hlady, i kdyby meli k svacine usmazit rizky na nedeli.
Budou zit podle hesla co me nezabije, to mne posili.Nekdy se da vysledek tezko odhadnout dopredu.
Budou spat porad pri otevrenem okne a stezovat si, ze letos ve skole nezameskali ani jeden den.
Nez se nauci slusne zachazet se sekerkou, budou samy sram. A pak dojedou ke vzdalene babicce sami nastipat na zimu drivi. Umi totiz jezdit vlakem tak, ze se neztrati.
Budou vyzadovat dobre boty a ne vietnamske napodobeniny. Chuze totiz bude jejich hlavni naplni o vikendech a prazdninach.
Jedine prijatelne obleceni bude zelene ,hnede, no,jeste toleruji cerne.
Jejich kamaradi budou vsezravi a velmi mili a budete je znat pouze podle neuveritelnych a vetsinou dost vystiznych prezdivek.
Budete mit vic volnych nedeli bez deti.Ale nevim, jestli je to nevyhoda...Helena
 Tara zelená 


souhlas 

(11.10.2004 19:23:52)
Díky za zajímavý článek. Je fakt, že mnoho matek není soudných a své dítě by nejraději vodili za ručičku pořád. Vidím to kolem sebe dnes a denně - dítě leze na skluzavku - matka za ním. Dítě může pohlídat táta, nebo babička, ale máma ho nikomu nepůjčí - ona přece ví nejlíp co a jak! Nemluvě o kojených tříletých dětech. Tak si říkám, jestli ty matky jsou tak úzkostlivé, nebo si prostě potřebují připadat nenahraditelné?
 Lenka 
  • 

Re: souhlas 

(11.10.2004 19:34:24)
Co je na kojeném tříletém dítěti špatného? Tvoje názory jsou dosti zvláštní. Podle tebe neprovdaná žena rodí hůř než vdaná, ženy, které žijí s mužem jen tak na hromádce, jsou vlastně chudinky, protože jim nic jiného nezbývá, protože je ten jejich vlastně nechce. Achjo. Tvůj jednoduchý náhled na svět bych chtěla mít.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: souhlas 

(11.10.2004 21:09:49)
Kdes vyčetla, že podle Dorky "neprovdaná žena rodí hůř než vdaná, ženy, které žijí s mužem jen tak na hromádce, jsou vlastně chudinky, protože jim nic jiného nezbývá, protože je ten jejich vlastně nechce"?
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: souhlas 

(11.10.2004 21:20:04)
Je to diskuze Svatba, nebo život na psí knížku.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: souhlas 

(11.10.2004 21:22:39)
Je to diskuze: Svatba, nebo život na psí knížku.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: souhlas 

(11.10.2004 21:25:32)
Ten druhý odkaz už funguje. Koukni se a uvidíš, že jsem si nic nevymyslela.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: souhlas 

(11.10.2004 21:49:22)
Aha. Už jsem se bála, žes to viděla mezi řádky a já to nevidim :-)

Dorka má velmi nezávislý dítě, který je spokojený u kohokoli, kdo ho pochová a samo se odstavilo tušim v osmi měsících. A taky má kamarádky, který dítě nejspíš opravdu dusí svojí péčí. Toť jen na vysvětlenou v jakym kontextu byl asi myšlen její příspěvek. Už jsem zvědavá jaký bude jejich druhý dítko :-)

Jana, který se první dítě narodilo 8 měsíců před svatbou (za přítomnosti otce a s podepsanym přiznánim otcovství), protože měla důležitější věci na práci, než se vdávat :-)
 Tara zelená 


kojení tříletých 

(12.10.2004 9:15:01)
Hm, a co je na kojení tříletých dobrýho? Dítěti to neprospěje a matku to omezuje.
Přijde mi třeba dost divný, když se tříletý děcko rozvaluje s mámou v manželské posteli a táta se krčí na gauči.
Přijde mi divný, když byla moje kamarádka odvolaná z jedné naší akce, aby nakojila svou 19ti měsíční dceru, protože ta je zvyklá dostat vždy po vyspání prso.
Přijde mi divný, když se dvouletý děcko na veřejnosti sápe matce pod triko a ta místo, aby mu vysvětlila, že ne, tak mu dá, aby měla pokoj.
Přijde mi divný, když matka dostane několik zánětů prsů, ale stejně kojí dál dítě, který už to zjevně nepotřebuje.
Přijde mi divný, že Tě moje příspěvky tak vytáčí...
 Katarína(38), Jakub(9) 


Re: kojení tříletých 

(12.10.2004 9:26:34)
Dorka, a mne pripadáš trošku divná zasa ty.
Ja som kojila skoro rok, potom syn zo dňa na deň odmietol prsník a mne to bolo hrozne ľúto, lebo to boli krásne chvíle, keď sme boli takí pritúlení. Pritúli sa, samozrejme, aj teraz, ale už je to iné. A nikdy sme tatina nevyháňali na gauč, nikdy malý nespal medzi nami.
Ja tvrdím, ak to niekomu vyhovuje, tak prečo nie? Prečo by to malo byť divné? Mne je divné skôr to, ak žena odmieta kojiť, lebo by si pokazila svoje pekne formované prsia. o:)))
 Marie  
  • 

Re: kojení tříletých 

(12.10.2004 9:37:13)
Na tom celém jsi nejdivnější jedině Ty! Je úplně normální, že matka kojí své dítě i do čtyř let a vůbec ji to neomezuje, jinak by to nedělala. Dítěti je to jedině ku prospěchu! Ale pro Tebe je zřejmě pohodlnější dávat svému dítěti "bílou vodu z prášku" - super výživa pro kojence, myslím, že toto mléko není ani pro telata.
 Janula, dve deti 
  • 

Re: Re: kojení tříletých 

(12.10.2004 10:59:31)
Umelá vyživa pre kojencov a batolata urcite nie je pre telata!!! Samozrejme, ze je najlepsie pre dieta, ked ho matka koji, ale spochybnovat umelu vyzivu takymto sposobom?! Takato reakcia nie je namieste. Nie kazda zena ma to stastie kojit, alebo kojit dlhodobejsie. Ked to vyhovuje matke a dietatu, nech ho koji aj do piatich rokov.. nech sa paci. Ale nech neutoci na ine matky, ktore chceli kojit, ale nemali tuto moznost.
 cha 
  • 

Re: Re: kojení tříletých 

(12.10.2004 21:03:31)
k tomu kojení, nechápu proč by se měli kojit děti ještě ve 3 nebo 4 letech, mají přece zuby ne? tak proč se už nemůžou najíst samy?????
 Inka13 


Re: Re: voda pro telata???? 

(13.10.2004 9:18:52)
Některé mámy nemají možnost kojit a svým příspěvkem si třeba mně hluboce urazila.Mám tři děti.Kojila jsem jenom nejstarší holčinu osm měsíců.Odstavila se sama.U dalších dětí mi nebylo kojení dopřáno,i když jsem pro to dělala maximum.A ty ted tady napíšeš že to není ani pro telata.To si myslíš že jenom proto že kojíš si lepší matka???Jak vůbec můžeš něco takového říct.To jsou moje děti méněcenné,nebo já???Můžu tě ujistit,že můj nekojenej syn je zdravější než většina kojených dětí.Ve svých 19 měsících ještě nenavštívil doktora jinak než na prevenci.Víc přemýšlej než zas něco napíšeš.
 Xantipa 
  • 

Re: kojení tříletých 

(12.10.2004 11:57:08)
Dorko, tentokrát souhlasím s Miladou. Můj syn se ve svém věku na mě nesápe, i když ho kojím. Už ví, že kojení bude večer a přes den že to nejde. Odsuzuješ, co jsi nezkusila. Zkus to a pak odsuzuj.
 Sosan 
  • 

Re: kojení tříletých 

(12.10.2004 13:10:02)
Kojení na veřejnosti má ještě jeden aspekt, který je třeba zmínit. Kojenému dítěti se totiž tím kojením ucpe huba. Dítě, které je ospalé a normálně by následovala fáze, kdy je šíleně otravné, se prostě kojením sklidní aniž by tím kohokoliv obtěžovalo a následně usne. Pokud si mám vybrat, zda budu sdílet společnost s dítětem, které křičí a otravuje nebo s dítětem, které saje u prsu, vyberu si tu druhou možnost.
 Šáry 
  • 

Re: Re: kojení tříletých 

(12.10.2004 13:17:29)
Sosane,

malý děti mají podle tebe hubu?
 Dadalinka+Miška2/04aOndra9/05 


Re: Re: Re: kojení tříletých 

(14.10.2004 16:11:10)
také mě překvapilo, spojovat pusu malého dítěte s hubou, ale asi máme každá jiný náhled na dítě.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Re: kojení tříletých  

(12.10.2004 15:12:43)
Sosane,
;o)) Naprosty souhlas. Sama teto moznosti obcas vyuzivam. Funguje... Ne vzdy se da z autobusu se rvoucim ditetem vystoupit.
Pravda, memu diteti teprve bude 9 mesicu...
K.
 Debbie 


Re: Re: Re: kojení tříletých  

(12.10.2004 16:29:19)
Ahoj maminky,
Musim souhlasit, ze je krasne mit deti 2. Ja mam nyni dcerku temer 3 roky a synka 6 mesicu (rozdil 28 mesice) a rozhodne bych nemenila. Dcerku prichod synka posunul o kus dal:-) Ma ho velmi rada, je k nemu nezna, dava mu pusinky. K zadnym zarlivym scenam u nas nedochazelo. Dcerka zacala chodit na dopoledne do skolky a je tam velmi spokojena.

K tomu kojeni. Ja dcerku kojila temer 2 roky a myslim, ze uz byla "ready" na konec kojeni. Uz zacala byt vice nezavysla a samostatna. Myslim, ze kojeni po 3. roce ditete je tak trochu "opici laska". Ale to je jenom muj nazor.
 Debbie 


Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(12.10.2004 17:49:18)
Mila Milado,
Je to tvoje vec, jestli budes kojit treba do 18 let:-) Ja osobne kojit starsi dite nez 3 roky nechci a ani nebudu. Znam jednu maminku, ktera koji svoji 3,5 letou dcerku a musim ti rici, ze bych v jeji kuzi byt teda nechtela. On, stejne jako ty pouzivala a pouziva kojeni jako prostredek k uspani ditete. Nyni ma jeste novorozence a jak sama priznala, je na prasky. Starsi dcera neusne bez kojeni, navic ma obe deti v posteli v loznici, manzel uz se jim odstehoval do obyvaku. Deti se navzajem budi a z ni se stava neuroticka matka. Kdyz si mi stezuje a chce slyset radu, tak ja rikam: dcerku dej do vlastniho pokojicku, do vlastni postylky a miminko zacni ucit usinet bez uspani kojenim... Kazda jsme holt jina matka!!! Ja se nebojim mit klidne 3. ditko, moje kamaradka prohlasila, ze uz dalsi dite NECHCE!!! Zadnou jinou matku, ktera koji starsi dite nez 3 roky neznam. Moje kamaradka je opravdu "opici matka". Matka, ktera i kdyz ma hlidani zajistene, neni schopna ani zajit s manzelem na veceri... neopusti na par hodin svoji dcerku. Ted je samozrejme uz jina situace, ma novorozence. Tak ze muj nazor vznikl z osobni zkusenosti s touto matkou... fakt, jsem rada, jak to mam doma zoorganizovane... A ted se loucim, padim pro dcerku do skolky.

July, dcerka a syn
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(12.10.2004 18:04:07)
July, ale to snad Milada psala - jaký si to uděláš, takový to máš...

Mám dvě holky, jedna byla kojená skoro do dvou let. Zpočátku spala s náma v posteli, ale zhruba od třičtvrtě roku spí sama. Usínala zásadně u prsu. Druhou jsem si vlastní pitomostí odstavila někdy po půl roce (cca v osmi měsících???). Ta, ač kojená, spala zásadně sama v postýlce. Ovšem zhruba od roku se nám do postele začala stěhovat a my ji dodneška (rok a půl pryč) ne a ne vypudit... a to už kojená není...

S.
 Hanka  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(12.10.2004 18:17:30)
Ráda bych si přečetla vysvětlení proč kojit dítě do 3 let věku ?? Co je na tom dobrého ?No a do 3.5 mi přijde už příšerný a hodně ujetý:o)
 Debbie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(12.10.2004 18:23:35)
Sylvie, Hanko a Milado,

Kazdy na to ma asi jiny nazor. Ja kojila dcerku temer 2 roky a ted kojim i syna (6 mesicu). 3 roky bych ale kojit nechtela. Dcerka mi nyni ve 3. letech pripada jako mala slecna...
 Káně 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(12.10.2004 18:25:21)
Jo tak to by mne taky zajimalo. Byvala sefredaktorka casopisu Maminka Katerina Hamrova koji sve dve dcery (4 a 5 let) a jeste se s obema u prsou nechava fotit :-))) V dobe, kdy byla sefredaktorkou se pomalu v Mamince o nicem jinem nez o kojeni nepsalo...Jak mi rikala jedna detska dr. (podotykam mlada cca kolem 30 let) tak dlouhe kojeni vysava matku a "dobre" je tak maximalne na osteoporozu ve starsim veku.
 Hanka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(12.10.2004 18:35:05)
No a proto mi vysvětlete proč ?
Vždyť dítě ve 3 letech ( a i alergik ) má přeci už tak pestrou stravu,že je to zbytečné ne ?
Beru ještě kojení do 2 let ,ale po 3 roce mi to přijde vážně postavený na hlavu :o)
 Alena, Týna a Pája 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(12.10.2004 21:33:37)
Milado,
pokud kojíš svou 3,5 letou dceru v noci, ohrožuješ její zoubky! Čím déle kojení v noci, tím hůř na zoubky, větší kazivost atd..... Je to skoro jako kdybys jí v noci dávala lahvičku s něčím sladkým :o( Není to bohužel výmysl z mé hlavy, ale odborný názor, který byl odvysílán nedávno na ČT 1 v programu Sama doma, který jsem náhodou zahlédla....
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(12.10.2004 21:41:39)
No, doktorky Paulová a Mydlilová z Laktační ligy říkaly, že výsledky vědeckých výzkumů se do praxe dostanou za 10 let. V lepším případě. V horším i za 20. Myslely to vážně. Takže pokud dotyčný odborník nebyl opravdu odborník na slovo vzatý, brala bych to DOST s rezervou.
Co asi může být špatného na mateřském mléku, že se po něm kazí zuby, to bych teda fakt ráda věděla... Těch mýtů o kojení je snad ještě víc, než mýtů o porodu.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(12.10.2004 23:37:57)
Milado,
jasně, že ještě pořád kojím, teda jen to mladší dítě, tomu staršímu už bude 15 (let), tak ten už nechce :-). Kojit budu, dokud bude chtít dítě. Kojím i v noci, nijak mě to nevysiluje ani neobtěžuje, kolikrát ani nevím, že kojím :-))))).
Spí se mnou v posteli (to mladší :-)) a taky mi to nevadí (naopak). Opičí matka nejsem, mám fůru aktivit, takže občas je celej den jen s tátou nebo u dědů a babiček. Teď ji měl půl dne na starost osmnáctiletý kluk, kterého v životě neviděla a byla naprosto v pohodě. Je zdravá jak řípa a VELMI samostatná.
 Sylva. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(13.10.2004 1:05:56)
Čtu a zírám.
No, Milado, to je místy středověk...
 katka a natálka 


kojení tříletých - ale proč? 

(13.10.2004 16:57:44)
Chápu, že po tom, co teď napíšu se na mě vrhne hora odpůrkyň. Mám 5timěsíční dceru, za naprosto normální považuju plné kojení do půl roku a částečné do roka, max do 2. Odsuzuju, že některýá ženský nekojej vůbec nebo brzo přestanou, ať je to z jakéhokoli důvodu(kromě zdravotních). To je všechno, myslím, v pořádku. Ale proč proboha kojit 4letý dítě? Snad proto, aby maminka měla pocit, že je to "děťátko" pořád ještě jejím malým děťátkem, ale není. Kromě dcery mám také 3 a půl a 4 a půl roku staré sourozence a nedokážu si představit, že by ty "příšerky máma ještě kojila. Umí mluvit sprostě, nadávat i zalžou a dokážou být zlí (které dítě takové není-možná to, co schováváte doma, nechodí do školky a vy nikdy nemluvíte sprostě). Mimo to už jsou dost velcí a rozhodně to nejsou děťátka, neviňátka a tak podobně, jsaou to malí lidé, na které začíná působyt ten zkažený svět venku ať už od rodiču, z televize nebo od jiných dětí a kojení na tom nic nezmění.
 janula, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(13.10.2004 14:27:10)
Materske mlieko obsahuje aj cukor. No a jeho rozkladom vznikaju podmienky, aby bakterie zautocili na mliecne zubky. Co je na tom take nepochopitelne?
 Janula, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(13.10.2004 15:07:12)
Myslis si, ze na uhasenie smadu dietata vo veku je potrebny sladky caj? Uplne postaci voda, pripadne nebublinkova mineralka. Preco si nepriznat, ze je tu moznost , ze deti, ktore su kojene a maju uz zubky su vystavene riziku, ze ich zubky sa mozu kazit? Preco mam stale pocit, ze sa tomuto faktu stale snazite vyhnut? Co je na tom zle, ked dieta pije z flase? Preco mam stale pocit, ze Vy ktore kojite deti dlhodobo 3 a viac rokov sa staviate nad ine matky?
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(13.10.2004 15:28:16)
Janulo, jednak nemám pocit, že by se tu Milada ani Sylva (coby matky kojící děti nad tři roky) stavěly nad ostatní - spíš naopak mám pocit, že se jenom brání obviňování z tho, že "jsou divné".

A za druhý - já zas slyšela, že dispozice k zubnímu kazu jednak vzniká už prenatálně a jednak že i dásním bez zubů neprospívá sladké a i ještě bezzubé děti jsou vystaveny vzniku zubního kazu, když papaj sladký. Obojí mám zhruba ze stejného zdroje, jako argument pro kazivost zubů - říkali to stomatologové. Logicky mi z toho vyplývá, že bych dítě teda neměla kojit vůbec ;o)

Jinak dcera byla kojená do dvou let, tedy už i jako zubatá, zatím jí jsou čtyři a musím zaťukat - ačkoli já mám pusu plnou kazů z dětství, jí se zatím vyhýbají.

S.
 Zuzka, 1 dieta 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(13.10.2004 18:10:15)
Dievcata preco zachadzate az tak daleko? Milada, kde Janula napisala, ze deti ktore maju v stvrtom mesiaci zubky sa maju prestat kojit? Ja som ju pochopila v tom, ze pre deti, nie batolata tym myslim vek 3 a viac by mala byt pestra strava zarukou dobrej vyzivy. Tak preco kojit? Pre pocit, ze moje dieta hoci ma 3 alebo 4 roky sa stane na tu chvilu bezbrannym babetkom? Ved pomaznat sa da s dietatom aj inym sposobom. A k tym pocitom, co vlastne Jitka vies o jej pocitoch? Mozno prave preto obhajujete to svoje kojenie, prave pre ten pocit...V dnesnej dobe sa to fakt uz s tym propagovanym kojenim prehana. Laktacna liga sem, laktacna liga tam...Laktacna liga hovori, pise...atd. Zeby na mala patent na vsetko, a ini lekari, alebo vyskumy, ktore hovoria nieco ine klamu? Myslim si ze pravda je niekde uprostred. Takze kojit, ked mate mliecko,nerobit tragediu ked nemate. Nehrdit sa tym, nepodcenovat matky ktore nekoja atd.
Ja sama som kojila do roku moje dieta sa odstavilo samo a nevidim na tom nic zle.
 Janula, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(14.10.2004 8:28:28)
Milado, my sme sa zjavne nepochopili. Ved je rozdiel kojit 4-mesacne dieta, ktore je odkazane len a len na mliecko a kojit 3 a viac rocne dieta, ktore moze jest uz plnohodnotnu stravu. To riziko ohladne zubkov u 4-mesacneho babetka a 3 rocneho dietata je predsa len ine. Treba si len priznat, ze ked su dve 3 rocne deti a jedno prespi noc bez kojenia a pred tym si umyje zuby a druhe sa koji pocas noci, tak sa to riziko zvysuje. Mam to potvrdene od nejednej zubnej lekarky/lekara. Ale taktiez na kazivost zubkov posobia aj ine faktory, napr. dedicnost..
Tema kojenia a nekojenia je velmi hakliva. Nazory sa roznia a nazory laktacnej ligy idu az do krajnosti. A matky, ktore nekoja, lebo namali to stastie su odsudzovane.
Inak ti zelam pekne ranko, a prijemne prezitie dnesneho dna.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(14.10.2004 8:48:54)
Janulo, a v čem je jiné to riziko? Na zoubky čtyřměsíčního dítěte mléčné cukry působí jinak než na zoubky tříletého dítěte?

S.
 Janula, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(18.10.2004 10:13:17)
Rozdiel? No asi v tom, ze 4-mesiacne babatko vo vacsine pripadov nema zubky, ale 3rocne a viac ich ma plnu pusinku. A 4-mesacne babetko je plne odkazane na materske mliecko..kdezto 3-rocne, 4- a viacrocne sa stravuje inak. A mimochodom, kojila som obidve deti a obdidve sa mi odstavili same.. prostre nechceli uz sat s prsnika..
 Janula, 2 dti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(18.10.2004 10:34:37)
Kolko babetiek vo veku 4- mesiacov si videla so zubkami?
 Janula,2deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(18.10.2004 10:40:13)
Toto natahovanie je o nicom. Milada, kludne si koj svoje 4-rocne dieta. Ja som kojila do roku, mojim detom nechybalo kojenie do 4-styroch rokov. Moja zubarka ma asi zle informacie(podla Teba).. Mne osobne by vadilo, keby moj syn 4-rocny mal erekciu pri kojeni. Ale kazda sme ina. Tak sa maj pekne.
 Janula, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(18.10.2004 12:01:23)
Je super, ze sa bavis.. Ja ti odpovedam uz naposledy.. lebo tato diskusia nikam nevedie. Urcite viem, ze ani moja dcera.. erekciu nemala..(myslim,si ze o tomto ma poucovat nemusis) Taktiez som nekontrolovala plienku mojho syna, ked som ho dojcila.(do roku)
A mimochodom, to o tej erekcii pocas dojcenia si tu citovala ty..
A nie som jedina, ktorej sa zda divne kojenie 4 a viacrocnych deti. Kludne ma mozes ukamenovat. Moje deti taktiez nemaju ani jeden kaz. To o vplyvu materskeho mlieka na zuby som si nevymyslela, mam to od viacerych zubarov. A poznam kojene dieta 5 rocne, uz ma 3 zablompovane zubky. Takze vela zavisi od aj od toho, co nase deticky podedia. Hold.. geny su geny.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: kojení tříletých - pozor na zoubky!  

(18.10.2004 16:02:49)
ja tedy nevim... ale kolik mleka se pri kojeni dostane do kontaktu se zubama? Domnivam se, ze vzhledem k technice kojeni je to zanedbatelne mnozstvi.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(18.10.2004 10:46:27)
Pokud vím, plné kojení je doporučováno pro děti do šesti měsíců, u alergiků i déle - moje mladší šestiměsíční holka už zuby měla. Dále WHO doporučuje kojit alespoň do dvou let - obě moje děti ve věku dvou let měli plnou pusu zubů. Opravdu mi přijde nepochopitelné, jak si někdo může myslet, že malým dětem mateřský mlíko na zuby nevadí, ale starším stejné mlíko na stejné zuby už jo :oO Já to fakt pořád nechápu a je mi moc líto, že mi to nikdo nechce vysvětlit. Nebo je to snad tak, že maminy s klidem budou riskovat zubní kazy u dětí řekněme do roka, do dvou (dokud kojily ony samy), ale jakmile budou vědět o matce, která kojí dítě nad dva roky, hned jí začnou zastrašovat zubními kazy, protože ona dělá něco "nenormálního" a pro pokrytce je každá záminka dobrá?

S.
 Ennywan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých - pozor na zoubky! 

(13.10.2004 17:25:29)
Proč máš ten pocit? Protože si ho sama připoustíš. Za svoje pocity si přece může každý sám, je chyba obviňovat druhé. Takže jestli se cítíš méněcenná, tak je to jen a jen Tvůj problém. A pokud Ti to vadí, tak s tím musíš bojovat zas jen Ty sama :o)
 Lida, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojeni triletych - pozor na zoubky! 

(13.10.2004 13:38:14)
Rikali to v televizi, to pro me neni zadny padny argument. Nema to vetsi vahu nez ze nekdo si mysli, ze by to tak mohlo byt. Sveho mladsiho syna jsem kojila do 4 let, predevsim vecer, tj. po cisteni zubu. Navic odmita pastu, takze zuby cistime jen kartackem. A ani fluorove tabletky nepouzivame. To je hruza, co? A zoubky ma (je mu 5) jak perlicky bez sebemensiho kazu.
 Káně 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(13.10.2004 0:01:02)
Milado, mne je to celkem putna - at si kazdej koji jak dlouho chce - treba do 18 let :-))). O tom nocnim kojeni jsem porad Sama doma taky videla a mluvila o tom zubarka (myslim, ze detska). O tom vycerpani rikala detska dr. mamine, co se mnou byla na pokoji v nemocnici. Mela dvouleteho kluka, kojila ho nekolikrat denne a zhruba tak 3x v noci. Stezovala si na unavu a vycerpanost, proto ji ta dr. doporucovala kluka odstavit a odkazovala prave nejen na stavajici unavu, ale i na riziko osteoporozy v pozdnim veku. Tot vse a kojeni zdar. Nazdar. :-)
 Káně 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(13.10.2004 0:15:53)
Proc bych to nemohla pripustit? Psala jsem, ze mi to je putna a at si kazdej koji jak dlouho chce...
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(13.10.2004 1:00:19)
Káně,
no vidíš, a já jsem zas od odborníků slyšela, že kojení je dobré PROTI osteoporóze. Že během těhotenství a kojení je tělo schopné doplnit si zásoby vápníku (samozřejmě, že je třeba ho dodávat ve stravě, sám se nevytvoří).
No a únava a vyčerpanost je spíš záležitost špatné organizace domácnosti, než kojení...
 Debbie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(13.10.2004 15:07:17)
Opet tady zachazime do extremu,
Nikdo tady netvrdi, ze kojeni je spatne a ja uz vubec ne. Ja sama jsem kojila dcerku cca 2 roky a nyni kojim syna (6 mesicu). Nebudu ale tvrdit, ze chapu matky, ktere koji treba 3,5 lete dite. Ne, nechapu a nemyslim si, ze je to pro psychiku ditete zdrave. Take mne podivuji matky, jez koji treba 2 lete dite na verejnosti. V tomto veku, se da totiz kojeni naplanovat a opravdu by to mela byt intimni zalezitost. Myslim, ze cca do 12 mesicu kdyz je dite kojene, tak kdyz ma hlad, tak by melo byt kojene. Proto naopak kojeni na verejnosti podporuji. Ale opet, mely bychom byt my kojici matky ohleduplne k okoli. Ja sama se nemusim divat na obtloustlou maminku, ktera vyhrne cele triko a koji kde se da...
 Debbie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(13.10.2004 16:19:16)
Milado,
A na cem je ta tva studie zalozena? Vzdyt dusledek muzeme videt az treba u dospeleho jedince. Vzhledem k tomu, ze dlouhodobe kojeni je soucasny trend. Treba nase matky nekojily vetsinou dele nez 6 mesicu, tak nase generace nemuze slouzit jako vhodny kandidat na tvou studii.
Ja osobne, kdybych treba kojila 4 leteho syna a on u toho mel erekci, tak se nad tim pozastavim. Zaroven kdyz se podivam na svou 3 letou dcerku, tak si opravdu neumim predstavit, ze bych pokracovala v kojeni po 2 letech. Mne osobne ona prisla "ready" v 2. letech na odstaveni.
 Debbie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(13.10.2004 16:24:54)
Vranimurko,
Jelikoz jsem dcerku kojila 2 roky, tak vim, ze po 12. mesici se da opravdu kojeni naplanovat a kojit doma, kde ma pohodli jak matka, tak dite... To, ze se nechci divat na obtloustlou maminku, jez koji treba v supermarketu tak bych prirovnala k memu "zazitku". Byli jsme nedavno s detma v restauraci a vedle nas sedela rodinka. Najednou uprostred jidla zacala maminka prebalovat primo v restauraci pokakane tak 2 lete dite. Docela chutovka. Proc by nemohla, ze? Kdyz se mi to nelibi, tak se mam otocit... Chtelo by to trosku ohleduplnosti, nejsme na planete sami:-) Ja sama na verejnosti kojim, ale vzdy se snazim najit vhodne misto. Nektere matky, ale primo demonstruji kojeni. Nekdy je to vazne priserne...
 Květen05 


: Re: Re: kojení tříletých  

(13.10.2004 16:43:12)
July, já jsem dcerku kojila do dvou let. Několikrát se mi stalo, že jsme se někde zdržely a pak jsem prostě malou nakojila. Obyčejně to bylo u doktorů, nebo když jsem byla někde se staršíma dcerama, třeba doprovod do kroužků. Nikde jsem se nevystavovala,prostě jsem si zalezla někam do koutku a tam jí nakrmila. Většina lidí se nad tím vůbec nepozastavovala, někdo se jen kouknul, otočil se a šel pryč. Musím říct, že jsem nezažila jedinou špatnou reakci.
Přebalování pokakaného dítka přímo mezi jedlíkama se mi taky nelíbí. Já to řešila odchodem na záchod, nebo chodbu,prostě někam, kde by to nekazilo chuť k jídlu.
 Ennywan 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(13.10.2004 17:47:37)
Stejně jako téma domácích porodů, i kojení vždy vyvolá silnou vlnu emocí (ještě k nim počítám články od Monty). Osobně nic špatného na kojení po 2.roce života neshledávám. Když to vyhovuje dítěti i mamince, tak proč se nad tím pozastavovat, pohoršovat? Sami pediatři doporučují, že je vhodné dítěti podávat mléko ať už v podobě umělé výživy, kravského mléka (nejdřív po 2.roce) nebo větší množství mléčných výrobků (které stejně zahleňují). Tak proč zbytečně utrácet peníze navíc, když mám k dispozici své vlastní zdroje? My kojení neřešíme, nechala jsem tomu volný průběh. Syn si rád vypije svoji "dávku" ráno po probuzení, málo kdy se stane, že má chuť i přes den. Mě to neobtěžuje, nechám na jeho rozhodnutí, kdy i tu ranní dávku vypustí. A je mi jedno, jestli jde o trend nebo jestli se časem ukáže, že je MM pro starší děti nebo maminky z jakéhokoli důvodu nevhodné (ale o tom vážně pochybuji).
 Luky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(19.10.2004 11:02:32)
souhlasím, kojit mimi je roztomilé
kojit roční-no proč ne
kojit dvouleté a starší?????je to úchylný
některý mámy jsou fakt praštěný. Určitě to tomu dítěti nic nedá a máma si myslí jak je důležitá
 Xantipa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(19.10.2004 12:13:08)
Milá Luky, když takhle odsuzuješ, asi jsi moc nekojila, jestli vůbec. Omlouvá Tě jedině to, že s tím nemáš zkušenosti.
 Luky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 12:50:34)
budeš se divit ale kojila jsem a kojím. Ale do tří let to v úmyslu rozhodně nemám. Nic se nemá přehánět.Když ke mě přijde kámoška a její dvoletý jí cucá kozu tak mi to přijde nechutný. Může jí dát přece cokoliv jiného. A abys zas nerejpla tak ona sama je z toho už znechucená a nemůže se toho zbavit. Lituje že jí nutila když se sám chtěl odstavit. Mějte přeci rozum!!!!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 13:04:04)
Hm, já jsem shodou okolností tohle téma probírala s několika lékaři a všichni se shodli na tom, že normální zdravé dítě, které nemá např. atopický ekzém nebo alergii na kravské mléko je zbytečné kojit víc jak rok, max. rok a půl. Jednak to mateřské mléko už dávno není to, co na začátku, jeho složení se mění a dítě s ním už nic nezbytného nedostává, a pak to může vytvářet nezdravou fixaci na matku.
Nicméně je každého věc, jak dlouho kojí, když si někdo myslí, že je to pro jeho dítě správný, ať ho kojí klidně až do maturity.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 13:38:49)
Milado,
neznám žádnou studii, maximálně se na ni můžu někde zeptat... já jen psala, co mi říkali doktoři, se kterýma jsem se o tom bavila, žádné studie mi necitovali, asi říkali to, co si sami myslí. :o)
Pochybuju ale, že by nějaká studie byla, ten trend dlouhodobého kojení je relativně nový, alespoň u nás, takže by těžko byla relevantní.

 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 14:37:47)
No jo, jeden doktor povídal :o) Taky mi tchyně kdysi vnucovala stařičkou knížku o těhotenství a výchově dětí, kde jeden doktor povídá, že chování dětí nebo jejich častě kojení způsobuje nezdravou fixaci na matku a rozmazlenost dětí. A přesně to samé jsem slyšela, i když jsem nosila Verču v šátku ;o)

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 14:53:56)
OK, dobře. Lékaři se samozřejmě mohou mýlit, názory odborné veřejnosti se dost často mění, ale vezměme to jinak - k čemu je tedy podle vás dobré kojit tříleté dítě, které NEMÁ zdravotní problémy?
Já chápu, že mateřské mléko je snadněji stravitelné než kravské, bude asi i zdravější, i když si osobně myslím, že s tím složením měli ti doktoři pravdu, po třech letech už toho tam asi moc extra významného nebude... ale pořád nevidím ten důvod PROČ. Jaký je smysl takhle dlouhého kojení u zdravého dítěte. Chápu to v zemích, kde je hlad... ale v našich podmínkách ne. Jak říkám, je to každého věc, ale ten důvod by mne docela zajímal.
Btw., já jsem kojila 9 měsíců a když jsem přestala, byla jsem na tom fyzicky i psychicky strašně. Ztloustla jsem, zhoršila se mi alergie, padaly mi vlasy, na kůži se mi dělaly fleky, skončila jsem na antidepresivech. Do dvou měsíců jsem byla zase fit, i když ty kila jsem shazovala rok. Moje dětská doktorka si myslela, že jsem cvok, když jsem jí tvrdila, že je kojení pro dítě nejlepší. Syn se odstavil celkem v pohodě, trvalo mu přesně týden, než si zvykl, že v noci se už přisávat nebude. Přesto je dodneška vysazený na prsa, pořád mne osahává a jiné ženské taky... kdybych ho kojila do tří let, tak fakt nevím, jak by to dopadlo. Dneska už normálně pije kravský mlíko, je zaplať Pánbůh zdravý, i když má alergii na jablka a asi ještě i na jiné ovoce, nezjišťovali jsme to, jen sleduju, že se mu občas dělá kopřivka.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 14:57:35)
Upřesňuju - sahá mi na prsa, když pije z láhve. Dělám mu na noc kaši, kterou pije ve spaní a automaticky mi přitom sahá pod košili, aniž by se probudil. Jinak na ně sahá i když nepije, pořád chce, abych se s ním koupala, aby mi mohl na prsa sahat. Moc se mi to nelíbí, ale nějak nevím, co s tím dělat. Doufám, že ho to přejde.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 15:16:47)
Monty, já svoje dítě do tří let nekojila, takže za takovéto maminy dost dobře nemůžu mluvit. Nicméně to, co psala Milada - že tak holku uklidňovala, aby vn oci nebyla celá rozdrápaná - mi přijde jako docela dobrý důvod. Konečně, moje starší se taky kojením uklidňovala ;o)

Já bych spíš položila otázku jinak - proč dítě nekojit, když to to dítě chce, máma mlíko má, kojit jí nedělá problémy?

Tvoje otázka "proč kojit" mi přijde zhruba nastejno, jako třeba proč nosit dítě v šátku, když existují kočárky, proč se s dítětem mazlit, proč někam chodit s manželem, když můžu jít bez něho... Prostě proto. Protože to nikomu a ničemu neuškodí, pokud to nevadí ani jedné ze zúčastněných stran.

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 15:30:25)
Sylvie, jenže Milady dcera má atop, to je o něčem jiném... v takovém případě je to pochopitelné.
K tomu, co píšeš... no, to pro mne moc důvody nejsou, je to zhruba stejné, jako kdybych tvrdila, že ženě každý měsíc dozrává vajíčko, tak by mohla být těhotná permanentně. Prostě si myslím, že kojení zdravého dítěte ve třech letech nemá žádný praktický význam - nic mu to nedává, to, že má matka mlíko je hezký, ale to může mít i dvacet let. :o) Nicméně opakuji - je to každého věc, co dělá se svým dítětem a se svým mlíkem. :o)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(20.10.2004 22:44:36)
Počkej, Milado, já nepsala, že je to nový trend jako že se to dělá AŽ TEĎ, samozřejmě že v dřívějších dobách se to také (někdy) dělávalo, myslela jsem, že je nový teď, kdy by se ty studie měly dělat... jaký vliv mělo kojení na Julii žádné studie neobsáhnou... :o)
 Káně 


Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 2:04:33)
Znova opakuju, ze at si kazdej koji jak a dlouho chce (maturita-tos me Monty pobavila :-)). Mne spis prijde, ze posledni dobou je u NEKTERYCH mamin trend svoje kojeni demonstrovat nebo vyzdvihovat. Dam svuj priklad - v kavarne jsem vytahla lahev s mym odstrikanym mlekem (dceru jsem musela odstavit kvuli me neodkladne operaci-pak jsem uz jen odsavala) jedna mamina (zrovna kojila) se otocila a pres pul kavarny se me dotazala proc nekojim. To, ze se ostatni lidi otaceli a cekali co z nasi debaty vypadne, tak to jsem v dane chvili neresila. Kdyz jsem ji rekla, ze je to celkem moje vec a hlavne, v lahvi i tak mam materske mleko nejak nevzala v potaz a svuj dotaz opakovala. To uz jsem nechapala a znova ji slusne opakovala, ze ji do toho nic neni (nehodlam vsem na potkani vysvetlovat svuj zdravotni stav). Ona argumentovala tim, ze Laktacni liga doporucuje ... to uz jsem neslysela - dcera si uz lahvicku v kocarku drzela sama a ja byla venku. V tu chvili jsem mela na veskere "ligy" averzi - ted momentalne je to na fotbalovou Ligu mistru :-)))
 Káně 


Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 12:43:51)
Milado, ja jsem netvrdila, ze vsechny matky svoje kojeni demonstruji, ja psala, ze NEKTERE a taky netvrdim, ze vsechny dlouhodobe kojici maminy jsou trhle - to v zadnem pripade. Ani nemam nic proti kojeni na verejnosti.
Jen mi proste prijde, ze jsou maminky s prominutim zblble z cteni Bettynek, Maminek apod. a pokud nekdo nekoji, tak je v oci ostatnich malem za krkavci matku. Spis mi prijde, ze v posledni dobe se traduje : kojit, kojit, kojit (trochu mi to prijde jako ucit se, ucit se, ucit se...:-))) A ze by mel byt spis pristup : kojeni je fajn-pro mimi i mamu to nejlepsi, ale pokud mamina kojit z jakekoliv duvodu nemuze-nic se nedeje. Mimochodem tenhle pristup ma i dr.Parizek se serveru "porodnice" na www.zena-in.cz. Pak mi nemusi volat ubrecena kamaradka, ze v 6 mesicich mimina uz nema skoro zadne mleko a ma pocit, ze selhala apod. Jeste ke kojeni na verejnosti - ja sama kojila asi 3x a ac mam velky prsa i bez kojeni, kojila jsem tak, za si toho skoro nikdo nevsiml (pred sebe kocarek, pres rameno svetr apod.). Mam to kousek do Stromovky, takze ji mam prolezlou skrz naskrz a je tam spousta lavicek, kde se da bezproblemu a okukovani nakojit. Pak teda nechapu maminku, co vytahne prso na lavicce pred Slechtovkou a rozciluje se, ze ji okukujou pubertalni bruslari :-)))
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 16:44:39)
Z Holešovic? :) Kdepak, všude se najde někdo z naší čtvrti :)
 Káně 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:mokra ctvrt :-)))) 

(22.10.2004 11:16:05)
Petro - no jeje, jsme tady necele dva roky. Predtim jsme vegetili na Zizkove :-) a to byla proti Holesovicich primo bio oblast tykajici se cistoty (zejmena psich bobku). Mmch vcera jsem navstivila hriste Kastanek ve Stromovce a mam zas na mesic vystarano :-). Jeste, ze mame aktivni a zvedavou babku, ktera tyhle "akce" ma rada... Kdybys tam nekdy vyrazila, dej vedet - Kaja ma obdobi, ze miluje vsechny "mimi", dokonce ted momentalne vic nez vsechny "haf" a ze tech v Holesovicich je... :-)))
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:mokra ctvrt :-)))) 

(22.10.2004 15:12:33)
Káně, nejen že máme mimi, máme i "haf", ovšem je to stará 40kilová fena československého vlčáka (měli jsme dvě, ale ta starší mimino nepřežila, usoudila, že pro dvě matky není v rodině místo), takže čubu na dětské procházky nenabízím. Ve Stromovce nebo v sadech jsme každý den, co máme psy, navykli jsme si brouzdat a s malou to dodržujeme.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 11:46:11)
Na Ligu výjimečných taky? :)

No, fakt je, že už sám název Laktační liga zní podezřele, kojení je přirozená a a "obyčejná věc", která imho svou ligu nepotřebuje, minimálně ostatní savci se bez nich obejdou a také svá mláďata uživí :)) No, a také v přiměřenou dobu odstaví, minimálně jsem nikdy neviděla fenu kojit řekněme půlroční štěně. No a oslím můstkem k dlouhodobému kojení...
Pro mě by bylo hodně omezující 4 roky takřka totálně abstinovat, nekouřit, nejíst jalapenos a tatarák... Vzhledem k tomu, že mléčná žláza je modifikovaná žláza potní, jdou do mléka zplodiny a já nejsem z ekologického chovu :))
 Káně 


Re: Re: Re: Re: ligy :-) 

(21.10.2004 12:29:21)
Petro, ac se mi Liga vyjimecnych nelibila tak na ni ne :-) a to diky Seanovi Connerym :-) Na obdobi, kdy Ligu vyjimecnych v Praze tocil, mam totiz velmi dobre vzpominky :-). Mmch ja bych 4 roky taky nevydrzela bez poradne ostreho mexickeho jidla, zapiteho Mojitem ci Caipirinhou :-)))
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 16:39:36)
Já nechci polemizovat o negativním vlivu dlohodobého kojení. Mohu jen odvodit,že pokud dlohodobým kojením klesá kvalita kravského i psího mléka (v téhle oblasti se výzkumy podnikly :), tak bude klesat i kvalita mléka lidského.
Mimochodem, například ve staré Číně byly děti z "lepších" rodin kojeny dlouho, ovšem ne pořád jednou kojnou, takže mléko bylo stále kvalitní.

Pokud jde o psychologické pozadí, imho dlohodobé kojení není tak rozšířený jev, aby to populaci nějak významě ovlivnil. A jako všechny jevy v téhle sféře bude dopad hrubě individuální.

Pokud k tomu mám dodat něco osobního, tak pro mě je kojení provozní záležitost. Když jsme měli šťěňata a viděla jsem, že kojení fenu příliš likviduje, nemilosrdně jsem ty malé harpyje odstavila, pokud uvidním, že kojení příliš likdivuje mě, udělám to samé, v 35 letech už se na odvápnění necítím. Zatím kojím necelé dva měsíce, všechno je v pořádku, takže to s trochou štěstí do toho půl roku vydržíme a až skřítek začne konzumovat jiné věci, strašlivě se opiju kubánským rumem :))
Navíc, mí chlapi už si nebudou připadat v péči o malou tak méněcení;)
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 16:57:22)
Ostatně, krávy se po určitém čase nechávají znovu zabřeznout, protože to mlíko po nějaké době opravdu ztrácí na kvalitě... není to jen kvůli telatům, aby jich bylo víc... :o)

To je v podstatě to, o čem jsem mluvila a na čem se shodli ti moji známí - lékaři. Kvalita MM po roce prudce klesá a je-li dítě jinak zdravé, není k tomu z medicínského hlediska jediný rozumný důvod.

Ale, opakuji po x-té: Je to každého věc, jak dlouho bude/chce kojit.

Já pouze nechápu, jaké ty maminky mají RACIONÁLNÍ důvod... jestli si třeba myslí, že tím dítěti dávají to nejlepší nebo že je to zdravé... no, možná kdyby žily všechny na vsi v horách, jedly jen 100% biopotraviny, tak třeba... ale v městě?
Kravské mléko i sušené je na rozdíl od mateřského kontrolováno a to docela přísně, takže mi není jasné, proč by syn měl tři roky pít smog, popílek, všechna ta éčka a podobné nechutnosti, které v tom mém mléku jsou a v kravském ne. :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 19:03:45)
Monty, že se složení mateřského mlíka mění podle potřeby dítěte, je přeci známá věc ;o) MMCH já nepopírám, že jsem své téměř dvouleté dítě kojila hlavně z důvodů psychických, protože z výživových to nebylo nutné - holka jedla normálně a pila i kravské mléko. Ale nezlob se na mne, nás ve škole učili, že v medicíně je potřeba brát ohledy také na psychické potřeby dětí (dospělých samozřejmě taky). Ale já nejsem lékař, to je fakt, já mám jenom blbou zdrávku.

S.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 19:33:49)
Hm, a jaký psychický důvod má kojení tříletého zdravého dítěte? :o)
Sorry, já si prostě myslím, že je to o tom, co je zrovna in a moderní... razí se trend dlouhého kojení, tak se bude kojit do tří do čtyř let... ale že by se někdo zamyslel PROČ... to už moc nevidím. :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 20:24:36)
MOnty, kolik znáš mamin, které kojí do tří-čtyř let věku dítěte? Když je to tak in?

Jinak jak píšu - já kojila starší holku skoro do dvou let, protože ONA CHTĚLA být kojená. Pak jí ta potřeba přešla, tak se kojit přestala. Naprosto bezbolestně, prostě už nechtěla. Kdyby i dál chtěla, určitě bych jí násilně neodstavovala, jak se tak někdy dočítám rady maminám. Nejsem ten typ, pokud je to možné, jdu cestou nejmenšího odporu. A kojila bych ji ne proto, že je to snad moderní ???? , ale prostě proto, že když prso vyžaduje, asi k tomu má nějaký důvod. Co já vím - dodává jí to pocit jistoty, líbí se jí to, působí to na ni uklídňujícně nebo cokoli jiného. Aby byla pokud možno psychicky v pohodě je pro mne stejně důležité jako aby byla v pohodě fyzicky. Tím nechci říct, že holkám dovolím všechno a za každých okolností, ale proč třeba lámat přes koleno něco, co jim neublíží a mne neuškodí?

Jo, vlastně teď se mi vybavuje - Verča si z prsu občas cucla i jako starší v těch skoro třech letech. Připadalo mi to jako menší zlo, než jí nechat utápět se v žárlivosti, že malý mimino může a ona už ne ;o) Nicméně o tom bych si v životě netroufla mluvit jako o kojení. MMCh já v pěti letech taky pila mateřinu, máma kojila bráchu a mne dávala zbytky, které po kojení odstříkala ;o)

S.
 Šáry 
  • 

Třeba proto, 

(21.10.2004 20:29:23)
že se to dítěti líbí a mně se to chce.

A žádné jiné důvody k tomu nepotřebuju.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 22:14:38)
Já zas nechápu, proč někoho vzrušuje, jak dlouho kojí NĚKDO JINEJ.

Pro mě za mě, ať si někdo nekojí vůbec a někdo třeba do těch osmnácti, když bude mít mlíko, čas a chuť ;o)), ale kdo má kruci právo předepisovat MNĚ, jak dlouho mám kojit?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 22:27:02)
Nerozčilujete se, dámy :)

Vlastně je to dost zajímavej fenomén, kojení a motivace k němu, a to oboustraně.Ostatně, takových věcí se tady najde. Například: Má nákup miminčích věcí bezdětnými ženskými podvědomě votivní funkci? Nebo: Jsou některé hrůzostrašné porodní historky "urban legends"?

Občas jsou ty debaty opravdu docela bizarní :)
 Týna a Mína 


Nezměníte téma? 

(21.10.2004 23:24:08)
Myslím,že být to diskuze u stolu-o kojení tříletých-dopadlo by to všelijak.Ale nic.Chtěla bych se zeptat,jestli někdo neví něco o hrůzách co se dějí v Ikee na Zličíně.Slyšela jsem od třech maminek,nezávisle na sobě,že se tam ztratila holčička jedna čtyřletá a pak desetiletá a pak jí našly na záchdě ostříhanou a převlečenou za kluka.Ta starší byla prý dokonce zdrogovaná.Tak teď prý když se tam ztratí dítě ta hermeticky uzavírají všechny vchody.Nevím,je to moc divné,ale ty tři mamky se vůbec neznají-tak nevíte někdo něco?
 Šáry 
  • 

DObrá změna tématu :o)) 

(21.10.2004 23:27:31)
s největší pravděpodobností je to "urban legend", tedy nesmysl.

mrkni sem: http://www.maly.cz/index.php?cmt=1143#comments
 Kačka (Beáta 2r & Andrej 7m) 


Re: Nezměníte téma? 

(21.10.2004 23:31:53)
kájiko,
já jsem to četla tady někde na Rodince a když jsme byli v sobotu v Ikei, tak jsem se dokonce ptala na informacích ;o)) Já vím, blázen... a ten kluk co tam byl říkal, že o ničem neví, vedle stála holka, prej taky nic... tak nevím, jestli mi tzv. "sr... na hlavu", nevěděli nebo nesměli, případně nechtěli říkat :o)
 Týna a Mína 


Re: Re: Nezměníte téma? 

(21.10.2004 23:42:09)
Kačko,myslím že kdyby mohli říkat tak už by je proprala televize a nebyla by tam ani noha.Třeba je to jenom velkej drb,ale stejně se tam se svojí malou holčičkou dlouho nepodívám!!!Když si to jenom představím-no hrůůůůůza.Pravda je,že dětiček je tam mraky,dospěláků ještě víc,nějaký úchylas se vtom ztratí raz dva.
 Kačka (Beáta 2r & Andrej 7m) 


Re: Re: Re: Nezměníte téma? 

(21.10.2004 23:52:18)
Ono to asi nebude tak tragický ;o) Nedává mi to moc smysl, rozhodně je to spíš nějaká fáma ;o)
Já to tam mám ráda a budu tam jezdit furt, děti si stejně hlídám všude, nejenom na Zličíně :o)
 Týna a Mína 


Re: Re: Re: Re: Nezměníte téma? 

(22.10.2004 0:02:07)
To já taky děti hlídám,možná víc než je zdrávo,ale ten červíček ve mě hlodá...Znáš to?Na vteřinu se jenom otočíš a jedno je v tahu.Ta malá je navíc tak rozlítaná že si někdy přiju jak na tenise.A večer když usne tak chvilku koukám kam zas šla než mi to dojde.Taky jsem si tam všimla,že rodiče místo aby dítko nechali v hlídaném dětském koutku,odvedou ho do od.pro děti a jdou koukat po krámě.A jsou v pohodě.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 1:51:55)
Monty, ono přemejšlení většinou vidět ani neni :-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 20:14:57)
No, vidíte, už jsme dospěly ke konsenzu v otázce, že z výživového hlediska kojení starších dětí asi žádný význam nemá (mléko je po tak dlohém kojení imho už pořádně "vymrskané"), zato uspokojuje nějakou psychickou potřebu dítěte i matky. (Matka musí být minimálně ochotná to absolvovat, dítě na mléku není existenčně závislé.) Takže z hlediska "vyššího principu mravního" je fuk, jestli tříleté dítě večer kojíte, nebo s ním hrajete mariáš, pokud to zvyšuje rodinou pohodu, a pokud, pravda, před tím člověk nevypije půl litru rumu, nebo nevykouří doutník :)))

Zdá se, že i kojení se může stát koníčkem :)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 22:44:03)
Nemusíš se přede mnou obhajovat, ostatně, můj příspěvek nebyl nijak adresný. Nemám pocit, že bych měla právo říkat jiným lidem, co mají se svými dětmi dělat ani nejsem odborník na dětské choroby.

Na druhé straně, tvé dceři, pokud jsem to dobře pochopila, pomáhal ten fakt kojení a ne složení mléka, nebo ne? Ostatně, je to fuk, podstatné je, že to pomáhá.

Nemyslím, že se debata točí okolo tvého specifického případu, spíš kolem toho, že v současné době je okolo kojení opravdu humbuk, který začne už v porodnici a ženské jsou z toho, jaký důraz se na kojení klade, pološílené. A musíš uznat, že název Laktační liga trochu zavání fanatismem :) Něco jako "Bílá liga", nebo "Liga za mravní obrodu". Zkrátka, zní to dost militantně. Vůbec, tady se každá prkotina staví konfrontačně, buď a nebo.Možná proto, že děti jsou hrozně osobní téma, nebo zkrátka proto, že se sem lidi přijdou vyštěkat.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 23:20:59)
Když jsem si přišla ke gynekologovi pro Exluton půl roku po porodu, sestřička žasla, že jsem u nich snad první mamina, která kojí tak dlouho. Tak to kojení "větších" dětí asi opravdu tak běžné nebude.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 23:22:48)
No, já jsem rodila před necelými 6 týdny, takže mé zážitky jsou zánovní :) A viděla jsem vytřeštěné prvorodičky se štosy časopisů plných článků o přirozeném porodu, pozitivním myšlení a zásadním významu laktace pro zdraví, inteligenci, citový život a málem i celkový osud mimina.
Sama se částečně živím psaním, takže vím, že člověk s lehkým srdcem napíše lecjakou kravinu, pokud to považuje za dostatečně čtivé, ale když to čtenář vezme vážně... Proto jsem na laktační aktivity trochu alergická. Prsa nejsou výhradní sídlo mateřské lásky a někdy považuju za malér spíš kojení, než nekojení. (V případech, že matka hulí 10 jointů, nebo 40 cigaret denně.)
Já píšu pro převážně pro trochu jinou cílovku, ale vždycky se snažím vrátit vznícenou imaginaci čtenářů do reality, aby se mi ty děcka něčím neotrávily a vydavatele nezavřeli.

Navíc mi těhotné ženské a šestinedělky připadají jako snadný terč mediální masáže.

No, jak vidíš, moc se to tebe ani tvé holčičky netýká a souvisí to jen opravdu okrajově :)
 Luky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 20:36:28)
No to snad né- a to ho budeš psychicky podporavat i v 10,15, 18 letech? Já se s děckem pomazlím moc pěkně i bez prsa a újmu z toho rozhodně nemá.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 22:51:01)
Luky, to víš, že budu své děti psychicky podporovat i v 18 a doufám, že i dýl. Na psychický podpoře nevidím naprosto nic špatného ;o) A co se kojení jakož i jiných dovedností týká - já svým dětem věřím. Každý jedinec se vyvíjí jinak rychle a má při tom jiné potřeby a já sobě i svým dětem věřím. Věřím tomu, že i když jim nebudu rvát prso od pusy, tak s kojením přestanou. Věřím tomu, že i když jim od půl roku nebudu cpát jídlo, o které nestojí, stejně se jednou naučí jíst. Věřím tomu, že i když je nebudu drezírovat na nočník, stejně se plen jednou zbaví. Věřím tomu, že i když je nebudu nutit opakovat hry, které je nebaví, ale o kterých si okolí myslí, že je prostě každé batole musí zvládat (udělej paci-paci, ukáž, jak jsi veliký...), mé dítě nebude debilní... Zatím nemám důvod své názory měnit, protože mi to vychází. Takže jestli svým dětem věříš natolik, že nebýt tvého odstavení, šli by k prsu ještě v 18... nu, to je tvůj problém, nikoli můj ;o)

S.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 23:00:12)
Stejně ale, není to krásná představa:

Mé dítě jde v kostýmku či v obleku k maturitě. Mezi zkoušením z jednotlivých předmětů přijde ke mně, kterak čekám na lavičce na chodbě, a slastně se zacucne do prsa.

Poté občerstveno odkráčí k dalšímu boji s examinátory.

No řekněte, nebylo by to krásný? ;o)))
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 1:41:49)
My to měli obráceně - já šla ke státnicím a dítko čekalo s tátou na lavičce. Když už zkoušení trvalo moc dlouho, odvolalo mě na kojení :-)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 23:15:55)
Jo, přesně. Anička nejen neumí "ukaž, jak jsi velká" ("paci paci" ji naučila zoufalá babička), ona dokonce ani nemá náušnice, ani nebyla pokřtěná! My si totiž myslíme, že i o tomhle by si měla rozhodnout sama. Navíc mi vadí příspěvky typu "nevadí, že nejste křesťané (katolíci), vždyť ten křest je takový hezký, romantický..." či "vy ji nemáte rádi, když jí nekoupíte ani náušničky". Taky ji pořád ještě kojím (1,5 roku) a nechávám to na ní. Pokud nebude chtít, nebudu jí strkat prs do pusy násilím. Ale upřímně řečeno, doufám, že nám to ještě nějakou chvíli vydrží. Neznám totiž lepší "první pomoc" na jakoukoliv bolístku. Taky když se v létě přehřála a nechtěla jíst ani pít (z hrnečku), byla jsem VELMI ráda, že ještě kojím, protože díky tomu nebyla hlady.
No a pověsti o tom, jak do mateřského mléka přecházejí všechny sajrajty z jídla...jsou fakt jen pověsti. Náš organismus není zcela blbý a umí přefiltrovat, co sníme a vypijeme. Není to z mé hlavy, říká to MUDr. Paulová (Laktační liga).
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 23:33:35)
Bylo by to pěkné, kdyby to organismus přefiltroval, ale obávám se, že tak výkonný není. Že zplodiny končí v mléce nemusí řešit doktorka z laktační ligy, to ví každý zootechnik z kravína. Nevím, jestli Laktační liga dělá rozbory mléka, v mlékárnách je každopádně dělají.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(21.10.2004 23:55:09)
Rozbory zřejmě dělají, protože nám říkala, že je možné během kojení užívat bez problémů většinu léků, protože i ty si tělo odfiltruje.
Mně zas trochu vadí zlehčování mamin, které chtějí porodit přirozeně (tedy jinak, než je zvykem ve většině porodnic) a pak chtějí kojit nejlépe podle doporučení WHO - tj. do půl roka plně, a pak dle libosti. Když některá nemůže, tak holt nemůže. Když nechce, její věc, ale na mateřském mléku asi něco bude, protože jinak by asi příroda nepovažovala za nutné nechat nám narůst prsa...ledaže by PŘÍRODA byl chlap.

Kojení se mi, jako línému tvorovi, velmi líbí. Nemusí se vyvářet prsa, nemusí se přesně odvažovat ingredience atd. Mléko je vždy k dispozici v té správné teplotě i množství. Pohoda.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 0:50:38)
Milado,
já se zas kvůli PŘÍRODOVI nemůžu znovu vdát. S poprsím 85 F se jmenovat DUDOVÁ...no uznej...
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 1:40:04)
Tak tak :-) Ale evidentně na množství mléka to vliv nemá, takže k čemu že ta prsa vlastně jsou? :-)
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 0:08:39)
KOjení do půl roku imho není žádný extrém... a nejde o to, že na kojení "něco bude", jde o to nedělat z toho svatý grál. Koneckonců, všechny samice savců kojí, je to pud, ne filozofie.

A zrovna tak je to s přirozenými porody, s nošením dítěte v šátku, atd. Všecho je to OK, ale proč s tím nadělat tolik řečí? Proč z toho dělat ideologii? A hlavně, proč se stresovat tím, že to nepůjde tak, jak si člověk představuje?

Navíc, kde je hranice té "autentické" přirozenosti? Je to samozřejmě otázka preferencí, ale pro mě osobně je při porodu nejdůležitější výsledek. Pozitivní výsledek.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 1:06:23)
No, já jsem rodila doma, dítě jsem nosila v šátku a vytrvale kojím. Přesto vůbec nemám dojem, že bych z toho dělala "ideologii". Spíš mám pocit, že se musím neustále bránit před lidmi, kteří chtějí spasit mé dítě. Tj. pokoušeli se mě dostat do porodnice, dítě cpali do kočárku a potají mi ji "přikrmovali" - prý v jejím zájmu. Několikrát jsem byla obviněna, že jsem exhibicionistka (ne, neobnažuju se před veřejností, i kojit umím tak, že je vidět akorát tričko a pod ním malinká hlavička). Že se nesnažím "splynout s davem" (ne, fakt se nesnažím) či "chovat se normálně jako ostatní" (na to se vždycky ptám, kde je psáno, kdo je a kdo není normální).
Pudy bych taky tak úplně nezatracovala. Ano, kojí všechny samice savců. Pravděpodobně proto, že to jejich mláďatům vyhovuje. Tak proč bychom zrovna my lidé měli být v tomhle ohledu jiní?
Kojení pro dítě zcela jistě JE důležité. Mateřské mléko zcela jistě JE nenahraditelné. To je fakt, ne?
No a po letech, kdy se tvrdilo, že pro dítě je nejlepší Sunar či Feminar, JE asi třeba mluvit o tom, že na tom kojení přeci jen něco bude, ne?
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 2:04:35)
Mimochodem, nezatracuju pudy, naopak :))Jen jsou mi proti srsti řeči o "malých hlavičkách, srdíčkách, miminečkách, o opravdových MATKÁCH" a tak podobně.

Mým ideálem taky byla vždycky Máma Vlčice z Knihy džunglí :) Ostatně, vlčice jsou reálně obecně velmi dobré matky, jsou schopné kvůli mláďatům umřít, ale taky tu kvičící droboť odhrnout a vypadnout pryč.
TO je upřímně na kojení to nejotravnější, že vypadnout můžete opravdu jen na dobu "menší než malou", nebo hlídači zůstanou s řvoucím miminem a s kletbami na rtech :)
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 2:25:53)
Asi nemáš úplně nejpřesnější informace. To že kojím 1,5 leté dítě, neznamená, že nemůžu někam na celý den vypadnout. Mé děti jsou obě velmi samostatné a na kojení nezávislé (zvlášť ten patnáctiletej pubert :-)). Kojím převážně večer, občas v noci a ráno. Přes den moc ne, pokud dítě odložím otci nebo babičkám a dědečkům, nejezdím ji samozřejmě po dvou hodinách kojit. Od 3 měsíců jím naprosto všechno, na co mám chuť. Alkoholu jsem nikdy nijak extra neholdovala, ale vína si občas cucnu i teď. Nemám ani nejmenší pocit, že by mě mé děti jakkoliv omezovaly.
Nesnáším šišlání, ale výrazy jako "hlavička" nebo "ručička" mi přijdou naprosto normální. Brambůrek je taky menší, než brambor :-).
A bydlím ve městě, maluju se, barvím si vlasy a holím si nohy (pokud nejsem líná). Skalpel uznávám, ale jen tehdy, pokud je opravdu třeba. Jsem fakt divná.

 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 15:32:25)
>Petro,

počkej, to snad nemyslíš vážně, když srovnávnáš kojení 6nedělního a třeba 3,5 letého dítěte? To si opravdu myslíš, že dítě 3,5 leté se kojí po 2 hodinách a matka nemůže od dítěte odejít třeba na celý den? <
Milado, nesrovnávám, a kdyby sis přečetla text pořádně, nejspíš by ti to i došlo :) Aktuálně je pro mě kojení obtížné tímhle, v třech a půl letech mé dcery už bude kojení doufám jen vzpomínkou.
Když to vezmu bilančně... shodly jsme se, že výživově je pozdější kojení o ničem, sociálně a psychologicky se dá ve většině případů (vyjměme z toho tem Miladin) nahradit jinou činností a já (a nejspíš i dost jiných ženských) nejsem ochotna tři roky abstinovat, nepít kolu, jíst pořád zdravě a nedat si cigaretu ani když píšu, to by zas sociálně dost omezovalo mě a malá se tuším bez té "pina colady" taky obejde.
Takže, pokud má někdo kojení rád, tak samozřejmě... Pro mě to bude do toho šestého měsíce až až.
 Petra Neomi 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 17:47:40)
Nějak nám nefunguje komunikační mod a diskuse je moc klopotná :)

A "pina colada" je koktejl, tuším že je tam smetana, ananasový džus, dva druhy rumu a kokosový likér ale můžu se plést. Každopádně jsem to použila jako název pro alkoholizované mléko.
Každopádně, idea je taková, že nikotin, alkohol, thc, kofein, bifenyly a kdejaký jiný suvenýr z vegetování dospělého jedince se do mléka v určité koncentraci dostává, a jsem toho názoru, že to ode mne malá nasávat nemusí.

Imho je to celé hlavně o životním stylu.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kojení tříletých  

(22.10.2004 19:24:01)
Petro,

a kravský mlíko je z hlediska škodlivin úplně čistý?

Já aspoň můžu ovlivnit, co jím, ale u kravského mléka, co koupím v obchodě, nevím, odkud pochází, co ta kráva žrala... nic.

Ne že by mě to nejak zvlášť dralo, stejně jiná možnost neexistuje, ale to s těma škodlivinama mi přišlo jako trochu za vlasy přitaženej argument.

Nehledě na to, že vlastním mlíkem prý přispíváme k imunizaci dítěte proti infekcím, které se vyskytnou v našem okolí.

Nejsem tvrdý zastánce kojení do osmnácti, chci tím říct, že na věc mají i odborníci názory, které se diametrálně liší, a každý si může vybrat ten, který je jeho srdci bližší, a pochybuji, že by tím cokoli zkazil.
 16.5Salám&Lajka14 


Kravské mléko 

(22.10.2004 20:22:36)
Šáry,
nad tím, co žrala kráva, sice kontrolu nemáš, ale můžeš si být minimálně jistá, že nekouřila ani tabák, ani marihuanu, a ani nechlastala. :o)
Ale vážně, kravské mléko minimálně prochází tepelnou úpravou, která ničí choroboplodné zárodky. Pokud jde o sušené kojenecké mléko, na jeho výrobu jsou zatraceně přísná kritéria.
A když nic jiného, dneska se dá běžně koupit BIO mléko... ne že by někteří biozemědělci sem tam nešidili, nebuďme včerejší, ale ta nálepka "Bio" se taky nedává zadarmo. :o)

 Šáry 
  • 

Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 20:27:45)
No, když nebudu kouřit a chlastat já, tak je to minimálně fifty-fifty ;o))

A co ti vlastně vadí na tom jak dlouho bude NĚKDO JINEJ kojit svý dítě?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 20:32:23)
Šáry, proč by mi to mělo vadit? X krát jsem tu psala, že je to každého věc.
Jen si prostě myslím, že pro kojení zdravého tříletého dítěte není žádný racionální důvod a VĚTŠINA takto "dlouhokojících" matek je jen namasírovaná současným trendem ala Laktační liga. :o)
Tolik můj názor.

Btw. - neznám osobně ani jednu, krom toho, že mi o nich vypráví moje matka. :o) Z mých "dětných" kamarádek jsem kojila nejdýl já (9 měsíců, z toho 6 plně).
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 20:50:58)
Monty,

takže je nutné mít ke všemu racionální důvod a kdo ho nemá, je zmanipulovanej? ;o)).



 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:17:21)
Šáry,
řeknu to takhle - je obvyklé dělat věci z nějakého důvodu. Dejme tomu jíme, protože bez jídla bychom umřeli hlady, ale CO jíme, to už je otázka volby každého z nás. Můžeme buď jíst, co nám chutná, nebo to, co považujeme za zdravé, nebo to, co nám tlačí do hlavy reklama. :o)
S tím kojením tříletých dětí je to asi takhle - pokud se zeptám nějaké matky, PROČ kojí své tříleté dítě, předpokládám, že mi bude schopna odpovědět. Bezdůvodně se člověk dloube v nose, ale ke kojení by asi nějaký konkrétní důvod měl mít. Tzn., pokud mateřské mléko ve třech letech věku dítěte už nemá prakticky žádnou výživnou hodnotu, měl by tu existovat JINÝ důvod - a ten jiný důvod bude u 99% matek ten, že NĚKDE četly, že je to dobré, nebo jim to NĚKDO řekl... maximálně u 1% bych připustila jiný důvod - třeba, že z toho mají sexuální potěšení. :o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:27:22)
Monty, pokud podle tebe 99% matek kojí, protože někde slyšely, že je to dobré a 1%, protože z toho má sexuální potěšení... no, tak to potěš. A řekla bych, že existence lidí jako jsi ty bude jeden z důvodů, proč funguje Laktační liga - aby dodala těm, co kojit chtějí, odvahu čelit debilním kecům a zesměšňování od těch, co kojit nechtějí. Konečně tahle, diskuze je těch keců plná. A můžu tě ujistit, že já z LALI nijak moc nadšená nejsem, hlavně asi proto, že jsem rodila v nemocnici, kde funguje.

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:28:52)
Samozřejmě jsem myslela na to kojení starších dětí, jenom mi to nějak z textu vypadlo
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:39:50)
Sylvie, já si prostě NEMYSLÍM, že kojení tříletých dětí je k něčemu dobré a zatím mi tu nikdo nepředložil argument, díky němuž bych měla názor změnit. Já jsem asi moc velký pragmatik a nedělám věci, které by mi nepřišly Z NĚJAKÉHO DŮVODU správné (myslím teď konkrétně třeba v péči o dítě).
Kojit děti JE SPRÁVNÉ, protože MM je pro miminko důležité - jak z hlediska nutričního, dak díky protilátkám, obsaženým v MM, ale v určitém věku to prostě ztrácí význam - kdyby ne, kojily by ty matky zřejmě celý život. Nebo se mýlím? Jak to, že tříleté děti ještě jo a sedmileté už ne? :o)

Milado, už mnohokrát tu bylo řečeno, že kojení starších dětí ZE ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ je něco jiného...
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:46:59)
Jasně, Monty. Pro tebe nemá smysl kojení tříletých, pro jiné už dvouletých, tuším tady i padl názor o zbytečnosti kojení pro roční... Jinak jak už jsem psala - své dvouleté dítě jsem kojila, protože to chtěla. Kdyby to chtěla dýl, kojila bych ji dýl. Protože se při kojení hezky uklidnila, byla spokojená. Určitě toho jde docílit i jinak a taky kojení nebyl jediný uklidňovák. Ale zatím jsem krom zesměšňování či zastrašování neověřenými informacemi neslyšela jediný doložený důvod, proč nekojit. A jestli je MM opravdu tak nadupaný škodlivinama, tím spíš by ho asi oslabení jedinci či novorozenci pít neměli... a přitom u nich je to posvěcené doktorama ;o)

S.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:48:52)
Nebo ještě jinak - je jedno, jak dlouho kojíš nebo nekojíš. Proč ale zesměšňuješ ty, co kojí dýl než ty?

S.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:53:16)
Sylvie,

vidím to přesně jako ty.

Monty - příspěvky v tomhle duchu bych očekávala spíš od těch SUPERMATEK, které občas tak kritizuješ....
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:57:43)
Sylvie, ale ony ani ty argumenty proč kojit tříleté děti nejsou ničím ověřené... nemluvě o tom, že nejsou jaksi vůbec. Aspoň já zatím žádný nenašla.
Nikoho nezesměšňuju, pouze říkám svůj názor na určitou věc. Kojení tříletých dětí mi nepřijde SMĚŠNÉ, přijde mi ZBYTEČNÉ.
Směšné mi připadají rady Laktační ligy, aby maminka kuřačka kojila, i když vytáhne za den desítku cigaret. To mi smrdí fanatismem a ten já opravdu nemusím.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 23:05:38)
Monty, ale víš co? Nevím o tom, že by někdo někoho zesměšňoval jenom proto, že NEKOJÍ tříleté dítě. Tak proč zesměšňovat proto, že takové dítě KOJÍ, když, jak píšeš, ani pro jedno neexistují žádné prokázané důvody? Třeba já jsem zvyklá chovat se tak, jak to cítím správné. Svoje chování koriguju jenom tehdy, když existuje nějaký důvod, proč to něco nedělat.

S.
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:33:28)
Monty,

že zrovna Ty dáš na to, co je obvyklé ;o))

Jak jsi přišla na to, že MM po 3 letech už nemá žádnou výživnou hodnotu? To je IMHO nesmysl.

Já tedy do tří let kojit nehodlám, ale kdyby se mě někdo zeptal teď, proč kojím své půldruhaleté dítě, tak bych mu asi odpověděla slovy z toho židovského vtipu: protože mám mlíko, čas a chuť.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:52:52)
Ufff... dobře.
1) Ve třech letech dítěti složení MM nepostačuje na to, aby jím bylo NAKRMENO.
2) Škodliviny v MM JSOU, nemluvě o tom, že jeho složení se v průběhu kojení mění a to nikoli k lepšímu. Není nijak upravované a tělo prostě nedokáže přefiltrovat všechen sajrajt, který jíme/pijeme/dýcháme.
3) Neberu nikomu právo na to, aby dělal zbytečné věci, jen si dovolím zopakovat, že mi ještě nikdo nedal jediný racionální, čímkoli podložený argument, PROČ je kojení zdravých tříletých dětí pro tyto děti dobré. :o)
 Šáry 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 22:57:47)
Monty,

a ty vždycky děláš jen věci, které je možné si racionálně zdůvodnit, že jsou pro Stáníka dobré?

Já u spousty věcí NEMOHU S JISTOTOU ŘÍCT, jestli jsou pro mé dítě dobré, a v těchto intencích v řadě případů neuvažuji.

Spoustu věcí dělám proto, že se to dítěti LÍBÍ a mně se CHCE.

DIvila bych se, kdybys právě Ty toto při svých nekonformních názorech nepovažovala za dostatečně dobrý důvod.
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kravské mléko 

(22.10.2004 23:02:46)
Monty, že se složení mlíka mění vím, i jsem to tu psala. Předpokládám, že škodliviny v něm budou stále stejné, nebo snad existuje pravidlo, že půl roku po porodu do mlíka některé látky nepřestupují a jiné jo? A jestli se ti psychické důvody nezdají dostatečně racionální, je to tvoje věc, mně jo. Ale já mám k dětem i k životu jiný přístup než ty. Což nemá být útok proti tobě, aby sis to špatně nevyložila, jenom prosté konstatování.


S.
 Lubylu 


Kojení  

(23.10.2004 10:26:10)
Ahoj všem diskutujícím,

moje troška do mlýna k diskuzi o kojení staršího dítěte -nevidím v tom nic sexuálního a ten kdo ano, neměl by se nechat sám vyšetřit :o)

Mlíčko se přizpůsobuje potřebám dítěte už před narozením, kdy se nám tvoří kolostrum a příroda to má tak prostě zařízeno. Takže složení mlíčka po roce je trošku jiné, ano už neobsahuje tolik živin a vitamínů, ale proč taky, když spoustu vitamínů dostává dítě z jiné stravy.

Jen mi připadne, že tvrzení, že se pak k dítěti dostávají jen škodliviny je tak trochu mýtus.
V mlíčku totiž i ty škodlivé látky jsou už od začátku... nemá to nic společného s tím, že kojíme denní či pětileté dítě.
Žijeme totiž v době, kdy se nevyhneme škodlivému vlivu životního prostředí. Jsme obklopené toxiny a ty se bohužel k dítěti dostanou skrz mlíčko ať už chceme nebo ne.
Ano, můžeme dávat pozor na to, co jíme, zda pijeme alkohol či kouříme, ale ne všemu škodlivému se můžeme dobrovolně vyhnnout. Stačí se projít polem, které ani nemáme tušení že bylo zrovna poprášeno....dýchat musíme.

Mám tady jeden článek od LLL (La Leche League) o "škodlivosti" mateřského mlíčka. Už delší dobu se snažím najit čas jej přeložit, protože je velmi zajímavý a určitě stojí za to vědět spoustu věcí, které jsem se tam dočetla. Mě osobně šokoval program, který upozorňil na to, co vše a skrz jaké přípravky se k malému dítěti díky kojení dostane.
Chemické a čistící prostředky používáme doma na denním pořádku a pokud kojíme, naše těla jsou jako houby, nasají, něco projde, něco zůstane a něco se profiltruje mlíčkem.

Až ten článek přeložím, dám vám odkaz, kde by jej bylo možné najít. Určitě to bude ne emiminu.cz

Kojení stršího dítěte ovšem opravdu nevidím jako zvrhlost a ikdyž není pro někoho kojení 2 letého dítěte estetické tak jako kojení novorozeňátka, ještě to neznamená, že na tom je něco špatného. Ano, vypadá to směšně, když si dítě samo vyhrne tričko a "obslouží se", ale kde je psáno, že to je špatné?

Polly byla kojená do 21. měsíců a to už jen 1x před spaním - pro dobrý pocit, rozhodně u toho neusínala a byl to můj a její společný čas, kdy jsme měly možnost "vypnout" a užít si těch 10 minut klidu, kdy se zcela odreagovala a uvolnila. Byla to taková terapie pro nás pro obě :o)
No a přestaly jsme kojit ze dne na den, trvalo to týden "odnaučit" .... vlastně si sama nevzpomněla, nebyly žádné slzičky, žádná zloba, vztekání... skončilo to přirozeně, tak jako to přirozeně začlo.

Pokud maminka chce kojit delší dobu, dýl než je "doporučeno" je to jen a jen její rozhodnutí, určitě ničím neovlivněné a my ostatní bychom to měli tolerovat, protože to snad nikomu neubližuje ! Pokud se mi pohled na matku kojící starší dítě ( a já musím říct, že se mi poštěstilo vidět maminku, která kojí starší dítě jen 1x v životě) hnusí, tak se holt podívám jinam ne?

:o) jo, no tak to by bylo pár moudrostí ode mě :o)
Čus a hezký víkend všem :o)
 Lubylu 


Pro Monty 

(23.10.2004 10:58:09)
3) Neberu nikomu právo na to, aby dělal zbytečné věci, jen si dovolím zopakovat, že mi ještě nikdo nedal jediný racionální, čímkoli podložený argument, PROČ je kojení zdravých tříletých dětí pro tyto děti dobré. :o)

Monty - dej mi racionální, čímkoliv podložený argument, že kojení tříletého dítěte není dobré :o)

Můj názor je, viz příspěvek níž, že zdravotně škodlivé to kojení není. A pokud by bylo - tak tohle by byl pro mne jediný důvod, proč bych brala, že kojení starších dětí dobré není.

Pokud je mi známo, tak kojení má opravdu dobrý vliv na psychiku dítěte a děti kojené by snad měli mít i menší problém ve dvou letech, kdy začíná vztekání? To jsem se dočetla, to není moje vlastní zkušenost, Polly se nikdy nevztekala - teda jo, jasně, dupne si, ale nikdy jsme nemuseli domů za nohu tahat dítě, které si lehlo v supermarketu na zem a tvrdilo, že se nehne, dokud mu maminka nekoupi Kinder vajíčko :o)

Kojení v pozdějším věku je takový balzám na duši. Náplast na bolístku, když si dítě rozbije koleno - stačilo dát prso a bylo po bolení. U očkování, stačilo přivinout k prsu a o píchnutí ani nevěděla.

Náhodou já si myslím,že kojení do pozdějšího věku není o tom, zda ta mamina chce získat titul "matka roku", ani se nechce obětovat do posledního dechu, ale prostě nevidí v tom, že dítě nakojí žádný problém ani ohavnost, nevidí v tom ani žádné zlo.
Její dítě je spokojené, kojit do 15 ti let ho určitě nebude, tak proč odepírat dítěti něco, na co je zvyklé a co mu neubližuje?
 *Aida* 


Re: Pro Monty 

(23.10.2004 12:17:53)
Diskuzi ctu od zacatku, zatim jsem nic nepripsala, ale ted mi to neda. Pred par mesici tady take probehlo, co vsechno se vyskytuje v MM za skodliviny (napr. pokud mate doma pohovku napustenou protivznetlivou latkou, coz uz je dnes napusten vsechen nabytek, tedy matrace, gauce atd., pak vsechny tyto chemikalie se nasly v MM). Zajimave ovsem bylo, kolik se tech skodlivych latek v MM vyskytuje. Uplne nejvice jich dostane Vase prvni dite v prvnich nekolika mesicich, to jsou vsechny ty zasoby nastradane za cely Vas zivot. Druhe dite uz jich ma mene, treti jeste mene. Takze co se tyce tech neovlivnitelnych skodlivin, tam bych to dlouhodobe kojeni nezatracovala. Uz souska ucitelka na zakladni skole nam v chemii rikala, ze kdyz budeme jist plesnivy chleba, organismus nema, jak se te plisne zbavit, krome nekolika malo cest a jednou z nich je kojeni. Ale to nevim, jestli nekecala :o)))).
Kojeni starsich deti zdar!
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Pro Monty 

(23.10.2004 12:34:13)
Už to nechci moc rozmazávat, tak jenom krátce - kojení považuju za dobré a správné proto, že dítě díky němu dostává v prvních měsících života od matky protilátky, které jsou k užitku jeho imunitnímu systému. To je asi to jediné, co nemá mléko sušené, jinak minerály a podobné záležitosti se dají "nacpat" i do umělé výživy.
Nikdy jsem netvrdila, že je kojení pro tříleté dítě škodlivé, pouze zbytečné. Krom toho to pro něj - zejména u chlapců - může být sexuální stimul, a zadělávat dítěti na Odipák mi nepřijde zrovna moc chytré. :o)
Ať si každý dělá co chce, kojí jak dlouho chce, mne to ani nepohoršuje, ani proti tomu nijak nebrojím... z mého pohledu to pouze nechápu.
 Lubylu 


Re: Re: Re: Pro Monty 

(23.10.2004 12:52:54)
Krom toho to pro něj - zejména u chlapců - může být sexuální stimul, a zadělávat dítěti na Odipák mi nepřijde zrovna moc chytré. :o)
================================================

Monty, já jsem na něco podobného nenašla žádné podklady, takže ti to nemůžu vyvrátit. Ale můj zdravý rozum mi říká, že aby zadělávalo kojení sexuální stimul je pěkná blbost !
To je jako tvrzení, že homosexualita se dá naučit, nebo chytit jako nemoc ve škole.

Copak to, že dítě - chlapec - kojí, dejme tomu ve třech letech, ví co to znamená být sexuální maniak - záleží taky na jakou úchylku ty myslíš, že mu tím kojením maminka zadělává. Prosím o ujasnění.

Myslím, že o sexuální výchovu se staráme my jako rodiče. Pokud to bude v rodině tabu, tak je snad dokázáno, že právě to tabu dítěti ubliží. To dítěti raději neukážu že mám prsa, aby z něj nevyrostl podivín, co se obnažuje v parku?

Pokud maminka kojí proto, že to dítě uklidní, že je to něco, na co je zvyklé, tak za tím přeci nic sexuálního není !

Vážně mi to příjde divné, že si myslíš, že by kojení mohlo mít něco společného se sexuálními úchylkami.
Vždyť malému přebaluješ plínky, taky mu musíš umýt pindíka - nebo to necháváš na manželovi, protože když to dělá muž, tak to je dobrý, ale když na něj šáhne máma, žena - může to pro něj znamenat sex. stimul?

Nespojuji sexuální výchovu s kojením a příjde mi divné, že někdo ano !

Ale to je zase můj názor samozřejmě.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Pro Monty 

(23.10.2004 13:44:53)
Ed,
ty si myslíš, že malé dítě je asexuální? Já teda ne. Podotýkám, my opravdu nejsme prudérní rodina, se synem se koupeme jak já, tak manžel, nemáme u toho plavky, normálně mluvíme o tom, že táta má pindíka atd.
Jde o JEHO VLASTNÍ sexualitu, ne o to, jak to cítíme my. Tříleté děti úplně běžně onanují a ženská ňadra prostě JSOU tak či onak spojená se sexem.
Synovi je 21 měsíců a jeho zvyk neustále osahávat ženská prsa mi už teď nepřijde moc dobrý a snažíme se ho to odnaučit... i když někdo by si možná řekl, že "o nic nejde".
Mimochodem, kdysi dávno jsem v knize "Lidská sexualita" četla případ malého (asi pětiletého - šestiletého?)chlapce, který se po smrti své matky dostal do dětského domova a místní personál překvapilo, že často onanoval a na otázky, co si u toho představuje řekl, že "ženskou nahoře a dole". Později vyplynulo, že jeho matka byla prostitutka a často si dítě brala do postele ještě s přítelkyní a nechaly se od něj osahávat.
Tak kde je ta hranice? Můžu dejme tomu čtyřletému dítěti nechat cucat prso, aniž bych narušila jeho sexuální vývoj, ale sahat na ně, to už je trestné?
Já prostě nemám v úmyslu být pro své dítě sexuální objekt a domnívám se, že dlouhé kojení prostě tohle podporuje. To s tou erekcí není výmysl - i miminka mají někdy při kojení erekci.
Asi tak. :o)
 Lubylu 


Re: Re: Re: Re: Re: Pro Monty 

(23.10.2004 15:53:24)
Monty,
mám dvě dcery, takže nemůžu z vlastní zkušenosti říct, jak to s erekcí u chlapečků je, ale kamarádky chlapečky mají a většinou se shodují na tom, že erekci mají dost často, bez jakýchkoliv podnětů a to několik z těch chlapečků není kojeno vůbec a nikdy nebylo.

Nemyslím si, že malé dítě je asexuální. Jen z vlastní zkušenosti to beru tak, že když kojím svou dceru, nekojím holčičku - kojím dítě. Kdybych měla syna, určitě to beru tak, že kojím dítě a ne kluka. Proč když na tom já nevidím nic sexuálního ( a to žiju sexuálně aktivně od svých 15 let), by mělo vidět kojení jako sexuální akt dítě, které o sexualitě jako takové zatím nemá ponětí?

Polly jsou 3 roky a 7 měsíců. Rozdíl, že je holčička a tatínek je "chlapeček" pochopila před 3 měsíci. Ale to že ví, že je holčička, nemůžu dát ruku do ohně za to, že si uvědomuje, co to obnáší !

Myslím si, že to, jak bude dítě vnímat kojení hodně záleží na matce. Jako lidi - dospělí a dospívající vidíme prsa jako sexuální objekt. A přitom primární důvod proč je máme je poskytnout stravu dítěti. Abych pravdu řekla, když byly holčičky novorozeňátka, přisály se na cokoliv co se jim mihlo kolem pusinky, i na taťku. Daisy je rok a kdyby mohl kojit manžel, tak kojí od něho. Nemá fixaci na mě jako na ženě - má fixaci na mě, na zdroji mléka.
Když tato fixace opadne, většinou zůstane fixace na pocit pohody a spokojenosti, které je s kojením spojené.

Určitě nejde o fixaci na poprsí jako sexuální objekt.
Prsa jako sexuální objekt vidíme my dospělí, ale malé dítě je takto vidět nemůže - nebo ano???

Abych to neviděla jen ze své strany, optala jsem se teď manži jak to vidí on.
Jeho názor je, že on vidí prsa ženy jako sexuální objekt dokud nezačnu kojit :o) To celé kojení jaksi dá na prsa značku STOP a už to není co to bývalo. A pro mě taky ne - já prsa už nevidím jako nic jiného než zdroj potravy pro své dítě. Opravdu nemám důvod si myslet, že za tím je něco jiného.

Myslím, že prudérní trochu jsi. Je to tvým postojem k poprsí - vydíš ho sama jako sexuální objekt a proto se bojíš jako čert kříže, že by kojení mohlo na synovi nechat následky. Přenášíš tuto "fobii" sama i tím, že se ho snažíš odnaučit osahávání ňader. Mě osahává ňadra i Polinka, dokonce do nedávna chtěla "kojit" - už neví jak, ale prostě chtěla to zkusit :o) Povolila jsem jí to, ona si jako cucla a byl klid. Zvědavost přešla a život jde dál, žádná věda. Pokud v ní vybuduju strach z doteku, tak to asi zanechá víc škody než užitku ne?

Ten příklad chlapce, který si představoval ženu dole a nahoře, díky tomu,že si ho matka brala do postele to snad už je o něčem jiném ne? Tam bych mluvila o sexuálním zneužívání, když po něm chtěla, aby se jí při sexu s přítelkyní dotýkal !!!
Nechceš snad tvrdit, že kojení je sexuální zneužívání !!!! Nebo ano??? Monty??

Děti do pozdějšího věku kojí z různých důvodů, opravdu jich moc neznám, většinou děti kojené delší dobu jsou holčičky. Ale zkušenosti matek kojících své dítě delší dobu poukazují na to, že tak dělají díky tomu pocitu bezpečí, které dítě při kojení cítí. Ano ve třech letech už nejde o zdroj potravy, ale zdroj pocitu spokojenosti přece taky není k zahozní, tak proč to dítěti upírat?

Pro své dítě budeš sexuálním objektem, pokud si jako sexuální objekt před ním připadáš.

 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Monty 

(23.10.2004 17:41:12)
Tákže aby taky něco řekla mamka dvou kluků :-)

Starší byl kojenej jen tři měsíce. Když se mu narodil mladší bráška, už si svoje kojení nepamatoval, ale zajímalo ho, co dělá bráška, takže ochutnal, ukázali jsme si, že když zmáčknu bradavku, ukápne z ní mlíčko,který mimčo pije a to mu stačilo. Jen jednou za dva tři měsíce přišel zmáčknutím ruky (nikoli pusou) ověřit, jestli tam to mlíko ještě je. Kolem druhýho roku onanoval téměř od rána do večera - souvislost s mýma prsama jsem teda nezaznamenala. Nechali jsme ho a přešlo ho to samo (nemyslim úplně, ale v takový míře).
Mladšího jsemkojila do 18-ti měsíců (odstavila jsem ho proti jeho vůli ze dne na den, protože nedokázal pochopit, že ho nemůžu kojit dvacetkrát za den, když nezadržitelně hubnu). Na prsa se mi sápal jen než pochopil, že mlíko už nebude a je to definitivní. Teď už ho vůbec nezajímají. Jen starší bráška si pro změnu občas přijde ověřit, že mlíčko už tam neni.
Čili konkrétně v naší rodině zajímají moje prsa staršího (3 roky a kousek) jen jako cosi, z čeho po zmáčknutí teklo mlíko a už neteče a mladšího s koncem kojení nezajímají vůbec. Mnohem zajímavější je pro něj teď pupík a nos.
 Sylva 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Pro Monty 

(23.10.2004 18:23:12)
Monty,
já si myslím, že dítě vnímá prsa jako pytlíky s mlíkem. Nic víc, nic míň. Erotiku v tom vidíme pouze my dospělí. Dítě vidí zdroj pití (příjemná věc) nalézající se na mámě (příjemná osoba).
Já jsem jakoukoliv propagandou byla naprosto nedotčená, přesto (nebo možná právě proto) jsem s kojením žádné problémy neměla a hodlám s ním přestat, až Anička sama nebude cítit potřebu pít mateřské mléko. Nevidím důvod, proč bych měla své dítě násilně odstavovat po době, kterou většina lidí považuje za "normální".
Rozčiluje mě (strašně!) pokud je něco shledáno "normální" proto, že to tak dělá většina. Fakt nechápu, proč bych měla být "divná", protože něco dělám jinak (to asi taky znáš, že).

K Laktační lize jsem se dostala na kurzu pro předporodní poradce asi po roce kojení. Jejich názory mi připadaly velmi zajímavé, protože v podstatě říkaly totéž, co můj selský rozum. Například to, že kojení je pro dítě (i matku) tak zásadní, důležité a nenahraditelné, že je menší zlo, když matka kouří a kojí, než když nekojí vůbec.
 16.5Salám&Lajka14 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pro Monty 

(23.10.2004 18:47:54)
Hm, jenže můj 21měsíční syn asi bere prsa jako sexuální objekt... kojený byl "jen" 9 měsíců a dodnes se ženským na prsa sápe. Nedělá to v případě žádného jiného orgánu, tudíž to zřejmě musí mít nějaký smysl. Kdyby z nich chtěl jíst, asi by do nich kousal... on je hladí a osahává. Takže proč to asi dělá? Něco na tom mít musí.

Sylvo, v tomhle já opravdu silně nesouhlasím - než dávat dítěti mléko s nikotinem, tak radši umělé. Všude se bojuje proti kouření, můžeš najít řadu studií o tom, co všechno se díky kouření dostává do těla a to by mělo dostávat mimino??? To je pro něj opravdu tak nepostradatelné MM, že ho musí pít i se stovkami škodlivých zplodin? V tom případě nechápu, jak to, že naše generace nevymřela, když za komunistů se kojení moc nepřálo a moc se ani nekojilo.
Prostě já právě tohle už považuju za fanatismus. Kouříte? OK, ale kojte. Chlastáte? OK, ale kojte. Pícháte si perník? Fajn, ale nezapomínejte kojit.
Já nechci význam kojení snižovat, ale ani zvyšovat - nikdo mne prostě nepřesvědčí, že by matka kuřačka měla kojit. Když už nemůže přestat, kojit by rozhodně neměla. Fakt netuším, v čem je to plus kojení v takovém případě. Já vidím jen ty mínusy.

Navíc já sama zažila dost frustrovaných maminek, které z nějakého důvodu kojit nemohly, a díky současné masáži si připadaly jako krkavčí matky, které dítěti nedávají to, co nutně potřebuje k životu.
Fanatismus je škodlivý, i když jde o dobrou věc. :o)

Btw., já opravdu nejsem prudérní; jen nemám zapotřebí jakkoli sexuálně stimulovat své dítě... Vím, jak vypadá dospělý chlap s Odipákem a opravdu nechci mít něco takového doma.

Kojení jako akt je pro někoho (myslím dospělého) sexuální, pro někoho asexuální, každý to má hozené jinak. Ale že dítě vnímá sexuální rozkoš z kontaktu např. se svým pohlavním orgánem, nebo orgánem kohokoli jiného. Samozřejmě nejsem praštěná jako některé feministické organizace v USA, které chtějí "zakázat" kojení, protože je to sexuální zneužívání... to ne. Ale vzpomínám si na jeden dotaz do redakce nějakého časopisu na dr. Uzla, kde psala ženská, že má 12ti letého syna a miminko. Když kojí mimino, dává napít i staršímu a ten z toho má pokaždé erekci. Tuším, že jí Uzel odpovídal, že to zavání zneužíváním a rozhodně by to neměla dělat.

Sečteno a podtrženo - ať si každý dělá co chce, kojí jak dlouho chce, ovšem mne jako jednotlivce zkrátka nepřesvědčíte o tom, že
a)je pro dítě prospěšné MM s nikotinem
b)kojení tříletých a starších dětí má nějaké výhody... že je to zkrátka něco jiného než osobní rozhodnutí té které matky. :o)
 Renča, holčička 3,5 roku 
  • 

nyní velice aktuální 

(18.3.2005 2:51:37)

Zdravím, i když tady koukám není koho.
Vůbec to nechápu, je to velice dobré téma. Nyní prožívám něco obdobného, moje zlato nastoupilo tento týden do školky. Do práce jdu až za dva týdny a to je možná ta chyba, že mám čas přemýšlet. Je mi líto, že čas kdy jsem byla s malou sama už se nevrátí, že na ní bude působit někdo jiný, že nejsme už stále spolu, že nevím co dělá, že nevím jak se má.
Stále hledám čím si to omluvím, čím se zbavím pocitu, že chci být stále s ní. Dlouho jsem kojila a ta doba, kdy jsem přestala se v něčem podobá i tomuto období. Myslím, že pak je to až ten okamžik, kdy odejde z domu.
Mám jedno děcko, napište mi, ty které jste prožily něco podobného. Jaké to je mít druhé dítě? Jste stejně závislé i na tom druhým, nebo se to lepší. Napište i ty, které máte jen jedno a proč si nepořídíte druhé. Jde tu lásku rozdělit, nebo je to ještě horší? Bolí to stejně?
Pište jen ty, které jste mě pochopily.
Díky
Renata
 Xantipa 
  • 

Re: souhlas 

(12.10.2004 9:06:05)
Malého kojím, jsou mu přes 2 roky. Jestli si připadám nenahraditelná? Případám, táta ani babička ho nenakojím. A já jsem ráda. Tuhle nenahraditelnost si užívám. Večerní kojení, to je pro mě a mé dítě vyjímečné. O kojení se psalo už mnoho a já to doporučuji. To už jsou ale jiné články.
 Lenka 
  • 

Dotaz 

(14.10.2004 14:48:12)
Holky, muzete mi napsat, vy co kojite 2 a vicelete deti, jestli vam fakt tece mliko (treba 100 ml), anebo jenom trosinku mlika a dite si spise jenom tak cuca prazdne prso a uklidnuje se? Nemam s tim zkusenosti a mam 8 mesicniho syna, ktereho bych chtela take co nejdele kojit, ale toho mlika uz ted nemam tolik jako na zacatku, tak by me zajimalo co bude ve 2 letech.
Diky
 Květen05 


Re: kojení tříletých 

(13.10.2004 8:56:38)
Dorko možná se tě tu už někdo ptal a já to přehlédla - v čem kojení omezuje matku? Já jsem se při kojení dcery cítila naprosto bezvadně a to jsem jí kojila do dvou let. Bohužel pak jsem nastupovala do školy a musela jsem přestat.
Vůbec mi nepřijde divné, že se tříleté děcko rozvaluje s mámou v posteli. U nás se totiž táta na gauči rozhodně nekrčil.

Vůbec mi nepřijde divné, že máma 19ti měsíčního dítěte odejde z večerní akce, aby nakojila své dítě. Je to její volba a ona zřejmě kojení nebere jako ty - za obtěžování.

Přijde mi moc divné, že v dnešní době má někdo takové názory jako ty. Ale to je tvoje věc.

Přijde mi moc divné, že si někdo utvoří názor podle jedné své známé, kamarádky či paní od vedle a podle toho soudí i ostatní.

Přijde mi moc divné, že někdo svoji sobeckost omlouvá tím, že to neprospívá dítěti.
 Xantipa 
  • 

Re: Re: kojení tříletých 

(13.10.2004 10:39:23)
Souhlasím s Vámi. Na matky, které kojí déle než rok se tady ostatní dívají pomalu jako na matky, které dětem dávají snad drogy. Já sama jsem kojila své první dvě děti každé do dvou let a kousek. Své třetí dítě kojím stále a jsou mu 2 a 4 měsíce. Nijak mě to neobtěžuje. Kojím ho jen jednou, a to večer. Pak si jde čistit zoubky s větším bráchou a jdou do pokojíčku spát. Žádné z mých děti kojení nijak nepoznamenalo, bojínci a rozmazlenci to nejsou a jsou podle mě i samostatní. Tak už z toho přestaňte dělat vědu a přestaňte zdůrazňovat, že kojení nad 2 roky je snad nemorální. Zatím tady nikdo se nepozastavil nad matkami/a že jich je/, které přestanou kojit ihned po šestinedělí, protože je to obtěžuje. Tohle zase zaráží mě.
 Simona, syn 2 roky 
  • 

Re: Re: kojení tříletých 

(15.10.2004 0:07:06)
Vranimůrko,
velmi málo se zapojuji do diskuze (většinou skončím jen u čtení), ale co jsem si tady přečetla, nad tím mi hlava zůstává stát.

Jen tady chci na tomto místě s Tebou souhlasit :-)

Co je špatného na tom, že odejdu nakojit 19ti měs. dítě apod....?

Těch argumentů pro-kojení je mnoho - fyzických i psychických. O uspokojování potřeb malých dětí tady tuším psala Milada.

Argumentů proti - neshledávám na nich mnoho pádného.
Osteoporóza - záleží jakou má kojící žena výživu. Horším negativním faktorem je špatná výživa a malá fyzická aktivita od dětství cca do 35let, pak nám ty kosti řídnou všem.

Holky, už nevím, co tady vše zaznělo, ale co nezaznělo určitě, pokud chcete mít další argumenty, tak dlouhodobé kojení přispívá ke statisticky významnému snížení rakoviny dělohy a vaječníků. A nechtějte po mně přesné citace prací, to si najděte samy (ale bez nějakého povyšování, jsem gynekolog a jsou to oficiální závěry lékařských výzkumů).

Možná pro takové mamky (a jiné členy společnosti) jako je Dorka (nic proti Tobě osobně nemám :-)) ) - neměly byste mít více tolerance vůči jiným lidem. Pak to v té naší společnosti tak vypadá. Probůh, kdo jiný by měl mít pochopení pro kojící maminku, než samotné mámy.
Ať si každý kojí, jak dlouho chce. Výchova dítěte je přece o něčem jiném, než jen o tom, že tady tak vehementně pitváte kojení dětí starších tří let. Závislost dítěte nevybudujete dlouhodobým kojením, ale tím jak k němu přistupujete. Když mi bude dítě usínat v 5ti letech s dudlíkem, asi to nebude v pořádku tak jako když bude usínat v 5ti letech s prsem v puse.
Ale o tom tady Milada a jiné mamky přece nepsaly.

Mimochodem, je to přece jen další zdroj mléčné potravy, která je zajisté stravitelnější než kravské mléko.

Oficiální doporučení Světové zdravot. organizace zní: doporučení kojit děti do dvou let věku a déle. Ale to déle není specifikováno. Asi tak dlouho, jak to vyhovuje dítěti a matce, ne?

Tak prosím Dorko a jiné maminky, buďme aspoň jako matky k sobě tolerantnější a poslouchejme více sebe než okolí. Naše děti potřebují naši "výraznou" pozornost a péči hlavně v těch prvních létech svého života. Co nestihneme v ranném dětství, už později nestihneme.

Mějte se všechny hezky a omlouvám se za mé dlouhé překotné psaní.
Simona
 gaba 


Re: kojení tříletých 

(13.10.2004 14:39:54)
Dorko,
ty se do tebe teda pustily!!!Neboj, máš mé sympatie!Myslím si,že každá máma má nárok na svůj názor.Každá si to dělá podle sebe a když to nikomu nevnucuje,tak nevidím problém.Můžeme se přece bavit,jak co děláme, ale nemusíme se urážet,že jo mamky:-)
 Květen05 


Re: Re: kojení tříletých 

(13.10.2004 15:54:02)
Gabo, první kdo nám tady začal říkat, že déle kojící matky jsou divné byla Dorka. A neříkala to zrovna mile.

July takže kojící hubená máma ano a kojící obtloustlá ne? Pokud to nechceš vidět, otoč se. To je velmi jednoduché. :o))
 Xantipa 
  • 

Re: Dotaz 

(14.10.2004 20:00:44)
Já jsem to nikdy neměřila, ale mléko určitě teče, protože místo večeře ho nakojím. Myslím si, že tělo si upraví množství mléka podle potřeby samo, když dítě jí malo, množství se zmenší.
 Helena  
  • 

Re: Dotaz 

(15.10.2004 16:03:03)
Lenko, asi mě v téhle diskusi taky ukamenují, ale mám tříletého syna a pořád ho kojím a jsme oba moc spokojení. Mléko teče podle potřeby a v dostatečném množství, když malý při kojení otevře pusinku, vidím, že jí má plnou mléka. V délce kojení mě podporuje i naše dětská lékařka, říká, že nic lepšího dítěti nemůžu dát, že je to pro něj nejlepší vklad do života.
 Danyjelka 


Re: Re: Dotaz 

(20.10.2004 18:47:30)
Kojení považuji za nejpřirozenější věc na světě. Něco vyjímečného. Ale pravda je, že ve mně pohled na kojení dětí starších dvou let (je to prostě to období, kdy končí "miminkovství" a začíná "holčičáctví a klučičáctví") vyvolává dost nelibé pocity. Zastávám názor, že dítě již dostává bohatou stravu plnou vitamínů a potřebných prvků potřebných pro jeho vývoj, ... má vyvinuté zuby (myslím všechny, ne dva jako kojenec...), tak proč MM?
Proč se tedy nekojí rovnou do 7 let, až dítko nastoupí do školy? Kde je vlastně nějaká hranice, která určuje kdy je to ještě správné a kdy ne? Proč "jen" do 3,5 nebo do 4 let? Pokud bych byla přesvědčená, že je to pro dítě to nejlepší, tak bych tedy kojila rovnou do těch školních let. Nebo by bylo již kojícím trapně? A proč jim nevadí kojit dítě staré 3,5 roku, a dítě předškolní již nekojí?????
Nikdy nezapomnenu, jak jedna maminka kojila své dítko cca 6 měsíců staré a zároveň měla u druhého prsu asi 5 let starou dcerku... Jsem hodně tolerantní člověk, ale pohled na ně mě skutečně vadil a dokonce znechutil. Bylo to v restauraci...
A co se lékařských názorů týká, tak je to teď holt "módní"... naše maminky zase skoro nekojily a hned jak to šlo přešly na sunar. Uvidíme, co se bude povídat o "zaručených" pravdách za 20 let. :o)
(Odkojila jsem dvě děti. Toto je můj názor. Nikomu jej nevnucuji, nikoho neosočuji.. toliko vysvětlení pro bojovně naladěné dámy ...:o)
 jitka (dcery 11 let a 3 roky) 
  • 

Re: nyní velice aktuální 

(18.3.2005 9:18:47)
Ahoj Renčo,koukám,že si asi stejná jako já v tom o čem tu píšeš.Když šla do školky první dcera,prožívala sem to samé a nyní nastoupila do školky i ta druhá(ale jen na 5 dní v měsíci)a prožívám to znova.A ještě k tomu když bulí,že tam nebudu s ní a nebudu vědět co dělá,ale má hodný učitelky.Nevim jak ostatní,ale já na tom druhým sem závislá stejně jako na tom prvním dítěti ,ale starší dceři bude 12 a začíná mít jiný zájmy než mi jen sedět za zadkem,takže mám na mladší víc času skoro jako kdybych měla jen jedno,tím ale nechci říct,že druhou dceru nějak zanedbávám či ostrkuju,to ne,jen už je víc samostatná.Taky sem myslela,že budu mít jen jedno a měla sem strach,jestli to druhé budu mít stejně ráda,ale byly to jen hloupé obavy a určitě nemusíš mít strach mít druhý a už vím,že bych milovala stejně i třetí,ale stačí mi dvě.Já sem na dětech příliš závislá,moc dobře vím,že to taky neni dobře,ale je to silnější než já,vždy si řeknu,že nebudu taková měkota,ale nevydržím a podlehnu(ještě že můj muž neni stejný,jinak by nám děti zvlčily).Jitka
 Brusinka14 


Každý vidí pupeční šňůru jinak 

(22.5.2010 17:18:48)
Mateřství nese s sebou určité povinnosti. Něco upravuje zákon. A to ostatní? Víte kolik různých a nejrůznějších vztahů mohou mezi sebou rodiče a děti mít? Kolik je to příběhů a životních situací?

Já vidím vztah rodičů a dětí jako vztah mezi lidmi. Ten se musí budovat a rozvíjet, má-li nějaký vztah být. Tak jako to je mezi partnery, přáteli apod.

Nemám ráda přirovnání "pupeční šňůra". Zavání to právem. Fakticky dítě nemá právo na matku a matka nemá právo na dítě. Ať se v zákoně píše, co chce. Tak to v praxi nefunguje. Pokud se někdo chová závisle, tak je to závislák, ať je to matka, dítě, partner, jakýkoviv umanutý debil. Tam já vidím šňůru, která nemá být. A na druhé straně je možné pěstovat vztahy spojené se vzájemnou pomocí, a to mezi kýmkoliv. Vztahům se nedá poroučet, ale nemusí se ani nijak násilně přetrhávat.

Spousta lidí radí, jak má kdo žít. Co je důležité? Mladé matky se třeba u prvního dítěte přesně řídí podle knih výživa pro batolata, u druhého dítěte už na to kašlou. A tříleté dítě? Tady by maminka měla vědět, že to není její panenka na hraní, že je to člověk, který se chce bavit i s jinými lidmi (dětmi). Ale mluvit o odstřihávání ve věku tří let? To se mi zdá drsné. Hlavně, aby to dítě něco takového neslyšelo (děti nejsou hloupé). Potom by se třeba bálo na něco zeptat, s něčím se svěřit. A to by bylo škoda, protože takové dítě to potřebuje.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.