| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Klíčovou dírkou - Umění včas se vzdálit

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 254 [Dalších 234 >>]
23.10.2004 18:47:54
Hm, jenže můj 21měsíční syn asi bere prsa jako sexuální objekt... kojený byl "jen" 9 měsíců a dodnes se ženským na prsa sápe. Nedělá to v případě žádného jiného orgánu, tudíž to zřejmě musí mít nějaký smysl. Kdyby z nich chtěl jíst, asi by do nich kousal... on je hladí a osahává. Takže proč to asi dělá? Něco na tom mít musí.

Sylvo, v tomhle já opravdu silně nesouhlasím - než dávat dítěti mléko s nikotinem, tak radši umělé. Všude se bojuje proti kouření, můžeš najít řadu studií o tom, co všechno se díky kouření dostává do těla a to by mělo dostávat mimino??? To je pro něj opravdu tak nepostradatelné MM, že ho musí pít i se stovkami škodlivých zplodin? V tom případě nechápu, jak to, že naše generace nevymřela, když za komunistů se kojení moc nepřálo a moc se ani nekojilo.
Prostě já právě tohle už považuju za fanatismus. Kouříte? OK, ale kojte. Chlastáte? OK, ale kojte. Pícháte si perník? Fajn, ale nezapomínejte kojit.
Já nechci význam kojení snižovat, ale ani zvyšovat - nikdo mne prostě nepřesvědčí, že by matka kuřačka měla kojit. Když už nemůže přestat, kojit by rozhodně neměla. Fakt netuším, v čem je to plus kojení v takovém případě. Já vidím jen ty mínusy.

Navíc já sama zažila dost frustrovaných maminek, které z nějakého důvodu kojit nemohly, a díky současné masáži si připadaly jako krkavčí matky, které dítěti nedávají to, co nutně potřebuje k životu.
Fanatismus je škodlivý, i když jde o dobrou věc. :o)

Btw., já opravdu nejsem prudérní; jen nemám zapotřebí jakkoli sexuálně stimulovat své dítě... Vím, jak vypadá dospělý chlap s Odipákem a opravdu nechci mít něco takového doma.

Kojení jako akt je pro někoho (myslím dospělého) sexuální, pro někoho asexuální, každý to má hozené jinak. Ale že dítě vnímá sexuální rozkoš z kontaktu např. se svým pohlavním orgánem, nebo orgánem kohokoli jiného. Samozřejmě nejsem praštěná jako některé feministické organizace v USA, které chtějí "zakázat" kojení, protože je to sexuální zneužívání... to ne. Ale vzpomínám si na jeden dotaz do redakce nějakého časopisu na dr. Uzla, kde psala ženská, že má 12ti letého syna a miminko. Když kojí mimino, dává napít i staršímu a ten z toho má pokaždé erekci. Tuším, že jí Uzel odpovídal, že to zavání zneužíváním a rozhodně by to neměla dělat.

Sečteno a podtrženo - ať si každý dělá co chce, kojí jak dlouho chce, ovšem mne jako jednotlivce zkrátka nepřesvědčíte o tom, že
a)je pro dítě prospěšné MM s nikotinem
b)kojení tříletých a starších dětí má nějaké výhody... že je to zkrátka něco jiného než osobní rozhodnutí té které matky. :o)
Sylva
  • 
23.10.2004 18:23:12
Monty,
já si myslím, že dítě vnímá prsa jako pytlíky s mlíkem. Nic víc, nic míň. Erotiku v tom vidíme pouze my dospělí. Dítě vidí zdroj pití (příjemná věc) nalézající se na mámě (příjemná osoba).
Já jsem jakoukoliv propagandou byla naprosto nedotčená, přesto (nebo možná právě proto) jsem s kojením žádné problémy neměla a hodlám s ním přestat, až Anička sama nebude cítit potřebu pít mateřské mléko. Nevidím důvod, proč bych měla své dítě násilně odstavovat po době, kterou většina lidí považuje za "normální".
Rozčiluje mě (strašně!) pokud je něco shledáno "normální" proto, že to tak dělá většina. Fakt nechápu, proč bych měla být "divná", protože něco dělám jinak (to asi taky znáš, že).

K Laktační lize jsem se dostala na kurzu pro předporodní poradce asi po roce kojení. Jejich názory mi připadaly velmi zajímavé, protože v podstatě říkaly totéž, co můj selský rozum. Například to, že kojení je pro dítě (i matku) tak zásadní, důležité a nenahraditelné, že je menší zlo, když matka kouří a kojí, než když nekojí vůbec.
23.10.2004 17:41:12
Tákže aby taky něco řekla mamka dvou kluků :-)

Starší byl kojenej jen tři měsíce. Když se mu narodil mladší bráška, už si svoje kojení nepamatoval, ale zajímalo ho, co dělá bráška, takže ochutnal, ukázali jsme si, že když zmáčknu bradavku, ukápne z ní mlíčko,který mimčo pije a to mu stačilo. Jen jednou za dva tři měsíce přišel zmáčknutím ruky (nikoli pusou) ověřit, jestli tam to mlíko ještě je. Kolem druhýho roku onanoval téměř od rána do večera - souvislost s mýma prsama jsem teda nezaznamenala. Nechali jsme ho a přešlo ho to samo (nemyslim úplně, ale v takový míře).
Mladšího jsemkojila do 18-ti měsíců (odstavila jsem ho proti jeho vůli ze dne na den, protože nedokázal pochopit, že ho nemůžu kojit dvacetkrát za den, když nezadržitelně hubnu). Na prsa se mi sápal jen než pochopil, že mlíko už nebude a je to definitivní. Teď už ho vůbec nezajímají. Jen starší bráška si pro změnu občas přijde ověřit, že mlíčko už tam neni.
Čili konkrétně v naší rodině zajímají moje prsa staršího (3 roky a kousek) jen jako cosi, z čeho po zmáčknutí teklo mlíko a už neteče a mladšího s koncem kojení nezajímají vůbec. Mnohem zajímavější je pro něj teď pupík a nos.
Lubylu
23.10.2004 15:53:24
Monty,
mám dvě dcery, takže nemůžu z vlastní zkušenosti říct, jak to s erekcí u chlapečků je, ale kamarádky chlapečky mají a většinou se shodují na tom, že erekci mají dost často, bez jakýchkoliv podnětů a to několik z těch chlapečků není kojeno vůbec a nikdy nebylo.

Nemyslím si, že malé dítě je asexuální. Jen z vlastní zkušenosti to beru tak, že když kojím svou dceru, nekojím holčičku - kojím dítě. Kdybych měla syna, určitě to beru tak, že kojím dítě a ne kluka. Proč když na tom já nevidím nic sexuálního ( a to žiju sexuálně aktivně od svých 15 let), by mělo vidět kojení jako sexuální akt dítě, které o sexualitě jako takové zatím nemá ponětí?

Polly jsou 3 roky a 7 měsíců. Rozdíl, že je holčička a tatínek je "chlapeček" pochopila před 3 měsíci. Ale to že ví, že je holčička, nemůžu dát ruku do ohně za to, že si uvědomuje, co to obnáší !

Myslím si, že to, jak bude dítě vnímat kojení hodně záleží na matce. Jako lidi - dospělí a dospívající vidíme prsa jako sexuální objekt. A přitom primární důvod proč je máme je poskytnout stravu dítěti. Abych pravdu řekla, když byly holčičky novorozeňátka, přisály se na cokoliv co se jim mihlo kolem pusinky, i na taťku. Daisy je rok a kdyby mohl kojit manžel, tak kojí od něho. Nemá fixaci na mě jako na ženě - má fixaci na mě, na zdroji mléka.
Když tato fixace opadne, většinou zůstane fixace na pocit pohody a spokojenosti, které je s kojením spojené.

Určitě nejde o fixaci na poprsí jako sexuální objekt.
Prsa jako sexuální objekt vidíme my dospělí, ale malé dítě je takto vidět nemůže - nebo ano???

Abych to neviděla jen ze své strany, optala jsem se teď manži jak to vidí on.
Jeho názor je, že on vidí prsa ženy jako sexuální objekt dokud nezačnu kojit :o) To celé kojení jaksi dá na prsa značku STOP a už to není co to bývalo. A pro mě taky ne - já prsa už nevidím jako nic jiného než zdroj potravy pro své dítě. Opravdu nemám důvod si myslet, že za tím je něco jiného.

Myslím, že prudérní trochu jsi. Je to tvým postojem k poprsí - vydíš ho sama jako sexuální objekt a proto se bojíš jako čert kříže, že by kojení mohlo na synovi nechat následky. Přenášíš tuto "fobii" sama i tím, že se ho snažíš odnaučit osahávání ňader. Mě osahává ňadra i Polinka, dokonce do nedávna chtěla "kojit" - už neví jak, ale prostě chtěla to zkusit :o) Povolila jsem jí to, ona si jako cucla a byl klid. Zvědavost přešla a život jde dál, žádná věda. Pokud v ní vybuduju strach z doteku, tak to asi zanechá víc škody než užitku ne?

Ten příklad chlapce, který si představoval ženu dole a nahoře, díky tomu,že si ho matka brala do postele to snad už je o něčem jiném ne? Tam bych mluvila o sexuálním zneužívání, když po něm chtěla, aby se jí při sexu s přítelkyní dotýkal !!!
Nechceš snad tvrdit, že kojení je sexuální zneužívání !!!! Nebo ano??? Monty??

Děti do pozdějšího věku kojí z různých důvodů, opravdu jich moc neznám, většinou děti kojené delší dobu jsou holčičky. Ale zkušenosti matek kojících své dítě delší dobu poukazují na to, že tak dělají díky tomu pocitu bezpečí, které dítě při kojení cítí. Ano ve třech letech už nejde o zdroj potravy, ale zdroj pocitu spokojenosti přece taky není k zahozní, tak proč to dítěti upírat?

Pro své dítě budeš sexuálním objektem, pokud si jako sexuální objekt před ním připadáš.

23.10.2004 14:24:38
Milado, to není takhle jednoduchý...
Nicméně rozhodně by tu byla možnost, že se kojná stane objektem jeho sexuálních představ.
Milada.
23.10.2004 13:53:21
Monty,

podle Tebe (v extrémním případě) by to tedy bylo tak, že tříletý chlapec kojený kojnou bude podvědomně tíhnout ke kojné?

Milada
23.10.2004 13:44:53
Ed,
ty si myslíš, že malé dítě je asexuální? Já teda ne. Podotýkám, my opravdu nejsme prudérní rodina, se synem se koupeme jak já, tak manžel, nemáme u toho plavky, normálně mluvíme o tom, že táta má pindíka atd.
Jde o JEHO VLASTNÍ sexualitu, ne o to, jak to cítíme my. Tříleté děti úplně běžně onanují a ženská ňadra prostě JSOU tak či onak spojená se sexem.
Synovi je 21 měsíců a jeho zvyk neustále osahávat ženská prsa mi už teď nepřijde moc dobrý a snažíme se ho to odnaučit... i když někdo by si možná řekl, že "o nic nejde".
Mimochodem, kdysi dávno jsem v knize "Lidská sexualita" četla případ malého (asi pětiletého - šestiletého?)chlapce, který se po smrti své matky dostal do dětského domova a místní personál překvapilo, že často onanoval a na otázky, co si u toho představuje řekl, že "ženskou nahoře a dole". Později vyplynulo, že jeho matka byla prostitutka a často si dítě brala do postele ještě s přítelkyní a nechaly se od něj osahávat.
Tak kde je ta hranice? Můžu dejme tomu čtyřletému dítěti nechat cucat prso, aniž bych narušila jeho sexuální vývoj, ale sahat na ně, to už je trestné?
Já prostě nemám v úmyslu být pro své dítě sexuální objekt a domnívám se, že dlouhé kojení prostě tohle podporuje. To s tou erekcí není výmysl - i miminka mají někdy při kojení erekci.
Asi tak. :o)
Lubylu
23.10.2004 12:52:54
Krom toho to pro něj - zejména u chlapců - může být sexuální stimul, a zadělávat dítěti na Odipák mi nepřijde zrovna moc chytré. :o)
================================================

Monty, já jsem na něco podobného nenašla žádné podklady, takže ti to nemůžu vyvrátit. Ale můj zdravý rozum mi říká, že aby zadělávalo kojení sexuální stimul je pěkná blbost !
To je jako tvrzení, že homosexualita se dá naučit, nebo chytit jako nemoc ve škole.

Copak to, že dítě - chlapec - kojí, dejme tomu ve třech letech, ví co to znamená být sexuální maniak - záleží taky na jakou úchylku ty myslíš, že mu tím kojením maminka zadělává. Prosím o ujasnění.

Myslím, že o sexuální výchovu se staráme my jako rodiče. Pokud to bude v rodině tabu, tak je snad dokázáno, že právě to tabu dítěti ubliží. To dítěti raději neukážu že mám prsa, aby z něj nevyrostl podivín, co se obnažuje v parku?

Pokud maminka kojí proto, že to dítě uklidní, že je to něco, na co je zvyklé, tak za tím přeci nic sexuálního není !

Vážně mi to příjde divné, že si myslíš, že by kojení mohlo mít něco společného se sexuálními úchylkami.
Vždyť malému přebaluješ plínky, taky mu musíš umýt pindíka - nebo to necháváš na manželovi, protože když to dělá muž, tak to je dobrý, ale když na něj šáhne máma, žena - může to pro něj znamenat sex. stimul?

Nespojuji sexuální výchovu s kojením a příjde mi divné, že někdo ano !

Ale to je zase můj názor samozřejmě.
23.10.2004 12:34:13
Už to nechci moc rozmazávat, tak jenom krátce - kojení považuju za dobré a správné proto, že dítě díky němu dostává v prvních měsících života od matky protilátky, které jsou k užitku jeho imunitnímu systému. To je asi to jediné, co nemá mléko sušené, jinak minerály a podobné záležitosti se dají "nacpat" i do umělé výživy.
Nikdy jsem netvrdila, že je kojení pro tříleté dítě škodlivé, pouze zbytečné. Krom toho to pro něj - zejména u chlapců - může být sexuální stimul, a zadělávat dítěti na Odipák mi nepřijde zrovna moc chytré. :o)
Ať si každý dělá co chce, kojí jak dlouho chce, mne to ani nepohoršuje, ani proti tomu nijak nebrojím... z mého pohledu to pouze nechápu.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 254 [Dalších 234 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.