| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zpověď eko-kacíře aneb Naše ekologické hříchy

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 64 [Dalších 34 >>]
  • 
8.10.2004 19:30:51
Ahoj Romčo a další
tuhle otázku jsme také řešili, ale zplyňovací kotel jsme zavrhli hned v počátku - zejména pro poměrně vysokou náročnost na kvalitu (suchost) paliva a poměrně velkou spotřebu ( nesouvysí s uváděnou účinností, je to zkušenost lidí toto používající. Další variantou pro nás byla akumulace (např. kachlová kamna, do chalupy stylové,že:-)) - tady ale rozhodla cena. Nakonec jsme zvolili krbová kamna s výměníkem a ... naprostá spokojenost. Krbová kamna a izolace domu (neekologickým...) polystirenem vyšlo o trošku dráž než kotel, ale komfort je nesrovnatelný. Po zatopení kamna okamžitě hřejou, dovedou spálit i poměrně mokré dřevo ( i prakticky čerstvě pokácené - samozdřejmě za cenu vyšší spotřeby, ale pohoda), dovede ohřát vodu v bojleru - jak říkám, němenili bychom. Do budoucna chceme také nějaký ten solárek na léto...
A ještě k předchozím příspěvkům - život na vsi byl vždy o spolupráci, jinak to nešlo. Nikdy by nebylo možné zavřít se do baráku (paneláku) a ostatní mi polibte :-))
Ahoj všem
PRND21 (student VS, sam este dieta...)
  • 
4.6.2004 3:06:00
Preboha ludia na co sa hrate! Dnes je "In" ekologia, budem chodit na bicykli, zajtra budhizmus tak hura obliect sa do handier a jest ovsene vlocky s vodou... Je to sice Vasa vec ale trochu zdraveho rozumu by bolo namieste. Deti vychovate do podivne hipickeho prostredia a v normalnom zivote budu mat problemy so zaclenenim sa do spolocnosti. Odmietnutim vydobytkov civilizacie nazachranite hladujucich ani nezmenite cloveka na lepsieho... Ale je to Vasa vec a aby som nebol len kriticky musim ocenit Vase odhodlanie aj ked cesta kam smeruje sa mi nezda byt ta prava...
CePal
  • 
22.2.2004 14:09:30
Ahoj,
mam pocit, ze v soucastnosti je vas zivot zdaleka mene ekologicky, nez zivot bezneho "mestaka" v panelaku (zvlast mimo Prahu):
- do/z prace se da dojit pesky, na kole, pripadne "sockou" (MHD), navic to neni tak daleko
- mnoho panelaku je zateplenych, navic pomer vnejsi plochy ku obytne plose je priznivejsi nez u domku, nehlede na ucinnost kotle versus ucinnost vymenikove stanice a parovodu vedouciho ze elektrarny "nadbytecne teplo"
- ve meste jsou vetsinou vetsi prijmy, tzn. moznost dovolit si mnohonasobne ekologictejsi auto (zadne olejove skvrny, 3-cestny rizeny katalyzator, vice recyklovavanych prvku atd. atd.), nehlede na to, ze procento individualni dopravy nucene resit autem je ve meste nizsi (ale to uz jsem zminil), takze autem se jezdi "ven z mesta", na dovolenou atd.
- nakonec lze za ekologickou oznacit i jistou "agregaci" bydleni (v panelaku), kde se usetri za kratsi rozvody inzenyrskych siti na hlavu (pri nichz se pouziva alespon castecne neekologickych technologii, at uz tezka technika spalujici fosilni paliva, nebo neekologicke materialy)
- zajimalo by me, jak resite fekalni odpady - mate vlastni cisticku, nebo to proste poustite do zeme, nebo si spravne nechavate septik odvazet hovnocucem jednou za cas?

Aby to nevyznelo tak, jak nechci. Mym cilem je taky bydleni nekde mimo mesto, idealne "na samote u lesa", v trochu zvysene nadmorske vysce, ve vlastnim baracku atd. Ale jedine za situace, kdy to bude mit smysl - tzn. rozhodne ne s tim, ze denne budu dojizdet 20km do mesta za praci /autem/, deti budou ochuzeny o zajmove krouzky (a hlavne o moznosti seznamovani a hledani kamaradu), navic kdy financni situace me bude nutit pouzivat velmi neekologicke prostredky, jako je Wartas. A rozhodne to bude v miste, kde bude realne neco vypestovat, at uz zvire, nebo radeji nejaku plodinu (brambory, cibuli, cesnek, a tak...)

CePal
Martin
  • 
17.2.2004 16:49:22
Tak já se přidám jako zástupce otců:
Nám to s látkovými vychází dobře.
Naše Julie má teď rok a tři čtvtě, látkové plenky máme od začátku, papírové jen "na ven". Plenky jsme žehlili jen první dva měsíce, pak jsme se na to vykašlali; v létě jsme počurané plenky jen máchali a sušili na slunku, což taky stačilo; když chceme dát papírovou, musíme namazat, protože se Julie oprudí. Peníze přesně nevím.
Čím je Julie starší, tím víc si při věšení zacvičíme, jde o to dostat plenky nahoru na šňůru dřív než se k nim dostane Julie, při skládání podobně.
26.9.2003 20:23:16
Tahle reakce mě docela naštvala. Taky jsem plánovala látkvé plenky, ale nakonec to dopadlo jinak. Verunka byla v inkubátoru a tam měla i jednorázové plenky na které jsem potom bez výčitek svědomí přešla. Udělala jsem malý průzkum mezi zkušenými maminami. Jsou takové, které nebyly líné a spočítali to o moc přesnějí - i s náklady na praní posraných dupaček (slabší nátury prominou) na žehlení a krémy proti opruzeninám. A co ta bolavá záda a kde vzít vůbec čas a sílu, třeba v šestinedělí?

Byla jsem moc ráda, že jsem místo stálého strkání plínek do pračky, vyndavání, věšení, sundavání ze šňůry, žehlení, skládání a opruzeného zadečku, mohla v klidu vydechnout, věnovat se dítku a v noci místo žehlení spát. Jelikož máme drobnou VVV (vrozenou vývojovou vadu) strávila jsem první měsíce pobíháním na dětské ("jiné dříve narozené děti" chodí na kontroly po 14ti dnech), 1x týdně na rehabilitaci, 1x týdně na akupnkturu, 1x týdně do normálního cvičení s normálními dětmi, mezi tím nějaký ten zubař, gynda, neurologie, genetika a ortopedie... + 4x denně cvičit reflexní cvičení. Nechápu, kdy bych stíhala ještě prát plínky.

Navíc se dají sehnat v akci plínky (i značkové) které vycházejí podstatně levněji než 5-6 Kč za plínku.

Mám spokojené dítě, které skoro nebylo opruzené, nikdy nám "neproteklo" a na které mám čas.

Líbí se mi, kdžý se někdo snaží úsporně žít, ale z druhé strany, proč si neusnadnit život, když to jde. Důležitější je pohrát si s dítětem a něco ho naučit, než si strhat záda a otravovat se u žehlení, které v současné době nutné není.

Alice
8.9.2003 9:20:32
Tak jsem se konečně Ester dostala k reakci na tvůj článek :). No musím říct, že nemůžu než souhlasit a povykovat jojojo tak přesně takhle to bylo u nás :).
A to především s topením. První nadšenou zimu jsme strávili v kuchyni u kachlových kamen. Večer na teploměru 27°C a ráno 15°C. Hned po probuzení zatopit a pak téměř čerstvým! dřevem po čtvrthodinách přikládat. Každý den jsme řezali a štípali dřevo dvě hodiny abychom měli čím druhý den topit - pokud se měla i ohřívat voda tak hodiny tři. Jo ruční pilka je ruční pilka. Inovace k nám nastoupila roku příštího v podobě zde zmiňovaného kotle Atmos - kombinovaného dřevo/uhlí a v podobě tchánem zhotovené cirkulárky. Máme stále obojí. Kotel se nám velmi osvědči, přestože nejede ještě ani naplno (je počítán i na plánované dosud nezateplené podkroví) máme i v dobách mrazu doma pěkných 23°C. Bohužel metrové kamenné zdi musíme vyhřívat také. Přes zimu přikládáme třikrát za den (ráno, vpoledne a večer), na noc ho manžel stáhne na minimum a ráno se jede dál. Naše touha topit výhradně dřevem se rozplynula, jelikož takové množství dřeva na vyschnutí rovněž neuskladníme :(. Tak jsme skončili taky u uhlí. Na podzimní a jarní přitápění máme v kuchyni kachlová kamna (jaro, podzim, zima na nich vařím) a vodu ohříváme v tzv. koupelnovém kotli. Je to takový průtokáč pod kterým se topí dřevem. Nemůžeme si ho vynachválit a hodláme u něj zůstat. Pokud se topí každý den je voda za půl hodiny koupací a to tak na čtyři přiložení. Kotle se stále prodávají a tak uvažujeme o novém - tento jsme koupili s domem a je "stoletý".
Po té první kachlové zimě ale také trpím tepelným deficitem a při každém mrazíku se klepu. Asi už se strachu ze zimy nezbavím :).
Jinak kozu už máme a je to poněkud očistec, zvláště teď, když tu bylo takové sucho, že nerostla tráva a já zatím marně sháním seno na zimu. Koza kupodivu začala pěkně spásat (asi ji naučil hlad) a tak jsem ji nakonec vzala na milost :))) a ona mě zdá se taky. Včely se chystají na jaře, manžel se rozhodl a tak to nechávám na něm. Já si zase tou dobou k dalšímu mimču pořídím pár slípek. Pokud jde o užitkovou zvěř bude to asi vše - především vzhledem k našemu vegetariánství. V plánu je ještě koník, ale na toho se musíme ještě řádně připravit.
S prací jsme měli docela štěstí. Tedy manžel. Sehnal ji ještě než jsme se stěhovali a od té doby nemusel měnit. Je programátor, analytik a protože musí často jezdit po celé republice, dostal i služební auto. Dělá i z domova, takže je obvykle dva dny v týdnu doma. Díky tomu máme i internetovou pevnou linku. Se mnou to bylo horší. Sháněla jsem práci, ale jelikož jsem nechtěla psát osm hodin na stroji nebo prodávat v supermarketu dohodli jsme se, že nás manžel uživí oba a já zůstala doma. Je tu ostatně práce dost a navíc k prvnímu synovi čekáme teď dítko druhé. Snažím se něco přivydělat nějakými výtvarnými pracemi, což je jediné, co kromě péče o zvěř :) ovládám.
Jo a ještě k zahrádce: s tou bojuji už šestým rokem, co jsme tu (tedy na konci jedné mrňavé vesničky v JČ, díky okolním chalupářům většinou spíš na samotě). Opět jsem letos ten boj s plevelem a suchem nevyhrála, tak snad za rok...
Tak přeju ať se vede, nic není potřeba přehánět a pomalá nenápadná snaha je vždycky lepší než nic :)
Lucajda
Meta
  • 
8.9.2003 8:28:25
Ty Kory nemají členitou rouru do komína, pouze po obvodu jsou navařeny otevřené trubky. Funguje to tak, že v těch trubkách se vzduch ohřívá, takže stoupá vhůru a tím se současně nasaje studený vzduch u podlahy. Takže dojde k cirkulaci, díky čemuž je teplo už 15 minut po zatopení. Já nechci dělat kamnům reklamu, prostě je to naše zkušenost, po těch 16°C v prvním roce nyní můžeme běhat doma v trenýrkách.
Taky jsme topili v Petrách, br...
A s tím zatápěním v září si nic nedělej, můj muž každý večer vznáší otázku "Nemám zatopit?". A to je v pokoji 23°C! Jsme už rozmazlený.
Dáša
  • 
7.9.2003 20:16:57
No, mojej babke vydržala tatramatka 20 rokov. Ale plienky v nej veru neprala:)))

S tými podnikmi som ale mala na mysli niečo úplne iné - výrobný cyklus hliníka je tak energeticky náročný, že že polovica "jadrovej energie" na slovensku je potrebná iba pre hlinikársku fabriku. (Nespomínam si teraz, či je taký závod aj u vás.) A tam nejde o nejaké úspory typu 100 kWh mesačne. A ten hliník je všade okolo nás (napr. autá, rôzne hlavy motorov, tesnenia ....) Takže tie úspory pár kWh sú síce pekné, ale len pre uspokojenie vlastného svedomia masírovaného médiami.
Počtářka ,l děti 15,11 a 7
  • 
7.9.2003 19:11:22
Myslím, Dášo, že počítáš tak, aby ti vyšlo to, co se zdá pro tebe výhodnější. Např. opotřebení pračky - brala jsem v úvahu , že moje obyčejná Tatramatka vydržela 9apůl roku, z toho 5let prala mimo jiné i plenky, takže jsem její výdrž odhadla na 2 500 cyklů, a pořizovací cenu nové pračky cca 15 000 Kč. Z nabídky v naší Elektře vyberu: pračka Zanussi FAE 825V, sleva z 12 990,--na 11 490, spotřeba 49 l a 0,85 kWh, nebo BOSH B1 WTV, cena 13 990, spotřeba 45l a 0,66 kWh. 6 Kč za opotřebení pračky snad tedy souhlasí, spotřeba el.energie taky , navíc není snad nutné pokaždé používat vyvářku,po šestinedělí můžem občas prát i na 60°C. U spotřeby vody jsem nezapočítala namáčení čerstvě pokakaných plínek, připočtu tedy ke každému praní 2 koruny za 50l vody. A jsme tedy u 20 Kč za každé praní - když byly děti starší, fakt stačilo prát jednou za 3 dny.
A co se pořizovacích nákladů na látkové plíny týká, odhadla jsem je na 25 Kč za jednu, ale při dotazu v obchodě jsem zjistila, že je u nás mají za 18! Otázka je, kolik vydrží , já měla pro 3 děti 80 plínek a vydržely v pohodě, ještě jsem je doupotřebila na nádobí. Používala jsem je 5 let, u poslední dcerky jsem rok používala pleny papírové - kvůli svému pohodlí.Jak vidíš, nejsem tedy fanatický zastánce látkových plen, ale můj názor byl a pořád je, že proti papírovým se ušetří měsíčně nezanedbatelná částka.
K tomu, co jsi psala o šetření v malém oproti plýtvání našich fabrik - no jo, i kdyby někdo v té fabrice ušetřil polovinu jejich nákladů, v mé peněžence se to sotva projeví, nezlevněj -li současně své výrobky.
5.9.2003 23:54:08
Asi sem se blbě vyžvejkla.
Zajímaly by mě zkušenosti se "zplynovacím kotlem Atmos" /dřevo nebo kombi uhlí+dřevo/. Topíme dřevem v kotli na uhlí, ale do zplynovacího MUSÍ /????/ být to dřevo suchý? Dík.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 64 [Dalších 34 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.