| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se nezamilovat do FDN Brno

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 94 [Dalších 74 >>]
Petra+Mišák
  • 
2.11.2006 15:39:21
Přečetla jsem si článek a s hrůzou si uvědomila, že se za těch osm let ve FDN Brno mnoho nezměnilo.
Dnes mi doma odmlouvá zdravý, krásný osmiletý kluk. Jen naši blízcí vědí, že se mu přes půl bříška táhne jizva. Proč?
Míša se narodil císařským řezem s poctivými čtyřmi kily porodní váhy a od začátku se měl čile k světu. Ve třech týdnech začal najednou horečkovat. Jeho pediatrička nám okamžitě doporučila jet do nemocnice – u takového miminka horečka hlásí vážný problém. Ve FDN Brno nás chvíli nechali čekat v narvané čekárně, ale faktem je, že nás vzali přednostně – jiné tak malé mimčo tam nebylo. Doktorka na něj koukla jedním okem, zeptala se na příznaky, z kterých jsem objektivně mohli uvést jen tu horečku a poslala nás na rentgen (!). Rentgen nic neukázal tak prý máme jít domů a horečku srážet ibuprofenem. Konec, tečka.
Po dvou dnech, kdy se mi synek nechtěl hnout od prsu a přesto zhubl na porodní váhu, plakal, kroutil se a vzdychal (i miminko umí vzdychat!), kdy jsme střídavě jásali nad poklesem teploty po ibuprofenu a propadali zoufalství, když začala lézt zase nahoru, nás měli v nemocnici zpět. Tatáž doktorka koukla do papírů a povídá: “ Já mu nevzala moč? To jsem ale kráva…“ Já to tehdy neslyšela, protože jsem konejšila synka, ale manželovi to vyrazilo dech natolik, že ani nehlesl. Později mi řekl, že ještěže tak, že by jí jinak asi přerazil.
A tak si nás tam nechali s prudkým zánětem močových cest. Sice bylo vidět, s jakým „nadšením“, ale kojila jsem, tak jim nic jiného nezbylo.
14 dní jsem proseděla na kovové židli vedle postýlky, ve které ležel synek napojený na infúzi, kojila toho hladovce shrbená a zkroucená, vecpaná mezi dvě postýlky, doufala, že mě sestra v noci vzbudí, až se malý probudí na kojení (dostala jsem lůžko v pokoji na druhém konci chodby a po dvou nocích na židli jsem si už musela jít lehnout), lezla sestrám na nervy svou snahou starat se o něho sama (představte si, že jsem své první miminko chtěla sama převlékat a přebalovat!) a marně naháněla doktory a snažila se zjistit, proč má proboha v jeho věku zánět ledvin! Po sérii vyšetření, kdy nás šoupali sem a tam jak balík s mléčným přívěskem (co jiného jsem pro ně byla, než otravný stroj na mléko) a já se zase nic nedozvěděla, už jsem se fakt sesypala (žádný div v šestinedělí). Když se do toho naštvaně vložil manžel, doktorka se hrozně divila, co prý mi je, vždyť mi přece všechno říká!
Po 14 dnech jsme z nemocnice vypadli a doufali, že to byla jen noční můra, která se nebude opakovat. Za tři týdny jsme tam byli zpátky se stejnou diagnózou.
Ukázalo se, že překážka na močovodu sama od sebe nezmizí, dál bude městnat moč a v ní se budou vesele množit „zubaté potvůrky“ – třeba obyčejné E.coli. Náš druhý pobyt v této nemocnici byl o něco veselejší, byly totiž prázdniny a my byli na oddělení pro velké děti. Sestry prima a dokonce se našel i jeden (!) mladý doktor, který mi podrobně vysvětlil, co že to malému vlastně je a co se s tím dá dělat a že nejlepší by zřejmě bylo operovat. Teď ale bude muset být trvale na chemoprofilaxi, aby se záněty neopakovaly.
Potřetí jsme v dětské skončili, když bylo Míšovi osm měsíců, po lékařem doporučeném vysazení léků (byl bez nich přesně tři dny). Tehdy to bylo nejhorší a mně konečně došlo, že lékaři opravdu nejsou „bozi v bílých pláštích“. Při vizitě lékařka vtrhla do pokoje, nepozdravila, maximálně mě sprdla, proč není malý svlečený, řvoucí a vyděšené batole fofrem prohlédla, na nic se nezeptala, načmárala něco do karty a zmizela. A chraň bůh, abych se do karty podívala! Když to sestry zjistily, prostě ji odnesly. A taky třeba odnesly malého neznámo kam a když ho vrátily, opět řvoucího a vyděšeného, ukázalo se, že byl na odběru krve. Když jsem protestovala, proč mi to neřekly, abych mohla být s ním, divily se proč jako. Stále jsem kojila, synek nebyl žádný drobek a udržet ho při tom v náručí už se prostě nedalo. Tak jsem si ho začala brát na kojení na pokoj. Když se o tom dozvěděla doktorka, vyjela na mě, jak si to představuju, na mém pokoji je jiná mikroflóra, co když malý něco chytí (narvaný antibiotiky až po uši). Na můj dotaz, ať mi tedy poradí, jak mám v pokoji pro pět dětí se dvěma maminkami nakojit na židli skoro osmikilové batole a jestli mi v tom případě doporučí přestat kojit, jen něco zakoktala a ztratila se.
Když nám pak při propouštění urolog na dotaz, zda není možné těm infektům trvale zabránit, řekl, že se nedá nic dělat, že s tím prostě bude muset žít, došla nám trpělivost.
Zkontaktovali jsme dětskou urologii v Olomouci a objednali se. Mezitím Míšovi zase našli v moči bakterii, bohužel nějakou pěkně odolnou mršku. Nefrolog pokrčil rameny – znova hospitalizace a antibiotická léčba. Nakonec jsme ho ukecali, antibiotikum sehnali sami a jezdili denně na injekci. Míšovi totiž subjektivně vůbec nic nebylo.
A pak jsme konečně absolvovali vyšetření v Olomouci. Okamžitě zařazení do operačního programu, operace za dva měsíce, pokud prý nechceme, aby skončil s jednou ledvinou.
A teď tohle smutné vyprávění nabírá obrátky ke šťastnému konci.
Míšu operovali téměř přesně na den rok od jeho první zkušenosti s nemocnicí. Na olomoucké dětské klinice jsme měli pro sebe svůj pokoj. Dostali jsme ho už na předoperační vyšetření v narkóze, ale moc jsme v něm nepobyli. Na vyšetření jsme mohli přijít brzy ráno (to šlo, máme v Olomouci příbuzné), odejít jsme měli odpoledne, až bude prcek bezpečně z narkózy venku, ale už po obědě mi doktorka s pohledem na synka lítajícího jak čamrda po chodbě, povídá: „Víte co, běžte. Evidentně už nás nepotřebuje“.
Na operaci nastupoval taky brzy ráno, odnesla jsem ho skoro až na operační sál. Hned po operaci mi ho ukázali a doktorka mě posílala domů (do Brna) s tím, že na JIPku za ním nemůžu. Já už ale byla vycvičená, šla za primářem, dostala místo na společném maminkovském pokoji a hned druhý den seděla na JIPce u Míšovy postýlky. Dostala jsem ho odtamtud o den dříve! Hlavně díky primáři, který byl sice srandista, ale měl rozum a pochopení. Míša nechce pít z flašky? No tak ho nakojte! Nebudeme vědět, kolik toho vypil? No bóže, hlavně že je spokojený. Potřebuje pochovat? Tak si k němu lehněte! Chlapeček na vedlejším lůžku měl stejnou operaci jako Míša dělanou dvě hodiny před ním, ale nemohl mít u sebe maminku (3 další sourozenci) a z JIPky šel až den po nás. To o něčem svědčí, ne?
Na oddělení jsem si po zkušenostech z Brna připadala jako v ráji. Ráno po snídani sestra ohlásila vizitu, přišla příjemná usměvavá doktorka, pozdravila, zeptala se, jak se vede, co nového, pak požádala, ať malého rozbalím, prohlédla ho, nechala zabalit a řekla co a jak dál. Žádné stresy, nervy, Míša se celou dobu culil. Nechce spát v postýlce? Vemte si kočárek! Venku je pěkně, zítra se běžte projít do zahrady. Přijela za Vámi parta kamarádů v historických kostýmech? Proč jste je nevzali nahoru na oddělení? Já jen zírala. Žádný lékařský zásah neproběhl beze mě, o všem mě informovali, lékařka mi kreslila do notesu močové ústrojí a vysvětlovala, co proběhlo a co může nastat… Prostě jsem si připadala jak ve snu.
A když nás propustili a my po týdnu při kontrolním odběru s hrůzou zjistili, že má Míša v moči zase tu stejnou potvoru, jako před pár měsíci, v Olomouci mu vyčistili předkožku a potvora byla pryč. Bez antibiotik. Že to nenapadlo doktory v Brně? Mají toho přece tolik…

Když se dnes dívám na svého šikovného, hubatého, spokojeného osmiletého syna, s vděčností vzpomínám na paní docentku z Olomouce, která svým rozhodnutím zřejmě zachránila jeho malou ledvinu, a na všechny tamní lékaře a sestry, kteří nám tu těžkou dobu svým přístupem co nejvíce usnadnili. A na FDN Brno? Na tu se snažím zapomenout.
Vážný (2 děti)
  • 
2.10.2006 1:42:31
Váš (idiotský) názor mi připomíná Svěrákovu "pozitivní konstruktivní kritiku" z Nejisté sezóny.

Práva dětí tady máme už od konce totality. Pro nemocnici mohou být rodiče dobrým doplňkovým příjmem (snižují náročnost zátěže na střední personál a ten jejich pobyt za cca 400 Kč denně odpovídal slušnému penzionu, nikoli nemocničnímu pokoji s divným jídlem a řadou dalších maminek).

O zdraví sebe a svých dětí rozhoduji já, v případě hrozby vážných důsledků může lékař rozhodnout proti rodiči nebo bez rodičů, ale musí zpětně požádat v případě sporu o souhlas k hospitalizaci soud (to je v Listině základních práv). Mám právo být informován (rozumí se písemně) a souhlas k zákroku bych měl podepisovat pod konkrétní diagnózu, nikoli na cyklostilovaný kus papíru.

Mělo by být samozřejmé, že lékař a v mezích schopností i ošetřující personál je schopen podat pacientovi i rodičům informaci.

Líza
20.7.2006 16:25:47
Jako že to, co je tak strašně traumatizující už na pohled pro dospělou a svéprávnou matku, necháš to dítě zvládat samotný, jen abys ty neměla to trauma? Rozumím dobře?
Hana (2děti)
  • 
20.7.2006 16:24:57
Pane doktore,

já jsem ve FDN zažila jak bezvadné lékaře a sestry, tak naprosto bezcitné stroje. Když jsem tam před třemi lety přinesla v náručí dcerku, tak jsem měla štěstí a ujal se nás lékař, který mne dokázal uklidnit, dcerku i přez její vážný stav rozesmál a opravdu se snažil nám rychle a efektivně pomoct. Byla nutná hospitalizace a tak nás poslal do příjmové ambulance. Slyšela jsem, jak tam volá říká:"nenechte je čekat, ta malá musí co nejdřív na pokoj a maminka je už taky vyčerpaná. Ta slečna co tam teď venku sedí to ještě chvíli vydrží". Čekali jsme půl hodiny, než si mladý pan doktor dopil kávu (to bylo sdělení sestřičky, kterou jsem prosila o hadr, protože malá tam zvracela na podlahu) a pak vzal slečnu, jejíž maminka sama říkala, že nám dá přednost, že oni klidně počkají.
No a pak začal boj o moji přítomnost. Neexistuje - to byla odpověď mladého lékaře, který mi dal jasně najevo, že jsem hmyz, když mi dítě poblinkalo blůzu a jim židli. Moji žádost o vozík, že už malou neunesu zamítl prohlášením, že má nohy. Vyřešila to moje věta: "zaplatím i nadsandart". A už to lítalo. A na oddělení mne sestra seřvala, jak to, že malá stojí (donesla jsem ji, ale pak jsem ji už musela postavit, ve čtvrtém měsíci těhotenství je nošení 16ti kilovéhio dítěte opravdu náročné).... A pak zase byly rozdíly: jedna sestra byla milá, usmála se, když vešla klepala. Druhá mi ani neodpověděla, když jsem se jí ptala, jestli by ve 20:00 nepřevzala naše věci od manžela, který dřív nemůže přijet. Změna nastala, až když na oddělení volal můj šéf a představil se jako děkan fakulty a chtěl mluvit s paní doktorkou .... To i ta sestra, postižená němotou rozvázala.
Nemůžu si pomoct, ale tenhle pobyt mne dokázal FDN znechutit navždy. I když tam jsou i bezva doktoři a sestry, ty, se kterýma jsem se setkala tenkrát ve mne budí obavu, že bych na ně mohla narazit i příště.
Hana (2děti)
  • 
20.7.2006 15:41:12
Hano,

nevím, jak by jsi na tom byla ty. Ale já nelituju, že jsem byla se svojí dcerou ve chvílích, kdy BYLA napojená na přístrojích, kdy měla v ručičce kapačku, kdy se probírala z bezvědomí... A děkuji svému muži, že neřekl půl slova, když jsem mu po telefonu oznámila, že jsem přistoupila na poplatek FDN v době, kdy to pro rodinu znamenalo vyčerpat za dvě noci finanční limit na týden, (pokud si dobře vzpomínám 450Kč za noc), jenom abych tam mohla být. Mohla jsem jí totiž otírat slzičky, číst, povídat, hladit, v noci jsem téměř nespala, protože měla děsivé sny a téměř nespala. Kdybych neseděla vedle ní, tak kdo? Přivázali by ji, aby si nesedla, dali by jí plínu (mísu mi pro ni dali až po mém dost drsném výstupu) a ponížili ji. Ty by jsi svému dítěti radši nechala dát tu plínu a přivázala ho k postýlce, viď? Ano, i ji zachránili. A přežila by to i bez mé přítomnosti, ale já bych měla hrůzu z těch představ, co prožívá, když tam nejsem. A věř mi, že jsem zažila i to, že v okamžiku, kdy sestry zjistily, že mám dva tituly, tak to najednou byla "beruška" "andílek" a "zlatíčko". Předtím jim ani nestála za oslovení a potom jí najednou i hračky přinesly.
Nelituju, že jsem s ní byla v době, kdy jí brali nosní mandli a kdy sloužily super sestry. Ani ty by u ní nemohly sedět, nemohly by jí hlídat. A mmch. ten skvělý a profesionální personál jí NEDAL kapačku antibiotik, i když měla v dokumentaci průkaz, který dostávají děti se srdeční vadou, a který viděl i anesteziolog i lékař na příjmu... Zjistila to až lékařka na sále, která je pečlivá a dokumentaci prochází. Hodinu čekala, než kapačka vykape a bude dostatečný časový odstup. Malá celou tu dobu ležela v polovědomí na sále a ta lékařka u ní seděla ( a taky pak od malé dostala obrázek a kytici růží).
FDN dělá velikou chybu, že odmítá maminy. Ušetřily by tím čas sestrám, které by pak nemusely dělat spoustu nekvalifikované práce, jenže by byly pod dozorem a musely by se k dětem chovat vlídně.... Což je asi potíž.
Dostal se mi do rukou letáček, že máma má právo být s dítětem ve FDN - pokud je mu míň než půl roku!!!!! Pak rozhoduje lékař. CHACHACHA pokud vím, tak ani jedné mé známé to právo nepřiznali a já jsem jediná, co si postavila hlavu a nedala se vyrazit. Zachránila mne kouzelná věta: "Zaplatím nám nadstadart."
20.7.2006 15:30:09
Hano, chcete říct, že byste nechala své dítě v nemocnici samotné, porotože Vás to nervuje? To snad ne. Můj syn byl naštěstí hospitalizován pouze jednou. Měla jsem jasno, že sám tam nebude. Jenže nebyl volný pokoj pro dítě s doprovodem. Na příjmu se strašně rozčilovali, co si to dovoluji chtít tam zůstat, když to nejde. Já byla přesvědčená, že to půjde, když se bude chtít. Šlo to, nastěhovali mi do jeho pokoje křeslo a spali jsme v křesle - s manželem na střídačku, protože doma jsme měli ještě další 2 děti. Byl také napojený na kde co, hadičky byly všude a i když procitl vždy jen na moment, byl moc rád, že tam někdo u postele je, kdo ho pohladí, promluví s ním, vymění obklady apod. My jsme byli rádi, že celou dobu, co mu bylo nejhůř, jsme mohli být s ním. Potom, když už na tom nebyl tak zle a neměl bolesti, chodila k němu dopoledne učitelka z MŠ - prý tam jsou služby, aby se děti nenudily a my chodili dopoledně, abychom s ním mohli projít vyšetřením a pak odpoledne, aby tam nebyl sám. Když usnul, odcházeli jsme - bylo mu 5 let.
Žádné trauma z pobytu mu nezůstalo.
Ale myslím si, že pro dítě to musí být strašné, být v cizím prostředí, s cizími lidmi, často bolestivé zákroky - i dospělý toho má kolikrát dost.
Já osobně bych dítě nenechala v nemocnici samotné - vždyť i psychika léčí, ne jen medikamenty.
Milada.
20.7.2006 15:15:38
hano,

taky jsem byla jeste ani ne s 6ti nedelnim ditetem hospitalizovana. Tedy - hospitalizovano bylo dite, ne ja. NIKDY bych nedopustila, aby me dite bylo v nemocnici samo, navic dite ani ne 6ti nedelni, tj. kojene!

Dalsi, stejny zakrok, ktery memu diteti delali v tech 6 nedelich podstoupilo moje dite znovu ve veku 2a 1/4 roku. Tentokrat to jiz byl zakrok PLANOVANY. Zrovna nedavno jsem cely prubeh popisovala na jine diskuzi, tak si jen dovolim zkopirovat:
Vzdycky se mi vybavi, jak jsem se svym synem v jeho veku dva a ctvrt roku byla na PLANOVANE operaci kyly v Motole a postylka s postranicemi na nej ani nezbyla!!! - znova podotykam ze to byl 14 dni dopredu planovany zakrok. Na tom oddeleni meli jednu tuto postylku a tu dostal chlapecek na prijmu tesne pred nami. Vydupala jsem si, ze se synem budu na pokoji, nakonec jsem s nim v noci tedy spala primo v jeho posteli - jinak bych spala vedle na zidli, nebot by z te jejich postele vypadl. S nami tam byly dalsi tri starsi deti, ktere jiz po obede vubec nespaly a muj syn byl uplne rozhozenej ze po obede nespal. No on na nej ten prvni den po prijmu ani zadnej obed nezbyl, tak mel k obedu jablko a rohlik (holt planovany zakrok)! Nemohla jsem ho spustit z oci, nebot by se jim taky hrabal v nastrojich a ve vsem.. Kdyz jsem potrebovala sama na WC - tak jsem chodila s nim.
Ty dalsi deti tam byly samy, ale cely den se u nich ruzne stridaly navstevy, takze muj syn nespal ani po zakroku - to byl opravdu vyrizenej strasne, navic nesmel behat, tak jsem ho az do vecera nosila na rukou coz tehdy byl vykon (uz si nepamatuji vahu, ale tezkej byl dost). Dlouhou dobu taky nesmel pit a kdyz videl ostatni deti na pokoji jak piji, tak neustale brecel, ze ma zizen - to snad bylo pro mne, jako pro maminku to nejhorsi z celeho pobytu, kdyz musite diteti rikat, ze nemuze pit. Navecer, kdyz uz jsem opravdu fyzicky a psychicky nemohla, prijel manzel a kdyz to vsechno videl, rekl normalne sestre, ze odchazime na revers a basta. V te chvili se zacaly dit veci! Syn NAJEDNOU mohl dost leky na spani (o kterych mi pred tim sestry tvrdily, ze je deti nedostavaji - v papirech o zakroku ovsem bylo jasne napsano, ze je neklidne deti dostanou). Pak syn do 20 minut usnul. Pribehl i nejaky lekar - docent a snazne nas prosil, at na revers neodchazime, co kdyby prisly komplikace atd.

Manzel pak zustal u maleho - aby nevypadl z te postele a ja si tak dosla i na prvni teple jidlo po 2 dnech - jako maminka prijata s ditetem jsem na to mela narok celou dobu hospitalizace, ovsem dite jsem samotne na oddeleni nechat nemohla a vzit si ho sebou do jineho pavilonu na obed jsem taky nemohla a sestry si ho na tu dobu jidla proste nevzaly.
Uz jen napisu, ze druhy den, kdy nas propustili mi syn doma po obede spal v kuse neco pes 4 hodiny - dospaval narkozu plus ten spankovy poobedovy deficit atd..

Takze jednoznacne souhlasim s tim, co napsala starenka Oggova. Tj. pravděpodobně je to skvělé pro nem. personál, pro mne ne

Oggová
20.7.2006 14:36:51
Hano, není nic lepšího než když se rodič pobytu dítěte neúčastní?????????
Možná pro tebe ano, pravděpodobně je to skvělé pro nem. personál, pro mne ne. V cizím neznámém prostředí, v prostředí, ve kterém není mému dítěti dobře a ve kterém víc než kdy jindy potřebuje mít někoho blízkého u sebe budu prostě se svým dítětem. I kdyby bylo napojeno na jakékoliv přístroje.
Když byly synovi 3 roky byl v nem na inf. odd, bylo to před 11 lety, neexistovalo být tam s ním. Trpěla jsem já, i on. Dcera byla v nemocnici, když jí bylo 7 let, bylo to před 6 lety. Mohla jsem tam s ní být přes den, večer jít domů. Chodila jsem do práce, takže jsem s ní byla celé odpol a večer, potom šla domů. Dcera na to dodneška vzpomíná a říka, jak byla ráda, že jsem s ní byla aspoň odpoledne.
Se svou skoro dvouletou prťávkou jsme byla v nem. 3x. Protože to jde, nikdy bych ji tam nenechala samotnou. Poslední pobyt, zhruba před 14 dny, na ní zanechal dost výrazné psychické změny. Nevím, jak by to vypadalo, kdyby tam byla sama. Kdo by ji držel za ruku, objímal a tišil, když plakala? Kdo by si s ní hrál? Kdo by ji poskytl náruč?
hana, Brod
  • 
20.7.2006 14:20:15
po přečtení článku jsem byla velice v rozpacích!Jako dítě jsem rok co rok podstupovala pravidelné operace na ortopedické klinice/18 operací/u pana primáře MUDr. Bořka Crhy. Nebyly dovoleny žádné pobyty rodičů na pokojích, návštěvy ANO, a musím přiznat, že neni nic lepšího, než když se rodič pobytu dítěte neúčastní!!!!!Jsem matka 2 dětí, měli jsme taky velké problémy s jistým panem doktorem v jiném městě, bohužel jsme museli podstoupit hospitalizaci - já s 6 týdenním dítětem. A neni nic horšího, než se dívat, jak je vaše dítě napojeno na přístroje. My matky to vidíme všechno jinak, ale ruku na srdce, vždyť lékaři nejlépe vědí, jak dítě léčit, ikdyž se to může zdát jakkoli drastické!Milá paní, vždyť by Váš syn nepřežil, kdyby nebylo včasné péče!!!!!
hana, Brod
  • 
20.7.2006 14:20:15
po přečtení článku jsem byla velice v rozpacích!Jako dítě jsem rok co rok podstupovala pravidelné operace na ortopedické klinice/18 operací/u pana primáře MUDr. Bořka Crhy. Nebyly dovoleny žádné pobyty rodičů na pokojích, návštěvy ANO, a musím přiznat, že neni nic lepšího, než když se rodič pobytu dítěte neúčastní!!!!!Jsem matka 2 dětí, měli jsme taky velké problémy s jistým panem doktorem v jiném městě, bohužel jsme museli podstoupit hospitalizaci - já s 6 týdenním dítětem. A neni nic horšího, než se dívat, jak je vaše dítě napojeno na přístroje. My matky to vidíme všechno jinak, ale ruku na srdce, vždyť lékaři nejlépe vědí, jak dítě léčit, ikdyž se to může zdát jakkoli drastické!Milá paní, vždyť by Váš syn nepřežil, kdyby nebylo včasné péče!!!!!
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 94 [Dalších 74 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.