| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se (taky) rodí doma

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 273 [Dalších 243 >>]
Corra
  • 
30.6.2003 19:41:31
Sylvo,co se týče potratu,tak to je přece JEN rozhodnutí ženy jestly dítě chce nebo ne.jistě,potrat není antikoncepce.Jaké komplikace se dají před nizkorizikovém porodu poznat?stačí jenom stín placenty na ultrazvuku a třeba,kde je pupeční šnura nelze určit.Kamarádce takhle zemřelo miminko 6 týdnu před termínem a taky jsem s tím měla problémy při porodu.a to,že se žena rozhodne rodit doma,je pouze její rozhodnutí a měla by se postarat o zajištění porodu sama.Pokud doktor,nebo asistentka se odmítne zučastnit,tak asi k tomu mají duvody.a o těch duvodech už jsem psala.
sylvie
  • 
30.6.2003 18:47:21
Ale hlavně mám pocit, že homosexuálové, důchody, reforma státní správy atd. jsou záležitosti politiků, kdežto porody doma zdravotníků :o)

S.
Sylvie
  • 
30.6.2003 18:09:59
Magdaléno, už to tu bylo řečeno tolikrát... Porodní asistentka u porodu doma (=odborné zajištění) většinou bývá proplácena (stát od státu, pojišťovna jod pojišťovny). Nedávno byl tuším v Německu soud kvůli úhradě péče v porodních domech (asistentky z nich chodí většinou i k porodům domu) a skončil - péče asistentky ano (standardní služba, kterou KAŽDÁ rodička k bezpečnému porodu potřebuje), pobyt v porodním domě ne (nadstandardní výběr místa). Netuším, proč by to tak nemohlo fungovat i u nás. Homosexuálům fandím, na druhou stranu jim jde "jenom" o právní zajištění, nikoli o život.

S.
Magdaléna
  • 
30.6.2003 16:21:32
No ono by to odborné zajištění porodu doma určitě taky něco stálo...(asi by si tu asistenci musela rodička hradit sama (což je logické), ale únosné také jen pro nevelké procento žen)
A je pravda že 90% žen chce raději rodit pod dohledem s epidurálem, není to nic co by nebyla pravda.
Po vstupu do EU se to možná dořeší, jde o přání jen určité menšinové skupiny a tak se tím nezabývají přednostně.
Co mají říkat třeba homosexuálové (a to jich je u nás mnohem víc), jejich oprávněné požadavky byly odmítnuty už tolikrát. Tohle mi o proti tomu až zas tak životně důležité nepřipadá. Ale věřím, že na to taky jednou dojde.
30.6.2003 9:45:14
Corro, to je omyl :o) V demokracii nemusí žádný zákon něco výslovně povolovat, stačí, když to nějaký zákon NEZAKAZUJE :o))) A jestli myslíš, že se rozpláču dojetím nad starostí porodníků o zdraví žen a dětí, tak se mýlíš, spíš se nad tím pokrytectvím musím smát. Jak je možné, že českým lékařům není zatěžko zabít počaté dítě, pardon, embryo či plod (kolik našich gyn-porodníků využívá možnost interrupce z etických důvodů neprovádět?), ale poskytnout pomoc dítěti rodícímu se je pro ně nepřijatelné? Nebo si naivně myslí, že pokud zanechají ženu, ať se o sebe doma sama postará, že těch komplikací bude mít méně? To by bylo v přímém rozporu s tvrzením Světové zdravotnické organizace - lékaři s tama porod doma považují za bezpečný u nízkorizikové ženy, která rodí pod odborným dohledem (stačí porodní asistentka) a která má možnost být v případě komplikací převezena do odborné nemocniční péče. Nedávno jsem sem do diskuze přetiskovala větu,kterou řekla jedna holandská asistentka vyučující porodnictví - že v Holandsku se za dobu potřebou k řešení komplikací obecně považuje jedna hodina. Ano, chápu, že kdyby došlo třeba k embolii, tak ani ve vybavené nemocnici nemusí ženu zachránit, natož aby platil hodinový limit. NIcméně většinu komplikací je možné předem poznat a do nemocnice včas přepravit. Proč tedy tu je snaha českým ženám tu péči odmítat??? Proč je snaha nechat je doma samotné bez odborné pomoci a tím zamezit zbytečným komplikacím, které by se jinak daly včas rozeznat? Pokud si dobře vzpomínám, ninistsryně zdravotnictví se zmiňovala, že ten zákaz asistence do zákona navrhla na základě přání lékařů - porodníků...

Proboha, vždyť odborné zajištění porodů doma je v Evropě běžné, jenom u nás se lékaři tváří, jako že o nic nejde. Dokonce mi jeden lékař (jeho jménu tu radši psát nebudu, známý je dost) řekl, problém je vytvořený uměle, zájem o domácí porody je stejně malý, naopak žádají se porody s epidurálem a císaře na přání. Neboli proč se snažit do stávajícího systému zapojit bezpečností prvky, které by zvýšily bezpečnost pouze několika málo ženskejm. Je mi líto, ale takovéhle myšlení považuji za cynismus.

S.
Sylvie
  • 
30.6.2003 8:50:31
Corro, já taky nechci rodit doma :o) Ale k tomu přeci nikdo nikoho nenutí, naopak lékaři svým postujem nutí "domácí rodičky" rodit bez odborného zabezpečení :o( Nebo v nemocnici, ale to pro ně nemusí být to pravé ořechové - sama jsem se přesvědčila, jak psychický stav dokáže ovlivnit průběh porodu...

S.
Corra
  • 
30.6.2003 0:11:38
:) Mohla by si mi prosím napsat,který zákon výslovně povoluje porod doma?Zase budu sýčkovat,lékaři tohle neignorují,ale při nějaké komplikaci mají v nemocnici potřebné vybavení kterým ty komplikace jdou zvládnout.a při porodu doma jsou ve většině případu bezmocní a zbyde jim jen čekat na převoz do nemocnice.a to čekání muže stát mámu nebo dítě život.a určitě žádnému lékaři nebo asistentce to není jedno (názor primáře naši porodnice a taky muj)Je to jenom o té nejistotě a bezmoci.A ještě:stíhaná muže být nejenom asistentka ale i rodička. PS:Přeji ti,příteli i Andulce krásné léto
Corra
  • 
29.6.2003 23:58:40
Ale i ta porodní asistentka je "kompetentní" pouze pro určité zákroky.a např.pokračování v resuscitaci novorozence v jedoucí sanitce?Děkuju pěkně.Ve vybavení běžné záchranky není např.dýchací přístroj pro novorozence.A opravdu nikdy ti nikdo neřekne na 100% že bezproblémové těhotenství bude mít bezproblémový porod.opravdu si nevzpomenu ve kterém státě se provádějí s takovým zajištěním,četla jsem ho před několika lety.a taková péče je určitě jenom pro klid rodičky
sylvie
  • 
29.6.2003 23:19:11
A hele, jak tak na to koukám, teď mi naplno dochází ten můj zkrat :o) Tady se nám vyloupl doktor práv i medicíny v jednom :o)))

S.
sylvie
  • 
29.6.2003 23:17:30
Jsem rychlík, už to druhé jméno mám - MUDr. JUDr. Vondráček.

S.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 273 [Dalších 243 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.