| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se (taky) rodí doma

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 273 [Dalších 253 >>]
1.7.2003 11:53:27
V tomhle se připojím k Magdaleně. Taky se kupodivu pohybuju hodně mezi mladými ženami do třicítky, které ještě nemají děti a kupodivu ani jedinou by nenapadlo rodit doma. Většina se bojí porodu - bolestí, změn a všeho možného. Většina se bojí i otěhotnět. :-) Myslím, že ženy, které chtějí rodit doma, jsou VĚTŠINOU ty, co už mají třeba porod za sebou a hlavně vědí, co porod obnáší.
1.7.2003 11:39:49
tak to neprezentuj jako nějakou oficiální statistiku. Já tady neznám ze svého okolí ANI JEDNU ženu, která by rodila s epidurálem a stěžovala si na to, nebo by kvůli tomu jela do vzdálenější porodnice (čtyři nejbližší porodnice epidurál, pokud vím, nenabízejí). Spíš se tady jezdí do Vrchlabí, kde epidurál taky není. Možná v Praze je teď móda epidurálů, nevím, už tam nějaký čas nebydlím.
Magdalena
  • 
1.7.2003 11:26:20
Říkám to co slyším a vidím, 90% žen co znám mají z porodu spíše obavy a chtějí být pod dohledem. Radši epidurál a co nejrychleji to mít z krku. Kdybych se zdržovala v nějaké organizaci žen co chtějí rodit doma, tak tam bude zase asi 90% žen co chce rodit jenom doma, logické.
Neznám nikoho kdo by se tím chtěl momentálně zabývat. Bude tím že se pohybuji mezi mladými lidmi a ty mají momentálně jiné priority a zájmy.
Bylo by zajímavé udělat anketu mezi ženami všech věkových kategorií, co by volily raději kdyby měli tu možnost. Jestli porod v plně vybavené nemocnici z doktorem. Nebo raději rodit doma s porodní asistentkou.
Tu druhou možnost by volily spíše starší zkušené rodičky co už mají nějaké to dítko za sebou, 20letá prvorodička by zase radši nemocnici a epidurál. Porod doma je jen pro úzkou skupinu žen, co na to mají žaludek a prezentují tím svůj "přirozený" životní styl. – Můj názor, má zkušenost.

30.6.2003 23:53:12
Magdaléno kde jsi vzala tu pitomost, že 90% žen chce rodit pod dohledem s epidurálem? To sis vycucala z prstu, viď?
30.6.2003 21:13:06
Jinak Magdaleno, promiň, že tu tak vyjíždím, ale to vedro mi už leze na mozek :o) Jestli jsem byla drsnější, tak se omlouvám :o)

S.
30.6.2003 21:12:23
Jinak Corro, promiň, že tu tak vyjíždím, ale to vedro mi už leze na mozek :o) Jestli jsem byla drsnější, tak se omlouvám :o)

S.
30.6.2003 20:44:14
Jó, taky doufám :o) A taky doufám, že ministryně Součková najde odvahu k reformě, zatím vypadá jako "drsňačka", která se jen tak nedá. I když třeba snaha zanést do zákona zákaz asistence u porodu doma a když to nejde do jednoho, tak to třeba půjde do druhého... čili jdeme proti zákonům EU... a pokud vím, zástupci lidských práv a pacientů upozorňují i na další body, nejenom na tento... No, to jsem na to zvědavá. Kam nás nakonec dovede :o)

S.
30.6.2003 20:40:04
Corro, ale teď si protiřečíš :o) Potrat je JEN rozhodnutí ženy, tak jí ho maj provést lékaři, kdežto porod doma je JEN rozhodutí ženy, tak si ho musí zajistit sama :o) Poznat se dá asi většina komplikací, když zatím NIKDY NIKDO neprokázal, že by porod doma nízkorizikové ženy při odborném zajištění byl nebezpečnější než porod téže ženy v nemocnici. Zato existuje pár studií, které tvrdí pravý opak :o) Ale o co jde - že lékařům NEVADÍ ZABÍJET POČATÉ DÍTĚ, ale VADÍ jim POMOC PŘI PORODU ZDRAVÉMU DÍTĚTI. To mi přijde krajně nelogické. Proč se předpokládá, že žena která chce potrat, má jen dvě možnosti - buď jí ho provedou lékaři nebo si ho provede sama (a s možností, že by dítě donosila se jaksi nepočítá), zatímco u domácích porodů je předpokládá, že když jí nepomůžou zdravotníci, tak půjde rodit do nemocnice (a že by rodila doma sama se jaksi nepředpokládá)? Nemělo by se všem měřit stejným metrem? Vždyť i ženy, které rodí doma, si platí zdravotní pojitění. A nejde jenom o ženy doma, ale i o porody, jaký bych si představovala pro sebe - ambulantní porod s porodní asistentkou, která se o mne staral v těhotenství a bude pokračovat i v šestinedělí, nejlépe v porodním domě, ale klidně i ve vstřícnější nemocnici, kde by tu asistentku nechali samostatně pracovat. Ani to u nás zatím není možné :o(

S.

PS: NEchci vyvolávat diskuzi o potratech, v těch se my dvě myslím shodneme - aby to u nás vypadlo jako v Polsku (ne-li hůř), si rozhodně nepřeji.
Magdalena
  • 
30.6.2003 20:17:59
To sice ano, ale o zákonech i v lékařské oblasti rozhodují ti výše postavení a tam už jde především o politiku.
Ne že bych někomu nepřála, ať si každý rodí kde chce, akorát mi to připadá nedůležité, vzhledem k tomu co je ve zdravotnictví momentálně potřeba zreformovat a změnit. Ale když to jde v jiných zemích tak to jednou půjde i u nás.
Magdalena
  • 
30.6.2003 20:08:07
Sylvie, když vám nepřiznají právo užívat byt po smrti dlouholetého přítele (druha)a musíte na ulici, tak jde o život. Tak to bylo myšleno.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 273 [Dalších 253 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.