| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Náboženství

29.4.2007 15:40:16 Ladka, syn 2 roky

K zádušní mši

Divím se, že Vám ještě doposud nikdo neodpověděl. předpokládám, že se ptáte na katolický pohřeb. Já jsem mimo jiné i občasná varhanice, tekže na pohřby chodím dost často. Je ale pravda, že takto teoreticky jsem nad tématem ještě neuvažovala.
Ale k Vašim otázkám:
- co pro věřícího znamená být pohřben bez mše či s mší
Křesťané především věří, že jejich smrt je přechod od jedné dimenze života do druhé. Že po smrti se setkají s živým Bohem a konečně poznají, jaký skutečně je. Křesťana provází určité obřady spojené s důležitými událostmi v jeho životě, a k těm patří i smrt. Být pohřben se mší znamená více věcí: především je mše zpřítomněním největší oběti a také zmrtvýchvstání. Křesťané věří, že nemohou nabídnout Bohu víc, než co On už nabídl: sebe samého. V případě zádušní mše je tato oběť obětována za toho zemřelého: tzn, že celá církev se modlí za něj, neexistuje větší přímluva. Křesťané také věří, že církev netvoří jen ti lidé tady na zemi, ale i ti, kteří již Boha poznali po smrti a žijí s Ním (tzv. jsou v nebi).
Církev takto doprovází křesťana na jeho cestě životem a "předává jej do rukou Boha Otce", prosí, aby byl očištěn od hříchů a jejich následků a aby žil ve společenství svatých.

- zádušní mše je sloužena všem katolíkům na vyžádání nebo zde musí být splněna nějaká podmínka (církevní, hodnotný život...)?
Každý pokřtěný má právo na církevní pohřeb. Bez ohledu na jeho život atp. Církev věří, že nikdo nemá moc soudit druhého člověka, kromě Boha samého. A že každý člověk bude Bohem posuzován z hlediska Božích hodnot, ne těch lidských.
- musí být zádušní mše sloužena do určité doby po úmrtí
O takové podmínce mi není nic známo. Ideální je, když je sloužena jako součást pohřbu. Ale není to nezbytně nutné. (Naše rodina např. dala sloužit zádušní mši za tetu, kterou její nejbližší pohřbili kremací, a dali nám vědět až to tomto.)

- v neposlední řadě mne zajímá i průběh (i to, zda je zvykem, že pozůstalí přínášejí květiny....)
K průběhu: zádušní mše probíhá jako každá feriální (tj. všední mše, tzn. vynechávají se sváteční zpěvy, jsou jen dvě čtení z Písma, místo tří jako v neděli). Bežně se čtou čtení, která vyjadřují víru v posmrtný život, o zmrtvýchvstání Krista, napomínání pro živé, aby pamatovali na svou smrt atp. Většinou při kázání kněz mluví o životě toho zemřelého, připomíná, co udělal dobrého, připomíná přítomným, aby očekávali, že se s ním po smrti také setkají. Konkrétně je na uvážení kněze.
Po mši samotné se vyjde na hřbitov, kde již probíhají vlastní pohřební obřady, především modlitby za mrtvého a jeho rodinu.
Ano, i květiny se nosí. Nebyla jsem ještě nikdy na žádném pohřbu v krematoriu, ale předpokládám, že je to s květinami a věnci obdobné. I na hřbitově při církevním pohřbu je zvykem, že vyjádří soustrast pozůstalím ti lidé, kteří chtějí.

Pokud by Vás zajímaly další věci, neváhejte se obrátit na Katechismus katolické víry. Měl by snad být k dostání již v každé knihovně. Konkrétně pohřeb najdete pod kapitolou 1680.

a jak to mají ostatní křesťanské církve, nevím.
Odpovědět
Průběh diskuze (21 názorů)
Dnešní zprávy o pronásledování křesťanů Taťka Honza 17.10.2006 10:15
*Re: Dnešní zprávy o pronásledování kře... Věra. 17.10.2006 10:35
**Re: Dnešní zprávy o pronásledování k... Věra. 17.10.2006 10:38
***prolínání světů, ČT 2 Věra. 17.10.2006 10:48
****Re: prolínání světů, ČT 2 monika 17.10.2006 12:1
*****K zádušní mši Ladka, syn 2 roky 29.4.2007 15:40
***Re: Dnešní zprávy o pronásledování... Pardálka 17.10.2006 12:2
***Re: Dnešní zprávy o pronásledování... Jenie 17.10.2006 14:3
**Re: Dnešní zprávy o pronásledování k... Bob the Ghost 17.10.2006 13:47
*Re: Dnešní zprávy o pronásledování kře... Pardálka 17.10.2006 12:17
**Re: Dnešní zprávy o pronásledování k... Jenie 17.10.2006 14:11
***Re: Dnešní zprávy o pronásledování... Pardálka 17.10.2006 15:31
****Kniha Janka 24.10.2006 15:4
*****Re: Kniha Petr 24.10.2006 22:25
******Re: Kniha Janka 31.10.2006 15:24
*******Re: aprilka 31.10.2006 17:52
********Re: Jusy 28.2.2007 16:56
********Re: Jusy 28.2.2007 16:58
********Re: Jusy 28.2.2007 16:58
*********Re: Taťka Honza 5.3.2007 15:57
********Re: Jusy 28.2.2007 17:0

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.