8.11.2019 9:23:01 Marika Letní
Re: Topinka
"pěkně zlatohnědé"
Na to bacha. Je tam akrylamid.
"Propečené toasty, křupavé brambůrky se zlatohnědými okraji a čerstvě upražená voňavá káva – už při té představě se nám sbíhají sliny. Jenže tady bohužel platí: Co je chutné, není zdravé. Za nezdravost může látka akrylamid, která vzniká přirozenou cestou při pečení, smažení nebo pražení potravin z obilovin, brambor a kávy. Akrylamid je toxický hned několikrát: způsobuje rakovinné bujení, poškozuje nervový systém, může poškozovat DNA a vyvolat vývojové vady plodu či poškozovat genetickou informaci. Přestože byl akrylamid nejspíš součástí lidské stravy od počátku zemědělství, k dnešnímu neuspokojivému stavu přispívá fakt, že lidé jedí pečivo a výrobky z obilí či smažená jídla ve větší míře než dřív."
https://www.dtest.cz/clanek-6308/proc-je-propecena-kurka-nezdrava
Odpovědět