Re: typické regionální moučníky
Tohle je vynikající! Nejsem tedy z Orlických hor, takže netuším, jestli to je opravdu autentický recept, ale je to úžasná dobrota. Jsou to v podstatě takové maličké kynuté buchtičky s makovou náplní, které se po upečení namáčejí v medu s rumem a obalují ve strouhaném perníku. Občas když se pochlapím, peču je v adventu, moc nám chutnají.
Recept jsem našla někde v časopise.
Kolednice (tradiční pečivo, které se údajně nabízelo o Vánocích koledníkům v podhůří Orlických hor)
Kynuté těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g tuku (máslo, olej..), 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 balíček sušeného droždí (nebo cca 30 g čerstvého), 300 ml vlažného mléka, trocha soli
Obvyklým způsobem zpracujeme vláčné těsto a necháme ho kynout.
(Místo tohoto těsta se může samozřejmě použít jakýkoli jiný osvědčený recept na kynuté buchty)
Mezitím si připravíme makovou náplň: 200 g mletého máku spaříme přiměřeným množstvím mléka, aby vznikla hustá kaše, a trochu povaříme (mícháme!). Podle chuti osladíme a pokud by byla směs moc řídká, můžeme zahustit strouhaným perníkem.
Běžným způsobem pak připravíme malé buchtičky, které upečeme v pekáčku vymazaném tukem dozlatova.
Po vychladnutí napíchneme každou buchtičku na vidličku, ponoříme ji krátce do směsi rozehřátého medu a rumu (smíchat v poměru, který nám vyhovuje, aby směs nebyla příliš hustá) a hned přesuneme do talíře, kde máme připravený strouhaný perník, a v něm je obalíme.
Lepší jsou až po proležení (1-2 dny).
Odpovědět