25.12.2014 19:57:55 Roya
Re: Jsou Vánoce povinné?
"Povinného je toho strašně moc a je normální své povinnosti zvládat. Vánoce jsou toho součástí. Jako je povinné chodit do školy a v ní sedět v lavici, tak je v naší části světa povinné dodržovat svátky."
Už dlouho jsem tu nečetla tak zvrácené dogma. Ani chodit do školy a v ní sedět v lavici není povinné, pokud si to člověk zařídí jinak, což lze a už celkem hojně se děje. A že by dodržovat vánoční (nebo jakékoli jiné) společenské svátky byla společenská povinnost, to mi přijde tak ujeté, že pořád nevím, jestli to myslíš vážně. Vlastně vůbec spojení společenská povinnost zavání tím "co by tomu řekli lidi", a to je něco, čeho se varují myslím nejen nonkonformní lidi, ale všichni ti, kteří si váží sami sebe. Pokud chci udělat vánoce (ať už proto, že se mi to samotné líbí, nebo proto, že je chci dopřát svým dětem), udělám je bez ohledu na to, co si o tom kdo myslí. Pokud je udělat nechci, mám k tomu dobrý důvod, a opět nezáleží na tom, co si kdo myslí.
Jestli to myslíš vážně, řekni mi prosím jediný důvod, proč by neslavení čehokoli mělo být nějakým selháním - ublíží to někomu?
Odpovědět