Popularita britského kuchaře Jamieho Olivera už přišla i do Čech. Ve Velké Británii se šéfkuchař bez čepice, jak se tento televizní idol nechává nazývat, proslavil také velkým tažením proti nezdravému jídlu ve školních kantýnách. Vystřídat tradiční anglické chipsy a hamburgery za saláty se mu však nepodařilo úplně.
Za vznikem televizního pořadu stál chytrý nápad dramaturga Joe Bradleyho z BBC, který chtěl především vytvořit sledovanou reality show. Jak moc mu skutečně šlo o zdravou stravu v britských školách, se můžeme jen dohadovat. Každopádně pro propagaci myšlenky měl skvělého protagonistu - oblíbeného a známého kuchaře, který dokázal svým uměním nadchnout diváky už mnohokrát. Postupně se ale ukazovalo, že neobyčejně populární kuchař má proti sobě vyrovnaného soupeře: kuchařky zvyklé nezdravé jídlo připravovat a hlavně děti, které je mají rády. Je nutné zdůraznit, že britské školní jídelny oproti českým připravovaly skutečně velmi nezdravá jídla: Každý den byly v menu hranolky, smažené maso a hamburgery, slazené nápoje a žádná zelenina. Postupně se v rámci pořadu Jamiemu podařilo zlomit i ty nejpesimističtější kuchařky. Naučil je připravovat zdravá, a přitom levná jídla. Donutil školy nakupovat kvalitnější suroviny od místních zemědělců, obohatit jídelníček o biopotraviny. Mnohem větší problém byl ale se strávníky. Z pořadu bylo patrné, že děti navyklé na své hamburgery se se salátem jen tak nespokojí. Děti dokonce masově protestovaly a požadovaly své původní jídlo zpátky. Reality show však končila spíše ve prospěch Jamieho: Zhruba na stovce škol se mu podařilo jídelníček změnit. Jaký skutečný vliv měla tato reality show na britské kantýny?
Jim Ridley, ředitel střední školy v Chauncy, říká: „Vliv pořadu byl skutečně obrovský. Předně se o školní jídelny začaly daleko více zajímat rodiče, a zdravá školní strava se dokonce stala jedním z politických témat nadcházejících voleb.“ Prohlížím si jídelníček školy, který je dostupný na internetu. Stále zde však nacházím oblíbené hranolky a pizzu. Nabídka je ale doplněna o zdravá jídla. „Nemohli jsme na ,zdravé‘ jídlo přejít úplně,“ říká ředitel. „Školy, které svůj jídelníček obrátily o 360 stupňů, dosáhly jenom toho, že děti přestaly chodit na obědy a místo nich si kupovaly chipsy a čokoládu. My se snažíme jít střední cestou. Hranolky jsou jen v pátek a pizza ve středu. Každý den je v nabídce polovina vyloženě zdravých jídel a zbytek jejich kombinace s ,původní‘ stravou.“ Ředitel dále zmiňuje, že byl sám velmi překvapen, když zjistil, že za stejnou cenu se dá vařit daleko zdravější a na živiny bohatší jídlo.
Tak si jen říkám: Kdy Kluci v akci zaútočí proti hnědým omáčkám?
Těhotenství |
Dítě |